egy napod a fővárosban

Támogató Július 2.

Ha van szabid, ráérős délutánod, ha máshol laksz, de ideutazol, ne hagyd ki a Manifesto kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában.

Ami egy filminstalláció. Ilyen talán még nem is volt itt. Egyszerre és mindenhol szól a tizenegy rész tizenkét vásznon. Amikor egyszerre hangzanak fel a recitatív részek…!

https://www.youtube.com/watch?v=VWzHVroUNA8

Itt Ascher Tamás méltatja:

 

 

A programot Követő javasolta, pont itthon van, pont ráért. Viszek neki sütit, aztán visszahozom a kutyát, és indulunk.

Csak olyan macera fölmenni a Várba. Özönlenek a turisták, nem szeretem. Túl sokat mentünk annak idején, vizsgaidőidőszakban a könyvtárba.

De hát

 

Mert Követő – kultúrpatnerem, szembeszomszédom, kolléganőm, fiam keresztanyja, húsz éve BFF – megmutatja nekem a Titkos Átjárót. A Várkert bazárig (ezt az írásmódot választom, eddig négyféleképpen láttam…) megyünk villamossal, a rokokó kerten áthaladunk, és a jobb felső részen megkeressük a mozgólépcsőt, a tetejétől lift (trendi rozsdás tokban) megy egy függőfolyosóhoz. Innen lélegzetállító a város, a városunk, és nagyon trendik vagyunk mi is. (Póló: Intimissimi. Farmer: Guess. Cipő: Ecco. Táska: Moleskine.)

Egyenesen a Galéria főbejáratához érünk. Maga a kiállítás az A szárnyban van, tehát az oroszlános udvar felől is megközelíthető, nekünk meg át kell vágnunk az állandó gyűjteményen, Csók és Ferenczy Istvánnál.

Ma is tudok fogalmat definiálni! Imádom. A kiáltvány (manifesto) alkalmazott szövegtípus, talán műfajnak is mondható. Legismertebb példája a Kommunista kiáltvány, mely sosem volt aktuálisabb, mint ma. A kiáltvány mindig tele van lázzal és tagadással, sőt, gyűlölettel, éles, sarkos, múltat elutasító állításokkal, felszólításokkal. Helyette idealisztikus jövőt vázol fel egzaltáltan. A kiáltvány olyan ember vagy csoport megnyilvánulása, akinek elege van, újat akar és jelentős, híres is szeretne lenni. Kizárólagos, nem megengedő a saját keretein túl, azt akarja újradefiniálni, hogy mi az igazi művészet a jelenben. Gyakran metaforikus, nehezen érthető, elvi természetű. Sok benne a felsorolás, a mellérendelő szerkezetek.

A futurizmus kiáltványán például besírunk a mai tudásunkkal, az iparias kontinensközi háborúk és Csernobil után. Végre valamit felfog az ember a pop art lényegéből is, amelyet sokan nem tartanak igazi művészetnek – hiszen a hitvallása pont ez! Hogy a hétköznapi élet maga a művészet, nem kell az emelkedettség, az áhítat. Az utolsó darab pedig a Dogma nyilatkozata 1995-ből. Ahogy Julian Rosefeldt (német, férfi művész) egymás mellé tette és előadatta ezeket a szövegeket, abból megérted a rövidebb-hosszabb életű, huszadik századi irányzatok egymásból következését, egymás mellettiségét és ellentétét. Sok eddig nem hallott névvel találkoztam a bevezető falakon.

Cate Blanchett, a tíz perc harminc másodperces filmrészletek szereplője pedig nagy átalakulóművész, rengeteg arccal tónussal, színnel. Több férfiszerepet is játszott már. A lélegzeted eláll, mi mindent tud.

Maguk a filmek angolul mennek (csiszolja a kopottat), de van falra kitett ismertető-vezető és nyomtatott füzet is a magyar nyelvű szövegekkel.

A 17.45-ös zárást irritálóan komolyan veszik az őrök, ne kezdj ki velük. Menj időben.

Az aktualizált múzeumi bolt is nagyon menő.

Onnan származnak a fejlécbeli képeslapok is (a szövegesek). Borzasztóan tudok örülni a tárgyaknak, ez a helyzet, hiába nem ökó. Jelképpé válik, baromira örülök egy-egy norvégiai apróságnak is most, pedig a vásárlási helyzetben erőst tanakodtam. Most megvettem a Dogville-t dévédén, az új jo Nesbøt (Macbeth, tele vannak vele a norvég könyvesboltok) és Szvoren Edina Verseim című új novelláskötetét. (“Szárnyverdesésük: mintha túlsúlyos nők kacagnának egy nyikorgó heverőn.”) De Julis azt mondja, így a címlapra nézve, hogy ezt már egyszer megvettem, a másik főhadiszállásunkon van. Julis extrém éles szemű megfigyelő.

Ha tényleg megnéznéd: ezen a héten, július 7-én nyílik a Magyar Nemzeti Galériában a Frida Kahlo is. Juli kedvenc festője. (G. magyarázta neki, hogy Mexikóban normális, ha egy nő bajuszos, és a szeme fölött hordja.) Dáviddal a hátamon megnéztem Bécsben, 2011 telén az ottanit, de persze megyek erre is.

Filmek a közelmúltból:

A Wall Street farkasa

Sosem voltál itt

Az élet napos oldala (svéd vígjáték)

Láttatok valami izgalmasat mostanában?

17 thoughts on “egy napod a fővárosban

  1. Vörös veréb: Hollywoodi kémfilm, nem kapott átlagosnál jobb kritikát (IMDB) nekem mégis rettenetesen tetszett. Nem mondanám tucatfilmnek és tetszett, hogy nem csak nálunk forgatták, hanem a történet egy része is Budapesten játszódik.

    Aurora Borealis – Északi fény: Magyar film. Még csak tervezem a nézését, mert igencsak felkeltette az érdeklődésemet az olvasottak alapján.

    Kedvelés

  2. Egy napot voltam átutazóban Pesten a múlt héten, sikerült kimaxolni. Négy kiállítás a Vigadóban: a Kulisszák mögött- színházi jelmezek, díszletek (emiatt mentünk), belsőépítészek szabadkezi rajzai (ez érdekes meglepetés volt) es két általam nem ismert kortárs művész, ha már benne van a kombinált jegyben, itt is volt pár emlekezetes darab. Titkos tipp: a kombinált jeggyel fel lehet menni a hatodikon levő teraszra, előtte a folyosón betekintés az épület történetébe, utána csodás budai panoráma a Gellért-hegytől a Mátyás-templomig turista- es zajmentesen, kávéval, limonádéval (ketten voltunk a teraszon). Délután svéd vígjáték a Müvészben, Az élet napos oldala, aztán irámy a reptér (Este ukrán étterem a Raday utcában Kelenföld+4. metró után, a káposzta-es a céklasalátájuk szuper, mozi előtt menü indiai etteremben a Jókai utcaban.)

    Kedvelés

  3. Júliusra pont ugyanezeket a tervem. A Macbethet most olvasom, Frida Kahlo és a Manifesto a kiállításügyi tervem. Filmet sajnos alig nézek, egy-egy negyven perces sorozatrész hetente amire időt tudok szakítani, amit utólag mindig meg is bánok.

    Pénteken egy kis Budapest Bár koncert a Balatonnál, ha már úgyis itt vagyunk, pár hét múlva egy jó Quimby otthon. Egyik se valami friss már, de én szeretem.

    Egyébiránt ma megtekintjük és tapintjuk hazánk őshonos haszonállatait. Tegnap kicsi és nagy skandinávként megmártóztunk a tarajos habos tizenkilenc fokos vízben, és megszáritkoztunk a húsz fokos szélben, a parton álló sapkás melegítő közönség nagy örömére.

    Kedvelik 1 személy

  4. A Múzeumok éjszakáján voltam a Rendházban Fehérváron. Extrém cinikus tudok lenni a vallásos jellegű, és különösen a katolikus tartalmú kiállításokon, úgyhogy nagy szó, hogy az egyik szoba megfogott. Egy kicsi helyiség, szerzetesi cella lehetett. Az ajtó helyén lyukacsos fehér filccsíkok, ami egy kicsit átlátszóvá teszi, és kívülről is látható, tompán, de tisztán, a falon lévő megvilágított szöveg. A szoba hófehérre festve, a padlón fehér, puha padlószőnyeg. A falon bibliai idézet, (mögötte a szoba egyetlen fényforrása) amikor Isten elmondja a kicsit zavarban lévő Mózesnek, hogy is kéne rá hivatkozni, mit mondjon, hogy mi a neve, és az AKI VAN nagyobb betűkkel szedve, külön kivilágítva. Cseppet sem vagyok vallásos, és unom, hogy folyton Biblia így meg úgy, de ez a szoba megfogott, újra meg újra eszembe jut. Nagyon kifejező volt.
    Jövőre veled ugyanitt a színházban, érdekes következtetésekre sarkallt.
    Tom Wolfe halálának “alkalmából” az Én, Charlotte Simmons újraolvasása kb. negyvenötödjére. Sok durva ráébredéshez segített hozzá ez a könyv a saját kamaszkorommal és kora huszonéveimmel kapcsolatban, kíváncsi vagyok, most milyen élmény lesz, még csak most kezdtem bele.

    Kedvelés

  5. Visszajelzés: naaa, csak egy kicsit! | csak az olvassa — én szóltam

    • A MNGaléria jelen shopkínálatából vannak!
      Vannak idegen nyelvű szépirodalmat is árusító könyvesboltok:
      Libra (Viii. Kölcsey u. 2.)
      Di-Plant (VIII. Gyulai Pál utca 16.)
      Én IanMcEwant, Lionel Shrivert, Alice Munrót, Raymond Carvert és Cormac McCarthyt olvasnék angolul.
      neten: bookline.hu, amazon…

      Kedvelés

      • Hozzáfűzném: bookdepository.com
        Díjmentes szállítás bárhová, Paypal-lel is fizethetsz, és hamar itt van. A Lucia Berlint innen rendeltem angolul az embernek.

        Kedvelés

  6. Majusi budapesti latogatasom:
    Radnoti- Futotuz potszeken, Martinovics Dorina fantasztikus, Alfoldi Robert rendezese. Fojtogatott a siras.
    Kijutos jatek: Masnaposok, Gat utca, 9 ker sziveben. Kijutottunk, tapasztalt csapattal, elvezetes jatek volt.
    Ingyenes bkv hajo Kopaszi gatra, sárdobálás, kövön mászás, kőről Dunaba csuszas
    Dériné bisztró- reggeli nyugati árakon, finom, szépen talava, kiszolgálás kedves és profi volt, gyerekek minden nyavajájanak eleget tettek.
    A közeli okmányirodában a biztonsági őr segít, tanácsot ad, útba igazit, elintez!

    Kedvelés

  7. “robert capa retrospective” fotokiallitas: nagyon erdekelt, nagyon tetszett.
    elsosorban a haborus fotok vannak idorendben kiallitva, a veget kiegeszitettek ismert emberei ismert portreival (picasso, hemingway, masok…). utobbiakat picit hozzacsapottnak ereztem, hianyzott a kontextus, nem talalt a tobbi kep temajahoz. ettol fuggetlenul barkinek ajanlom aki szeptember kozepeig palermoban jar, eros kepek, jo valogatas 🙂

    Kedvelés

  8. Gangs of New York, Scorsese rendezése. Az eleje bosszút állok az apámért fejlődéstörténetnek indul történelmi környezetben, aztán kibontakozik az 1840-es1860-as évekbeli, ír bevándorlók, négerek, “bennszülött amerikaiak” közti, boldogulásért folyó harc . A vége pedig a nagyváros gettójából induló hatalmi játszmák városi politikává alakulása. Kicsit teátrális, de továbbgondolva érdekes jelenkori vonatkozásai vannak. Magyar szinkronnal néztem, de angol felirattal jobb lett volna, mert izgalmasak lehetnek az ír és a rekonstruált korabeli New York-i akcentusok.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .