atomfegyver

Az atomfegyvert is a végén vetik be, meg a kánai menyegzőn is a végére maradt a jó bor. A talmi elleni hadjáratunk méltó lezárása volt a tegnapi este: a Peer Gynt az Örkényben, Ascher Tamás értelmezésében, akin nagyon meglátszik az operarendezés hatása; a hagyományos díszlet — kartonpapír hegyvonulatok és műanyag sivatag – teljes mellőzésével, majdnem csak a műszaki jellegű színpadi tárgyak (tűzoltófecskendő, hangfal, fúrógép, radiátor) felhasználásával és Isten Tudja Honnan Jött (ő biztosan) Polgár Csabával a címszerepben.

Nehéz és hosszú szöveg ez, erős kezű dramaturg fékezi csak meg. Mivel nem kifejezetten oda íródott, színpadra alig vihető filozofikus részletei (a radikális individualizmus költeménye, ahogy MGP fogalmaz) mindig fejtörés a rendezőnek. Kúnos László–Rakovszky Zsuzsa fordítása a gyönyörű beszédű Polgár Csaba és Kerekes Éva hangján nagy élvezet: sejtjük, ahogy a csendes madárcsicsergést érzékeljük, hogy vers, de a vers nem gyűri maga alá a szinte élőbeszédszerű természetességet.

Az elhibázott élet szívszorító apoteózisa ez az előadás. Dermedten várom a létértelmezés szürreális metaforáját: Peer díszgomb lehetett volna a világ mellényén, de selejtnek bizonyult, mehet az öntőkanálba. És amikor megjelenik az öntőkanál egy epizodista kezében, a férjem, aki mindent ért, és elismerően bosszankodik a szünetben, hogy ez a színvonal nem hagyja aludni, megszorítja a kezem. A másik híres szöveghely a hagyma. Peer sorra hántja le személyisége héjait, keresi, ki ő a szerepei mélyén, de a héjak alatt nincs mag: a hagyma csupa héj.

A világirodalom legszebb részlete pedig, tudom, hogy hetente másnak ítélem ezt, de most tényleg átszakad a célszalag: Aase halála, ahogy ezúttal Peer veszi ölbe és meséli halálba az anyját. Nem csak én viselem fuldokolva a szikáran eljátszott, a szöveg erejét érvényesülni engedő jelenetet, mögöttem egy hasonló lélek is zokog, zavaróan más ütemben.

Aztán lebben a célszalag az évtizedeken át várakozó, eszement hűségű Solvejg megrendítő mondatakor is az utolsó percekben: egyetlen dallá tetted az életem. Szandtner Anna karakteres, csendes, szőke, és irigyeljük nem csak a hitét, norvégmintás kötött ruháját is — én, így taknyosan, még attribútumát, a bögre filteres teát is.

Olyan élményem volt ez, annyira találkoztam a művel, hogy szégyellem, hogy csak most (bár Zsótér extrém látványvilágú krétakörös változata is főbe kólintott öt évvel ezelőtt). És hát minden művel kapcsolatban, amelyet így értek-élek (Bovaryné! Bovaryné én vagyok!) kínzó törekvésem, abszurd reményem, hogy a diákjaimnak is ennyit jelent majd. A Peer Gyntöt nem tanítjuk egyébként, és mennyi mindent nem — ezért is dühítő, ahogy Spiró György mondja a tegnapi Magyar Narancs-interjúban, hogy közepes vagy gyenge szövegeket erőszakolnak a tantervbe, a kánonba, miközben a remekművek kilencvenöt százalékára nem jut idő.

Polgár Csabát én a János királyban láttam először, ó, de vicces volt, csak most tavasszal, mert amikor végzett és játszani kezdett, én épp szülési szabadságra kéredzkedtem a nézőtérről. Már rendez is a társulatában. Még nincs kész, már elemi. Nem attól lenyűgöző, hogy nem bakizik. Az állóképessége is döbbenet, végig és sok nehéz szöveggel és bravúros mozgással van a színen, belefér a vége felé a nyelvbotlás, de egyszerűen a szenvedélye, a lénye elemi.

Szeretem Aschert, szeretem a rendezéseit, a felfogását. Szeretem, mert járhattam hozzá egy másik Ibsen, a Vadkacsa próbáira, amelynek premierjét együtt láttam az akkor még nem férjemmel, de attól az éjszakától fogva szerelmemmel; és szeretem Aschert, mert beszélgetett velem, segített, komolyan vett, amikor én rendeztem az általa ősbemutatott darabot a diákokkal. És szeretem őt ezért a Peer Gyntért, nagyon.

Itt a nyár, porosodik a függöny. Én meg türelmetlenül várom az őszt, hogy újra a világot jelentő székre ülhessek.

4 thoughts on “atomfegyver

  1. Visszajelzés: top 10 — színház | csak az olvassa

  2. Visszajelzés: az utolsó réteg | csak az olvassa

  3. Visszajelzés: a rettegés május közepén | csak az olvassa

  4. Visszajelzés: micsoda este! | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.