így edzek én

Az előző edzésnapló: berlin óta… Sok gyakorlatleírás van benne és nagyszerű élmények!

Az edzésnapló műfaj lényege: tényközlés kenegetés nélkül, realisztikus fotó, pici személyesség.

A premissza: a legjobb, ami egy testtel történhet, az izom. És nekem mindenem natúr. Nincs semmi zavaros módszer, sötét titok, szer.*

Augusztus 7. Elég volt a tespedésből. Habár, a norma a hegyi séta, házimunka, bringás száguldozás boltba-városba naponta, na de ezek nem sportok, ez az élet. Az elmélyülten írós napok önmagukban is kellemesek, semmi nyűglődés nincs, nagyon koncentrált az egész, kijönnek, elrendeződnek fontos témák. A munkám a szenvedélyem és a pszichoterápiám is. De ez nem kifogás, megvolt, figyeltem, hogy ne egyek sokat, ha ch-t igen, akkor zsírt ne. Este ezek a kedélyességek, még az Amarcord is szexualitásba fullad. Most megyek futni, edzeni, holnap úszni hosszút.

Na, ebből az lett, hogy: a városba indulás előtt futottam a kutyával, 5055 lépés a szokásos távon a kis tisztásig, inkább kocogva, ez 4,5 km, félóra. Utána lezúdulok bringával a terembe, ez teljesen felpörget, tele vagyok adrenalinnal, tudom hajtani is Zitát. Ő ergózott, míg megérkeztem, utána együtt melegítünk szokásos módon súlyzóval (+ serlegguggolás, felhúzás is). Aztán gyors, szünet nélküli szuperszettek, tényleg semmi pihenő, ún. 50-es edzés, tehát szabad beosztásban mindenből 50 ismétlés, és ez 40 perc összesen:

döntött törzzsel, egy karral oldalemelés 8 kg 3×17, VÁLL,

inga, 10 és 12 kg-os súlyzók a kézben, 4×12-3, FAR, COMB,

sétáló kitörés, 12,5-ös súlyzókkal, 3×17, FAR, COMB,

fekve nyomás, MELL, egyszer 50 is, azzal kettőt tudok, szóval visszaállt az erőszint, de 30-tól, 32,5, 37,5, 40, 45 kg is, összesen 50, kisebb súlyokkal 17-ek, nagyokkal 10, 8, 2, 4.

Tök összevissza edzek, nem is bírom se a tervet, se azt, ha más diktálja. Ez így nem szakszerű, de nekem így jó, egy van, hogy legyen változatos, tehát sem nem ugyanaz a sportág, sem nem azonos testrészt edzek, vagy ugyanazt a gyakorlatot. A súlyzózás, főleg a nagy súlyhasználat ritka már, havi 2-6, de azért mégis mindig újra.

És egy kicsit mindig több 50-nél az ismétlés.

Mindig minden több, húzom föl magam ezzel. Meg Zitát is. “De Zita, most képzeld el, és ez nem annyira valószínűtlen, lebombázzák Budapestet. Nem bánnád te iszonyúan, hogy most nem tettél rá még egy sorozatot?” És én ezt komolyan gondolom. És rátesz.

Utána, amikor ő a babához hazamegy, még futok, mert itt hűvös van, itt lehet tempót fokozni. Ez is olyan, hogy na, levezetek egy kilométerrel, így kezdődik. Na jó, ezért nem is érdemes elmenni a futópadig, legyen három km, húsz perc, közben aztán: na jó, 5 km, félóra, az már 31 perc, de akkor már menjünk el 500 kalóriáig, így lesz 6 km. Kell a táv, mert 10-esre megyek a következő futóeseményen. Ez most 6,06 km lett, 41:29 alatt, 505 kalória, 9,6 km/órás átlagsebesség, nyugis, egyenletes vagyok, jól megy, az utolsó 2 km 9,8-cal. Mindez a Life1 Corvinban történt, és azt a régi örömet érzem, a hiányérzet nélkülit, amit csak a sport tud. És nem azt, hogy “megtettem, szenvedtem, hős vagyok”, hanem a természetességét, a tiszta biokémiáját.

Megyek szaunázni. Nem kell nekem 4-5-ször edzeni, hanem heti 6-8 nettó órát kell, mármint ami tényleg edzés, tehát izzasztó izommunka vagy futás, nem kutyaséta vagy nyújtás. És ha ez a 6-8 óra kijön két alkalomból, így két mosásból, és egy vagy két városba menésből, az is haszon.

Újra annyi kiló vagyok, mint a nemevős betegség után, egy hónappal ezelőtt lettem (73-4 ruhában), és kifutottam, ööö, ilyen előzetes sört, csokit, Eszterházy tortát meg spenótos metéltet, ezek voltak a héten. Istenem, ha akkora arc lennék, hogy klasszik TORTA, éspedig finom torta, vagy húsos főétel lenne rólam (nem a férjemről!) elnevezve, miközben írófejedelem is vagyok! Na de még csak most kezdtem élni, nem kizárt ez a fejlemény.

Augusztus 2.

Azon kívül, hogy heves menstruációs görcsök közepette felsétáltunk a várba és annak is a tetejébe’, nem mozogtam a nyaralás alatt. Egy kis akrobatika-fotó, tollasozás volt csak, nem is gyalogoltunk, 200 métert ha úsztam, elhevertünk, olvastunk és még fagyiztunk is.

Mindennemű hiúsági, publikálási vágy nélkül gyakran csinálok formacsekk fotót.

Július 29. Délelőtt városban rohangálás, a bringám szervizben (fék, váltó is!), gyaloglok sokat. Délután elviszem népemet a Dagályba, ami nagy élvezet. Ötvenesben úszni pl., de csak 12 hossz, mert kicsit bebambultam a napozásba, és itt kihagyhatatlan a szauna, még zárásig akartam egy hosszút. Meg vicces is: jégmorzsák, dermesztő merülőmedence! Ugyanakkor úszni nemigen hagynak, a nem-úszók ugrálnak, kiszámíthatatlanul pancsolnak, szélen diskurálnak, kellemetlenül kell őket kerülgetni, kérlelni, így stresszes. Hajnalban fogok, annyira szép ott. A gyerekeknek meg a nyakán kell lenni, mert kifejezett pedofil is volt.

Július 28. Be csúnyán eélhevertem a vasárnapot meg a hétfőt! Írtam, olvastam, gyerekeimmel voltam, kutyáztam és bevásároltam csak. Nyújtani lehetne ilyenkor is. Ja, napoztam, az is ér.

Ma teremedzés, a súlyzó után egy tisztességes futás is: 1. Z. vele bemelegítés súlyzóval, aztán bicepsz: 8, 6 és 3 kilóval gyors három kör, 8, 10 és 15 imétlések.

A fő gyakorlat: a guggolás több variációja, éspedig azok, amik nem voltak a múltkor, ő keretben, háradőlve és egylábas, tudatosítós. Ugye nem akarok nagyobb combokat, ezért én csak fej fölött 10-es és 15-ös tárcsával, és párat a Sissy-állványon, az így néz ki:

Utána hátazunk: húzódzkodás, mellkashoz húzás gépen, nyújtás (hát, comb, a guggolás előtt a bicepszet is).

Én ezt megtoldom egyedül:

lapsúlyos evezés 15, fekve nyomás 30, 35, 40, 45 kg (ebből 8 kör, a vége 45-tel 5, 4 és 3), mellkashoz húzás, 4 kör. Felhúzások, súlyemelés is 3-szor 35-tel, de érzem az éhgyomrot, gyenge vagyok

Híd, kézenállás-átfordulás és vissza, mellen gördülés, spárga. Csak hogy ne jöjjek ki, ez most nem különösebb gyakorlás.

Futás padon: 39 perc, bő km, 450 kalória, 9,3-as átlagsebesség, 53 méter föl.

Július 25. KandH mozdulj, 5 km, négyen. megint VIP. Bájos 2000 fős három táv: 5, 10, félmaraton. Juli rendesen fut, 30:40, én Dávidot támogatom, aki kicsit szenved (elszokott ettől), iszik, lassul, cipőt köt. Így is 33:06. G. kurvagyors (25:38). Kígyót melengettem a keblemen!…

Az élboly.

Újítások: nincs kézbe adott banán, pohár, érem. Fura, rácsos rajt, a távolságtartás miatt négyzetekbe állunk, egyszerre csak 16-an mehetnek, nincs torlódás. Van viszont (facebookon érezhető) finnyogás, borzasztó merevek az emberek. És fordított rajt: először a 7-es és 8-as az 1 és 2-vel, aztán a 3, 4, 5, 6.

Az isteni Bódis Tamás (ő nyerte a Spartathlont) is ott van a velünk, úgy értem, 5 kilométeresekkel rajtoló 10 km-es mezőnyben, le is köröz (vagyis, ránk ver egy kört, mikor mi a harmadik kilométeren vagyunk), ő 32 éves, világos pólóban középen:

, de az ifjak nyernek, akik pályaversenyzők, M18, Fekete Balázs (32:29), már a rajtban kiszúrtuk, és Szabó Nóra (36:20), ő W30, leírhatatlan fizikummal.

Mink pedig, a helyezés nemenként van, nekem ez jóleső alatti tempó volt, időnként köröztem-hullámoztam, vagy helyben futottam, vagy gyökkettővel kocogtam, míg D ivott vagy mittomén, amivel időt lehet húzni (kicsit be is fulladt az elején). De végigfutotta. Julis is kétszer belegyalogolt.

 

Július 23. Fáj a seggem a kedditől.

Ma gyaloglok a K and H szombati rajtszámaiért NAGYON SOKAT, és nem is profik, kicsit sem. Utána meglátom a délutáni Dagályt, megyek be, luxus és pesti árak. Úsztam 500 tempót egy kis medencében, később megtaláltam a nagyot, ami 50-es, abban is kettőt.

Ez vagyok most. Ettem is egy baconos lángost, mert azt hittem, hú, még három hét, mire, de ez már bikini body, nem akarok én jobbat. Sokkal rosszabb kép él bennem magamról. A hajam, mint látjátok, tiszta bozont, zöld és göndör, szerintem jól áll, csak úszáshoz nem praktikus. Amiből jobbat akarok, az a MacBook Air kamerája, mert ez 2011-es ősdarab, és hát tényleg retró.

És nem úgy baconos, hogy akkor nem tejföl, nem sajt, hanem de.

Belaudtam a napon, utána szauna, merülőmedence, jégmorzsák, istenien kiütöttem magam.

Július 21. Edzés kora este konditeremben. Pici ergós evezés (Z. többet, mert késtem), utána súlyzós hétgyakorlatos bemelegítés, aztán a nagy, nehéz, komplex gyakorlatok szabad súllyal: 1. felhúzás, merev és enyhén hajlított lábbal (kísérletezés az érzetekkel, tanítás), ebből következő súlyemelés (csak 35 kg-val, de jó sok, vagy 30-szor), guggolás (3 sorozat, 40 kg, 10-ek) és fekve nyomás (növekvő súllyal 18-16-14-12-10-8-6-3-5 ismétlés). A végét megvariáltam, a fekve nyomások között ki- és visszalépő kitörések (10-10) és padon lebegőülések (20), illetve hidak. Nyújtás, hátkilazítás, lefele lógás, mellre gördülés, spárga hosszan.

Ez a mellre gördülés, tudom, ezerszer volt, csak hátha olvasnak újak. Technika és nagyon erős hátizom kell a felviteléhez és a megtartáshoz.

Ha csatlakoznál konditermi vagy szabadtéri, érdekmentes edzéseimhez, szólj: csakazolvassablog@gmail.com Szükség esetén összeállítok gyakorlatot, vagy csak élvezhetjük egymás pezsdítő társaságát.

Érdekmentes: nekem ebben nincs haszon, nem adok el vagy rejklámozok semmit stb.

Július 20. Súlyzózás húsz percben (váll: oldal- és előre emelés, ATG guggolás, merev lábas felhúzás, tárogatás, fekve nyomás), és nagy bringa a kertek alatt, összesen a bevásárlással együtt olyan a napi táv 30 km. Fél 3-ig nem ettem.

Július 19. Bő órás séta, 6 km, ahol tegnap futottunk.

Július 18. Ma délelőtt nagy nyugi volt, és én nekiültem összehasonlítani az eddigi DEXA-imat, volt hat darab. Mint valami detektív, nyomokat keresek.

Mindig a zsír és másodsorban az izom a téma, de amit kevésbé néztem eddig, és feltűnő változás, az a csont. Egyenletes, egyirányú a tendencia, ezért egymás mellé rakom az első és a mostani DEXA csonteredményeit, és hüledezem, hogy telnek az évek, de a sport, az 7 százalékkal növelte a csonttömeget és 8-cal a felszínt:

Ami még érdekes: a bordám, medencém, gerincem tömege és felszíne is jelentősen nőtt, ez annyira látványos, hogy nem mérési hiba. A tömeg most a legnagyobb, a felszín is jelentősen nőtt, hasonló 2016 óta. A g a szárazcsont-tömeg, a cm2 pedig a csent felszíne az egyes méréseken. A (jelentős és gyors) fogyás csökkenti a csontok tömegét és felszínét is. A futás és a súlyzózás középkorban is csonttömeget és -felszínt épít, mégpedig jelentősen, akár 18 százaléknyit is (borda és gerinc, tömeg):

És beírtam egy táblázatba mind a hat DEXA android és gynoid eredményeit, zsírarányát is (azért van értelme összevetni, mert ugyanaz a gép és leletező orvos, illetve mindegyik délelőtti vagy kora délutáni, koplalós vizsgálat). A zsírarányok meglepően állandóak, pedig bő tizenegy kilónyi zsír különbség is van a teljes testzsírtömegemben a 2015 /II/ és a legutóbbi között (11189, 10907, 16416, 17981, 15862 és 21355 g).

A magam értékelése nem valami számháború: csak ott jelöltem pirossal és feketével a “jót”, “rosszat”, ahol ennek értelme van: a testsúly önmagában nem jó, vagyis, nem akkor “jó”, amikor a legalacsonyabb, az egyes szövetfajták arányától függ, és ezeket komplexen kell nézni, az izmosabb láb egy kicsit magasabb zsírral is jobb, mint az izmát is vesztett/ki nem fejlesztett, ám zsírtalan láb, szóval mindig együtt érdemes nézni zsírt és izmot. A csontot viszont, ha több és/vagy nagyobb felszínű, jónak tekintettem, tekintettel a járványszerű csontritkulásra, nőknél az öregedés meg az ösztogénhiány hatására. Az A/G zsírarány pedig 1 alatt egészséges, és minél alacsonyabb, annál szebb eredmény (sportosabb), mert hasról, zsigerből, törzsről nagyon nehéz fogyni. És ha így nézem, a 2016-os, tehát a fél év kemény Ed-zés utáni eredménya legjobb DEXA-m, nem pedig a 2015. II, amelynek a legalacsonyabb a zsírja.

Ma egyébként 73 kiló vagyok, mértékletesen eszem, megyünk futni mindjárt. Ahh, és milyen mámorító volt! 9120 lépés, vaddisznó zörög, kutya, 57:30 perc, 8040 m, 7:10-es tempó, le a Budakeszi útig és föl. Sötétben annyira figyel az ember, hogy hova lép, egyáltalán nem megterhelő az emelkedő. Jó flow volt.

Július 17. Terem, bringával megyek, éhgyomor, Z. a partner.

Bemelegítés: 14 perc emelkedőn gyaloglás futással, 2 km, van egy 12,5-tel futott két percem is benne. Utána lassú, nyugis, nyújtós átmozgatás, és a szokásos súlyzós bemelegítés (5 kilós súlyokkal 6 gyakorlat + felhúzás).

A Szett:

padra lépés (45 cm) 9-9 kg súlyzó a kézben, 10-10

hiperhajlítós törzsemelés 20 kilós tárcsával, 15 ism.

vállgyakorlat: keresztbe húzás csigán, 15 ism.

pici lábemelgetések hátra (itt csak lelkileg támogatom Z-t, ő a csigán, én csak úgy, súly nélkül, mert ha még izmosabb seggem lesz, kitiltanak az internetről)

ATG guggolás, fej fölött egy 9 kilóval, 10 ism.

Ebből három kör.

csak én: fekve nyomás 8 sorozat, 45 kilóig megyek, de azzal csak 2.

És még egy kis zsírégetés, 4.03 km futás 24 és fél perc alatt, 9.7-es átlagtempóval.

Július 16. Egyszer még jól fog jönni, hogy ennyire pontosan leírom, mikor mit csináltam. Nos, a mai napot tekintve, úszni akartam menni eredetileg, de reggel láttam, borús az ég, ebben a tudatban kaptam 7-kor egy csókot, mellém helyezte a Narancsot (csütörtök van), és visszaaludtam. Később már a sok kis úszótáboros rohadék miatt nem olyan egyszerű az úszás. Aztán itt a háztáji gazdaságban molyolás, olvasás, mosogatás, főzés, kis pakolás, papírokat keresünk a fiammal. Érdekes az élet, erről nem írhatok most többet, de nemsokára talán. Nagyon, nagyon érdekes. Megrendítő. A veszteségek katarzisa is az: bizalom, identitás, hit. Az idő igaz!

Sportolásként középhosszú kutyávalmenés lefele-fölfele, majd a teraszon egy hosszú, ráérős, de szünet nélküli, csak elmélyült súlyzózás és nyújtás, videónézés és újságolvasás közben, összesen két óra nettó. Hasazás: teljes felülések beakasztatlan lábbal, ebből már reggel is, ágyról hátrahanyatolva, tehát hiper- 50, amúgy a sima teraszpadlózaton 2×50. Öt kör olyan, hogy: 1. oldalemelés 15-15, 2. vállból nyomás bicepsszel kombinálva 15-15 (mert aszimmetrikus a buherasúlyzó, csere!), 3. inga 15-15 és 4. ATG (egész le) overhead (súlyzó fej fölött) guggolás 15, illetve kétszer felhúzás is (15-15). Spárganyújtás, beleengedve, hosszan. Előredőlve is nyújtás. Fejenállás, fekve hasazás még, finom lábemelgetések, és aztán híd, le és föl, flowban, és még kétszer spárga. Csinálok majd videót a hídflow-ról, annyira szép és látványos.

Ebédnek a maradék zöldségekből (paprika, hagyma, póré, paradicsom, mely rohadásnak indult) egy lecsószerű, kolbásszal, tekintélyes fokhagymákkal, és pici rizs, ettem volna csirkecombot, egy maradt tegnapról, de juliskám Mint Fejlődő Szervezet felkiáltott, hogy fejlődésben vagyok! nem eszem elég húst! Maradék, hopp, palacsintatészta tojással feljavítva, alma, fahéj, tejszín, sőt, kocka Lindt csoki bele, egy ilyen. Hm. Este éhes voltam, nem korlátozok mereven a DEXA óta való mértékletességben sem, lassan fogom a pluszt, a sport a fontos, szóval két szelet sonka, két lágytojás vajjal és néhány zöld levél meg majonéz, paradicsom, salátának, ja, meg tejszín, reszelt sajt és egy kisujjnyi kolbász. Hm, ismét. Vas és Evelle.

Július 15. Én nem tudom, mi van, de olyan tetterőt és boldogságot érzek. Erősödöm lassan, szedek kollagént (Evelle), Rutascorbint, vasat, és egy hét múlva csináltatok egy új labort. Az állatot nem kívánom, napi egyszer eszem kb. három napja, amióta egyáltalán. Még nem bírok annyit, de pl. míg a kutya szaglász, legel, nem állok és nem is sétálok, hanem guggolok ötvenet fej fölé tett kézzel, jó mélyre. Aztán park, bringával robogok le, J-vel edzés. Nyújtok, a mászókán lefele lógok, hidazok, kézenállok és futok az 585 méteres körön hetet, 32 perc alatt (5500 lépést).

Nagyon megszerettem az egylábas egyensúlygyakorlatokat, ezek a nehezebbek (és haladok afelé, hogy a kezembe kerüljön a lábfejem, mindkét pózban!):

Július 14. Reggel édes szerelmemet kutyával buszig kísérem, mert megy a gyárba, ez visszafele hegymászás és összesen 3 km, 50 perc. Utána egy óra elmélyült torna a teraszon, még mindig reggel van: ugrókötél 200, zöldteaivás, ugrókötéllel vállátforgatás, aztán súlyzó: a 4 és 5 kilósommal okosan cserélgetve komplex gyakorlat (előreemelés váltott karral, bicepsz karhajíltás két kézzel, innen vállból nyomás, a fej fölött tartott súlyzóval ATG /teljesen földig/ guggolás, feláll, súlyzó le, ez egy, és ebből 25), fekve nyomás és tárogatás 50-50, súlyzós hasprés padon, inga 25-25, utána egyensúlygyakorlatok (kézben oldalt és elöl megtartott láb, egyenes törzzsel). Aztán húszperces spárganyújtás, jól meggyötröm, 3-3 perc oldalanként benne, majd 20 hídba lemenés-fölállás lassú, spontán flow mozdulatokkal, előrehajlással, különböző kartartásokkal. A végén még oldalemelés (2×25, az aszimmetrikus súly miatt félidőben csere) és egy kézen átfordulás felállással. Futás az erdőbe, mert én vagyok az erdő tündére, onnan gyógyszertárba-postára, meg kávéért (ez komoly szervezés, levél-szatyor-zsepi-bankkártya-maszk elhelyezése a ruházatban): 2000 lépés, utána gyalog föl 700 lépés, aztán hosszan, szintben az erdőben és lefelé a Normafa úton a postáig. A vége 5200 lépés, és ebből 700 a tempós hegymászás. (A futásom lassú, bemerevedtem, de felhozom, megyek a héten többször. 25-én 5 km-t futunk versenyen.) Utána gyalog haza, sok cuccal. Mindez éhgyomorra, és még nincs dél.

Enni nem nagyon tudok, továbbra sem nem esik jól, de az a nagy gyengeség múlóban, csak erőt vesztettem, illetve nyolcvanpernegyvenes a vérnyomásom. Szedem a vasat, C-vitamint. Nem fekszem legalább, érzelmi életem szárnyal, jól alszom és vidámabb vagyok, én aztán tudok örülni. Edzőtársam műtétből lábadozik…

Újra hívtak forgatni, sport extrának, az nagyon jó élet, de letesztelnek még a ruhapróba előtt koronavírusra. Kérdezték a kilót-centit, mondtam, hogy tartom, profi vagyok. 🙂

Mai forma. Az a dudor a hónaljamnál mellizom, melltartótól függ, hogy hogy néz ki. Vállat szeretnék gömbölyíteni, ez konkrét izomépítés, máshol már nem kell, csak tónusban tartás, bőralatti zsír lepucolása. Egy kicsit megvastagodtam derékban (4 cm). Anyway, ez az ÚJ test, és itt azon izélek, hogy a mestermű csúcsfénye titánfehér vagy törtfehér-e, mondjuk a pont-pont-vesszőcske ovisrajzhoz képest, szóval ne tévedjünk el a “problémák” méretében, hat éve edzek durván, előtte ilyesmi izomzatom nem volt. Ha valaki nem rakta össze: ezen a nyáron dagadt vagyok (voltam május-júniusban, pont mint tavaly, a forgatós mámorban, júniusban, 77-78), nem volt még több zsírom, súlyom a hat DEXA-m egyikén sem (lásd lejjebb, június 30-án voltam, 77,5 kilósan; most 73,1 vagyok, biztos, hogy izmot is veszítettem). Ami azóta lejött rólam, az nem lelkesedésből volt, hanem vírus, kevés mozgás, alig evés, és elég durva anémia, na de ha egy hete nem eszem és amit mégis, azt igen rosszul emésztem, és igyekszem azért mozogni, ki vagyok én, hogy ne írjam be ezt fitnesznek?

Július 13. Tegnap rávettem magam egy nagy kutyasétára hegyen-völgyön. Fekszem, szedem a vasat, C-vitamint. Várok, hogy elmúljon a kő a gyomromban. Spenótot csináltam natúr fagyasztott alapanyagból, és tettem bele három tojássárgáját, némi tejszínt, vajat. Ezt sikerült enni, sőt, szinte jólesett, de elég is volt. Nem akarom ezt túlagyalni, csináltatok még egy labort egy hét múlva, de az én étvágyammal és mozgásvágyammal nem volt soha baj, ez most elég fura érzés. Ami ebből vírus, az Julinak két napig tartott, nekem már egy hete.

Ma kíméletes, de azért pihenő nélküli súlyzózás, pár alapgyakorlat, 20 perc, és este egy nagy séta a hegyen.

Július 11. Még mindig nem tudok enni. Gyenge vagyok. Voltam úszni, nem bírtam tovább, a magam monoton módján 55 perc, tisztaság, napfény, elheverés, le is égtem. De utána sem tudok enni.

Lehet, hogy soha többé? A test nem hazudik, valamit nem akar ez a test. Ha figyelek rá, megmondja, mi van. Tegnap este is csak mértékletes, zöldségalapú vacsora. Ez az egyetlen teljes étkezés kedd 0 óra óta. Mínusz 3,2 kiló. Nem esik jól a kávé, viszont nélküle 80/40-es a vérnyomásom. Koffeintabletta kéne?

Meglett a laborom. Képtelenül alacsony vas, vaskötő kapacitás, transzferrin, járni alig tudok. Egy vírusfertőzés nyomai, magas monocytaarány, alacsony fvs mellett, ezek feltűnőek, a többi kicsivel határon kívül vagy rendben. A hajdani túlműködő pajzsmirigyszövetem szépen esik szét, egy antitest-érték mutatja ezt, amelyet harmadik éve mérek (volt ez nyolcszázvalamennyi is, aztán hatszáz-, most négyszáz-; a normál felső határ 115), a többi pajzsmirigyérték okés, ahogy már majdnem hat éve. Meggyógyultam a Basedowból. Koleszterin, vizelet, májfunkciók, minden ilyesmi oké. A plazmaadás nyomai: alacsony immunfehérjék. (A vashiány nem ezzel kapcsolatos, az diétahiba lesz és/vagy a menstruáció nyoma, aferezisben nem veszítünk vörösvértestet és fehéret sem, mert visszajuttatják a sejteket.)

Emésztem magam, válaszokat keresek. A múlt, meg én, mi a fontos nekem, mennyire voltam balek, mi a tanulság, hol bonyolítottam én túl, kivel nem kellett volna soha szóbaállni sem, mert nem szint sem agyilag, sem jellemileg, de hát ki tudta akkor, hogy sunyi, gyáva, irigykedő, hazsnálós kispolgár. Szóba se, nemhogy itt a nagy blogmámorban legbenső tereimbe engedni, hogy aztán szétvigye és megalázzon.

A teljes szabadság, teljesen önmagam-lét, ezen mondjuk nem kell gondolkodni. Nem tudnak nyomni semmivel. Nincs hatalmuk. Nem akarom feladni azt, ami én lettem, szívesen változom apró dolgokban, de az énem lényegét, alkotóerőmet, extraságomat, életörömömet nem adom senki kedvéért. Nem ölhetik meg a lelkem. Nem magyarázkodom többé, nem nyesem vissza magam bocsánatkérve, s nem is provokálok: aki én tényleg vagyok, az nem kifele szól nem kontent. Azt az érzékenységet, lelkesedést, igényességet, érzékiséget, örömöket, totalitást, “különcködést” (kézenállás a réten), mindazt, ami más számára egy ideig izgalmas, aztán irritáló, és húzna vissza középre, fegyelmez vagy idegenkedik, azt én nem adom fel.

Jeles nap a mai, hétfő volt 16 éve, és én elmenekültem, és onnantól van az én igazi életem. Néha nem is edzésnapló ez, hanem lelki.

Kiviszem a kutyát, ennyit bírok, fekszem.

Július 7. Ez egy nehéz nap volt: már reggel azt éreztem, kő van a gyomromban, és késő estig ott is maradt (aztán hánytam, egy fél őszibarackot). Nagyon rossz szájíz, a víz is felkavarja a gyomrot. Viszont edzést beszéltünk meg, úgyhogy bicikli és go! Húsz perc futás, 225 kalória, 3,07 km, utána kis hátnyújtás, majd hát-has szett négy körben: hiperhajlítós törzsemelés (10-es tárcsával) 15, harangozás 25, tarkóhoz húzás 40 kilóval 15, lapsúlyos evezés 45 kilóval 15. Kézenállás, spárganyújtás, még kis hasazás (lebegőülés padon). És ennyi, még futásnál volt istenes (extrém endorfin van!), de utána gyenge voltam. Ennek ellenére, mert megbeszéltük, mentünk plazmát adni, ott alacsony vérnyomás, émelygés, tiltakozott a testem (ez a 116. donációm, és először éreztem ilyet). A fehérjém rendben volt, végigcsináltam, ilyenkor persze nagyon mondjuk, hogy persze, ettünk előtte… Hazabiciklizni már olyan volt, hogy nem bírom, meg-megdőltem, nem tudtam tartani az irányt, úgy éreztem, odahányok az alagút aszfaltjára. Még bevásároltam (kutyakaja…), valahogy hazavergődtem agyból, aztán magzatpózban feküdtem és kis megszakításokkal aludtam, estére lázam lett. Na, hát ilyen is van. Drágaszív érkezett, hangyairtott, kutyasétáltatott, engem borogatott. Az állapot lényege, hogy nem tudok enni, semmit, már 6. este óta, és még másnap se, kávét se, és az az érzésem, soha többet nem is fogok. Két és fél kiló mínusz 34 óra alatt. Délelőtt láz megint, csak reggel van kis szünet.

25-én KH futóverseny! Neveztem aug. 23-ra is, női futógála, ide egyedül, 10 km.

Július 6. Este Nagy Kör bringával: fel a János-hegyre. A Jánoshegyi úti szakasz a kilátó aljáig, az egy jó húszperces kemény taposás fölfele.

Július 5. Hevertem egy napot nőileg, vasárnap is csak napozás, egy kevés vállazás itthoni súlyzókkal, fekve finom hasazás, ezt elég hosszan. este tollaslabda és séta. Keveset eszem.

Július 3. Napközben csak elsétálok a kutyával vásárolni, ez fél óra gyaloglás. Este nagy hegyi bringa, bő egy óra, lendületesen (kutya nélkül) föl a János-hegyre. Előbb vörös alkony, aztán telihold, beszarás. Még kutyaséta és egy kis vállazás súlyzóval. Erős izomláz szerda óta a csuklyásban és a combfeszítő alsó-belső részén.

Én úgy szeretem, hogy most ilyen telt a cicim. Szóval nem olyan egyértelmű ez, hogy mi a jó forma.

Július 2. Egész nap strandolás Agárdon. Vonattal 44 perc, a jegyünk 104 forint. A gyerekek újraélik homokozós, kisvízben elmélyülten pancsolós gyerekkorukat. Idill. Én napozok, néha begázolok hozzájuk, a strandlepedőn hasazok (sok pici hasprés) és nyújtok egy keveset, közben Tóth Krisztina-novellákat olvasok A fehér farkasból. Amúgy csak reggeli kutyaséta, buszig-tól séta a sport ma. Napközben nem ettem, csak egy kis fagyasztott málnát. A gyógyszerhűtőtáska, amelyben drága svédországi olvasóm rénszarvasvért és -szívet hozott nekem, kitűnően megóvja fél napra is a fagyott javakat a rohasztó melegben.

Megmondom, mi a jó test, szép has titka: úgy kell állni. Na, ezt nem fogok. A comb formája is póztól függ (én olyan naiv vagyok, mindenki tekereg). Most ilyen. Ha kell, tudok én is tekeregni, íveket képezni, lábat keskenyíteni, de a MacBook Air 2011™ lencséje továbbra is szélesít. Olvasói jelzésre mutatom a hasam is, parancsoljatok, július 4.

Anyway, ez egy boldog, ösztrogéndús nő. Este csapásként ér a DEXA. Mint villám sújt a rideg valóság a boldogságba. De együtt… két boldog kajáló, néha futó, mindenen röhögő, olyan édes ez is. “Na, majd megnézem én a fészbukon ezt a doktornőt, hogy néz ki, levelet írok neki, maga mondja a csajomra, hogy dagadt???” Mindketten a felső határon vagyunk amúgy, és a hasi rész a gond, ott elég durva (lejjebb a táblázatokban: android zsír %). Az nőtt meg nagyon (–> szénhidrát). A gynoid is döbbenet, de az mindig ilyen csajos, 36-39% volt, és egészségileg az nem faktor.

Pedig áprilisban úgy örültem, hogy nem folytunk szét, rendesen futottunk, kis súlyzózás is volt. Azóta meg konditerem is van újra.

Lassú, de nagy mértékű izomcsökkenésre számítottam, mert az amszterdami maraton óta nem edzek annyit, nagy szünetek voltak a kondibérlet-vásárlásaim között is az elmúlt két évben. Az utóbbi év elvénuszosodása: eszünk-iszunk, kevesebb és könnyebb a sport (extrém mennyiségű helyett már csak sok, és amihez régen nem volt pofám, már sportként említem a kutyasétákat, barangolásokat, bringázást is). Viszont ami meglepett: a plusz kilók most nem mind zsír, a legutóbbi (2019. augusztus 2.) méréshez képest több az összizmom, nem csak a zsírom. A karjaimon van izomcsökkenés, a bal eddig sokkal izmosabb volt a jobbnál, ez most némi csökkenéssel kiegyenlítődött (a jobb kar izma minimálisan nőtt, a két karé együtt kicsit csökkent –> a fekvenyomás hiánya!), illetve a törzsem egészén (ez hát-, has-, mellizom lehet) van enyhe csökkenés. Viszont a lábak, a gynoid rész (csípő, fenék) izma is nőtt, és ott a csont száraz tömege (BMC) is.

Két terület van, ami fontos zsírszempontból, és a kettő aránya is fontos, egészségvédelmi indikátorként és esztétikailag is: android és a gynoid terület. Férfias-nőies, vagyis a hasi (bőr alatti és zsigeri zsír is itt) és a csípőtájék, alhas, fenék, felsőcomb zsírja, a méh körüli védőpárna, illetve a kettő aránya (A/G ratio). Ennek 1 alatt jó maradni. Egyszer volt egy 0,33-as, most 0,77.

Ez a seggem. Ha úgy állok (instapóz), a derekammal kontrasztos. Nem bedőlni: erős oldalsó hasizmaim vannak, nincs vékony derekam.

2015 áprilisában, a nagyon sovány állapotban volt a gynoid zsír 2927 g. 2019: 4437 g, most 5309 g. Gynoid izom: 2015-ben 8250 g, 2019-ben 7812 g, 2020: 8254 g. Amikor felépítettük a fenekemet, ami nagy súlyos, durva, célzott faredzéseket jelentett, akkor volt ilyen is (2017 november, zsír 4697, izom 8100 g):

2019-ben:

Most:

A korábbi adatokat is tekintve a tavaly nyári, “egy hónap alatt gyors kockásodás sok sporttal, szigorú ketóval” folyamat tehát sok zsír (6-7 kg) és nem kevés izom vesztésével járt. Most sokkal több a zsír: a teljes testen 5489 grammal, viszont 866 grammal több az izom is. Ami nem kevés, mert tudatos építés már nem volt, elég sokat futottam ősszel (ami inkább leviszi), a forgatások idejében és aztán május-júniusban elég sok a kalória (szénhidrát, fagyizásokig terjedően), az edzés sem nagyon intenzív, és ennyi izom mégis visszaépült. A kalóriatöbblet és az edzős le nem állás lehet a nyitja ennek, és azt is látom az adatokból, hogy minden fogyásnál jelentős izomvesztés van.

A DEXA-nál nincs olyan, hogy apró különbség miatt mást mér a gép, vagy hülye az asszisztens. Az eredmény nem következtetésen alapul, hanem képalkotó vizsgálat. Gyenge röntgen felszeleteli a testet hat perc alatt milliméterenként, és a különféle szövetek másképp nyelik el a fotonokat. Ez a hatodik mérésem öt év alatt, ugyanaz a gép, ugyanaz a doktor értékeli ki. Itt jegyzem meg, ha valaki elmélyül az adatokban, és esetleg finnyogna, hogy fú, 77,5 kiló stb., hogy mindenki veheti a bátorságot, tehet erőfeszítést, és megnézetheti a sajátját. Lesz döbbenet. Nekem a két első mérésem kivételével, amikor nem hittem el, hogy ez a színizom én vagyok, mindig nehéz élmény volt szembesülni a tényekkel. Mindenkinek az. Ehhez még annyit (és ezt hat év után mondom), hogy két irány van: 1. élvezed az életet, és ez nem az edzés elhagyását, a szétfolyást jelenti, de spontán és örömalapú vagy evésben, edzésben, vagy 2. szoros a kontrollod, számolgatsz, rettegsz a hízástól, táplálkozási feszességben/zavarban élsz (esetleg mellé van valami gondod emésztéssel, hormonnal, kedéllyel), és akkor nagyszerűen lehet tartani a formát meg fogyni. A különbség a szemléleben van: az első út nem mindenkinél jár hízással, nálam azzal járt, és a második sem garantálja a fogyást. A súlyom évek óta 71 és 78 kiló között hullámzik (úgy, hogy egy-egy villanásra tudott 69 meg 79 is lenni), ebben vannak ciklikus vizesedések-kiürülések, glikogénleürülések-újratöltések is, és persze zsír.

A BMC (body mineral content, a csont száraz tömege) megint nőtt: 3138 grammról 3218-ra. Az első mért adat 2015 áprilisában 2949 g volt. Érdekes ez is, mert csökkennie kellene az életkorral. De a sűrűsége most mégis csökkent pár ezreléknyit nagyságrend, ahhoz képest, hogy tavaly nyári mérés szerint jelentősen nőtt. A mostani a második legjobb értékem. A mértékegysége ennek g/cm2, vagyis a csont felszínének nőnie kellett, amit nem értek. A futásnak van hozzá köze, nem egészen értem, hogyan, és főleg a lábaimat érinti a részletes adatok szerint (izom és csontszövet is ott lett több).

Most 56189 gramm a fat free mass/zsírmentes testtömegem (a leleten félrefordítással “szabad zsír”), ebből az “izom” 52971 g. Volt ez a zsírmentes tömeg már 58402 g, és 55301 g is, 2017. Mutatok nagy esetszámú kutatásból származó adatokat, itt kilók szerepelnek. Csak az első oszlop releváns, ezek is DEXA adatok, de egyébként skeletal muscle mass (vázizomzat-tömeg) az én méréseimen nem szerepel (az itteni DEXA izomfogalma: “minden, ami nem zsír és száraz csont”). A korcsoportomban van egy nagyon durván izmos nő, 77,7 kilónyi FFM-szel. A medián pedig 45,4 kg, tehát hét és fél kilóval több az izmom, mint a korcsoportom középértéke:

https://www.researchgate.net/publication/269773660_Body_composition_through_adult_life_Swedish_reference_data_on_body_composition

És hogy zsírban mennyi a normál tartomány (de csakis DEXAn érvényes ez) – az enyém tehát most 28,7%:

https://www.dexafit.com/blog2/what-is-the-ideal-body-fat-percentage

Szóval szigorú a doktornőnk, hogy enyhe elhízást ír, és szakszerűtlen, hogy ezt a BMI-hez köti. Egy jó fitneszérték az én koromban, ami tartható is, és bele se kell halni, az olyan 18-22% zsír. A legalacsonyabbam 15,4 volt, 2015 októberében.

A szimmetria érdekes még, minden téren kiegyenlítődtem, volt olyan, hogy a ét karom tömege között 40 deka különbség is volt. Ami döbbenet, hogy G-nek karja-lába grammra ugyanannyi zsír és izom, de még a csontja is a végtagokon, grammra, négyzetcentire ugyanannyi.

Na, melyik a fiúcsípő, és melyik a lány-? A vonalak a lágyszövetet kerítik, és egy kicsit más volt a lábtartás, de amúgy meg nem mondanád. És az emlékezetes Q-szög, itt jól látszik. Valamelyikünknek, ha nem lenne vitatott a teória, nem kéne futnia. Állította Bocsi Viki.

Még DEXA:

How a DEXA Body Fat, Muscle, and Bone Scan Can Help You Get Fit

Innen is referenciaértékek:

28 éves, edző leány adatai (kiemelés az erdetiben):

Ez egy páros, Kim és Chris. A 190 centis, 35 éves, fitt férfiúé is a linken. Testük az instájukon látható. DEXA arányaim, izommennyiségem, csonttömegem szerint fiú vagyok, kivéve az android-gynoid zsír arányát.

Július 1. Délelőtt teremben összetett gyakorlatok, éhgyomorra. Bringával száguldok, utána bemelegítésnek evezés ergométeren 15 perc, 3100 méter, illetve súlyzós bemelegítés. A gyakorlatok: súlyemelés (20-as rúddal gyorsan, dinamikusan, 40-nel megszenvedve). Guggolás: 10 kilós tárcsával fej fölött ass to grass 4×10, utána keretben, tarkón rúddal tíz ismétlés, de akkor lefagy a rendszer, hevesen fáj és majdnem begörcsöl a cseppizmom (a combfeszítő alső, belső része térdnél), amely valószínűleg elgyengült. Nem értem, próbálgatom, de sehogy se j, ezért váltok fekve nyomásra és némi hasazásra. Ezek összetett gyakorlatok nagy súllyal, jelentős hát-, comb-, váll- és fenékterheléssel. Ezért másfél óra után napozni és szaunázni megyünk. Ketten vagyunk A-val. Bringa este, egész hosszan is (Pest déli része).

Vettem megint vércukor-tesztcsíkot, előző esti evésektől függően 4,9-5,5 a cukorm megint.

Június 30. Ma DEXA és utána ünnepélyes vacsora (egy éves…)! Addig is, parkour edzés, lógás, plank, akrobatika, guggolások, nyújtás. Böjt.

Június 29. Nagy dolgok történtek ma! Bringa délelőtt, 20 perc. Este kis erősítés a saját súlyzóimmal (guggolás ATG overhead, mellre tárogatás és nyomás, hasprések súlyzóval,  inga, váll és bicepsz kombinálva, felhúzás, mindenből 50), összesen fél óra, és akrobatikus nyújtás. Utána pedig kutyaséta kemény, 100m+ emelkedésű hegymászással.

Végre meg tudom fogni a lábam a fejem mögött (dancer’s pose)!!! Ha átküldi, rakom ki a képet, és az jó minőségű.

Volt egy pont, amikor elengedtem és az egyik kezemmel a lábujjaimat fogtam, a másikkal annak a kéznek a csuklóját. Elég sok gyakorlás van abban, hogy ilyen feszegetős pózban egy lábon álljak akár fél-egy percig. Nem tudom, miért ragaszkodom ennyire ahhoz, hogy a törzsem függőleges legyen, sokkal szebb ez, ha feljebb van a térd és nem ilyen hegyes szögű, és persze szimmetrikus az egész, tehát nem vagyok kifordulva. Ezért fontos képen nézni a póz részleteit. Azt látom, nem a derekam a gyenge pont, hanem a vállam és a csípőhorpaszom.

A fotókról: ha én csinálom a 2011-es Airemmel, az homály, ez ennyit tud, jó fényben is. Nem leplezek a fotóminőséggel semmit. Ha G., akkor minden éles.

Június 28. Éjjel értünk haza a Csillagvizsgálóból (szerveztem pár embert, szuper volt, gyalog mentünk-jöttünk, ez hegymászós), és nemhogy nekiláttunk gombás, hagymás pirított csirkemájat enni majonézes kukoricával és prágai sonkát sárgadinnyével (pármai nem volt), de édes alvás után fel se keltünk reggel futni. Viszont csinálom ezeket az ugrós gyakorlatokat: minél magasabbra, szép kéztartás, spicc, nyújtott láb…, nézem, mi leng-lifeg ugráskor (bőr alatti zsír), milyen izom dolgozik, hogy áll a törzsem, van-e tartásom, hasonlítok-e tornászokra, akrobatákra, szabáyos-e a modulat. Annyit nyafogunk, így a bőr, úgy a háj, öregedés, kinek mije mekkora, mit mondott az anyukája meg a pasija, kivel cserélne testet, ez a sok locsogás – pedig egyvalami van: edzeni kell, kitartóan, úgy, hogy látszódjon, legyen belőle izom, ügyesség, szép mozdulat.

Este futottam 8000 lépést, már hűvös sötétben.

Tegnap kertben és teraszon napoztunk, lepirultam itt-ott, de főleg barnultam. 8,5-ös UV B volt.

Június 26. Ma az a csoda történt, mert lusták vagyunk meg minden, hogy nemcsak reggel mentünk hegyen-völgyön sétára a kutyával (már forróság volt, és dél lett a végére), 6,8 km-re, 200-as szintemelkedéssel, hanem hasaztam is napközben elég sokat, és este is futottunk, éspedig gyorsat: 4,75 km, 5:55-tel, pedig ez sem lanka nélküli. Én ilyen gyors (lemért) még életemben nem voltam. Húz az ifjú tempóval. Sötétben könnyebb valahogy.

Június 25. És igen! Az álompár, ahogy képzeletük színes katalógusában él, derűsen felkel (mert már tizenegykor ágyba ájult), kávézik és FUTNI INDUL hajnali fél kilenckor. Kutyaszarszedés, bokahúzódás nem rettenti, 4350 lépés, kerek négy kilométer, az emelkedős szokásos táv, 29 perc, 265 kalória.

Június 24. Egy nap a Palatinuson: végre strandidő van. Bringával megyünk, munkaidő után G. is csatlakozik. Lefele a táv 8 km körüli, hazafele (fogaskerekű) 6 és fél. Juli megkapta Lőrinc kiskamaszkori bringáját, de nagyon hosszú a lába hozzá már most. Lőrinc meg majdnem 190 centi. Dávid Julién nyomja, de ő nem nőtt akkorát, neki ez a kerékméret nagy meló, mindenesetre végignyomta szó nélkül, hazafelé, fáradtan is.

Boldogan szaladgálnak, hullámfürdőznek. Kevesen vannak, nem minden működik, vannak szabályok. Nagyon kieszi az erőt a nap, a víz, hú, de eredeti vagyok. Csak mert rég volt ilyen, miközben áprilisban nagyokat napoztunk a teraszon.

Úsztam a 40-es medencében 22 hosszt félóra alatt mellben. Aztán bealudtam a napon. Csúszdáztunk is. Napozás utáni Rescue Balm. Otthon egy jó zöldborsóleves és disznópörkölt, még délelőtt főztem. Film közben beájulás.

A test öröme. Amíg van neki. Úristen, micsoda gőg nem örülni ennek. Szörnyű történeteket hallok betegségről, öregedésről, másrészt irritál a mindigisautózó-tévé elé tespedt-neten iránymutatást kereső-másokon finnyogó-saját nyomort lehazudó viselkedés, amely utólag akar megoldást a romlásra, éspedig tökéleteset, mindent reparálót. Ha nem kap, akkor kielemez: te vagy a hibás, akit ő nézegetett, és aki soha nem követelőztél, hanem beletetted a melót. És ezt MEGÍRJA és még viszonyítgatja is a testemet másokhoz. Beletettem a melót az erőnlétbe és a formába, kitanultam a merész utakat is, és nincs pofám ezen a testen borongani. A hibáit keresni, még jobbat akarni, nyafogni róla.

Június 23. Az igazi intenzív edzés nem várhat tovább, nyomott leszek nélküle. Ma a nap is süt. Súlyzózás a nehezebbikkel: bicepsz, váll (oldalemelés és bicepsz curllel kombinált vállból nyomás), hasprés mellkason tárcsákkal, pár felhúzás, ATG guggolás (overhead, 2×25), híd, előregördülés mellkasra, kézenállás, spárganyújtás (amíg nem enged, hosszan! micsoda élmény, amikor enged a feszülés!), és még plank, kétszer két és fél perc. Megizzadok. Most nem ismétlésszámra megyek, hanem meredten nézek egy digitális órát, megvárom az első percváltást, aztán a másodikat, tehát egy és két perc között bármennyi lehet a gyakorlat ideje, és nehéz a súly. 2-3 sorozat csak.

képünk illusztráció még a karanténból. két Haagen-Dazs is figyel az asztal sarkán

Utána 5360 lépés futás (vánszorgás) a háztömb körül, szél van és meleg. Bringával a városban. Plazmaadás és úri kávézás Katával.

Június 22. Hegyi séta (130 m szint föl, 4,9 km), bevásárlás, szél, eső.

Június 20-21. Két nap bicikli a Fertő-tó nyugati partján, szél, borús ég, eső ellenére. Úsztam is ebben a medencében, ez a kép 2012-es:

a színek harmóniája mindenek felett

Június 19. TEREM ÚJRA! Lebicikliz. Kettesben nyomjuk. 3×7 perc kardió: evezőpad, lépcsőgép, futás. Bemelegítés felsőtestre is (kézi súlyzó, hat gyakorlat). Szuperszett: csigás gépen tricepsz lehúzás, bicepsz curl szintén csigás gépen, combhajlítógép és magas (térdmagas) dobozra lépés 2×9 kilóval. Ez 4 körben, 15 ism, a dobozra lépés 10-10 lábanként. Utána kis nyújtás: híd, fejenállás, kézen átfordulások és vissza, spárga. Fekve nyomás és súlyemelés is párszor, 40 kilóig megyek. Ajjaj. Ezt a mellizmot újra kell kezdeni. Bringa a városban.

Este úgy alakult, hogy mentünk sétálni, Julisnál volt a kutya, én meg 3430 lépést futottam még a szeles, sötétlő erdőben, drámai felhők közt. Ha a látás csökken, nő a futásélmény intenzitása és a tempó is (biztonságos, sima, ismert terepen). Visszafelé futott (szökellt) velem lehányom is.

Az előbb végignéztem a facebookos sportfotóimat, három évre visszamenőleg. Micsoda drive, mennyi élmény! Komolyan sóvárogni kezdtem – arra, ami az enyém volt, amit én csináltam, akartam. Most, hogy nincsenek versenyek, nem volt terem, eljárós sport, az itthoni edzés pedig szelíd fenntartássá tompult, elcsodálkozom, mennyit és milyen szenvedéllyel edzettem. Szívszorító döbbenet, ahogy azok kavartak, pocskondiáztak, lengették a szerintük-jónőséget az én fejem fölött, akik a leállásaikból, silány kis féleredményekből nézegettek oly mohón. PEDIG ÉN CSAK EDZETTEM.

Június 18. Reggel futás, borús ég alatt erdőben, imádom ezt. 4800 lépés, a szokásos útvonal.

Kora délután nyújtás és házi súlyzózás bő egy órában. Spárganyújtás hosszan: amikor ötödször kezdem a másfél percet, már enged, lemegy, ez eksztázis majdnem. Ötször 80 másodperc plank, oldalemelések hatkilóssal, merev lábas felhúzás a kétszer hattal 3×33, donkey kick, híd, fejenállás, más nyújtások (előrehajolva-nyújtott ülésben lenyomva, kobrában, vállátforgatás).

Június 15.

Kutya, bevásárlás, kardió: kora délután 1000+1500+2000 lépés: meredek lépcső, futás (enyhe lejtőn), gyalog sok cuccal haza. Fülledt idő, a végén eső. Némi bringa is, de csak itt Budán.

Azon a helyen ülök, de ez már 16., ami egy jeles irodalmi dátum és egyben Nagyimreújratemetés, ahol Simonyi Balázst interjúvoltam két éve.

A szög, az ív, a spicc (ajaj), az arányok, a mélyedés. Neki is ott. Imádom ezt. Basztathatnak, én ebben nőttem fel, ez az eszmény: a tornászok teste.

Június 14. Ohh, argh, huh! Kicsit a sportot és nagyon a naplózást elhanyagolám az héten. De még a filmeket sem írtam!

Ugyanakkor fel tudom idézni:

biciklizések, séták naponta

elég komoly hasazás, 5×20 ágyról lelógva

spárganyújtás háromszor

két akrobatikaszessön

fejenállás is többször

tömör súlyzózások, de a tízkilóssal!

ma, vasárnap este 8050 lépés esti futás vizes aszfalton, emelkedőkkel

Ja, meg menstruáltam a héten.

Június 7. Bringával hasítok vásárolni, a kutya nem jön (áll a lépcső tetején és néz utánam, G. bebiceg, utánaindul – okult a tegnapi, bele-kilóg bringázásból). Este G. a teraszon munkálkodik. Mámorító hangulat, dörög az ég, az asztalon eper és viszki, vállazok, bicepszezek, felhúzok, lábat hátraemelgetek, guggolok (ATG), mellből nyomok és 100 hasprés is. jelentem, számít z edzésvolumen, tehát egyetlen ötkilós súlyzóval nyomok mindent, de hosszan, és érzem. Kézenállások és spárganyújtás is.

És ahogy a súlyzózás leviszi a vércukrot: elég szénhidrátos volt a kajálás ma is, mostanában 5,8 a reggeli cukor (nagyon stabil, de szeretem, ha kevesebb), ez után a késő esti felhasználás után 4,9.

Június 6. Tollasozással kezdjük a napot, mert nagyon szépen süt a a nap. Epret eszünk és nevetünk. Délután kutyával és bringával A Nagy Kör (János-hegy). Majd megyek gyorsabb körre is, kutyátlan.

Súlyzózás (bicepsz és váll), hasazás (elég sok, ágyról lelógva hasprés súlyzóval a mellkason, 5×18), fejenállás.

Június 5. Boltba futás, esőben cuccokkal hazagyaloglás! Mestruálok.

Június 4. Eszeveszett tempójú munka, este tovább nem bírás, kutyával Normafa-lejtőre fölkapaszkodás, holdnézés, 5 km séta meredek részeken.

Június 3. Bringa Pestre (éttermi este), megtoltuk oda, hát még vissza (el ne menjen a késői fogas). Ez bő 18 km.

Kedden, 2-án csak pici séta volt.

Június 1. Szétcsúszom itten, eső, meg este alkohol és filmnézés! De míg lejön a kávé, fő a rizs, súlyzózom és nyújtok azért. Ma boltba menés, de olyanba, hogy pünkösd napján is, ezért erdőben futottam egy hosszút a kutyával, részben ösvényen, és valamivel többet lefelé, 6880 lépés, 45 perc, utána szatyrokkal gyalog haza fölfele, ez is bő három km. Találtam kiselejtezett könyveket.

Május 29. Határidős korrektúra. Az elmúlt napokban futottam piciket (boltba, kutyával két sarkot, vadíriszt fotózni, és egyszer hosszúra indulva, de zápor miatt bokor alá bújó kutyával hazafordulva… kifogások!), és volt több séta, a szokásos bringázások, illetve spárganyújtás kétszer.

Az előző hétvégét sétával, futással, tollasozással, szaunával töltöttük. Az ételek kifogástalan ketók, egyszer ettem mértékletes vaníliafagyit, és naponta pár deka epret.

Május 24. Azt hittem, elvesztettem a hátrabógni képességemet: nehéz és derékban merev vagyok hozzá, de pár perc fotósom-motiválta próbálkozással visszajött az.

Ezt a képet nem színeztem úgy.

Május 23. Futunk déli kutyasétáltatásként 25 percet, 3800 métert az erdőN 265 kalóriáért. Délután háromnegyed órás, izomlázat okozó súlyzós erősítés a teraszon. Este wellness, ott a gyönyörű réten át még egy “csak mert kedvem van” futás a hajladozó fűszálak közt az állattal, 2100 lépés, és nagy séta.

Itt.
Éjjel szauna és csepegő esőben, csalogányos-hűs éjszakában fekvés a faház előtt. Krisztián, gondolom, keresi a kutyát, de ugye az nincs, már megint nincs otthon.

Május 22. Extrém hosszú séta az első bankautomatáig, meg Julinévnaprasütiért (3 óra, ragyogó napsütés, hegyi részek is /Kissváb-/). Este kis súlyzózás, váll és bicepsz. Komolyan érzem a kacsakülönbséget! Fejenállás.

Május 21. Futva megyek a boltba, ez mondjuk csak másfél km, de haza cuccal gyalog (a boltba bringázás nem sport, de a gyalog, az még meredek is!), és tíz percet súlyzózom. Nem egy erős sporthónap ez. Fejen is állok este.

Május 20. Nagy hegyi bringa barátnősen, föl a János-hegyre! Nettó másfél óra, a csúcson eperevés. Utána hibátlan ketó kaja.

Május 19. Futás, esti program előtt gyors 3500 lépés. A nedves erdő még mámorítóbb.

Május 18. Nem emlékszem, micsináltam, de biztos bringa, séta csak, ja igen, szétpattant a vénám plazmaadás után.

Május 17. Súlyzózom a kacsás műtárggyal, és a klasszik régi gyakorlatokat fejlesztem. Még megyek a kutyával az erdőbe: 7100 lépés, gyönyörű alkonyat, most csak én futok, gyermekeim újrafelfedezték a biciklit, de ugyanoda megyünk.

Este a teraszon újabb súlyzózás, bő félóra az aszimmetrikussá vált súlyzópárral: váll, bicepsz, mell; felhúzással és lábemeléssel, illetve pár guggolással némi fenékedzés is. Hasprés, plank. Spárganyújtás. A hidam és a derekam hajékonysága nem a régi, mi tagadás, visszafejlesztendő.

Bevetettük a Terméket, amely döbbenetes módon fekete iszapszínű, majd fehéres homokká változik, habzásba kezd, végül sötét porrá alakul a bőrön:

Május 16. Bringa, délután majdnem háromórás csúcstámadásos túra, köves ösvény, aszfalt elkerülése, meredeken kapaszkodás is. Tegnap is, ma is lassan omlósra főzött marhaprökölt vajon párolt újkrumplival, első nap vörösboros a pörkölt és friss uborkasalátával, másnap simán főzzük, szebb húsokból, és csemegeubival.

Megmértük a vádlim, 42 CENTI. :O

Május 15. Futva megyek bevásárolni, hazafele meg cipelem a szajrét. Este bringa.

Május 14. Hatalmas hegyi bringázás Dáviddal, föl a János-hegyre.

Este még külön nyomtam jó húsz percet az alkonyatban, saját tempóban, és volt egy kis vállazás, bicepszezés, most félkezes módon, de csak annyira, hogy ne csak a lábam legyen terhelve.

Május 13. A szülinapom. Kora délután elbiciklizünk a tortáért. Utána sport az, hogy kikísérem az elsőszülöttet a buszhoz (LE VAN ÉRETTSÉGIZVE!), viszem az ebet, hazafelé futunk. Még később nagy hegyi séta, festői ösvények. Elkészült a súlyzónehezítés, vicces is, nehéz is:

Ez itt egy gyári 4 (azaz 4,2) kilós súlyzó, és rá van erősítve egy hajgumi, a sárga kacsa, amelybe beletettem hat darab csapágygolyót, végül gyorskötözővel rögzítettük. Épp elfér a kezem a közepén, és érzem a különbséget (bő öt kiló lett).

Vállazok vele egy kicsit, és némi hasprés, illetve a spárga.

Május 12. A kisfiammal bringázás (azért említendő, mert most nyergelt át kettővel nagyobbra, úgy beszéltem rá), vettünk epret. Jaj, a vádlim, a tegnapi három lépcsőmenés! Súlyzózás intenzív félórában: váll, guggolás, bicepsz, és napozás a teraszon. Ágyban hasazok, hiperhajlítós prés. Spárganyújtás.

Május 11. Délelőtt gyors három gyakorlat: oldalemelés, előreemelés, vállból nyomás, bicepsz karhajlítás a két súlyzóval, na ez négy. Felmentem a 30-as ismétlésszámra, illetve varrom rá a csapágygolyókat egy textilgyűrűben épp a súlyzókra, hogy nehezítsek. A bicepszből szabályosan ötöt tudok így a dupla súlyzóval.

Séta és bringa is; este nekivágok egy komplex kardiónak: föl a lépcsőhöz, ott háromszor föl, kétszer le (278 fok), közben labdát dobáltam az állatnak, amit találtunk. Aztán fent elmentem a Normafáig, és le a lejtőn. Utánam jöttek az erdőbe, megtaláltak, és hazafutottunk együtt, de a Julis szökdécselt. Másnap erős vádlikínok.

Május 10. Reggel séta az erdőbe. Bringával-kutyával megyünk fagyiért, aztán futás az erdőben: 27 perc, 4 km, 293 kalór’. Húz a tempójával, magamtól meditatívabban futnék. G. Ármin is mér, én is számolok (4347 lépés). Még tollasoztunk is, hát ez csodálatos!

Május 9.

Napos időzés, aztán haza, bicikli vissza (a kutya öreg, nem lohol már 14 km-t, így miatta villamos és fogas is). Este összeült a Kill Bill Team a teraszon, ők jobban, így én kitartóan súlyzózom és hallgatom a disputát. ATG guggolás, váll, mell, felhúzás, inga, fekvőtámaszok, fenék, vádli, lábemelgetések, hasprés, spárga, mindenből jó sok, majdnem két órán át. Olyan jó érzés utána és másnap reggel az enyhe izomláz.

Május 8. Hatalmas, kutyás bicaj a hegyen át a wellnessig. Ott szauna este és reggel is. Kihozzák a faházhoz a vacsorát és a reggelit.

Május 7. Ma újra futás, az előző napokon különböző okokból, nőiek is (különösen durva volt), csak félórás bringák és némi séta volt. Nekivágtam most, kora délután, félreraktam a többi dolgot. Végig a Szépjuhásznéig, aztán vissza, ösvényen is sokat. Egy óra két perc, tízezer lépés. Hogy lesz ilyen pontos? Úgy, hogy visszafele már kalkulálok, tudom, mennyi a részszakasz, és aztán úgy kanyarodom még egy ficakot, vagy oda-vissza az utcánkban, és ha megvan az, amit elképzeltem, akkor megnyugszom.

Május 2. Hisztiket, ürességet látok, sajnálom a tanulással baszogatott gyerekeket, és nehéz élmény, hogy sok szar kijött emberekből. Nekem is nehéz most, irritál a belebeszélés, locsogás, de minden, ami közeli, nagyon szép és erős. És ez a fontos, az én erőm forrása. Megmaradok. Megyek a saját céljaim felé. Nem leszek megértő, nem áll nyitva a szívem többet idegeneknek, az irigy gusztálgatókat és az epigonokat simán kiröhögöm. Napi egy killbill, ez a terápia, mindenki kap, aki szemét volt. Most persze összerezzensz, de egerekre sajnálom a golyót, nyugi. Nem vagyok pozitív, kedves, elegáns, abba belehaltam majdnem. Azt írom, ami tényleg van, mert ha bennem reked, az mérgező. 

Április 29. Annyit nyomkodtuk a tabletet (itt jelzem, velem nem szemetek a sulik, nagyon szeretetreméltóak a gyerekeim, ők még támogatóak, kaptunk tabletet), úgy elmegy az idő a projektekkel, a szoft-hardver kezelésével – ránk esteledik. Közben L. is felvételizik. Este még szerelmi-gasztro-kultúrélet. Kutyaséta, bolt, bringa volt csak hétfőkedden, de többet  nem hagyom, hogy egész napjaimat egye meg az oktatás. Tegnap feltettük a lecsót-kacsát, irány a hegy,  4,2 km, szép fények, fotókísérlet. Nincs rólam nem versenyen készült, gyorsan futós kép. 

Utána 40 perc súlyzózás a teraszon, már a sötétben. Ass to grass guggolás, oldal- és előreemelés, bicepsz curl, korlátnál lábemelés hátra, felhúzás, fekve nyomás, tárogatás, hasprés, mindenből 100. Érzem az izmaim, feszes, edzett érzet. Holnap nyújtás, akrobatika jön. 

Április 26. Ma sikerült korán kelni, kávé, kutya eszik, én súlyzózom félórát reggeli fényben a teraszon, kis fekvenyomás is, váll, bicepsz, guggolás, fenék. Utána felpakoltam az üvegeket (vagyis, ez a hasznos protestáns énem), és bringával neki a hegynek, ott gyűjtőbe bedobál, aztán föl a csúcsig. Ez még mindig, nyolc és fél éve a bambusz. A kör teljes, bő 15 km, volt benne hosszú emelkedő is, élveztem, de azért mint edzés nagyon lájtos, inkább természetben levésnek mondanám, a futás az igazi. Az öregúr lohol (nehézkes, be-bevárom), futók és bringások meg gyaloglók sokan, rendőrök. Napoztam egy órát egy réten, aztán haza. Mindenki kapucnis pulcsiban, dzsekiben, hosszúgatyában, én egész rövid gatyóban, ujjatlanban. Csodálatos volt, íráshoz jó mondatok. Este két Kill Bill akció, remekül szórakozom (felszabadító, mert annyira el akartak kussoltatni), egyáltalán nem érdekel, ki mit gondol erről.

Milyen sokan akarnak menők lenni az edzéssel, így-úgy illegetni magukat, tanácsokat adni másoknak, önmaguknak gratulálni, valós kitartás, jó forma nélkül, nyávognak, hogy milyen kemény hajnalban kelni stb.

Április 25. Tegnap csak egy kis kutyaséta. Egész nap tanultam velük és főztem. Ma reggel séta, ugrókötél 200, súlyzóval egy-egy sorozat hatféle gyakorlatból, ass to grass guggolás és bolgár (féllábas, súlyzós) guggolás is, negyedóra. Este 1 óra 27 perc futás, a Nagy Kör, János-heggyel, 13000 lépés, most csúcsfutás nélkül, semmi különös, egyenletes, elmélyült, néhol kanyarogva futottam, a sima lejtőket kicsit gyorsabban futottam. Rég volt ekkora edzés: amióta letettem a hosszú versenytávokról, maximum 10 km-re nevezek, csak 4-6 km-eket futok. Nagy élvezet volt már 4500 lépés után, teljes kör, a szint így ugyanannyi le és föl. Volt benne irtó meredek, köves ösvény, ott 3×100 méter gyalog, de amit képes voltam rá, kocogva tovább. Meg némi kakiszedés. Fönt a futóút 2 km. Erős szél, hűvösség, nagyon kevés ember, sok állat (madarak, őz, vaddisznó, megugatja!).

Ketós léböjt: csontleves, bele kacsazsír.

Április 23. Ma is város, utána a fogassal felmegyek a végéig, és, mivel hátizsákom van, apró léptekkel kocogok 5100 lépést, van kevés lejtő is, némi földút a Gyermekvasút mentén. Az egész 35 perc, azért csinálom, hogy kihúzzam 12-ig, akkor bevásárlok, azzal hazaséta. Súlyzózás a teraszon (majd leírom).

Kint a napon, de már langy délutánban, váltogatva:

fekve nyomó padon tárogatás és nyomás, 4×25 each

oldalemelés 4×25

padra lépés, kézben súllyal: 50-50 egyben (hű. a pad az ikeás kétfokú létra, vagy mi a bánat, ilyen ülőke, térdmagas, a fekete doboznál magasabb)

inga, erről is találtam képet, 2×25 lábanként, kézben a súlyzó, ez farizom, és mérlegállásban végződik:

Négykézlábas farizom: derékszögű térddel emelgetés (lásd a tegnapi leírást, képet), de négykilós súlyzóval, 2×50; donkey kick 2×50, oldalra emelés, most súlyzóval nehezítve ez is, 2×30.

Kobra.

Plank, 90 mp.

Április 22. A Föld napja. Ez a tegnapi 40 perces lépcsőzés, ez fú, én gépen 7-20 perceket csináltam eddig. Kőkemény vádli, fáj a combfeszítő és a farizom is.

Ma 8-10 km sík és enyhe emelkedős városbeli bringa, ügyintézés. Adtam plazmát. Utána rövid, de annál szadibb súlyzós gyakorlatozás egy tízkilóssal (csak egy van belőle). Három kör:

összetett gyakorlat: kis terpesz, egyik kéz csípőn, lógatott másik kézben súlyzó, megmarkol, bicepszből beforgatva vállhoz, innen kinyom (kalapácsfogás), oldalanként 10-szer

merev lábas felhúzás, ez szinte pihentető, 15-20

egykezes oldalemelés ajtófélfánál, tízessel ötöket bírok, kínlódás a vízszintesig, nagyon para

Utána négykézlábas lábemelgetés: 1. derékszögű, talp fönt,

vízszintestől picit följebb; donkey kick, erről is van képem:

és oldalra hajlítottan, 30 mindenből.

Spárganyújtás, arghhh! Fáj.

Plank, 3×90 mp.

Guggolás: súlyzó nélküli overhead ass to grass, 50 db.

Fejenállás.

Este élvezetes, mozgékony, dumálós tollasozás a füvön és kurtyaséta.

Április 21. Ma újra kedvem lett a 278 fokból álló lépcsőhöz.

https://mapio.net/s/61821547/

Ez a közepe. A 278 fok intervallnak számít, negyven percet nyomtam, hatszor föl, ötször le. Egy edzőtárs is megjelent, döbbenet volt rájönni: ő is azért. Végül kocogás a postáig, tíz perc volt onnan.

Április 20. Újra futok. Kimentem egy nagy hegyi kószálásra, napozásra, közben pont jött a gyerekcsapat (napi séták), átadtam Julisnak a kutyát, és hazafutottam, ami 3100 lépés volt, pont lihegve elértem a futárt, aki illyt hozott. Kis tevés-vevés, és még laza 5200, ilyen rövidgatyós idill. Összesen 22+35 perc kb.

Pár mozdulat a súlyzókkal.

Április 13-19. Nehéz időszakon vagyok túl, nagyot csalódtam valakiben, aki fontos volt, és magam ellen fordultam. Volt egy hét rendbejövés most. Ez alatt csak séták, hegyi bolyongás, bringa, tollas, foci gyerekekkel, minimális erősítés súly nélkül, sok fekvés.

Amúgy meg a kurvaanyját mindenkinek, aki ide leskelődni, pletykáért jár, aztán meg visszajuttatja, gondoskodik róla, hogy basztassanak vele, célozgat. Ez annyira sunyi.

* Az elejét iderakom:

Ezt a koncepciót, hogy az izom a legjobb, már sokan támadták. Van, aki csak nem ért egyet, de olyanok is vannak, akiktől én nem akartam semmit, csak idetolongtak véleményezni, beleugatni, leszólni, vészmadárkodni. Ijesztő számban voltak köztük értelmes, feminista nők is. Magatokról beszéltek ezzel, mindig.

Sokan úgygondolják: fujj, konditerem, nem szép, ha egy nő “túl izmos” stb. Ők egyébként nem sportolnak, kitűnő lustaság-fedezék ez is (amire nem volnék képes, azt lehúzom), és vékonyságfétisük van. Vagy csak fogyni szeretnének, nekik egy eres izom női testen már sok, a gyengeséget, eltiporhatóságot tartják nőiesnek, ami a legalja patriarchális húzás, és általában van benne irigykedés is, hiszen az izomhoz meló, kitartás, tudatosság, szenvedély kell. Nekem női, közösségi küldetésem, hogy ne csak a fiúké legyen a terem, az izom, a fekve nyomó pad, az erő. Aki ezt nem érti, az finnyog.

E rovatban évek óta írom le, hogyan, mikor, mit sportoltam, és mit éreztem, vagy mérések eredményét összegzem. Általában tömören, táviratilag írok, néha mesélek: érzelmileg, tudományoskodva vagy életmód-körítek. Meg-megkérdem magamtól, kinek akarom ezeket ennyire pontosan, rendszeresen elmondani – a leginkább magamnak, a jövőbeli énnek, és egy kicsit az elképzelt, rezonáló Eszményi Olvasónak, akik – tudom, mert megírják –, igenis léteznek, és nem is kevesen. Engem nem lehet a jónőség, fotóminőség, előnyös póz stb. normáival rángatni, a testem szuper állapotban van, teljesen natúr, és ezen kívül engem csakis a test valósága, megismerése, a mozdulat és a sallangmentes, nem magakellető ábrázolás érdekel. Ha nem “szép”, akkor is érdekel – a valóság a lényeg, nem az, hogy ki milyennek lát. Élem és ismerem a testem. Minél hivatalosabban volt szép és dögös egyébként, annál dühösebb reakciókat kaptam amúgy, de ez róluk szól. Nekem is beszédes később a leírás, és népszerű helye a blognak.

Nem vagyok edző, szakember, nem nyomom (most már) nagyon durván, de kitartóan edzek, és változatosan, illetve láttatóan írom meg.

Hat éve van ez, hogy heti 3-6-szor és többfélét edzek. Már nemolyan, mint az elején: nem akarok pl. új, nagy tömegű izmot. Arra, hogy a kemény sport (napi több óra, nehéz súly és sok kardió) mit csinál hormonálisan (eltünteti a mell mirigyszövetét, például), és hogy jelentős változást már nem akarok, nem az a válasz, hogy abbahagyom. Ha így volna, akkor ezek kifogások volnának. Ha eddig az intenzitás mondjuk 5 volt, akkor nem a 2 a jó, vagy pláne a nulla, hanem a 3,5. Mivel már megvan az izomzat, sok éves, durva munkával, újat nem építek, csak karban tartom, megóvom a leépüléstől.

2014 őszén 16 kiló zsírt fogytam, utána három év kellett 6-8 kiló izom építéséhez. A 72-4 kilós, rendszeresen súlyzózó állapotban érzem a legruganyosabbnak magam, akkor nézek ki a legjobban, az már kockahas. A 68 kilónál és a maratonfutásnál, illetve az arra való edzésektől hormonzűr lesz. Nehézatléta arányokkal futok hosszú távokat (szarul, de kitartóan, soha meg nem állva), és akrobatikázom is:

A régi DEXA-t kivettem, új mérésen voltunk június 30-án. Az eddigi eredményeket, 2015 tavaszától, benne a ketó (zsírfelhasználás-adaptáció) első hónapjainak megdöbbentő eredményeivel, lásd itt és itt. Az új DEXA tanulságairól itt, a július 2-iki részben írok.

Itt pedig arról írtam, hogyan mérhető és miért fontos a test izom—zsír aránya, egészségileg és kinézetre is, sokkal fontosabb a szemre-benyomásnál, a mérőszalagnál és a kilónál:

https://shop.builder.hu/a-test-zsirja-a3665

Ne dőlj be annak, aki kilókról beszél! Zsírt gyorsan fogyni sok, laza kardiótól fogsz. Aki keményen edz súlyzókkal, megdolgoztatja az izmait, az nem fogy, hanem formásodik, és tíz dekákban mérhető izmai lesznek, megnövekedett érkapacitással..

Azért nem folytunk szét se az evésben, se az unalomban a karantén első két hónapjában, mert sokféle (érzelmi, kulturális) élményünk van, túlevés, érzelmi evés nincs, stressz alig, viszont jelen körülmények között valóságos kaland a hegyre menni, futni, bringázni a tavaszban. Vágyunk oda, éjjel is. Tollasozunk, bringával járunk, súlyzózunk, belefér a boldog, nem aggályos kajálás is.

Nem tudom, a kijárás korlátozása nélkül is ilyen boldog lennék-e a koranyártól. Évről évre egyre nagyobb öröm, most nagyon erős.