25 thoughts on “együtt tényleg jobb!

 1. “Mert olyan sok csodálatos dolog van ebben az országban: a könyvet mindenki drágának találja. De mért?… Nem drágább, mint egy kiló hús, egy liter bor vagy pláne egy-két üveg pezsgő. Vagy mint a cigány, vagy mint a csizma. Azt mondja a magyar, hogy a könyv ellen védekezzék: nem engedhetem meg magamnak, mert húst kell venni, meg bort meg csizmát, meg nincs pénzem… Hát hogy: annak a szegény agyvelőnek nincsen szüksége táplálékra?… Csak a hasnak?… meg a tyúkszemes bütykös lábnak? Ennek kell a védelem, de a léleknek nem kell?… Hogy? miként akar a magyarság szélesebb látókörre szert tenni? úgy, hogy a patikában diskurál? egymással?… csak a könyvek útján lehet… Mert a könyv eljön Londonból s Párizsból és Jasznaja Poljanáról és a világ minden tájáról, s elhozza a kiválasztottak kiválogatott gondolatait, ez is diskurálás, de a nagy lelkekkel… Mért nem akartok hát könyvet venni?”

  Móricz Zsigmond: Úri muri

  Kedvelés

  • Emlékszem, az Úri murit végigröhögtem, pedig azt hittem, utálni fogom, mert kötelező. De jó volt.
   És: nekem megvan az Örkény összes (ki gondolta volna), de a macskajátékos Drámák kötet, az pont a húgomnál van. Csak azt nézem majd a mekről, amit nem tudok fejből…
   Csak ennyit akartam mondani. Meg persze, hogy köszönjük az idézetet, jól jött, valaki másolja már rá egy cicás képre, és posztolja már ki.

   Kedvelés

 2. Én is elolvasom, de félek, hogy má’ megin’ nem fogok tudni érdemben hozzászólni… 😦 Azé’ majd igyekszem. Addig valaki találja fel a 32 órás napot, pls.

  Kedvelés

 3. Emlékszem 18 évesen a Művész úr 🙂 főszereplésével láttam beavató színház keretében az Úri murit, és felháborodottan kérdeztem, hogy miért írták ennyire át, mire mondták, hogy egy betűt se változtattak rajta :P, na csak ennyire volt aktuális a mű, és az még ma is 🙂 vagy inkább 😦 .

  Kedvelés

 4. Én a Nemzetiben láttam az Úri murit, Stohl, László Zsolt és Kulka. Ő volt a könyvügynök, és a férfi, aki egy darab húsnak kezeli Rozikát – kettejük tánca máig megmaradt, ahogy rángatja a lányt és csorgatja a nyálát, a lány meg menekül. Stohl is döbbenetes volt, mint Csuli, olyan undorító és magasztos volt egyszerre, mindezt furcsa keverékben, nem tudom, hogy csinálja, de nagyon tud valamit. Ja, és a közönség nagy része akkor nevetett, amikor mi sírtunk, és fordítva.

  Kedvelés

 5. Visszajelzés: olvassuk újra 3.: tudom, tudom | csak az olvassa — én szóltam

 6. Visszajelzés: a kreatív énem | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.