életmódreform

2014. október. Figyelitek, milyen következetes vagyok?

Az augusztus nagyon ragacsos, nyűgös volt. Itt az áradó ősz, most megint új erőt érzek. Az életmódreform elemei (kulcsszavai) és céljai a következők.

Minimum: kihajítani/elajándékozni, ami már nem. Ha naponta harminc tárgyat kidobok… Ruha, gyerekruha, könyv, játék, és sajnos, emberi kapcsolat is. Könnyebb így.

Piros szoba átrendezése, félbehagyott (majdnem felépített) könyvespolc igénybe vétele. Lőrincnek új zug kialakítása.

Innen

rendetlen polc

IMG_7038…ide.

Test: izmosabb, feszesebb, könnyebb és hajlékonyabb legyen. Kissé már párás reggeleken nyújtok a teraszon. Én régen simán szaltóztam, említettem már? Ez nem reális, de könnyedén lemenni hídba vagy kézállásból átfordulni meg vissza, az még bőven. Nyugodtan szólítsatok Etka anyónak. Futok az erdőben. Úszom, szaunázom.

Shiatsu masszázsra járok péntekenként. Nagyjából-hitetlenként is elképesztő, amit okoz a testemben az ellazultság, az energiák áramlása és a régi, de a kezelésekkel még intenzívebbé váló kapcsolat.

Amit eszem, hisztérikus minőség legyen, főleg állati fehérje és zöldség. Alkohol: sör, cider, Martini nem, koktél sem, csak megdöbbentő vörösbor lehet. Nem eszem szénhidrátot, ha igen, az cukrozatlan gyümölcs vagy teljes értékű gabona.

Most mondjuk hoztunk itthon nem kapható finomságokat (= Milka) Ausztriából, és tegnap meg tegnapelőtt lecsúszott belőle. Továbbá, szombaton elmentünk hajózni, a BKK járatára Balázzsal meg a gyerekekkel, utána vacsoráztunk a Menzán, csúnya túrógombócok szaladtak utánam, meg egy fokhagymaleves lángossal, de mától jó vagyok.

Vettem kezeletlen citromot Fertőmeggyesen. Sok citrom, alma, dió, vaj, hal, csirke, sajt, joghurt.

Másfelől egészségesebb. Teljes vérkép, endokrinológus, méhnyakrák- és HPV-szűrés.

futócipők

uzsonnavivamax

Testzsírszázalékot, csonttömeget, hidratáltságot is tud. Bírom a számokat. Nem illek semmilyen táblázatba: elképesztő az izomtartalom, a zsír és a BMI. Ilyen kombináció nincs. Szeretnék elérni egy álomsúlyt, izmos-feszeset, és onnan már nem ingadozni.

Élmény és okulás, világtágítás: most filmek, kiállítás. Valahogy a színház most nem. A gyerekekkel újra járunk az Ugocsa utcai gyerekkönyvtárba. Kedvencünk lett most a Cidrimókus.

És utazás: most jöttünk haza a Fertő-tó partjáról, október végén Milánó. Tudtátok, hogy Gorgonzola is egy város a közelében? Novembertől folytatom a franciát az Intézetben.

Emberi kapcsolatok. Régi ismerőseimről, akiket csak a hétköznapok forgataga sodort el, listát írtam, hetente felveszem velük a kapcsolatot. Megtelnek velünk a gázfűtött teraszok. Kézzel írott levelek annak, aki messze él.

Színek, ez nagyon. Három irány van: az olajos-militaryzöld, a ragyogó türkizkék és a narancssárga. Narancssárga ezüsttel. És néha teljes feketeség, és néha hófehér. Cipő, fülbevaló, napszemüveg.

lakkok2

A Martens-nél lehet kapni szaténfűzőt.

martens szatén

Mostan színes tintákkal álmodom.

kalligráfia készlet+könyv

Megyek futni.

31 thoughts on “életmódreform

 1. Életmodreformot én is tervezek. Kb. folyamatosan, de az önfegyelemmel még vannak gondok. Legfontosabb cél: heti 3X futni. Kevesebbet netezni, inkább sokat olvasni, művészfilmeket nézni, havi egyszer koncertre menni ill. a gyerkőcökkel színházba. Csokiról leállni. Ez a legnehezebb, mert ennél a legkisebb a motíváció.

  Kedvelés

 2. Nálam meg minden gyerekbetegségekbe esik, és rendszeresen. Most is éppen tol félre minden mást egy alakuló bronchitis.
  A kávécukrokat én is mindig elrakom, a táskámban gyűlnek, időnként nyűgös gyereket szelídítek vele. Ötnél több sosem volt még benne egyszerre.

  Kedvelés

 3. Türkiz és narancssárga mindent visz. Van egy kedves anyukatárs, aki csak ebben a két színben nyomatja, kombinálva is nagyon jól néz ki. Mióta hús-zöldség kombinációt eszünk, a kedves sokat fogyott, én viszont hálistennek egy dekát sem, csak átrendeződtem. (Nagyobb mellek és fenék, keskenyebb derék, esküszöm!) Ma felöltöztem laza délutáni sétához: skinny farmer, félmagas fekete bakancs, nőies, bár kissé steampunk öves fekete műbőr dzseki. Szép haj, szép smink. Szerelemtől sugárzás. (A szembejövő emberek nagy része rendkívül furcsán nézett ránk, félúton értettem meg, hogy az én édesem szöszmöszös mackóalsóban és egy tűzpiros termófelsőben sétál mellettem, ráadásul a bakancsomnak pont akkora a sarka, hogy meg tudom puszilni a feje búbját.) Vásárolni voltunk előtte anyukának, krumpli, tej, kenyér. Meg pár avokádó, meg egy zacskó friss füge, mert én azt kedvelem. Magos mustár. (Az autóban hisztérikusan letéptem a kupakját, és kézzel kiettem a felét az üvegből.) Olajbogyó, tőkehalmáj. De szívem, te még a szagát is utálod. Én igen, de te szereted. Viszont rettentően csodálkozik, hogy gyaloglok tíz kilométert piacra oda-vissza, mert van egy néni, aki pont olyan szőlőt árul. Mert hát ez neki nem jár. Nekem sem. Csak jut.

  Kedvelés

  • Tudom, hogy sikerült a legjobb részét megragadnom a kommentednek, viszont őszintén irigyellek a bakancsért – én hiába próbálom meggyőzni a barátomat, hogy engedjen egy szép és nőiesebb bakancsot venni, ragaszkodik a csizmához, mert a bakancs nem nőies, hiába mutogatom neki a lágyabb vonalú fazonokat, és nem tudom, hogy fogom meggyőzni.

   Kedvelés

   • Mi lenne, ha kérdés nélkül megvennéd? Felveszed, aztán vagy tetszik neki, vagy nem. Ha nem, akkor sem neki kell hordania.
    Te is megmondod neki, mit vehet fel?

    Kedvelés

   • Ez is teljesen jogos, bár szerintem ha két ember együtt él, és fontos nekik az életnek ezen szegmense, nem rossz dolog, ha egyeztetnek. Bár ha nekem olyan kedvem van, felveszek szépruhát meg magassarkút, nem zavar a másikon a szöszmöszös mackó.

    Kedvelés

   • Egyébként nem akarom a barátom itt savazni, nem akkora nyomás ez, csak egy kis ízléseltérés (egyébként én nem szoktam beleszólni az ő öltözködésébe, mert ő általában olyat visel, amiben magabiztosnak érzi magát) – ő jobban örülne, ha nőiesebb lennék (éppen rám fér), én viszont aggódom azért a csizmáért, aminek az én lábamon kell lennie. Én egy csizmához túl csámpás és szaladgálós vagyok, a legutóbbi csizmám orráról is akkor jött le a bőr, már a megvétel után másnap, amikor hasraestem egy mozgólépcsőről lefelé. Most akkor vagy az lesz, hogy teljesen gothic girlnek öltözöm, és akkor mehet a bakancs, vagy életemben először lesz két pár cipőm egyszerre. 😀

    Amit lentebb írtál, megér egy próbát, köszönöm! 🙂

    (Esküszöm, egyszer posztolok releváns kommentet is.)

    Kedvelés

   • Hát az a leírás, hogy nem engedi meg, az általad leírtaknál azért messzebb ment.
    Suspiira, én sem savazom a pasidat, meg téged sem, csak ötleteltem.

    Kedvelés

   • Erre ő beszélt rá, pontosabban felpróbáltatta velem, aztán rajtaütésszerűen megvette. Bár már erősen középkorú vagyok, nem bírok lemondani erről a steampunk vonulatról az öltözködésemben. Egy bakancs rövid szoknyával, szép harisnyával meg szigorú dzseki-csipkés-virágos sál kombinációval nagyon nőies tud lenni, mondjuk én szeretem a kontrasztokat is meg az understatementet az öltözködésben. (Exférj ezt úgy hívta, hogy stílustalan, kedves úgy hívja, hogy egyéni.)

    Kedvelés

   • Képtelen lennék a konvencionális értelemben vett ‘nőies’ öltözködésre. Mindig idegesít, amikor fiatal férfiak mondogatják, hogy domborulat, feszes farmer, virágok, pasztell színek.
    Egész életemben imádtam a jól szabott, kissé androgün cuccokat és senki kedvéért nem néznék ki úgy, mint egy jómódú vállalkozó-feleség.

    Kedvelés

 4. Nálam a kávécukor-gyűjtemény 3-4 évvel ezelőtt esett a napi 30 kidobandó cucc kategóriába, pontosabban nem kidobáltam, hanem elhasználtam. Azóta fehér cukrot nem is veszünk (na jó, kivéve, ha mégis). De még így is hajtanom kell arra, hogy ha költözni támad kedvem (kezdem érezni a szelet, mint Anouk), akkor ennek ne legyen akadálya a túl sok holmim. A ruha vészes terület, szerintem legalább húsz évre visszamenőleg majdnem mindenem megvan (van egy felsőm, amit 27 éve kötöttem, na azt még szeretem és hordom is), de erősen gondolkodom, hogy a gimnáziumi irodalomfüzetem, kegyetlen sok fénymásolt angol feladatlapom, gazdaságföldrajz-füzetem (iszonyú tartalmas volt, de már az országok sem ugyanazok, nemhogy az iparágak) és tizenéves mozijegyek ugyan minek fogják a port.

  Kedvelés

  • Vidd el szelektívbe. Vagy papírgyűjtésre!
   Emlékszem, kipipáltam a társadalmi-természeti felelős jócselekedetet, mikor egyenént kifűztem a spirált a gimis füzeteimből, és a batár nagy kupacot két kötélfüles szatyorbanelcipeltem a szelektív kukáig és belevàgtam. Pedig nagyon nehezen mondok le dolgokról. Utána tánclépésben mentem hazáig.

   Kedvelés

   • Nem az a gondom, hogy hova dobjam ki 🙂 Ráadásul nálunk házhoz jön a szelektív szemetes, még csak vinnem sem kell. Meg nálam nem lenne egy szatyor sem tele a gimis füzeteimmel, én pici betűkkel, nagyon keskeny margóval és nulla plusz sorközzel írtam rendszerint, ha írtam egyáltalán.

    Kedvelés

 5. Figyeltem, miről van szó, de a szaténfűzőre, mint gyöngytyúk a tacogne-ra csaptam le. Az Astoriánál a Martens boltban lehet kapni? És nem csúszik szét?

  Kedvelés

 6. Életmódváltás nálam is épp zajlik. Október egytől egy darab munkahely, teljes állás, munkaidő nem reggel nyolctól este nyolcig, hanem csak négyig. Ilyen se volt még soha, hogy szabad a délután, az este, és olyan sem, hogy reggel békés reggeli a kollégákkal, finom tea, és délben meleg ebéd, házhozszállítással, rendes tányérból, késsel-villával. Szemérmetlenül megrendeltem magamnak minden napra a fitnesz menüt, csirkehús, halacska, sok-sok zöldséggel, barnarizzsel, kiszámolt kalóriákkal, ízesen elkészítve. Óriási lesz a különbség a két melóhely között a buszon kapkodva elrágott szendvicsek, rosszabb esetben fornettik és e között.

  Esténként eljárunk majd moziba, mert újra kinyitott a kedvenc mozink, és színházba, gagyi operetteket és balettet fogunk nézni teljes lelkesedéssel. Meg az új Drakulát a moziban, csak mert tetszik a trailer, és mert nekem mindig kellenek vámpírok, főleg ősszel és télen. De a legtöbb estén azért majd itthon leszek és élvezem, hogy nem nyolckor érek haza, és macskázok, amennyiben a macskáim akarják. Összebújunk majd a nagy családi ágyon mind a négyen, két ember és két macska a doromboló puha melegbe a zord tél elől, csendesen beszélgetünk a férjemmel, és puszit nyomok a selymes fejekre és fülekre. Vikingeket meg Outlandert nézünk, fanficeket olvasok az e-book olvasón, és lesz sütőtök, sült gesztenye, gyógynövényes, teák, sok citromfű, menta, málnalevél, ginkgó (elhülyülés ellen) és rooibos tea citromborssal.

  Végre folytathatom a nyáron szorgalmasan betartott edzéseket is, ha heti öt alkalommal, mint a szünetben, nem is érek rá, de azért háromszor igen… Talán az idei nyarat nem malackára hízott zombiként kezdem el, bár pörgés az van, eleven vagyok és nyüzsgök, szervezek, egyeztetek, vigyorgok, beszélek, tanítok. Sok a munka, de most van kedvem és erőm.

  És lakásokat nézegetünk a neten, meg élőben is, és ha megtaláljuk az igazit, akkor talán lesz egy saját zugunk… 🙂

  Kedvelés

 7. Ismét olvasom a blogot, mert most ismét kicsit rendezettebb a körülöttem. Most öt hónapig egyhelyben leszünk, de sok idô is ez, és még soha ezelôtt nem laktam itt a magas Budán. Nagyon tetszik, a ház, a kert, benne az ôsz és már így két nap után kapdos a lendület, hogy tárgyakat lopjak ide innen-onnan. Aztán persze tudom, hogy minek? Csak a nyûg lenne, mikor költözünk tova. (Ma mégis rendeltem a babámnak öt darab játékot, nagyon hirtelen követtem el és nagyon örülök, mert a macin és a könyveken kívül mást nem hoztunk magunkkal. Dióra, falevélre, kavicsra pedig hamarosan ráesik a hó, meg az ónos esô.)
  De csak megóhajtom én azokat a kis finom tárgyakat más helyeken, meg az érdekeseket, meg és fôleg a nagyon személyeseket, s egyszer, ha majd nem 4 bôröndbôl élünk, tudom, mim lesz.
  Most is tudom:)
  Ez az én reformom, a lefoglalt majdnem két évszak egy lakban. Amit szeretek mostanság (jól megfigyeltem), az az akárhova beköltözés második napja, ennyi idô alatt megszokom és be is lakom, de ekkor még nem rondítottunk a házba, kertbe, harmóniába. (Az elsô ajtócsapással sokminden megrezeg, aztán már annyira nem ugyanaz.)
  Iskolákba is járok, mert végre tûzoltó leszek és katona és vadakat terelô. És azt teszünk a hûtônkbe, ami mi vagyunk. A férjem reggelente megint elviszi másfél órás sétafutásra a bébit, én meg cserébe skandináv filmklubba veszek neki jegyet, hogy skandináv filmet nézzen, skandináv bôrben, vasárnap este.

  Kedvelés

 8. Én is készülök a váltásra. Csak mindig van egy csak. Zumbára tudnék járni (és de jó lenne!) szerdán este 8-9-ig. Nem fogok, mert 9-kor lefekszem aludni, ha sikerül, de f10-kor már biztos (ha nem a blogon lógok, mint most). A gyerekek úszásával párhuzamosan én is tudnék csobbani, ha lenne erőm összeszedni a cuccomat és még fél órát arra szánni, hogy én is szárítkozzam. Nem jött össze, helyette a barátnőmmel kávéztunk és néztük a tavat. Vettem finom sajtokat, csak nem érnek sokat, ha itthonhagyom őket reggel, a munkahelyemen pedig ehetem a vacak szendvicseket. Ezek a csakok most az életem, és már nagyon unom őket. Meg magamat is. Meg az egész mókuskereket.

  Kedvelés

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.