eufemizmusok 4.: szerelemféltés

Itt van például ez a hír, és egy részlet belőle:

Múlt pénteken egy nőt holtan, egy férfit életveszélyes állapotban találtak egy szigetszentmiklósi lakásban. A nyomozás során megállapították, hogy mindkét áldozat a szigetszentmiklósi rendőrség hivatásos nyomozója, és a gyanú szerint a rendőrnőt szerelemféltés miatt ölhette meg kollégája, akivel korábban érzelmi kapcsolatban állt. A nő megölése után a férfi a gyanú szerint magával is végezni akart, és késsel maga ellen fordult.

2012-ben azt a körülményt, hogy egy nővel az elkövető korábban érzelmi viszonyban volt (vágyakozott utána? lefektette egyszer? néha beszélgettek? együtt éltek?), és utána nem bírja elviselni, hogy már nem, hogy mondjuk a nő nem akar vele szóba állni, találkozik más férfiakkal, nem költözik vissza hozzá,

szerelemféltésnek

nevezi a rendőrségi közlemények nyelve és nyomában a sajtó is.

És kimész a piacra, vagy marad tíz perced a gyerek beadása után a miklósi ovi előtt, és elbeszélgetsz a szomszédasszonnyal, és azt mondod, vagy azt mondják neked: hát ennyire szerette! Hát élni sem akart tovább!

Fordítsuk le: elhagyta, nem akar vele találkozni, nem viszonozza az érzéseit, és inkább megöli, mint hogy ezt elviselje. Kifigyeli, eltervezi, eszközt szerez, heves szóváltást követően stb., és leszúrja.

A szerelemféltésből támadó férfiak (szinte mindig férfiak, megjegyzem) nem a szerelmet féltik: szerelemről szó sincs ezekben azt esetekben.

 1. nem szerelem
 2. nem féltik a szerelmet, hanem meggyalázzák
 3. nem azért csinálják, mert a nő lenne a fontos vagy a kapcsolat helyreállítása, hanem a hatalom demonstrálása: “ha nem úgy lesz, ahogy én akarom, akkor megöllek”

A filmek, regények, dalszövegek, nyálak miatt szokás az önző, indulatos, birtokló, kontrolláló, zaklató, bosszúálló viselkedést a szerelmi szenvedély megnyilvánulásainak  körébe sorolni, de nem az. Hanem

bántalmazás, erőszak

Szép keretet ad neki a társadalom értékrendje, sztereotípiái, nyelvhasználata.

Ha már itt tartunk, a szakítás, válás utáni önpusztító viselkedés sem ugyanaz, mint hogy “annyira szerettem, hogy meg akartam halni”, hanem önpusztítás, szerfüggőség, kényelmes menekülés, az önfegyelem hiánya, a legtöbbször pedig zsarolási eszköz. (Elköltözésem idején kérdezte a bántalmazóm: és ha én mondjuk most öngyilkos leszek, azért ki lesz a felelős? Mindegyik megkérdezi. Sőt: nem tudok dolgozni, ezt is neked köszönhetem. Kedves utódom, olvasod ezt?)

A gyerek elvétele, elperlése sem azért van, mert annyira szeretik a gyereket, hanem azért, hogy bosszút álljanak az anyán.

Kedves büntetőjogász olvasóim! Enyhítő körülmény lehet-e a szerelemféltés mint testi sértés vagy emberölés, emberölési kísérlet indoka? Azt látom, hogy a Btk-ban nem szerepel a szó. Miért nem súlyosító körülmény, miért nem számít aljas indoknak? Miért alapeset, miért nem minősített eset a bűncselekmény, ha a féltékenység az indok?

Tegyünk rendet az agyunkban is mi, laikusok: miért érezzük érthetőbbnek a gyilkosságot, ha szerelemféltés áll mögötte?

Itt, ahogy az utolsó bekezdésből is kiderül, nem ez az enyhítő körülmény. És súlyosító körülmény az, hogy a hozzátartozója sérelmére követte el.

Gábor “gyerekesen szerelmes volt a feleségébe”, idézi a gyilkos jó barátjának szavait a Zsaru magazin. Juhász Géza elemzését a bűnügyi sajtó eufemizmusairól itt olvashatjátok.

Spronz Júlia mondja Damu Rolanddal kapcsolatban:

Még a jogszabályok is úgy fogalmaznak, hogy a párkapcsolati erőszak kisebb súlyú cselekmény, ez szó szerint szerepel az új büntető törvénykönyv tervezetében. Persze nincs min csodálkozni ott, ahol a „szerelemféltés” még létező kategória, ráadásul nem minősül aljas indoknak.

Keátsátuk hármul: a szerelem nem ilyen! A szerelem szabad, nagylelkű, felelős! A birtoklási vágy nem szerelem! A “csak akkor jöttem rá, mennyire szeretem, amikor elhagyott” nem szerelem, és nem megható, hanem lúzerség és úgy kell neki!

8 thoughts on “eufemizmusok 4.: szerelemféltés

 1. Fú, de jót írtál! Kellene továbbképzéseket tartanod a rendőrségen. Bár, amikor az ilyen “szerelemféltéses” elkövetően egy része rendőr, akkor nem is tudom, mit várunk…

  Kedvelés

 2. Jesszus, de ismerős a “miattad nem tudok dolgozni”, a “csak most jöttem rá” és társai… És a mindenféle botrányos és erőszakos cselekmény a SZERELEM nevében. És hány nő belemegy ebbe, megbocsát, visszafogad, megsajnál, aztán újra erőszak, újra megsajnál. És ez a megsajnálás-ösztön (ami a nő gyengesége, a férfi agresszió kiegészítő párja) olyan erős tud lenni, hogy elfedi a józan észt, századszor is.

  Kedvelés

 3. Ismerős. Nagyon ismerős, nincs fizikai agresszió, csak a gyerekeken át verbális. És mégis nagyon rosszul esik. Mondjuk annyira rosszul nem eshet, hogy megsajnáljam 🙂
  Most jelenleg az új emberrel is a “miattad nem tudok” fázisban vagyunk, csak ez még az örömteli része…

  Kedvelés

 4. Engem is ezzel tartott vissza…mehetsz, de egyedül A gyerekeket nem viszed el.
  (Tegnap tudtam meg, hogy Nicolas ismét szingli. 4 hónapja meg leégett a fogadóirodája, de teljesen, 400 ezer eurós kár…Pedig én soha nem kívántam neki rosszat, még akkor sem, amikor a baleset után nem jött be a kórházba-szerelemféltésből sem.)

  Kedvelés

 5. Szerelemféltés… amíg szerelem van, nincs féltés. Ha elmúlt, jó esetben jön helyette szeretet, nagyon mély, akkor megint csak nincs féltés. Ha egyik sincs, hát akkor meg inkább hagyjuk az egészet. Úgyhogy ez az egész tényleg az agresszió rettentő nyomorúságos formája.
  “A gyerekeket nem viszed el” – mekkora szarban lenne, ha rá maradnának a gyerekek… Persze, ha nem így van, akkor tisztelet a kivételnek.

  Kedvelés

 6. Ha jobban belegondolok, már a kifejezést sem értem…mit is félt pontosan és kitől? a szerelemérzést, hogy elmúlik, hogy nem kölcsönös….vagy a szerelmét, az érzést, amit a másik nem tisztel…vagy a partnerét, mint szerelmét, akit visz valaki más? …hisz “szerelemben, háborúban mindent szabad”…

  Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.