kozma szilárd, joó violetta

Szerte az interneten néhány azonosítható és jó néhány névtelen kommentelő Gerle Évának a Kozma Szilárddal és Joó Violettával kialakult, lassan féléves konfliktusát elemzi, ezért most a blog fejlécéből elérhető oldalon közzéteszek néhány tényt, afféle szerkesztőségi közleményt. Ez az álláspontom, és ezen kívül egyáltalán nem reagálok sehol, mint ahogy hetek óta nem tettem.

2014. június 4.

MI ZAJLIK MOST?

Rég nem volt szó a blogon arról, hogy mi történik, milyen méretekben, naponta. Iszonyatos méretűvé dagadt az ügy, mindenhol idézik, elemzik, kommentálják. Nagy nyomás alatt vagyok. Alapélményem, hogy ismeretlenek lesnek, véleményeznek és kárörvendve várják, hogy összeroppanjak. Ez a Kozmáék által üzemeltetett, fél év alatt majdnem ötvenezer hozzászólást termelő petíció-fórumról is kiderül.

Kozma Szilárd május 26. és 30. között, aztán június 5-én megint, összesen kilenc kommentben, nyilvános felületen fenyegetett meg engem. A mostani intenzív indulatok akkor zúdultak ki többekből, amikor e szövegeket közzétettem a facebookon.

Csak fölényeskedj és röhögj rajtam tovább, mert meg látjuk, hogy amikor a beleid a járdán fognak folyni, hogy röhögsz majd!

De az Isten mentsem meg attól téged Gerle Éva, hogy ebben az évben én gazdaságilag tönkre mennyek, mert mindenki számára teljesen világos immár, hogy az logikusan neked és csakis neked lesz köszönhető. És az én életem attól kezdve már úgy sem fog érni semmit! De arról gondoskodni fogok szegényen is, hogy a tied sem érjen semmit, és nem a beleidet ontom ki a járdára, hanem a sátáni pofádat teszem azzá, aminek kell lennie igazából, hogy a valós belső lényedet és lényegedet tükrözze kivül is: fel fogom azt szeletelni bicskával, hogy ártatlan, rácsodálozó sztármosolyod igazi drakulai pofá változzék és a csontjaidat is össze töröm hazudozó-herbyó gerinceddel együtt, hogy ne tudj soha egyenesen járni és alúlról kelljen majd nézzél az emberekre a magad valós csúnyaságából.

…az sem baj, ha börtönbe csuknak, mert onnan is kijövök két év múlva, és úgy is a tervemet végrehajtom, akárcsak Gerle Éva a Decemberben meghírdetett tervét! Mondtam már: attól kedve, hogy Gerle miatt gazdaságileg ingatag helyzetbe kerülők – és ehhez most nagyon közle vagyok! – semmit nem ér már az életem és csak egy célom marad, mindenképpen bosszút állni azon, aki a szép és boldog családomat és az életemet tönkreteszi!

A fenyegetőzést kommentelők tucatjai, talán százai olvasták. Az erről szóló facebookposzt alatt egyes olvasók az én felelősségemet firtatták az erőszak eszkalációjában, illetve a Kozma gyerekek iránt, miközben nem álltak ki az erőszak ellen, nem vették észre, milyen mértékben felelősek Kozmáék — életvitelükkel, téves pályaválasztásukkal, mániákus írogatásukkal — az elszegényedésükben. És főleg nem firtatták Kozmáék felelősségét az én hírnevemmel és gyerekeimmel kapcsolatban, holott Kozmáék visszaéltek a gyerekeim képeivel, én viszont nem tettem ilyet.

Az erőszakért az erőszak elkövetője a felelős. Az áldozathibáztatás, egy merőkanálnyi nőgyűlölettel és kaján irigységgel talán sosem volt még ennyire nyilvánvaló.

Nem lehet egy embert tönkretenni, aki becsületesen él és dolgozik. Ilyesféle hatalma magánszemélynek nincsen, én nem tettem és nem is akartam ilyet, mindenkor csak reagáltam, és meg akartam állítani a szemétkedést. Mindent ezért tettem, és minden, amit tettem, jogszerű. Ami ezen kívül történt, és amitől oly ingerültek Kozmáék: az internetezők megírták a véleményüket, tükröt tartottak a párosnak. Csúnya a tükörkép.

A blogolvasók és a petíciózók túlnyomó többsége körülbelül sem tudja, mi történt és történik, csak valami borzalmas méreteket öltött huzakodást lát, úgy alkot véleményt. Utóbbiak ezt hergelik, forrón is tartják, lesik az újabb fordulatokat.

Ijesztő az áldozathibáztatás mérete, a felelősség másokra tolása.

…nagyon remélem, hogy csak a düh mondatta Szilárddal, amit mondott. Rettenetes dolgokat tudnak mondani az emberek. Volt itt olyan csetepaté, ami kihozza az állatot az emberből.

…amikor te a rengeteg aljas téadásoddal és hazug rágalam-áradattal,

amit többed magaddal rá zúdítottatok hónapokon át,

annyira kétségbe ejtetted Szilárdot, hogy ezelőtt (FIGYELEM: csak egy héttel) egy héttel

lelkileg osszeomlott és már a család tönkremetetelének a rémképét maga előtt látva,

megígérte, hogy a csontjaidat összetöri, ha sikerülni fog a kitűzött célodat elérni és  tönkreteszed a családját…

Büszke lehet Éva, hogy ezt sikerült kiprovokálnia egy olyan emberből, aki fél éve még azt sem tudta róla, hogy a világon van, aki soha nem találkozott vele, akit soha nem érdekelt, ki ő és mit csinál.

a velünk szemben kierőszakolt per

Büntetőügy van folyamatban Kozma Szilárd és Joó Violetta ellen a januári feljelentésem nyomán, állításuk szerint ők is feljelentettek engem, és a nyomozást el is rendelték.

A magyar büntetőjogban nem szerepel züllesztés, provokáció, családtönkretevési kísérlet, gazdasági ellehetetlenítés, lejáratás, erkölcstelenség. Szerepel ellenben rágalmazás, kegyeletsértés és még mennyi minden!

Akik az ügyet véleményezik, azok nem engem, hanem egy általuk rólam, valamint a történetemről, blogomról alkotott, rendkívül torz reprezentációt támadnak. Ez a reprezentáció nagyrészt Kozma Szilárd értelmezéséből táplálkozik, amit többen készséggel elhittek: exhibicionista vagyok, tehetségtelen, agresszív, lelki sérült, elmebeteg, ráadásul alkalmatlan szülő; perverziókat népszerűsítő, férfigyűlölő, vesztébe rohanó, tömegeket megbabonázó blogger; olvasók megtévesztésével szerzem a jövedelmemet, élősködöm, luxusban élek; lesben állok, imádom a konfliktust, lételemem, hogy feszültség legyen körülöttem, levadászom ártatlan embereket, hogy így keltsek figyelmet és így tovább. Nem ritkán nőgyűlölő módon, a sikeresek iránti irigységgel, feszültséget szítva értelmezik a helyzetet és kommentelnek a névtelenek, Kozma Szilárdot provokálják, hogy bántson engem, tippeket adnak neki.

Éva, jó itt netezni a potyapénzből? Úgy érzed megdolgoztál érte? Talán inkább Szilárdékat illetné!

Nem igaz az a széles körben tényként kezelt előfeltételezés, hogy ha én mást tennék, másképp viselkednék, akkor az ügy nem fajult volna idáig. Egyrészt nem azt tettem, nem tettem azt, nem én tettem azt, amit nekem tulajdonítanak, másrészt akármit teszek is, Kozmáék rámfonódtak, életük fő projektjévé tettek, és magyarázatok tucatjait ötlik ki arról, hogy én miért tettem Kozmáékat az életem fő témájává, mi a “harccal” vagy a feljelentéssel a célom. Én viszont nem harcolok. Nekem Kozma Szilárdék nem projekt.

Nem igaz, hogy mások viselkedése hergeli fel Szilárdot. Kozma Szilárd önjáró, sajátos logikájú és erős motivációjú lény, univerzumában román és magyar szavak, kudarcok és traumák, érdekes elméletek, hiedelmek, spiritualitás, indulatok keringenek, hozzáférhetetlenek, érthetetlenek, megváltoztathatatlanok.

Én igazságot akarok, és azt, hogy a dolgoknak legyen következményük. Nem azért, mert bosszút vágyok, nem azért, mert ez annyira érinti az életemet, hanem azért, mert sérelem ért, és azért is, hogy ilyen, ami most ellenem zajlik, ne legyen, ne történhessen meg, mással se. Erről többször írtam a blogon.

A BLOG MINT DIKTATÚRA

Szókimondó, tabutörő blogot írok, és nincs szükségem arra, hogy személyeket provokáljak. Jelenségekről, összefüggéseiről írott, önvallomásos, ironikus, illetve irodalmi bejegyzéseim már két éve is figyelmet keltettek, a blog díjakat, ösztöndíjat kapott, és nagyon sok képzett, olvasott ember lett a blog alkalmi vagy törzsolvasója. A blog története és olvasóközössége kivételes.

Egyetlen olyan ember van, aki haragudhat rá, mert bár név nélkül, de személy szerint volt ő, illetve az esete tudható részletei megírva a blogon. Ez az ember jelenleg több komoly bűncselekmény miatt áll vádlottként a bíróság előtt. Egy másik ember nagyon durván megtámadott és helyzetbe hozott, ő van még név szerint a blogon elítélően említve. Tettét azóta belátta és korrigálta. Mindez két év és másfél hónap történetéből. Rajtuk kívül nincsenek “megtámadott” személyek, nem veszek üldözőbe és nem is pellengérezek ki senkit, és nem avatkozom be családok életébe, ez ostoba mítosz. Hogy kik érzik sértve magukat a jelenségeket elemző bejegyzésektől, az mondjuk elég jellemző, és újabb bejegyzéseket ihlet.

Minden olvasó felnőtt és kompetens, és a maga felelősségére olvas, kommentel vagy nem, használja fel az önismeretben, élete megértésében az olvasottakat. Enélkül a képességünk nélkül a zebrán nem tudnánk átmenni. Én pedig nem Cippolla vagyok, hanem útját, hangját kereső, önmagát megmutató alkatú író. Elsősorban írok.

A blogon nincsen diktatúra, sem kézi vezérlés, sem szigorú szabályok: a közösséget és a beszélgetés színvonalát, valamint a blogger minimális lelki nyugalmát és munkaidejét védeni hivatott kommentelési szabályok betartásával bárki hozzászólhat, fogalmazhat meg akár bírálatot. Azt nem lehet csodálni, hogy az egymást rokon léleknek érzők, hasonló tapasztalatúak ragadnak tartósan a blogon. Én senkin nem állok bosszút akkor sem, ha elfordul a blogtól, sorsukat, véleményüket nem követem.

KÖLCSÖNÖSEN

A közismert szimmetriaigény jegyében kölcsönös konfliktusnak, egymás marásának, harcnak, két oldalnak nevezik vagy gondolják önkéntelenül többen is azt, ami fél éve zajlik Kozmáék és köztem, emlegetik, hogy jó, durva, amit Szilárd tesz, de én is megérem a pénzemet — ez nem igaz. Sokan idekeverik az ellenszenvüket, imádnak igazságot tenni és okoskodni mások rovására, védett helyről. Ebbe nagyon intelligens emberek is belecsúsztak, ráadásul nyilvánosság előtt.

Valósággal népmesei narratíva formálódott, a jól ismert leegyszerűsítő bináris oppozícióval: két fél, egy minőség, zéró összegű játék: vagy egyik győz a másik felett, akkor a másik emiatt és ezzel arányosan veszít, vagy fordítva, és, akárhogy is, Gerle Éva az ok mindenért. Ha győzök (a bíróságon, az életemben a sikerrel, vagy ha Kozma tönkremegy, ami ugye miért is jó nekem?, nincs összefüggés az ő bukása és az én sikerem között), akkor gonosz, kegyetlen manipulátor vagyok, hát nem sajnálom szegény székelyföldi családot? Ha veszítek, ha hanyatlik a blog, ha nem vagyok jól, ha pattanás nő az orromon, akkor lám, így jár a gonosz, mégis van igazság a Földön… Ijesztő, hogy ennyire primitívek, aréna-gondolkodásúk az emberek.

A világ nem ilyen. Nem bináris, nem komplementer. Vannak más kimenetelek is. Lehet az is, hogy az én sorsom is felível, és Szilárdé sem, nyugodtan történhet ez egyszerre, nem zárja ki egymást, és egymástól függetlenül is történhet ez. Hogy hogy alakul az életünk, annak komplex okai vannak. Nagyrészt magunk kovácsoljuk a sorsunkat. Saját döntésünk, mire vagyunk hajlandóak. Nekem nincs hatalmam sorsok, családok élete, bíróságok fölött, nem én forgatom a világ tengelyét, ugyanolyan joggal és ugyanazon az interneten nézhet utána bárki más is a paragrafusnak, és ugyanúgy lehet jogtudatos, éber, frappáns, írhat keresetet, feljelentést, ha sérelem érte, bízhat meg ügyvédet. Sikeres blogot is ugyanolyan feltételek között írhat. Egyes kommentelők — a maguk szorongását rám projektálva — engem féltenek a sok bíróságra járástól, energiától, stressztől. Ravasz! És hát az igazság ott terem: nem a dzsungelben, hanem jogi eszközökkel, a bíróságon szerzünk érvényt az igazunknak. (Az is egy embertípus ám, aki mindenkitől fél, iszonyodik, akinek perekhez, hivatalokhoz köze van, aki “feljelentgetős”.)

Tudom, hogy sokaknak vagyok ellenszenves, különösen amióta nagy figyelmet keltett a blog. Tudom, hogy kóstolgatnak és taglalnak és nem értenek. Nem folytatok hadjáratot Kozmák ellen, de nem törlök és nem vonok vissza semmit. Nem hirdettem meg Kozma Szilárdék gazdasági tönkretételét, hanem figyelmeztetéseket kaptak. Nem állítottam róluk hazugságokat, nem akarom és sohasem akartam állami gondozásba juttatni a gyerekeiket, nem akarok a sorsukba beavatkozni, nem akarom elválasztani Violettát Kozma Szilárdtól, és nem vagyok szerelmes egyikükbe sem. Nem harcolok és nem vitatkozom velük, nem nézi a videóikat, legfeljebb alkalmilag olvasom az új meg új tartalmakat. Nem élek az asztrológus párosra jellemző eszközökkel, és nem tartom Kozma Szilárd asztrológus barátait befolyásolt, irányított hadseregnek, annak ellenére sem, hogy Kozma Szilárd gyakorlatilag naponta bátorítja a részvételre őket a facebookon, és többen közülük engem bíráló vagy gyűlöletteli kommenteket írtak a facebookon, a petíciókon és itt is. Egyesével tartom felelősnek az embereket azért, amit tesznek, mert mindenkinek a saját döntése avagy mulasztása az is, hogy önállóan gondolkodik, vagy másokat követ vakhittel.

DE MIT TETT GERLE ÉVA?

Amit Gerle Éva tett, az eleinte véleménynyilvánítás volt (december-január), volt közte provokatív is. Nem, nem látta előre. Ti is csak utólag látjátok. Nagyon kártékonynak tartja, amit Kozmáék a gyereknevelésről tanító jelleggel hirdetnek egyfelől (az eredeti fehér köpenyes mondatot ezért írta), másrészt ahogy a gyerekeik kint vannak a legszemélyesebb történeteikkel meg félmeztelenül az interneten, illusztrációként és igazolásként felhasználva. Mindezt érdekesnek, elemzendőnek tartotta, miután Violetta hosszú, támadó tanulmányt írt és linkelt át neki a facebookon december 6-án. Harmadrészt és főleg: személyes a sérelme: belekötöttek és gyalázták, tabut és törvényt nem ismerve, a gyerekeit és a férjét is, emiatt nagyon hamar, január 4-én feljelentést tett.

A véleménynyilvánítás után, mivel közben folyamatosan, a legváltozatosabb módokon, számos helyen mocskolták, hazudtak róla, zaklatták, következett — többszöri figyelmeztetés után — a nyomásgyakorlás: petíció, újságcikk (egy, a többihez nincs közöm), nyilatkozat a rádiónak, kommentek és egy ajánlat, amikor az ügynek vége lehetett volna, de ezzel az asztrológusék nem éltek.

Mindezt, a vélemyénynyilvánítást és a nyomásgyakorlást márciusban befejeztem, onnantól nem akartam ezzel az egésszel foglalkozni. Azóta esetenként írtam egy-egy kommentet, tízezer ellenében. Soha nem gyalázkodtam, március előtt sem, nem tettem semmi jogelleneset, ellenben voltam gúnyos, és volt, hogy a feszültségemet vezettem le. A blogon utoljára január végén volt Kozmáékról szóló poszt. Legfeljebb idéztem tőlük, kommentár nélkül, a legabszurdabb állításoknak van a blogon egy gyűjtőhelye. A folyamatosan felém áradó rosszakarattal találkozni tartósan frusztráló élmény, közben az, akiket ez az egész nem is érint, pókernyugalmat várnak el tőlem…

December 19-én kilátásba helyeztem, hogy feljelentem a párost, majd január 4-én, három nappal a Transindex cikkének megjelenése előtt el is küldtem a feljelentést.

Többször felszólítottam Kozma Szilárdot és Joó Violettát, hogy ne zaklassanak, saját felületeimre ne kövessenek, és álljanak le. Nem szólítottam fel őket törlésre, éspedig a feljelentés miatt, mert nem lehet tudni, pontosabban az eddigi precedensekből nem derül ki, hogy hitelesnek számítanak-e a lementett honlapok és képernyőfelvételek.

MIÉRT TETTE EZT?

Gerle Éva azért nyilvánított véleményt, mert először érdekesnek és kifigurázandónak, később — utánaolvasva — kártékonynak és elképesztőnek tartotta mindkettőjük érvelését, retorikáját, nézeteit, gyermeknevelési gyakorlatát, és főleg azt, ahogy számtalan fórumon nekiestek, utánajöttek őket nem érintő ügyek helyszínére offolni, szétdúlva értelmes beszélgetéseket is, és rágalmazták a teljes életét és személyiségét, az őket nem érintő tetteit is, példátlan méretekben.

További lépéseket pedig azért tett, mert rászálltak, rágalmazzák, és mániákusan támadják, követik, családtagjait is zaklatják.

Még decemberben, az egész ügy legelején annyit írt, hogy nem érdemes vele kikezdeni, mert a blogja erejénél fogva az elsők között lesz a rajta megjelent tartalom a keresőben, ha megemlíti Kozmáékat. Ez kifejezett célja is. És hogy Kozmáék kártékonyak, évek óta ezt csinálják, másokat zaklatnak, és leállítandók, és ő lesz az, aki le fogja őket állítani.

Gerle Éva körülbelül március eleje óta, amikor is jelentős méretű szerelembe esett, nem foglalkozik Kozmáékkal, nem reagál rájuk. Május elsején a secret.hu-ra írt magáról néhány mondatot, ezt azóta törölték (az egész Kozma-ügyet mint offot), és azóta néhány további kommentet, névvel, mindig önmagáról téve állításokat, illetve a facebookon idézte Szilárd fenyegetését.

MIT NEM TETT GERLE ÉVA?

A harc igazán a kereső optimalizálásáért zajlik (ha valaki nem értené), a saját névre megjelenő google-találatok sorrendje, tartalma minkét felet érintik. Egy szakértő olvasója, aki önként felajánlotta a munkáját, a kereső optimalizálására engedélyt kért Évától. Maga Gerle Éva nem vesz részt a google kitisztogatásában, nem ír Kozmáékról, nem trollkodik se jókedvűen, sem sehogy, nem adja ki magát másnak, nem ír álnéven, nem működtet blogokat, azok tartalmát nem befolyásolja, nagyon ritkán olvassa. Nem írt a Wikipédiára sem, nincs köze hozzá. Semmi törvénytelent nem tett, még indulatosan is nagyon vigyázott a reakciói színvonalára. Ezért tehetett nyugodt szívvel feljelentést.

Gerle Éva nem keresett meg Kozmáék köréből, családjából senkit, nem próbált így nyomást gyakorolni, legfeljebb válaszolt, amikor írtak neki. Nem célja kitenni ezeknek a személyeknek a nevét, egyikük azonban szerepel a feljelentésben mint feljelentett.

Gerle Éva nem fizetett le senkit, nem végez adatgyűjtést, a Kozma Emőkének juttatott, több olvasóval közös adománynak nem volt feltétele, az asszonnyal soha nem találkozott, soha nem kért információkat tőle, telefonon sem beszélt vele, nem kémkedik.

Gerle Éva családjában Kozmák nem téma, nem emlegeti őket a gyerekeknek, nem csinált belőlük népmesei gonosz hőst.

Felelős felnőtt ember lévén, nem állítja, hogy Kozmáék miatt elszegényedik, nem takarózik a gyerekeivel, nem panaszkodik és nem hibáztatja Kozma Szilárdékat a sorsa bármilyen alakulásáért. Nem emészti fel az ügy az energiáit, életét, ellenben igazságot akar.

MIT TETTEK KOZMÁÉK?

Kozma Szilárdék a kezdeti tanulmányok, a bosszúhoroszkóp közzététele, óvodás csúfolódás, kinézete taglalása, alkoholizmus- és pedofíliavád, férje halálának okának rosszindulatú elemzése óta is lesik Éva minden lépését, boncolgatják a magánéletét. Naponta osztanak meg Évával kapcsolatos tartalmakat a facebookon, toborozzák az egyetértőket, támadóan kommentelnek Éva facebookoldalain, Éva blogja elleni facebookoldalt létesítettek, átveszik a szövegeit és beleirkálnak, a nevében kommentelnek, ellenőrizhetetlen és valótlan állításokat tesznek arról, hogy miket írt. Miután kiokosodtak keresőoptimalizálásból, több blogot, alfórumot nyitottak, videót forgattak és szenteltek kizárólag Gerle Évának, ezekben képtelen valótlanságok százait állítják, agresszívek és trágárak.

Az első petíció után nyitottak egy másodikat is. Ezen minden nap, sőt, egész nap kényszeresen moderálják a hozzászólásokat, még a csapatos trollkodás derűsen ártalmatlan formáját (offtopik tartalmak, szépirodalmi idézetek, festmények, viccek feltöltése) is. Gerle Éva ebben nem vett részt. Kozmáék minden hozzászólóban, még a velük egyetértőkben, továbbá Szereda kóbor kutyáiban is Évát gyanítják, erről tett alaptalan állításaikat netszerte hangoztatják. A blogjukon átírják a hozzászólók kommentjeit. Fenyegetőznek, név szerint kitesznek ellenségnek vélt embereket, mindent nekik tulajdonítanak, újabban Éva börtönbüntetését, összeomlását és anyagi ellehetetlenülését vizionálják. Sokszor írnak névtelen, de világosan felismerhető, vagy álneves kommenteket.

Kozma Szilárd jellemzően Gerle Éva régi decemberi-januári mondatait emlegeti, több hónapos saját szövegeit ismételgeti, valamint az ősbűnt, a 2013 júniusában (!) írott egyetlen, “fehér köpenyes” kommentmondatot — tartalmaival elárasztja az internetet.

Gerle Éva mellett Kozmáék név szerint kiteszik, fenyegetik és zaklatják néhány olvasóját is, nyomoznak a múltjában, leveleket írnak Éva apjának, és név szerint emlegetik dehonesztáló környezetben Éva életének több szereplőjét.

Kozma Szilárd és Joó Violetta a Gerle Évával való harcát mint témát bevezette a családi beszélgetésekbe, Gerle Évát rendszeresen emlegetik, a gyerekek is be vannak vonva érzelmileg a történetbe, noha nyilvánvaló, hogy nem ismerik, nem értik a részleteket. Videókon beszélnek Évához, szidják vagy viccelődnek. Apjuk Gerle Évával fenyegeti őket: “Gerle Éva néni” elintézteti a román rendőrökkel, hogy a gyerekek átkerüljenek az édesanyjukhoz, ne élhessenek az apjukkal, és nemsokára jönnek is értük. Emiatt az egyik videón a nyolcéves gyerek hisztérikusan sír. Ezt láthatja bárki a youtube-on.

Kozma Szilárd és Joó Violetta mosolyogtató naivitással jogászkodik, többeket afféle kollokviális fordulatként feljelentéssel fenyegetnek, büntetőjogi fogalmakkal dobálóznak.

…ha nem hagyod abba, fel leszel jelentve zaklatásért.

A jogsértő linkek ide pakolásáért. Komoly bűnszervezet alakul.

Azt állítják, hogy nekik ez az egész ügy, vagyis Éva “hadjárata” terhes, fájdalmat és károkat okoz, a semlegesítés rengeteg idejüket elveszi, nem tudják a munkájukat végezni és gyereket nevelni, elszegényedtek, bárcsak vége lenne már, hagyja őket békén Éva, de mégsem állnak le. Máskor azt bizonygatják, hogy boldogak, felszabadultak, minden jól működik az életükben, vannak horoszkóprendelések.

Többen azt hiszik, azért nem állnak le, mert Éva nem áll le. Még egyszer: ez nem igaz: Éva leállt, és volt, hogy sokáig némaság volt minden felületen, de aztán Kozmáéknak viszketni kezdett az ügy, újrakezdték. Kell a napi betevő. Nagyon úgy tűnik, nem tudnak enélkül létezni, miközben hosszan és többször írják, hogy nekik ez milyen rossz.

Békeajánlatnak nevezett indulatos diktátumaik sértőek, fölényeskedők, bosszúeszközök, komolyan nem vehetők, csak arra jók, hogy felemlegessék, hogy lám Gerle Éva nem akar békét. Kozma Szilárdékkal nem állunk le alkudozni, mert ők akarnak diktálni, lenyomni, véres már a foguk, rányomják az igazságukat másokra, összevissza beszélnek, nem következetesek, nem szavahihetőek. Az erőszakra nincs mentség, a bűncselekményekért bíróság előtt fognak felelni, büntető és polgári eljárásban.

MIÉRT TETTÉK MINDEZT?

Mert lételemük a feszültség, és mert a kudarcaikat valahogy igazolni kell, egy ellenségképpel, bűnbakkal. Évek óta csinálják ezt, teljesen tudatosan, internetes helyek tucatjain, több közismert személy ellen. Keservesen irigyelnek mindenkit, akinek van sikere, pénze, öröme, szuverén útja.

MI A KESELYŰK CÉLJA?

Nem tudjuk, kik a keselyűk. Részben maga a páros ír mások nevében, hogy tömegnek tűnjenek, részben a vérszagra gyűlő antifeministák kommentelnek, részben ismeretlenek, de az bizonyos, hogy az ügyet sokan követik naprakészen. Nevüket nem vállalják. Jól látszik, hogy a Kozmáék köré verődött virtuális tömeg csak Gerle Évát akarja elhallgattatni, az ő bukásának szurkol, az ő kontójára moralizál, sikereit irigy rosszindulattal lesi, miközben vagy nem méri fel, mi történt, vagy koncepciózusan, meglepő elfogultsággal tagadja a tényeket, és vagy semmilyen kritikát nem fogalmaz meg Kozma Szilárd személyével és tevékenységével kapcsolatban, legfeljebb taktikus óvatosságra inti őt, vagy mérlegel, hogy ez se szép, de az se, amit Éva tett: (és következik Szilárd narratívája kicsit tompítva). Hálásnak tűnik a békítő, a mediátori, elsimító szerep, de az senkit sem zavar, hogy egyik szereplő sem kérte ezt, ügyüket pedig ők ismerik a legjobban, amellett, hogy az ő bőrük van vásáron, ők látszanak.

Határozott álláspontom, hogy egyik szereplő sem elvakult vagy beszámíthatatlan: pontosan azt teszi, ami következik a jelleméből, előéletéből, kvalitásából, tájékozottságából, stílusából és helyzetéből. Senki nincs felhergelve, senkire nem érdemes mutogatni amiatt, amit az egyes fő szereplők tesznek. Az az ő felelősségük, és a törvényes következményeket is ők viselik. Mások tetteiért azonban nem felelősek.

Békítőnek beállt Minden Áron is, kapva kap az alkalmon, célja, hogy Évát irányítsa, befolyásolja, kontrollálja, jelen legyen, elfoglalja magát, okosnak és belátónak tűnjék. Az ügyet Tóth Ottóként és most névtelenül vagy ironként, újabban etryként szorosan követi és kommenteli. A comment.com írása alatt arra célzott, hogy ha Éva nem teszi azt, amit ő helyesnek lát, finanszírozni fogja Kozmáék jogi képviseletét. Ezt azóta tagadja, újabban humánus békeakarattal lép fel, közben mosakszik a szexuális zaklatás ügyében, amelyet Éva egy olvasója ellen folytatott.

A petícióra írók, a relativizálók, Kozmáékat beszéltetők célja nem más, mint Gerle Éva lejáratása, elhallgattatása, igazsága érvényesítésének megakadályozása közvetett eszközökkel. Nekik ez ingyencirkusz. Ők, mivel csak passzióból hergelik a szereplőket, figyelik az ügyet, felnagyítanak dolgokat, tendenciákat fokoznak, és felelősek abban, ha valami jóvátehetetlen történik.

Hogy Gerle Éva állítólag bosszúból, tönkretételi céllal elvetette az Ividő után járó gyest, az nagyobb port vert fel az ügyet figyelemmel kísérők körében, sokkal súlyosabb ítéleteket kapott, mint az a tény, hogy Kozma Szilárd azzal fenyegette meg több nyilvános kommentben is Gerle Évát, hogy kiontja a beleit, bicskával felismerhetetlenül csúffá kaszabolja az arcát, eltöri a gerincét, egész életében zaklatni és üldözni fogja, és ez lesz élete egyetlen értelme és célja, miután csakis Gerle Évának köszönhetően ő gazdaságilag tönkremegy, és szép családja is. Talán Kozma Szilárdot mint elborult fura figurát tartják számon, nem várnak tőle mást, férfiasnak tartják ezt. Gerle Évát más mércével mérik.

A fő fórumról, a petícióról, a közhangulat bemutatására néhány jellemző komment (nem kizárt, hogy Kozmáéktól):

Ami itt folyt, az barbár, nyilvános kivégzés volt kínzással, alázással, kegyetlenkedéssel. Hadd ne részletezzem.

Még egyszer: nem kereshető vissza, ki mit írt, csak válaszok maradtak, töröltek mindent.

Szarba léptek, és most mossák. A mocsokról amit széthordtak a talpukon most szeretnék azt hinni, nem is ők taposták a budai villa antik perzsájába, de ha mégis ők is, hát semmiképpen nem az ö szaruk. De “cinkosok közt bűnös aki néma” látták, tudták, hogy mi történik. Hogy egy ember sértett önérzetének kompenzálásáért egy családot meg kellett alázni, tönkre kellett tenni, gúny megvetés és nevetség tárgyává kell tenni. Valaki, aki egy blogközösséget egészen más célra alakított ki, itt saját, akár méltányolható egyéni célja elérése érdekébe állította hadba, hadba fogható harcos követőit. És akik nem voltak hadra foghatóak, azok most rácsodálkoznak társaikra, és önmagukra, ezt tetettétek, ezt tettük. Szégyen. Van aki kimondja, van aki szégyelli, van aki büszke rá. Néhányan elmennek, néhányan változtatnak, néhányan elmondják, néhányan lenyelik. De hallgat a mély. Az élet megy tovább. Mint bárhol ahol ilyen dolgok megtörténnek. Nem kell hát idejönni mentegetőzni. Értjük.

Bezár a bazár, Éva! Lehúzhatod a rólót!

Ki fizeti majd ezután a taxit, a Villa bagatellet, a fodrászt, a manikűrt? Telni fog erre a segélyekből?

Nem lesz múzeum, taxi, kávézó, manikűrös, pedikűrös, Villa Bagatelle, de reméljük lesz komoly és bztos munkád, Éva! Én csak ezt tudom kívánni neked, mert ehhez már nem járulhatok hozzá, hiszen még fel is jelenthetik Kozmáék azokat a személyeket, akik ezt pénzelték!

A vérengzésre való rákattantság különös foka elsősorban Gerle Évát jellemzi az biztos, de ugyanettől a betegségtől szenvednek és szenvedtetnek közvetlen barátnői is. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy rendszeres, régi olvasóinak nagy része is. Különben Gerle Éva blogja nem érdekes. Pusztán a helyesírástól, meg a megtekert mondatoktól, a sejtetésektől, a humorától (:)) nem tud érdekes lenni. 🙂

HOGYAN REAGÁLNAK ÉVA BARÁTAI ÉS OLVASÓI AZ ÜGYRE?

Leginkább nem vesznek ebben részt, nem követik, nem bírják ezt a sok borzalmat olvasni se, nincs erre kapacitásuk. Ezért a részleteit, mélységét sem ismerik.

Néhányan a facebookon vagy privát kifejezik erkölcsi támogatásukat. Van, aki segít menteni, beadványt írni, jogi tanácsot ad.

Néhányan a blog olvasói közül hónapok óta némán követik az eseményeket, aztán előállnak a farbával. Ez elég meglepő, a blog friss eseményei is ehhez kapcsolódnak. Van, aki a fenyegetés közzétételét érezte alkalmas pillanatnak arra, hogy magát aggódónak és segítőkésznek mutatva Éva felelősségét felvesse, leírja összegyűlt véleményét. Volt olyan is, aki az ennek következményeként a blogon mutatkozó válságot látva elnémult, elhagyta a blogot.

Gerle Éva már tudja, hogy nem szabad az emberek egyenletes közérzetét borzolni, egyedül kell megvívnia az igazságért való harcát.

Öt-tíz olvasó, aki az eredeti, januári jókedvű trollkodásban is részt vett, a maga elhatározásából kitartóan kommentel, hogy lekösse Szilárd energiáit, mert addig jó, amíg a törölgetéssel vannak elfoglalva, és mert nem akarják szó nélkül hagyni a szemétkedést. Nem tudhatjuk, ki kommentel még, ez nem derül ki a névtelen vagy álneves kommentekből. Senki nem tudja.

Mi a motivációjuk? Van, aki jól szórakozik az abszurdumon, más átélt már hasonló zaklatást, és/vagy erkölcsileg háborítja fel az aljasságnak ez a foka. Kommentjeik nem alpáriak, nem hazugok, és nem azok a “gúny”blogok sem, amelyek nagyrészt Kozma-idézetekből állnak — nyilván a bírált személy nem örül neki. A támadó kommentek íróit és másokat is Kozma Szilárd kinyomozta, durván, név szerint megtámadta, fenyegette. Aki a gyerekek kinézetét taglalta, vagy nemtelen, trágár volt, arra Éva rászólt többször is.

Csúsztatás az állítás, miszerint ez a kommentelés hergelte fel Kozma Szilárdot. Kozma Szilárdot a beröppenő méhecske is felhergeli, illetve mindent Gerle Éva ármánykodásának tulajdonít, akit afféle omnipotens, bármire képes, elképzelhetetlenül elszánt és gonosz személynek láttat (lehet, hogy tart is). Nagy Attilával nyolc éven át háborúzott. Mindig előrángat valami új vagy régi ötletet, és hivatkozik az egyébként teljesíthetetlen békeajánlatra. (Gerle Éva szedesse le mások írásait.)

…nem akarja, és így mit lehet tenni. Nem érdemes győzködni, annak semmi értelme, mert igen dacos.

Persze, hogy a düh mondatta, no meg egy kicsit Éváék is rásegítettek. Nem állt meg az eredeti feljelentés, ezért be kellett még szerezni valami terhelőt Szilárdékra. Ekkor kezdték el nagy erőkkel provokálni őket, hátha mondanak valami durvát. Mondtak is, lehetett csatolni a feljelentéshez. Taktika ötös, etika egyes alá.

HOGYAN LÁTJA GERLE ÉVA KOZMA SZILÁRDOT?

Kozma Szilárd az elborzasztó, iszonyatos zaklatás és erőszak mellett mindenekelőtt vicces, komikusan kisszerű és frusztrált. Vicces a hencegése, a helyesírása, az érvelése, a szövegfűzése, az önjellemzése, az öntudata, a saját szerepének értelmezése, az anyagiassága, az irigysége, a motivációi, a hazug hajlama, a csúsztatásai, a kinézete és a videói színvonala. Ezt elég sokan észrevételezték. Az interneten ez előfordul, főleg ha valaki készséggel kiteszi magát közszemlére, és ilyen színvonalon. Nagyon elfogultnak és butának kell lenni ahhoz, hogy a történtek ismeretében Kozma Szilárdot bárki morális hősnek vagy érthetően harcoló, védekező családapának, áldozatnak lássa.

Aki itt olyan fontosnak szeretné láttatni magát, hogy őt figyelik, és hogy Gerle Évának ő az élete közepe, az éppen Kozma Szilárd. Annak, amit ír, nincs alapja. Éva nem figyeli Szilárdot. Éppen az ellenkezője igaz a ráfordított időt, energiát tekintve: Kozmáék minden percét áthatja a Gerle Éva-ügy. Szilárdot nem kötelezi semmi, hogy felnőtt családapa létére gyűlölettel és fantazmagóriákkal okádja tele az internetet, ahelyett, hogy becsületesen tenné a dolgát. Éva nem ír Kozma Szilárdnak, az utóbbi, elég nehéz napokban is csak idézte a szavait.

Kidomborodik a székely furfang is: hogy így vagy úgy, de Kozma Szilárd megpróbál mindenképpen revansot venni és felülkerekedni, ezért veti be a siránkozástól, videóba zokogástól az erőfitogtatáson és jogi lépések, a biztosra vett börtönbüntetés beígérésén át a gyilkosság latolgatásáig és a törvényesség értelmének kétségbe vonásáig (1:18-tól), valamint a legmegdöbbentőbb hazugságokig az arzenált, és a végén, magát etikus győztesnek érezve, ellenfele maradványai fölött dicsőn kacagna: legyőztelek, te budapesti, fiatal, sikeres blogger, én, téged! Ez az elszántság legfeljebb a népmesék világában vicces. Elképesztő, mennyire erős a motivációja és ez mi mindenre veszi rá őt.

MI LESZ EBBŐL?

Büntető- és polgári per. A cél, hogy vége legyen ennek. Nincsenek túlkapások. Ha Kozmáék leállnak a gyalázkodással, netán bezárják a petíciót, a kommentelők is befejezik. Senki nem jár Violetta facebookjára, nem kommentel az asztrológiai portáljukon, egy ideje az Éva ellen indított blogjukon sem. A felületet a harchoz Kozmáék biztosítják, tartják életben. A nem direkt őket támogató kommenteket Kozmáék szinte kivétel nélkül törlik, a kommentek tartalmáról és stílusáról sok túlzó, abszurd állítás jelent meg.

Kozma Szilárd és Joó Violetta élete szétcsúszik, munkalehetőségeik beszűkülnek, mert a paranoid mánia, a hatalmasra növesztett, mitikus ellenségképzet, valamint a valóságtagadás és az önigazolás a hatalmába kerítette őket, és mert megszállottan lesik, írják, szerkesztik, linkelik, ötlik ki egész nap az újabb tartalmakat, ez borzalmasan rontja az életminőségüket, társadalmi megítélésüket és a munkalehetőségeiket. Ami ez előző fél évben zajlott, azt többé nem tudják meg nem történtté tenni, teljesen átitatta az életüket az, amit hónapokon át írtak és képzeltek. Innen nincs visszaút. Az ügyről szinte mindenki hallott már.

Szomorú jövő vár rájuk, és ezért ők a felelősek. Kizárólag a saját tetteik következményével szembesülnek most és ezután. Semmi más nem történik, és főleg semmi törvénytelen. Lehet majd sírni, amikor beérnek a következmények, holott le is lehetett volna állni, nem erősködni, nem lemenni ezekbe a bugyrokba, nem mást hibáztatni.

Hogy a törvényességen túl ki mit tart morálisnak, az meg láthatólag elég csúszós terep. Van, akinek meg se kottyan egy arcszétvágás. Miért nem kussolt, megkapta. Éhező gyermekek, erdélyi magyar édesanya, karéj kenyér…!

Kozma Szilárd és Joó Violetta minden eszközzel el akarja hallgattatni azokat, akik őket bírálják, és el akarják terelni a szót arról, mit tesznek napi tizenvalahány órában, míg Éva felmos, bejegyzést ír, levest főz, gyerekruhákat válogat, óvodába biciklizik, a barátaival találkozik, szövegeket korrektúráz, fordít, szerkeszt, fut és randevúzik.

Gerle Éva özvegyen neveli három gyermekét. Gerle Éva nem sír, nem panaszkodik, a lehetőségekhez képest igyekszik maga megoldani a problémáit, íróként kiteljesedni, segíteni másoknak, emberi kapcsolatait ápolni és élvezni az életet. Gerle Éva megcsinálta, ami adottságaiból telik. Gerle Éva nem tesz törvénytelent.

Jól ismerjük azok motivációit, akik meg akarják félemlíteni Kozma Szilárd és Joó Violetta bírálóit, és azokét is, akik lesik, várják Gerle Éva tragédiáját, blogja bukását, Kozma Szilárd bosszújának betelését. Vannak államok, ahol ilyesmi büntetlenül zajlik: egy nőt a felvállalt véleményéért tönkretenni, virtuálisan meglincselni. Magyarország nem ilyen ország. Ezrek és ezrek iszonyodnak tőletek.

Gerle Éva tetteit és véleményét nem a közhangulat, a taktikus igazodás, az internetezők szimpátiája és még csak nem is az önérdek határozza meg, mert Gerle Éva nem a népszerűséget keresi, és van, amiben nem alkuszik: ez pedig a vérlázító aljasság elleni fellépés. Tudatos, következetes, eddig is az volt, nem hőbörög és nem beszél a levegőbe, nem fog elhallgatni, nagyon keményen bele fog állni a konfliktusba, és nem megfélemlíthető.

Gerle Éva nem hagyja, hogy sok munkával, tudatossággal létrehozott népszerű felületei a szörnypár vagy a mohó keselyűk játszótere legyen. Minden off feszülést figyelmen kívül hagy, töröl, sehol nem kommentel és nem beszél a Kozma-Joó-ügyről.

Gerle Éva mélységes döbbenettel elítéli és nem akarja a baráti körében vagy kommentelői között tudni azokat, akik tényként kezelik Kozma Szilárd állításait, relativizálnak, a tények ismerete nélkül ítélnek és osztanak tanácsokat, sugalmaznak, békekövetet játszanak, nyilvánosan vonják őt felelősségre, és ehhez ezt a nagyon túlterhelt időszakát látják alkalmasnak, miközben nem ítélték el se privát, se nyilvánosan Kozma Szilárd és Joó Violetta tetteit, vagy a május 26-iki életveszélyes fenyegetés után van pofájuk az ő (akár rész)felelősségét firtatni Kozma Szilárd erőszakjának elszabadulásában.

7 thoughts on “kozma szilárd, joó violetta

  1. Úgy gondolom,ez elég részletes ismertetése az egésznek.Igen,Kozma vicces,csak pont az ilyen emberek válnak pszihopatává.Úgy érzem,sajnos nem fog ez az egész befejezödni soha,mert képesek akár csak maguk is folytatni ezt az egészet,söt…ha csak egy gyerekük is olyan hajlamú-a nevelést megkapják hozzá-,akkor tudom,hogy most groteszknek tünik,de lehet,hogy családi vállalkozásban folytatódik majd a zaklatás.Éva mindig nem is szálka,hanem gerenda lesz a szemükben.Hátborzongató,hogy embereknek ez teheti ki a mindennapjaikat,hogy mindenbe belekeverik.Jóérzesü ember biztos,hogy nem rendelne tölük semmit.Kozma nem ismer egy nagy igazságot:mindenkinél van erösebb,még ha az egy gyermekeit egyedül nevelö nö is lesz.Nem akarok tanácsokat adni,az ilyenhez nem is lehet,ez az ember a családjával együtt menthetetlen.

    Kedvelés

  2. Visszajelzés: GERLE ÉVA KÖZLEMÉNYE AZ ÜGYRŐL | Értőn olvasunk - Útmutató Kozma Szilárd és Joó Violetta megértéséhez

  3. Visszajelzés: GERLE ÉVA KÖZLEMÉNYE AZ ÜGYRŐL | Joó Violetta - Vigyázz!

  4. Visszajelzés: GERLE ÉVA KÖZLEMÉNYE AZ ÜGYRŐL | Kozma Szilárd: Mindig van lejjebb

  5. Visszajelzés: a blogger még mindig válaszol | csak az olvassa — én szóltam

  6. Visszajelzés: akik ellopták a feminizmusomat | csak az olvassa — én szóltam

  7. Visszajelzés: nagyon fáj | csak az olvassa. én szóltam.

a kommentelés lehetőség, jóakaratú és nyitott olvasóknak

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.