bíróságra járok

Mert szeretek biciklizni.

Ma egy gyermekelhelyezési tárgyaláson voltam. Amikor alperes és alperesi képviselő megérkezett, alperes abba az irányba fotózott a nagyonokosával, ahol többek mellett én is álltam a folyosón. Nem tudom, miért tette, felperesi képviselő tiltakozására zavartan habogott, hogy ő magát fotózta, mindenesetre a vaku felénk villant, és ismerve alperes viselt dolgait, fenyegetőnek tűnik az engedély nélküli képkészítés.

Amikor aztán alperesi képviselő zárt tárgyalást kért, kértem a bírónőt, írja jegyzőkönyvbe, hogy nem járulok hozzá a képmásom semmilyen felhasználásához.

Másodjára bele is mondta ezt a mikrofonba. Ezt a részét épp nemrég néztem az új Ptk-nak. A személyiségi jogok fejezetből:

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

2:51. § [Felróhatóságtól független szankciók]

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján – az elévülési időn belül – az eset körülményeihez képest követelheti

  1. a) a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
  2. b) a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
  3. c) azt, hogy a jogsértő adjon megfelelő elégtételt, és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot;
  4. d) a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását és a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítését vagy jogsértő mivoltától való megfosztását;

2:52. § [Sérelemdíj]

(1) Akit személyiségi jogában megsértenek, sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért.

(2) A sérelemdíj fizetésére kötelezés feltételeire – különösen a sérelemdíjra köteles személy meghatározására és a kimentés módjára – a kártérítési felelősség szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy a sérelemdíjra való jogosultsághoz a jogsértés tényén kívül további hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges.

Ez utóbbi bekezdés új a korábbi jogszabályhoz képest.

9 thoughts on “bíróságra járok

  1. A sérelemdíjra meg biztosítást lehet kötni. Az ingatlanbiztosításomat kezelő intézmény a napokban értesített arról, hogy olyan jó fejek, hogy ilyen biztosítást az ingatlanbiztosításhoz csaphatok most plusz díj fizetése nélkül (gondolom, átmenetileg free a dolog). Szóval ha ezt megkötöm, ők fizetik a fénykép után a büntetést.

    Kedvelés

      • A legtöbb ilyennek az, hogy idegesítsen vele, kénytelen legyél ezzel foglalkozni, ezzel lekösse az idődet és az energiádat és kénytelen legyél vele foglalkozni, például azon gondolkodni, hogy mit kezdhet vele. Ezenkívül illusztrálja vele önnön személye fontosságát. Szerintem undorító szokás. A törvénysértés meg eszükbe sem jut, jó helyen van az a mondat a jegyzőkönyvben.

        Kedvelés

      • Úgy még egy fokkal rondább, ha lehet még fokozni. Jó, hogy nem hagyod magad! (Bocs, csak most esett le, kiről is lehet szó. Így veszélyesebb lehet egy ilyen fotó.)

        Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .