a kitágult negyedóra

Fertályóra, tizenöt perc. Negyedóra a gimnáziumi szünet, és tanárként se hosszabb. Negyedóra a fogtömés is, hinnétek? Negyedóra Julis ágyból kiemeléstől gyerekülésbe beemelésig oviba menet, nyuszis csatostul, kakaóstul, pöttyös zoknistul, fogmosásostul. Negyedóra az illytbenyom-pisil-arctisztít-bugyitkeres-arcbeken reggeli rutin. Negyedóra után jövök ki a kilencvenhét fokból. Negyedóra száguldás az ovi itthonról az orgonaőrjöngésben.

Tizenöt perc. Az ember tűnődve lassít a menő étterem kiülős része előtt. A gyerekek a barátokkal játszótereznek, épp plusz negyedóra van még az odaérés előtt. Három dokumentumot terít elém a szemvillanásra is reagáló pincér: itallap borlap, étlap. Én… én csak egy kávét akartam, meg belepillantani a hávégébe, gyorsan leírni ezt a két jó mondatot, vagy nézni a kékes fellegeket. Nos, akkor egy deci siller, hadd szóljon, az legalább költő, nem úgy, mint a kékfrankos. Óriási pohár, kóstolnom kell, de gyűlölöm ezt a színjátékot, lögybölést, szagolgatást, hát ha kihozzák, megissza az ember becsülettel, de nem? Előfordul-e vajon, egy ilyen helyen, hogy az ember, a döntésre képes ember undorodva tolja el a maga választotta bort? Annak nem is ízlelőbimbója van, hanem undorbimbója. Nem is tudom, mit kérdez, de hogy jó-e, megiszom-e. Gyümölcsös, mondom, és behúzom a nyakam, de helyesel. Na, akkor ez a gyümölcsös.boros

És dupla presszó és… aranygaluska. Azt ellesem, amerre járok, másoké milyen. Az aranygaluska nem étel, hanem világnézet, sőt: transzcendencia, abból evett a majdnem kossuthdíjas író és a tanár úr is itt minálunk, és az volt a konfliktusunk Jánossal, hogy az ő anyja tesz mindegyikbe baracklekvárt is. Ez itt elegánsan apró adag, ruganyos, erősen vaníliás, kicsit citromhéjas, nagyon puha, és híg, karakteres, elég édes sodóval.

Írok, olvasok, nézem a sötétedő eget. Tizenöt perc.

Fertályóra a vihar is, orkánerejű jégeső a Lánchídon, szépséges napszemüvegemet viszi az ár az úttesten.

(Ne vigyetek stoppert a hálószobába!!!)

22 thoughts on “a kitágult negyedóra

  1. Jó reggelt! Én is épp egy ilyen gyereköltöztetős negyedóra közepén ültem most ide. Várom, hogy öltözzenek maguktól. Az aranygaluska tényleg sokkal több, mint sütemény. Sajnos én mindig annyit agyalok, hogy mire körbenéznék, hogy milyen a világ és én hogy tudnám benne otthon érezni magam, már el is repült a szemlélődés ideje.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.