a köldök

testrészek sorozat

Amikor még nagyon szerettem volna újságíró lenni, bő tizenöt évvel ezelőtt, folyton jegyzeteket készítettem mindenféle témákban.

Most került elő egy jegyzetköteg, kacagok nagyokat. Hogyaszongya:

A KÖLDÖK (!!!)

angolul: belly button

kisbaba: cuki, sok ápolás, hintőpor stb., csonk leesik

otthonszülés: hosszúra hagyott köldökcsonk; csak akkor vágják el, amikor már nem pulzál

köldökzsinórvér- és őssejtmaffia

nyakra tekeredett/összecsomózódott köldökzsinór: magzati kockázat

“köldöknézés”

Buddha köldöke

a világ köldöke: vita, hogy Delphoi vagy a Húsvét-szigetek: Rapa Nui.

Ezek az én egykori jegyzeteim, zöld töltőtollal. Azóta a következőket tudtam meg a témáról (mert az újságírást odahagytam, de a témákat nem — figyelek azóta is):

Kislexikon:

(umbilicus), a has elülső felszínén fekvő heges behúzódás, maradványa azon helynek, melytől a magzatban a köldökzsinór indul el.

Dávidnak mindig mondjuk, hogy annyit löktem a hintán egy ujjal, hogy egy lyuk lett a pocakján, meg lehet nézni, ezen ő nagyon röhög, de igazából már unja.

Mindhárom gyereké kerek, nem nagyon ragyás, tökéletes.

Felfogható egyes szám első személyű (ikes!) igének is: én köldök, te köldsz…

Az emberi test geometriáját Leonardo da Vinci fedezte fel. Vitruvius-tanulmányában a köldök az emberi test közepe: a négyzet átlóinak metszéspontja, egyben a kör középpontja:

Vitrovius

fárasztó lehet tartani ezt a keretet

Nem is az átlók metszéspontja, na. Sőt, a fiam szerint nem is négyzet.

Sidney-i tudósok IgNobel díja 2002-ben a köldökpiszok elemzéséért:

INTERDISCIPLINARY RESEARCH: Karl Kruszelnicki of The University of Sydney, for performing a comprehensive survey of human belly button lint — who gets it, when, what color, and how much.

Volt-e Ádámnak köldöke? A sixtusi kápolna ábrázolásán, úgy nézem, van.

A köldök szexi. A szexuális cenzúra történetében sokáig a női fanszőrzethez hasonló helyet töltött be: pontosan úgy retusálták. Aztán: megmutatni, bikinikultusz, a haspólók nyolcvanas évekbeli diadala. Az meg erotikusfilm–klisé, hogy eper/pezsgő/tejszín bele (jaj). Desmond Morris, a pöttyet maszkulin-szexista antropológus-etológus szerint a hosszúkás köldök azért szép, mert a vulva rését idézi. Magam a férfihas és -köldök rajongója vagyok. Vicces és megható, amikor felül redő.

Az Énekek Éneke, ez a csodálatos erotikus kompiláció, amely rejtélyes módon túlélte a kanonizációt, más eszményt mutat be. A női testrészek leírásakor kiemelt helyet kap a köldök.

Mily szép a lábad a sarudban, fejedelmi leány! Csípődnek hajlása olyan, mint valami ékszer, amelyet művészi kezek készítettek.
A köldököd akár egy kerek csésze. Ne hiányozzék a fűszerezett bor se! A hasad olyan, mint a búzarakás, amelyet liliomok kerítenek körül.
A két melled, mint a gidák, a gazella ikrei.
A nyakad mása elefántcsonttorony, szemed a hesboni tavakhoz hasonlít, a Bat-Rabbim felé vezető kapunál. Az orrod olyan, mint a Libanon tornya, amely Damaszkusz felé néz.
Fejed, mint a Kármel, s fejeden a haj, mint a bíbor. Királyt tart bilincsben a hajfonatod.
Milyen szép vagy és milyen igézetes! Szerelmem, gyönyörűségem
Akár a pálmafa, olyan a termeted, a melleid meg, mint a szőlőfürtök.

Szülés után megváltozik a köldök, van, akinek köldöksérve lesz, másnak megváltozik a formája. A szétnyíló hasizmok a köldök környékét érintik. A striák is a kldök köré rendeződnek,

Én nem bírom elviselni, ha megérintik, elviselhetetlen. Egy elég nagy, de világos anyajegy van mellette, jobb oldalon, három centiméterre. Kiskoromban is kerek volt, icipici kidudorodással, most mély és kemény. Terhesen kifeszült, domborodott, az egészen riasztó volt, ugyanakkor valahogy büszkeség is: íme, a mélye.

Kövér embereknek csak csík a két hurka között.

Ez meg egy komplett kultúrtörténeti bejegyzés: Rosta Erzsébet: A köldök

A magyar Wikipédián nincsen köldök szócikk, van ellenben köldökszösz. Angol neve belly button fluff.

A köldökszösz vagy köldökpihe a köldök üregében felgyűlő bolyhos szálak neve.

Sokan megfigyelték, hogy a nap elején és a nap végén egy kis csomónyi szösz található a köldökükben. Ez a a testszőrzet által a ruha szálaiból kikapart szöszből áll. Nem teljesen világos, hogy miért gyűlnek össze a szöszök. Egy hihető magyarázat szerint a hasi szőrök és a ruházat dörzsölődése statikus elektromosságot gerjeszt, ami segít a ruha szálait, illetve az elpusztult hámsejteket összegyűjteni.

Georg Steinhauser vegyész a Medical Hypothesesben megjelent cikke szerint az apró szöszdarabok először a szőrben jelennek meg, és a nap végére vándorolnak át a köldökbe. Azt is állítja, hogy a szőr pikkelyes szerkezete növeli a horzsoló hatást, amit az ing vagy póló apró kis szálaira kifejt, a hasi szőrzet köldök körüli koncentrikus elrendezése pedig a szöszöket a köldök felé irányítja.

Kaptok még egy demotiváló mémet is, aztán elég legyen a rajcsúrozásból, tessék kávét inni!

pöszmöszVan még egy tetkó, nesztek:

majomseggÉs kaptok egy gyönyörűséges gyűrűt is, de aztán elég legyen.

köldökgyűrű

24 thoughts on “a köldök

 1. “Desmond Morris, a pöttyet maszkulin-szexista antropológus-etológus szerint a hosszúkás köldök azért szép, mert a vulva rését idézi.”
  Vicces ez a Desmond, szerinte az ajkak a szeméremajkak, az orr a pénisz jelzője, mármint ha nagy és vastag, az jó, mert máshol is nagy és vastag, értitek? Egy nagy és vastag orrú nő élete így különösen pajkos, nem is beszélve egy erotikusan telt ajkú férfiéról.

  Kedvelés

 2. A hozzáérés gondolatától is kiver a víz. Szép és szexi köldököm volt, aztán a harmadik vemhesség alatt kinyúlt körülötte a bőr. A kedvesnek meg nagyon tetszik, nyúlkált volna hozzá, hamar megértette, hogy ezért ütök.

  Kedvelés

 3. Engem egy időben (18 évesen) az foglalkoztatott, hogy ha magzatkorban a köldökzsinóron befelé áramlik a táplálék meg az oxigén, akkor nyilván egy felnőttnél is a köldöktől befele létfontosságú erek vezetnek. Egy vakvágány, zsákutca, útlezárás. Mi történik velük később? Használják esetleg a gyógyászatban?

  Kedvelés

 4. Szia! Csak egy apró észrevétel:

  “Az emberi test geometriáját Leonardo da Vinci fedezte fel. Vitrovius-tanulmányában a köldök az emberi test közepe: a négyzet átlóinak metszéspontja, egyben a kör középpontja:”

  Helyesen: Vitruvius

  Ez bizonyosan nincs így, hiszen Leonardo pont, hogy Marcus Vitruvius Pollio I. században élt építész De architectura c. munkáját használta fel ehhez a grafikához, amiben részletesen kifejti az emberi test geometriáját az épületekre vonatkozóan. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy Leonardo grafikája az első, általunk ismert vizuális megfogalmazása Vitruvius arány elméletnek.

  Ld.: http://www.romaikor.hu/tudomany/vitruvius___tiz_konyv_az_epiteszetrol/iii_konyv_(aranyok)/cikk/a_templomok_aranyai

  A másik csak egy apróság, bár elvileg helyes, de gyakorlatilag szakmai körökben senki nem hívja sixtusi kápolnának, hanem Sixtus-kápolnának. Amúgy az építtetőre, IV. Szixtusz pápára utal a név.

  Az első emberpárt hagyományosan köldökkel szokták ábrázolni, de pl ezen a canterbury zsoltároskönyv illusztráción, mintha nem lenne köldökük. Úgy látszik más is elgondolkozott ezen a köldök furcsaságon 🙂
  http://www.metahistory.org/psychonautics/Wasson/EadwinePsalter.php

  Az Énekek énekére a tipológiai megközelítéssel elég egyszerűen rá lehetett húzni, hogy Krisztus és az egyház kapcsolatának allegóriája, így benne maradt, szerencsére 🙂

  Üdv egy művészettörténész 🙂

  Kedvelés

 5. Hogy is mondjam?
  A mai témaválasztás enyhén meglepett, vakargatom a fejemet, miközben próbálom összerakni az értelmét.
  A majomsegg a végén egészen szürreális. 😀
  Meg úgy az egész poszt önmagában is. Zavarba ejtő.

  Kedvelés

 6. nekem egészen az első gyerekem megszületése utánig fóbiám volt, hogy nagy a hasam (akkor rájöttem, hogy egy frászt volt nagy, szép volt és lapos), próbáltam eltakarni, így aztán csak nagyon kevesen láthatták a csodálatos, gyönyörű köldökömet – de amikor egyszer kiraktam, na az volt az életem legfelszabadultabb időszaka (néhány nap), nagyon szimbolikus volt. kaptam is a megjegyzéseket, el voltak ájulva tőle, külföldiek kérdezték, hogy van ez magyarul, aztán meg dőltek a röhögéstől, tényleg, hogy hangozhat egy németnek/spanyolnak/akárkinek az, hogy köldök?

  most már elég csúnya a köldököm, totál kinyúlt, a terhességeknél azonnal kifordul, most is egy külön kisgömb a nagy hasamon. de azért a fogyás meg a torna majd segít rajta egy kicsit.

  Kedvelés

 7. Visszajelzés: a gyerek nem életcél | csak az olvassa — én szóltam

 8. Visszajelzés: …és te is kövér vagy | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.