idén is hüpatia!

Pályázati felhívás újságíróknak és civil blogszerzőknek

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), az Európai Női Lobbi (EWL) magyar tagja idén másodszor hirdeti meg a HÜPATIA média díjat, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéért a magyar sajtóban.

Az ókori alexandriai könyvtár szellemi műhelyében alkotó és oktató Hüpátiáról, a platonista filozófusról, matematikusról és csillagászról elnevezett díjat a Női Érdek 2013-ban alapította. Célunk a 2014-es díj meghirdetésével sem változott: fel szeretnénk hívni a médiában dolgozók figyelmét arra, hogy tudatosságuk és felelősségvállalásuk erősítésével sokat tehetnek a nők méltó, tehetségük szerinti társadalmi szerepvállalásának elősegítéséért, a XXI. századi nők és férfiak egyenlő emberi jogain és kötelezettségein alapuló demokratikus és fenntartható társadalom megteremtéséért.

Pályázatunk a nyomtatott, az elektronikus és az online média azon női és férfi munkatársait kívánja elismerni, akik hiteles, kiegyensúlyozott, előítéletektől mentes írásaikkal, témaválasztásukkal, cselekedeteikkel hozzájárulnak a nemek valódi jogi és társadalmi egyenlősége előmozdításához. Olyan pályaműveket várunk, illetve díjazunk, amelyek alkotói

érzékenyek a társadalom, a közélet szereplői által is gyakran közvetített nőképére, a nőkkel kapcsolatos közbeszédre, a nemek közti hierarchikus viszonyrendszerre, a nemek közti egyenlőtlenségekre, a nők hátrányos megkülönböztetésére, a nők sokféleségére, életkörülményeinek, eltérő életciklusának következményeire, speciális problémáikra;

kritikusan viszonyulnak a nők elleni erőszakról, így a párkapcsolati erőszakról, a szexuális erőszakról és a prostitúcióról szóló tévhitekhez és sztereotípiákhoz, kerülik az áldozathibáztatást;

témaválasztásukban, a megszólaltatott szereplők arányában tükrözik a nők és lányok (több mint) 50%-os arányát a társadalomban;

újságírói és emberi magatartásukkal konkrétan is hozzájárulnak egy-egy a nők társadalmi hátrányaiból fakadó személyes válsághelyzet megoldásához vagy javításához.

A 2013. április 20. (az előző pályázati időszak záró dátuma) és 2014. április 30. között született, a fenti célok egyikét megvalósító pályaműveket a cikk, illetve a megjelenés felületének megjelölésével a szerzők, illetve írásos indoklással a szerkesztőségek és az olvasók is beküldhetik.

A bírálati szempontok között szerepel a fentiek mellett a nemek egyenlőségére érzékeny újságírás nemzetközi etikai normáinak betartása, a nyelvhasználat és a vizuális elemek összhangja és a sajtótermék szakmai színvonala.

Kategóriák:  A) hivatásos média (nyomtatott, elektronikus: TV és rádió, valamint on-line) és B) civil blog (Különdíj)

Díj:      hivatásos díj : bruttó 100 000 (százezer) forint

civil blog különdíj: bruttó 100 000 (százezer) forint,  valamint — mindkét kategóriában — a Női Érdek által felkért iparművész által készített dísztárgy

A bíráló bizottság összetétele: Molnár Gabriella Táncsics Mihály díjas újságíró, a Nők Lapja korábbi főszerkesztője; Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fóruma elnöke; Szemán Dénes újságíró és pszichológus (ELTE PPK); Juhász Borbála történész és genderszakértő (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, elnök); Keveházi Kata közgazdász, a Női Érdek médiafelelőse, a Jól-lét Közhasznú Alapítvány elnöke

Pályázni vagy jelölni az itt, a felhívás alján található pályázati űrlapon a megadott határidői lehet, pályázati díj nincs.

Beküldési határidő: 2013. április 30., szerda, 18 óra

A pályázat benyújtható elektronikus úton hupatiamedia@gmail.com e-mail címre, vagy postai úton a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség postacímére (1074 Budapest, Dohány utca 71.). A borítékra kérjük ráírni: „Médiadíj”.

A díj eredményhirdetésére és átadására 2014. május 31-ig kerül sor. A nyerteseket és a közvéleményt az esemény pontos időpontjáról és helyszínéről értesítjük.

További információ kérhető: Keveházi Katától, Tel: 06 20 9732803

e-mail: kata.kevehazi@noierdek.hu

A pályázat lebonyolítását és a díjkiosztó esemény megszervezését a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe és az Open Society Foundations támogatja.

hüpatia

 

23 thoughts on “idén is hüpatia!

 1. Évus, indulsz?

  u.i.: Nem lehetne azt elérni, hogy legalább a minőségi írásért adott díjat ne nevezzék ‘ iparművész által készített dísztárgy’ -nak? Vagy ez évente változóan néz ki, ezért nem lehet pontosabban megnevezni? 🙂

  Kedvelés

 2. Nem ismerek tul sok irodalmat a palyazat tárgyaban de ugy latom , hogy Éva nagyon is megfelelő a benevezesre ,sőt meg sok más szemely az itteni csapatból. En drukkolok nektek es ha sikerul -mint olvaso tamogatlak.

  Kedvelés

 3. Végre nem azt kell olvasnom egy szövegben, hogy férfiak és nők, hanem nők és férfiak.
  Kaptunk a céghez olyan levelet, amelyben a megszólítás: Tisztelt Uram és hölgyem! volt. Pontosan így írva.
  Irodalom terén sajnos én sem vagyok túlzottan járatos.

  Kedvelés

  • Én, amióta férjnél vagyok, nagyanyámnak csak a férjem neje, illetve mióta gyerek van,a férjem családja vagyok/unk. A férjem nevét ráírja a borítékra, és van pofája odaírni, hogy és neje, basszus! Kiakadtam!!

   Kedvelés

 4. Női blogger vagyok, a természettudományos ismeretterjesztés a profilom. Eszembe se jutott a blogomban a nemek harcáról írni. Számomra egyértelmű, hogy egyenértékű vagyok egy férfival.

  A pályázaton tuti nyerő a csak az olvassa szerzője. 🙂

  Kedvelés

  • Én ugyan női blogger nem vagyok, de a természettudományos ismeretterjesztés nekem is profilom 🙂
   És ezzel kapcsolatban az egyik legalapvetőbb észlelésem, hogy a természettudományos vonalon mennyire alulreprezentáltak voltak a nők az utóbbi évezredek során, és ez a hátrányuk mára sem sokat csökkent.
   Sajnos én nem érzem magam emiatt egyenértékűnek, hiszen volt már tanítványom, aki ezt mondta: ” Maga akar nekünk magyarázni a fizikáról, mit ért ahhoz egy nő, amikor mindent mi, férfiak találtunk fel “. Ez egy többtárgyas bukó, 15 éves fiúgyerek volt, nekem megvan egy ELTE fizika szakom, ugye.
   Ilyen múlttal, amilyen az emberiségnek mára van, nő magát egyenértékűnek nem tudhatja férfival, mert a történelem, a szokásjogok, hagyományok, a nevelés, szóval az élet valamennyi rezdülése segíti a férfit és hátráltatja a nőt.

   “Eszembe se jutott a blogomban a nemek harcáról írni.”
   Nem nevezném nemek harcának azt a máig kilátástalan állapotot, amelyben a nő küszködik az emberhez méltó létért, sok esetben a fennmaradásért, miközben a férfi évezredekig börtönben tartotta, leigázta, megfosztotta önálló emberségétől, megtiltotta, hogy tanuljon, aztán a butaságára mutogatott, és ez ma is így van a Föld számos helyén. Ez nem a nemek harca, ez a nők reménytelen harca az emberi méltóságért.

   A természettudományokhoz a feminizmus amúgy az említetteken túl is számos ponton kapcsolódik, például a női nemet pusztító szelektív abortusz éppen azért semmisíthetett meg a Földön 200 millió nőnemű magzatot, mert a természettudományok gyorsabban fejlődtek, mint a szokásjogok és a nőjogok.

   A pályázaton csak akkor lehet nyerő a blog, ha a bírálatnál nem szempont, hogy tavaly már kapott ilyen díjat.

   Kedvelés

   • Ismerem a nők helyzetét a világban. Ezért szerencsésnek érzem magamat, hogy Európában születtem. Alapvetően nem érdekel, hogy mi volt a múltban. A jelennel foglalkozok. Átlagos szexista beszólásra a válaszom: “Téged nem nő hozott a világra?” Ostobaságokra nem reagálok. Esetleg a srácot kinevettem volna. Tipikusan a más munkájával takarózó vesztes, aki attól érzi magát valakinek, hogy igyekszik másokat megalázni. Sok ilyennel találkoztam, és kerültem ki őket nagy ívben.
    Nem kesergek a nők helyzetén hazánkban. A saját elképzeléseim szerint élem az életemet. Ha mégis sikerül a tyúkszememre taposni, arra gondolok, hogy minden elmúlik, és a Föld az emberiséggel együtt jelentéktelen pont a világegyetemben.
    A 200 millió lánymagzat halálának rettenetes következményei lesznek, vagy csoda történik és Ázsia tele lesz meleg férfiakkal, milliónyi meleg párral. Egy ilyen változás jelentősen javítana a melegek helyzetén világszerte, és elmondhatnánk, hogy a lányok nem hiába haltak meg. Ebben reménykedek. A rosszból legyen valami jó.
    Fura, hogy a bonyolult agyvelőnk ellenére mennyire állatiasak vagyunk. A férfiak minden eszközzel igyekeznek biztosítani a génjeik továbbörökítését. Ennek érdekében vasmarokkal fogják a nőket. Illetve kellemes nekik, ha van egy mindenre használható cselédjük.
    Ha Európa képes megőrizni a kultúráját és a nők nem adják fel az egyenjogúsági harcukat, akkor egy-két évszázad múlva egyenértékű lesz a nő és a férfi. Én a magam eszközeivel harcolok, és nincs férfi, aki megtörhetne. Előbb halna meg. Hiszen a nők továbbélnek. 🙂

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.