akik nem tanultak a járványból

Nem hiszem, hogy különösebben spirituális értelmezés ez, nincsen a fejemben semmi tan, még közhelyek se, nem írok ilyet, hogy sors meg karma. Nem is utólag okoskodó, a vakvéletlenbe szándékosságot magyarázó elképzelés, és nem is egy véleményvezér nézeteit szajkózom.

Na, mit akarok, egy mondat: a járvány feladta a leckét az emberiségnek, és míg tragédia, veszteség egyfelől, esély volna másfelől.

Ez moralizálás! Na de milyen morál? Ettől függ, okés-e moralizálni.

Szóval rájöhettünk volna erre-arra, fontos tanulságokra abból, ami az elmúlt két évben történt. Lehetnénk ma már bölcsebbek. Megigazulhattunk volna mi. A világ szerencsésebbjei, akiknek van mozgásterük, nem halnak éhen a változástól.

De nem jöttünk rá, és nem bölcsebbek lettünk. A hangadók pont az ellenkezőjét tették. Riasztó, mi lett ebből.

 

Boldogkői Zsolt két bekezdésére reagál Hont András.

Még Hont, korábbi poszt:

…a járvány áldozatainak száma még két év alatt sem érte el a világ népességének egy ezrelékét, míg a gyermekszegénység 20 százalékkal nőtt.

Itt:

Én is utálom ezt a nagyokos megelőzésesdit és főleg a lakossági egymással-rendőrködést, az álbeszélgetéseket kamutémákról, hozzáértés nélkül, de azt megjegyzem, hogy Hont András is piacpárti, szóval az említett megtisztuláshoz vele sem vagyunk közelebb. Én arról beszélek, hogy lelkileg szebbek, fogyasztásunkban meg mértéktartók lehettünk volna. Senki nem kérdezi meg, hogy ez a sok minden, amiben élünk, amit megvettünk, amire vágytunk, amivel a gyerekeinket szórakoztattuk, ez MINEK? Mi köze ennek ahhoz, ami az életben fontos, és ami pont kirajzolódhatott mostanában, ha egy kicsit odafigyeltél? Sőt. Unatkoznak, újabbakat keresnek.

Nem a szolidaritás, a jófejség, a magunkba nézés, az ökoviselkedés, a letisztult, takarékos életvitel terjedt el. Ijesztő, ez az embertípus mit csinál, ha sok ideje van, és nem strukturálják neki. A fesztiválok, borozások, szexrandik, elmaradt koncertek, bevásárlósdi, tervezhetetlenség miatt nyafogtak, “be vagyunk zárva”. Emberi érintkezések hiányában pedig egymást csépelték a kommentekben azok, akik mással nem tudták elütni az időt. A sok feszkóból felsejlett az otthoni légkör: azt nem bírták. Ennél melóba járni is jobb. Ezek utálják a családjukat! A kommentekből és a konfliktusok színvonalából pedig az derült ki, hogy mi tudja pótolni az elveszített kapcsolódásokat. Vagyis: hogy azok milyenek lehettek.

Kell az ellenség, ha nincs, legyártják, mert a belső feszültséget az ő gyepálásával vezetik le. Nem hiszem, hogy a gyepálók most torzultak el, estek szét. Ez nekik a meglevő torzságuk, ami most nyilvánvalóbban mutatkozik meg. Dühöngtek, ostoroztak, “aggódtak” – és élvezték.

Nekem konkrétan a halálomat kívánják. Anélkül, hogy akár velük, akár mással az oltottságomról, -unkról beszélgettem volna.

Persze beszól az ember, nem adja a jogát, hogy mást gondoljon és ki is mondja, csak nem mindegy, hogy 1. képmutató módon siránkozol-e MINDEN apróságon, 2. ez az örök sopánkodás-e az élet közepe, 3. másokkal aljaskodsz-e a járványra hivatkozva, vö. (“geci leszek, de aki orosz rulettet játszik, azt nem venném fel a kórházba” hatalmaskodás. Nem eü dolgozó, csak kibic).

Annyi minden bejött az életembe, ami nem volt korábban. Az én kis titkom, hogy nagyon boldog vagyok. Az első lezárások idején kerültünk olyan nagyon közel egymáshoz. Az az ötszáz film, a sok beszélgetés, együtt főzés, a helyzetek, az erdő. És ez próbája is volt annak, ami mára lett.

Fel tudtunk nőni… ööö, hozzám. Nekem is fel kellett.

Én egyébként járványtémában leginkább hallgattam, untam is a sok önkéntes virológust, és nem akartam még többet beszólni, belehergelődni. Csak tényeket, okos elemzéseket olvastam, és gondolkodtam. Macival is többet elemeztük a dán filmeket vagy a f***s nőket, mint a járványt. Annyit tudtam, hogy nem adatom be, és ezt nem kell megmagyaráznom, magamnak sem. Így érzem helyesnek, és átlátok az ostobaságon. Nem tehetek mást, mint ezt a belső lényeget követem. Más nem teheti meg helyettem. Bármit is mond az a más, okos és jóságos is lehet, ő nem értem és a szeretteimért fogja tudni és hangoztatni az igazat, nem értem fog küzdeni, az tuti. Sem az egyén, sem a hatalom. Ez biztos. Én nem veszem be, hogy most értem aggódnak, ha (lásd lejjebb) ennyire tönkretették az egészségügyet.

Értelmes ember lecsupaszult az elmúlt két évben mint ember, meglátta a lényeget. Én is. Miken pörögtem régebben, mi minden volt fontos, és milyen sokszor alkudtam meg, meg követtem mások intencióit illemből! Az értelmes embernek eredetileg nem volt képe nyafogni azokhoz képest, akiket veszteség ért, vagy akiket nagyon korlátoztak, vagy a munkájuk miatt agyonterheltek voltak. Később meg már eszébe se jutott, mert addigra megértette a lényeget.

Elvált e két év alatt ocsú a búzától. És mégis, a netflix és facebook kaszált. Volt idő és nyugalom, mégsem az eszköztelen, elmélyült, szép öröm került előtérbe, hanem a silányság, a pótlék. A pornó (Maci: az is magányos örömszerzés!).

(Beteszem megint Tahómacit.)

Arra volt szükségük, hogy lehessen szörnyülködni, okoskodni, különlegesnek tűnni, felelősnek, racionálisnak. Avagy épp szabadnak, outlaw-nak. Lenézni másokat, önsajnáltatni, közösen borzongani, szerepelni és hatalmat megélni. Mindkét oldalon, egyébként: sok oltásellenes ismerősöm van, aki ugyanígy vagdalkozik, szidalmaz, véleményvezérkedik.

És akik kutyát vettek kijárási ürügynek, “érzelmi támogatást nyújtó állatnak“, szórakozásnak, aztán viszik vissza, unják, nem kell. Vagy pedig fogyasztási cikk, egyben emberi rangba emelt pótlék és mutogatós kontent a kutyacica is.

Pont a hisztérikusan fertőtlenítő járványstréberek, a maradj szépen otthon, vakcinairigység, felveszi az oltást, pandémia és más idegesítő, modoros, fegyelmezgető szövegek ismételgetői, a dühödt jóügy-követek, profilkép-keretezők lettek a rikácsoló banyák. És azt hiszik, szabadok és bátrak. Pedig tekintélyelvűek és hatalmaskodók.

Lehettünk volna ökóbbak mind, az egész nyugati világ visszavehetett volna, aggódtak is, meg el is szegényedtek, fellélegezhetett volna a Föld. De nem közösségi kezdeményezések lettek ebből. Nem is művészet. Nem gyakoroltak önkritikát a régi életükkel kapcsolatban. Aki megengedhette magának, ingert hajszolva rendelgetett, mintha nem lenne holnap. Nem az lett, hogy mostantól igazabbul fogunk élni, csak értelmesre költünk, hanem követelték a korlátlan nyüzsihez, önös ricsajhoz és féktelen fogyasztáshoz való jogot. (A nagy felelősködő, rendpárti újságírók amúgy mind piacpártiak.) Nem biciklizni meg paradicsomot termeszteni kezdtek, hanem hisztizni a régi tékozló, rongyrázó szokások miatt. ELVETTÉK AZ ÉLETÜNKET. Mások. A kormány. És persze az oltatlanok, akik a bűnbakok lettek.

Oltásért és fegyelmezettségért cserébe kérik vissza a régi, grandiózus fogyasztást, tülekedést, és az oltatlanok miatt nem lehet, lásd Balaványt:

Ami a dolog erkölcsi részét illeti, hát az is van neki. Él itt hatmillió ember, aki beadatta magának az oltást, vállalva a vele járó kellemetlenséget. Én is beadattam, háromszor. És hordom a maszkot, bár utálom. De

  • nem azért oltakoztunk, hogy újra karanténban kelljen rohadni hónapokat,
  • nem azért, hogy megint bezárjanak a boltok, és elő legyen írva, hogy hányra érjünk haza,
  • és nem azért, hogy egy ország gazdasága bénuljon meg ismét, ezúttal épp a gejzírszerű áremelkedések közepette,

hanem azért, mert szeretnénk újra normálisan élni.

 

https://24.hu/belfold/2021/11/21/kotelezo-vedooltas-koronavirus-velemeny/

Ezek karácsonyon is ezt értik. Nem havas faházat, éjféli misét vagy cipősdoboz-akciót, hanem tülekedést. “Ne álljon le a gazdagság.” Mások megélhetése meg a GDP csalárdul a fügefalevél, mögötte ótvaros a bré. Híg találkozásokat követelnek vissza, ők jók voltak, nekik jár, az “élet” nem állhat le!

De nekik is megmutatta a valóságot ez a helyzet. Az derült ki, hogy nem tudnak mit kezdeni magukkal, durván szétcsúsztak, és ez mára ördögi kör.

Életük központi helyszínévé váltak azok az oldalak, ahol félidegenekkel vagy ismeretlenekkel fecsegnek, gyalázkodnak, tömörülnek pl. oltás-vakhit mentén. Az értelmiség ugyanúgy. Riasztó látni, egy-egy régi, okos hang mennyire nincs humoránál.

Én nem tudom, mit lehet tenni. Nem célom van, hanem nem lehet hallgatni. Kassák is így mondja.

Idézek még egyet, és búcsúzom. A magam részéről igazabbul akarok élni a réginél.

Gyomorforgató és alapjaiban hazug és ellentmondásos az oltatlanok (és általában a “kisember”) felelősségéről papolni (és az embereket arra idomítani, hogy egymás rendőrei legyenek) annak, aki hatalom és pénz birtokában sem tett soha semmit azért, hogy olyan megbecsülést kapjon az egészségügy, amilyet megérdemel, hogy ne rohadjanak le, maradjanak forrás nélkül és egy járványhelyzetben az összeomlás szélén a kórházak, és globálisan ne írja felül az üzleti érdek az életmentést

Azt nem lehetne, hogy mindenki szépen megteszi, amit kell egy cseppfertőzéssel terjedő, járványos betegség megállítása érdekében, és minden forradalmi hevületet meg rendszerkritikát átcsatornázunk az igazi nagy gazemberségek, a korrupció és a kizsákmányolás, a gyengékkel szembeni kegyetlenség, az atomfegyverek meg a klímakatasztrófa elleni fellépésbe? És nem a maszk vagy az oltatlanok ellen uszulunk (ki-ki ízlése szerint), hanem mondjuk a rendszer ellen?

https://www.facebook.com/nikoletta.nagy.108/posts/10227607735087098

Maholnap kap mindenki jelszót, csak lakást reparálunk, a Mikulásnak segítek és L. is húszéves lesz, ímhol, sütőtökön!

(was???)

60 thoughts on “akik nem tanultak a járványból

  1. Amit nézek, újabban naponta: a halálozások, életkorok, alapbetegségek. Nem lehet nem látni az összefüggéseket, és nem belegondolni, hogy miért, járvány nélkül meddig éltek volna? A fiatalabbak meg szinte MIND kórosan elhízottak, persze Svédországban ők se biztos, hogy mind meghalnának.

    Kedvelés

  2. https://24.hu/belfold/2021/11/30/vedettsegi-igazolvany-vakcina-kotelezo-oltas-velemeny/

    Ha nem lesz kötelező oltás, akkor amíg a járvány le nem cseng, védettségi igazolvány nélkül ne lehessen belépni semmilyen zárt térbe, ahol mások is tartózkodnak. Vagyis ne lehessen bejárni munkahelyre, ne lehessen bemenni plázába, kis- és nagyboltba, étterembe, kocsmába, moziba, színházba, uszodába, sehova – sőt, ne lehessen felszállni a tömegközlekedési eszközökre sem.

    élvezi dr. Balavány miniszter
    negyven kiló túlsúllyal

    Kedvelés

  3. Mostanra a kétszer oltott ismerőseim, kollégáim szép sorban mind elkapták a vírust, otthon hőmérőznek, fejük fáj, köhögnek. Mert sok emberrel vagyunk egy épületben, ez van. Szerintem amióta lehet tudni, hogy kb 6 hónap alatt a védettség konvergál a nulla felé, nincs értelme oltottakról és oltatlanokról beszélni. Tavasszal együtt kocogtam egy Gődény-olvasó anyukával, aki azt mondta, lassan már olyan, mintha az oltatlanok sárga csillagot kapnának. MIVAN?????? Majdnem elbotlottam a saját bokámban. Az a kollégám, aki mindig hangosan az egyén szabadságáért harcol, múltkor benyögte, hogy nem érti, miért nem kötelező nemzeti szinten az oltás. Itt mindenki hülye?

    Kedvelik 1 személy

  4. Pártos Balázs és Dobson Szabolcs hivatalos oldalát követem, ebben a témában nekem csak ők a hitelesek, illetve a who dashboardra nézek néha rá.
    Háromszor oltott vagyok

    Kedvelés

    • Azt látom, hogy sok a grafikon, be van lőve a sérója, középkorú nők kedvence, és kommentelő Hont András nevét nem meri kiírni, de basztatja.
      TE mit gondolsz? Miért tolod rá a hitelesség felelősségét? Ez hitkérdés? :O

      Kedvelés

      • nem hitkérdés, ezért tartom fontosnak Balázs fb-s tevékenységét. Mivel az országban semmilyen adat nincs arról, hogy hogyan áll a fertőzöttség, oltottság, kórházi ágyak terhelése. Ő abból a minimális hozzáférhető adatból próbál a lehető legpontosabban prognosztizálni. egy vírustérképet és a jövőbeni terjedését, lefolyását majd lecsengését a vírusnak kimutatni. A sérója nem érdekel, rá sem néztem a profilképére

        Kedvelés

    • ÉPÜLETENERGETIKUS :DDDD
      “Úgy gondolja, az emberek 90-95 százaléka el fogja kapni a delta variánst, és körülbelül 0,2-0,4 százalék, vagyis 20-30 ezer ember meg fog halni a vírus következtében, az elhunytak 80-90 százalékát pedig oltatlanok fogják kitenni.”
      https://168.hu/itthon/partos-balazs-virusszakerto-koronavirus-facebook-219081
      Ez nem jött be: omikron van, lesz, sehol nincs ennyi halott(eddig a negyedik hullámban egy kicsit több, mint 5000) , lefele megy minden görbe vagy egy hete. De Pártos Balázs még reménykedik, és erre van vevő, mert akkor ő az alapos, okos, hogy rettegett, “tájékozódott” és oltatott.
      Frankó, hogy a minőségi sajtó asszisztál ahhoz, hogy ő szakértő, és a modelljei (amelyeket akkor sem igazolt semmi, amikor ezt nyilatkozta), komolyan vehetők.

      Továbbra sem tudjuk, mennyi az oltatlan a halottak közt, nem véletlenül nem közlik. Illetve hogy az ő halálukban milyen más faktorok vannak. A legelesettebb és semmilyen módon nem védett tömeg már meghalt a harmadik hullámra.

      G. tegnapelőtt házi okosként azt nézte meg, hogy az olyan országokban, ahol magas az oltottság, mi a különbség a jelen és az előző (vakcina nélküli) hullám számai között, és van különbség. De nem lenne képe belőtt hajjal, bájgúnárként ezt szakértelemként előadni és lájkokat gyűjteni.

      Kedvelés

    • Mindenki látja a haját, kiveri a szemét az embernek, és a népszerűsége háromnegyede a bájgúnárkodás. VÍRUSSZAKÉRTŐnek titulálja a 168 Óra linkje…
      “a Facebookon azzal vált ismertté, hogy mindenki számára hozzáférhető adatokból statisztikai görbéket rajzolt fel” :DDDDD Én nyuszikat szoktam!
      “két nemzetközi mutató (CFR és OCC) hányadosából számolta ki”
      Soha senki nem használja ezt a modellt sehol, ő találta ki, hogy deriválja az intenzitást kétféle adatból, nem is jelent semmit. A 168 Óra “cikke” nem oldja fel a rövidítést, ez nem véletlen, így tudoméányosabb, én megteszem:

      An OCC is someone who creates original content, typically on the World Wide Web.

      Cost and freight (CFR) is a trade term that requires the seller to transport goods by sea to a required port.

      Már korrigált 3-án, a múltkor, november közepén a 168 Órában még májustól van a negyedik hullám, és lesz 20-30 ezer halott, most már októbertől (?), és a nagy tépelődő tudós hangján:
      “Kicsi felkanyarodás, de nem tart olyan sokáig (december végén már nem felfelé megy), viszont egyelőre nem is jön le. Szóval stagnálás egy hétig, kicsit fel, stagnálás, és aztán le. Mikor? December 20. körül jön már le, december 15. és 20. között indul meg.”
      “Jó már biztosan nem lesz, ez garantáltan több mint 10 ezer, szerintem több mint 15 ezer halott. Sőt, annál is több, de ezt majd máskor. Jövő héten megnézem az adatokat, hogy merre mennek, és vajon mennyi.
      .
      Sok.
      .
      Túl sok.
      .
      Feleslegesen.”
      IMÁDJÁK ezt. Zabálják. Mert így ők, a követők az okosak, fontosak, hősök. Tízezreknek megy szét a lelkük, kedélyük attól, hogy ebben a rettegésben élnek. Ennek tetejébe a lezárás, bizonytalanság.
      Kis járulékos haszon, hogy lehet fölényeskedni az “antivaxxerekkel”, kb. a harmadik birodalom hangján. Kipécéznek egy csoportot, kitalálják, hogy azok mit csinálnak, miért, ők a kártékonyak, és csendben, “intelligensen” vagy nyíltan gyűlölik őket…
      Az a baj, hogy aki ezt komolyan veszi, azt mással is meg lehet vezetni. A 168 Óra biztosan nem veszi komolyan, nekik csak KELL az ilyen hang, a “szakértő”.

      Kedvelik 1 személy

      • “Ha én lennék a világcsászár, akkor most még nem oltana a világ, csak jövőre. Akkor le lett volna zárva minden kontinens ilyen görgő módon, 2-2- hónapokra, mint Vuhan meg Ausztrália. Lenne akkor járvány? Igen, de picike. Kéne akkor oltás? Igen, de még ráérne. ”

        Ha másból nem, ebből kiderül, milyen színvonalon gondolkodik a “vírusszakértő”, aki “a Facebookon lett híres”.
        Hogy lehet valaki ennyire hatalmaskodó, nárcisztikus és ostoba?
        És értelmes emberek ocsút a búzától, okos érvet, valódi tudást a hatalmaskodó, szimpátiaszerző riogatástól hogy nem képesek megkülönböztetni?
        “idő viszont nincs, mert halomra hullanak el az emberek” ??? Akik idén meghaltak, gyakorlatilag ugyanannyi idősek, mint ahány évesen a magyar ember meghal, a szokásos betegségek is ugyanazok, amelyek a halálokok. Cecília szerint a COVID halottak 3 százaléka (!) hal bele a vírusba, tavaly az összhalálozás még kevesebb is volt! Az év első felében ezt hangoztatták: nálunk kevés a halott, most meg kell a sok halott a médiának, hogy a tömegek oltassanak…
        Valld be, hogy a grafikonból egy kukkot sem értesz, nem is nézed meg, és annak sem néztél utána, honnan veszi és pontosan írja-e be az adatait, csak olyan szépek az ábrák… TUDOMÁNYOSAK.

        halálozás, többlethalálozás, jelentős részük bármi miatt kórházba kerülve vagy idősotthonban kapta el a kórt:

        https://444.hu/covid-2

        Kedvelés

  5. Én kétszer vagyok oltva, és a harmadikat egyelőre nem akarom beadatni. Azt látom, hogy az oltás nem azt hozta amit elvártunk tőle. Nagyon sok a tévedés és ellentmondás ebben az ügyben. És minél több ilyen van, annál jobban nyomatja a politika a kötelező oltást és a saját felelősségét nem akarja vállalni. Egy német sztárvirológus már merte azt mondani, hogy a járványt nem az oltatlanok okozzák, és hogy az igazi védekezés nem a felkarban kezdődik, hanem a torokban. Hosszabb távon muszáj lesz mindenkinek természetes védettséget szereznie ellene, tehát megfertőződni, többször is, hogy aztán a saját szervezet alakítsa ki a védekezést.

    Kedvelik 1 személy

    • Az a német sztárvirológus mégis a kényszeroltást támogatja. És ma megkapta Németország az elmebeteg Lauterbachot, aki kb. az egész corona alatt katasztrófát vizionált, eü miniszternek. Senki nem mer Németországban ellent mondani a hivatalis narratívának, az embereket pedig egymásra uszítják. Aki ellent mond azt pedig megsemmisítik – nem fizikálisan, de lejáratják őket teljesen. Ma “sétálni” voltam a kisvárosunkban, mert ugye tüntetni, gyülekezni nem lehet. Kb. 300-an voltunk, a rendőrségtől pedig 100-an kísértek minket rohamruhában! Ez a csodálatos Németország. Azt, hogy oltatlan vagyok titkolnom kell, különben lealáznak, lehülyéznek, antiszociálisnak bélyegeznek.

      Kedvelés

    • komment
      Ezt nem hiszem el, már megint elcseszed pár rettegő napját. Olyan jó ebbe így belefeledkezni, hiszen semmi nem történik velük, amit el tudnának mesélni az unokáinak, de ez a sztori, hogy ők éltek a Nagy Világjárvány alatt… Mesélj még nagyi, azt meséld, mikor a hullákat kamionon vitték, és mikor a Nyunyó néni bezárt mindenkit!


      Igen, ezt az emberek akarják, mert itt most mindenki hős lehet, ha rászól valakire, akinek kilátszik az orra…

      Kedvelik 1 személy

  6. Megnéztem a másik csókát, Dobson Szabolcsot. Még agresszívabban hatalmaskodó, indulatos, fölényes. Szakmája: multinál gyógyszerész…
    Lehet vele szörnyülködni, borzongani.
    Nektek ez KELL… eltelik vele az élet, jobb impulzusok híján.

    Kedvelés

    • “Teljesen igazságos, hogy azok az oltásellenes hülyék, akik mindezt nem képesek megérteni, fizessenek többlet egészsgügyi hozzájárulást a társadalom- és életellenes viselkedésükért.
      Nem érv, hogy oltottak is megbetegedhetnek.”

      Ha nem történik semmi az olvasó érzelmi, szellemi életében, ez is megteszi!
      Ki nem lát át ezen?

      Kedvelés

    • De oké: nem ez a szakmánk, nagy hévvel komoly portálokon is okoskodik, grafikon, nem értjük, “biztos ő érti”. Viszont hogy a hatalmaskodó, háborús, az antiszemita uszításra hasonlító hangvétel nem red flag, ezt nem értem, nagyon meg vagyok döbbenve, és eddig én oltás-apatikus voltam az ő kategóriái szerint, de ettől ellenes lettem.

      Kedvelés

  7. Hogyan bíznánk ezek után úgy általában a random eü-s dolgozóban, vagy drukkolnánk, hogy fizetésemelés, társadalmi elismerés, jótékony akciók, ha EKKORA hatalmaskodó rohadékok vannak köztük? Ezt elbasztátok. Tömegek tudják rólatok, mi mozgat titeket.

    Kedvelés

  8. itt Európa boldogabbik felén és Magyarországon is az antivaxerek és a vaxerek részéről megy a fölényeskedés és személyeskedés, úgymond megosztottak lettünk na. Ez engem nem érdekel, az sem más beoltatja-e magát. Számomra az a fontos, hogy a családom és én a lehetőségekhez képest (választás két rossz közül) védve legyek. Nem tudok másra hagyatkozni mint a többiek, olvasok, próbálom a hisztériát kikerülni és az itteni osztrák, német és otthoni magyar hírek, információk sűrűjéből kiszűrni azt ami fontos és hitelesnek tűnik. Amellett, hogy egészségen élek, sport, ketogén, nem vagyok túlsúlyos még mindig nagy félelem van bennem, na nem a lélegeztetőgéptől hanem a posztcovidtól ami hosszútávú akár életre szóló károsodást képes okozni. Mérlegeltem, mint ahogy mindenki teszi és nekem az oltással megnyugtatóbb ezt az időszakot átvészelni.

    Kedvelés

    • Nincs ilyen, hogy antivaxer-vaxer ellentét, ez mesterségesen van hergelve az egész fejlett világban, és aki elhitte, beállt drukkolni meg agitálni, szörnyülködni, az gondolkodjon el rajta, hogy ki-mi, milyen hatás vitte ebbe bele, miért van erre a rajongásra és utálkozásra, önhelyesség-érzésre szüksége. Az emberek egy része gyanakszik és kivár, nem veszi be a “tudományos” híreket, okkal: nem sok alapja van, hogy bízzon rendszerben, vagy azért, mert gyakorlatilag kötelező az oltás, nagy a nyomás (itt jegyzem meg: nekem nagy luxus, hogy úgy élhetek, hogy semmilyen hátrány nem ért még, amiért nem mentem bele az első-második-ötödik oltásba, a család stb. sem basztat), de alá kell írnod, hogy önként adatod be, tolják rád a felelősséget, mert fingjuk nincs, mi lesz ebből hosszú távon. Vagy azért gyanakszanak, mert annyira nyomják központilag meg a közösségi médiában az oltást, járványrettegést, hogy abból világos: ha engedelmeskedsz, majd valakinél cseng a gazdagsági vagy politikai kassza. Nem szeretnének használva lenni, és az oltásra nemet mondani még egy talpalatnyi szabadság. Az összeesküvéselmélet vádja, a lebutázás meg a majd-ha-szederjes-arccal-kapkod-levegőért varjúszöveg kohéziót képez a járványstréberek között. Akinek ennyi elég a boldogsághoz, közösségérzethez, nézzen magába. Amúgy a rettegés meg a “morális pózolás oltással” c. műsor azoknak kell (és amúgy te nem ilyen vagy, ezért sem értem), akik érzik, hogy sok éven át nagyon, nagyon rosszul bántak a testükkel (Balavány, fórumos hörgők), és most az oltásra teszik fel az egészségüket, és reménykednek, hogy majd az szív, aki nem hazardírozott így az egészségével. Így lesz igazuk. Ők a legharsányabbak, és olyan lakásokból-testekből-életmódokból ordibálnak, hogy az sírnivaló, lásd a macskák az íróasztalon tíz cigisdoboz és öt éve takarítatlan asztal c. műalkotást. AZért ordibálnak, mer t félnek, joggal, és mert a saját életük, jóllétük fölött nincsen kontrolljuk. Lusták, gyengék és az egészségüket el is baszták, végleg. Valóban belehalnának (leginkább a sok évtized alatt összeszedett betegségeikbe).
      Szerintem ez védhetetlen és nagyon, nagyon ciki. Mások fölött vészmadárkodni, ellenségeskedni is.
      Ez pótlék, álcselekvés, és méltatlan. Mint nekik az egész életük. Közben a lakosság jelentős része, talán többsége természetes módon immúnis, nem kapja el van meg sem érzi, hiába reménykedik a belőtt sérójú figura, hogy mindenki megfertőződik. Vajon ő majd elismeri, hogy nem lett igaza?
      Örülök, hogy ennyi minden a javadra vált a blogos életmódtartalmakból, látom a facebookon is, és mindig mosolygok a deklarációk láttán, de elég vicces kombináció ez Pártos Balázzsal és a militáns módon gyűlölködő Dobson Szabolccsal. Az általad hiteles nem tartott oldalakon ravaszul “tudományba” csomagolt uszítás megy. Egyikük nem ért hozzá.

      Kedvelés

      • A tolják rád a felelősséget részhez ennyit tennék hozzá:
        https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/qanda_20_1662

        “A termékfelelősségre vonatkozó uniós szabályokkal összhangban a felelősség továbbra is az adott vállalatot terheli. Az oltóanyag-fejlesztés szokatlanul rövid időtartama miatt a gyártók által vállalt potenciális kockázatok ellensúlyozása érdekében azonban az előzetes piaci kötelezettségvállalások előírják a tagállamok számára, hogy az abban meghatározott bizonyos feltételek mellett kártalanítsák a gyártókat az esetleges felelősségvállalásokért.

        A Bizottság az oltóanyag-stratégia végrehajtása során mindvégig egyértelművé tette, hogy nem hajlandó kompromisszumokat kötni a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó hatályos szabályok alkalmazásával kapcsolatban. Ez az elv változatlanul érvényes minden olyan kártalanítási záradékra, amelyről a Bizottság tárgyal.

        Következésképpen a felelősségvállalásra és a kártalanításra vonatkozó rendelkezések semmilyen módon nem változtatják meg a vállalatokra háruló azon, szabályozásból eredő terhet, hogy bizonyítsák termékeik biztonságosságát és hatékonyságát. Minden forgalomba hozott oltóanyagnak meg kell felelnie a szükséges biztonsági követelményeknek, és az uniós forgalombahozatali engedélyezési eljárás részeként át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség által végzett független tudományos értékelésen.

        Az EU és a tagállamok továbbra is megtesznek minden szükséges intézkedést a polgárok védelme érdekében, és biztosítják, hogy:

        az oltóanyag jóváhagyása előtt sor kerüljön szigorú, független (minőségre, biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó) tudományos értékelésre,
        a polgárok jogai továbbra is teljes körű védelmet élvezzenek,
        a tagállamok készen álljanak pénzügyi fedezetet nyújtani a gyógyszercégek által vállalt bizonyos kockázatokra annak érdekében, hogy az uniós polgárok számára ténylegesen rendelkezésre álljanak oltóanyagok, és így biztosítható legyen a népegészség-védelem.”

        És a gyűlölködés: én majdnem csak olyan ismerőst látok, aki gúnyolódó mémeket oszt meg az oltottakról. Másik oldalról csak olyan mémre emlékszek, hogy egy vakcina kevesebb összetevős, mint az a sok gyógyszer, amit az intenzíven adnak. Mondjuk azt értem is, hogy a szabályozások egyre szigorúbbak, jobban érintik az oltatlanokat, ezért hevesebben reagálnak. De ez nyilván az én buborékom, nem statisztika. A jobban tudás és az erkölcsi felsőbbrendűség mindkét oldalon ugyanolyan, közösséget alkot és lájkolgatják egymást.

        Abban azért mindenki egyetért, hogy jó lenne ha minél hamarabb vége lenne az egésznek, az átpolitizálást abba kéne hagyni (pl. mi az, hogy pl. szputnyikkal, sinopharmmal oltott sem utazhat? oltottakat nem kell tesztelni kórházba lépéskor?), és még több adatot kellene közzétenni a járványról.

        Kedvelik 1 személy

      • Köszi, ezek fontos adalékok. Mégis aláíratják mindenkivel, hogy önként kéri és vállalja a kvázi kötelező, munkáltató által előírt oltást, és tud a kockázatról. Hogy öt vagy húsz évvel később lehet majd perelni, az nem valami nagy különbség.

        Nem vagyok kapcsolatban az oltatlan buborékkal semmilyen módon, nem követtem őket, a napi hírekben róluk szóló, tőlük borzadó részletek kivételével. Még Szendit sem. Hont András vonatkozó posztjait pedig két hete figyelem. Nem tetszik a maszk ellen hörgés, elméletek, paranoia és a rágógumijelleg az oltásellenesek oldalán se (de nem azért, mert mást gondolnék, hanem mert – és szerintem ez nagyon fontos intellektuális képesség volna – nekem megy a “nem tudjuk, nem tudhatjuk, pontosan mi van, mi lesz, mit titkolnak el” beismerése. Valami fogalmam van legalábbis a dolgok összetettségéről és kisember-voltomról, annál jobban röhögök a nagy magabiztosakon, akik pl. angolul sem tudnak. Pont ez taszít az oltásstréberekben, hogy olyan tévedhetetlennek, fensőbbrendűmnek hiszik magukat, nyilván azért, mert az érveik nem elég erősek, átlátszó ez nagyon. Meg aki a Dobson stb-re bízza, úristen. Nekem csak sejtéseim, gyanúim vannak, válaszaim nincsenek, nem tanultam ilyesmit, nem értek hozzá, utálom ezeket a szakszavakat is. Nem adok tanácsot a fiamnak sem, és nem bánom, ha nem is kér. ITT KIEGÉSZÍTEM, MERT MERÜLT LE A GÉP, SIETTEM Én tényleg hiszek abban, hogy az értelmesebbek el tudják dönteni, mi a jó nekik, és jól döntenek, elférünk a véleményeinkkel egymás mellett, és nem kell egymást se pátyolgatni, se baszogatni, nem hiszem el, hogy komolyan “az öregek” érdekelnek bárkit. Azok esetében pedig, akik erre a döntésre alkalmatlanok, vagy agresszívak, közönyt érzek, és egy kicsit sajnálom őket, mert mindannyian küzdenek a testükkel, a félelmeikkel, illetve idősebbek és betegebbek nálam. Magamat oltás-apatikusnak vagy -szkeptikusnak mondanám. Nem állítom, és nem is sugallom, hogy az oltottak és az oltások mind mellékhatásokat szenvednek, meghalnak, oltásukkal mutációkat okoznak, és azt sem, hogy DE én biztosan nem leszek súlyos beteg, mert ezt nem gondolom, noha a kockázatom alacsony (alapbetegségek stb.) – e viszont tuti. Viszont nincsenek ilyen emberek a környezetemben, én egyedül jutottam erre az álláspontra, csak egyszer röhögtem ki finoman valakit, aki mindenféle gyógyszereket tukmált meg felelősködött feltett mutatóujjal, hátsó szándékkal a szabadság és életszag, úszás, szerelem rovására. (Ha a szerelmem rá hallgat, nekem az szakítási ok lett volna, de fel se merült.) Együttműködő vagyok, nem kiabálok maszk, lezárás, karantén ellen, még a saját költségű tesztelés ellen sem, nem osztok meg és főleg nem kreálok elméleteket, DE most (egyelőre) nem oltatok. Illetve az én szavam azért nem ér annyit, mert nincs akkora ára, én a szerencsés helyzetemben tehetem ezt meg (távol vagyok mindentől, otthon tudok maradni, ritkán lakott területen élek, nagyon jó az immunrendszerem és általános eü állapotom, nincs kapcsolatom idős, elesett emberekkel, tudok informálódni két nyelven, nem félek, nem vagyok külső kontrollos, forgatásokon nagyon szigorúak, szarrá tesztelnek és mindent betartatnak velünk, senki se beteg a közelemben stb.) Van oltatlan tanár ismerősöm, januárban feláll, én ezt nem tenném, hacsak nem volna jelentős tőkejövedelmem vagy eltartóm.

        Kedvelés

      • Én nem győzködök senkit, annak nincs nagyon értelme. A nyájimmunitás elérése is többféleképp lehetséges. Szendi oltatott közben.

        Kedvelés

      • “Az emberek egy része kivár, nem veszi be a “tudományos” híreket…”
        ‘Intellektuális képesség annak beismerése, hogy nem tudjuk pontosan, mi zajlik.’
        Igyekeztem értőn olvasni: talán nem járványstrébereztél le mindenkit, aki hasonló intellektuális erőfeszítései végén mégis másképp döntött mondjuk az oltásról. Munkám miatt rendszeresen kell nagyon illedelmesen reagálnom mindkét oldal (ha van ilyen) “érveire”, és bevallom, néha mostanság kezdem elveszteni a türelmem. De akkor is csak a gyomorfekélyemet hízlalom vele, befelé.
        Egészen izgalmasnak tartom viszont, hogy korábbi járványok akár 150-300 éves dokumentumai hasonló emberi reakciókat örökítenek meg. A narratíva nem sokat változott, csak díszlet meg a jelmez. Ezen az ösztönös emberi reagáláson tűnődöm én sokat: vajon ezek a mintázatok azt jelentik-e, hogy a történelem során valóban sátáni csoportok (járványstréberek pl.) gyakoroltak nyomást szegény többiekre, vagy az ösztönös reakció ezekre a helyzetekre teremti újra és újra meg ugyanazokat a narratívákat.

        Kedvelés

      • “talán nem járványstrébereztél le mindenkit, aki hasonló intellektuális erőfeszítései végén mégis másképp döntött mondjuk az oltásról.”
        És ha így volna, akkor mi van? Nem mindegy neked, TE HELYESEN DÖNTÖTTÉL.
        Sokszor éreztem azok indulatát, akik itt jöttek rá, hogy átverték őket, jógatanfolyamtól margarinon át a párterápiáig akárki.
        Szerintem ők bedőltek a riogatásnak, és ugyanúgy nem tudják, mi van.
        Saját döntés, hogy idekattintasz, és elolvasod az esetenként sarkos véleményem. Már megszokhattad volna.
        A rendpártiság, engedelmesség és az üzleti érdek nagy nyomás, igen.
        Nem mondtam, hogy sátániak azok, akik nyomják kifele a saját döntésüket normaként. Csak ostobák és önigazolnak. Többnyire jószándékú ostobák.

        Dühöngeni, feszkózni, örömbe, külön útba belekárogni ne gyertek. Kösz.

        Kedvelés

      • “Intellektuális képesség annak beismerése, hogy nem tudjuk pontosan, mi zajlik” Mit nem értesz ezen a mondaton? Nem én vagyok itt a gőgös, hanem a magabiztos oltáskapacitáló jajveszékelő fontoskodók, akik közben láncdohányosok és tízféle gyógyszert szednek.

        Őszintén szólva keveseken látom, hogy bármilyen erőfeszítést tettek volna. Úgy általában ijesztően nem gondolkodnak, felületesek, az értelmiség is. És sok a torzítás, pl. ha valaki mindenáron azt akarja magyarázgatni, hogy ő nem tehet a szerzett állapotáról, betegségeiről. Ezért oly gyakori a trendek, divatos megmondók követése, nekik engedik át a kontrollt, és saját élet, döntés, örömök híján a mindmeghalunk-énbezzegfelelősenviselkedem-ezttűzönvízenátigazolom móka. Elég vicces.

        Kedvelés

      • amúgy a második felét nem értem. milyen dokumentumok, mik ezek? történészek tudnák megmondani. tök más a felvilágosodás előtti és utáni járvány is, a tudomány és a média szerepe pedig a spanyolnáthához képest ma is. én ösztönösnek az ilyesmit nem gondolom, de ez szóhasználati kérdés.

        miért veszíted el a türelmedet, kik mondják neked ezeket?

        Kedvelés

      • Huhh, ennyire félreérthető lettem volna? Bocsánat, semmibe nem akartam belekárogni, még csak egy ” másik tábort” sem képviselni (marhaság). Az idézett mondataidat értem, hogyne érteném, épphogy ezt próbáltam jelezni (nem sikerült :)) Csak a dobozra kérdeztem volna rá, de utóbb részletesen kifejtetted, köszönöm 🙂 Nem olyan eretnekség sztem, hogy gondolkodom, és másféle döntésre (nem igazságra vagy dogmára) lelek. Nem tartom magam amúgy járványstrébernek, mivel nem vitázom, és hogy helyesen cselekedtem-e? 🙂 csupa nagybetűvel? Honnan tudjam? Várok, figyelek és remélek.
        A türelmet olyan kontextusban hoztam szóba, hogy – mivel kikerülhetetlen számomra a napi szintű találkozás ezekkel a véleményekkel, sokszor igen agresszív, címkéző és ellentmondást nem tűrő formában – szeretném a végét látni (ki nem?). Te is említetted itt, hogy megférnek itt egymás mellett ezek a dolgok, tényleg bocsi, ha megsértettelek vmivel, főleg mivel a hozzászólásom második felét érdekesebb vitatémának tartom.

        Kedvelik 1 személy

      • Oké, és kösz, hogy leírtad.

        Tele van agresszív járványdrukkerek aljaskodó kommentjeivel a lomtár. Nem igaz, hogy ennyit finoman nem lehet megjegyezni, ami a posztban van.

        Leírtam a véleményem, az értelmezés az olvasó dolga.

        Kedvelés

      • Rotbaroness: csak a zárójeles felvetéseidhez kiegészítés: az egy magyar abszurdum, hogy az oltottakat nem tesztelik, meg hogy abszolút minimalizáljk a teszelést kezdettől fogva (a struccpolitika elvét követve), a teszetlés hiánya miatt lehet annyit kavarni, hazudozni, zavarosban halászni, pro és kontra pánikot kelteni.
        A Sinopharmmal,Szputnyikkal lehet utazni, csak kell negatív teszt is…. És pont az idézett bizottsági szöveg alapján nem adható ki rájuk az uniós szitnen egységes Covid-igazolvány – tudtommal a kínaiak nem is kértek uniós engedélyt az oltásaikra, tudják enélkül is elég nagy piacon terjeszteni Európán kívül (ráadásul Magyarország logisztikai okokból meg krízishelyzet miatt tavaly télen olyan korosztálynak osztogatta, amelyre még a kínaiak se tesztelték a hatékonyságát), az oroszok meg kértek elvileg, de nem nyújtották be hozzá a kellő dokumentációt. https://www.ema.europa.eu/en/news/clarification-sputnik-v-vaccine-eu-approval-process A Szputnyikkal pl. az a gond, amire valami szlovák szállítmány ellenőrzésekor is fény derült, ha jól emlékszem, hogy nem garantáltan egységes az összetétele. https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/slovak-president-backs-scientists-russia-said-damaged-sputnik-vs-reputation/

        Kedvelés

      • Ez mind sejthető, de attól még politikai döntés az, hogy hol engedélyeztetik az oltást, nem szakmai. (lehetne felelősséget vállalni, jó minőséget gyártani, nem?) A tesztelős utazás pedig a gyakorlatban korlátozás, ráadásul nem is logikus, hiszen pl. pfizerrel is lehetsz terjesztő. És nem, nem több korlátozás lenne a megoldás szerintem.

        Kedvelés

  9. Én igazából már nagyon unom ezt a vírustémát, követem a lakóhelyem szerinti aktuális szabályokat (jóval logikusabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint a magyar vagy a német szabályok, mert kicsi az ország és sok a nyilvános adat), de nem tud igazán izgatni a téma. Ha kapok meghívót boosterre, elmegyek, hogy beadják, de nem fogok tülekedni érte, meg nem is fogok vitatkozni emberekkel, hogy miért “oltakoznak”, miért nem “oltakoznak”. Eléggé elkeserít a magyar médiát nézve, hogyMagyarországon az átlátható adatok és tájékoztatás hiánya meg a szándékos manipuláció miatt ennyire polarizálódik a közvélemény oltás-nemoltás témában. Az oltás csak EGY eszköz a kockázatcsökkentés terén, a hagyományos eszközök is jól működnek az egyén szintjén (kontaktminimalizálás, maszk, kontaktkövetés, tesztelés, stresszcsökkentés, immunrendszer erősítése), meg egyre többet lehet tudni a betegség kezeléséről is, több gyógyszer, gyógymód elérhető már vagy hamarosan az lesz. Magyarországon a diszfunkcionális közigazgatás és politikai döntéshozatal, a régóta alulfinanszírozott, lezüllesztett egészségügy és a lakosság rossz eü. állapota és a minden szempontból túlstresszelt gazdasági-társadalmi-emberi viszonyok együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy ennyire rosszak nemzetközi összehasonlításban az adatok.
    Magyar Facebook-oldalak közül sztem a Koronás mesék csinál pl. jó ismeretterjesztést, egy immonológiai doktorival rendelkező gyakorló orvos írja, nem túl gyakran posztol és nem politizál.

    Kedvelés

      • A vitamin, gyógynövény nem gyógyszer, Szendi nem az összes gyógyszert ostorozza, hanem pl. a sztatint meg az SSRI-t. Az alternatív orvoslás egyik fő eszköze a tápkiegészítő, fórumai pedig annak fejében biztosítanak ingyenes tartalmat, hogy valami hasznuk nekik is lesz. További reklamációk a kapitalizmusnál tehetők.

        De igazad van, én ettől undorodom és ezért nem tettem a dolgaimat termékké, nem szövetkeztem céggel előnyös ajánlatra sem.

        Kedvelés

      • A sztatinnak meg a pszichotróp szerekkel kapcsolatban fontos, amit közvetít. Az ilyen vitaminos-tápkieges hirdetésekkel nekem az is a bajom, hogy egy csomószor olyan vitaminokat, kiegészítőket adnak el jókora árréssel, misztikus körítéssel, amiket fillérekből állítanak elő és a patikában receptre vagy a DM-ben jóval olcsóbban meg lehet venni, meg nem is biztos, hogy szükség van rá, vagynem annyira… Azért az alternatív orvoslásban is rengeteg a kókler, és könnyebb csodaszerként megveteni valakivel valamit, ami csak egy kis extra az egészségmegőrzésben, mint a nem megvehető-eladható dolgokra összpontosítani (életmód, étrend, mozgás, pihenés, stresszkezelés, nem megbetegítő munka és kapcsolatok …)

        Kedvelik 1 személy

  10. Kétgyermekesanyuka posztjáboz. Nem kellett volna a Facebookon terjedő hülye levelet szétküldeni a diákoknak. Ez nem is kérdés nekem.
    Másrészt: a könnyekig felháborodás, a kommentekben felvázolt halálmódok a tanárnak, az oltottak alacsony intelligenciával rendelkezőnek titulálása, a tévedhetetlenség érzés, hogy az utolsó falusi műkörmös is ismeri az állítólagos Deep State működési mechanizmusait, mindez mit segít? 500 valahány ember odaírt – egyesek futószőnyeg hosszú kommentekkel? Ez volt a posztoló célja? Miért nem jelentette a vezetésnél? Szülői munkaközösség?
    Másrészt a gyerekek valóban ennyivel traumatizálhatók? Gimnazisták? Unalomból 10 éves kortól kütyüt nyomkodók, 12 évesen durva erőszakot és pornót nézők iskolába becsempészett telefonon. Anyuval- apuval Squid Game -t, híradót néző ötödikesek. Órákig unalomból Facebook -ot görgetők, minden szart megnyitók, szülő által kontroll nélkül netezők. De most a valóságtól kiborulnak. Az online oktatástól öngyilkosok lesznek. Egy hülye poszt miatt még anyu is sír. Gyerekkinzás.
    Micsoda álszent szar az egész, minden oldalról, keresztül és kasul.

    Kedvelik 3 ember

    • Ez a videó agresszív és manipulatív, a felolvasó ezt tette szóvá: egy propaganda szolgálatában hatásvadászkodik az önjelölt terjesztő. Ez nem a valóság, hanem egy olyan korosztály tudatos, gonosz nyomasztása, paráztatása, használata, akiknek élni, gyülekezni, csókolózni kéne, és akik közül csak a durván betegek érintettek (nézzétek meg a fiatal halottak alapbetegségeit), a többieknek tízezrelékes esélyük van a durva szövődményre vagy halálra. Drogtúladagolásra meg autóbalesetre, nemi erőszakra is NAGYSÁGRENDEKKEL nagyobb.
      Én nem döbbentem meg (mit hittetek, mi van az intenzíven? majd nem szorít az álarc? majd fekvő állapotban vécére mész?), és a vágóhídi stb. beszámolóktól sem szoktam, meg aki nem evett húst a Testről és lélekről után, jaj – nem értem a csillámpónilelkűeket. És nem féltem a gyerekemet a valóságtól, így ettől a videótól sem, de ettől még elképesztő a manipulációnak ez a szintje. Amúgy vannak kiskamaszok, akik olyan durva tartalmakat néznek, amit írsz, de nem az összes, sőt, szerintem a többség nem. A pornó stb. nézése semmilyen módon nem függ össze ezzel a szöveggel – ami nem is a valóság, hanem átlátszóan csak szörnyülködtetés, esélyük idekerülni kb. nulla –, a tanár durván átlépi a hartáskörét és tantárgyát, amikor önjelölten ilyeneket terjeszt, mivel a gyerek oltása a szülő döntése, védelme pedig (szabályok betartása, karantén stb.) az iskoláé.

      Kedvelés

  11. Én azt látom, hogy aki “mindkét oldal” túlkapásait szóvá teszi, az is oldalakban gondolkodik, és nem érti a lényeget, de szelídebb vagy fáradtabb azoknál, akik élvezik ócsárlást.
    Akitől ezt hallottam eddig, az általában ugyanúgy oltás-propagandista, helyes életű és szeret szörnyülködni mások viselkedésén, vagyis a posztban részletezett, aggaszó, harmadik birodalmi hangulatra emlékeztető “büntessük meg őket, ők a hibásak mindenért” Balavány-féle beszédmód közelében van ő is. Ha nem így lenne, elhatárolódna, attól határolódna el, aki valóban ciki, nem attól, aki marinéni és hülyeségeket posztol, meg aki kérdéseket tesz fel, vagy csak annyi az álláspontja, hogy nem oltat. Ami itt kár és feltűnő: ez az üldözősdi. Nem az oltatlanok vannak hatalmi helyzetben.
    “Oltatlan oldalon” a tanultak körében NINCS ilyen agresszió, aki mégis tolja az elméleteket (csip, génmódosítás, zugvideókat), az tanulatlan. Látva a gyógyszeripar szomorú történetét, jogos az új technológiával szembeni gyanakvás, kivárás intelligensebbek részéről is, és joggal teszik szóvá a korlátozást, hangulatkeltést is.
    Érdemes megfigyelni, mennyire más a hangneme Letoha Tamásnak, mint Dobson Szabolcsnak. Mindkettőjüknek szakmája, de előbbi nem hülyéz le másokat. Az agresszió arra kell, hogy érzelmeket hergeljen, mert érv és bizonyosság nincs elég.
    Semmilyen módon nem szeretnék a fölényes bűnbakkeresőkre hasonlítani, az érveiket osztani. Furcsának érzem, hogy a pánikkeltés, a vádaskodás, kirekesztés, szankciók követelése nem vészcsengő értelmes embereknek, oltottságtól függetlenül, és nem szólalnak fel ellene.
    Statisztikailag nincs esélye annak, hogy én fertőzzem meg őket vagy tegyem lehetetlenné a karácsonyi vásárban való tülekedésüket, ezek ürügyek, tele vannak fesztóval és most pompásan lehet feszkózni. Unatkoznak is. A világért el nem olvasnának egy katartikus regényt, nincsenek megrendítő élményeik, nem másznak hegyet, nincs gondolatuk, véleményük másról, mint amit mindenki rág, és ez a véleményük sem saját.
    Azon a képzettségi színvonalon, amelyen a fölényeskedő értelmiségi önhelyesség-hangoztató ostoroz, kellemetlenül hatalmi helyzetben, hiszen kb. mindenki azt harsogja, amit ő, nem kéne ennyire ostobán viselkedni.
    A harcos antivaxxerek jóval kevésbé képzettek. A tanult árnyaltan érvelő kétkedők soha nem tagadják járvány létezését és ritka tragédiáit, csak felhívják a figyelmet arra, okkal, hogy a nagy óvatosság meg pánik következményeként vannak a lezárások, szektorok és milliók mennek tönkre, nem tud tanulni pont a gyerekeim korosztálya, sok más mellett ez van a mérleg másik serpenyőjében. De “megvédjük az időseket” választási jelszóval meghosszabbítják az öregek életét fél-egy évvel (eddig is csak mesterségesen, durva gyógyszermennyiséggel, közpénzből tartották őket életben).
    Tanult, belterjes liberális arcok antivaxxereznek és óbégatnak, és pont ők azok, akik beszáradt életből, cigivel a kezükben, egész nap üldögélve, sétát sportnak titulálva stb. hanyagolták az egészségüket az elmúlt 10-40 évben, de most diadalmaskodhatnak. (Balavány-típus) Imádják, hogy lehet gyűlölni embereket, és most végre jóságos-felelős álarcban tehetik. Hol érdekli őket a társadalom, az én gyerekem, az öregek? Ne vicceljünk már.
    Mindenki ezt támogatja, aki nem képes jókor hallgatni, mással foglalkozni, az agressziótól elhatárolódni. Ezek képesek kómában fekvő olimpikont meg a 78 éves zenészt holtában is basztatni, a kárára fölényeskedni.
    Szerintem mondhassa mindenki a véleményét nyugodtan, én is mondom, viszont nem örökké pörgök ezen, és nem is ostorozok senkit. Vegyük úgy, hogy ők, akik rohantak az oltásért és már vágyják a negyediket, azt kérték karácsonyra, helyettem is végzik a járvány csitítását, mivel nekik ez tényleg kapaszkodó. Ha egyáltalán akkora a védettség, mert sokakban nincsen. De összességében mégis van, ő megvédte magát, valóban veszélyeztetettebb is, időnként kórházba kerül, de többnyire nem, elvan ő a jó kis szokásos betegségeivel, amelyek szintén halálosak, azokkal kapcsolatban nem lett felelősebb, marék gyógyszer továbbra is, már negyvenesek is. (Az élet és az egészség csak akkor érték, ha koronaoltás védi…)
    Így törlesztenek valamit abból a társadalomnak, hogy mennyire megterhelik az eü-t az életmódjukkal. Eszméletlen pénzek mennek el gyógyszerre, vakcinára, kampányra. És lehet, hogy durva, hosszú távú mellékhatásokkal fizetnek a járvány lassításáért (ami egyébként nekik a vesszőparipájuk), szóval nekik sem könnyű. A döntést a saját és szerettei életére nézve úgyis mindenkinek magának kell meghoznia, ennyiben ért hozzá, értenie kell. Ha kötelezővé akarják tenni az oltást, az sok (jogi, választás-stratégiai, erőforrásbeli) akadályba fog ütközni. Amíg nem kötelező, addig milyen alapon hibáztat bárki bárkit egy önkéntes oltás be nem adatása miatt? Az én józan eszem nem az ő józan eszük, és ők utálnak szembesülni.
    Régebben nem értettem, hogy miért hencegés meg provokáció számukra a sport száraz naplózása vagy tényszerű fotók, miért őrjöngenek ennyire. Most már értem. SOKKAL szarbab állapotban vannak, mint hittem volna, és tudják ők is, miért, ezért kell a sok magyarázat, vád.
    Nevetséges ez a nyomasztás.
    Normális lelkületű ember nem gyűlölködik, nem nevez egészséges embereket, szokásokat egészségtelennek, nem károg mások fölött, és nem reméli mások megbetegedését, halálát.

    Kedvelés

  12. Új content: járványos okoskodásból követők, majd ügyfélkör-építés.

    “Azért merek ilyet ígérni, mert ehhez tényleg értek. A covidhoz nem… ahhoz senki sem ért, ott csak próbálkozom én is. Az energetikában nemcsak próbálkozom… arról tudom, hogy tényleg meg tudom csinálni. Ezért is vállalok munkát a területen, LOL.
    .
    .
    .
    Na jó, de nem lehetne mégis inkább ingyen?
    .
    .
    .
    De igen, lehetne.
    .
    1. Ha beírod a jelentkezésedbe, hogy 3 OLTÁS, kapsz 10% engedményt. (Nem kell benned lennie… bár javaslom… de bele kell írnod.)”

    “nem gyűlölöd élből a Földet, a klímát, a modernitást és a kényelmet… akkor tökre önérdeked is, hogy jelentkezz. (Meg az én érdekem is amúgy, de az téged nem kell, hogy érdekeljen.)
    .
    .
    .
    Na, ez most egy ilyen poszt lett. Nyugi, sok ilyen nem lesz, folytatom majd a számolgatósdit is… csak néha muszáj melóznom kicsit, mert a covidozás hobbi és társadalmi munka, abból nem élek meg. (Neked meg nem lesz klassz cuccod tőle… bár az se hátrány, ha nem az intenzíven kötsz ki.)
    .
    .
    .
    Jó reggelt, szép napot!”

    Kedvelik 1 személy

    • És covidposzt is van. Kb. semmi nem jött be a jóslataiból (tetőpont, a hullám időtartama, kezdete /!/, a halottak száma), a fontoskodó rövidítésekkel dús görbék nem mutatták meg az igazságot, ezt így magyarázza most. Az egész tevékenység nettó riogatás és népszerűsködés az emberek félemének kihasználásával.

      “Ha lehet, még bonyolultabbá és áttekinthetetlenebbé vált minden. A napi adatok javulnak, a származtatott adatok, a 3/21-ek, a Wii-Hiii, annak a deriváltjai, annak a 3/21 7 napos átlagai… fura dolgokat csinálnak. Ez most olyan, hogy ránézésre meg nem mondom, tanakodni, gondolkodni, számolni kell. Az elmúlt 10-12 nap nem volt érdekes elemzési szempontból, de ez most az. Egyet mondok, és nem kettő, hanem sok lesz belőle: az elmúlt napok javuló tesztpozitivitásához rengeteg gyógyult társult és társul, és csökkent is a tesztek száma. Nekem ez azt súgja, hogy el is engedtük az emberek tesztelését, és a kapacitások a kórházak felszabadítására és a kijelentésre mennek rá: kezdünk gyógyultakat tesztelgetni átirányításhoz és kijelentéshez. Ez pedig megjelenik a napi adatban, mert ha negyedével kevesebb is a teszt (többel kevesebb), és másokat is tesztelünk, akkor az mindenre hatással van. Akinek nincs PCR tesztje, az hivatalosan nincs is kórházban, végképp nem fertőzött, satöbbi. Meg kell nézni, mit csinálnak a származtatott adatok, hátha okosabbak leszünk. Ez némi időt vesz igénybe, és az nekem most nincs.”

      Kedvelés

      • “Most pedig elhúzok Nézsára (Nógrád megye), és megveszem a temető alatti 272 nm-es pincét. Hobbitlak lesz belőle. A szellőzőrendszere felmegy függőlegesen 25 métert, és konkrétan a sírok mellett szellőzik. Áram van, víz folyamatban. Bilbo Baggins, here I cometh.”

        Kedvelés

  13. Itt egy kommentben azt fejtegeti fontoskodva a “saját szemével látta” kismama, hogy ahova ő járt, ott volt egy csomó légzéstámogatott kismama, akinek “a 99 százaléka” oltatlan volt. megpróbáltam elmagyarázni, hogy biztosan nem feküdt benn száz kismama, és a kismama nem darabolható, de nem értette. Ez a butaság annyira jellemző.

    Kedvelés

  14. “a halottak hivatalos száma nem követett semmilyen más mutatót, sem a lélegeztetetteket, sem a kórházban lévőket, sem a fertőzötteket… csoda történt. Minthogy a csodákban nem hiszek, ezt megtekintjük KSH-adatokkal is majd, de a sanda gyanúm az, hogy itt rengeteg ember hiányzik a statisztikából. … Gyors, hosszan tartó és látványos lejtmenetre én az omikron fényében egyelőre nem számítanék, ami meg az elhunytakat illeti, lesz itt még revízió, az sicher.”

    annyira szeretné, ha sok halott lenne, szerinte tényleges covidhalott 60 ezer van, tehát nem jóval kevesebb, mint 38 ezer
    és:

    “…azt gondolom, hogy itt nem hullámokról van szó, hanem különálló járványokról, amelyek gyorsan követik egymást. Mindegyiknek van lokális nyájimmunitása, ami rövid távon az Re, hosszabb távon az R0 függvénye. A vuhanira ez 65-70% volt, a britre 75-80%, a deltára 90%+ (van és lesz). Akkor van vége, amikor mindenki elkapja, ami január közepéig meg fog történni.
    .
    Aztán az omikron jön… amit… tadamm, dobpergés: szintén mindenki el fog kapni.” Milyen boldog.

    Akinek ez biztonságot ad, az mentálisan nagyon nagy bajban van. Lehet fontoskodni, szerepelni…

    ebből látszik, hogy az EGÉSZ a szerepelgetésről szól, lájkokat akar, és ilyen tök értelmetlen (ám bárki által elkészíthető) ábrák mellé odaír öt rövidítést meg tíz matekos szakszót, majd “ennyi, meg egy bambi” vagy “ha nem, hát kisnyúl”, ELMEGY NEGYEDIK OLTÁSRA (!!!), és folyamatosan, lázasan keresi, hogy a helyzet miért szörnyűbb, mint amilyen kétszer annyi a halott, 20-30-szoros a fertőzöttségben a látencia. durva bipoláris a csávó amúgy, napi sok órákat készít ilyen grafikonokat, közben ezzel az ismertségével tolja a napelemes bizniszét, és semmilyen értéket, tudást nem hordoz, amiket kirak, tök üres fontoskodás és riogatás az egész.

    Kedvelés

      • Most a háborúról, aktuálpolitikáról okoskodik. Hihetetlenül magabiztos, fennkölt, önimádó tónusban.
        Hogy is kezdődött az egész?
        Bezzegh Attila, akit én figyeltem még a legelején (2020 nyarán) megkérte Pártos Balázst, rajzoljon grafikonokat, modelleket (járványügyben).
        Odagyűlt egy csomó középkorú nő. Személyi kultusza lett.
        Nekik elkezdett “pályázatokat” árulni, energetikai korszerűsítéssel, sok követőből több ezren fizettek neki, hozz még egy embert stb.
        Most bukta van és magyarázkodás:

        “Summa summarum: nem követett el hibát, aki pályázott, sokatok elvi döntése már megvan a bírálóktól, ki is küldtük őket nektek.
        .
        Mi sem követtünk el hibát, ugyanezen okból.
        .
        Az apparátus, amely értékel, szintén nem hibát követ el, hanem a HUN-EU-RRF tengelyhatalom pillanatnyi (értsd: heti, napi szintű), aktuálisan valósnak hitt elvárásaihoz “igazodik” avagy próbál alkalmazkodni, és minden erőfeszítés arra megy el, hogy a működés látszatát fenntartsák.
        .
        Azért hívom ezt látszatnak, mert tetszőlegesen sok papírmunka sem helyettesít egyetlen termelő napelempanelt vagy működő klímát sem. Mivel lóvé sehol (belföldön nincs rá keret, külföldről nem jön), igyekeznek hát minél kevesebb tényleges kötelezettséget vállalni valójában (és amit vállalnak, nagyrészt azok sem teljesíthetők az eredeti feltételrendszerrel, tehát ezek nagyobbik része is csak “kvázi-vállalás”, és innentől fogva, amit csak lehet tisztázó kérdéseznek, parkolópályára tesznek, első körben, de fellebbezhetően [kifogással élési lehetőséggel, hogy több időt nyerjenek] elutasítanak, húznak-halasztanak, stb.).”

        ANNYIRA UTÁLOM, AMIKOR VALAMI MÁSNAK MONDJA MAGÁT, MINT AMI.
        AMIKOR EMBEREKET HASZNÁLNAK.

        Kedvelés

  15. „Egy futballmeccsre is érdemes alaposan felkészülni, és nem csak abban bízni, hogy hátha gyenge lesz az ellenfél” – nyilatkozta a Portfoliónak Röst Gergely, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport vezetője. A matematikus szerint ha kisebb arányban is igényelne kórházi kezelést az omikron, de egy éles járványcsúcs miatt egyszerre sokkal több fertőzött van, akkor az még mindig komoly problémát okozhat az egészségügyi ellátórendszernek.

    https://444.hu/2021/12/22/europa-jelentos-resze-tul-ovatos-vagy-a-magyar-kormany-tul-vakmero

    Kedvelés

    • “Oroszi arra számít, hogy az idei év elejéhez hasonlóan nem ér véget a mostani hullám, és újra erőre kap a járvány. Arra is felhívta a figyelmet, hogy két oltás már nem biztos, hogy elég az omikron variáns fertőzésének kivédésére, a minél magasabb védettség eléréséhez három oltás kell.
      Magyarországon jelenleg 5,95 millióan kaptak legalább két oltást. 5,5 millióan négy hónappal régebben. Ezt a számot nem közelíti meg a harmadik oltások száma, de azért 3,2 millióan már megerősítették a szervezetük védelmét egy újabb adaggal. Ők azok, akik jó eséllyel tényleg védettek az omikron ellen. Oroszi szerint a többieknél sokan lesznek azok, akik oltás ellenére is megbetegednek, vagy újrafertőződnek, és náluk enyhébb lefolyásra számítunk. Az oltatlanoknál ettől még ugyanolyan súlyos lehet.”

      ki nem látja, mire megy ez ki???

      Kedvelés

  16. Nálunk a munkahelyemen az oltatlanok nem kaptak év végi jutalmat (kb. másfél havi fizetésnek megfelelő összeg). Az indoklás: nemcsak az egész éves teljesítményt értékelik, hanem azt is, hogy a jövőben kinek mennyire számíthatnak a munkájára. És mivel az oltatlanok januártól már nem dolgozhatnak ott, ezért ők magbízhatatlan munkaerők.

    Én utánajártam, mérlegeltem, és úgy döntöttem, hogy semmiképp sem oktatom be magam. Nem merek szórakozni az immunrendszeremmel, inkább keresek új munkát. De nem vagyok oltásellenes. Ha kérdezik, nem szoktam érvelni se mellette, se ellene, még csaladtagoknak sem. Maximum elmondom, hogy én miért nem kérem.

    Egy dologban viszont sajnos biztos vagyok: a járványügyi intézkedések több kárt fognak okozni, mint maga a járvány.

    Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .