tanuljunk magyarul! 3. — hadd játssza, hogy hisz!

Avagy némely igék felszólító módú alakjáról.

Ismeritek azt, amikor a lépcsőházban tök jót lehet csókolózni tizenhat évesen. No, akkor mondtuk:

Hadd vigyem ki én a szemetet.

Kivittük, jó volt. Mára annyi maradt ebből, hogy nem had és nem hagy.

Aztán itt van a hisz ige. Minden magyar szakos fél év után fújja az sz végű, v-gy-s igetöveket, amelyből hét van: tesz, vesz, lesz, hisz, visz, esz-, isz-. (Az –ik az személyrag, tudtátok?) Ezek ősi cuccok, és hasonlóan ragozódnak.

Az -sz végük változékony. v kerül bele: evő, tevő, hívő. Meg gy: tégy, ne vígy, légy jó. És d is: vedd, hidd, edd. (Ledd nincs, miért? Mert a lesz nem tárgyas ige, ilyen alakja nincsen neki.) És néha meg nincs neki semmilyen mássalhangzaja: hihet, ehet, igen, Karcsi, itt az e- a tő. Egy tisztességes ige megőrzi a tővégi mássalhangzaját, akármi történik: ad, fut.

Ez milyen érdekes.

Felszólító módjuk is hasonló, de alanyi ragozásnál a felszólító módban (vedd azt: tárgyas, végy, avagy vegyél valamit: alanyi) a hisz az mást csinál. Ez nem akar ugyanúgy, az előbb láttuk, hogy az i-je is hosszú lesz. Na, a sima gy-t sem bírja. Valami őshangtani és helyesírástörténeti magyarázata van annak, hogy

hisz + j = ggy

azaz: higgye, higgyük, higgyétek. Azért rontják el azok, akiket mi most már kikacagunk, mert beúszik a hagyja, ami sima -gy végű ige, marad is neki a -gy-je, ezt ovis sem rontja el. A higyje tuti jele annak, hogy ötödikben influenzajárvány volt náluk.

Aztán: játszik, játszunk, játsszunk, játszotok, játsszatok — a tököm belétek, mikor egy sz és mikor kettő?

Karcsi? Nagyon jelentkezel.

Felszólító módnál kettő, a j jel hasonul sz-szé.

Igen:

most már játssza csak végig!

No de nézzük meg, amikor kijelentő:

ő éppen azt játsza, hogy Superman

— ez így nem jó.

Mi az a -j egyáltalán?

A bánatdús helyzet az, hogy a játszik ige helyesírásánál minket nem igazít el a felszólító mód. Ugyanis nem csak a felszólító mód j-je tud hasonulni, hanem a személyrag része is lehet a j: mond-ja. Ezt a mondja kijelentő módú, de tök olyan, mint a felszólító módú alak.

Vegyük akkor ezt az igét, mert ez ugyanazt fogja csinálni a paradigma azonos helyein, mint a játsz- alakjai:

mondjuk — játsszuk
mondom — játszom
mondják — játsszák

— csak a játsz- tő után hasonul a -j. Szóval, ahol a mond- tő után megjelenik a j, ott két sz lesz a játsz-ban, slussz, passz, menjünk dinnyét enni.

Kis kép ez, mit műveltem én hírhedett nyelvtanóráimon. Valamint adalék, hogy miért beszéljünk le bármely más nációt, de különösen az egyszerű személyragozású angol anyanyelvűeket meg az eszperantókat, hogy magyarul tanuljanak. Jaj, az eszperantóról is akarok írni majd.

29 thoughts on “tanuljunk magyarul! 3. — hadd játssza, hogy hisz!

 1. De jó, hogy ez a poszt megíródott. Néha már az agyam dobom el attól, hogy a játszik igét rendszeresen és sokszor elrontják, és nem csak az egyszerű emberek, de még újságírók is. Ezentúl majd a nyelvtannáciságomat simán kiélhetem azzal, ha ezt a posztot belinkelem.

  Kedvelés

  • Nincs tökéletes és tökéletlen, nyelvváltozatok vannak, ami nálad tökéletes, az nekem érdekes, esetleg idegen. Cyanus pedig, ha javít, a köznyelvi normára figyelmeztet. Én is. Amit a közmédiában, könyvekben kellene eszménynek tekinteni. Ami összeköt. És abban hibátlan az _innék_.

   Ti tényleg úgy mondjátok ma is: _innám egy kis kólát_?

   Kedvelés

 2. Szeretem a nyelvtannácikat, akik tudják értékelni a nyelvi finomságokat 🙂 Eszembe jutott még egy példa, amit egészen művelt, tanult emberek is rosszul használnak: az OSZT ige. Aszongyák: “akkor most kiosszuk a fénymásolatokat”, áááááá.

  Kedvelés

 3. Nem úgy van az, hogy iszom a valamit, vagyis tárgyas, és iszok, csak úgy általában? És akkor az eszek se jó? Jaj, csupa kivétel ez a nyelv, lásd ikes igék…

  Kedvelés

  • Harmadnapja nem eszek / Se sokat, se keveset! Tudott magyarul a csávó?

   Én használom, hogy _eszek_. Itthon és fesztelenül. És még írásban is néha, mert idegesítene leírni, hogy _eszem_ az alanyi ragozásban. Ez az én luxusom. Mint léböjtben a Snicker’s. Így döntöttem. Senki nem gondolja ettől, hogy ne tudnék magyarul, nem félek.

   Igen, az ikesek érdekesek. Szabó Magda imádta ezt, teljesen következetesen csinálta: _szólt neki, innék_ (lehetőleg kötőszó nélkül). Ő szólt, ő innék. Tehát az E/1. az _innám_, az E/3. meg _innék_, akár alanyi, akár tárgyas.

   Kedvelés

 4. Nem lehet, hogy a “nyelvi hiány” az a jelentésbeli hiány miatt van? pl hisz ige esetében: valamit hiszek, az történik velem, a “hiendő” viszont azt sugallja, mintha elő lenne írva, hogy mit kellene hinni, ami (egyelőre még….) paradoxon

  Kedvelés

 5. Apropó, Nádasdy – írhatnál egyszer az idegen szavak megmagyarosodásáról: miért szexuális és nem sexuális, miért lájk és miért nem like, miért szetiszfeksön és miért nem ájkengetnó.
  Olvasnám. 🙂

  Kedvelés

 6. És ezek közül melyik a helyes: jösztök – jöttök? Mi Debrecenben úgy tanultuk, hogy az első a mi tájnyelvi változatunk, és itt, mármint az országnak ezen a részén helyes a használata. Én használom is bőszen. Szóban. Leírva már ritkábban. Sőt, amikor Budapesten éltem leszoktam róla, majd hazaköltöztem és újra visszaszoktam a használatára.

  Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.