az álkörnyezetvédelemről

Begyulladt a szemem, megyek is mindjárt szemet szereltetni, de olyan jóféle basszameg-lendület van bennem, megírom ezt most e nyugis órában. Remélve, hogy sokakhoz eljut (ez a téma nagy érdeklődést vált ki mindig), ez nyilvános poszt.

Erről már írtam:

mi van a szívószálon túl?

lebeszéled az olvasókat a környezetvédelemről?

cselekedj a földért: egyél kevesebbet!

nem, nem a steak, nyugi

újabb poszt:

az álkörnyezetvédelem dühítően nevetséges formájáról

Felbaszott az ELLE. Megrendeltem ezt a számot, amelynek a címlapján Oltai Kata meg Nagy Zsolt volt, és elolvastam mindhárom páros interjút. Azokkal nem is volt baj, közepesen jó színvonalú, informatív újságírói teljesítmények.

Az ELLE egyébként a legprogresszívabb mainstream nyomtatott női magazin.

Minden kötelező témát lefed: LMBT jogok, a harmadik világ női, politikailag aktív nők, női karrier, céges világ, filmszereplő nők, akik aktivisták, tech és jövő (öregedéskutatás), feltalálók, body positivity, hagyományos szépség: smink, divat, testkezelés, UV-védelem – és a slágertéma: a fenntarthatóság. És akkor van egy teszt, én nem értem, ki itt a cél-korcsoport, arról, hogy mi az, ami cool és a tiktokos szóhasználat szerint cheugy, vagyis, nyomi, ciki. Négy válasz, négyféle foka a coolságnak. Amelynek lényege, hogy a Z generáció lenéz és öregesnek tart minket, mert nem hajítottuk el a már tíz éve kedvenc énekesünket és a kétéves mobilt, valamint nem váltottunk vezeték nélküli fülhallgatóra.

Ugye aki cool akar lenni, pont azért, mert nem az, az óhatatlanul birka és felszínes lesz, újdonsághajhászó, hűtlen, ezen szoktam hüledezni az instán, hogy a gyorsan változó jellemek és ízlések normává váltak, és mennyire nem szégyellik. De a tesztben az öregességgel riogatva megy a nyomasztás: legyen új a közösségi platformod, a kedvenc színésznőd, a kütyüd, ezeknek mindig frissülniük kell, dobd el a régit. És ki hord ma már (nem is értem nevű ruhadarab)ot?

Kettőt lapozol az ELLE-ben, megint valami klímatéma jön, és az is cipő. Ezeket csak a fogyasztási divatok érdeklik, a kultúrában is, hiába csomagolják elvekbe. Csak hősöket akarnak és őket forintra váltani, rajongani, trendet követni, eladni, promotálni. Közben nem olvasnak, fingjuk nincs a világról, társadalomtudományról, biológiáról, de arról se, hogy ha valami gyanús vagy érdekes, hol keressenek utána. A szerzők, a szerkesztők és az olvasók is ilyenek. Hát mégis egy hirdetésalapú, szórakoztató célú orgánum, ugye, a progresszió álruhájában, mindenféle fogyasztói szokások, popkulturális, gyorsan változó szereplők. Hülyének is érzed magad, ha nem ismered a kasszasiker-filmeket meg a netflixes slágereket.

Pedig nem. Én azért nem, mert aki igen, az engedi, hogy ezek egyék fel az agyát. Az nem él, nem olvas se hírt, se irodalmat, nem megy az erdőbe, nem néz valódi filmet többet. Munka mellett, hogy? (Tegnap moziban voltam, ki is írta a Denis Villeneuve a Dűne beharangozójában, pedig amerikai, pedig mainstream, hogy ONLY IN CINEMAS, nem adja streamingnek.) (Végül veszített ebben, és adta.)

Szóval, az ELLE-ben hangoztatott progresszió meg menőség, az eszmény az igényes nő, de ez nem értékrend, nem lelki alkat, nem meggyőződés, nem valódi információ, nem tanultság, hanem fogyasztási szokások, puszta jópofáskodás vagy meghatott fontoskodás, túllihegés valami apróság kapcsán (oversize felső “save the whales” felirattal). Mélyen kell hozzá ismerni a populáris kultúrát, mindig az újat. Egyetlen generáció nem szorongott még így, hogy miről maradt le.

Tizenöt éveseknek való ez, komolyan.

És ez megy mindenhol. Így lesz a klímatéma is olyan, mint valami rádiósláger. Kiszámítható, folyton visszatérő, üres, unalmas – háttérzaj.

A kontent-környezetvédelem

Gesztusok, szólamok és azok kiírása a közösségi médiában. Nem kell profi újságírás, tartalomkészítés, szépen előállítják a júzerek tömegei a kontentet hashtagekben, felkiáltó mondatokban, akad finanszírozó is. Emlegetik a túlfogyasztás napját (amúgy még ezt a leegyszerűsítést sem értik), az év madarát, a víz világnapját. Van veganuary, számold ki a lábnyomod, tudtad-e, hogy (fotó: cuki állat ötven kupakkal a gyomrában), műanyag palack helyett vízszűrő, újrahasznosított műanyagból készült, übertrendi edzőcipő. #hirdetés A lényeg, hogy kiírtátok és divatosak vagytok, zsebre tettétek a szponzorációt, közben ugyanaz a termelés, tékozlás, pénzszórás megy, sőt, ezek még drágább (túlárazott) és még exkluzívabb cuccok, mint a hagyományos kozmetikum vagy fast fashion, hiszen a termék egy része az elv, és azt drágán adják, de büszkék lehettek rá, milyen zöldek vagytok.

A bolygó hallgat, zokog csendben.

A kontentté tett létezés plusz szemforgató erkölcsi fölényeskedés csimborasszója. “Felkerült a csatornára.”

A pizzareklámnál hirtelen nem gond a szállítás, a hatalmas papírdoboz (amúgy a lány zero waste), mert vegán a pizza, és mert megfizették a promócióért. Beállított természetesség, szenteskedő szöveg, hogy etikus. Kommentben pedig az outfitet dicsérik, amivel nem az a baj, hogy béna, és Évi meg elhízott, hanem az értékrend. Ilyen a (kontent)fogyasztó: attól, hogy zöld, még akarhat csinos lenni! Meg is jött a kedvem a csülkös pacalhoz, Ázsiában készített, negyedévente új dizájnú álsportöltözetben. Taxival megyek, az legalább őszintén szennyez. #fújképmutatás #cukiskodás Inkább fittyet hányó pazarlás, mint ez a megvezetés.

A techfejű környezetvédelem

Férfiak imádják: ők nem aprózzák el vászonszatyorral, meg hát itt lehet sok pénzt elkölteni: zöld autó, napelemtelepítés, nulla emissziós ház, fűtésrendszer. Ez az igazán nagy méret! Lehet a típusokról vitázni, fórumozni, utánajárni, számolni, fontoskodni, és kinyilatkoztatni, hogy ő bezzeg milyen zöld. Laknál egy szerényebb otthonban, vagy letennéd az autót, meg se vennéd, az sokkal többet számítana. Csak ott nem lehet megélni a kompetenciát, a hatalmat, és ezekre nem lehet pénzt költeni.

A bolygó zokog.

A termékalapú, csajos környezetvédelem

A vegán kozmetikumok bloggerei (nekik van mentségük, hogy rondák: “természetesség”), újrahasznosított csomagolású dezodor és társai. Arra alapozni egy blogot, hogy a leány (még mindig Évi) vászonszatyorral és üveggel jár bevásárolni. “Cuki”, na, az a lényeg: ez itt egy olyan termék (a blogger maga), aki cuki. Webshop, klímavédelmet hirdető trendi póló.

Csendesen hüppög a földanya.

Ez is, kis nőjog, sok zeró waste, nyafogás, eliteskedés, a tovatűnt szépség siratása, és egy tékozló, értelmetlen szakmát művel:

http://www.banovicsmarcsi.hu

Én eleve is rémülten figyeltem, a járvány óta pedig még inkább elrémülök, hogy mennyi mindent pörgetünk üresben.

Mert akkor mi a környezetvédelem? Mi a fontos, ha komolyan gondolod? Zöldnek lenni elsősorban lényeglátás, informálódás, szemlélet. A világ értése. Minden más utána jön. Az, hogy nem hagyod átverni magad a kamuval. Márki-Zay is a nyomorultakat basztatja a szennyező fűtési módok miatt, pedig az iparnál lehetne megfogni a dolgot, amely pedig azért termelnek ennyit és egyre többet, mert mi, jómódúak, az egész euroatlanti fejlett világ plusz a feltörekvők iszonyatosan rángathatóak vagyunk, szeretjük a pénzt költeni státusz jelzőm, gyorsan elavuló-tönkremenő tárgyak halmára. Ilyenkor senkit nem érdekel sem a nyersanyag-pazarlás, sem az egészség, sem a szemét, sem az állatok.

A lényeget a döntéshozók döntik el, érdekek, alkuk, közvetlen vészhelyzetek alapján. Nem mi a szatyrainkkal. Az ipart kell megregulázni, adóztatni, a szállítást, az energiatermelést, és nem a vidéki házát lakkozott bútorhulladékkal fűtő nénit.

De ha már lakossági környezetvédelem, van itt két slágerjavaslat, amelyek rettenetesen félrevezetőek. Egy: vegánság. Az evés (lecsupaszítva) máshol van, mint a többi fogyasztói szokás. Bartha Ákos mondja a 24.hu interjújában, hogy evéssel klíma-moralizálni övön aluli, mert itt az alapvető fehérje- stb. szükségletről, egészségről van szó. Sok-sok zöld, aszott arcú, kihullott fogú vegán warrior, de legalább a csirkék és a bocik vidáman élnek… a telepeken… ja, nem. Ismerjük ezt: csirke nem, mert lelke van, meg lábnyom, de chiamag az Andokból, avokádó Izraelből, banán Kolumbiából, basmati rizs Indiából, kókusztej, műhús Amerikából simán… Elmentek ti a picsába.

Kettő: ne szülj, mert klíma (a háttérben elbaszott-megbánt anyaság, felelősségtől rettegő, éretlen lélek, nemkellsenkinek csajok, halogató életélvezők és meddőség). De hiszen a gyerek, az maga az ember, akik kedvéért a bolygót meg akarjuk őrizni (itt jegyzem meg: ember nélkül én nem szeretném). És ő, a gyerek az, aki valóban védhetné a környezetet, cselekedhetne. Ez még övebb, még alulibb, mint a vegánság. Fogalmilag meg az, hogy az ő érdekében nem szülöm meg… ez milyen hülyeség? “Az ember fáj a földnek”, hát leugorhatsz bárhonnan, ha így látod. Ha nem ugrasz, ne basztass fiatal párokat, hogy ne szüljenek. Felvilágosítás? Tudatosság? Klíma? Hidd el, el tudják dönteni  az életüket nélküled is, te keserű, csóró banya, aki a zakkantságot, boldogtalanságot, fillérekből élést projektálod másokra, amit onnan is tudunk, hogy tombolsz, ha valaki szül, sportol, jól él, szeret anya lenni.

Ha már népességritkítani akar bárki (én nem), akkor az öregek kapcsán gondolkodhatnának el a túlnépesedésen, a létezésük, eü kezeléseik költségein (csakis a szavazatukért babusgatja őket bármely rendszer), és nem a megszületők kapcsán. (Érdekes, hogy a két idősgondozós, “ne szülj!” szerepelgetőnek az öregekkel, a mesterségesen meghosszabbított élettel nincsen kritikája. Belőlük élnek…)

Én nem akarok ritkítani, én szenvedést csökkenteni akarok, és igazságosabb elosztást.

A fejlett országokban, ahol emancipáció, karrier, izolálódás, tanultság, fogamzásgátlás, kevés gyerek, gyakori meddőség… van, előáll a vidám ellentmondás: jóval kevesebb a népesség és a -szaporulat, a csökkenés magától és gyorsan megtörténik mindenhol, ahova a technika és a nyugat (nem ám a demokrácia, hanem a kapitalizmus) beteszi a lábát, ám pazarlóbb a fogyasztás, összességében több és szennyezőbb, mint a túlnépesedett, de nagy halandóságú, alacsony várható élettartamú szegény országoké. Ugye, nem Laoszban meg Ugandában vesznek hétszemélyes kocsit a nagycsaládok.

Viszont lehetne felelősebben, emberibben, intimebben szexelni, mint amiről most queer barátaink harsognak (ez a “szexpozitivitás” szintén termék, eszmei vagy tényleges: cicajelmez, fétisbuli). A szexet önösen, szórakozásképp az élet középpontjába állítani ugyanolyan hitevesztett, visszás, kapitalista, nem-humán gesztus, mint a tárgyakat. Megjegyzem, hogy bárhogy figyelem az úgynevezett szülesztés, gyerekvállalás normáját és az ezek kapcsán zajló vitát, még az instaanyukákat is nézem, de az anyaság valóságában ma semmi menő nincs, mert ellentétes a fogyasztói, független, utazgató, önös, tévénézős, karrierépítő élettel. De még a cica is féltékeny lesz. Nem éri meg. Nem tudom, miről beszél az, aki szerint a gyerekteleneket elnyomják. (Némi túlfogyasztást tud pörgetni a babaruha, meg cuki, meg boldogságbizonyíték, de ezek mellékes jelenségek.)

*

Aki lakossági zöld akar lenni:

Informálódjon, szavazzon zöld jelöltre, lobbizzon, szerveződjön. Ez a leghatékonyabb. Ne hagyja magát ostoba szólamokkal, elitista jóemberkeséssel megvezetni. A semmittevés és a pótcselekvés az értelmes élet gyilkosa, nem a nejlonzacskó.

Tiltakozzon a beépítés, építkezések, a természet elfoglalása ellen.

A már meglevő holmijait használja soká (a viccbeli vegán, aki nagy felindulásból kidobja a bőrkabátját, és műanyag, jajbocs, vegán bőr kabátot, cipőt vesz).

A testét ne beavatkozással (csodakapszula, műköröm, tetkó, kezelés, infraágy) szépítse, hanem lemondással, erőfeszítéssel, nemet mondással, nyugival: böjt, sport, vegyszertelenség, stresszcsökkentés, természet, alvás.

Evés: piacozzon, főzzön, egyszerűsítsen. Ne pazarolja az élelmiszert, hogy nem ízlik, lejárt, nem kívánja, nyaff. Amit megvett, egye meg.

Ne tartson hobbiállatot, mert az tényleg fölösleges. Ha van, etesse a maradékkal, főtt kajával, henteshulladékkal, ne alutasakos izékkel. Ne halmozza el tárgyakkal.

Éljen egyszerűen. Ne utazzon, ne szórakozzon, ne kütyüzzön annyit. Ne autózzon.

Nem tetszik? Nekem se mind. Akkor legalább értsd, mi van: ettől a nemtetszéstől, a valódi tettekkel szembeni idegenkedéstől futhatott fel a kamukörnyezetvédelem, a tárgyhalmozás, a jelszavak, a fölösleges szövegelés piszlicsáré ügyekről. Alig van olyan, aki szerényebb életre vált a bolygó védelmében.

Ez keserű pirula. Ami igazán számítana, ha tömegesen csinálnák: ne utazz. Anyuhoz se, kintről, mert ugye kiköltöztél, itthon maradt családtagokhoz se. Amúgy se nagyon jut eszedbe, mert ugye nincsen autód…

Aztán. Az akármilyen fűtésedet vedd le kettő fokkal átlagosan. Amíg nem vagy otthon, néggyel, és eleve is legyen kettővel alacsonyabb. Szigetelés? Biokandalló? Vegyél föl egy jó pulóvert. Csak ugye amíg támogatják a gázáradat, erre nem vagy motivált. (Most voltak a leolvasások nálunk: gázon 41 ezer, villanyon 16700 spórolás egy év alatt, ez a gáznál kb. 18 százalékos, a villanynál majdnem 25 százalékos csökkenés, hosszú téllel, ötméteres belmagassággal, és különösebb takarékoskodó akarás nélkül, de sok tüzelőhasználattal. Ami durván káros mint szilárd anyag, de legalább nem függök az oroszoktól).

Ne halmozd a kütyüket, ne cseréld le őket folyton, vigyázz a régiekre. Minden le nem gyártott, meg nem vett tárgy ökotett.

Lehet még remetébben élni, el lehet hagyni pazarló szokásokat (menő edzőcucc, új cipő, kávé, csoki, cigi, éttermezés, színház, futóverseny, rendezvények, gasztronómia evés helyett, film…), de ezek a kultúra és az öröm helyszínei és rítusai, és inkább a pénztárcánk fogja megérezni.

Én nem adom már az örömeimet moralizáló idegeneknek, de elveknek sem. Ez az én életem, én vállaltam és szívtam eleget eléképesztő puritán életvitellel, hogy ilyen lehessen, most már hedonizálok is, mert megtehetem, csak a saját ízlésem alapján, és nem mások ruháit irigyelve. Elég volt az önelnyomásból (ez terápiás jelentőségű az én előzményeimmel).

Szerintem nem is igazi ökóságból mellőzik az örömöket, inkább korlátoltságból vagy spúrságból. Jaj, írok majd a kiszámoló blogról is (a fillérbaszásról).

Mit gondoltok?

Még ökoposztok:

hogyan legyél igazi ökolány?

mit tehetsz TE a környezetért?

ökolány vagyok-e még?

azért ökolány vagyok

egy hét múlva lesz a bringám tíz éves. TÍZ! van másik, de ez a legenda

20 thoughts on “az álkörnyezetvédelemről

  1. A műhús- és húspótlékbizniszről olvastam nemrég egy érdekes cikket – az ilyesmiben utazó kisebb cégek egyre inkább a nagy élelmiszeripari vállalatok tulajdonába kerülnek, ennek minden következményével együtt, és a laboratóriumi húsnak eleve nagyobb a szén-dioxid-lábnyoma… https://civileats.com/2021/09/22/op-ed-giant-meat-and-dairy-companies-are-dominating-the-plant-based-protein-market/

    Kedvelés

  2. Remek összefoglaló az álklímavédelemről. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a hihetetlen törekvések mellett, akciótervek, toolbox-ok stb. az nem opció, hogy “gyerekek fogjuk már vissza a fogyasztásunkat”. Rosszul vagyok a felesleges kacatoktól, a karácsonyi, szülinapi, húsvéti kényszerajándékoktól, az öncélú vásárlásoktól, és teljesen ufónak érzem magam ebben a világban.
    Az fel sem merül, hogy kevesebbet fogyasszunk, de helyette kitaláltuk az “ökofogyasztást”, amit fent tökéletesen ecsetelsz. Megdöbbentő, hogy a fogyasztás már mennyire alaptétele a nyugati világ létezésének.Evidenciának vesszük a 23 fokot a lakásban, a meleg vizet a csapól, a kocsin furikázást, persze minimum 5 évente cserélt autóval, és persze mindenkinek kell autó a családban, kütyümánia, és milyen menő, mert haladunk az új trendekkel. Eljön egyszer, hogy az emberek felébrednek ebből az illúziók által vezérelt, hazug világból? De jó lenne!

    Kedvelés

  3. Szeretem, amiket írsz takarékosság témájában.
    Azt viszont nem értem, hogy a szigetelés és a fűtés letekerése miért vagy-vagy lehetőségként jelenik meg, illetve a szigetelés miért felesleges kiadás. Nagyon sokat számít hogy le van e szigetelve a lakás, az épületek szigetelése rengeteg energiamegtakarítást jelent, arról nem is beszélve, hogy ez nem csak télen, hanem nyáron is nagy előny. (nem kell venni légkondit) Ez nem unatkozó, techfüggő férfiak hobbija, hanem ennek támogatása, a középületek leszigetelése a városok környezetvédelmi programjába van beleírva. A fűtés nagyon sokat ad hozzá a légszennyezéshez, és hiába teszünk szűrőt a Mátrai Erőműre, ha az emberek közvetlen környezetében levő füstölgéssel semmit nem csinálunk. (meg kell nézni a tiszta levegőjéért dicsért Bükkszentkeresztet télen- nem az erőművek miatt nem lehet levegőt venni) A fatüzelés egyáltalán nem ördögtől való, csak az nem mindegy, hogy milyen fával (min. 1 évig, de inkább 2-3 évig szárított, kezeletlen, felülről begyújtott, stb.), a kályha és a kémény élettartama szempontjából sem. A jó hatásfokú fatüzelés karbonsemleges, még akkor is ha van részecskekibocsátása, messze nem akkora mint a többi szilárd tüzelőé. Úgyhogy nem, nem kell kidobni a cserépkályhákat, a Levegő munkacsoport kampányai is főleg a tudatlan, nemtörődöm réteget célozzák, akik nem fagynának meg akkor se, ha nem égetnék el folyton a szemetet, és ezek mellett az önkormányzatok, állam által szociális tüzelőanyagként osztott lignitet, vizes, gyantás fát kritizálják. Nyilván akinek létkérdés a bármivel fűtés, ott nem a tiltás lesz a megoldás, és ettől még szabályozni kell az ipari kibocsátókat is, ez sem vagy-vagy kérdés.

    Kedvelik 1 személy

    • Csak a típusokat vázoltam fel, nagyberuházások helyett józan ész, de ez csak példa, illetve metafora. Persze hogy szigeteljen, aki tud. Én egy gyakorlatilag korszerűsíthetetlen, százhuszonhét éves, szélnek, fagynak kitett épületben élek. Itt nem lesz pl. műanyag ablak. Spórolni nyilván jó és fontos (de az nem ugyanaz a szempont, mint az ökó).

      MZP büntetni akarná a legszegényebbeket, pedig ember nem tüzel szeméttel, akinek van rönkfája.

      Kedvelés

      • Jaj, a műemlékek szigetelése az nehéz kérdés, nem is rád gondoltam. Van rá megoldás, csak drága, macerás és nem sokan értenek hozzá. Nem is igazán támogatják.
        Albérlőként én annyit szoktam megtenni minden beköltözés előtt, hogy veszek gumiszalagot és a régi ablakok szegélyére felteszem. Másra nekem sincs lehetőségem.

        Persze, hogy a spórolás nem feltétlenül ökó, de az ismerősi köröm nagy része ezt a szempontot jobban megérti. Mondjuk az is gáz, amikor a környezetmérnökit végzett barátom én kérdeztem meg, miért nem gyűjti a szelektívet, ha csak egy plusz szemetest kell kitenni a konyhába és a sárga kukába dobni ha megtelt. Nem is tudta, hogy már nem a gyűjtőszigetre kell vinni.

        Egyébként meg igenis tüzel szeméttel az is, akinek van pénze rönkfára. Volt kolléganőm pl. papírral kilószámra, ismerős lakkozott bútorral és parkettával a hétvégi házában, érződik is a levegőn a gazdag környéken, frissen felújított, sokautós házaknál is, meg persze a falevelet égetik. A legszegényebbeket nem büntetni kell, ebben egyetértünk, hanem a szociális tüzelőtámogatás címen nem adni nekik ócska minőségű, szénnek csúfolt lignitet és frissen vágott akácfát. Már csak ennyivel rengeteget javíthatnánk a helyzeten. A máltais ruhakonténereket is ezért tüntették el, sokan eltüzelik amit kivesznek a konténerből. Nyilván ez is csak félmegoldás. MZP ijesztő hülyeségeket beszél szegénykérdésben.

        Kedvelik 1 személy

      • A szigeteléssel úgy szokták, hogy mivel szigeteltettek, ezért ökö az is, ha ezután már 25 fokra fűtenek. Ugyanez a többi dologgal, utazhat , mert elektromos az autó, lehet új ruha mindig , mert újrahasznosítottból gyártották. lehet eldobni a tányért, mert kukoricából van és nem műanyagból.

        Kedvelés

      • Igen, de attól még nem mondanám senkinek, hogy ne szigetelje le a lakását, hát ha egyszer úgyse érti, hogy nem kell 25 fok, akkor szigetelés nélkül fogja fűteni, és senkinek se lesz jobb. Persze hogy félmegoldás, és magával a felfogással van baj, de ezért nem az önmagában jó módszer a hibás. Az elektromos rollert, fémszívószálat pl. használni nagyobb hülyeség mint nem használni, a szigetelés nem ilyen.

        Kedvelés

      • “Az elektromos rollert, fémszívószálat pl. használni nagyobb hülyeség mint nem használni”… igen, ökoszempontból. Nem csak ökoszempont van. Ha csak az volna, a nagy hangadók már rég levetették volna magukat valahonnan. Van olyan is, hogy ezer dolgom van, könnyítsék meg nekem az életem (házhoz hozatott pizza), van olyan, hogy kontentet kell gyártanom, hogy megéljek, arra jó a fém szívószál is… Gyász, nagyon. Én nem azt mondom, hogy baj a szigetelés, csak azt, hogy ez máshol van, nem attól lesz zöldebb, ez egy spórolási és kellemességi szempont.

        Kedvelés

  4. Öröm látni, hogy mélyre ment a poszt, megy is a vádaskodás (nem itt), magyarázkodás, ki miért autózik, él szar minőségben, aztán fizetteti ki az állammal, miért hízik szét, az én sportolásom leszólása, az okoskodás az életemről.

    Ha az én tudatos, sehol nem harsogott, valódi lemondással járó zöld gesztusaimnak csak a negyedét megtették volna, már zöldnek mondhatnák magukat, nem kéne hörögni meg terelni a szót. Helyette fölösleges hülyeségek, klímaberendezés, függőségek, kivagyi ház, techmánia, kontinensközi repülések stb. És remélik, hogy én leszek beteg. :DDD

    Kedvelés

  5. Ja és akit nem érdekel a zöld szempont, nincs ilyen morálja, vagy nem teheti meg, hogy legyen (mondjuk sérült gyereket fuvaroz a megyei kórházba), az utazzon, autózzon, nem nekem kell magyarázkodni meg (főleg) engem rajtakapni. Engem érdekelt, és volt mozgásterem meg bátorságom, kritikus szemléletem egy természetközeli, sok tekintetben puritán életmód megvalósításához, így aztán ilyen az életem és kicsi az ökológiai lábnyomom. És ez az élet örömteli is, azon felül, hogy lényegi pontokon takarékos meg zöld.
    Nem említettem fent, de mi mosható pelenkát használtunk három gyerekkel, és egy kis ideig még lebomlót a végén. Többen és sokáig hordunk egy ruhadarabot, nincs leárazásokon tolongás, tárgyhalmozás, és nincs agyongépesítve a háztartás, nincs klíma, öblítő szer satöbbi. Illetve nem vásárolunk trendek nyomán, csak saját döntésből. Azt meg én fogom eldönteni, nekem mi elég és mi öröm, nem a rajtakapósait játszók, akik a levegőbe ítélkeznek és lófaszt nem tettek a környezetért, sőt, fenntarthatatlan, ahogy élnek. Az is oké, csak ne már, hogy fölöttem ítélkezz. Ugyanígy: nem tud 5 km-t lefutni egyben, de leszólja, hogy én miért futottam sorra a fél meg egész maratonokat… Hát mert ez az én életem, én élveztem, ezért. A te lusta dagadtságodon ez nem változtat.

    Én azt, akit nem érdekel az ökoszempont, de legalább nem is harsog a közösségi médiában róla üres jelszavakkal, nem ítélem el. Csak azt, aki eljátssza, hogy ő mennyire ökó, felelős meg informál, és céget reklámoz, komfortkaját, meg monokultúrás gabonán él. Pl.

    Kedvelés

  6. Én nem is tudtam, hogy ekkora ökolány vagyok, de most látom, hogy hatalmas! Az ökoságot nagyban elősegíti ám az alacsony bevétel, mondom ezt azoknak én is, akik sokat költenek arra, hogy zöldek legyenek. (Szerintem sem bonyolult kiszámolni, mennyibe kerül, milyen károkat okoz messziről rendelni mindennapi használati tárgyakat, a változatos zöldségevéshez szükséges, agyoncsomagolt, távol-keleti terményeket. Aki Indiából meg Bangladesből rendel kosárkákat, még sose volt magyar piacon, ahol sokkal olcsóbban megveszi az itthon készült, sokkal jobb minőségű bármit?)
    Nekem sose volt pénzem autóra, de akkor se vettem volna, ha lett volna, mert megszoktam, hogy anélkül oldok meg mindent, ha meg kell, megkérek valakit, hogy szállítson, költöztessen, telekocsival sem ördöngösség olyan helyre menni, ahova 4 óra a vonatút. (Ennek egyébként miért nincs akkora hájpja, amekkora lehetne? Az Oszkár pl nagyon megbízható oldal. Lehet, hogy hülye vagyok, de én simán beültem ismeretlen emberek autójába Pécsig. Minimális szervezéssel és egy buszjegy áráért oda mész az országban, ahová csak lehet. És időnként még jókat is beszélgettem, erre nem is számítottam. A napi ingázásnak is elég hatékony lábnyomcsökkentője lehetne.)
    Egyszerűen nem akarok azért dolgozni, hogy hatalmas összegeket pöfögjek el ott a városban, ahol megy a villamos és a metró is, nem az agglomerációban élek, megtehetem. Karantén alatt hónapokig nem mozdultam ki a kerületből sem, bringával elértem minden szükséges helyszínt, ez is a városi lét luxusa. Mindig WTF-érzésem volt, mikor a gyerekeim osztálytársait anyu kocsival vitte iskolába úgy, hogy kb hat utcányira laktak a sulitól, és utána nem dolgozni vagy ügyet intézni ment, hanem vissza, haza.
    Nagymamám idejekorán megtanított arra, hogy annál olcsóbb nincs, mint ha magunknak főzünk, friss cuccokat, és csak azt vesszük fagyasztva meg konzervben, ami máshogy nem elérhető. Ő már totál kimaradt a mikrózható, előre megfőzött, lehűtött, műanyag dobozos kaják világából, és nekem is hatalmas pénzkidobás lenne napi szinten rendelni vagy hiperben ezeket megvenni. Mennyi szemetet termel a vegán irodai dolgozó, aki havonta 20-21 műanyag dobozt dob ki (favillával!!), mert nem készíti el magának végtelenszer elmosható üvegedényben a paradicsomos-avokádós-banános csátnit szejtánfasírttal?
    Nekem arra sem kell figyelni, hogy ruhából ne vegyek túl sokat, mert egyszerűen nem tehetem meg, de nincs is rá szükségem, régebben jó minőségű cuccokra költöttem, ennek most nagyon örülök. Kapszulagardrób, akkor még nem tudtam, hogy így hívják… Nagy öröm, ha a lányom hordja azokat a ruháimat, amiket menőnek gondol, elég sok ilyen van, most, hogy egy méret lettünk. Veszek nyilván minden szezonban a gyerekeimnek ruhákat, de úgy tudok örülni, ha keveset kell, mert sokszor tök jó a tavalyi is, egyre lassabb ütemben nőnek. A fekete garbó, a kockás ing, az indigó farmer sose megy ki a divatból, ezeket választják maguknak, hála Istennek.

    Innen, a havi keretet épphogy szét nem feszítő, fizetésből élő alkalmazottak világából az a fajta ökóskodás, amivel én egyébként csak a neten találkozom, felső középosztálybeli picsogásnak, hobbinak tűnik, de ezt már te is sokszor megállapítottad. És, igen, mindez messze eltörpül az ipari mértékhez képest, amiről most tárgyalnak. 1,5 fok – erről meg lehet sejteni, hogy a totális dekarbonizációval érhető csak el…

    Kedvelik 1 személy

  7. Teljesen nyilvánvaló, hogy mit művelsz: amiről te nem tudsz lemondani, arról nem is kell, amire viszont irigy vagy, mert számodra nem érhető el (autó pl.), arról meg mondjon le mindenki más.

    Egy csomó mindennel. egyetértek (pl. azzal, hogy a le nem gyártott dolgok védik a legjobban a környezetet), de ez annyira visszás és annyira megszokott tőled…

    Kedvelés

    • Jé, te még mindig itt ólálkodsz, ugyanazokkal az öt éve csócsált “azért ekézi, mert irigy” nótával, amelyet az elhízott, netfüggő hatvanas banya, a pocakos-steril éleslövész, a gyűlölt érdekférjét újabban nagy diadalmasan mutogató Ágnes, a pszichiáterhez járó, magányában műkörmével turnézó Villő és macska- és tízéves Suzuki-tulajdonosok nyomatnak?
      Vajon mi ennyire érdekes neked bennem?
      Nyilván haragszol, mert nem dőltem be neked és kiraktalak.
      Kit érdekel, te pitiáner kavarógép, hogy te mivel értesz egyet, ha egyszer a posztokat elemi szinten sem fogod fel?
      A biciklim és a csülök kivételével nem írtam a saját életmódomról, és nem is én osztok engedélyt, ki hogy éljen.

      Arról írtam, hogy aki ökoplecsnit akar lobogtatni nagy komolyan, ne röhögtesse már ki magát vászonszatyorral.

      Kedvelés

  8. Lehet szponzoros-profitszerzős estet tartani puccos helyen olyan arcokkal, mint nyilván nagyon okos Nyáry Luca, meg Lakatos Márk (tényleg mi közük ezeknek a fenntarthatósághoz?), aztán beszámolót íratnak a sem nem érdeklődő, sem nem hiteles, másokat pénzért fogyasztásra rábeszélő, témátlan, tehetségtelen főlibussal. Aki kocsiból ki nem száll, mindenféle háztartási kacatokat vesz és hajít ki, és üvöltve csapkodja a dudát, ha futóverseny miatt lezárás van, mert ő hétvégén is a belvárosban autózgat, szponzoráltan, ja és reklámozza is, de még egy kurva biciklije sincs, az is e- és reklám. Hogy lehet, hogy egyéni fogyasztói szokásokról beszélnek, hogy ennyire nem tudják, nem itt, nálunk dől el “a bolygó” sorsa, de ha mégis egyéni meg fogyasztás, miért nem hozzáértő ökoharcosokat kérnek meg szereplésre, miért a kizárólag önösen nyafogó, feltűnősködő instás arcokat?
    Annyira kamu az egész.
    https://wmn.hu/hello-wmn/58429-ha-csak-tesszuk-a-dolgunkat-a-magunk-mikroszintjen-es-szorongunk-attol-jobb-lesz–hello-wmn-beszamolo

    Kedvelés

  9. Visszajelzés: az álkörnyezetvédelem dühítően nevetséges formájáról | csak az olvassa. én szóltam

  10. Akárhányszor megnyitom ezt a posztot ès meglàtom, hogy a vászonzsákos lány a Pizzafortét hirdeti, falig kiakadok. Legalja minőség, igazi trash food. Ennél már csak a mèlyfagyasztott pizza rosszabb.

    Kedvelik 1 személy

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .