így edzek én

 

Az előző edzésnapló megtelt, de itt találod: berlin óta… Sok gyakorlatleírás van benne és nagyszerű élmények!

PODCAST, benne Lubics Szilvi, Bódis Tamás, EdGergej és jómagam! És még mások is.

https://nemaze.blog.hu/2020/10/01/testedzesfuggoseg2_interjuk

Súlyzózom (nagysúllyal, klasszik testépítő gyakorlatokat), nyújtok, akrobatikázom, bringázok, futok (ez inkább kocogás, 6:00-6:40-es km-ek), úszom és olykor túrázom (hegyen élek). Az edzésnaplóm: tényközlés kenegetés nélkül. Manírmentes fotó, pici személyesség, más élmények is. A legjobb, ami egy testtel történhet, az izom. Öröm van és munka. A felszínesség, a jócsajság és önmutogatás engem teljesen hidegen hagy. Izmos, erős, hajlékony női testet akartam, natúr testet, amit nem kell műkörmözni, agyonfodrászolni, pózba vágni (meg nem is ízlésem ez) – és változatos edzéseket.

Megjelent a könyvem, 2018 óta dolgoztam rajta. Kicsit meg is tolja a kiadó a marketinget, egzotikus érzés, mentegetőzöm is miatta. Nem bírom a hírverést, sztárolást, sok volt. Eddig mindent egyedül csináltam. Meglep a siker, a visszajelzés.

Október 15. Délelőtt a kutyával 2500 lépés gyors futás (mentem volna hosszabbat de valami gebasz volt az erdőnél, tűzoltóautó, rendőrök, nem engedtek be), utána családi és szellemi élet, kávézás a fiammal, majd sok írás egy másik kávézóban, ebéd, és szauna, 520 tempónyi mellúszás (szűk félóra), pompás volt. Kinti medence, szinkronúszók, keresztben van a sáv, reflektor, esőszemerke. Ez a fáradtság akkora boldogság!

Decc mí, tudéj in dö bászrúm.

Október 14. Szerda. Két esős nap (vasár-, hétf-) hevertem, csak a kutya meg a házimunka volt, igaz, a 77 kávékapszula-bontás (kicseréltettem az eszközt) komoly csukló- és bicepszgyakorlat! Úgy viselkedtem ezzel a heveréssel, mintha én is maratont futottam volna vasárnap, pedig én csak 10-et és szombaton:

mennyire kamu lenne már így a MARATON felirat alatt, aláírtam az időeredményt meg a távot. volt kézenállás a hátsó sárga vonalnál, de abszolút nem látszik a célfotókon

, és elfacsarodott a szívem, nem is a táv miatt, mert szuper volt és most ennyi volt jó, hanem azért, mert ez most egy darabig az utolsó futóesemény volt, nem lehet tudni, mikor tudnak legközelebb nagyot, igazit, napfényeset szervezni. Nézegettem a BSI híreit, fotóit. Kedden biciklivel hasítottam, időre mentem, összesen volt ez másfél óra, és jó hideg volt. Ma, szerdán már terem, de csak gyors, de akkor is bemegyek, nyomom, vettem bérletet is. Viszont ha az idő kevés, akkor legyen intenzív az 55 perc: futópad, gyorsító 3 km (10 km/h tempó fölé: 20 perc  2 mp alatt 3,67 km), izzadok. Kis nyújtás és hasazás, négykézlábas seggezés, az már Zitával, és három gyors kör lent 12 ismétlésekkel: oldalemelés (7 kg), fekve nyomás 30 kg-val, bicepsz curl 7 kilókkal, plusz még fej fölé tartva a két hétkilóst 12 mélyre guggolás és egy sorozat vállból nyomás. Suhanás színházba a csávómhoz (Édes Anna).

Október 10. Nyűgös kelés, de érzelmek, kávézás együtt, aztán ötvennel robogok le, igazi akciófilmes érkezés Lágymányosra bringával, “nincs esélyed, négy perc múlva rajt, fél kilencig adtuk ki a rajtszámokat”, dehogynem, maszk-eü nyilatkozat-hőmérés-kézfertőtlenítés, ismerős lekapcsolása, rajtszámkinyerés, pulcsim letépése, VIP-be be, nem talál a listán, aztán de, bringát-cuccot lelakatolják, beruhatárazzák nekem BSI-drágák, cipőkötés, kordonon átmászás, “van egy zsepid?”, mintha mi se, basszus, 8:38-kor indultam a Normafától.És újabban mindig ezt csinálom. De olyan jó volt végre aludni.

Kicsit délnek, rakpartra fordul, föl a Lánchíd fölé a Jégverem utcáig, forduló Clark, Alagút, Attila út, az Erzsébet-hídtól felső rakpart. 1:04:00. Tulajdonképpen megtolhattam volna egy kicsit 6 és 8 km között, az a szakasz esett a legjobban, az Alagút után.

Valaki kérdezte, mi az a dudor a hónaljamnál, ezen a képen a jobb karomnál. Az a mellizom.

Október 9. Reggel bringával viszem Dávidot, és feljövök a meredeken (Harangvölgy, feltolom), itthon ugrókötél-súlyzó-hajlékonykodás (a táncosnő-póz tovább), mert ma se tudtunk úszni menni.

overhead guggolás mélyre

Csak finoman. Szombaton tízet futok. Este úgy érzem magam, inkább érzelmileg, mint akit ledaráltak a hentesnél. Kábultan fekszem.

Így néztem ki három éve, amikor hetente 5-ször edzettem hosszút. Három gyerek után. Semmi laza zsír nem volt a fenekem alatt a combomon, duzzadt mindenem. A súlyzós edzés pár hét alatt nagyon meglátszik, nem csak irzomszövet nő, ahnem erek képződnek, eleven forrongás és áramlás az egész.

és ilyeneket írtak, de özönszerűen. Ha most írnák, megérteném:

az volt az első gondolatom, hogy milyen palacsinta ez a nő… állandóan az van, hogy milyen tónusos, ügyes, erős vagy, hogy megnéznek, és akkor itt ez a kép. ijesztően nézel ki rajta és csúnyán puhának.

Vajon ő hogy nézett ki? És azóta? Ma már van ezeknek távlatuk.

Október 8. Bringázás Óbudára, mámoroskodás E-vel, pazar reggeli, írás, napozás, délután vissza. Este nagy kutyaséta meredeken.

Október 7. Reggel bringával viszem suliba Dávidot, felfele kemény menet, de nem hosszú (negyedóra), csipkebogyót szedek. Gyakorlatozás a teraszon (dancer pose). Kurva nehéz megállni benne, lábujjhegyen tök más a statikája.

Délután edzés teremben, Z. a partner, esőben, bringával, szarrá ázva, biciklilakat nélkül érkezem, de akkor is bemegyek, megoldom.

1 óra 40 perc nettó. Szabályos, guggolással és felhúzással kiegészített bemelegítés (7 és 6 kilókkal), rendes fekvőtámaszok (ezt azért írom, mert néha elbliccelem).

Zsúfolt időszak, így egy gyakorlatot annyi szettben csinálok, amennyiben lehet, lábváltok és úgy még egy szett, akkora érték az üres gép. Ugyanemiatt rugalmasan át egy másikra, ha máshogy nem tudnék haladni, evezés a lehúzás helyett.

  1. szett: gépek. tarkóhoz húzás, bicepsz karhajlítás alulról a kétágú kötéllel, csigán, evezés 50 kilóval, csigán lábhátralendítés bokabilinccsel, fenékre, minden lehetőleg nagy súllyal, 12-15 ismétlések, amelyeknél komoly lelkierőt kíván az utolsó 4-6 (ez a nagy súly kritériuma)
  2. szett: taposóakna nyomás vállra, térdelve, 40 kilóval súlyemelés, kézenállás-híd, landmine forogva (hasgyakorlat), ezt megmutatom:

Ez pedig a vállgyakorlat ugyanezzel a szerkezettel:

A gyakorlatok közben fekvőtámasz, híd és plank, combnyújtás. Kegyetlenül kötöttek a combfeszítőim.

Október 5. Igazi nagy zúzás a régi fajtából, egész délelőtt. Edzőterem Zitával.

Bringával érkezem, bemenetkor szerencsétlenkedem. Bemelegítés hatkilós súlyzóval, fekvőtámasz szűken is.

4 körök:

lapsúlyos evezés 50 kg, 12 ism., tricepsz lehúzás csigán változó súllyal, 12 ism., keresztbe húzás csigán 15 ism, 8,75 kg/oldal, asszisztált húzódzkodás 3-ak, tolódzkodás 3-ak (akadozik a gép, csak két sorozat), némi bicepsz hajlítás, kalapács- és beforgatós váltva, 

kísérlet: lábfejen 4 kg, os kettlebellel négykézláb fenékgyakorlat

fekve nyomás összesen 100, 20 és 42,5 kg közötti súlyokkal, a nehezeknél 6, 4, 2 ismétlések, guggolás keretben, simán, 12-k majd 15-ök, összesen 100, lebegőülések a fekvenyomó padon keresztben, illetve AbCoaster oldalsó hasizomra, ugrókötél 50, 50, 120, 120, 120

lógás lefele 20 kilós tárcsával

pici nyújtás, kézenállás, híd, spárga.

Dancer pose: csak a fejemben van az akadály, hogy két kézzel fogjam a lábfejem. Itt a derekam több mint oké, a térdemen lehetne nyújtani, vagy talán a bokát megcélozni a fogással? Meg a csípőhorpaszt és combfeszítőt nyújtani (ez egy állóspárga-variáció ugyanis), és még a vállam kötött nagyon. Ahogy nézem a képen (tök más érzés, mint a látvány), még dőlnöm kéne előre. De nem könnyű ebben hosszan megállni. Ugrókötéllel közel húzás, aztán közelítés:

Utána futok 20 percet, 3,18 km, 276 kalória, 9,5-ös átlagsebesség.

20 perc szauna, maxon (legfönt, forró). Úszom 260 tempót, ami ebben a medencében (22,5 méteres) 20 hossz. Még 15 perc szauna. Kész vagyok, ez nettó három óra, a szauna nem számít. Bringa oda és vissza.

Október 4. Délelőtt a napsütésben-szélben 10300 lépés futás, volt benne két km köves, sáros, emelkedős-lejtős ösvény is. 1 óra 10 perc, kutyaszarszedés, kis kerülők is. Csodás közérzet. Aztán a teraszon napoztam, bicepszeztem három körben és haspréseket is csináltam, illetve tárogattam és fekve nyomtam az itthoni, 4-5 kilós súlyzóimmal. Velsőcsontból leves, ez pompás zsír, meg egy doboz szardínia.

Tegnap csak bringázás, kutyaséta, fára mászás volt, elhevertem nőileg ciklus első napján.

Október 2. Tegnap moziba és onnan haza intenzív bringázás, otthon előtte kósza súlyzózás: hasprések, bicepsz, váll és merev lábas felhúzás, hogy legyen valami. Nagyobb séta a kutyával. Ma végre terem, másfél óra, böjtben. Bemelegítés, fekvőtámasszal a hat gyakorlat, és a rituális átmozgatós nyújtás a bordásfalnál. Aztán kissé összevissza többféle gyakolrat. Vállra oldalemelés 6 kilósokkal, és clean and press olimpiai rúddal, utóbbi merev lábas felhúzással, ami fenékgyakorlat. Húzódzkodás (20 az ellensúly, lassan csinálom), hatszögben sima és merev lábas felhúzás, Hack-guggolás nagy súllyal. Harangozás nagy súllyal (ez hasizomgyakorlat). Kézenállások, híd, átfordulás, mellen gördülés. Szauna. Ruganyos vagyok, fél éve nem voltam ilyen kevés kiló (73,8 csuromvizes cuccban). De ez nem fontos, csak a lassú, sunyi formavesztés, a nem elég edzésből adódó nehezedés az, amit el akarok kerülni.

Szeptember 30. Ma nagyon motivált voltam, hogy nekimenjek a szélnek, el kellett mennem ügyfélkapus új jelszóért, hogy az utolsó pillanatokban regisztráljak az elektronikus számlás felületre. És lőn, na de akkor előbb a kutya, megyek vele, de akkor már futok. Tíz másodpercre a nap is kisütött! 5200 lépés a szokásos kis távon, egy kicsi plusz ficakkal, hogy 5e fölött legyen. Este, a városból visszatéréskor újra almaszedés, zuhogott. Imádom ezt az erőt és az outlaw fílinget. Gyönyörű ez a fa, elképesztő alma van rajta, forgalmas (de nem bűzös) közterületen áll, és csak én szedem.

Az előző napokban nem sok minden, esőben hazajövés szatyorral, bokáig gázoltam a vízben, tűzhelynél diskurálás, borozás-főzés közben az épp ott heverő súlyzókkal pár váll-, bicepszmozdulat, guggolások. Két megbeszélt, majd lemondott edzés. Viszont emlékezetes, hogy kell ezt mondani, randik.

Szeptember 27.

Futok egy nagyot, már sötétben. Holdfény! El a Budakeszi útig, dimbdomb, 9120 lépés , 58 perc, gyors, könnyű. A teraszon pihegek és combot nyújtok, hasazok húsz percet (150 nyugis hasprés).

Szeptember 26. Csak séta. És fára mászás, almaszedés!

My hero.

 

Szeptember 25. A dream team úszik (Z., K. és én). Csak 500 tempó, laza 25 perc, pici szauna, bágyadt napozás állva-diskurálva.

Decc mí, és én nem tudom, mifasz van, de néha ezen a gépen a kamera elérhetetlen, ha meg ilyen, akkor ennyit tud szegény (a sütőt viszont hirtelen ötlettől vezérelve G. tegnap bekapcsolta, mert ő úgy süti a sztéket, hogy előbb serpenyőben kéreg, aztán alufólia és sütő, és, láss csodát, nekem ez nem jött be, de most újra ment, 14 hónap után. kiszáradt ott valami…?). Viszont ezt az érzést, ami a képen van, imádom. Én valójában soha nem hiszem el, hogy ilyen magasra, ekkora, ilyen az ívem, a hajam, a körvonalam, mert nagyon sokat írták nekem dühödten, hogy milyen rossz meg ronda vagyok, out of the blue, mindent kielemző, ingerült álnevek. És olyan jó érzés, hogy nemhogy nem győzhetnek, hanem labdába se rúgnak.

Tegnap bringa a postára, meg este romantika a hegyoldalban, meg nagy húsevés, pici bor és nyújtás a teraszon, viszont tiszta ketó volt, semmi kompromisszum.

Szeptember 23. Délelőtt a kutyával lekocogok az erdőn át a sulihoz, mert D. itthon felejtett egy könyvet. Aztán a szépséges Harangvölgy fölfele (az egy 300 méteres lankás és egy 300 méteres, keményen meredek szakasz), és a sík részen hazafelé is futok. Ez az egész változatos terepű és haladású mozgás 50 perc, kakiszedéssel. Erre tekintettel teremben csak súlyzó.

Bringával megyek (ezt is minek írom, mindenhova). Nagy súlyokkal, szaunával a Nyugatinál, Zitával:

Oldalemelés, előreemelés, bicepsz és felhúzás az elején, 7-7 kilóval.

Combközelítés és -távolítás, 20-30-ak, ez a gép elég vonzó, mindig hamar elfoglalják, ezért inkább egy ültőben megcsinálok többet a kétféléből, így 3 kör.

Oldalemelés, egykezes is. Felhúzás (amikor várni kellett).

Bolgár guggolás 10-10 kg-s kézisúlyzóval. 4 jkör, 8-ak lábanként, aztán már csak 6-ok (iszonyú lelkierő kellett hozzá).

Négykézláb térdhajlatba tett súlyzóval vízszintestől fölfele lábemelgetés, oldalra is pár.

Hasprés a kulcscsontra fogott tízkilóssal, 2×50.

Pici nyújtás (kobra és combfeszítő-csípőhorpasz), hidak, kézenállás.

Zita még fekve is nyomott és húzódzkodott.

Szauna, ott csípőemelések finoman (25, aztán bejöttek).

Szeptember 20. Ez az első rész, és Simonyi Balázs egy hét múlva teszi ki azt, amiben mi (Gergej, Laci, én) szereplünk:

https://nemaze.blog.hu/2020/09/20/testedzesfuggoseg1_demetrovics

Szeptember 19. Reggel futás, szűk félóra, 4700 lépés az erdőben a kutyával. Délelőtt séta (Budapest Beyond), utána lazulás, beszélgetések, bringa, színház.

Szeptember 18. Dávidot bringával viszem le, rohanás van, mert túlszerelmeskedtük (overlove) a reggelt, onnan visszatekerek a hegyre izmosan, egy hosszabb úton, ez 3,2 km, 105 m emelkedés, tizenhét perc. Egy órát súlyzózom a teraszon, közben kissé felnagyítva előttem a HVG 360 cikkei megnyitva. Guggolása kézisúlyzókal, ATG overhead, és serleg- (összesen 150). Lábemelések kifele, épphogy. Oldalemelés kézisúlyzóval 8×10. Bicepsz curl 4×10. Vállból nyomás. Felhúzás. Spárganyújtás, híd, fejenállás.

Szeptember 17. Reggel Dávid lekísérése, meredeken és nyugiban visszakapaszkodom a dombtetőre a Harangvölgyön át.

Délután terembe száguldok, gyors edzés Zitával: vállat, bicepszet melegítünk, utána egy nagy szett nagy súlyokkal: 15 kilós fej fölötti tárcsával ATG guggolás,

taposóakna (landmine press) nevű egykezes vállgyakorlat:

https://www.youtube.com/watch?v=t9GuiNQo1O4&ab_channel=IanNimblett

csigás gépen bokabilincses lábhátrahúzás.

kis kiegészítések, amikor várni kell: felhúzás kettlebellel, oldalemelés 6 kilóval.

Négy kör, és ma ennyi, rohanok hajat mosni, mentünk az Új Színházba (bizony). Huhú, mekkora troll voltam! Lásd a Kultúrnaplóban a szept. 17-es bejegyzést.

Szeptember 16. Visszamentem, de most Almádiban leszálltam, onnan bringáztam Füredig, a kikötőben megpihentem (megint a Karolina kávéházban), aztán Tihany keresztül s kasul bejárásával Örvényesre, ott nagy úszás, napozás. Összesen 34,6 km, de a bicikliút oda-vissza terelései miatt, a mólós kiruccanásom miatt több is. Átgondoltam az életemet, döntéseket hoztam. (sajnos nem olyan könnyű végigcsinálni ezeket, a szerk., szept. 25.)


Szeptember 15. Ez nem sportnap, de azért bringa a Balaton partján, kb. tizenöt kilométer az egész nap. Ide visszajövök majd egyedül, nyugalomban.

Szeptember 13. Durvuló izomláz. Kutyát sétáltatok. Előkerült ez a nadrág abból az időszakból, amikor még ESPRIT-cuccokat vettem, 2013-as lehet. 85-6 kiló lehettem? De nem is kilóban sok a változás, hanem összetételben. Nem rossz nadrág amúgy. Hat mérettel kisebb a mostani.

Szeptember 11. Úszás Katával (MOM), végre úgy, ahogy régen: 38 perc, 650 tempó, elnyúlva, kéjesen. Süt a nap, alig vannak, kinti medence. Napozás, diskura, 12 perc szauna, kávézás. Tele vagyok tettvággyal, jó programmal, ruganyossággal, élménnyel. Élvezetesek ezek a napok, kedvenc időszakom.

Reggel (ez naponta) Dávidot kísérem le, aztán föl a kutyával erdő, szépség.

Kegyetlen izomláz a combban-fenékben a guggolástól, pedig csak 45 kiló volt. Vissza akarok erősödni 60 kilóig. De nem feszes ez bennem: ha jólesik, csinálom – csak akkor csinálom, de ugye gyakran esik jól.

Este podcast készül a túledzésről/edzésfüggőségről. Egy nagyon kedves olvasó, egy nyelvész, Gergej és én! Csak én vagyok lány. Simonyi Balázs vezette, nyűgös voltam előtte (aludni akartam már, kínlódtam a nettel), de élmény volt. Teszek majd linket, ha elkészül!

Szeptember 10. Délelőtt filmpremier (Felkészülés…), aztán egy kis csevegés, kávé, írás, ügyintézés, az Újpestre száguldós könyvbemutató előtt pedig összeszedett zúzás (a Nyugatinál):

24:30 futópad, 4,15 km, 315 kalória, 9,5-ös tempó 1,5-ös emelkedővel,

két intenzív gyakorlat: tarkón súlyos guggolás 45 kg, 5 sorozat, 12 ism., és döntött törzzsel egykaros oldalemelés (8, 9, 10 kg), 4 sorozat, 8 ism. A cseppizmom jajong a 3. guggolássorozat után.

lefele lógás kicsit

szauna tíz percben, ott nyugisan 100 hasprés.

Én olyan tündökletesen jól vagyok ettől, lüktető boldogságot érzek, igazi ünnep lesz az estéből:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=667557993881230&ref=watch_permalink

A bicikli összesen 31,2 km, térképes adatok szerint, és a nagyobb részét tempósan toltam. De még a Népszigeten is jártam.

Szeptember 9. Elmaradnak a budai könyvnapok, de holnap bemutató 5-kor!

https://www.facebook.com/events/895695660954365/

Szeptember 8. Kiemelkedő kardiónap és mámoros élmények: reggel komoly, hosszú kutyás gyaloglás (funkcionális, hegyvölgy, 7320 lépés, 1 óra 20 perc), utána igen hosszú és tempós biciklizás koktélruhában, Óbudára és vissza, lendület, erő, szerelem.

Szeptember 7. Hat éve kezdtem az egész sokedzés-tudatoskajálást… Számon tartom a napot. Ma délben kerültem le a városba, több szempontból is zavaros, kellemetlen nap volt, tényleg ennyi minden egy rakáson – milyen védett és boldog az írós burkom, a konyhám, a gyerekeim, az erdőm (nem engedik, elmarad, átszervezik, téved, megszökik, rosszindulatú). Egy bő kétórás edzés, ez viszont hibátlan: húsz perc futás, 10 fölé gyorsulok, 253 kalória, 3,14 km, utána alapgyakorlatok türelmesen, ezúttal fekve nyomás és merev lábas felhúzás, 100 ismétlés 8-10 adagban, közte pici has, nyújtás, akrobatika, teljes súlyemelés, húzódzkodás, kb. 50 perc. 25 perc szauna. Nem úsztam, mert gyulladt a szemem. Bringa. Este úgy volt, hogy színház a Városmajorban, de elmaradt mint határon túli. L. jött (volna) velem, söröztünk helyette, elmesélte első két napját meg a tegnapi élményeit (ő a Lánchídnál állt, meg a Kossuth térre ment). Történelem volt ez. Vele is minden jó.

Szeptember 6. Nem mentem Wizzairre, nem akartam a helyszínen, drágán nevezni (12 ezer). Mentem viszont chartát demonstrálni a városba, bringával, és gyalogoltunk is sokat ismerősökkel, a rakpartra, onnan az esemény után a Bazilikához és a bringámhoz az Astoriához. A Bajcsyn kávéztam, utána Corvin, beestem a terembe, ahol pörgettem egy 3,1 km-es futást, 250 kalória, 20 és fél perc. Utána kétféle, progresszív súlyhasználatú gyakorlattal vállaztam és bicepszeztem is, négy körben. Szakadt rólam a víz, szaga van, imádom ezt, bensőséges élmény. Kicsit nyújtottam, rohantam szaunázni, ahol hat percem volt, mert vasárnap nyolckor zárnak, de közben hasaztam. Bringa haza, pompás esti idő. Szuper, gyors, erős érzet. Majd úszom rendesen, mert zártak, így az csak két hossz volt. Mert mégis. Ha én eljutok edzeni, akkor annyira jól vagyok mindig, semmi se hiányzik, semmi nem bosszant fel.

Szeptember 5. Összeírtam, mennyi sport volt négy hónap alatt, mert hajlamos vagyok arra, hogy naponta (a naplóformában) gondoljak az edzésekre, és ne lássam a trendet, a hosszabb folyamatot. Nem voltam biztos benne, hogy kijön-e a napi egy, vagyis, a heti hét edzésnek tekinthető mozgás. Jellemző az, hogy napokig mámor vagy durva kampánymeló van, olyankor csak könnyű kardió, és akkor utána egy-egy nap van három bő félórás különböző mozgásfajta.

Háromféle intenzitást különböztettem meg, van a közlekedés/séta, a közepes-már izzadós és a zúzás. Az első csoport az újabban itt is említett kutyasétákat (ezek több kilométerek, terepen), hegyi kóborlásokat, városi (közlekedési jellegű) bringázásokat és a buszig vagy városban gyaloglásokat jelenti, mindegyik több félóránál, de van köztük kétórás is. Ez az alap és ekként a lényeg, ez nincs annak, aki ülőmunkát végez és autózik is, és ezek hiányában lassul annyira le az anyagcsere. Angolul low intensity cardio, az anyagcsere szempontjából igen fontos szerepe van. Nem izzadok tőle.

A közepes jelenti a 3-5 km-s futásokat, a könnyebb, félórás itthoni súlyzózásokat, akrobatikát, 10-20 hossznyi úszásokat, a sportjellegű biciklizést, hegymászásos sétákat: az, ami már izzaszt, zuhanyozást igényel. A terembeli, bemelegítő vagy záró futásokat is idevettem, ha nem csak pár perc volt.

A zúzás vagy komplex, hosszú, súlyzós edzést jelent (40-120 perc), vagy 5 km fölötti futást, gyakran terepen. A nagy bringás köröket, de itt szerepel a női futógálás 5+2+10 km is. Az egyórásnál hosszabb, intenzív úszás is ide tartozik. Izomlázzal jár.

A tollasozást, szaunás kiegészítő hasazást nem vettem sportnak.

Eszerint, e napló alapján:

május: közl./séta 14, közepes 15, zúzás 8 = 37.

június: közl./séta 13, közepes 18 (az osztrák bringatúrával), zúzás 9 = 40.

július: közl./séta 10, közepes 17, zúzás 12 = 39. Nyolc napig feküdtem július közepén (szerintem akkor estem át a kórságon, lázas is voltam, előttem Juli produkált tüneteket).

augusztus: közl./séta 10, közepes 9, zúzás 10 = 29.

Májusban volt elképesztő mentális, augusztus elején pedig megdöbbentő testi kínokat okozó menstruációm, a mostani teljesen tünetmentes és fájdalmatlan volt (ami azt jelenti, hogy a legutóbbi PMS-ben mindössze kétszer fél napot kattogtam minden objektív ok nélkül azon, hogy MEG FOGOK VAKULNI).

Ami még testi beszámoló és érdekes: a kávétlan öt nap. Mindig csak dél körül vagy kora délután, pénteken 5 körül jutottam hozzá. Jobban alszom, más a tudatállapotom.

Szeptember 3. Délelőtt elfutok kávézni. Shit, nincs itthon kávé napok óta, reggel teával kezdek, aztán írok és hírolvasok, levelezek egy kicsit, két mosás, teregetés, majd megragadom az ebet és megyünk az edőbe futni, isteni nap és árnyékban kellemesség, kirándulók. Be, vissza, a Szamosba föl, ez bő félóra, 5870 lépés, aztán haza (sütivel a kézben!) még negyedóra, a vége összesen 7630 lépés, 44 perc.

Ha nem én volnék, én is beakadnék azon, amit ez a kép üzen – és amit nem lehet hamisítani, eljátszani.

Délután a városba robogok, beugrok a terembe szaunázni és hajat mosni, ha már. Első rész, negyedóra, 94 fok: hasazás 100 nyugis hasprés; második, ez csak tíz perc, combnyújtás. Bringa haza. A fogason készítettem táblázatot, hogy május 1-től máig mit műveltem, havonta hány alkalom csakséta/bringa vagy közepes terhelés vagy zúzós mozgás volt, netán semmi.

Tettrekészebb vagyok ebben a randimentes időszakban (távol van ő), mi tagadás, nem heverek el annyira, van ez a szőlőcsipegető erotikus filmnézős félkönyék és bacchanália, nem tesz jót (de nagyon szeretlek és minden). Megették a sütit.

Szeptember 2. Juliskámmal csajos nap. Dávid osztálykirándul, reggel elkísértem, ezért gyalog vagyok a városban. Míg leányom ebédel, én sört iszom, megnézzük a szabadságszagúakat és a PIMben mulatunk este Szirtes Edina Mókus és Varró Dani produkciójának örvendvén. Jelentős séta.

Szeptember 1. Mindenki mondja, hogy ki vagyok gyúrva. És ugye ezek a legszigorúbb, formaláttató öltözékek, tapadós gatyó, sort, ujjatlan. Lement rólam egy kis bőr alatti cucc és pompásan érzem magam, a tegnapi futás is annyira jó volt.

Reggel Dávidot lekísértem, ez 1300 méter, fölfele a sáros Harangvölgyben kemény kaptató, összesen bő 3,5, a kutya kacagva szaladgál.

Újra a fickándozó érzet edzésen, nem kell fegyelem, kedvem van, könnyű, csupa rugany és belefeledkezés. Semmi terv és aggódás: csúcsidőben (6-kor) is, ami eszköz, pad, keret épp szabad, arra rámegyek, vagy ami eszembe jut, Nem Bírok Leállni.

Zitával, Corvin. Úgy eléggé összevissza a következők voltak két órában:

20:30 futás, 265 kalória, 3,10 km,

nyújtás egy lány mellett, aki egy Magyarország Szépe feliratú törölközőn szenved,

guggolás fej fölött 15 kilóval,

hiperhajlítós törzsemelés: 5 tárcsával, 5 nélküle, 4 tárcsával, 4 nélküle, 3 tárcsával, 3 nélküle, 2…, 2…, 1…, 1… (30 ism.) Ez kétszer is.

jó reggelt-merev lábas felhúzás-clean and press 10-10 ism., előbb a 12,5-ös, aztán a húszkilós rúddal, 4 kör,

csacsi (donkey kick gép nagy súllyal), 15 ism., 2 kör,

húzódzkodás és tolódzkodás, 6-6,

sztepp-padról hídba le, még megy!

több kézenállás, spárganyújtás, spárga, mellen előregördülés:

lefele lógás, lengés, fejenállások, híd, előre-hátra, ahogy itt:

plank

vállból nyomás olyan emelőrúddal, rúdon 5 kilós tárcsa, 4×10 cállanként,

nyújtás.

Zitával voltunk, nem is késtem, a Deáktól sétáltam a Vas utcán át (tiszteletemet tettem az SZFE előtt).

Augusztus 32, jaj, tehát 31. Vannak ezek az összeszorított fogú futók, akik előre kihirdetik, hogy hű meg ha, mit csinálnak majd, jól néz ki, de aztán persze nem. Én többet a jövőről nem írok (azon kívül, hogy vettem bérletet/neveztem versenyre), mert úgysem az lesz, és ha nekem egy héten öt este van kedvem mámoroskodni, moziba menni, heverészni, raggie-t hallgatni, mellette meg pont jól megy az írás, akkor nem lesz napi futás. Nem akarom a tempót hajszolni, nem érdekel, táblázat, óranézegetés, brrr. Sosem érdekelt: ha fiatal vagyok, és sovány, akkor fél perccel tudok jobb kilométert. Mire jó ez? Csak élvezem, kocogok, néha lendületesen, máskor csoszogva, nézelődöm, belefér a megállás, ivás, szemétszedés, kutyamegkeresés is. Amúgy iszonyú lassan fejlődtem valamennyit, ez természetes. De ilyen mereven? Milyen csicska vagyok, hogy valaha is görcsöltem, hogy majd kéne tempót fokozni így-úgy. Hogy kéne ez-ez, kütyü, még jobb cipő, ki nem vette észre, hogy a hiúságánál fogva rángatják? Mindenkinek nyomasztó, szorongás és stressz lesz a futás, ha tempó, pulzuskontroll, edzésterv, versenyre készülés, edző van. És aki nem istenáldotta, attól mindez még röhejes is. Mondjuk egy félmaratont levinni 2:16-ról 2:05-re, ez a nagy cél…? Ér ez annyit? Ízületi kopást, izomleépülést, kevesebb súlyzózást?

Amúgy ha valaki ledob 5 kiló zsírt

De azért futok. Nem túl sokat. Részt veszek, nevezek.

Mindezt ma raktam össze, leteszek sok agyi terhet ezzel, ha nem akarom többé ezt, hogy “fejlődni kéne”. Jóleső, kutyás, lendületes futás az erdőben, a közepén két km ösvényen (terepcipőben vagyok), 10000 lépésre hoztam ki pont, isteni levegő, 72 perc, emelkedő is, és meglepően könnyen ment.

Augusztus 29. Reggel Ez Így Nem Mehet Tovább alapú, tempós súlyzózás a teraszon: oldalemelés, bicepsz curl, merev lábas felhúzás, inga, felhúzás, ATG OH guggolás, fekve nyomás, tárogatás, súlyzóval mellkason hasprés, egy vagy két sorozat. Amúgy szélsebesen írok, dolgozok, 12 órák gép előtt, de jól megy, és áldott nyugalom van. Meg persze házimunka, sulira észülés, ügyintézés, kutya, bringa. A nyújtás hiányzik, de most már majd az is lesz.

Augusztus 25. Terem, rövid edzés.

Hatgyakorlatos bemelegítés + ass to grass overhead guggolás, evezés.

A nagy szett, teljes testre:

két fitneszpad közé eresztett kézi súllyal guggolás (10+10 ism. egy sorozatban)

rövid rúddal snatch, én 38 kilóval 4, aztán Zita könnyebbjével 10-15-ök, nem számoltam,

evezés lapsúlyos gépen, tömeg volt, így csak két sorozat, helyette húzódzkodás, fekvőtámasz, 

negatív padon felülések,

mindez négy körben.

a végén nagy fekve nyomás, progresszív súllyal, 30-tól 45 kg-ig 18-16-14-12-10-8-6-4-2 ismétlés. A egész, mivel mozim kezdődik, nettó 1 óa 20 perc csak.

OMD, kaszinótojás és sült bacon, szalámi parmezánbundában, tejföl, koktélparadicsom és némi étcsoki kora délután.

Augusztus 23. Női futógála a Népligetben. Erős váll- és némi combizom-lázzal álltam rajthoz.

Dávid befut (csak váltótag lehet, mert női az esemény)

áttörünk a kordonon, hogy hárman haladjunk át a hatodik kilométeren a célvonalon

Délben Julival ketten futottunk egy ötöst, utána volt a 3×2 km-es váltó: Juli, én Dávid volt a sorrend (és G. segitet). 3-tól még nyomtam még egy hej, de nem lendületes, nem jóleső tízest egyedül. A tíz az új hosszú táv. Így három részletben 17 km a mai kocogásom.

Nem kerültem be úgy a számolástól (5440, 2110, 11155 lépés a három táv) a révületbe, a hosszú távon (10 km) csak 8 körül kezdett röpülni az idő. De futok, és jó érzés, együtt trappolni, meg a gyerekeim öröme.

Augusztus 22. Forma. Így néz ki az izomláz. Meg kell mondjam, heti 1-2 súlyzós edzés (mondjuk azok 2-4 órásak) is igencsak meglátszik. Azonnal meglátszik, négy-öt alkalom. Pedig rizs is van a menüben, meg gyümölcs.

…mert pár hete még (július 31.)

Augusztus 21. Az előző két estén hosszú kultúrprogramok voltak (Balázs János, illetve nyert jeggyel operagála meg Vásárlóember Jónás az Eiffel Műhelycentrum nevű gigahelyen), de legalább sok séta és bicikli is volt. 20-án elheverek, olvasok, korrektúrázom. Ma megint terem, megint Zitával.

Nem kardiózunk, mert kardiózzanak a műkörmös fitneszcicák (IRÓNIA)! Szóval hogy nem volt kedvünk, a bringát beírtam kardiónak, és ráugrottunk a súlyokra.

Nehéz súlyok, végre, eljött ez is, az 5-6. edzésen, de amúgy én is most szokok vissza a közepesekről, és összehasonlíthatatlan: a kímélős edzés meg a “vízlever”, beleszédülős mozdulat különbsége. Van egy szaga is, amit imádok, egészen benne lenni, nem félni a test valóságától, amely az igazi szex és igazi edzés titka, ugyebár, és olyan kevesen ismerik. Előtte alapos, súlyzós bemelegítés: serlegguggolás, merev lábas fehúzás és döntött törzsű evezés a plusz gyakorlat a szokásos, hatgyakorlatos felsőtest-átmozgatás mellett (az Ed-féle: oldalemelés, bicepsz karhajlítás, vállból nyomás, előreemelés, lórúgás tricepszre, fekvőtámasz).

A Nagy Szett ma hat gyakorlatból áll, és ennyi elég is:

fekve oldalemelés hátsó vállra, 18 ism.

10-15 kg a fej fölött, mély guggolás, 10, 15, 20 ism.,

merev lábas felhúzás, az első körben 10-10 kilóval, aztán erre a szerkezetre váltok (felködlött bennem, hogy mégse a 2011-ben gyártott macbookom ennyire szar, hanem koszos az objektív? de így legalább a többiek homályban maradnak), és ezen van 2×15 kiló, összesen olyan 42-45 kg lehet:

donkey kick gépen (ezt csak Zita csinálja),

húzódzkodás asszisztáltan, 27 kg az ellensúly, 6-ok, lassan, kitartva a csúcsösszehúzódásban,

hip thrust egy erre szolgáló párnázott fekhelyen, először rövid rúd+tárcsákkal, aztán tárcsákkal a hason, aztán 20 kilós homokzsák, és még rá tárcsa, ez 4 körben, 12-15 ism.

3 kör, de valahogy a holtidőkben mindenből megcsináltam a negyediket is.

Nyújtás alaposan, lefele lógás is, tárcsával.

hátizom-nyújtás, lengedezve

Kissé korlátozott verzióban csináljuk a koreografikus nyújtást-ámozgatást. (ezt)

Szauna, ott hasazás, hasprés és ollózás lábbal: 25, 100, 25, 100, 25, 100, 25, 100.

Délután Zebegényben napozunk és fürdünk. Bringais.

Augusztus 18.  Tereeeem Zitával! Előtte nagyon sok bicikli, rohangálok a városban, haza, újra le.

Kardiós intervallbemelegítés ezen a görgős-íves mechanikus futópadon, a nevét nem tudom. 19 perc, gyaloglok-futok. Könnyű megbotlani.

Súlyzók: bemelegítés a szokásos módon, ötkilóssal.

Egy nagy ülős (“A gondolkodó”) bicepszszett 9 és 7 kilóval.

A nagy szett:

  1. tárogatás padon, 8-8 kg-s kézisúlyzókkal 20-ak,
  2. Hack-guggolás progresszíven, 15, 20, 30 ismétlések, megpakolom a végére tárcsákkal,
  3. húzódzkodás gumiszalaggal, 6 ism.,
  4. lábemegetés négykézláb, térdhajlatban 9 kilós súlyzóval, 50-50 ism. lábanként.

Mindez három körben, az egyes körök között pedig újra a bemelegítő hat gyakolat, hogy több izmot terheljünk, és egyszer 10 ass to grass overhead guggolás, 2×8 kg-s súlyzókkal a fej fölött.

Nettó két óra izzasztó izommunka.

Lenyújtom, spárga, fejenállás. Szauna is a végén. 55 perc (1000 tempó) úszás. A szaunában hasazok és lábemelgetek még.

Este koncert, Nemzeti Filharmonikusok és Balázs János a Zeneakadémián.

Augusztus 17. Klipforgatás és sportnap a gyerekeimmel Nagykovácsiban, már oda is bringával a hegyeken át, ott foci, futkározás, akrobatika, nyújtok is végre. Tol a vihar maga előtt hazafele, G-nél biztonságos menedékre lelünk a kavargó szélben, egy perccel az ég leszakadása előtt.

Augusztus 16. Hatalmas séta a hegyen, hazafele, ahol sík, futok. Sok bringa, nagy séta pl. koncertre és onnan haza éjjel, más sport most nem, határidőim vannak.

The Body. Amikor őt néztem döbbenten, 1996-ban, húszévesen, akkor nem lehetett még ennyi testet látni, a tördekét sem, én azt se néztem, amit lehetett. De EZ, na, ez:

Augusztus 12. Az előző napokban csak 4-6 km-s erdei kutyás romantikus csatangolások, egész nap írok és szövegjavítok fekve… Most végre terem, Z-vel: bringával oda, bemelegítés kézi súlyzóval, ebben 2×6 kg-ra váltottam, melegítünk a fő gyakorlatra is és egy picit combra-fenékre.

Nagy hasszett: csónaktartásban lábbal ollózás, kiszúrás, bordásfalon lábemelés (oldalra is), medicinlabdadobálós felülések párban, haskerék, hiperhajlítós törzsemelés (kb. minden, ami eszembe jut)

Fő gyakorlat, ami a nehéz, a jellegzetes szag is megjelenik közben (az igazi határterhelésnek szaga van): merev lábas felhúzás kombinálva döntött törzsű evezéssel, progresszív súlyhasználat, vagyis nem, mert vetőző, de 3 körben 22,5 kg x 2, 15 kg x 2, 12,5 kg x 2. A legnehezebb súlyzókkal 3, a közepessel 8, a kicsivel 15 ismétlés. Ó, a hátam! Hátgyakorlat, főleg. Amekkora súllyal az evezés szétszedi a hátam, az merev lábas felhúzásként nem okoz enyhe izomlázat sem, az talán a gyakorlat hibája, legközelebb szétszedem két ilyen súlyvariálós szettbe.

Gumiszalagos húzódzkodások + még hiperhajlító, kis híd, kézenállás.

Mellékgyakorlat: fekve nyomás, 20-18-16-14-12-10-8-6-3-3-1 ismétlések 30 és 52,5 kg között, 52,5-nél bukok a másodikba (amit 1-nek szántam, na, ezért), némán várok, bordámon a rúddal, ÉS NEM JÖN SENKI, ledöntöm, tárcsák földre hullnak döngve, így szabadulok.

Szauna 2×20 perc, ott nyújtok; posztírás a medenceparton és 16 hossz úszás az aquafitneszezők mellett. Na, hogy ez is edzés lehet, elképesztő. A súlyzós edzésnél, határfeszegetésnél (nagy súlyok) nincsen jobb, kész, élményként és hatékonyságban. Mellette, for fun, akrobatika és az erdei futás. Pihenésnek úszás.

Augusztus 9. A tegnapot nyögjük. Délelőtt kutyás-bringás bevsárlás, este izgalmas, sötétben futás, 5120 m, szűk félóra. 3 és 5 ezer lépés közütt szárnyalás, futok majd hosszabbat, most jól megy, de vártak a gyerekeim, nézzünk filmet.

Mai kép, zivatar:

Augusztus 8. Eredetileg azt terveztem, hogy hajnalban remeteként lefutok (itt a hegyen át, aztán városmajor-körút-sziget) a Dagályba, ott úszom az 50-es medencében, meg napozok, és hazajövök békávéval, végül ketten mentünk, nemhajnalban, mert előtte meg kellett hallgatnunk kávézás közben a konyhában a Nélküledet, de úgy, hogy Mága Zoltán hegedüli vérkomoly fejjel meg iskolásokkal, és akkor, mivel ezt nem bírja, benyomta utána az Internacionálét, hogy meggyógyuljon zeneileg és világnézetileg, ilyenekkel megy el a drága idő, viszont szénné röhögjük magunkat. Meg a bringa a szervizben, meg minden, de bringa, a Szigeten át, a Palatinus tele, és idilli nap volt, 20 hossz, egy hosszam 27 tempó, és ez ráérősen 27 perc volt, aztán napozás, lángos, ázás termálban, emberek nézése, szauna, kettős látásig hidegvíz meg jégmorzsa, hazabicikli.

Este még elmentem a másik bicikliért, amit kint hagytam a főútnál, bő egy km futva a kutyával.

Augusztus 7. Elég volt a tespedésből. Habár, a norma a hegyi séta, házimunka, bringás száguldozás boltba-városba naponta, na de ezek nem sportok, ez az élet. Az elmélyülten írós napok önmagukban is kellemesek, semmi nyűglődés nincs, nagyon koncentrált az egész, kijönnek, elrendeződnek fontos témák. A munkám a szenvedélyem és a pszichoterápiám is. De ez nem kifogás, megvolt, figyeltem, hogy ne egyek sokat, ha ch-t igen, akkor zsírt ne. Este ezek a kedélyességek, még az Amarcord is szexualitásba fullad. Most megyek futni, edzeni, holnap úszni hosszút.

Na, ebből az lett, hogy: a városba indulás előtt futottam a kutyával, 5055 lépés a szokásos távon a kis tisztásig, inkább kocogva, ez 4,5 km, félóra. Utána lezúdulok bringával a terembe, ez teljesen felpörget, tele vagyok adrenalinnal, tudom hajtani is Zitát. Ő ergózott, míg megérkeztem, utána együtt melegítünk szokásos módon súlyzóval (+ serlegguggolás, felhúzás is). Aztán gyors, szünet nélküli szuperszettek, tényleg semmi pihenő, ún. 50-es edzés, tehát szabad beosztásban mindenből 50 ismétlés, és ez 40 perc összesen:

döntött törzzsel, egy karral oldalemelés 8 kg 3×17, VÁLL,

inga, 10 és 12 kg-os súlyzók a kézben, 4×12-3, FAR, COMB,

sétáló kitörés, 12,5-ös súlyzókkal, 3×17, FAR, COMB,

fekve nyomás, MELL, egyszer 50 is, azzal kettőt tudok, szóval visszaállt az erőszint, de 30-tól, 32,5, 37,5, 40, 45 kg is, összesen 50, kisebb súlyokkal 17-ek, nagyokkal 10, 8, 2, 4.

Tök összevissza edzek, nem is bírom se a tervet, se azt, ha más diktálja. Ez így nem szakszerű, de nekem így jó, egy van, hogy legyen változatos, tehát sem nem ugyanaz a sportág, sem nem azonos testrészt edzek, vagy ugyanazt a gyakorlatot. A súlyzózás, főleg a nagy súlyhasználat ritka már, havi 2-6, de azért mégis mindig újra.

És egy kicsit mindig több 50-nél az ismétlés.

Mindig minden több, húzom föl magam ezzel. Meg Zitát is. “De Zita, most képzeld el, és ez nem annyira valószínűtlen, lebombázzák Budapestet. Nem bánnád te iszonyúan, hogy most nem tettél rá még egy sorozatot?” És én ezt komolyan gondolom. És rátesz.

Utána, amikor ő a babához hazamegy, még futok, mert itt hűvös van, itt lehet tempót fokozni. Ez is olyan, hogy na, levezetek egy kilométerrel, így kezdődik. Na jó, ezért nem is érdemes elmenni a futópadig, legyen három km, húsz perc, közben aztán: na jó, 5 km, félóra, az már 31 perc, de akkor már menjünk el 500 kalóriáig, így lesz 6 km. Kell a táv, mert 10-esre megyek a következő futóeseményen. Ez most 6,06 km lett, 41:29 alatt, 505 kalória, 9,6 km/órás átlagsebesség, nyugis, egyenletes vagyok, jól megy, az utolsó 2 km 9,8-cal. Mindez a Life1 Corvinban történt, és azt a régi örömet érzem, a hiányérzet nélkülit, amit csak a sport tud. És nem azt, hogy “megtettem, szenvedtem, hős vagyok”, hanem a természetességét, a tiszta biokémiáját.

Megyek szaunázni. Nem kell nekem 4-5-ször edzeni, hanem heti 6-8 nettó órát kell, mármint ami tényleg edzés, tehát izzasztó izommunka vagy futás, nem kutyaséta vagy nyújtás. És ha ez a 6-8 óra kijön két alkalomból, így két mosásból, és egy vagy két városba menésből, az is haszon.

Újra annyi kiló vagyok, mint a nemevős betegség után, egy hónappal ezelőtt lettem (73-4 ruhában), és kifutottam, ööö, ilyen előzetes sört, csokit, Eszterházy tortát meg spenótos metéltet, ezek voltak a héten. Istenem, ha akkora arc lennék, hogy klasszik TORTA, éspedig finom torta, vagy húsos főétel lenne rólam (nem a férjemről!) elnevezve, miközben írófejedelem is vagyok! Na de még csak most kezdtem élni, nem kizárt ez a fejlemény.

Augusztus 2.

egy kicsit túlment a lendület, enyhe lejtő ez, elég ijesztő volt

Azon kívül, hogy heves menstruációs görcsök közepette felsétáltunk a várba és annak is a tetejébe’, nem mozogtam a nyaralás alatt. Egy kis akrobatika-fotó, tollasozás volt csak, nem is gyalogoltunk, 200 métert ha úsztam, elhevertünk, olvastunk és még fagyiztunk is.

Mindennemű hiúsági, publikálási vágy nélküli formacsekk fotó:

Július 29. Délelőtt városban rohangálás, a bringám szervizben (fék, váltó is!), gyaloglok sokat. Délután elviszem népemet a Dagályba, ami nagy élvezet. Ötvenesben úszni pl., de csak 12 hossz, mert kicsit bebambultam a napozásba, és itt kihagyhatatlan a szauna, még zárásig akartam egy hosszút. Meg vicces is: jégmorzsák, dermesztő merülőmedence! Ugyanakkor úszni nemigen hagynak, a nem-úszók ugrálnak, kiszámíthatatlanul pancsolnak, szélen diskurálnak, kellemetlenül kell őket kerülgetni, kérlelni, így stresszes. Hajnalban fogok, annyira szép ott. A gyerekeknek meg a nyakán kell lenni, mert kifejezett pedofil is volt.

Július 28. Be csúnyán elhevertem a vasárnapot meg a hétfőt! Írtam, olvastam, gyerekeimmel voltam, kutyáztam és bevásároltam csak. Nyújtani lehetne ilyenkor is. Ja, napoztam, az is ér.

Ma teremedzés, a súlyzó után egy tisztességes futás is: 1. Z. vele bemelegítés súlyzóval, aztán bicepsz: 8, 6 és 3 kilóval gyors három kör, 8, 10 és 15 imétlések.

A fő gyakorlat: a guggolás több variációja, éspedig azok, amik nem voltak a múltkor, ő keretben, háradőlve és egylábas, tudatosítós. Ugye nem akarok nagyobb combokat, ezért én csak fej fölött 10-es és 15-ös tárcsával, és párat a Sissy-állványon, az így néz ki:

Utána hátazunk: húzódzkodás, mellkashoz húzás gépen, nyújtás (hát, comb, a guggolás előtt a bicepszet is).

Én ezt megtoldom egyedül:

lapsúlyos evezés 15, fekve nyomás 30, 35, 40, 45 kg (ebből 8 kör, a vége 45-tel 5, 4 és 3), mellkashoz húzás, 4 kör. Felhúzások, súlyemelés is 3-szor 35-tel, de érzem az éhgyomrot, gyenge vagyok.

Híd, kézenállás-átfordulás és vissza, mellen gördülés, spárga, épphogy. Csak hogy ne jöjjek ki a rutinból, ez most nem különösebb gyakorlás.

Futás padon: 39 perc, bő 6 km, 450 kalória, 9,3-as átlagsebesség, 53 méter föl.

Július 25. KandH mozdulj, 5 km, négyen. megint VIP. Bájos 2000 fős három táv: 5, 10, félmaraton. Juli rendesen fut, 30:40, én Dávidot támogatom, aki kicsit szenved (elszokott ettől), iszik, lassul, cipőt köt. Így is 33:06. G. kurvagyors (25:38). Kígyót melengettem a keblemen!…

Az élboly.

Újítások: nincs kézbe adott banán, pohár, érem. Fura, rácsos rajt, a távolságtartás miatt négyzetekbe állunk, egyszerre csak 16-an mehetnek, nincs torlódás. Van viszont (facebookon érezhető) finnyogás, borzasztó merevek az emberek. És fordított rajt: először a 7-es és 8-as az 1 és 2-vel, aztán a 3, 4, 5, 6.

Az isteni Bódis Tamás (ő nyerte a Spartathlont) is ott van a velünk, úgy értem, 5 kilométeresekkel rajtoló 10 km-es mezőnyben, le is köröz (vagyis, ránk ver egy kört, mikor mi a harmadik kilométeren vagyunk), ő 32 éves, világos pólóban középen:

, de az ifjak nyernek, akik pályaversenyzők, M18, Fekete Balázs (32:29), már a rajtban kiszúrtuk, és Szabó Nóra (36:20), ő W30, leírhatatlan fizikummal.

Mink pedig, a helyezés nemenként van, nekem ez jóleső alatti tempó volt, időnként köröztem-hullámoztam, vagy helyben futottam, vagy gyökkettővel kocogtam, míg D ivott vagy mittomén, amivel időt lehet húzni (kicsit be is fulladt az elején). De végigfutotta. Julis is kétszer belegyalogolt.

 

Július 23. Fáj a seggem a kedditől.

Ma gyaloglok a K and H szombati rajtszámaiért NAGYON SOKAT, és nem is profik az ügyfélszolgálatosok, kicsit sem. Utána meglátom a délutáni Dagályt, megyek be, luxus és pesti árak. Úsztam 500 tempót egy kis medencében, később megtaláltam a nagyot, ami 50-es, abban is kettőt.

Ez vagyok most. Ettem is egy baconos lángost, mert azt hittem, hú, még három hét, mire, de ez már bikini body, nem akarok én jobbat. Sokkal rosszabb kép él bennem magamról. A hajam, mint látjátok, tiszta bozont, zöld és göndör, szerintem jól áll, csak úszáshoz nem praktikus. Amiből jobbat akarok, az a MacBook Air kamerája, mert ez 2011-es ősdarab, és hát tényleg retró.

És nem úgy baconos, hogy akkor nem tejföl, nem sajt, hanem de.

Belaudtam a napon, utána szauna, merülőmedence, jégmorzsák, istenien kiütöttem magam.

Július 21. Edzés kora este konditeremben. Pici ergós evezés (Z. többet, mert késtem), utána súlyzós hétgyakorlatos bemelegítés, aztán a nagy, nehéz, komplex gyakorlatok szabad súllyal: 1. felhúzás, merev és enyhén hajlított lábbal (kísérletezés az érzetekkel, tanítás), ebből következő súlyemelés (csak 35 kg-val, de jó sok, vagy 30-szor), guggolás (3 sorozat, 40 kg, 10-ek) és fekve nyomás (növekvő súllyal 18-16-14-12-10-8-6-3-5 ismétlés). A végét megvariáltam, a fekve nyomások között ki- és visszalépő kitörések (10-10) és padon lebegőülések (20), illetve hidak. Nyújtás, hátkilazítás, lefele lógás, mellre gördülés, spárga hosszan.

Ez a mellre gördülés, tudom, ezerszer volt, csak hátha olvasnak újak. Technika és nagyon erős hátizom kell a felviteléhez és a megtartáshoz.

Ha csatlakoznál konditermi vagy szabadtéri, érdekmentes edzéseimhez, szólj: csakazolvassablog@gmail.com Szükség esetén összeállítok gyakorlatot, vagy csak élvezhetjük egymás pezsdítő társaságát.

Érdekmentes: nekem ebben nincs haszon, nem adok el vagy reklámozok semmit stb.

Július 20. Súlyzózás húsz percben (váll: oldal- és előre emelés, ATG guggolás, merev lábas felhúzás, tárogatás, fekve nyomás), és nagy bringa a kertek alatt, összesen a bevásárlással együtt olyan a napi táv 30 km. Fél 3-ig nem ettem.

Július 19. Bő órás séta, 6 km, ahol tegnap futottunk.

Július 18. Ma délelőtt nagy nyugi volt, és én nekiültem összehasonlítani az eddigi DEXA-imat, volt hat darab. Mint valami detektív, nyomokat keresek.

Mindig a zsír és másodsorban az izom a téma, de amit kevésbé néztem eddig, és feltűnő változás, az a csont. Egyenletes, egyirányú a tendencia, ezért egymás mellé rakom az első és a mostani DEXA csonteredményeit, és hüledezem, hogy telnek az évek, de a sport, az 7 százalékkal növelte a csonttömeget és 8-cal a felszínt:

Ami még érdekes: a bordám, medencém, gerincem tömege és felszíne is jelentősen nőtt, ez annyira látványos, hogy nem mérési hiba. A tömeg most a legnagyobb, a felszín is jelentősen nőtt, hasonló 2016 óta. A g a szárazcsont-tömeg, a cm2 pedig a csent felszíne az egyes méréseken. A (jelentős és gyors) fogyás csökkenti a csontok tömegét és felszínét is. A futás és a súlyzózás középkorban is csonttömeget és -felszínt épít, mégpedig jelentősen, akár 18 százaléknyit is (borda és gerinc, tömeg):

És beírtam egy táblázatba mind a hat DEXA android és gynoid eredményeit, zsírarányát is (azért van értelme összevetni, mert ugyanaz a gép és leletező orvos, illetve mindegyik délelőtti vagy kora délutáni, koplalós vizsgálat). A zsírarányok meglepően állandóak, pedig bő tizenegy kilónyi zsír különbség is van a teljes testzsírtömegemben a 2015 /II/ és a legutóbbi között (11189, 10907, 16416, 17981, 15862 és 21355 g).

A magam értékelése nem valami számháború: csak ott jelöltem pirossal és feketével a “jót”, “rosszat”, ahol ennek értelme van: a testsúly önmagában nem jó, vagyis, nem akkor “jó”, amikor a legalacsonyabb, az egyes szövetfajták arányától függ, és ezeket komplexen kell nézni, az izmosabb láb egy kicsit magasabb zsírral is jobb, mint az izmát is vesztett/ki nem fejlesztett, ám zsírtalan láb, szóval mindig együtt érdemes nézni zsírt és izmot. A csontot viszont, ha több és/vagy nagyobb felszínű, jónak tekintettem, tekintettel a járványszerű csontritkulásra, nőknél az öregedés meg az ösztogénhiány hatására. Az A/G zsírarány pedig 1 alatt egészséges, és minél alacsonyabb, annál szebb eredmény (sportosabb), mert hasról, zsigerből, törzsről nagyon nehéz fogyni. És ha így nézem, a 2016-os, tehát a fél év kemény Ed-zés utáni eredménya legjobb DEXA-m, nem pedig a 2015. II, amelynek a legalacsonyabb a zsírja.

Ma egyébként 73 kiló vagyok, mértékletesen eszem, megyünk futni mindjárt. Ahh, és milyen mámorító volt! 9120 lépés, vaddisznó zörög, kutya, 57:30 perc, 8040 m, 7:10-es tempó, le a Budakeszi útig és föl. Sötétben annyira figyel az ember, hogy hova lép, egyáltalán nem megterhelő az emelkedő. Jó flow volt.

Július 17. Terem, bringával megyek, éhgyomor, Z. a partner.

Bemelegítés: 14 perc emelkedőn gyaloglás futással, 2 km, van egy 12,5-tel futott két percem is benne. Utána lassú, nyugis, nyújtós átmozgatás, és a szokásos súlyzós bemelegítés (5 kilós súlyokkal 6 gyakorlat + felhúzás).

A Szett:

padra lépés (45 cm) 9-9 kg súlyzó a kézben, 10-10

hiperhajlítós törzsemelés 20 kilós tárcsával, 15 ism.

vállgyakorlat: keresztbe húzás csigán, 15 ism.

pici lábemelgetések hátra (itt csak lelkileg támogatom Z-t, ő a csigán, én csak úgy, súly nélkül, mert ha még izmosabb seggem lesz, kitiltanak az internetről)

ATG guggolás, fej fölött egy 9 kilóval, 10 ism.

Ebből három kör.

csak én: fekve nyomás 8 sorozat, 45 kilóig megyek, de azzal csak 2.

És még egy kis zsírégetés, 4.03 km futás 24 és fél perc alatt, 9.7-es átlagtempóval.

Július 16. Egyszer még jól fog jönni, hogy ennyire pontosan leírom, mikor mit csináltam. Nos, a mai napot tekintve, úszni akartam menni eredetileg, de reggel láttam, borús az ég, ebben a tudatban kaptam 7-kor egy csókot, mellém helyezte a Narancsot (csütörtök van), és visszaaludtam. Később már a sok kis úszótáboros rohadék miatt nem olyan egyszerű az úszás. Aztán itt a háztáji gazdaságban molyolás, olvasás, mosogatás, főzés, kis pakolás, papírokat keresünk a fiammal. Érdekes az élet, erről nem írhatok most többet, de nemsokára talán. Nagyon, nagyon érdekes. Megrendítő. A veszteségek katarzisa is az: bizalom, identitás, hit. Az idő igaz!

Sportolásként középhosszú kutyávalmenés lefele-fölfele, majd a teraszon egy hosszú, ráérős, de szünet nélküli, csak elmélyült súlyzózás és nyújtás, videónézés és újságolvasás közben, összesen két óra nettó. Hasazás: teljes felülések beakasztatlan lábbal, ebből már reggel is, ágyról hátrahanyatolva, tehát hiper- 50, amúgy a sima teraszpadlózaton 2×50. Öt kör olyan, hogy: 1. oldalemelés 15-15, 2. vállból nyomás bicepsszel kombinálva 15-15 (mert aszimmetrikus a buherasúlyzó, csere!), 3. inga 15-15 és 4. ATG (egész le) overhead (súlyzó fej fölött) guggolás 15, illetve kétszer felhúzás is (15-15). Spárganyújtás, beleengedve, hosszan. Előredőlve is nyújtás. Fejenállás, fekve hasazás még, finom lábemelgetések, és aztán híd, le és föl, flowban, és még kétszer spárga. Csinálok majd videót a hídflow-ról, annyira szép és látványos.

Ebédnek a maradék zöldségekből (paprika, hagyma, póré, paradicsom, mely rohadásnak indult) egy lecsószerű, kolbásszal, tekintélyes fokhagymákkal, és pici rizs, ettem volna csirkecombot, egy maradt tegnapról, de juliskám Mint Fejlődő Szervezet felkiáltott, hogy fejlődésben vagyok! nem eszem elég húst! Maradék, hopp, palacsintatészta tojással feljavítva, alma, fahéj, tejszín, sőt, kocka Lindt csoki bele, egy ilyen. Hm. Este éhes voltam, nem korlátozok mereven a DEXA óta való mértékletességben sem, lassan fogom a pluszt, a sport a fontos, szóval két szelet sonka, két lágytojás vajjal és néhány zöld levél meg majonéz, paradicsom, salátának, ja, meg tejszín, reszelt sajt és egy kisujjnyi kolbász. Hm, ismét. Vas és Evelle.

Július 15. Én nem tudom, mi van, de olyan tetterőt és boldogságot érzek. Erősödöm lassan, szedek kollagént (Evelle), Rutascorbint, vasat, és egy hét múlva csináltatok egy új labort. Az állatot nem kívánom, napi egyszer eszem kb. három napja, amióta egyáltalán. Még nem bírok annyit, de pl. míg a kutya szaglász, legel, nem állok és nem is sétálok, hanem guggolok ötvenet fej fölé tett kézzel, jó mélyre. Aztán park, bringával robogok le, J-vel edzés. Nyújtok, a mászókán lefele lógok, hidazok, kézenállok és futok az 585 méteres körön hetet, 32 perc alatt (5500 lépést).

Nagyon megszerettem az egylábas egyensúlygyakorlatokat, ezek a nehezebbek (és haladok afelé, hogy a kezembe kerüljön a lábfejem, mindkét pózban!):

Július 14. Reggel édes szerelmemet kutyával buszig kísérem, mert megy a gyárba, ez visszafele hegymászás és összesen 3 km, 50 perc. Utána egy óra elmélyült torna a teraszon, még mindig reggel van: ugrókötél 200, zöldteaivás, ugrókötéllel vállátforgatás, aztán súlyzó: a 4 és 5 kilósommal okosan cserélgetve komplex gyakorlat (előreemelés váltott karral, bicepsz karhajíltás két kézzel, innen vállból nyomás, a fej fölött tartott súlyzóval ATG /teljesen földig/ guggolás, feláll, súlyzó le, ez egy, és ebből 25), fekve nyomás és tárogatás 50-50, súlyzós hasprés padon, inga 25-25, utána egyensúlygyakorlatok (kézben oldalt és elöl megtartott láb, egyenes törzzsel). Aztán húszperces spárganyújtás, jól meggyötröm, 3-3 perc oldalanként benne, majd 20 hídba lemenés-fölállás lassú, spontán flow mozdulatokkal, előrehajlással, különböző kartartásokkal. A végén még oldalemelés (2×25, az aszimmetrikus súly miatt félidőben csere) és egy kézen átfordulás felállással. Futás az erdőbe, mert én vagyok az erdő tündére, onnan gyógyszertárba-postára, meg kávéért (ez komoly szervezés, levél-szatyor-zsepi-bankkártya-maszk elhelyezése a ruházatban): 2000 lépés, utána gyalog föl 700 lépés, aztán hosszan, szintben az erdőben és lefelé a Normafa úton a postáig. A vége 5200 lépés, és ebből 700 a tempós hegymászás. (A futásom lassú, bemerevedtem, de felhozom, megyek a héten többször. 25-én 5 km-t futunk versenyen.) Utána gyalog haza, sok cuccal. Mindez éhgyomorra, és még nincs dél.

Enni nem nagyon tudok, továbbra sem nem esik jól, de az a nagy gyengeség múlóban, csak erőt vesztettem, illetve nyolcvanpernegyvenes a vérnyomásom. Szedem a vasat, C-vitamint. Nem fekszem legalább, érzelmi életem szárnyal, jól alszom és vidámabb vagyok, én aztán tudok örülni. Edzőtársam műtétből lábadozik…

Újra hívtak forgatni, sport extrának, az nagyon jó élet, de letesztelnek még a ruhapróba előtt koronavírusra. Kérdezték a kilót-centit, mondtam, hogy tartom, profi vagyok. 🙂

Mai forma. Az a dudor a hónaljamnál mellizom, melltartótól függ, hogy hogy néz ki. Vállat szeretnék gömbölyíteni, ez konkrét izomépítés, máshol már nem kell, csak tónusban tartás, bőralatti zsír lepucolása. Egy kicsit megvastagodtam derékban (4 cm). Anyway, ez az ÚJ test, és itt azon izélek, hogy a mestermű csúcsfénye titánfehér vagy törtfehér-e, mondjuk a pont-pont-vesszőcske ovisrajzhoz képest, szóval ne tévedjünk el a “problémák” méretében, hat éve edzek durván, előtte ilyesmi izomzatom nem volt. Ha valaki nem rakta össze: ezen a nyáron dagadt vagyok (voltam május-júniusban, pont mint tavaly, a forgatós mámorban, júniusban, 77-78), nem volt még több zsírom, súlyom a hat DEXA-m egyikén sem (lásd lejjebb, június 30-án voltam, 77,5 kilósan; most 73,1 vagyok, biztos, hogy izmot is veszítettem). Ami azóta lejött rólam, az nem lelkesedésből volt, hanem vírus, kevés mozgás, alig evés, és elég durva anémia, na de ha egy hete nem eszem és amit mégis, azt igen rosszul emésztem, és igyekszem azért mozogni, ki vagyok én, hogy ne írjam be ezt fitnesznek?

Július 13. Tegnap rávettem magam egy nagy kutyasétára hegyen-völgyön. Fekszem, szedem a vasat, C-vitamint. Várok, hogy elmúljon a kő a gyomromban. Spenótot csináltam natúr fagyasztott alapanyagból, és tettem bele három tojássárgáját, némi tejszínt, vajat. Ezt sikerült enni, sőt, szinte jólesett, de elég is volt. Nem akarom ezt túlagyalni, csináltatok még egy labort egy hét múlva, de az én étvágyammal és mozgásvágyammal nem volt soha baj, ez most elég fura érzés. Ami ebből vírus, az Julinak két napig tartott, nekem már egy hete.

Ma kíméletes, de azért pihenő nélküli súlyzózás, pár alapgyakorlat, 20 perc, és este egy nagy séta a hegyen.

Július 11. Még mindig nem tudok enni. Gyenge vagyok. Voltam úszni, nem bírtam tovább, a magam monoton módján 55 perc, tisztaság, napfény, elheverés, le is égtem. De utána sem tudok enni.

Lehet, hogy soha többé? A test nem hazudik, valamit nem akar ez a test. Ha figyelek rá, megmondja, mi van. Tegnap este is csak mértékletes, zöldségalapú vacsora. Ez az egyetlen teljes étkezés kedd 0 óra óta. Mínusz 3,2 kiló. Nem esik jól a kávé, viszont nélküle 80/40-es a vérnyomásom. Koffeintabletta kéne?

Meglett a laborom. Képtelenül alacsony vas, vaskötő kapacitás, transzferrin, járni alig tudok. Egy vírusfertőzés nyomai, magas monocytaarány, alacsony fvs mellett, ezek feltűnőek, a többi kicsivel határon kívül vagy rendben. A hajdani túlműködő pajzsmirigyszövetem szépen esik szét, egy antitest-érték mutatja ezt, amelyet harmadik éve mérek (volt ez nyolcszázvalamennyi is, aztán hatszáz-, most négyszáz-; a normál felső határ 115), a többi pajzsmirigyérték okés, ahogy már majdnem hat éve. Meggyógyultam a Basedowból. Koleszterin, vizelet, májfunkciók, minden ilyesmi oké. A plazmaadás nyomai: alacsony immunfehérjék. (A vashiány nem ezzel kapcsolatos, az diétahiba lesz és/vagy a menstruáció nyoma, aferezisben nem veszítünk vörösvértestet és fehéret sem, mert visszajuttatják a sejteket.)

Emésztem magam, válaszokat keresek. A múlt, meg én, mi a fontos nekem, mennyire voltam balek, mi a tanulság, hol bonyolítottam én túl, kivel nem kellett volna soha szóbaállni sem, mert nem szint sem agyilag, sem jellemileg, de hát ki tudta akkor, hogy sunyi, gyáva, irigykedő, hazsnálós kispolgár. Szóba se, nemhogy itt a nagy blogmámorban legbenső tereimbe engedni, hogy aztán szétvigye és megalázzon.

A teljes szabadság, teljesen önmagam-lét, ezen mondjuk nem kell gondolkodni. Nem tudnak nyomni semmivel. Nincs hatalmuk. Nem akarom feladni azt, ami én lettem, szívesen változom apró dolgokban, de az énem lényegét, alkotóerőmet, extraságomat, életörömömet nem adom senki kedvéért. Nem ölhetik meg a lelkem. Nem magyarázkodom többé, nem nyesem vissza magam bocsánatkérve, s nem is provokálok: aki én tényleg vagyok, az nem kifele szól nem kontent. Azt az érzékenységet, lelkesedést, igényességet, érzékiséget, örömöket, totalitást, “különcködést” (kézenállás a réten), mindazt, ami más számára egy ideig izgalmas, aztán irritáló, és húzna vissza középre, fegyelmez vagy idegenkedik, azt én nem adom fel.

Jeles nap a mai, hétfő volt 16 éve, és én elmenekültem, és onnantól van az én igazi életem. Néha nem is edzésnapló ez, hanem lelki.

Kiviszem a kutyát, ennyit bírok, fekszem.

Július 7. Ez egy nehéz nap volt: már reggel azt éreztem, kő van a gyomromban, és késő estig ott is maradt (aztán hánytam, egy fél őszibarackot). Nagyon rossz szájíz, a víz is felkavarja a gyomrot. Viszont edzést beszéltünk meg, úgyhogy bicikli és go! Húsz perc futás, 225 kalória, 3,07 km, utána kis hátnyújtás, majd hát-has szett négy körben: hiperhajlítós törzsemelés (10-es tárcsával) 15, harangozás 25, tarkóhoz húzás 40 kilóval 15, lapsúlyos evezés 45 kilóval 15. Kézenállás, spárganyújtás, még kis hasazás (lebegőülés padon). És ennyi, még futásnál volt istenes (extrém endorfin van!), de utána gyenge voltam. Ennek ellenére, mert megbeszéltük, mentünk plazmát adni, ott alacsony vérnyomás, émelygés, tiltakozott a testem (ez a 116. donációm, és először éreztem ilyet). A fehérjém rendben volt, végigcsináltam, ilyenkor persze nagyon mondjuk, hogy persze, ettünk előtte… Hazabiciklizni már olyan volt, hogy nem bírom, meg-megdőltem, nem tudtam tartani az irányt, úgy éreztem, odahányok az alagút aszfaltjára. Még bevásároltam (kutyakaja…), valahogy hazavergődtem agyból, aztán magzatpózban feküdtem és kis megszakításokkal aludtam, estére lázam lett. Na, hát ilyen is van. Drágaszív érkezett, hangyairtott, kutyasétáltatott, engem borogatott. Az állapot lényege, hogy nem tudok enni, semmit, már 6. este óta, és még másnap se, kávét se, és az az érzésem, soha többet nem is fogok. Két és fél kiló mínusz 34 óra alatt. Délelőtt láz megint, csak reggel van kis szünet.

25-én KH futóverseny! Neveztem aug. 23-ra is, női futógála, ide egyedül, 10 km.

Július 6. Este Nagy Kör bringával: fel a János-hegyre. A Jánoshegyi úti szakasz a kilátó aljáig, az egy jó húszperces kemény taposás fölfele.

Július 5. Hevertem egy napot nőileg, vasárnap is csak napozás, egy kevés vállazás itthoni súlyzókkal, fekve finom hasazás, ezt elég hosszan. este tollaslabda és séta. Keveset eszem.

Július 3. Napközben csak elsétálok a kutyával vásárolni, ez fél óra gyaloglás. Este nagy hegyi bringa, bő egy óra, lendületesen (kutya nélkül) föl a János-hegyre. Előbb vörös alkony, aztán telihold, beszarás. Még kutyaséta és egy kis vállazás súlyzóval. Erős izomláz szerda óta a csuklyásban és a combfeszítő alsó-belső részén.

Én úgy szeretem, hogy most ilyen telt a cicim. Szóval nem olyan egyértelmű ez, hogy mi a jó forma.

Július 2. Egész nap strandolás Agárdon. Vonattal 44 perc, a jegyünk 104 forint. A gyerekek újraélik homokozós, kisvízben elmélyülten pancsolós gyerekkorukat. Idill. Én napozok, néha begázolok hozzájuk, a strandlepedőn hasazok (sok pici hasprés) és nyújtok egy keveset, közben Tóth Krisztina-novellákat olvasok A fehér farkasból. Amúgy csak reggeli kutyaséta, buszig-tól séta a sport ma. Napközben nem ettem, csak egy kis fagyasztott málnát. A gyógyszerhűtőtáska, amelyben drága svédországi olvasóm rénszarvasvért és -szívet hozott nekem, kitűnően megóvja fél napra is a fagyott javakat a rohasztó melegben.

Megmondom, mi a jó test, szép has titka: úgy kell állni. Na, ezt nem fogok. A comb formája is póztól függ (én olyan naiv vagyok, mindenki tekereg). Most ilyen. Ha kell, tudok én is tekeregni, íveket képezni, lábat keskenyíteni, de a MacBook Air 2011™ lencséje továbbra is szélesít. Olvasói jelzésre mutatom a hasam is, parancsoljatok, július 4.

 

Anyway, ez egy boldog, ösztrogéndús nő. Este csapásként ér a DEXA. Mint villám sújt a rideg valóság a boldogságba. De együtt… két boldog kajáló, néha futó, mindenen röhögő, olyan édes ez is. “Na, majd megnézem én a fészbukon ezt a doktornőt, hogy néz ki, levelet írok neki, maga mondja a csajomra, hogy dagadt???” Mindketten a felső határon vagyunk amúgy, és a hasi rész a gond, ott elég durva (lejjebb a táblázatokban: android zsír %). Az nőtt meg nagyon (–> szénhidrát). A gynoid is döbbenet, de az mindig ilyen csajos, 36-39% volt, és egészségileg az nem faktor.

Pedig áprilisban úgy örültem, hogy nem folytunk szét, rendesen futottunk, kis súlyzózás is volt. Azóta meg konditerem is van újra.

Lassú, de nagy mértékű izomcsökkenésre számítottam, mert az amszterdami maraton óta nem edzek annyit, nagy szünetek voltak a kondibérlet-vásárlásaim között is az elmúlt két évben. Az utóbbi év elvénuszosodása: eszünk-iszunk, kevesebb és könnyebb a sport (extrém mennyiségű helyett már csak sok, és amihez régen nem volt pofám, már sportként említem a kutyasétákat, barangolásokat, bringázást is). Viszont ami meglepett: a plusz kilók most nem mind zsír, a legutóbbi (2019. augusztus 2.) méréshez képest több az összizmom, nem csak a zsírom. A karjaimon van izomcsökkenés, a bal eddig sokkal izmosabb volt a jobbnál, ez most némi csökkenéssel kiegyenlítődött (a jobb kar izma minimálisan nőtt, a két karé együtt kicsit csökkent –> a fekvenyomás hiánya!), illetve a törzsem egészén (ez hát-, has-, mellizom lehet) van enyhe csökkenés. Viszont a lábak, a gynoid rész (csípő, fenék) izma is nőtt, és ott a csont száraz tömege (BMC) is.

Két terület van, ami fontos zsírszempontból, és a kettő aránya is fontos, egészségvédelmi indikátorként és esztétikailag is: android és a gynoid terület. Férfias-nőies, vagyis a hasi (bőr alatti és zsigeri zsír is itt) és a csípőtájék, alhas, fenék, felsőcomb zsírja, a méh körüli védőpárna, illetve a kettő aránya (A/G ratio). Ennek 1 alatt jó maradni. Egyszer volt egy 0,33-as, most 0,77.

Ez a seggem. Ha úgy állok (instapóz), akkor derekammal kontrasztos. Nem bedőlni: erős oldalsó hasizmaim vannak, nincs vékony derekam. (Villő például az ilyen önkritikus blogos megjegyzések kitúrása után hirdeti ki ellenem, hogy neki VAN dereka…. beszarok ezen.)

2015 áprilisában, a nagyon sovány állapotban volt a gynoid zsír 2927 g. 2019: 4437 g, most 5309 g. Gynoid izom: 2015-ben 8250 g, 2019-ben 7812 g, 2020: 8254 g. Amikor felépítettük a fenekemet, ami nagy súlyos, durva, célzott faredzéseket jelentett, akkor volt ilyen is (2017 november, zsír 4697, izom 8100 g):

2019-ben:

Most:

A korábbi adatokat is tekintve a tavaly nyári, “egy hónap alatt gyors kockásodás sok sporttal, szigorú ketóval” folyamat tehát sok zsír (6-7 kg) és nem kevés izom vesztésével járt. Most sokkal több a zsír: a teljes testen 5489 grammal, viszont 866 grammal több az izom is. Ami nem kevés, mert tudatos építés már nem volt, elég sokat futottam ősszel (ami inkább leviszi), a forgatások idejében és aztán május-júniusban elég sok a kalória (szénhidrát, fagyizásokig terjedően), az edzés sem nagyon intenzív, és ennyi izom mégis visszaépült. A kalóriatöbblet és az edzős le nem állás lehet a nyitja ennek, és azt is látom az adatokból, hogy minden fogyásnál jelentős izomvesztés van.

A DEXA-nál nincs olyan, hogy apró különbség miatt mást mér a gép, vagy hülye az asszisztens. Az eredmény nem következtetésen alapul, hanem képalkotó vizsgálat. Gyenge röntgen felszeleteli a testet hat perc alatt milliméterenként, és a különféle szövetek másképp nyelik el a fotonokat. Ez a hatodik mérésem öt év alatt, ugyanaz a gép, ugyanaz a doktor értékeli ki. Itt jegyzem meg, ha valaki elmélyül az adatokban, és esetleg finnyogna, hogy fú, 77,5 kiló stb., hogy mindenki veheti a bátorságot, tehet erőfeszítést, és megnézetheti a sajátját. Lesz döbbenet. Nekem a két első mérésem kivételével, amikor nem hittem el, hogy ez a színizom én vagyok, mindig nehéz élmény volt szembesülni a tényekkel. Mindenkinek az. Ehhez még annyit (és ezt hat év után mondom), hogy két irány van: 1. élvezed az életet, és ez nem az edzés elhagyását, a szétfolyást jelenti, de spontán és örömalapú vagy evésben, edzésben, vagy 2. szoros a kontrollod, számolgatsz, rettegsz a hízástól, táplálkozási feszességben/zavarban élsz (esetleg mellé van valami gondod emésztéssel, hormonnal, kedéllyel), és akkor nagyszerűen lehet tartani a formát meg fogyni. A különbség a szemléleben van: az első út nem mindenkinél jár hízással, nálam azzal járt, és a második sem garantálja a fogyást. A súlyom évek óta 71 és 78 kiló között hullámzik (úgy, hogy egy-egy villanásra tudott 69 meg 79 is lenni), ebben vannak ciklikus vizesedések-kiürülések, glikogénleürülések-újratöltések is, és persze zsír.

A BMC (body mineral content, a csont száraz tömege) megint nőtt: 3138 grammról 3218-ra. Az első mért adat 2015 áprilisában 2949 g volt. Érdekes ez is, mert csökkennie kellene az életkorral. De a sűrűsége most mégis csökkent pár ezreléknyit nagyságrend, ahhoz képest, hogy tavaly nyári mérés szerint jelentősen nőtt. A mostani a második legjobb értékem. A mértékegysége ennek g/cm2, vagyis a csont felszínének nőnie kellett, amit nem értek. A futásnak van hozzá köze, nem egészen értem, hogyan, és főleg a lábaimat érinti a részletes adatok szerint (izom és csontszövet is ott lett több).

Most 56189 gramm a fat free mass/zsírmentes testtömegem (a leleten félrefordítással “szabad zsír”), ebből az “izom” 52971 g. Volt ez a zsírmentes tömeg már 58402 g, és 55301 g is, 2017. Mutatok nagy esetszámú kutatásból származó adatokat, itt kilók szerepelnek. Csak az első oszlop releváns, ezek is DEXA adatok, de egyébként skeletal muscle mass (vázizomzat-tömeg) az én méréseimen nem szerepel (az itteni DEXA izomfogalma: “minden, ami nem zsír és száraz csont”). A korcsoportomban van egy nagyon durván izmos nő, 77,7 kilónyi FFM-szel. A medián pedig 45,4 kg, tehát hét és fél kilóval több az izmom, mint a korcsoportom középértéke:

https://www.researchgate.net/publication/269773660_Body_composition_through_adult_life_Swedish_reference_data_on_body_composition

És hogy zsírban mennyi a normál tartomány (de csakis DEXAn érvényes ez) – az enyém tehát most 28,7%:

https://www.dexafit.com/blog2/what-is-the-ideal-body-fat-percentage

Szóval szigorú a doktornőnk, hogy enyhe elhízást ír, és szakszerűtlen, hogy ezt a BMI-hez köti. Egy jó fitneszérték az én koromban, ami tartható is, és bele se kell halni, az olyan 18-22% zsír. A legalacsonyabbam 15,4 volt, 2015 októberében.

A szimmetria érdekes még, minden téren kiegyenlítődtem, volt olyan, hogy a ét karom tömege között 40 deka különbség is volt. Ami döbbenet, hogy G-nek karja-lába grammra ugyanannyi zsír és izom, de még a csontja is a végtagokon, grammra, négyzetcentire ugyanannyi.

Na, melyik a fiúcsípő, és melyik a lány-? A vonalak a lágyszövetet kerítik, és egy kicsit más volt a lábtartás, de amúgy meg nem mondanád. És az emlékezetes Q-szög, itt jól látszik. Valamelyikünknek, ha nem lenne vitatott a teória, nem kéne futnia. Állította Bocsi Viki.

Még DEXA:

How a DEXA Body Fat, Muscle, and Bone Scan Can Help You Get Fit

Innen is referenciaértékek:

28 éves, edző leány adatai (kiemelés az erdetiben):

Ez egy páros, Kim és Chris. A 190 centis, 35 éves, fitt férfiúé is a linken. Testük az instájukon látható. DEXA arányaim, izommennyiségem, csonttömegem szerint fiú vagyok, kivéve az android-gynoid zsír arányát.

Július 1. Délelőtt teremben összetett gyakorlatok, éhgyomorra. Bringával száguldok, utána bemelegítésnek evezés ergométeren 15 perc, 3100 méter, illetve súlyzós bemelegítés. A gyakorlatok: súlyemelés (20-as rúddal gyorsan, dinamikusan, 40-nel megszenvedve). Guggolás: 10 kilós tárcsával fej fölött ass to grass 4×10, utána keretben, tarkón rúddal tíz ismétlés, de akkor lefagy a rendszer, hevesen fáj és majdnem begörcsöl a cseppizmom (a combfeszítő alső, belső része térdnél), amely valószínűleg elgyengült. Nem értem, próbálgatom, de sehogy se j, ezért váltok fekve nyomásra és némi hasazásra. Ezek összetett gyakorlatok nagy súllyal, jelentős hát-, comb-, váll- és fenékterheléssel. Ezért másfél óra után napozni és szaunázni megyünk. Ketten vagyunk A-val. Bringa este, egész hosszan is (Pest déli része).

Vettem megint vércukor-tesztcsíkot, előző esti evésektől függően 4,9-5,5 a cukorm megint.

Június 30. Ma DEXA és utána ünnepélyes vacsora (egy éves…)! Addig is, parkour edzés, lógás, plank, akrobatika, guggolások, nyújtás. Böjt.

Június 29. Nagy dolgok történtek ma! Bringa délelőtt, 20 perc. Este kis erősítés a saját súlyzóimmal (guggolás ATG overhead, mellre tárogatás és nyomás, hasprések súlyzóval,  inga, váll és bicepsz kombinálva, felhúzás, mindenből 50), összesen fél óra, és akrobatikus nyújtás. Utána pedig kutyaséta kemény, 100m+ emelkedésű hegymászással.

Végre meg tudom fogni a lábam a fejem mögött (dancer’s pose)!!! Ha átküldi, rakom ki a képet, és az jó minőségű.

Volt egy pont, amikor elengedtem és az egyik kezemmel a lábujjaimat fogtam, a másikkal annak a kéznek a csuklóját. Elég sok gyakorlás van abban, hogy ilyen feszegetős pózban egy lábon álljak akár fél-egy percig. Nem tudom, miért ragaszkodom ennyire ahhoz, hogy a törzsem függőleges legyen, sokkal szebb ez, ha feljebb van a térd és nem ilyen hegyes szögű, és persze szimmetrikus az egész, tehát nem vagyok kifordulva. Ezért fontos képen nézni a póz részleteit. Azt látom, nem a derekam a gyenge pont, hanem a vállam és a csípőhorpaszom.

A fotókról: ha én csinálom a 2011-es Airemmel, az homály, ez ennyit tud, jó fényben is. Nem leplezek a fotóminőséggel semmit. Ha G., akkor minden éles.

Június 28. Éjjel értünk haza a Csillagvizsgálóból (szerveztem pár embert, szuper volt, gyalog mentünk-jöttünk, ez hegymászós), és nemhogy nekiláttunk gombás, hagymás pirított csirkemájat enni majonézes kukoricával és prágai sonkát sárgadinnyével (pármai nem volt), de édes alvás után fel se keltünk reggel futni. Viszont csinálom ezeket az ugrós gyakorlatokat: minél magasabbra, szép kéztartás, spicc, nyújtott láb…, nézem, mi leng-lifeg ugráskor (bőr alatti zsír), milyen izom dolgozik, hogy áll a törzsem, van-e tartásom, hasonlítok-e tornászokra, akrobatákra, szabáyos-e a modulat. Annyit nyafogunk, így a bőr, úgy a háj, öregedés, kinek mije mekkora, mit mondott az anyukája meg a pasija, kivel cserélne testet, ez a sok locsogás – pedig egyvalami van: edzeni kell, kitartóan, úgy, hogy látszódjon, legyen belőle izom, ügyesség, szép mozdulat.

Este futottam 8000 lépést, már hűvös sötétben.

Tegnap kertben és teraszon napoztunk, lepirultam itt-ott, de főleg barnultam. 8,5-ös UV B volt.

Június 26. Ma az a csoda történt, mert lusták vagyunk meg minden, hogy nemcsak reggel mentünk hegyen-völgyön sétára a kutyával (már forróság volt, és dél lett a végére), 6,8 km-re, 200-as szintemelkedéssel, hanem hasaztam is napközben elég sokat, és este is futottunk, éspedig gyorsat: 4,75 km, 5:55-tel, pedig ez sem lanka nélküli. Én ilyen gyors (lemért) még életemben nem voltam. Húz az ifjú tempóval. Sötétben könnyebb valahogy.

Június 25. És igen! Az álompár, ahogy képzeletük színes katalógusában él, derűsen felkel (mert már tizenegykor ágyba ájult), kávézik és FUTNI INDUL hajnali fél kilenckor. Kutyaszarszedés, bokahúzódás nem rettenti, 4350 lépés, kerek négy kilométer, az emelkedős szokásos táv, 29 perc, 265 kalória.

Június 24. Egy nap a Palatinuson: végre strandidő van. Bringával megyünk, munkaidő után G. is csatlakozik. Lefele a táv 8 km körüli, hazafele (fogaskerekű) 6 és fél. Juli megkapta Lőrinc kiskamaszkori bringáját, de nagyon hosszú a lába hozzá már most. Lőrinc meg majdnem 190 centi. Dávid Julién nyomja, de ő nem nőtt akkorát, neki ez a kerékméret nagy meló, mindenesetre végignyomta szó nélkül, hazafelé, fáradtan is.

Boldogan szaladgálnak, hullámfürdőznek. Kevesen vannak, nem minden működik, vannak szabályok. Nagyon kieszi az erőt a nap, a víz, hú, de eredeti vagyok. Csak mert rég volt ilyen, miközben áprilisban nagyokat napoztunk a teraszon.

Úsztam a 40-es medencében 22 hosszt félóra alatt mellben. Aztán bealudtam a napon. Csúszdáztunk is. Napozás utáni Rescue Balm. Otthon egy jó zöldborsóleves és disznópörkölt, még délelőtt főztem. Film közben beájulás.

A test öröme. Amíg van neki. Úristen, micsoda gőg nem örülni ennek. Szörnyű történeteket hallok betegségről, öregedésről, másrészt irritál a mindigisautózó-tévé elé tespedt-neten iránymutatást kereső-másokon finnyogó-saját nyomort lehazudó viselkedés, amely utólag akar megoldást a romlásra, éspedig tökéleteset, mindent reparálót. Ha nem kap, akkor kielemez: te vagy a hibás, akit ő nézegetett, és aki soha nem követelőztél, hanem beletetted a melót. És ezt MEGÍRJA és még viszonyítgatja is a testemet másokhoz. Beletettem a melót az erőnlétbe és a formába, kitanultam a merész utakat is, és nincs pofám ezen a testen borongani. A hibáit keresni, még jobbat akarni, nyafogni róla.

Június 23. Az igazi intenzív edzés nem várhat tovább, nyomott leszek nélküle. Ma a nap is süt. Súlyzózás a nehezebbikkel: bicepsz, váll (oldalemelés és bicepsz curllel kombinált vállból nyomás), hasprés mellkason tárcsákkal, pár felhúzás, ATG guggolás (overhead, 2×25), híd, előregördülés mellkasra, kézenállás, spárganyújtás (amíg nem enged, hosszan! micsoda élmény, amikor enged a feszülés!), és még plank, kétszer két és fél perc. Megizzadok. Most nem ismétlésszámra megyek, hanem meredten nézek egy digitális órát, megvárom az első percváltást, aztán a másodikat, tehát egy és két perc között bármennyi lehet a gyakorlat ideje, és nehéz a súly. 2-3 sorozat csak.

képünk illusztráció még a karanténból. két Haagen-Dazs is figyel az asztal sarkán

Utána 5360 lépés futás (vánszorgás) a háztömb körül, szél van és meleg. Bringával a városban. Plazmaadás és úri kávézás Katával.

Június 22. Hegyi séta (130 m szint föl, 4,9 km), bevásárlás, szél, eső.

Június 20-21. Két nap bicikli a Fertő-tó nyugati partján, szél, borús ég, eső ellenére. Úsztam is ebben a medencében, ez a kép 2012-es:

a színek harmóniája mindenek felett

Június 19. TEREM ÚJRA! Lebicikliz. Kettesben nyomjuk. 3×7 perc kardió: evezőpad, lépcsőgép, futás. Bemelegítés felsőtestre is (kézi súlyzó, hat gyakorlat). Szuperszett: csigás gépen tricepsz lehúzás, bicepsz curl szintén csigás gépen, combhajlítógép és magas (térdmagas) dobozra lépés 2×9 kilóval. Ez 4 körben, 15 ism, a dobozra lépés 10-10 lábanként. Utána kis nyújtás: híd, fejenállás, kézen átfordulások és vissza, spárga. Fekve nyomás és súlyemelés is párszor, 40 kilóig megyek. Ajjaj. Ezt a mellizmot újra kell kezdeni. Bringa a városban.

Este úgy alakult, hogy mentünk sétálni, Julisnál volt a kutya, én meg 3430 lépést futottam még a szeles, sötétlő erdőben, drámai felhők közt. Ha a látás csökken, nő a futásélmény intenzitása és a tempó is (biztonságos, sima, ismert terepen). Visszafelé futott (szökellt) velem lehányom is.

Az előbb végignéztem a facebookos sportfotóimat, három évre visszamenőleg. Micsoda drive, mennyi élmény! Komolyan sóvárogni kezdtem – arra, ami az enyém volt, amit én csináltam, akartam. Most, hogy nincsenek versenyek, nem volt terem, eljárós sport, az itthoni edzés pedig szelíd fenntartássá tompult, elcsodálkozom, mennyit és milyen szenvedéllyel edzettem. Szívszorító döbbenet, ahogy azok kavartak, pocskondiáztak, lengették a szerintük-jónőséget az én fejem fölött, akik a leállásaikból, silány kis féleredményekből nézegettek oly mohón. PEDIG ÉN CSAK EDZETTEM.

Június 18. Reggel futás, borús ég alatt erdőben, imádom ezt. 4800 lépés, a szokásos útvonal.

Kora délután nyújtás és házi súlyzózás bő egy órában. Spárganyújtás hosszan: amikor ötödször kezdem a másfél percet, már enged, lemegy, ez eksztázis majdnem. Ötször 80 másodperc plank, oldalemelések hatkilóssal, merev lábas felhúzás a kétszer hattal 3×33, donkey kick, híd, fejenállás, más nyújtások (előrehajolva-nyújtott ülésben lenyomva, kobrában, vállátforgatás).

Június 15.

Kutya, bevásárlás, kardió: kora délután 1000+1500+2000 lépés: meredek lépcső, futás (enyhe lejtőn), gyalog sok cuccal haza. Fülledt idő, a végén eső. Némi bringa is, de csak itt Budán.

Azon a helyen ülök, de ez már 16., ami egy jeles irodalmi dátum és egyben Nagyimreújratemetés, ahol Simonyi Balázst interjúvoltam két éve.

A szög, az ív, a spicc (ajaj), az arányok, a mélyedés. Neki is ott. Imádom ezt. Basztathatnak, én ebben nőttem fel, ez az eszmény: a tornászok teste.

Június 14. Ohh, argh, huh! Kicsit a sportot és nagyon a naplózást elhanyagolám az héten. De még a filmeket sem írtam!

Ugyanakkor fel tudom idézni:

biciklizések, séták naponta

elég komoly hasazás, 5×20 ágyról lelógva

spárganyújtás háromszor

két akrobatikaszessön

fejenállás is többször

tömör súlyzózások, de a tízkilóssal!

ma, vasárnap este 8050 lépés esti futás vizes aszfalton, emelkedőkkel

Ja, meg menstruáltam a héten.

Június 7. Bringával hasítok vásárolni, a kutya nem jön (áll a lépcső tetején és néz utánam, G. bebiceg, utánaindul – okult a tegnapi, bele-kilóg bringázásból). Este G. a teraszon munkálkodik. Mámorító hangulat, dörög az ég, az asztalon eper és viszki, vállazok, bicepszezek, felhúzok, lábat hátraemelgetek, guggolok (ATG), mellből nyomok és 100 hasprés is. jelentem, számít z edzésvolumen, tehát egyetlen ötkilós súlyzóval nyomok mindent, de hosszan, és érzem. Kézenállások és spárganyújtás is.

És ahogy a súlyzózás leviszi a vércukrot: elég szénhidrátos volt a kajálás ma is, mostanában 5,8 a reggeli cukor (nagyon stabil, de szeretem, ha kevesebb), ez után a késő esti felhasználás után 4,9.

Június 6. Tollasozással kezdjük a napot, mert nagyon szépen süt a a nap. Epret eszünk és nevetünk. Délután kutyával és bringával A Nagy Kör (János-hegy). Majd megyek gyorsabb körre is, kutyátlan.

Súlyzózás (bicepsz és váll), hasazás (elég sok, ágyról lelógva hasprés súlyzóval a mellkason, 5×18), fejenállás.

Június 5. Boltba futás, esőben cuccokkal hazagyaloglás! Mestruálok.

Június 4. Eszeveszett tempójú munka, este tovább nem bírás, kutyával Normafa-lejtőre fölkapaszkodás, holdnézés, 5 km séta meredek részeken.

Június 3. Bringa Pestre (éttermi este), megtoltuk oda, hát még vissza (el ne menjen a késői fogas). Ez bő 18 km.

Kedden, 2-án csak pici séta volt.

Június 1. Szétcsúszom itten, eső, meg este alkohol és filmnézés! De míg lejön a kávé, fő a rizs, súlyzózom és nyújtok azért. Ma boltba menés, de olyanba, hogy pünkösd napján is, ezért erdőben futottam egy hosszút a kutyával, részben ösvényen, és valamivel többet lefelé, 6880 lépés, 45 perc, utána szatyrokkal gyalog haza fölfele, ez is bő három km. Találtam kiselejtezett könyveket.

Május 29. Határidős korrektúra. Az elmúlt napokban futottam piciket (boltba, kutyával két sarkot, vadíriszt fotózni, és egyszer hosszúra indulva, de zápor miatt bokor alá bújó kutyával hazafordulva… kifogások!), és volt több séta, a szokásos bringázások, illetve spárganyújtás kétszer.

Az előző hétvégét sétával, futással, tollasozással, szaunával töltöttük. Az ételek kifogástalan ketók, egyszer ettem mértékletes vaníliafagyit, és naponta pár deka epret.

Május 24. Azt hittem, elvesztettem a hátrabógni képességemet: nehéz és derékban merev vagyok hozzá, de pár perc fotósom-motiválta próbálkozással visszajött az.

Ezt a képet nem színeztem úgy.

Május 23. Futunk déli kutyasétáltatásként 25 percet, 3800 métert az erdőN 265 kalóriáért. Délután háromnegyed órás, izomlázat okozó súlyzós erősítés a teraszon. Este wellness, ott a gyönyörű réten át még egy “csak mert kedvem van” futás a hajladozó fűszálak közt az állattal, 2100 lépés, és nagy séta.

Itt.
Éjjel szauna és csepegő esőben, csalogányos-hűs éjszakában fekvés a faház előtt. Krisztián, gondolom, keresi a kutyát, de ugye az nincs, már megint nincs otthon.

Május 22. Extrém hosszú séta az első bankautomatáig, meg Julinévnaprasütiért (3 óra, ragyogó napsütés, hegyi részek is /Kissváb-/). Este kis súlyzózás, váll és bicepsz. Komolyan érzem a kacsakülönbséget! Fejenállás.

Május 21. Futva megyek a boltba, ez mondjuk csak másfél km, de haza cuccal gyalog (a boltba bringázás nem sport, de a gyalog, az még meredek is!), és tíz percet súlyzózom. Nem egy erős sporthónap ez. Fejen is állok este.

Május 20. Nagy hegyi bringa barátnősen, föl a János-hegyre! Nettó másfél óra, a csúcson eperevés. Utána hibátlan ketó kaja.

Május 19. Futás, esti program előtt gyors 3500 lépés. A nedves erdő még mámorítóbb.

Május 18. Nem emlékszem, micsináltam, de biztos bringa, séta csak, ja igen, szétpattant a vénám plazmaadás után.

Május 17. Súlyzózom a kacsás műtárggyal, és a klasszik régi gyakorlatokat fejlesztem. Még megyek a kutyával az erdőbe: 7100 lépés, gyönyörű alkonyat, most csak én futok, gyermekeim újrafelfedezték a biciklit, de ugyanoda megyünk.

Este a teraszon újabb súlyzózás, bő félóra az aszimmetrikussá vált súlyzópárral: váll, bicepsz, mell; felhúzással és lábemeléssel, illetve pár guggolással némi fenékedzés is. Hasprés, plank. Spárganyújtás. A hidam és a derekam hajékonysága nem a régi, mi tagadás, visszafejlesztendő.

Bevetettük a Terméket, amely döbbenetes módon fekete iszapszínű, majd fehéres homokká változik, habzásba kezd, végül sötét porrá alakul a bőrön:

Május 16. Bringa, délután majdnem háromórás csúcstámadásos túra, köves ösvény, aszfalt elkerülése, meredeken kapaszkodás is. Tegnap is, ma is lassan omlósra főzött marhaprökölt vajon párolt újkrumplival, első nap vörösboros a pörkölt és friss uborkasalátával, másnap simán főzzük, szebb húsokból, és csemegeubival.

 

Megmértük a vádlim, 42 CENTI. :O

 

Május 15. Futva megyek bevásárolni, hazafele meg cipelem a szajrét. Este bringa.

Május 14. Hatalmas hegyi bringázás Dáviddal, föl a János-hegyre.

Este még külön nyomtam jó húsz percet az alkonyatban, saját tempóban, és volt egy kis vállazás, bicepszezés, most félkezes módon, de csak annyira, hogy ne csak a lábam legyen terhelve.

Május 13. A szülinapom. Kora délután elbiciklizünk a tortáért. Utána sport az, hogy kikísérem az elsőszülöttet a buszhoz (LE VAN ÉRETTSÉGIZVE!), viszem az ebet, hazafelé futunk. Még később nagy hegyi séta, festői ösvények. Elkészült a súlyzónehezítés, vicces is, nehéz is:

Ez itt egy gyári 4 (azaz 4,2) kilós súlyzó, és rá van erősítve egy hajgumi, a sárga kacsa, amelybe beletettem hat darab csapágygolyót, végül gyorskötözővel rögzítettük. Épp elfér a kezem a közepén, és érzem a különbséget (bő öt kiló lett).

Vállazok vele egy kicsit, és némi hasprés, illetve a spárga.

Május 12. A kisfiammal bringázás (azért említendő, mert most nyergelt át kettővel nagyobbra, úgy beszéltem rá), vettünk epret. Jaj, a vádlim, a tegnapi három lépcsőmenés! Súlyzózás intenzív félórában: váll, guggolás, bicepsz, és napozás a teraszon. Ágyban hasazok, hiperhajlítós prés. Spárganyújtás.

Május 11. Délelőtt gyors három gyakorlat: oldalemelés, előreemelés, vállból nyomás, bicepsz karhajlítás a két súlyzóval, na ez négy. Felmentem a 30-as ismétlésszámra, illetve varrom rá a csapágygolyókat egy textilgyűrűben épp a súlyzókra, hogy nehezítsek. A bicepszből szabályosan ötöt tudok így a dupla súlyzóval.

Séta és bringa is; este nekivágok egy komplex kardiónak: föl a lépcsőhöz, ott háromszor föl, kétszer le (278 fok), közben labdát dobáltam az állatnak, amit találtunk. Aztán fent elmentem a Normafáig, és le a lejtőn. Utánam jöttek az erdőbe, megtaláltak, és hazafutottunk együtt, de a Julis szökdécselt. Másnap erős vádlikínok.

Május 10. Reggel séta az erdőbe. Bringával-kutyával megyünk fagyiért, aztán futás az erdőben: 27 perc, 4 km, 293 kalór’. Húz a tempójával, magamtól meditatívabban futnék. G. Ármin is mér, én is számolok (4347 lépés). Még tollasoztunk is, hát ez csodálatos!

Május 9.

Napos időzés, aztán haza, bicikli vissza (a kutya öreg, nem lohol már 14 km-t, így miatta villamos és fogas is). Este összeült a Kill Bill Team a teraszon, ők jobban, így én kitartóan súlyzózom és hallgatom a disputát. ATG guggolás, váll, mell, felhúzás, inga, fekvőtámaszok, fenék, vádli, lábemelgetések, hasprés, spárga, mindenből jó sok, majdnem két órán át. Olyan jó érzés utána és másnap reggel az enyhe izomláz.

Május 8. Hatalmas, kutyás bicaj a hegyen át a wellnessig. Ott szauna este és reggel is. Kihozzák a faházhoz a vacsorát és a reggelit.

Május 7. Ma újra futás, az előző napokon különböző okokból, nőiek is (különösen durva volt), csak félórás bringák és némi séta volt. Nekivágtam most, kora délután, félreraktam a többi dolgot. Végig a Szépjuhásznéig, aztán vissza, ösvényen is sokat. Egy óra két perc, tízezer lépés. Hogy lesz ilyen pontos? Úgy, hogy visszafele már kalkulálok, tudom, mennyi a részszakasz, és aztán úgy kanyarodom még egy ficakot, vagy oda-vissza az utcánkban, és ha megvan az, amit elképzeltem, akkor megnyugszom.

Május 2. Hisztiket, ürességet látok, sajnálom a tanulással baszogatott gyerekeket, és nehéz élmény, hogy sok szar kijött emberekből. Nekem is nehéz most, irritál a belebeszélés, locsogás, de minden, ami közeli, nagyon szép és erős. És ez a fontos, az én erőm forrása. Megmaradok. Megyek a saját céljaim felé. Nem leszek megértő, nem áll nyitva a szívem többet idegeneknek, az irigy gusztálgatókat és az epigonokat simán kiröhögöm. Napi egy killbill, ez a terápia, mindenki kap, aki szemét volt. Most persze összerezzensz, de egerekre sajnálom a golyót, nyugi. Nem vagyok pozitív, kedves, elegáns, abba belehaltam majdnem. Azt írom, ami tényleg van, mert ha bennem reked, az mérgező. 

Április 29. Annyit nyomkodtuk a tabletet (itt jelzem, velem nem szemetek a sulik, nagyon szeretetreméltóak a gyerekeim, ők még támogatóak, kaptunk tabletet), úgy elmegy az idő a projektekkel, a szoft-hardver kezelésével – ránk esteledik. Közben L. is felvételizik. Este még szerelmi-gasztro-kultúrélet. Kutyaséta, bolt, bringa volt csak hétfőkedden, de többet  nem hagyom, hogy egész napjaimat egye meg az oktatás. Tegnap feltettük a lecsót-kacsát, irány a hegy,  4,2 km, szép fények, fotókísérlet. Nincs rólam nem versenyen készült, gyorsan futós kép. 

Utána 40 perc súlyzózás a teraszon, már a sötétben. Ass to grass guggolás, oldal- és előreemelés, bicepsz curl, korlátnál lábemelés hátra, felhúzás, fekve nyomás, tárogatás, hasprés, mindenből 100. Érzem az izmaim, feszes, edzett érzet. Holnap nyújtás, akrobatika jön. 

Április 26. Ma sikerült korán kelni, kávé, kutya eszik, én súlyzózom félórát reggeli fényben a teraszon, kis fekvenyomás is, váll, bicepsz, guggolás, fenék. Utána felpakoltam az üvegeket (vagyis, ez a hasznos protestáns énem), és bringával neki a hegynek, ott gyűjtőbe bedobál, aztán föl a csúcsig. Ez még mindig, nyolc és fél éve a bambusz. A kör teljes, bő 15 km, volt benne hosszú emelkedő is, élveztem, de azért mint edzés nagyon lájtos, inkább természetben levésnek mondanám, a futás az igazi. Az öregúr lohol (nehézkes, be-bevárom), futók és bringások meg gyaloglók sokan, rendőrök. Napoztam egy órát egy réten, aztán haza. Mindenki kapucnis pulcsiban, dzsekiben, hosszúgatyában, én egész rövid gatyóban, ujjatlanban. Csodálatos volt, íráshoz jó mondatok. Este két Kill Bill akció, remekül szórakozom (felszabadító, mert annyira el akartak kussoltatni), egyáltalán nem érdekel, ki mit gondol erről.

Milyen sokan akarnak menők lenni az edzéssel, így-úgy illegetni magukat, tanácsokat adni másoknak, önmaguknak gratulálni, valós kitartás, jó forma nélkül, nyávognak, hogy milyen kemény hajnalban kelni stb.

Április 25. Tegnap csak egy kis kutyaséta. Egész nap tanultam velük és főztem. Ma reggel séta, ugrókötél 200, súlyzóval egy-egy sorozat hatféle gyakorlatból, ass to grass guggolás és bolgár (féllábas, súlyzós) guggolás is, negyedóra. Este 1 óra 27 perc futás, a Nagy Kör, János-heggyel, 13000 lépés, most csúcsfutás nélkül, semmi különös, egyenletes, elmélyült, néhol kanyarogva futottam, a sima lejtőket kicsit gyorsabban futottam. Rég volt ekkora edzés: amióta letettem a hosszú versenytávokról, maximum 10 km-re nevezek, csak 4-6 km-eket futok. Nagy élvezet volt már 4500 lépés után, teljes kör, a szint így ugyanannyi le és föl. Volt benne irtó meredek, köves ösvény, ott 3×100 méter gyalog, de amit képes voltam rá, kocogva tovább. Meg némi kakiszedés. Fönt a futóút 2 km. Erős szél, hűvösség, nagyon kevés ember, sok állat (madarak, őz, vaddisznó, megugatja!).

Ketós léböjt: csontleves, bele kacsazsír.

Április 23. Ma is város, utána a fogassal felmegyek a végéig, és, mivel hátizsákom van, apró léptekkel kocogok 5100 lépést, van kevés lejtő is, némi földút a Gyermekvasút mentén. Az egész 35 perc, azért csinálom, hogy kihúzzam 12-ig, akkor bevásárlok, azzal hazaséta. Súlyzózás a teraszon (majd leírom).

Kint a napon, de már langy délutánban, váltogatva:

fekve nyomó padon tárogatás és nyomás, 4×25 each

oldalemelés 4×25

padra lépés, kézben súllyal: 50-50 egyben (hű. a pad az ikeás kétfokú létra, vagy mi a bánat, ilyen ülőke, térdmagas, a fekete doboznál magasabb)

inga, erről is találtam képet, 2×25 lábanként, kézben a súlyzó, ez farizom, és mérlegállásban végződik:

Négykézlábas farizom: derékszögű térddel emelgetés (lásd a tegnapi leírást, képet), de négykilós súlyzóval, 2×50; donkey kick 2×50, oldalra emelés, most súlyzóval nehezítve ez is, 2×30.

Kobra.

Plank, 90 mp.

Április 22. A Föld napja. Ez a tegnapi 40 perces lépcsőzés, ez fú, én gépen 7-20 perceket csináltam eddig. Kőkemény vádli, fáj a combfeszítő és a farizom is.

Ma 8-10 km sík és enyhe emelkedős városbeli bringa, ügyintézés. Adtam plazmát. Utána rövid, de annál szadibb súlyzós gyakorlatozás egy tízkilóssal (csak egy van belőle). Három kör:

összetett gyakorlat: kis terpesz, egyik kéz csípőn, lógatott másik kézben súlyzó, megmarkol, bicepszből beforgatva vállhoz, innen kinyom (kalapácsfogás), oldalanként 10-szer

merev lábas felhúzás, ez szinte pihentető, 15-20

egykezes oldalemelés ajtófélfánál, tízessel ötöket bírok, kínlódás a vízszintesig, nagyon para

Utána négykézlábas lábemelgetés: 1. derékszögű, talp fönt,

vízszintestől picit följebb; donkey kick, erről is van képem:

és oldalra hajlítottan, 30 mindenből.

Spárganyújtás, arghhh! Fáj.

Plank, 3×90 mp.

Guggolás: súlyzó nélküli overhead ass to grass, 50 db.

Fejenállás.

Este élvezetes, mozgékony, dumálós tollasozás a füvön és kurtyaséta.

Április 21. Ma újra kedvem lett a 278 fokból álló lépcsőhöz.

https://mapio.net/s/61821547/

Ez a közepe. A 278 fok intervallnak számít, negyven percet nyomtam, hatszor föl, ötször le. Egy edzőtárs is megjelent, döbbenet volt rájönni: ő is azért. Végül kocogás a postáig, tíz perc volt onnan.

Április 20. Újra futok. Kimentem egy nagy hegyi kószálásra, napozásra, közben pont jött a gyerekcsapat (napi séták), átadtam Julisnak a kutyát, és hazafutottam, ami 3100 lépés volt, pont lihegve elértem a futárt, aki illyt hozott. Kis tevés-vevés, és még laza 5200, ilyen rövidgatyós idill. Összesen 22+35 perc kb.

Pár mozdulat a súlyzókkal.

Április 13-19. Nehéz időszakon vagyok túl, nagyot csalódtam valakiben, aki fontos volt, és magam ellen fordultam. Volt egy hét rendbejövés most. Ez alatt csak séták, hegyi bolyongás, bringa, tollas, foci gyerekekkel, minimális erősítés súly nélkül, sok fekvés.

Amúgy meg a kurvaanyját mindenkinek, aki ide leskelődni, pletykáért jár, aztán meg visszajuttatja, gondoskodik róla, hogy basztassanak vele, célozgat. Ez annyira sunyi.

* Az elejét iderakom:

Ezt a koncepciót, hogy az izom a legjobb, már sokan támadták. Van, aki csak nem ért egyet, de olyanok is vannak, akiktől én nem akartam semmit, csak idetolongtak véleményezni, beleugatni, leszólni, vészmadárkodni. Ijesztő számban voltak köztük értelmes, feminista nők is. Magatokról beszéltek ezzel, mindig.

Sokan úgygondolják: fujj, konditerem, nem szép, ha egy nő “túl izmos” stb. Ők egyébként nem sportolnak, kitűnő lustaság-fedezék ez is (amire nem volnék képes, azt lehúzom), és vékonyságfétisük van. Vagy csak fogyni szeretnének, nekik egy eres izom női testen már sok, a gyengeséget, eltiporhatóságot tartják nőiesnek, ami a legalja patriarchális húzás, és általában van benne irigykedés is, hiszen az izomhoz meló, kitartás, tudatosság, szenvedély kell. Nekem női, közösségi küldetésem, hogy ne csak a fiúké legyen a terem, az izom, a fekve nyomó pad, az erő. Aki ezt nem érti, az finnyog.

E rovatban évek óta írom le, hogyan, mikor, mit sportoltam, és mit éreztem, vagy mérések eredményét összegzem. Általában tömören, táviratilag írok, néha mesélek: érzelmileg, tudományoskodva vagy életmód-körítek. Meg-megkérdem magamtól, kinek akarom ezeket ennyire pontosan, rendszeresen elmondani – a leginkább magamnak, a jövőbeli énnek, és egy kicsit az elképzelt, rezonáló Eszményi Olvasónak, akik – tudom, mert megírják –, igenis léteznek, és nem is kevesen. Engem nem lehet a jónőség, fotóminőség, előnyös póz stb. normáival rángatni, a testem szuper állapotban van, teljesen natúr, és ezen kívül engem csakis a test valósága, megismerése, a mozdulat és a sallangmentes, nem magakellető ábrázolás érdekel. Ha nem “szép”, akkor is érdekel – a valóság a lényeg, nem az, hogy ki milyennek lát. Élem és ismerem a testem. Minél hivatalosabban volt szép és dögös egyébként, annál dühösebb reakciókat kaptam amúgy, de ez róluk szól. Nekem is beszédes később a leírás, és népszerű helye a blognak.

Nem vagyok edző, szakember, nem nyomom (most már) nagyon durván, de kitartóan edzek, és változatosan, illetve láttatóan írom meg.

Hat éve van ez, hogy heti 3-6-szor és többfélét edzek. Már nemolyan, mint az elején: nem akarok pl. új, nagy tömegű izmot. Arra, hogy a kemény sport (napi több óra, nehéz súly és sok kardió) mit csinál hormonálisan (eltünteti a mell mirigyszövetét, például), és hogy jelentős változást már nem akarok, nem az a válasz, hogy abbahagyom. Ha így volna, akkor ezek kifogások volnának. Ha eddig az intenzitás mondjuk 5 volt, akkor nem a 2 a jó, vagy pláne a nulla, hanem a 3,5. Mivel már megvan az izomzat, sok éves, durva munkával, újat nem építek, csak karban tartom, megóvom a leépüléstől.

2014 őszén 16 kiló zsírt fogytam, utána három év kellett 6-8 kiló izom építéséhez. A 72-4 kilós, rendszeresen súlyzózó állapotban érzem a legruganyosabbnak magam, akkor nézek ki a legjobban, az már kockahas. A 68 kilónál és a maratonfutásnál, illetve az arra való edzésektől hormonzűr lesz. Nehézatléta arányokkal futok hosszú távokat (szarul, de kitartóan, soha meg nem állva), és akrobatikázom is:

A régi DEXA-t kivettem, új mérésen voltunk június 30-án. Az eddigi eredményeket, 2015 tavaszától, benne a ketó (zsírfelhasználás-adaptáció) első hónapjainak megdöbbentő eredményeivel, lásd itt és itt. Az új DEXA tanulságairól itt, a július 2-iki részben írok.

Itt pedig arról írtam, hogyan mérhető és miért fontos a test izom—zsír aránya, egészségileg és kinézetre is, sokkal fontosabb a szemre-benyomásnál, a mérőszalagnál és a kilónál:

https://shop.builder.hu/a-test-zsirja-a3665

Ne dőlj be annak, aki kilókról beszél! Zsírt gyorsan fogyni sok, laza kardiótól fogsz. Aki keményen edz súlyzókkal, megdolgoztatja az izmait, az nem fogy, hanem formásodik, és tíz dekákban mérhető izmai lesznek, megnövekedett érkapacitással..

Azért nem folytunk szét se az evésben, se az unalomban a karantén első két hónapjában, mert sokféle (érzelmi, kulturális) élményünk van, túlevés, érzelmi evés nincs, stressz alig, viszont jelen körülmények között valóságos kaland a hegyre menni, futni, bringázni a tavaszban. Vágyunk oda, éjjel is. Tollasozunk, bringával járunk, súlyzózunk, belefér a boldog, nem aggályos kajálás is.

Nem tudom, a kijárás korlátozása nélkül is ilyen boldog lennék-e a koranyártól. Évről évre egyre nagyobb öröm, most nagyon erős.