Megpróbálom még egyszer elmagyarázni, miért ne legyél vegán, én, aki nem voltam soha vegán. Hát nem véletlenül. Azt is megmutatom, miért tartok ki az állati eredetű étrendem mellett.
Már írtam róla, de az gyáva, a dolgokat nevükön nevezni nem merő, túlbonyolított bejegyzés volt:
Most egyszerűbben mondom.
Még mindig megkérdezik tőlem, hogy
de nem kéne-e kevesebb húst enni? Nem, sőt. A városi, felnőtt, üldögélő emberek alapproblémája, hogy nem viszik be az elégséges fehérjét, illetve agyonmanipulált, silány ételeket esznek. És amúgy folyton esznek, emellett rengeteg étel “nem friss”, “nincs rá gusztusa” – pazarolnak. Minden évben fogy a testükön az izom, nem is használják, és arányaiban nő a zsír – azoknál is, akik “odafigyelnek”. Ez jól látható a vegán teoretikusok vékony végtagjain és az aránytalanul nagy hasukon.
Nem kell-e sok rost?
A rostról írott részletes érvelést a ketogén könyvből lent idézem. Ide teszek egy csillagot (meg oda is). *
Nem a zöldség-e a legjobb étek?
Nem. A zöldség köretnek való. A lényeg, amiben az emberi test táplálásához, a női hormonműködéshez, erős csontokhoz és jó kedélyhez szükséges tápanyagok vannak, az mind állat.
A növények úgy általában szinte csak ilyen-olyan szénhidrátot tartalmaznak (persze vannak olajtartalmú termések, és van néhány növény, amelyben található valamicske, silány fehérje). A magas szénhidráttartalmú ételek nem tápanyagsűrűek. Vagyis, hiányoznak belőlük fontos makro- és mikrotápanyagok.
Ha egészségesnek gondolt növényekkel táplálod a tested, akkor tetemes szénhidrátot viszel be, és alig fehérjét az étel térfogatához képest. Nemigen lehet megenni egy étkezés alatt annyi növényt (nem az íze, hanem a térfogata, kalóriája miatt), amennyiből a szükséges aminosav, vas, D-vitamin megvan, ehhez pl. fél kiló babot, lencsét kellene enned egy étkezés alatt (ez a száraz, nyers termény tömege!), ráadásul a növényi fehérjék aminosavprofilja és felszívódása is vacak.
Nem csak a kalória számít: egyáltalán nem mindegy, miből áll a táplálékod. Ami nem sűrű, az nem laktató. Abból “egészséges!” felkiáltással sokat igyekszel enni, így még a kalória is sok lehet. Közben még csak nem is ízlik.
A növényi alapú életmód második évében már ember nem eszik nagy tál quinoás-bébispenótos salátákat. Nem azt értem, amit kiírnak receptként az instára, hanem amit valóban esznek.
https://www.facebook.com/gecirondavegankajak
Mindenki a gabona felé mozdul, amiben a legsilányabb szénhidrát van és még glutén is. Meg a gyümölcsök, cukrok felé.
Mi a baj a túl sok növénnyel?
Nem laksz jól velük, főleg kemény sport mellett. Nem fedezi a fehérjeszükségletet.
Nagy a térfogata az állati eredetű táplálékhoz képest, ettől a gyomrod, a beleid kitágulnak: nagy hasad lesz.
A túl sok szénhidrát (az összes tápanyag arányában) hasi hízást okoz egyébként is.
Gyerekeknek külön katasztrófa, ha nem jutnak elég és jó fajta fehérjéhez, zsírhoz, mert növekednek, az agyuk, idegrendszerük, izmaik, hormonális működésük is épül, érik. Ha alig van már pénzed hó végén, tojást adj neki!
Ha a kalóriaszükségletedet alkalmatlan ételekkel meríted ki, akkor a szervezeted éhezik. Nem viszed be a kellő mennyiségű ásványi anyagot, zsírokat és főleg az aminosavakat. Ezek nem elég “nettók”. Itt láthatod, micsoda különbség van 25 grammnyi (kb. egy étkezésnyi) bevitt fehérje között térfogatban és kalóriatartalomban. @sustainabledish
Ha megeszed a kellő mennyiségű tofut, akármit, akkor meg rengeteg kalóriát viszel be. Azt már csak én teszem hozzá, hogy a fentiek közül egyedül a marhahús finom, mármint úgy, hogy szívesen eszem belőle nagyobb mennyiséget is magában, némi fűszerrel.
Mi a legjobb étel? A tápláló étel. Itt az A- és B12-vitamint, a folsavat, kalciumot, vasat és cinket veszi figyelembe, a bal grafikon kalória, a jobb tömeg szerint.
Azok tehát a legjobbak, amelyek a tápanyagsűrűség (“nutrient density”) és kalóriamennyiség szerint a grafikon felső részén találhatóak, azaz:
belsőség, zöld leveles és keresztvirágú zöldségek (karfiol, brokkoli, káposzta), egyes halak, tojás.
A tojást mint univerzális, kompakt, szénhidrátmentes és olcsó szuperélelmiszert kiemelem. Általában szeretik, ritka az allergia. Egyébként nincs különösebb tápanyag- vagy minőségi eltérés a bio és a ketreces között.
Ennyi a lényeg.
A fehérjére én sem figyeltem mindig oda, egyrészt, mert a terápiás ketogén (anyagcsereedzés, gyulladáscsökkentés) miatt a zsírra figyeltem, másrészt mert a túl sok fehérje gátolja is a ketózist. Közben tízszer annyit edzettem, mint a normális edzésmániás, így is nőtt elég izmom. Most ilyen a formám:
Ma már ezt az izmot akarom mozgással karban tartani, és az elégséges, jó minőségű fehérjével megőrizni, ebben a változásban is Peter Attiát követem, aki a böjt és a ketó felől mozdult el a rendszeres fehérjebevitel, az izomépítés felé – de előbb meggyógyította az inzulinrezisztenciáját!
Ami biztosan hülyeség, téveszmék rovat:
“Kitölteni a gyomrot, hogy ne legyél éhes” – ha kis térfogatú, tápláló ételekre szoksz rá, kellő zsírral, akkor soha nem leszel éhes, és a teljes bélrendszered összehúzódik, gyomrostul.
Manipulálni a szénhidráttal, mert “a teljes kiőrlésű lassabban szívódik fel, nem emeli annyira a vércukrot” – a teljes kiőrlésűben az emészthetetlen, nagyrészt cellulózból álló részek értelmetlen térfogatot jelentenek, attól megint csak nagy hasad lesz, és a vége az, hogy hatalmas mennyiség csobban a kagylóban. Minden szénhidrát aggályos, a cukor és a folyékony (acelluláris: szétzúzott sejtfalú, leturmixolt, lé formájú) szénhidrát a leginkább. Szénhidrátból az összmennyiség is számít, meg az is, hogy lehetőleg ne érkezzen egyszerre löketszerű mennyiség.
Szőlőcukor, banán, csoki a maratonfutóknak való. A hétköznapokra lefordítva: a rizsnek, tésztának, gyümölcsnek nem lesz egészségrontó hatása, ha kitartó, szénhidrátot igénylő edzés (súlyzózás, futás) követi egy-két órán belül. Hogy fel is használod a tartalékokat, azt onnan tudod, hogy pisilni kell.
A többség az árakra hivatkozik, de igazából a jólesőt, a “finomat” veszik (“nehogy már ebben se dönthessek a jóérzés szerint!”), bármennyibe is kerül. A tényleg spórolók a legmanipuláltabb, iparias fajtákat (kínai, gyorsétel, rántott minden, sütik, péksütemények). És hogy mi a finom, azt döbbenetes, városi szokások alakították ki.
Remélem, nem vagy olyan helyzetben, hogy ne teljen tojásra, húsra, halra. Tehát ha megteheted, hogy ne az étkezésedet nyesd meg, akkor menj a piacra. Ott vegyél leveles zöldeket, belsőséget, tejterméket, levesbe csontot, tojást, húst – és szezonban gyümölcsöt. Kevesebbet fogsz költeni, mint az Aldiban, ahol úgyis pelyheket, ipari sajtot, Kaliforniából importált mandulát meg müzliszeletet veszel.
* Itt vannak az ígért könyvrészletek:
Tévhit
“A ketogén étrendben kevés a rost”
Válasz
A jól összeállított ketogén étrend kevés (kis térfogatú, ám kalóriadús) állati terméket és rengeteg zöldséget tartalmaz.
Én jóval több zöldséget eszem ketogén diéta alatt, mint előtte, és biztosan többet, mint az, aki hagyományos étrendet követ, magyaros ételeket eszik, vagy büfében és menzán étkezik. Ketogénben nincs szükség arra, hogy a gyorsan felszívódó vagy szétzúzott sejtfalú (acelluláris) szénhidrátokat rostba “csomagoljuk”, tehát a felszívódás lassítására sem, amit mint a rostfogyasztás előnyét említik, hiszen ilyen szénhidrát nem szerepel az étrendben. A rostoknak fontos szerepük van a bélflóra táplálásában is. A bélflóráját az okos ketogénező tudatosan és informáltan táplálja.
Mennyi rost kell?
(E fejezet szerzője a könyv szaklektora, dr. Vida Livia.)
A mai általános álláspont azt közvetíti, hogy sok rostot kell fogyasztani, mert a rostok nagyon hasznosak. Arról sokszor nem szól a történet, hogy van az emészthető és a nem emészthető rost, érdemes különválasztani a kettőt. Most akkor melyiket együk? A legtöbb embernek a rost az a zabkorpa, meg a rosttabletta, amit székrekedés ellen fogyasztanak. Vagy az útifűmaghéj, hasonló célból. Vagy a rostban gazdag reggelizőpehely. Emellett van pár logikai bukfenc is.
Az ember egyféle oldható rostot tud megemészteni, ez pedig a keményítő (rizsben, kukoricában, burgonyában, gyökérzöldségekben). A több száz egyéb fajta poliszacharidot (oldható rostok hivatalos néven), amit a zöldség-gyümölccsel megeszünk (ilyen a pektin, az inulin például), a bélflóránk fogyasztja el táplálékul, nekünk nincs hozzá enzimünk. Ha nincs elég méretes és egészséges bélflóránk, akkor ezeket az oldható rostokat nem tudjuk feldolgozni, és emésztési problémáink lesznek. Ma az okosok azt mondják, hogy ha a zöldségek fogyasztását párosítjuk egy baktériumforrással (nem agyonmosott zöldség, egészséges kutya, sőt: koszos gyerek közelsége), és kitartunk, tehát türelmesen fogyasztjuk e zöldségeket, akkor a bélflóránk felépül, és újra mindent tökéletesen meg fog tudni emészteni. Az oldható rostok tehát táplálják a bélflórát – egyedül azt táplálják. Azt is elárulom, hogy ezek az úgynevezett prebiotikumok, ilyen néven kaphatók dobozban is. Felesleges megvenni őket, a saláta, alma stb. is megteszi.
Aztán vannak az oldhatatlan rostok. Ilyenek vannak a teljes kiőrlésű gabonában, barna rizsben, ilyen minden korpaféle, rostos müzli, reggelizőpehely stb. Ezek semmit nem csinálnak, csak áthaladnak az emésztőcsatornán, “tömeget adnak” a székletnek, és ezért állítólag roppant egészségesek. A történetet szerintem mindannyian logikusnak érezzük, ezért is esszük a rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonákat, adjuk a kölesgolyót a gyereknek, sőt szorulásos gyereknek zabkorpából készült papit ajánlanak, hogy az majd jól megoldja a dolgot (nem fogja).
A széklet általában három alkotóelemből áll (és most nagyon egyszerűsítek): baktérium, víz, emészthetetlen anyagok. Ha a bélflóránk rendben van, akkor a széklet megfelelő állagát és tömegének nagy részét az a rengeteg baktérium alkotja, amelyek a vastagbélben élnek és munkálkodnak.
Személyes tapasztalataim a következők: amikor elkezdtem a ketogén diétát, akkor az első, ami történt, hogy beköszöntött a szorulásos időszak. Hiába, az ember ilyenkor volumenre és kalóriára is kevesebbet eszik. Aki tapasztalta már a zsír telítő hatását (ennek komoly hormonális háttere van egyébként, nem azért van, mert a zsíros étel “nehéz”), az tudja, hogy önkéntelenül is kevesebbet eszik, ha a kalóriák nagy része zsír. Na, szóval azt gondoltam, itt van a kutya elásva. A húsban meg a tojásban nem is sok rost van, ugyebár.
Aztán elkezdtem utánaolvasni a rostoknak. Ekkor derült ki számomra, hogy az oldhatatlan rost mindenhatóságának tana igen gyenge lábakon áll.
Összefoglalom a dolgot: volt egyszer egy ír sebész, Denis Burkitt. Neki köszönhetjük a rosthipotézist, amit úgy fogadott el az orvostudomány a hetvenes években, hogy semmi bizonyító erejű tanulmány nem született a témában, ennek ellenére azóta úgy “hisszük”, hogy a rostdús táplálkozás fogyaszt, csökkenti a koleszterinszintet, megvéd a vastagbél- és végbélráktól, “pucolja” a beleket, ezért szuperegészséges. Ebből sajnos semmi nem igazolt. Ez a hangosan, sokszor ismételgetett butaság esete. Ráadásnak ugye ott vannak az eszkimók, a maszájok és a japánok, és egy kínai tartomány lakói, ők gyakorlatilag nulla rostot fogyasztanak, és mégis megtalálhatók náluk a “rostnak köszönhető” előnyök. Amerikában mindenki mindent rosttal eszik, és az egekben van a végbélrák, az IBS, a Crohn-betegség stb. előfordulása. A rostteóriának nincs jelenleg epidemiológiai bizonyítéka.
Mit tegyünk tehát? Ekkor találtam rá olvasmányaimban arra a tényre, amit elfelejtettek nekem elmondani az egyetemen (vagy épp hiányoztam?), hogy a széklet fő tömegét a baktériumok teszik ki, ez így egészséges. A rostok tömeget növelnek: sok vízzel fogyasztva (2-3 liter) tényleg megnövelik a széklet tömegét, ezért erősebb az inger a végbélben, és lehet menni a vécére. De a rostoknak sok a “mellékhatása”: az erjedés, ami gázokat képez; az, hogy tömeges, tehát a hasunk is kigömbölyödik tőle. És főleg az, hogy a rost mindent megköt, amihez hozzáér, ezért ürül miattuk bőséggel a megevett kálcium (gabonát nem fogyasztó törzsekben nem létezik fogszuvasodás), a magnézium, a vas, és még ki tudja, mennyi fontos tápanyag, amikről lehet, hogy fogalmunk sincs. Én úgy gondolom, hogy ha bevesszük a vastablettát a vajas kenyérrel, akkor annak a vasmennyiségnek búcsút is inthetünk, főleg ha teljes kiőrlésű a kenyér.
A tömegével fogyasztott rostok megbontják a baktériumok egyensúlyát is a vastagbélben azzal, hogy erjednek, másrészt a “pucoló effektus” révén a bacikat is kiviszik onnan. Emellett arra is született bizonyíték, hogy a “pucolás” a nyálkahártyán mikro-, majd makrosérüléseket okoz, a bélfal túlfeszül, ami miatt lehet, hogy megoldódik a vécéprobléma, de ez egy kényszer, a bél azért próbál szabadulni a rosttól, mert a fal feszül, a nyálkahártya roncsolódik.
A megoldás végül az lett számomra, hogy a bélflórát kellett helyreállítani, azt ugyanis én is leamortizáltam harminc év során. Minden megoldódik ettől, és én vagyok az élő bizonyíték (meg a családom és baráti köröm egyre több tagja), hogy oldhatatlan rostok nélkül is van élet.
Továbbra is nagy dilemma nekem, hogy mit mondjak a szorulás kérdésére. Sok gyerek, akinek rendszeresen probléma ez, antibiotikumokon nő fel, nagyon tiszták a szülei (antibakteriális kézmosó!), ebből következik, hogy 3-4 éves korukra a bélflórájuk teljesen elvékonyodik, valószínűleg ételallergiájuk és ekcémájuk, asztmájuk is van… és székrekedésük. Mi a megoldás? Sajnos, valamilyen oldhatatlan rostra esik a választás, ami tünetileg megoldja a problémát, aztán hozza magával a többit…
Én a mai tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy a megoldás: hagyjuk a gyereket, hadd koszoljon (egyen egy kis virágföldet – eszik ám, akit hagynak!), játsszon egészséges állatokkal, és egyen mosatlan zöldséget-gyümölcsöt megbízható helyről. Ne sárosat, ne vegyszereset, de egy kicsit koszosat. És persze sok türelem és az oldhatatlan rostok folyamatos csökkentése is jót tesz.
Egy ideje figyelem a gyerekek székletét: kenyérevős nap másnapján nincs mindjárt reggel termés, később van, és bogyósabb, keményebb. Ha aznap nem ettek kenyeret (az oviban minden nap van kenyér, de általában a feltétet eszik meg csak), akkor reggel 9-ig mindenki vécézik, és szép puha hurkákat tojnak. Ez az én tapasztalatom. Tudom, hogy minden gyerek más, nem is állítom az enyéimet etalonnak. Arra is rájöttem, hogy a vízfogyasztás semmiben nem befolyásolja a széklet állagát, ha nem fogyasztunk oldhatatlan rostot. Ha szomjúságoltásig iszom (ez egy külön téma, és ez is fontos) a rostszegény diétám mellé, akkor sincs változás “odalenn”. A gyerekek persze nem ismerik a mai “szabályokat”, annyit isznak, amennyit kell (vízből!). Ezért is hajlamosabbak székrekedésre egy oldhatatlan rostos diétán.
Szóval, miért “egészséges” a(z oldhatatlan) rost? Őszintén mondom, nem tudom. Semmi olyan hatása nem igazolt, ami miatt érdemes enni, viszont sok negatív hatása van.



Visszajelzés: okostányér | csak az olvassa. én szóltam
Eric Adams lelkesítő szavai:
“A legtöbben azt hajtogatják, hogy a fehérjét csak húsból és tojásból tudjuk megszerezni” Plusz tejtermék vagy proteinpor (extrém sporthoz), de amúgy igen.
“Én viszont a számomra szükséges fehérjéhez ugyanannak jutok hozzá, ahonnan a tehenek: a növényekből.”
Sok sikert, csak te ember vagy. A széna, fű, takarmány, amit a tehén eszik, cellulóz, vagyis, ember számára nem emészthető rost (a gabonával etetett marha ipari érdekű, húsminőségrontó tévedés), és csak a patás marhaféléknek van az előgyomrukban olyan enzimjük (embernek sincs, más fajoknak sincs!), amely segítségével ilyen tömegű és ilyen minőségű, az összes esszenciális aminosavat tartalmazó fehérjét (a saját nagyméretű izmaikat és mindent, amiből a testük áll: kötőszövet, inak, vérsejtek, hormonok stb.) elő tudnak állítani.
“Valójában túl sok fehérjét fogyasztunk” nem, sőt. “Amerikában kétszeresét a javasolt mennyiségnek. Ez rendkívül veszélyes, és többek között vesekárosodáshoz, túlsúlyhoz, szoruláshoz, szívbetegséghez, kalciumhiányhoz és a rákos megbetegedések nagyobb kockázatához vezethet” ez a riogatás full kamu, az amerikaiak többsége a legszarabb, ipariad szénhidrátot és transzzsírt viszi be özönszerűen. Nekem eszembe jut egykori, elhízott és fornettin-cukros-dobozos Milli kávé élő albérlőnk, aki ápoló volt, és egyszer meglátott, amikor látható ér volt a bicepszemen, elsápadt és figyelmeztetett, hogy vigyázzak a testépítéssel és a túl sok fehérjével, mert hozzájuk a kórházba naponta hoznak be vesekárosodott, gyúrós alanyokat. Higgyem el, ő diplomás ápoló, ne csináljam. Én nem tudtam, hogy ennyire sötét az irigység és manipuláció.
Szinte MINDENKI fehérjehiányos és durván szénhidráttúlevő még itt is, olyan kevés minőségi fehérjét eszik, hogy csoda, hogy vannak még izmai.
“A fehérje javasolt napi adagja nők esetében 46, férfiaknál 54 gramm. Ezeket a szinteket hihetetlenül könnyű teljesíteni egy növényalapú diétában” – sem nem könnyű, sem nem esszenciális az aminosav, sem nem annyi az igény. Hacsak nem szeretnél közeles és rohamos izomleépülést.
A vasbevitelre is azt mondja, túl sok, és növényi kell (arról tudjuk, hogy nem szívódik fel). A cikk melletti képeken két nő van, az olvasók túlnyomó része is nő, de aki beszél, az egy férfi. Nőknek a termékeny korukban sokkal magasabb a vasszükségletük a vér távozása miatt.
Ő a vegán polgármester, Eric Adams, akinek jó érdeke együttműködni a vegán maffiával, és intézkedésekkel kiszorítani a húst pl. a közétkeztetésből.
https://plantbasedtreaty.org/eric-adams-plant-based-city/
WDDTY, 2021. január
KedvelésKedvelés
Eric Adams 2022 januárjától lett NY polgármester, és tett vegán intézkedéseket.
Healthy At Last című könyvében arról ír, hogyan fordította vissza a kettes típusú cukorbetegséget (és fogyott is le). “After shifting from a processed food diet, consisting of fast food and donuts, to a whole foods plant-based diet, he noticed remarkable results: “When I switched to a plant-based diet, I saw an immediate difference in my health. Within three months, I lost weight, lowered my cholesterol, restored my vision, and reversed my diabetes.”
“NYC’s Department of Education launched Meatless Mondays in all schools in 2019. At the beginning of February 2022, Mayor Eric Adams added Plant-Powered Fridays, requiring that the main entree served in all public schools each Friday to be vegan, benefiting the lives of close to one million children in the NYC public school system.”
Itt iszonyatos csúsztatás van, és nagyon más keres nagyon sok pénzt ekkora váltásoknál, mint korábban.
Van baj Amerikában.
KedvelésKedvelés
24.hu kamuzás, Bihari Dániel nagyon sunyin csinálja, mert nem direkt hazugság, de az egyszeri olvasó megnyugszik, hogy négy cukorral issza a presszót, és a tésztaöntettől kezdve a koktélokon át a gyümölcsturmixig akkor mindenbe mehet a cukor, “egy kicsi nem árt, sőt, nélkülözhetetlen”, az eredményt korai halálokban, betegségstatisztikákban és sántikáló-vánszorgó hatvanasok testén látjuk:
“Szervezetünknek szüksége van a cukorra, pontosabban a glükóz (szőlőcukor) nevű monoszacharidra, mert csupán ez az anyag képes a vér-agy gáton átjutva energiát szolgáltatni agyunknak.”
Mi az igazság? A túlcukornak olyan káros hatásai vannak, és annyira nehéz 0 cukros/alacsony szénhidrátú étrenden lenni a pékáruk, szendvicsek, tésztaételek, pizzák városában, hogy ilyen tanácsnak semmi értelme. Szervezetünk BÁRMIBŐL ki tudja szedni a glükózt, az összetett szénhidrátokból elsősorban, de a fehérjéből is megoldja. A sportolóknak azért eszi az izmát a túl nagy teljesítmény, mert fehérjét bontanak a cukorért. A másik, amit nem kell tudnia a csóró újságírónak: edzhető az a képesség, hogy az agy tudjon zsírt (triglicerideket) is felhasználni, és ez ősi képességünk. Sőt, nem csak életben maradunk. Nekem az agyam sosem volt olyan penge, mint amikor 0 ch-t ettem hónapokig.
https://24.hu/tudomany/2023/07/23/aszpartam-edesito-rakkelto-e-szamok-nebih/
KedvelésKedvelés
Egy komoly érv a húsevés mellett.
KedvelésKedvelés
https://prove.hu/az-vagy-amit-eszel-az-ikerkiserlet-netflix-dokumentumfilm/
egy kis promó is, ha már:
érted, a FELDOLGOZOTT, az nagy baj :DDD
KedvelésKedvelés
“Katona Bálint
Katona Bálint történész hallgató, kommunikáció és médiatudomány specializációval az ELTE-n. Érdeklődési területei a globalizáció és a politikatörténet. 3 éve vegán. Célja, hogy a tanulmányain keresztül tágabb kontextusban mutassa be a környezetvédelem vagy a társadalmi egyenlőtlenségek problémáit a világban.”
a szerző
LOL
KedvelésKedvelés
https://wmn.hu/konyhaban-a-helyunk/61683-tartsd-velunk-a-veganuart–egy-tesztasalata-es-egy-sutesmentes-cupcake-receptje
elengedte, hogy egészséges legyen
de amúgy nem vegán, csak eladta magát
KedvelésKedvelés
Itt kötöttek belém. De én olvassak!
Eltelt azóta öt és fél év. Kérdezem: mi lett veletek? Hogy vagytok, edzetek-e, vagy ugyanazt a pár dekortestet mutogatjátok (“vegán, mégis izmos” – egyrészt anomália, azaz ritka, a fő tendenciának ellentmondó kivétel, másrészt csalás, mert húsevőként lettek izmosak).
Németh Ádám nem hirdeti már a vegánságot. Jöttek új Messiások mansplainingelni. Meg karácsony előtt, a ferences templomnál vágóhidakat mutogatni manipulatívan, gratulálok.
Helyes kis pocakja lett:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10159894011787953&set=ecnf.690257952
Vagy mi van narcisz1-gyel, aki hirtelen kattant és értelmes kommentek után téríteni és kötözködni kezdett? Vegán vagy-e még? Miket eszel? Dohányzol-e? És hogy vagy egészségileg?
Senki nem fog nektek magyarázkodni, a kedvetekért az életét agyonbonyolítani, költségessé tenni (2018-hoz képest még kevésbé), a zsarolásnak bedőlni, az egészségét az eszméitek kedvéért tönkretenni, megkopaszodni, depresszióba süllyedni, mint Steiner Kristóf és még annyian. Az eltelt években is kiugrott sok-sok vegán apostol, nemigen írják meg, hogyan ment tönkre a testük és a kedélyük, mert szétszedi őket a szekta, de azért van így is bőven exvegán beszámoló, kihullott hajak, szuvas fogak, leállt ciklusok, pergamenbőr.
https://www.reddit.com/r/exvegans/
https://diningguide.hu/ex-vegan-fordulat-egy-biokemikus-ervel-sajat-tapasztalatbol-is/
Mi a jövőkép? Egy olyan gasztrohagyományt és kulturális kincset, amit például A szenvedély íze című filmben látunk, majd pár Facebookon önmegvalósuló, önjelölt apostol kedvéért adnak fel komplett kultúrnemzetek? És az élelmiszerszuverenitást, hogy nem kell import, elég és jó a helyi, azt is feladják? Mert quinoa, tofu, avokádó meg istentudja? Amerikai cégek haszna kedvéért?
Hogy nem látjátok, ez a mai, általatok terjesztett, városi, technológiamán, a vegán Burger-Nutellát ünneplő irány milyen mélyen kapitalista, kizsákmányoló, káros, egyenlőtlen, nem élhető?
Nekem továbbra is a saját egészségem, jó közérzetem, családom, az életem egyszerűsége és költsége a fontos. A vegán térítők bevásárolták magukat vegán érdekeltségekbe, a brunchoktól a műhúsforgalmazáson át a kiállításszervezésig és éttermekig (miután a pénzügyi termékekkel való ügynökösködéssel megbuktak).
Nekem nem épült le izmom, tökéletes a laborom, virulok, jól bírom erővel, dús a hajam, hibátlan a 31 fogam, és ízlik, amit eszem. Felelősséget vállaltam önmagamért, és ezért nincs bűntudatom, sőt.
A ti edzéseiteket, DEXA-tokat, vérképeteket, ezek változását nem láttuk soha, annak ellenére, hogy főleg gyermektelen férfiak vagytok. Én senki kedvéért nem adom fel a jóllétemet, és ez nem önzés, hanem becsaphatatlanság, tisztesség, felelősségvállalás, hűség. Próbáljátok úgy ferdíteni pedig, hogy fel kéne adnom, mert az állatok szenvedése meg a bolygó, de még ez is hazugság. A fő hazugság pedig, hogy nekem kéne feladnom a ti morális szempontjaitok miatt az egészségemet, életem jó folyását – idegen birkák, halak miatt legyek én szarul.
Nem kell, sőt, immorális.
KedvelésKedvelés
Így néz ki egy exvegán. Két évtized kellett, hogy helyrejöjjön.
…elmondja azt is, hogy a vegán életmód alatt kialakult fekélyes vastagbélgyulladásos betegségét hogyan sikerül kordában tartania, mióta visszatért a vegyes táplálkozásra.: „Míg a vegán táplálkozást követtem, folyamatosan fogytam, a bevitt tápanyagokat nem tudta hasznosítani a szervezetem, hullani kezdett a hajam és a körmeim is töredeztek. A lisztérzékenységem miatt áttértem a gluténmentes termékek fogyasztására, és egy ideig úgy tűnt, hogy rendeződik a helyzet, de hosszútávon nem lettem jobban. Mióta visszatértem a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre, makk egészségesnek mondhatom magam”.
KedvelésKedvelés
it could be a nervous breakdown, or a painfully important enlightenment, but last year I couldn’t keep my head above water. I already felt it coming during the year before. I smiled,
but often as a routine, not understanding: what the hell am I doing. I was able to stand by my basic values, but along the nuances, I was less and less in sync with myself.
And it didn’t help that while I was conflicted with myself, others were often feeding my ego, telling me things like “I wish everyone was thinking like you.” Eventually I cracked.
Steiner Kristóf, 2024. január
KedvelésKedvelés
https://telex.hu/gazdasag/2024/02/28/beyond-meat-novenyi-burger-pogacsa-aremeles
és még drága is
KedvelésKedvelés