mindenki tudja (penelope cruz, javier bardem)

Engem lenyűgözött a kultikus páros új filmje, Asghar Farhadi rendezése.

Nézzétek, ilyenek voltak ifjan, ez az első közös filmjük, a Sonka, sonka, rendezte Bigas Luna. Penelope 19, Javier 23 éves:

Most Penelope 44 éves. Szerelmespárt játszanak most is.

Ez egy tévedés, hogy a világértelmezésünk alapja az angolszász, esetleg a német, racionális, biztonságos kockaság. Pedig én is azt hittem, azt gondoltam keretnek.

Akik tudják, mi az élet, szépség, rítus, vér, lélek, életöröm, étel, bor, zene, szakralitás, azok a spanyolok – a legnagyobb nemzet.

A Mindenki tudja kitűnő krimi-thriller, és nagyszerű életérzés-film is (hangulat, táj, enteriőr, életstílus), de e kettő csak ürügy, mert a kisközösség ábrázolása, a lokális viszonyok, a múlt értelmezése, a lojalitás és az erős érzelmek a lényeg benne. Az erős érzelmeket meg sem jelenítik, mégis ütnek. Tele voltam kétellyel: amikor kiderült egy-egy újabb döbbenet, mindig azt hittem, ezt már nem tudja jó mondattal kifejezni a forgatókönyv, pontosan bemutatni az operatőr, eljátszani Javier. De el tudta.

Ha vannak tükörneuronjaid (nem mindenkinek vannak, például a galapagosi teknősöknek és egyes, száraz kötözködőknek nincsenek) és érzékeny a szerotoninközpontod (sajnos, ez se működik mindenkiben!), akkor reszketni, rendülni és sírni fogsz,talán meg is igazulsz.

Javier Bardem azért kapta ezt a szerepet, hogy erkölcsileg helyrebillentse Chigurh karakterét a Nem vénnek való vidékben.

A Rotten Tomatoes csúnyán lehúzta az új filmet:

Critic Consensus: Everybody Knows is somewhat less than the sum of its parts despite the efforts of an outstanding cast – and a disappointing step back for writer-director Asghar Farhadi.

Tiltakoztunk.

7 thoughts on “mindenki tudja (penelope cruz, javier bardem)

 1. Engem is lenyűgözött az életérzés / enteriőr része, a nyelv és a színészek meg beszippantottak. Számomra új felfedezett a Javier B. feleségét (Bea) játszó színésznő, hát az az arc, az a test… az az egész kisugárzás valami gyönyörűség. De Penelope Cruz ugyanez. Szürkének érzem magam ezekhez a nőkhöz képest. Nem pusztán azért, mert szépek, hanem mert minden mozdulatukban élnek. Él a mosolyuk, nevetésük, még a haragjuk és sírásuk is “igazibb” nekem. Modorosság-mentes, talán. Biztos van erre jobb szó is.
  Ja, a film címadásán így utólag megemelem a kalapom.
  Jövő héten “Egy nap” is lesz, vissza a magyar valósághoz, kíváncsi vagyok Szamosi Zsófira.

  Kedvelés

  • Szerintem jól tesszük, ha a világ legszebb, tehetséges, képzett színésznőinek profi módon sminkelt-beállított-fényképezett-vágott fizimiskájához nem jut eszünkbe hasonlítani a magunkét. Még a natúrsminkjük is három óra.

   Jó, hogy láttad!

   Kedvelés

 2. Megnéztem én is, köszi az ajánlást. A Sonka… régi nagy kedvencem! Azt nem lehet felülmúlni. A racionális énem persze tiltakozik. A férfiak önfeláldozása filmen jól mutat, de kevés az alapja a valóságban. Nincsenek hősök. Másrészt nincs semmivel sem indokolva a döntés, hogy a becsületes, vakmerő és sármos Pacot miért kellett elhagyni egy vallási fanatikus, puhány, alkesz férfiért, csak azért, hogy Argentínában élhessünk? Argentína annyival menőbb, mint Spanyolország? Szóval ez egy alapvető logikai hiba, szerintem. Bea igazán szerethető karakter, én is őt lájkolom…

  Kedvelés

  • Ez a szál kimaradt a történetből. De lehet, hogy a családi konfliktus az ok, Montague-Capulet szinte, a földdel, és senki nem akart itt Argentínában élni. Amúgy eléggé archetipikus helyzet, hogy a fiatal, nagy szerelemnek váratlanul vége, majd hirtelen esküvő egy B ligás versenyzővel. Nincs ebben logika, mint ahogy sok más érzelmi és sorskérdésben sincs.

   Beának nem sok esélye van ebben a dramaturgiában, nem érte hoznak áldozatot, sőt, meg se kérdezik a vagyonról, ő másodvonal sajnos. De kúl, hogy lelép.

   Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.