edzésnapló 2018

Jó látni, hogy pörög a rovat! (márc. 12-iki megjegyzés)

Amatőr sportoló vagyok, többféle mozgásban lelem örömömet. Háromszor szültem. Mindig is aktív voltam, számos sportot kipróbáltam, soha nem végeztem ülőmunkát és nem autóztam, de 2014 őszén nagyot változtattam, és nem a mainstream, szponzorált fitneszjótanácsokat követtem. Amióta kiismertem a pénzszagú, dogmatikus, külsődleges motivációra alapozó trendet, mindenkinek azt javaslom, a saját útját járja, ne várjon sült galambot. Legyél szabad! Ismerd meg az erőt! Alkosd meg magadnak a sportolásodat!

Most elsősorban futok (hosszú távok), az edzőteremben pedig nagy súlyos, illetve akrobatikus edzéseim vannak. Hetente egyszer-kétszer úszom is. Amire büszke vagyok: csak magamra hallgattam, egyedül dolgoztam ki a módszereket, az étrendemet, a gyakorlataimat, és meggyógyítottam magam. Idén leszek 42 éves, júniusban maratont futok. Ezeken a képeken láthatóak az edzéseim hangulata, néhány innovatív mozdulat, a felépítésem, az arányaim. A mérések szerint 1-2 év alatt olyan izomzatom lett, amellyel a bodyfitness kategóriában indulhatnék, ha érdekelne a dolog – tisztán, hobbiból és önsanyargatás nélkül. Itt olvashatsz a kategóriákról. Nagyon élvezem a zúzást, a határfeszegetést. A példaképem Joelle Lombardi.

A közös edzős csoportban 52-en vagyunk. Alkalmanként két főt viszek be magammal.

Március 21. Reed, három csatlakozó. Ami ma újdonság volt: vettem többféle, sporttal kapcsolatos újságot, és innen is merítettem gyakorlatokat, illetve L. hozott gumiszalagot, azzal nehezítettük a csípőtolást.
Ma is játékos bemelegítés volt: jumping jack, labdadobás – eldobás után burpee, ugrálás padra és kötéllel.
Utána következett az, amit a papíron láttok:

29472850_10209631408536582_1996004631120969728_o
öt terület, öt (hat)féle gyakorlat.
Hát T-rudas evezés
https://www.bodybuilding.com/exercises/lying-t-bar-row
Váll Arnold-nyomás
exercises-for-flabby-arms-arnold-press
Far Csípőtolás (Hip Thrust) padra támaszkodva

Guggolás/oldalra lépegetés gumiszalaggal
Törzs Landmine Twist

Láb Merev lábas felhúzás
Képernyőfotó 2018-03-21 - 22.48.00

40 perc van, ez alatt foglaltság, igény, bírás szerint összesen 50 ismétlést kell végezni mindenből. Szépen ki-ki elosztotta ezt sorozatokra, és adminisztrálta magának.

29472850_10209631408536582_1996004631120969728_o

Ezt követi a függőleges terhelés miatt a lefele lógás, súllyal nyújtás.

19021315_1249692911823576_515754222_n

súllyal nyújtás fejjel lefelé csípőhajlaton támaszkodva

Aztán híd, kézenállás-átfordulás, spárga és a koreografikus nyújtás, feltett lábbal.

Végül intenzív kardió: 16 perc elég gyorsan, hátrafutás.

Mindenki nyög. Pedig még kutyaséta, aztán egy mozi és gyerekekért menés is van.

Március 20. Meglepő módon este óta érzem a tegnapi nem-szokásos edzést, mégpedig a hátamban, a felső rész izmaiban. Nem izomláz, hanem beállt. De enyhe érzés.

Úszás Katával. Reggel elég komoly felfele gyaloglás jeges, meredek ösvényen. Foltokban fű van a sílejtőn, amúgy fagyott hó. Kávézunk. Húsz perc szaunával kezdek, ilyenkor nagyon tudok izzadni. Utána kis vállátforgatás, majd csobb. Langyosnak érzem a vizet. Csak mell, tempósan, 50 hossz, még egy kis enyhébb szauna, arcpakolással.

Március 19. Hétvége: hideg, hó, gyerekek nem akarnak sehova menni, ezért teljes pihenés, seggizomláz amúgy is, de legalább kultúra (egy kiállítás, egy mozi), baráti kajálás (rakott kel), főzés otthon. Falcót hallgattunk! Meg Zámbó Jimmyt.

Ma 9-re összerántottam a népet (M., A., másik dinasztia: M. és K.), de csak egy egész kis bemelegítést, clean and presst és húzódzkodást nyomtunk, ki-ki, aztán pont jött Kata, a helyi edző 10-re, és vele egy Shaun T-féle intervallt (“has–láb–popsi”) toltunk végig mind az öten, hatvan nettó percben. A csajok is nagyon szépen végigcsinálták.

Ez másféle határtágítás, mint a maxolós súlyzózás, a futás vagy az akrobatika. Nagyon szeretem, egész más testélmény és fejlődési esély, továbbá tippek a saját edzéseim fejlesztéséhez. Megizzaszt, figyelni kell, erősödöm és a pulzust is nyomja. Jövő héten is benevezünk.

Kis túlevés volt a hétvégén, ma a világos órákban két teszínes kávé, egy edzés előtti banán, egy zöld keles smoothie és még egy nagy tejeskávé csúszott le. Este a vasárnapról maradt, jó zsíros rakott kel és két kocka 85-ös csoki. Most vagyok jól.

Március 16. És ma is… már tegnap úgy voltam, hogy még levonszolom magam Merci és Csilla kedvéért, aztán egy kis szünet jön, mert nem esik jól, sok. Illetve ott jó, előtte nyűgös, az odaérés stressze miatt, aztán az is energia, hogy másokra figyelek, mások edzéseire, igényeire koncentrálok, utána meg sajgós. Képtelen vagyok kis súllyal edzeni, ahogy képtelen vagyok csak kardiózni, vagy csak nyújtani, és csak asszisztálni a többiek edzéséhez is.

Azt terveztem, futópadon súlyzózunk, egy tömény intervallt, aztán futás, de tele volt a kardiórészleg, így levonultunk a funkcionális térbe, és négy körben a következőket műveltük:

jumping jack

oldalemelés 15 db, 4 kg-val

sétáló kitörés 2×12 kg-s kettlebellel, 24 db

vállátforgatás, ugrálás ugrókötéllel (150)

hasprés vagy páros láblökdösős hasazás

kobra

fekvőtámasz 10

Utána a második, súlyzósabb kör: padon fekve “lábbicepsz”, 14-16-18 kg-val 15-20 ismétlés (súlyzóvisszarakásnál mondja egy srác: “bántja az OCD-met”, hogy a 16-osok és 18-asok össze vannak keveredve, de rendbe raktuk), negatív padon 30, 35, majd 37,5 kilóval fekve nyomás, aztán 7, 9 és 10 kilóval beforgatós bicepsz. Három kör.

A vége három kilométer futás, 10,5-10,8, tempót fokozok. Jó erős volt, kiedzettem a szénhidrátot, mert most volt bennem valamennyi. Leürülni jó érzés.

Utána Mercivel még elmentünk plazmázni, és amúgy én befejeztem most a maratonig (kitelt a donorév, 45 alkalom), ellenben hoztam egy csomó új donort. Erre is jó az edzős csoport.

Van igény, hogy még jönnének, meg eddzünk még többet, de muszáj határt húznom. Egyik lány munkatársa meg annak is a kolléganője jönne… hátööö, az egyik, hogy aki nem ismeri az én történetemet, a blogot, a kontextusomat, az előtt én nem szeretnék hozzáértőként viselkedni és felelősséget vállalni, megvívni a “de én azt hallottam, nem szabad fekve nyomni/kell a szénhidrát” párbeszédeket, nem dolgom, nem szeretném. A másik, hogy ez munka, és felajánlani annak szoktam a közös edzést és a belépést, akit ismerek, vagy aki maga keres meg. A harmadik, hogy az egyik ilyen lány, aki jött végül és edzett, csak nem velünk,, rosszul lett, kórházba vitték. Jobb, hogy ez nem úgy történt, hogy én mutattam a gyakorlatot, bűntudatom lenne, és tönkrevágta volna a többiek edzését is valaki, akit nem is ismerek. Az aznapit egyébként ötletszerűen, élményalapon és a változatosságot szem előtt tartva, de nem feszes edzői rendben rakom össze. A lényeg, hogy aki jár és nem lusta, az élvezi, szeretnek jönni, fejlődnek. 52-en vagyunk.

Március 15. Ma is letoltuk az arcunkat, négyen voltunk a Reedben. Kis lépcsőzés, utána felsőtest-bemelegítés vállátfogatással és egy kis döntött pados fűrészeléssel kiegészítve, majd hatalmas hátazás: evezés csigán, tarkóhoz húzás, húzódzkodás, egy kis hasazás, kobrában nyújtás, guggolás Hack-keretben, és egy jó alapos, lefele lógós és lábra is koncentráló (rituális) nyújtás.

Itt látható a teljes kör:

Most azért érzem magam eléggé. Vasárnap fogok pihenni. Csülköt ebédeltem a Menzán.

Március 14. És igen, végre hosszú futás, terepen, lengén, napfényben! Most ez jön, sokszor, hosszú és kint.

Pedig úgy kell rávenni magamat, a rutinos “hidd el, jó lesz” technikával. Semmi kedvem, az eleje szar, fázom is. Na de…! 12600 lépés, 1 óra 20 perc, terepen, erős és hosszú emelkedőkkel. 2040 az erdőbe bemenet, 3540-nél az erdei ház, kis fenyvesem 5000-nél, és pont 7 ezer a Budakeszi út. Igyekszem mindig pont ezt futni, és a lépésszámból és az időből következtetni a fejlődésre. Jelenleg 6000 lépés körül kezdődik a jóleső rész, és elég sokáig tart. De addig meg kell küzdeni fejben, az első két kilométer majdnem kínlódás, “minek ez nekem”.

A motiváció nem az, amit sokan hisznek, azok, akik nem sportoltak még eleget. A motiváció le van szarva, menni kell, mint egy katona, akinek nincs más választása, nem tipródni meg mentálistechnikázni. Bután, egyszerűen, és akkor jó lesz. Jó pár olyan edzőtársam van, aki téjékozódó fajta, mindennek utánanéz, okos is, de ebből az lesz, hogy amikor meg kéne fogni a súlyzót, egyre azt magyarázza, hogy így-úgy, miért máshogy (kevesebbet, könnyebbet), vagy ő azt miért nem.

Nem akarom minden futásomat facebookra rakni, fontoskodni, idegen tőlem. Sőt, a pulzusmérés, kütyüzés is. Olvasom az ilyesmikről szóló blogokat, meg a futócipő-mániát, a “kiligyűjtést”, én nem vagyok ilyen alkat. Megnéztem egyébként az Apple Watch-t, mit tud, elég meggyőző, de csak okostelefonnal működik. Így maradok, aki vagyok, futok (kocogok) a vakvilágba, befele figyelek, kis rituáléimat követem, számolom a lépteimet. Ami nem lényegi, mégis számít: bevált, menő cuccaim. Olyan igazán egtyedi és dögös szeretek lenni, ez ma egy Adidas technikai pólót, szintén Adidas futónadrágot, Daquïni sportmelltartót és a szokásos fekete futócipőmet jelenti. Sokáig futottam FreeRunban, nem érdekelt a téma, most vettem meg novemberben az első alátámasztott cipőm, egy régebbi Airt (Sequent), és szeretem nagyon.

Képernyőfotó 2017-12-07 - 10.09.20

Most villamoson ülök, beviszem a csajokat edzeni. Én csak kímélő módon.

Azért megtoltuk Lisával és Mercivel: felsőtest-bemelegítés után hat körben fekve nyomás, csodás csajos energiák, én 52,5-ig mentem, hárman buzdítottuk egymást. Közte némi hasazás, nyújtás. Hack-guggolás szemben, 4 sorozat. Lefele lógás, nyújtás, kis akrobatika. Aztán még gyalog haza, hegynek föl, sok cuccal. Most tényleg fáradt vagyok.

Március 13. Már reggel biciklivel száguldozom, süt a nap, aztán kutyaséta, úszás (kis gyorsgyakorlás, néhány hossz hát, a többi lendületes-jóleső mell), szauna előtte és utána. Nem tudom, futok-e délután, mert most plazmát adunk épp Katával. Ez a negyvennegyedik.

Március 12. Életerő, napfény. Mercivel edzünk, illetve valakire várok, de összekevertem, ő szerdai társ. Tíz perc spinninggel nyitunk. Utána hasazás, kis ugrókötél, hátgyakorlat hiperhajlítón. Ezt rendesen megtolom, jólesik. Híd csigolyanyújtásként. A végén piramis-tempójú, 18 perces futás, 3 km, 1,5-ös emelkedőn. Ez nagyon jólesik. Az a tervem, hogy most, hogy igazán tavasz van, akármilyen keveset is, de minden nap futok. És ha van rá idő, és úgy alakul, akkor terepen és hosszút! Holnap úszunk.

Képernyőfotó 2018-03-08 - 14.50.32

Március 11. Egri (E.) és bécsi versenyzőnk (O.) is megjelenik, meg még egy új (A.) és egy régebbi edzett (Á.), így vidám a Reed. 7 perc kardió (én ellipszisen), utána csoportos bemelegítés labdadobálással: figyelni kell a ritmusra, eldobás után burpee/felülés/hason törzsemelés. Utána még súlyzós bemelegítés, aztán három irány: a húzódzkodó szárny, ezt önállóan csinálják; van a jó öreg fekve nyomás, egymásnak asszisztálunk, 45-nél a hatodikba bukom, de aztán még maxolok 52,5-tel, a döbbenetes élményért. A harmadik tevékenység a fenékgyakorlat: egyrészt bilincses lapsúlyemelés, másrészt bokasúlyos négykézláb donkey kick és finom lábemelgetés (én utóbbi. A fekve nyomás kivételével nem csinálok már durván izmosító gyakorlatokat, mert most jó pont a mennyiség, ezt kell szinten tartani, illetve nem annyira érdekel már, mit okoz az edzésterv, szeretném élvezni, nincs olyan hiányosságom, célom, hogy nagyon bele kelljen szakadni bármibe. Élmény és közösség az edzés, a legjobb fajta).

Ami most feladat: a futás. Illetve gyorsúszni szeretnék még megtanulni.

Kevés akrobatkia és lelógós nyújtás, híd, kézenállás, hídban séta. Ma gyorsra vettem, 3 km a futópadon, nagyrészt 10,5-tel. Menstruálok.

Március 10. Nagyon korán keltem. Már este hazafelé és azóta is fáj a combom, hátam, fenekem a tegnapi súlyhasználattól. Statisztamunka amerikai sorozatban, merengés. Business casualben, magassarkúban várom, hogy kiürítsenek egy patinás épületből. Rengeteg álkommandós van, meg olyanok, akiket “sport extra” feladatra hívtak. Ahogy levonulok, a crew egyik tagja megjegyzi, hogy ilyen fizikumot még nem látott, gratulál. Az augusztusi kémfilmben ugyanez volt. Hajj, hogy odavoltam ezektől régebben, ma már nem úgy hat. Magamat nem látom formásnak, csak másokat formátlannak, annyi van, hogy élvezem az erőm, a közérzetem, ami ezzel a testi állapottal jár. Lekapom a cipőmet, félrevonulok ugrókötelezni.

Március 9. Zúzás este a Reedben Mercivel. Telt ház. Ha olyan a partner, ha lehet, ha nem dumálja el meg magyarázza ki, akkor bele tudunk menni, akkor csak csináljuk, és robbanás van. Pedig elfelejtettem cipőt vinni! Így elkülönültünk, és egy kis jumping jack meg súlyzós átmozgatás után a hot iron cuccokkal guggolás, felhúzás, teljes súlyemelés, steppadon fekve nyomás (mindez harminc kilóval, három kör) és még bicepsz is. Közte hasazás, nyújtás lefele lógás. Pompás volt, olyan fájós hazavonszolás, mert enm a szokásos lassú tempó, hanem dinamika, zenére. Köszönöm, Merci! Nem kardióztam, mert cipőtlen…?

Ez az a terem:

Képernyőfotó 2017-08-25 - 21.42.25

Március 8. Nőnap – és mi úszunk Katával, mint minden szerdán. Csütörtök van, de az nem számít, az a lényeg, hogy most is itt vagyunk. Belefér valami harapnivaló (törökmogyoró, kávé), szívkiöntés és két oldal felolvasása Kun Árpádból, egy nagyon kedves részlet.

Szaunával kezdek újabban, pulzust nyomok fel, és mintha ez működne: a maradék időben lényegesen tempósabb, dinamikusabb az 50 hosszam (48 perc szünet nélkül), élvezem, hogy megnyomom, nem fulladok ki. Vagy csak megedződtem? Kezdek simán lehagyni embereket. Emlékszem, eleinte hatalmas vívmány volt a 30, vagy a kisebb medencében a 40 hossz. Lebegősen hátúszó, random sávot váltó bácsi kicsit meghekkel, de kerülgetem, és feladatnak fogom fel.

Kapunk csajos uszodai ajándékszatyrot is. Még van két alkalom a bérletemen.

Képernyőfotó 2018-03-08 - 16.17.48

feszesedés

Március 7. Takonyban fetrengés, munka és lelkiállapot. Csak bringa és nagyon sok gyaloglás, meredeken is.
De ma milyet zúztunk!!! Három képzettt, lelkesedés, nőtársi zúzás, ez a mi nőnapunk:

bemelegítés-kardió (futópad előre, hátra is), 5 perc

teljes test bemelegítése, hat felsőtest, gyakorlat, plusz vállátforgatás, meg láblengetés, vádli, guggolás, körzések (boka, térd, csípő)

súlyemelés-tanfolyam, celan and press, felhúzás, aztán egyben. kinek-kinek alkata szerint választunk súlyt, én most csak 40-nel mutatom; szüneteiben hasazás. készültek videók is

bicepszgyötrés intenzitásnövelő technikával: sima curl, vcsökkenő súly, növekvő ismétlés, pihenő nélkül

utána lógás nagy súllyal is (a súlyemelés utáni kötelező ellensúlyozás), nyújtás és akrobatika-sze3ssön, majd az összes leány elhúzott kardiózni: spinning, kocogás, evezés (én utóbbi)

És bringa. És napfény!

Folytatódik a fogyás, pedig vasárnap ch-rohamom volt, ami négy hónapja nem fordult elő. Az kicsi föl, amint kiürül (irtó hamar), rengeteget pisilek, és újra versenysúly.

A napi 2-3 liter folyadék azoknak való, akik sok ch-t eszenk, mert a glikogénná alakuló bevitt szénhidrát ötszörös mennyiségű vizet tárol.

A plazmázást egy időre szüneteltetem (kitelt a donorév 45 alkalma), a futás miatt is kell a fehérje a véremben. Március 28-án véradást szerveznek.

Március 3. Ismét bevezettem csajokat az edzőterembe. Talán ez volt eddig a legjobb hangulatú képzés.

Nagyon jó volt a tegnapi, köszi!
Az van, hogy amikor valamit tanulok vagy csinálni akarok, fontos és motiváló olyan emberekkel együtt lennem, akik értenek hozzá, tudják mit csinálnak és miért. Ha még lelkesek és élvezik is, akkor automatikusan átveszem a lelkesedésüket és sokkal könnyebben, magától megy minden. Pontosan ez történt tegnap, ezért éreztem úgy, mintha ez nem is az első edzés lett volna, ezért nem voltam zavarban a testem miatt, ami pedig rendszeresen előfordul egyébként, és hogy ennyire jól éreztem magam. Jó volt a beszélgetés, az edzés, minden kerek, nagyon rendben volt.

Én magam alig edzek, csak bemutatva, egy kis kardió, súlyemelés és pár kézen átfordulás, illetve intenzív biciklizés közlekedésként. Taknyos és álmos vagyok.

Március 1. Reggel még egy lecsúszás, nagyon érzem a combom, ahogy a puha hóban párhuzamosan tartom a lécet. Erre jó a bitang comb! És ezekkel élvezet a meredek hazaút minden nap. Most megtoltam a tempót, aztán visszavittem a léceket, és 2×15 perc szaunától övezve 50 tempós hossz mellúszás Katával in my godess bathsuit.

Február 28. Síelek! Léc bérel, felvonszol, mintha-mindig-is, erő, könnyűség, élvezet, minden kényelmes. Egész kicsit lesíelt porhó, üres lejtők, szikrázó napfény. Így szeretem én ezt, pályaszállás, ott, ahol a leánykökörcsin nő, és ahol tavaly ilyenkor a bukfenceket vetettem. Bekaphatjamindenki-mámor.

Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.43.55Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.44.19Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.48.43Képernyőfotó 2018-02-28 - 12.47.01Képernyőfotó 2017-03-25 - 16.01.36

Február 27. Nincs nyaff: futok. Mégpedig éhgyomorral és aligöltözetben (rövidujjú, vékony technikai felső, fehér kapucnis cipzáras, egy réteg szűk gatyó), havazásban, van, hogy süppedő hóban, be a Kisrétig a Tündérhegyi úton. Igyekszem tempót fokozni, nem “bambán” futni (mert az mindig kocogás). Összesen, sózott-vizes utakkal együtt 9000 lépés. Csípős comb- és fenékbőr. Az erdőben mínusz 9 fok. 1,2 kiló víz-, só- és zsírveszteség.

Február 25. Reed, nagy közös zúzás. Bringával megyek, baszott hideg a menetszél lefele. Reni már fut. J., E., É., V. jöttek még. Evezéssel nyitunk, fertályóra (csakis azért annyi, hogy leírhassam ezt a szót), utána a felsőtest izmainak bemelegítése hat gyakorlatban, Ed style.

A mai fő tevékenység a súlyemelés, amelyhez külön felhúzással, guggolásból felállással és clean and presszel is felkészülünk, aztán elkezdjük megpakolni a rudakat. Ma, mivel újabban sovány és gyenge vagyok, csak 47,5 kilóig jutok, de ez elég simán megy.

Ez teljes testes edzésnek számít, annyira komplex gyakorlat, persze elsősorban a vállamat, hátamat, csuklyásomat érzem tőle.

Belefér egy kis láncos fekve nyomás pozitív padon, és egy sorozat harangozás (mert megmutatom a gyakorlatot).

Az edzés vége a gerendán zajlik. Akrobatikázunk, illetve fejjel lefele is lógunk-lengünk É-vel egy keveset. Most már majd elesz a fene futni. De a Julis sakkversenyre ment, és véletlenül az én cipőmet vette fel a bal lábára tegnap (egyforma a futócipőnk). Rám meg nem jó a 36-osa.

Február 23. “Biztos szar a mérleg”, hát a centi?

Mell 97, derék 70, csípő 101. Január elején 98, 74, 106.

A vércukrom 4,4–4,9, korábban 5,1–5,6 volt.

Február 22. Síelni lett volna jó, de vizes a hó. Jövő héten elég hideg lesz, akkor istibizi megyek, ha esik friss! Úszni voltam ma, bikinit avatni: egy hosszú, húszperces szaunaszessönnel kezdtem, aztán harminc hossz esett jól, igyekeztem dupla tempózni (egy lélegzet, két melltempó).

Nyújtottam a meleg vízben, és még egy negyedórás szauna is belefért. Bringával mentem, harisnyában, a végén már fáztam. Gyalog a gyerekekért és haza, ez összesen 40 perc gyaloglás hóban, emelkedőn is.

A mai étkezés:

reggel: dupla kávé, pici tej, tápkiegek (fél sportvitamin, Evelle, vas, BCAA)

úszás előtt: még egy kávé, pár szem dió, egy sajttorta, jó, tudom, de beszarásfinom, és erre tekintettel nem tejszíneztem a kávét. Nem akarok demoralizálni, de ha nem vagy nagy fogyókúrában, viszont sokat edzel, de tényleg nagyon sokat, akkor elfér némi szénhidrát. Jót nem tesz, de nem számít sokat. Kiedzem. Estére 4,6 a vércukrom.

Sok víz, egy kanál mandulapép, ízesítetlen tejsavóprotein saját vaníliával és mandulaliszttel. Csirkés szendvics, jégsaláta, paradicsom, gluténmentes összesütött magtöretes valamiben.

Késő délután egy nagy natúr joghurt (250 g) és még egy kávé. Ma alig ettem zöldséget. Tegnap ettem sok wokos fitnesskeveréket csirkemájjal.

Február 21. Az igazi zúzás nem volt tovább halasztható, így Judittal szétvertük a termet, amiért elnézést kérünk. Vegyes kézisúlyzós gyakorlatok: oldalemelés, clean and press, előre emelés, bicepsz közepes súllyal, tricepsz lehúzás csigán, fekve nyomás negatív padon 30-cal és 35-tel, pici súlyzós evezés, fenékre good morning és guggolás. Hasazás a negatív padon, 5×20. Ugrókötelezésből sokszor 50-100-120, pici vállátforgatás, nyújtás, kézenállás. Szeretnék újra képeket, csak annyira időigényes, hogy inkább edzünk.

Kardió a végén, és ez a kemény: hátrafele hol séta, hol futás, 50 perc a futópadon, és még tíz előre. 6,3-as tempóval. Judit 20 perc körül távozik, at mondja, gyógyhatású a hátrafelé mozgás, a lábfej, a térd, a boka apró izmainak jót tesz. Ha begyógyul a sarkamon a vérhólyag, megyek hóban is futni. Itt az idő. A versenysúlyomnál vagyok.

Valami furcsa történik velem: hat hét alatt lassan, de biztosan lefogytam 5 kilót kb. November óta 6-ot. Nincs az a vehemens ehetnék, nincs szükségem fegyelemre, nincs “kísértés”, egyre gyakrabban tudom kimondani: ebből nem kérek, vagy: elég volt. Talán meggyógyultam lelkileg? Egy ideje megint szedek többféle kiegészítőt, és talán ennek is szerepe van abban, hogy megváltozott az étvágyam (sportvitamint durva edzés előtt, sima diétásat egyébként). Edzés után ráállok a mérlegre, és mindig az van, hogy megint átléptem egy egész számot lefele, és aztán evés meg minden, de nem lépek vissza többé az eggyel fölöttibe. Most vagyok annyi, amennyi január végére lenni akartam, és amennyi 2016 januárjának végén, a Rettentőnagysúlyos Ed-féle edzések kezdetén voltam. Ez jó, mert a zsírtalanodás mindig hasznos, az erőszintem csak egy icipicit csökkent: 1-2 kiló hiányzik az 50 fölöttiekből.

A futásért (sebességnövekedés) akartam egy keveset fogyni, meg a fesztelen bikinis állapotért, amúgy nem a forma a cél, de persze élvezem a turbóállapotot. Nekem semmi dolgom a fitneszversenyzőkkel, a hátterem és az értékrendem, a céljaim miatt (mondom nyíltan: komoly embernek tartom magam) nem az én világom az állandó önmarketing, póthaj, látszatkeltés, pornós kinézet, magassarkúban edzés, lábujjhegyre állás, egészségtelen diéta, bőrcsúfság, depresszió és belebetegedés. Rendre egy olyan versenyzőt szegeznek nekem nagy kárörvendve, aki 30 éves, 0 gyereke van, és elég súlyos beteg, ami nem független a versenyzéstől. Én magam nem szűrőzök, retusálok, sminkelek, és nem veszem be a csodaszép fotókat, de ez a többiekkel is így van, csak ők komoly versenyekre járnak, és nem néptelen kategóriákban indulnak. Tudom, ki milyen élőben és off seasonben, illetve ismerem a versenyek rangját és a kategóriák, helyezések értékét is. Ez a lány az irritáló csávója miatt került a képbe, akivel az volt az összemenés, hogy hülyeségeket írt a ketogénről, csak mert ő béna volt, de az egyigazság hirdetésének pózát nem akaródzott feladnia. Ugyanúgy nem tartom a kiskutyákat, a csalónapokat, az édesítőszeres pancsolást, mások erőszakos lenézését, a szexizmust meg a szivaresteket összeegyeztethetőnek egy komoly sportoló facebookos önreprezentációjával és életmódjával. Röhögni is szoktam, bevallom, a hatórás fotózások meg pöcsben feszengések a zsúfolt teremben elég szánalmasak voltak, és a Reedben én nem fizetek, és nincs is ilyen jelenet.

Február 20. Kihevertem mindent – tovább! A szerdai úszás Katával, egy ideje kedden. Felajánljuk az úszást  azoknak, akiknek nehezebb az élet. Megtart ez a riruálé mindkettőnket.

Mostanában szaunával kezdek, 15 perc, jó forró, pulzust emelek. Aztán 60 hossz mellen, egy egész kicsi gyorsúszás is. Átszellemülök, könnyű vagyok. Bele kell férni két órába.

Aztán eszem, sokat. Előtte csak kávé, közben víz, de utána lazac, zöldségek, csirkemell, grapefruitlé és a nagy kivétel: a banán. Turmixban. Ez egy nagy étkezés, este már nem esik jól semmi. Hóban gázolunk, néma a táj, varázslat. Kéne síelni.

Kétféle vitamint szedek: az egyik diétázóknak van, a másik az Elite Man, durva sporthoz, azt nagy megmérettetések előtt (hosszabb távok futása, nagy súllyal edzés). A B-komplex két- meg háromezer százalékos benne (RDA), durva étvágyat csinál, viszont segíti az izomműködést. Ezen kívül szedek kollagént, vasat.

img_2059

Február 18. Enyhe izomláz itt-ott (comb, hát) a tegnapi hot irontól. Ma Reed, közös edzés: E. és N. a szűk família, de J. és A., valamint R. is itt van. Rövid bemelegítés ellipszisen (8 perc), nem húzzuk el vele az edzés energikus első felét. Utána irány a szabad súlyos rész, kézisúlyzós bemelegítés és ugróköteles vállátforgatás. Sok pompás fizikum jelent meg az erősebb nemből. Fő gyakorlataink:

fenékre: bokasúllyal térdelős lábemelések, oldalt fekve külső combra is

finom hasazás: ollózás lábbal, hasprések, lebegőülés padon

clean and press merev lábas felhúzással, 20 kg-os rúd

fekve nyomás: 50-ig megyek, egymásnak segítünk maxolni

egy kis híd, spárga, kézen állás, chest roll, be ne merevedjünk! E. tanulja a chest rollt, nagyon jól halad!

A végén emelkedőn gyaloglás negyed órában. Nagy kávézás.

Február 17. Meghívtak hot iron edzésre az edzőtársaim. Reni már három éve jár. Bence ránézésre látta, hogy bírok nagyobb súlyt is, észrevette azt is, ha a következő gyakorlatnál még annál is nagyobb kell. A személye megnyerő, nagyon alapos, jóféle rendszer, követhető is, új és nehéz elemek is voltak, de azért háromszor ennyi lenne jó. Még egy kicsit kímélem magam úgyis. Mindez a Color Fitnessben, a Váci utcában történt. utána kávéztunk.

Másfél éve nagyon odalettem volna, hogy lám, szakmabeli elsőre látja, hogy bitang vagyok, és szépen végigcsinálom szabályosan a tök más rendszerű gyakorlatokat, hát igen. Ma már nem érdekel ez. Lepucolódott minden – csak az edzés maradt, illetve az a saját munkám, amellyel a közösséget összehozom, megtartom, segítem, részt veszek benne (mert maguktól is vegyültek).

Február 12. és 16. között: több minden van, takony, ügyintézés és iskolai zűr. Most volt az egynapos csoda, a nagy, puha friss hó, szerdán, nem jutottam el mégse a tervezett kertünk-alatt-bérelt-léccel-százötvenötös busszal síelésre.

Így csak egyszer voltam gyógyászati céllal szaunázni, nagyon forróban, és úsztam egy nagyot, 62 hosszt. Gyalogoltam, bicikliztem. Terembe hétvégén megyünk.

Február 10. Taknyos vagyok megint, szeretném, ha vége lenne. Az úszást (inkább szaunát terveztem) kihagytam, de Reedbe mentünk. Éhgyomorra, vagyis egy csepp tejszínnel ivott kávéval kezdtem. Öt perc intenzív biciklizés után nekiláttunk Cs-val a súlyoknak: egy felsőtest és egy alsótest-szett, csupa gépes gyakorlat közepes és nagy súllyal, közte ugróköteles vállátforgatás, nyújtás, illetve ugráltam is.

Az első szett: tárogatás gépen lassú negatív szakkal (mellizom), 12-k; bicepszgép, nagy súly, 8-ak, és tarkóhoz, illetve mellkashoz húzás csigán (ez széles hátizom), nagy súly, 18-20 ismétlés, négy körben. Itt nekiláttam a két tojást, másfél deci tejszínt, natúr savófehérjét, minimális eritritet és rengeteg tiszta vaníliaport tartalmazó shake-emnek, lassan el is fogyott. Elég sok, jó minőségű tejszínt iszom-eszem. A másik szett: fekvő fargép, hátratolás, külső comb (ez felemelkedve-állva is) és belső comb, mindegyik maximális bírható súllyal. Nem voltam jól, ma nem esett jól sem az erőfeszítés, sem az izzadás. Cs. még ráment a vízszintes lábtolóra is, meghaladta önmagát. R. eközben végig futott. Én 3-4-es emelkedőn 6,5-7-tel gyalogoltam 42 perc alatt 5 kilométert, 140-es pulzussal. A végén, már egyedül csináltam 50 hasprést, pár hidat és felállást (nem szeretném ezeket a képességeimet elveszíteni), aztán enyhén nyújtottam, kobrában és hanyatt fekve széles terpeszben. Este még nagy kutyaséta terepen, meredeken. Ettem egy zöld banánt, három szem mesterséges (téli, import) epret három evőkanál mascarponéval, otthon negyed savanyú almát, szintén egynegyed narancsot, némi sajtot, zöld teát, egy kanál gyógynövényes mézet, és 40 deka marhahúsból rostélyost, sok borssal és Himalája sóval, hálás voltam a négylábúnak, mert pont jól sült át, nagyon finom lett, és közben eltűnődtem azon, végre vállalva magam előtt az álláspontomat, hogy mennyire unom és utálom a vegán nyomasztást.

Mr egy ideje semmi para nincs az evéssel, számolgatás sosem volt, de laza, irányelvszerű a ketogén: kerülöm a túlszénhidrátos vagy nem kedvelt ételeket, eszem viszont mérsékelten gyümölcsöt. Azt eszem, ami jólesik, és az jó nekem. Tegnap beültünk a New Yorkba, és megkóstoltam a ház egyetlen glutén- és cukormentes desszertjét, ej, be jó volt, de még elektromos autóban is ültem! nem ám hibrid!

Képernyőfotó 2018-02-10 - 22.58.53

télen mindig előkerül a sapka. ez ráadásul Dávidé. nem azért, mert trendinek képzelem, és nem is azért, mert szar a hajam. egyszerűen jólesik, megmarad a testhő. és ha jólesik, akkor más nekem nem számít. ez az életmódváltásom lényege

Szóval, eszem, amit megkívánok, aztán érzem, elég volt, és akkor nem eszem többet. Semmilyen megbánás, eltervezés, visszaélés nincs. És ennek az a hatása, hogy egyenletesen fogyok, markánsak a haskockák, és nincs sóvárgás. Volt sajtos stangli, vagy mi a bánat tegnap, mert farsang volt, nem készültem fel a nyüzsgő délutánra nekem való kajával, és rohadt éhes lettem, de ma volt kardió is. Teljesen más alacsony szénhidráton élve nagynéha betolni egy nagy löketet (én nem vagyok gluténérzékeny, és nincs semmilyen panaszom az ételekkel), aztán kiedzeni, mint folyamatos szénhidrátbőségben és mozgás nélkül élni, halmozni.

A laborjaim szépek és jók, egyvalami van, amit nem értek, megyek konzultálni meg ultrahangra.

Február 7. Ma irdatlan mennyiségű grillezett trappistát és két proteines muffint (tejszínnel, plusz kakaóporral és pörkölt mogyoróval megtoldva) ettem délelőtt, nem is értem magam. Néha rámjön egy ilyen roham, de érdekes, hogy a dolog önszabályozó: fogyok mostanában, már 5 kilóval vagyok kevesebb a decemberinél, minden különösebb erőfeszítés nélkül. Később kellemetlen számlaleadások, adminisztráció, hóesésben Észak-Pest, de ebből van a pénz. Utána Judittal zúzás a Reedben. Rögtön súlyzózni kezdünk: bicepsz (kézi súllyal – 12 kiló!!! szériasúly – és csigán is)–hát–fekve nyomás kör, én kicsit hasazok is. 47,5-ig megyek a súllyal fekve nyomva. Még egy kis oldalemelés. Aztán hosszú, nyugis kardió (50 perc emelkedőn gyaloglás, 400 kalória) és egy húzódzkodás – sokat számít a fogyás, már 15 kilóval is jól megy.

Február 6. Boldog névnapot a Dóráknak és a Dorottyáknak! Ma végre úsztunk Katával, hosszú koplalós gyógyulás, sok ágyban olvasás és alvás után. That’s how I cure myself. Szaunával kezdtem, utána kímélő tempóban 30 hossz, mell, minden ötödik hát. Szauna. Pihi. Hajmos. Salátát esz, meg bélszínt.

Február 5. Ma nagyot aludtam délután, vissza kell nemnáthásodnom, mert holnap úszunk! Megjött a vérképem, van egy-két érdekesség, bakteriális fertőzésre utaló enyhe fehérvérsejt-emelkedés, és olyasmiket is nézettem, ami nem a nagylabor része, de még csak részleges eredmények vannak. Vasat szedek. Kisebbeket fogok futni, és ritkábban adok plazmát, mert nem véletlen, hogy most fertőződtem meg.

Olvasom a Futásról nőknek blogot:

Becsüld meg a formádat, mert akármennyire is úgy érzed egy nagy verseny mezőnyében, hogy sehol sem vagy a többiekhez képest, ezt a formát is visszasírod majd egyszer.

http://futasrolnoknek.hu/futok/celok-tervek-remenyek-futas-905

Február 2. Takony letepert (ki hitte volna?), Kata is lemondta. Veszek azért egy tízalkalmasat az uszodába. Egyedül szaunázom, kicsi úszás csak, nem esik jól, semmim nem élvezi. Szedek vasat. Csináltattam vérképet, hormonok, máj, klimax. Szarul alszom. Melatonint is szedek.

Február 1. A tegnapi nap a futás utáni regenerációval telt. Ma Reed-edzés az egyik új feleségemmel:
3 km, gyorsuló tempójú futás, a vége 11,5-tel! (260 kalória)
felsőtest-bemelegítés 7 és 6 kilós kézisúlyzókkal, a szokott hat gyakorlat: oldalemelés, beforgatós bicepsz, előreemelés, vállból nyomás, lórúgás, fekvőtámasz
váll-szett:
oldalemelés intenzitásnövelő verziója, 3 körben: 7 kg 8 ism., 5 kg 12 ism., 4 kg 18 ism,
egyszer beletettem egy döntött törzsű egykezest is a hétkilóssal, de csak 8-ak
clean and press merev lábas felhúzással kombinálva, 3×15
keresztbe húzás csigán 15 kilóval 3×12
hajlító-fenék-has:
Hack-gépen derékszögű derékkal, szembefordulva a háttámlának guggolás, illetve merev lábas felhúzás, majd, más lányok által elfoglaltatván, ugyanez rúddal (20 majd 30 kg, ez utóbbit éreztem, a többi inkább átmozgatás volt)
hasazás negatív padon, felülések 3×20
“kiszúrás” nevű hasgyakorlat fekvepadon, 3×15
Nem vagyok nagyon jó erőben, utána a plazmaadáson kiderült, hogy nagyon lement a hemoglobinom (11,3-ra az eleve sem túl magas múlt heti 12,1-ről), hiába ettem a sok májat-tojássárgáját-mákot, valószínűleg nem független a keddi szolid több-mint-félmaratonomtól. Idő kell, míg regenerálódom, ezért az orvossal is konzultálva kihagyok most pár alkalmat (mármint a plazmából), futni viszont fogok sokat, majd csak megszokja a testem. Imádom, ahogy az ifjú doki odajön, érdeklődik a sportól.
Holnap kíméletes úszás és InBody.

Január 30. Van-volt egy piszkáló rossz érzésem ezzel a futással, hogy Én Aztán Maratont Futok, de csak mondogatom, aztán lófasz nem lesz így. Már poénkodtam, hogy a keresztedzés nagyon hasznos, de azért én egyre csak keresztedzek, miközben a felkészülés nem pár hetes meló, áprilisban pedig félmaratont szeretnék futni a Vivicittán. Neki kéne indulni, mégpedig rendszeresen, de mindig van valami: zajlik az élet, gyerek beteg, sok az ügyintézés, sima téli bekuckózós lustaság, a teremben meg mindig a súlyzózás, a társasági élet és az akrobatika viszi el az időt.

Az ilyen állapotokban, amikor halogatom a dolgot (az úszást is), elég sok feszültség tud lenni bennem, zavarnak mások, igen éles mondataim vannak belül a családtagjaimnak, az engem basztatóknak, a szerintem hozzá nem értő, hazug életmódiparosoknak.

Aztán a homlokomra csapok, hogy de hülye vagyok, és elmegyek futni.

Ez történt ma, kipróbáltam a feneketlen-tavi futókört (most lent vagyunk a másik lakásban). Alkonyatkor kezdtem, a vége kettő óra negyvenöt perc lett, az első tizenhatezer méter alatt három pisiléssel, de más leállás, lassítás nem volt, és elmentem 27 ezer lépésig, hogy megdöntsem a rekordomat (26650, ha jól emlékszem). A kör jó borítású, nem túl forgalmas futóilag, élhető viszonyok vannak, tartják az irányt, udvariasan előznek, egy-egy motoros bölcsis meg öleb téved csak rá, mert ott időz a kerületi lakosság. 530 méter egy kör, pici emelkedőkkel, lejtőkkel. Nem éreztem nehéznek, belehalósnak, sem unalmasnak a kb. negyvenkét kört. Nem volt fal (good old ketogén!), gyomorfelfordulás, oldalszúrás, nyűg, csak némi lassulás meg forgótáji terhelődés, de elfutottam volna harmincezerig simán (ott van az orgazmus). Kb. nyolc- és tizennyolcezer között kifejezett élvezet volt, 22 után kellett egy kicsit mantrázni, hogy gyerünk. Kilenc percet nyújtottam utána, hosszan állva az ismert pózokban.

Jó érzés, hogy beleraktam ennyit már az előző években: 9 fölötti sebességgel, különösebb fokozatosság, rákészülés nélkül le tudom futni a félmaratont. Nem vagyok az a rendszeres, edzésterv szerint futó, de megjött a kedvem, rászánom az időt, és megyek majd a tavaszba sokat. Kipucol tudatilag is.

Ma a nap első felében csirkemájat ettem, két szelet bacont, nyers zöldeket (káposzta, endívia), egy tojást és egy banánt, sok zöld teát, meg kávét, illetve a futás előtt toltam egy guaranás nemtudommilyen bio szuperfúdport és egy tasak Black Bloodot (ez edzés előtti szer), utána három kapszula omega 3-at és négy gramm BCAA-t, izomvesztés ellen. És volt még egy narancs este. 2,7 kilóval lettem kevesebb a reggeli súlyhoz képest. Másnapra ez még kevesebb lett. Ez vicces, mert kitűztem Egy Bizonyos Célsúlyt még decemberben, hogy január végére, lassan, minden öngyötrés nélkül annyi leszek (a futásteljesítményt, a fenékformát és a haskockákat javítandó) – és az utolsó két napon megcsináltam. Négy kilóval vagyok kevesebb most, mint december elején. Egy ilyen szessön után nem kívánom a szénhidrátot egyáltalán, a gyümölcsöt se. Képes vagyok nagy adag, míves almás pitét sütni, császármorzsát, és nem enni belőle. Virslit ettem sült hagymával, majonézzel, mustárral, zöld teát és feketekávét pötty vajjal, illetve ittam fél deci olívaolajat, meg omega 3 is volt, és további BCAA, 5 gramm.

Engem csak a mozgás és a jó közérzet érdekel, nem mások, sem a véleményük. Elmondhatom magamról, hogy ugyanazzal az intenzitással tolom negyedik éve, és kizárólag egészséges, jóleső, lelkesítő módon űzöm a kajálást is, a sportot is, amatőr, magyartanár, 41 éves háromgyerekes egyedülálló létemre, és főleg nem téma nekem semmi, ami külsődleges, intrikus, üzleti. Véleményem persze van, borzalmas blődségeket és hitványságot látok, de a nagyobb részét megtartom magamnak.

Január 28. Ma egy nagy létszámú, hosszú zúzás a Reedben, hatan voltunk: Cs., E., É., M., J, én, meg Reni, aki szolid 30-at futott. Az új rendszer: kis, mindössze átmozgatós, pulzusszám-emelős, 5-7 perces bemelegítés, utána a lényeg a közös, nagy súlyzózás, esetleg nyújtás, akrobatika utána, és aztán egyedül kardiózzon mindenki, igény szerint hosszan is a végén. Mert ha az elején ottragadunk a futógépen, elmegy az idő, és a súlyzózás már nem olyan, továbbá kieddzük a súlyzózáshoz szükséges szénhidrátot is vele.

Így aztán egyesek futógépen, mások ellipszisen kezdtek, én magam lépcsőztem 75 kalóriáért egy intenzívet. Felsőtest-bemelegítés (hat gyakorlat, sokszor írtam már, de felsorolom, rá is kereshetsz a neveikre: kézisúlyzós oldalemelés, kalapácsbicepsz, előreemelés, vállból nyomás, lórúgás, fekvőtámasz). Utána egy leány has-hát szettet csinált, ez volt a hát:

A has pedig a reverse crunch:

A többieknek fenék-szett, übergyilkolós.

  1. Padra (magas fekpad) lépegetés kézi súlyzóval, láb hátralendít fönt. 2×12-vel, majd 2×10-zel csináltam, 4 körben, 10 db/láb.
  2. Bokabilincses lapsúlyemelgetés hátra és keresztbe (oldalsó részre). (ezt én nem, kapacitáshiány miatt, meg elég nagy már a gluteus)
  3. (csak én) Serlegguggolás, csak lazán, 12 kiló a kézben, 20-ak.
  4. Térdhajlatba nehéz súly, aprókat emel. 50.

Utána egy összetett gyakorlat: clean and press 20 kilós rúddal (váll, hát, bicepsz), kiegészítve merev lábas felhúzással (combhajlító, fenék). 15-ök. E. elszivárgott guggolni.

A csajok fekve nyomnak, maxolnak, lánccal is, fotók készülnek. Én segítek, illetve kézen állok, sípcsontomat fekvenyomó rúdba jól beverem.

Akrobatika: híd, hídban séta, kézenállás, – átfordulás, chest roll:

Lefele lógás súllyal, itt emelgetem is a 24 kilós kettlebellt mellhez. Nagyon szeretem a fejjel lefele súlyzózást. Spárganyújtás, diskurálás, lazulás, egy turnus távozik.

E. és én maradunk. Előkészületként, mivel három óra lett, és éhgyomorra vagyok, az öltözőben megeszem két baconszeletet (hoztam). Kicsit parázom, hogy mit szólnak a csajok, mire is leszólít ketogén táplálkozási tanácsadó, hogy ő is, de jó… Hat kilométert futok gyorsuló tempóban, illetve gyorsabb szakaszokkal, a vége 9,7-es átlag, 37:30 alatt, 525 kalória. (R. futott egy harmincast…) Ez nagyon zúzós, intenzív edzés volt, boldog vagyok utána és könnyű. Nem fáj semmi (csak a sípcsontom). Egy kicsit lebecsülöm 1. a kocogást, 2. a sétát, 3. a sokszor végzett gyakorlatokat, 4. az akrobatika erősítő és kifárasztó jellegét, de tudom, kellenek, fontosak, nem lehet mindig maxolni, sprintelni meg látványosakat ugrabugrálni.

Január 27. Több nap kimaradt most a sortéletből: rohangálás volt, meg valami fura állapot: pihentető alvás, spontán ébredés, nem-fázós elindulás, energikus délelőttök (kultúrprogramok, fordítás, írás) után kora délután már hazavágytam, nyugiba, enni, tenni-venni, olvasni, netezni, egyszer aludtam is egy nagyot. Enyhe vírus tarolta le a családot amúgy, én a még enyhébb formáját így vészeltem át, preventíve begubózva. Julissal castingon jártunk csütörtökön, hétfőn is megyünk.

Ma már jól volt, és, míg tornázott a hegyen, Judittal futni indultunk a szokott erdőmbe. Ez terep, hó, jég is van, és emelkedő, meg sok oxigén. 1 óra 5 perc volt, 10 km körüli a térkép szerint, nagyon jólesett.

Január 23. Reed négyen, egy új versenyző és ketten régről: M., K.

Kilenc perc (száz kalória) lépcsőzés után felsőtest-bemelegítünk, melynek része 20 tempós fekvőtámasz is, aztán 1. számú mellizomgyakorlatként tárogatás padon, 9 és 12 kilós kézisúlyzó-párral. Utána fekve nyomás: én 20, 30, 35, 40, 45 kilóval, illetve a pozitív padon lánccal és tárcsával, de nem megy jól. Amennyi megy, azt végigcsinálom, sokat lazítunk a vállunkon ugrókötéllel, ugrálok is három sorozatot. Guggolás a másik gyakorlat: 50 kilóval csinálom, szabadon 4×12, jó mélyre, a csajok keretben és Hack-gépen. A végén kézenállás, híd és a játszótérről ismert koreografikus nyújtás.

Január 21. Reed, öten: M. K., T., E. és én.

Bemelegítésként futok egy közepes tempójú másfelet. Utána vegyes, gépes gyakorlatok, fenékre, hátra, külső combra, karmesterként összehangolva, hogy ki hol van, hányadik kör.

Utána E-vel hasazunk egy nagyot: extrém negatív padon 20-ak, egymásnak medicinlabda-dobálással felülés 12/fő, 70-90-120 másodperces plank, három körben. Spárganyújtás.

Itt a távozó E. kérésére spinningelünk egy bő negyedórát (vezetett, cyber edzés), aztán új helyszín: húzódzkodás, tolódzkodás, térdhajlatban 7 kilós súlyzóval fenékgyakorlatok, és akrobatika: híd, kézenállás, átfordulás és chest roll. Most így állok:

Január 20. Élvezem a nyugis hétvégét, nem találom az okát, de nagyon jól vagyok, és a nem-annyira-nekem való, szénhidrátot is tartalmazó nemenjünkmárvásárolni vészvacsora után (enyhe hasmenés, gyors, egészséges gesztusa a testemnek: ezt nem kéri…) sem visel meg. Spontán ébredés, napfény, edzésre menet olvasok. Várjuk, lesz-e hó holnap, igazi, sok.

Négyen vagyunk: N., R., Cs. R. fut, 27-et. Én egy intervallt, 8,8-9,5-ös tempót váltogatok a kilométerek utolsó kétszázain 13,5-14,5-tel, így megvan bő 3 km húsz perc alatt. Ezt még majd csinálom, hosszabb gyors szakaszokkal, és hosszúakat kint, terepen futok inkább.

Amúgy csak “edzegetek”, mert segítek: közös felsőtest-bemelegítés után a csajok mell-váll-bicepsz-tricepsz-hátgyakorlatokat kapnak, én belevágok egy elég komoly fekve nyomásba, abban Cs. segít, 50-nél és 52,5-nél. Plankelünk két hosszabbat, hasazok egy kicsit a padon, és előre-hátrahajlós nyújtás, az időtöltésért.

A másik gyakorlatom az egylábas, fekvő hátratolós fargép. 7×10 lábanként. Mindez éhgyomorra, csak kávéval és omega 3 tablettával. Érzem az edzést, de pont jóleső. Holnap is megyünk, húzódzkodást és akrobatikát tervezek. Plazmaadás.

Január 19. Futás a hegyen. Egy kicsit kezdtem magam szarul érezni, mert a keresztedzés hasznos, na de én úgy készülök a maratonra, hogy csak keresztedzek.

Az erdőben jégpáncél van az úton, de én bementem! És, érdekes, 2600 és 4600 lépés között, az volt a könnyebb rész. Talán mert van feladat. 35 perc, 5605 lépés.

Tetszik ez a blog, más futásának elemzése tanulságos, de távol áll tőlem ez a fajta kütyühöz kötött, geek önelemzés. Én azt se veszem észre, ha emelkedő van, hogy lehet?

Január 18. Kávé vajjal és disznózsírral (jó, tudom). Süt a nap. Biciklivel iskolába. Úszik! Jó neki. Előtte szauna, utána szauna. Középkorúférfi-rajongók. 54 hossz a nagyban, az elején egyedül vagyok a sávban, 3-4 hosszonként jön egy hát-hossz. Az én időm, áradás, pucolódó frsztrált gondolatok. És erről én három éve sem tudtam, ennek a létezéséről! Pisilni kellés miatt leállás, de elhatározom: a következő úszójegyem egész napos lesz, és megpróbálok nem időkorlátosan, előre kitűzni, hanem amíg jólesik. De az jövő héten lesz. Most futás jön. Milyen vicces lenne mondjuk négy kör Margit-sziget. De itt a hegyen jobb a levegő, csak nagy a sár, meg jég is még.

Két Reed-edzés lesz a hétvégén, írj, ha jönnél!

Január 17. Plazmaadás, anyámlátogatás, filmnézés.

Istenkirály, ráadásul magyar gyártmányú fitnesznadrág, odavagyok. Nadrágból S-es, melltartóból (okulván) L-es, a hátam miatt. Színük: kék. Majd lefotózom.

Az ételekről mai gondolatom, hogy ha elkezdem a szénhidrátot, akkor sosem elég, egyszerűen nem lakom jól, nem azt kéri a testem. Igen, ez a pontos. Egy kis ez, egy kis az, beindul az inzulin, nem elég tömör az étel. Eközben ez nem sóvárgás, hanem éhes maradok: nemhogy nem esik jól, hanem idegesít az eszegetés, olyan, mintha láncon lennék, és koszosnak érzem tőle magam. EGY jót enni, akkor vagyok jól, és aztán nem a kaján kattogni: a “mit kéne, de ha ebből egy keveset, akkor utána már olyat nem, de mégse, nem eszem, nem ér annyit” tipródás csakis szénhidrátos kajákkal van, soha merül fel egy füstölt hal, egy nagy adag vajjal evett lágytojástömeg, egy rukkolás, olajos saláta kapcsán. Ha megeszem három tojást vagy egy kis darab oldalast, jól vagyok. Nekem a zsír való, sok-sok zsír. Mindent megkap a testem, nem fázom, fél napokig eszembe se jut az étel, nem terhel az emésztés, könnyű vagyok. EZ a különbség.

Január 16. Esik a hó. 🙂 De azért bringával mentem velük suliba.

Január 15. Nagyot álmodom reggel: itt a völgy mellettünk, Buda ideális síterepe, lezúzok a kölcsönzőbe, síelek egy napot, föl busszal (csináltam már). Aztán az aggályos, ritkán jelentkező énem odakanyarodik a sulitól gyerekkísérés után, kutyástul, fölmegyünk a Völgyön. Eléggé le van szánkózva, köves, kevés a hó. Tervem elvetem, további hóesést várom, megyek úszni, szaunázni és városi ügyeket intézni. Általában a hidegben gyaloglást meg a bringát nem írom be sportnak, mert az az élet, de ma a lefagyott havon a bő órás sétám, fölfele a meredeken, boldogan prüszkölő kutyával annak számít.

Úszás! Lendületes 50 hossz, főleg mell, néhány hossz hát. Nyári eseményekre gondolok, hogy végül is szabad vízen lehetne 2, 3 meg 5 kilométert is úszni (tó- vagy öbölátúszások).

Úgy a táv kétharmadánál emlékeztetem magam, hogy “a mellúszás 70 százalékban láb”, és (eddigre ki is ment a combomból az előző két nap gyötrelme) elkezdek nagyokat rúgni, szélesen és pipálva. Hasítok! Teljesen más tempó és élmény.

Minden sportcucc tökéletesen alkalmas ma (szemüveg, dressz, papucs, törülköző), jól szolgál, menő. Ez nagyon ritka.

Szauna előtte és utána 15 perc. Sajnos, ez itt nekem nem elég forró, de a forrótól amúgy féltem a bikinit és a hajamat.

Fotó - 2018.01.15. 11.55

Január 14. Zúzmara nevű futóverseny a HungExpón, 10 km-re neveztem. Egy futónadrág van rajtam, az új, hátul térdnél szellőzős, felhajtom, vádlim kint, zokni letűrve. Air Sequent cipő, első hosszabb versenyén, amúgy teremben használom. Sportmelltartó, egy vékony ujjatlan és az új, hófehér, luxusérzetű kapucnis felső, nagyon nem szeretnék ráfröcskölt olajos latyakfoltokat (nem is lett). Egyvalamit felejt el a minimalista versenyző, és az a ZSEPI, de kérek egyet a bővelkedő sporttársnőtől, és kell is. Egy zsepi mindig kell, gyűrni, egyik marokból másikba áttenni (500 lépésenként), csöppenőt törölni. Bent a csarnokban meleg van, melegítés gildás edzővel, nekivetkőzöm, aztán a szakaszos rajt előtt visszaöltözöm. Kb. négy perccel az elsők után indulok.

Mi a jó a 10 km-ben? Hogy negyven perc alatt megvan, tréfálkozik egy, magát az ötös zónába soroló (70 perces tízest belövő), valóban vicces férfi. Sár is van, rengeteg útragya, pici emelkedők, pocsolya, kanyargás, szűk részek, és 6 km után bemerevedő, kihűlő combfeszítő (látszik a képeken, hogy kicsi, merev léptekkel, földközelben futunk). Hat és nyolc között már nem jó és még nem jó, aztán agyilag belekerülök az élménybe. Tizenötöket kéne futni heti háromszor, időre, pulzusra kicsit figyelve maratonfelkészülésként, egymagam. Itt a fagyos tízesen zavar a duma, az inger, a színpadi zene (más a ritmus), nem tudok elmélyülni.

Képernyőfotó 2018-01-18 - 15.40.06Képernyőfotó 2018-01-18 - 15.40.20

Valódi sikertörténete a BSI-nek, hogy ilyen időben is ennyi a nevező és ilyen boom van kb. két-három éve, élvezet volt Kocsis Árpád sztorijait olvasni a Forbes Urbanben. Tömegsport lett a futás országszerte, sok a középkorú meg a túlsúlyos, menőség, hogy megpróbálják. De az egy kilométer utáni leállást, sántikálást, a taktikázós séta-futás váltogatást, a száz kiló fölötti súllyal 10 km-re nevezést és elkeseredett arccal gyaloglást nem tudom megérteni. Az mindenképp kudarc, hiszen mindenki fut körülötte, ő sem így tervezte. Minek szenvedni? 5-ös távra sok-sok ötös, 10-es távra sok-sok tízes lefutásával edzünk, és olyan távon érdemes indulni (azon is olyan tempót beállítani), ami csak kicsit feszítős, nem belehalós. Önismeret, realitásérzék. Ha futsz, fuss. Fuss nyolccal, de folyamatos mozgást végezz. Minden leállás ront, a frissítés is értelmetlen egy órás távoknál (ötnél ittam három kortyot, de nem álltam meg).

A másik, amiről most értekezni ingerem lett, a futók felszereltsége, kinézete. Nagyon komolyan bevásárolnak már az elején, appal futnak, látható gonddal beszerzett karpánt, övtáska, hátizsák. Nyilván magánügy, hogy ki hogy akar kinézni, mi motiválja. Én olyan jó magyaros-reménytelenül érzem magam ettől, egyáltalán nem látszik rajtuk a sport, látszik ellenben a blogon már többször megénekelt, ülőmunkás-péksütis, elszúrt életmódnak az évtizedes hatása – ilyenkor a futás már tűzoltás. Borzalmasan néznek ki a harmincas-negyvenes nők, és ez itt még az informált, lelkes, aktív réteg. Nem a vékonyságról van szó. Fájósak, aránytalanok, görbék, sérült mozgásúak, rossz a kondijuk.

A holmikra visszatérve, szerintem már kezdőként is értelmesebb döntés a sportáruházas, dömpingáras, gyakran silány és nem túl jól kinéző (de kis diplomatikus vagyok) mindenfélék helyett egy-két darab, igazán jól kinéző, biztosan nélkülözhetetlen, tartós, szépre tervezett cipőre, nadrágra, dzsekire költeni, és azt sűrűn mosni, karbantartani. Ha egy prémium Adidas egy leárazáson 30 százalékkal kerül többe, mint egy Kalenji futónadrág, hidd el, hogy a minőség és az esztétikai élmény kárpótol.

Sajnos, a Nike, a Puma, az Adidas egy Hervisben nem ugyanaz a minőség, mint netről vagy márkaboltból. És pont annyival olcsóbb. Nem hamisítvány, hanem oda szánják, tömegcuccnak.

1:06:53 az időm, a terep viszonyait is tekintve ez a tavalyi szintem. Fejlődnöm kell. 11335 lépés. Valami azt súgja, ha nem számolnám, gyorsabb lennék.

Film.

https://www.facebook.com/events/513605052323084/permalink/576754619341460/

Január 13. Ma négyen mentünk le a Reedbe a csapatból, E., M., R. és én. Menőnek érzem magam az új cuccokban, egyébként szétfagytam a bringán odafele, kell az ilyen hiú motiváció. Vagy bármi, mert szívem szerint olvasnék és kávéznék. De ha megbeszéljük, ott vagyok. Evezéssel melegítettünk, 2800 méter, jól meghúztam.

Utána az izmokat célzó rész, három kör:

hasazás kétféle padon (hasprés és variációi, 30, illetve 50 ismétlés, lassú negatív szakaszok)

húzódzkodás bicepszből és hátból, tolódzkodás, 20 kilós ellensúllyal (nem szeretem, stresszes, de fejlődöm, és érzem is még két napig a hátam)

belsőcomb-gép (“yes–no machine”), 70, majd 65 kilóval 15-ök

fenékgép, hátratolós, ráfekvős, 45 kiló, lábanként 3×12 (ne legyen izomlázam, mert holnap futok 10-et),

hiperhajlítón törzsemelések lassan, fönt kitartva, 15, ez csak egyszer (elfelejtettem folytatni).

Utána szabad súly: 42,5 kilónyit összeszerelek, ezzel fej fölé vitel, felhúzás sima, felhúzás merev lábas, 5-ök, szabályosságra figyelve

ez váltva harangozással, 5×21, nagy súllyal, csigás gépen.

IMG_0749

harangozás: hasgyakorlat

Mindig berakom ezt a képet (még a Flexben készült), az újabb olvasók kedvéért. Lesznek új képek is.

Levezetésként a rúddal (20 kiló) clean and press, 15. Ez vállgyakorlat.

Képernyőfotó 2017-08-14 - 21.21.54

ez már a Reed

Lengedezés súllyal (nyújtás). Saját fejlesztés. A kondis edzők nem törődnek az egyensúllyal. Pedig okosít és javítja a mozgást, a hatékonyságot.

19021315_1249692911823576_515754222_n

A végén R. mellett, aki 25-öt fut a -padon, 1,6 km lassú séta (nem a futócipőmben vagyok, és okultam a múltkori szétnyúzódásból, a súlyemelős cipő nem arra való).

Éhgyomorra mindez, plusz oda-vissza bicikli a dermesztőben, evés csak 3 és fél 7 között (étkezési ablak).

Január 12. Futás jönne, de a mai sporttevékenység kimerült az Ultra című dokumentumfilm megtekintésében (moziélmény! rendezővel beszélgetés!):

26982145_10156103424259936_937649411_o

volt olyan kedves, elküldte. (mi az a nyakamon? engem is aggaszt)

…Adidas cuccok vásárlásában vasárnapra, hogy menő legyek (leárazás van), valamint egy nagy saláta és tengeri állatok megevésében.

Január 10. Tegnap futás lett volna, de a hétfői, szokatlanul megterhelő dupla edzéstől húzó, járást is lehetetlenné tevő érzet volt a hajlítóm felső részén, illetve a csípőm elülső, kis izmaiban (vajon melyik részétől? a Hack-guggolástól, vagy a fitneszlány utasítására végzett dinamikus mozdulatoktól?). Kedden jövés-menéssel pihentem, csak bicikliztem. De ma Kultikus Úszás K-val, végre kompromisszum nélküli szemüveg (Adidas, soha többé márkátlan cucc!), és a nagy medencében 46 hossz, nagyrészt mell, egy-egy hát. Nem tudom, javul-e a tachnikám, lehetne úszni heti kettőt, egészen csökkenteni a súlyzósakat, és futni, futni, futni… mindjárt megyek, nem mentem persze.

Az úszás úgy szokott lenni, hogy a fázós, nagyon magas és vékony Kata kijelenti, hogy megy olyan 40 percet. Ő nagyon gyors, jól megtolja, mell-gyors-hát, hamar végez. Én a 27 hossz után, vagyis 35 perc körül érzem, hogy jólesik, hasítok (így is lassabban, mint bárki, aki úszószemüvegben úszik…), és akkor az eredeti 30 hossz után 40-et tervezek, aztán 50-et, de 43-nál már nagyon kell pisilni, és 46-nál, ami bő 1500 méter, kimegyek. Kötött az idő, és értékes az együtt tölötött része. Két enyhe kör nem túl forró szauna. Plazmaadás együtt. Fél négykor eszem először, addig csak keserű csoki és edzés előtti szer, meg persze reggel tejszínes kávé. Sok kávé és Red Cell nevű serkentő van úszás előtt.

Január 8. Szoláriummal kezdem ezt a Mindent A Testért! napot. Majd találkozó B-val, 1/2 9-től Reed. Mindketten biciklivel érkezünk, ezért nem kardiózunk, rögtön a súlyokhoz megyünk, hatgyakorlatos teljestest-bemelegítés á la Gergej (többször leírtam már régebbi jegyzetekben). Utána három gyakorlat szettben, négy kör:

Hack-guggolás háttal a támlának, 15 db,

clean and press 20-as rúddal, 15-ök,

független mellgép (előrenyomás), két oldalon 13,75 kg, 15-ök.

Aztán bementünk egy épp kezdődő has-láb-fenék csoportos órára, ami durva volt, mert ilyen tempóban, zenére, váltva kardiót és erősítő gyakorlatokat nem szoktam csinálni, de végignyomtuk, csöpögött a lábszáramról a víz, és ez szembesített azzal, hogy mindig van hova fejlődni, pedig hogy lenézem amúgy a “tornát”. Most (másnap) a csípőtáji kis izmokban meg a fenekemben érzek erős fájdalmat, egy kicsit a hajlítómat is érzem, a hasamban semmi.

Délután pedig Oxygen, utolsó alkalom, nagyon forró szolárium, jégmorzsák, ázás, magam elé meredés, három kör, 98-104 fok. Hosszú alvás, korai fekvés, spontán ébredés.

Január 7.

Reed megint, és holnap is. Négyen vagyunk, egy új, A., két “feleség”, Zs. és FE (az enyémhez rendelt társkártyákkal belépők), és ma rájuk figyelek.

Először kardió, ez evezés és/vagy futópad. Jó tempóban nyomok 24 percet, 5050 métert.

Utána rámegyünk a különböző gyakorlatokra. Én kicsinálom a bicepszem (egyre könnyebb súlyok, 12, 10 és 7 kiló), beforgatós. Jó reggelt, ez egy érdekes gyakorlat, hajlítóra, a tegnapi merev lábas felhúzást nagyon érzem, ez is olyasmi:

Összerakom a csajoknak a csípőtolást Smith-keretben, én nyújtok egy kicsit, vagy segítek. Utána fekve nyomásban segédkezem háromfelé, de nagyon ügyesek. Jövök-megyek, a végén némi nyújtás és akrobatika. Fáj a tegnapi, na. 1 és 4 között nyomjuk.

Az evés érdekesen alakult: úgy megyek, hogy fél 1-kor minden nélküli kávé és három kis szelet sajt van bennem, és egy nagy shaker, benne három tojás, egy banán, egy kis tej és sok fagyasztott erdei gyümölcs. Ez sok, hét deci, így nem jó edzeni, de azért nyomom lazán a két kemény nap közöttit, bár nem tudom, a holnapi edzés hogy jön össze.

Na, és este nagy főzés, kávé mellett rakott kel, keto arányokkal, vaj, szalonna, marhahús, egy kevés disznó, tejföl, blansírozás, mmm. A kicsik kapnak húsgolyót, rizst és krumplipürét, meg egy egész kígyóuborkát és egy-egy banánt. A rakott kel a nagyok étele. És még este iszom egy kis jeges facsart grépfrútlevet. Mentem volna színházba, de elmaradt. Írok, dolgozom. Meglepően kevés kiló vagyok, pedig nemsokára megjön.

Kedden tuti úszom, szeretnék egy másfajta szemüveget (mindig ezen megy a nyervogás: ami jól zár, az nyomot hagy, fáj).

Január 6.

Csütörtökön plazmaadás és színház(i próba), pénteken egész fura testi-lelki állapot… na de ma! A jó négyórás fajta edzés.

Reed, öten! És ebből négy régi motoros, egy meg kezdő. Nagyon vagány volt egyébként!

Bemelegítés: 1,5 km kocogás, közben a kezdő tagnak motivációs beszéd. 🙂

Utána közös felsőtest-bemelegítés kézi súlyzóval, 20 fekvőtámasz.
A mai nagy gyakorlatunk a fekve nyomás: egymás segítése, pozitív, neutrális és negatív padon. Én pozitívon, 20 és 30 kg-val melegít, lánccal maxolás (5 kg oldalanként+láncok)
Váltógyakorlata a másik nagy gyakorlat: merev lábas felhúzás szabad súllyal, 40 kg, 4×15, összekötve súlyemeléssel (fej fölé), 40 kg.
Bicepszteszt: váltott kezű beforgatós curl, ezúttal fölfele megyek a súllyal, pihenés nélkül:
7 kg: 16 db, 8 kg 14 db, 10 kg 12 db, 12 kg 8 db, 14 kg 6 db. Karonként. Ezt érdemes kipróbálni, mindenkinek többet bír a bicepsze, mint amennyivel a szériákat szokta csinálni.

Utána húzódzkodás, tolódzkodás az asszisztált gépen, nagyon komoly 4 kör, 20 kilós ellensúllyal. Váltógyakorlata kitartott hasprés padon, 20-ak, az utolsó 50. Sokat hasazom.
Egy kis akrobatika: híd, kézen átfordulás oda és vissza, chest roll, kézenállás.

cropped-kecc81pernyocc8bfotocc81-2017-08-10-20-22-57.png

chest roll. the original by Eva Gerle

Fenékre lábemelgetés, aprókat, lábanként 100:

Fotó - 2015.10.24. 16.15 #3

A végén szűk 32 perc alatt 5 km-t futok, 9,5-tel, benne egy 12 km-es sebességű, rövid szakasz. 170-es a pulzusom a végén, az utolsó két percet 10-zel futom. Nagyon büdös leszek, szeretem, amikor a vállamról is szakad a víz.

Mindenki nagyon büdös, aki komolyan, önmeghaladva edz, de ez jó, saját szag, és akit szeretünk és testileg ismerünk, azé is élvezhető. Utálom az elidegenedett, testtől, szextől, természeti valóságtól rettegő embereket. Aki nem büdös, nem edzett rendesen, és fogalma sincs a sportról. Amúgy mindenki a saját szagát érzi csak ebben a mai, elidegenedett világban. :DDDD

Oxygen, szaunázás: 20, 15 majd 10 perc a 94 fokban, utána jégmorzsa, dézsa, pezsgőfürdő és bealvás a meleg kövön.

Egyetlen, igaz, tejszínnel feljavított proteinshake és a reggeli kávé van bennem. Mire eszem valamit (sajtot, kolbászt, kesudiót, otthon sárgaborsót és darált marhahúst), 7 óra van. A sárgaborsót azonban… nem tudtam megemészteni (máskor igen).

Január 3. Boldog új évet mindenkinek!
Sportolunk tovább, ki itt, ki ott, többen továbbra is a Reedben. Mindenféle határidők vannak, nem tudom, mikorra végzek egy-egy cikkel, leadandóval, ezért az edzéseket nincs pofám meghirdetni, mert nem akarok senkit váratni. Írjatok, ha jönnétek, újra, vagy még, vagy saját kártyával!
J-hoz tudok igazodni, megszoktuk egymás csúszásait, hasonló a helyzetünk, nincs feszkó.
Ma azt mondtuk, hogy élvezetes edzést akarunk, én azt javasoltam, ne gyötörjük a halálba az izmokat, inkább mindegyikre csináljunk egy-két gyakorlatot, főleg gépen, mert azt ritkán szoktunk.

Láb: feszítő- és hajlítógép, feszítő: 4×8 40 kilóval, hajlító: 3×15 35 kilóval
mell-váll-hát szuperszett három körben:
előretolós mellgép 45 kg, 15 ismétlés
szárnyalós, tört könyökű emelgetős vállgép 30 kilóval 15-ök, ez fájt
lehúzás csigán szűk foganytúval 45 kg, 15-ök
Has-hát szett + én tricepsz:
tolódzkodás 15 kg-val, 3×8 db,
hasprés padon 3×40
ollózás padról lelógó lábbal 3×60
húzódzkodás 1×8 + másfél perc plank
fenékre:
csípőtolás szőnyegen 2×30 db 10 kg tárcsával, 1×50 15 kilóssal
térdhajlatban 8 kilós kézisúlyzó lábemelés 30, 30, 50 lábanként
fekve nyomás (mell, váll, tricepsz):
30 kg (15, 15), 35 kg (12), 40 kg (10), 42,5 kg (8, 8), 45 kg (6, 6)
bicepsz: beforgatós, kézi súlyzóval, 8, illetve 9 kilós: 2×15, 1×25 db, váltott kezű. Tavaly a második félévben bicepszben fejlődtem ugrásszerűt. Se a vállam, se a hátam, se a gugolásom nem jött úgy.
egy kis akrobatika: chest roll 2, híd, kézen át és vissza, minimális nyújtás

Futás: 9,4-es sebességgel (8,8-tól 9,5-ig) 5 km, bő 32 perc. A jóleső futás titka: üres gyomor, pörgető, üres bél (kakilás), éhgyomor, -7 kiló. 🙂 És sok edzés. Ez ön most, összesítem a futott heti kilométereket, háromszor kéne így télen. Jövő vasárnap, 14-én 10-est furok Zúzmarafutáson!

Lehet, hogy megnézem Bécsben ezt a cipőt. Magyarországra nem hozták be.

*

Itt összefoglalom, az ünnepek (szünet) alatt, december 23-tól mi volt:

23-án Bécsben közepesen hosszú, laza tempójú úszás 50-es, ráadásul műugró medencében

25. hosszú futás, rövidnadrágban (hidegtűrés) 9 km lehetett

26. rövid, rekreációs kocogás a Kopaszin, 5,5 km

27. Reed-zúzás hosszan, biciklivel érkezem

28. kisebb edzés az Oxygenben, sok szauna

31. Reed, futás, 14,5 km összesen, bicikli is

2. korcsolyázás (épp csak)

Előző heti futás (dec. 25-31.)
Mindig nettót számolok, tehát bemelegítő séta, hátrafutás stb. nélkülit. Ha meg kitűzöm, hogy ma 12-t futok, akkor az is nettó legyen.
9+5,5+14,5 = 29 km