Második bizonyosságom: a “ne egyél zsírosat” is kamu
Azaz: a telített a zsírral való riogatás. “A marhahús, szalonna, tojás, vaj egészségtelen!” Ezt mondták – és ebben nem volt igazuk. És tudták, hogy nincs!


Nem hittem volna, hogy még mindig ennyien hiszik azt, hogy a zsírokat “kell” kerülni. Talán könnyebb is a margarinért nyúlni, ha azt is gondolod, hogy “mert egészséges”, nem csak azt, hogy olcsó. Hát annyira borzalmas íze van!
Hogyan terjedhetett el ez a kamu? Honnan ered a zsír rossz híre? A korrumpált tudományosságból, a politikai érdekekből és persze a multiktól, mert a mohó imperialisták az igazi zsírokat lecserélték olcsó növényi olajokra az élelmiszerekben. Az megvan, hogy minden klasszikus falusi receptnél a hőállóságot tekintve sokkal stabilabb zsírban sütötték a húst, és hájas volt a pogácsa is?
Politikai érdek és praktikum is volt a zsírellenes álláspont, hiszen centralizálni, azaz: raktározni, felhalmozni, kontrolláltan szétosztani és adóztatni-vámolni a gabonát lehet. Csak hát az nem annyira finom. És nem is hagyományos reggelire a fahéjas pehely. Tudjátok, mi a brit reggeli Agatha Christie-nél A Bertram-szállóban? a szalonnás tojás és a marhavelő, vesepecsenye. Ez a luxus és ez a tradíció. Ezek ellen kellett a sok “egészségkampány”.
A kutatások megrendelői a cukros-gabonás élelmiszerek gyártói és lobbistáik. És ugyanők a hirdetők, a “light” egészségkampányok finanszírozói is, ők rakták légies nőket a gabonapelyhes dobozokra (csakis sovány tejjel!). 0,1 %-os joghurtok. Hamisított tejfölök (plusz a vegán szöveg hozzá, mert annyira rosszak). Másfél százalékos tej! Növényi “tej”!
Eltűnt a reggelekből a rántotta, a bacon, maradt a pirítós, a zabkása és a ropogós pelyhek. Margarinon és sovány tejen nőtt fel az egész nyugati világ a hetvenes-nyolcvanas évektől. Belénk verték, hogy a telített zsír eltömi az ereket: csúnya plakkok, érelmeszesedés, sztrók lesz belőle. Megemeli a koleszterinszintet, és ez a magas vérnyomás és a szívbetegség oka!
A telített zsírt bűnbakká tették, pedig ez ellentmond annak, ahogyan az emberiség évezredek óta táplálkozik. Az elmélet eleve is ingatag lábakon állt, és azóta, hogy már több mindent tudunk, csak tovább gyengült. A telített zsír nem ellenség. Sok haszna van:
Hormonok
Telített zsírból állítja elő a tested a tesztoszteront, az ösztrogént és a többi létfontosságú nemi hormont.
A sejtek egészsége
A koleszterin sejtépítő alapanyag, és mivel nem oldódik vízben, lipoproteinek (vérzsír) utaztatják a hormonokkal, vitaminokkal együtt a szükséges helyekre az egész testünkben. Segít erős, stabil sejthártyát építeni, ezzel védi a szerveket és biztosítja, hogy a sejtek harmonikusan működjenek.
Agyteljesítmény
Az agyunk több mint 60%-a zsír. A telített zsírok javítják a gondolkodást, a memóriát és a hangulatot. Főleg a szürkeállományt.
Tápanyagfelszívódás
Az epesavak előállításához is szükségesek a telített zsírok. Nélkülük nem tudja a szervezet hasznosítani az A-, D-, E- és K-vitamint – csak kárba vesznek, hiába szedjük őket kiegészítésként. E vitaminok hiánya durva tüneteket és betegségeket okoz.
Immunrendszer és anyagcsere
A telített zsírok szabályozzák az immunválaszt és pörgetik az anyagcserét. A zsírmentes diéták mindkettőt tönkreteszik.
A magas vérzsír teljesen más egy keményen sportoló, izmot építő, magas hormonszintű szervezet esetében, mint egy punnyadónál. Az utóbbinak valóban zsírmája lesz. Túlzásba persze semmit sem jó vinni. De csak fogom a fejem: a mai napig ez kering a köztudatban. Ha megkérded a ChatGPT-t, mennyi tojást “szabad” enni, megnyugtat, hogy napi egyet nyugodtan. Én visszakérdezek: és ha megeszem napi 5 tojást? – erre ugyanazzal a koleszterines szöveggel riogat. Pedig hozzáfér az újabb és komolyabb cáfolatokhoz, csak olyan tömegben terjedtek el ezek a figyelmeztetések, hogy még mindig ezeket találja meg. (“Ugye nem…?” stílusban kell kérdezni.)
A tojás maga a szuperélelmiszer, és a megszerzése nem is jár az állat halálával. Komplett és könnyen felszívódó fehérje van benne, mellette remek zsírok, nulla szénhidrát, és változatosan lehet elkészíteni. Általában mindenki szereti, az allergia ritka.
A zsírok közül a problémás az olcsó, növényi olaj és a hidrogénezett (mesterségesen előállított) transzzsírok. Diót, mandulát sem jó marokszámra enni, mert nagyon hizlalnak.
A telített zsír önmagában nem okozója a betegségeknek, nem is tömíti el az ereket. A magas (ÉS HITVÁNY) ZSÍR ÉS a sok (és hitvány) szénhidrát együtt, az már baj.
Mi a kiút?
Csökkenteni a finomított szénhidrátot. Emelni a fehérjét – olyan ételekkel, amelyekben zsír is van.
Az erek eldugulását, a magas vérnyomást és társbetegségeit az okozza, ha az ereid szűkek és rugalmatlanok, mert nem tornáztattad őket eleget sporttal, szaunával. Esetleg izmod és erőnléted sincs, hogy kellően intenzív mozgást végezz. Ez már mind következmény! Fordítsd vissza!
Ami katasztrófa: magas zsír + magas szénhidrát étrend, évtizedeken át.
A hízást az okozza, hogy túl sokat eszel (bármiből), emiatt nem érdemes a telített zsírra mutogatni.
Cukorból tud a szervezet zsírt csinálni (ez maga a hízás), de sok költsége (kára, hátránya) van ennek a folyamatnak. A telített zsír és a koleszterin az, amitől hormonok, bőr, idegrendszer, szürkeállomány és minden jól lesz. Nehéz ráfüggeni (amire rá szoktak, az a feldolgozott szénhidrát a zsírral együtt: a gyorsételek, például a mekis sült krumpli).
A fölözés rontja a tejtermékek minőségét, a legjobb a teljes tej. Én néha drága tejszínnel (az üveges fajta) feljavítom, ha nem elég zsíros.
Azóta többször elismerték, hogy nem úgy van, tudományosan és népszerű formákban is. A gabonás-vegán lobbi még küzd azért, de ezek már az utóvédharcok. Ezek része a hihetetlenül korrupt WHO a vörös húsok “rákkeltő hatásaival”.

Thomas Cowan, MD “Human heart cosmic heart” c. könyvében a szív érrendszeri betegségekröl szólva kifejezetten ajánlja a tehéntej alapú zsiradékok fogyasztását. Jót tesz a szívnek. Ha rákérdezel, a butuska müvi intelligencia megjegyzei “Dr. Thomas Cowan’s views on milk fats and heart health are often controversial and go against mainstream dietary advice…Cowan advocate for the consumption of traditional animal fats, including those in whole milk, believing they are essential for heart health “
KedvelésKedvelik 1 személy