az egyenlőtlenség formái 7.: aki csak nem számol veled

Ez a férfi amúgy lehet álom is. Nem számoltat el a pénzzel, nem minősítget. Szeret. Vagy neki. Csak néha esik valahogy rosszul, amit csinál. Vagy inkább: amit nem. Nem érzed magad teljes értékűnek mellette. Úgy érzed, hiába szereted tiszta szíveddel, ő valahogy nem áll ott veled szemben, kibújik mindig.

Egyes típus: a létezés korlátai

Ő kész kereteket kínál. Nem is vele van baj, hanem e keretekkel, amelyeket sajnos el kell fogadnod. Van például gyereke a korábbi kapcsolatából, aki rendszeresen jön hozzátok, és az nem könnyű: akkor nem érvényesek a szokásos szabályok, talán semmibe veszik az időbeosztásotokat, a te gyerekedet. Vagy kettesben elmennek mindig valahová, és arra tekintettel kell lenni, te meg egyedül maradsz olyankor. Vagy te intézed az ő gyereke ügyeit, a tornazsáktól az egyetemi felkészítésig. Vagy a partnered nagyon fontos munkájára kell tekintettel lenni. Vagy valamilyen betegségére, netán függőségére. Vagy ő még másnak a férje, te meg vársz, és ő megértést kér. Vagy valami nagyon extra heppje van a szexben. Vagy ő a híres ember, és “sok kísértés éri”. Két asszonya van, néha lelép hetekre, jön-megy köztetek. Vagy kiderül később, hogy van egy gyereke mástól.

Neked nincsenek zűrös dolgaid. És eleinte természetesnek érzed az övéit, hiszen szereted, ezt vállaltad, aztán egyre kevésbé, végül már egyáltalán nem. Konfliktus, krízis idején ezek buknak ki először, váratlanul mondod, hogy már rég eleged van. Általában bűntudattal van sakkban tartva egyrészt ő (azért viselkedik így), de közben talán kényelmes is nem vállalnia a konfliktust, másrészt te is: alkalmatlan társnak éreznéd magad, ha nem tolerálnád mindezt.

Az élet nem egyszerű, és tekintettel kell lenni a másikra egy jó kapcsolatban, persze. Csakhogy kölcsönösen. Az ilyen férfi olyat kér tőled teljes természetességgel, és egyébként jóindulatúan, ami nem jár, és én azért nem rá, hanem a rendszerre haragszom ezért, mert ugyanezt teszik Kelen-, Angyal- és Szváziföldön, a habilitált doktorok és a hegesztők, az erkölcsösek és az istentelenek: soha nem gondolnak bele, hogy nem jár. Mindaz, amit ő nem is kér, de elfogad, netán te ajánlod fel neki, hogy jobban szeressen, konszenzus tárgya kellene legyen, és ebbe se gondol bele soha. Csak azért jár neki, mert ő férfi, és mint férfi, joggal számít az odaadásodra. Mert ha fordítva lenne, ha te kérnél tőle ilyet, te állítanád őt e kész tények elé, akkor neked csúsznod-másznod kellene, és mindenki csóválná a fejét, ő is ki lenne akadva, talán eleve bele sem menne veled a tartós kapcsolatba. Dohognának, hogy miért vele nevelteted a gyerekedet, van neki elég dolga, vagy mit képzelsz, hogy nem válsz el.

Most te cipeled az ő dolgait, és egy darabig jó szívvel. De végül, mindenen túl, hiedelmeken, elvárásokon, szokásokon túl azonban a leglényeged nem hazudik soha: már nem sikerül mosolyogni, már összeugrik a gyomrod, előbb-utóbb valami nem fog stimmelni (–> a nők elsárkányosodása).

Kettes típus: a kommunikációs kifelejtő

Megnéztem én is ezt a Tihanyi Lajost, mondja a telefonba. De hiszen együtt láttuk, gondolod.

Kiteregetek, utána megyek anyámhoz, ez meg neked mondja. Vagy: csinálok ebédet. Te nem is tudod, miért rossz ez. Pedig azért rossz, mert miért nem főztök együtt.

Híres, fontos ember tűnik fel a színházban, köszönsz, és ő nem mutat be, neked félig háttal beszélget vele.

Szakmai utazás előtt áll, örül neki, nem jut eszébe, hogy vinne.

Diadalmas helyzet: díjat kap, előad, megnyitják a kiállítását, mindenkinek ő a fontos, neki gratulálnak, és te mintha nem is léteznél. Esetleg be is csíp. Halálosan jól érzi magát, és egyáltalán nem is keres a szemével. Fáj nagyon.

Álma, hogy eljut egyszer Indiába. Erről mesél is baráti társaságban nagy hévvel. Te a második gyerekét várod, és elnémulsz erre: mikor, hogy menne, kivel?

Te vele kalkulálsz, ővele utaznál, csakis többes számban beszélsz, mutogatnád a barátaidnak, mert szereted nagyon.

Erről vicc is szól, mint mindenről, ami létezik, ismeritek, az ifjú asszony követeli benne a többes számot, a vége az, hogy drágám, nem láttad az alsógatyánkat?

Te közös bugyitokban gondolkodsz, bármilyen röhejes és naivaszerű is ez, te folyton rá vonatkozol, ő meg mintha azt kérné tőled:

mint lámpa, ha lecsavarom,

Ne élj, mikor nem akarom…

A leggyakrabban ilyen a felemás viszonyokban fordul elő. Amikor ő az idősebb, ő a híres, vagy ő sokkal jobb pasi, mint amilyen nő te vagy, esetleg neked ő első vagy ötödik, neki viszont te huszadik vagy századik vagy. Neki van gyereke, ő keres sokat, őt ismeri mindenki. Felemás viszony pedig nagyon sok van, és a férfi szokott benne a tapasztaltabb, dominánsabb lenni, te meg belementél, és most remélsz és gyötrődsz.

Erről a helyzetről szól egyik legjobban sikerült bejegyzésem is, a kecskés.

Nem kell belemenni, mondja most majd egynéhány kommentelő. Ugyan hány fickó marad akkor? Hány lelkiismeretes, korrekt, szerelemre vágyó nő él akkor majd partner nélkül? Egyedül él sok nő így is, mert a hozzájuk tartozó, tartozható, nem tartozó férfiak nem vállalják a kötöttséget.

Ha felismered, hogy ez esik rosszul, és szólsz, nem szokták érteni. Lelkizel, érzékenykedsz. Ki is nevetnek. Inkább nem is szólsz.

Én is ilyen kapcsolatban élek: adott volt két korábbi házasság, három gyerek és főleg az a családi közeg, amelynek a létezéséről nem tudtam. Ők ab ovo erkölcsösek, és engem emberként soha nem érzékeltek. Őket mindenki védte: hát érthető, és tetteiket a férjem magyarázta: ők másképp gondolkodnak! Akik ellen én évekig nem szólaltam fel. Amikor mégis, mert a férjem még akkor sem tette, csak annál is később, akkor meg én lettem minden viszály nemtője, a gyűlölet tárgya. És ők persze most nincsenek sehol.

6 thoughts on “az egyenlőtlenség formái 7.: aki csak nem számol veled

 1. Azt írja egy kedves kommentelő, aki összeveszett a wordpresszel, így csak nekem:
  valahányszor megosztom az egyenlõtlenség sorozat valamely cikkét, mindig kerül egy pasi, aki gyorsan odakommentel, hogy õ aztán nem “olyan”, és hogy ez micsoda egy “feminista világégés”. Ebbõl is látszik, hogy talált, süllyed.

  Kedvelés

 2. Egy cipőben. És mikor beszélek róla (már ha egyáltalán összejönnek a szavak, iszonyú nehéz megfogalmazni, mi a gyilkos ebben), akkor néznek (az egyébként sorstársak), hogy de hát mi bajod van neked, hiszen ti “tök jól megvagytok”.
  Igen, tök jól megvagyunk. Bontogatom a szárnyaimat, hagynak repülni, sokszor még repülési továbbképzést is kapok.
  De nekem az kell, hogy az ő szíve is összeszoruljon a gondolatra, hogy én elrepülhetek.
  (Amikor ezt elmondtam neki, az volt a válasz: “igen, valószínűleg nagyon szomorú lennék… de tudod, hogy nekem általában milyen spéttel esnek le a dolgok.” VÁÁÁÁÁÁÁ!)

  valaki mondjon okosat.

  Kedvelés

  • A “nem kell belemenni”-re meg annyit, hogy ez a típus általában az, aki szellemileg partner egyáltalán, akinek nem kell alapvetéseket magyarázni, akivel egy húron pendülsz, együtt alkotsz, akivel megy az oda-vissza inspiráció.
   A baj, hogy ezt csak TE ismered fel, ő maximum sátoros ünnepekkor döbben rá, olyankor a szerelmes férfi mintapéldánya, és minden barátnőd téged irigyel. Te meg mint a kutya hinnél abban (ja, nem jó, ezt is férfiakról írta a József Attila).

   Kedvelés

 3. Visszajelzés: az egyenlőtlenség formái 12.: ne csinálj botrányt, drágám | csak az olvassa

 4. mit gondolok? jaj mit is? most csusszantam bele egy hasonlóba, de szerencsére 1 hónap után már ki is villant a szög a zsákból és bár nem volt könnyű, azonnal lepattintottam. ezért a vállamat veregetem, közben meg nézek, de hát kinek lehet hinni? és én AKAROK bizalmat adni.

  Kedvelés

 5. Visszajelzés: az egyenlőtlenség formái 25.: a lelke mélyén jó ember | csak az olvassa — én szóltam

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.