kvíz — nyelvi rutin

Itt van a rég várt kvíz. 90 százaléktól átengedem a vizsgázókat. Ne puskázz, hanem törd a fejed, és fuss neki többször. Nyugodtan vitassátok meg kommentben az egyes válaszokat. Lesz irodalmi és helyesírási kvíz is. Fejlődjünk együtt. Kozma Szilárd mégiscsak olvassa a blogot.

186 thoughts on “kvíz — nyelvi rutin

 1. De régen csináltam ilyet! Azt hol lehet megtudni, mit csesztem el? Nekem voltam benne kicsit szubjektív dolgok is, pl. melyik a legidegesítőbb kifejezés… Az utolsó kérdésnél nekem a “mint” elé nem kellett vessző, viszont az utolsó két szó egybe volt írva, tehát valójában az sem volt helyes (szerintem). Nagyon köszönöm, élveztem. 🙂

  Kedvelés

 2. Elsőre 90%. nagyon érdekel, hogy melyik nem egyezik az Általad gondolt válasszal.
  Az orvosos kérdésnél több félregépelés is van, nyilván nem ezekre vonatkozott a helyesség kérdése, Éva, ha van energiád, kérlek javítsd.
  Az elnökös kérdésnél pedig szerintem kettő is helyes, csak az egyik mást jelent (nagy betűvel névelő nélkül magázó mondatnak tűnik, de nem ezt választottam).
  Köszönöm a kvízt, olyan jó néha másra is gondolni, mint a napi rutin.

  Kedvelés

   • Azt tudom, de lehetett volna olyan opció, hogy asszongya:
    Továbbítottam a jelentést az elnök úrnak.
    Mert akit tisztelünk, az távollétében is tiszteljük. 🙂

    Kedvelés

   • Aha. De ha konkrét személyre gondolunk, akkor a nagy számok törvénye szerint férfi az illetve ez tudható róla, de persze ugyanezen törvény szerint a valószínűleg kevéssé tiszteletre méltó. Nem a férfiakat akarom ezzel ekézni általánossàgban, hanem inkább az ilyen-olyan konkrét tekintélyszemélyeket, akiknél jobb csukva hagyni a
    szekrényt.

    Kedvelés

   • Tárgy, bocsánat. Volt a miniszterelnök úr, ott volt alany ugyanez, onnan idézem, nem gondoltam bele.
    https://csakazolvassa.hu/2012/07/23/tanuljunk-magyarul-1-miniszterelnok-ur/
    De nem az a lényeg, hogy pont milyen mondatrész (abban a tekintetben, hogy hogy írjuk ezt), hanem az, hogy a megszólítás mindig szervetlen tagmondat, vesszővel kapcsolódik vagy szakítja meg a többi tagmondathoz, és nem elemezhető, az itteni tárgynak, illetve a miniszterelnök úrban az alanynak meg rendes helye van a szintaxisban. És mivel nem megszólítás, nem kell az úr sem, szervilizmus valakit úrként emlegetni.

    Ez így érthető?

    Kösz, hogy szóltál!

    Kedvelés

   • Nem, egyszerűen nem értés kérdése, mondattanilag nem az. Nem neki mondod, hanem róla. Akkor is, ha vele beszélsz. A megszólítás mindig mondat elején vagy végén van, vesszővel leválasztva, szervetlen mondatrészként, vagy két vessző között szakítja meg a rendes szintaxist.

    Szervetlen: nem elemezhető.

    De megkérdezem Mártonfi Attilát. Lehet, hogy ő másképp látja.

    Kedvelés

   • Hasonlítsd össze:
    Megkérdeztem elnök urat
    megkérdeztem önt
    megkérdeztelek téged
    — nem megszólítás, eleve megszólítás nem lehet tárgyragos, csak alanyesetű.
    Az egész félelem az egyszerűségtől (kisbetű, úr nem, névelő) a szervilizmusunk tükre.

    Kedvelés

 3. 80% – nekem megfelel, nem nagyon használok idegen szavakat, azokat gyakran szótároznom kell, azt hiszem, itt bukhattam. Megtudhatjuk majd a jó megoldásokat?

  Kedvelés

  • Utolsó kérdés alatt jobbra, lentebb egy “F” betű, pici szürke kockában, jól eldugványolva, arra katt. Én se találtam meg elsőre. 🙂

   Kedvelés

   • én harmadikra se 😦 Telefonos segítséget lehet kérni? Pedig újra megcsináltam a tesztet a nagy képernyőn is, hátha a kicsin lemarad vmi. Nekem nincs az Utolsó kérdés alatt jobbra, lentebb egy “F” betű, pici szürke kockában, jól eldugványolva. Agyadide, agyamide, agyamoda, hol az agyam? Velem van a baj? Hajaj, nagy baj az agybaj 🙂

    Kedvelés

   • Küldd el nekem a válaszokat, beírom és megmondom, mi jött ki. Ez így jó neked?

    Kedvelés

   • Hogy ország-világ megtudja az igazat’? Várj egy kicsit, előbb még kirémüldözöm magam!
    gy. k.: hova küldhetem? Ezt már amúgy is sokszor meg akartam kérdezni tőled, pl. a csokimisszió kapcsán is.

    Kedvelés

   • vakul, néz, nem lát. De nem olyan nagy baj, mert most éppen azt élvezem, hogy már ketten is a segítségemre siettek! :))))

    Kedvelés

   • én olyanos vagyok
    Hihi! Nagyon élvezem ezt a segítőkészséget! Már a harmadik…
    Imádlak benneteket lányok és fiúk!

    Kedvelés

 4. Nekem is 80% – ez az elnök, meg az orvos is azt hiszem megzavartak, biztos azért, mert nem szoktam elnökökkel levelezni 🙂 De nem állok meg, én 100%-ot akarok 🙂

  Kedvelés

 5. Dicsekedni ér? 🙂
  De egy nyelvi kvízben az elgépelések elég rosszul mutatnak. Ejnye tanárnő!
  9. kérdés, utolsó válasz: tájékozattam
  10. kérdés, utolsó válasz: azülésen

  Kedvelés

   • Jaj, tudom, ezt még eddig hanyagoltam, de ha sétáltunk egyet a kölökkel ebben a szikrázó napsütésben, utána ideülök és esküdve fogadom (tautológia), hogy elolvasom, reagálok. Mert aki a csokit szereti… (kontamináció)

    Kedvelés

  • NYILARKOZAT

   Nincs olyan nap, hogy háromszáz sornál kevesebbet írnék.

   Három gyerekem van, özvegy vagyok. Éjjel írok. Erős rövidlátó is vagyok.

   Kérek szépen mindenkit, hogy az elütéseken ne akadjon fenn, szükségszerűek, egyáltalán nem szégyellem őket. Nyomtatott szövegben egy sem lesz. A blogbejegyzés és pláne a komment percműfaj, gyorsan készül. Köszönöm, ha jelzitek, de legyetek tisztában azzal, hogy semmi köze az anyanyelvi színvonalhoz.

   Kedvelés

   • Igen, tudom, bocsánat! Humornak szántam, Nem akartalak bántani vele. Nem gondoltam, hogy rosszul fog esni. Sajnálom! Vissza is vonnám, ha tehetném 😦

    Kedvelés

   • Van, hogy elütések ellenére is átjön a blogíró, hozzászóló szellemi színvonala. Én is csak ebben bízom (javítottam mert ikes), hogy az eredményem nem minősít le.

    Kedvelés

   • Te hihetetlenül intelligens vagy, és én nagyon szeretlek téged, odaégetheted a lecsót, tankolhatsz dízelt az Ottóba, írhatod két j-vel, hogy nőjön, akkor is.

    Kedvelés

   • Oh, köszönöm! Kellett egy másodperc mire rájöttem, az Ottó nem a motor rendszerét jelenti. Kipletykálom, mert erről jut eszembe a “helyre tevős” lányunk. Tudjátok, aki a csoportos ovi fellépésen mindenkit igazgat, meg mondja helyette a verset, szóval mikor a fiunk közölte, hogy autó, a lány mondta az nem autó, hanem autó! Ezen azóta jót mosolygunk. Azt, hogy a komp nem kunk, hanem kompájn már fel sem vettük.

    Kedvelés

   • Jaj, nemár! Hát én aztán nem vonom kétségbe a blogíró szellemi színvonalát! Én humornak szántam, amolyan vicces dorgálós összekacsintásnak két nyelvtannáci között. De világos, hogy nem érthető, mert szarul tálaltam. Bocsánatot is kértem miatta. Mit mondhatnék még?

    Kedvelés

   • Nekem ez most nem jött jól, úgy érzem, belemarsz a kézbe, mely enni ád 😀 , mert közben a Kozma-fantábor is basztat az elütésekkel, hogy elterelje a saját tulokhelyesírásáról a figyelmet.

    Kedvelés

   • igen, sejtettem, hogy rosszkor, rosszul… De már úszom a hamuban, és a ruháim is cafatokban. Mea culpa!

    Kedvelés

 6. 70% ébredés után, tea nélkül. De nem hiszem, hogy később jobb lesz, a kommentjeimből is látjátok, hogy nekem a pontos központozás rejtély maradt, és a közigazgatás múlt miatt legszívesebben se Elnök Urat, se Elnököt, se elnököt, se elnök urat nem tudok leírni, mert automatikusan felemelkedik a középső ujjam 🙂

  Kedvelés

  • Dettó.
   Mondjuk nem közigazgatás, hanem multicég, és a tököm kivan, amikor látom a formalevelekben hogy “Társaságunk” (NEM a mondat elején), meg “kerül megrendezésre”.
   Javítom is, szerencsére már megszokták tőlem 😀 😀

   Kedvelés

  • Volt egy főnököm, minden levelemben, iratomban pánikszerűen javított, ha nem Elnök Urat, Főkapitány Urat, Jegyző Asszonyt, stb. írtam – és nem csak kiemelt helyen, a szövegben is így kellett! 🙂
   Halálom a személyes névmások nagy kezdőbetűvel írása a szövegben, pláne, amikor valójában sértegetni akar valami trollféle, pl. a facebookon: olyan hülye vagy Te, hogy…; elmondanám Neked, te idióta, stb. Ez vicces, tisztelettel sértegetni valakit, de teljesen elterjedt.
   A másik, ami járványként terjed – bár Arany is fogalmazott így – “a macska fel van mászva a fára”. Ezeket ma már tudatosan kerülöm, még a hivatalos iratokban is. Semmi “nevezett személy vérvétel céljából előállításra került”, megérti azt mindenki, hogy “előállították”.
   Az idegen szavak használatától azóta tartózkodom lehetőleg, amióta prof. dr. Varga Csaba könyveiből kellett tanulni – szótár nélkül lehetetlen.

   Kedvelés

   • Havi rendszerességgel érkezik a fővezírtől a tájékoztató e-mail, mindig így végződik: “Számíthattok Rám!”
    Mondtam nemrég a középvezírnek, hogy valaki szóljon már a nagyfőnök szövegírójának, hogy ez így nagyon gáz, de vagy nem szólt senki, vagy nem hittek neki, mert azóta is tolják.
    Még ilyen is van: “mi Mindannyian…”
    áááááááááá

    Kedvelés

   • Kedves Kollégák, a mai napon szíves hozzájárulásukkal bemutatásukra kerül a közigazgatási és intézményi életről részletes tájékoztatást adó Szervusz, üdvözöllek elnevezésű internetes weboldal.
    Elérhetősége: http://udvozollek.blogspot.hu/

    A jobboldali fülszöveg a kedvencem, fél napig röhögtem rajta.

    Kedvelés

  • Ez jó! 🙂

   Édesanyám egyszer úgy 16 éves koromban kibökte, hogy elolvasta egy levelemet, amit egy fiú írt nekem. Rettenetesen fel voltam háborodva, nem volt ez jellemző rá, kikértem magamnak, és a többi. Azt válaszolta, hogy: – Úgyis tudom, hogy nem válaszoltál neki. – Honnan? – Onnan, hogy nem ír helyesen.
   Igaza volt.

   Kedvelés

   • Nekem a kontamináció egészségügyi kifejezés 😉 Hogy nyelvészek is használják, újdonság volt.

    Kedvelés

   • Igen, olyasmi.
    Azt nem tudom továbbra sem bizonyosan, hogy a tautológia és a fölösleges szóismétlés között mi a különbség, de én amúgy is elsősorban reál érdeklődésű lévén, annak idején is megakadtam az olyanoknál, mint határozói/jelzői mellékmondat, esetleg a metafora és az allegória, melyik melyik 🙂

    Egyszerűen nem is emlékszem, hogy tautológia, kontamináció, mint fogalom egyáltalán szerepelt volna.

    Rém boldog voltam, amikor a szóbeli magyar érettségin a nyelvtan tételre nem került sor, mert eldumáltam az időt az ókori görög és római drámáról, amiről viszont tényleg órákat tudtam beszélni 😀 😀

    Kedvelés

   • Nyelvtanra nekem sem volt időm, sikerült kihúznom ” A nő szerepe Madách: Az ember tragédiája című művében” tételt. Én meg nagyon öntudatos 18 éves voltam. Alig tudtak leállítani.

    Kedvelés

 7. Itt van direkt link, talán akkor másképp néz ki:

  Kedvelés

  • Éva! Te vagy a negyedik, aki ez ügyben segítségemre sietett! Hát én csak úgy repesek, meg repdesek. Ez egy klassz hely! Köszönöm.

   A linkről tökéletes. Nekem pát centi lemaradt mind a 2 oldalról. Pl a Q betű sem látszott a sorszámok előtt. De már elküldtem halnalkánknak. Lett még egy pozitív hozadéka ennek: meglett hajnalka mélcíme is 🙂

   Kedvelés

   • Az eredményem 70% lett, Hajnalkánktól tudom. Ezúton is köszönöm neki a közbenjárását. Én ennek örülök, mert sokkal kevesebbre számítottam.

    Kedvelés

 8. isteni ez a kvíz, köszi! 90%:))))) rám fér a sikerélmény!
  sziasztok, napok óta pótolok, késő ősztől kb. most írtam alá a petíciót, egészen el vagyok hűlve, úgy értem, én ilyet még nem láttam, mint ez a szimpatikus asztrológus házaspár, komolyan. alig hiszek a szememnek. nem is hiszek. nyilván te találod ki az egészet, Éva! “látlak!”

  Kedvelés

 9. na én akkor most világgámegyek,elbujdosok, fejemre hamut szórva szerkrénybe beülök, kulcsot is eldugom…. 😦
  (van olyan jel hogy “ég a pofám annyira gáz vagyok” ? )

  Kedvelés

  • Menjünk, sírjunk együtt! Én kíváncsiságból megcsináltattam a gyerekeimmel is, az egyiké 40% lett (és ő ötösre érettségizett magyarból 🙂 ) A másiké 50%, és a durva, hogy mindkettőé jobb lett mint az én első eredményem. Mondjuk a második próbálkozásom is siralmas, pedig dupláztam 😦 A fiam tovább küldte néhány egyetemista barátjának, és senki sem érte el az 50%-ot! Kemény…

   Kedvelés

 10. A kontaminációk szerintem érdekesek. Én nem bánom, ha valaki keveri a dolgokat, sokszor egész találó mondatok sülnek ki belőle, azt meg nagyjából úgyis értem, mire akart kilyukadni.

  A “lévén” új értelemben való használata nekem is fura, de ha ennyire kezd elterjedni, akkor ez van, egy liberális nyelvésznek a nyelvhasználat szent. 🙂

  “Az orvos, szakértőként vett részt az ülésen.” Tudom, hogy nem erre volt kihegyezve a kérdés, de az ilyen típusú veszőhiba állítólag akkor gyakori, ha az alanyt ki akarjuk emelni. (Az orvos vett részt szakértőként, a többi csak megfigyelőként.) Ilyenkor a vessző a kiejtéshez alkalmazkodik.

  A “bombasztikus” kérdésről egyből a bikini elnevezése jutott az eszembe (lehet, hogy ismeritek). Állítólag a név a Bikini-szigetekből származik, mivel ezeken a szigeteken nukleáris robbantási kísérleteket végeztek, és a gyártó úgy gondolta, a bikini szemlélőiben kiváltott hatás hasonló lesz az atombombáéhoz.

  Ja, egyébként 70 százalék lett, de neeem éééééér, mert voltak szubjektív kérdések is!

  Kedvelés

 11. Én még csak most jutottam el ide, gyorsan kitöltöttem, de valamiért nem tudom beadni a dolgozatomat, így nem tudom ellenőrizni a válaszaimat… mit kellene látnom, amit nem látok?

  Kedvelés

  • Khm, mármint az világos, hogy a helyes megoldások még nincsenek fent, de a százalékomat sem tudom, pedig egész jó lett szerintem, és úgy kellene egy kis sikerélmény. 🙂

   Kedvelés

   • Á, megtaláltam a direkt linket följebb, 90%, megvan a sikerélmény, jajj, már alig várom a csoportos megbeszélést, remélem, tényleg azt rontottam el, amelyikre gondolok!

    Kedvelés

 12. Most próbálom kicsit helyrehozni a 70 %-kal tépázott renomémat. Eszembe jutott a hiperkorrekció. Bocs, de a szemhély-ról. 😉 Lehet, hogy azt felismertem volna. Akkor esetleg 80 %-om lenne. Vagy felsülök most, mert szól Éva, hogy ez nem hiperkorrekció. 😦

  Kedvelés

 13. Egy gondolat nem hagy nyugodni:
  “Örömet szerezni” választékosabb, mint “okozni”
  Nekem nem választékosabb, hanem más. Örömet valaki SZEREZ valakinek, és örömet egy esemény, történés, élethelyzet OKOZ.
  vagy neeeem?

  Kedvelés

   • ilyesmire gondoltam: “nagy örömet okozott az első hó a gyerekeknek”
    de lehet, hogy béna példa
    vagy “a váratlan (meglepetés)vendég megjelenése nagy örömet okozott”

    Kedvelés

   • Nekem ez is szerez, nem érzem a különbséget, csak azt, hogy az okoz ügyetlen, újabb és kevésbé kifejező, mint a szerez. z nem jeleni azt, hogy nem helyes, ez hülyeség, de én a választékosságra kérdeztem rá, és a szépirodalom biztosan többet használja a szerezt, és az örömet okozba a fájdalmat okoz keveredik bele. Követő, mit mondasz?

    Ezt találtam:
    http://www.e-nyelv.hu/2006-04-03/oromet-okoz/

    Kedvelés

 14. Hààt en maradok a sin, cos, kW, BTU ,mm, Atkinson világában, az eredményem számokkal nem kifejezhető. Miket röhöghet az aki értve olvassa a hozzaszolasaim nyelvtani részét , jobb nem is belegondolni. Ebben vajon hány hiba van?

  Kedvelés

   • példa:
    az, aki megütötte a mércét. 🙂 pasiról beszélek 🙂
    számomra továbbra is van pár pont, ami nem egyértelmű. de várom a megfejtést.

    Kedvelés

   • laci, most nem pasizom, nyelvtanozunk. de hajnalkámnak igaza lenne, ha kimondaná azt, amit ilyenkor szokott.

    Kedvelés

   • nyelvtanozom és poénkodom (ezek szerint nem túl jól). mindjárt újratöltöm magam egy kis kávéval. 🙂

    Kedvelés

   • hajnalkám rögtön levezetné, hogy még nyelvtanozás közben is a pasikon jár az eszem. (ti. egyszer már levezette.) s hogy a példamondataimból freud sokmindent kiderítene.
    de most pánikrohamom van. mert eddig ez az első fórum, amin humorosnak tartanak. meg a gyerekeim, de ők ebben szocializálódnak. (az anyjuk megmondta nekik, miben áll a humora, ergo tudják, mikor és min kell nevetni.) most meg kiderül, hogy nem is…. vááááhhááááááhhhááááá!

    Kedvelés

   • Ugyan már! Azért, mert én nem olvastam (vagy elfelejtettem) hajnalka megjegyzését? A visszakérdezéssel én is poénkodni akartam 😉 ezek szerint az nem sikerült.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.