csontkérdés

hogy lehet 3138 gramm a csontod?

A DEXA, amely alapján én a testösszetételről beszéltem eddig mindig, háromféle szövetet “lát”: izom, zsír és csont. A csont itt: body mineral content (BMC), én száraz csonttömegnek, száraz csontnak neveztem, és az ásványianyag-tartalmát jelenti a csontnak.

A három értéket ha összeadod, akkor kijön a testsúly, mert a mérés mindent besorol e három kategóriába (más szöveteket is: a bőrt, a velőt, az agyat, tüdőt is), ez a három az, amit meg tud különböztetni. A belek például izmok, és a szív is.

A csont sűrűségét a BMC határozza meg, tehát a velő, kenőanyagok stb. nem látható és nem is sokat számít, alig van vagy nincs is diagnosztikus értékük. És csak DEXA adatot érdemes DEXA adattal összevetni.

A DEXA az egyetlen elterjedt módszer, amely nem becslésen alapul, hanem képalkotó. (Ritkán és korlátozottan használnak ultrahangot is testszövetek testösszetétel célú vizsgálatára.)

Ez a kivágott rész a zsír, az izom és a BMC-m alakulását mutatja 2015 óta, felül van a jelenlegi.

Szeretném, ha mindenki értené, miről beszélek, és mivel ezek nem a faék jellegű összefüggések, egy kicsit kell figyelni is.

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.