edzésnapló 2018

Nincs újévi fogadalom. Nem kell újévi fogadalom. A sport nem kampány, nem külön elhatározás, hanem az élet alapja. Ha meginog a sport, leesik az élet, vagy ferde lesz.

Nincs terv, ötletszerűen, változatosan, kedv szerint edzünk. Ami egy kicsit azt is jelenti, hogy nem hajt senki, könnyen elakad a fejlődés, magamnak kell kitűznöm a célokat.

Azért rá kell szánni magam. Az összepakolásra, elindulásra. Macera. Kint hideg van, jókat olvasok, finomakat főzök, meghittség van. Vagy: menjünk korcsolyázni-moziba-tropicariumba… Megyünk. Mindenhova.

Az előző edzésnaplót itt találod.

Ha 2017-et összegzem, beállt egy fordulat. Megelégeltem a közeget. Sajnos, valóban nem a klasszika-filológia színe-java gyülekezik a fekvenyomó padoknál, és nagyon tapintatosan fogalmaztam. De persze ebből nem az lett, hogy nem járok edzeni. Többet futok, a teremben pedig szellősebben edzek, eleve nincs tömeg, kevesebbet kell érintkeznem másokkal, nincs pletyka, öntelt szelfizés, nárcisztikus hatórás fotózással terem lebénítása, nyílt kokszolás és közönségesség. A Reedben számít az, hogy törzsvendég vagy, hogy keményen edzel – és más nem.

És, mert elég volt, újra az edzéshez hasonló mennyiségű időt töltök színházban, moziban, és nagyon sokat olvasok, vegyeseket. A legutóbb a Kétórás maratont, a legjobb fajta újságírás.

Január 17. Plazmaadás, anyámlátogatás, filmnézés.

Istenkirály, ráadásul magyar gyártmányú fitnesznadrág, odavagyok. Nadrágból S-es, melltartóból (okulván) L-es, a hátam miatt. Színük: kék.

Az ételekről mai gondolatom, hogy ha elkezdem a szénhidrátot, akkor sosem elég, egyszerűen nem lakom jól, nem azt kéri a testem. Igen, ez a pontos. Egy kis ez, egy kis az, beindul az inzulin, nem elég tömör az étel. Eközben ez nem sóvárgás: nemhogy nem esik jól, hanem idegesít az eszegetés, valahogy olyan, mintha láncon lennék, és koszosnak érzem tőle magam. EGY jót enni, akkor vagyok jól, és aztán nem a kaján kattogni: a “mit kéne, de ha ebből egy keveset, akkor utána már olyat nem, de mégse, nem eszem, nem ér annyit” tipródás csakis szénhidrátos kajákkal van, soha merül fel egy füstölt hal, egy nagy adag vajjal evett lágytojástömeg, egy rukkolás, olajos saláta kapcsán. Ha megeszem három tojást vagy egy kis darab oldalast, jól vagyok. Nekem a zsír való, sok-sok zsír. Mindent megkap a testem, nem fázom, fél napokig eszembe se jut az étel, nem terhel az emésztés, könnyű vagyok. EZ a különbség.

Január 16. Esik a hó. 🙂 De azért bringával mentem velük suliba.

Január 15. Nagyot álmodom reggel: itt a völgy mellettünk, Buda ideális síterepe, lezúzok a kölcsönzőbe, síelek egy napot, föl busszal (csináltam már). Aztán az aggályos, ritkán jelentkező énem odakanyarodik a sulitól gyerekkísérés után, kutyástul, fölmegyünk a Völgyön. Eléggé le van szánkózva, köves, kevés a hó. Tervem elvetem, további hóesést várom, megyek úszni, szaunázni és városi ügyeket intézni. Általában a hidegben gyaloglást meg a bringát nem írom be sportnak, mert az az élet, de ma a lefagyott havon a bő órás sétám, fölfele a meredeken, boldogan prüszkölő kutyával annak számít.

Úszás! Lendületes 50 hossz, főleg mell, néhány hossz hát. Nyári eseményekre gondolok, hogy végül is szabad vízen lehetne 2, 3 meg 5 kilométert is úszni (tó- vagy öbölátúszások).

Úgy a táv kétharmadánál emlékeztetem magam, hogy “a mellúszás 70 százalékban láb”, és (eddigre ki is ment a combomból az előző két nap gyötrelme) elkezdek nagyokat rúgni, szélesen és pipálva. Hasítok! Teljesen más tempó és élmény.

Minden sportcucc tökéletesen alkalmas ma (szemüveg, dressz, papucs, törülköző), jól szolgál, menő. Ez nagyon ritka.

Szauna előtte és utána 15 perc. Sajnos, ez itt nekem nem elég forró, de a forrótól amúgy féltem a bikinit és a hajamat.

Fotó - 2018.01.15. 11.55

Január 14. Zúzmara nevű futóverseny a HungExpón, 10 km-re neveztem. Egy futónadrág van rajtam, az új, hátul térdnél szellőzős, felhajtom, vádlim kint, zokni letűrve. Air Sequent cipő, első hosszabb versenyén, amúgy teremben használom. Sportmelltartó, egy vékony ujjatlan és az új, hófehér, luxusérzetű kapucnis felső, nagyon nem szeretnék ráfröcskölt olajos latyakfoltokat (nem is lett). Egyvalamit felejt el a minimalista versenyző, és az a ZSEPI, de kérek egyet a bővelkedő sporttársnőtől, és kell is. Egy zsepi mindig kell, gyűrni egyik marokból másikba áttenni (500 lépésenként), csöppenőt törölni. Bent a csarnokban meleg van, melegítés gildás edzővel, nekivetkőzöm, aztán a szakaszos rajt előtt visszaöltözöm,. Kb. négy perccel az elsők után indulok.

Mi a jó a 10 km-ben? Hogy negyven perc alatt megvan, tréfálkozik egy, magát az ötös zónába soroló (70 perces tízest belövő), valóban vicces férfi. Sár is van, rengeteg útragya, pici emelkedők, pocsolya, kanyargás, szűk részek, és 6 km után bemerevedő, kihűlő combfeszítő. Hat és nyolc között már nem jó és még nem jó, aztán agyilag belekerülök az élménybe. Tizenötöket kéne futni heti háromszor, időre, pulzusra kicsit figyelve maratonfelkészülésként, egymagam. Itt a fagyos tízesen zavar a duma, az inger, a színpadi zene (más a ritmus), nem tudok elmélyülni.

Valódi sikertörténete a BSI-nek, hogy ilyen időben is ennyi a nevező és ilyen boom van kb. két-három éve, élvezet volt Kocsis Árpád sztorijait olvasni a Forbes Urbanben. Tömegsport lett a futás országszerte, sok a középkorú meg a túlsúlyos, menőség, hogy megpróbálják. De az egy kilométer utáni leállást, sántikálást, a taktikázós séta-futás váltogatást, a száz kiló fölötti súllyal 10 km-re nevezést és elkeseredett arccal gyaloglást nem tudom megérteni. Az mindenképp kudarc, hiszen mindenki fut körülötte, ő sem így tervezte. Minek szenvedni? 5-ös távra sok-sok ötös, 10-es távra sok-sok tízes lefutásával edzünk, és olyan távon érdemes indulni (azon is olyan tempót beállítani), ami csak kicsit feszítős, nem belehalós. Önismeret, realitásérzék. Ha futsz, fuss. Fuss nyolccal, de folyamatos mozgást végezz. Minden leállás ront, a frissítés is értelmetlen egy órás távoknál (ötnél ittam három kortyot, de nem álltam meg).

A másik, amiről most értekezni ingerem lett, a futók felszereltsége, kinézete. Nagyon komolyan bevásárolnak már az elején, appal futnak, látható gonddal beszerzett karpánt, övtáska, hátizsák. Nyilván magánügy, hogy ki hogy akar kinézni, mi motiválja. Én olyan jó magyaros-reménytelenül érzem magam ettől, egyáltalán nem látszik rajtuk a sport, látszik ellenben a blogon már többször megénekelt, ülőmunkás-péksütis, elszúrt életmódnak az évtizedes hatása – ilyenkor a futás már tűzoltás. Borzalmasan néznek ki a harmincas-negyvenes nők, és ez itt még az informált, lelkes, aktív réteg. Nem a vékonyságról van szó. Fájósak, aránytalanok, görbék, sérült mozgásúak, rossz a kondijuk.

A holmikra visszatérve, szerintem már kezdőként is értelmesebb döntés a sportáruházas, dömpingáras, gyakran silány és nem túl jól kinéző (de kis diplomatikus vagyok) mindenfélék helyett egy-két darab, igazán jól kinéző, biztosan nélkülözhetetlen, tartós, szépre tervezett cipőre, nadrágra, dzsekire költeni, és azt sűrűn mosni, karbantartani. Ha egy prémium Adidas egy leárazáson 30 százalékkal kerül többe, mint egy Kalenji futónadrág, hidd el, hogy a minőség és az esztétikai élmény kárpótol.

Sajnos, a Nike, a Puma, az Adidas egy Hervisben nem ugyanaz a minőség, mint netről vagy márkaboltból. És pont annyival olcsóbb. Nem hamisítvány, hanem oda szánják, tömegcuccnak.

1:06:53 az időm, a terep viszonyait is tekintve ez a tavalyi szintem. Fejlődnöm kell. 11335 lépés. Valami azt súgja, ha nem számolnám, gyorsabb lennék.

Január 13. Ma négyen mentünk le a Reedbe a csapatból, E., M., R. és én. Menőnek érzem magam az új cuccokban, egyébként szétfagytam a bringán odafele, kell az ilyen hiú motiváció. Vagy bármi, mert szívem szerint olvasnék és kávéznék. De ha megbeszéljük, ott vagyok. Evezéssel melegítettünk, 2800 méter, jól meghúztam.

Utána az izmokat célzó rész, három kör:

hasazás kétféle padon (hasprés és variációi, 30, illetve 50 ismétlés, lassú negatív szakaszok)

húzódzkodás bicepszből és hátból, tolódzkodás, 20 kilós ellensúllyal (nem szeretem, stresszes, de fejlődöm, és érzem is még két napig a hátam)

belsőcomb-gép (“yes–no machine”), 70, majd 65 kilóval 15-ök

fenékgép, hátratolós, ráfekvős, 45 kiló, lábanként 3×12 (ne legyen izomlázam, mert holnap futok 10-et),

hiperhajlítón törzsemelések lassan, fönt kitartva, 15, ez csak egyszer (elfelejtettem folytatni).

Utána szabad súly: 42,5 kilónyit összeszerelek, ezzel fej fölé vitel, felhúzás sima, felhúzás merev lábas, 5-ök, szabályosságra figyelve

ez váltva harangozással, 5×21, nagy súllyal, csigás gépen.

IMG_0749

harangozás: hasgyakorlat

Mindig berakom ezt a képet (még a Flexben készült), az újabb olvasók kedvéért. Lesznek új képek is.

Levezetésként a rúddal (20 kiló) clean and press, 15. Ez vállgyakorlat.

Képernyőfotó 2017-08-14 - 21.21.54

ez már a Reed

Lengedezés súllyal (nyújtás). Saját fejlesztés. A kondis edzők nem törődnek az egyensúllyal. Pedig okosít és javítja a mozgást, a hatékonyságot.

19021315_1249692911823576_515754222_n

A végén R. mellett, aki 25-öt fut a -padon, 1,6 km lassú séta (nem a futócipőmben vagyok, és okultam a múltkori szétnyúzódásból, a súlyemelős cipő nem arra való).

Éhgyomorra mindez, plusz oda-vissza bicikli a dermesztőben, evés csak 3 és fél 7 között (étkezési ablak).

Január 12. Futás jönne, de a mai sporttevékenység kimerült az Ultra című dokumentumfilm megtekintésében (moziélmény! rendezővel beszélgetés!):

26982145_10156103424259936_937649411_o

volt olyan kedves, elküldte. (mi az a nyakamon? engem is aggaszt)

…Adidas cuccok vásárlásában vasárnapra, hogy menő legyek (leárazás van), valamint egy nagy saláta és tengeri állatok megevésében.

Január 10. Tegnap futás lett volna, de a hétfői, szokatlanul megterhelő dupla edzéstől húzó, járást is lehetetlenné tevő érzet volt a hajlítóm felső részén, illetve a csípőm elülső, kis izmaiban (vajon melyik részétől? a Hack-guggolástól, vagy a fitneszlány utasítására végzett dinamikus mozdulatoktól?). Kedden jövés-menéssel pihentem, csak bicikliztem. De ma Kultikus Úszás K-val, végre kompromisszum nélküli szemüveg (Adidas, soha többé márkátlan cucc!), és a nagy medencében 46 hossz, nagyrészt mell, egy-egy hát. Nem tudom, javul-e a tachnikám, lehetne úszni heti kettőt, egészen csökkenteni a súlyzósakat, és futni, futni, futni… mindjárt megyek, nem mentem persze.

Az úszás úgy szokott lenni, hogy a fázós, nagyon magas és vékony Kata kijelenti, hogy megy olyan 40 percet. Ő nagyon gyors, jól megtolja, mell-gyors-hát, hamar végez. Én a 27 hossz után, vagyis 35 perc körül érzem, hogy jólesik, hasítok (így is lassabban, mint bárki, aki úszószemüvegben úszik…), és akkor az eredeti 30 hossz után 40-et tervezek, aztán 50-et, de 43-nál már nagyon kell pisilni, és 46-nál, ami bő 1500 méter, kimegyek. Kötött az idő, és értékes az együtt tölötött része. Két enyhe kör nem túl forró szauna. Plazmaadás együtt. Fél négykor eszem először, addig csak keserű csoki és edzés előtti szer, meg persze reggel tejszínes kávé. Sok kávé és Red Cell nevű serkentő van úszás előtt.

Január 8. Szoláriummal kezdem ezt a Mindent A Testért! napot. Majd találkozó B-val, 1/2 9-től Reed. Mindketten biciklivel érkezünk, ezért nem kardiózunk, rögtön a súlyokhoz megyünk, hatgyakorlatos teljestest-bemelegítés á la Gergej (többször leírtam már régebbi jegyzetekben). Utána három gyakorlat szettben, négy kör:

Hack-guggolás háttal a támlának, 15 db,

clean and press 20-as rúddal, 15-ök,

független mellgép (előrenyomás), két oldalon 13,75 kg, 15-ök.

Aztán bementünk egy épp kezdődő has-láb-fenék csoportos órára, ami durva volt, mert ilyen tempóban, zenére, váltva kardiót és erősítő gyakorlatokat nem szoktam csinálni, de végignyomtuk, csöpögött a lábszáramról a víz, és ez szembesített azzal, hogy mindig van hova fejlődni, pedig hogy lenézem amúgy a “tornát”. Most (másnap) a csípőtáji kis izmokban meg a fenekemben érzek erős fájdalmat, egy kicsit a hajlítómat is érzem, a hasamban semmi.

Délután pedig Oxygen, utolsó alkalom, nagyon forró szolárium, jégmorzsák, ázás, magam elé meredés, három kör, 98-104 fok. Hosszú alvás, korai fekvés, spontán ébredés.

Január 7.

Reed megint, és holnap is. Négyen vagyunk, egy új, A., két “feleség”, Zs. és FE (az enyémhez rendelt társkártyákkal belépők), és ma rájuk figyelek.

Először kardió, ez evezés és/vagy futópad. Jó tempóban nyomok 24 percet, 5050 métert.

Utána rámegyünk a különböző gyakorlatokra. Én kicsinálom a bicepszem (egyre könnyebb súlyok, 12, 10 és 7 kiló), beforgatós. Jó reggelt, ez egy érdekes gyakorlat, hajlítóra, a tegnapi merev lábas felhúzást nagyon érzem, ez is olyasmi:

Összerakom a csajoknak a csípőtolást Smith-keretben, én nyújtok egy kicsit, vagy segítek. Utána fekve nyomásban segédkezem háromfelé, de nagyon ügyesek. Jövök-megyek, a végén némi nyújtás és akrobatika. Fáj a tegnapi, na. 1 és 4 között nyomjuk.

Az evés érdekesen alakult: úgy megyek, hogy fél 1-kor minden nélküli kávé és három kis szelet sajt van bennem, és egy nagy shaker, benne három tojás, egy banán, egy kis tej és sok fagyasztott erdei gyümölcs. Ez sok, hét deci, így nem jó edzeni, de azért nyomom lazán a két kemény nap közöttit, bár nem tudom, a holnapi edzés hogy jön össze.

Na, és este nagy főzés, kávé mellett rakott kel, keto arányokkal, vaj, szalonna, marhahús, egy kevés disznó, tejföl, blansírozás, mmm. A kicsik kapnak húsgolyót, rizst és krumplipürét, meg egy egész kígyóuborkát és egy-egy banánt. A rakott kel a nagyok étele. És még este iszom egy kis jeges facsart grépfrútlevet. Mentem volna színházba, de elmaradt. Írok, dolgozom. Meglepően kevés kiló vagyok, pedig nemsokára megjön.

Kedden tuti úszom, szeretnék egy másfajta szemüveget (mindig ezen megy a nyervogás: ami jól zár, az nyomot hagy, fáj).

Január 6.

Csütörtökön plazmaadás és színház(i próba), pénteken egész fura testi-lelki állapot… na de ma! A jó négyórás fajta edzés.

Reed, öten! És ebből négy régi motoros, egy meg kezdő. Nagyon vagány volt egyébként!

Bemelegítés: 1,5 km kocogás, közben a kezdő tagnak motivációs beszéd. 🙂

Utána közös felsőtest-bemelegítés kézi súlyzóval, 20 fekvőtámasz.
A mai nagy gyakorlatunk a fekve nyomás: egymás segítése, pozitív, neutrális és negatív padon. Én pozitívon, 20 és 30 kg-val melegít, lánccal maxolás (5 kg oldalanként+láncok)
Váltógyakorlata a másik nagy gyakorlat: merev lábas felhúzás szabad súllyal, 40 kg, 4×15, összekötve súlyemeléssel (fej fölé), 40 kg.
Bicepszteszt: váltott kezű beforgatós curl, ezúttal fölfele megyek a súllyal, pihenés nélkül:
7 kg: 16 db, 8 kg 14 db, 10 kg 12 db, 12 kg 8 db, 14 kg 6 db. Karonként. Ezt érdemes kipróbálni, mindenkinek többet bír a bicepsze, mint amennyivel a szériákat szokta csinálni.

Utána húzódzkodás, tolódzkodás az asszisztált gépen, nagyon komoly 4 kör, 20 kilós ellensúllyal. Váltógyakorlata kitartott hasprés padon, 20-ak, az utolsó 50. Sokat hasazom.
Egy kis akrobatika: híd, kézen átfordulás oda és vissza, chest roll, kézenállás.

cropped-kecc81pernyocc8bfotocc81-2017-08-10-20-22-57.png

chest roll. the original by Eva Gerle

Fenékre lábemelgetés, aprókat, lábanként 100:

Fotó - 2015.10.24. 16.15 #3

A végén szűk 32 perc alatt 5 km-t futok, 9,5-tel, benne egy 12 km-es sebességű, rövid szakasz. 170-es a pulzusom a végén, az utolsó két percet 10-zel futom. Nagyon büdös leszek, szeretem, amikor a vállamról is szakad a víz.

Mindenki nagyon büdös, aki komolyan, önmeghaladva edz, de ez jó, saját szag, és akit szeretünk és testileg ismerünk, azé is élvezhető. Utálom az elidegenedett, testtől, szextől, természeti valóságtól rettegő embereket. Aki nem büdös, nem edzett rendesen, és fogalma sincs a sportról. Amúgy mindenki a saját szagát érzi csak ebben a mai, elidegenedett világban. :DDDD

Oxygen, szaunázás: 20, 15 majd 10 perc a 94 fokban, utána jégmorzsa, dézsa, pezsgőfürdő és bealvás a meleg kövön.

Egyetlen, igaz, tejszínnel feljavított proteinshake és a reggeli kávé van bennem. Mire eszem valamit (sajtot, kolbászt, kesudiót, otthon sárgaborsót és darált marhahúst), 7 óra van. A sárgaborsót azonban… nem tudtam megemészteni (máskor igen).

Január 3. Boldog új évet mindenkinek!
Sportolunk tovább, ki itt, ki ott, többen továbbra is a Reedben. Mindenféle határidők vannak, nem tudom, mikorra végzek egy-egy cikkel, leadandóval, ezért az edzéseket nincs pofám meghirdetni, mert nem akarok senkit váratni. Írjatok, ha jönnétek, újra, vagy még, vagy saját kártyával!
J-hoz tudok igazodni, megszoktuk egymás csúszásait, hasonló a helyzetünk, nincs feszkó.
Ma azt mondtuk, hogy élvezetes edzést akarunk, én azt javasoltam, ne gyötörjük a halálba az izmokat, inkább mindegyikre csináljunk egy-két gyakorlatot, főleg gépen, mert azt ritkán szoktunk.

Láb: feszítő- és hajlítógép, feszítő: 4×8 40 kilóval, hajlító: 3×15 35 kilóval
mell-váll-hát szuperszett három körben:
előretolós mellgép 45 kg, 15 ismétlés
szárnyalós, tört könyökű emelgetős vállgép 30 kilóval 15-ök, ez fájt
lehúzás csigán szűk foganytúval 45 kg, 15-ök
Has-hát szett + én tricepsz:
tolódzkodás 15 kg-val, 3×8 db,
hasprés padon 3×40
ollózás padról lelógó lábbal 3×60
húzódzkodás 1×8 + másfél perc plank
fenékre:
csípőtolás szőnyegen 2×30 db 10 kg tárcsával, 1×50 15 kilóssal
térdhajlatban 8 kilós kézisúlyzó lábemelés 30, 30, 50 lábanként
fekve nyomás (mell, váll, tricepsz):
30 kg (15, 15), 35 kg (12), 40 kg (10), 42,5 kg (8, 8), 45 kg (6, 6)
bicepsz: beforgatós, kézi súlyzóval, 8, illetve 9 kilós: 2×15, 1×25 db, váltott kezű. Tavaly a második félévben bicepszben fejlődtem ugrásszerűt. Se a vállam, se a hátam, se a gugolásom nem jött úgy.
egy kis akrobatika: chest roll 2, híd, kézen át és vissza, minimális nyújtás

Futás: 9,4-es sebességgel (8,8-tól 9,5-ig) 5 km, bő 32 perc. A jóleső futás titka: üres gyomor, pörgető, üres bél (kakilás), éhgyomor, -7 kiló. 🙂 És sok edzés. Ez ön most, összesítem a futott heti kilométereket, háromszor kéne így télen. Jövő vasárnap, 14-én 10-est furok Zúzmarafutáson!

Lehet, hogy megnézem Bécsben ezt a cipőt. Magyarországra nem hozták be.

*

Itt összefoglalom, az ünnepek (szünet) alatt, december 23-tól mi volt:

23-án Bécsben közepesen hosszú, laza tempójú úszás 50-es, ráadásul műugró medencében

25. hosszú futás, rövidnadrágban (hidegtűrés) 9 km lehetett

26. rövid, rekreációs kocogás a Kopaszin, 5,5 km

27. Reed-zúzás hosszan, biciklivel érkezem

28. kisebb edzés az Oxygenben, sok szauna

31. Reed, futás, 14,5 km összesen, bicikli is

2. korcsolyázás (épp csak)

Előző heti futás (dec. 25-31.)
Mindig nettót számolok, tehát bemelegítő séta, hátrafutás stb. nélkülit. Ha meg kitűzöm, hogy ma 12-t futok, akkor az is nettó legyen.
9+5,5+14,5 = 29 km