az európai családonbelülierőszak-törvényért

Tüntetés május 21-én, fél 5-től a Batthyány téren!
Néhány napja a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét
gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el (“az emberek nem akarnak rendezetten élni”, “a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős”) — olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: “a pártnak semmi köze hozzá, hogy ki mit csinál otthon”), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. A Nők Lázadása Egyesület ezért úgy döntött, hogy tüntetést szervez, a következő fő követeléssel: A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK TÖRVÉNY MEGSZÖVEGEZÉSE A CIVIL JAVASLATOKNAK ÉS AZ EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI NORMÁKNAK MEGFELELŐEN TÖRTÉNJEN.

Ennek érdekében követeljük:
1. Formális meghallgatás helyett érdemi civil egyeztetést, azaz a
törvénynek a civil javaslatok alapján való megszövegezését!
2. Ezzel összefüggésben a kormány haladéktalanul írja alá és tartsa be az áldozatok védelmét garantáló Isztambuli Egyezményt.
3. A kormány minden ponton, de különösen a nők elleni erőszak
vonatkozásában tartsa be a CEDAW ajánlásait.

Eddig csatlakozó civil szervezetek és személyek:
Nőkért Egyesület/nokert.hu
NANE
PATENT
Nők a Pályán
Nő az Esély Egyesület
Amnesty International Magyarország
Magyar Nők Szövetsége
Gerle Éva blogger, csakazolvassa

VÁRJUK TOVÁBBI CIVIL SZERVEZETEK, CSOPORTOK, SZEMÉLYEK JELENTKEZÉSÉT!A rendezvényen — az eddig megszokottaknak megfelelően — ügyeljünk egymás biztonságára.

Kutyákat most is lehet hozni — komondornak külön örülünk!

Hozzatok transzparenseket — ezek a fenti követelésekhez kapcsolódjanak!

Pártpolitikai vonatkozású, valamint a rendezvény céljától eltérő tematikájú transzparenseket ne hozzatok, azokat a szervezőknek jogában áll elrakatni, illetve hajlandóság hiánya esetén a résztvevőt elküldeni. A rendezvényt ilyen vagy más módon megzavarót a szervezőknek jogukban áll a rendőrséggel eltávolíttatni.

Az esemény szervezés alatt áll, kisebb változások még lehetnek, figyeljétek a híreinket!

12 thoughts on “az európai családonbelülierőszak-törvényért

 1. Nekem csak bullmasztiffom van, méretre hasonló, mint a komondor, csak nem rojtos. 🙂 Meg egy süket boxer (tehát, majdnem vak.) Ott leszünk (bár jobban járunk, ha kutya nélkül…)
  Kb. egy hónapja tetováltattam rá a 17 éves koromban az orromat eltörő ex-pasim “B” betűjére…januárban volt az eset 20. évfordulója. Úgy döntöttem, már felejthetek.

  Kedvelés

 2. Tyúkszem, de óriási. Meg kérdésnek indul és kitörés lesz (visítok magamban és megyek rágyújtani ha elküldtem), Ne orrolj meg rám Éva, hisz tudod mennyire becsülöm a munkásságodat.
  Szóval, egy ilyen fontos, egész (nő)társadalmunkat érintő probléma kapcsán alakuló esemény szervezésekor nem cél, hogy az időponttal a dolgozó nőknek (is) kedvezzenek? Csupa női szervezet és erre senki nem gondol????????? Komolyan, szomorú. Ilyenkor kirekesztve érzem magam/magunk. Miért nem cél, hogy aki egész héten a otthon -óvoda/iskola-munka-óvoda/iskola-abc-otthon mókuskerékben lohol az is ott lehessen, mert őt is érinti, érdekelheti és érdekli is. Legyünk/etek sokan, hogy ne mondhassák a komondoros agresszorok: vadliberális lilagőzös bőccsész kékharisnyák nyivákolnak csupán (tudom mondjanak, amit akarnak, de a számok beszélnek, ezt is tudjuk).
  Miért nem péntek vagy hétvége vagy akár itt a pünkösdhétfő? (Régóta zavar és nem értem, hogy miért kell sok tüntetést, demonstrációt hétköznap, munkaidőben tartani….)
  Így is állandóan egyensúlyozunk a munka és a család között – valahol ott vagyunk mi is…és igen, talán ott lennénk többen egy ilyen rendezvényen is, ha nem kellene megint iszonyúan egyensúlyozni érte. Megint ufónak érzem magam. Egy nagy zöld füstölgő ufónak. ****

  Kedvelés

   • megírtam a levlistára ugyanezt, hogy a hivatali időben/klasszikus munkaidőben dolgozók mind kimaradhatnak, hiszen az 17:30-ig tart, még nem volt válasz.

    Kedvelés

   • Az egyik NL tagként írom, felvetődött mindenféle időpont, mindre vannak érvek és ellenérvek házon belül is. Hétvégén sokan családoznak, elutaznak, főleg ha jó idő van és főleg ha 3 napos hétvége, de ha nem, akkor is, délelőtt korán van még, sokáig alszunk, délben családi ebéd, délután alszik a gyerek… Hétközben a munkaidőt, a viszonylag korai (másnap ovi, suli) esti menetet és gyerekfektetéseket kell figyelembe venni, stb.
    Akármikorra szervezzük, higgyétek el, mindig van akinek nem lesz jó és nem tud eljönni és aki azt mondja, miért nem vesszük figyelembe ezt és ezt…
    Persze természetesen igyekszünk arra gondolni, hogy minél többen tudjanak eljönni és úgy szervezni, ez az elsődleges szempont… (meg aztán vannak még sokféle egyéb szempontok is, mikor ér rá a hangosítás, technika, fellépők, mikorra tudják szállítani és összeszerelni-bontani a színpadot, stb.)

    Azért gyertek, ha valahogy mégis meg tudjátok oldani!

    Kedvelés

   • Először is ezer KÖSZÖNET és hála, hogy szervezitek, dolgoztok rajta, energiát tesztek bele. DE.. és bocs ez hosszú lesz és nagyon szubjektív, tyúkszemes –
    Szerintem alapvetően két típusú emberről/ tüntetni szándékozó állampolgárról beszélünk jelen helyzetben (nyilván vannak fokozatok): a) szabadon gazdálkodik a munakidejével/egy részével/ nem dolgozik egyéb teendőit aránylag szabadon, akár másoktól függően menedzseli b) fix munkaidőben dolgozók, akik egyszerűen nem rendelkeznek szabadon a nap -jó esetben- egyharmadával, mert nem állhatnak fel, hogy sziasztok elmentem tüntetni és nem is tudják úgy rendezni a teendőiket, hogy ezt megtehessék, egyszerűen mert NEM rugalmas a munkaidejük. Mindkét halmazban élőknek meg kell oldaniuk a családdal, gyerekkel kapcsolatos teendőket, azt gondolom ebben nincs különbség, talán csak annyi, hogy a fix munkaidőben dolgozók ezt kevésbé tudják rugalmasan kezelni (pl. 6 emberrel egyeztetem a szülőit is). Nekem egy komoly társadalmi problémával kapcsolatos ügyben nevetséges és nem kifogás vagyis álkifogás a “sokáig alszunk”, “elutazunk”, “hosszú hétvége lesz” (hát épp azért), “családi ebéd” (komolyan???) – ez szerintem nem ugyanaz a problémakör, mint a 8:00-kor nyitnom kell a boltot, 17-kor még beszámolok a főnökömnek, ha nem, akkor mondjuk kapok egy fegyelmit, kirúgnak stb stb.. Ne haragudjatok meg rám, de én csak azt érzem, hogy akik – igen, minden tiszteletem, hogy megteremtették maguknak ezt a lehetőséget – szabadúszók egyszerűen nem értik, nem érzik át az ilyen időpontok irrealitását.
    Mellékszál:bárhogyan is igyekszem, nem fogom átlátni, átérezni csontig hatolón a nyomor széle blogban szereplők élethelyzetét..nem sajnos, de így van; de nem vágom rá, hogy dolgozzanak és kész, mert tudom nincs lehetőség – és kérlek te se írd azt hogy jöjjünk, ha meg tudjuk oldani, arra kérlek legyetek ránk tekintettel legközelebb.
    Nézzétek meg a római parti fák melletti tüntetés sikerét – hétvégi piknik/ no comment, szuper volt. A korrekt, racionális érveket megértem: tüntetés már be van jelentve, ekkorra tudtunk odaszervezni x-t, y-t, ekkor, ennyiért tudjuk finanszírozni a kábeleket stb, stb…oké, ez rendben van.
    Győzzetek meg, hogy ne érezzem azt, az engem is támogató, az én érdekeimet képviselő nőszervezet(ek) – minden tiszteletem mellett – most diszkriminál engem és minden nem szabadúszó társamat. Ez fáj.
    Igen, igaza van annak, aki azt mondja, ha ennyivel jobban tudom, miért nem csinálom. Aláírom, könnyű csakúgy a partvonalról belepofázni, kritizálni.
    De én csak azt szeretném ha elérnénk a célt, ha sokan lennénk, akik hallatják a hangukat. És jó lenne, ha nem kéne azt éreznem a saját nőtársaimtól, hogy épp olyan érzéketlenek a mindennapjaim/ink küzdelmeivel kapcsolatban mind bármelyik cég (közép)vezetője, aki a halálba kíván, ha beteg a gyerek. Aláírom, hogy túl érzékeny vagyok, igen, túl régen és túl keményen egynesúlyozom, nem mesélem, akinek idegen az marad, aki benne van úgyis tudja, milyen amikor a te gyereked az első az oviban és ha te mész érte azt hiszi baj történt:-). És lehet, hogy ezentúl ufóként írok alá, nem sestraként. Uff.

    Kedvelés

   • egyetértek nagyon. nem is annyira az átérzés, mint inkább a praktikus megfontolás szempontjából: egyszerűen azért, mert sokkal többen vannak a klasszikus munkaidőben dolgozók. de lehet hogy csak így adtak engedélyt, illetve az is, hogy a képviselőházban is 17:00-ig tart a munkaidő, és ha később mennénk, vagy hétvégén akkor meg már nem lenne ott senki, és talán arra gondoltak, hogy az mégis délután, sokan vannak olyanok is, akik 6-14-ig vagy 8-16-ig dolgoznak, és akkor az úgy még összeférhet.

    Kedvelés

  • hivatali patkányok óóóriási film 🙂
   nekem is feltűnt ez az időpont…
   valaki elmagyarázná, hogy miért pont így? biztos van valami logikus magyarázat, rettentő kíváncsi vagyok…

   Kedvelés

 3. Legyen munkaidőben! Ebédszünetben! 13-14 óra között! Mindenki legyen ott “hivatalos ügyben való távollét” kóddal!!! A hivatali patkányokra gondolok. Sajnos így én sem.

  Kedvelés

 4. az előzőt szedd ki légyszíves – volt időm égő arccal gondolkodni, és inkább így van, h:

  a verés azért fáj, mert nemsokára “ugyanezzel” majd még dugni is kell –

  az “ugyanezzel” italic/dőltbetűs – na, így jó is lesz, bár az arcom még mindig ég.

  Valami zenét keresek, ami segít, de hiába vegyek végig a kedvenceken, mindet férfi énekli. Még a Nirvana se segít, ez óriási.

  Kedvelés

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.