így edzek én

Az előző edzésnapló: berlin óta… Sok gyakorlatleírás van benne és nagyszerű élmények!

Az edzésnaplóm: tényközlés. Nem bírom ebben a műfajban az önsztárolást, a haboskodó motivációkat, a lihegő bizonygatást, a felcsicsázott képeket, hestegeket, a kötelező gesztusokat.

A sportok: súlyzó, akrobatikus kísérletek, nyújtás, kocogó tempójú futás (4-11 km), néha futóeseményeken is (5-10 km), és volt pár szép úszás is ősszel. Az ájtatoskodó, tanácsadó, kihirdetős, spirituális, ujjongó, látszatkeltő, trendi fitneszkontent idegen tőlem. Nem utánzok senkit, nincs szükségem tekintélyszemélyekre, hangzatos elnevezésekre, inspirációkra, módszerekre, és nem csatlakozom közösségekhez. Annyi, amennyi. Már nem építek izmot, nem kell gyógyulnom, csak megőriznem a formát és kordában tartani a gravitációt, az oxidációt, az izom–zsír arányt és az ereket. A lényem része a sport, nem valami projekt. A legjobb, ami egy testtel történhet: az izom. Izmos, erős, hajlékony, natúr, nőies testet akartam, szép tartást, fejlett koordinációt, ügyességet, feszes idomokat – és változatos edzéseket, ahol nincsen semmi sallang, körítés.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Új edzésnaplóm: 2021 tavaszi edzésnapló

Március 15. Mindig úgy belemegyek a zúzásba, én aztán nem állok le öt km után, ha kihagytam egy hetet, akkor egyben nagyot futok, meg százat emelek bemelegítés nélkül, mit nekem…! Egy időben azt hittem, csak elhatározás kérdése volna naponta futni egy tízest, vagy amit az Amszterdam előtt csináltam is: 8-13-8-13-8-15-pihenő. Na, a péntek esti terep kb. 12-m meg utána a szombati túra után vasárnap csak pihenni akartam. Egy nyújtás, némi híd még szombat este, vasárnap átmozgató súlyzózás a régi egykezesekkel, és a felkötött kendőben lefele lógás. A nagyobb súlyok használata okozza ezt a kezdő, késői, fájós izomlázat.

Hétfőn kapcsolatot ápoltunk, meg kell mondjam, meg vagyok hatódva, igen nagy optimizmus lett bennem. én annyira utálom a hamis ujjongást meg a kontentboldogságot, hogy sötétre színezek. Ráadásul hallgatok, és az van bennem, a készpénzfelvétel-elv, meg bizalmatlanság, hogy semmi méltatlanság ne legyen, éles vágással zárni le, nem kell a rizsa (“dolgozni a kapcsolaton”, brrr), érzi azt az ember, ha nem jó. És mindig újra meglepődöm, hogy van ilyen férfi, nem is régivágású, nem is bölcsész vagy ilyen facebookos feminista pozőr, és ez az én szerelmem, aki szívesen, őszintén beszél lelki dolgokról. Két séta, reggel izmok fájdalma ellenére kis gyógytorna, este tíz perc súlyzó. Viszont keveset ettem. Meg egy kicsit lógtam lefelé. Ma novellát tervezetk olvasni fejjel lefele, megszokás kérdése.

Március 13. Kedves, háromórás túra, Frankhegy, Sorrento-sziklák, fél 10 és 2 között, 14 km.

Március 12. Némi emelés, merev lábas felhúzás, clean and press, négyszer öt guggolás, és egyben 30 fekve nyomás a nagy súllyal. De ez a nap nem súlyzós nap. Este a langyos erdőben jóleső, energikus-hosszú léptű, váll- és törzsmunkával tolt kényelmes tempóban 1 óra 42 perc futás, a Budakeszi útig és onnan még a kis Hárshegyi-kör, csodás földút, enyhe emelkedők.

Az a rész nem ismerős úgy méterről méterre, mint a Mátyás király, a Tündérhegyi meg a Jánoshegyi út, egyszer rúgok kőbe a homályban, kis egyensúlyvesztés, de az se fáj. Azt érzem, hogy könnyű nem vagyok, de erős igen, valami erő lett, újfajta. 15531 lépés. 9800-nál, a gyermekvasútnál átkelve eszembe jut: “nincs rendesen lenaplózva”, “#accountabilityiskey”, és iszonyúan elkezdek röhögni a projektált lustaság, a butaság és a csicskaság e mértékén.

Belépek, és a rózsám, aki úgy volt, hogy ma nem jön át, itt emeli izmosan az új súlyzóimat. Elérzékenyülök. Névnapja van, tequilázunk. János 74. születésnapja egyben.

Március 11.

Az új játékszerek! Nem csak az van, hogy végre nagy (azaz, a konditeremhez képest közepes: 25-35 kilós) súllyal emelek, húzok fel, nyomok fekve és vállból, guggolok. Meg hogy bokasúllyal más a donkey kick és a láb oldalra emelése négykézláb, más így ollózni hasra, sőt, a spárganyújtás is (a mély kitörés póz, a jógában galamb), meg bokasúlyban járkálok, meg lépcsőzöm a sámlin. Vagy a két ötkilós tárcxsával vállazni. Hanem ez a hordozókendő, amiben Makovecz temetésére vittem Dávidot a hátamon. A galériára kötöttük, visszahozta Juli tissue-óráit, én meg denevérkedem, lógok, hasazok is így, játékos és pihentető.

Voltam a városban, okmányirodában is, időponttal, bringa, de amúgy semmi különös, a kutyaséták is rövidek. Viszont ilyen nagysúlyos, 10 meg 25 ismétléses edzésfragmentumokból összejött másfél óra. Bokasúllyal lépegettem a sámlira, 50-et tempósan föl-le, és még 50 este is, meg guggolások, felhúzás, teljes emelések, 10-ek (nem számoltam).

Március 10. Délelőtt G-nél spárganyújtás és bicepsz (8 kilósokkal), egy kis kobra. Ma csak ennyi megy:

Délután jön a rúd+tárcsa+bokasúly, és egy másik csomag, biohack: állatok mirigyeinek kivonata! az örök élet titka.

Tehát ami érkezett (Decathlon, utánvét): összeszerelhető, rúddal együtt kétkezes súlyzó, 1,2 m a rúd, kiegészítő tárcsa: 2 kg, 5 kg, 2 kétkilós tépőzáras bokasúly. És egy kicsit kihúzom magam: egy nyomorult ugrókötéllel, deszkából-székből eszkábált “paddal”, sámlival és kettő négy (+) kilós súlyzóval edzettem eddig! És nem sírt a szám, hogy unalmas. De most újra nagy(obb) súlyok.

Dávid összeszerelte, és a max súlylehetőséggel (44) nyomtam végre  fekve 5×10-et, illetve felhúzás+clean and press is, 3×10.

Március 9. A délelőttöt az e-oktatás jegyében, a korlátlan net miatt másik lakásban töljük. És ugye neki vannak nehéz súlyzói (az enyémek most érkeznek majd). Ezzel nyomok egy erős félórát, tízeket csinálok mindenből:

oldalsó kitörés (side lunge):

https://www.womenshealthmag.com/fitness/a19895809/side-lunges/

de: 1. rendesen lemegyek mélyre, 2. kétszer tíz kiló van a kezemben, serlegtartásban. És a szokásosak: oldalemelés, felhúzás előre döntött törzzsel, hasprés (50), merev lábas felhúzás clean and pressel, combnyújtás közben bicepszezés… leírni unom, csinálni nem. Kerülöm a lendületet, a rángatást, minden sokkal lassabb, koncentráltabb, teljesen más technika kell egy tízkilós súllyal, mint egy négykilóssal.

Hátam alatt babzsákszerű berendezési tárgy, sarkon ülésből hátraereszkedem, ez is fejlesztendő. Gondos nyújtás galambpózban is. De ma nem megy le annyira a spárga. Vannak áldott napok, és vannak nem. Azért a rávezető pózokat hosszan tartom.

Este nálam Azt meséld el, Pista! felvételről, tömény gyönyörűség, előtte és a szünetében is saját súlyzóimmal oldalemelés, overhead guggolás, merev lábas felhúzás+clean and press, inga, bicepsz karhajlítás, összesen félóra.

Március 8. A rég tervezett tündérsziklai túránk, igazi nőnap!

Ez bő két óra séta,  van benne fél km sziklás-meredek (a Zugligeti út és a Tündérhegyi út között). 700 méteren 140 m szint:

Este a mindenféle otthoni teendők, meseolvasás után nagy csöndben bő húsz perc tornázás: inga, guggolás, oldalemelés, hasprés, bicepsz; spárga, híd a végén. Épp csak átmozgatás.

#nőnaponisedzek

#nemírogatokkivádaskodóhülyeségeket

#anőnapnemhashtag

Március 7. Kutyaséta, kökörcsinfotó, heverés.

Március 6. Sétálunk, bringázunk egy kicsit, városi mászkálás (gyorsan átveszek még rendelt könyveket, csomagot).

Este 75 perc intenzív súlyzós-sámlira lépkedős-nyújtós edzés, nettó. Oldalemelés, fl lábon is egy kézzel, felhúzás merev lábbal + clean and press, guggolások (OH, ATG), lábemelgetés hátra és oldalra négykézláb, súlyzóval, fekvőtámasz, inga, tárogatás, fekve nyomás, haskerék, bicepsz. Kobra, spárganyújtás, spárga, dancer’s pose, meg lenyom G terpeszben és nyújtott ülésben. Eufória. A majdnem-spárgám akkora sikerélmény, nem hittem volna, nem volt előzménye. Teljesen más érzés, hogy lent van a vádlim.

És nem a térdemet érzem azóta, hogy így sikerült levinni, hanem a fenekemet, combom felső részét. Meg azt, hogy innen megy ez lejjebb is még (majd, egyszerre nem feszítem túl). Nekem ez nagyon fontos, mély élmény, én a spárgázással álmodni is szoktam. A híd is jobban megy. Mumus lett, nem csináltam eleget. Kell rendesen előtte nyújtani, és nem szétszadizott vállal nekiállni.

Összesen 150 tempós padra lépés-lelépés volt, kézben súlyzóval.

Felkötöttem egy hordozókendőt a galériára (a biciklikerék fölött az a fekete). Fejjel lefele pózok, Julis odavan! Nekem is hiányzott. Nyúlia ott ring-pörög benne, és közben szól a dzsessz. Miért nem előbb? Ott kerülgettem ezt a kendőt.

Egy kicsit sok volt a futás szerdán, éreztem a bokámat utána. Ma fényképezte G. a szépségeket, igazi géppel:

Sokan bolyhosak még, és van jó néhány, de nem az a virágszőnyeg, mint négy éve.

Március 5. Fél nap bringázás: itthonról a Keletibe, onnan Oktogon, Astoria, móricz; a Villányi úton át Városmajor. Reggel egy kis hasazás (olló).

Március 4. Előző napi elmaradt gyakorlatokat pótlok: tárogatás, fekve nyomás, hasprések. Mindenből 50. Egy meredek séta reggel. 

Március 3.

1-jén neveztem. A többi verseny nem annyira érzelmi kérdés:

Reggel biciklizés (elkéstünk volna, ha nem), utána ki a völgybe bringával a kutyával, kökörcsinfotózás, kis meredek.

Utána otthon megnéztem ezt a dokut, ELKÉPESZTŐ:

és közben, éhgyomorra, fél napos böjtben súlyzós gyakorlatok nyújtással:

oldalemelés, clean and press merev lábas felhúzással, guggolások (súlyzó a vállnál, sima-belerugózós és ATG), bicepsz spárganyújtáskor, kobra, sima oldalemelés, dancer’s pose, lábemelgetés négykézláb, térdhajlatba tett súlyzóval, mély fekvőtámaszok.

52 perc (már hat percet láttam a filmből ugyanis).

és a nagy öröm, imprúvment! ilyen volt augusztusban:

ilyen lett, LENT VAN A VÁDLIM, és az egésznek a szöge annyival pontosabb:

…és nem is az, hogy mennyire van lent, meg hogy simán kihúzom magam, hanem JÓLESŐ volt!

Amit még gyakoroltam, nagyon kötött a combom, magam alá húzott sarokkal (sarkamon ülve) hátraereszkedni, hanyatt.

Még nincs vége mára az edzésnek: lefutottam a babámhoz, összesen 8445 lépés erdőben, isteni napfény, minden tökéletes. Az útvonal második fele új: a Szépjuhásznénál rátalálok a hárshegyi szívbarát útra, amely a Széher út végéhez vezet, onnan Szerb Antal, Hűvösvölgyi és akkor ott bekanyarodom, és már ott is van a hómofiszja. Itt az alsó rész a Szépjuhászné és a kórház között, előtte 4, utána még két km.

Kicsit lassú vagyok (hátizsák, egyenetlen talaj, bokaféltés, bár fájdalom nincs). Rendelt salátát, melyet megettünk, dióval, kéksajttal, csirkével.

Március 2. Délben száz padra lépés súlyzóval, oldalemeléssel, vállból nyomássaé stb. (ez huszonöt perc), utána elmegyek kökörcsint fotózni, egyben futni a szokásos terepre, ujjatlanban, napszemüvegben. Nehezen indult, csak a vége (utolsó harmada) volt olyan, amiért szeretek futni (vagy kéne jobban melegíteni?). Egy egészen kicsit érzem már csak a bokám, de nem instabil, földúton-rézsűn lefele sem. 4250 lépés, fotó, és utána haza, összesen 5400, 48 perc.

Bassza meg magát mindenki, aki áskálódik, olyan is az életetek.

Egy cikk, két poszt a nap írási termése.

Egy ilyet találtam, a többiek még bolyhos ovisok: Március 1. Tegnap csak bringa, igaz, hegyi, ma azért nekimentem a tavasznak, hosszú, Tündér-sziklát is érintő erdei kör (túra) Dávid sulijától. Nagy lépcsőmászás. 7500 lépés (a suli elől, mert míg Dáviddal megyek, nem számolok, odáig 1800 körüli). Jól terhelhető a bokám, csak nagyon kicsit és forgató mozdulatoknál érzem, holnap talán rövidet futok.

Senki nem tud kibillenteni, magamtól elidegeníteni.

Cikk

https://shopbuilder.hu/teli-almom-utan-a20429

Február 28. Az összegzés februárra:

enyhe (hegyi séta, városi lapos bringa) 21 alk.

közepes, már érezhető, fárasztóbb 9

zúzás: súlyzós izommunka vagy 4 km fölötti futás (mindig terepen és nehéz talajon) 16 alkalom

egy hét taknyosan, három nap bedagadt bokával, de: ma már bringa, nagy kör a hegyen, szerpentinen, nagyobbrészt fölfele, 13 km, bő egy óra (66 perc), kímélő tempó a kutya miatt, bokaszorító, minimálöltözet, jó hideg. Mindezt menstruáció első, nem nagyon fájdalmas, de bőséges napján (ja, ciklushíradó: tegnap, tehát az előtte való nap csak fél olyan óra volt, hogy felkötöm magam mindjárt, önsajnálatban mosogattam és úgy éreztem, G. sem ért meg, sírni akarok egyedül, aztán film meg minden és nagyon színes, részletes, zavarba ejtő álmok sok konkrétummal).

https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/real-reason-cant-lose-weight/

Azt mondja, a testgyakorlatozás nem a szolúció, mert a jó öreg tízezer lépéssel egy átlagos, hetven kilós felnőtt 250 kalóriát éget el, én ezt kétlem, ez izomtömegtől és alapanyagcserétől függ, aztán tereptől és tempótól, meg hogy kimész, kint vagy-e: ha két órát csak kint álldogálsz ebben a hidegben, ami még mindig van, az (az ottani hőtermelés és a visszamelegítés utána) is megvan 250 kalória egy mozdulat nélkül, pláne ha mész is nem egyenletes terepen. És a másik, hogy ez nem sport. Senki nem mondta, hogy a tízezer lépés elég sportnak. A sport ezen felül van.

Megint ott tartunk, hogy elkényelmesedett embereknek mi minden sport. NEM sport a sima jóga.

 

…a nyújtás, a zumba, a pilates kezdő változata, a gyógytorna, sem nem izommunka, sem kardió. Ezek regenerációs tevékenységek, vagyis, 500-1000-es kalóriákat egy órától várni botorság. Sport a terepfutás, a súlyemelés (nagy súly), a nagypályás foci, az ugrókötelezés. Ragadd meg a kurva súlyzót, menj rá célzottan a nagy izmokra, a fárasztó gyakorlatokra, ugorj, emelj, nyomj. Az a meló, hőtermelés, regeneráció, az ottani anyagcsere-folyamatok, az komoly energia. Növeld az izmod, fáradj el minden nap, és ez nem zárja ki, hogy az iparias, mérnöki, édesített kajákat mellőzöd (szerintem ez alap, de hülyebriteknek magyarázni kell, hogy nono gumicukor meg kóla). Aki megsértődik, hogy azért nem sikerült fogynia, mert nem edzés az, amit annak hitt (mert annyira képes, annyi esik jól), az gyermeteg lélek, rossz értelemben.

Február 27. Éjjelre jegeltük a bokám, az jót tett, mert bedagadt, nehéz a járás, azért együtt kibicegtünk a sarokig a kutyával és hagytuk szaladgálni. Egész nap ilyen apró teendők, pár lépéssel megoldhatók, szőnyeg, kávékapszulák, pici felmosás, főzés. Délután filmnézés (Presszó), este nekiálltam egy 65 perces súlyzózásnak, némi páros nyújtással (kobra medencelenyomással és vállfelhúzással), aztán olyan gyakorlatokat, ami nem terheli a bokát (tehát guggolás nem,semmi oldalirányú mozgás, semmi ugrás, fellépés sem, a lépcsőzés amúgy kegyetlen): oldalemelés, sima és variációk: félkezes döntött törzsű is, ülve-előrehajolva oldalemelés /hátsó vállra/, vállból nyomás leeresztve plusz bicepsz; sima bicepsz curl combnyújtás közben, hasprés, olló fekve nyomás, tárigatás, négykézlábas lábemelgetés térdhajlatban súlyzóval, csípőemelés súlyzóval, híd. Mindenből 50 ismétlés, vagy 55+45 a csípőemelés pl., és ami nehéz, vagy már fáradóban volt az izma, azt 25-ökre bontottam. Tavasszal 12-15-ös ismétlésekkel kezdtem a hasonló gyakorlatokat ugyanezekkel a súlyzókkal, szóval nőtt a volumen, igaz, ezekből az 50-esekből egy vagy két sorozatot végzek csak, de meglepően sokáig tart és elmélyült egy-egy sorozat (a számolás hatása is ez). A végén kipróbáltam az ingát a bal lábon (az első sorozatban négykézlábas lábemelgetéssel helyettesítettem azon az oldalon), és sikerült a bokaforgatás, fájdalmas ingadozás nélkül, 15 ism., de annyira nem volt stabil persze. Kézenállás, némi spárga is.

Az edzésnaplónak nagyon magas az olvasottsága, nem lennék meglepve, ha egynémely nyilvánosan finnyogó azért innen szedné a gyakorlatait, de hát ez az edzésnapló célja, hogy szabadon mindenki javára váljék konkrét receptadás meg elszámolósdi (“bizonyítsd be, hogy annyit futottál!”), csak ha kihirdetik a saját dolgaikat öntelten, meg leszólják az enyémet, azon röhögök.

Február 26. Még mindig nátha, és a bokám (amire álló bicikli ráfordult, és a hajtómű trancsírozta szét bal belbokám, LEGALÁBB ELESTEM VOLNA!) bedurrant reggelre, a csont fáj, nem is kísértem le Dávidot, pedig ez szertartásosan fontos. Hogy nem rohangálok az ételek, a mosás, a szemétkivivés, a kutya miatt, az nagyon visszaveti az aktivitást, de legalább napozok és nem eszem annyit, mint máskor. Ülve, fekve, amiket lehet, nyújtok, súlyzózok (vállból nyomás, oldalemelés, bicepsz karhajlítás, négykézlábas lábemelgetés, jó sok, mindez a teraszon és napsütésben).

Február 25. Komoly túra a városban bringával, estig, meg tóparti lét. Este megsérült a bokám.

Február 24. Hogy edzek én! Alig. A szombati volt az utolsó igazi, 20-án, és olyan taknyos és gyenge lettem vasárnapra, ihaj. Viszont minden nap mentem nagyot (séta), meredeken, míg G. főzött, vasárnap és hétfőn este is 55 percet (4300 és 4100 lépés), kedden reggel nagy kört (3300), alacsony pulzussal, de tempósan a kutya miatt, tegnap már úgy vonszoltam haza magam, hadd feküdjek, jaj. Kétszer fölmentem a lépcsőhöz, ott fölvágtam és hazahoztam két hosszú, vastag ágat, igazi jó keményfa. “Micsoda huszonegyedik századi menyecske”, mondta egy nagyon vagány, barátnővel túrázó néni, jó helyzet volt. Azt hazacipelni, technikásan összerakni csomaggá, kétnapi adag egyszerre. Ennek az erejét, “doer” jellegét mégis élvezem az ilyen nyűgös napokon. Ma bringáztam egy kis kört, csak a napfény miatt, de nem jó még. Most már mindegy, pár nap, tavasz lesz, hosszú futások jönnek. Juli elcsaklizta a nagyobb cipőimet.

Kaptam újabb felkérést, egy ideje nem írtam cikket, de miért? Elkentem, nem akartam a karanténnal jönni újra. Érvényes a szerződésem, de leálltam. Kijöttem a gyakorlatból, meg volt ez, hogy én most már csak ide, csak blogot írok, ne használja senki az írásaimat, meg a honorral is ez a nyomasztó élmény: e-számla, nem enged be a rendszer, hiába regisztráltam, jaj, mi lesz. Persze megoldottam végül. Áldom az eszem, hogy nem vagyok KATA-s. Na, írok újra (életem legkötetlenebb, elég korrekt melója).

Vettem mindenféle sporteszközöket, két hét, mire megjön.

A szombatit még mindig érzem, vállamban, derekamban, az ilyen testösszetörős lett, spontánul, és mindenki együtt volt, jó este volt.

Eszméletlenül meg vagyok figyelve: találgatás, kombinálás, sistergő, aprólékosan kötözködő rosszindulat, mitológiai bosszúvágy racionálisnak csomagolva, és a túlzó elvárások, sosem magukkal szemben. Előírnák hataloméhesen, milyen író legyek, milyen testem legyen, hogy nézzen ki az edzésnaplóm. Ezek mondjuk viccesek. A legsunyibb: amikor van pici igazságmag. Villő értékeli az edzéseimet a mocskolódók között. Lefordítom: zavarja a testmagasságom, a saját futásainak korlátai, hogy nem kitartó, és hogy én nem kütyüzök-enteriőrözök-sminkelek és nem bizonygatok. Ez nem bíróság, sose hazudtam, semmi szükségem erre, meg tervre, viszont százakkal edzettünk együtt. A SZAKEMBEREK nem vesznek komolyan.

hogy összerándul a kontentgyáros. épp most voltak kevésbé futásaim, viszont igazi, komoly, régi fajta, hosszú edzéseim. na, teszek ide ilyen semmitmondót a valóban kupis szobából, aztán megyek, rendelek a 62 kilónyi összsúlyú rudas tárcsaszett mellé mágneses műszempillát meg chokert, abban fotózom magam

 

Dr. Lelkes Villő elemzése. “szakemberek” :DDD Semmi szakember nem kell, fejből, örömmel kell edzeni sokat, meg aktívan élni amellett is, a mozgás mint életforma, nem ez a megúszás, hogy “ma már edzettem, pihenek”.

Február 20. Mámor egész nap. Főzés, film, heverés, mindent megbeszélünk. Este 75 perc intenzív edzés némi akrobatikával, sok nyújtással.

Dumálhattok sportról, testről, mószerolhatjátok azokat, akik nem verik át magukat: 35 fölött, besüppedten úgysincs más út. Majd rájöttök ti is, persze akkor is megy majd, ki mindenki a hibás, hogy mindenetek fáj, hogy szarul néztek ki és másoknak jobb élete van.

Egészen fellépek a sámlira, 50 centire, így a hajlító terhelődik. Súlyzóval, a vállamat ma békén hagyom, de lábat lendítek. 33+70 ism. Előtte vágtuk ki, dekoráltuk és aggattuk fel a lepkéket!

Van egy lepke, aki tízes UTE mezben van. Na, ki ragasztotta?

Fekve nyomok, tárogatok. 50-50. Leányommal hasizmozok, 25-25 felülés egymásnak dobott labdával.

Haskerék is. 15. G. 4×20-at csinál, megugyanennyi mély, széles fekvőtámaszt. MEG KELL MONDJAM, NAGYON LÁTSZIK!

Híd, sok derékbejáratás előre-hátra. Kézenállásból híd, felállok. Híd labdával: a terpesz között gurítom, lemegyek, hátul elkapom, felállok vele. Erről ilyen fotó van:

Fejenállás, kézenállás. G. húzza föl a vállam, és kobrában a derekamra ül. Dancer’s pose. Spárgabemelegítés, bicepsz, spárga. Súlyzós donkey kick, oldalra is, 25-25 fajtánként és oldalanként.

Chest roll, ez kurva nehéz, most ennyire megy:

 

Utána, már sötétben megyek egy órát a kutyával az erdőben, csak séta, 4300 lépés.

Február 19. Délelőtt nekilátok a súlyzós edzésnek: kis derékátmozgatás, utána 100 sámlira lépés súlyzóval, közben (fönt) 3-5 oldalemelés, vállból nyomás, felhúzás, bicepsz váltogatva, többféle is egy-egy lépésnél. Utána elmegyek fát vágni, a fűrész (micsoda 21. szátzadi menyecske!, jegyzi meg egy nyugdíjas túrázó), ez kemény cipelés (a táska tele rönkkel + a fűrész meg én 102,9 kg!!! és én ezt mind hazahoztam!). Aztán pörög a nap:

Kicsit bringázom (hazahozom Juliét, leesett a lánca és lent hagyta a fogas aljában). Utána még este is 50 sámlira lépés, ezúttal hosszabbak a közben végzett egyéb felsőtestgyakorlatok, plusz lábemelések. Komolyan élvezem! 20-án elég durva vállizomfájdalmakkal ébredek, volt ez 300 oldalemelés is, meg a vállból nyomások, előreemelések.

Február 18. A sütő újra elbaszódott, de a grillsütőbe bedobok egy almáspitét… ez meg kigyullad, félméteres láng, na. Nulla sütő.

Már alkonyatkor, de tavaszi langy szagok közepette, csillagok alatt 8030 lépést futok, utána egy 25 perces nyújtás jön, benne tíz perc hasazás, sok comb.

Zazi (mozogazazi) edz, egy év kemó+sugár után. Én is edzek. Van, aki nyafog, magyarázkodik, pedig sokkal több erőforrása van. Miért nem sikerül 36 évesen felnőni? És melyik szerkesztő mondta erre, hogy ez jó lesz?

https://wmn.hu/ugy/54560-szentesi-eva-hagyjatok-beken-debreczeni-zitat-is–meddig-fogjuk-meg-csesztetni-egymast-pluszkilok-vagy-mas-miatt

Minek az ellenség, megoldja a barát is:

már csak ez hiányzott, A PÁRUNK:

Február 17. Anyukámra gondolok, ma lenne 85 éves. Sütök egy sütit (tegnap spontául megjavult a hónapok óta elromlott sütőm, MONDTAM ÉN, HOGY NEM KELL SE SZERELŐ, SE ÚJ!, és lám… érdemes halogatni). A kora délutánban futok az erdőben, a szokásos rövidet a rétemig (5130 lépés), aztán még két vastag ágat is felfűrészelek a szomszéd utcában, hazahozom ügyesen.

Február 16. Egész napos elkenődöttség, gyerekápolás, főzés, némi házimunka. Este olvasok, fektetek, teregetek és Nem Maradhat Ennyiben Ez A Nap: átviszem a másik szobába a sámlit, vagy mit, ikeás fellépőt:

Doboz vagy szteppad helyett. A negyven perces intenzívkedés alapja és kerete a száz fellépés+láblendítés súlyzóval a kézben, közte van hasprés, inga felhúzással, oldalemelés simán, oldalemelés egy lábon a nehezebbik súlyzóval:

, merev lábas felhúzás+vállból nyomás+overhead ATG guggolás, spárganyújtás bicepszezéssel. Izzasztó a vége. Ott fönn A Századik Után még oldalemelés, vállból nyomás 2×20-ak.

Így festek reggel spontánul, és ez AZ ágy a kék szobában, itt történnek életem jelentős eseményei (a blogírás az Íróasztal Előtti korszakban, például, vagy kávézás).

Február 15. Ma iskolába menés (ún. nagy kör, 3000 lépés, meredek fölszakasz), aztán még egy le (megyünk Dáviddal a városba), ott is séta, hazaséta, és három részletben a sámlis edzés: 30+20+50. De nem csak fellépek a felső részre a súlyzóval, hanem ott még láb előre, oldalra, hátra, bicepsz, vállazás… elég hosszú egy fellépés.

Február 14. Kis séta csak, de az rönkcipelős. Fűrészelés a teraszon. Erős izomláz.

Február 13. Igazi, ragyogó hétvégi nap: olvastunk, neteztünk, röhögünk, főztünk (lazac, gyermek burgonyapüré, majonézes kuk., szűzérme, tejszínes gomba), utána elvittük a kutyát a Veszélyes Lépcsőhöz, ahonnan remek rönköket cipeltünk haza (én nem értem, az önkormányzatnak miért ez a heppje, hogy átlátszó lakkal lekeni a fák törzsét! elképesztő az erdő, és tegnap, ezer ráfagyott jégcsöppel vakítva a napsütésben, még elképesztőbb volt). Utána elkezdtem egy intenzív edzést, összesen több mint két óra lett, nem tudtunk leállni. G. és Juli is csatlakozott, előkerült a haskerék. Én mindenből 50 ismétlést csináltam. Előreemelés váltott kézzel, ugrókötél (ez 100 szökk), merev lábas felhúzás+sima felhúzás kombinálva, fél lábas oldalemelés, inga, hasprés, fekvőtámasz (tízenként), donkey kick nehezítve (fent még hátrahajlít a láb, kitartani), oldalt fekve külső combos lábemelgetés, ez is és a donkey is bokára kötözött félkilós rizzsel; sima és overhead ATG guggolás, spárganyújtás közben bicepsz curl (az ötvenből 10-10 ism. két súlyzóval), fekve nyomás, magasból (sámli) felhúzás talp alól, kézenállás, fejenállás, híd, kézen átfordulás, spárga háromszor, chest roll, skorpió, dancer’s pose és lépcsőn fel-lemászkálás százszor (a kétfokú IKEA létra, zenére tempósan). G. ráül a hátamra, az orrom a térdem közé kerül így, isteni nyújtás. A másik: kobra közben a fenekemre ülés, nem ér le a medencém enélkül. Meg lábhátrahajlítás fenékhez kobrában. Na, és ezek után a bemozgatások ment úgy a híd, mint régen.

Február 12. Délelőtt Kutyussal és a fánkokkal lemegyek a suliba, a Völgyön át kapaszkodom vissza, üvegből van az erdő, fehéren izzanak a fák a napfényben, és amúgy nem szabad bemenni, lezárták, rengeteg a fakidőlés, ágtörés, de a zugligeti részen, ahol én belementem, ez nem volt kiírva. Így kimegyek belőle. Kora délután elfutok a postára résztávozva, három 150 méteres sprint a kocogásban, az egész csak tíz perc, aztán találok kukára kirakott három gyönyörű pulcsit, magamhoz veszem, és úgy már nem futok. De séta hosszan, föl. A posta után fenti CBA, hazaséta le. Itthon pörgős, bő negyvenöt perces gyakorlatozás magas ismétlésekkel: oldalemelés, merev lábas felhúzás+clean and press, súlyzós négykézláb lábemelgetés hátul és oldalt, hasprés és ollózás, híd, combnyújtás közben bicepsz curl (30x 5kg, 10x összefogva a két súlyzó, ami 9 kg, végül 10x 5 kg-val), spárga, dancer’s pose, vállátforgatás, sámlira állva felhúzás (talpnál mélyebbről), oldalt fekve vállból emelés, lábemeléssel kombinálva, sámlira lépés súlyzóval, fent lábhátralendítéssel, csípőemelés hosszan kitartva. Este streamnézés (színház), sajt, pirított mogyoró, aszalt sárgabarack, rozé, tatárbifsztek képtelenül sok zöldséggel. Közben elképzelhetetlen jó testi-lelki érzetek (a jóleső mozgástól).

Február 11. Bringával indultam a városba, kegyetlen a hideg. Itthon csak pár kósza gyakorlat, dolgaim voltak.

Február 10. Reggel a nagy iskolába menős/kutyás kör (3000 lépés, meredek), utána sok házimunka, szemétkivivés, madáretetés, aztán az írás szüneteiben tíz percek: donkey kick+, fél lábon állva egykezes oldalemelés, overhead guggolás vállból nyomással. Csak úgy a sütő mellett, víz forralására várva láblendítések, guggolások. Imádom a ruganyosság érzését.

Február 9. Tegnap OMAD is a ketó mellé (a sűrű hétvégét ellensúlyozandó), ma böjt. Castingra mentem, de délután még edzek egy kicsit.

Végül este kezdtem neki, jaj, csöndben kell (itt a tornaszőnyeg, a galérián alszanak), húsz percet terveztem, aztán, legyen félóra, de nem tudtam leállni, bő 55 perc lett, plusz még konyhai ténykedés közben guggolások, láblendítések és fogmosás közben is vádlizás.

Comb- és farnyújtás pózban oldalemelés és bicepsz,

nehezített donkey kick,

spárga, híd, fejenállás (és esés)

inga, felhúzás,

előreemelés,

döntött törzzsel felhúzás, merev lábas is,

lórúgás (nagyon ritkán csinálom),

szűk ATG guggolás lent tartott súlyzókkal,

hasprés, ollózás, lábemelés-leengedés alhasra,

fekve nyomás, tárogatás, 50-50 (25-nél cserélem a még mindig aszimmetrikus súlyzót).

Mindenből 20, 30, 50, gyakolrattól függően.

Február 8. Reggel nagy kör (3000 lépés körüli, hazafele meredek), utána negyedóra súlyzó intenzíven: oldalemelés, törzsemelés súlyzóval a nyakban, rafinált guggolás összekötve vállból nyomással, spárgaelőkészületként csípőnyitás, combnyújtás, és a hosszan kitartott spárga közben bicepsz curl. Nehezített donkey kick, oldalra is emelgettem. Délben egy kis derékátmozgatás, híd, kézenállás, átfordulás. Kora délután elfutok a postára 1500 lépést, utána 500 gyaloglás, posta, 1000 lépés vissza gyalog, de miért ne futhatnék sütivel a kezemben, amit vettem a gyerekeknek, 1100 futás haza, esik az eső.

Este még egy negyedóra izmozás, a babám a hintán ül és magyaráz valamit: kombinálom a felhúzást, merev lábas felhúzást, vállból nyomást, guggolást; fekve nyomok, tárogatok, hasprés, törzsemelés, spárga, bicepsz, oldalemelés, fekvőtámaszok, fejenállás. Jobban érzem magam több részre darabolt izommunkával, meg ha van kint és bent is. Dinamikus a nap. És fullketó, halászlé, sült lazac sok vajjal, zöldek, csak egy kis szelet ananász.

Hörögnek, acsarkodnak, szúrogatnak a semmiéletűek megint.

Február 6. Hosszú séta, 7500 lépés a Kopaszi-gátra. Egyébként az egész hétvége nagy pogányság, kismenyem sütit süt, még csokit is eszünk. Bringázom csak vasárnap, igaz, az hosszú.

Február 5. Bringa a városban, Pest és vissza, nehéz fokozatban tolom. Ugyanaz a kis túra másik partnerrel.

Február 4. Reggel a 3500 lépéses suliba kísérős kör. Utána Z-val túrácska a hegyen, csúcshódítás, délután Juliért kifutás (1540 lépés).

Február 3. A reggeli nagy sétakör (Dávid, kutya) után írok, aztán lekocogok a rózsámhoz, ami egyharmad részt emelkedő és sík, kétharmadrészt enyhe lejtőt jelent, 8400 lépés, 55 perc. A jeges, olvadós terepet nehéznek érzem, elöl a bokám fölött túlterheltséget jelez a sípcsont, de megyek azért, csak nem olyan gyorsan. Rózsám bécsi szeletet rendel a Buja Disznóktól, mmm.

Február 2. Reggel kis kör, utána sok fűrészelés, majd A Ritka Gyakorlatok napja 5-15 perces adagokban, még főzés közben is: fekvőtámasz, ugrókötél, ollózás, törzsemelés súlyzóval, szűk guggolás, láb oldalra lendítése, oldalsó kitörés súllyal, és mellé a szokásosak: oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz, spárga, inga, fekve nyomás, tárogatás, fejenállás. Összesen elég sok, éreztem is másnap, főleg fenékben.

Fogok csinálni gyakorlatokról egy összesítést, és be fogom ikszelni, melyik nap mi volt.

Február 1. Csak séta (kis kör) reggel a hegyen, itthon maradtam, pihentem.

Január 31. Délben dús lépcsőzésekkel felmentünk a Víztoronyig, üvegeket vittünk vissza és vásároltunk Kicsimmel, aki Nagy. Ez volt a séta, 288 lépcsőfok, utána OMAD (rib eye steak, egy kis tarja, zöldbab), túrókrém sok citromhéjjal és némi mazsolával. Sok kávé egész nap. Nem unható meg. Én tudom, hogy jót tesz nekem.

Veszek neten sportzoknikat. Este fejenállás-gyakorlás a gyerekekkel, én magam bő 50 percet tornázok: egykezes oldalemelés fél lábon állva, vállból nyomás, inga, sima oldaelmelés, bicepsz curl, felhúzás, fekve nyomás, tárogatás, hasprés, guggolás (súly nélkül, de jó sok), donkey kick egy kis nehezítéssel, dancer’s pose. Menstruálok, úgyhogy nem erőltettem a spárgát, sem a fejjel lefele pózokat hosszan, de amúgy enyhe most.

A január mérlegét egy étcsoki kartonján számolom, egyedül éjszakázom itten!:

séta, enyhe kardió, kis hegymászás, városi bringa, a mai lépcsőzés is, ilyen félórás épphogyok: 25 alkalom

közepes, túra, 4 km alatti futás: 15 alkalom

komoly futás, hidegtűrős futás, vagy súlyzó, izommunka, illetve a hosszú síelés: 18 alkalom

Összesen 58, ebből edzésként értékelhető 33. Minden legalább félóra. Nem számoltam a pici nyújtásokat, a sima kutyasétákat és a favágást.

Január 30. Ennek a hónapnak is vége van, gyönyörű hóeséssel. Én már nagyon érzem a tavaszt, csípős hidegben is. Sikerült is végig edzeni, valamennyit futni is. Ha belegondolok, hogy netre akadt nők tömegei (mint egy fogaskerékre, ami most velük forog) idén is bohóckodtak, hogy KIHÍVÁS, TISZTÍTÓKÚRA meg VEGANUAR… és a sok motivátoruk, a semmiérusok… Pedig az ilyen gesztusokból lehetne értelmes változás, vállalás is, de pont a rengeteg netezés, egymás nézegetése, önfotózás, fogadkozás veszi el az időt és lendületet a valódi (eredményes, IRL) cselekvésektől.

Jöttek a fiamék, kirándultak, elvitték a kutyát.

Sötétedéskor kimentem a kutyáért bringával, mert a végén már inkább a buszhoz mentek, nem ide, ez a 3 km robogás, izommunka meghozta a kedvem a tornázáshoz. Juli és Dávid is fejenállni akar, egy varjúszerűségig mindketten eljutnak.

G. haskerekezik egy nagyot. Én oldalemelek, guggolok, bicepszezem, aztán spárganyújtás, híd, fejenállás, haskerék, kézenállás, mellen gördülés, dancer’s pose. A híd nem megy úgy, mint régebben, egy kicsit félek tőle. Juli végül a sülthalevés után sikerre tör: fejenállva kinyújtja elképesztő lábait is, és megtartja a pózt. Mi blansírozott kelkáposztacsíkokat eszünk tarjaszeletekkel és pici rizzsel összesütve, tejföllel.

Elképzelhetetlennek tartom most a magasabb helyről hídba lemenést, a fél lábbal lemenést vagy a félkezes kézenállást, és szeretném ezt a bátorságot és ruganyt visszanyerni. Akkoriban természetesnek éreztem a gyötrelmes-szenvedélyes, magam feje utáni, megszállott kísérletezést, nem tartottam nagy dolognak az eredményeit, mindig jobbat akartam. Így utólag jobban megbecsülöm. Míg a libák “baby steps” szövegekkel adtak maguknak haladékokat és rajtam rosszindulatúskodtak, én becsületes voltam: nem pózoltam, egy szál tornadresszben edzettem, és ma még nevetségesebbnek tartom azokat, akik álnevek mögül dühödten fikázták a formámat, a puszta vékonyságot lebegtették agresszíven, vagy ezeket a mozdulatokat ócsárolták.

2017. június

2016. június

ezt egyszer tudtam megcsinálni, 2017 februárjában

Január 29. Reggel Dáviddal suliba, utána egy szűk másfél kilométer lenne fölfele az ösvényből lett utcában, de Évuska Nem Bír Magával, hó van, még épp nem olvad, mesebeli a táj, és Az Erdőn Keresztül Rövidít És Megmutatja Trendi Téli Szerelését Az Őzeknek. Van is egy hívogató ösvény, nem habozik tehát. De aztán sűrűsödik a növényzet, rengeteg a hullott ág is, meredek is, hősnőnket ág tépi, bozót marja, felakasztja a kutyát, végtagjait elveszíti, lebucskázik stb. (A GYÖNYÖRŰ SÍNADRÁGOM IS SÁROS LETT), kerítés is van (és az nem úgy van, hogy az első kerítés be, a második már ki, hanem koncentrikus), nem találtam meg az igazi átjárást, és mivel ez a teljes vadregény a Fenyő-villa háta möge (térképen megnéztem most: csak negyven méterre voltam az utcánktól, na, mindegy), albán testőrökkel és pireneusi vérebekkel, feladja a projektet. Ilyen jellegű kaland volt:

 

Délben, mivel Dávidnak értemenést ígértem, lekocogtam a járt úton a sulihoz (1440 lépés), aztán hazasétálunk nyugisan fölfele.

Január 28. Ma is Dáviddal séta le, aztán vissza, favágás, utána még a kozmetikus előtt van időm 4040 lépést futni rövidgatyóban, ujjatlanban. Nem akarom nagyon kiélezni, de véradás utáni napokban a vasárnapi nagy és ez a hidegtűrős is komoly teljesítmény (a kis, finom tornák csak pont elegek, bár az ehetiektől izomlázam lett). Orrfolyásom, gyengeségem azonnal elmúlt, viszont estére rettentő fáradt vagyok. Bringával cikázok a városban. Harcsát főztem a halászlébe, ettem mangalicatepertőt és körözöttet, este T-bone steaket sütött G., sok vegyes gombával.

Január 27. Ma reggel is Dáviddal, kutyával suliba le, aztán föl egy 3 km-es kör, tempósan, szemétszedéssel. Hosszú futást terveztem, de folyt az orrom, ezért otthon gyakorlatoztam kíméletesen. Bevetettem a padra lépést súlyzóval, a kétfokú IKEA sámli tetejére hágva. Halászlét ettem és rokfortos-diós salátát. Egy délutáni heverészős, kontaktlencsekiszedős olvasás után elláttam gyermekeimet, majd főnixmadárként egy bő fél órás átmozgatás: oldalemelés, donkey kick, sok guggolás, részben súllyal, ferde padon hasprések, fekve nyomás, bicepsz, még padra lépés, combnyújtás, fejenállás, spárga, híd, dancers’s pose. Ez ugye ez, csak közben megtanultam hátrébb vinni a vállam, a felkar egészen a fül mellett:

Sárgul már a… ez is ki van figyelgetve, rá könyvbe szánt megjegyzés téve, A Nők Ellensége Kápó Nem Átall Tornázni!!! :DDDDD Ha egyvalaminek igazán örülök, az az, hogy harmincnyolc évesen visszamozgattam magam a hídba, derékhajlékonyságba, a féllábas pózokba meg a lendületes gyakorlatokba, meg egy kicsit a menő cuccaimnak is. Mit bánja ő!…

csak itt meg a térd szöge nem olyan szép

Este, már kicsit későn steak és gyökérzöldségek jó sok vajjal.

Január 26. Ma is séta reggel, de kevesebb, viszont rönkcipelés, utána aprítás. Izmozós és nyújtós tevékenységemet úgy szerveztem, hogy írok (meg házimunka, mosógép, söprés, pisi, vízbehozás, gyömbértea stb.), és egész munkaidő alatt ki-be mászkálva mindig 5-10 perc valamit csinálok, ami a szememet is pihenteti: oldalemelés és spárganyújtás, közben bicepsz curl. Vagy merev lábas felhúzás és fejenállás. Inga és vállátforgatás. Ezekből szépen összejön tán másfél óta is, és el sem merevedem úgy. Ez az íróasztal nagy hátránya, hogy ülök, én nem szoktam ezt meg.

Kedves olvasóm, nincs új a nap alatt. Kár a testmozgásról és főleg arról, hogy mit szeretsz, mit nem, annyit szövegelni, szakérteni, kiposztolni, kütyüzni. Elnevezheted akárhogy, alapgyakorlatok vannak, csodák nincsenek, a súlyzó jobb, mint a súlyzótlanság. A lényeg, hogy csináld. Egyszerűen, állhatatosan.

Befosok ezen a nőn:

https://szerencsefia.reblog.hu/2020km-a-valaszom-2020-nak

Azt hinnéd, ennyit futott, de nem, ezt tervezi. MAJD ez lesz. Hát hajrá… havi 170.

Előtte két poszttal ő a Budapest Maratonra készül… kurvára nem volt ott.

Előtte, amin végigment (maraton), a fotókon 12-ből HÉT képen bandukol. Ezt csak azért szedtem elő, mert jött ide ellenem parádézni, hogy ő mekkora sportoló meg kedves, szelíd és milyen jó a teste, persze csak sunyin. Majdnem elhittem.

Január 25. Hétfő. Dáviddal reggel le 1200, fel kutyával 2300 meredek lépés, szemétszedés. Favágás, ujjsérülés (szétcsapom baltával, és ahogy repül, az csontot talál néha). Délután kikocogok tündérlányom elé a fogashoz, vissza séta, ez 20 perc. Este spárganyújtás. Ebéd grillezett garnéla fokhagymával és paradicsom-mozzarella olívaolajjal, közös estebéd: pontyhalászlé.

Január 24. Ma délelőtt posztírás, kávé, házimunkák, favágás; délben napfényben indulunk nagy, Normafát és János-hegy tövét is érintő kutyás hegyi futásra, de beborult közben, így hideg, felhős időben mentünk nagyobbrészt. Sok szint, kicsikartam (a végén a ház mellett egy kis plusszal) pont 14 ezer lépést, de 2600 és 2900 között egy kicsit gyalogoltam, illetve 9500 és 10500 között, de utána jött a komolyabb emelkedő, és azon már futottunk. A Garmin 12,06 km-t mért, 1 óra 35 perc, 7:53 átlagrtenpó (négyszer szarszedési, szemétszedési megálló és egy km séta), de volt egy 6:15-ös kilométer is (a nyolcadik), és összesen 188 méter szint.

Január 23. Reggel elkísérem a buszig a rózsámat, visszafele már futok a kutyával, és akkor be az erdőbe, 6006 lépés. Utána elmegyek vért adni bringával, és megnézünk ismét elém viruló rózsámmal egy kis kiállítást is, haza bringa. Este lazacsült, vendégek.

Január 22. Máma (nem is holnap) lekocogtam a Libegőhöz, Judittal libegtünk, séta a sárban, vettem a kicsiknek kürtőskalácsot meg rétest, és egy kicsit tornáztunk is a Normafánál, aztán át a réten lefelé, a kúttól elhoztuk a tegnap megkezdett ágakat, a teraszon daraboltam, most az pattog a kályhában, és megettük a halászlé végét. Juli hazajött Dáviddal, és állítja, hogy ő (is) olyan boldog.

Január 21. A mai testhasználat: fűrésszel és nagy szatyrokkal megyek Dáviddal az iskola felé, a kis tisztáson elbúcsúzunk, onnan csak öt perc neki, ne térj le az ösvényről és ne állj szóba  virágokkal! Nagymamákkal!, teszi hozzá. Ragyog a nap. Én föl, ő le, isteni, ötméteres, taplószáraz bükkgallyak a kútnál (karvastagságú): ha egy fa kiszáradt, onnantól, hacsak nem egy pocsolyába, nem megy bele víz. A vágásba is beleizzadok, negyven centiseket készítek. Az akku pont addig bírja, amíg a hazacipelési képességeim. Így kétnapi, lassan izzó, szépséges rönk van, meg némi gyújtós. De mire hazaérek, ami szűk kilométer, azért elérem a szibériai létezés legszélét. Power walk.

Délután-este pár kör súlyzó, sok nyújtás és egyensúlygyakorlat, 55 perc. Mondjuk fapózban fogom az egyik sarkam és a másikkal oldalemelek. Guggolások, vállból nyomás, hátizom-felhúzás, merev lábas felhúzás clean and presszel, ing, térdhajlatban súlyzó, fejen állás, mellen gördülés, híd, spárga, dancer’s pose. A vége Julival. Vele hidat, spárgát nyújtunk. Meg rámül.

Jött G., és vele harcsahalászlevet kellett enni. Így reggel fejeztem be egy kis (50-50) tárogatással, fekve nyomással.

A térdem külső inai megszenvedték a spárgákat, de tagadhatatlanul lefele tartok. A sível felkapaszkodástól a kvadricepszem felső részét és a széles hátizmomat érzem.

Ez van most a Flexben:

https://www.instagram.com/snemetheszter9/

Január 20. Ragyog a nap és megkezdődött az olvadás. Vissza kell vinnem a lécet… busszal… akkor ez erre a télre tényleg ennyi?, és merre induljak? A reggeli iskolába kísérő erdei kutyasétakör után azt találom ki, hogy fölcipelem a lécet-cipőt a sorompóig, utána a futóutamon átcsúszok a 22-es buszig kb. szintvonalban a hegy oldalában, hahaha, de nem szintvonal ez, úgy a kétötöde fölfele van, enyhe, de azért combos (és, meglepő, a botokkal: hátizomnyúzó) emelkedő, csak a tisztástól lefelé, 3 km, majd még egy út, azon is kb. 3, enyhe le, de ott már nem ez a jó döngölt, hófehér hó volt, hanem avarral pettyezett. Érzem külön az izmaimat, mikor melyiket használom!

Visszabuszoztam a síkölcsönzőbe, aztán haza, elég fárasztó volt ez így, kb. 70 percet voltam az erdőben.

Sült sajt, két karikányi (Leerdammer Sajt szíve), sok zöldféle, kis paprikák színnek, balzsamecet, pár szem datolya és egy banán, egy csokigolyó, sok kávé, este pár karika fűszeres mozzarella, paradicsom-, sonkaszeletek, olívaolaj.

(Nehéz a motivációt megtalálni, aszongyák “Szentesi Szandráék”. Istenem, annyi erőforrásotok van és megy a nyafogás.)

Január 19. Reggeli iskolábamenő leséta G-vel és Dáviddal, aztán fel a Harangvölgyön (ez 550 méter, de nagyon durva szint, 114 m), aztán megint le a sulihoz (overallját és szendvicsét itthagyta…). Utána sílécért megyek, azzal gyaloglok a buszig. Fönt forralt bor, de már 2 fok lett. Egyszer csúszok csak le a Normafától. Nem elég a hó, le is túrták. Most visszafagy, és nagyon remélem, éjjel esik még. Bő négy óra kint, felpezsdít. Itthon favágás.

Most meg.

Január 18. Nagyobb túra reggel, felfele meredek, fahozás hátizsákban és szatyorban (power walk!). Délben kifutok Juliért a fogashoz a napfényben, ez 20 perc kardió, 7 perc futás, 13 hazagyalog vele. Oldalemelés, 4 sorozat, 20 ismétlés, pár guggolás, combnyújtás, bicepsz curl, de mindig van valami, ami miatt nem több. Mindenesetre testhasználat, fejszés favágás, hajolgatás stb.

Január 17. Egy nagy kutyaséta a tegnapi futás útvonalán alkonyatkor, kb. 4,5 km, 56 perc.

Január 16. Túra a hegyre a Normafához, kürtőskalács-küldetés, 3,93 km, utána, megvalósítva régi tervem, amit nagy hideg+napfényben terveztem, hidegtűrős futás, már csak én:

5200 lépés, 35 perc, kakikszedés. Tele a hegy, de senki nem szólt be. G. halat sütött (vörös ton) és zöldséglevest melegített eközben. A kályhának dőlve remegek és álmos vagyok.

Január 15. Nem, ez nem igaz. Úgy is nézel ki. Nem koplalás, böjt. Egészséges, csak sokan nem bírják (ahogy a ketót se bírják azok, akik nem értik, miközben fogcsikorgatva akarnak fogyni, aztán szidják, hogy káros a ketó). Ne erőltesd a reggelit, mert aki már reggel eszeget és bekapcsolja azt, ami még pihen, az fölösleges éhségeket, eszegetéseket fog tapasztalni, illetve a reggeli éhség tünete annak, hogy a cukorral nem jól gazdálkodik a szervezeted, a szintje nem stabil, nincs miből agyban, idegileg, fizikailag kezdeni a napot.

Egy nagy séta emelkedővel (4 km), délelőtt nyújtások, hasazás, pici súlyzó, kézenállás, fejenállás, híd, spárga, dancer’s pose, délben városba bringával. Szép napsütés.

Január 14. Olyan harmónia ez: hull a hó, mindenki vidám, gyerekeim zsebébe sárgarépát készítek, ha esetleg. Korán indulunk, síruha, mely gyönyörű is, nagy séta Dáviddal és a kutyával, az iskolától a Tündérszikla felé kanyarodom, ott van egy szépséges sík ösvény, futni kéne erre!, nagy felkapaszkodás lépcsőn, onnan haza a jól ismert út 2,5 km-es szakaszán. Összesen másfél óra. Vakít a hó, gleccserszemüveg.

Mivel kemény vagyok, bringával mentem a városba, ahol az arcomat simogattattam, megbeszéltük a kezelést végző nővel, hogy az egyenkerekre töltött babaarc negyvenes-ötvenes nőknél full gáz, nem ismernek mértéket, kövérít, főleg ha a nők az edzésre egyáltalán nem figyelnek oda. Szeretem arcom szögleteit, volumenhiányait is, maradok ilyen.

Utána grillezett kecskesajt és saláta ízes öntettel a Menzáról (a napfényes Liszt Ferenc téren), Írók boltja, évi rendes határidőnapló-vásárlás, meg egy Csunderlik Péter- és egy Bodor Ádám-kötet.

Ezt követően hosszú, biciklitolós séta másik könyvesboltig a Jászaira (D. köt. olv. felhajtása), majd Margitsziget, ahol bicikli lerak, nagy kör séta B-zsal. 20 ezer fölötti lépés, és kurva hideg. El kéne neveznem, low intensity steady state!, de én csak sétáltam.

Este kis nyújtás, bicepsz, vállazás.

Január 13. Szeretem az ilyen napokat:

itt van a violaszálam, ébredve elmeséli, mit álmodott, és így nevetgélünk, ágybakávé, keresztbe fekszik a lábamon, én meg ágyról lelógva hasazok, hiper-felülök (azt álmodta, eladott a Vaterán egy indiános könyvet, aztán rájött, hogy 1. tőlem kapta, 2. nem gagyi-indiános, hanem jó, és kétségbeesetten próbálta beszerezni!)

mindenki eleget aludt

nem vagyok nyűgös reggel, jól ébredek

minden van itthon, amit akarnak enni, vinni (most épp: “sünszar” sündisznós csomagolású csokigolyó és toastkenyér, sonka, borsos szalámi)

korán aktív vagyok, a világos órákban testileg erőkifejtek, megjárom a hegyet

Hó lett és mínusz, erős szél, de süt a nap. Juli előbb indul, egyeztetek vele, őt viszik, G. is elmegy üvegfalak közé pénzt számolni. Én lekísérem Dávidot a kutyával, jókedv van és nyugalom. Arra gondolok, írok erről, hogy az anyákat nyomaszják, basztatják, gyerekeikkel az érdekeiket szembeállítják, felelősségre vonogatják, megy a nagy elvárósdi, és ez mennyire szemétség és kontraproduktív is, az anyák elképesztő többsége egy beszorított rabszolga, egy filippínó alkalmazott szintjén, és ennek mindenki tapsol. Pedig csak akkor van jól mindenki, ha az anya jól van. Méltón, tényleg, saját lényként, nem komplementer módon. És én most végre jól vagyok, igazán jól.

Felmászom az iskolától a Harangvölgyön, hó van, fény van. Szedek ágakat. Fent, ahol az Út metszi a Völgyet, lerakom az ágakat az út szélére. Balra lakom, jobbra kocogni kezdek, letaposott, vékony hóréteg, nagy meló a bokának, combnak, alig kocogás ez, fagy a fenék, de gyorsulok. A szokásos kis tisztásnál fordulok, az ágakig, és aztán haza az ágakkal. 4300 lépés, 27 perc, összesen 1 óra 12-t voltam mozgásban. Itthon aprítok egy kicsit, sajátot meg a hozottakat is, balta, láncfűrész. Még meleg a kályha. Megrakom. Írok. Eszem, csodás fokhagymák, darált marhahús, a petrezselyem szárával. Nyújtani fogok.

Este nyújtok meg izmozok végül. Nyújtott, aztán terpeszülésben G. lenyom és közben vicceseket mond a fülembe. Oldalemelés, vállból nyomás több körben, súlyzós hasprés, bicepsz curl combnyújtással. Spárga, kézenállás, derékgyötrés, híd.

Gyermekeim leűztek a tonnányi, öt köbméternyi legójukkal a tornaszőnyegről! Ne nyúljak hozzá! Kénytelen vagyok futni és a teraszon fűrészelni (fát).

Mámoros este: nyakból steak, pirított gombák, blues-jazz, francia vörösbor, zsongás a hóesésben.

Január 12. A tegnapi nap végig itthon ügyintézős, rendszerezős, írós nap volt, estig ültem, nem is tudtam rávenni magam semmi kintlétre, tornára, iskolába se kísértem, és nem volt jó, de mivel 4 előtt ébredtem, és szétzúztam az agyam, nem tellett már a két kis kutyasétán és némi házimunkán, futárfogadáson kívül más aktivitásra. Ma logikusan száguldozás jön: napfényes-fagyos erdőben a szokásos “kis kör”, 5010 lépés, szűk félóra, utána bringa, város, teendők.

Reggeli szelfi:

Nyúliát is elviszem fodrászhoz.

Január 10. Ma nem csak íróasztalt létesítettünk:

Az írónőnek íróasztala van! És micsoda szeretet van a violaszálban!

, hanem előtte futni is mentünk! 4900 lépés a szokásos kis utunkon meg vissza, pici szint, faygos foltok, ami 4,23 km, ez 29:15 volt. Eszméletlen hideg.

Délután én bringával a városba. Este tarja gombával és zellerszárral, halászlé, előétel: kacsamáj.

Január 9. Kevés volt a tegnapi sport, erősen megfogadjuk, hogy akkor Szombaton Együtt Futunk, megyünk is egy hegyi kört a napfényben, az eleje lépcsőmászás és üvegek vitele a gyűjtőszigetre:

9190 lépés, a Garmin szerint 7,83 km, 58 perc, 680 kalória. Volt benne emelkedő is, meg ösvényen, köveken apró léptű lefelé. Kutyával pár szarszedés, én pisi. A János-hegyig irritáló tömeg: kérem vissza a hegyemet!, ezek autózni és konzumálni jönnek csak.

Este még negyedórás súlyzózás, spárganyújtás, fejenállás, haskerék, ágyról lelógó hasazás.

Kacsamáj, lencse, halászlé, rakott kelkáposzta, egy-egy garnélarák, túrógombóc, vörösbor (OMAD).

Január 8. Reggel suliba rohanás (ez hegymászós), napközben bringa, este kifutás rózsámért, nem túl sok (1700). Spárganyújtás. Szusi, lencse.

Január 7. Húsz perc súlyzó és nyújtás (híd, dancer’s pose, spárga, kézenállás), boltba futás (1700 lépés), cipekedve haza, utána bringa le a városba, nagy séta Pestre a napfényben statisztakifizetésekért Judittal, bevásárlás a csarnokban, bringa haza. Este kifutok a gyöngyvirágom elé, ez is 1700.

Január 6. Reggel ágyról lógva hasazok egy kicsit. Napközben írok, levelezek, írok, délután a gyerekekkel tanulok (ilyen is van), késő este elviszem a kutyát. Ma szalma vagyok, a tilosban futok 8200 lépést, isteni levegő. Nyújtok (combot). Holnap akrobatika.

Január 5. Tegnap, 4-én csak séta, reggel sáros hegymászás (Harangvölgy), plazmaadás, sportszünet, csak bevásárlás, bringa. Két napja ebben ringatózom, hogy özönlik a szeretet, a blogjelentkezés. Reggel kísérem Dávidot, ez pici séta. Napközben írok, írok, ügyintézek, főzök, pici házimunka. Este jön az én violaszálam, tudom a fogas menetrendjét, kiszaladok elé, ő bringával, mellette is kocogok, de csak 2500 lépés.

 

Január 3. Kutyás futás a szürkületben, a vége vaksötét, előbb a szürke, aztán a zöld részen, 1 óra 40 perc, 180 m szint. 14320 lépés, eddig ezen a télen a leghosszabb. Egy pisilés, 10060 lépésnél. Lefele a szerpentinen hosszú léptek, jó tempó. Három ilyen, az már maraton! Kéne nyújtani, de most takaró alatt didergek. Másfél kiló lejött.

Január 2. Vibráló életöröm. Összeszereltük a láncfűrészt (2014-ben vettem, két éve nem használtam). Micsoda munkamegosztás: az én rózsám omlettet süt, én meg láncot olajozok. Aztán némi gyújtósnak valót darabolunk a teraszon, és így nem fázunk. Délben séta lépcsőzéssel (bevásárlás). Délután nyugi van és enyém a nagyszoba, súlyzózás a 4 és 4,5 kilóssal, intenzíven. Nettó 45 perc, 30 ismétlések, 2 vagy 3 sorozat: oldalemelés, vállból nyomás, inga, merev lábas felhúzás, hasprés súlyzónehezítéssel, ATG guggolás (10-ek), bicepszhajlítás combnyújtás közben, csípőemelés, haskerék (15-ök), tárogatás és fekve nyomás.

A nyújtás rész: kézenállás oszlopnál, ott derékgyötrés (fent a képen), spárga, híd. Minden nap kell nyújtanom, nagyon bemerevedtem.

Nem szoktam izoláltan tricepszezni és a kizárólag combfeszítőt célzó gyakorlatokat is kerülöm; általában a súlyzóval a karokat, vállat, törzset, mellet célzom, épp csak és kis súllyal edzem-feszesítem a fenekemet és a lábamat, arra a futás és a bringa van. (Ugyanaz a súlyzópár karra közepes, lábra-fenékre kevéske.)

Január 1. Járatlan utakon, el Csillebérc felé sáros túra. Süt a nap. G. méri, 8,1 km a vége. Forralt bor. Este nyújtás.

Ez egy futós kép, tavaly augusztusi, most találtam meg. Sokat futok mostanában.

December 31. Az Évuska, az olyan, hogy miután elintézte, hogy a Ryanair visszatérítse a március 14-re szóló nápolyi repülőjegyét (és annak retúrját), kivonatozik a bátyjáékhoz a gyerekeiért, ott gyalogol, velük hazatér, felteszi főni időzítővel a lencsét füstöltcsülök-darabkákkal, és az esti buli (Örkény színházi sztorizós stream) és mátkája érkezése előtt még gyorsan elhúz kocogni az aznap elhanyagolt kutyával 4010 lépést (csakis pórázon!), majd éjfélkor megfogadja: az új esztendőben EGY LÉPÉST SE! (Ez csak másnapi tréfa, látva a hegyen a döbbenetes számban magukat vonszoló, vadonatúj futócipőjű újéletkezdőket.) Harmónia, lencse, virsli, a kicsinyek buliznak. Felnőtt- és gyerekpezsgő. Éjfél után tíz perccel ágyba zuhanás, iszonyatos robbanások mindenhonnan.

dec. összesen: apró mászkálás, nem-izzasztó kardió 12, közepes izomokat is bevonó terhelés 13, zúzás (minden hosszabb súlyzó és 4 km fölötti futás) 19 alkalom.

December 30. Nyújtottam este finoman, eléggé fáj a tegnapi. Spárgát, kobrát, kézenállásban a lábamat hátra (nyújtva), combot.

December 29. Volt (van) egy kis eü issú, de délelőtt a magam kíméletes módján 20, aztán 30, aztán még 45 percet súlyzóztam, erősítettem és nyújtottam, megállás nélkül. A felvétel a középső 32 perces adagról van:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

De sőt, annyira elememben voltam (pedig menstruáció 2. napja), hogy a kutyát felvittem a víztoronyhoz, fölfele kettesével szedtem azt a kettőszáznyolcvannyolc lépcsőfokot, aztán cipekedtem haza (kutyakaja, húsok), beraktam a kutyát meg a cuccokat a hűtőbe (a kutyát csak a lakásba), és, épp sötétedéskor, kocogtam még 7010 lépést, benne a szokásos lankákkal. Ez így elég lemerítő, bő három óra sport, és különösebben sokat sem ettünk. Jól tettem, hogy mente futni, mert másnap már izomláz és fos idő volt, ki se mozdultam. 

December 28. Este háromezer lépést terveztem, végül 10523 lépés futás lett, annyira jól ment, 6-7 ezernél szárnyaltam. Hosszútávfutó vagyok! Januárban vagy egy fél-, vagy egy egész maratont fogok futni itt a hegyen, csak úgy, magamnak. (végül persze nem, de majd)

December 27. Nagy hegyi séta, szemétszedés, iszonyat hideg, bő hat km.

December 26. Napsütés, SPD (beakasztós cipős) bringázás a János-hegyre, idióta autósok, de szar volt. De aztán élveztem, csak nagyon átfagytak a végtagjaim. Futás közben sose fázom!

December 25. Alkonyatkor, és az már egy kicsit később van, futok 10712 lépést, el a Szépjuhásznéhoz, itt azért van szint, és tényleg nem akartam nagyon korán kikiabálni, de most már könnyen megy. Terepcipő. Aztán még Lőrincet is kikísérem, az séta, két km csak. és gyújtóst szedek. Beüzemeltük a kályhát!

Januárban maratont futok privát, ha ilyen jó marad a futás.

December 24. Két hosszú, hegyi séta. Délben G-vel, szemetet szedünk és üvegeket viszünk a szigetre, este L-cel. Kutya. 9500+4500 lépés. Halászlé bejgli, tojáslikőr.

December 23. Délben gyors ezer lépés (közelg az én violaszálam a fenyőfával és BASZOTT nehéz, ez power walking), éjjel meg szabad lelkű 6250 lépés, kis kutyakaki-, szemétszedés – a végére leszáll a köd. Csodálatos érzetek töltenek el, újabban szeretek futni, régebben fegyelem volt. Semmi teljesítménykényszer nincs benne, a kutya is imádja. Valószínűleg a tilos izgalma miatt járok éjjel (amúgy tegnapelőtt pocsolyába léptem és azzal együtt is).

December 22. A mai rövid, kora délután: 31 perc nagy súlyos edzés. Mivel 2×10 kiló a súlyzó, van, amiből csak három vagy öt ismétlés megy. 2-3-4 sorozatok.

Oldalemelés 3, vállból nyomás 3, overhead guggolás (vízszintesig) 5, döntött törzsű felhúzás 15, merev lábas felhúzás 15. Négykézláb lábemelgetés bokasúllyal föl és oldalra (15-ök), donkey kick (15). Tízkilóssal kézben (mell előtt tartva) hasprések (30). Zsámolyon fekve nyomás. Állva lábemelgetés bokasúllyal hajlítva, nyújtva, oldalra hajlítva. A végén az eleje újra: oldalemelés, felhúzások, guggolás, vállból nyomás. Semmi szünet, dinamikusan végig. Csatak.

December 21. Kora este 6000 lépés futás, kis biciklizés.

December 20. Két közepes séta és egy négykézláb sikamikálós takarítás, semmi energiám nem maradt edzeni.

December 19. Kora este futás: nem volt elég 9100 lépés, ami a kapunk előtt teljesült, tettem rá még egy másik kört, 13150 a vége. 32 órás böjt (kávé csak).

December 18.

Este súlyzózás: oldalemelés, vállból nyomás, felhúzás (hátizomra), merev lábas felhúzás, overhead guggolás, inga, előreemelés, bicepsz karhajlítások, mindenből 12 ism., négy kör, a végén ugrókötél, közben az én angyalom fekszik, néz, ezért nem cipelem át a könyvespolcdeszkát fekve nyomási céllal, hanem odakucorodom, elalszunk.

Megnéztem, mikor hány kiló voltam, DEXA fényében azt is, mennyi izmom lett. Hát, nem nekem kell magyarázkodnom itt. Szép, finom hullámvonal. Régi ruháim mind. Volt egy mentális képem egy 67 kilós nőről, de az izom szebb. Glikogénmentesen 73.

Ez érdekes:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208150/

December 17. Egész nap írtam, főztem, mostam, felmostam, pakoltam. Behoztunk tanulós lemaradásokat, ajándékkészítés, lelki élet, így vaksötét este (11) lett, mire mentem futni. Ma csak hárman vagyunk itthon, ezért is, ha G. jön, akkor előtte vagy érkezése idején megyek. És le se bírok állni, még tovább, még egy ficak! Mindez a tilos izgalmával. Egy lélek sincs. Ijesztő elemek: vaddisznókonfliktus, hatalmas kergetés, és egy guberáló bácsi, ő nem ijesztő, csak túl hirtelen volt, ahogy megláttam. Csúszik az aszfalt, majdnem, azért terepcipő. Egy éves, és most kényelmes (lábujjam, ugye). A színét szeretem. Sokat volt sár és avar is.

Gyorsulok, hosszú léptek, energia. Lehet, hogy számít ez a pár decemberi futás, vagy csak ideális a 2 fok? Talán most menne 58 perc alatt is (síkon) a 10 km?

Órát nem néztem, 3000-re indultam kicsit nyűgösen, de ott már minden jó, aztán 5, 6, 8, 9 a cél… végül 10012 lépés, beletettem a végére meredek részt is. Pompás gondolatok. Egy kicsit ellensúlyoztam az előző két sporttalan napot. Decemberben eddig már megvolt vagy ötven km, ami csak futás.

December 16. Kis súlyzózás a konyhában, az ott végzett műveletek közben, este kifutok a mátkám elé, de gyors a lába, így hamar találkozunk, és csak 20 perc a futás-séta. Tegnap meg buszig bringa, városba menés, ott sok intéznivaló, cipekedés, de mozgás semmi.

Rózsám télálló futógatyója ímhol, megérkezett. Már csak egy karácsonyfa kéne, ami alá. Idén amúgy szellemes ajándékok lesznek.

December 14. Városi jövés-menés. Este a ködben, kutyával (stb.) lassú futás, 7000 lépés. Fáj a vádlim, nyújtottam.

December 13. Ma egy nagy, beszélgetős séta alkonyattól estig a hegyen, nagy kör (Mátyás király út–Tündérhegyi út–Jánoshegyi út–Normafa út–Hollós út–Mátyás király út), 13 körüli km, két és fél óra, nagy köd és átfagyós hideg. Itthon még nyújtások és bő húsz perc súlyzózás: kar, válll, hát, fenék, illetve hasazás. Disznótoros délben, este nagyon pikáns zöldségköret paprikával, gombával, paradicsommal, zöldbabbal, póré- és vöröshagymával, fehér- és sárgarépával és fokhagymával, kolbászszír és olívaolaj keverékén sütve, natúr grill csirkemellel.

December 12. Ma este kis bemelegítő súlyzózás, aztán egy kicsit hosszabb kar, váll, hát, a kettő között a ködös vaksötétben a kutyával 5557 lépés futás. Este hatalmas sajt-, sonka-, tepertő-, oldalas- és csirkenyesedék-zabálás kovászos uborkákkal, paprikákkal és egy nagy dózis zöldségleves.

Hasazás az ágyról lelógva.

Zsiráfként élek mostantól.

December 11. Este a kutyával bő félórás futás, nagyon hideg volt. Áramakadozási sötét, erdő is, köd. 6070 lépés. Azért este megyek, mert eltelik a nap, és aztán észbe kapok, nehogy már ma ne (8-f9-ig mentem végül). Sötétben a köd és a tél nem nyomasztó, hanem izgalmas, főleg az erdei állatok zaja. Ha fagyos a bőr, valahogy érzéstelenítődik a futás, amellett, hogy az alig vizuális élmény miatt könnyebb fejben jelen lenni. És egyedül is könnyebb, mint ketten. Semmi zene, podcast, csak a futás.

December 10. Intenzív, tempós, húszperces súlyzózás összevont gyakorlatokkal: felhúzás, clean and press, overhead guggolás összekötve. Oldalemelés, bicepsz, inga.

December 9. Kora este (5-kor) 50 perc futás a kutyával, lendületes, hosszú 8510 lépés a szokott utakon. Imádok sötétben, forgalommentes időben futni, befele figyelni, fejben teljesen jelen lenni. Más kutya sincs, csak az enyém van, aki mindent tud, jön szépen, autó se, zaj se, ember se.

Megkaptam a zsiráfos leggingsemet, köszönet, hogy támogatjátok a blogot!

December 8. Estefelé nehéz (10 kilós) súlyzókkal rövid gyötrés: váll, guggolás, bicepsz, felhúzás, inga. A két 10 kilóssal 5 ismétléseket bírok. Híd, spárganyújtás is újra. Bringa.

December 7. Ma volt a hosszú, nagyon korán kelős (3.40) forgatási nap, és ezért tudatos akartam lenni: nem enni bénaságokat, keveset enni, sokat mozogni. Már öltözésre várva is egy kis ugrókötél, nyújtás és ugrálás, aztán végtelen mennyiségű járkálás a tartózkodónkul szolgáló 2-es stúdió szélén körbe, körbe, és utána következetes, apró lábemelgetés a díszletben is, három irányba, 15-ösével, legalább 20 sorozat per irány és láb. Sőt, falnál rézsút fekvőtámasz. És nem voltam szarul! Bringa oda is, haza is. Nagyon elfáradtam. Este steak (hátszín) és lapocka, zöldségekkel.

December 6. Futás és súlyzó. Egy enyhe (de meredek) kutyaséta napfényben. Napközben combból steak, este fogasfilé vegyes lepirított zöldségekkel. Két kis adag súlyzózás: oldalemelés (váll), fűrészelés (hát), felhúzás, bicepsz, kétszer bő negyedóra, és egy kis hasazás, ágyról lelógva 55 felülés. Még egy erdei kutyaséta, a 3 km-es, oda beszélgetünk, visszafele a rózsám kezébe nyomom a pórázt, hazafelé futok egy gyorsat, kis ficakkal megtoldom, 5050 lépés, 32 perc. A tegnapi lépcsőzést érzem a boka, alsó vádli körüli izmokban (244 fok az a lépcső, amin háromszor). Pici combnyújtás is.

December 5. Isteni kapcsolati-kutyás kardió kora délután, végre hosszan: beszélgetés közben föllépcsőzünk kb. 300 méteres távon, utána laza lekocogás a Normafa úton, majd a Mátyás királyon, az emelkedik. A futós szakasz kb. 2600 m. Ez a kör háromszor, a vége hazafutás a szürkületben.

Kerek tízezer lépés (mert kiegészítettem, de mondjuk az elejét meg nem számoltam), sportóra szerint 250 m szint, 1 óra 20 perc, 9,09 km, 750 kalória. Ma is egy kis bicepsz is, ugyanúgy.

December 4. Ma sok városi mászkálás, teszteltek, bevásároltam, bringáztam és gyalogoltam, este kutyaséta, később kikocogtam a fogasól érkező dearest elé, de ez csak 800 m. Itthon pedig féltérden combfeszítőt nyújtva bicepszeztem egy keményet az ötkilóssal, illetve fenékre is ment egy kis súlyzós lábemelgetés (súlyzó a térdhajlatban). Steak (vagyis, comb) rokforttal és málnával.

December 3. Az apró tettek jelentőségét nem szabad lebecsülni. Tudtam, ma forgatás (próbanap) van, korai kelés, nem lesz edzés, se jó kaját nem adnak, végül a péksüteményekre nemet mondtam, de távolról sem ideális. Viszont bringával mentem. Míg vártunk az öltözésre, de a díszletben várakozva is én lábat emelgettem, járkáltam, megragadtam ipari állványelemeket, azokkal felhúztam, vállaztam, guggoltam, mert őrjítő álldogálással, feszes jelmezben, mozgás nélkül tölteni a napot. És jólesett, de sikerült annyit is csinálni, hogy enyhe izomlázam lett (váll, combhajlító).

December 2. Jövés-menés, biciklivel a buszig, a városban gyaloglás, felköszöntöttem a fiam és hazahoztam a kölcsönadott kutyát, vele gyalog a hegyre haza (elment a busz). Súlyzóztam ma egy negyedórát, aztán hazajőve még negyven percet, főleg fekvő, ülő gyakorlatok, hasazás, mell, váll. Tegnap volt az abszolút sportszünet, feküdni is nehezemre esett, de azért a forgatás előtti tesztre a Soroksári útra bringával mentem.

November össz: enyhe 12, közepes (4 km-ig a futás is) 12, zúzás 10.

November 28. Még világosban elmentünk piacozni (G., Dávid, én), ez nagy séta a buszig, ott is jövés-menés, tojásosdobozok, üres üvegek, vettem kétféle hurkát (lebeszéltem az eladót, hogy kolbászként számítsa), kolbászt, töltött káposztát, diót, mézet, tojást. Isteni zsíros húsárukat is vettünk, sült oldalas, de ugye nem lehet beülni sehova, csak úgy, utcán, kézzel, tök éhesek voltunk, előrelátóan vittem mustárt is kis tasakban, mámorító élmény volt, D. rántott csirkemellet tolt ugyanígy. Ez az ilyen spontán, nem polgári, leszarós, én ettől érzem jól magam, közben sok ilyen “jaj, ki mit szól, elég jól öltözöm-e, helyesen viselkedem-e, tüchtig-e a gyerekem” megnyilvánulásra botlok, és viaskodom magammal, hogy ne nézzem le őket nagyon láthatóan. A cuccokkal jöttünk haza a szürkületben, bő négy kilométert mentünk, és még nekiindultam fél 6-kor futni. 8100 lépés, köd, homály, nyirkos szitálás, imádom ennek a befele figyelő lelkiállapotát, erejét. Nagyon szeretek hidegben futni. Tegnap bele-belenéztem a 24 órás körzős versenybe (live volt, stream), amit a Salomon szervezett:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=730777167839464&external_log_id=b403a4e4-9eb6-4819-869c-2def41b47c02

November 27. Kétszer húsz perc változatos súlyzózás, fekvenyomás és tárogatás, hasazás, guggolások, inga, oldalemelés. Nem túl változatos, mégsem unom. Kis városban mászkálás és bringa is. Holnap már nyújtok.

Így nézek ki.

November 25. Apróra darabolt, összességében intenzív edzés, és csak este, amikor a rózsám jön, zuhany. Ki-be járkálok, mert enni kérnek, postás jön, pisilni kell, feladatlap-nyomtatást intézek, és amikor visszatérek a Bázisra (az ágyhoz, amelyen fekve halhatatlan műveimet írom), megragadom a súlyzót, és nyomok mondjuk 15-15 oldalemelést, 20 serlegguggolást, egy másik 3 percben 15 felhúzást, 2×15 ingát, vagy 15-15 bicepsz karhajlítást. Nagyjából ugyanazok a gyakorlatok, de vagy húszféle, és tucat ilyen szessön már érezhető.

Azt veszem észre, főleg ha régebbi sportügyi gondolatfolyamaimat, leírásaimat is olvasom, hogy ma már nem gondolkodom ezeken. Nem kell nekem akarni, tudni, megfogalmazni, kezdőként fogadkozni, hogy mi van és mi legyen, mert készséggé vált. Az, hogy érzem a kardió hiányát, az izmok tnyulását, a rövidülést, túlterheltségét, vagy hogy megmérem a vércukrom és az eredményt értelmezem (ez nagyon tanulságos!), hogy böjtölök, hogy milyen gyakorlat, milyen intenzitás, milyen eszközzel. Illetve mindezt a lakásba rekedt állapot is meghatározza. A spontaneitás haladó állapot, nem kell rávennem magam semmire, pont ennyi kell. Illetve jó lenne napfény, meg úszni, persze.

November 23. Ez a mai. Inkább a változatosság miatt.

https://www.shape.com/fitness/workouts/top-10-new-exercises-thinner-thighs

November 22. Olyan teljesnek érzem magam. Minden rendben van. Volt több hétig egy köd, egy homály, ami miatt elégedetlen voltam és nyugtalan, ez most eltűnt. Az oka nem is a három napnyi napsütés, hanem az új, élesebb (erősebb) kontaktlencsém meg egy szemvitamin-kúra. Látok, élek, vág az agyam, élvezem, ami van. Nincs dolgom a manipulatív, frusztrált emberekkel, bár szórakoztatóak. Nem marcangolom magam. Nagyon finomakat eszünk. Ma, vasárnap gyors, 4100 lépésnyi közös futás a fagyzugos erdőben.

November 21. Napsütés, futás! Még épp, aztán pirosas fények. Nincs szebb a téli alkonyatnál. 5100 lépés, 33 perc, gondos nyújtás. Sokat kardiózok a héten a hideg ellenére, hát nem?

Aztán este még egy kis súlyzózás itthon a szőnyegen. Hasazással kezdtem: mellkason két súlyzóval felülések és ollózás, illetve felemelt, derékszögű térddel hasprések, jó sok. Először csináltam olyat, hogy négykézláb előreemelés karral, vagyis, így háromkézláb. Amúgy felhúzás hátból, guggolás (overhead ATG) oldalemelés, vállból nyomás, beforgatós bicepsz, inga, közepes vagy nagy ismétlsszámokkal 15-25, súlyzó cserélgetése. Összesen 40 perc. A testtudat, az ügyesség jó érzés, pont ilyen futás közben a koncentrált számolás.

MEGLETT a biciklilakat-kulcs!!! Annyira bonyodalom volt, nagy bánat, levágjuk-e akkus flexszel, korrupt (kódkártya nélküli) kulcsmásoltatás fotó alapján stb. Hatalmas katarzis, és hazahoztam a bringát!!!

Reggel két tojás, császárhús, sonkák, sajtok, az én rózsám felvágta szépen. Este meg a steak elkészülte (hátszín) szakította meg az edzésemet. Vörösbor (francia), uborka, zöld levelek, mustár.

November 20. Hosszú futás. Jön a hideg, már szél volt, sötétedett, de sötétben én gyorsulok, mámoros száguldás, hosszú lépések. Ezt illusuztárja az áprolisban készült fejléckép. Terep (vagyis, aszfalt, de szint), 1 óra 3 perc, 10140 lépés, a Budakeszi útig és vissza.

November 18. Kerek 4000 lépés futás az erdőben a kutyával. Kis lábemelgetés és egy városi bringaút.

November 17. Újra sport, óvatosan kezdem. Elmentünk Dáviddal kutyázni, én futottam, kis séta is, le és föl, aztán nyújtás, és a teraszon gyakorlatoztam.

Süt a nap. Labdával virtuóz híd. Ma egy kis zsonglőrség is.

Súlyzó is.

Overhead guggolás, inga; oldalemelés, vállból nyomás, tárogatás, fekve nyomás két súlyzóval, bicepszezés, a szokásos. Kicsi ugrókötél. A súlyzó aszimmetrikus, és nem terevzek most változást, ezért cserélgetem a két kezem között, és koncentrálok a stabilitásra. Ahogy elnéztem a videót, ha fáradt a vállam, egy kicsit rángatom a mozdulatot.

Boldog vagyok a hat évemtől. Akkor lettem énné, ilyenné. Semmit nem akarok már magamból kihajtani, kifele megmutatni, nincs erre szükségem. Már megvan, belül van, megérett. Nem tudok már újat kitalálni. Nem kell módszer, újdonság, hajcsár, “rendszernek” titulált önelnyomás, fogadalmak. Belül valaki, egy tudati lény, akihez mély közöm van, csendben és koncentráltan, örökké edz, és mivel két meg négy éve a zúzások is könnyűek voltak, de legalábbis szenvedélyesek, így ma egy kis közepes izommunka meg se kottyan. Technika, izommemória, erő, monotóniatűrés, minden megvan.

Amikor elkezdett fogyni a fény, még kedvem lett egy körre, így felvettem a VILÁGOS maratoncipőm, én barom (az előző futás zöld terepcipőben volt), és nyomtam még 2500-2500 lépés futást.

cipő 1. (bal) (a rózsám jobboldali, hehe)

cipő 2., ebben egyszer 30-at futottam, és az amszterdami maratont is. Az első képen koszos. A másodikon mögöttem látható egy igazi futó (a félmaraton mezőnyét ránkengedték, ezért lehet a végén a közelemben egy ilyen lény), na, neki van ez 4% Vaporflyban, az enyém annak egy butább, amatőrebb változata, jellegzetes csónakforma elöl és hátul is. Így is életem csúcs futócipője aszfalton.

ez volt a legjobb versenyem, tavaly október végén. itt már valami 38 km-nél, asszem, a befele fordultságban. azóta nem futottam igazán hosszút, csak 10-et, 5-öt

Este még hasazás ágyban. Filmnézés, steak, harmónia.

November 15. 12 km-es hegyi túra G-vel, kutyával, ködben. Enyhe mozgásnak számolom el. Jobban vagyok. Majdnem 3 óra, 250 m a szint. Tiszta ketó. Azért vastagszik meg a derekatok, mert szénhidráton éltek!

Lelkileg érdekes az edzésnaplót írni: mennyire hat rám, hogy írnak rólam, célozgatnak rám. Itt lóg pár rosszindulatú klón, akik semmiben nem jeleskednek, nem is nagyon edzettek életükben, csak vágyják, hogy ők is menők, és imádnak önszenttéavató módon kifele pofázni. Az egész témát vetélkedésként fogják fel, se lazaság, se komolyság, se hozzáértés, de nagyon szeretnék nekem megmondani, mit hogy kell. Ők aztán tudják a módszert, rájuk kell hallgatni, mennek a nagy modoros, szánandóan naiv kinyilatkoztatások. Kapnak is nyolc lájkot. A tömegmozgalommá nőtt, többéves sportrovat, sok-sok aktív résztvevő után, a ketós könyv, száznál több cikk, közös edzések után, a saját formám és sportélményeim, a Ne félj… facebookcsoport óta ezen csak röhögni lehet. Azért van erre szükséged, mert üres az életed, nincsen senkid, Villő. Ha igaz lenne, amiket magadról hirdetsz, akkor már rég tudnál valami extra mozdulatot, elbírnál nagy súlyt vagy futnál rendesen, hosszú távot, vagy felhoztad volna a bringázást, vagy legalább sportos alakod lenne, de az az igazság, hogy csak pofázni szeretsz, meg innen megkívánt ruhákat vásárolgatni és mutogatni. Semmiben nem tartasz ki, semmit nem csinálsz örömből, igazi stréber vagy, és xcsaka látszatra hajtasz. Borzasztó lehet klónnak lenni, lihegni. Folyton a fotókat csikarni, tekeregni, bizonygatni, színlelni, fölényeskedő mondatokat kiötölni ahelyett, hogy okosan, szépen, másoktól függetlenül ÉLNÉL, eredeti módon. Habár, azt veszem észre, hogy ha elfoglalják magukat a menőnek gondolt külsőségekkel, egy kicsit lenyugszanak és nem olyan idegesek az én dolgaimtól.

Ezt az egészet, amiért ők most lihegnek, én találtam ki. Autonóm módon, senkit sem figyelgetve-rágogatva csinálom sok éve. Aki komolyan edz, szereti, spontán benne, az nem bizonygat. Továbbra se fogok semmit se felszépíteni, se harsány jelszavakba, elnevezésekbe csomagolni, se elszerénykedni, se letagadni, pláne nem ezeknek a szerencsétleneknek magyarázkodni. Ez itt mind nettó és saját. Sem hajszolnom, sem önkímélnem nem kell magam, nekem már megvan a forma és az egészség is, és pont annyi edzés jó, amennyihez kedvem van.

Ketós visszajelzés.

A lelkesedésem töretlen, és nem is értem, miért nem él ezzel a lehetőséggel sokkal több ember… hiszen annyira könnyű így élni, annyira hatásos, és valóban gyógyító! Mindenesetre a változásomat látva már hárman elkezdtek ketózni a baráti körből, ketten a könyvet is megvették, egynek kölcsönadtam. Ami történt: fogytam 7 kilót, és végre 24 alá ment a testtömegindexem, amit másfél évtizede nem sikerült elérni. Pláne nem így, hogy a derekam lett sokkal vékonyabb – már azt hittem, soha többé nem láthatom 🙂 Azt mondják, egészen más formájú lettem, mint amikor korábban próbálkoztam ilyen-olyan fogyókúrákkal… De nem is ez a legjobb, hanem az, hogy gyakorlatilag elmúlt minden tünetem, amitől szenvedtem, legfőképpen a súlyos, krónikus álmatlanság (azóta nem vettem be altatót), és a depresszió, az erős szorongások – a problémákat és nehézségeket is nagy belső nyugalommal tudom megélni. És hogy sohasem vagyok éhes, az ételek változatosak, finomak, nem is hiányzik semmi. A napi 18 órás böjt is nagyon bejött, igyekszem hetente párszor beiktatni, amikor le tudok mondani a reggeli vajaskávéról.

November 12. Reggel hosszú kutyaséta, vele lemegyek, bevásárolok, hosszú, cipekedős séta hazáig. Délben is városi mászkálás, kis bicikli itt fenn buszig és haza. Rohamtempóban szerkesztek egy magánkiadású könyvet (egyébként pont túrázósat!), de igyekszem ma hosszabb sétára vagy kocogásra eljutni délután. Kezdem értékelni, hogy nem fáj semmim soha.

Ma elég nagy vérveszteségem volt.

Mostantól (korlátozás, terembezárás) mi lesz? Ugyanaz. Ugrókötél, súlyzó, bringa és futás. Nagy előny, hogy a bringa szuper állapotú a javítás óta.

November 11. Reggel Dáviddal le, aztán nagy hegyi séta, egész fölmegyek a Harangvölgy aljából, a Normafáig, mert… keresem a telefonomat, ami kiesett a zsebemből egy lejtőn lerohanós fotósorozat kedvéért, még szombat délután. Délben tesztelnek, forgatni fogok újra, aztán felhozom Juli biciklijét is a Városmajorból, ma a temetőnél megyek, ezt meg a tegnapit is beírom sportnak, nagyon érzem combom (cseppizom), fenekem.

November 10. Ködben nagy kör, Dávidot lekísérem, utána meredeken fel a Harangvölgyben. Kegyetlen izomláz (váll, fenék) a hétfői kitörésektől és oldalemeléstől.

Délben bő félóra alatt legyaloglok a hegyről, a zárások előtt utoljára ebédelni a rózsámmal, libacombot. Este hazahozom a bingámat. Megjavították. Az kemény, mert nincs fogaskerekű most 15-ig. Szóval, ide fölnyomom a bringát (315 méter szint), bő óra a szitálásban.

November 9. Terem, az utolsó leheletünkkel is. Oda gyalog és busszal.

Kibírhatatlanul szar a zene. Jelentékeny vállazás 6, 8 és 9 kilóval: oldalemelés és egykezes oldalra dőlt. Hat sorozat. DURVA.

Vállból nyomás, 5×12.

Bicepsz a nyolckilósokkal (4×12 ism., bal-jobb-kétkezes), majd Hephaistos a guggolókeretnél (3×10).

Sétáló kitörés 2×8 kilóval (40), 12,5 kilóval (2×40), majd 2×15 kilóval (40). DURVA

Combgép: 15 ism., két sorozat nyit, egy összenyom. 

Fekve nyomás, 20, 30, 40, 42,5 kg, aztán, mivel Z. kézre esik, asszisztáltan 50-nel maxolok, 1-et, aztán 2-t (majdnem hármat!). Megy ez. DURVA

Plank (4×60 mp), lebegőülések, ollózás a fekvepadon. Híd, kézenállás, alkaron állás, ott lábnyújtások (bordásfalnál), spárga, combhajlítónyújtás.

5,54 kilométer lassú futás (kocogást terveztem, 9,4-es tempó lett belőle, 35 perc, 404 kalória).

Szauna.

November 8. De ma! Az ígért, várt közös napfényes futás vakító sárga levelek közt, aszfalton terepcipőben, annyi a nedves avar. 58 perc, a szokásos úton a Szépjuhásznéig, 9001 lépés! Jóféle átmozgatós bemelegítés előtte, és pici nyújtás utána is.

November 7. Délelőtt vezetett városnézős három kerületen át, délután hegyi nagy séta igazi meredeken, kutyával az alkonyatban.

November 6. Végre újra úszás, Katával, ahogy régen! Kávézás, locs és fecs, kétórás jegy, csev és nyüzs, ölt, szaun’, kinti medence (nem lehet tudni, mi lesz, lezárják-e a világot, ezért nem húztak fel sátrat! és micsoda idő!), 783 tempó mell, szauna, pont kiérünk időben. Napozás még utána is. Fenékgyakorlat, nyújtások mindenhogy, csípő és comb, hosszan, süt a nap, újságot olvasok.

November 4-5. Séta, a meredek hegyre fel reggel, igazi erdő, illetve buszig és haza, ezek azért inkább 10 ezer lépéses napok így. Városban a másikbringa, busszal tudom hazahozni. Pedig 5-én már elindultam edzeni, de aztán egész nap írtamn egy kávézóban, délután más dolgok erősebbek voltak. Például húsok sütése.

November 3. Húsz perc intenzív súlyzózás a teraszon reggel. Délután robogás a kiadóba.

Ketós kérdésekre válaszoltam a kiadó élőzésében A ketogén csoda című könyvemmel kapcsolatban, ami gyakorlatilag elfogyott, így újranyomása várható még idén. Itt rendelheted, (elő)rendelheted, és itt van az e-könyv.

Ez nem a könyvbemutató, az szeptember 10-én volt Molnár Gabriellával, itt megnézheted azt is. Ez egy Q-A, és ezt is látták vagy 2500-an. Meglepődtem, mert nem tudtam, hogy megfelelő minőségű kamera felvételén így hat az arcom, beszédem, semmi előkészület nem volt.

 

Ez a hétvégi Inbody, szép a 91-es score, az ásványi anyag (csont) és a fehérje is. De rendkívül sok vízzel (egy nappal menstruáció előtt), átizzadt cuccban mérték. Nekem okés ez az eredmény, leszámítva a zsigeri zsírt, ami a régi 2-3-asról sunyin 6-os lett (a 10 még normál). Ezért kell szigorú ketó, nekem is. Mellette egy 2016-os eredmény, decemberi, akkor még ennél is több kiló voltam, de lenge ruhában mértek, és naponta, de legalább heti 4x edzettem több órát nagy súllyal, keveset futottam, tiszta ketóban éltem. 1,6 kilóval mutat kevesebb izmot ez a mostani, és pontosan 2 kilóval több zsírt.

November 1. Nem tudok sportról beszámolni, ún. szerelmi nap. Ájult alvás (inkább a korai kelés, utazás, mint a tízesfutás miatt), éjfélkor oson mellém. Délután hegymászós kutyaséta ezüst kabátban. Este másik diákkal hármasban sörözés és libacomb. Vidám, bizakodó leszek, erős és bölcs (a sör teszi?). Eső, bringa, heves menstruáció.

Másnap köd, sok vér, fekszem, írok, kutyaséta csak.

Októberi mérleg: 11 közlekedős-sétálós, 9 közepes és 10 zúzós mozgásalkalom! 

Október 31. Balatonfüred, tíz órától 10,5 km, késve rajtoltunk, mert feltorlódtunk a rajtszámfelvételkor, megrázóan gyenge szervezés. Óra hétkor indultunk végül, így lett a toelódásból távolságtartás, el a 71-esen Tihany felé, aztán frissítő, vissza, a parti rész (Tagore sétány) szép, de aztán értelmetlen keringés, fordítón belül még egy fordító, egyenetlen talaj. A célban a szokásos, fotó kedvéért még egyszer kérték. Utána testösszetételmérés (Inbody).

Október 28. Terem. Z.-skával nyomom, kések, de így az idő szorítása miatt (este színház) nagy a súly, és ez mindig jó, olyan hamar szaga lesz. Szünet nélküli szettek, jóleső 65 perc. Kézi súlyzós oldalemelés (8 kg), vállból nyomás, felhúzás, bicepsz beforgatós módon. 20 kilós rúdal merev lábas felhúzás+clean and press. Bolgár guggolás mélyre, vállon kézi súlyzókkal guggolás, overhead is egy sorozat, ezek a 8-8 kilóval. Fekve nyomás, 42,5 a teteje. Pici kézenállás és spárganyújtás.

Másnap, 29-én nagy meredek séta-fentiboltbamenés, délben pedig életem bringás esése lejtőn, nagy sebességgel. Ép vagyok, sőt, ruha se szakadt, de nagyon para volt, hasra érkeztem, fej nem érintett, jobb könyök és térd sérült. A biciklim épp 9 éves, kap egy pár új alkatrészt, leszakadt a váltókar. Most fáj, de holnap, vagy fájdalomcsillapítóval, vagy anélkül én tízest futok, az tuti.

Október 27. Gyermekeimet kérésükre vidékre szerveztem az őszi szünet első négy napjára. Csütörtöktől vasárnap esti Kapcsolatépítő Napok™, benne tüntetés-séta, kis kutyaséta, mozibólhazameredeken és bringa, meg sok nyugi, de semmi sport-sport. Hétfő este nagy hegyenmászás, ma, kedden kutyás séta, aztán 39 perc, 6150 lépés futás. Sötétben mindig mámor, erőt élek meg. Pici nyújtás is. Holnap terem!

Ez is lesz:

https://www.facebook.com/events/800419017415804/permalink/800419064082466/

Október 21. Gyászos, bizony, gyászos időszak volt ez a pár utóbbi nap sportéletem szempontjából, talán az egyik legsötétebbnek mondanám. Annyi minden volt 16. óta, négy színház, egy éjszakázás, írnivalók, gyerekekkel mindenféle, hogy csak a kutya (több kicsi, egy nagyobb séta), bevásárlás és négy nagy, tempós tekerés meg némi vállazás (főzés közben) volt, mondjuk fos idő is hozzá.

Ma viszont elegem lett, elmentem interjút adni (!) a Katolikus Rádióba (!, bizony, a könyvről amit újranyomnak! a műsor címe pedig, nem röhög, Asztali áldás lesz, november 7-én délelőtt), aztán belevetettem magam az edőterembe. 20 perces, gyorsító futás, 3,31 km, pici emelkedő, 265 kalória. Utána nyújtás, mely izomgyötrésbe torkollik. Ma a 16-os számot találtam ki szervezőerőnek, és két hétkilós súlyzóval csináltam a gyakorlatokat. 48 finom hasprés, lábam fönn, széles terpeszben. 16 oldalemelés, 16 vállból nyomás, 16 Hephaistos-, behúzás:

 

16 haskerék-gördülés, 16 felhúzás, 16 merev lábas, 16 overhead guggolás a súlyzókkal. Térdhajlatban 7 kilós, négykézláb emelgetés föl és oldalra 48 lábanként. 16 landminer vállnyomás, itt 10 kiló van a rúdon. Közte híd, combnyújtás, spárga.

A végén 20, 30 és 40 kilóval összesen 100 fekve nyomás tíz szettben, két bukással. 20 perc szauna. Sok bringa.

Október 15. Délelőtt a kutyával 2500 lépés gyors futás (mentem volna hosszabbat, de valami gebasz volt az erdőnél, tűzoltóautó, rendőrök, nem engedtek be), utána családi és szellemi élet, kávézás a fiammal, majd sok írás egy másik kávézóban, ebéd, és szauna, 520 tempónyi mellúszás (szűk félóra), pompás volt. Kinti medence, szinkronúszók, keresztben van a sáv, reflektor, esőszemerke. Ez a fáradtság akkora boldogság!

Decc mí, tudéj in dö bászrúm.

Október 14. Szerda. Két esős nap (vasár-, hétf-) hevertem, csak a kutya meg a házimunka volt, igaz, a 77 kávékapszula-bontás (kicseréltettem az eszközt) komoly csukló- és bicepszgyakorlat! Úgy viselkedtem ezzel a heveréssel, mintha én is maratont futottam volna vasárnap, pedig én csak 10-et és szombaton:

mennyire kamu lenne már így a MARATON felirat alatt, aláírtam az időeredményt meg a távot. volt kézenállás a hátsó sárga vonalnál, de abszolút nem látszik a célfotókon

, és elfacsarodott a szívem, nem is a táv miatt, mert szuper volt és most ennyi volt jó, hanem azért, mert ez most egy darabig az utolsó futóesemény volt, nem lehet tudni, mikor tudnak legközelebb nagyot, igazit, napfényeset szervezni. Nézegettem a BSI híreit, fotóit. Kedden biciklivel hasítottam, időre mentem, összesen volt ez másfél óra, és jó hideg volt. Ma, szerdán már terem, de csak gyors, de akkor is bemegyek, nyomom, vettem bérletet is. Viszont ha az idő kevés, akkor legyen intenzív az 55 perc: futópad, gyorsító 3 km (10 km/h tempó fölé: 20 perc  2 mp alatt 3,67 km), izzadok. Kis nyújtás és hasazás, négykézlábas seggezés, az már Zitával, és három gyors kör lent 12 ismétlésekkel: oldalemelés (7 kg), fekve nyomás 30 kg-val, bicepsz curl 7 kilókkal, plusz még fej fölé tartva a két hétkilóst 12 mélyre guggolás és egy sorozat vállból nyomás. Suhanás színházba a csávómhoz (Édes Anna).

Október 10. Nyűgös kelés, de érzelmek, kávézás együtt, aztán ötvennel robogok le, igazi akciófilmes érkezés Lágymányosra bringával, “nincs esélyed, négy perc múlva rajt, fél kilencig adtuk ki a rajtszámokat”, dehogynem, maszk-eü nyilatkozat-hőmérés-kézfertőtlenítés, ismerős lekapcsolása, rajtszámkinyerés, pulcsim letépése, VIP-be be, nem talál a listán, aztán de, bringát-cuccot lelakatolják, beruhatárazzák nekem BSI-drágák, cipőkötés, kordonon átmászás, “van egy zsepid?”, mintha mi se, basszus, 8:38-kor indultam a Normafától.És újabban mindig ezt csinálom. De olyan jó volt végre aludni.

Kicsit délnek, rakpartra fordul, föl a Lánchíd fölé a Jégverem utcáig, forduló Clark, Alagút, Attila út, az Erzsébet-hídtól felső rakpart. 1:04:00. Tulajdonképpen megtolhattam volna egy kicsit 6 és 8 km között, az a szakasz esett a legjobban, az Alagút után.

Valaki kérdezte, mi az a dudor a hónaljamnál, ezen a képen a jobb karomnál. Az a mellizom.

Október 9. Reggel bringával viszem Dávidot, és feljövök a meredeken (Harangvölgy, feltolom), itthon ugrókötél-súlyzó-hajlékonykodás (a táncosnő-póz tovább), mert ma se tudtunk úszni menni.

overhead guggolás mélyre

Csak finoman. Szombaton tízet futok. Este úgy érzem magam, inkább érzelmileg, mint akit ledaráltak a hentesnél. Kábultan fekszem.

Így néztem ki három éve, amikor hetente 5-ször edzettem hosszút. Három gyerek után. Semmi laza zsír nem volt a fenekem alatt a combomon, duzzadt mindenem. A súlyzós edzés pár hét alatt nagyon meglátszik, nem csak irzomszövet nő, ahnem erek képződnek, eleven forrongás és áramlás az egész.

és ilyeneket írtak, de özönszerűen. Kőkemény voltam, fényes, feszes. Ha most írnák, megérteném:

az volt az első gondolatom, hogy milyen palacsinta ez a nő… állandóan az van, hogy milyen tónusos, ügyes, erős vagy, hogy megnéznek, és akkor itt ez a kép. ijesztően nézel ki rajta és csúnyán puhának.

Vajon ő hogy nézett ki? És azóta? Ma már van ezeknek távlatuk.

Október 8. Bringázás Óbudára, mámoroskodás E-vel, pazar reggeli, írás, napozás, délután vissza. Este nagy kutyaséta meredeken.

Október 7. Reggel bringával viszem suliba Dávidot, felfele kemény menet, de nem hosszú (negyedóra), csipkebogyót szedek. Gyakorlatozás a teraszon (dancer pose). Kurva nehéz megállni benne, lábujjhegyen tök más a statikája.

Délután edzés teremben, Z. a partner, esőben, bringával, szarrá ázva, biciklilakat nélkül érkezem, de akkor is bemegyek, megoldom.

1 óra 40 perc nettó. Szabályos, guggolással és felhúzással kiegészített bemelegítés (7 és 6 kilókkal), rendes fekvőtámaszok (ezt azért írom, mert néha elbliccelem).

Zsúfolt időszak, így egy gyakorlatot annyi szettben csinálok, amennyiben lehet, lábváltok és úgy még egy szett, akkora érték az üres gép. Ugyanemiatt rugalmasan át egy másikra, ha máshogy nem tudnék haladni, evezés a lehúzás helyett.

  1. szett: gépek. tarkóhoz húzás, bicepsz karhajlítás alulról a kétágú kötéllel, csigán, evezés 50 kilóval, csigán lábhátralendítés bokabilinccsel, fenékre, minden lehetőleg nagy súllyal, 12-15 ismétlések, amelyeknél komoly lelkierőt kíván az utolsó 4-6 (ez a nagy súly kritériuma)
  2. szett: taposóakna nyomás vállra, térdelve, 40 kilóval súlyemelés, kézenállás-híd, landmine forogva (hasgyakorlat), ezt megmutatom:

Ez pedig a vállgyakorlat ugyanezzel a szerkezettel:

A gyakorlatok közben fekvőtámasz, híd és plank, combnyújtás. Kegyetlenül kötöttek a combfeszítőim.

Október 5. Igazi nagy zúzás a régi fajtából, egész délelőtt. Edzőterem Zitával.

Bringával érkezem, bemenetkor szerencsétlenkedem. Bemelegítés hatkilós súlyzóval, fekvőtámasz szűken is.

4 körök:

lapsúlyos evezés 50 kg, 12 ism., tricepsz lehúzás csigán változó súllyal, 12 ism., keresztbe húzás csigán 15 ism, 8,75 kg/oldal, asszisztált húzódzkodás 3-ak, tolódzkodás 3-ak (akadozik a gép, csak két sorozat), némi bicepsz hajlítás, kalapács- és beforgatós váltva, 

kísérlet: lábfejen 4 kg, os kettlebellel négykézláb fenékgyakorlat

fekve nyomás összesen 100, 20 és 42,5 kg közötti súlyokkal, a nehezeknél 6, 4, 2 ismétlések, guggolás keretben, simán, 12-k majd 15-ök, összesen 100, lebegőülések a fekvenyomó padon keresztben, illetve AbCoaster oldalsó hasizomra, ugrókötél 50, 50, 120, 120, 120

lógás lefele 20 kilós tárcsával

pici nyújtás, kézenállás, híd, spárga.

Dancer pose: csak a fejemben van az akadály, hogy két kézzel fogjam a lábfejem. Itt a derekam több mint oké, a térdemen lehetne nyújtani, vagy talán a bokát megcélozni a fogással? Meg a csípőhorpaszt és combfeszítőt nyújtani (ez egy állóspárga-variáció ugyanis), és még a vállam kötött nagyon. Ahogy nézem a képen (tök más érzés, mint a látvány), még dőlnöm kéne előre. De nem könnyű ebben hosszan megállni. Ugrókötéllel közel húzás, aztán közelítés:

Utána futok 20 percet, 3,18 km, 276 kalória, 9,5-ös átlagsebesség.

20 perc szauna, maxon (legfönt, forró). Úszom 260 tempót, ami ebben a medencében (22,5 méteres) 20 hossz. Még 15 perc szauna. Kész vagyok, ez nettó három óra, a szauna nem számít. Bringa oda és vissza.

Október 4. Délelőtt a napsütésben-szélben 10300 lépés futás, volt benne két km köves, sáros, emelkedős-lejtős ösvény is. 1 óra 10 perc, kutyaszarszedés, kis kerülők is. Csodás közérzet. Aztán a teraszon napoztam, bicepszeztem három körben és haspréseket is csináltam, illetve tárogattam és fekve nyomtam az itthoni, 4-5 kilós súlyzóimmal. Velőscsontból leves, ez pompás zsír, meg egy doboz szardínia.

Tegnap csak bringázás, kutyaséta, fára mászás volt, elhevertem nőileg ciklus első napján.

Október 2. Tegnap moziba és onnan haza intenzív bringázás, otthon előtte kósza súlyzózás: hasprések, bicepsz, váll és merev lábas felhúzás, hogy legyen valami. Nagyobb séta a kutyával. Ma végre terem, másfél óra, böjtben. Bemelegítés, fekvőtámasszal a hat gyakorlat, és a rituális átmozgatós nyújtás a bordásfalnál. Aztán kissé összevissza többféle gyakorlat. Vállra oldalemelés 6 kilósokkal, és clean and press olimpiai rúddal, utóbbi merev lábas felhúzással, ami fenékgyakorlat. Húzódzkodás (20 az ellensúly, lassan csinálom), hatszögben sima és merev lábas felhúzás, Hack-guggolás nagy súllyal. Harangozás nagy súllyal (ez hasizomgyakorlat). Kézenállások, híd, átfordulás, mellen gördülés. Szauna. Ruganyos vagyok, fél éve nem voltam ilyen kevés kiló (73,8 csuromvizes cuccban). De ez nem fontos, csak a lassú, sunyi formavesztés (izomcsökkenés), a nem elég edzésből adódó elnehezedés az, amit el akarok kerülni.

PODCAST, benne Lubics Szilvi, Bódis Tamás, EdGergej és jómagam! És még mások is.

https://nemaze.blog.hu/2020/10/01/testedzesfuggoseg2_interjuk

Szeptember 30. Ma nagyon motivált voltam, hogy nekimenjek a szélnek, el kellett mennem ügyfélkapus új jelszóért, hogy az utolsó pillanatokban regisztráljak az elektronikus számlás felületre. És lőn, na de akkor előbb a kutya, megyek vele, de akkor már futok. Tíz másodpercre a nap is kisütött! 5200 lépés a szokásos kis távon, egy kicsi plusz ficakkal, hogy 5e fölött legyen. Este, a városból visszatéréskor újra almaszedés, zuhogott. Imádom ezt az erőt és az outlaw fílinget. Gyönyörű ez a fa, elképesztő alma van rajta, forgalmas (de nem bűzös) közterületen áll, és csak én szedem.

Az előző napokban nem sok minden, esőben hazajövés szatyorral, bokáig gázoltam a vízben, tűzhelynél diskurálás, borozás-főzés közben az épp ott heverő súlyzókkal pár váll-, bicepszmozdulat, guggolások. Két megbeszélt, majd lemondott edzés. Viszont emlékezetes, hogy kell ezt mondani, randik.

Szeptember 27.

Futok egy nagyot, már sötétben. Holdfény! El a Budakeszi útig, dimbdomb, 9120 lépés , 58 perc, gyors, könnyű. A teraszon pihegek és combot nyújtok, hasazok húsz percet (150 nyugis hasprés).

Szeptember 26. Csak séta. És fára mászás, almaszedés!

My hero.

 

Szeptember 25. A dream team úszik (Z., K. és én). Csak 500 tempó, laza 25 perc, pici szauna, bágyadt napozás állva-diskurálva.

Decc mí, és én nem tudom, mifasz van, de néha ezen a gépen a kamera elérhetetlen, ha meg ilyen, akkor ennyit tud szegény (a sütőt viszont hirtelen ötlettől vezérelve G. tegnap bekapcsolta, mert ő úgy süti a sztéket, hogy előbb serpenyőben kéreg, aztán alufólia és sütő, és, láss csodát, nekem ez nem jött be, de most újra ment, 14 hónap után. kiszáradt ott valami…?). Viszont ezt az érzést, ami a képen van, imádom. Én valójában soha nem hiszem el, hogy ilyen magasra, ekkora, ilyen az ívem, a hajam, a körvonalam, mert nagyon sokat írták nekem dühödten, hogy milyen rossz meg ronda vagyok, out of the blue, mindent kielemző, ingerült álnevek. És olyan jó érzés, hogy nemhogy nem győzhetnek, hanem labdába se rúgnak.

Tegnap bringa a postára, meg este romantika a hegyoldalban, meg nagy húsevés, pici bor és nyújtás a teraszon, viszont tiszta ketó volt, semmi kompromisszum.

Szeptember 23. Délelőtt a kutyával lekocogok az erdőn át a sulihoz, mert D. itthon felejtett egy könyvet. Aztán a szépséges Harangvölgy fölfele (az egy 300 méteres lankás és egy 300 méteres, keményen meredek szakasz), és a sík részen hazafelé is futok. Ez az egész változatos terepű és haladású mozgás 50 perc, kakiszedéssel. Erre tekintettel teremben csak súlyzó.

Bringával megyek (ezt is minek írom, mindenhova). Nagy súlyokkal, szaunával a Nyugatinál, Zitával:

Oldalemelés, előreemelés, bicepsz és felhúzás az elején, 7-7 kilóval.

Combközelítés és -távolítás, 20-30-ak, ez a gép elég vonzó, mindig hamar elfoglalják, ezért inkább egy ültőben megcsinálok többet a kétféléből, így 3 kör.

Oldalemelés, egykezes is. Felhúzás (amikor várni kellett).

Bolgár guggolás 10-10 kg-s kézisúlyzóval. 4 jkör, 8-ak lábanként, aztán már csak 6-ok (iszonyú lelkierő kellett hozzá).

Négykézláb térdhajlatba tett súlyzóval vízszintestől fölfele lábemelgetés, oldalra is pár.

Hasprés a kulcscsontra fogott tízkilóssal, 2×50.

Pici nyújtás (kobra és combfeszítő-csípőhorpasz), hidak, kézenállás.

Zita még fekve is nyomott és húzódzkodott.

Szauna, ott csípőemelések finoman (25, aztán bejöttek).

Szeptember 20. Ez az első rész, és Simonyi Balázs egy hét múlva teszi ki azt, amiben mi (Gergej, Laci, én) szereplünk:

https://nemaze.blog.hu/2020/09/20/testedzesfuggoseg1_demetrovics

Szeptember 19. Reggel futás, szűk félóra, 4700 lépés az erdőben a kutyával. Délelőtt séta (Budapest Beyond), utána lazulás, beszélgetések, bringa, színház.

Szeptember 18. Dávidot bringával viszem le, rohanás van, mert túlszerelmeskedtük (overlove) a reggelt, onnan visszatekerek a hegyre izmosan, egy hosszabb úton, ez 3,2 km, 105 m emelkedés, tizenhét perc. Egy órát súlyzózom a teraszon, közben kissé felnagyítva előttem a HVG 360 cikkei megnyitva. Guggolása kézisúlyzókal, ATG overhead, és serleg- (összesen 150). Lábemelések kifele, épphogy. Oldalemelés kézisúlyzóval 8×10. Bicepsz curl 4×10. Vállból nyomás. Felhúzás. Spárganyújtás, híd, fejenállás.

Szeptember 17. Reggel Dávid lekísérése, meredeken és nyugiban visszakapaszkodom a dombtetőre a Harangvölgyön át.

Délután terembe száguldok, gyors edzés Zitával: vállat, bicepszet melegítünk, utána egy nagy szett nagy súlyokkal: 15 kilós fej fölötti tárcsával ATG guggolás,

taposóakna (landmine press) nevű egykezes vállgyakorlat:

https://www.youtube.com/watch?v=t9GuiNQo1O4&ab_channel=IanNimblett

csigás gépen bokabilincses lábhátrahúzás.

kis kiegészítések, amikor várni kell: felhúzás kettlebellel, oldalemelés 6 kilóval.

Négy kör, és ma ennyi, rohanok hajat mosni, mentünk az Új Színházba (bizony). Huhú, mekkora troll voltam! Lásd a Kultúrnaplóban a szept. 17-es bejegyzést.

Szeptember 16. Visszamentem, de most Almádiban leszálltam, onnan bringáztam Füredig, a kikötőben megpihentem (megint a Karolina kávéházban), aztán Tihany keresztül s kasul bejárásával Örvényesre, ott nagy úszás, napozás. Összesen 34,6 km, de a bicikliút oda-vissza terelései miatt, a mólós kiruccanásom miatt több is. Átgondoltam az életemet, döntéseket hoztam. (sajnos nem olyan könnyű végigcsinálni ezeket, a szerk., szept. 25.)


Szeptember 15. Ez nem sportnap, de azért bringa a Balaton partján, kb. tizenöt kilométer az egész nap. Ide visszajövök majd egyedül, nyugalomban.

Szeptember 13. Durvuló izomláz. Kutyát sétáltatok. Előkerült ez a nadrág abból az időszakból, amikor még ESPRIT-cuccokat vettem, 2013-as lehet. 85-6 kiló lehettem? De nem is kilóban sok a változás, hanem összetételben. Nem rossz nadrág amúgy. Hat mérettel kisebb a mostani.

Szeptember 11. Úszás Katával (MOM), végre úgy, ahogy régen: 38 perc, 650 tempó, elnyúlva, kéjesen. Süt a nap, alig vannak, kinti medence. Napozás, diskura, 12 perc szauna, kávézás. Tele vagyok tettvággyal, jó programmal, ruganyossággal, élménnyel. Élvezetesek ezek a napok, kedvenc időszakom.

Reggel (ez naponta) Dávidot kísérem le, aztán föl a kutyával erdő, szépség.

Kegyetlen izomláz a combban-fenékben a guggolástól, pedig csak 45 kiló volt. Vissza akarok erősödni 60 kilóig. De nem feszes ez bennem: ha jólesik, csinálom – csak akkor csinálom, de ugye gyakran esik jól.

Este podcast készül a túledzésről/edzésfüggőségről. Egy nagyon kedves olvasó, egy nyelvész, Gergej és én! Csak én vagyok lány. Simonyi Balázs vezette, nyűgös voltam előtte (aludni akartam már, kínlódtam a nettel), de élmény volt. Teszek majd linket, ha elkészül!

Szeptember 10. Délelőtt filmpremier (Felkészülés…), aztán egy kis csevegés, kávé, írás, ügyintézés, az Újpestre száguldós könyvbemutató előtt pedig összeszedett zúzás (a Nyugatinál):

24:30 futópad, 4,15 km, 315 kalória, 9,5-ös tempó 1,5-ös emelkedővel,

két intenzív gyakorlat: tarkón súlyos guggolás 45 kg, 5 sorozat, 12 ism., és döntött törzzsel egykaros oldalemelés (8, 9, 10 kg), 4 sorozat, 8 ism. A cseppizmom jajong a 3. guggolássorozat után.

lefele lógás kicsit

szauna tíz percben, ott nyugisan 100 hasprés.

Én olyan tündökletesen jól vagyok ettől, lüktető boldogságot érzek, igazi ünnep lesz az estéből:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=667557993881230&ref=watch_permalink

A bicikli összesen 31,2 km, térképes adatok szerint, és a nagyobb részét tempósan toltam. De még a Népszigeten is jártam.

Szeptember 9. Elmaradnak a budai könyvnapok, de holnap bemutató 5-kor!

https://www.facebook.com/events/895695660954365/

Szeptember 8. Kiemelkedő kardiónap és mámoros élmények: reggel komoly, hosszú kutyás gyaloglás (funkcionális, hegyvölgy, 7320 lépés, 1 óra 20 perc), utána igen hosszú és tempós biciklizás koktélruhában, Óbudára és vissza, lendület, erő, szerelem.

Szeptember 7. Hat éve kezdtem az egész sokedzés-tudatoskajálást… Számon tartom a napot. Ma délben kerültem le a városba, több szempontból is zavaros, kellemetlen nap volt, tényleg ennyi minden egy rakáson – milyen védett és boldog az írós burkom, a konyhám, a gyerekeim, az erdőm (nem engedik, elmarad, átszervezik, téved, megszökik, rosszindulatú). Egy bő kétórás edzés, ez viszont hibátlan: húsz perc futás, 10 fölé gyorsulok, 253 kalória, 3,14 km, utána alapgyakorlatok türelmesen, ezúttal fekve nyomás és merev lábas felhúzás, 100 ismétlés 8-10 adagban, közte pici has, nyújtás, akrobatika, teljes súlyemelés, húzódzkodás, kb. 50 perc. 25 perc szauna. Nem úsztam, mert gyulladt a szemem. Bringa. Este úgy volt, hogy színház a Városmajorban, de elmaradt mint határon túli. L. jött (volna) velem, söröztünk helyette, elmesélte első két napját meg a tegnapi élményeit (ő a Lánchídnál állt, meg a Kossuth térre ment). Történelem volt ez. Vele is minden jó.

Szeptember 6. Nem mentem Wizzairre, nem akartam a helyszínen, drágán nevezni (12 ezer). Mentem viszont chartát demonstrálni a városba, bringával, és gyalogoltunk is sokat ismerősökkel, a rakpartra, onnan az esemény után a Bazilikához és a bringámhoz az Astoriához. A Bajcsyn kávéztam, utána Corvin, beestem a terembe, ahol pörgettem egy 3,1 km-es futást, 250 kalória, 20 és fél perc. Utána kétféle, progresszív súlyhasználatú gyakorlattal vállaztam és bicepszeztem is, négy körben. Szakadt rólam a víz, szaga van, imádom ezt, bensőséges élmény. Kicsit nyújtottam, rohantam szaunázni, ahol hat percem volt, mert vasárnap nyolckor zárnak, de közben hasaztam. Bringa haza, pompás esti idő. Szuper, gyors, erős érzet. Majd úszom rendesen, mert zártak, így az csak két hossz volt. Mert mégis. Ha én eljutok edzeni, akkor annyira jól vagyok mindig, semmi se hiányzik, semmi nem bosszant fel.

Szeptember 5. Összeírtam, mennyi sport volt négy hónap alatt, mert hajlamos vagyok arra, hogy naponta (a naplóformában) gondoljak az edzésekre, és ne lássam a trendet, a hosszabb folyamatot. Nem voltam biztos benne, hogy kijön-e a napi egy, vagyis, a heti hét edzésnek tekinthető mozgás. Jellemző az, hogy napokig mámor vagy durva kampánymeló van, olyankor csak könnyű kardió, és akkor utána egy-egy nap van három bő félórás különböző mozgásfajta.

Háromféle intenzitást különböztettem meg, van a közlekedés/séta, a közepes-már izzadós és a zúzás. Az első csoport az újabban itt is említett kutyasétákat (ezek több kilométerek, terepen), hegyi kóborlásokat, városi (közlekedési jellegű) bringázásokat és a buszig vagy városban gyaloglásokat jelenti, mindegyik több félóránál, de van köztük kétórás is. Ez az alap és ekként a lényeg, ez nincs annak, aki ülőmunkát végez és autózik is, és ezek hiányában lassul annyira le az anyagcsere. Angolul low intensity cardio, az anyagcsere szempontjából igen fontos szerepe van. Nem izzadok tőle.

A közepes jelenti a 3-5 km-s futásokat, a könnyebb, félórás itthoni súlyzózásokat, akrobatikát, 10-20 hossznyi úszásokat, a sportjellegű biciklizést, hegymászásos sétákat: az, ami már izzaszt, zuhanyozást igényel. A terembeli, bemelegítő vagy záró futásokat is idevettem, ha nem csak pár perc volt.

A zúzás vagy komplex, hosszú, súlyzós edzést jelent (40-120 perc), vagy 5 km fölötti futást, gyakran terepen. A nagy bringás köröket, de itt szerepel a női futógálás 5+2+10 km is. Az egyórásnál hosszabb, intenzív úszás is ide tartozik. Izomlázzal jár.

A tollasozást, szaunás kiegészítő hasazást nem vettem sportnak.

Eszerint, e napló alapján:

május: közl./séta 14, közepes 15, zúzás 8 = 37.

június: közl./séta 13, közepes 18 (az osztrák bringatúrával), zúzás 9 = 40.

július: közl./séta 10, közepes 17, zúzás 12 = 39. Nyolc napig feküdtem július közepén (szerintem akkor estem át a kórságon, lázas is voltam, előttem Juli produkált tüneteket).

augusztus: közl./séta 10, közepes 9, zúzás 10 = 29.

Májusban volt elképesztő mentális, augusztus elején pedig megdöbbentő testi kínokat okozó menstruációm, a mostani teljesen tünetmentes és fájdalmatlan volt (ami azt jelenti, hogy a legutóbbi PMS-ben mindössze kétszer fél napot kattogtam minden objektív ok nélkül azon, hogy MEG FOGOK VAKULNI).

Ami még testi beszámoló és érdekes: a kávétlan öt nap. Mindig csak dél körül vagy kora délután, pénteken 5 körül jutottam hozzá. Jobban alszom, más a tudatállapotom.

Szeptember 3. Délelőtt elfutok kávézni. Shit, nincs itthon kávé napok óta, reggel teával kezdek, aztán írok és hírolvasok, levelezek egy kicsit, két mosás, teregetés, majd megragadom az ebet és megyünk az edőbe futni, isteni nap és árnyékban kellemesség, kirándulók. Be, vissza, a Szamosba föl, ez bő félóra, 5870 lépés, aztán haza (sütivel a kézben!) még negyedóra, a vége összesen 7630 lépés, 44 perc.

Ha nem én volnék, én is beakadnék azon, amit ez a kép üzen – és amit nem lehet hamisítani, eljátszani.

Délután a városba robogok, beugrok a terembe szaunázni és hajat mosni, ha már. Első rész, negyedóra, 94 fok: hasazás 100 nyugis hasprés; második, ez csak tíz perc, combnyújtás. Bringa haza. A fogason készítettem táblázatot, hogy május 1-től máig mit műveltem, havonta hány alkalom csakséta/bringa vagy közepes terhelés vagy zúzós mozgás volt, netán semmi.

Tettrekészebb vagyok ebben a randimentes időszakban (távol van ő), mi tagadás, nem heverek el annyira, van ez a szőlőcsipegető erotikus filmnézős félkönyék és bacchanália, nem tesz jót (de nagyon szeretlek és minden). Megették a sütit.

Szeptember 2. Juliskámmal csajos nap. Dávid osztálykirándul, reggel elkísértem, ezért gyalog vagyok a városban. Míg leányom ebédel, én sört iszom, megnézzük a szabadságszagúakat és a PIMben mulatunk este Szirtes Edina Mókus és Varró Dani produkciójának örvendvén. Jelentős séta.

Szeptember 1. Mindenki mondja, hogy ki vagyok gyúrva. És ugye ezek a legszigorúbb, formaláttató öltözékek, tapadós gatyó, sort, ujjatlan. Lement rólam egy kis bőr alatti cucc és pompásan érzem magam, a tegnapi futás is annyira jó volt.

Reggel Dávidot lekísértem, ez 1300 méter, fölfele a sáros Harangvölgyben kemény kaptató, összesen bő 3,5, a kutya kacagva szaladgál.

Újra a fickándozó érzet edzésen, nem kell fegyelem, kedvem van, könnyű, csupa rugany és belefeledkezés. Semmi terv és aggódás: csúcsidőben (6-kor) is, ami eszköz, pad, keret épp szabad, arra rámegyek, vagy ami eszembe jut, Nem Bírok Leállni.

Zitával, Corvin. Úgy eléggé összevissza a következők voltak két órában:

20:30 futás, 265 kalória, 3,10 km,

nyújtás egy lány mellett, aki egy Magyarország Szépe feliratú törölközőn szenved,

guggolás fej fölött 15 kilóval,

hiperhajlítós törzsemelés: 5 tárcsával, 5 nélküle, 4 tárcsával, 4 nélküle, 3 tárcsával, 3 nélküle, 2…, 2…, 1…, 1… (30 ism.) Ez kétszer is.

jó reggelt-merev lábas felhúzás-clean and press 10-10 ism., előbb a 12,5-ös, aztán a húszkilós rúddal, 4 kör,

csacsi (donkey kick gép nagy súllyal), 15 ism., 2 kör,

húzódzkodás és tolódzkodás, 6-6,

sztepp-padról hídba le, még megy!

több kézenállás, spárganyújtás, spárga, mellen előregördülés:

lefele lógás, lengés, fejenállások, híd, előre-hátra, ahogy itt:

plank

vállból nyomás olyan emelőrúddal, rúdon 5 kilós tárcsa, 4×10 cállanként,

nyújtás.

Zitával voltunk, nem is késtem, a Deáktól sétáltam a Vas utcán át (tiszteletemet tettem az SZFE előtt).

Augusztus 32, jaj, tehát 31. Vannak ezek az összeszorított fogú futók, akik előre kihirdetik, hogy hű meg ha, mit csinálnak majd, jól néz ki, de aztán persze nem. Én többet a jövőről nem írok (azon kívül, hogy vettem bérletet/neveztem versenyre), mert úgysem az lesz, és ha nekem egy héten öt este van kedvem mámoroskodni, moziba menni, heverészni, raggie-t hallgatni, mellette meg pont jól megy az írás, akkor nem lesz napi futás. Nem akarom a tempót hajszolni, nem érdekel, táblázat, óranézegetés, brrr. Sosem érdekelt: ha fiatal vagyok, és sovány, akkor fél perccel tudok jobb kilométert. Mire jó ez? Csak élvezem, kocogok, néha lendületesen, máskor csoszogva, nézelődöm, belefér a megállás, ivás, szemétszedés, kutyamegkeresés is. Amúgy iszonyú lassan fejlődtem valamennyit, ez természetes. De ilyen mereven? Milyen csicska vagyok, hogy valaha is görcsöltem, hogy majd kéne tempót fokozni így-úgy. Hogy kéne ez-ez, kütyü, még jobb cipő, ki nem vette észre, hogy a hiúságánál fogva rángatják? Mindenkinek nyomasztó, szorongás és stressz lesz a futás, ha tempó, pulzuskontroll, edzésterv, versenyre készülés, edző van. És aki nem istenáldotta, attól mindez még röhejes is. Mondjuk egy félmaratont levinni 2:16-ról 2:05-re, ez a nagy cél…? Ér ez annyit? Ízületi kopást, izomleépülést, kevesebb súlyzózást?

Amúgy ha valaki ledob 5 kiló zsírt

De azért futok. Nem túl sokat. Részt veszek, nevezek.

Mindezt ma raktam össze, leteszek sok agyi terhet ezzel, ha nem akarom többé ezt, hogy “fejlődni kéne”. Jóleső, kutyás, lendületes futás az erdőben, a közepén két km ösvényen (terepcipőben vagyok), 10000 lépésre hoztam ki pont, isteni levegő, 72 perc, emelkedő is, és meglepően könnyen ment.

Augusztus 29. Reggel Ez Így Nem Mehet Tovább alapú, tempós súlyzózás a teraszon: oldalemelés, bicepsz curl, merev lábas felhúzás, inga, felhúzás, ATG OH guggolás, fekve nyomás, tárogatás, súlyzóval mellkason hasprés, egy vagy két sorozat. Amúgy szélsebesen írok, dolgozok, 12 órák gép előtt, de jól megy, és áldott nyugalom van. Meg persze házimunka, sulira észülés, ügyintézés, kutya, bringa. A nyújtás hiányzik, de most már majd az is lesz.

Augusztus 25. Terem, rövid edzés.

Hatgyakorlatos bemelegítés + ass to grass overhead guggolás, evezés.

A nagy szett, teljes testre:

két fitneszpad közé eresztett kézi súllyal guggolás (10+10 ism. egy sorozatban)

rövid rúddal snatch, én 38 kilóval 4, aztán Zita könnyebbjével 10-15-ök, nem számoltam,

evezés lapsúlyos gépen, tömeg volt, így csak két sorozat, helyette húzódzkodás, fekvőtámasz, 

negatív padon felülések,

mindez négy körben.

a végén nagy fekve nyomás, progresszív súllyal, 30-tól 45 kg-ig 18-16-14-12-10-8-6-4-2 ismétlés. A egész, mivel mozim kezdődik, nettó 1 óa 20 perc csak.

OMD, kaszinótojás és sült bacon, szalámi parmezánbundában, tejföl, koktélparadicsom és némi étcsoki kora délután.

Augusztus 23. Női futógála a Népligetben. Erős váll- és némi combizom-lázzal álltam rajthoz.

Dávid befut (csak váltótag lehet, mert női az esemény)

áttörünk a kordonon, hogy hárman haladjunk át a hatodik kilométeren a célvonalon

Délben Julival ketten futottunk egy ötöst, utána volt a 3×2 km-es váltó: Juli, én Dávid volt a sorrend (és G. segitet). 3-tól még nyomtam még egy hej, de nem lendületes, nem jóleső tízest egyedül. A tíz az új hosszú táv. Így három részletben 17 km a mai kocogásom.

Nem kerültem be úgy a számolástól (5440, 2110, 11155 lépés a három táv) a révületbe, a hosszú távon (10 km) csak 8 körül kezdett röpülni az idő. De futok, és jó érzés, együtt trappolni, meg a gyerekeim öröme.

Augusztus 22. Forma. Így néz ki az izomláz. Meg kell mondjam, heti 1-2 súlyzós edzés (mondjuk azok 2-4 órásak) is igencsak meglátszik. Azonnal meglátszik, négy-öt alkalom. Pedig rizs is van a menüben, meg gyümölcs.

…mert pár hete még (július 31.)

Augusztus 21. Az előző két estén hosszú kultúrprogramok voltak (Balázs János, illetve nyert jeggyel operagála meg Vásárlóember Jónás az Eiffel Műhelycentrum nevű gigahelyen), de legalább sok séta és bicikli is volt. 20-án elheverek, olvasok, korrektúrázom. Ma megint terem, megint Zitával.

Nem kardiózunk, mert kardiózzanak a műkörmös fitneszcicák (IRÓNIA)! Szóval hogy nem volt kedvünk, a bringát beírtam kardiónak, és ráugrottunk a súlyokra.

Nehéz súlyok, végre, eljött ez is, az 5-6. edzésen, de amúgy én is most szokok vissza a közepesekről, és összehasonlíthatatlan: a kímélős edzés meg a “vízlever”, beleszédülős mozdulat különbsége. Van egy szaga is, amit imádok, egészen benne lenni, nem félni a test valóságától, amely az igazi szex és igazi edzés titka, ugyebár, és olyan kevesen ismerik. Előtte alapos, súlyzós bemelegítés: serlegguggolás, merev lábas fehúzás és döntött törzsű evezés a plusz gyakorlat a szokásos, hatgyakorlatos felsőtest-átmozgatás mellett (az Ed-féle: oldalemelés, bicepsz karhajlítás, vállból nyomás, előreemelés, lórúgás tricepszre, fekvőtámasz).

A Nagy Szett ma hat gyakorlatból áll, és ennyi elég is:

fekve oldalemelés hátsó vállra, 18 ism.

10-15 kg a fej fölött, mély guggolás, 10, 15, 20 ism.,

merev lábas felhúzás, az első körben 10-10 kilóval, aztán erre a szerkezetre váltok (felködlött bennem, hogy mégse a 2011-ben gyártott macbookom ennyire szar, hanem koszos az objektív? de így legalább a többiek homályban maradnak), és ezen van 2×15 kiló, összesen olyan 42-45 kg lehet:

donkey kick gépen (ezt csak Zita csinálja),

húzódzkodás asszisztáltan, 27 kg az ellensúly, 6-ok, lassan, kitartva a csúcsösszehúzódásban,

hip thrust egy erre szolgáló párnázott fekhelyen, először rövid rúd+tárcsákkal, aztán tárcsákkal a hason, aztán 20 kilós homokzsák, és még rá tárcsa, ez 4 körben, 12-15 ism.

3 kör, de valahogy a holtidőkben mindenből megcsináltam a negyediket is.

Nyújtás alaposan, lefele lógás is, tárcsával.

hátizom-nyújtás, lengedezve

Kissé korlátozott verzióban csináljuk a koreografikus nyújtást-ámozgatást. (ezt)

Szauna, ott hasazás, hasprés és ollózás lábbal: 25, 100, 25, 100, 25, 100, 25, 100.

Délután Zebegényben napozunk és fürdünk. Bringais.

Augusztus 18.  Tereeeem Zitával! Előtte nagyon sok bicikli, rohangálok a városban, haza, újra le.

Kardiós intervallbemelegítés ezen a görgős-íves mechanikus futópadon, a nevét nem tudom. 19 perc, gyaloglok-futok. Könnyű megbotlani.

Súlyzók: bemelegítés a szokásos módon, ötkilóssal.

Egy nagy ülős (“A gondolkodó”) bicepszszett 9 és 7 kilóval.

A nagy szett:

  1. tárogatás padon, 8-8 kg-s kézisúlyzókkal 20-ak,
  2. Hack-guggolás progresszíven, 15, 20, 30 ismétlések, megpakolom a végére tárcsákkal,
  3. húzódzkodás gumiszalaggal, 6 ism.,
  4. lábemegetés négykézláb, térdhajlatban 9 kilós súlyzóval, 50-50 ism. lábanként.

Mindez három körben, az egyes körök között pedig újra a bemelegítő hat gyakolat, hogy több izmot terheljünk, és egyszer 10 ass to grass overhead guggolás, 2×8 kg-s súlyzókkal a fej fölött.

Nettó két óra izzasztó izommunka.

Lenyújtom, spárga, fejenállás. Szauna is a végén. 55 perc (1000 tempó) úszás. A szaunában hasazok és lábemelgetek még.

Este koncert, Nemzeti Filharmonikusok és Balázs János a Zeneakadémián.

Augusztus 17. Klipforgatás és sportnap a gyerekeimmel Nagykovácsiban, már oda is bringával a hegyeken át, ott foci, futkározás, akrobatika, nyújtok is végre. Tol a vihar maga előtt hazafele, G-nél biztonságos menedékre lelünk a kavargó szélben, egy perccel az ég leszakadása előtt.

Augusztus 16. Hatalmas séta a hegyen, hazafele, ahol sík, futok. Sok bringa, nagy séta pl. koncertre és onnan haza éjjel, más sport most nem, határidőim vannak.

The Body. Amikor őt néztem döbbenten, 1996-ban, húszévesen, akkor nem lehetett még ennyi testet látni, a tördekét sem, én azt se néztem, amit lehetett. De EZ, na, ez:

Augusztus 12. Az előző napokban csak 4-6 km-s erdei kutyás romantikus csatangolások, egész nap írok és szövegjavítok fekve… Most végre terem, Z-vel: bringával oda, bemelegítés kézi súlyzóval, ebben 2×6 kg-ra váltottam, melegítünk a fő gyakorlatra is és egy picit combra-fenékre.

Nagy hasszett: csónaktartásban lábbal ollózás, kiszúrás, bordásfalon lábemelés (oldalra is), medicinlabdadobálós felülések párban, haskerék, hiperhajlítós törzsemelés (kb. minden, ami eszembe jut)

Fő gyakorlat, ami a nehéz, a jellegzetes szag is megjelenik közben (az igazi határterhelésnek szaga van): merev lábas felhúzás kombinálva döntött törzsű evezéssel, progresszív súlyhasználat, vagyis nem, mert vetőző, de 3 körben 22,5 kg x 2, 15 kg x 2, 12,5 kg x 2. A legnehezebb súlyzókkal 3, a közepessel 8, a kicsivel 15 ismétlés. Ó, a hátam! Hátgyakorlat, főleg. Amekkora súllyal az evezés szétszedi a hátam, az merev lábas felhúzásként nem okoz enyhe izomlázat sem, az talán a gyakorlat hibája, legközelebb szétszedem két ilyen súlyvariálós szettbe.

Gumiszalagos húzódzkodások + még hiperhajlító, kis híd, kézenállás.

Mellékgyakorlat: fekve nyomás, 20-18-16-14-12-10-8-6-3-3-1 ismétlések 30 és 52,5 kg között, 52,5-nél bukok a másodikba (amit 1-nek szántam, na, ezért), némán várok, bordámon a rúddal, ÉS NEM JÖN SENKI, ledöntöm, tárcsák földre hullnak döngve, így szabadulok.

Szauna 2×20 perc, ott nyújtok; posztírás a medenceparton és 16 hossz úszás az aquafitneszezők mellett. Na, hogy ez is edzés lehet, elképesztő. A súlyzós edzésnél, határfeszegetésnél (nagy súlyok) nincsen jobb, kész, élményként és hatékonyságban. Mellette, for fun, akrobatika és az erdei futás. Pihenésnek úszás.

Augusztus 9. A tegnapot nyögjük. Délelőtt kutyás-bringás bevsárlás, este izgalmas, sötétben futás, 5120 m, szűk félóra. 3 és 5 ezer lépés közütt szárnyalás, futok majd hosszabbat, most jól megy, de vártak a gyerekeim, nézzünk filmet.

Mai kép, zivatar:

Augusztus 8. Eredetileg azt terveztem, hogy hajnalban remeteként lefutok (itt a hegyen át, aztán városmajor-körút-sziget) a Dagályba, ott úszom az 50-es medencében, meg napozok, és hazajövök békávéval, végül ketten mentünk, nemhajnalban, mert előtte meg kellett hallgatnunk kávézás közben a konyhában a Nélküledet, de úgy, hogy Mága Zoltán hegedüli vérkomoly fejjel meg iskolásokkal, és akkor, mivel ezt nem bírja, benyomta utána az Internacionálét, hogy meggyógyuljon zeneileg és világnézetileg, ilyenekkel megy el a drága idő, viszont szénné röhögjük magunkat. Meg a bringa a szervizben, meg minden, de bringa, a Szigeten át, a Palatinus tele, és idilli nap volt, 20 hossz, egy hosszam 27 tempó, és ez ráérősen 27 perc volt, aztán napozás, lángos, ázás termálban, emberek nézése, szauna, kettős látásig hidegvíz meg jégmorzsa, hazabicikli.

Este még elmentem a másik bicikliért, amit kint hagytam a főútnál, bő egy km futva a kutyával.

Augusztus 7. Elég volt a tespedésből. Habár, a norma a hegyi séta, házimunka, bringás száguldozás boltba-városba naponta, na de ezek nem sportok, ez az élet. Az elmélyülten írós napok önmagukban is kellemesek, semmi nyűglődés nincs, nagyon koncentrált az egész, kijönnek, elrendeződnek fontos témák. A munkám a szenvedélyem és a pszichoterápiám is. De ez nem kifogás, megvolt, figyeltem, hogy ne egyek sokat, ha ch-t igen, akkor zsírt ne. Este ezek a kedélyességek, még az Amarcord is szexualitásba fullad. Most megyek futni, edzeni, holnap úszni hosszút.

Na, ebből az lett, hogy: a városba indulás előtt futottam a kutyával, 5055 lépés a szokásos távon a kis tisztásig, inkább kocogva, ez 4,5 km, félóra. Utána lezúdulok bringával a terembe, ez teljesen felpörget, tele vagyok adrenalinnal, tudom hajtani is Zitát. Ő ergózott, míg megérkeztem, utána együtt melegítünk szokásos módon súlyzóval (+ serlegguggolás, felhúzás is). Aztán gyors, szünet nélküli szuperszettek, tényleg semmi pihenő, ún. 50-es edzés, tehát szabad beosztásban mindenből 50 ismétlés, és ez 40 perc összesen:

döntött törzzsel, egy karral oldalemelés 8 kg 3×17, VÁLL,

inga, 10 és 12 kg-os súlyzók a kézben, 4×12-3, FAR, COMB,

sétáló kitörés, 12,5-ös súlyzókkal, 3×17, FAR, COMB,

fekve nyomás, MELL, egyszer 50 is, azzal kettőt tudok, szóval visszaállt az erőszint, de 30-tól, 32,5, 37,5, 40, 45 kg is, összesen 50, kisebb súlyokkal 17-ek, nagyokkal 10, 8, 2, 4.

Tök összevissza edzek, nem is bírom se a tervet, se azt, ha más diktálja. Ez így nem szakszerű, de nekem így jó, egy van, hogy legyen változatos, tehát sem nem ugyanaz a sportág, sem nem azonos testrészt edzek, vagy ugyanazt a gyakorlatot. A súlyzózás, főleg a nagy súlyhasználat ritka már, havi 2-6, de azért mégis mindig újra.

És egy kicsit mindig több 50-nél az ismétlés.

Mindig minden több, húzom föl magam ezzel. Meg Zitát is. “De Zita, most képzeld el, és ez nem annyira valószínűtlen, lebombázzák Budapestet. Nem bánnád te iszonyúan, hogy most nem tettél rá még egy sorozatot?” És én ezt komolyan gondolom. És rátesz.

Utána, amikor ő a babához hazamegy, még futok, mert itt hűvös van, itt lehet tempót fokozni. Ez is olyan, hogy na, levezetek egy kilométerrel, így kezdődik. Na jó, ezért nem is érdemes elmenni a futópadig, legyen három km, húsz perc, közben aztán: na jó, 5 km, félóra, az már 31 perc, de akkor már menjünk el 500 kalóriáig, így lesz 6 km. Kell a táv, mert 10-esre megyek a következő futóeseményen. Ez most 6,06 km lett, 41:29 alatt, 505 kalória, 9,6 km/órás átlagsebesség, nyugis, egyenletes vagyok, jól megy, az utolsó 2 km 9,8-cal. Mindez a Life1 Corvinban történt, és azt a régi örömet érzem, a hiányérzet nélkülit, amit csak a sport tud. És nem azt, hogy “megtettem, szenvedtem, hős vagyok”, hanem a természetességét, a tiszta biokémiáját.

Megyek szaunázni. Nem kell nekem 4-5-ször edzeni, hanem heti 6-8 nettó órát kell, mármint ami tényleg edzés, tehát izzasztó izommunka vagy futás, nem kutyaséta vagy nyújtás. És ha ez a 6-8 óra kijön két alkalomból, így két mosásból, és egy vagy két városba menésből, az is haszon.

Újra annyi kiló vagyok, mint a nemevős betegség után, egy hónappal ezelőtt lettem (73-4 ruhában), és kifutottam, ööö, ilyen előzetes sört, csokit, Eszterházy tortát meg spenótos metéltet, ezek voltak a héten. Istenem, ha akkora arc lennék, hogy klasszik TORTA, éspedig finom torta, vagy húsos főétel lenne rólam (nem a férjemről!) elnevezve, miközben írófejedelem is vagyok! Na de még csak most kezdtem élni, nem kizárt ez a fejlemény.

Augusztus 2.

egy kicsit túlment a lendület, enyhe lejtő ez, elég ijesztő volt

Azon kívül, hogy heves menstruációs görcsök közepette felsétáltunk a várba és annak is a tetejébe’, nem mozogtam a nyaralás alatt. Egy kis akrobatika-fotó, tollasozás volt csak, nem is gyalogoltunk, 200 métert ha úsztam, elhevertünk, olvastunk és még fagyiztunk is.

Mindennemű hiúsági, publikálási vágy nélküli formacsekk fotó:

Július 29. Délelőtt városban rohangálás, a bringám szervizben (fék, váltó is!), gyaloglok sokat. Délután elviszem népemet a Dagályba, ami nagy élvezet. Ötvenesben úszni pl., de csak 12 hossz, mert kicsit bebambultam a napozásba, és itt kihagyhatatlan a szauna, még zárásig akartam egy hosszút. Meg vicces is: jégmorzsák, dermesztő merülőmedence! Ugyanakkor úszni nemigen hagynak, a nem-úszók ugrálnak, kiszámíthatatlanul pancsolnak, szélen diskurálnak, kellemetlenül kell őket kerülgetni, kérlelni, így stresszes. Hajnalban fogok, annyira szép ott. A gyerekeknek meg a nyakán kell lenni, mert kifejezett pedofil is volt.

Július 28. Be csúnyán elhevertem a vasárnapot meg a hétfőt! Írtam, olvastam, gyerekeimmel voltam, kutyáztam és bevásároltam csak. Nyújtani lehetne ilyenkor is. Ja, napoztam, az is ér.

Ma teremedzés, a súlyzó után egy tisztességes futás is: 1. Z. vele bemelegítés súlyzóval, aztán bicepsz: 8, 6 és 3 kilóval gyors három kör, 8, 10 és 15 imétlések.

A fő gyakorlat: a guggolás több variációja, éspedig azok, amik nem voltak a múltkor, ő keretben, háradőlve és egylábas, tudatosítós. Ugye nem akarok nagyobb combokat, ezért én csak fej fölött 10-es és 15-ös tárcsával, és párat a Sissy-állványon, az így néz ki:

Utána hátazunk: húzódzkodás, mellkashoz húzás gépen, nyújtás (hát, comb, a guggolás előtt a bicepszet is).

Én ezt megtoldom egyedül:

lapsúlyos evezés 15, fekve nyomás 30, 35, 40, 45 kg (ebből 8 kör, a vége 45-tel 5, 4 és 3), mellkashoz húzás, 4 kör. Felhúzások, súlyemelés is 3-szor 35-tel, de érzem az éhgyomrot, gyenge vagyok.

Híd, kézenállás-átfordulás és vissza, mellen gördülés, spárga, épphogy. Csak hogy ne jöjjek ki a rutinból, ez most nem különösebb gyakorlás.

Futás padon: 39 perc, bő 6 km, 450 kalória, 9,3-as átlagsebesség, 53 méter föl.

Július 25. KandH mozdulj, 5 km, négyen. megint VIP. Bájos 2000 fős három táv: 5, 10, félmaraton. Juli rendesen fut, 30:40, én Dávidot támogatom, aki kicsit szenved (elszokott ettől), iszik, lassul, cipőt köt. Így is 33:06. G. kurvagyors (25:38). Kígyót melengettem a keblemen!…

Az élboly.

Újítások: nincs kézbe adott banán, pohár, érem. Fura, rácsos rajt, a távolságtartás miatt négyzetekbe állunk, egyszerre csak 16-an mehetnek, nincs torlódás. Van viszont (facebookon érezhető) finnyogás, borzasztó merevek az emberek. És fordított rajt: először a 7-es és 8-as az 1 és 2-vel, aztán a 3, 4, 5, 6.

Az isteni Bódis Tamás (ő nyerte a Spartathlont) is ott van a velünk, úgy értem, az 5 kilométeresekkel együtt rajtoló 10 km-es mezőnyben, le is köröz (vagyis, ránk ver egy kört, mikor mi a harmadik kilométeren vagyunk), ő 32 éves, világos pólóban középen:

, de az ifjak nyernek, akik pályaversenyzők, M18, Fekete Balázs (32:29), már a rajtban kiszúrtuk, és Szabó Nóra (36:20), ő W30, leírhatatlan fizikummal.

Mink pedig, a helyezés nemenként van, nekem ez jóleső alatti tempó volt, időnként köröztem-hullámoztam, vagy helyben futottam, vagy gyökkettővel kocogtam, míg D. ivott vagy mittomén, amivel időt lehet húzni (kicsit be is fulladt az elején). De végigfutotta. Julis is kétszer belegyalogolt.

G. 25 perc 43 másodperc alatt futotta.

Július 23. Fáj a seggem a kedditől.

Ma gyaloglok a K and H szombati rajtszámaiért NAGYON SOKAT, és nem is profik az ügyfélszolgálatosok, kicsit sem. Sőt, parasztok. Utána meglátom a délutáni Dagályt, megyek be, luxus és pesti árak. Úsztam 500 tempót egy kis medencében, később megtaláltam a nagyot, ami 50-es, abban is kettőt.

Ez vagyok most. Ettem is egy baconos lángost, mert azt hittem, hú, még három hét, mire, de ez már bikini body, nem akarok én jobbat. Sokkal rosszabb kép él bennem magamról. A hajam, mint látjátok, tiszta bozont, zöld és göndör, szerintem jól áll, csak úszáshoz nem praktikus. Amiből jobbat akarok, az a MacBook Air kamerája, mert ez a gép 2011-es ősdarab, és hát tényleg retró.

És nem úgy baconos, hogy akkor nem tejföl, nem sajt, hanem de.

Belaudtam a napon, utána szauna, merülőmedence, jégmorzsák, istenien kiütöttem magam.

Július 21. Edzés kora este konditeremben. Pici ergós evezés (Z. többet, mert késtem), utána súlyzós hétgyakorlatos bemelegítés, aztán a nagy, nehéz, komplex gyakorlatok szabad súllyal: 1. felhúzás, merev és enyhén hajlított lábbal (kísérletezés az érzetekkel, tanítás), ebből következő súlyemelés (csak 35 kg-val, de jó sok, vagy 30-szor), guggolás (3 sorozat, 40 kg, 10-ek) és fekve nyomás (növekvő súllyal 18-16-14-12-10-8-6-3-5 ismétlés). A végét megvariáltam, a fekve nyomások között ki- és visszalépő kitörések (10-10) és padon lebegőülések (20), illetve hidak. Nyújtás, hátkilazítás, lefele lógás, mellre gördülés, spárga hosszan.

Ez a mellre gördülés, tudom, ezerszer volt, csak hátha olvasnak újak. Technika és nagyon erős hátizom kell a felviteléhez és a megtartáshoz.

Ha csatlakoznál konditermi vagy szabadtéri, érdekmentes edzéseimhez, szólj: csakazolvassablog@gmail.com Szükség esetén összeállítok gyakorlatot, vagy csak élvezhetjük egymás pezsdítő társaságát.

Érdekmentes: nekem ebben nincs haszon, nem adok el vagy reklámozok semmit stb.

Július 20. Súlyzózás húsz percben (váll: oldal- és előre emelés, ATG guggolás, merev lábas felhúzás, tárogatás, fekve nyomás), és nagy bringa a kertek alatt, összesen a bevásárlással együtt olyan a napi táv 30 km. Fél 3-ig nem ettem.

Július 19. Bő órás séta, 6 km, ahol tegnap futottunk.

Július 18. Ma délelőtt nagy nyugi volt, és én nekiültem összehasonlítani az eddigi DEXA-imat, volt hat darab. Mint valami detektív, nyomokat keresek.

Mindig a zsír és másodsorban az izom a téma, de amit kevésbé néztem eddig, és feltűnő változás, az a csont. Egyenletes, egyirányú a tendencia, ezért egymás mellé rakom az első és a mostani DEXA csonteredményeit, és hüledezem, hogy telnek az évek, de a sport, az 7 százalékkal növelte a csonttömeget és 8-cal a felszínt:

Ami még érdekes: a bordám, medencém, gerincem tömege és felszíne is jelentősen nőtt, ez annyira látványos, hogy nem mérési hiba. A tömeg most a legnagyobb, a felszín is jelentősen nőtt, hasonló 2016 óta. A g a szárazcsont-tömeg, a cm2 pedig a csent felszíne az egyes méréseken. A (jelentős és gyors) fogyás csökkenti a csontok tömegét és felszínét is. A futás és a súlyzózás középkorban is csonttömeget és -felszínt épít, mégpedig jelentősen, akár 18 százaléknyit is (borda és gerinc, tömeg):

És beírtam egy táblázatba mind a hat DEXA android és gynoid eredményeit, zsírarányát is (azért van értelme összevetni, mert ugyanaz a gép és leletező orvos, illetve mindegyik délelőtti vagy kora délutáni, koplalós vizsgálat). A zsírarányok meglepően állandóak, pedig bő tizenegy kilónyi zsír különbség is van a teljes testzsírtömegemben a 2015 /II/ és a legutóbbi között (11189, 10907, 16416, 17981, 15862 és 21355 g).

A magam értékelése nem valami számháború: csak ott jelöltem pirossal és feketével a “jót”, “rosszat”, ahol ennek értelme van: a testsúly önmagában nem jó, vagyis, nem akkor “jó”, amikor a legalacsonyabb, az egyes szövetfajták arányától függ, és ezeket komplexen kell nézni, az izmosabb láb egy kicsit magasabb zsírral is jobb, mint az izmát is vesztett/ki nem fejlesztett, ám zsírtalan láb, szóval mindig együtt érdemes nézni zsírt és izmot. A csontot viszont, ha több és/vagy nagyobb felszínű, jónak tekintettem, tekintettel a járványszerű csontritkulásra, nőknél az öregedés meg az ösztogénhiány hatására. Az A/G zsírarány pedig 1 alatt egészséges, és minél alacsonyabb, annál szebb eredmény (sportosabb), mert hasról, zsigerből, törzsről nagyon nehéz fogyni. És ha így nézem, a 2016-os, tehát a fél év kemény Ed-zés utáni eredménya legjobb DEXA-m, nem pedig a 2015. II, amelynek a legalacsonyabb a zsírja.

Ma egyébként 73 kiló vagyok, mértékletesen eszem, megyünk futni mindjárt. Ahh, és milyen mámorító volt! 9120 lépés, vaddisznó zörög, kutya, 57:30 perc, 8040 m, 7:10-es tempó, le a Budakeszi útig és föl. Sötétben annyira figyel az ember, hogy hova lép, egyáltalán nem megterhelő az emelkedő. Jó flow volt.

Július 17. Terem, bringával megyek, éhgyomor, Z. a partner.

Bemelegítés: 14 perc emelkedőn gyaloglás futással, 2 km, van egy 12,5-tel futott két percem is benne. Utána lassú, nyugis, nyújtós átmozgatás, és a szokásos súlyzós bemelegítés (5 kilós súlyokkal 6 gyakorlat + felhúzás).

A Szett:

padra lépés (45 cm) 9-9 kg súlyzó a kézben, 10-10

hiperhajlítós törzsemelés 20 kilós tárcsával, 15 ism.

vállgyakorlat: keresztbe húzás csigán, 15 ism.

pici lábemelgetések hátra (itt csak lelkileg támogatom Z-t, ő a csigán, én csak úgy, súly nélkül, mert ha még izmosabb seggem lesz, kitiltanak az internetről)

ATG guggolás, fej fölött egy 9 kilóval, 10 ism.

Ebből három kör.

csak én: fekve nyomás 8 sorozat, 45 kilóig megyek, de azzal csak 2.

És még egy kis zsírégetés, 4.03 km futás 24 és fél perc alatt, 9.7-es átlagtempóval.

Július 16. Egyszer még jól fog jönni, hogy ennyire pontosan leírom, mikor mit csináltam. Nos, a mai napot tekintve, úszni akartam menni eredetileg, de reggel láttam, borús az ég, ebben a tudatban kaptam 7-kor egy csókot, mellém helyezte a Narancsot (csütörtök van), és visszaaludtam. Később már a sok kis úszótáboros rohadék miatt nem olyan egyszerű az úszás. Aztán itt a háztáji gazdaságban molyolás, olvasás, mosogatás, főzés, kis pakolás, papírokat keresünk a fiammal. Érdekes az élet, erről nem írhatok most többet, de nemsokára talán. Nagyon, nagyon érdekes. Megrendítő. A veszteségek katarzisa is az: bizalom, identitás, hit. Az idő igaz!

Sportolásként középhosszú kutyávalmenés lefele-fölfele, majd a teraszon egy hosszú, ráérős, de szünet nélküli, csak elmélyült súlyzózás és nyújtás, videónézés és újságolvasás közben, összesen két óra nettó. Hasazás: teljes felülések beakasztatlan lábbal, ebből már reggel is, ágyról hátrahanyatolva, tehát hiper- 50, amúgy a sima teraszpadlózaton 2×50. Öt kör olyan, hogy: 1. oldalemelés 15-15, 2. vállból nyomás bicepsszel kombinálva 15-15 (mert aszimmetrikus a buherasúlyzó, csere!), 3. inga 15-15 és 4. ATG (egész le) overhead (súlyzó fej fölött) guggolás 15, illetve kétszer felhúzás is (15-15). Spárganyújtás, beleengedve, hosszan. Előredőlve is nyújtás. Fejenállás, fekve hasazás még, finom lábemelgetések, és aztán híd, le és föl, flowban, és még kétszer spárga. Csinálok majd videót a hídflow-ról, annyira szép és látványos.

Ebédnek a maradék zöldségekből (paprika, hagyma, póré, paradicsom, mely rohadásnak indult) egy lecsószerű, kolbásszal, tekintélyes fokhagymákkal, és pici rizs, ettem volna csirkecombot, egy maradt tegnapról, de juliskám Mint Fejlődő Szervezet felkiáltott, hogy fejlődésben vagyok! nem eszem elég húst! Maradék, hopp, palacsintatészta tojással feljavítva, alma, fahéj, tejszín, sőt, kocka Lindt csoki bele, egy ilyen. Hm. Este éhes voltam, nem korlátozok mereven a DEXA óta való mértékletességben sem, lassan fogom a pluszt, a sport a fontos, szóval két szelet sonka, két lágytojás vajjal és néhány zöld levél meg majonéz, paradicsom, salátának, ja, meg tejszín, reszelt sajt és egy kisujjnyi kolbász. Hm, ismét. Vas és Evelle.

Július 15. Én nem tudom, mi van, de olyan tetterőt és boldogságot érzek. Erősödöm lassan, szedek kollagént (Evelle), Rutascorbint, vasat, és egy hét múlva csináltatok egy új labort. Az állatot nem kívánom, napi egyszer eszem kb. három napja, amióta egyáltalán. Még nem bírok annyit, de pl. míg a kutya szaglász, legel, nem állok és nem is sétálok, hanem guggolok ötvenet fej fölé tett kézzel, jó mélyre. Aztán park, bringával robogok le, J-vel edzés. Nyújtok, a mászókán lefele lógok, hidazok, kézenállok és futok az 585 méteres körön hetet, 32 perc alatt (5500 lépést).

Nagyon megszerettem az egylábas egyensúlygyakorlatokat, ezek a nehezebbek (és haladok afelé, hogy a kezembe kerüljön a lábfejem, mindkét pózban!):

Július 14. Reggel édes szerelmemet kutyával buszig kísérem, mert megy a gyárba, ez visszafele hegymászás és összesen 3 km, 50 perc. Utána egy óra elmélyült torna a teraszon, még mindig reggel van: ugrókötél 200, zöldteaivás, ugrókötéllel vállátforgatás, aztán súlyzó: a 4 és 5 kilósommal okosan cserélgetve komplex gyakorlat (előreemelés váltott karral, bicepsz karhajíltás két kézzel, innen vállból nyomás, a fej fölött tartott súlyzóval ATG /teljesen földig/ guggolás, feláll, súlyzó le, ez egy, és ebből 25), fekve nyomás és tárogatás 50-50, súlyzós hasprés padon, inga 25-25, utána egyensúlygyakorlatok (kézben oldalt és elöl megtartott láb, egyenes törzzsel). Aztán húszperces spárganyújtás, jól meggyötröm, 3-3 perc oldalanként benne, majd 20 hídba lemenés-fölállás lassú, spontán flow mozdulatokkal, előrehajlással, különböző kartartásokkal. A végén még oldalemelés (2×25, az aszimmetrikus súly miatt félidőben csere) és egy kézen átfordulás felállással. Futás az erdőbe, mert én vagyok az erdő tündére, onnan gyógyszertárba-postára, meg kávéért (ez komoly szervezés, levél-szatyor-zsepi-bankkártya-maszk elhelyezése a ruházatban): 2000 lépés, utána gyalog föl 700 lépés, aztán hosszan, szintben az erdőben és lefelé a Normafa úton a postáig. A vége 5200 lépés, és ebből 700 a tempós hegymászás. (A futásom lassú, bemerevedtem, de felhozom, megyek a héten többször. 25-én 5 km-t futunk versenyen.) Utána gyalog haza, sok cuccal. Mindez éhgyomorra, és még nincs dél.

Enni nem nagyon tudok, továbbra sem nem esik jól, de az a nagy gyengeség múlóban, csak erőt vesztettem, illetve nyolcvanpernegyvenes a vérnyomásom. Szedem a vasat, C-vitamint. Nem fekszem legalább, érzelmi életem szárnyal, jól alszom és vidámabb vagyok, én aztán tudok örülni. Edzőtársam műtétből lábadozik…

Újra hívtak forgatni, sport extrának, az nagyon jó élet, de letesztelnek még a ruhapróba előtt koronavírusra. Kérdezték a kilót-centit, mondtam, hogy tartom, profi vagyok. 🙂

Mai forma. Az a dudor a hónaljamnál mellizom, melltartótól függ, hogy hogy néz ki. Vállat szeretnék gömbölyíteni, ez konkrét izomépítés, máshol már nem kell, csak tónusban tartás, bőralatti zsír lepucolása. Egy kicsit megvastagodtam derékban (4 cm). Anyway, ez az ÚJ test, és itt azon izélek, hogy a mestermű csúcsfénye titánfehér vagy törtfehér-e, mondjuk a pont-pont-vesszőcske ovisrajzhoz képest, szóval ne tévedjünk el a “problémák” méretében, hat éve edzek durván, előtte ilyesmi izomzatom nem volt. Ha valaki nem rakta össze: ezen a nyáron dagadt vagyok (voltam május-júniusban, pont mint tavaly, a forgatós mámorban, júniusban, 77-78), nem volt még több zsírom, súlyom a hat DEXA-m egyikén sem (lásd lejjebb, június 30-án voltam, 77,5 kilósan; most 73,1 vagyok, biztos, hogy izmot is veszítettem). Ami azóta lejött rólam, az nem lelkesedésből volt, hanem vírus, kevés mozgás, alig evés, és elég durva anémia, na de ha egy hete nem eszem és amit mégis, azt igen rosszul emésztem, és igyekszem azért mozogni, ki vagyok én, hogy ne írjam be ezt fitnesznek?

Július 13. Tegnap rávettem magam egy nagy kutyasétára hegyen-völgyön. Fekszem, szedem a vasat, C-vitamint. Várok, hogy elmúljon a kő a gyomromban. Spenótot csináltam natúr fagyasztott alapanyagból, és tettem bele három tojássárgáját, némi tejszínt, vajat. Ezt sikerült enni, sőt, szinte jólesett, de elég is volt. Nem akarom ezt túlagyalni, csináltatok még egy labort egy hét múlva, de az én étvágyammal és mozgásvágyammal nem volt soha baj, ez most elég fura érzés. Ami ebből vírus, az Julinak két napig tartott, nekem már egy hete.

Ma kíméletes, de azért pihenő nélküli súlyzózás, pár alapgyakorlat, 20 perc, és este egy nagy séta a hegyen.

Július 11. Még mindig nem tudok enni. Gyenge vagyok. Voltam úszni, nem bírtam tovább, a magam monoton módján 55 perc, tisztaság, napfény, elheverés, le is égtem. De utána sem tudok enni.

Lehet, hogy soha többé? A test nem hazudik, valamit nem akar ez a test. Ha figyelek rá, megmondja, mi van. Tegnap este is csak mértékletes, zöldségalapú vacsora. Ez az egyetlen teljes étkezés kedd 0 óra óta. Mínusz 3,2 kiló. Nem esik jól a kávé, viszont nélküle 80/40-es a vérnyomásom. Koffeintabletta kéne?

Meglett a laborom. Képtelenül alacsony vas, vaskötő kapacitás, transzferrin, járni alig tudok. Egy vírusfertőzés nyomai, magas monocytaarány, alacsony fvs mellett, ezek feltűnőek, a többi kicsivel határon kívül vagy rendben. A hajdani túlműködő pajzsmirigyszövetem szépen esik szét, egy antitest-érték mutatja ezt, amelyet harmadik éve mérek (volt ez nyolcszázvalamennyi is, aztán hatszáz-, most négyszáz-; a normál felső határ 115), a többi pajzsmirigyérték okés, ahogy már majdnem hat éve. Meggyógyultam a Basedowból. Koleszterin, vizelet, májfunkciók, minden ilyesmi oké. A plazmaadás nyomai: alacsony immunfehérjék. (A vashiány nem ezzel kapcsolatos, az diétahiba lesz és/vagy a menstruáció nyoma, aferezisben nem veszítünk vörösvértestet és fehéret sem, mert visszajuttatják a sejteket.)

Emésztem magam, válaszokat keresek. A múlt, meg én, mi a fontos nekem, mennyire voltam balek, mi a tanulság, hol bonyolítottam én túl, kivel nem kellett volna soha szóbaállni sem, mert nem szint sem agyilag, sem jellemileg, de hát ki tudta akkor, hogy sunyi, gyáva, irigykedő, hazsnálós kispolgár. Szóba se, nemhogy itt a nagy blogmámorban legbenső tereimbe engedni, hogy aztán szétvigye és megalázzon.

A teljes szabadság, teljesen önmagam-lét, ezen mondjuk nem kell gondolkodni. Nem tudnak nyomni semmivel. Nincs hatalmuk. Nem akarom feladni azt, ami én lettem, szívesen változom apró dolgokban, de az énem lényegét, alkotóerőmet, extraságomat, életörömömet nem adom senki kedvéért. Nem ölhetik meg a lelkem. Nem magyarázkodom többé, nem nyesem vissza magam bocsánatkérve, s nem is provokálok: aki én tényleg vagyok, az nem kifele szól nem kontent. Azt az érzékenységet, lelkesedést, igényességet, érzékiséget, örömöket, totalitást, “különcködést” (kézenállás a réten), mindazt, ami más számára egy ideig izgalmas, aztán irritáló, és húzna vissza középre, fegyelmez vagy idegenkedik, azt én nem adom fel.

Jeles nap a mai, hétfő volt 16 éve, és én elmenekültem, és onnantól van az én igazi életem. Néha nem is edzésnapló ez, hanem lelki.

Kiviszem a kutyát, ennyit bírok, fekszem.

Július 7. Ez egy nehéz nap volt: már reggel azt éreztem, kő van a gyomromban, és késő estig ott is maradt (aztán hánytam, egy fél őszibarackot). Nagyon rossz szájíz, a víz is felkavarja a gyomrot. Viszont edzést beszéltünk meg, úgyhogy bicikli és go! Húsz perc futás, 225 kalória, 3,07 km, utána kis hátnyújtás, majd hát-has szett négy körben: hiperhajlítós törzsemelés (10-es tárcsával) 15, harangozás 25, tarkóhoz húzás 40 kilóval 15, lapsúlyos evezés 45 kilóval 15. Kézenállás, spárganyújtás, még kis hasazás (lebegőülés padon). És ennyi, még futásnál volt istenes (extrém endorfin van!), de utána gyenge voltam. Ennek ellenére, mert megbeszéltük, mentünk plazmát adni, ott alacsony vérnyomás, émelygés, tiltakozott a testem (ez a 116. donációm, és először éreztem ilyet). A fehérjém rendben volt, végigcsináltam, ilyenkor persze nagyon mondjuk, hogy persze, ettünk előtte… Hazabiciklizni már olyan volt, hogy nem bírom, meg-megdőltem, nem tudtam tartani az irányt, úgy éreztem, odahányok az alagút aszfaltjára. Még bevásároltam (kutyakaja…), valahogy hazavergődtem agyból, aztán magzatpózban feküdtem és kis megszakításokkal aludtam, estére lázam lett. Na, hát ilyen is van. Drágaszív érkezett, hangyairtott, kutyasétáltatott, engem borogatott. Az állapot lényege, hogy nem tudok enni, semmit, már 6. este óta, és még másnap se, kávét se, és az az érzésem, soha többet nem is fogok. Két és fél kiló mínusz 34 óra alatt. Délelőtt láz megint, csak reggel van kis szünet.

25-én KH futóverseny! Neveztem aug. 23-ra is, női futógála, ide egyedül, 10 km.

Július 6. Este Nagy Kör bringával: fel a János-hegyre. A Jánoshegyi úti szakasz a kilátó aljáig, az egy jó húszperces kemény taposás fölfele.

Július 5. Hevertem egy napot nőileg, vasárnap is csak napozás, egy kevés vállazás itthoni súlyzókkal, fekve finom hasazás, ezt elég hosszan. este tollaslabda és séta. Keveset eszem.

Július 3. Napközben csak elsétálok a kutyával vásárolni, ez fél óra gyaloglás. Este nagy hegyi bringa, bő egy óra, lendületesen (kutya nélkül) föl a János-hegyre. Előbb vörös alkony, aztán telihold, beszarás. Még kutyaséta és egy kis vállazás súlyzóval. Erős izomláz szerda óta a csuklyásban és a combfeszítő alsó-belső részén.

Én úgy szeretem, hogy most ilyen telt a cicim. Szóval nem olyan egyértelmű ez, hogy mi a jó forma.

Július 2. Egész nap strandolás Agárdon. Vonattal 44 perc, a jegyünk 104 forint. A gyerekek újraélik homokozós, kisvízben elmélyülten pancsolós gyerekkorukat. Idill. Én napozok, néha begázolok hozzájuk, a strandlepedőn hasazok (sok pici hasprés) és nyújtok egy keveset, közben Tóth Krisztina-novellákat olvasok A fehér farkasból. Amúgy csak reggeli kutyaséta, buszig-tól séta a sport ma. Napközben nem ettem, csak egy kis fagyasztott málnát. A gyógyszerhűtőtáska, amelyben drága svédországi olvasóm rénszarvasvért és -szívet hozott nekem, kitűnően megóvja fél napra is a fagyott javakat a rohasztó melegben.

Megmondom, mi a jó test, szép has titka: úgy kell állni. Na, ezt nem fogok. A comb formája is póztól függ (én olyan naiv vagyok, mindenki tekereg). Most ilyen. Ha kell, tudok én is tekeregni, íveket képezni, lábat keskenyíteni, de a MacBook Air 2011™ lencséje továbbra is szélesít. Olvasói jelzésre mutatom a hasam is, parancsoljatok, július 4.

 

Anyway, ez egy boldog, ösztrogéndús nő. Este csapásként ér a DEXA. Mint villám sújt a rideg valóság a boldogságba. De együtt… két boldog kajáló, néha futó, mindenen röhögő, olyan édes ez is. “Na, majd megnézem én a fészbukon ezt a doktornőt, hogy néz ki, levelet írok neki, maga mondja a csajomra, hogy dagadt???” Mindketten a felső határon vagyunk amúgy, és a hasi rész a gond, ott elég durva (lejjebb a táblázatokban: android zsír %). Az nőtt meg nagyon (–> szénhidrát). A gynoid is döbbenet, de az mindig ilyen csajos, 36-39% volt, és egészségileg az nem faktor.

Pedig áprilisban úgy örültem, hogy nem folytunk szét, rendesen futottunk, kis súlyzózás is volt. Azóta meg konditerem is van újra.

Lassú, de nagy mértékű izomcsökkenésre számítottam, mert az amszterdami maraton óta nem edzek annyit, nagy szünetek voltak a kondibérlet-vásárlásaim között is az elmúlt két évben. Az utóbbi év elvénuszosodása: eszünk-iszunk, kevesebb és könnyebb a sport (extrém mennyiségű helyett már csak sok, és amihez régen nem volt pofám, már sportként említem a kutyasétákat, barangolásokat, bringázást is). Viszont ami meglepett: a plusz kilók most nem mind zsír, a legutóbbi (2019. augusztus 2.) méréshez képest több az összizmom, nem csak a zsírom. A karjaimon van izomcsökkenés, a bal eddig sokkal izmosabb volt a jobbnál, ez most némi csökkenéssel kiegyenlítődött (a jobb kar izma minimálisan nőtt, a két karé együtt kicsit csökkent –> a fekvenyomás hiánya!), illetve a törzsem egészén (ez hát-, has-, mellizom lehet) van enyhe csökkenés. Viszont a lábak, a gynoid rész (csípő, fenék) izma is nőtt, és ott a csont száraz tömege (BMC) is.

Két terület van, ami fontos zsírszempontból, és a kettő aránya is fontos, egészségvédelmi indikátorként és esztétikailag is: android és a gynoid terület. Férfias-nőies, vagyis a hasi (bőr alatti és zsigeri zsír is itt) és a csípőtájék, alhas, fenék, felsőcomb zsírja, a méh körüli védőpárna, illetve a kettő aránya (A/G ratio). Ennek 1 alatt jó maradni. Egyszer volt egy 0,33-as, most 0,77.

Ez a seggem. Ha úgy állok (instapóz), akkor derekammal kontrasztos. Nem bedőlni: erős oldalsó hasizmaim vannak, nincs vékony derekam. (Villő például az ilyen önkritikus blogos megjegyzések kitúrása után hirdeti ki ellenem, hogy neki VAN dereka…. beszarok ezen.)

2015 áprilisában, a nagyon sovány állapotban volt a gynoid zsír 2927 g. 2019: 4437 g, most 5309 g. Gynoid izom: 2015-ben 8250 g, 2019-ben 7812 g, 2020: 8254 g. Amikor felépítettük a fenekemet, ami nagy súlyos, durva, célzott faredzéseket jelentett, akkor volt ilyen is (2017 november, zsír 4697, izom 8100 g):

2019-ben:

Most:

A korábbi adatokat is tekintve a tavaly nyári, “egy hónap alatt gyors kockásodás sok sporttal, szigorú ketóval” folyamat tehát sok zsír (6-7 kg) és nem kevés izom vesztésével járt. Most sokkal több a zsír: a teljes testen 5489 grammal, viszont 866 grammal több az izom is. Ami nem kevés, mert tudatos építés már nem volt, elég sokat futottam ősszel (ami inkább leviszi), a forgatások idejében és aztán május-júniusban elég sok a kalória (szénhidrát, fagyizásokig terjedően), az edzés sem nagyon intenzív, és ennyi izom mégis visszaépült. A kalóriatöbblet és az edzős le nem állás lehet a nyitja ennek, és azt is látom az adatokból, hogy minden fogyásnál jelentős izomvesztés van.

A DEXA-nál nincs olyan, hogy apró különbség miatt mást mér a gép, vagy hülye az asszisztens. Az eredmény nem következtetésen alapul, hanem képalkotó vizsgálat. Gyenge röntgen felszeleteli a testet hat perc alatt milliméterenként, és a különféle szövetek másképp nyelik el a fotonokat. Ez a hatodik mérésem öt év alatt, ugyanaz a gép, ugyanaz a doktor értékeli ki. Itt jegyzem meg, ha valaki elmélyül az adatokban, és esetleg finnyogna, hogy fú, 77,5 kiló stb., hogy mindenki veheti a bátorságot, tehet erőfeszítést, és megnézetheti a sajátját. Lesz döbbenet. Nekem a két első mérésem kivételével, amikor nem hittem el, hogy ez a színizom én vagyok, mindig nehéz élmény volt szembesülni a tényekkel. Mindenkinek az. Ehhez még annyit (és ezt hat év után mondom), hogy két irány van: 1. élvezed az életet, és ez nem az edzés elhagyását, a szétfolyást jelenti, de spontán és örömalapú vagy evésben, edzésben, vagy 2. szoros a kontrollod, számolgatsz, rettegsz a hízástól, táplálkozási feszességben/zavarban élsz (esetleg mellé van valami gondod emésztéssel, hormonnal, kedéllyel), és akkor nagyszerűen lehet tartani a formát meg fogyni. A különbség a szemléleben van: az első út nem mindenkinél jár hízással, nálam azzal járt, és a második sem garantálja a fogyást. A súlyom évek óta 71 és 78 kiló között hullámzik (úgy, hogy egy-egy villanásra tudott 69 meg 79 is lenni), ebben vannak ciklikus vizesedések-kiürülések, glikogénleürülések-újratöltések is, és persze zsír.

A BMC (body mineral content, a csont száraz tömege) megint nőtt: 3138 grammról 3218-ra. Az első mért adat 2015 áprilisában 2949 g volt. Érdekes ez is, mert csökkennie kellene az életkorral. De a sűrűsége most mégis csökkent pár ezreléknyit nagyságrend, ahhoz képest, hogy tavaly nyári mérés szerint jelentősen nőtt. A mostani a második legjobb értékem. A mértékegysége ennek g/cm2, vagyis a csont felszínének nőnie kellett, amit nem értek. A futásnak van hozzá köze, nem egészen értem, hogyan, és főleg a lábaimat érinti a részletes adatok szerint (izom és csontszövet is ott lett több).

Most 56189 gramm a fat free mass/zsírmentes testtömegem (a leleten félrefordítással “szabad zsír”), ebből az “izom” 52971 g. Volt ez a zsírmentes tömeg már 58402 g, és 55301 g is, 2017. Mutatok nagy esetszámú kutatásból származó adatokat, itt kilók szerepelnek. Csak az első oszlop releváns, ezek is DEXA adatok, de egyébként skeletal muscle mass (vázizomzat-tömeg) az én méréseimen nem szerepel (az itteni DEXA izomfogalma: “minden, ami nem zsír és száraz csont”). A korcsoportomban van egy nagyon durván izmos nő, 77,7 kilónyi FFM-szel. A medián pedig 45,4 kg, tehát hét és fél kilóval több az izmom, mint a korcsoportom középértéke:

https://www.researchgate.net/publication/269773660_Body_composition_through_adult_life_Swedish_reference_data_on_body_composition

És hogy zsírban mennyi a normál tartomány (de csakis DEXAn érvényes ez) – az enyém tehát most 28,7%:

https://www.dexafit.com/blog2/what-is-the-ideal-body-fat-percentage

Szóval szigorú a doktornőnk, hogy enyhe elhízást ír, és szakszerűtlen, hogy ezt a BMI-hez köti. Egy jó fitneszérték az én koromban, ami tartható is, és bele se kell halni, az olyan 18-22% zsír. A legalacsonyabbam 15,4 volt, 2015 októberében.

A szimmetria érdekes még, minden téren kiegyenlítődtem, volt olyan, hogy a ét karom tömege között 40 deka különbség is volt. Ami döbbenet, hogy G-nek karja-lába grammra ugyanannyi zsír és izom, de még a csontja is a végtagokon, grammra, négyzetcentire ugyanannyi.

Na, melyik a fiúcsípő, és melyik a lány-? A vonalak a lágyszövetet kerítik, és egy kicsit más volt a lábtartás, de amúgy meg nem mondanád. És az emlékezetes Q-szög, itt jól látszik. Valamelyikünknek, ha nem lenne vitatott a teória, nem kéne futnia. Állította Bocsi Viki.

Még DEXA:

How a DEXA Body Fat, Muscle, and Bone Scan Can Help You Get Fit

Innen is referenciaértékek:

28 éves, edző leány adatai (kiemelés az erdetiben):

Ez egy páros, Kim és Chris. A 190 centis, 35 éves, fitt férfiúé is a linken. Testük az instájukon látható. DEXA arányaim, izommennyiségem, csonttömegem szerint fiú vagyok, kivéve az android-gynoid zsír arányát.

Július 1. Délelőtt teremben összetett gyakorlatok, éhgyomorra. Bringával száguldok, utána bemelegítésnek evezés ergométeren 15 perc, 3100 méter, illetve súlyzós bemelegítés. A gyakorlatok: súlyemelés (20-as rúddal gyorsan, dinamikusan, 40-nel megszenvedve). Guggolás: 10 kilós tárcsával fej fölött ass to grass 4×10, utána keretben, tarkón rúddal tíz ismétlés, de akkor lefagy a rendszer, hevesen fáj és majdnem begörcsöl a cseppizmom (a combfeszítő alső, belső része térdnél), amely valószínűleg elgyengült. Nem értem, próbálgatom, de sehogy se j, ezért váltok fekve nyomásra és némi hasazásra. Ezek összetett gyakorlatok nagy súllyal, jelentős hát-, comb-, váll- és fenékterheléssel. Ezért másfél óra után napozni és szaunázni megyünk. Ketten vagyunk A-val. Bringa este, egész hosszan is (Pest déli része).

Vettem megint vércukor-tesztcsíkot, előző esti evésektől függően 4,9-5,5 a cukorm megint.

Június 30. Ma DEXA és utána ünnepélyes vacsora (egy éves…)! Addig is, parkour edzés, lógás, plank, akrobatika, guggolások, nyújtás. Böjt.

Június 29. Nagy dolgok történtek ma! Bringa délelőtt, 20 perc. Este kis erősítés a saját súlyzóimmal (guggolás ATG overhead, mellre tárogatás és nyomás, hasprések súlyzóval,  inga, váll és bicepsz kombinálva, felhúzás, mindenből 50), összesen fél óra, és akrobatikus nyújtás. Utána pedig kutyaséta kemény, 100m+ emelkedésű hegymászással.

Végre meg tudom fogni a lábam a fejem mögött (dancer’s pose)!!! Ha átküldi, rakom ki a képet, és az jó minőségű.

Volt egy pont, amikor elengedtem és az egyik kezemmel a lábujjaimat fogtam, a másikkal annak a kéznek a csuklóját. Elég sok gyakorlás van abban, hogy ilyen feszegetős pózban egy lábon álljak akár fél-egy percig. Nem tudom, miért ragaszkodom ennyire ahhoz, hogy a törzsem függőleges legyen, sokkal szebb ez, ha feljebb van a térd és nem ilyen hegyes szögű, és persze szimmetrikus az egész, tehát nem vagyok kifordulva. Ezért fontos képen nézni a póz részleteit. Azt látom, nem a derekam a gyenge pont, hanem a vállam és a csípőhorpaszom.

A fotókról: ha én csinálom a 2011-es Airemmel, az homály, ez ennyit tud, jó fényben is. Nem leplezek a fotóminőséggel semmit. Ha G., akkor minden éles.

Június 28. Éjjel értünk haza a Csillagvizsgálóból (szerveztem pár embert, szuper volt, gyalog mentünk-jöttünk, ez hegymászós), és nemhogy nekiláttunk gombás, hagymás pirított csirkemájat enni majonézes kukoricával és prágai sonkát sárgadinnyével (pármai nem volt), de édes alvás után fel se keltünk reggel futni. Viszont csinálom ezeket az ugrós gyakorlatokat: minél magasabbra, szép kéztartás, spicc, nyújtott láb…, nézem, mi leng-lifeg ugráskor (bőr alatti zsír), milyen izom dolgozik, hogy áll a törzsem, van-e tartásom, hasonlítok-e tornászokra, akrobatákra, szabáyos-e a modulat. Annyit nyafogunk, így a bőr, úgy a háj, öregedés, kinek mije mekkora, mit mondott az anyukája meg a pasija, kivel cserélne testet, ez a sok locsogás – pedig egyvalami van: edzeni kell, kitartóan, úgy, hogy látszódjon, legyen belőle izom, ügyesség, szép mozdulat.

Este futottam 8000 lépést, már hűvös sötétben.

Tegnap kertben és teraszon napoztunk, lepirultam itt-ott, de főleg barnultam. 8,5-ös UV B volt.

Június 26. Ma az a csoda történt, mert lusták vagyunk meg minden, hogy nemcsak reggel mentünk hegyen-völgyön sétára a kutyával (már forróság volt, és dél lett a végére), 6,8 km-re, 200-as szintemelkedéssel, hanem hasaztam is napközben elég sokat, és este is futottunk, éspedig gyorsat: 4,75 km, 5:55-tel, pedig ez sem lanka nélküli. Én ilyen gyors (lemért) még életemben nem voltam. Húz az ifjú tempóval. Sötétben könnyebb valahogy.

Június 25. És igen! Az álompár, ahogy képzeletük színes katalógusában él, derűsen felkel (mert már tizenegykor ágyba ájult), kávézik és FUTNI INDUL hajnali fél kilenckor. Kutyaszarszedés, bokahúzódás nem rettenti, 4350 lépés, kerek négy kilométer, az emelkedős szokásos táv, 29 perc, 265 kalória.

Június 24. Egy nap a Palatinuson: végre strandidő van. Bringával megyünk, munkaidő után G. is csatlakozik. Lefele a táv 8 km körüli, hazafele (fogaskerekű) 6 és fél. Juli megkapta Lőrinc kiskamaszkori bringáját, de nagyon hosszú a lába hozzá már most. Lőrinc meg majdnem 190 centi. Dávid Julién nyomja, de ő nem nőtt akkorát, neki ez a kerékméret nagy meló, mindenesetre végignyomta szó nélkül, hazafelé, fáradtan is.

Boldogan szaladgálnak, hullámfürdőznek. Kevesen vannak, nem minden működik, vannak szabályok. Nagyon kieszi az erőt a nap, a víz, hú, de eredeti vagyok. Csak mert rég volt ilyen, miközben áprilisban nagyokat napoztunk a teraszon.

Úsztam a 40-es medencében 22 hosszt félóra alatt mellben. Aztán bealudtam a napon. Csúszdáztunk is. Napozás utáni Rescue Balm. Otthon egy jó zöldborsóleves és disznópörkölt, még délelőtt főztem. Film közben beájulás.

A test öröme. Amíg van neki. Úristen, micsoda gőg nem örülni ennek. Szörnyű történeteket hallok betegségről, öregedésről, másrészt irritál a mindigisautózó-tévé elé tespedt-neten iránymutatást kereső-másokon finnyogó-saját nyomort lehazudó viselkedés, amely utólag akar megoldást a romlásra, éspedig tökéleteset, mindent reparálót. Ha nem kap, akkor kielemez: te vagy a hibás, akit ő nézegetett, és aki soha nem követelőztél, hanem beletetted a melót. És ezt MEGÍRJA és még viszonyítgatja is a testemet másokhoz. Beletettem a melót az erőnlétbe és a formába, kitanultam a merész utakat is, és nincs pofám ezen a testen borongani. A hibáit keresni, még jobbat akarni, nyafogni róla.

Június 23. Az igazi intenzív edzés nem várhat tovább, nyomott leszek nélküle. Ma a nap is süt. Súlyzózás a nehezebbikkel: bicepsz, váll (oldalemelés és bicepsz curllel kombinált vállból nyomás), hasprés mellkason tárcsákkal, pár felhúzás, ATG guggolás (overhead, 2×25), híd, előregördülés mellkasra, kézenállás, spárganyújtás (amíg nem enged, hosszan! micsoda élmény, amikor enged a feszülés!), és még plank, kétszer két és fél perc. Megizzadok. Most nem ismétlésszámra megyek, hanem meredten nézek egy digitális órát, megvárom az első percváltást, aztán a másodikat, tehát egy és két perc között bármennyi lehet a gyakorlat ideje, és nehéz a súly. 2-3 sorozat csak.

képünk illusztráció még a karanténból. két Haagen-Dazs is figyel az asztal sarkán

Utána 5360 lépés futás (vánszorgás) a háztömb körül, szél van és meleg. Bringával a városban. Plazmaadás és úri kávézás Katával.

Június 22. Hegyi séta (130 m szint föl, 4,9 km), bevásárlás, szél, eső.

Június 20-21. Két nap bicikli a Fertő-tó nyugati partján, szél, borús ég, eső ellenére. Úsztam is ebben a medencében, ez a kép 2012-es:

a színek harmóniája mindenek felett

Június 19. TEREM ÚJRA! Lebicikliz. Kettesben nyomjuk. 3×7 perc kardió: evezőpad, lépcsőgép, futás. Bemelegítés felsőtestre is (kézi súlyzó, hat gyakorlat). Szuperszett: csigás gépen tricepsz lehúzás, bicepsz curl szintén csigás gépen, combhajlítógép és magas (térdmagas) dobozra lépés 2×9 kilóval. Ez 4 körben, 15 ism, a dobozra lépés 10-10 lábanként. Utána kis nyújtás: híd, fejenállás, kézen átfordulások és vissza, spárga. Fekve nyomás és súlyemelés is párszor, 40 kilóig megyek. Ajjaj. Ezt a mellizmot újra kell kezdeni. Bringa a városban.

Este úgy alakult, hogy mentünk sétálni, Julisnál volt a kutya, én meg 3430 lépést futottam még a szeles, sötétlő erdőben, drámai felhők közt. Ha a látás csökken, nő a futásélmény intenzitása és a tempó is (biztonságos, sima, ismert terepen). Visszafelé futott (szökellt) velem lehányom is.

Az előbb végignéztem a facebookos sportfotóimat, három évre visszamenőleg. Micsoda drive, mennyi élmény! Komolyan sóvárogni kezdtem – arra, ami az enyém volt, amit én csináltam, akartam. Most, hogy nincsenek versenyek, nem volt terem, eljárós sport, az itthoni edzés pedig szelíd fenntartássá tompult, elcsodálkozom, mennyit és milyen szenvedéllyel edzettem. Szívszorító döbbenet, ahogy azok kavartak, pocskondiáztak, lengették a szerintük-jónőséget az én fejem fölött, akik a leállásaikból, silány kis féleredményekből nézegettek oly mohón. PEDIG ÉN CSAK EDZETTEM.

Június 18. Reggel futás, borús ég alatt erdőben, imádom ezt. 4800 lépés, a szokásos útvonal.

Kora délután nyújtás és házi súlyzózás bő egy órában. Spárganyújtás hosszan: amikor ötödször kezdem a másfél percet, már enged, lemegy, ez eksztázis majdnem. Ötször 80 másodperc plank, oldalemelések hatkilóssal, merev lábas felhúzás a kétszer hattal 3×33, donkey kick, híd, fejenállás, más nyújtások (előrehajolva-nyújtott ülésben lenyomva, kobrában, vállátforgatás).

Június 15.

Kutya, bevásárlás, kardió: kora délután 1000+1500+2000 lépés: meredek lépcső, futás (enyhe lejtőn), gyalog sok cuccal haza. Fülledt idő, a végén eső. Némi bringa is, de csak itt Budán.

Azon a helyen ülök, de ez már 16., ami egy jeles irodalmi dátum és egyben Nagyimreújratemetés, ahol Simonyi Balázst interjúvoltam két éve.

A szög, az ív, a spicc (ajaj), az arányok, a mélyedés. Neki is ott. Imádom ezt. Basztathatnak, én ebben nőttem fel, ez az eszmény: a tornászok teste.

Június 14. Ohh, argh, huh! Kicsit a sportot és nagyon a naplózást elhanyagolám az héten. De még a filmeket sem írtam!

Ugyanakkor fel tudom idézni:

biciklizések, séták naponta

elég komoly hasazás, 5×20 ágyról lelógva

spárganyújtás háromszor

két akrobatikaszessön

fejenállás is többször

tömör súlyzózások, de a tízkilóssal!

ma, vasárnap este 8050 lépés esti futás vizes aszfalton, emelkedőkkel

Ja, meg menstruáltam a héten.

Június 7. Bringával hasítok vásárolni, a kutya nem jön (áll a lépcső tetején és néz utánam, G. bebiceg, utánaindul – okult a tegnapi, bele-kilóg bringázásból). Este G. a teraszon munkálkodik. Mámorító hangulat, dörög az ég, az asztalon eper és viszki, vállazok, bicepszezek, felhúzok, lábat hátraemelgetek, guggolok (ATG), mellből nyomok és 100 hasprés is. jelentem, számít z edzésvolumen, tehát egyetlen ötkilós súlyzóval nyomok mindent, de hosszan, és érzem. Kézenállások és spárganyújtás is.

És ahogy a súlyzózás leviszi a vércukrot: elég szénhidrátos volt a kajálás ma is, mostanában 5,8 a reggeli cukor (nagyon stabil, de szeretem, ha kevesebb), ez után a késő esti felhasználás után 4,9.

Június 6. Tollasozással kezdjük a napot, mert nagyon szépen süt a a nap. Epret eszünk és nevetünk. Délután kutyával és bringával A Nagy Kör (János-hegy). Majd megyek gyorsabb körre is, kutyátlan.

Súlyzózás (bicepsz és váll), hasazás (elég sok, ágyról lelógva hasprés súlyzóval a mellkason, 5×18), fejenállás.

Június 5. Boltba futás, esőben cuccokkal hazagyaloglás! Mestruálok.

Június 4. Eszeveszett tempójú munka, este tovább nem bírás, kutyával Normafa-lejtőre fölkapaszkodás, holdnézés, 5 km séta meredek részeken.

Június 3. Bringa Pestre (éttermi este), megtoltuk oda, hát még vissza (el ne menjen a késői fogas). Ez bő 18 km.

Kedden, 2-án csak pici séta volt.

Június 1. Szétcsúszom itten, eső, meg este alkohol és filmnézés! De míg lejön a kávé, fő a rizs, súlyzózom és nyújtok azért. Ma boltba menés, de olyanba, hogy pünkösd napján is, ezért erdőben futottam egy hosszút a kutyával, részben ösvényen, és valamivel többet lefelé, 6880 lépés, 45 perc, utána szatyrokkal gyalog haza fölfele, ez is bő három km. Találtam kiselejtezett könyveket.

Május 29. Határidős korrektúra. Az elmúlt napokban futottam piciket (boltba, kutyával két sarkot, vadíriszt fotózni, és egyszer hosszúra indulva, de zápor miatt bokor alá bújó kutyával hazafordulva… kifogások!), és volt több séta, a szokásos bringázások, illetve spárganyújtás kétszer.

Az előző hétvégét sétával, futással, tollasozással, szaunával töltöttük. Az ételek kifogástalan ketók, egyszer ettem mértékletes vaníliafagyit, és naponta pár deka epret.

Május 24. Azt hittem, elvesztettem a hátrabógni képességemet: nehéz és derékban merev vagyok hozzá, de pár perc fotósom-motiválta próbálkozással visszajött az.

Ezt a képet nem színeztem úgy.

Május 23. Futunk déli kutyasétáltatásként 25 percet, 3800 métert az erdőN 265 kalóriáért. Délután háromnegyed órás, izomlázat okozó súlyzós erősítés a teraszon. Este wellness, ott a gyönyörű réten át még egy “csak mert kedvem van” futás a hajladozó fűszálak közt az állattal, 2100 lépés, és nagy séta.

Itt.
Éjjel szauna és csepegő esőben, csalogányos-hűs éjszakában fekvés a faház előtt. Krisztián, gondolom, keresi a kutyát, de ugye az nincs, már megint nincs otthon.

Május 22. Extrém hosszú séta az első bankautomatáig, meg Julinévnaprasütiért (3 óra, ragyogó napsütés, hegyi részek is /Kissváb-/). Este kis súlyzózás, váll és bicepsz. Komolyan érzem a kacsakülönbséget! Fejenállás.

Május 21. Futva megyek a boltba, ez mondjuk csak másfél km, de haza cuccal gyalog (a boltba bringázás nem sport, de a gyalog, az még meredek is!), és tíz percet súlyzózom. Nem egy erős sporthónap ez. Fejen is állok este.

Május 20. Nagy hegyi bringa barátnősen, föl a János-hegyre! Nettó másfél óra, a csúcson eperevés. Utána hibátlan ketó kaja.

Május 19. Futás, esti program előtt gyors 3500 lépés. A nedves erdő még mámorítóbb.

Május 18. Nem emlékszem, micsináltam, de biztos bringa, séta csak, ja igen, szétpattant a vénám plazmaadás után.

Május 17. Súlyzózom a kacsás műtárggyal, és a klasszik régi gyakorlatokat fejlesztem. Még megyek a kutyával az erdőbe: 7100 lépés, gyönyörű alkonyat, most csak én futok, gyermekeim újrafelfedezték a biciklit, de ugyanoda megyünk.

Este a teraszon újabb súlyzózás, bő félóra az aszimmetrikussá vált súlyzópárral: váll, bicepsz, mell; felhúzással és lábemeléssel, illetve pár guggolással némi fenékedzés is. Hasprés, plank. Spárganyújtás. A hidam és a derekam hajékonysága nem a régi, mi tagadás, visszafejlesztendő.

Bevetettük a Terméket, amely döbbenetes módon fekete iszapszínű, majd fehéres homokká változik, habzásba kezd, végül sötét porrá alakul a bőrön:

Május 16. Bringa, délután majdnem háromórás csúcstámadásos túra, köves ösvény, aszfalt elkerülése, meredeken kapaszkodás is. Tegnap is, ma is lassan omlósra főzött marhaprökölt vajon párolt újkrumplival, első nap vörösboros a pörkölt és friss uborkasalátával, másnap simán főzzük, szebb húsokból, és csemegeubival.

 

Megmértük a vádlim, 42 CENTI. :O

 

Május 15. Futva megyek bevásárolni, hazafele meg cipelem a szajrét. Este bringa.

Május 14. Hatalmas hegyi bringázás Dáviddal, föl a János-hegyre.

Este még külön nyomtam jó húsz percet az alkonyatban, saját tempóban, és volt egy kis vállazás, bicepszezés, most félkezes módon, de csak annyira, hogy ne csak a lábam legyen terhelve.

Május 13. A szülinapom. Kora délután elbiciklizünk a tortáért. Utána sport az, hogy kikísérem az elsőszülöttet a buszhoz (LE VAN ÉRETTSÉGIZVE!), viszem az ebet, hazafelé futunk. Még később nagy hegyi séta, festői ösvények. Elkészült a súlyzónehezítés, vicces is, nehéz is:

Ez itt egy gyári 4 (azaz 4,2) kilós súlyzó, és rá van erősítve egy hajgumi, a sárga kacsa, amelybe beletettem hat darab csapágygolyót, végül gyorskötözővel rögzítettük. Épp elfér a kezem a közepén, és érzem a különbséget (bő öt kiló lett).

Vállazok vele egy kicsit, és némi hasprés, illetve a spárga.

Május 12. A kisfiammal bringázás (azért említendő, mert most nyergelt át kettővel nagyobbra, úgy beszéltem rá), vettünk epret. Jaj, a vádlim, a tegnapi három lépcsőmenés! Súlyzózás intenzív félórában: váll, guggolás, bicepsz, és napozás a teraszon. Ágyban hasazok, hiperhajlítós prés. Spárganyújtás.

Május 11. Délelőtt gyors három gyakorlat: oldalemelés, előreemelés, vállból nyomás, bicepsz karhajlítás a két súlyzóval, na ez négy. Felmentem a 30-as ismétlésszámra, illetve varrom rá a csapágygolyókat egy textilgyűrűben épp a súlyzókra, hogy nehezítsek. A bicepszből szabályosan ötöt tudok így a dupla súlyzóval.

Séta és bringa is; este nekivágok egy komplex kardiónak: föl a lépcsőhöz, ott háromszor föl, kétszer le (278 fok), közben labdát dobáltam az állatnak, amit találtunk. Aztán fent elmentem a Normafáig, és le a lejtőn. Utánam jöttek az erdőbe, megtaláltak, és hazafutottunk együtt, de a Julis szökdécselt. Másnap erős vádlikínok.

Május 10. Reggel séta az erdőbe. Bringával-kutyával megyünk fagyiért, aztán futás az erdőben: 27 perc, 4 km, 293 kalór’. Húz a tempójával, magamtól meditatívabban futnék. G. Ármin is mér, én is számolok (4347 lépés). Még tollasoztunk is, hát ez csodálatos!

Május 9.

Napos időzés, aztán haza, bicikli vissza (a kutya öreg, nem lohol már 14 km-t, így miatta villamos és fogas is). Este összeült a Kill Bill Team a teraszon, ők jobban, így én kitartóan súlyzózom és hallgatom a disputát. ATG guggolás, váll, mell, felhúzás, inga, fekvőtámaszok, fenék, vádli, lábemelgetések, hasprés, spárga, mindenből jó sok, majdnem két órán át. Olyan jó érzés utána és másnap reggel az enyhe izomláz.

Május 8. Hatalmas, kutyás bicaj a hegyen át a wellnessig. Ott szauna este és reggel is. Kihozzák a faházhoz a vacsorát és a reggelit.

Május 7. Ma újra futás, az előző napokon különböző okokból, nőiek is (különösen durva volt), csak félórás bringák és némi séta volt. Nekivágtam most, kora délután, félreraktam a többi dolgot. Végig a Szépjuhásznéig, aztán vissza, ösvényen is sokat. Egy óra két perc, tízezer lépés. Hogy lesz ilyen pontos? Úgy, hogy visszafele már kalkulálok, tudom, mennyi a részszakasz, és aztán úgy kanyarodom még egy ficakot, vagy oda-vissza az utcánkban, és ha megvan az, amit elképzeltem, akkor megnyugszom.

Május 2. Hisztiket, ürességet látok, sajnálom a tanulással baszogatott gyerekeket, és nehéz élmény, hogy sok szar kijött emberekből. Nekem is nehéz most, irritál a belebeszélés, locsogás, de minden, ami közeli, nagyon szép és erős. És ez a fontos, az én erőm forrása. Megmaradok. Megyek a saját céljaim felé. Nem leszek megértő, nem áll nyitva a szívem többet idegeneknek, az irigy gusztálgatókat és az epigonokat simán kiröhögöm. Napi egy killbill, ez a terápia, mindenki kap, aki szemét volt. Most persze összerezzensz, de egerekre sajnálom a golyót, nyugi. Nem vagyok pozitív, kedves, elegáns, abba belehaltam majdnem. Azt írom, ami tényleg van, mert ha bennem reked, az mérgező. 

Április 29. Annyit nyomkodtuk a tabletet (itt jelzem, velem nem szemetek a sulik, nagyon szeretetreméltóak a gyerekeim, ők még támogatóak, kaptunk tabletet), úgy elmegy az idő a projektekkel, a szoft-hardver kezelésével – ránk esteledik. Közben L. is felvételizik. Este még szerelmi-gasztro-kultúrélet. Kutyaséta, bolt, bringa volt csak hétfőkedden, de többet  nem hagyom, hogy egész napjaimat egye meg az oktatás. Tegnap feltettük a lecsót-kacsát, irány a hegy,  4,2 km, szép fények, fotókísérlet. Nincs rólam nem versenyen készült, gyorsan futós kép. 

Utána 40 perc súlyzózás a teraszon, már a sötétben. Ass to grass guggolás, oldal- és előreemelés, bicepsz curl, korlátnál lábemelés hátra, felhúzás, fekve nyomás, tárogatás, hasprés, mindenből 100. Érzem az izmaim, feszes, edzett érzet. Holnap nyújtás, akrobatika jön. 

Április 26. Ma sikerült korán kelni, kávé, kutya eszik, én súlyzózom félórát reggeli fényben a teraszon, kis fekvenyomás is, váll, bicepsz, guggolás, fenék. Utána felpakoltam az üvegeket (vagyis, ez a hasznos protestáns énem), és bringával neki a hegynek, ott gyűjtőbe bedobál, aztán föl a csúcsig. Ez még mindig, nyolc és fél éve a bambusz. A kör teljes, bő 15 km, volt benne hosszú emelkedő is, élveztem, de azért mint edzés nagyon lájtos, inkább természetben levésnek mondanám, a futás az igazi. Az öregúr lohol (nehézkes, be-bevárom), futók és bringások meg gyaloglók sokan, rendőrök. Napoztam egy órát egy réten, aztán haza. Mindenki kapucnis pulcsiban, dzsekiben, hosszúgatyában, én egész rövid gatyóban, ujjatlanban. Csodálatos volt, íráshoz jó mondatok. Este két Kill Bill akció, remekül szórakozom (felszabadító, mert annyira el akartak kussoltatni), egyáltalán nem érdekel, ki mit gondol erről.

Milyen sokan akarnak menők lenni az edzéssel, így-úgy illegetni magukat, tanácsokat adni másoknak, önmaguknak gratulálni, valós kitartás, jó forma nélkül, nyávognak, hogy milyen kemény hajnalban kelni stb.

Április 25. Tegnap csak egy kis kutyaséta. Egész nap tanultam velük és főztem. Ma reggel séta, ugrókötél 200, súlyzóval egy-egy sorozat hatféle gyakorlatból, ass to grass guggolás és bolgár (féllábas, súlyzós) guggolás is, negyedóra. Este 1 óra 27 perc futás, a Nagy Kör, János-heggyel, 13000 lépés, most csúcsfutás nélkül, semmi különös, egyenletes, elmélyült, néhol kanyarogva futottam, a sima lejtőket kicsit gyorsabban futottam. Rég volt ekkora edzés: amióta letettem a hosszú versenytávokról, maximum 10 km-re nevezek, csak 4-6 km-eket futok. Nagy élvezet volt már 4500 lépés után, teljes kör, a szint így ugyanannyi le és föl. Volt benne irtó meredek, köves ösvény, ott 3×100 méter gyalog, de amit képes voltam rá, kocogva tovább. Meg némi kakiszedés. Fönt a futóút 2 km. Erős szél, hűvösség, nagyon kevés ember, sok állat (madarak, őz, vaddisznó, megugatja!).

Ketós léböjt: csontleves, bele kacsazsír.

Április 23. Ma is város, utána a fogassal felmegyek a végéig, és, mivel hátizsákom van, apró léptekkel kocogok 5100 lépést, van kevés lejtő is, némi földút a Gyermekvasút mentén. Az egész 35 perc, azért csinálom, hogy kihúzzam 12-ig, akkor bevásárlok, azzal hazaséta. Súlyzózás a teraszon (majd leírom).

Kint a napon, de már langy délutánban, váltogatva:

fekve nyomó padon tárogatás és nyomás, 4×25 each

oldalemelés 4×25

padra lépés, kézben súllyal: 50-50 egyben (hű. a pad az ikeás kétfokú létra, vagy mi a bánat, ilyen ülőke, térdmagas, a fekete doboznál magasabb)

inga, erről is találtam képet, 2×25 lábanként, kézben a súlyzó, ez farizom, és mérlegállásban végződik:

Négykézlábas farizom: derékszögű térddel emelgetés (lásd a tegnapi leírást, képet), de négykilós súlyzóval, 2×50; donkey kick 2×50, oldalra emelés, most súlyzóval nehezítve ez is, 2×30.

Kobra.

Plank, 90 mp.

Április 22. A Föld napja. Ez a tegnapi 40 perces lépcsőzés, ez fú, én gépen 7-20 perceket csináltam eddig. Kőkemény vádli, fáj a combfeszítő és a farizom is.

Ma 8-10 km sík és enyhe emelkedős városbeli bringa, ügyintézés. Adtam plazmát. Utána rövid, de annál szadibb súlyzós gyakorlatozás egy tízkilóssal (csak egy van belőle). Három kör:

összetett gyakorlat: kis terpesz, egyik kéz csípőn, lógatott másik kézben súlyzó, megmarkol, bicepszből beforgatva vállhoz, innen kinyom (kalapácsfogás), oldalanként 10-szer

merev lábas felhúzás, ez szinte pihentető, 15-20

egykezes oldalemelés ajtófélfánál, tízessel ötöket bírok, kínlódás a vízszintesig, nagyon para

Utána négykézlábas lábemelgetés: 1. derékszögű, talp fönt,

vízszintestől picit följebb; donkey kick, erről is van képem:

és oldalra hajlítottan, 30 mindenből.

Spárganyújtás, arghhh! Fáj.

Plank, 3×90 mp.

Guggolás: súlyzó nélküli overhead ass to grass, 50 db.

Fejenállás.

Este élvezetes, mozgékony, dumálós tollasozás a füvön és kurtyaséta.

Április 21. Ma újra kedvem lett a 278 fokból álló lépcsőhöz.

https://mapio.net/s/61821547/

Ez a közepe. A 278 fok intervallnak számít, negyven percet nyomtam, hatszor föl, ötször le. Egy edzőtárs is megjelent, döbbenet volt rájönni: ő is azért. Végül kocogás a postáig, tíz perc volt onnan.

Április 20. Újra futok. Kimentem egy nagy hegyi kószálásra, napozásra, közben pont jött a gyerekcsapat (napi séták), átadtam Julisnak a kutyát, és hazafutottam, ami 3100 lépés volt, pont lihegve elértem a futárt, aki illyt hozott. Kis tevés-vevés, és még laza 5200, ilyen rövidgatyós idill. Összesen 22+35 perc kb.

Pár mozdulat a súlyzókkal.

Április 13-19. Nehéz időszakon vagyok túl, nagyot csalódtam valakiben, aki fontos volt, és magam ellen fordultam. Volt egy hét rendbejövés most. Ez alatt csak séták, hegyi bolyongás, bringa, tollas, foci gyerekekkel, minimális erősítés súly nélkül, sok fekvés.

Amúgy meg a kurvaanyját mindenkinek, aki ide leskelődni, pletykáért jár, aztán meg visszajuttatja, gondoskodik róla, hogy basztassanak vele, célozgat. Ez annyira sunyi.

* Az elejét iderakom:

Ezt a koncepciót, hogy az izom a legjobb, már sokan támadták. Van, aki csak nem ért egyet, de olyanok is vannak, akiktől én nem akartam semmit, csak idetolongtak véleményezni, beleugatni, leszólni, vészmadárkodni. Ijesztő számban voltak köztük értelmes, feminista nők is. Magatokról beszéltek ezzel, mindig.

Sokan úgygondolják: fujj, konditerem, nem szép, ha egy nő “túl izmos” stb. Ők egyébként nem sportolnak, kitűnő lustaság-fedezék ez is (amire nem volnék képes, azt lehúzom), és vékonyságfétisük van. Vagy csak fogyni szeretnének, nekik egy eres izom női testen már sok, a gyengeséget, eltiporhatóságot tartják nőiesnek, ami a legalja patriarchális húzás, és általában van benne irigykedés is, hiszen az izomhoz meló, kitartás, tudatosság, szenvedély kell. Nekem női, közösségi küldetésem, hogy ne csak a fiúké legyen a terem, az izom, a fekve nyomó pad, az erő. Aki ezt nem érti, az finnyog.

E rovatban évek óta írom le, hogyan, mikor, mit sportoltam, és mit éreztem, vagy mérések eredményét összegzem. Általában tömören, táviratilag írok, néha mesélek: érzelmileg, tudományoskodva vagy életmód-körítek. Meg-megkérdem magamtól, kinek akarom ezeket ennyire pontosan, rendszeresen elmondani – a leginkább magamnak, a jövőbeli énnek, és egy kicsit az elképzelt, rezonáló Eszményi Olvasónak, akik – tudom, mert megírják –, igenis léteznek, és nem is kevesen. Engem nem lehet a jónőség, fotóminőség, előnyös póz stb. normáival rángatni, a testem szuper állapotban van, teljesen natúr, és ezen kívül engem csakis a test valósága, megismerése, a mozdulat és a sallangmentes, nem magakellető ábrázolás érdekel. Ha nem “szép”, akkor is érdekel – a valóság a lényeg, nem az, hogy ki milyennek lát. Élem és ismerem a testem. Minél hivatalosabban volt szép és dögös egyébként, annál dühösebb reakciókat kaptam amúgy, de ez róluk szól. Nekem is beszédes később a leírás, és népszerű helye a blognak.

Nem vagyok edző, szakember, nem nyomom (most már) nagyon durván, de kitartóan edzek, és változatosan, illetve láttatóan írom meg.

Hat éve van ez, hogy heti 3-6-szor és többfélét edzek. Már nemolyan, mint az elején: nem akarok pl. új, nagy tömegű izmot. Arra, hogy a kemény sport (napi több óra, nehéz súly és sok kardió) mit csinál hormonálisan (eltünteti a mell mirigyszövetét, például), és hogy jelentős változást már nem akarok, nem az a válasz, hogy abbahagyom. Ha így volna, akkor ezek kifogások volnának. Ha eddig az intenzitás mondjuk 5 volt, akkor nem a 2 a jó, vagy pláne a nulla, hanem a 3,5. Mivel már megvan az izomzat, sok éves, durva munkával, újat nem építek, csak karban tartom, megóvom a leépüléstől.

2014 őszén 16 kiló zsírt fogytam, utána három év kellett 6-8 kiló izom építéséhez. A 72-4 kilós, rendszeresen súlyzózó állapotban érzem a legruganyosabbnak magam, akkor nézek ki a legjobban, az már kockahas. A 68 kilónál és a maratonfutásnál, illetve az arra való edzésektől hormonzűr lesz. Nehézatléta arányokkal futok hosszú távokat (szarul, de kitartóan, soha meg nem állva), és akrobatikázom is:

A régi DEXA-t kivettem, új mérésen voltunk június 30-án. Az eddigi eredményeket, 2015 tavaszától, benne a ketó (zsírfelhasználás-adaptáció) első hónapjainak megdöbbentő eredményeivel, lásd itt és itt. Az új DEXA tanulságairól itt, a július 2-iki részben írok.

Itt pedig arról írtam, hogyan mérhető és miért fontos a test izom—zsír aránya, egészségileg és kinézetre is, sokkal fontosabb a szemre-benyomásnál, a mérőszalagnál és a kilónál:

https://shop.builder.hu/a-test-zsirja-a3665

Ne dőlj be annak, aki kilókról beszél! Zsírt gyorsan fogyni sok, laza kardiótól fogsz. Aki keményen edz súlyzókkal, megdolgoztatja az izmait, az nem fogy, hanem formásodik, és tíz dekákban mérhető izmai lesznek, megnövekedett érkapacitással..

Azért nem folytunk szét se az evésben, se az unalomban a karantén első két hónapjában, mert sokféle (érzelmi, kulturális) élményünk van, túlevés, érzelmi evés nincs, stressz alig, viszont jelen körülmények között valóságos kaland a hegyre menni, futni, bringázni a tavaszban. Vágyunk oda, éjjel is. Tollasozunk, bringával járunk, súlyzózunk, belefér a boldog, nem aggályos kajálás is.

Nem tudom, a kijárás korlátozása nélkül is ilyen boldog lennék-e a koranyártól. Évről évre egyre nagyobb öröm, most nagyon erős.

ezt ide lerakom:

A testem változásai 2010 óta. Ez nem before-after, nem is bizonyíték, csak random képek, egyszerűen deskriptív. Az első képeken szoptató anya vagyok. Ekkor is bicikliztem, 2010-ben és 2012 őszén is konditerembe jártam (inkább kardiózni), a testem 85 kilósan is mindent tudott, tökéletesen működött, sok gyönyört is adott – semmi okom öngyűlöletre. Soha nem is szidtam. Én nem csak születm-szoptattam, hanem durva túlevő voltam, de ez teljesen elmúlt, enyhe lakmározás van, komoly edzések után. Azért múlt el, mert a túlműködő pajzsmirigyem kérte a kalóriát, nem a lelkem. Viszont 2002 óta sportolok, 2014 óta aktívan.