2021 tavaszi edzésnapló

Bevezetésként itt van a lényeg:

sporttörténet

testösszetétel

hát én erőt, formát, fürgeséget, szexi érzést, önmeghaladást, fájdalommentes térdet, nyakat, hátat, bokát, derekat. bikinit. lerohanni meredek ösvényen, lehajolni könnyen, fél lábon megállni, fölszaladni lépcsőn, gátlástalanul, óvintézkedés nélkül a következő évtizedekben is. nem sántikálni. a genetikám eléggé okés, nem baszódtak el a hormonjaim, és könnyen izmosodom. feszesnek és mozgékonynak lenni jó, a hétköznapokban és a szexben is. csak bele kell tenni a melót.

Július 29. Elkocogok vásárolni és pénzért, de ez csak 1,5 km. Oldalemelés és vállból nyomás. Holnapi hosszú távra pihenek.

Július 28. Maci megszerelte a gépemet bicskával! Tett bele egy szelet szalonnát is egerek ellen.

Megint jóga, a nyaralási hétfő pótlása, jaj, nagyon jó volt. Utána kis kávés-sárgabarackleveses tűnődés (Villa bagatelle), aztán fegyelmezett, kétórás úszóbelépő: 1000 tempó mell (19-20 tempó a 33-as medence, 1600 körüli méter lehet), negyedóra száradás, napsütés, 12 perc szauna.

L. elhozta a kutyát, bicikli, busz, ebszállítás.

Július 27. Reggel pár oldalemelés, délelőtt futok egy kicsit, csak 3160 lépés, aztán bringa, Műcsarnok újra. Nézzétek meg a fotókiállitást, amíg lehet! Séta. Zöld smoothie, Déryné túrógombóc remek zene mellett. Bringa.

Július 26. Nyújtunk, kézen-fejenállunk, hidazunk Julival a strandon, sok evés, lovak, sétahajózás, hazaérés 11 körül.

Július 25. Mise előtt (!!!) futunk egy rövidet, 4550 lépés.

Július 24. Reggel futunk a parton, 5300 lépés, 5.11 km G. Ármin szerint.

Július 23. Délelőtt hatalmas biciklizés a hegyen, 24 km.

Július 22. Eléggé ájultan aludtam el tegnap este.

Kora délután a lihegő kutyával 5500 lépés futás, némi séta, szemétszedés, még 300, aztán 400 lépés futás, és bringával a városba.

Vettem szelént, cinket, ízületvédőt, maca- és bazsarózsa-kivonatot.

Július 21. Tegnap ettem tortát!

Reggel 50 ágyról felülés, 50 mély, hosszan kitartott guggolás.

2021. július, 2019. augusztus, 2021. május

Súlyzó: előreemelés 15/kar, oldalemelés 2×15, bokasúlyos lábemelés hátra 50, ugrókötél 150, fekve nyomás 15-ök. 4 kör.

Futás, 7580 lépés erdőben, van benne szint. Utána lépcsőzés (CBA-ba és haza). Még 300 m futás fönt a hegygeroincen.

Este úszunk Macival, 1 km (700 tempó). Szauna két körben. Bringa, amit lehet buszon vinni, isteni érzés. A downhilles nyikhajok őrjöngéséből a fogason nemcsak nekem van elegem.

Július 20. Reggel húszperces átmozgatás kézi és nagy súllyal, haskerék is, négyszer tízek: oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz karhajlítás, döntött törzsű kézi súlyzós felhúzás, inga lábanként 10, fekvőtámasz, overhead atg guggolás, egy fej fölé emelés, haskerék. Utána Kutyussal 5000 lépés futás. Biciklivel robogok a városba, a Műcsarnokba meg a dolgaimra, aztán haza.

 

Július 18. A mi kis tavunk! :DDD Igyekeztem öltözékemmel elrejtőzni! 7 km séta.

Július 17. Ez egy rettenetesen nehéz hét volt. Elkaptam valamit, nem tudok enni. Ma 9-től 10 km Lupa Beach, bennem volt, hogy ne menjünk, pedig gépjármű, de nagyon keveset és nyugtalanul aludtam, de mégis mentünk. Végig futottam, elképesztően nem esett jól. Nem ittam, mert nem volt pohár, és erre nem figyeltem, illetve nem akartam még jobban lelassulni. Előtte meg megnyomtuk pénteken a szaunát. És hát nem nagyon eszem. Infúzió lett a vége, a vénám szétdurrant. Hétfőn azonnal labor, ultrahang, pisi-kakivizsgálat.

Hazahozzuk Julit a csákvári táborából.

Július 16. Már jobb. Jóga (jövő heti előrehozva), mély és éles a figyelmem, ahogy mondja. Utána hosszú bringa a Dagályra. Ott az 50-esben V-vel úszunk, ezer tempó mell. Napozás, szauna.

Luxusvacsor (csak… nem bírok enni). Négy felnőtt és Dávid.

Este a kutyaséta végén ezernegyven lépés kocogás.

A rejtelmes erdő.

Július 15. Egy pici futás, a patikáig (fosás elleni szer), bevásárlás, hazaséta. Este úszás, de nem sok (15 hossz mell, 8 hossz hát). Szarul vagyok.

Július 14. Csak bringa, kiállításra megyek, kurátori vezetés a Ráth György-villában.

Július 13. A SEMMI napja. Nagyon szarul vagyok.

Július 12. Apámat engedik haza a szívkórházból, ott ténykedem, utána plazmaadás, uszoda, bérletet veszek és úszom 730 melltempót nyugisan 18 perc extrém szauna. Azonnal rondább az arcom, de ha élvezem? Délután egy kicsit kevésbé intenzív jóga, de van benne új elem. Bringával száguldok egész nap, este még moziba is.

Július 11. Ma csak kisebb séta a Pilisben, de így is bő óra. Nem mehettem futni Vivicittára.

Július 10. Délelőtt nagy séta a Pilisben, két órás, bő 8 km, aztán hasazok és kézenállok, vállazok, bicepszezem. Délután Dagály, és VÉGRE igazit úszom, húsz hossz az ötvenesben, 568 tempó. Még egy kis hasazás (amitől másnap a csípőhorpaszizmom fáj). Szauna.

csak a sajtó kedvéért mosolyog!

Július 9. Séta a hegyen (futni indultunk, maciboka-rögzítővel, háromszáz méter után nem erőltettük). Akartam még futni, de jött a vihar, meg belelendültem a razolásba.

Július 8. Strand, szauna, hideg vizes merülés, pici úszás, némi gyaloglás. Tegnap éjjel volt egy darab szülési (vajúdási) fájdalmam, derékba is kisugárzott, döbbenet volt, pedig csak menstruálok. Nem szokott ilyen lenni.

Július 7. Kirándulás, lángos, Csacsi-rét, ott olvasok (McEwan: Őrült szerelem), János-hegy, Béka-tó, mert megígértem. Ők libegővel, én kutyával a hegygerincen haza. szűk tízes.

tökrement, most jött új

“tó”

Július 6. Délelőtt napozom és kézen állok. Úgy nézem, dolgozik a hasizom.

2016 júliusa

Este megyünk egy nagyot, kétórás séta, üvegkidobás (elvágtam a kisujjam durván), ez visszafele hegymászás. Szentjánosbogarak, nevetés. Majdnem éjfélkor, harrypotterolvasás után összeszedem magam, húsz perc pihenő nélküli súlyzózás, vészesen csökken az erőszintem, mondjuk aki mostanában otthon (nem légkondiban) edz bármit, az már király.

Oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz, döntött törzyű felhúzás, overhead guggolás, ezek kézi súlyzóval. Merev lábas felhúzás és fej fölé vitel a nagy, rudas súllyal. 10 ismétlések, három körben, vállból és bicepszből 2×15-ök egy sorozatban (súlyzócsere). Hasazás (ágyról).

Július 5. Intenzív megélés a másfél órás, lassú jóga alatt. Bringázom.

Július 4. Reggel vállazok (van valami a jobb vállammal elöl), este megyünk egy igazán nagy, 14 km-es kört. Gyaloglás, mert Maci bokája kiment a héten.

Július 3. Leugrunk a Balatonhoz apámhoz meg át a déli partra egy buli kedvéért, előtte futok gyorsan 5000 lépést a kutyával (egyre rövidebbek a futások, és egyre lassabban futok, szólongatom, kakit szedek, bevárom…), aztán úszom vagy 500 métert, eleinte úszószemüvegben, később katicát mentek és aztán már nem teszem be a fejem. 🙂

Amúgy parti víg diskurálás, sok sör. Viszont nem ettünk sokat, és az is főleg zöldség (csülöktál: nem kérek krumplit, de dupla adag saláta).

Július 2.

Már reggel gyakorlatozom: oldalemelés-vállból nyomás-felhúzás-merev lábas felhúzás- guggolás-fekvőtámasz, sok sorozat, mindenből 15, kivéve a súly nélküli guggolás kávéra várakozva, az 50..

Július 1. Ezt a napot Balázzsal töltöm, konzumálunk (kávé, süti, később grillezett garnéla, sör, sült zöldségek, szederleves túrógombóc betéttel), megnézzük a Millenáris Szállparkot, a kész részét, ez a séta. Mindig csak mellette bringázom el. Van lift is és elég zöld már a befuttatott fémszerkezet. Trendi, tágas, üvegablakos, nyitott pavilon étterme van a Margit körútnál, inkább ebédre szakosodott és norvégos a kínálat, meg van még menő ez-az (művészeti lapok, dizájnújság) és drága borok mindenféle országból. Érdemes a létesítményt bejárni, szépek az utcabútorok, van tó, napozófekhelyek, egy focikapu és rendőrök (hogy a nyomor ne vegye birtokba). Szedtem szemetet.

Este, míg dinnyét eszik a népem, a teraszon bokasúlyban nyomtam 50 lábemeléseket minden irányba, és ennyi mára, bealszunk már a film alatt (a gyerekek kedvéért: Taxi).

A június mérlege, öt olyan forró nappal, hogy nem nagyon mentem ki napközben a vastag falaink közül:

enyhe, napi rutinba is sorolható, de fél óránál hosszabb gyaloglás, kutyaséta, bringa, átmozgatás: 16 alkalom

közepes, kisebb súlyzó, izommunka, nyújtás, jóga, 4 km-nél rövidebb futás (ezek mindig 3,86 km-esek, mert egy adott útvonalon futok): 17 alkalom

zúzás, nehéz és/vagy terepfutás, intervall jellegű; hosszú súlyzózás, hosszú/terep bringa: 8 alkalom

Június 30. Ma is egész nap írok és rajzolok, novellapályázat van.

de még az esti évfordulás vacsora előtt elmegyek futni, 32 perc, a kutya tempójában, 4000 lépés.

Június 29. Egész nap rajzolok, meg Dórámmal kávézunk, oda bringával, a kutya is jön. Írok is, este jön Maci, vajon párolt karfiolt eszünk szalonnával és sörrel. Segít, bő egy óra súlyzózás, hasazás is. Ő egy tízest futott.

Június 28. Bringával hasítok a városba, délután koncentrált jóga.

Június 27. Futás a szokott útvonalon: 3,86 km. Nem fér bele több, mert ma két városi, vezetett séta is van (Véresmajor; Aki versben gyónt – Pilinszky 100). Mindkettő Hosszúlépés, és nagyon ajánlom mindkettőt. 4000 és 6000 lépés.

Június 26. Hazahozzuk a táborból a gyerekeket. Dinnye és lecsó! Este nagy séta a hegyen. Előző napokon csak bringa.

Június 24. Bringával leszáguldok, mámorító a trópusi klímában a menetszél. A Tabán füvén heverészünk Katával, belemegyek a locsolóberendezés spriccelésébe, piknikezünk fagyasztott gyümölcsökkel. Mai hír, hogy nemsokára mehetek én is uszodába, ahh! Az úszószemüveg mondjuk nem tesz jót az alsó szemhéjamnak.

Jóga (hétfőről halasztva). Másfél óra figyelem, nyugalom. Ebben a pózban mélyre megyek már és könnyen. Nyúlik a comb, csípő.

Június 23. Bringával megyek a forgatásra délre, előtte csak kutyaséta, ott kézenállok. Nem valami aktív nap, nem is érzem jól magam, de hát iszonyat meleg van.

még saját hajban, de már sminkben

Fodrász (aki kérdezte, hogy eddzen ennyi munka mellett, persze ez álkérdés volt): hú, mennyi hajad van. Meggyógyítja azt a két évvel ezelőtti szemét beszólást. Szóval nincs harag, csak nem szeretem szállítani a kifogásokat.

A nap végén a meccs alatt az öltözős (pincében forgatott) jelenetben ki kell bontanom a hajam, elég markánsan látszik, ahogy tűzögetem fölfelé. Erre Julia, a rendező választott ki, mert mindenki gombol, harisnyát húzagat, alsószoknyát köt meg. De még a hajtűt is leejtem.

Június 22.

Végre nyugi, pihenés, rajzolok és hasazok. Itthon ez a viselet. Ilyen maradt a hajam (fel volt tűzve).

téves szandálválasztás… ragtapasz.

oldalsó has, tudom külön feszíteni:

Pár itthoni apróság mellett egész nap olvastam, rajzoltam vagy húszat (háromféle téma, lásd itt és itt), este 4800 lépés futás már 10 után, sötét erdőben. Jó lendület. Pont jön Maci bringával az elágazásról (munkahelyi búcsúvacsor’), amikor még kunkorodnék plusz kétezerre, de jó ez így, 29 perc.

Június 21. Bringával érkezem, Maci szerelt föl új fékpofákat, és hosszabb az út, sietek is, mert a Lánchidat lezárták. Ma viszem a gumiszalagot, és mindent megteszek, hogy minél később öltöztessenek. Egy kis átjárószobában, ahol sötét van, nem járkálnak, csak egyvalaki olvas, és lichthofra néz, jár a levegő, nyomom. Guggolok, bicepszezem, kézen állok, lábat emelek hátrafele, combot nyújtok, spárgázom és nagyon jól átmozgatom a derakamat, sok hátrahajlással. Közben figyelek, hívnak-e. Kellemes félóra. Hogy miért nem hagyom ki? Mert jól ismerem, mit tesz a forgatás, a jelmezben várakozás. Ha egész nap ülök vagy állok, estére fáj mindenem és megőrülök.

Ez is selected, nem basic (11-ért nem jönnék). A kiemeltekhez kell tudni angolul, gyorsan, dumálás nélkül reagálni és érteni az instrukciót, meg persze nem késni, nem lemondani, nem lehet tetoválás, piros haj, sminktetoválás, géllakk. Most jó sötétre fújták a hajam. Néha számít a test, testalkat, testi skill, vagy csak az, hogy oda kit képzeltek el. Ma csattant a fülem mellett a csapó, közelikben voltam a főszereplők mellett, váll, arc is belóg (sorban állunk aggódva a fizetésért). Egyénített feladatom tegnap volt, hiperinflációs pénz számlálása pult mögött (kasszás vagyok a luxusáruházban). Kiválasztott a kezem alapján a rendező, amiben persze része van annak is, hogy eleve kiemelt vagyok. (Ha basicet választ, az szóvá teszi, hogy ez kiemelt munka, és igaza lenne.)

A legviccesebb az volt, amikor egy elég nagy és pocakos technikus srác a felvétel alatt a pult mögé leheveredett, ott mégis jár a levegő, mondjuk egy olvadt ragasztójú dekorelem kis híján agyonütütte, kilógott a pocak is, én meg ott pakolom a pénzt, iszonyat mennyiség van, talicskával tolja ki az egyik szállítófiú a jelenetben, ilyenek, de jóval nagyobb címletek:

és akkor elkezdtem szórni rá a pénzt, ahogy ott feküdt, abból készült egy elég jó videó a másik technikus révén.

Este elképesztően pihentető idill, csend van, grill és más javak, beszélgetünk, lelazulok, megnézzük a Zsámbéki-féle A mizantrópot. Csodás így együtt aludni, hogy csak ketten vagyunk.

Június 20. Forgatás előtt futni megy az előrelátó statiszta, aki nem volt napok óta, 28 perc is valami, 4750 lépés.

Ujjatlanban és leggingsben érkezem, persze a fodrász szóvá teszi, hú, te edzel (a vállamat,az elég látványos), és a kolléganőtől, jobb felől, de nem tudok odanézni, mert sütik a marcelt, elhangzik az álkérdés: mondjam meg, heti 5 nap 12 órás munka mellett hogy eddzen? komolyan veszem a kérdést, tehát nem érzelmileg válaszolom meg, amire szüksége volna (felmentésre, elutasítva a mázlista otthondolgozót), hanem racionálisan: fejtegetem, hogy ebédszünet, telefonbasztatás-netflix-körmösnél töltött időben… én még jelmezben is guggolok… normák átalakítása, ne legyen ciki félrevonulni, súlyzók, gumiszalag. Na, abba is maradt a beszélgetés, a valós megoldásra senki nem kíváncsi. Tényleg össze kéne önteni egy nagy halomba azt a rengeteg erőfeszítést, kitartást, szívást, fájdalmat, mindjárt nem menne ez a méregetés. Csak az eredmény kéne, argh. Azt szeretem a sportban, hogy valamit valamiért, nem lehet csak dumálni róla, tiszta üzem.

Nyíltan rosszindulatú volt a nő, nem érdekli az erőfeszítés, csak hogy megmagyarázhassa, ő miért nem. Meg aki nem tanult meg edzeni (nem fejlesztett pár gyakorlatot könnyű szokássá, nyög, mert fáj, vagy bizonytalan), az nem is fog akarni.

Június 18. Megint kimentünk (most V-vel és Aquincumtól vonattal) a Slötyire, utólag, már napozáskor jön a két közeg, hogy nem szabad fürdeni, hát, NAGYON SAJNÁLTUK. Ez enyhe bringa (11 km, a Kálvintól, meg ott még 3), és mondjuk 500 m úszás. Aztán hazabringa.

Június 16. Reggel hasprések (mindig 50, ágyról lelógva). A tegnapi miatt mértékletes evés, tojás, majonéz, szalonna és sajt. Ugrókötelezek egy keveset. Kávé, sok víz. Este futok egy kicsit a kutyával bevásárolni (3 km), visszafele gyalogolva cipelem. Aztán durbincs, lazac sütése és sok saláta, meg krumpli és hagyma kontaktgrillben. És rozé. Míg grillez Mac’, én bokasúllyal fenékre, csípőre végzek gyakorlatokat, lábemeléseket állva és négykézláb is, meg guggolok. Mindig, mindig mozgásban lenni, sokat nem mindig, de valamennyit.

Június 15. Az évzáró napja, ennek megfelelő rohangálás ünneplővel, eperért, suliba vissza, ez jó sok bringázás, hegyre tekerés (a zugligeti részen). És hát mindenféle sütik…

Június 14. Reggel meredek séta (csak föl), ez 3 km, bevásárolmányokkal, aztán bő másfél  jóga (komolyan mondom, hogy rohamos a fejlődés, féllábas és egyensúlygyakorlatok csukott szemmel, és nyúlik a csípő, comb, meg csavarások), utána némi bringa Budán.

Június 13. Biciklizünk (kimegyek elé, mert megérkezett), meg este is, de az nem sok. A streamnézés után G-nél alapos, félórás átmozgatás és súlyzó, híd, fejenállás, spárga, kézenállás is, guggolások, felhúzás.

Június 12. Okulva az előző napi hőségből és zivatarból, reggel kezdem a sportéletet: negyed nyolctól nyújtok alaposan, derekat átmozgatok, vállat körzök, kobra, galambpóz. Aztán a 30-as számot választom. Guggolás, a felálláskor oldalra láblendítéssel. Bokasúllyal lábemelés hanyatt, terpesz hanyatt (húzza lefele a belső combom is kötött nagyon). Lábemelések négykézláb, a tízcentis, meg állva minden irányba. A csípőhorpasz részem nagyon megerősödött, az is gynoid izom, benne van a 8300 grammban. Haskerék, hasprések, fekvőtámasz. Fekve nyomás. Teljes emelések 32 kilóval, merev lábas felhúzás közben (minden ötödik teljes emelés). 45 percnyi súlyzó. Figyelek a légzésemre. Kávézom, csend van.

 

Június 11. Reggel levisz Maci Dáviddal (lefele jól megy az agg jármű!), vásárolok be, gyaloglok föl a szerzeménnyel még hűvös árnyékos részen, ez az a 2,5, amit lefele futottunk vasárnap, de most a sulitól, ahova beadom a tízórait, az erdőn át megyek. Szemetet szedek. Itthon sokat kell írnom, határidők vannak, telefonok, főzök, meg olvasok angolul sokat, eü témákban. Elmegy a nap, ebédmeghívást felhőszakadás miatt lemondom. Ötven guggolás, pici vállazás (oldalemelés, vállból nyomás), döntött törzzsel felhúzás, tíz perc  csak. Este görögmitológia-felolvasás közben spárgát nyújtok, megtaláltam a technikát, hogy a térdemnek ne legyen kellemetlen. Szerintem számít, ennyi is. “Nem kell sokat dolgozni, csak mindig.” Ma még fagyit is ettem. Ami jégkrém.

Június 10. Még vérzek. Reggel 50 ágyról felülés és 50 guggolás fej fölött tratott kézzel, ennyi minden reggel kell a konyhai tevékenységek közepette. Kora délután kimentünk Dáviddal és Kutyussal Juliskámért (mindig felhív, hogy indul a fogas, menjek ki), egy kis eső volt, aztán elállt, de ez csak pár száz méter, így nekiindultam onnan egy hosszú, nyugis kutyasétának még, aztán negyedóra után éreztem az erőt, és kocogni, majd futni kezdtem. Terep, a fele ösvény. 8030 lépés futás, 5650-nél egy kis kapaszkodás, rönkátugrás, de azt nem számoltam bele. Napozom.

Ma ettem egy tálka behűtött, sötétpiros epret, négy kávét, ebből egy koffeinmentes volt. Egy főtt újkrumplit felszeletelve, vajjal, sajttal, petrezselyemmel, mellé maradék nagyon hagymás, olívaolajos, babérleveles paradicsomszósz, amit tegnap főztem nekik tésztához, hosszan bugyogtatva, és egy marék darált disznóhús pár cafat baconnel, mindez NDK grillben összesütve, az egész étel 35 deka. Egy kocka fehér, egy 65-ös és két kocka 78-as Lindtet (egy kocka 10 g), ezt a futás előtt. Miért Lindt? Elég megbízható minőség, nincs benne növényi zsír, semmi adalékanyag egy kis lecitinen kívül. Miért futás előtt? Este nem eszem már édeset, egy közepes bármilyen edzés  mindent megesz-kivisz-leürít.

Június 9. Reggeli hegyi barangolás. Utána bringával Belbudán (új DEXA), és szépséges kerthelyiségben menősködöm (írok). Este átmozgattam a derekam. A derék, keresztcsont, a csípő, főleg annál, aki nem sportol és naphosszat ül, olyan terület, hogy azt vagy naponta megmozgatja, vagy jönnek az iszonyú fájdalmak és a mozgáskorlátozottság. Mostanában keveset hidaztam, nem esett jól, meghúzódott vállam is, és veszítem el a képességem épp. Most felfénylik ez a közelmúlt, hogy bárhol, bármikor élvezettel le tudtam menni, nem kellett bemelegíteni se, és soha nem fájt. A dolgok, amelyeket adottnak hittünk és önfeledten éltünk meg, elveszíthetők. És ez figyelmeztet. Közben Juliska is mindenféle hidas dolgokat tanult (bógni) a talajtornáján!

A DEXA korrigálva:

Visszakaptam a seggemet és a karizmomat!!! Szóltam a május 14-iki mérés után, hogy máshol mennek a vonalak, elmagyaráztam, mitől ekkora a különbség, nem összehasonlítható így a két utolsó mérés. Nekik ez rutin, nem nézte meg a doktornő a részleteket, a panasztétel-emailem után sem. Most korrigáltak (újramérte).

A tavalyihoz képest (azt lásd május 20-nál) megvan a karom). A lábam valamivel izmosabb (de nem annyival, mint a rossz mérés mutatja), kevésbé zsíros, mint tavaly. A fenekem megvan: kevésbé zsíros, izmosabb (itt lábtól kerültek jó helyre szövetek). Mindez persze a törzsön is látszik (mert oda került a vállam).

Mi volt a hiba? A részletek. Stimmel, hogya teljes testen a zsír csökkent, az izom nőtt tavaly június óta, de a testrészek ijesztően megváltoztak (feltűnő csontvesztés, izomnövekedés itt-ott…), mert segédvonalakat a vállnál és a medencénél máshova húzták. “Eltűnt” a karomról egy csomó csont, izom és zsír, és a törzshöz számítódott. Egy másik segédvonal a medencém alját csapja le, sorolja az ottani csontot, izmot, zsírt a lábhoz. Két csigolyám csontszövete pedig a váll vízszintes vonalának helyzete miatt a fejemhez került. A bal oldali a helyes vonalú, tavaly júniusi, a jobb a rontott, májusi mérés:

És ebből ekkora különbségek lettek. Izom és zsír, május 14.:

Június 9., alig négy héttel később. A gynoid nagyjából a farizmot jelenti, csípőt, meg egy picit a combból:

Május 14., csont:

Június 9. A bordák újra akkorák, a kar csontja megvan, a lábé se nőtt annyit tavaly óta.

 

 

Jelen testi állapotom a legfelső, illetve látható a trend is. A dexa MINDENT zsírnak vesz, ami nem izom vagy a csont száraz (hamvasztás után is megmaradó) anyaga. Volt minden, izomépítés zsírral, izomvesztés-zsírvesztés, izomvesztés-zsírnövekedés és a legutóbbi változás: izomnövelés-zsírvesztés EGYSZERRE, a járvány évében.

Az InBody mérésben csak a zsírpárna-zsírt veszik zsírnak, ezért jóval kevesebb. Mellette zárójelben a normál tartomány.

Objektív forma:

Egy fontos link:

6 Steps To Lose Fat If You’re Over 40

Június 8. Bringa, városban ebéd.

Június 7. Ma hegyi séta, utána jóga, bringával föl s le. Este spárgát nyújtok.

Június 6. Hajnalban keltem, 45 perc intenzív súlyzózás a teraszon, de nem megúszós bicepsz, hanem guggolás is, overhead meg vállon tartott súlyokkal; hasprés súlyzóval, fekvőtámasz, ugrókötél, spárga. Utána (mivel az én rózsám is felébredt, és elfogyott a kávé, argh!) együtt (G., Kutyus, jómagam) lekocogunk a Lóvasút alá, és bevásárolunk. Ez 2,5 km. Kis szünet: megeszünk egy doboz jégkrémet (málnás-mangósat). Föl már nem kocogunk, de séta. És nekiindulunk:

Elmegyünk biciklivel a Slötyire, Pilisszentiván bányatavához.

“A sétány – amely az északi parton egy régi bányavasúti töltésen halad – minimális szintemelkedéssel kerüli körbe a tavat, hossza pedig pontosan egy kilométer, amik miatt kedvelt a futók, kocogók körében. A tó északi partján egy rövid szakaszon homokos föveny található, ahol – bár a tóban a fürdés hivatalosan tiltott – a nyári napokon számos strandoló gyűlik össze. Népszerű sportolási terep a tó télen is, amikor rendszerint korcsolyázók veszik birtokba a befagyott víztükröt. A tó déli partján közkedvelt étterem, a Csali csárda áll…”

Ez bringázásnak kemény volt, mert én kértem, hogy menjünk Budaliget felé, a Petneházy-réten át (ez tavalyi kép):

és onnan föl-le kis utcákon (Solymár, erdő, itt estem egyet). 18 km ez összesen.

Megtaláljuk kis partszakaszunkat, ahol nincsenek horgászok, és én úszom nagyot, át meg vissza (félórát, fáradásig. Utoljára november 9-én úsztam Katával). Heverünk a parton, olvasunk. A Csali-csárdában eszünk halászlevet meg derelyét, sörrel. Aztán a hosszú emelkedőkkel dús Solymáron át haza, és sok lejtő is: Széphalom, Hűvösvölgy, Pasarét. 35 km körül volt az összes bringa. És még egy félórás kutyaséta! Úgy alszom, mint akit agyonvágtak. Aludnék, de fölsimogat.

Június 5. Kis súlyzózás, napközben bringa, utána vezetett séta, jó másfél óra, ez:

https://setamuhely.hu/seta/a-birak-este-hazaternek-budapesti-setak/

Ezt nagyon ajánlom, abban az esetben, ha ez az Anna nevű nő vezeti. Nem lelem a nevét.

Haza bringa, bevásárolunk, utána napozunk.

Június 4. Nagy hegyi séta, aztán este is, detraumatizáltuk G-vel a nevezetes erdőrészt, aztán meg a kutyát kerestük, aki valami dögöt boncolt. Utána feszegetős spárganyújtás és fejenállás.

Június 3. Megint leséta reggel, fölséta a Disznófőnél, aztán lassú futás (szandálban), előbb 2300 lépés, aztán még ezer.

Nyílik a vadírisz!

Itt támadtak meg. Meg akarom érteni, mi történt, miért.

Június 2. Ma van a futás világnapja. Az én Juliskám Coopert fut, és ez alapján:a teljesítménye a kiváló régió alja (2040 m volna, ha szögletesen futnák a 120 méteres pályakerületet). Egy évek óta atletizáló lány mögött, illetve két fiú mögött ért be. Valaha ő is futott Pasaréten, élvezte. Nem járattam edzésekre, egyrészt, mert folyton fájlalta a bokáját (hirtelen nőtt, talpbetét, ortopédia), másrészt mert két hónap után a régi, elaljasodott osztálytársai követték, szemétkedtek vele edzés után.

Most meg a Coopert olyan lelkesen újságolta. És végig fut, biztatja a barátnőjét is. Meg kézen átfordul és vissza… ki mit tudra készül az első helyezett lánnyal.

Fogok ma edzeni, vagy talán futni is (szandálban), de…

Tegnap (csak kutyaséta) egy férfi megtámadott az erdőben. Hatkor, napsütésben. Elvette a jó kis önfeledt, futás közben befele figyelő biztonságérzetem. Nem lett bajom, annyira ráordítottam, hogy elszaladt, szóval nem kényszerítős meg fegyveres, de szexuális. És világos volt, hogy készül erre, taktikázik, úgy követett. Még most is fáj a torkom tőle, meg ilyen iszonyú nyugtalan lettem, remegtem, szarul aludtam. Pedig, ugye, nem lett semmi bajom. Tíz éve élek itt, soha nem volt hasonló sem, híre sem ilyennek, és gyanús figura sem. Mögém került az egyszemélyes ösvényen, hiába akartam előreengedni, kamuzott, hogy keresi a buszt, mutattam, merre, aztán oldalra vágtam hirtelen, hogy mihamarabb a széles földútra, illetve lakott területre jussak, oda is jött, mondom, “nem gondoltam, hogy jössz utánam” (a busz a másik irányban van), akkor mellém nyomakodott, megfogta a derekam, akkor ugrottam egyet (a cserjékbe), hogy “nana!!!”, és erre megmarkolta a seggem és döntött volna le, közben azzal a hihetetlen undorító hangsúllyal, amivel az erőszakolók mintegy biztatják a nőt, hogy jó lesz az: “nem bántlak”. Enyhe (nagyon) értfogy volt amúgy, beszéde és koponyadeformitása szerint. De az ordításra (NEM! NEM! TAKARODJ!) elszaladt. És annyi esze azért volt, hogy kitaktikázza a “közeledést”, meg útbaigazításnak álcázza. Eléggé ismerem az erdőt pedig. De azt a részt behajló ágak nőtték be, pedig pár lépést futottam is, de akkor ő is futott.

Június 1. Megint bicikli, megint város (nőgyógyász). Egy kicsit kifaggattam miómáról és HPV-ről. Lesz belőle poszt. Én az UH szerint jól vagyok, alakilag ép, van peteérésem, meg minden. Ráxűrés is.

Összeírtam a májust, most először megszámoltam a futásokat is. Minden alkalmat, amikor futócipőben nekiindultam, és a kilométereket is.

Május, enyhe kardió, szokásos városi bringa, hegyre föl séta (mindegyik izommunka és fél óránál több, sima kutyaséta nem): 19 alkalom

közepes, rövid súlyzózás, padra lépés vagy 4 km alatti futás, hegymászás; a “Népliget és vissza” bringa is: 7 alkalom

zúzás (hosszú terepfutás, komoly izommunka, súlyzós-erősítő gyakorlatok hosszan) 15 alkalom

ebből futás 17 alkalom, közte 7, 10, 9, 7, 6 km-es (mindig lefele kerekítek), összesen 77 km

Május 31. És az ilyen aktív, erdőben barangoló-futó, napfényes, érzelmileg harmonikus, egyszer evős napok után az alvásminőség is annyira jó. Négy kávé után (ez kevésnek számít, és tudni lehet, hogy 60 mg koffein/kapszula).

Ma már dolgos hétfő, száguldok biciklivel. A családom jogi-banki ügyeit intézem, meg vásárolok sokmindent (pl. CBD olajat!). Időre odaérni, ez még mindig stressz, de van életévezet is, esőszemerke, aztán napfény, méla kávé, erősnek érzem magam, kis séta is, a Lánchíd, a bankban várva olvasok (Moldovát).

A fő program, egyben mozgásfajta a nettó másfél órás jóga, ez már a negyedik alkalom. Egészen üdítő ez ahhoz képest, amit ma jógaként brandelnek és felfontoskodnak. Nem csinálunk semmi látványosat, semmi fotóra valót, és ennek az oktatónak nincs is netes jelenléte, teljesen klasszik módon ajánlják egymásnak az emberek (bár én drága helyen ismertem meg, csoportos órán). Amit csinálunk, az nem is nehéz, hanem nagyon más, mint amiket szoktam, és ellensúlyozza a többit, ebben a stílusában nekem ez sikerélmény, jól is engy és fejlődik. Ha benne vagyok abban a figyelemben, akkor nagy megélés, belekerülni (fejleszthető) képssség, és a végén, finom izommunkák és egyensúlypózók, nyakcsigolya-nyújtások (“felfüggeszt: megfog a fülem alatt, én meg beleengedem magam mélyre) és csavarások után most a hullapózban olyan pihentető, nem evilági élményem van, hogy ihaj. Nem alvás, és mindig kellemes, de most történt valami belül, ott a test találkozik valamivel.

(“Ez is jóga” témában lesz nemsokára poszt: a trend rettentő hamis, irritálóan negédes, mindent devalvál, és persze megint érdek van mögötte. A nagy inkluzivitás!

Ez a kontent azt sugallja, hogy a bal oldali, az hajlékony. Tényleg próbáld ki, ha itt nem tudod letenni a tenyered (teljesen), az megnyomorodás. Oktatóként ezzel kiállni…

El ne hidd, hogy ezek téged szeretnek. Ráadásul aki magának ki akarja pipálni, hogy ő sportol, az is következetesen bemondja a jógát. Ami lehet rehabilitáció, ügyesség, de nem sport.

Május 30. Ez nagyon harmonikus, tevékeny, pihentető és örömteli hétvége volt. Délelőtt lementünk a városba, G. VÉCÉPUMPÁÉRT, mert érdekelni kedzte a mosogató bélrendszere, én meg vásároltam ezt-azt. És közben jöttem rá, hogy olyan fél éve van Kifli, ami nagy kényelem (és drágaság), de előtte és többnyire azóta is én bringával meg gyalog jártam bevásárolni, semmi “csak bedobom a kocsiba” nem volt, mástól kérni sem szoktam ilyet, és kétszer meggondolom, üveg vagy folyadék legyen-e a szerzemények között. Valahogy ez a természetes: ára van a súlynak, mert mértékletességre int. Ez testhasználat. Meg elvittük az üvegeket a gyűjtőbe, ha már úgyis lemegyünk, de azt is gyalog vagy bringával szoktam.

Visszatérve nem ennifőzni kezdtünk, hanem a gyerekekkel egyeztetve halasztottuk a meleg ételt, és elmentünk A Tóhoz. Két óra kardió, kutya, tónézés (icipici, nagyon vicces) (mellettünk erősen 50+ BMI apuka méltatlankodik, hogy ez?, ezért gyalogolt ő el idáig??!). Kis eső a tónál, olyan lombsátor alatt állunk, hogy semmit nem érzünk. Kézenfogva mámor (szinte soha nem szoktunk így). Most is találkoztunk ugyanazzal az ultrafutóval a Libegő tetejénél. Mi is futottunk a futható részeken: 2,52 Garmin km-t (2782 lépés), aztán hegymászás, utána szintben és enyhén le 3400-at (3500 lépés), ezt jól megtoltuk, lépéshosszra ügyelve (hosszabbakat), aztán megint kapaszkodás, 1700 lépés (nem áll le a számoló app a fejemben, és beszélgetni is tudok közben…), aztán hazáig síkon 2,02 km (2200 lépés).

Még volt némi oldalemelés meg pár teljes súlyemelés, de nem jelentős.

Steak, lazac, a kontaktgrillben édesburgonya, hagyma, és némi alma, áfonya, meg kávé. Napozás, mosás, este stream (Figaró házassága, Budaörsi, Alföldi, hú, nagyon jó volt). Valamennyit írtam is.

Május 29. Ma súlyzózás, kora este intenzív 25 perc: leállás nélkül oldalemelés (nem számolom, hány sorozat, de 20-asával), vállból nyomás, bicepsz curl, guggolás kisebb (kézi)súllyal fej fölött és egész le (ass-to-grass), 20-ak, a nagyobbal (32) tarkón, abból 50 egyben; felhúzás, merev lábas felhúzás, vállból nyomás nagy súllyal is, ezek 15-ök. Teljes emelések progresszív súllyal, hiperfelülések ágyról. Utána hegyre séta (félóra), este pedig alapos, térdre támaszkodó spárganyújtás (végre) és derékátmozgatás. Az alsó háti szakaszt izmosan, mozgékonyan kell tartani, és nem szabad, tilos, veszélyes, rengeteget ront az ülés (pedig én egyenes háttal szoktam).

Rendelek még tárcsát és még (hosszú) gumit, szép kis elképzelés volt, hogy én a 15 kilós (türkizkék) decathlonos gumival felballagok rendszeresen a kondiparkhoz és majd lassan ebből húzódzkodás lesz, de hármakat tudok szabályosan, kell a sárga. Érdekes ez a húzódzkodás, mert itt az erős ellenállású szalag segít (ránt fel) többet, vagyis: könnyít, miközben ha mondjuk bicepszezem, akkor a szélesebb szalaggal pont nehezebb.

Noha a húzódzkodás nagyobbrészt technika (izom “oda küldése”), nem biztos, hogy csak erő. Viszont testsúly.

Bicepszből ment, nagyon örültem neki akkor, ez meg is van, csak nem akarok bicepszből, hanem széles fogással, széles hátizomból.

Május 28. Reggel csak séta, sántítok. Lentről Disznófő felé, de nem a tisztáson át, hanem a töredezett úton balra, onnan Normafa a kéken (basszák szét az Anna-rétet épp!!!), a kanyargós ösvényen talákozom a világ harmadik legnagyobb sportolójával, nagy túlélő, kifogástalan úriember, és úgy néz rá pont, ahogy én őrá, ő a testnevelőnk egyébként, lefele futott, fölfele hágtam, egy tisztásra át. Sajnos, a sarkamnál nem pártott be a papám: leesett egy kés tegnapelőtt, fölpattanván (bambusz!) vágást ejtett az achillesnél, vagyis, egy picit alatta. Maci kényszeres élező. A futócipő meg leszedi a ragtapaszt, és pont annyira fáj cipőben, hogy ma inkább mezítláb kardiózom a teraszon. Szandálban tudok futni mondjuk, mert amúgy nem fáj.

Na, ebből némi padra lépegetés (tempósan 150, ez negyedóra), meg alapos derékátmozgatás lett, pár kézenállással.

A doktornő azt mondta, menjek másik vizsgálatra (asszem, nem értette, nem is nézte, mi nem stimmel a vonalakkal).

Én is durvának látom, hát, ez ilyen… és kifele a hosszú peroneus, nem tudom, mitől ekkora. Ha százhatvanvalahány lennék, nem csinálnám ezt. Étkezési zavarról írok épp, de most el kell vinnem a népemet FAGYIZNI. :DDD

Május 27. Ma korán kelünk, mindkettővel tanulunk még (átnézés), víg a hangulat. Míg én szendvicset készítek nekik, Maci súlyzózik a konyhában. (Maciról és az életemről nemsokára rajzos rovattal jelentkezem, újabban rajzolok fekete töltőtollal. Keresd majd a fejléckép alatt!) Aztán le a suliig, utána fölhágok meredeken a Harangvölgyön át. Fent, szintben már futok, meg még egy kanyarral megtoldom, kutyakakit szedni, mert induláskor nem akadt a kezembe zacskó, de aztán találtam. 1800 lépés, 50 perc, a kétharmada nagyonmeredek felkapaszkodás vagy futás, nem csaptam szét magam, mert ma visszetérek az alapos, hosszas nyújtáshoz.

Ebből az lett, hogy napoztam, főztem, felmostam (az előteret is, biciklik között, pedáns szomszédaim lábtörlője alatt söprés), írtam szükséges meg élvezetes dolgokat, leveleztem, aztán kiszaladtam Julisért, aki ezt kéri, pár lépés (550) futás ez is), utána meg tanultunk angolt Julival (de jó, hogy korábban nem erőltettem! se a közös tanulást, se a nyelvet. nem való kiskamaszkor alatt senkinek, játékosan sem. lehet, de nem kell, és nem hasznos. amellett Julinak ennyi év kellett, kettő ebben a suliban, hogy kiheverje azt a borzalmas kárt, amit tanvágyában és érzelmeiben a súlyos gyerekbántalmazó Anikónéni tett. vö. “haragszol még rá?” ez nem harag! és most AKAR tanulni, és tanul is, magától is, meg kérdez. és megérti és élvezi, senki nem basztatta, nem toloncoltam magántanárhoz, játszott, mozgott, barátkozott, megélte, hogy nem jó itthon rohadni iskolabezárásban, és MOST megy neki. mindig mondtam: jegy nem fontos, nem baj a négyes, a hármas se, az a lényeg, mit tudsz és még lényegebb, hogy hogy érzed magad. ez nála is bejött). este meg meghittség van.

És ezen így kacag, csengőn. Meg amikor G. mondja, hogy “alien, mert a földön nem él ilyen”, egy újszülöttnek, ugye.

Szóval csak lefekvés előtt nyújtottam combot és spárgát, igaz, azt alaposan. De futás után vádlit és combot mindig, hosszan. Ma meg hidazok, hátat nyújtok, ha visszajöttem a sulitól, és enyhe súlyzó.

kerekköldök-projekt. a zokni már szédülten forog. ez az a nadrágom, amiben boldog leszek

Közepesen híres kanadai versenyző, megműttette

Az intuícióm az, hogy főleg zsírkérdés ez, volt ilyen is:

2016. május, ekkor 76 kiló voltam, de a többet nagyobb része izom (dexa szerint)

Május 26. Le Dáviddal, pár méter (400) futás az ösvényen, aztán föl a Tündér-szikánál, ott napozom egy félórát a felső sziklán, nagy csend van. Persze a városmoraj, ma már, sajnos. Tündökletes idő van: ujjatlan, nagyonrövidgatyó. Kiszedek Kutyusból egy kullancsot. Megmászom a Kőfejtőig, onnan a János-hegyre vízmosta-gyökeres-köves ösvényen, és váratlanul teszek egy pár perces kitérőt Makkosmária felé, mert van itt egy tó. Egy nagyon pici tó, de így is a Budai-hegység (ami mészkő,nem tudnak tavak lenni, ennek agyagos az alja) legnagyobbja. Ez vicces: nyolc méter hosszában, meg három keresztben most, a nagy esők után. Békalencse, csend. Csak nézem. De a kutya azonnal belemegy. Nahát!

Vissza a játszótérhez, hintázom egy nagyot. Innen futás az ösvényen a Normafáig (2160 lépés), a kondiparkban húsz perc: vittem gumiszalagot, ezzel 5×3 húzódzkodás (ejj, de nehezen megy…), utána csípőhajlatban lefele lógás-lengedezés rúdról, aztán felfüggesztett láncos fogantyún fekvőtámasz és alulról is, mi az, inverz fekvő?, utána side plank guggolások 15-15, és belsőcombgyakorlat sarokemeléssel. Ezekből négy kör. És hazafutok, sikerül pont 3000 méter, lefele, ösvények. 11-re érek haza, három óra napfény, mámor, közepesen enyhe mozgás. Futás: 5560, de így három részletben, meg benne a haza-lefele, ez nem igazi futás, viszont másztam hegyet, igazi sziklákon:

https://sunyiverzum.wordpress.com/tunder-hegyi-kofejto-2/

És most Maciwal ebédezek! (málna, méz) Maci amúgy új munkahejen szomorodik, de otthonról, mert akkora király.

Biciklivel leszáguldok, imádom ezt, veszek epret is. Almás-kéksajtos-diós saláta és egy-egy nagy karajszelet. Utána beteszi a gramofonba a híres kerékpáros-űrhajós-dzsesszzenész korongját, ülünk az erkélyén és epret eszünk. Sőt… Közben mókusok gyakorlatoznak.

Amikor viszont ők már aznap a harmadik kompromisszumot kötik behúzott nyakkal, fosom irodákban, cselédmunkában, rettegéssel, vagy gyűlölt partner mellett, vagy siváregyedül, én akkor fordulok rá a Béka-tó felé vezető ösvényre. És így is jobban élek náluk. Persze hogy gyűlölnek.

ez volt para. az egész tavasz annyira harmonikus volt minden téren: sok edzés, harmónia a gyerekeimmel és G-vel, jó filmek, csodás ételek, a blog új működése (hogy miylen szellemi, emberi rangú emberek azok, akik soha nem hangoskodtak, csak olvastak), ez az egész máig tartó mámor és szárny. mérgező emberek iiktatása. ez volt az, amin kiborultam, amikor elgennyedt. kértem kártérítést a szolgáltatótól. kaptam.

de ma már (kenem is, ezt a részt Eucerin pigment elleni 50-es fényvédővel– de a szeplőimet nem adom!)

Mennyi hiszti… hogy lehet ez? És miért nem méret testösszetételt/használ olyan mérleget? Valami nagyon nem stimmel, ez a sok görcsölés, szenvedés, mantrázás…

Azért szeretek-e ráállni, mert úgyis fogyok, könnyen “fogyok”: egy futás és máris mínusz másfél kiló? Vagy mert pontosan tudom, az aznapi +0,6 kg PMS-vízvisszatartás? Én nem gyűlölöm a mérleget. Általában semleges, néha meg szeretem is, és nem az aktuális szám miatt.

Május 25. Reggel Dáviddal megyek suliba, ezúttal a sulitól ösvényen hágok fel a Disznófő-tisztásig, azon át, ez a meredek rész a bemelegítés, és onnan kezdek kocogni a Jurassic park ösvényen jobbra, ebből hamar lesz futás enyhe lejtőn, el a Budakeszi útig és haza, és akkor már megy a futótempó, energikus léptekkel. Így fölfele több a szint, és fölfele is futás. 48 perc, 7503 lépés. most mondhatnám, hogy “9.28, és én már LETUDTAM az edzést mára”, de én soha nem így gondoltam rá, hogy letudás. Viszont egész napra boldoggá tesz.

És még jégszauna is, aztán bringával pestre nagy kör, bevásárlás, és még mindig nem ettem. Fél 6-ra érek haza.

Ezek a testösszetételemen hörögnek, hogy nem az enyém… meg hogy hány centi vagyok. :DDDD Valaki itt alacsony és elhízott.

Az honnan jön ezeknek, hogy én huszonévesnek akarok tűnni, vagy egykori világbajnokokkal vetélkedni? Én csak sportolok, és nekem nem lesz kínlódós öregkorom. És ha hamis, hisztis, hazudós kontentet látok, azt szóvá teszem. Mennyi gyűlölet, ezzel telik el az életük, ÁLNEVEKRŐL. Iszonyat.

De ő nem olvassa végig – akkor mit szövegelsz? Mintha a magasság befolyásolná, hogy a lean massem (zsírmentes testtömegem) 45 éves anya létemre 57 és fél kiló. Én erre az eredményre és erre a testre büszke vagyok, ilyet akartam, nem érdekelnek a normáitok, sem a rosszindulat, és rengeteg meló van benne.

Azért kell a részletekről hadoválniuk, mert a lényeg kurvára zavaró.

Voltam kevesebb: hidratáltság és kinyújtott hátizmok kérdése, mint arról már írtam:

https://shopbuilder.hu/a-testmagassag-novelheto-a5371

Az eltelt években nőtt a csonttömegem és felszínem. Gyanú: a lábam csontjai és a gerincem is? Ezt most megnéztem. Talán ennyit sikerül felfogni. Nincs komikusabb, mint aki nem ért semmit, felszínes, de azért vádaskodik. A következő táblázatok a csonttömeg ásványianyag-tartalmát (BMC – body mineral content) mutatják grammban, illetve a felszínüket négyzetcentiben. Ebből számolják a csontsűrűséget (ami szintén durván megnőtt a hat év alatt, a rengeteg edzés hatására a csontban is mikrosérülések, újszövet-képződés, ennek a mérőszáma a T-score és a Z-score).

Első példa, 2015, amúgy a legjobb dexám izomszempontból, de alacsonyabb vagyok, kevesebb a csontom is.

A lefelé lógó pózok az izmok nyújtásában és a csigolyák távolításában segítenek. Ezzel értem el a 174 centit.

az ott a kezemben 32 kiló. te is növelheted a testmagasságod így!

Amúgy kit érdekel, hogy én hogy edzek, mikor jégszaunázom, mi az az anyagcseretréning és mit eszem? Rejtély, hogy miért, de a jelek szerint sokakat. Ahogy élünk, ahogy élsportolóknak is zsírmájuk lesz kora harmincas éveikre, a fél magyar jócsajmezőny endometriózisos meg hashimotós, már az is kivételes, ha negyven éves korodban a csigolyáid, vércukrod, emésztésed, fogsorod rendben van. A másik a lelki rész: nem kenegetni, sok éven át minden héten 4-6 edzés, nyaff meg hivalkodás nélkül, akár terem nélkül. Ennek az örömén és eredményén, a feszességen, mozgékonyságon, a sejtek fiesztáján nem fog a gyűlölet, ne erőlködjetek. Viszont vicces, miken és mennyit rugóztok.

Sok időt töltök a MacBookommal és a neten: blogger vagyok, új tartalmat hozok létre. Ez a munkám, ezt nyeljétek már le. Témát találni, gondolkodni, elmélyedni abban, ami megragadja a figyelmemet és erős szövegeket írni. Mindez 2005, az első magazincikkeim óta. Nem kötök kompromisszumot, független vagyok, nem lihegek lájkokért, népszerűségért, a büdös életben nem környékeztem meg egyetlen kiadót sem, hogy naa, légyszi, és nem látszik kifelé a bázisom.

Edzővé/céggé/branddé/fizetős álszakértői oldallá válás nélkül, amatőr bölcsészként meg lehet ezt csinálni, hogy egyszerre hajlékony test, tíz km-t lazán lefutni, feszes test, nagy izmok. Miközben mindenki vetít, önmagyaráz, nyafog, pózol és kamuzik. Testükkel elakadt nők beterelnek egy-egy webshopba, hogy az ő kódjukkal vásárolj fehérjét meg sporteszközt. Vagy a méregdrága oktatói képzésükre, amivel semmire nem mész, ha nincsen testkultúrád, izmos tested, sok éved a sportban. Durva túlkínálat van jógaoktatókból, és elképesztő hülyeségeket beszélnek.

Holnap teszem ki az endometriózisról szóló posztot.

Május 24. Ha valaki arra kíváncsi, és hát NAGYON, hány centisnek mértek (tolómérőn, mezítláb), akkor a BMI-ből kiszámolhatja: 25,1 A BMI alapja a mérlegen mért súly, 75 kg, legalábbis a leletező Ildikó abból számolta. A gép 76 kg-nak adta össze a szöveteket.

Hétfő. Jóga ma is. Nem látványos, nem is nehéz, de befele figyelős, érzetfelfedezős és enyhén, lazán nyújt (én erősen és feszítősen szoktam). Most mi távolítjuk a csigolyákat? Igen. Szeretem, ahogy megérint, a tudását, a kapcsolatot, az egész légkört, nem ilyen instagramon dicsekvő típus (azért el-elfilozofál). Nagy csend van, élvezem az egésznek a terét, bizalmát. Bringa oda s vissza. Hazafele szemerkélő esőben. 4-ig nem ettem.

G. elviszi a kocsit, és már nem is jön, szívecskés esemesek, mint a kamaszok. Este írnivalók után mesélek Dávidnak (görög mitológia, ez külön neki), aztán “úgyis teregetek!”, elszököm még fél11-kor, mosásberakás után futni, és váratlanul nem az erdőbe megyek, mert lemaradt a kutya, és mert sötét van, és nagy pocsolyák, de így meg a lakott részen lesz az útvonalban egy olyan szint, amit még soha nem futottam, fel se merült, hogy az futható, és nem is gyötrelem. Ez a vége 450 méter táv, mondjuk én hullámban futom, az emelkedőt lankítandó, és 45 m szint, az egész pedig összesen 94 m szint, 35 perc, 5450 lépés, térkép szerint 4,3 km (bár háromszor visszafutottam a kutyáért, és, mea maxima culpa, a futás meg a sötét miatt én most kakikkal nem bajlódtam). Futás közben jó, utána meg eksztatikus.

Olyan harmonikus hétvége volt. A harmóniánkban munka van és sok önreflexió, nehéz beszélgetések is, de most minden olyan eleven és vicces és szerelmes. Jó streamek, film, lazulás, tevékenykedés, emlékezetes főzések. Milyen könnyű, egyszerű valóság most az, ami régen fantáziák, sóvárgás tárgya volt, vagy különleges pillanatokban jött össze, de annak megvolt a böjtje is, vagy nagyon kellett dolgozni érte. Most semmi különös nem kell, csak megvan, elkap, elsodor. Aztán álomba zuhanunk.

Még ezt találtam, DEXA (annak, aki érti, mi az a percentilis), a százalék a zsírt jelenti:

Május 23. Hasazás és guggolás (minden nap), de ez csak ilyen főzés közbeni, kávéra várós. Este Julissal és Kutyussal hegyi séta (szűk 3 km), aztán a teraszon 80 perc dinamikus (kardióval kombinált) súlyzózás, nincs megállás, aztán jön Maci, eszünk paradicsomlevest, és utána még negyedóra nyújtás: spárga, kobra.

Egyensúlygyakorlatok a fellépő tetején bokasúllyal és súlyzóval:

Bő félóra föl-le és közben oldalemelés, lábhátralendítés, vállból nyomás, bicepsz, inga.

50 guggolás a legnehezebb tárcsakombinációval, utána fej fölé emelések (25 kg-val 8, 30 kg-val 5, 34-gyel 3), a végén ugrókötél (100) és vállátforgatás.

Itt van az a hökkenetes gyomorleürítő eljárás, amiről zárt sportrovatban beszéltünk már. A fickó lefogyott és ki fogja szedetni. 27:49-ig tart.

Május 21. Napközben kisétálunk Dáviddal és Kutyussal Juliért, mert ő éhes, vigyek szendvicset. 🙂 Ez jó 3 km. Szemétszedés. Este is elviszem a kutyát egy szürkületi 5 km-re futni. Váratlanul erős vagyok, a vége jó 3 km gyors, hosszú léptű futás (oda 2650, vissza csak 2300 lépés ugyanaz a táv, de itt megtoldom még, 5003 a vége).

Pihegek a fekve nyomó tákolmányon; haspréselek még 50-et (már volt kora du. is 50), Maci bicepszez és vállaz, de aztán elszedem tőle, fej fölé vitel. Kézenállás, híd.

Általában nehéznek érzem a futást, nem is futok annyira hosszúakat: vashiány. A labor aggasztó. Én azt hittem, a maca kivonat elég nekem vaspótlásnak a steak, a tojás meg a zöldek mellett, de akkor szedek vasat meg C-vitamint, és úgy megyek júliusban majd a tízesre.

Május 20. Városban talpalás, labor, InBody, jégszauna (megtolta a kezelő a mínuszt, bérletet veszek!), plazmaadás, bevásárlás, hazacipelés. InBody f12-kor még éhgyomorra, aztán a plazma miatt minimális, menet közben bekapott falatok. Itthon elheverek, ágyból gyereknevelek és főzök. Az erőedzés hiányzik, vacsora (T-bone steak, zöldek) után, míg Maci filmletölt (Sose halunk meg), a teraszon, intenzív madárcsicsergésben negyven perc intenzív súlyzózás: vállból nyomás, oldalemelés bemelegítésnek, guggolás, fekve nyomás, fej fölé vitel, merev lábas felhúzás, gumiszalaggal bicepsz, közben Kutyus a T-bone-t marcangolja. A fő részben öt merev lábas felhúzás, abból egy fej fölé vitel, tarkóra tesz, 15 guggolás (32 kg), ez ötször. Fejenállás és 3×5 fekvőtámasz. Íjj, de gyenge a karom tényleg. Habár a DEXA ezúttal tévedett, lásd lent. (De mire én erre rájöttem!)

És ez az a nap, amelyen a fiam bemegy, beszól (free SZFE, ezzel nyit), és mégis továbbjut az első rostán (idén is).

Ma lett több eredményem, DEXA, InBody és nagylabor pajzsmiriggyel. A testemmel kapcsolatban az a legnagyobb öröm, hogy nulla allergia, fájdalom, bőr-, bélpanasz, női baj, gyógyszer. Steak-Lindt étrenden jobban vagyok, mint a nagy egészséghirdetők…

Viszonylag részletesen mutatom be és értelmezem a friss méréseimet, ahogy eddig is, mert transzparens vagyok. Egészségről, testfejlesztésről akkor beszélhet bárki felelősen, ha nem csak homályosan lobogtatja, hogy mi a jó öregedés, torna, étrend, mi az “egészséges”, mi kell “a női testnek”, mi “veszélyes”. Ezek csak promószövegek, amatőr öndicséretek, megúszás. Muti, mit eszel, muti a testösszetételt és a formafotót, a labort. Akik soha nem mérették és tették ki, azok engem mószerolnak (Villő például arról elmélkedik rosszindulatúan, hogy én vizesedem – wtf? itt vannak a testvíz-adatok), és pont azért, hogy ne kelljen vállalni a felelősséget. Eközben egyik sem ért hozzá, nem ez a szakmájuk, és ők maguk sem jeleskednek. Mert ha egy orvos vagy kutató, élsportoló, edző véleményezne, az más lenne.

A valóság pofán csapná őket. Törnék le azokat, akik komolyan edzenek vagy ketóznak, fúj. Amúgy egy-két fitneszcsaj (inkább külföldiek) kivételével senki nem teszi ki ezeket az eredményeket, nem is igen méreti, én magyaráztam el edzőknek is, mi ez. Kímélni a lábat, nem futni, ne félj a szénhidráttól, ki van elhízva vagy túlzásba esve… Szerintem aki komolyan veszi az életminőséget, jobban teszi, ha erre költ és ezzel szembesül. Nem ruhákra, edzésmódszerre, flancra.

1. Vérvétel és eredmény. Rendszeresen nézetem. Hogyan hat a testre és a zsírbevitellel összefüggő laborértékekre öt év sokat mozgó, rengeteg zsírt fogyasztó, magas telített zsírú étrend?

A testre úgy, hogy erős, fényes a hajam és nem száraz, nem ekcémás, érzékeny a bőröm, jól alszom, van energiám (létezni, edzeni, vért és plazmát edni, hosszúakat gyalogolni), illetve nem vagyok fázós.

A laborral (annak a zsírspecifikus/húsevős részével) LÓFASZT se csinál “az a sok zsír”: mindenhol ideális a triglicerid, a koleszterin, a húgysav; kétszer a rossz koleszterin (LDL) még alacsonyabb is. A tanulság: rengeteget kell sportolni, és akkor nem kell a zsírtól félni, mert az az anyagcserét helyreteszi, ha korábban nagy szénhidrátözön volt (mindenkinek az van, ez az általános, beleértve a zabkásaevőket, zöldségkedvelőket, vegánokat és Doktorkrisztián javaslatait, a hivatalos ajánlás 50 % ch, 30 fehérje, 20 zsír a kalóriák arányában… ez nagyon durván sok, és persze ahogy élünk, nem zöldség meg hüvelyes a szénhidrát).

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Átszámoltam a mmol/litert mg/dl-be, és megnéztem az arányokat korszerűen itt:

Total cholesterol HDL (TC HDL) ratio

  • ideal: under 3.5
  • good: under 5.0
  • bad: over 5.0

Triglyceride HDL ratio

  • ideal: 2.0 or less
  • high: 4.0 – 6.0
  • too high: 6.0 or above

LDL HDL ratio

  • ideal: below 2.0
  • good: below 5.0
  • too high: above 5.0

A májértékeim minden laboromon tökéletesek voltak.

Pajzsmirigyet is nézettem, a T3-am (ahogy mindig) hajszállal van a határ alatt, a TSH-m 2,2 (ref.: 0,27–4,2, én is jobban szeretem az 1,5 körüli értéket), nem függetlenül az állatmirigyek (Raw Thyroid) szedésétől. (?)

Egy bajom van (és az is csak most): alacsony vas, hemoglobin, transzferrin és vaskötő kapacitás. Erre oda kell figyelni: két véradás, menstruáció volt.

Vizelet: minden, ami vesére utal, negatív, semmi kóros nincsen.

2. Testösszetétel1. Engem lenyűgöz, hogy a test változik. A kiértékelt DEXA lényege: ugyan nem vagyok olyan formában, mint 2015-16-ban, de a tavalyinál jobb a zsírom, összizmom, lábizmom és csontsűrűségem. Kértem az orvost, hogy hagyja már a BMI-t meg az egyenszöveget, az én alakulásomat értékelje, így most hosszabbat írt:

nem érdekes, hanem nem kell Macival HaagenDazst enni, szerelemtelenül kell élni és heti 4-5-ször több órát teremben edzeni. és de, változott: 28,7-ről lett 25,4, miközben plusz majdnem másfél kiló az összizom. nem értem a nőt, ezek adatok. de más baj is van, lásd a végén.

Ti, leányok, ne tegyétek! NE mámoroskodjatok egy szép és okos ifjúval, hanem fussatok, eddzetek csak!

ideteszem a tavalyit:

Az összesnek a lényege pedig itt:Életem legjobb arányát (izom per zsír) háromnegyed év fejből edzés, négy hónap terembe járás és egy hónap szigorú ketó után hoztam: 2015. április 23. Ez azért elgondolkodtató. Ennél persze lett több izmom, negyven grammal (és más eloszlással), négy hónap Ed-zés után (2016. május 25.), amikor nagy súllyal, izoláltan, klasszik testépítő módon fejlesztettük a fart, vállat, hátat, de rögtön jött vele a zsír is, mert ha már nem vagy elhízott kezdő, akkor csak kalóriatöbbletben és elégséges fehérjebevitellel lehet izmot építeni. 2019-ben az érzelmi soványodás nagyon sok izmot levitt. Aminek most örülök: egyszerre lett több izmom és kevesebb zsírom az előzőhöz képest, ez hosszú távon történt, pár hét alatt ezt nem lehet megcsinálni. Mivel nem járhatok terembe, meg kell oldanom itthon az izomfejlesztést, de legalábbis a le nem épülést.

Másokhoz is viszonyítják az értéket. A fekete vonal az 50-es percentilis: zsír szempontjából 100 velemkorú nő közül hánynak alacsonyabb. Legjobb értékem 3, jelenlegi 16. (Eszter 2019-ben megcsinálta a 0-t tíz százalékos zsírral.) A lágyrészek zsírszázalékának 50-es percentilise (ez a medián, asszem?) húszéves csajoknál is 28 körüli, 45 évesen pedig már 32. Fekete pötty van a jelenlegiben:

Csont. Minden idők legjobb sűrűsége: 1320 g/cm2, a durván magasnál (férfiméretek voltak) kicsit kisebb tömeggel és még kisebb felülettel, ez által, amit a második ábra mutat, a sötétzöld sávban vagyok, a Tuti Nem Csontritkulásban. Ezt az értéket különösen megnézném azon kortársaimnál, akik egészségről beszélnek. Ez nem látszik, de alapvető egészségmarker.

Alkati, és rengeteg súlyzós és becsapódással járó mozgás eredménye ez. Most még preklimax van: ha majd fogy az ösztrogénem, annak hatásait is bemutatom, de van miből veszíteni, olyan erős a csontom, hogy kilóg az ábrából.

Mi eszi ki a csonttömeget?

Most new bone is added during childhood and teenage years. As a result, bones become larger, heavier, and stronger (denser). Bone formation continues until the peak bone mass (maximum solidness and strength) is reached. Peak bone mass (or bone density) is reached around age 30. After age 30, bone resorption slowly begins to exceed new bone formation. This leads to bone loss. Bone loss in women occurs fastest in the first few years after menopause, but bone loss continues into old age.

Factors that can contribute to bone loss include having a diet low in calcium, not exercising, smoking, and taking certain medications such as corticosteroids.

Men are also at risk for bone loss. Even though bone loss usually occurs later in life compared to women, men can still be at high risk for osteoporosis. By age 65, men catch up to women and lose bone mass at the same rate. Additional risk factors such as a small body frame, long-term use of corticosteroids (which are medications prescribed for a wide range of diseases, including arthritis, asthma, Crohn’s disease, lupus, and other diseases), or low testosterone (or sex hormone) levels can increase the risk of osteoporosis in men.

https://www.emedicinehealth.com/what_is_bone_loss/article_em.htm

Mi az a T-score?

According to the World Health Organization (WHO): A Tscore of -1.0 or above is normal bone density. Examples are 0.9, 0 and -0.9. A Tscore between -1.0 and -2.5 means you have low bone density or osteopenia.

Csak a jelentős változások (innen kivettem azt, amit a mérés hibája okoz): tömeg ÉS felület szempontjából a lábak és bordák sokat nőttek. A koponya tömege csökkent, a felülete nőtt.

tavalyi:

idei:

A csont leépülése és visszaépülése folyamatos, az össztömeg nem sokat változott. Összességében a felület annyival csökkent, hogy a BMD (a csontsűrűség, ez a lényeg) 1320 g/cm2 lett.

Szűk egy év alatt javult a testkompozícióm. A csont és a többi szövet együtt változik minden testtájon. A karok zsírcsökkenése (671 g), izom- (715 g) és csontvesztése (68 g) ellenére is javult az összkép, mert a lábaim lettek annyival izmosabbak (2118 g-mal összesen!), icipicivel több (131 g) zsír mellett, jelentős csonttömeg- (+92 g) és -felületnövekedéssel (23 cm2); a törzsemen 2332 grammal kevesebb a zsír, de egy hajszállal az izom is, miközben az android izom (ez picike terület) nőtt (121 g), zsírja csökkent (-205 g); a fenekem (gynoid régió, kis felsőcomb is van benne) vesztett zsírt (610 g) és 277 g izmot; az egész testem pedig sokkal szimmetrikusabb.

Mutatom a régiókat, a vonalak szerint. Találtam hozzá még ezt.

pirossal a gynoid, kékkel az android terület, tehát a belső- és felsőkülsőcomb-zsírcsökkenés is gynoid, és nem mind a seggemből ment le a izom se.

És végül a két csontváz. Nyüzügébb-e a karom, medencém? És a combcsontom vastagabb-e? Magasság: tavaly 171,5-nek mértek, idén 173-nak. További érdekesség: a vállam egy része idén a törzsemhez került a vonalbehúzás révén (az izom és a csont is), a gerincem a nyakamnál rövidebb, mint tavaly, a medencémbe is szépen belelóg a vonal, és a lábhoz számítódik. Így nem is akkora rejtély a csontcsökkenés, a borda növekménye (bár én nagyobbnak látom!). A combcsont ívesebb, vastagabb és hosszabb (?), és az izmot nem érinti a vonalbehúzás (de a gynoid terület is kisebb, ott igen). Ezért fontos, hogy ugyanaz a gép, ugyanaz a leletező orvos legyen, és az asszisztens és az orvos jó helyre rakja a vonalakat. Szóltam nekik, kértem a korrekciót.

3. Testösszetétel 2. Két InBody, másfajta mérés. Itt van pl. Katus Attiláé. (Fittségre, ami izom.zsír arányt és mennyiséget összegez, ő akkor 90 pontot kapott, én októberben 91-et, most 94-et. Vázizma 179 centis testmagassággal 40,0, az enyém most 36,3 kg.)

Ez a kettő csak október 31. óta mutatja a trendet, de ugyanezt, amit a két DEXA. A füredi tízésfél futása utáni, kiszáradt állapotú az első (izmokból glikogén és víz lement):

2020. okt. 31.: vázizom összesen 34,1 kg, testzsír 15,7 kg, most ez 36,3 kg és 12,5 kg. Százalékban ez 16,4. “Az InBody által javasolt sáv: férfiaknál: 10-20%, nőknél: 18-28%” A lábak és a törzsem izomnövekedését a dexához hasonlóan, a karok zsírcsökkenését nagyon, izomcsökkenését nem mutatja ez a fajta mérés, sőt. (Októberig jól csökkent, aztán kicsit visszanőtt?) A zsigeri zsír 10 alatt okés: októberben 6, most 4 volt. A testvíz, ahogy a linken írják, lehetne aggasztó (vesebaj, cukorbetegség, nyirokprobléma) tünet, ha nem lenne hozzá az igazi vizes szövet: az izom.

A trend tehát követhető az inbodys-emberkés képeken, de a karomat másként látja (mivel az mérési tévedés a dexánál). A nagy különbség a dexa és az inbody zsír- és izomadatai között az, hogy eltérően definiálják, mi az izom, mi a zsír (a dexa a velőt, agyat is zsírnak veszi és nem számol testvizet külön).

Jelen állapotom jobb, mint a 2016 decemberi:

Ez itt egy vékony (52,5 kg), fiatal (29) ázsiai leány eredménye, BMI: 22,5. Szintén tegnap, de nem 270-es, hanem 770-es készüléken. 35,6 a testzsírszázaléka, 20 kiló zsír van a testén. Kéne neki fogyni zsírból 7,9 kilót és izmot szerezni 4,2 kilót.

28 éves nő, adatai fontban-lábban-inchben. Normál BMI (22,4), testsúly 66,7 kg, vázizom 27 kiló, zsír 17,6 kiló, zsírszázalék: 26,4, írja, hogy nem edzett mostanában.

Harmadik fajta mérés: TANITA. Előnye, hogy sejten belüli (ICW) és kívüli (ECW) testvizet is mutat. Otthonra ez, szintén elektromos ellenállás.

Cikkem a testösszetételmérésekről, részletesen.

Bottom line. A járvány bő egy évében csökkent a zsírom, viszont nőtt az izmom, a csonttömegem és a szimmetriám. Meglepő, hogy edzőterem nélkül, itthoni gyakorlatokkal és terepfutással ennyit tud erősödni a láb (úgy, hogy ez nem volt cél, nem is sejtettem, csak láttam, hogy feszesebb), és az is meglepő, hogy ennyit gyengül a kar (azt érzem). Izmozni az elmúlt két hónap kivételével (amikor vettem rudat, tárcsaszettet és bokasúlyt) a kis négy-négy és fél kilósaimmal szoktam, viszont ezekkel (overhead, földig guggolásokkal) is talán a lábam erősödött. A futásban az a különbség, és ez is a lábakra hat, csontra is, hogy korábban futópadon és sík aszfalton futotam, most meg ösvényen, terepen, sok a szint. A zsírvesztésem március vége óta zajlott, a több kardió és négy-öt 20-52 órás böjt, heti több 16-18 óra IF és sok tisztán ketós nap eredménye.

Bottom alatti line: az idei mérésben súlyios hibák vannak, majd írok a megismételtről, ahol már jól lesznek a vonalak.

Összességében örülök, azért is, mert kevesen vagyunk, akik nem csúsztunk szét és kerestünk kifogást. Miközben mi is nagykanállal ettük az életet, filmnézés-elheverés, egymást ölelve olvasás, rengeteg zsíros hús, csoki, borozás és némi fagylalt is volt; rizs, gyökérzöldség, újkrumpli, zöldborsó, gyümölcs, tehát épphogy low carb, normál carbos szakaszokkal.

Még haladok, annyira nem tündökletes ez. A karom, vállam gyengülése és a hasi zsírom továbbra sem tetszik, a lábakat, hasat és feneket pedig nem lehet túlfeszesíteni. Ősszel méretek újra.

Május 19. Egész nap pihenés, olvasás, egy kicsit fáradt vagyok, Maci szállítja Dávidot is (lefele megy a Volvo!). De Juliskám hív fel suli után, hogy a fogason ül, menjek elé és a dupla tesi és akrobatikaórája után

így néz ki a Julis, mindig szélen áll… minden gyerekem az osztályképek szélén áll, ül, mindig.

na, zuhog, de kifutok elé, és itthon van némi hasazás (2×50 ágyról negatívból) és kávéra várva oldalemelések és vállból nyomások, lábemelés, guggolás (de ez minden nap van).

Május 18.

Forgatás hajnaltól estig. Berlin, 1930.

Mivel gépjárművünk majdnem fél 6-kor (amikorra oda kéne érni) leáll a Gellérthegy alatt (később az autómentőnek defektje lesz, rajta Öreg Volvóval), onnan én futva érkezem, ami két kilométer (a volt közpoti zálogház romjaiig). Aztán öltözésre várva guggolok, hanyatt hasazomm, és a díszletben egész nap lábat emelgetek, előre, hátra, oldalra, több százat. Haza séta. Sokat álldogálós, mozgós, középkeveset evős nap. Ebéd: natúr csirkemell, spenótos metélt, még előtte kiszöktem a Maverickbe egy cézársalátára.

Május 17.

Írok a jógáról. Miért járok most a dühös, “de hát engem átvertek”, jógaszkeptikus megjegyzéseim után mégis jógázni?

Én egyedül simán csinálok minden mást (már, mert az izolált-segges izomépítést pl. Gergejjel sajátítottam el), de kötött vagyok, és egyedül, itthon nehezemre esik nyújtani (most a térdem miatt hagytam abba a hőspózt és a spárgát is, tíz napja kemény var, feszülő-csípős seb).

A jóga nem sport, de egy rekreációs napon igen jólesik. Voltam már nála. Húsz éve nyomja. semmi pengetés, fontoskodó ászána, álspiri szöveg csakrákról, instaparádé se. Férfi. Megérint. Egyszerű, érthető, tesis instrukciók: jobb, bal, függőleges, ablak felé. Nem látványos, de nagyon kell figyelni, nagyon pontosan végezni, és érzi a szintemet, fejlődöm. Másfél óra.

Nagyon jó hétfő este a testemben lenni.

Május 16. Reggel a forgatás miatt tesztre kellett mennem (negatív):

utána megnéztük Balázzsal és G-vel a Tour d’Hongrie első pár körét a Hősök terénél:

, meg egy kis kávézás, séta ott, de ez is volvós út volt, nem bringa. Itthon kutyaséta (5 km), találkoztunk egy jeles ultrafutóval és útba is igazítottuk. Itthon steak, bélszín és rib eye meg egy kis csirke felsőcombfilé, sok saláta, csokimousse, kávé, terasz, napozás. Estefelé nekiállok súlyzózni, oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz curl (ezek húszak) és döntött törzsű evezés a kézi súlyzókkal (abból 40-ek), illetve hátra és oldalra, lábanként 50-50. Videónézés közben, 38 perc, semmi pihenő. Cserélgetem a súlyzókat persze (mert nem egyforma a kettő).

“ez volna az a híres kockahas”, vagyis, van rajta cucc köldöknél, de így is látszik. és a tiéd?

nyugi, én látom magam. te látod magad? és engem?

Utána a kutyával futok egyet ugyanazon az útvonalon, ahol sétáltunk is ma, már homályban, 5000 lépés jó lendülettel, 32 perc.

A legviccesebb az volt a napokban, hogy járvány-vérszerződést kötöttünk Macival*, és egy teszten néztük meg, bármelyikünkben vagy mindkettőnkben van-e ellenanyag. Nincs. Vagy nagyon kevés.

* “Soha többé ne nevezz Nyuszinak. Maci vagyok.” amúgy Brown és Cony

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Május 15. Itthoni tengés-lengés, délelőtt írtam és olvastam, este város, teraszozás (Menza, fokhagymaleves), Dávidot zsúrba vittük. Autós út, minimális séta.

Május 14. Izomláz. Ujjatlanban megyek a szemerkében Dáviddal, föl a Disznófőhöz, a Jurassic park ösvényen most jobbra indulok, futva a Budakeszi útig és vissza, hazáig, futva többet föl, mint le. Csak a futás 45 perc, 7200 lépés, jól ment és jól is esett. Teljes kardió 1 óra 12. Végig eső.

DEXA… a nagy lakoma után. Előzetes eredmény: az elmúlt egy évben (2020. jún. 30. óta) valamennyit csökkent a zsír és jelentősen nőtt az izomtömeg, a lábaimon 1-1 kilóval, ami nagyon sok. Az android régióban is nőtt az izom. A gynoid régióban (fenék, csípő) és a karokon csökkent az izom. A csontom tömege pár grammal kevesebb, de így is rengeteg (3174 g), a felülete és ezáltal a sűrűsége viszont nőtt (a csontsűrűség mértékegysége g/cm2).

Na, itt hülyeséget írtam, át is húztam: a felület is csökkent, mert ha a számláló csökken, akkor a hányados úgy nőhet, ha a nevező még jobban csökken. Ki is számoltam (a sűrűség 1,320 g/cm2): a csontfelszín tehát 2405,5 cm2. Mindkét érték elég jó, nem épül le a csontom, a sűrűsége jóval magasabb a korombeli átlagosnál, sőt: soha ilyen magas nem volt még a csontdenzitásom, ami, így a hormonhiány felé haladva, elég biztató. A konditerem nélkülözése látszhat a minimális csökkenésen (ha nem mérési hiba), az ottani eszközöké, az állványos guggolásé és fekve nyomásé, gépeké és nagy kézisúlyzók.é Ha nincs állvány (és én nem is fabrikáltam), akkor nem lehet akkora súlyt használni, még ha volna is annyi tárcsa (nincs), mert nem tudod lerakni.

Majd írom a többit, ha leletezték, a lényeg, hogy a fat free mass most 57520 g, összizom (dexavilágban ez: teljes súly mínusz száraz csont és zsír) 54346 g (az előző két mérés óta ez nőtt!), az összes zsír pedig 25,4 százalék, ez amúgy átlagemberek fitneszszintje az alsó harmadban, de a korábbi, ijesztő 28,7 is az volt, lásd a lenti táblázatot. Rengeteg, vékonynak kinéző, ún. “csinos” nő van 28-35 százaléknyi zsírral (ami nem annyira sok gramm, mert alacsony a testtömegük, kevés az izmuk, és az arányaik rosszak). Méressétek meg!

Ezek az amerikai DEXA-értékhatárok. Még a 28,7 is fitness standard (40 év fölött). Én húsz alatt szeretnék lenni, izomleépülés nélkül. Szóval nyomom tovább a nyári életmódot.

A bal lábam izma ma 10475 g, a jobbé 10635 g. Egyrészt megszűnt a bal aszimmetria (mindig az volt izmosabb is, zsírosabb is, 10 százaléknyival), másrészt SOHA nem volt még lábon ennyi izmom! Szűk tizenegy hónap alatt bő egy kilónyival több lett, ez a legdrasztikusabb változás. Ehhez képest a karom ÖSSZEESETT, amit nem értek: bal 2639, jobb 2733 g, soha nem volt 3000 alatti. (Ezen csak az változtat, ha nem jó helyen feküdtem 1-2 centire, és áthúzzák kicsit a vonalakat leletezéskor.) Annyit én is látok, hogy nem olyan agresszív a vállam, ez 2017. március, jaj, de szép volt:

…illetve egy kicsit sokalltam a tricepszet már 2018-ban:

, de ez nem volt fontos, én nem akartam a karomról ennyi izmot veszíteni, na. Nem volt ilyen cél, hogy “vékonyabb karom legyen”. Csak zsíros ne legyen.

De ez akkor cél: karra fel, nem akarok elbrazilosodni (alsótest-hangsúly, segg-combimádat). A lábamon meg pont azt néztem, a durván előredudorodó feszítő mennyire lapos és ezáltal “szebb”… de az izom bő 10 százaléknyit nőtt.

Ami még érdekes: android zsír 24,6, gynoid 37,1, az arányuk 0,66 (ennek illik nőknél 0,8 alatt lenni, az én legfitneszebb formám idején 0,36 volt; 1 fölött nagyon para).

Itt van az előző mérésekből szerkesztett táblázat. Vastag feketével a legrosszabb, pirossal a legjobb értékek.

Android izom (ez a zsigerek területe; hasizom) most 3605 g, ez két év alatt javult, de nem éppen jó a korábbi terembe járós értékekhez képest; android zsírszázalék 24,6. 20 alatt van határozott kockahasam. Gynoid izom, ez is csökkent: 7977 g, itt a zsírszázalék 37,1. (Ha változik az orvosi értékeléskor, javítom.) Miért? Nem ragozom: SZÉNHIDRÁT.

Érdekes, hogy 2019 augusztusában, az első szerelmi hónapban én mai szemmel nézve vékony voltam. Melléteszem a friss képet:

, de a női régiókon, aka csípő, segg, 2019-ben is volt 36,2 százalék zsír (viszont a hasamon csak 18!), és az általában is egy rossz arányú mérés lett. Most a bricseszem (külső comb) vonala tetszetősebb, és egy kicsit több a gynoid izmom (165 grammal). A fény és a póz sem egyforma, de én a jelen állapotot hátul jobbnak, elöl combon jobbnak, hason rosszabbnak látom.

Nehéz magas izommal (izommegtartással) az alacsony zsír, na. És nyilván függ az izom pillanatnyi grammja attól, hogy mennyi benne éppen a tárolt glikogén: ide én futás után jöttem, ami leürít, de volt is mit: előző napi szülinapozás, sok szénhidrát. Csütörtök reggel még csak 73,9 kg voltam, másnap reggel 75,4, a DEXA előtt mérlegen 74,8-nak mértek. Korábban mindig fél-egy nap böjt volt a dexa előtt. Most viszont vízhajtva mentem (tea). Nme kifogás, csak hogy mi minden összegződik a pillatanyi állapotban.

Meglepő módon a tavalyi 171,5 után most 173 centi magasnak mértek. De nyújtottam is a kendőben meg a kondiparkban lefele lógva.

Ennyit a szófosós, termtud elemezgetésből, a jövő héten már csak tömören teszem ki a hivatalos értékeket.

Május 13. Izomláz. Esőben hosszú bringázás a Népligetig (filmes ruhapróba) meg vissza. Este buli, steak, burgerhús grillsütőben és kétféle Daubner-torta (ribizlis mák és narancsos trüffel). Eszméletlen állag és ízek, a T-bone is. Minden volt: pihenés, Adam Curtis-nézés, Lőrinc és szerelme is jött, kigurultunk eléjük. Sztorizás, pezsgő, gyertya, Stevie Wonder Happy Birthday, és Lőrinc is elénekli gitárkísérettel Halász Juditot. Ami döbbenet. Lett hangja, képezték, és képes egyszerre danolni és pengetni, ez ilyen karanténtudomány. Az ünnepség lelke, szervezője G. Virág (levendula és narancssárga orchidea) és ajándék, Stefan Sagmeister új csészéi. Egy narancssárga óra.

reggeli kép, ujjak

Május 12. Dáviddal és kutyussal le (190 m-ig), séta föl (364-re), Disznófő-rét; a Jurassic park ösvényen már futás (770 lépés), aztán kis hegymászás meg átkelés nyolc kidőlt fán (nevét innen kapta, tőlem). és szintvonalban hazáig futok 3200 lépést. Feszül a var a térdemen, de elviselhető. Gyógyteák, sok víz, kávé, bikinis csend.

Nekem a világon semmi bajom, ha nyugis a délelőttöm, nem zúgnak a munkagépek, tudok írni, edzek egy nagyot és harmónia meg összesimulás van a szagosmügémmel. Fotó.

Éva, mások meg robotolnak a gyárban! (mi lesz velünk így…? nincs olvasóm, mindenki elhagy, megőrültem, jön a végrehajtó, nulla bevétel!!! :DDDD ÉHEZÜNK)

Már borús az ég, de még az eső előtt összerakom a nehéz súlyzót, és hajrá:

bemelegítés gumiszalaggal és kézi súlyzóval, oldalemelés (sok), vállból nyomás, bicepsz karhajlítás és serlegguggolás.

Utána a kétkezessel, összesen ugye már 32 kiló így, 5 döntött törzsű evezés, 5 merev lábas felhúzás, egy fej fölé vitel, ebből 3 kör,

utána ugyanez a gyakorlatsor a “nagy gyakorlatok” minden sorozata között, melyek: 15 guggolás (amennyire megy, épp vízszintesig), aztán 15 (15, 18, 18) fekve nyomás, ez négy kör. Vagyis nyolc az első, 5-ös mozdulatsorból a négy sorozat fekve nyomás, meg az öt guggolás között, rátettem még egyet, de akkor már eléggé esett, és bepakoltam a grillsütőt meg a laptopkábelt. negyven perc, kicsit elsötétülős. Két szeletke kacsamájjal (azt csak sütöttük tegnap), egy nagy kanál kacsazsírral, egy banánnal és háromféle Lindttel (2-2 koc), egy deci felvert tejszínnel, négy kávéval és nyolc szem eperrel előztem meg a súlyzózást. Bent még 3×50 ágyról lelógó hasprés.

Body. Ami most nagyon jó: bőr (mindenhol), barnulás, haj. Köldök fölött kenem a lilát.

Reggel izomlázam volt a húzódzkodástól, meg a fenekemet éreztem egy kicsit.

Tegnap este leszedettem fogköveimet, egyben ellenőriztettem. Megnyugtató, hogy csak kezelhető (szinte semmi) ínyfelhúzódás van két őrlőfogamon (túl lelkes fogmosás, ellenszere: Gengigel), nulla szuvasság, ép zománc, és már nem számíthatok semmi bajra a bölcsességfogaim révén sem. Langy bringa haza, tulipántom elémkocog Kutyussal, ez megható. Holmi kacsa- és csirkemájak, sült sajt, erjesztett bio bébirépékkal (én csináltam), rukkolával, sok hagymával. Ágyba zuhanás.

Május 11. Hosszú séta: Dáviddal le, aztán fel a hegyre, Disznófő-rét, kis magányos ösvényeim, meredeken föl, Anna-rét, át a normafás kondiparkig. Séta: bő két óra (hét kilométer), nagyrészt földes ösvényen és füvön (ezt hívják LISSnek, tehát low intensity steady state “edzésnek” azok, akik minden máshoz lusták).

A kondiparkban erősítő edzés, 40 perc, öt gyakorlat, öt kör:

oldalsó kitörésben guggolás 30, új gumiszalaggal három húzódzkodás (elég vékony, 15 kilósnak mondja az ellenállást), negatív padon felülés: 10 egyenes, 10 ferde hasizomra, belső combra finom sarokmelgetős gyakorlat terpeszben 10, fekvőtámasz 10. Két híd gondos derékátmozgatás után, a tegnapi jógával együtt, de jaj, nem olyan ez, mint volt. Leséta után szintben hazafutás, 1200 lépés. Összes mozgásban töltött idő: 2 óra 50 perc.

Biztos igénytelen vagyok, olvasom a biztonsági hisztiket, “cusi”, nem értem, miről beszélnek, általában a hisztit sem értem: vagy zavar, és akkor nem hagyod, elcsíped időben (első terhesség idején, amikor még őszinte volt, azért ötösével evődtek a kinder csokik), vagy nem zavar, de akkor nem ér nyilvánosan rinyálni, “őszinte posztot” kuponkóddal meg “játékkal” váltogatni, érzelmileg rezonálni, aztán zsebretenni a lét.

Összeér, persze, de én ezzel a formával boldog vagyok – mert feszes. És mert sok év következetes

Hamis az a kép, amit a mocskolódók találtak ki, hogy én valamit nagyon be akartam bizonyítani, és akkor hirtelen a semmi sport, “elhanyagoltság” után mániákus sportfüggő lettem. Ha így lett volna, nem lennének ilyen formáim, és lesérültem volna. Nem igaz, egyrészt, egész életemben, kiskoromtól folyamatosan tudtam tornászmutatványt, amit csak kevesen, sose végeztem ülőmunkát, rengeteget bringáztam, gyerekekkel is, 19 éve nyomom, és gyalogoltam. Edzeni keményen 2010-ben kezdtem, másfél órákat futópadoztam, squasholtam és body artra jártam, aztán 2014-ben csak újrakezdtem, és súlyzóval egészítettem ki. A másik, hogy nem mánia most sem, nekem ez a szintem, ez ment jól, nemcsak azért, mert szeretem az edzés közben a kompetencia, ügyesség, sokat bírás érzését, hanem mert semmi kedvem a kaját számolgatni, korlátozni, recepteket keresni, inkább edzek.

Forgatások alakulnak, 38-as ruhaméret kell.

Van vagy négy drága, extra bikinim, de ennél egyik se áll jobban, 2390 forint volt az ára.

Május 10. Ööö, jóga. De nem ilyen videós meg fejből, mert nekem ez nem megy fejből, én mindent mindig feszítek meg meghaladok mámorosan, én nem tudok lazulni, csak sportolni. Magánban, olyannál, akinél már voltam, és nincs sallang, és jól érzem magam, nem kell senkin röhögnöm, és figyel rám. És most még három alkalom, hétfőn.

Városban cikázás, hülyekutyaösszeszedés Városmajorból (az a durva, hogy tudja, hogy ott bukkanok fel és keres), rengeteg cuccal és G-vel haza, elfáradtam, de azért most jó.

További szülinapi gesztusok:

fogkőleszedés

DEXA

kávézgatás szép helyen (megvolt)

függőfotel

zsiráfos bikini

mókusos PUPA sminkkészlet

asszem, kapok virtuóz illy-csészéket, és a rózsám tegnap felszerelt egy csodaszép vécédeszkát! 😀

Május 9. Hát, elég nehezen járok és semmi esetre sem guggolok mélyre vagy spárgázok. Napoztam, olvastam és főztem, mostam, más most nem ment. Estére szedtem össze magam, és akkor igyekeztem a térdemet többféleképp, de finoman terhelni, egy lépcsőt és meredek lejtőt is tartalmazó, 3 km-es, nyugis, hegyi kutyasétával. Utána a már nehezebb súlyokkal és kézi súlyzóval a teraszon, langy estében fél órányi, “mama, hol a sampon?”-nal tarkított váll-, hát-, bicepsz-, mellgyakorlatok, és egy kis merev lábas felhúzás. Kézen álltam. Olvasás közben puha ágyon mégis spárgáztam. Ébredési pulzus (Ármin mérte): 47. OMAD (One Meal A Day), de bőséges, lazac, desszert, tejszínhab.

Május 8. Mára terveztük a nagy futást, kinéztem megfelelő szinttel a távot, erdőben, főleg a gyermekvasút sínét követve, illetve egy hárshegyi körrel és vissza (EU 17). Beöltöztünk, bekentem érzékeny részeimet (a kézfejem és a szemem fölötti friss bőr), Superstarch, amit nem ittam az amszterdami maraton óta (abból az akkor elrakott készletből, kis tárolódobozból vettem elő). És aztán a tervezett táv felénél akkorát estem, piros gatyóm odalett. Nem a talpfákon (ahol elfogyott az ösvény), nem is a sínek menti iszonyat ún. vasútizúzalék-köveken, nem is a gyökérdús, meredek lejtőn, nem fölfele vergődve, és nem is télen a jégen estem, nem vaksötétben, sőt, meg se botlok soha, hanem most a tök sík parkolóban két kocsi között, egy rossz lépéstől, a Szépjuhásznénál. Azt hittük, nem tudok majd járni se. Sokkszerű fájdalom volt. Így fele lett a táv, a futás kiindulóponjáig lépcsős 800, és haza a Szépjuhásznétól 5,06 km a séta.

656 kalória, és nagyon fura a térkép vége (mintha a parkolóban ide-oda mászkáltunk volna harminc métereket hosszan, pedig fetrengtem).

 

Body. Nem helyezkedtem, nem vártam kellő fényviszonyra, egy képet csináltam a seggemről, és az ilyen. Azt vártam, hogy majd nagy fegyelem meg több héten át, meg nem eszem ezt, nézem, ahogy grilleznek a többiek, semmi csoki, de nem. Talán ide kéne írnom, hogy a kis örömök meg hesteg napfény, hesteg feszes női területek, hesteg bikini, hesteg márkanév, életöröm, de én nem vagyok szánalmas.

Május 7. Összeraktam az új tárcsákkal a szettet, de ma inkább mozgástartomány-növelek (végül nem, belelendültem az írásba, csak pár gerinccsavarásos mozdulat és este hőspóz, kb. 5 perc).

Alappal remélem-e, hogy egy órán belül futom a tíz km-em? Még mindig nem érdekel az idő annyira, hogy tempókat fussak, meg a mezőnyben a többiek sem, ez teljesen idegen tőlem, nekem csak az van a fejemben, hogy haladni kell, futómozgással, tehát én versenyen még nem sétáltam. Most a sok lassú futás hoz némi gyorsulást résztávozás nélkül is, illetve a közepes-kellemes tempóm gyorsabbá válik. Aszfalton, síkon, mezőnyben, pár kilóval könnyebben (na, ez nagyon megdobja, akár mínusz két kiló is), jó cipőben igenis lehetek gyorsabb. Hogy ez 58 lesz-e, nem tudom.

Neveztem az eu-s 17-re.

Az elmúlt hónapokban igen lassúakat futottam, erdőben sötétben vagy ösvényen.

Mostanában szűk ösvényes, belógó bokros, kidőlt törzses, köves terep, emelkedőkkel és nyaktörő lejtőkkel.

Azt hittem, kitartás meg lelkierő kell majd a nyári formához, mert itt nagy bajok vannak, de nagyjából meg is van, és semmi erőlködés nem volt. Egy “berúgó” jellegű 52 órás böjt óta napi egyszer eszem, így esik jól. Éhgyomorra hosszúakat futok vagy túrázom-futok, attól függ, mennyi erőt érzek magamban. Teljesen önszabályozó, csoki, sajt is van, sós dolgok, sok állati fehérje, ha azt kér a regenerálódás, de gyümölcs is, például rukkolába aprított mangót, narancsot teszek. 2019. aug., 71 kg, illetve tegnapelőtti kép, 73,8 kg. Hogy ebből mennyi izom a tavalyihoz képest, azt nem tudom, de ha küldik, kirakom majd az eredményt. A több zsír ellenére markánsabb a hasam, oldalt biztos, de a kocka is sejlik. A guggolás, fenékgyakorlatok és a futás mellett a napi 100-500 haspréseket veszem komolyan. És még csak most jön a barnulás!

Május 6. Ma városi bringa, bevásárlós rakomány és este nagy hegyi séta. hasprések és spárga ágyban.

Május 5. Tegnap steakezés vörösborral meg csoki… az örvendetes tendenciák fenntartása érdekében egy kicsit megtolom a mait: hegyi barangolás, két óra negyven perc összesen, ennek része 13 ezer lépés ösvényfutás (Tündérhegy, Hárshegy), ez is a része, 2018 őszén avatták:

https://www.runnersworld.hu/bemutatjuk-a-hars-hegyi-futokort-106770

, terepcipőben, ujjatlanban, rövid sortban. A teljesen futhatatlan, sziklás, meredek részeken négyszer 150-200 lépés séta. Persze beírhatnám futásnak, de én nem vagyok olyan. Legfőbb ékem, a bőröm szinte, hogy becsületesen számolok be arról, amit edzek, ahogy a testem kinéz, nem szépítem föl.

Igen, szorongok, mert elveszteni az ösztrogént szar. Csak egyenes maradjon a hátam. A derekam vonala, a mellem kereksége ne változzon. A térdem ne legyen bevizesedett, fájós gumó. Sűrű haj, semmi toka. Gömbölyű fenék, töretlen ívek, sőt: még töretlenebbek, mert itt azért a külső combnál még van egy kis egyenetlenség (a derekam alatt is, de az nem zsír, hanem oldalsó hasizom). Ezeket remélem hosszú távon.

Én már nem vagyok ujjongó a napi sporttól, meg ami itt gasztronómiailag megy a járvány óta a bélszínekkel és a lazaccal, bisztrómenükkel, hát… az volt bennem, hogy lehet edzeni, de az idő nem visszafordítható, nem gyorsulok, nem leszek narancsbőrtelen én már soha (nem annyira jó a kötőszövetem, így egyetlen választásom a bitangkemény, izmos comb), igazán fényes-tónusos én nem leszek, ez van, jöhet a bölcsesség, plusz a lila köldök, de basszus,  hat, HAT kicsit intenzívebb, egyszer kajálós (OMAD) nap alatt, másfélszeres kardióval azonnal rendben van, lement minden, ami nem tetszett?

Azért jó látni a semmihabosítókat, a hátrányból és középszerből nagy pozitívan ethoszt faragó megúszósokat, dagijógától intimitásgourmandon és ébredő szexualitáson át tudatos öregedésig, mert annyira megdöbbent a sok rosszul fogalmazott, önajnározó duma, hogy emellett kontrasztosan jelenik meg, nekem mi a jó élet, hogy én nem akarom így végezni, megmagyarázgatva: “csak azért nem állok kézen, mert az káros”, és nincs pofám nem komolyan edzeni, felelősséget hárítani.

Megyek az új tárcsákért! Meg húzódzkodógumiért. G. vett rücskös hengert, meg gripszalagot a teniszütőre, és hazahozott, mert lengén és biciklivel voltam, de kitört a zivatar.

Dávid:

Édes fiam, drága vagy… a helyzet az, hogy nem dolgozom sokat, mert elég tehetséges vagyok, hogy a szenvedélyem, a tudom-mit-akarok tevékenység elég legyen arra az életvitelre, amit élünk, és amiben jól vagyunk. Ezért tudok itthon lenni, veled társasozni, kutyázni, sportolni, lazacot és steaket venni, és naponta nézni filmeket.

Május 4. Reggel Dáviddal-kutyával lemegyek a suliig. Ragyogó kék az ég, orgonaillat, rövidgatyó (zsiráfos). Disznófő-rét, ott az ösvényen már 560 léps, aztán kidőlt fatörzsek, a fenti tisztástól kanyarogva, plusz ficakkal és hullámozva nagyon lassú, 3210 lépés futás. Előtte 5,6, utána 6,7 a vércukor.

Ez a tisztás, a kép tavalyi. Bal hátulról bukkanok ki a Jurassic-ösvényből, és jobbra futok haza, és ragyogó reggel van.

Ez pedig én vagyok, ma, a futás után. Nem olyan nagy dolog tudni, milyen vagy igazán, nem rettegni tőle, vállalni, szembenézni vele.

Persze okoskodni meg semmit elnevezni, turnézni könnyebb.

Napközben minden kávénál, míg várok, 20 meg 30 guggolás, ez hamar szokássá vált. Este még egy lépcsőzős nagy kör, kutyaséta, aztán merev lábas felhúzás, guggolások nagy súllyal (tarkón és fej fölött), clean and press, fekve nyomás, G. asszisztál. HPolvasás közben az ágyban galamb, spárga és hőspóz (5 perc).

Május 3. Megyek kórosan edzeni és nem élvezni, túlzásba esni! :DDDD

Túlzóan felgyalogoltam a víztoronyig, onnan átfutottam a fogasvégállomásig, majd erőlködve és szélsőségesen, ugye, lefutottam a Széchenyi-hegy–Virágvölgy távot a Gyermekvasút mentén, orgonaillatban, aztán át az Anna-réten, és lefele, már sötétben, néha ösvényt vesztve, gyökerek közt. Teljesen egyedül, baglyok között. Divatosan, görcsösen és magamra kényszerítetten megvolt ez háromnegyed óra is! 7300 lépés, kb. 200 az, ami lefele tipegés és nem futás, plusz a starthoz negyedóra lépcsőzés.

Este 7 és fél perc hőspóz.

Vércukor (vettem tesztcsíkot): előtte 5,6, utána 7,4. Gondolom, kiszabadul a glikogénból, mert sokat pisiltem is. És micsoda alvásminőség utána!

Bringáztam a városban, de csak Budán. Étkezési ablak f5-8.

Az április összegzése:

enyhe kardió, jövés-menés, nem izzasztó, bringa, lépcsőzés CBA-ba, busztól hazagyalog: 10 alkalom

közepes, rövid edzés, 4 km alatti futás: 10

zúzás: komoly vagy hosszú súlyzó, extra terhelés, terepfutás, hosszú futás vagy futás meredek mászással: 16

Május 2. Hőspóz: 6 és fél perc

Az átmeneti kígyóságot (hosszú böjt, egy-két órás low carb evési időszak, sok zsírral, egyébként mennyiségi és tartalmi megszorítás nélkül) dokumentálom ám kis füzetben, meg a változásokat fotókon is, a vége pedig DEXA lesz. Amit várok: autofágia, tiszta fej, közérzetjavulás, látható tónus, feszes bőr. Nem akarok előre vállalásokat tenni, se túl sokat várni ettől, illetve én ugye spontán vagyok (és úgy eltökélt), de nem tudom még, mennyit, hogyan bírok kedvvel (öncsikarva, táblázatosan vagy szarullét árán nem érdemes; amikor a testem jelez, akkor eszem). És nem azért írom, hogy ezt bárki kövesse.

Itt is erről:

és:

Nekem ebben kevésbé a biokémiai részletek (ezeken a könyvíráskor átrágtam magam), inkább a szemlélet és a célok az érdekes. Én most a butayoutube-ok között felugró snake diet kontent nyomán ihletődtem. A snake diet ki is van kiáltva károsnak, meg ne csináld otthon, de ez is csak biohack: aki nem bírja, annak nem való, ez ilyen egyszerű. Egyetlen biohack-tehnika sem való átlagembereknek, kényelmes életmódúaknak, ritkán edzőknek, leépülteknek, hűbelebalázsoknak (ezért nem értjük egymást). Lucai Balázs, aki egyébként Toldizsuzsi csávója, nem hűbele, több éve igen okosan, eredményesen nyomja, és okosakat ír. Én komálom a kísérletező, szélsőséges dolgokat, nem akarok/tudok sokat fogyni, nincs bennem kétségbeesés, kemény vagyok, és a kígyóság szervesen kapcsolódik eddigi IF, ketó, edzős gyakorlataimhoz. Amiért szükséges: eleve ritkítottam az étkezéseket már márciustól, mert télen több és szarabb szénhidrátot ettem az ideálisnál. Ettől tudtam ennyit edzeni. Most lassabb, lazább az edzés, csak izommegtartás a cél.

Ma kihagytam a hőspózt.

Május 1. Tollasozás több menetben, munkálatok a teraszon, igazi családi nap, egész nap kint. Délben fagyiért séta a kicsinyekkel, este hegymászós séta (5,2 km).

a kert

Április 30. Micsoda nap! Reggel gyors séta, a le 800-hegymenet másfél fél órája, aztán még följebb hágok, közösségi edzés a Normafánál a tornparkban, isteni madárdalban. V-vel előre megbeszélve, és még többen körülöttünk. Ez mindig vicces.

Mély oldalsókitörés-guggolás (16-ok, 5-ször), gumival asszisztált húzódzkodás (5×6 ism.), fekvőtámasz (4×10), hiperhajlítós hasprés (20-18-16). Spárga, híd, dancer’s pose. Fotóztam nektek kismama-körzéseket, tehát a térdekkel körözök úgy, hogy fönt (1. kép) a csípőmet megemelem, egészen a mellkas felé közelítem a térdem. Ez hasizom, csípőnyitás (tudom, milyen póz már, de ezt oldalról nem érdemes fotózni).

Lassan, teljes ívben, kezdőknek vagy kímélőbb, menstruálós napokon lehet hasgyakorlat, haladók 100 alatt (vagy 4 perc, mondjuk) ne álljanak meg, mindkét irányba mehet (belülről ki, kívülről be).

Jaj, annyira életszagú volt.

Majd elmentem vért adni, böjtben, ezt csak a vérnyomásom mutatta. Haza is nagy séta, és még este is a kutyával egy félóra hegyi. Este D. mellett fekve még bő hat perc a hőspózban.

A böjt most 24 órás volt, a huszadik órától vajas kávé, ez esett jól, és összességében remekül érzem magam. A kaja tudati fogság, és nagyon sok macera, van, hogy unalomból, ingerre vágyva eszünk. Nagyon finom és értékes minden általában, de így csak igazán, hogy egész nap nem: marhahús, húsgombóc, paradicsommártás sok zöldfűszerrel, olívaolajjal és fokhagymával simára turmixolva cayenne-i borssal, két pici újkrumpli, zöld levelek olívaolajjal, tejszín, sült sajt (sajtszíve), lazac, csirkecomb, csokoládékrém (tejszín, 85-ös csoki, tojássárgája, vanília összefőz), eper, ananász, mangó – ezek voltak a héten a nemböjt óráiban. Mindenből pici, és a lényeg, hogy nagyon zsríos. Elmondhatatlanul jólesik a mértékletes adag is, főleg, ha volt sport, napfény, jövés-menés.

Április 29. Böjttörés, előre átgondoltam, miket eszem, de nem csináltam nagy ügyet belőle. Most újabb 24 óra.

Rövid séta, meredeken is, ott tempó (könnyű vagyok!), ugrókötél (200), híd, kézenállás, tollasozás, combnyújtás, hasazás, bicepsz, kávéra várva guggolások, köztük szumó (széles) is, hőspóz (már 5 és fél percet nyomok).

Április 28. A szokásosnál hosszabb böjt. Ehhez illő, zsírfelhasználós, hidegtűrős (épphogytop, sort, nagy bőrfelület), nagy mászós, de kímélő séta, 2 óra.

Ma már csak némi hasazás, híd, spárga, csípőnyújtások és ugrókötél lesz. Böjtölök, kísérletezem, ami könnyen megy most, átkattant az agyam. Nincs vele különösebb (vagyis: pontosan meghatározott) célom, csak ugye jön a nyár.

Nem írok pontos részleteket, mert már megtapasztaltam, hogy aki fellelkesül, az szó szerint követi, amit írok (jótanuló-reakció, “ez a tuti akkor”), én nem vagyok külső, előíró tekintély, nem térítek, csak a saját kísérleteimről írok, esetleg irányt, ötletet lehet innen venni, de csak önállóan gondolkodó, felnőtt embereknek. 

Van ez a “fogjuk a kezed” típusú, lelkizős “életmódprogram”, zoomon 12000-ért elbeszélget veled fél órát, meg lehetsz zárt csoport tagja, úgy, hogy ő maga le se fogyott, elakadt, nem edz, csak okoskodik meg főzöget, a saját vakfoltjait hangoztatja (“kell a szénhidrát”, “nem szabad koplalni” stb., minden tilos-káros, amihez ő kevés vagy nincs kedve), magát fényezi és árusítja rettenetes dizájnnal (üres füzetet árul, abba naplózhatsz). A másik a gazdag focistafeleség-típusnak szánt fogyókúrás lelkizés, amikor SZALON van recepcióval, méregdrága üzlethelyiség, és rendszeres találkozások, időre mész, leparkolsz, dísznövény közt koppan a tűsarkú, a “tanácsadó” is gusztusos, parfümfelhőben, dizájnos enteriőrben, plusz talán egy orvos is, és rendszeresen átbeszélik veled, hogy állsz a fogyásoddal, tanácsokat adnak, termékeket tukmálnak rád, kedvesek, lemérnek, mert az otthoni mérés nem elég… mennyi unatkozó, lehúzható, fogalmatlan nő, istenem.

A lényeg egyszerű: te vagy az ura és ismerője a testednek, te tudod, mit akarsz és mi mit ér meg, mi esik jól és mi nem annyram, de válik a hasznodra, és a megfelelősdi, jótaniulós tempó ebben csak gátol. Az igazi változás saját. Lehet ugyan olvasni meg youtube-ozni, de csinálni te fogod, éste leszel tőle boldog (vagy: nem az volt a bajod).

Amit csinálok, csak haladóknak, edzett anyagcseréjűeknek való. Általában a 24 óránál hosszabb böjt pedig csak annak, aki nem hajlamos táplálkozási zavarba csúszni (kompenzálós falás, anorexia, túl sok szer), nem csak bizonyítani akar vele, érett, felnőtt, nincs benne kétségbeesés, fokozatosan vezeti be, és sokat edz.

Ez nem egy szép híd, csak azt mutatom, hogy durván torzít a póz és az Air kamerája is ilyen távolságból/azon a képrészleten (jobb felső).

a kép középén ugyanez, pár nappal korábbanÁprilis 27. Bringázás, a Liszt Ferenc térre, kávézom a Menza teraszán! A belvárosban ügyintézek, több rövid táv, aztán Pasarétre. Intenzív nyújtások ketten, kézenállás. Sólet délben, kacsacombbal, eper, aztán böjt.

Április 26. G. Ármin hazatért apukája csuklójára! Egy hétig mértem vele magam, főleg a pulzus nyűgözött le, és a séták térképen és pulzuszóna szerinti követése.

Vicces a gyári beállítás: 10 ezer lépés per nap és 150 perc intentív mozgás hetente a goal, úgy, hogy a hike is intenzív, bármi, ami tartósan 110 fölötti pulzus (az én beállításaimmal). Ez a 150 perc 848 perc volt úgy, hogy a súlyzózásokat nem is mértem, mert bénaság (csak kétszer tíz percben teszteltem). Hétfőn futottam egy tízest, hét közben több 2-4 km-t, hosszabb sétákba ágyazva, vasárnap pedig egy 7 km-t (vagyis tegnap Midicittát nyomtunk, de nem csatlakoztam a virtuális eseményhez, egy, mert elveimmel ellenkezik, hogy szolgáltatás nincs, de fizessek, kettő, mert nincs pofám erősen lejtő terepen megejtett, arra-van-néptelen-ösvény jóleső futást beküldeni).

Ármin remekül mér távot, tempót, szintemelkedést, pulzust, de nem látja az izommunkát, ha az nem jár jelentős pulzusnövekedéssel. Nem igaz, hogy ezeknek a súlyoknak (20-30 kg) a tempós emelgetése nem jár jelentős kalóriafogyazstással, hőleadással.

Ma is elindultam Dáviddal és kutyával a suliba, erős fáradtság és ciklus utolsó napja van, már fájt a hasam este, ma nem futok! de hát dehogynem, reggel nem fájt, így, elbúcsúzván okos fiamtól az iskola kapujában, jobbra indulok, majd föl a Disznőfő-réten:

…és ahol a Jurassic-park (nyolc fatörzs keresztben, pedig milyen jól futható amúgy) -ösvény egy kis tisztásba torkollik, a Tündérhegyi-úttól hazáig 2,5 km kocogás nagyon lazán. A szigorúan kímélő Ármin 52 óra regenerálódást írt a tegnapi futás és hegymászás után, ezt pulzusból, zónákból számolja, ha jól sejtem. Érdekes, hogy fáradt vagyok, az izmaimat is érzem (a hegyre gyaloglást a fenekemben, a guggolásokat, vállazást, fekve nyomást a fenekemben és a vállamban-mellemben), most is fázom (ami energiavesztést, nagy megterhelést és a hidegtűrő-zsírral fűtő képesség edzetlenségét jelzi), de a nyugalmi pulzusom 49 volt reggel (a nagyobb edzésteljeítmények től magasabb az ébredési pulzus)

2×50 ágyról lelógó felülés, és a hőspóz:

, nyújtásnak. Nekem ez nagyon nehéz, kötött a csípőm (“kihívás”: első nap egy perc, tegnap már 2, ma 3 és fél, és így tíz napig, a felület is egyre keményedik, rugós matractól a kemény kkókuszroston át a szőnyegig). Ezen kívül ma lesz: egy kisebb kutyaséta este, egyébként házimunka, nyújtás (dancer, híd, spárga), és némi súly nélküli átmozgatás, ahogy alakul.

Mutatok gyakorlatot, külső csípő részekre láb oldalra emelése, ez bokasúlyban fotózva, és 50-50 a sorozat, 3-4-szer:

Április 25. Napközben a teraszon, napfényben kétszer tíz perc súlyzózás, a kétkezessel, szünet nélkül, koncentrált, hosszú sorozatok. Ilyenkor a pulzusom 85-95 közötti, meglepő, hogy a pulzus sem és így Ármin sem érzékeli az izommunkát, ebből nem számol különösebb kalóriát, mert azt csakis a pulzushoz köti. A héten bővítem a tárcsakészletet.

Ágyról lelógva hasprések is, éppenséggel ezek teljes felülések, 2×50.

Nem neveztem, mert ez az esemény virtuális, ami nem szolgáltatás, de azért gondoltam a Vivicittára: kora este futottunk egy 7-est együtt, jó hosszú léptekkel, földutakon, erősen lefele. Utána hegymászós hazatúra a Hunyad-ormon keresztül, 4,2 km.

 

 

Április 24., György. Nincsen semmi nagy elhatározás, konkrét cél, csak tavasz lett, igazán, nem nyűg kimenni, hosszan kint lenni, és bájos szombat, hív az erdő a virágzó vadgyümölcs-fáival, szóval nagy kedvvel túrázok (ún. futókirándulás) minden nap az erdőben, más útvonalon, sok emelkedővel. Ma csak a nefelejcsszálamat kísértem kutyával két saroknyit, és ezért ez az öltözék (teniszruha):

Nem szoktam én se szoknyában, se pánt nélküli melltartóban futni, ez ilyen poszterotikus önkifejezés volt, de aztán elbúcsúzván mondom, fussa ki magát a kutya, hosszabbítok, aztán… tettem még egy kanyart, ott futni kezdtem, és még, és le, de ezen a lejtőn nincs meg a 3000 lépés, akkor ott inkább balra, egészen le, föl, még föl, akkor már végig a Normafa úton… a vége 8 km, 1:08:51, 256 m szint (317 és 481 között csak 400 m a táv!, ez a Harangvölgy és szánkópálya együtt), az előző napiaknál több futás. Átlagtempó: 7 km/h. Ezt is hike-nak mértem, mert csak közben lett kedvem futni (a futást nem kell előre csikorogva tervezni, főleg szellős napfényben megjön a kedv hozzá), de eleve csak kb. 800 m után kapcsoltam be Ármint.

Zónák és bennük töltött percek: Z1 4:09, Z2 8:29, Z3 20:33, Z4 30:50, Z5 3:55, örülök, hogy főleg 3 és 4-esben voltam; a 4 a küszöbzóna. 156 és 196 közötti pulzus. És 650 kalóriának mondja. Ez pl. egy zúzás, az apróléptű, gyaloglós hegyrekapaszkodások ellenére, a 4-es zóna miatt nem séta.

Na jó, van egy homályos cél: testsúly és némi edzettség révén szeretném 58 perc alatt futni a Vivicittát, azt a nyárit. Most napozom.

Április 23. Ma is lemegyek Dáviddal-kutyával, Ármin: hike beállítás, és tempós gyaloglás kis futással éhgyomorra. Egy kicsit más útvonal, megint sok meredek, nagy szint, 6 km. Egyenletesen 1., 2. és 3. pulzuszóna, kb. 3 km futás, főleg a lankán és a síkon. Szint: 188 m.

Ma már csak nyújtok, de hídban is, szóval némi izom kell (késő este lett. extrém szar érzés hídba lemenni, ezt újra fel kell fejlesztenem).

Megy a hörgés a képeim miatt, lényegtelen részletekre feszülnek rá, fröcsköl a gyűlölet, a valóságtagadás. Kit akartok átverni? Ha nektek, fröcsögőknek szép formáitok, kemény edzéseitek lennének, rég kiraktátok volna, bikini, bármi, mégpedig ujjongva, felcsicsázva. A nyilván csodásan feszes-peckes testek, a nyilván dán minimalizmussal berendezett, patyolattiszta, tágas és saját otthonaikban, a konfliktusmentes családi életük és nagyszerű önmegvalósításuk, a szuperegészséges szokásaik… a vak is látja.

Ő a testpéldaképem: durván edz, öntörvényű, saját mell, nem lóg, nem formátlan; nem túl magas, mégis döbbenet; alkatot követve comb- és fenékfétis, csak nekem ez enyhébb (szélesebb a bordakosaram, vállazok, hátazok is), ja, és én kokszolni nem fogok (meg szemgolyót tetováltatni se). Ami nagyon tetszik: már a köldöke magasságában szélesedik a csípője az ottani izmok miatt. Magamon nem tetszik a bricsesznél szélesedés, amikor “le van csúszva” a csípő íve.

Nekem tutira nem kell magyarázkodnom, nem egy-két éve jöttem rá és élem, hogy mi hogy van. Nem kell magamat élsportolókhoz, modellekhez vagy megfelelési kényszeres kistinikhez mérnem, ezek az összehasonlítgatások a részükről kínos mentálisgimnasztikázások, és nem lépek fel oktatóként sem. Senki nem tántorít el attól, hogy pont úgy éljek, eddzek, fotózzak, posztoljak, ahogy én akarok. Minden testrészem látható. Ha nekik, a munkaidőben ócsárlóknak szép/ügyes lenne a testük, feszes a combjuk, rég megmutatták volna. Soha segg nem látszik, ruhában sem, soha bikini, köldök, soha gyakorlat, eredmény. Nem én tekintem ezt versenynek, nem is én majmoltam meg űztem őket. Nekem nem az előnyösfotózás, a hazug feliratok kiötlése tölti ki a napom, ez annyira gyenge jellemű, infantilis, bornírt. Soha nem hittem volna, hogy valaha ilyen formáim lesznek, pláne ennyi idősen, három, hatalmas hasú terhesség után. És hogy hosszú távon edzek majd, többfélét; élvezem, nincs benne hajszolás, görcs, és nem sérülök.

Hastörténet.

 

Mit állítok a fotókkal? Én semmit. Látjátok ti is (ki-ki, amit). Felnőtt vagy és nyilván nem aljas. A következtetéseimet megtartom magamnak. Csak annyit mondok, és azt az olvasóimnak, hogy a becsületes hasfotó remek indikátor, hogy hol tartasz épp a fitnesztársasjátékodban. (Kimaradsz egy dobásból. Lépj vissza a 25-ös mezőre. Minden bankjegyedet szolgáltasd be a kasszának.) Ez a valóság. Annyi minden van, szarrá csíkosodott postpartum has, extrém fogyás és utána plasztika, egy példa itt. Fura formák, szétnyílt izom, ledolgozhatatlan zsírok, hastáncos háj, karantén-hordóhas, alkoholizmus – én nem sírok. Maga az elszíneződés ilyen telifényben (a tónus, jelenleg az oldalsó hasizom-árok csak súrlófényben látszik). Tehát a “háztető” már nem a köldök formája, ha tényleg elhalványul (amit nagyon remélek és mindent megteszek érte), és nem is hízok oda, akkor majdnem kerek lesz a köldököm:

 

Április 22. A Föld napja és csillagász nagyapám halálának 32. évfordulója.

De hogy én még mindig ugyanolyan boldog leszek ezektől.

Reggel én megyek Dáviddal, bekapcsolom Ármint hike-ra, de aztán a suli fölött, a Disznófő-réttől már futok, isteni földút, aztán mászás, Tündérszikla, pici napozás, erdeilépcső-hágás.

ilyen volt:ilyen lett:, utána megint futható ösvény, kidőlt fákkal, imádom. 5,7 km (meg az elején 300 m, amíg nem kapcsoltam be), bő fele futás (3,8 km, 900+540+3400 lépés). 441 kalóriának mondja, pulzus 125 és 160 között: főleg hármas zóna (19:46), 1-esben 12:51 (gyaloglás), 2-esben 9:17, 4-esben 5:45, az lehet a fölfele futás. 161 m szint.

Márciusban érkezett új cipőm, edzéshez, még nem volt róla kép. Inkább aszfalton, de ez egy álom, és Eliud Kipchoge csúcstartónak a maratoni legjobb ideje (ami nem hivatalos csúcs, de a hivatalosat is ő tudja) van ráírva, a kenyai zászló színeiben.

 

Április 21. Este jön az én rozmaringom, s ahogy régebben mindig, kiszaladok elé, a bringája mellett vissza, ez csak 700 m. Aztán nekiállunk a teraszon súlyzózni olyan negyven percet, minimális pihenőkkel. Ugrókötelezek (2×100), fekve nyomok (közepes súllyal 1×50), haspréselek (50), inga, lábat emelgetek (hasizomra, 100), ATG guggolás overhead kézi súlyzóval (2×10), oldalsó lunge (10/oldal), sima guggolások számolatlanul (erre rászoktam: bármire kell egy kicsit várni, vízforrás, kenyérpirítás, kávégépbemelegedés, guggolok húsz mélyet), donkey kick; lórúgás, oldalemelés, előre emelés, bicepsz, ezek padra lépés közben, fűrészelés, fekvőtámasz (2×10), comb- és csípő- (spárga)nyújtás (közben bicepsz); híd, kézenállás. G. ráül a hátamra.

Aztán futok még a kutyával négy kényelmes kilométert (28 perc), és nyújtok a teraszon a csillagok alatt fekve.

Napközben meg, de ez minimál, a kép kedvéért. Szerbusz, olvasó, 45 éves vagyok, kedvenc ételem a sajt (45%, Leerdamer Sajt szíve típus) és a Lindt csoki, melyeket két pofára zabálok.

Mellette rengeteget és változatosan edzek. Jólesően, sérülésmentesen, de minden megúszós trükköt kerülök. A hajlítóm domború, a seggem gömb, és élesen elválik a combtól, bármely pózban.

#rettegjatermészettől #nemerdélveznianapot #okoskodjéletidegenül #legyélsavanyú #írdbetáblázatba #kövesdaszabályt #összeszorítottszájjal #egyestkapsz #gyártsdakifogásokat #azaligvalamiegymódszer #akkornemveszikészrehogyutálod

Április 20. Városi rohangálás és plazmaadás, 14 ezer lépés.

Április 19. Jajj, élet volt, nem írtam. Szóval: pénteken csak kis átmozgatások és spárganyújtás, sok volt előtte, a jobb vállam fáj is, meg a combom, ilyen 3-400 guggolások voltak, 25-ösével. Szombat 17., eső, kis kutyaséta, sok házimunka, guggolok 25-öket, bicepszezem, lábemelgetek hátra. Napi teendők mellett, de minden adandó alkalommal.

Vasárnap: zsúr, kivisz a rózsám, ez nagy könnyebbség. Nagy kutyaséta a váci vadregényes  dunaparton (5 km), igen visszafogott tempóban, alkalmazkodom a partnerhez.

Ma: tíz perc súlyzózás (mit érzékel a Garmin? hát, lófaszt, 86-os az átlagpulzus tíz perc nehéz, pihenő nélküli súlyzó alatt, lehet ez? és 47 kalória???)

Kora este (végre nem zuhog, Juli is abbahagyta a hányást, nagy görcsök után öklendezett, később alszik, D. vigyáz rá) meglépek futni, méri G. Garminja: 10,03 km, 710 kalória, 1 óra 17, a kutya négyszer szarik, volt 128 m szint és sár, de sikerült egy 6.31-es kilométer (a harmadik). Nem hajtom a tempót. Pulzus: 155 és 163 között végig, egy plató a grafikonon, a szint se látszik. A tempóm a szintnek, talajnak megfelelően változó, a pulzusom egyenletes. 4 perc alatt lesz 74-79-es, amúgy 56-60 között van a passzív órákban, és 46 (!) ébredéskor.

Április 14. Nagy súlyzós edzés. Tárogatás kézi súlyzóval padon (2×25), 25 guggolás (x4): Mindenféle lábemelgetések. Merev lábas felhúzás, 10 után fej fölé vitel. Ez hatszor. Lépcsőzős séta, üvegvisszavivés. 2×25 guggolás fej fölé tartott kézzel. – Hasazás: prések és haskerék (4×50, 4×15). Közte (minden sorozat után) spárganyújtás és spárga, ekepóz. Ez a hasazós rész plusz a spárga önmagában 1 óra 20 perc. Bicepsz is, 50-50. Híd, naponta. Mostanában nehezebben veszem rá magam, mint a spárgára, az egyik vállam gyenge, lábra terhelek. Alkaron nagyon nehézkes. Utána az alsó csigolyák nyújtása lefele lógva.

Ilyen volt.

Ilyen lett.

Donkey kick (csacsi) kétkilós bokasúllyal, 25-öket szoktam 4-szer per láb.

Mindenféle lábemelgetések, állva és fekve (nem tudom, hány, videónézés közben). A vége: 300 tempós padra lépés. Megint a szag!

Érdekes, hányféleképpen magyarázzák, bizonygatják, hogy nincs kedvük edzeni, nem képesek komoly izommunkára, fejlettebb/fejlesztőbb gyakorlatokra! A sport ártalmai, ő most pihen, nem hajszolja magát, a súlyzó nem is jó, sokkal jobb a pilates/saját testsúly stb. Régebben azért hallgattak a lógósok, ma viszont divat lett tudatosságnak, apró lépéseknek nevezni az elkent, ellógott, alig-valami edzéseket, kihagyásokat, lustálkodást, és helyette magamutogatni, feldizájnolni a semmit, hosszítani. Ez az egyik ártalma az unalomból, saját élet híján látszatot mutogató közösségimédia-bubusoknak: elhiszed a kamut, amit mutogatsz. Ettől nem leszel jobban, és ha azt reméled, hogy legalább a fotó jó: mint kontentet nem is hiszik el, hiába erőlködsz, a vak is látja, hogy sehol a forma, a tónus, a természetesség. Nemhogy fejlődni, ellensúlyozni és felhozni az elbaszott éveid, életmódod eredményét, de még karbantartani, állagmegóvni is csak úgy tudsz, ha több éves távon heti 3-5 komoly edzésed van (a többi napon és a kemény edzés bemelegítéséül, vagy ráadásnak mehet a laza kardió, házimunka is), ÉS megfelelően táplálkozol. Komoly edzésnek azt hívjuk (kinek-kinek a maga erő- és ügyességi szintjén), amiben döglesztően elfáradsz, heves éhséget vált ki, és másnaptól erősen érzed. Ha mégse, akkor készíts őszinte formafotót, és 30 naponként hasonlítsd össze.

Mindez persze kit érdekelne, de ez a nő kényszeresen engem taglal, elég ijesztő. Ő maga nem nyom fekve semennyivel, és nem is vádlitik se fogmosás közben, se máskor, csak bezsebelné az öt ismeretlen ayurvedikus nemtomki meg a három bamba régi barát körében, hogy ő kitartóan, terv szerint edz ám és milyen eredményes:

Amit annyira belebegtetett, hogy szívszerelemprojekt ayurvédablogging sabbatical, az ez a fontoskodás a hindu babonasággal és rosszízű ételek bénácska fotóival! Itt szeretném tisztázni a félreértést (az epigon tudja ám, az ő mesteskedésének lényege “már ő sem a tiéd, őt is elvettem tőled”, vö. copycat szindróma, szóval nektek írom): Kissthetrainer egy kvázi márkaneve az én edzőmnek (2016-17, farizomépítés, Flex, Ne félj az edzőteremtől! találkozók), az eleje az ő családneve, de már nem így hívja magát. Az Ed nevet pedig én adtam neki, íróként, senki nem használja: ed. Nem, ez nem véletlen, és nem arról van szó, hogy miért ne edzhetné őt is. Ez megint az életlopás, gyűlölködő, bár gyerekes letiprási kísérlet. Megkérdeztem amúgy, se távedzésben, se igaziból nincsen ilyen vendége. De ugye a fantáziája az, hogy mindenki átállt, ő nyert, legyőzte az irigyelt bloggert, ő is létrehoz valamit, van hatalma, az enyém fad diet, éljen a kényszeresség, tekintélyelvűség, stréberség, megfelelési kényszer, kompetencia túlzó és stréber villogtatása, törtetés, és “tudatos” “edzés”, de azt is csak hazudja. Gyűlöli, hogy van, aki bírja és kedve is van, hosszú távon. Jaj, ha látnád, ez mennyire szánalmas.

Ez a ti bajotok: szarul vagytok, kerestek valami energiát, gazdatestet, rám akaszkodtok, kiabáljátok szét a pár hétig se tartó projekteket, és gyűlölitek azt, aki valóban tehetséges.

Edzeni kéne, élni, terápiára járni.

Április 13. Ma is apróra tört edzések: 4×25 guggolások a tűzhely mellett (mélyre, fej fölé tartott karral), lábemelgetések, spárganyújtás bicepsszel. (Ismét legó között kell…) Spárga (röviden, agyonterhelt comb), két híd, egy fejenállás, némi ágyról lelógós hasazás, 100 tempós padra lépés és 20+20+20+30 fekve nyomás a max súllyal.

A két fehérrel bekarikázott rész nyúlik ilyenkor, tehát az első lábnak a farizma, a hátsónál a csípőhorpasz, és az alsó ágyéki csigolyák a törzs hátrafeszítése és a has kitolása révén. A sima nyújtás eseménytelen volt, ezért ebben a pózban szoktam 50 bicepsz karhajlítást csinálni a nehezebbik (sárga kacsás) súlyzóval, aztán jöhet a másik oldal:

Csípőnyújtás, az úgynevezett hőspóz, legkönnyebb tenyéren:

Eggyel nehezebb, alkaron támaszkodva:

Ez a legnehezebb, így húsz másodpercet bírok, ráadásul a derekamat is le kéne szorítani. De így legalább átlátszik, mekkora még a var, amúgy lila és viszket:

Olvasok mindenfélét, sport, életmód, Schobert Norbi, Balavány-Bartha interjú. Aki nem áll bele, nem küzd meg a teste korlátaival, csak dumál, az megnyomorodik. És akkor gyanakvás lesz a sporttal szemben, mert nekik fárasztó, bűntudatkeltő a téma, a sok újrakezdés. Aki meg egy kicsit csinálja, halad vele, annak rögtön edzésmódszer lesz belőle, elnevezve, kihirdetve, árusítva. Ez is hamis. Akinek nem igazán fűlik a foga a sporthoz, csak a látvány, az üdvözültség, a termék, a menőség kell belőle, az minek tolong oda? (Ugyanez intellektuálisban: ha valakit nem érdekel szöveg, érv, gondolat, játék, novella, az mit keresett valaha ezen a blogon? Hogy hitethette el magával, hogy érti, érdekli, nem csak a saját szereplését, a viszonyítgatás lehetőségét keresi?) Csak rossz élményekkel lesz gazdagabb.

Ma már hajlok rá, hogy igenis az edzés a kulcs, mert persze lehet jól, jobban enni, pár elvet szem előtt tartva, de a kaja csak kaja, eléd rakják, buli van, csak az a gluténdús-tarhonyás fogás nem fogyott el a menzán, anyu főzte stb., és fegyelmezettnek lenni, éberen mértéket tartani fárasztó. Csak a sport visz közelebb a valódi, testi alapú evéshez – a lelki evés mindig visszaélés. Megfigyeltem az évek alatt, hogy mindenki mindig a kajára kíváncsi, azt kérdezi, arról mesél lelkesen, olyan fotókat pakol ki, arról osztogat tanácsokat, de úgy, hogy sétálni sem hajlandó, nemhogy valódi, rendszeres izommunkára.

Szomorú a leszarom-elhízás, de az tud mégis vagány lenni: azé, akit igazán nem érdekel. A legszomorúbb az, aki lejár, járogat, magát rendszeres edzéssel hitegeti, de végleg elveszíti a ruganyos testét, nem látszik rajta. Így protein, úgy TRX, amúgy az edzője, az évek telnek, folyton leáll, amikor mégis edz, azt lefotózza, gyorsan kirakja, jön egy új csodaszer – és nem moccan semmi. De vállat vonni sem tud, a közösségi oldalon panaszkodik, poénkodik, vádaskodik testtémában. Jó az, ha nem a frusztrációk szólnak belőlünk. Ez a feladat. Az “alakunk” pedig nem szexiség meg tetszés kérdése, ki mit szeret egy pasin stb. (a saját elhízott csávódat véded!), egy általános rossz állapotban levő közösség tagjai készséggel megbocsátják egymásnak a hájakat, miközben a “ne légy oly szigorú magaddal” kontent gyártói centis szempillákkal, full sminkben pózolgatva, belőtt hajjal fotózkodnak. Én ezt, hogy mi milyennek tűnik, meg enteriőr, továbbra is leszarom. Csak az edzés valódisága érdekel, és úgyis csak az látszik.

Egyvalami nem szomorú: aki úgy edz, mozog, aktív, ahogy fogat mos, minden nyafogás meg ujjongás nélkül, és ez rendben tartja a testét, jellemét, kedélyét.

https://24.hu/kultura/2021/04/13/lukacs-liza-interju-az-ehes-lelek-gyogyitasa-hogyan-szeretsz-tulsuly-elhizas-eveszavar-kotodes

Április 12. Edzés a teraszon. Már délelőtt, D. matekórája alatt elkezdtem, mindenféle házimunkák meg családjóléti intézkedések (szemétszelektálás, kávékapszulák kinyitása, a tegnapi asztal leszedése, főzés, mosogatás, teregetés) közepette. Itt aludtak a szeretteim.

Az első rész negyven perc, aztán még háromszor tíz. Padra lépés súllyal+gyakorlatok (15), padra lépés simán (50), megint súllyal: 30, súly nélkül: 50. Ezt intervallnak szántam, húsz percig nyomtam.

Ennek szüneteiben vegyes gyakorlatok: tízcentis emelés négykézláb (lásd lejjebb, fotóval) combhajlatban súlyzóval, összesen 6×100 ugróköteles ugrás.

Aztán nyújtások, híd, fejenállás, spárganyújtás galambpózban, csípőhorpasz-nyújtás hátraereszkedve, bicepsz curl. Amikor felébredtek szeretteim, akkor kiviszem a súlyzót is az ágyuk mellől, súlyemelés a rúddal, fent minden emeléskor három vállból nyomás, mindez 3×10-szer. Közte 10 fekvőtámasz, itt is 100 ugrókötél, 20 ATG-overhead guggolás a kézi súlyzóval, 30, majd 50 tempós padra lépés.

Az emelés részét megmutatom, épp elment a nap egy kicsit, tudok fotózni. Mélyről, combhajlítóból-farból föláll:

…innen felkap mellre, ehhez kell súlypontváltás (térdhajlítás, lendület):

fej fölé visz, fent kinyom még háromszor (vissza mellkasig, kinyom, újra mellkasig, megint fej fölé nyom és még egyszer:

A levitel kulcsfontosságú, nem zuttyantom le, hanem leforgatom felhúzott könyökkel, így ilyenkor is dolgozik a váll, de nem sérül (ilyen súlyhasználattal nem lehet komolyan sérülni, 55 kiló fölött elgondolkodnék):

Este még 10-10 kg-os súlyzóval merev lábas felhúzás és sima döntött törzsű felhúzás, egy kis inga és 25 levezető guggolás. Csípőhorpasznyújtás, sarkak között hátradőlve-fekve. Ja, és egy kis térdkörzős hasizom. (marhapofapörkölt és paleó almatorta.)

Április 10-11. Szombaton kis bringa, városi mozgás, haza. Kora este egy hegyi kör a kutyával. Születésnap, jövés-menés. Vasárnap kétszer megyünk tortáért a megnövekedett vendéglétszám miatt, ez 6 km séta, de semmi különös. Szemétszedés is. Este egy kis combnyújtás.

Április 9. ÖsszeÍrtam közben a márciusi edzéseket (lásd április 1-nél)

Fú, a lábam…! És a hasam. Sok lett. Azért finoman emelgetem, átmozgatom, délután csak nyújtani tervezek a napfényben, és nem várok sokat magamtól.

Ma cayenne bors+citrom+forró víz mixszel kezdtem. Elromlott a mérleg, pedig nagyon jó kis progresszben vagyok, sok mozgás, nagy IF böjtök, de semmi megszorítós kaja.

Ebben érdekes gyakorlatok vannak, kicsit túlfintorogja az elejét a leány a didaxis érdekében:

Videónézés közben lassú, koncentrált csípőemelések (vagy 150), este hosszú, hegyi séta szemétszedéssel, másfél óra.

Április 8. Nekem kispolgárias keret az órarendszerű rendszeresség, és nem is életszerű. A heti edzésmennyiség számít, meg az, hogy sok éves távon nem állsz meg, egyre csak edzel, haladsz, nincsenek többhetes kihagyások, kifogások, vagy szintet tartasz legalább, nem ront az idő rajtad. Meg az, hogy amit egy alkalommal mozgok, az jólessen, szenvedélyből jöjjön, visszafogni se kelljen magam (délutánra ma egy rövid ötöst terveztem futni, de továbbmentem, így lett 8050 lépés). Szóval a heti összmennyiségre gyúrok.

Combban és mellben izomláz, enyhén a hasamban is a tegnapitól. 10 perc kímélő, de folyamatos torna reggel: fekvőtámasz, guggolások, belső combra sarokemelgetés hajlított lábbal, terpeszben, ülve hátradőlögetés (leszedtem a hátsó támlát), lábemelgetés, főzés közben 100 guggolás, serleg(tartás a kéznek, súly nélkül) és ass-to-grass vegyesen.

SERLEGGUGGOLÁS, súly nélkül is végezhető, csak úgy nagyon könyű, de a kéz helyzete “középen tart” és a hatsó részeid egyensúlyát adja:

ASS TO GRASS GUGGOLÁS, itt overhead (fej fölötti) súllyal Az így néz ki, tehát nem tudsz lejjebb menni, koppanásig. Vállszéles terpesz és sarokra helyezve a testsúlyt nyomod föl:

4×20 overhead ATG

(Ez az egész mély meg fej fölötti móka nekem tavaly tavasszal minden izmom, guggolós rutinom ellenére nehezen ment kézi súlyzóval is, mert ez a hátat terheli. Azóta könnyű lett, nagy súllyal is.)

600 padra (ikea) lépés, partizánvideókat nézek. Fú, ennek szaga lett, intenzív! Nyújtok is:

Futás: 8050 lépés, alkonyat, a vége már majdnem sötét. Nagyon finoman, kímélően. Nehezen indult, mert hideg van, rég voltam és próbáltam kevéssé csavarni a törzsem a gyógyulás miatt. (este fáj)

Nagy boldogság van bennem, új lendületeim vannak.

Április 7. Mától újra Zoom-órák, én Dávid második órájától (9.30) súlyzóval edzek, mostanáig (14.48), az ebédfőzés, kutya, söprés, mosogatás, kávészünet, postás pár perces szüneteit leszámítva. Azóta, hogy vége az utolsó órának, videókat nézek, és aközben nem is állok meg:

Bemelegítés: tricepsz is (lórúgás), serlegguggolás, vállból nyomás, merev lábas felhúzás kézi súllyal; fekve nyomás kézi súlyzóval, majd nehezedő kétkezessel; bokasúly: donkey kick fent kitartva plusz lábhajlítással, oldalra lábemelés négykézláb; sima 10 centis emelgetés, ez, de vízszintestől indul, és 10-15 centit emelek:

4×8 fekvőtámasz; tárogatás kézi súlyzóval; csípőhorpasznyújtás mély kitörésben, hátrafeszített törzzsel, közben bicepszezés, spárga háromszor, rövidek, amennyi megy; kismama-térdkörzés hanyatt két irányban, 50-50 (hasgyakorlat, egyben csípőt nyit), haskerék 3×15; 30+30+40 klasszik mély guggolás tarkón rúddal-tárcsával (az utolsó egyben-negyvenre büszke vagyok, mert az összsúllyal volt, remegtem, sötétült el a világ, de megcsináltam!); a végén angolspárgafeszegetés hanyatt, közben 50 hasprés; oldalra lábemelgetés simán, és négykézláb enyhe nyújtott lábú emelgetés.

Minimális var van még, köszi, hogy aggódtatok! (előfordulhat, hogy nem lesz ronda), Enterol nevű bélflóraregenerálót szedek, zöldeket eszem főleg és semmi cukor. Juli tegnap ette a gombás husiját (szűzérme), behajolt a mécsesbe és egy első tincse 10 centisre égett!

DE KI ISSZA MEG A MONSTERT???

A hátam.

Április 6. Ma már mertem igazán edzeni, kézi súlyzóval.

Jelentős biciklizés a délelőtti ügyintézésben (anyám hagyatéki tárgyalásszerűje, inkább egyeztetés), nagy kör Budán. Kicsit… elgyengültem, amióta. Gyógyszermellékhatás is.

Itthon ülve pár gyakorlat (oldalemelés, bicepsz), aztán benyomtam a PartizánPop Bíró Ica-videóját, ezzel van bajom (ahogy így rádumálja az eszmékre. manipulatív szerintem. Ica nem is érti), de azért érdekes volt, közben, összesen 55 percig csináltam ezeket a padra lépős, súlyzós, szokásos gyakorlatokat: oldalemelés, láblendítés, merev lábas felhúzás, bicepsz, inga.

(Csajok! A ti saját spárgátokat, hidatokat mutassátok meg egyszer, ne a hírhedten gyerekgyötrő Károlyi-módszerrel idomított, ellenem használt és mutogatott kislányt! Mennyire lelkileg pedofil és gusztustalan már ez?)

Április 5. Sétáltunk nagyot (bő két óra (hegyen-völgyön), Normafa, Tündérhegy, Disznófő, Zugliget. Föl a Harangvölgyön, megtanultam a meredeken fenékből lépni. Még mindig tele kökörcsinnel a völgy!

Április 4. Ma már 20 percet ülve súlyzóztam, fél kézzel (bicepsz, váll).

Április 1. Bokasúllyal nagy erdei kör, séta (nem izzadhatok). Bő másfél óra.

Márciusi összegzés. Kicsit szigorodom a kategóriákkal, és minden edzés legalább félóra, ha nem, akkor valami mással együtt számolom, vagy nem számolom:

MÁRCIUS

enyhe kardió, karbantartó, napi séta, Dávid kísérése meredek terepen, facipekedős, bringa, lépcsőmászás, nagyobb séta: 13 alkalom

közepes, már edzős intenzitás, hosszú túra: 24 alkalom

zúzás, hosszú terepfutás: 12 alkalom

Március 31. Könnyített edzés, mert. Kicipeltem szépen mindent a teraszra, és egész nap ott mámoroskodom, olvasok, írok, telefonálok, kávézom, edzek. 100-at lépek a padra ( = ikeasámli) kézi súlyzóval (oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz, felhúzás, láblendítés három irányba négyféleképpen fent), és 100-at súly nélkül, csak láblendítve. Ez amúgy jó 40 perc nettó. 15 fekve nyomás az összsúllyal. Aztán elmegyek Dáviddal a városba, a buszig gyalog… és aztán… én ezt nem hiszem el. Próbálom megírni, és kéne küldenem áprilisi jelszót is. Szóval este.

Áprilisi jelszót ma éjjel, de még ma (argh, ez nem jött össze!) annak küldök, aki 1. egész évre, fél évre, több hónapra már megvan, 2. márciusban jelen volt, 3. enélkül is kifejezetten kéri, 4. valamiért nem jól iktattam, mi vele a szitu, és kimaradt és ezért ír nekem, tőlük előre is bocsánat. (A “tudom, hogy a munkád értékes, de én most ezmegaz, nem is kérek így” üzenetek célját őszintén nem értem. Nulla mennyiséget bírok a bújtatott üzenetekből. Kérj, kapsz. Azt mondd, amit akarsz.)

Március 30. Forgatás. Le bringával és haza is. Ott öltözésre várva sok guggolás, lábemelgetés, és futottam egy kis kört, 1100 lépést. Semmi fitness, a cél, hogy ne őrüljek meg napközben, álldogálás, várakozás, por, korai kelés.

Március 29. Egész nap bringa: Aquincum, Soroksár, haza. Vagyis, a fogasig: újra jár. Bő két óra.

Március 28. Reggel vérnyomást mérek, 120/64 lett, mióta nem szaunázom (előtte napközben is ilyen 95/55-ök). Délelőtt egy hosszú sétán felfedezem a Hunyad-ormot, de nem innen, a Cinege út felől, hanem a Lóvasúttól. 2 óra 20 perc sziklamászós séta. Egészen elképesztő volt, én mindig mindent összeszedek (szemét, kutyaszar), de most találtam:

egy MONSTER energiaitalt, egy pénteki New York Times-t, egy ezrest (a múltkor is), )szelektív papírszemétbe midőn helyezem a cigisdobozt) egy A világ városai térképes michelin útikönyvet, tavalyi kiadás, egy nagy tekercs arany-fehér karácsonyi csomagolópapírt és rengeteg, kockás, vonalas, lefűzhető A4-es papírt, meg színes nyomtatópapírt, zöldet, sárgát, pirosat, vagy 200-at, hibátlan sima állapotban.

És még: este félóra tempós bringa, előtte oldalemelés, bicepsz, spárga és serlegguggolás, meg még este is egy kicsi. Merev lábas felhúzás, clean and press. G. ma sokat bringázott, hátnyújtásként a fekete kendőben lefele lóg.

Napközben -ozás, és ha már, akkor fotó és kollázs. Nem haszontalan megnézni, hogy áll az izomzat meg a zsír. Ment-é a karantén által a forma elébb? Első kép: talán 2020 július, a második 2020. október, a harmadik mai, 2021. márciusvég. Semmi ráfeszítés, póz, az utolsón van egy, a kontúrt nem érintő retus, az említett Beavatkozás miatt. A kontúrt nézem.

E kettő között amúgy 4-5 kg a különbség, ahogy nézem, nem csak zsír. (Lehet, hogy nőtt izmom? Hm. Megyek DEXA-ra, ha egy kicsit nyugi lesz. Maratonra készülő forma, 2019. augusztus vs mai):

Március 27. Új Builder-cikk, az előzőek mentek nagyot:

https://shopbuilder.hu/versenges-nelkul-a20460

Vállazás: oldalemelés, 6×15 és merev lábas felhúzás a rúddal, clean and press, 4×5. Utána futok egy nagy szintet. Erdő, földút, törött aszfalt, Disznófő, Béla király út, lassú vagyok, sok az ereszkedés-emelkedés, homályban kátyú, köves szakasz. 52 perc, 7711 lépés. Térkép szerint ez 6,5 km csak, viszont 112 m szint.

Március 26. Délelőtt, az e-órák után Dáviddal és Tappanccsal felsétálunk a Normafához, és drága V-vel kondiparkozunk. Ujjatlanban én! Átnyújtottam a tagjaimat, és gyakoroltam a táncosnőpózt, de az a 150 tempós guggolás sok volt, pár nap combbékénhagyás (spárga se), meg a gyógyulás, szóval majd. Öt körben negatív felülés (14-12-10-8-10), oldalsó kitörés-guggolás mélyre (30-26-20-18-20) és gumiszalagos húzódzkodás (25 kg könnyítés, 5-öket csinálok, Dávid is, ő kacag), kézenállás, korláton lengés, majd kürtőskalácsvevés a szénhidrátfalóknak, és kökörcsinek közt hazaséta. Kora délután, OMAD ebéd után napozás bugyiban!

Víz hátizsákban kiborult, telefonkamera fekete, pedig a Normafa alatt leszakadó lejtőn olyan állapotú, életerős még-mindig-kökörcsinek vannak szigetekben, nyolcasával, hogy ihaj. Frissítés: KISZÁRADT AZÓTA!

Március 25. Városi ügyintézés, és, ööö, testreparálás újabb alkalom, #úgysemtaláljátokki, emiatt délután csak kis nyújtás, de elég sok jövés-menés napközben, gyalog cipek. Este, immár harmadszor, a gyaloglóprogrammal érkező violám elé lefutok, ez lankás, 1570 lépés, fölfele gyalog együtt, ezt nevezzük félóra kardiónak.

Március 24. A tegnapi nyújtást heverem, ma kocogni fogok csak, esetleg bicepszezni, és padra lépés, meg némi könnyű torna.

Ebből lett csuklón 2 kg-val + a 4,5 kilós súlyzóval 2×50 bicepsz hajlítás/oldal, és 150 serlegguggolás, majd lekocogok ugyanúgy, 1500 lépés, vissza 1900 föl séta együtt.

Én amúgy elhittem a jógafontoskodást. Hogy én nem kedvelem, de az valami. Nem csekkoltam, ki mit csinál, üldögélés, légzés, dagik, az is az. Meg hogy “nem a hajlékonyságról szól” (akkor miről?), aha, bénák vagytok, de még lusták is. Ezt amúgy az amerikaiak, youtuberek nem merik megcsinálni, és mindenkinek, aki róluk koppint vagy a videóik nyomán tornnázik, a vékony test kéne tarka leggingsben valami baliszerű helyszínen, faburkolatú, tengerre néző teraszon. “Még mindig jobb, mintha egész nap ülne”, ez is milyen olcsó érv, ha nektek ez elég, hát mit mondjak. MIÉRT NEM EDZ RENDESEN? Vagy ha nem, akkor miért panaszkodik netszerte, hogy nehéz fogyni, meg fáj mindene és testnyomasztás?

A “de hát engem átvertek!” érzés nem csak engatív, arra sarkall, hogy most (heteken belül) szépen kigyakorlok pár haladó pózt, már majdnem megvan, aztán megyek az instára magamutogatni, “pedig én nem is jógáztam soha” hashtaggel. Kérjek érte pénzt? Vagy csak járjak mások nyakára zord-komoly intelmekkel, hogy mi a szabály és ha olyat csinálsz, amit én nem tudok, akkor hogy sérülsz le?

Argh, mennyi pótcselekvés, őszinte motiváció, meló helyett!

Március 23. Reggel gyaloglás meredeken. Napközben pár súlyemelés (csak fotó kedvéért, cikkbe kellett). Este leszaladok gyalog érkező rozmaringom elé (1300 lépés, föl gyalog is). Komoly, akrobatikus nyújtás.

Vagy

Ez a max, de ez nem egyenes:

Március 22. Esküszöm, ha sikerül bejelentkezni, és nem akad/fogyott el a net, én élvezem ezt a digitális oktatást: a két MacBookon ki-ki tanul, Dávidnak segítek, ebben sok kedélyesség, kellemesség van, mindenki elvan. Mondjuk nekünk ez új, csak most kapcsolódtunk be, elég hektikusan.

Közben ki-be rohangálok, kutya, mosás, ebéd, kávákapszulák, élelmiszerrendelés, szelektív szemét, komposzt, fűtés, fabehordás, fűrészelés, söprés, néha bank, telefonálás, főzés, mosás, teregetés, almát vágok Dávidnak, zsömlét sütök. Ceruzát hegyezek, csekkeket válogatok.

És közben némi nyújtás, lefele lógás, onnan felülések (3-4-5-6), híd, súlyemelgetés (felhúzás, merev lábas felhúzás, ugyanez 5 vállból nyomással/felhúzás, elöl fogva és tarkón tartott súllyal is guggolás, bicepsz combnyújtás /galambpóz/ közben, félkezes oldaemelés, oldalemelés csuklóra plusz súllyal, lábemelgetés dupla bokasúllyal, súly nélküli guggolás levezetésként).

Ma, kilazított combbal-derékkal megfogtam a lábfejem, nemsoká jelentkezem a kétkézzelbokafogós fejleménnyel:

bokasúllyal lábemelget:Futás is: lefele, színházstreamet nézni, kutyával laza 500 a séta végén; G-hez 3700 lépés.

Döbbenetes hétvégénk volt, olyan dolgok derültek ki a múltból, hogy elképesztő. Megbirkózom vele, nem vagyok egyedül. Köszönöm, hogy aggódtatok.

 

Március 21. Napfény, ragyogás. Délben bevásárolni indultunk, futva, kerülővel, el Budakeszi felé, aztán felkapaszkodunk a Normafához, onnan Csillebérc felé, vissza a víztoronyhoz, bevásárlás, leséta. Futás ebből az eleje, 2150 lépés, utána még 2550, összesen 4700, közte meg jó két km a futhatatlan és/vagy meredek ösvényeken, de csak lazán, viszont van a futásban föl is, le is. Az egész a boltig 51 perc. 423 kalória a Garmin(ja) szerint.

 

Március 20. Két körben elmegyünk egy isteni kidőlt, szétszárad, de keményfa rönkhöz föl a lépcsőn, felfűrészel, hazacipel, gallyakat is. Ismerem ezt az anyagot: hosszan izzik, kemény, de baltával könnyű ketéfeszíteni, ékként beverjük (ezt inkább G.). Olyan erőt élek meg ezel, asszem, az önellátás gyönyöre. Edzésként 50 padra lépés, este nyújtás: lelógó kendőbe kapaszkodva spárga, lefele lógás, lengedezés, híd, kézenállás, combnyújtás és még 100 padra lépés, súlyzó nélkül, tempósan.

 

Március 19. Napközben gyors, intenzív gyakorlatok:

 

térdemelés állva bokasúllyal, 50, ugyanez nyújtott lábbal hátra farból, 50, vízszintes comb alatti guggolás, lent mélyen tartva, 50, combnyújtós pózban bicepszezés, 2×50. Este (már megint este, akkor lesz nyugalom!) nekiindulok az erőst türelmetlen kutyával az erdőbe. 5 ezres kis futást terveztem, ami azt jelenti, hogy a lejtő előtt visszafordulok (2600+2800 lépés volna így), de valahogy jólesett a lejtő, ami jött a kis domb után, így lett végül a jó öreg teljes útvonal, a sorompóig (Budakeszi út), 72 perc, 10710 lépés.

 

Március 18. Az e-oktatás mellett bokasúlyos lábemelgetés (ebből elég sok) és spárganyújtás. Este nagy, a Normafa-lejtőt többször megmászó, bő másfél órás, kökörcsines kutyasétaséta.

 

 

Március 17. Nagy súlyos edzés az e-oktatás szüneteiben:

 

A komoly súllyal (nem a kis 4,5-ös kézi) egy szuperszett, három kör: döntött törzsű felhúzás; merev lábas felhúzás; merev lábas felhúzás+clean and press; elöl fogva a súlyt mély, kitartott guggolás. A második körben rászerelem a bokasúlyt nehezítésnek. 15 ism. mindenből.

 

A súly:

 

 

Bokasúllyal lábon és kézi súlyzókkal kézben padra föl, oldalemelés vagy láblendítés, le, 50x.

 

Oldalemelés csuklón súllyal és kézi súlyzóval kézben, 12 ism., 6 sorozat, döntött törzzsel egykezes 4x2x8.

 

ATG guggolás fej fölött súlyzókkal, 20. Erős hátgyakolat.

 

Ilyen a hátam:

 

 

Fekve nyomás csuklóra tett bokasúllyal (így plusz 2-2 kiló), egyszer 30, amúgy 15-ök, 4 sorozat.

 

100 sima padra lépés, súly nélkül, levezetésnek, tempósan.

Március 15. Mindig úgy belemegyek a zúzásba, én aztán nem állok le öt km után, ha kihagytam egy hetet, akkor egyben nagyot futok, meg százat emelek bemelegítés nélkül, mit nekem…! Egy időben azt hittem, csak elhatározás kérdése volna naponta futni egy tízest, vagy amit az Amszterdam előtt csináltam is: 8-13-8-13-8-15-pihenő. Na, a péntek esti terep kb. 12-m meg utána a szombati túra után vasárnap csak pihenni akartam. Egy nyújtás, némi híd még szombat este, vasárnap átmozgató súlyzózás a régi egykezesekkel, és a felkötött kendőben lefele lógás. A nagyobb súlyok használata okozza ezt a kezdő, késői, fájós izomlázat.

Hétfőn kapcsolatot ápoltunk, meg kell mondjam, meg vagyok hatódva, igen nagy optimizmus lett bennem. Én annyira utálom a hamis ujjongást meg a kontentboldogságot, én annyira őszinte akarok lenni, és annyi rossz tapasztalatom van, hogy jellemzően sötétre színezek. Ráadásul hallgatok, és az van bennem, a készpénzfelvétel-elv, meg bizalmatlanság, hogy semmi méltatlanság ne legyen, éles vágással zárni le, nem kell a rizsa (“dolgozni a kapcsolaton”, brrr), érzi azt az ember, ha nem jó. És mindig újra meglepődöm, hogy van ilyen férfi, nem is régivágású, nem is bölcsész vagy ilyen facebookos feminista pozőr, és ez az én szerelmem, aki szívesen, őszintén beszél lelki dolgokról. Két séta, reggel izmok fájdalma ellenére kis gyógytorna, este tíz perc súlyzó. Viszont keveset ettem. Meg egy kicsit lógtam lefelé. Ma novellát tervezetk olvasni fejjel lefele, megszokás kérdése.

Március 13. Kedves, háromórás túra, Frankhegy, Sorrento-sziklák, fél 10 és 2 között, 14 km.

Március 12. Némi emelés, merev lábas felhúzás, clean and press, négyszer öt guggolás, és egyben 30 fekve nyomás a nagy súllyal. De ez a nap nem súlyzós nap. Este a langyos erdőben jóleső, energikus-hosszú léptű, váll- és törzsmunkával tolt kényelmes tempóban 1 óra 42 perc futás, a Budakeszi útig és onnan még a kis Hárshegyi-kör, csodás földút, enyhe emelkedők.

Az a rész nem ismerős úgy méterről méterre, mint a Mátyás király, a Tündérhegyi meg a Jánoshegyi út, egyszer rúgok kőbe a homályban, kis egyensúlyvesztés, de az se fáj. Azt érzem, hogy könnyű nem vagyok, de erős igen, valami erő lett, újfajta. 15531 lépés. 9800-nál, a gyermekvasútnál átkelve eszembe jut: “nincs rendesen lenaplózva”, “#accountabilityiskey”, és iszonyúan elkezdek röhögni a projektált lustaság, a butaság és a csicskaság e mértékén.

Belépek, és a rózsám, aki úgy volt, hogy ma nem jön át, itt emeli izmosan az új súlyzóimat. Elérzékenyülök. Névnapja van, tequilázunk. János 74. születésnapja egyben.

Március 11.

Az új játékszerek! Nem csak az van, hogy végre nagy (azaz, a konditeremhez képest közepes: 25-35 kilós) súllyal emelek, húzok fel, nyomok fekve és vállból, guggolok. Meg hogy bokasúllyal más a donkey kick és a láb oldalra emelése négykézláb, más így ollózni hasra, sőt, a spárganyújtás is (a mély kitörés póz, a jógában galamb), meg bokasúlyban járkálok, meg lépcsőzöm a sámlin. Vagy a két ötkilós tárcxsával vállazni. Hanem ez a hordozókendő, amiben Makovecz temetésére vittem Dávidot a hátamon. A galériára kötöttük, visszahozta Juli tissue-óráit, én meg denevérkedem, lógok, hasazok is így, játékos és pihentető.

Voltam a városban, okmányirodában is, időponttal, bringa, de amúgy semmi különös, a kutyaséták is rövidek. Viszont ilyen nagysúlyos, 10 meg 25 ismétléses edzésfragmentumokból összejött másfél óra. Bokasúllyal lépegettem a sámlira, 50-et tempósan föl-le, és még 50 este is, meg guggolások, felhúzás, teljes emelések, 10-ek (nem számoltam).

Március 10. Délelőtt G-nél spárganyújtás és bicepsz (8 kilósokkal), egy kis kobra. Ma csak ennyi megy:

Délután jön a rúd+tárcsa+bokasúly, és egy másik csomag, biohack: állatok mirigyeinek kivonata! az örök élet titka.

Tehát ami érkezett (Decathlon, utánvét): összeszerelhető, rúddal együtt kétkezes súlyzó, 1,2 m a rúd, kiegészítő tárcsa: 2 kg, 5 kg, 2 kétkilós tépőzáras bokasúly. És egy kicsit kihúzom magam: egy nyomorult ugrókötéllel, deszkából-székből eszkábált “paddal”, sámlival és kettő négy (+) kilós súlyzóval edzettem eddig! És nem sírt a szám, hogy unalmas. De most újra nagy(obb) súlyok.

Dávid összeszerelte, és a max súlylehetőséggel (44) nyomtam végre  fekve 5×10-et, illetve felhúzás+clean and press is, 3×10.

Március 9. A délelőttöt az e-oktatás jegyében, a korlátlan net miatt másik lakásban töljük. És ugye neki vannak nehéz súlyzói (az enyémek most érkeznek majd). Ezzel nyomok egy erős félórát, tízeket csinálok mindenből:

oldalsó kitörés (side lunge):

https://www.womenshealthmag.com/fitness/a19895809/side-lunges/

de: 1. rendesen lemegyek mélyre, 2. kétszer tíz kiló van a kezemben, serlegtartásban. És a szokásosak: oldalemelés, felhúzás előre döntött törzzsel, hasprés (50), merev lábas felhúzás clean and pressel, combnyújtás közben bicepszezés… leírni unom, csinálni nem. Kerülöm a lendületet, a rángatást, minden sokkal lassabb, koncentráltabb, teljesen más technika kell egy tízkilós súllyal, mint egy négykilóssal.

Hátam alatt babzsákszerű berendezési tárgy, sarkon ülésből hátraereszkedem, ez is fejlesztendő. Gondos nyújtás galambpózban is. De ma nem megy le annyira a spárga. Vannak áldott napok, és vannak nem. Azért a rávezető pózokat hosszan tartom.

Este nálam Azt meséld el, Pista! felvételről, tömény gyönyörűség, előtte és a szünetében is saját súlyzóimmal oldalemelés, overhead guggolás, merev lábas felhúzás+clean and press, inga, bicepsz karhajlítás, összesen félóra.

Március 8. A rég tervezett tündérsziklai túránk, igazi nőnap!

Ez bő két óra séta,  van benne fél km sziklás-meredek (a Zugligeti út és a Tündérhegyi út között). 700 méteren 140 m szint:

Este a mindenféle otthoni teendők, meseolvasás után nagy csöndben bő húsz perc tornázás: inga, guggolás, oldalemelés, hasprés, bicepsz; spárga, híd a végén. Épp csak átmozgatás.

#nőnaponisedzek

#nemírogatokkivádaskodóhülyeségeket

#anőnapnemhashtag

Március 7. Kutyaséta, kökörcsinfotó, heverés.

Március 6. Sétálunk, bringázunk egy kicsit, városi mászkálás (gyorsan átveszek még rendelt könyveket, csomagot).

Este 75 perc intenzív súlyzós-sámlira lépkedős-nyújtós edzés, nettó. Oldalemelés, fl lábon is egy kézzel, felhúzás merev lábbal + clean and press, guggolások (OH, ATG), lábemelgetés hátra és oldalra négykézláb, súlyzóval, fekvőtámasz, inga, tárogatás, fekve nyomás, haskerék, bicepsz. Kobra, spárganyújtás, spárga, dancer’s pose, meg lenyom G terpeszben és nyújtott ülésben. Eufória. A majdnem-spárgám akkora sikerélmény, nem hittem volna, nem volt előzménye. Teljesen más érzés, hogy lent van a vádlim.

És nem a térdemet érzem azóta, hogy így sikerült levinni, hanem a fenekemet, combom felső részét. Meg azt, hogy innen megy ez lejjebb is még (majd, egyszerre nem feszítem túl). Nekem ez nagyon fontos, mély élmény, én a spárgázással álmodni is szoktam. A híd is jobban megy. Mumus lett, nem csináltam eleget. Kell rendesen előtte nyújtani, és nem szétszadizott vállal nekiállni.

Összesen 150 tempós padra lépés-lelépés volt, kézben súlyzóval.

Felkötöttem egy hordozókendőt a galériára (a biciklikerék fölött az a fekete). Fejjel lefele pózok, Julis odavan! Nekem is hiányzott. Nyúlia ott ring-pörög benne, és közben szól a dzsessz. Miért nem előbb? Ott kerülgettem ezt a kendőt.

Egy kicsit sok volt a futás szerdán, éreztem a bokámat utána. Ma fényképezte G. a szépségeket, igazi géppel:

Sokan bolyhosak még, és van jó néhány, de nem az a virágszőnyeg, mint négy éve.

Március 5. Fél nap bringázás: itthonról a Keletibe, onnan Oktogon, Astoria, Móricz; a Villányi úton át Városmajor. Reggel egy kis hasazás (olló).

Március 4. Előző napi elmaradt gyakorlatokat pótlok: tárogatás, fekve nyomás, hasprések. Mindenből 50. Egy meredek séta reggel. 

Március 3.

1-jén neveztem. A többi verseny nem annyira érzelmi kérdés:

Reggel biciklizés (elkéstünk volna, ha nem), utána ki a völgybe bringával a kutyával, kökörcsinfotózás, kis meredek.

Utána otthon megnéztem ezt a dokut, ELKÉPESZTŐ:

és közben, éhgyomorra, fél napos böjtben súlyzós gyakorlatok nyújtással:

oldalemelés, clean and press merev lábas felhúzással, guggolások (súlyzó a vállnál, sima-belerugózós és ATG), bicepsz spárganyújtáskor, kobra, sima oldalemelés, dancer’s pose, lábemelgetés négykézláb, térdhajlatba tett súlyzóval, mély fekvőtámaszok.

52 perc (már hat percet láttam a filmből ugyanis).

és a nagy öröm, imprúvment! ilyen volt augusztusban:

ilyen lett, LENT VAN A VÁDLIM, és az egésznek a szöge annyival pontosabb:

…és nem is az, hogy mennyire van lent, meg hogy simán kihúzom magam, hanem JÓLESŐ volt!

Amit még gyakoroltam, nagyon kötött a combom, magam alá húzott sarokkal (sarkamon ülve) hátraereszkedni, hanyatt.

Még nincs vége mára az edzésnek: lefutottam a babámhoz, összesen 8445 lépés erdőben, isteni napfény, minden tökéletes. Az útvonal második fele új: a Szépjuhásznénál rátalálok a hárshegyi szívbarát útra, amely a Széher út végéhez vezet, onnan Szerb Antal, Hűvösvölgyi és akkor ott bekanyarodom, és már ott is van a hómofiszja. Itt az alsó rész a Szépjuhászné és a kórház között, előtte 4, utána még két km.

Kicsit lassú vagyok (hátizsák, egyenetlen talaj, bokaféltés, bár fájdalom nincs). Rendelt salátát, melyet megettünk, dióval, kéksajttal, csirkével.

Március 2. Délben száz padra lépés súlyzóval, oldalemeléssel, vállból nyomással stb. (ez huszonöt perc), utána elmegyek kökörcsint fotózni, egyben futni a szokásos terepre, ujjatlanban, napszemüvegben. Nehezen indult, csak a vége (utolsó harmada) volt olyan, amiért szeretek futni (vagy kéne jobban melegíteni?). Egy egészen kicsit érzem már csak a bokám, de nem instabil, földúton-rézsűn lefele sem. 4250 lépés, fotó, és utána haza, összesen 5400, 48 perc.

Egy cikk, két poszt a nap írási termése.

Egy ilyet találtam, a többiek még bolyhos ovisok: Március 1. Tegnap csak bringa, igaz, hegyi, ma azért nekimentem a tavasznak, hosszú, Tündér-sziklát is érintő erdei kör (túra) Dávid sulijától. Nagy lépcsőmászás. 7500 lépés (a suli elől, mert míg Dáviddal megyek, nem számolok, odáig 1800 körüli). Jól terhelhető a bokám, csak nagyon kicsit és forgató mozdulatoknál érzem, holnap talán rövidet futok.

Senki nem tud kibillenteni, magamtól elidegeníteni.

Cikk

https://shopbuilder.hu/teli-almom-utan-a20429