edzésnapló 2018

Beteg vagyok, vagyis, taknyos és gyenge, még a squash se ment végig. (Minden ismerősöm beteg.) Ha jobban leszek és érdemlegesen sportolok, új edzésnaplót nyitok!

Június 19. Ma reggel rövidgatyóban és ujjatlanban, egy kis hátizsákkal felmentem a faház-szállásunk fölé a hegyre (zuzmók, cserjék, kopár hegy, fenyves és vízesés), rénszarvast lesni. Csak nyomokat láttam. Jó meredek volt, erős voltam, hágtam a tájban. Néztem föntről a hegyeket, a tengert, elraktároztam jól. Nagyon erős itt a táj, a természet. Kicsit belenyúlnak (útépítés, erősáram, gát, híd), de alapvetően békén hagyják, senki nem rongál, quadozik, motorozik, downhillezik. Én nem fotózok, csak Balázs és Lőrinc fotóz. Bő másfél óra volt.

Június 16–17. Az első maratonom Norvégiában, fehér éjszakában. 42,195 km. Előtte és utána szigorú pihenés. Így se bírtam. De 42 éves vagyok, most volt itt az ideje.

Június 13. Gyerekek utolsó iskolába vitele és mindenféle ügyintézések után gyorsan becsusszantam még a terembe (10-ig kell belépni), 32 perces súlyzós edzésre:

120 ugrókötél,

12 lapsúlyos evezés, nagy súllyal

12 fekve nyomás (30, 35, 40, 40 kg)

12 merev lábas felhúzás 45 kg-val,

12 oldalemelés 8, 9 kg-s kézisúlyzó-párral

négy körben, kivéve az evezést, mert mire mentem volna, odaült tessék-lássék húzkodni és telefonkapirgálni egy olyan lány, amilyen nem vagyok.

A versenycipőmet hordtam, kényelmesítem. Már jó! És még körmöt vágok.

Utána squash Nórival, tényleg suhognak már az egyeneseim és a tenyereseim! A legbénább a fonák kereszt. Két és fél meccs, 10:7 is volt. A maraton után heti kétszer járok majd, asszem.

Voltam testösszetétel-mérésen (TANITA a FandM-ban). Jó látni, egy év alatt mi minden változott: még magasabb az alapanyagcserém, hamvasfiatal a metabolikus életkorom, extrém magas izom, jóval az alsó határ alatt a zsír. Törzsön izom nőtt, zsír csökkent. Láb nagyjából hasonló. Karom is jóval izmosabb, a bal karom izomzata még egyensúlytalanabban nőtt, hiába squasholok (azonnal bajt kiáltottak, gyógytornász kell! haha). A FFM (fat free mass) 66,4 kiló.

Június 12. Katával úszás, nem dumáljuk el, megint 42 hossz, utána napozás a forróságban és burgerezés (meg egy Aperol Spritz).

Felmerülhet, miért nem futok inkább. Valóban nem készültem fel rendesen, nem futottam annyit, amennyit magamnak elképzeltem és szükségesnek hittem, így fatalista módon állok rajthoz az első maratonomon szombaton. Úszni most azért mentem, mert ez Katával rituális, és mert így jártam le a bérletet (az ilyet komolyan veszem). A másik, hogy ekkora melegben és ömlő vérrel csak az úszás (és a Swimpon vagy a Diva Cup) élhető. A futás már úgyis mindegy, ja, és tényleg mély a sarkamon a seb. Ott nem mártott be a papám.

Június 11. Napközben utazás előtti ügyintézés: Julinak személyi, pénzek, levelek, csekkek. G. kinyomtatta a repjegyvisszaigazolást és a rajtszámomat (1228). Biciklivel. Jégszauna. Haza. Juli ma levizsgázott a harmadikos anyagból. Este uszoda, 32 jó hossz. Szauna. Végre menstruálok.

Nem értem, mi történt a testemmel. Vonszoltam magam, vizesedtem. Ittam egy vízhajtó teát is, végre elengedte a testem, amit szorongatott, és másnapra 4,7 kiló lement. Mondjuk étvágyam nem sok volt előző nap, de nem koplaltam. Egyre szélsőségesebb a hirtelen föl-le.

Június 10. Juliska és a lánytársak tornaműsora, nagy izgalom, vidékre menés, színpad, stressz. Utána lazulás, örömködés, ebéd Balázzsal, héliumos lufi Dávid kérésére. Léghajót épít. Fáj a sarkam.

Június 9. Este jut idő, kettesben úszom, pancsolok Babadáviddal. Ül a szélén, úszómesterként számolja a hosszokat (20). Szauna. Bicajjal. Nagyon felvizesedtem, vajúdik a testem menstruáció előtt. Nem baj, ha maraton alatt menstruálok, mondjuk első nap nem annyira jó, de a sarkam a baj, amibe belevágtam.

2016. július

Június 8. A pénteki squashra (8-ra) végre pontosan érkezem. Ez nagy szó a reggeli indítás után (most D. osztálykirándul). E-vel egy óra intenzív ütögetés és három meccs, Nórival egy lazább technika-csiszolgatás és szintén három meccs. Húsz perc szauna. Utána Hold utcai piac, Moszkva tér nevű orosz evőhely. Hideg uborkaleves heringgel. Kijevi csirkemell! Én kvaszt iszom, E. pezsgőt. Mindenhova bicikli, délután erdőn át kutyával a kicsikért.

34894284_1708601539228117_4240183244382797824_n

A kávézóban (ez lent van) figyelmünkbe ajánlják: van süti, vegán! Hörrenek, és mondom, jaj, ne. Tegnap is véres hurkát ebédeltem, nem bírom ezt (a hely a vegán, az eladó nem, mondták, ez a trend). Ja, akkor a hurkától vagy ilyen? Nem, az agresszív vegán propagandától vagyok ilyen.

Június 7. Nekem bérletem van! Fél óra akrobatika, egy kis súlyemelés, szauna. Ebéd: véres hurka, sült oldalas, savanyúság.

Június 6. Sűrű nap, vízóracsere meg Juli osztálykirándulásra indítás. A délutáni program előtt futás az erdőn, 25 perc, 4500 lépés, a kutyával. Éreztem az erőt, mentem volna tovább (izomlázak amúgy a tegnapi súlyzós edzéstől), de ennyi fért bele, ki kellett mennem Törökbálintra. Holnap is megyek, talán hosszabbat.

Ez az új cipőm, vagyis hasonló, a csillapítása miatt mutatom. Világos színű, nemrég a lábujjaim, -körmeim miatt szenvedtem benne hosszú távokon. Mostanra tört be. Féltem, nem fogok tudni ebben futni Tromsoben, de most már szerintem de. A régi, az Air Sequent gyerektípus (a futógálás képeken) már nyikorog, elkopott.

Június 5. Multisport-nap! Biciklivel le, szar a fékem, szerviz. Kondi: húzódzkodás, tolódzkodás, beforgatós bicepsz, oldalemelés, merev lábas felhúzás, hasazás, fekve nyomás emelkedő súllyal, és némi ugrókötél (3×150). 18 perces intervallfutás (ennyi időm maradt): bő 3 km, 10 fölötti sebesség, csatak. Úszás: 42 hossz. Kilométerenként egy. Előtte félóra tollasozás a gyepen, bikiniben (K-val)! Mindez éhgyomorra. Most jó. 🙂

Június 4. Lassú futás a hegyen kora délután, 47 perc, 7600 lépés, emelkedők. Délelőtt nem ettem, utána meg ketogént (és epret).

Június 3. Nagy baráti edzés: E., K., én szabad téren, napsütésben. Kis súlyzózás (bicepsz, váll), némi híd, hasazás, kézenállás és 2×3 tókör. Ennyi esett jól. Viszont volt nagy kutyaséta. Aztán nagyon, nagyon sokat ettünk.

Június (jaj!) 1., pedagógusnap

A két squash: egy E-vel, egy e-vel (edző, Nóri). Kések, biciklivel hasítok. Meccs. Közben telefonon, angolul segítek egy edzőkereső sporttársnak. Most úszni megyek Tündérbabalánnyal, akinek útlevelet csináltatunk, ezért lóg ma.

(Nem mentünk úszni, mert mire végeztünk az ocsmányirodában, fekete felhők gyülekeztek, ráadásul kezdődött az olyannyira várt bolhapiac a suliban. Juliska felment, én kutyát sétáltattam, aztán B-zsal meg az összes kis lénnyel kávézás-vacsora, utána kondipark, lefele lógás, pingpong, akrobatika, és gyalog haza.)

Képernyőfotó 2018-05-31 - 16.41.59

Május 31. Mi tagadás, tegnap kellett volna nagyot futni, így terveztem, egy jó kétórás az erdőn! Ehelyett aludtam, ügyintéztem, jégszauna volt csak délután, és este kondipark a gyerekekkel, de csak hogy meg ne ártson (farmerben!). Ma volt a hosszú erdei futás, olyan, amilyet hármat kéne egy héten, terepen, hogy felkészülten mehessek maratont futni. Őszintén szólva nem tudom, mi lesz, életben maradok, és végigfutom, ennyi biztos. Most 17000 lépés, 1 óra 57 perc, Makkosmária felé, aztán jó meredek János-hegy, ott csúcsfutás is, két pisimegállás, át a libegő alatt, az Anna-rétre futva föl, nem álltam le! Vissza a 21-es végállomásához (a bringát ott hagytam), tehát szint föl-le megvolt (de a lejtős rész többnek tűnt), és kétharmad részben erdei úton, nem aszfalton. Húsz perc nyújtás. Úszni is terveztem (a bérlet kötelez!), de majd holnap, squash után.

Reggel nagyon elkomorultam, kezd tűrhetetlenné válni a kamaszkor, igyekszem embernek maradni, nem tenni semmi olyat, amit később megbánnék, de rohadtul idegesít, na. Erre jó a futás: a lombok kifújják az anyalényből ezt a feszültséget. (Amúgy meg Dávid is, kap Ecco szandált, együtt választjuk ki, mondom, ebben aztán ne homokozzál, erre annyira beparázik /vagy annyira fontos neki a homokozás?/, hogy fel se akarja venni. Hisztiroham. Ráhagyom. Megint ágrólszakadt, de legalább fesztelenül homokoz.)

Május 29. Biciklivel gyerekek iskolába, onnan terembe. Ott egy húszperces, szobabiciklihez kötött felsőtestes intevalledzés, nagy súllyal (18 kg mindenféle húzogatása, emelgetése végig), utána 38 perc alatt 6 km futás, emelkedőn, változó tempókkal. Ömlik az izzadság, de égjen a zsír, ürüljön a glikogén! Nyújtás, lefele lógás. Szauna 22 perc, 95 fok.

Úszni mentünk volna, de K. nem jött be a városba. Holnap. (?) Még nem tom.

Május 27. ALDI Női Futógála.

Képernyőfotó 2018-05-31 - 16.15.36

itt látszik, hogy számolom a lépteimet. nem tudom nem.

Eszterrel már reggel futottunk 2,5 km-t a Női Futógálán (ez csiptelen táv volt), 14:10 nettó idő.
A kicsinyekkel 3×2 km váltó: Dávid (én kísérőként)–én–Julis. 69. helyen a Három Gerle csapata! Juli 12 percen belüli idővel!!! (Pedig milyen cipőben jött, te jó ég.)
délután a leghosszabb táv: 10 km, 1:10:13, ez nem valami elit eredmény, sőt, 10 km-es versenyeim közül a legrosszabb, viszont én könnyednek, energikusnak, hosszú léptűnek éreztem magam, a harmadik rajtolás ellenére semmi rossz érzésem nem volt, és most se vagyok szétesve. 11850 lépés. Nem fotóztunk egyáltalán, eszembe se jutott (meg nem is akarok semmit reklámozni, “fotófal”).
A célban kézenállás-híd, utána pedig meghatottság, öröm (ami egy ideje nem nagyon van már semmilyen versenyen). 
Összesen 16 és fél km-t futottam ma.
Staicu Simona is indult, második lett.
Beszélgettem a Futásról Nőknek sátránál, és dedikáltattunk könyvet Lubics Szilvivel.
Megint voltak a sántikálók, akik a második-negyedik kilométeren már leálltak. Annyian voltak, hogy nem lehet sérülés. Minden van, menő ruha, karpánt, app, okosteló… asszem, a kevesebb tényleg több!
De én meg a maratonon fogok keserves könnyeket hullatni. 🙂 Már csak húsz nap.

Képernyőfotó 2018-05-31 - 16.24.44

ezen a képen pediglen azt látjuk, hogy kézenállás-híddal léptem át a célvonalat, épp állok fel.

Egy rossz élmény: a pályán széléről ismeretlen nőknek beordító, “szurkoló”, amúgy józan, normális, “jópofa” férfi. “Nem is tudom, melyiket választanám!” Bóknak gondolta. Jó lenne legalább a női futóünnepen nem találkozni ilyenekkel, ezt a szervezők policyként is képviselhetnék.

Május 25. Tegnap jó idő volt, és én mégis lázasan javítgattam egész nap a pályázatra a novellámat. De meglett. Este Bartha Ákoséknál táplálkozós-sportos előadás.

Ma zuhogó eső, annyira, hogy teljesen elcsúsztunk: se E-vel nem játszottam, se nem bruncholtunk. Nórival volt egy órám, igen szépek lettek a tenyereseim, amiből én csak azt érzékelem, hogy a fonákjaim le vannak maradva, főleg a fonák kereszt. Volt egy gyakorlat: akárhonnan jövő labdát háromszor kellett hosszú egyenessel visszaadni, egész hátra, egyszer meg nagyon máshova. Meccsben 11:7-re vert.

Az eső ellenére fél héttől futottam az erdőben huszonöt percet, 4600 lépést a tisztásig, viszonylag tempósan, hosszú léptekkel.

Május 23. Elég volt a tespedésből, két napig csak házimunka, biciklizés és olvasás. Ma komplex sportos délelőtt:

terem:

3,5 km futás (futópad, így jött össze), 19 perc alatt, 10,2-es átlagtempó, egy jelentős része 11,8-cal, azt mondja, 320 kalória (de ez hülyeség)

gyors súlyzózás: kevés gyakorlat, kevés ismétlés, nagy súly, aligbírom módon 8-10-ek (beforgatós bicepsz, oldalemelés, fekve nyomás, teljes súlyemelés)

némi nyújtás, egy kis ugrókötél

úszás Katával 10-től, a másik épületben, 40 hossz mell, napozás,

jégszauna.

Május 20. Egész napos versenyszervezős önkénteskedés Szentendrén, ultra-terepfutó versenyen. Sok mászkálás, “normál” (szénhidrátos) étkezés. Két napig heverem.

Május 19. Evezős túra a Dunakanyarban: Esztergomtól Visegrádig, kb. 20 km sodrásirányban, kettes kajakban, egy szobi megállással. Holnap a Pilisben önkénteskedem terepfutó verrsenyen. Ez nem sport, hanem az újságíróagyam etetése.

32941427_10215790419501108_4697430745524731904_n

Május 18. Két squash: örömelvű amatőr, edzős. Kicsit késtem, sajnos. De egyre jobban játszom, nem akkora megterhelés, koncentráció. Azért volt az, mert új, tanulós tevékenység.

Május 16. Ma elég meglepő, ami történt, egy fotózásra várva, illetve hogy engem választottak-e, azt a gyönyörű 38-as kacsalábamat (nem, de utolsó kör volt):

Fotó - 2018.05.14. 14.52

, naszóval lemondtam az úszást, ellenben hirtelen megjelent a házban egy szakállas férfiú, Szent Erzsébetnek egy nexusa, osztrák illetőséggel, és a délelőtt azzal telt, hogy teljesen spontánul kávéztunk, majd két kutyával kocogunk az erdőségemben, egész be és föl és át, nagy kör, hegymenet, a végén sprintek, és kakibegyűjtős momentumok. Magyarázom angolul a Kossuth-szobor tövén, hogy ki ő és hogy emigrált. (“Miért?” – “Miattatok.”) (Falcót is felróttam, Christoph Waltzról viszont elismerően nyilatkoztam!) A táv szűk tízes lehetett, plusz a három, 120-as sprint, meg sok álldogálás, nézelődés, a street workout részen lefele lógás, úgy is beszélgetés.

Május 15. Jaj, lemaradtam a naplómmal. Szombaton vérözönre ébredtem, és – ez nagyon ritka – a betervezett végre-hosszú futást kihagytam, kocogtam J. társaságában, nagyon lassan 3 km-t, ráadásul szandálban. Vasárnap, hétfőn is csak jövés-menés, bicikli, hétfőn ráadásul a szülinapi, éjszakába nyúló filmnézés-borozás kialvása. Hétfőn pajzsmirigy-ultrahang, váratlanul lett egy időpont. Jelentem, gyógyult basedowos vagyok, semmi csúfság nincs se a laboromban, se az ultrahangon, egy pici ciszta csak, de se göb, se semmi rákos jellegű (volt egy érték még ősszel, ami para volt), és ezt az ország legjobbja mondja.

Most kedd van, újra a teremben vagyok (FandM), mivel zuhog az eső, itt futok, nyomok, szaunírozok egy kicsit, aztán cukorbeteg rendezvényre megyek sütit enn tájékozódni.

Május 11. Squash (8-9-ig Emes mester, 9-10-ig edzővel). Játszunk. Intenzív. Imádom! Izomlázat okoz a helyes ütéstechnika (mély kitörés: fenék, comb).

Május 10. Itt a hegyekben kutyával, túratárssal négy és fél óra mámorító séta terepen. Piknik. Felhők. Megyek terepversenyre önkénteskedni, hívott a szervező!!! Siklót is láttunk, harapta a másikat. Megmentettem.

Május 9. Hajnalban kezdődik a nap, lemegyek a lent rekedt bringámért, és úgy vissza. Futok a busz után… Súlyzózni kéne, megyek is a cuccal (most a MOMhoz), aztán vízóracsere meg minden… mégse. De 10-től úszás, vagyis uszoda, szauna, jóféle beszélgetős-csajos napozás. K. május 11-én, én 13-án születtem, jó így együtt. Tíz hosszt úszok végül. Bringa, ügyintézés.

Május 8. Futás, nem hagytam eltelni a délelőttöt: már itthon, fel az erdei ösvényen, János-hegy (az alja), Normafa, lefele is. Néha gyorsítottam. 12 ezer lépés, 1 óra 15 perc. Fölfele a köves-földes ösvényen kegyetlen, de nem gyalogoltam.

Május 6. Futás: most is erdőben, de Aszófő felé, és onnan ‘Szőlősre. 1 óra 8 perc, 12000 lépés. Bohókás nyulak a földúton. Isteni levegő.

Velem nem az van, hogy számolom a lépteimet, hanem számolok, mint egy testnevelő, és arra futok. Ma gyorsítottam a számolást (megy az, nem ez a gond), de olyan érzésem van, mint ha kiabálnék magammal. De azért egy kicsit gyorsítottam, és könnyebb élmény ennyit futni. Haladok.

Kedvem van futni! Hazajöttünk. Holnap!

Régi tanítványom kérdezte, sportolok-e valamit. Mutatom a beszédhelyzetet (Sabrina):

31960984_10156503664167834_578340891417116672_n

Május 5. Futááás! Ma is magamtól ébredek, és kitör belőlem: de jó! Eleve fülemülekoncertben aludtunk el. Reggel pedig kakukkok és minden. Illatok, extrém szépségű kert. Fölfele kanyarodok a szállodától, földúton, erdőben haladok, lovak mellett, aztán falu (Balatonszőlős), szőlődomb. Szembeszél, emelkedő. Lefele istennőként robogok.

Az interjú óta filózom azon, miért ragadtam meg a kocogásban. Tudnék-e, tudok-e gyorsítani, ha figyelném a pulzusomat, vagy csak úgy? Igen, tudok, ma ment is. De pár perc telik el, és jönnek a gondolatok. Én soha nem unatkozom a futópadon sem, hosszú, monoton terepen sem, mert tele vagyok feldolgoznivalóval, kifutnivalóval, jár az agyam, jönnek az ötletek, és nézem a tájat, az embereket is. Ráadásul megy a metronóm, a lépésszámlálás bennem, és az egy bejáratott, alig mozduló ritmus.

És az én testem okos, tudja, mi a jó neki. Most, a gyorsabb tempók után (semmi loholás, enyhe fokozás síkon) éreztem a szívem tájékán egy enyhe nyomást. A kényelmes, zsírégető tempóm vajon megóv valamitől?

Pont egy óra, pont tízezer lépés. Luxusreggeli.

Május 4. Dupla squash. Futás helyett futós cikk írása hajnalban…

Este már:

31901786_10156498279207834_5758259522716041216_n

Május 3. Jaj, úgy élvezem én a strandot! A rég beígért Palatinus. Főleg napozás.

Május 2. Úszunk Katával 32 hossz, eleje szauna, napozás, szeplők. Bringa. Interjú (alapjául szolgáló diskurálás, nem volt szaxerű) az Ultra rendezőjével. Jégszauna. E. jelenti a vasárnapi után: nem fáj a térde (hanem a csípőhorpasza!).

Április 30. Ma is futás: Normafa–János-hegy, oda-vissza, 3-szor, az kicsit több, mint 12 km. Beszélgetős, laza kocogás A-val.

Április 29. A három Grácia (E., R., É.) terepfut. Tőlünk indulunk, sokat eszem előtte (mogyoró, mandula, sajt, kolbász, eper, meggy, tejszínes kávé, és újabban azt érzem: nem falánkságból eszem, hanem kell az energia), aztán két kanálnyiból Superstarch oldatot is. R., a futólegenda elhúz az elején az erdőben. E-vel képezzük az erős utóvédet. E. új cipőben, fekete Air Sequent, mint az enyém. Vigyázni kell a térdére. Fel a János-hegyre a szerpentinen, én ott csúcsfutok is a meredek kis huplin, sajnos, a kiírások ellenére a túrázók a futósávban tobzódnak, tele a hegy. 14 ezer lépés az egész, bő másfél óra, pici megállások (inni, bevárni, vagy körözök E. körül), erős terep. Aszfalt, rekortán, föld. Jóleső. Holnap is, most úgy érzem. Olyan jó nyugi van. Napozunk, heverünk utána.

Április 28. Bringás rohangászás, majd barátnőstül mezítlábséta a völgyemben, kutyástul, ágak között utat keresve, hűvös földúton, avaron, füvön:

harangvölgy szeptember

Április 27. Dupla squash, mámor: játék Emesével, játék Nórival is (az utolsó húsz percben, ez jutalom!)! A gyerekek próbáltak felidegesíteni reggel, de nem, hagyom magam. Véges a készlet.

Április 26. Futás terepen, versenycipő-tágítás. “A” nap, vagyis hosszú, lassú, de csak 1 óra 5 perc, 11130 lépés, a Budakeszi útig és vissza a szokásos hegyi úton, mert mennem kellett hagyatéki tárgyalásra. A közjegyző az ügyvédemnek csak betekintésre tartja az orr elé a végrendelet eredeti példányát, mivel az egyik ügyfél egyszer MEGETTE. És akkor nincs. Ez a hónap sztorija egyébként.

Április 25. Nagy napozás, kis úszás (30 hossz mell), leszedték a sátrat! Séta a gyerekekért és haza.

Április 24. Reggel hosszú séta+bringa (van egy lábkörmöm, amit a futás hajrája előtt lenövesztek és kivágatok!), utána squash Nórival (edző) és 20, majd 22 perc szauna. Jó lesz ez a squash, ma már nagyon élveztem a tenyeres boast hátul-rövid ejtés elöl-fonák boast hátul ismétléseket, szaladgálásostul.

Ez a tenyeres boast, de Nóri nem így néz ki, és magyarul beszél:

Április 23. Nakkérem, rohannak a napok itten:

pénteken volt egy óra rohangálós játék E-vel (squash), utána a szokásos edzés, az kettő óra.

Utána nagy menet: két buli, egy a gyerekeké, egy a blogé, két lakás, rendrakás (nem sikerült), takarítás, satöbbi. Ezért hajnali kelés, észnél levés, rohangálás, semmi sport.

Spingár-Westerlund Anita felvétele

Nagy élmény volt!

Zero Feel, nem kosaras. tök jó látni a fekve nyomás eredményét

Ma, hétfőn Reed. A-val Egy bő órás intenzív súlyzózás:
GUGGOLÁS Smith-keretben, 50 ismétlés, 40-30.20 kiló

Két pad közé lógatott 14 kilóssal mély GUGGOLÁS, 100 db

DONKEY KICK, 2 kilós bokasúllyal, lábanként 100

PADRA LÉPÉS 2×5 kilós kézi súlyzóval, fönt még hátra is rúg a másik lábbal, 100 per láb

MELLnyomó gép, független, 100

VÁLL oldalemelés 5-5 kilóval, 100

kis ugrókötél, lefele lógás, nyújtás. Intenzív volt. Lejárt a kártyám.

Április 18. Hajnalban futni akartam, fel is keltem, de elsodort az élet. Ebből terem lesz. 10-től úsztunk Katával, megint van bérletem. Istennő-érzés. 51 perc, 40 erőteljes hossz. Napoztunk is. Most megyek 2-re az edzéstársakhoz (Reed).

Ahol is 1500 m evezés után kissé ügyetlenkedve (szaklapból ihletődve) kitaláltuk, hogy 300, 400, illetve 500 kilót mozgatunk meg rövid, ám hatékony edzéssel, különb-különbféle gyakorlatokkal.

Volt
MELL fekve nyomás

HÁT “kacsa” lehúzás lapsúllyal

LÁB sétáló kitörés 2×24 kilóval

VÁLL oldalemelés csigán, 10 kg

FENÉK csípőemelés tárcsákkal

BICEPSZ kétkezessel (18 és 20,5 kg) curl

a kimutatás így néz ki:

Biciklivel a fogasig. Pompásan vagyok, erős, energikus, szálkás és barna, azonban ma sem futottam.

Április 17. Ájultan bealudtam este, pedig mesélni akartam, meg minden. Ez még futás-utóhatás, és az is benne van, hogy délután már nem kávéztam. Juliska közben kiválogatta és elpakolta szépen összehajtogatva a ruháit. Buli lesz, készül!

Ma spontán ébredés pitymallatkor, nem kell ehhez napfény sem. Felhoztam a hegyre a városban hagyott bicikliket. 9-től squash Nórival, egyre jobbakat ütök, komolyan mondom. Utána szauna.

Április 16. Uszoda, sok szauna, ráérős nyújtás a vízben. Négy hossz úszás (aztán jöttek a gyerekek harmincan).

Április 15. Ez milyen jó volt!

A Vivicittára gondolok. A versenyhangulatra, a forgatagra. Jól szervezett verseny, minden ízében profi, ezt többekkel is egyeztettük, és nagyon emberi részletek voltak. Tulajdonképpen jó látni, hogy mindenféle alkatú, korú, mozgáskultúrájú ember fut. A szenvedőseket (mennyi van még hátra, folyton leállnak, drámáznak) és túlbonyolítókat nem kedvelem, de most nem idegesítettek annyira.

Mindenkinek Saucony cipője van, kisebb részben Nike.

A saját futásom: semmi különös. Én komfortzónában futok, ami azt jelenti, hogy nem hajtom magam, nincs benne semmi negatív érzés, olyan, mintha bringáznéék vagy hazagyalogolnék, csak épp futok. Nem adom fel, nem sétálok bele, jól érzem magam, számolom a lépteimet és tűnődöm. Kicsiket gyorsítok, de nem gyötröm magam. Nincs bennem versengés. Úgy érzem, ez közös feladat sok más emberrel: oda kell valahogy érni a célba.

A tegnapi gyerekekkel-7 km után ma tehát félmaraton volt, ez a második. Sokkal harmonikusabb élmény, rövidebbnek is tűnt, mint 2016 nyarán az éjszakai, és most, utána sem vagyok olyan szarul. Borús időben indultunk, rengetegen, szakaszos rajttal, így én csak 9 óra 16-kor. Hosszú Adidas technikai nadrág, és egy kicsit rongfyos fehér atléta. Napszemüveg. Fekete Nike Air Sequent. Egy icipicit jobb időm lett: 2:34 helyett 2:32, 25610 lépés. Ennyit tudok. A maratonig van 8 hetem. Jól ki fogom használni, és azt is akármilyen tempóban, de szenvedés nélkül lefutom.

Előtte spontán ébredés, jó alvás, SuperStarchból két adag. Tegnap este Zing burger és kagylótészta, zsír is (tejszín). Ma csak a Starch, tehát éhgyomor. Háromszor víz a frissítőpontokon, nem állok meg, egy lépésre sem, csak pisilni. Egyszer, a Petőfi híd lábánál szakadár pisiliés. Utána, 10 körül jól ment, gyorsítottam. 17 után elég nehéz volt, meleg is lett. Menni kell, mentem, de nem tudtam utolérni a 2:30-as iramfutókat.

Reni futott egy 1:58-at… ez nagyon nagy dolog!

Fájás, gyötrelem: közben semmi, most csont semmi, boka, talp, térd, csípő is rendben. A körmömtől féltem, de nem fájt, egy egész picit máshol fájt (bakl nagylábujj hegye, illletve az egész ujj, a töve). Hasizomlázzal futottam. A térdem belső oldalán érzek izmot vagy inat, és a végén, az utolsó 4 km-re bemerevedett a hajlítóm, a fenék alatt, mindkettő. Ezek olyanok, hogy ha nagyon gondolkodom, ezek vannak, egyik se komoly, nem akadéályoz semmiben. Feküdtem egy kicsit a fűben a cél után, utána elindultam, de beleszaladtam a következő versenybe, így drukkoltam még az 1-kor rajtoló 10 km-eseknek (megható volt a visszavonult Staicu Simona, ott pityergett a rajtnál), és megnéztem a finisüket is.

Ő, Bragmayer Zsanett triatlonista volt a leggyorsabb nő 10-en. Ez 36 perc 40 másodpercet jelent. 24 éves. Figyeljétek az alkatát. Piros nadrágban Staicu Simona. Ő 47 éves. Homályos pontként örvendezek a kordonnál.

Szóval már ott pihentem, bringával tértem vissza. Fürdés, teljes test forró vízben, hajmosás, evés. Fekvés.

Április 14. Vivicittá! Ma 7 km, a Margitszigeten van a rajt. Indulunk mindjárt. Izomlázam van a tegnapi és tegnapelőtti edzéstől.

Csodálatos volt! Imádom a tömegélményt, és imádok aszfalton futni, bár egy szakasz a híres margitszigeti “pudingon” haladt. Julis, Dávid is simán, értékelhető 7 perc/km alatti) idővel lefutotta. Jólesett, könnyű volt. NEM rövidnadrágban.

Holnap pedig…

Képernyőfotó 2018-04-14 - 11.25.43

Április 13. Squash, ezúttal párban E-vel, egy kis technikacsiszolgatás az edzővel, aztán játszunk! Szauna.

Este Reed. Partnerek: L., E., M. És ez milyen jó volt!

Tele a kardiórészleg, bemelegítésként labdát hajigálunk, és közben burpee.

Utána a gyakorlatok:

FENÉK

csípőtolás Smith-keretben, nagy súllyal, 5×10

lábbilincses emelgetés csigás gépen, kitartva (egyet emel, egy másodpercig megtart, kettőt emel, kettőig stb., 8-ig), ugyanez keresztezve, oldalra a minimusra (15-ök)

HAS negatív padon 4×20 hasprés

KAR kötélrázás és bicepszfejlesztő szerkezet lehúzogatása körbe-körbe

közben ugrókötéllel 100-ak ugrása, fél lábbal is

Vállátforgatok is, ugrókötéllel lábat fejhez közelítek. Még egy kis akrobatika a legvégén.

Képernyőfotó 2017-04-04 - 18.56.24

Most megyek haza bringával, langy este, teljes intaktság, szabadság, erő, suhanás. Nagyon nehezen leírható, boldogságos érzés. Ez a lényeg. Nem a részletek, az okoskodás és nem is a kinézet. Nem az, hogy kinek van igaza. Hanem az edzésélmény, az öröm. Ezt sikerült megteremteni, és ezt nem veheti el senki. Ennyi mozgás mellett nem dráma, ha épp nem fullos a kajálás, egész héten jó volt, ma nem, de nem rágom magam, mert az edzés elintézi. Kiedzem, ami fölös, és edzés után már nem akarok semmit enni. Vannak ezek az intelmek, hogy ne hidd, hogy a mozgás olyan sok kalória, mert félóra futás, az csak 200 kalória, egy Snickers (!). Hát először is, nem félórát futunk, másrészt ha van izomzatod, vagy intervallozol, akkor 600-800 kalóriák is elmennek, és akkor még van egy csomó testhasználat, séta., bringa.

Április 12. Dávid ma lett 8 éves. Hajnalban, még a sütisütés előtt futni indulok. Beüzemelem a lépésszámlálót, 4460-ra van idő. Utána gyerekhajcsárkodás, ma béke van, süt a nap, leviszem őket bringával, vissza a sütihez (bringával föl, élvezem, mert tavaszi reggel van, és mókusok), süti dobozba, legurul újra, beviszem nekik. Fél 10-től Reed-edzés: 5 perc evezés (1200 m), utána alapgyakorlatok, 30 percben (nem lettem kész, mert segítettem A-nak és M-nek):

MELL fekve nyomás 50 db, 30, 40, 42,5 és 45 kilóval

TELJES TEST snatch (szakítás) 20 db, 40 és 42,5 kilóval, ötönként

FENÉK serlegguggolás 18 kilós kézi súlyzóval, 50 db három részletben

LÁB lábtoló, 90 kilóval, 50 összesen

Ez zúzós, izzasztó, határfeszegetős, elsötétedős. Egy kis nyújtás. Biciklivel száguldok. Rohangálás a városban: statisztapénzért, Dávidnak torta, lakásfelújítás-szervezés. Itthonról erdőn át gyaloglok kutyástul a suliba, aztán haza. A lépésszámláló 13349 lépést mutat, ebben benne van a futás is.

Nagyon szép, sportos nap volt, a reggeli futás éhgyomorra, illetve Super Starch-csal (két adagolókanál). Délután persze tortaevés, de hát ez ilyen (fagyikrémtorta amúgy). Dávid is boldog, a szomszéd lányokkal és Balázzsal tortázunk.

Két kilóval vagyok több kiedzett állapotban, mint a böjt legvégén, vagyis az elejéhez képest 6,5-tel kevesebb. Kis többlet volt a mestruáció, de vége. Kilenc napig kompenzáltam, ettem mindenfélét.

Holnap squash, este Reed, aztán mindkét nap Vivicittá, szombaton 7 km, vasárnap félmaraton.

Április 11. Kusza triatlon: bringa (sulihoz, városba, futókörhöz, uszodába, vissza), kis futás (5 kör, csak 2650 méter, viszont tempósan), úszás Katával – és Andrissal! Ez is csak 30 hossz mell, nyújtózva, jólesik. Előtte szauna és napozás is.

Ma van a költészet napja. Szent Erzsébet akciózik és szakdolgozatot ír, és belém döbben: én már csak élvezetből olvasok és írok és sportolok. Nem menekülés-e, hogy összedőlhet az ország körülöttem, anyám szarul van, és rengeteg barátom válságban, az egykori eszmetársak meg folyton szörnyülködnek (és szarul vannak), de én csak “testépítek”, eszem, alszom és sportcuccokat nézegetek? Egyébként nem igaz, hogy testépítek, hanem sportolok mindenfélét, továbbá ehhez illően étkezem, és nagyon meglátszik, ennyi. Na de hogy nem aktívkodom, csak privát teszek másokért, közügyekben nem. Holmi forradalmak miatt nem hagyok ki edzést! És igen, valószínűleg ez menekülés, úgy érzem, kiérdemeltem, hogy jól érezzem magam minden nap. Elvégre nem lokálokba járok. Viszont belefáradtam az aktivizmusba. Talán most máshol van dolgom. Csendes támogató vagyok, olvasok, figyelek, formálódom és amit tudok, azt terjesztem.

Vajon előrébb lenne a világ, ha én is szarul lennék, feladnám e hedonizmust, panaszkodnék, hogy “nincs állásom”? Olyan jó minden. Minden reggel ezzel a mondattal ébredek. Pedig hitelesíttetnem kell a vízórát, van egy csomó elintézendő apróság, a fél kertünket eladta az önkormányzat, és lomtalanítás is lesz, ami nagyon ránk fér.

Megjött az UCAN Superstarchom! Ez egy érdekes kísérlet lesz. Peter Attia itt és itt írt róla.

Vááá, Lőrincz Olivér rá fog beszélni a pulzuskontrollra!

“Sok száz, sőt talán sok ezer futót láttunk már évről-évre, találkozunk velük a versenyeken, beszélgetünk velük. Sok esetben vannak az edzésükkel, versenyeikkel kapcsolatos információink is és azt látjuk, hogy sok futó bármilyen lelkiismeretesen is készül, mélyen az adottságai alatt fejlődik.

Ebben a minikurzusban arra keressük majd a választ, hogy mi állhat ezek mögött a történetek mögött. Ha Te is ilyen futó vagy, azaz lelkiismeretesen csinálod az edzéseket, sokat futsz, megteszel mindent annak érdekében, hogy jobb legyél, de nem jönnek az eredmények, akkor mi lehet a baj?”

Április 10. Igen aktív nap, épp desszertet eszem (egy masszív, nagyon kevéssé édes, imádatos tiramisut), és (szlörcshhhh!) mindent azonnal elnyel az Üzem.

Kávék. Iskolába indítás, biciklis szállítás. 9-től squash, a tenyereseim egész jók már. Rengeteget futok labdáért, oda-vissza. Egy kicsit érzem a tenyeremen a zúzódást az ütőfogásnál, de más jele a vasárnapi futásnak nincs. Jó lesz a squash, mert a bal oldalam erősebb, miközben jobbkezes vagyok, meg oldja-ellensúlyozza a többi sportomat.

Utána bringával cikázás (nem fizettem be őket ebédre, kapnak boltit), kutyázás is, aztán 12-től közös Reed, oda is bringával, most híd, kézenállás, ez a része nekem kímélő, mert asszisztálok. Habár, bemelegítettünk dobozra és steppadra ugrásokkal, és intenzíven nyújtok én is.

A vége egy intervallfutás: 21:12 alatt 4 kilométer, 14,5-ös szakaszok is, átlag 11,3. Bringa, át a fél városon. Holnap úszunk!

Április 9. Valamennyit bicikliztem. Érzem a csípő környéki izmokat. Balázs vett nekem egy lépésszámlálót! Megnéztünk egy izlandi filmet.

Ez itt szürkéskék, és eléggé fáj.

Fotó - 2018.04.09. 21.36

Április 8. Választok egy jót a miniszterelnök társaságában, aztán nagyon nehezen, de eljutok Balatonudvariba. A Kelenföldi pályaudvart nem lehet megközelíteni! 16,5 kilométer a tavaszi szőlőkben, csodaszép, illatos. Esem. Lassú vahgyok, de nem állok meg. Beszámoló itt.

30051935_1554504611333594_1530658961826362184_o

Április 7. Délelőtt négy csatlakozóval akrobatikus edzés (a híd, kézenállás, nyújtás, gerenda alapjai). 3-tól squash, új ütésfajtát tanulok. Holnap terepfutás a Balaton északi partján! “Töltöttem.” (Szénhidrátot.) Marhacombot ettem.

Április 4. Borzasztó nehezen veszem rá magam, hogy aztán meg se akarjak állni: futok egy hosszút a tavaszban, a Szamos töltésén. Őzek szaladnak át az ártéren, bojtos fehér farokkal. Fű, nehéz terep. 6000 lépésig szenvedős, “minek ez nekem”. 8000-től szárnyalós, bármeddig elfutnék. Elfutok két faluval odébb, Nábrádig, aztán vissza, ennek a falunak a másik végéig, sőt, tovább, a pálinkafőzdéig. Gólyák. Rámesteledik. 15060 lépés, egy óra harmincnyolc perc. Kádban fürdők. Kályha mellett, előző este melegét lehelő téglák közelében, hófehér dunyha alá bújok. Császárszalonna, sajt, protein.

Vasárnap terepfutás, 16 km, következő héten Vivicittá, 7 ezer és másnap félmaraton is.

Április 3. Reggel squash, végre energikusan. Fejlődöm, és bőven van hova. Délben elutaztunk az ország csücskébe, este pedig rengeteget ettünk. Csirkecomb, sült zöldségek, palacsinta.

Április 2. Ma is boldog evések (turmix tojásból, meleg tejből, banánból, olvasztott étcsokiból és pirított mogyoróból, sült csirke, Julis szülinapja miatt fagyitorta, este zöldségleves csirkedarabkákkal és sült sajt, némi fagylalt). Emellett két edzés: délelőtt futás a tó körül (10 kör, 5300 m), napfény és százszorszépek! Julis 3 körrel tart velem. Este pedig (vendég vagyok) edzőterem: ellipszis 10 perc, fekve nyomás 45 kilóig, utána  hexa rúddal (középen állva) felhúzás, beforgatós bicepsz és Arnold-nyomás. Négy kör. Szauna 17 perc. Nagyon jólesett. Holnaptól az evésben mértékletesebb leszek, és nem tudunk kettőt edzeni, valószínűleg. Squash 9-től.

Április 1. A böjtről itt írtam. Minden kavar, nehézség nélkül lett vége, jó érzések voltak böjtben és utána az evéskor is.

30174549_10156423723122834_1431764891_o

Julis, ímhol, húsvét hétfőn lett tíz éves, én pedig így nézek ki hat nap böjt után

Színház, borozás, császármorzsaevés Helyen barátilag. Utána 7-től edzés: Reed, futópados tempófokozásos futás, 5500 méter, 32 perc.

Utána hajtom a két csatlakozót (A., Z.): 30 perc van hat gyakorlatra, 50 ismétlés a cél. Az elosztásokat nem írom, de megvolt időre minden.

HÁT: felhúzás rúddal

MELL: kézi súlyzós tárogatás padon

VÁLL: clean and press, 20 kilós rúd (ez nehéz volt)

LÁB (hajlító): merev lábas felhúzás, ez is csak 20 kiló

BICEPSZ: egykezes rúddal curl, 13 kiló

TRICEPSZ: lehúzás csípőhöz csigán, 35 kiló (ez nehéz volt)

Lógás, nyújtás, egy kevés akrobatika.

Március 30. A böjt ötödik napja. Összesen 159 óra vasárnap 9-ig (hús-vét), most 107-nél járok.

Ide toldom be a frissítést, mert meglepő, ami történt. Hajnalban írtam az elejét, és a lentit.

Tehát, megvolt a squash, ahova még egy kávéval, BCAA-val, pár perces késéssel, basszus, milyen borús és kihalt minden hangulatban vonszoltam el magam. És végig ment az agybakelit: jaj, ne, ne durván, ne kelljen messzire, ne legyen megterhelő, spórolni a mozdulatokkal, jaj, még egy perc abból a futkározásból, ugye túlvagyunk már a felén… én böjtölök! Itt a labda hozta az élményt, az játék és siker, jó erőset ütni. A fonákjaim, hát… de a tenyeresek kialakultak. De nekem senki ne szóljon be — ti ettetek, sőt, tegnap és tegnapelőtt is!

Tempós volt. Utána negyedóra szauna, zuhany, rohanás a Reedbe. M. és A. a mai partnerek.

Hét percet gyaloglok emelkedőn, itt még gyenge vagyok, aztán nekiállunk a Nagy Körnek. Négy izom, hat gyakorlat, 60 ismétlés, az egyikből 30, 40 perc. És bár foglaltak voltak a gépek (a misén meg senki!), szépen belefértünk az időbe:

HÁT

húzódzkodás: ebből va a 30 csak, 20 kg, később már 15 kilóval! könnyű vagyok! (10+10+5+5)

hiperhajlító 10 kilós tárcsával: 4×15

MELL

-Ből nyomás, 35 kilóval: 3×20 (egy kör tárogatás, mert sokan voltak)

HAS

Padon “kiszúrás” (gyertyaszerű lendületből): 3×20

LÁB

Oldalra kilépve enyhe guggolás, bokához eresztve 12 kilós kettlebellt? 4×15 (mindkét lábbal elvégezve számít egy ismétlésnek)

combfeszítő gép: 35, 40 kiló: 10+20+20+10

Utána enyhe, négy körös fekve nyomás: 20 kilóval 15, 25 kilóval 12, 35 kilóval 10, 45-tel 8 ismétlés. Most ennyi ment.

Vállra szimmetrikus oldalemelés: 7 kilóval 10 kétszer, aztán 8 kilóval is 10.

A 8-as súlyzópárral még 15-15 kalapácsbicepsz.

Nyújtás.

Nagy könnyebbség volt, hogy könnyű voltam, és nem kötött le az emésztés. Az edzéseim nagyobb részét az emésztés, gyomordiszkomfort nehezíti.

Mennyit agyalunk a kaján! Mennyire ekörül forgunk, mennyi időt elvesz! Most is jött edzés után: még ennem is kell… dehogy kell! Felszabadító. Nincs kibírás, nincs kell, eufória van!

És amikor levittem a kutyát hazaérve, sütött a nap, és erő volt, ruganyosság, zen! Ez a meglepetés. Valami történt hormonálisan és/vagy a ketózis, mert energikus vagyok, és nem visel meg a koplalás, csak egy bevett szokás az evés!

Innentől a hajnalban írtak:

Ma lesz a legnehezebb, mert előre megbeszélt edzéseim vannak. Nagyon érdekes élmény a (szinte teljes, de legalábbis 0 szénhidrátos böjt), írok róla külön is. E pillanatban, péntek hajnalban (kidobott az ágy) hét kilóval vagyok könnyebb, mint hétfő reggel. Hasonlóan drasztikus súlyvesztést (glikogénleürülést + valamennyi zsírégetés, valamint dehidratáció) csak a futás tud, ha evés-visszatöltés előtt megmérem. Most nem vagyok dehidratált, az életveszélyes lenne, és szedem az izomműködést támogató sportvitamint is. Úgy tűnik, rengeteg glikogént képesek tárolni az izmaim, és ugye ahhoz kötődően vizet, és mostanában volt az étkezésemben szénhidrát (ez azt jelenti hogy nem vigyáztam kínosan a zöldségek, olykor a gyümölcsök cukrosságára sem, még zöldborsót, sárgarépát is ettem), és nem ürítettem le a jelek szerint.

Ez a böjt inkább mentális tréning, amellett tavaszkezdet, némi rítusjellege is van (lehet, hogy vasárnap reggel, böjttörés előtt elmegyek misére!), illetve a maraton előképe (ha ezt megcsinálom, akkor azt is), és azért pont most vágtam bele, mert az első nap kiderült, mintegy megéreztem a szagát annak, hogy megy ez nekem, egyben vagyok hozzá. A legfontosabb testi hatás az autofágia: a szervezet elhasználja, kitakarítja mindazt, ami sérült, romlott. Tehát csak a mellékhatása az, hogy könnyebb és bikinibb body leszek, nem gondolom értelmes fogyókúrának. Nem várom el, hogy tartható legyen a negatív rekord, biztosan visszajön valamennyi súly. Hogy így bírom, kicsi gyengeséggel és finom (nem durva) érzésekkel, és nem kómáztam be, nem szenvedek, az annak a jele, amit eddig is gyanítottam: edzett, rugalmas anyagcserém van. Aki fél-egy nap böjttől rosszul van, annak károsodott az anyagcseréje, ami a normál életvitel, péksütemény-kevés mozgás stb. mellett harmincas éveinkre törvényszerű. Ezt lehet kiszolgálni, dédelgetni napi öt vagy hat, “jaj, meg ne éhezzek” típusú, netes okos által előírt, kimért szénhidrátos étkezéssel, csakhogy hosszú távon nem élhető értelmes élet a számolgatással, dobozolással, különösen ha gyereked, komolyan vett hobbid, szenvedéllyel végzett munkád van. (Megfigyeltem, hogy akik tuti módszert ígérnek ezzel a napi 5-6 kajálással, azoknak nincs gyerekük.) Nem életszerű az, hogy minden a kaja körül forog. Erről írtam itt is — a megoldás a másik irányban van. Én az egyszerűsítés híve vagyok. Továbbá nem hiszem, hogy éhező/túlélő/raktározó üzemmódba kerülök hat napnyi drasztikus kalóriamegszorítástól, sem azt, hogy az izmaim jelentős grammokat veszítenének (ez ellen kicsit védekezem is BCAA tablettával, 4-5 gramm edzések előtt). Még nincs pontos tervem, hogy hogyan töröm meg a böjtöt, mit eszem majd, remélem, a testem súg majd, eléggé bevásároltam mindenesetre. Az emésztésemmel nem lesz gond, de a gyomrom biztosan összement.

Március 29. A negyedik nap. Teljes böjt csalánteával. Hat kilót fogytam, de persze ez nem zsír. Jövünk-megyünk, de futni nem mentem. Érzem a gyengeséget, de tiszta, jó érzés. Nem olyan nehéz, mint hittem. Holnap edzések.

Március 28. A böjt harmadik napja. Úszás, csak húsz hossz, sok szauna, akrobatika kint, fotózás. Fázom. Majd mesélek. Szar a gépem

Március 27. Squash. Technikát tanulok. Böjt.

Fotó - 2018.03.27. 11.18

Március 26. 9-kor gyűlünk össze (Reed): M., Zs. és én. Egy kis evezés (5 perc, ezer méter) után bemelegítjük a felsőtestet a szokott gyakorlatokkal, és négyféle szettet váltogatunk: döntött törzsű oldalemelés (7 kg, egy kézzel végzendő), fekvőtámasz, fekve nyomás és bicepsz curl egykezessel. 50 ismétlés a cél. A fekve nyomást 30 kilóval csinálom.

10-kor kezdődik Kata HIIT órája, nagyon kemény most is, nekem főleg a has része és a gyors ugrások. Két fiú is van, meg mi hárman. A végén gyaloglunk fél órát a futópadon, emelkedőn, én beleteszek egy kis kocogást is, 3,5 km. Nyújtunk, fejjel lefele, 15 kilós tárcsával, meg egy kis rezgető valami, ezt ritkán csináljuk. Böjtölök.

Március 25. Ma is nyomtunk egy TRX-ezést, mert Eszter két napra jött, és most nem voltunk színházban, kettőt edzettünk. J. volt még velünk. Most a gyakorlatokat memorizáltam és igyekeztem pontosan végezni, a variációit próbálgatni, de ez fél edzés volt. Ellenben felavattam a futócipőm a padon – megint reggel akartam menni, és “igazi futást”, tavat kerülni vagy a Kopaszira, és megint nem találtam hívogatónak a klímát, ráadásul egy órával később is volt. Három kilométer esett jól, hatperces tempóval, ez a végén 150-es pulzust jelent. Kis séta a végén, pulzusmegnyugvásig.

Március 24. Csapdában vagyok. Nagyon szeretem, hogy aktív vagyok, jól érzem magam. Sokat edzek – és még annál is többet eszem. Feszes vagyok, erős. Imádom azt a bulit, közösségi életet, hangulatot, amivé az edzéseim váltak. Nem, nem vagyok túl izmos, van még hova fejlődni, csak ha valamiért ki kell hagynom két hónapot, akkor se épül le mindenem. Ki is kell használnom a Platina tagságomat, míg tart. De nekem futnom kéne most, egyedül, sokat. És fáradt vagyok, fáj mindenem.

Volt egy idő, ősz körül, amikor edzettem ugyan, de nemigen volt izomlázam, mert nem mentem túl a komfortzónán, nem voltak új gyakorlatok vagy nehezítés. Most folyamatosan érzem az izmaimat, többfélét csinálok.

Heti két squash lesz most, egy úszás, ezek maradnak, és viszem a csajokat a Reedbe. Ott is tudok futni, ez igaz, tempófokozáshoz nekem (aki nem kütyüzöm) a legjobb a futópad. Nem unom. Vagy futhatok reggelente terepen egy könnyűt, és utána megyek edzőterembe, esetleg hosszabb futás később.

De olyan fáradt tudok lenni. Egészséges, jó fáradtság.

A mai fájdalmat és fáradtságot nem értem, ez még a squash (péntek)? Vagy a szerdai (durva súlyzós), esetleg csütörtöki (tempófutós, enyhe súlyzós)?

Ma Eszter tanított minket TRX-ezni. Lehet, hogy ma történt a ráedzés, mert ez trükkös. Olyan, mintha kevés lenne, tíz ismétlések, de sok, mert volt vagy húsz gyakorlat. De még leírást is kaptunk!

29527301_10215055257030558_46871660_o

29391169_10215055253590472_926801687_o

Nem szeretnék felesküdni egyetlen módszerre, hogy az az igazi. Az az igazi, amit élvezel és nem adsz fel. Ezek, hogy saját testsúly vagy súly(zó), hitviták. Mindent, mindenfélét szeretnék csinálni. Azt már nem gondolom, hogy az optimum e sokféleségben különösebben izgalmas állapot (se jó futó, se igazán erős, pláne hajlékony nem leszek), és azt is látom, én a súlyt szeretem a legjobban, igazi futó, olyasféle, akiket mint lelkes futókat ismerek, nem leszek. Kiégés ellen jó az, ha egyszerre van könnyű és nehéz, dinamikus és statikus, magányos és csoportos, játékszerű és atletikus. Futás, úszás, bringa, súlyemelés, gépes edzés, InSanity-szerűség, squash, TRX, akrobatika. És nagyon mennék Rippelékhez is a haladó edzésre, de irtó messze van.

Március 23. Reggel bő másfél kilométeres gyaloglás terepen (jó lesz kardiónak). 9-től az első squashedzés Nórival. Lelkesítő! Bő egy hónapig kétszer megyek, utána egyszer. Jó hasznát veszem a sprintjellegű szaladgálásban az izmaimnak, kondimnak, de a labdaérzékem, ütőtechnikám siralmas. 2010 őszén fél évig jártam edzőhöz. Most kezdem elölről – a fal adja a másikat.

Gyengék még az ütéseim, merev (súlyzós stabilitáshoz szokott) a karom, kattog a vállam, és érzem az izomlázat. De jó lesz, mert amúgy is a bal karom az izmosabb, a squash kiegyensúlyozza.

Délután további jelentős séták, terepen is, kutyával. Kilenc kilométer fölöttit gyalogoltam ma, nagy részét tempósan. Megjött az új futócipőm.

Március 22.

Biciklivel érkezem. Ma A. a partner, bemelegítünk, én tempófutok (10,2-10,5, 1,5-ös meredekség), 3,5 km, 21 perc, 300 kalória. A súlyzós részben én csak tessék-lássék végzek ezt-azt, a tegnapi 50-es edzést segítem. Módom van megállapítani, hogy ez egyénre szabva is rohadt nehéz, a tempó miatt (most fél óra volt a cél). Utána félóra ballet-fit videós edzés, nyújtások. Lefele is lógok, súllyla is, egy kevés ugrókötelezés és híd. Később érkezik egy másik boly is, 3 fő (J., T., Gy.), velük újra megcsináljuk az öt gyakorlatot. Ebéd: grillezett csirkemell, saláta. Bicikli. Mozi. Holnap squash!

Március 21. Reed, három csatlakozó. Ami ma újdonság volt: vettem többféle, sporttal kapcsolatos újságot, és innen is merítettem gyakorlatokat, illetve L. hozott gumiszalagot, azzal nehezítettük a csípőtolást.
Ma is játékos bemelegítés volt: jumping jack, labdadobás – eldobás után burpee, ugrálás padra és kötéllel.
Utána következett az, amit a papíron láttok:

29472850_10209631408536582_1996004631120969728_o
öt terület, öt (hat)féle gyakorlat.
Hát T-rudas evezés
https://www.bodybuilding.com/exercises/lying-t-bar-row
Váll Arnold-nyomás
exercises-for-flabby-arms-arnold-press
Far Csípőtolás (Hip Thrust) padra támaszkodva

Guggolás/oldalra lépegetés gumiszalaggal (ez a +1)
Törzs Landmine Twist

Láb Merev lábas felhúzás
Képernyőfotó 2018-03-21 - 22.48.00

40 perc van, ez alatt foglaltság, igény, bírás szerint összesen 50 ismétlést kell végezni mindenből. Szépen ki-ki elosztotta ezt sorozatokra, és adminisztrálta magának.

 

Ezt követi a függőleges terhelés miatt a lefele lógás, súllyal nyújtás.

19021315_1249692911823576_515754222_n

súllyal nyújtás fejjel lefelé csípőhajlaton támaszkodva

Aztán híd, kézenállás-átfordulás, spárga és a koreografikus nyújtás, feltett lábbal.

Végül intenzív kardió: 16 perc elég gyorsan, hátrafutás.

Mindenki nyög. Pedig még kutyaséta, aztán egy mozi és gyerekekért menés is van.

Március 20. Meglepő módon este óta érzem a tegnapi nem-szokásos edzést, mégpedig a hátamban, a felső rész izmaiban. Nem izomláz, hanem beállt. De enyhe érzés.

Úszás Katával. Reggel elég komoly felfele gyaloglás jeges, meredek ösvényen. Foltokban fű van a sílejtőn, amúgy fagyott hó. Kávézunk. Húsz perc szaunával kezdek, ilyenkor nagyon tudok izzadni. Utána kis vállátforgatás, majd csobb. Langyosnak érzem a vizet. Csak mell, tempósan, 50 hossz, még egy kis enyhébb szauna, arcpakolással.

Március 19. Hétvége: hideg, hó, gyerekek nem akarnak sehova menni, ezért teljes pihenés, seggizomláz amúgy is, de legalább kultúra (egy kiállítás, egy mozi), baráti kajálás (rakott kel), főzés otthon. Falcót hallgattunk! Meg Zámbó Jimmyt.

Ma 9-re összerántottam a népet (M., A., másik dinasztia: M. és K.), de csak egy egész kis bemelegítést, clean and presst és húzódzkodást nyomtunk, ki-ki, aztán pont jött Kata, a helyi edző 10-re, és vele egy Shaun T-féle intervallt (“has–láb–popsi”) toltunk végig mind az öten, hatvan nettó percben. A csajok is nagyon szépen végigcsinálták.

Ez másféle határtágítás, mint a maxolós súlyzózás, a futás vagy az akrobatika. Nagyon szeretem, egész más testélmény és fejlődési esély, továbbá tippek a saját edzéseim fejlesztéséhez. Megizzaszt, figyelni kell, erősödöm és a pulzust is nyomja. Jövő héten is benevezünk.

Kis túlevés volt a hétvégén, ma a világos órákban két teszínes kávé, egy edzés előtti banán, egy zöld keles smoothie és még egy nagy tejeskávé csúszott le. Este a vasárnapról maradt, jó zsíros rakott kel és két kocka 85-ös csoki. Most vagyok jól.

Március 16. És ma is… már tegnap úgy voltam, hogy még levonszolom magam Merci és Csilla kedvéért, aztán egy kis szünet jön, mert nem esik jól, sok. Illetve ott jó, előtte nyűgös, az odaérés stressze miatt, aztán az is energia, hogy másokra figyelek, mások edzéseire, igényeire koncentrálok, utána meg sajgós. Képtelen vagyok kis súllyal edzeni, ahogy képtelen vagyok csak kardiózni, vagy csak nyújtani, és csak asszisztálni a többiek edzéséhez is.

Azt terveztem, futópadon súlyzózunk, egy tömény intervallt, aztán futás, de tele volt a kardiórészleg, így levonultunk a funkcionális térbe, és négy körben a következőket műveltük:

jumping jack

oldalemelés 15 db, 4 kg-val

sétáló kitörés 2×12 kg-s kettlebellel, 24 db

vállátforgatás, ugrálás ugrókötéllel (150)

hasprés vagy páros láblökdösős hasazás

kobra

fekvőtámasz 10

Utána a második, súlyzósabb kör: padon fekve “lábbicepsz”, 14-16-18 kg-val 15-20 ismétlés (súlyzóvisszarakásnál mondja egy srác: “bántja az OCD-met”, hogy a 16-osok és 18-asok össze vannak keveredve, de rendbe raktuk), negatív padon 30, 35, majd 37,5 kilóval fekve nyomás, aztán 7, 9 és 10 kilóval beforgatós bicepsz. Három kör.

A vége három kilométer futás, 10,5-10,8, tempót fokozok. Jó erős volt, kiedzettem a szénhidrátot, mert most volt bennem valamennyi. Leürülni jó érzés.

Utána Mercivel még elmentünk plazmázni, és amúgy én befejeztem most a maratonig (kitelt a donorév, 45 alkalom), ellenben hoztam egy csomó új donort. Erre is jó az edzős csoport.

Van igény, hogy még jönnének, meg eddzünk még többet, de muszáj határt húznom. Egyik lány munkatársa meg annak is a kolléganője jönne… hátööö, az egyik, hogy aki nem ismeri az én történetemet, a blogot, a kontextusomat, az előtt én nem szeretnék hozzáértőként viselkedni és felelősséget vállalni, megvívni a “de én azt hallottam, nem szabad fekve nyomni/kell a szénhidrát” párbeszédeket, nem dolgom, nem szeretném. A másik, hogy ez munka, és felajánlani annak szoktam a közös edzést és a belépést, akit ismerek, vagy aki maga keres meg. A harmadik, hogy az egyik ilyen lány, aki jött végül és edzett, csak nem velünk,, rosszul lett, kórházba vitték. Jobb, hogy ez nem úgy történt, hogy én mutattam a gyakorlatot, bűntudatom lenne, és tönkrevágta volna a többiek edzését is valaki, akit nem is ismerek. Az aznapit egyébként ötletszerűen, élményalapon és a változatosságot szem előtt tartva, de nem feszes edzői rendben rakom össze. A lényeg, hogy aki jár és nem lusta, az élvezi, szeretnek jönni, fejlődnek. 52-en vagyunk.

Március 15. Ma is letoltuk az arcunkat, négyen voltunk a Reedben. Kis lépcsőzés, utána felsőtest-bemelegítés vállátfogatással és egy kis döntött pados fűrészeléssel kiegészítve, majd hatalmas hátazás: evezés csigán, tarkóhoz húzás, húzódzkodás, egy kis hasazás, kobrában nyújtás, guggolás Hack-keretben, és egy jó alapos, lefele lógós és lábra is koncentráló (rituális) nyújtás.

Itt látható a teljes kör:

Most azért érzem magam eléggé. Vasárnap fogok pihenni. Csülköt ebédeltem a Menzán.

Március 14. És igen, végre hosszú futás, terepen, lengén, napfényben! Most ez jön, sokszor, hosszú és kint.

Pedig úgy kell rávenni magamat, a rutinos “hidd el, jó lesz” technikával. Semmi kedvem, az eleje szar, fázom is. Na de…! 12600 lépés, 1 óra 20 perc, terepen, erős és hosszú emelkedőkkel. 2040 az erdőbe bemenet, 3540-nél az erdei ház, kis fenyvesem 5000-nél, és pont 7 ezer a Budakeszi út. Igyekszem mindig pont ezt futni, és a lépésszámból és az időből következtetni a fejlődésre. Jelenleg 6000 lépés körül kezdődik a jóleső rész, és elég sokáig tart. De addig meg kell küzdeni fejben, az első két kilométer majdnem kínlódás, “minek ez nekem”.

A motiváció nem az, amit sokan hisznek, azok, akik nem sportoltak még eleget. A motiváció le van szarva, menni kell, mint egy katona, akinek nincs más választása, nem tipródni meg mentálistechnikázni. Bután, egyszerűen, és akkor jó lesz. Jó pár olyan edzőtársam van, aki téjékozódó fajta, mindennek utánanéz, okos is, de ebből az lesz, hogy amikor meg kéne fogni a súlyzót, egyre azt magyarázza, hogy így-úgy, miért máshogy (kevesebbet, könnyebbet), vagy ő azt miért nem.

Nem akarom minden futásomat facebookra rakni, fontoskodni, idegen tőlem. Sőt, a pulzusmérés, kütyüzés is. Olvasom az ilyesmikről szóló blogokat, meg a futócipő-mániát, a “kiligyűjtést”, én nem vagyok ilyen alkat. Megnéztem egyébként az Apple Watch-t, mit tud, elég meggyőző, de csak okostelefonnal működik. Így maradok, aki vagyok, futok (kocogok) a vakvilágba, befele figyelek, kis rituáléimat követem, számolom a lépteimet. Ami nem lényegi, mégis számít: bevált, menő cuccaim. Olyan igazán egtyedi és dögös szeretek lenni, ez ma egy Adidas technikai pólót, szintén Adidas futónadrágot, Daquïni sportmelltartót és a szokásos fekete futócipőmet jelenti. Sokáig futottam FreeRunban, nem érdekelt a téma, most vettem meg novemberben az első alátámasztott cipőm, egy régebbi Airt (Sequent), és szeretem nagyon.

Képernyőfotó 2017-12-07 - 10.09.20

Most villamoson ülök, beviszem a csajokat edzeni. Én csak kímélő módon.

Azért megtoltuk Lisával és Mercivel: felsőtest-bemelegítés után hat körben fekve nyomás, csodás csajos energiák, én 52,5-ig mentem, hárman buzdítottuk egymást. Közte némi hasazás, nyújtás. Hack-guggolás szemben, 4 sorozat. Lefele lógás, nyújtás, kis akrobatika. Aztán még gyalog haza, hegynek föl, sok cuccal. Most tényleg fáradt vagyok.

Március 13. Már reggel biciklivel száguldozom, süt a nap, aztán kutyaséta, úszás (kis gyorsgyakorlás, néhány hossz hát, a többi lendületes-jóleső mell), szauna előtte és utána. Nem tudom, futok-e délután, mert most plazmát adunk épp Katával. Ez a negyvennegyedik.

Március 12. Életerő, napfény. Mercivel edzünk, illetve valakire várok, de összekevertem, ő szerdai társ. Tíz perc spinninggel nyitunk. Utána hasazás, kis ugrókötél, hátgyakorlat hiperhajlítón. Ezt rendesen megtolom, jólesik. Híd csigolyanyújtásként. A végén piramis-tempójú, 18 perces futás, 3 km, 1,5-ös emelkedőn. Ez nagyon jólesik. Az a tervem, hogy most, hogy igazán tavasz van, akármilyen keveset is, de minden nap futok. És ha van rá idő, és úgy alakul, akkor terepen és hosszút! Holnap úszunk.

Képernyőfotó 2018-03-08 - 14.50.32

Március 11. Egri (E.) és bécsi versenyzőnk (O.) is megjelenik, meg még egy új (A.) és egy régebbi edzett (Á.), így vidám a Reed. 7 perc kardió (én ellipszisen), utána csoportos bemelegítés labdadobálással: figyelni kell a ritmusra, eldobás után burpee/felülés/hason törzsemelés. Utána még súlyzós bemelegítés, aztán három irány: a húzódzkodó szárny, ezt önállóan csinálják; van a jó öreg fekve nyomás, egymásnak asszisztálunk, 45-nél a hatodikba bukom, de aztán még maxolok 52,5-tel, a döbbenetes élményért. A harmadik tevékenység a fenékgyakorlat: egyrészt bilincses lapsúlyemelés, másrészt bokasúlyos négykézláb donkey kick és finom lábemelgetés (én utóbbi. A fekve nyomás kivételével nem csinálok már durván izmosító gyakorlatokat, mert most jó pont a mennyiség, ezt kell szinten tartani, illetve nem annyira érdekel már, mit okoz az edzésterv, szeretném élvezni, nincs olyan hiányosságom, célom, hogy nagyon bele kelljen szakadni bármibe. Élmény és közösség az edzés, a legjobb fajta).

Ami most feladat: a futás. Illetve gyorsúszni szeretnék még megtanulni.

Kevés akrobatkia és lelógós nyújtás, híd, kézenállás, hídban séta. Ma gyorsra vettem, 3 km a futópadon, nagyrészt 10,5-tel. Menstruálok.

Március 10. Nagyon korán keltem. Már este hazafelé és azóta is fáj a combom, hátam, fenekem a tegnapi súlyhasználattól. Statisztamunka amerikai sorozatban, merengés. Business casualben, magassarkúban várom, hogy kiürítsenek egy patinás épületből. Rengeteg álkommandós van, meg olyanok, akiket “sport extra” feladatra hívtak. Ahogy levonulok, a crew egyik tagja megjegyzi, hogy ilyen fizikumot még nem látott, gratulál. Az augusztusi kémfilmben ugyanez volt. Hajj, hogy odavoltam ezektől régebben, ma már nem úgy hat. Magamat nem látom formásnak, csak másokat formátlannak, annyi van, hogy élvezem az erőm, a közérzetem, ami ezzel a testi állapottal jár. Lekapom a cipőmet, félrevonulok ugrókötelezni.

Március 9. Zúzás este a Reedben Mercivel. Telt ház. Ha olyan a partner, ha lehet, ha nem dumálja el meg magyarázza ki, akkor bele tudunk menni, akkor csak csináljuk, és robbanás van. Pedig elfelejtettem cipőt vinni! Így elkülönültünk, és egy kis jumping jack meg súlyzós átmozgatás után a hot iron cuccokkal guggolás, felhúzás, teljes súlyemelés, steppadon fekve nyomás (mindez harminc kilóval, három kör) és még bicepsz is. Közte hasazás, nyújtás lefele lógás. Pompás volt, olyan fájós hazavonszolás, mert enm a szokásos lassú tempó, hanem dinamika, zenére. Köszönöm, Merci! Nem kardióztam, mert cipőtlen…?

Ez az a terem:

Képernyőfotó 2017-08-25 - 21.42.25

Március 8. Nőnap – és mi úszunk Katával, mint minden szerdán. Csütörtök van, de az nem számít, az a lényeg, hogy most is itt vagyunk. Belefér valami harapnivaló (törökmogyoró, kávé), szívkiöntés és két oldal felolvasása Kun Árpádból, egy nagyon kedves részlet.

Szaunával kezdek újabban, pulzust nyomok fel, és mintha ez működne: a maradék időben lényegesen tempósabb, dinamikusabb az 50 hosszam (48 perc szünet nélkül), élvezem, hogy megnyomom, nem fulladok ki. Vagy csak megedződtem? Kezdek simán lehagyni embereket. Emlékszem, eleinte hatalmas vívmány volt a 30, vagy a kisebb medencében a 40 hossz. Lebegősen hátúszó, random sávot váltó bácsi kicsit meghekkel, de kerülgetem, és feladatnak fogom fel.

Kapunk csajos uszodai ajándékszatyrot is. Még van két alkalom a bérletemen.

Képernyőfotó 2018-03-08 - 16.17.48

feszesedés

Március 7. Takonyban fetrengés, munka és lelkiállapot. Csak bringa és nagyon sok gyaloglás, meredeken is.
De ma milyet zúztunk!!! Három képzettt, lelkesedés, nőtársi zúzás, ez a mi nőnapunk:

bemelegítés-kardió (futópad előre, hátra is), 5 perc

teljes test bemelegítése, hat felsőtest, gyakorlat, plusz vállátforgatás, meg láblengetés, vádli, guggolás, körzések (boka, térd, csípő)

súlyemelés-tanfolyam, celan and press, felhúzás, aztán egyben. kinek-kinek alkata szerint választunk súlyt, én most csak 40-nel mutatom; szüneteiben hasazás. készültek videók is

bicepszgyötrés intenzitásnövelő technikával: sima curl, vcsökkenő súly, növekvő ismétlés, pihenő nélkül

utána lógás nagy súllyal is (a súlyemelés utáni kötelező ellensúlyozás), nyújtás és akrobatika-sze3ssön, majd az összes leány elhúzott kardiózni: spinning, kocogás, evezés (én utóbbi)

És bringa. És napfény!

Folytatódik a fogyás, pedig vasárnap ch-rohamom volt, ami négy hónapja nem fordult elő. Az kicsi föl, amint kiürül (irtó hamar), rengeteget pisilek, és újra versenysúly.

A napi 2-3 liter folyadék azoknak való, akik sok ch-t eszenk, mert a glikogénná alakuló bevitt szénhidrát ötszörös mennyiségű vizet tárol.

A plazmázást egy időre szüneteltetem (kitelt a donorév 45 alkalma), a futás miatt is kell a fehérje a véremben. Március 28-án véradást szerveznek.

Március 3. Ismét bevezettem csajokat az edzőterembe. Talán ez volt eddig a legjobb hangulatú képzés.

Nagyon jó volt a tegnapi, köszi!
Az van, hogy amikor valamit tanulok vagy csinálni akarok, fontos és motiváló olyan emberekkel együtt lennem, akik értenek hozzá, tudják mit csinálnak és miért. Ha még lelkesek és élvezik is, akkor automatikusan átveszem a lelkesedésüket és sokkal könnyebben, magától megy minden. Pontosan ez történt tegnap, ezért éreztem úgy, mintha ez nem is az első edzés lett volna, ezért nem voltam zavarban a testem miatt, ami pedig rendszeresen előfordul egyébként, és hogy ennyire jól éreztem magam. Jó volt a beszélgetés, az edzés, minden kerek, nagyon rendben volt.

Én magam alig edzek, csak bemutatva, egy kis kardió, súlyemelés és pár kézen átfordulás, illetve intenzív biciklizés közlekedésként. Taknyos és álmos vagyok.

Március 1. Reggel még egy lecsúszás, nagyon érzem a combom, ahogy a puha hóban párhuzamosan tartom a lécet. Erre jó a bitang comb! És ezekkel élvezet a meredek hazaút minden nap. Most megtoltam a tempót, aztán visszavittem a léceket, és 2×15 perc szaunától övezve 50 tempós hossz mellúszás Katával in my godess bathsuit.

Február 28. Síelek! Léc bérel, felvonszol, mintha-mindig-is, erő, könnyűség, élvezet, minden kényelmes. Egész kicsit lesíelt porhó, üres lejtők, szikrázó napfény. Így szeretem én ezt, pályaszállás, ott, ahol a leánykökörcsin nő, és ahol tavaly ilyenkor a bukfenceket vetettem. Bekaphatjamindenki-mámor.

Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.43.55Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.44.19Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.48.43Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.47.01Képernyőfotó 2017-03-25 - 16.01.36

Február 27. Nincs nyaff: futok. Mégpedig éhgyomorral és aligöltözetben (rövidujjú, vékony technikai felső, fehér kapucnis cipzáras, egy réteg szűk gatyó), havazásban, van, hogy süppedő hóban, be a Kisrétig a Tündérhegyi úton. Igyekszem tempót fokozni, nem “bambán” futni (mert az mindig kocogás). Összesen, sózott-vizes utakkal együtt 9000 lépés. Csípős comb- és fenékbőr. Az erdőben mínusz 9 fok. 1,2 kiló víz-, só- és zsírveszteség.

Február 25. Reed, nagy közös zúzás. Bringával megyek, baszott hideg a menetszél lefele. Reni már fut. J., E., É., V. jöttek még. Evezéssel nyitunk, fertályóra (csakis azért annyi, hogy leírhassam ezt a szót), utána a felsőtest izmainak bemelegítése hat gyakorlatban, Ed style.

A mai fő tevékenység a súlyemelés, amelyhez külön felhúzással, guggolásból felállással és clean and presszel is felkészülünk, aztán elkezdjük megpakolni a rudakat. Ma, mivel újabban sovány és gyenge vagyok, csak 47,5 kilóig jutok, de ez elég simán megy.

Ez teljes testes edzésnek számít, annyira komplex gyakorlat, persze elsősorban a vállamat, hátamat, csuklyásomat érzem tőle.

Belefér egy kis láncos fekve nyomás pozitív padon, és egy sorozat harangozás (mert megmutatom a gyakorlatot).

Az edzés vége a gerendán zajlik. Akrobatikázunk, illetve fejjel lefele is lógunk-lengünk É-vel egy keveset. Most már majd elesz a fene futni. De a Julis sakkversenyre ment, és véletlenül az én cipőmet vette fel a bal lábára tegnap (egyforma a futócipőnk). Rám meg nem jó a 36-osa.

Február 23. “Biztos szar a mérleg”, hát a centi?

Mell 97, derék 70, csípő 101. Január elején 98, 74, 106.

A vércukrom 4,4–4,9, korábban 5,1–5,6 volt.

Február 22. Síelni lett volna jó, de vizes a hó. Jövő héten elég hideg lesz, akkor istibizi megyek, ha esik friss! Úszni voltam ma, bikinit avatni: egy hosszú, húszperces szaunaszessönnel kezdtem, aztán harminc hossz esett jól, igyekeztem dupla tempózni (egy lélegzet, két melltempó).

Nyújtottam a meleg vízben, és még egy negyedórás szauna is belefért. Bringával mentem, harisnyában, a végén már fáztam. Gyalog a gyerekekért és haza, ez összesen 40 perc gyaloglás hóban, emelkedőn is.

A mai étkezés:

reggel: dupla kávé, pici tej, tápkiegek (fél sportvitamin, Evelle, vas, BCAA)

úszás előtt: még egy kávé, pár szem dió, egy sajttorta, jó, tudom, de beszarásfinom, és erre tekintettel nem tejszíneztem a kávét. Nem akarok demoralizálni, de ha nem vagy nagy fogyókúrában, viszont sokat edzel, de tényleg nagyon sokat, akkor elfér némi szénhidrát. Jót nem tesz, de nem számít sokat. Kiedzem. Estére 4,6 a vércukrom.

Sok víz, egy kanál mandulapép, ízesítetlen tejsavóprotein saját vaníliával és mandulaliszttel. Csirkés szendvics, jégsaláta, paradicsom, gluténmentes összesütött magtöretes valamiben.

Késő délután egy nagy natúr joghurt (250 g) és még egy kávé. Ma alig ettem zöldséget. Tegnap ettem sok wokos fitnesskeveréket csirkemájjal.

Február 21. Az igazi zúzás nem volt tovább halasztható, így Judittal szétvertük a termet, amiért elnézést kérünk. Vegyes kézisúlyzós gyakorlatok: oldalemelés, clean and press, előre emelés, bicepsz közepes súllyal, tricepsz lehúzás csigán, fekve nyomás negatív padon 30-cal és 35-tel, pici súlyzós evezés, fenékre good morning és guggolás. Hasazás a negatív padon, 5×20. Ugrókötelezésből sokszor 50-100-120, pici vállátforgatás, nyújtás, kézenállás. Szeretnék újra képeket, csak annyira időigényes, hogy inkább edzünk.

Kardió a végén, és ez a kemény: hátrafele hol séta, hol futás, 50 perc a futópadon, és még tíz előre. 6,3-as tempóval. Judit 20 perc körül távozik, at mondja, gyógyhatású a hátrafelé mozgás, a lábfej, a térd, a boka apró izmainak jót tesz. Ha begyógyul a sarkamon a vérhólyag, megyek hóban is futni. Itt az idő. A versenysúlyomnál vagyok.

Valami furcsa történik velem: hat hét alatt lassan, de biztosan lefogytam 5 kilót kb. November óta 6-ot. Nincs az a vehemens ehetnék, nincs szükségem fegyelemre, nincs “kísértés”, egyre gyakrabban tudom kimondani: ebből nem kérek, vagy: elég volt. Talán meggyógyultam lelkileg? Egy ideje megint szedek többféle kiegészítőt, és talán ennek is szerepe van abban, hogy megváltozott az étvágyam (sportvitamint durva edzés előtt, sima diétásat egyébként). Edzés után ráállok a mérlegre, és mindig az van, hogy megint átléptem egy egész számot lefele, és aztán evés meg minden, de nem lépek vissza többé az eggyel fölöttibe. Most vagyok annyi, amennyi január végére lenni akartam, és amennyi 2016 januárjának végén, a Rettentőnagysúlyos Ed-féle edzések kezdetén voltam. Ez jó, mert a zsírtalanodás mindig hasznos, az erőszintem csak egy icipicit csökkent: 1-2 kiló hiányzik az 50 fölöttiekből.

A futásért (sebességnövekedés) akartam egy keveset fogyni, meg a fesztelen bikinis állapotért, amúgy nem a forma a cél, de persze élvezem a turbóállapotot. Nekem semmi dolgom a fitneszversenyzőkkel, a hátterem és az értékrendem, a céljaim miatt (mondom nyíltan: komoly embernek tartom magam) nem az én világom az állandó önmarketing, póthaj, látszatkeltés, pornós kinézet, magassarkúban edzés, lábujjhegyre állás, egészségtelen diéta, bőrcsúfság, depresszió és belebetegedés. Rendre egy olyan versenyzőt szegeznek nekem nagy kárörvendve, aki 30 éves, 0 gyereke van, és elég súlyos beteg, ami nem független a versenyzéstől. Én magam nem szűrőzök, retusálok, sminkelek, és nem veszem be a csodaszép fotókat, de ez a többiekkel is így van, csak ők komoly versenyekre járnak, és nem néptelen kategóriákban indulnak. Tudom, ki milyen élőben és off seasonben, illetve ismerem a versenyek rangját és a kategóriák, helyezések értékét is. Ez a lány az irritáló csávója miatt került a képbe, akivel az volt az összemenés, hogy hülyeségeket írt a ketogénről, csak mert ő béna volt, de az egyigazság hirdetésének pózát nem akaródzott feladnia. Ugyanúgy nem tartom a kiskutyákat, a csalónapokat, az édesítőszeres pancsolást, mások erőszakos lenézését, a szexizmust meg a szivaresteket összeegyeztethetőnek egy komoly sportoló facebookos önreprezentációjával és életmódjával. Röhögni is szoktam, bevallom, a hatórás fotózások meg pöcsben feszengések a zsúfolt teremben elég szánalmasak voltak, és a Reedben én nem fizetek, és nincs is ilyen jelenet.

Február 20. Kihevertem mindent – tovább! A szerdai úszás Katával, egy ideje kedden. Felajánljuk az úszást  azoknak, akiknek nehezebb az élet. Megtart ez a riruálé mindkettőnket.

Mostanában szaunával kezdek, 15 perc, jó forró, pulzust emelek. Aztán 60 hossz mellen, egy egész kicsi gyorsúszás is. Átszellemülök, könnyű vagyok. Bele kell férni két órába.

Aztán eszem, sokat. Előtte csak kávé, közben víz, de utána lazac, zöldségek, csirkemell, grapefruitlé és a nagy kivétel: a banán. Turmixban. Ez egy nagy étkezés, este már nem esik jól semmi. Hóban gázolunk, néma a táj, varázslat. Kéne síelni.

Kétféle vitamint szedek: az egyik diétázóknak van, a másik az Elite Man, durva sporthoz, azt nagy megmérettetések előtt (hosszabb távok futása, nagy súllyal edzés). A B-komplex két- meg háromezer százalékos benne (RDA), durva étvágyat csinál, viszont segíti az izomműködést. Ezen kívül szedek kollagént, vasat.

img_2059

Február 18. Enyhe izomláz itt-ott (comb, hát) a tegnapi hot irontól. Ma Reed, közös edzés: E. és N. a szűk família, de J. és A., valamint R. is itt van. Rövid bemelegítés ellipszisen (8 perc), nem húzzuk el vele az edzés energikus első felét. Utána irány a szabad súlyos rész, kézisúlyzós bemelegítés és ugróköteles vállátforgatás. Sok pompás fizikum jelent meg az erősebb nemből. Fő gyakorlataink:

fenékre: bokasúllyal térdelős lábemelések, oldalt fekve külső combra is

finom hasazás: ollózás lábbal, hasprések, lebegőülés padon

clean and press merev lábas felhúzással, 20 kg-os rúd

fekve nyomás: 50-ig megyek, egymásnak segítünk maxolni

egy kis híd, spárga, kézen állás, chest roll, be ne merevedjünk! E. tanulja a chest rollt, nagyon jól halad!

A végén emelkedőn gyaloglás negyed órában. Nagy kávézás.

Február 17. Meghívtak hot iron edzésre az edzőtársaim. Reni már három éve jár. Bence ránézésre látta, hogy bírok nagyobb súlyt is, észrevette azt is, ha a következő gyakorlatnál még annál is nagyobb kell. A személye megnyerő, nagyon alapos, jóféle rendszer, követhető is, új és nehéz elemek is voltak, de azért háromszor ennyi lenne jó. Még egy kicsit kímélem magam úgyis. Mindez a Color Fitnessben, a Váci utcában történt. utána kávéztunk.

Másfél éve nagyon odalettem volna, hogy lám, szakmabeli elsőre látja, hogy bitang vagyok, és szépen végigcsinálom szabályosan a tök más rendszerű gyakorlatokat, hát igen. Ma már nem érdekel ez. Lepucolódott minden – csak az edzés maradt, illetve az a saját munkám, amellyel a közösséget összehozom, megtartom, segítem, részt veszek benne (mert maguktól is vegyültek).

Február 12. és 16. között: több minden van, takony, ügyintézés és iskolai zűr. Most volt az egynapos csoda, a nagy, puha friss hó, szerdán, nem jutottam el mégse a tervezett kertünk-alatt-bérelt-léccel-százötvenötös busszal síelésre.

Így csak egyszer voltam gyógyászati céllal szaunázni, nagyon forróban, és úsztam egy nagyot, 62 hosszt. Gyalogoltam, bicikliztem. Terembe hétvégén megyünk.

Február 10. Taknyos vagyok megint, szeretném, ha vége lenne. Az úszást (inkább szaunát terveztem) kihagytam, de Reedbe mentünk. Éhgyomorra, vagyis egy csepp tejszínnel ivott kávéval kezdtem. Öt perc intenzív biciklizés után nekiláttunk Cs-val a súlyoknak: egy felsőtest és egy alsótest-szett, csupa gépes gyakorlat közepes és nagy súllyal, közte ugróköteles vállátforgatás, nyújtás, illetve ugráltam is.

Az első szett: tárogatás gépen lassú negatív szakkal (mellizom), 12-k; bicepszgép, nagy súly, 8-ak, és tarkóhoz, illetve mellkashoz húzás csigán (ez széles hátizom), nagy súly, 18-20 ismétlés, négy körben. Itt nekiláttam a két tojást, másfél deci tejszínt, natúr savófehérjét, minimális eritritet és rengeteg tiszta vaníliaport tartalmazó shake-emnek, lassan el is fogyott. Elég sok, jó minőségű tejszínt iszom-eszem. A másik szett: fekvő fargép, hátratolás, külső comb (ez felemelkedve-állva is) és belső comb, mindegyik maximális bírható súllyal. Nem voltam jól, ma nem esett jól sem az erőfeszítés, sem az izzadás. Cs. még ráment a vízszintes lábtolóra is, meghaladta önmagát. R. eközben végig futott. Én 3-4-es emelkedőn 6,5-7-tel gyalogoltam 42 perc alatt 5 kilométert, 140-es pulzussal. A végén, már egyedül csináltam 50 hasprést, pár hidat és felállást (nem szeretném ezeket a képességeimet elveszíteni), aztán enyhén nyújtottam, kobrában és hanyatt fekve széles terpeszben. Este még nagy kutyaséta terepen, meredeken. Ettem egy zöld banánt, három szem mesterséges (téli, import) epret három evőkanál mascarponéval, otthon negyed savanyú almát, szintén egynegyed narancsot, némi sajtot, zöld teát, egy kanál gyógynövényes mézet, és 40 deka marhahúsból rostélyost, sok borssal és Himalája sóval, hálás voltam a négylábúnak, mert pont jól sült át, nagyon finom lett, és közben eltűnődtem azon, végre vállalva magam előtt az álláspontomat, hogy mennyire unom és utálom a vegán nyomasztást.

Mr egy ideje semmi para nincs az evéssel, számolgatás sosem volt, de laza, irányelvszerű a ketogén: kerülöm a túlszénhidrátos vagy nem kedvelt ételeket, eszem viszont mérsékelten gyümölcsöt. Azt eszem, ami jólesik, és az jó nekem. Tegnap beültünk a New Yorkba, és megkóstoltam a ház egyetlen glutén- és cukormentes desszertjét, ej, be jó volt, de még elektromos autóban is ültem! nem ám hibrid!

Képernyőfotó 2018-02-10 - 22.58.53

télen mindig előkerül a sapka. ez ráadásul Dávidé. nem azért, mert trendinek képzelem, és nem is azért, mert szar a hajam. egyszerűen jólesik, megmarad a testhő. és ha jólesik, akkor más nekem nem számít. ez az életmódváltásom lényege

Szóval, eszem, amit megkívánok, aztán érzem, elég volt, és akkor nem eszem többet. Semmilyen megbánás, eltervezés, visszaélés nincs. És ennek az a hatása, hogy egyenletesen fogyok, markánsak a haskockák, és nincs sóvárgás. Volt sajtos stangli, vagy mi a bánat tegnap, mert farsang volt, nem készültem fel a nyüzsgő délutánra nekem való kajával, és rohadt éhes lettem, de ma volt kardió is. Teljesen más alacsony szénhidráton élve nagynéha betolni egy nagy löketet (én nem vagyok gluténérzékeny, és nincs semmilyen panaszom az ételekkel), aztán kiedzeni, mint folyamatos szénhidrátbőségben és mozgás nélkül élni, halmozni.

A laborjaim szépek és jók, egyvalami van, amit nem értek, megyek konzultálni meg ultrahangra.

Február 7. Ma irdatlan mennyiségű grillezett trappistát és két proteines muffint (tejszínnel, plusz kakaóporral és pörkölt mogyoróval megtoldva) ettem délelőtt, nem is értem magam. Néha rámjön egy ilyen roham, de érdekes, hogy a dolog önszabályozó: fogyok mostanában, már 5 kilóval vagyok kevesebb a decemberinél, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Később kellemetlen számlaleadások, adminisztráció, hóesésben Észak-Pest, de ebből van a pénz. Utána Judittal zúzás a Reedben. Rögtön súlyzózni kezdünk: bicepsz (kézi súllyal – 12 kiló!!! szériasúly – és csigán is)–hát–fekve nyomás kör, én kicsit hasazok is. 47,5-ig megyek a súllyal fekve nyomva. Még egy kis oldalemelés. Aztán hosszú, nyugis kardió (50 perc emelkedőn gyaloglás, 400 kalória) és egy húzódzkodás – sokat számít a fogyás, már 15 kilóval is jól megy.

Február 6. Boldog névnapot a Dóráknak és a Dorottyáknak! Ma végre úsztunk Katával, hosszú koplalós gyógyulás, sok ágyban olvasás és alvás után. That’s how I cure myself. Szaunával kezdtem, utána kímélő tempóban 30 hossz, mell, minden ötödik hát. Szauna. Pihi. Hajmos. Salátát esz, meg bélszínt.

Február 5. Ma nagyot aludtam délután, vissza kell nemnáthásodnom, mert holnap úszunk! Megjött a vérképem, van egy-két érdekesség, bakteriális fertőzésre utaló enyhe fehérvérsejt-emelkedés, és olyasmiket is nézettem, ami nem a nagylabor része, de még csak részleges eredmények vannak. Vasat szedek. Kisebbeket fogok futni, és ritkábban adok plazmát, mert nem véletlen, hogy most fertőződtem meg.

Olvasom a Futásról nőknek blogot:

Becsüld meg a formádat, mert akármennyire is úgy érzed egy nagy verseny mezőnyében, hogy sehol sem vagy a többiekhez képest, ezt a formát is visszasírod majd egyszer.

http://futasrolnoknek.hu/futok/celok-tervek-remenyek-futas-905

Február 2. Takony letepert (ki hitte volna?), Kata is lemondta. Veszek azért egy tízalkalmasat az uszodába. Egyedül szaunázom, kicsi úszás csak, nem esik jól, semmim nem élvezi. Szedek vasat. Csináltattam vérképet, hormonok, máj, klimax. Szarul alszom. Melatonint is szedek.

Február 1. A tegnapi nap a futás utáni regenerációval telt. Ma Reed-edzés az egyik új feleségemmel:
3 km, gyorsuló tempójú futás, a vége 11,5-tel! (260 kalória)
felsőtest-bemelegítés 7 és 6 kilós kézisúlyzókkal, a szokott hat gyakorlat: oldalemelés, beforgatós bicepsz, előreemelés, vállból nyomás, lórúgás, fekvőtámasz
váll-szett:
oldalemelés intenzitásnövelő verziója, 3 körben: 7 kg 8 ism., 5 kg 12 ism., 4 kg 18 ism,
egyszer beletettem egy döntött törzsű egykezest is a hétkilóssal, de csak 8-ak
clean and press merev lábas felhúzással kombinálva, 3×15
keresztbe húzás csigán 15 kilóval 3×12
hajlító-fenék-has:
Hack-gépen derékszögű derékkal, szembefordulva a háttámlának guggolás, illetve merev lábas felhúzás, majd, más lányok által elfoglaltatván, ugyanez rúddal (20 majd 30 kg, ez utóbbit éreztem, a többi inkább átmozgatás volt)
hasazás negatív padon, felülések 3×20
“kiszúrás” nevű hasgyakorlat fekvepadon, 3×15
Nem vagyok nagyon jó erőben, utána a plazmaadáson kiderült, hogy nagyon lement a hemoglobinom (11,3-ra az eleve sem túl magas múlt heti 12,1-ről), hiába ettem a sok májat-tojássárgáját-mákot, valószínűleg nem független a keddi szolid több-mint-félmaratonomtól. Idő kell, míg regenerálódom, ezért az orvossal is konzultálva kihagyok most pár alkalmat (mármint a plazmából), futni viszont fogok sokat, majd csak megszokja a testem. Imádom, ahogy az ifjú doki odajön, érdeklődik a sportól.
Holnap kíméletes úszás és InBody.

Január 30. Van-volt egy piszkáló rossz érzésem ezzel a futással, hogy Én Aztán Maratont Futok, de csak mondogatom, aztán lófasz nem lesz így. Már poénkodtam, hogy a keresztedzés nagyon hasznos, de azért én egyre csak keresztedzek, miközben a felkészülés nem pár hetes meló, áprilisban pedig félmaratont szeretnék futni a Vivicittán. Neki kéne indulni, mégpedig rendszeresen, de mindig van valami: zajlik az élet, gyerek beteg, sok az ügyintézés, sima téli bekuckózós lustaság, a teremben meg mindig a súlyzózás, a társasági élet és az akrobatika viszi el az időt.

Az ilyen állapotokban, amikor halogatom a dolgot (az úszást is), elég sok feszültség tud lenni bennem, zavarnak mások, igen éles mondataim vannak belül a családtagjaimnak, az engem basztatóknak, a szerintem hozzá nem értő, hazug életmódiparosoknak.

Aztán a homlokomra csapok, hogy de hülye vagyok, és elmegyek futni.

Ez történt ma, kipróbáltam a feneketlen-tavi futókört (most lent vagyunk a másik lakásban). Alkonyatkor kezdtem, a vége kettő óra negyvenöt perc lett, az első tizenhatezer méter alatt három pisiléssel, de más leállás, lassítás nem volt, és elmentem 27 ezer lépésig, hogy megdöntsem a rekordomat (26650, ha jól emlékszem). A kör jó borítású, nem túl forgalmas futóilag, élhető viszonyok vannak, tartják az irányt, udvariasan előznek, egy-egy motoros bölcsis meg öleb téved csak rá, mert ott időz a kerületi lakosság. 530 méter egy kör, pici emelkedőkkel, lejtőkkel. Nem éreztem nehéznek, belehalósnak, sem unalmasnak a kb. negyvenkét kört. Nem volt fal (good old ketogén!), gyomorfelfordulás, oldalszúrás, nyűg, csak némi lassulás meg forgótáji terhelődés, de elfutottam volna harmincezerig simán (ott van az orgazmus). Kb. nyolc- és tizennyolcezer között kifejezett élvezet volt, 22 után kellett egy kicsit mantrázni, hogy gyerünk. Kilenc percet nyújtottam utána, hosszan állva az ismert pózokban.

Jó érzés, hogy beleraktam ennyit már az előző években: 9 fölötti sebességgel, különösebb fokozatosság, rákészülés nélkül le tudom futni a félmaratont. Nem vagyok az a rendszeres, edzésterv szerint futó, de megjött a kedvem, rászánom az időt, és megyek majd a tavaszba sokat. Kipucol tudatilag is.

Ma a nap első felében csirkemájat ettem, két szelet bacont, nyers zöldeket (káposzta, endívia), egy tojást és egy banánt, sok zöld teát, meg kávét, illetve a futás előtt toltam egy guaranás nemtudommilyen bio szuperfúdport és egy tasak Black Bloodot (ez edzés előtti szer), utána három kapszula omega 3-at és négy gramm BCAA-t, izomvesztés ellen. És volt még egy narancs este. 2,7 kilóval lettem kevesebb a reggeli súlyhoz képest. Másnapra ez még kevesebb lett. Ez vicces, mert kitűztem Egy Bizonyos Célsúlyt még decemberben, hogy január végére, lassan, minden öngyötrés nélkül annyi leszek (a futásteljesítményt, a fenékformát és a haskockákat javítandó) – és az utolsó két napon megcsináltam. Négy kilóval vagyok kevesebb most, mint december elején. Egy ilyen szessön után nem kívánom a szénhidrátot egyáltalán, a gyümölcsöt se. Képes vagyok nagy adag, míves almás pitét sütni, császármorzsát, és nem enni belőle. Virslit ettem sült hagymával, majonézzel, mustárral, zöld teát és feketekávét pötty vajjal, illetve ittam fél deci olívaolajat, meg omega 3 is volt, és további BCAA, 5 gramm.

Engem csak a mozgás és a jó közérzet érdekel, nem mások, sem a véleményük. Elmondhatom magamról, hogy ugyanazzal az intenzitással tolom negyedik éve, és kizárólag egészséges, jóleső, lelkesítő módon űzöm a kajálást is, a sportot is, amatőr, magyartanár, 41 éves háromgyerekes egyedülálló létemre, és főleg nem téma nekem semmi, ami külsődleges, intrikus, üzleti. Véleményem persze van, borzalmas blődségeket és hitványságot látok, de a nagyobb részét megtartom magamnak.

Január 28. Ma egy nagy létszámú, hosszú zúzás a Reedben, hatan voltunk: Cs., E., É., M., J, én, meg Reni, aki szolid 30-at futott. Az új rendszer: kis, mindössze átmozgatós, pulzusszám-emelős, 5-7 perces bemelegítés, utána a lényeg a közös, nagy súlyzózás, esetleg nyújtás, akrobatika utána, és aztán egyedül kardiózzon mindenki, igény szerint hosszan is a végén. Mert ha az elején ottragadunk a futógépen, elmegy az idő, és a súlyzózás már nem olyan, továbbá kieddzük a súlyzózáshoz szükséges szénhidrátot is vele.

Így aztán egyesek futógépen, mások ellipszisen kezdtek, én magam lépcsőztem 75 kalóriáért egy intenzívet. Felsőtest-bemelegítés (hat gyakorlat, sokszor írtam már, de felsorolom, rá is kereshetsz a neveikre: kézisúlyzós oldalemelés, kalapácsbicepsz, előreemelés, vállból nyomás, lórúgás, fekvőtámasz). Utána egy leány has-hát szettet csinált, ez volt a hát:

A has pedig a reverse crunch:

A többieknek fenék-szett, übergyilkolós.

  1. Padra (magas fekpad) lépegetés kézi súlyzóval, láb hátralendít fönt. 2×12-vel, majd 2×10-zel csináltam, 4 körben, 10 db/láb.
  2. Bokabilincses lapsúlyemelgetés hátra és keresztbe (oldalsó részre). (ezt én nem, kapacitáshiány miatt, meg elég nagy már a gluteus)
  3. (csak én) Serlegguggolás, csak lazán, 12 kiló a kézben, 20-ak.
  4. Térdhajlatba nehéz súly, aprókat emel. 50.

Utána egy összetett gyakorlat: clean and press 20 kilós rúddal (váll, hát, bicepsz), kiegészítve merev lábas felhúzással (combhajlító, fenék). 15-ök. E. elszivárgott guggolni.

A csajok fekve nyomnak, maxolnak, lánccal is, fotók készülnek. Én segítek, illetve kézen állok, sípcsontomat fekvenyomó rúdba jól beverem.

Akrobatika: híd, hídban séta, kézenállás, – átfordulás, chest roll:

Lefele lógás súllyal, itt emelgetem is a 24 kilós kettlebellt mellhez. Nagyon szeretem a fejjel lefele súlyzózást. Spárganyújtás, diskurálás, lazulás, egy turnus távozik.

E. és én maradunk. Előkészületként, mivel három óra lett, és éhgyomorra vagyok, az öltözőben megeszem két baconszeletet (hoztam). Kicsit parázom, hogy mit szólnak a csajok, mire is leszólít ketogén táplálkozási tanácsadó, hogy ő is, de jó… Hat kilométert futok gyorsuló tempóban, illetve gyorsabb szakaszokkal, a vége 9,7-es átlag, 37:30 alatt, 525 kalória. (R. futott egy harmincast…) Ez nagyon zúzós, intenzív edzés volt, boldog vagyok utána és könnyű. Nem fáj semmi (csak a sípcsontom). Egy kicsit lebecsülöm 1. a kocogást, 2. a sétát, 3. a sokszor végzett gyakorlatokat, 4. az akrobatika erősítő és kifárasztó jellegét, de tudom, kellenek, fontosak, nem lehet mindig maxolni, sprintelni meg látványosakat ugrabugrálni.

Január 27. Több nap kimaradt most a sortéletből: rohangálás volt, meg valami fura állapot: pihentető alvás, spontán ébredés, nem-fázós elindulás, energikus délelőttök (kultúrprogramok, fordítás, írás) után kora délután már hazavágytam, nyugiba, enni, tenni-venni, olvasni, netezni, egyszer aludtam is egy nagyot. Enyhe vírus tarolta le a családot amúgy, én a még enyhébb formáját így vészeltem át, preventíve begubózva. Julissal castingon jártunk csütörtökön, hétfőn is megyünk.

Ma már jól volt, és, míg tornázott a hegyen, Judittal futni indultunk a szokott erdőmbe. Ez terep, hó, jég is van, és emelkedő, meg sok oxigén. 1 óra 5 perc volt, 10 km körüli a térkép szerint, nagyon jólesett.

Január 23. Reed négyen, egy új versenyző és ketten régről: M., K.

Kilenc perc (száz kalória) lépcsőzés után felsőtest-bemelegítünk, melynek része 20 tempós fekvőtámasz is, aztán 1. számú mellizomgyakorlatként tárogatás padon, 9 és 12 kilós kézisúlyzó-párral. Utána fekve nyomás: én 20, 30, 35, 40, 45 kilóval, illetve a pozitív padon lánccal és tárcsával, de nem megy jól. Amennyi megy, azt végigcsinálom, sokat lazítunk a vállunkon ugrókötéllel, ugrálok is három sorozatot. Guggolás a másik gyakorlat: 50 kilóval csinálom, szabadon 4×12, jó mélyre, a csajok keretben és Hack-gépen. A végén kézenállás, híd és a játszótérről ismert koreografikus nyújtás.

Január 21. Reed, öten: M. K., T., E. és én.

Bemelegítésként futok egy közepes tempójú másfelet. Utána vegyes, gépes gyakorlatok, fenékre, hátra, külső combra, karmesterként összehangolva, hogy ki hol van, hányadik kör.

Utána E-vel hasazunk egy nagyot: extrém negatív padon 20-ak, egymásnak medicinlabda-dobálással felülés 12/fő, 70-90-120 másodperces plank, három körben. Spárganyújtás.

Itt a távozó E. kérésére spinningelünk egy bő negyedórát (vezetett, cyber edzés), aztán új helyszín: húzódzkodás, tolódzkodás, térdhajlatban 7 kilós súlyzóval fenékgyakorlatok, és akrobatika: híd, kézenállás, átfordulás és chest roll. Most így állok:

Január 20. Élvezem a nyugis hétvégét, nem találom az okát, de nagyon jól vagyok, és a nem-annyira-nekem való, szénhidrátot is tartalmazó nemenjünkmárvásárolni vészvacsora után (enyhe hasmenés, gyors, egészséges gesztusa a testemnek: ezt nem kéri…) sem visel meg. Spontán ébredés, napfény, edzésre menet olvasok. Várjuk, lesz-e hó holnap, igazi, sok.

Négyen vagyunk: N., R., Cs. R. fut, 27-et. Én egy intervallt, 8,8-9,5-ös tempót váltogatok a kilométerek utolsó kétszázain 13,5-14,5-tel, így megvan bő 3 km húsz perc alatt. Ezt még majd csinálom, hosszabb gyors szakaszokkal, és hosszúakat kint, terepen futok inkább.

Amúgy csak “edzegetek”, mert segítek: közös felsőtest-bemelegítés után a csajok mell-váll-bicepsz-tricepsz-hátgyakorlatokat kapnak, én belevágok egy elég komoly fekve nyomásba, abban Cs. segít, 50-nél és 52,5-nél. Plankelünk két hosszabbat, hasazok egy kicsit a padon, és előre-hátrahajlós nyújtás, az időtöltésért.

A másik gyakorlatom az egylábas, fekvő hátratolós fargép. 7×10 lábanként. Mindez éhgyomorra, csak kávéval és omega 3 tablettával. Érzem az edzést, de pont jóleső. Holnap is megyünk, húzódzkodást és akrobatikát tervezek. Plazmaadás.

Január 19. Futás a hegyen. Egy kicsit kezdtem magam szarul érezni, mert a keresztedzés hasznos, na de én úgy készülök a maratonra, hogy csak keresztedzek.

Az erdőben jégpáncél van az úton, de én bementem! És, érdekes, 2600 és 4600 lépés között, az volt a könnyebb rész. Talán mert van feladat. 35 perc, 5605 lépés.

Tetszik ez a blog, más futásának elemzése tanulságos, de távol áll tőlem ez a fajta kütyühöz kötött, geek önelemzés. Én azt se veszem észre, ha emelkedő van, hogy lehet?

Január 18. Kávé vajjal és disznózsírral (jó, tudom). Süt a nap. Biciklivel iskolába. Úszik! Jó neki. Előtte szauna, utána szauna. Középkorúférfi-rajongók. 54 hossz a nagyban, az elején egyedül vagyok a sávban, 3-4 hosszonként jön egy hát-hossz. Az én időm, áradás, pucolódó frsztrált gondolatok. És erről én három éve sem tudtam, ennek a létezéséről! Pisilni kellés miatt leállás, de elhatározom: a következő úszójegyem egész napos lesz, és megpróbálok nem időkorlátosan, előre kitűzni, hanem amíg jólesik. De az jövő héten lesz. Most futás jön. Milyen vicces lenne mondjuk négy kör Margit-sziget. De itt a hegyen jobb a levegő, csak nagy a sár, meg jég is még.

Két Reed-edzés lesz a hétvégén, írj, ha jönnél!

Január 17. Plazmaadás, anyámlátogatás, filmnézés.

Istenkirály, ráadásul magyar gyártmányú fitnesznadrág, odavagyok. Nadrágból S-es, melltartóból (okulván) L-es, a hátam miatt. Színük: kék. Majd lefotózom.

Az ételekről mai gondolatom, hogy ha elkezdem a szénhidrátot, akkor sosem elég, egyszerűen nem lakom jól, nem azt kéri a testem. Igen, ez a pontos. Egy kis ez, egy kis az, beindul az inzulin, nem elég tömör az étel. Eközben ez nem sóvárgás, hanem éhes maradok: nemhogy nem esik jól, hanem idegesít az eszegetés, olyan, mintha láncon lennék, és koszosnak érzem tőle magam. EGY jót enni, akkor vagyok jól, és aztán nem a kaján kattogni: a “mit kéne, de ha ebből egy keveset, akkor utána már olyat nem, de mégse, nem eszem, nem ér annyit” tipródás csakis szénhidrátos kajákkal van, soha merül fel egy füstölt hal, egy nagy adag vajjal evett lágytojástömeg, egy rukkolás, olajos saláta kapcsán. Ha megeszem három tojást vagy egy kis darab oldalast, jól vagyok. Nekem a zsír való, sok-sok zsír. Mindent megkap a testem, nem fázom, fél napokig eszembe se jut az étel, nem terhel az emésztés, könnyű vagyok. EZ a különbség.

Január 16. Esik a hó. 🙂 De azért bringával mentem velük suliba.

Január 15. Nagyot álmodom reggel: itt a völgy mellettünk, Buda ideális síterepe, lezúzok a kölcsönzőbe, síelek egy napot, föl busszal (csináltam már). Aztán az aggályos, ritkán jelentkező énem odakanyarodik a sulitól gyerekkísérés után, kutyástul, fölmegyünk a Völgyön. Eléggé le van szánkózva, köves, kevés a hó. Tervem elvetem, további hóesést várom, megyek úszni, szaunázni és városi ügyeket intézni. Általában a hidegben gyaloglást meg a bringát nem írom be sportnak, mert az az élet, de ma a lefagyott havon a bő órás sétám, fölfele a meredeken, boldogan prüszkölő kutyával annak számít.

Úszás! Lendületes 50 hossz, főleg mell, néhány hossz hát. Nyári eseményekre gondolok, hogy végül is szabad vízen lehetne 2, 3 meg 5 kilométert is úszni (tó- vagy öbölátúszások).

Úgy a táv kétharmadánál emlékeztetem magam, hogy “a mellúszás 70 százalékban láb”, és (eddigre ki is ment a combomból az előző két nap gyötrelme) elkezdek nagyokat rúgni, szélesen és pipálva. Hasítok! Teljesen más tempó és élmény.

Minden sportcucc tökéletesen alkalmas ma (szemüveg, dressz, papucs, törülköző), jól szolgál, menő. Ez nagyon ritka.

Szauna előtte és utána 15 perc. Sajnos, ez itt nekem nem elég forró, de a forrótól amúgy féltem a bikinit és a hajamat.

Fotó - 2018.01.15. 11.55

Január 14. Zúzmara nevű futóverseny a HungExpón, 10 km-re neveztem. Egy futónadrág van rajtam, az új, hátul térdnél szellőzős, felhajtom, vádlim kint, zokni letűrve. Air Sequent cipő, első hosszabb versenyén, amúgy teremben használom. Sportmelltartó, egy vékony ujjatlan és az új, hófehér, luxusérzetű kapucnis felső, nagyon nem szeretnék ráfröcskölt olajos latyakfoltokat (nem is lett). Egyvalamit felejt el a minimalista versenyző, és az a ZSEPI, de kérek egyet a bővelkedő sporttársnőtől, és kell is. Egy zsepi mindig kell, gyűrni, egyik marokból másikba áttenni (500 lépésenként), csöppenőt törölni. Bent a csarnokban meleg van, melegítés gildás edzővel, nekivetkőzöm, aztán a szakaszos rajt előtt visszaöltözöm. Kb. négy perccel az elsők után indulok.

Mi a jó a 10 km-ben? Hogy negyven perc alatt megvan, tréfálkozik egy, magát az ötös zónába soroló (70 perces tízest belövő), valóban vicces férfi. Sár is van, rengeteg útragya, pici emelkedők, pocsolya, kanyargás, szűk részek, és 6 km után bemerevedő, kihűlő combfeszítő (látszik a képeken, hogy kicsi, merev léptekkel, földközelben futunk). Hat és nyolc között már nem jó és még nem jó, aztán agyilag belekerülök az élménybe. Tizenötöket kéne futni heti háromszor, időre, pulzusra kicsit figyelve maratonfelkészülésként, egymagam. Itt a fagyos tízesen zavar a duma, az inger, a színpadi zene (más a ritmus), nem tudok elmélyülni.

Képernyőfotó 2018-01-18 - 15.40.06Képernyőfotó 2018-01-18 - 15.40.20

Valódi sikertörténete a BSI-nek, hogy ilyen időben is ennyi a nevező és ilyen boom van kb. két-három éve, élvezet volt Kocsis Árpád sztorijait olvasni a Forbes Urbanben. Tömegsport lett a futás országszerte, sok a középkorú meg a túlsúlyos, menőség, hogy megpróbálják. De az egy kilométer utáni leállást, sántikálást, a taktikázós séta-futás váltogatást, a száz kiló fölötti súllyal 10 km-re nevezést és elkeseredett arccal gyaloglást nem tudom megérteni. Az mindenképp kudarc, hiszen mindenki fut körülötte, ő sem így tervezte. Minek szenvedni? 5-ös távra sok-sok ötös, 10-es távra sok-sok tízes lefutásával edzünk, és olyan távon érdemes indulni (azon is olyan tempót beállítani), ami csak kicsit feszítős, nem belehalós. Önismeret, realitásérzék. Ha futsz, fuss. Fuss nyolccal, de folyamatos mozgást végezz. Minden leállás ront, a frissítés is értelmetlen egy órás távoknál (ötnél ittam három kortyot, de nem álltam meg).

A másik, amiről most értekezni ingerem lett, a futók felszereltsége, kinézete. Nagyon komolyan bevásárolnak már az elején, appal futnak, látható gonddal beszerzett karpánt, övtáska, hátizsák. Nyilván magánügy, hogy ki hogy akar kinézni, mi motiválja. Én olyan jó magyaros-reménytelenül érzem magam ettől, egyáltalán nem látszik rajtuk a sport, látszik ellenben a blogon már többször megénekelt, ülőmunkás-péksütis, elszúrt életmódnak az évtizedes hatása – ilyenkor a futás már tűzoltás. Borzalmasan néznek ki a harmincas-negyvenes nők, és ez itt még az informált, lelkes, aktív réteg. Nem a vékonyságról van szó. Fájósak, aránytalanok, görbék, sérült mozgásúak, rossz a kondijuk.

A holmikra visszatérve, szerintem már kezdőként is értelmesebb döntés a sportáruházas, dömpingáras, gyakran silány és nem túl jól kinéző (de kis diplomatikus vagyok) mindenfélék helyett egy-két darab, igazán jól kinéző, biztosan nélkülözhetetlen, tartós, szépre tervezett cipőre, nadrágra, dzsekire költeni, és azt sűrűn mosni, karbantartani. Ha egy prémium Adidas egy leárazáson 30 százalékkal kerül többe, mint egy Kalenji futónadrág, hidd el, hogy a minőség és az esztétikai élmény kárpótol.

Sajnos, a Nike, a Puma, az Adidas egy Hervisben nem ugyanaz a minőség, mint netről vagy márkaboltból. És pont annyival olcsóbb. Nem hamisítvány, hanem oda szánják, tömegcuccnak.

1:06:53 az időm, a terep viszonyait is tekintve ez a tavalyi szintem. Fejlődnöm kell. 11335 lépés. Valami azt súgja, ha nem számolnám, gyorsabb lennék.

Film.

https://www.facebook.com/events/513605052323084/permalink/576754619341460/

Január 13. Ma négyen mentünk le a Reedbe a csapatból, E., M., R. és én. Menőnek érzem magam az új cuccokban, egyébként szétfagytam a bringán odafele, kell az ilyen hiú motiváció. Vagy bármi, mert szívem szerint olvasnék és kávéznék. De ha megbeszéljük, ott vagyok. Evezéssel melegítettünk, 2800 méter, jól meghúztam.

Utána az izmokat célzó rész, három kör:

hasazás kétféle padon (hasprés és variációi, 30, illetve 50 ismétlés, lassú negatív szakaszok)

húzódzkodás bicepszből és hátból, tolódzkodás, 20 kilós ellensúllyal (nem szeretem, stresszes, de fejlődöm, és érzem is még két napig a hátam)

belsőcomb-gép (“yes–no machine”), 70, majd 65 kilóval 15-ök

fenékgép, hátratolós, ráfekvős, 45 kiló, lábanként 3×12 (ne legyen izomlázam, mert holnap futok 10-et),

hiperhajlítón törzsemelések lassan, fönt kitartva, 15, ez csak egyszer (elfelejtettem folytatni).

Utána szabad súly: 42,5 kilónyit összeszerelek, ezzel fej fölé vitel, felhúzás sima, felhúzás merev lábas, 5-ök, szabályosságra figyelve

ez váltva harangozással, 5×21, nagy súllyal, csigás gépen.

IMG_0749

harangozás: hasgyakorlat

Mindig berakom ezt a képet (még a Flexben készült), az újabb olvasók kedvéért. Lesznek új képek is.

Levezetésként a rúddal (20 kiló) clean and press, 15. Ez vállgyakorlat.

Képernyőfotó 2017-08-14 - 21.21.54

ez már a Reed

Lengedezés súllyal (nyújtás). Saját fejlesztés. A kondis edzők nem törődnek az egyensúllyal. Pedig okosít és javítja a mozgást, a hatékonyságot.

19021315_1249692911823576_515754222_n

A végén R. mellett, aki 25-öt fut a -padon, 1,6 km lassú séta (nem a futócipőmben vagyok, és okultam a múltkori szétnyúzódásból, a súlyemelős cipő nem arra való).

Éhgyomorra mindez, plusz oda-vissza bicikli a dermesztőben, evés csak 3 és fél 7 között (étkezési ablak).

Január 12. Futás jönne, de a mai sporttevékenység kimerült az Ultra című dokumentumfilm megtekintésében (moziélmény! rendezővel beszélgetés!):

26982145_10156103424259936_937649411_o

volt olyan kedves, elküldte. (mi az a nyakamon? engem is aggaszt)

…Adidas cuccok vásárlásában vasárnapra, hogy menő legyek (leárazás van), valamint egy nagy saláta és tengeri állatok megevésében.

Január 10. Tegnap futás lett volna, de a hétfői, szokatlanul megterhelő dupla edzéstől húzó, járást is lehetetlenné tevő érzet volt a hajlítóm felső részén, illetve a csípőm elülső, kis izmaiban (vajon melyik részétől? a Hack-guggolástól, vagy a fitneszlány utasítására végzett dinamikus mozdulatoktól?). Kedden jövés-menéssel pihentem, csak bicikliztem. De ma Kultikus Úszás K-val, végre kompromisszum nélküli szemüveg (Adidas, soha többé márkátlan cucc!), és a nagy medencében 46 hossz, nagyrészt mell, egy-egy hát. Nem tudom, javul-e a tachnikám, lehetne úszni heti kettőt, egészen csökkenteni a súlyzósakat, és futni, futni, futni… mindjárt megyek, nem mentem persze.

Az úszás úgy szokott lenni, hogy a fázós, nagyon magas és vékony Kata kijelenti, hogy megy olyan 40 percet. Ő nagyon gyors, jól megtolja, mell-gyors-hát, hamar végez. Én a 27 hossz után, vagyis 35 perc körül érzem, hogy jólesik, hasítok (így is lassabban, mint bárki, aki úszószemüvegben úszik…), és akkor az eredeti 30 hossz után 40-et tervezek, aztán 50-et, de 43-nál már nagyon kell pisilni, és 46-nál, ami bő 1500 méter, kimegyek. Kötött az idő, és értékes az együtt tölötött része. Két enyhe kör nem túl forró szauna. Plazmaadás együtt. Fél négykor eszem először, addig csak keserű csoki és edzés előtti szer, meg persze reggel tejszínes kávé. Sok kávé és Red Cell nevű serkentő van úszás előtt.

Január 8. Szoláriummal kezdem ezt a Mindent A Testért! napot. Majd találkozó B-val, 1/2 9-től Reed. Mindketten biciklivel érkezünk, ezért nem kardiózunk, rögtön a súlyokhoz megyünk, hatgyakorlatos teljestest-bemelegítés á la Gergej (többször leírtam már régebbi jegyzetekben). Utána három gyakorlat szettben, négy kör:

Hack-guggolás háttal a támlának, 15 db,

clean and press 20-as rúddal, 15-ök,

független mellgép (előrenyomás), két oldalon 13,75 kg, 15-ök.

Aztán bementünk egy épp kezdődő has-láb-fenék csoportos órára, ami durva volt, mert ilyen tempóban, zenére, váltva kardiót és erősítő gyakorlatokat nem szoktam csinálni, de végignyomtuk, csöpögött a lábszáramról a víz, és ez szembesített azzal, hogy mindig van hova fejlődni, pedig hogy lenézem amúgy a “tornát”. Most (másnap) a csípőtáji kis izmokban meg a fenekemben érzek erős fájdalmat, egy kicsit a hajlítómat is érzem, a hasamban semmi.

Délután pedig Oxygen, utolsó alkalom, nagyon forró szolárium, jégmorzsák, ázás, magam elé meredés, három kör, 98-104 fok. Hosszú alvás, korai fekvés, spontán ébredés.

Január 7.

Reed megint, és holnap is. Négyen vagyunk, egy új, A., két “feleség”, Zs. és FE (az enyémhez rendelt társkártyákkal belépők), és ma rájuk figyelek.

Először kardió, ez evezés és/vagy futópad. Jó tempóban nyomok 24 percet, 5050 métert.

Utána rámegyünk a különböző gyakorlatokra. Én kicsinálom a bicepszem (egyre könnyebb súlyok, 12, 10 és 7 kiló), beforgatós. Jó reggelt, ez egy érdekes gyakorlat, hajlítóra, a tegnapi merev lábas felhúzást nagyon érzem, ez is olyasmi:

Összerakom a csajoknak a csípőtolást Smith-keretben, én nyújtok egy kicsit, vagy segítek. Utána fekve nyomásban segédkezem háromfelé, de nagyon ügyesek. Jövök-megyek, a végén némi nyújtás és akrobatika. Fáj a tegnapi, na. 1 és 4 között nyomjuk.

Az evés érdekesen alakult: úgy megyek, hogy fél 1-kor minden nélküli kávé és három kis szelet sajt van bennem, és egy nagy shaker, benne három tojás, egy banán, egy kis tej és sok fagyasztott erdei gyümölcs. Ez sok, hét deci, így nem jó edzeni, de azért nyomom lazán a két kemény nap közöttit, bár nem tudom, a holnapi edzés hogy jön össze.

Na, és este nagy főzés, kávé mellett rakott kel, keto arányokkal, vaj, szalonna, marhahús, egy kevés disznó, tejföl, blansírozás, mmm. A kicsik kapnak húsgolyót, rizst és krumplipürét, meg egy egész kígyóuborkát és egy-egy banánt. A rakott kel a nagyok étele. És még este iszom egy kis jeges facsart grépfrútlevet. Mentem volna színházba, de elmaradt. Írok, dolgozom. Meglepően kevés kiló vagyok, pedig nemsokára megjön.

Kedden tuti úszom, szeretnék egy másfajta szemüveget (mindig ezen megy a nyervogás: ami jól zár, az nyomot hagy, fáj).

Január 6.

Csütörtökön plazmaadás és színház(i próba), pénteken egész fura testi-lelki állapot… na de ma! A jó négyórás fajta edzés.

Reed, öten! És ebből négy régi motoros, egy meg kezdő. Nagyon vagány volt egyébként!

Bemelegítés: 1,5 km kocogás, közben a kezdő tagnak motivációs beszéd. 🙂

Utána közös felsőtest-bemelegítés kézi súlyzóval, 20 fekvőtámasz.
A mai nagy gyakorlatunk a fekve nyomás: egymás segítése, pozitív, neutrális és negatív padon. Én pozitívon, 20 és 30 kg-val melegít, lánccal maxolás (5 kg oldalanként+láncok)
Váltógyakorlata a másik nagy gyakorlat: merev lábas felhúzás szabad súllyal, 40 kg, 4×15, összekötve súlyemeléssel (fej fölé), 40 kg.
Bicepszteszt: váltott kezű beforgatós curl, ezúttal fölfele megyek a súllyal, pihenés nélkül:
7 kg: 16 db, 8 kg 14 db, 10 kg 12 db, 12 kg 8 db, 14 kg 6 db. Karonként. Ezt érdemes kipróbálni, mindenkinek többet bír a bicepsze, mint amennyivel a szériákat szokta csinálni.

Utána húzódzkodás, tolódzkodás az asszisztált gépen, nagyon komoly 4 kör, 20 kilós ellensúllyal. Váltógyakorlata kitartott hasprés padon, 20-ak, az utolsó 50. Sokat hasazom.
Egy kis akrobatika: híd, kézen átfordulás oda és vissza, chest roll, kézenállás.

cropped-kecc81pernyocc8bfotocc81-2017-08-10-20-22-57.png

chest roll. the original by Eva Gerle

Fenékre lábemelgetés, aprókat, lábanként 100:

Fotó - 2015.10.24. 16.15 #3

A végén szűk 32 perc alatt 5 km-t futok, 9,5-tel, benne egy 12 km-es sebességű, rövid szakasz. 170-es a pulzusom a végén, az utolsó két percet 10-zel futom. Nagyon büdös leszek, szeretem, amikor a vállamról is szakad a víz.

Mindenki nagyon büdös, aki komolyan, önmeghaladva edz, de ez jó, saját szag, és akit szeretünk és testileg ismerünk, azé is élvezhető. Utálom az elidegenedett, testtől, szextől, természeti valóságtól rettegő embereket. Aki nem büdös, nem edzett rendesen, és fogalma sincs a sportról. Amúgy mindenki a saját szagát érzi csak ebben a mai, elidegenedett világban. :DDDD

Oxygen, szaunázás: 20, 15 majd 10 perc a 94 fokban, utána jégmorzsa, dézsa, pezsgőfürdő és bealvás a meleg kövön.

Egyetlen, igaz, tejszínnel feljavított proteinshake és a reggeli kávé van bennem. Mire eszem valamit (sajtot, kolbászt, kesudiót, otthon sárgaborsót és darált marhahúst), 7 óra van. A sárgaborsót azonban… nem tudtam megemészteni (máskor igen).

Január 3. Boldog új évet mindenkinek!
Sportolunk tovább, ki itt, ki ott, többen továbbra is a Reedben. Mindenféle határidők vannak, nem tudom, mikorra végzek egy-egy cikkel, leadandóval, ezért az edzéseket nincs pofám meghirdetni, mert nem akarok senkit váratni. Írjatok, ha jönnétek, újra, vagy még, vagy saját kártyával!
J-hoz tudok igazodni, megszoktuk egymás csúszásait, hasonló a helyzetünk, nincs feszkó.
Ma azt mondtuk, hogy élvezetes edzést akarunk, én azt javasoltam, ne gyötörjük a halálba az izmokat, inkább mindegyikre csináljunk egy-két gyakorlatot, főleg gépen, mert azt ritkán szoktunk.

Láb: feszítő- és hajlítógép, feszítő: 4×8 40 kilóval, hajlító: 3×15 35 kilóval
mell-váll-hát szuperszett három körben:
előretolós mellgép 45 kg, 15 ismétlés
szárnyalós, tört könyökű emelgetős vállgép 30 kilóval 15-ök, ez fájt
lehúzás csigán szűk foganytúval 45 kg, 15-ök
Has-hát szett + én tricepsz:
tolódzkodás 15 kg-val, 3×8 db,
hasprés padon 3×40
ollózás padról lelógó lábbal 3×60
húzódzkodás 1×8 + másfél perc plank
fenékre:
csípőtolás szőnyegen 2×30 db 10 kg tárcsával, 1×50 15 kilóssal
térdhajlatban 8 kilós kézisúlyzó lábemelés 30, 30, 50 lábanként
fekve nyomás (mell, váll, tricepsz):
30 kg (15, 15), 35 kg (12), 40 kg (10), 42,5 kg (8, 8), 45 kg (6, 6)
bicepsz: beforgatós, kézi súlyzóval, 8, illetve 9 kilós: 2×15, 1×25 db, váltott kezű. Tavaly a második félévben bicepszben fejlődtem ugrásszerűt. Se a vállam, se a hátam, se a gugolásom nem jött úgy.
egy kis akrobatika: chest roll 2, híd, kézen át és vissza, minimális nyújtás

Futás: 9,4-es sebességgel (8,8-tól 9,5-ig) 5 km, bő 32 perc. A jóleső futás titka: üres gyomor, pörgető, üres bél (kakilás), éhgyomor, -7 kiló. 🙂 És sok edzés. Ez ön most, összesítem a futott heti kilométereket, háromszor kéne így télen. Jövő vasárnap, 14-én 10-est furok Zúzmarafutáson!

Lehet, hogy megnézem Bécsben ezt a cipőt. Magyarországra nem hozták be.

*

Itt összefoglalom, az ünnepek (szünet) alatt, december 23-tól mi volt:

23-án Bécsben közepesen hosszú, laza tempójú úszás 50-es, ráadásul műugró medencében

25. hosszú futás, rövidnadrágban (hidegtűrés) 9 km lehetett

26. rövid, rekreációs kocogás a Kopaszin, 5,5 km

27. Reed-zúzás hosszan, biciklivel érkezem

28. kisebb edzés az Oxygenben, sok szauna

31. Reed, futás, 14,5 km összesen, bicikli is

2. korcsolyázás (épp csak)

Előző heti futás (dec. 25-31.)
Mindig nettót számolok, tehát bemelegítő séta, hátrafutás stb. nélkülit. Ha meg kitűzöm, hogy ma 12-t futok, akkor az is nettó legyen.
9+5,5+14,5 = 29 km

*

A sport a hobbim, és többféle mozgásban lelem örömömet. Háromszor szültem. Nem tett tönkre az életmódom, mint sokakat: mindig is aktív voltam, számos sportot kipróbáltam, soha nem végeztem ülőmunkát és nem autóztam. Károsodás nélkül megúsztam a falánk és a túlcukros időszakokat is. Ennek ellenére volt egy kisebb eü problémám (pajzsmirigy-túlműködés) és pár plusz kilóm.

2014 őszén nagyot változtattam.

Először szorgalmas, napi kardióval (bicikli, futás), némi úszással és otthoni tornával, valamint mértékletes étkezéssel lefogytam 14 kilót. Ezt már edzetten tettem, hiszen megőriztem gyerekkori akrobatikus dolgaimat, 2004 óta futok (kocogok), 2010-ben pedig hónapokon át komolyan fejlesztettem az állóképességemet.

Visszahoztam a gyerekkori akrobatikus, ugróköteles, egyensúlygyakorlatokat.

2014 decemberétől jártam edzőterembe, és próbálgattam a gépeket és súlyzókat, közben továbbra is kalóriadeficit, egy drasztikus májtisztítás, további négy kiló mínusz. 16-os testzsírszázalék. 2015 márciusától a zsír (állati, telített) a fő tápanyagom.

Amiért erről a nagyon eredményes, lelkesítő útról írok: a megoldásaim újszerűek, sajátak, nem értem be a mainstream, szponzorált, külsőségeket fetisizáló, látszatkeltő fitnesztartalmakkal. Módszerként nem javaslom másnak, amit csinálok, nem is árusítom, de az elemei tanulságosak. Nem vagyok szakember, nem is tudok neten keresztül felelősséget vállalni, de fontosnak tartom, hogy meséljek róla. És a szakirodalom pontosan egybevágott azzal, amit intuitívan felfedeztem. Amióta kiismertem a pénzszagú, dogmatikus, külsődleges motivációra alapozó trendet, amely mindent eladható termékké formál, folyton ellenfeleket lát és jól akar járni, mindenkinek azt javaslom, a saját útját járja, ne várjon sült galambot. Legyél szabad! Ismerd meg az erőt! Alkosd meg magadnak a sportolásodat!

Nem a fogyás volt az igazi siker, nem az adta az öntudatot. Hanem az, hogy a közhelyeket hajtogató, pénzemre pályázó “szakemberek” nélkül járom az utam, és ez az út nem nehéz, ellenben méltóságot, tartást, dögösség-érzetet ad. Egyedül dolgoztam ki a módszereket, az étrendemet, a gyakorlataimat, és meggyógyítottam magam. Hosszú távon is működik. Pedig nekem csak a hobbim, nem ez a szakmám. Szelfis feszengés, gagyi motivációs mémek helyett és főleg a testkép nyafogós bírálata, a “mit miért nem csinálok” duma helyett elmentem, és sportoltam, sportoltam. Sokat. Kirobbanó energia, mély örömű edzések, szabadság és közösségi hatás. Több százan jelezték vissza: ők is változtattak a blog hatására az életükön. Kitalálták a maguk útját.

Most elsősorban futok (hosszú távok, maratonra készülök), kétszer squasholok, az edzőteremben pedig nagy súlyos, illetve akrobatikus edzéseim vannak. Hetente egyszer-kétszer úszom is. Idén leszek 42 éves. A képeken látható az edzéseim hangulata, néhány innovatív mozdulat, a felépítésem, az arányaim. A mérések szerint (DEXA) 1-2 év alatt élsportolói izomzatom lett – tisztán, hobbiból és önsanyargatás nélkül. Nagyon élvezem a zúzást, a határfeszegetést. A példaképem Joelle Lombardi.