2021 tavaszi edzésnapló

Összeomlott az előző edzésnapló (pont úgy, ahogy a 2018 szeptemberében kezdett kultúrnapló is). Azóta javítva!

Új fejlemény: gyakorlatleírások, bemutatók zöld félkövér betűvel április 9-től. (Később ezek a betűk egészen soványak lesznek!)

Ez egy fontos poszt: mégse ketó (a cím trükkös)

és ebből egy fontos mondat:

az ember, még a kíváncsi, elkötelezett, sokat bíró ember is, valahogy lassan, sunyin skippel ki mindenből, ami melós

És ennek tartok ellen, lehetőségeimhez mérten.

Az előző időszakban, összefoglalom:

sok futás volt, a járványhoz képest sok verseny is, de rövidek: (KandH nyáron 5 km, női futógála 5+2+10 km, SPAR BSI 10 km, Balatonfüred, 10,5 km.)

Főleg otthoni, elég rendszeres súlyzózás, némi nyújtás és akrobatika, nyáron és ősszel pár alkalom konditerem és uszoda.

Közös erdei kocogások.

És a spárgafejlődés, ami kegyelem. Amint a vádlin tudok támaszkodni, megy ez lejjebb is. Teljes meglepetés, egyszer csak megtörtént. Mondjuk mindig feszegettem, nem tudtam volna meg, hogy ennyi megy, ha nem próbálom. (Lehet, hogy tudok zongorázni?) A felső (augusztusi) kép torzít, ott a teliholdat fotózta G., de így is nagyon látszik a fejlődés, ami hirtelen történt, nekem ez decemberben se ment jobban. Ami nehéz: benne lenni függőleges törzzsel: ha a hátsó láb jól áll, a spárga pedig lent van, akkor az alsó ágyéki szak derékszögben van a lábhoz képest. Lehet ezeket a képeket nézegetni, meg véleményezni, de abból nem sok jó sül ki: biztatnék mindenkit (híd, futás, kézenállás, súlyzó…), hogy fejlessze magát!, nem feledve: full amatőr negyvenesek vagyunk mind, és kurvára ráértek.

Életmódom alapja a ketó: rövid böjtök, magas állati zsír, sok zöldség, alacsony ch, teljes értékű ételek. A könyvem erről 2020 augusztusában jelent meg végül. A ketó lényege, hogy nem érvelek, nem térítek, nem erőszakolom rá senkire. Ez fontos kontent, büszke vagyok rá:

Meg ez:

És ez a legjobb videóm:

Most nem akarok nagy szövegeket, hogy miért így írom össze, meg mi a célom, edzésbeli “hitvallásom”, előzményem, itt van a lényeg:

sporttörténet

testösszetétel

Nem az a lényeg, ki milyen mesterkélt fotót nevez nagy finnyogva a fotelből szépnek, hanem a test; hogy a tied hol lenne egy ilyen mérés jobb középső, a Physique Rating részén, ahol a tengelyek: izom és zsír. Amire büszke vagyok (ma már csak tényszerűen), az a csillag ott lent. Amiről én beszélek, az ennyit tud, meg az örömet, de ennyit tud. Ha valaki éves távon nem izmosodik, formásodik, akkor az az edzésmódszer nem alkalmas testfejlesztésre. Én nem beszélek szépségről.

Az előző edzésnaplók:

így edzek én (javítva, újra teljes formában, de a márciusi posztokat idemásoltam az újba)

berlin után edzésnapló

mararaton utáni edzésnapló

– és a régebbiek is linkelve vannak mindig ezekben!

A kedvenc, újabb sportképeim az oldal alján. Vagy itt: fotótár

Április 13. Ma is apróra tört edzések: 25 guggolások a tűzhely mellett (mélyre, fej fölé tartott karral), lábemelgetések, spárganyújtás bicepsszel. (Ismét legó között kell…) A két fehérrel bekarikázott rész nyúlik ilyenkor, tehát az első lábnak a farizma, a hátsónál a csípőhorpasz, és az alsó ágyéki csigolyák a törzs hátrafeszítése és a has kitolása révén. A sima nyújtás eseménytelen volt, ezért ebben a pózban szoktam 50 bicepsz karhajlítást csinálni a nehezebbik (sárga kacsás) súlyzóval, aztán jöhet a másik oldal:

Csípőnyújtás, az úgynevezett hőspóz, legkönnyebb tenyéren:

Eggyel nehezebb, alkaron támaszkodva:

Ez a legnehezebb, így húsz másodpetrcet bírok, ráadásul a derekamat is le kéne szorítani. De így legalább átlátszik, mekkora még a var, amúgy lila és viszket:

Olvasok mindenfélét, sport, életmód, Schobert Norbi, Balavány-Bartha interjú. Aki nem áll bele, nem küzd meg a teste korlátaival, csak dumál, az megnyomorodik. És akkor gyanakvás lesz a sporttal szemben, mert nekik fárasztó, bűntudatkeltő a téma, a sok újrakezdés. Aki meg egy kicsit csinálja, halad vele, annak rögtön edzésmódszer lesz belőle, elnevezve, kihirdetve, árusítva. Ez is hamis. Akinek nem igazán fűlik a foga a sporthoz, csak a látvány, az üdvözültség, a termék, a menőség kell belőle, az minek tolong oda? (Ugyanez intellektuálisban: ha valakit nem érdekel szöveg, érv, gondolat, játék, novella, az mit keresett valaha ezen a blogon? Hogy hitethette el magával, hogy érti, érdekli, nem csak a saját szepreplését, a viszonyítgatás lehetőségét keresi?) Csak rossz élményekkel lesz gazdagabb.

Ma már hajlok rá, hogy igenis az edzés a kulcs, mert persze lehet jól, jobban enni, pár elvet szem előtt tartva, de a kaja csak kaja, eléd rakják, buli van, csak az a gluténdús-tarhonyás fogás nem fogyott el a menzán, anyu főzte stb., és fegyelmezettnek lenni, éberen mértéket tartani fárasztó. Csak a sport visz közelebb a valódi, testi alapú evéshez – a lelki evés mindig visszaélés. Megfigyeltem az évek alatt, hogy mindenki mindig a kajára kíváncsi, azt kérdezi, arról mesél lelkesen, olyan fotókat pakol ki, arról osztogat tanácsokat, de úgy, hogy sétálni sem hajlandó, nemhogy valódi, rendszeres izommunkára.

Szomorú a leszarom-elhízás, de az tud mégis vagány lenni: azé, akit igazán nem érdekel. A legszomorúbb az, aki lejár, járogat, magát rendszeres edzéssel hitegeti, de végleg elveszíti a ruganyos testét, nem látszik rajta. Így protein, úgy TRX, amúgy az edzője, az évek telnek, folyton leáll, amikor mégis edz, azt lefotózza, gyorsan kirakja, jön egy új csodaszer – és nem moccan semmi. De vállat vonni sem tud, a közösségi oldalon panaszkodik, poénkodik, vádaskodik testtémában. Jó az, ha nem a frusztrációk szólnak belőlünk. Ez a feladat. Az “alakunk” pedig nem szexiség meg tetszés kérdése, ki mit szeret egy pasin stb. (a saját elhízott csávódat véded!), egy általános rossz állapotban levő közösség tagjai készséggel megbocsátják egymásnak a hájakat, miközben a “ne légy oly szigorú magaddal” kontent gyártói centis szempillákkal, full sminkben pózolgatva, belőtt hajjal fotózkodnak. Én ezt, hogy mi milyennek tűnik, meg enteriőr, továbbra is leszarom. Csak az edzés valódisága érdekel, és úgyis csak az látszik.

Egyvalami nem szomorú: aki úgy edz, mozog, aktív, ahogy fogat mos, minden nyafogás meg ujjongás nélkül, és ez rendben tartja a testét, jellemét, kedélyét.

https://24.hu/kultura/2021/04/13/lukacs-liza-interju-az-ehes-lelek-gyogyitasa-hogyan-szeretsz-tulsuly-elhizas-eveszavar-kotodes

Április 12. Edzés a teraszon. Már délelőtt, D. matekórája alatt elkezdtem, mindenféle házimunkák meg családjóléti intézkedések (szemétszelektálás, kávékapszulák kinyitása, a tegnapi asztal leszedése, főzés, mosogatás, teregetés) közepette. Itt aludtak a szeretteim.

Az első rész negyven perc, aztán még háromszor tíz. Padra lépés súllyal+gyakorlatok (15), padra lépés simán (50), megint súllyal: 30, súly nélkül: 50. Ezt intervallnak szántam, húsz percig nyomtam.

Ennek szüneteiben vegyes gyakorlatok: tízcentis emelés négykézláb (lásd lejjebb, fotóval) combhajlatban súlyzóval, összesen 6×100 ugróköteles ugrás.

Aztán nyújtások, híd, fejenállás, spárganyújtás galambpózban, csípőhorpasz-nyújtás hátraereszkedve, bicepsz curl. Amikor felébredtek szeretteim, akkor kiviszem a súlyzót is az ágyuk mellől, súlyemelés a rúddal, fent minden emeléskor három vállból nyomás, mindez 3×10-szer. Közte 10 fekvőtámasz, itt is 100 ugrókötél, 20 ATG-overhead guggolás a kézi súlyzóval, 30, majd 50 tempós padra lépés.

Az emelés részét megmutatom, épp elment a nap egy kicsit, tudok fotózni. Mélyről, combhajlítóból-farból föláll:

…innen felkap mellre, ehhez kell súlypontváltás (térdhajlítás, lendület):

fej fölé visz, fent kinyom még háromszor (vissza mellkasig, kinyom, újra mellkasig, megint fej fölé nyom és még egyszer:

A levitel kulcsfontosságú, nem zuttyantom le, hanem leforgatom felhúzott könyökkel, így ilyenkor is dolgozik a váll, de nem sérül (ilyen súlyhasználattal nem lehet komolyan sérülni, 55 kiló fölött elgondolkodnék):

Este még 10-10 kg-os súlyzóval merev lábas felhúzás és sima döntött törzsű felhúzás, egy kis inga és 25 levezető guggolás. Csípőhorpasznyújtás, sarkak között hátradőlve-fekve. Ja, és egy kis térdkörzős hasizom. (marhapofapörkölt és paleó almatorta.)

Április 10-11. Szombaton kis bringa, városi mozgás, haza. Kora este egy hegyi kör a kutyával. Születésnap, jövés-menés. Vasárnap kétszer megyünk tortáért a megnövekedett vendéglétszám miatt, ez 6 km séta, de semmi különös. Szemétszedés is. Este egy kis combnyújtás.

Április 9. ÖsszeÍrtam közben a márciusi edzéseket (lásd április 1-nél)

Fú, a lábam…! És a hasam. Sok lett. Azért finoman emelgetem, átmozgatom, délután csak nyújtani tervezek a napfényben, és nem várok sokat magamtól.

Ma cayenne bors+citrom+forró víz mixszel kezdtem. Elromlott a mérleg, pedig nagyon jó kis progresszben vagyok, sok mozgás, nagy IF böjtök, de semmi megszorítós kaja.

Ebben érdekes gyakorlatok vannak, kicsit túlfintorogja az elejét a leány a didaxis érdekében:

Videónézás közben lassú, koncentrált csípőemelések (vagy 150), este hosszú, hegyi séta szemétszedéssel, másfél óra.

Április 8. Nekem kispolgárias keret az órarendszerű rendszeresség, és nem is életszerű. Szerintem a heti edzésmennyiség számít, meg az, hogy sok éves távon nem állsz meg, egyre csak edzel, haladsz, nincsenek többhetes kihagyások, kifogások, vagy szintet tartasz legalább, nem ront az idő rajtad. Meg az, hogy amit egy alkalommal mozgok, az jólessen, szenvedélyből jöjjön, visszafogni se kelljen magam (délutánra ma egy rövid ötöst terveztem futni, de továbbmentem, így lett 8050 lépés). Szóval a heti összmennyiségre gyúrok.

Combban és mellben izomláz, enyhén a hasamban is a tegnapitól. 10 perc kímélő, de folyamatos torna reggel: fekvőtámasz, guggolások, belső combra sarokemelgetés hajlított lábbal, terpeszben, ülve hátradőlögetés (leszedtem a hátsó támlát), lábemelgetés, főzés közben 100 guggolás, serleg(tartás a kéznek, súly nélkül) és ass-to-grass vegyesen.

SERLEGGUGGOLÁS, súly nélkül is végezhető, csak úgy nagyon könyű, de “középen tart” és a hatsó részeid egyensúlyát adja:

ASS TO GRASS GUGGOLÁS, itt overhead (fej fölötti) súllyal Az így néz ki, tehát nem tudsz lejjebb menni. Vállszéles terpesz és sarokra helyezve a testsúlyt nyomod föl:

4×20 overhead ATG

(Ez az egész mély meg fej fölötti móka nekem tavaly tavasszal minden izmom, guggolós rutinom ellenére nehezen ment kézi súlyzóval is, mert ez a hátat terheli. Azóta könnyű lett, nagy súllyal is.)

600 padra (ikea) lépés, partizánvideókat nézek. Fú, ennek szaga lett, intenzív! Nyújtok is:

Futás: 8050 lépés, alkonyat, a vége már majdnem sötét. Nagyon finoman kímélően. Nehezen indult, mert hideg van, rég voltam és próbáltam kevéssé csavarni a törzsem a gyógyulás miatt. (este fáj)

Nagy boldogság van bennem, új lendületeim vannak.

Április 7. Mától újra Zoom-órák, én Dávid második órájától (9.30) súlyzóval edzek, mostanáig (14.48), az ebédfőzés, kutya, söprés, mosogatás, kávészünet, postás pár perces szüneteit leszámítva. Azóta, hogy vége az utolsó órának, videókat nézek, és aközben nem is állok meg.:

Bemelegítés: tricepsz is (lórúgás), serlegguggolás, vállból nyomás, merev lábas felhúzás kézi súllyal; fekve nyomás kézi súlyzóval, majd nehezedő kétkezessel; bokasúly: donkey kick fent kitartva plusz lábhajlítással, oldalra lábemelés négykézláb; sima 10 centis emelgetés, ez, de vízszintestől indul, és 10-15 centit emelek:

4×8 fekvőtámasz; tárogatás kézi súlyzóval; csípőhorpasznyújtás mély kitörésben, hátrafeszített törzzsel, közben bicepszezés, spárga háromszor, rövidek, amennyi megy; kismama-térdkörzés hanyatt két irányban, 50-50 (hasgyakorlat, egyben csípőt nyit), haskerék 3×15; 30+30+40 klasszik mély guggolás tarkón rúddal-tárcsával (az utolsó egyben-negyvenre büszke vagyok, mert az összsúllyal volt, remegtem, sötétült el a világ, de megcsináltam!); a végén angolspárgafeszegetés hanyatt, közben 50 hasprés; oldalra lábemelgetés simán, és négykézláb enyhe nyújtott lábú emelgetés.

Minimális var van még, köszi, hogy aggódtatok! (előfordulhat, hogy nem lesz ronda), Enterol nevű bélflóraregenerálót szedek, zöldeket eszem főleg és semmi cukor. Juli tegnap ette a gombás husiját (szűzérme), behajolt a mécsesbe és egy első tincse 10 centisre égett!

DE KI ISSZA MEG A MONSTERT???

A hátam.

Április 6. Ma már mertem igazán edzeni, kézi súlyzóval.

Jelentős biciklizés a délelőtti ügyintézésben (anyám hagytaéki tárgyalásszerűje, inkább egyeztetés), nagy kör Budán. Kicsit… elgyengültem, amióta. Gyógyszermellékhatás is.

Itthon ülve pár gyakorlat (oldalemelés, bicepsz), aztán benyomtam a PartizánPop Bíró Ica-videóját, ezzel van bajom (ahogy így rádumálja az eszmékre. manipulatív szerintem. Ica nem is érti), de azért érdekes volt, közben, összesen 55 percig csináltam ezeket a padra lépős, súlyzós, szokásos gyakorlatokat: oldalemelés, láblendítés, merev lábas felhúzás, bicepsz, inga.

(Csajok! A ti saját spárgátokat, hidatokat mutassátok meg egyszer, ne a hírhedten gyerekgyötrő Károlyi-módszerrel idomított, ellenem használt és mutogatott kislányt! Mennyire lelkileg pedofil és gusztustalan már ez?)

Április 5. Sétáltunk nagyot (bő két óra (hegyen-völgyön), Normafa, Tündérhegy, Disznófő, Zugliget. Föl a Harangvölgyön, megtanultam a meredeken fenékből lépni. Még mindig tele kökörcsinnel a völgy!

Április 4. Ma már 20 percet ülve súlyzóztam, fél kézzel (bicepsz, váll).

Április 1. Bokasúllyal nagy erdei kör, séta (nem izzadhatok). Bő másfél óra.

Márciusi összegzés. Kicsit szigorodom a kategóriákkal, és minden edzés legalább félóra, ha nem, akkor valami mással együtt számolom, vagy nem számolom:

MÁRCIUS

enyhe kardió, karbantartó, napi séta, Dávid kísérése meredek terepen, facipekedős, bringa, lépcsőmászás, nagyobb séta: 13 alkalom

közepes, már edzős intenzitás, hosszú túra: 24 alkalom

zúzás, hosszú terepfutás: 12 alkalom

Március 31. Könnyített edzés, mert. Kicipeltem szépen mindent a teraszra, és egész nap ott mámoroskodom, olvasok, írok, telefonálok, kávézom, edzek. 100-at lépek a padra ( = ikeasámli) kézi súlyzóval (oldalemelés, vállból nyomás, bicepsz, felhúzás, láblendítés három irányba négyféleképpen fent), és 100-at súly nélkül, csak láblendítve. Ez amúgy jó 40 perc nettó. 15 fekve nyomás az összsúllyal. Aztán elmegyek Dáviddal a városba, a buszig gyalog… és aztán… én ezt nem hiszem el. Próbálom megírni, és kéne küldenem áprilisi jelszót is. Szóval este.

Áprilisi jelszót ma éjjel, de még ma (argh, ez nem jött össze!) annak küldök, aki 1. egész évre, fél évre, több hónapra már megvan, 2. márciusban jelen volt, 3. enélkül is kifejezetten kéri, 4. valamiért nem jól iktattam, mi vele a szitu, és kimaradt és ezért ír nekem, tőlük előre is bocsánat. (A “tudom, hogy a munkád értékes, de én most ezmegaz, nem is kérek így” üzenetek célját őszintén nem értem. Nulla mennyiséget bírok a bújtatott üzenetekből. Kérj, kapsz. Azt mondd, amit akarsz.)

Március 30. Forgatás. Le bringával és haza is. Ott öltözésre várva sok guggolás, lábemelgetés, és futottam egy kis kört, 1100 lépést. Semmi fitness, a cél, hogy ne őrüljek meg napközben, álldogálás, várakozás, por, korai kelés.

Március 29. Egész nap bringa: Aquincum, Soroksár, haza. Vagyis, a fogasig: újra jár. Bő két óra.

Március 28. Reggel vérnyomást mérek, 120/64 lett, mióta nem szaunázom (előtte napközben is ilyen 95/55-ök). Délelőtt egy hosszú sétán felfedezem a Hunyad-ormot, de nem innen, a Cinege út felől, hanem a Lóvasúttól. 2 óra 20 perc sziklamászós séta. Egészen elképesztő volt, én mindig mindent összeszedek (szemét, kutyaszar), de most találtam:

egy MONSTER energiaitalt, egy pénteki New York Times-t, egy ezrest (a múltkor is), )szelektív papírszemétbe midőn helyezem a cigisdobozt) egy A világ városai térképes michelin útikönyvet, tavalyi kiadás, egy nagy tekercs arany-fehér karácsonyi csomagolópapírt és rengeteg, kockás, vonalas, lefűzhető A4-es papírt, meg színes nyomtatópapírt, zöldet, sárgát, pirosat, vagy 200-at, hibátlan sima állapotban.

És még: este félóra tempós bringa, előtte oldalemelés, bicepsz, spárga és serlegguggolás, meg még este is egy kicsi. Merev lábas felhúzás, clean and press. G. ma sokat bringázott, hátnyújtásként a fekete kendőben lefele lóg.

Napközben -ozás, és ha már, akkor fotó és kollázs. Nem haszontalan megnézni, hogy áll az izomzat meg a zsír. Ment-é a karantén által a forma elébb? Első kép: talán 2020 július, a második 2020. október, a harmadik mai, 2021. márciusvég. Semmi ráfeszítés, póz, az utolsón van egy, a kontúrt nem érintő retus, az említett Beavatkozás miatt. A kontúrt nézem.

E kettő között amúgy 4-5 kg a különbség, ahogy nézem, nem csak zsír. (Lehet, hogy nőtt izmom? Hm. Megyek DEXA-ra, ha egy kicsit nyugi lesz. Maratonra készülő forma, 2019. augusztus vs mai):

Március 27. Új Builder-cikk, az előzőek mentek nagyot:

https://shopbuilder.hu/versenges-nelkul-a20460

Vállazás: oldalemelés, 6×15 és merev lábas felhúzás a rúddal, clean and press, 4×5. Utána futok egy nagy szintet. Erdő, földút, törött aszfalt, Disznófő, Béla király út, lassú vagyok, sok az ereszkedés-emelkedés, homályban kátyú, köves szakasz. 52 perc, 7711 lépés. Térkép szerint ez 6,5 km csak, viszont 112 m szint.

Március 26. Délelőtt, az e-órák után Dáviddal és Tappanccsal felsétálunk a Normafához, és drága V-vel kondiparkozunk. Ujjatlanban én! Átnyújtottam a tagjaimat, és gyakoroltam a táncosnőpózt, de az a 150 tempós guggolás sok volt, pár nap combbékénhagyás (spárga se), meg a gyógyulás, szóval majd. Öt körben negatív felülés (14-12-10-8-10), oldalsó kitörés-guggolás mélyre (30-26-20-18-20) és gumiszalagos húzódzkodás (25 kg könnyítés, 5-öket csinálok, Dávid is, ő kacag), kézenállás, korláton lengés, majd kürtőskalácsvevés a szénhidrátfalóknak, és kökörcsinek közt hazaséta. Kora délután, OMAD ebéd után napozás bugyiban!

Víz hátizsákban kiborult, telefonkamera fekete, pedig a Normafa alatt leszakadó lejtőn olyan állapotú, életerős még-mindig-kökörcsinek vannak szigetekben, nyolcasával, hogy ihaj. Frissítés: KISZÁRADT AZÓTA!

Március 25. Városi ügyintézés, és, ööö, testreparálás újabb alkalom, #úgysemtaláljátokki, emiatt délután csak kis nyújtás, de elég sok jövés-menés napközben, gyalog cipek. Este, immár harmadszor, a gyaloglóprogrammal érkező violám elé lefutok, ez lankás, 1570 lépés, fölfele gyalog együtt, ezt nevezzük félóra kardiónak.

Március 24. A tegnapi nyújtást heverem, ma kocogni fogok csak, esetleg bicepszezni, és padra lépés, meg némi könnyű torna.

Ebből lett csuklón 2 kg-val + a 4,5 kilós súlyzóval 2×50 bicepsz hajlítás/oldal, és 150 serlegguggolás, majd lekocogok ugyanúgy, 1500 lépés, vissza 1900 föl séta együtt.

Én amúgy elhittem a jógafontoskodást. Hogy én nem kedvelem, de az valami. Nem csekkoltam, ki mit csinál, üldögélés, légzés, dagik, az is az. Meg hogy “nem a hajlékonyságról szól” (akkor miről?), aha, bénák vagytok, de még lusták is. Ezt amúgy az amerikaiak, youtuberek nem merik megcsinálni, és mindenkinek, aki róluk koppint vagy a videóik nyomán tornnázik, a vékony test kéne tarka leggingsben valami baliszerű helyszínen, faburkolatú, tengerre néző teraszon. “Még mindig jobb, mintha egész nap ülne”, ez is milyen olcsó érv, ha nektek ez elég, hát mit mondjak. MIÉRT NEM EDZ RENDESEN? Vagy ha nem, akkor miért panaszkodik netszerte, hogy nehéz fogyni, meg fáj mindene és testnyomasztás?

A “de hát engem átvertek!” érzés nem csak engatív, arra sarkall, hogy most (heteken belül) szépen kigyakorlok pár haladó pózt, már majdnem megvan, aztán megyek az instára magamutogatni, “pedig én nem is jógáztam soha” hashtaggel. Kérjek érte pénzt? Vagy csak járjak mások nyakára zord-komoly intelmekkel, hogy mi a szabály és ha olyat csinálsz, amit én nem tudok, akkor hogy sérülsz le?

Argh, mennyi pótcselekvés, őszinte motiváció, meló helyett!

Március 23. Reggel gyaloglás meredeken. Napközben pár súlyemelés (csak fotó kedvéért, cikkbe kellett). Este leszaladok gyalog érkező rozmaringom elé (1300 lépés, föl gyalog is). Komoly, akrobatikus nyújtás.

Vagy

Ez a max, de ez nem egyenes:

Március 22. Esküszöm, ha sikerül bejelentkezni, és nem akad/fogyott el a net, én élvezem ezt a digitális oktatást: a két MacBookon ki-ki tanul, Dávidnak segítek, ebben sok kedélyesség, kellemesség van, mindenki elvan. Mondjuk nekünk ez új, csak most kapcsolódtunk be, elég hektikusan.

Közben ki-be rohangálok, kutya, mosás, ebéd, kávákapszulák, élelmiszerrendelés, szelektív szemét, komposzt, fűtés, fabehordás, fűrészelés, söprés, néha bank, telefonálás, főzés, mosás, teregetés, almát vágok Dávidnak, zsömlét sütök. Ceruzát hegyezek, csekkeket válogatok.

És közben némi nyújtás, lefele lógás, onnan felülések (3-4-5-6), híd, súlyemelgetés (felhúzás, merev lábas felhúzás, ugyanez 5 vállból nyomással/felhúzás, elöl fogva és tarkón tartott súllyal is guggolás, bicepsz combnyújtás /galambpóz/ közben, félkezes oldaemelés, oldalemelés csuklóra plusz súllyal, lábemelgetés dupla bokasúllyal, súly nélküli guggolás levezetésként).

Ma, kilazított combbal-derékkal megfogtam a lábfejem, nemsoká jelentkezem a kétkézzelbokafogós fejleménnyel:

bokasúllyal lábemelget:Futás is: lefele, színházstreamet nézni, kutyával laza 500 a séta végén; G-hez 3700 lépés.

Döbbenetes hétvégénk volt, olyan dolgok derültek ki a múltból, hogy elképesztő. Megbirkózom vele, nem vagyok egyedül. Köszönöm, hogy aggódtatok.

Március 21. Napfény, ragyogás. Délben bevásárolni indultunk, futva, kerülővel, el Budakeszi felé, aztán felkapaszkodunk a Normafához, onnan Csillebérc felé, vissza a víztoronyhoz, bevásárlás, leséta. Futás ebből az eleje, 2150 lépés, utána még 2550, összesen 4700, közte meg jó két km a futhatatlan és/vagy meredek ösvényeken, de csak lazán, viszont van a futásban föl is, le is. Az egész a boltig 51 perc. 423 kalória a Garmin(ja) szerint.

Március 20. Két körben elmegyünk egy isteni kidőlt, szétszárad, de keményfa rönkhöz föl a lépcsőn, felfűrészel, hazacipel, gallyakat is. Ismerem ezt az anyagot: hosszan izzik, kemény, de baltával könnyű ketéfeszíteni, ékként beverjük (ezt inkább G.). Olyan erőt élek meg ezel, asszem, az önellátás gyönyöre. Edzésként 50 padra lépés, este nyújtás: lelógó kendőbe kapaszkodva spárga, lefele lógás, lengedezés, híd, kézenállás, combnyújtás és még 100 padra lépés, súlyzó nélkül, tempósan.

Március 19. Napközben gyors, intenzív gyakorlatok:

térdemelés állva bokasúllyal, 50, ugyanez nyújtott lábbal hátra farból, 50, vízszintes comb alatti guggolás, lent mélyen tartva, 50, combnyújtós pózban bicepszezés, 2×50. Este (már megint este, akkor lesz nyugalom!) nekiindulok az erőst türelmetlen kutyával az erdőbe. 5 ezres kis futást terveztem, ami azt jelenti, hogy a lejtő előtt visszafordulok (2600+2800 lépés volna így), de valahogy jólesett a lejtő, ami jött a kis domb után, így lett végül a jó öreg teljes útvonal, a sorompóig (Budakeszi út), 72 perc, 10710 lépés.

Március 18. Az e-oktatás mellett bokasúlyos lábemelgetés (ebből elég sok) és spárganyújtás. Este nagy, a Normafa-lejtőt többször megmászó, bő másfél órás, kökörcsines kutyasétaséta.

Március 17. Nagy súlyos edzés az e-oktatás szüneteiben:

A komoly súllyal (nem a kis 4,5-ös kézi) egy szuperszett, három kör: döntött törzsű felhúzás; merev lábas felhúzás; merev lábas felhúzás+clean and press; elöl fogva a súlyt mély, kitartott guggolás. A második körben rászerelem a bokasúlyt nehezítésnek. 15 ism. mindenből.

A súly:

Bokasúllyal lábon és kézi súlyzókkal kézben padra föl, oldalemelés vagy láblendítés, le, 50x.

Oldalemelés csuklón súllyal és kézi súlyzóval kézben, 12 ism., 6 sorozat, döntött törzzsel egykezes 4x2x8.

ATG guggolás fej fölött súlyzókkal, 20. Erős hátgyakolat.

Ilyen a hátam:

Fekve nyomás csuklóra tett bokasúllyal (így plusz 2-2 kiló), egyszer 30, amúgy 15-ök, 4 sorozat.

100 sima padra lépés, súly nélkül, levezetésnek, tempósan.

Március 15. Mindig úgy belemegyek a zúzásba, én aztán nem állok le öt km után, ha kihagytam egy hetet, akkor egyben nagyot futok, meg százat emelek bemelegítés nélkül, mit nekem…! Egy időben azt hittem, csak elhatározás kérdése volna naponta futni egy tízest, vagy amit az Amszterdam előtt csináltam is: 8-13-8-13-8-15-pihenő. Na, a péntek esti terep kb. 12-m meg utána a szombati túra után vasárnap csak pihenni akartam. Egy nyújtás, némi híd még szombat este, vasárnap átmozgató súlyzózás a régi egykezesekkel, és a felkötött kendőben lefele lógás. A nagyobb súlyok használata okozza ezt a kezdő, késői, fájós izomlázat.

Hétfőn kapcsolatot ápoltunk, meg kell mondjam, meg vagyok hatódva, igen nagy optimizmus lett bennem. Én annyira utálom a hamis ujjongást meg a kontentboldogságot, én annyira őszinte akarok lenni, és annyi rossz tapasztalatom van, hogy jellemzően sötétre színezek. Ráadásul hallgatok, és az van bennem, a készpénzfelvétel-elv, meg bizalmatlanság, hogy semmi méltatlanság ne legyen, éles vágással zárni le, nem kell a rizsa (“dolgozni a kapcsolaton”, brrr), érzi azt az ember, ha nem jó. És mindig újra meglepődöm, hogy van ilyen férfi, nem is régivágású, nem is bölcsész vagy ilyen facebookos feminista pozőr, és ez az én szerelmem, aki szívesen, őszintén beszél lelki dolgokról. Két séta, reggel izmok fájdalma ellenére kis gyógytorna, este tíz perc súlyzó. Viszont keveset ettem. Meg egy kicsit lógtam lefelé. Ma novellát tervezetk olvasni fejjel lefele, megszokás kérdése.

Március 13. Kedves, háromórás túra, Frankhegy, Sorrento-sziklák, fél 10 és 2 között, 14 km.

Március 12. Némi emelés, merev lábas felhúzás, clean and press, négyszer öt guggolás, és egyben 30 fekve nyomás a nagy súllyal. De ez a nap nem súlyzós nap. Este a langyos erdőben jóleső, energikus-hosszú léptű, váll- és törzsmunkával tolt kényelmes tempóban 1 óra 42 perc futás, a Budakeszi útig és onnan még a kis Hárshegyi-kör, csodás földút, enyhe emelkedők.

Az a rész nem ismerős úgy méterről méterre, mint a Mátyás király, a Tündérhegyi meg a Jánoshegyi út, egyszer rúgok kőbe a homályban, kis egyensúlyvesztés, de az se fáj. Azt érzem, hogy könnyű nem vagyok, de erős igen, valami erő lett, újfajta. 15531 lépés. 9800-nál, a gyermekvasútnál átkelve eszembe jut: “nincs rendesen lenaplózva”, “#accountabilityiskey”, és iszonyúan elkezdek röhögni a projektált lustaság, a butaság és a csicskaság e mértékén.

Belépek, és a rózsám, aki úgy volt, hogy ma nem jön át, itt emeli izmosan az új súlyzóimat. Elérzékenyülök. Névnapja van, tequilázunk. János 74. születésnapja egyben.

Március 11.

Az új játékszerek! Nem csak az van, hogy végre nagy (azaz, a konditeremhez képest közepes: 25-35 kilós) súllyal emelek, húzok fel, nyomok fekve és vállból, guggolok. Meg hogy bokasúllyal más a donkey kick és a láb oldalra emelése négykézláb, más így ollózni hasra, sőt, a spárganyújtás is (a mély kitörés póz, a jógában galamb), meg bokasúlyban járkálok, meg lépcsőzöm a sámlin. Vagy a két ötkilós tárcxsával vállazni. Hanem ez a hordozókendő, amiben Makovecz temetésére vittem Dávidot a hátamon. A galériára kötöttük, visszahozta Juli tissue-óráit, én meg denevérkedem, lógok, hasazok is így, játékos és pihentető.

Voltam a városban, okmányirodában is, időponttal, bringa, de amúgy semmi különös, a kutyaséták is rövidek. Viszont ilyen nagysúlyos, 10 meg 25 ismétléses edzésfragmentumokból összejött másfél óra. Bokasúllyal lépegettem a sámlira, 50-et tempósan föl-le, és még 50 este is, meg guggolások, felhúzás, teljes emelések, 10-ek (nem számoltam).

Március 10. Délelőtt G-nél spárganyújtás és bicepsz (8 kilósokkal), egy kis kobra. Ma csak ennyi megy:

Délután jön a rúd+tárcsa+bokasúly, és egy másik csomag, biohack: állatok mirigyeinek kivonata! az örök élet titka.

Tehát ami érkezett (Decathlon, utánvét): összeszerelhető, rúddal együtt kétkezes súlyzó, 1,2 m a rúd, kiegészítő tárcsa: 2 kg, 5 kg, 2 kétkilós tépőzáras bokasúly. És egy kicsit kihúzom magam: egy nyomorult ugrókötéllel, deszkából-székből eszkábált “paddal”, sámlival és kettő négy (+) kilós súlyzóval edzettem eddig! És nem sírt a szám, hogy unalmas. De most újra nagy(obb) súlyok.

Dávid összeszerelte, és a max súlylehetőséggel (44) nyomtam végre  fekve 5×10-et, illetve felhúzás+clean and press is, 3×10.

Március 9. A délelőttöt az e-oktatás jegyében, a korlátlan net miatt másik lakásban töljük. És ugye neki vannak nehéz súlyzói (az enyémek most érkeznek majd). Ezzel nyomok egy erős félórát, tízeket csinálok mindenből:

oldalsó kitörés (side lunge):

https://www.womenshealthmag.com/fitness/a19895809/side-lunges/

de: 1. rendesen lemegyek mélyre, 2. kétszer tíz kiló van a kezemben, serlegtartásban. És a szokásosak: oldalemelés, felhúzás előre döntött törzzsel, hasprés (50), merev lábas felhúzás clean and pressel, combnyújtás közben bicepszezés… leírni unom, csinálni nem. Kerülöm a lendületet, a rángatást, minden sokkal lassabb, koncentráltabb, teljesen más technika kell egy tízkilós súllyal, mint egy négykilóssal.

Hátam alatt babzsákszerű berendezési tárgy, sarkon ülésből hátraereszkedem, ez is fejlesztendő. Gondos nyújtás galambpózban is. De ma nem megy le annyira a spárga. Vannak áldott napok, és vannak nem. Azért a rávezető pózokat hosszan tartom.

Este nálam Azt meséld el, Pista! felvételről, tömény gyönyörűség, előtte és a szünetében is saját súlyzóimmal oldalemelés, overhead guggolás, merev lábas felhúzás+clean and press, inga, bicepsz karhajlítás, összesen félóra.

Március 8. A rég tervezett tündérsziklai túránk, igazi nőnap!

Ez bő két óra séta,  van benne fél km sziklás-meredek (a Zugligeti út és a Tündérhegyi út között). 700 méteren 140 m szint:

Este a mindenféle otthoni teendők, meseolvasás után nagy csöndben bő húsz perc tornázás: inga, guggolás, oldalemelés, hasprés, bicepsz; spárga, híd a végén. Épp csak átmozgatás.

#nőnaponisedzek

#nemírogatokkivádaskodóhülyeségeket

#anőnapnemhashtag

Március 7. Kutyaséta, kökörcsinfotó, heverés.

Március 6. Sétálunk, bringázunk egy kicsit, városi mászkálás (gyorsan átveszek még rendelt könyveket, csomagot).

Este 75 perc intenzív súlyzós-sámlira lépkedős-nyújtós edzés, nettó. Oldalemelés, fl lábon is egy kézzel, felhúzás merev lábbal + clean and press, guggolások (OH, ATG), lábemelgetés hátra és oldalra négykézláb, súlyzóval, fekvőtámasz, inga, tárogatás, fekve nyomás, haskerék, bicepsz. Kobra, spárganyújtás, spárga, dancer’s pose, meg lenyom G terpeszben és nyújtott ülésben. Eufória. A majdnem-spárgám akkora sikerélmény, nem hittem volna, nem volt előzménye. Teljesen más érzés, hogy lent van a vádlim.

És nem a térdemet érzem azóta, hogy így sikerült levinni, hanem a fenekemet, combom felső részét. Meg azt, hogy innen megy ez lejjebb is még (majd, egyszerre nem feszítem túl). Nekem ez nagyon fontos, mély élmény, én a spárgázással álmodni is szoktam. A híd is jobban megy. Mumus lett, nem csináltam eleget. Kell rendesen előtte nyújtani, és nem szétszadizott vállal nekiállni.

Összesen 150 tempós padra lépés-lelépés volt, kézben súlyzóval.

Felkötöttem egy hordozókendőt a galériára (a biciklikerék fölött az a fekete). Fejjel lefele pózok, Julis odavan! Nekem is hiányzott. Nyúlia ott ring-pörög benne, és közben szól a dzsessz. Miért nem előbb? Ott kerülgettem ezt a kendőt.

Egy kicsit sok volt a futás szerdán, éreztem a bokámat utána. Ma fényképezte G. a szépségeket, igazi géppel:

Sokan bolyhosak még, és van jó néhány, de nem az a virágszőnyeg, mint négy éve.

Március 5. Fél nap bringázás: itthonról a Keletibe, onnan Oktogon, Astoria, Móricz; a Villányi úton át Városmajor. Reggel egy kis hasazás (olló).

Március 4. Előző napi elmaradt gyakorlatokat pótlok: tárogatás, fekve nyomás, hasprések. Mindenből 50. Egy meredek séta reggel. 

Március 3.

1-jén neveztem. A többi verseny nem annyira érzelmi kérdés:

Reggel biciklizés (elkéstünk volna, ha nem), utána ki a völgybe bringával a kutyával, kökörcsinfotózás, kis meredek.

Utána otthon megnéztem ezt a dokut, ELKÉPESZTŐ:

és közben, éhgyomorra, fél napos böjtben súlyzós gyakorlatok nyújtással:

oldalemelés, clean and press merev lábas felhúzással, guggolások (súlyzó a vállnál, sima-belerugózós és ATG), bicepsz spárganyújtáskor, kobra, sima oldalemelés, dancer’s pose, lábemelgetés négykézláb, térdhajlatba tett súlyzóval, mély fekvőtámaszok.

52 perc (már hat percet láttam a filmből ugyanis).

és a nagy öröm, imprúvment! ilyen volt augusztusban:

ilyen lett, LENT VAN A VÁDLIM, és az egésznek a szöge annyival pontosabb:

…és nem is az, hogy mennyire van lent, meg hogy simán kihúzom magam, hanem JÓLESŐ volt!

Amit még gyakoroltam, nagyon kötött a combom, magam alá húzott sarokkal (sarkamon ülve) hátraereszkedni, hanyatt.

Még nincs vége mára az edzésnek: lefutottam a babámhoz, összesen 8445 lépés erdőben, isteni napfény, minden tökéletes. Az útvonal második fele új: a Szépjuhásznénál rátalálok a hárshegyi szívbarát útra, amely a Széher út végéhez vezet, onnan Szerb Antal, Hűvösvölgyi és akkor ott bekanyarodom, és már ott is van a hómofiszja. Itt az alsó rész a Szépjuhászné és a kórház között, előtte 4, utána még két km.

Kicsit lassú vagyok (hátizsák, egyenetlen talaj, bokaféltés, bár fájdalom nincs). Rendelt salátát, melyet megettünk, dióval, kéksajttal, csirkével.

Március 2. Délben száz padra lépés súlyzóval, oldalemeléssel, vállból nyomással stb. (ez huszonöt perc), utána elmegyek kökörcsint fotózni, egyben futni a szokásos terepre, ujjatlanban, napszemüvegben. Nehezen indult, csak a vége (utolsó harmada) volt olyan, amiért szeretek futni (vagy kéne jobban melegíteni?). Egy egészen kicsit érzem már csak a bokám, de nem instabil, földúton-rézsűn lefele sem. 4250 lépés, fotó, és utána haza, összesen 5400, 48 perc.

Egy cikk, két poszt a nap írási termése.

Egy ilyet találtam, a többiek még bolyhos ovisok: Március 1. Tegnap csak bringa, igaz, hegyi, ma azért nekimentem a tavasznak, hosszú, Tündér-sziklát is érintő erdei kör (túra) Dávid sulijától. Nagy lépcsőmászás. 7500 lépés (a suli elől, mert míg Dáviddal megyek, nem számolok, odáig 1800 körüli). Jól terhelhető a bokám, csak nagyon kicsit és forgató mozdulatoknál érzem, holnap talán rövidet futok.

Senki nem tud kibillenteni, magamtól elidegeníteni.

Cikk

https://shopbuilder.hu/teli-almom-utan-a20429