bikini

Maci meséli, hogy a közgázon az első statisztikaórára (ez alapozó tantárgy) belépett a nem épp hipernőies, nem is fiatal, tömzsi oktatónő, és a következő mondattal nyitotta a felsőoktatást:

A statisztika olyan, mint a bikini. Sok mindent megmutat, de a lényeget nem.

De a sok minden is nagyon érdekes, mondom én. A lényeg pedig nagy rejtély mindig, de nem is kell azt látni mindenkinek. (Mutogatni, pláne közterületen, az egyenesen bűncselekmény.)

Ez a sztori jutott eszembe, mert pont a napokban sokat néztem számokat.

De nem ezért, amiért Nyuszi. Én nem okoskodom, nem is következtetek, csak tudni akarom, mi mennyi, hogy ne beszéljek és ne is gondoljak hülyeségeket, és ne higgyem el a riogatást. Mindehhez józan eszemet és alsó-gimnáziumi, sima matektudásomat használom, ami elég arra, hogy értsem a számokat és a százalékokat.

Itt egy bekezdést és egy példát szánok a matektudásra vagy inkább szemléletre, az oktatásra, az átverhetőségre. A minap szóvá tettem valakinek, aki a “saját szemével látta”, hogy egy kórházi osztályon kismamák tömegeit légzéstámogatják, és “99 százalékuk oltatlan”, hogy ezt nem láthatta, mert 1. ilyen adatokhoz (oltottság) nem juthat hozzá páciensként, 2. őt oda be biztosan nem engedték egészséges kismamaként, 3. igen valószínűtlen, hogy pont 100 (avagy 200, 300…) kismama feküdt azon az osztályon, hiszen az egész országban nincs kórházban ápolt, pláne légzéstámogatott koronavírusos kismamából száz, de enélkül ugye nem beszélhetünk 99 százalékról, mert a kismama nem kiló liszt, nem osztható (itt most elbizonytalanodtam, hogy ezt nektek elmagyarázzam-e…), szóval csak egész számként értelmezhető, TEHÁT ő, e három okból láthatóan, hazudik és fontoskodva riogat. Mire leírta, hogy ő nem számot írt, hanem százalékot, olvassam csak el még egyszer a kommentjét, mert funkcionális analfabéta vagyok, és akkor én arcomat a kezembe temettem. Mert miközben ez a kurvára irritáló csóka engem (és a fajtámat) azzal korhol, hogy az ÉN oktatásomban vannak hibák és rendszerszintű bajok, csak mert nem vagyok engedelmes, ilyen hülyeségek, mint ez a kilencvenkilenc százalék, leíratnak naponta a nyilvánosságban százával, és az ő oktatásukat és harsányságukat a nagy tudósok nem bírálják, hiszen ők tekintélyelvű engedelmes riadtként átcsusszantak a mércén. Mert ugye ha járványstréber vagy, és szépen szót fogadsz és ájultan csodálod a váteszeket és elemzőket, akik milyen jól tudják és értenek hozzá, akkor nem baj, ha butus vagy, de ha kérdéseid vannak, vagy nem fekszel rá a riogató média hullámaira, akkor mindjárt baj lesz, hogy nem értesz hozzá, meg az oktatásod. (Nem a rossz oktatási színvonal, hanem a demokrácia és a jogállam, a lelkiismereti és világnézeti szabadság sajátja, hogy emberek különbözőképpen gondolkodnak és viselkednek.)

Szóval nekem az a fontos, hogy a görbéket, az eloszlást, a mediánt, a szórást értsem, nagyságrendeket ne tévesszek, tudjak becsülni, e képességeimet fejlesszem is, mindez pedig arra jó, hogy legyen (külön, saját) fogalmam arról, mi mennyi, és ne az elfogult (vagy tévedő) (vagy lefizetett) újságíró mondja meg nekem a számot vagy tendenciát. Összességében: átlássak azon, ha ijesztgetnek, manipulálnak, használnak.

Meg amúgy is érdekes a világ, a társadalomtudomány különösen, és az ilyen adatok is.

Észreveszem például, hogy egy sokat idézett statisztikában egy kéthetes időszakot mutattak be, egy görbe csúcsának számait, nem az egész időszakot, ráadásul külföldit, de úgy tálalta a félig felületes, félig rosszhiszemű (riogatásban érdekelt) média, hogy a tipikus napi esetszám itthon ennyi, de ha nem, akkor mindjárt lesz, mindjárt berobban! Bár robbanna már, alig várják a halottakat, meg hogy ők szóltak.

A számok önmagukban is érdekesek – épp étkezős posztot írok. Mennyire átveri magát az a dietetikus (!), aki durva túlsúllyal elemzi az étrendjét, meséli, evett rizst is, “de nem volt sok, 300 g” (egy személynek NYOLC deka már bőséges köret lesz száraz rizsből, ami térfogatilag háromszorosára nő). Vagy az is kiszámolható, hogy mire mégy azzal, ha zöldséget akarsz enni, mert rost, mert egészséges, de nem igazán szereted. Csak kalóriaszempontból, vagy a makróarányt is nézve, mondjuk. Miért érné meg mégis inkább halat, tojást enni, hogy jön ki ez árban – és megtartani a gyomrot kicsinek.

Vagy hogy ha én elhatározom, hogy öt százalékkal csökkentem a testzsíromat, az hány kilót jelent, ha törvényszerű az, hogy a veszteség kb. kétharmada zsír, egyharmada izom. Ez egy érdekes egyenlet. (Amúgy meg mindegy, csak szellemi torna ez. A valóságban ehelyett elmegyek futni vagy súlyzózom húsz percet. Mert a cselekvés érdekesebb a számoknál is.)

És volt ez a hír: https://444.hu/2021/12/08/kimondta-a-birosag-hogy-az-allam-nem-biztosit-megfelelo-ellatast-a-sulyos-fogyatekkal-elo-embereknek

Vajon hányan élnek így? Huszonháromezren a határmenti tömegintézményekben, háromezren fővárosi háztartásokban. Valahonnan harmincezer családra emlékszem, ahol a családtagot nem lehet magára hagyni.

Kerestem és néztem az adatokat (ez már össz-fogyatékosság, nem csak a súlyosak), és tele lettem kérdéssel. Miért van nagyságrendileg hasonló számú mozgássérült 2001-ben, 2011-ben és 2016-ban, és miért csökkent jelentősen a vakok száma?

https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0033.html

Ekkor eszembe jutottak a gimnáziumi társadalomismeretórák, ahol rendszeresen bontottunk le olyan gyűlölködő lózungokat, hogy “a cigányok többsége börtönben ül”, pusztán az által, hogy utánanéztünk adatoknak. Meg a többi: mit gondoltok, hányan ülnek börtönben, hányan szöknek meg egy évben, hányan szereznek bent diplomát? Hány ortodox katolikus van Magyarországon, milyen az egy gyereket nevelő családok aránya? Szerintetek több-e a cukorbeteg, mint a dohányos? Hány árva van, mennyibe fog kerülni az államnak az árvaellátás emelése… egy hosszú délután csak néztem és gyűjtöttem az adatokat. Ha tudjuk azt, hogy átlagosan hányan, hány évesen és miben szoktak meghalni a népek Magyarországon, akkor nem annyira ijesztő még a járvány okozta többlethalálozás sem. (Nekem pont innen ered a gyanakvásom, nem abból, hogy tetszenének Gődény izmai.)

Jelenleg (2019 végi adat) 16 ezer pár százan (16334) vannak börtönben, közülük hét egész hatvannyolc százalék nő, ketten 16 év alattiak, és két fogolyszökés volt abban az évben. A tendenciát tekintve erősen csökken a fogvatartottak száma (ama kilencvenes évekbeli órákról 60 ezres adatra emlékszem), de így is 110-130 százalékos az intézményi telítettség. Hatvanketten határozatlan idejűek közülük. Hat öngyilkosság volt 2019-ben. Ezeket innen veszem.

És elgondolkodom, hogy ha a médiafelület torta, és nem hagyjuk, hogy a lobbik, hirdetések meg hülyeségek (tévéműsorok, celebhírek, botrányok) uralják a tudatunkat, tehát csakis a közügyekkel foglalkozunk, akkor melyik társadalmi csoportnak mekkora szelet jut a maga problémáira, láthatóságára, a méretével és megoldatlanságaival arányosan… és akkor tényleg kit érdekel már ilyen mennyiségben a csillámpóniskodás meg a luxusból áradó, unatkozó szomorkodás, vagy a kultúrának a silány, kereskedelmi része? (Mai felbaszódás: Blanka arról mereng, hogy a leszbikus poliamór táborba nem csak a nonbináris nők, hanem a nonbináris férfiak is bebocsáttatást kérnek, de ez még neki is sok. Meg a szoknyahordásról. Meg olyasmi, hogy “ha a fekete nők nők, akkor a transz nők miért nem nők?”)

A számok tehát hasznosak, és az a késztetés meg különösen, hogy az ember egy téma kapcsán adatokat keres ki, elgondolkodik rajtuk, értelmezi őket. És ez még mindig nem okosság, ezzel önmagában kiállni nem érdemes, sem elméletet alkotni, ez csak arra jó, hogy befogadáskor kezeljem, értelmezzem az információt. A számok, adatok efféle ismerete is csak minimális alapja bármilyen társadalommérnökségnek és véleményalkotásnak, intézményvezetőtől újságírón át az országgyűlési képviselőig. 

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.