női bajaink 1.: endometriózis

Most induló sorozatom nyilvános posztokból áll, és bemutatja, hogy sok-sok olyan női gyakori betegség, állapot, zavar van, ami életmódalapú, és vannak tágabb, 21. századi, tendenciózus okai is. Ami az életmódi döntéseket illeti (és semmi újat nem tudok mondani, csak a legegyszerűbb öt tanács van, amit mindenki ismer), ezeket a bajokat megelőzni biztosan, de egyiket-másikat visszafordítani is lehetséges műtét és gyógyszerek nélkül.

Mit tehetsz? Tájékozódj, ismerd meg az összefüggéseket, addig ne ítélj! És ha neked már menthetetlen a helyzeted? Legalább a lányod a hasznát veszi ennek, vagy te, amikor értelmezed az életedet. “Ezt rontottam el.” A szembenézés felszabadító.

Mi az endometriózis? A méhnyálkahártya megőrül és világuralomra tör. Szétterjed a testben, a véráram elviszi a sejtjeit akár egész messzire, sokkal nagyobb felület lesz, és egyáltalán nem oda való, ahova kerül: a petevezetőkre tapad belül vagy kívül, a petefészekre, a méh külső felszínére, a hüvelyre, a belekre, a végbélbe. Akár a tüdőben, az agyban is megtelepszik. Mivel ez a szövet hormonvezérelt, és a női hormonok közben normálisan működnek, reagálnak rájuk ezek az elszabadult szigetek is. Ami azt jelenti, hogy amikor a nő menstruál, akkor vérzik és leválik az egész szövettípus, adott esetben vért köhög föl az endós nő, vagy vér van a székletében.

Azért a leginkább a hasüregben marad a méhnyálkahártya, és elhúzódó, borzalmas görcsös menstruációt okoz így is, járni nem bírnak tőle. Nagyobb az esély arra is, hogy a megtermékenyült petesejt a petevezetőkben vagy máshol tapad meg, és ha növekedni kezd, az életveszélyes (méhen kívüli terhesség).

Gyakran cisztákkal társul a betegség. További tünet, hogy vaginális szex fájdalmas.

Az endometriózis gyakori, jóindulatú, ösztrogén-hormon függő, krónikus nőgyógyászati betegség, amely a termékeny korban lévő nők mintegy 10%-át érinti, menstruáció megjelenése előtt, illetve menopauza után elvétve fordul elő. Hazánkban kb. 180000, 15 és 39 év közötti nőt érint.

Jellemző tünetei a fájdalmas menstruáció, krónikus kismedencei fájdalom, fájdalom szexuális együttlét kapcsán, fájdalmas székletürítés és meddőség.

(…)

A napjainkban is folyó intenzív kutatások ellenére a betegség genetikai oka jelenleg nem ismert, ugyanakkor lehetséges genetikai tényezők szerepe is, hiszen érintett családokban előfordulási gyakorisága hétszerese az átlagpopulációénak.

Az endometriózis előfordulása az utóbbi években észlelhető emelkedése mögött környezeti hatások, különösen a dioxinok szerepe is feltételezhető.

A méhűr megnyitásával járó műtétek során méhnyálkahártya-sejt csoportok juthatnak a műtéti sebbe, vér- és nyirokreken keresztül pedig a szervezet bármelyik helyére.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy az endometriózis olyan multifaktoriális betegség, melynek minden megjelenési formáját egyetlen jelenleg ismert kóroki tényező sem magyarázza.

http://www.medend.hu/endometriozis/

Megfigyeléseim szerint, ami nem statisztika, a tipikus endometriózisos beteg modell, vagy hasonló: a testére, el nem hízására nagyon figyel, nem feltétlenül egészséges módokon, a párkapcsolattal sok baja van, és nem szül vagy későn szül. Dukai Regináról tavaly szóltak e tárgyú sajtóhírek. Ő gyógyszerellenes, mert elege lett, diétát is említ, nem tudom, bejött-e hosszabb távon neki:

https://cosmopolitan.hu/programajanlo/2020/03/16/dukai-regina-oszinten-meselt-betegsegerol/

Itt egy későbbi poszt, ebben figyelemreméltó, hogy pajzsmirigy-alulműködése is van, amiről szintén fogok írni.

Iszak Eszti pár hete állt elő ezzel, és erősen meghízott:

Akiket én ismerek, azokban közös, hogy nem szültek, vagy csak egyet, későn. Sorozatos vetéléseket is okoz ez a nehéz állapot, ahogy Susan Sarandonnál is. Ők a híres külföldi betegek:

https://www.webmd.com/women/endometriosis/ss/slideshow-celebs-endometriosis

Magyar beszámolók:

Faktorok, innen:

  • Family history of endometriosis.
  • Early age of menarche.
  • Short menstrual cycles (< 27 d)
  • Long duration of menstrual flow (>7 d)
  • Heavy bleeding during menses.
  • Inverse relationship to parity. a parity a nem vetéléssel végződő, teljesen kihordott terhességeket jelenti, vagyis: hány magzatot hordott ki a nő az életképes megszületés terminusáig (nem azonos az élveszüléssel). ennek a számával fordítottan arányos az endometriózis előfordulása
  • Delayed childbearing
  • Defects in the uterus or fallopian tubes
  • Hypoxia and iron deficiency may contribute to the early onset of endometriosis

A parity-összefüggésről a metaanalízis:

https://www.nature.com/articles/srep14243

Rangos Katalin kötete, A képzett beteg (nicsak, a szerkesztő az egyik fórumos gyalázkodó rém!!!) egyik interjújában dr. Ács Nándort idézi, aki szerint ezt a betegséget, vagyis a borzalmas, fetrengős tüneteit szinte csak műtéttel lehet megoldani, és hogy nagyon sok orvos nem járatos e kórság diagnosztikájában, nem ismeri fel, több év telik el a diagnózisig, pedig ez nem olyan, mint egynémely, panaszt hosszan nem okozó betegség, ezzel kínszenvedés az élet már az elején is. A műtét többféle eljárást jelent: lézerrel, elektromos eljárással, égetéssel távolítják el a fölös szövetet. Máskor az egész méhet is eltávolítják.

Magyar intézete is van: http://www.medend.hu/endometriozis/

Friss fejlemények. A műtét járni jár, csak nem jut:

https://telex.hu/belfold/2021/05/11/endometriozis-egeszsegugyi-torveny

Egy kis adalék mindez a benned rekedt gyerekhez, és ez azzal is kapcsolatos, ami a mindenféle bután progresszívkedő, gileádozó női oldalról zúdul az arcodba: a társadalmi és életterveket illető, mentalitásbeli vonatlozásai ennek a témának. Egyáltalán nem mindegy a női egészség és életminőség szempontjából (sem), hogy szültél-e, és biológiailag időben tetted-e. Aki mást mond, az boldogtalan, keserű és projektál. Ráadásul messze nem csak ez a betegség int erre, hanem egy sor más, testi és lelki állapot is. Egy boldog társadalomban jó szülni, lehet szabadon és szépen szülni, és nem kell dacból, nyomorból vagy betegség miatt “nemszülni”, mert senki nem szorul erre. És ez nagyobbrészt azért a te női döntésed. A méhed nem azért kiáltozik a magzatért, mert a gaz patriarchátus beléd dumálta és a környezeted elhitette veled, hogy szaporodni KELL “agyatlanul”. A test bölcs és évmilliók csiszolták ilyenné. A boldog szerelemnél, boldog szexnél, a foganásnál, szülésnél, babánál nincsen elsöprőbb, emberileg – és azon felül is – teljesebb élmény. Jól tudjuk, kik és miért tagadják ezt.

Ha értelmes ember vagy, az azt jelenti, hogy nem hajlasz a leegyszerűsítésre, és akkor túljutsz azon a zavaró tényen is, hogy a “szülesztő”, demográfiáért aggódó kereszténydemokrata bajszosok pont ezt mondják: szülj, időben szülj. Nyugi, ők nem azért mondják, amiért a test, a szuverén nő. A “ne szülj, mert a patriarchátus…”, a “ne szülj, mert a bolygó…” kiáltozók ugyanúgy valóságtagadók és hosszú távon a nők ellenségei, mint a “rossz testbe születtek”, “minden test szép” hazug szólamok terjesztői. Olyasmi gesztus ellenükben jól nem szülni (vagy az ő szövegeikkel az amúgy-se, “nem jött össze” gyerekvállalásodat megideologizálni), mint azért nem mosni fogat, mert apu mindig szólt, hopgy kell. Haha! Jól kibasztál apuval…

Még ma sem értik, miért, hiszen maga a méh nem termel hormont, vagy csak keveset (?), de valamiért nagyon is szükséges szerv. A méheltávolításnak durva következményei vannak: korai klimax, elhízás, depresszió és metabolikus betegségek (megint megvettem az Asszonyok egészsége című lapot, és pont abban is volt:

Akinek averziói vannak a (hetero)szexszel, szüléssel szemben – ezek a borzasztó életidegen, erőszakos, sértődött szövegelések és vádaskodások! –, az sérült lelkileg és/vagy testileg. Rossz neki a programja. És akkor ezt gyógyítsa, ismerje föl, hogy ez probléma, nem pedig valami queerség avgy szabad önkifejezés, bátro nemet mondás – ne az ellenkező irányba menjen. A megoldás erre sem az, hogy a boldogtalanok, be nem futottak, megcsaltak, társat nem találók, leszbikusok tovább hergelik egymást, meg őrjöngenek, hogy nem kötelező szülni, “Gileád” (ez is hogy félrement… borzalmas), meg kereszténydemokratáznak.

És te, aki nem vagy boldog a szerepeidben (ami valószínű), de legalább anya: tudd, hogy ezt, legalábbis testileg, nem szúrtad el. És aki magzatokat meg babákat gyaláz, más anyaságát minősítgeti, aki ennyire ostoba és érzéketlen, az süllyedjen a föld alá.

20 thoughts on “női bajaink 1.: endometriózis

  1. Egyetlen beteljesuletlen almom ,a tobb gyerek.Egy szulesem van 36 evesen,elotte nem volt terhesseg,azutan csupan egy terhesseg ami negy het utan elhalt.
    Nagyon valoszinu nalam az endometriozis jelenlete,nagyon sokat szenvedtem a havi ciklusaim soran,meg a kimaradasuk utan is vannak panaszok. Orulok a temanak,erdeklodessel kovetem a
    a sorozatot.

    Kedvelés

  2. A Gileádot kiáltozók azt valahogy figyelmen kívül szoktál hagyni, hpgs Atwood disztopikus regényében azért kényszerítenek szúlésre trrmékeny fiatal nőket, mert az emberek nagy többsége trrmészeti katasztrófák, sugárzás miatt terméketlen lett… És tulajdonképpen hasonló helyzet van akkor is, ha egy társadalom, a nyomor, az ellátó rendszer hiánya indirekt módon kényszerít fiatal nőket arra, hogy feladják a gyermeküket, hogy aztán jómódú, terméketlen/középkorú (külföldi) párok fogadják azokat örökbe, vagy béranyák legyenek. Egy jól működő, jóléti államban egyébként nagyon kevés az egészséges, örökbeadható intézeti gyerek.

    Kedvelés

  3. Ritkán, de a császármetszés is okozhatja az endometriózist. A beavatkozás során kerülnek rossz helyre a nyálkahártya darabok. Nálam is ez volt az oka, egy fura kis csomó növekedett a császárhegben, láthatóan és egyre durvább fájdalmat okozva. Ezzel még úgy sem foglalkoznak az orvosok, hát ott az egészséges gyerek, mi baja. Végül egy rövid műtét megoldotta a dolgot.
    Ahhoz képest, hogy hány indokolatlan császármetszés van, erről a kockázatról elég kevesen tudnak.

    Kedvelés

    • fuhh, dermesztő. hát igen, az öntökönrúgás lenne, ha elismernék, hogy az általuk végzett, nagyonfontosszükségeséletmentő császármetszésnek lehet és gyakran van is ilyen hatása.

      a hegre kerül a méhnyálk’, ki a méhtestre, vagy hova?
      szerinted szükséges volt a te császármetszésed?
      megnézem, hátha az ácsnándor említi ezt a császármetszés faktort (csak ő is inkább miómáról beszél, meg hallelujagyógyszerről, amit Mi Magyarok Fejlesztettünk Ki)

      amúgy a szerző/riporter Rangos Katalin is vicces ezzel a múlt századi attitűddel: “mit tehet a magamfajta átlegember, aki ugye mindenfélét eszik és nemigen sportol” tökre nem kéne normalizálni ezt az életmódot

      azt is írta, hogy ezek ugye jóindulatú, hormonfüggő állapotok, senki nem ebben fog meghalni, de mondd azt egy 25 évesnek, hogy mire 50 lesz, nem lesznek panasazi. meg hát szülni vagy a szexet élvezni addig se fogja.

      volt egy nő, akinek volt, és ő azzal dicsekedett, hogy ő jó szűk, olyan szorosan fogja a hüvelyét kívülről a sok nyálkahártya. :O mikkel vigasztalódnak emberek, istenem, ezt mintha nekem mondta volna bosszúból vagy nem tudom, de akarnak ezek egyáltalán gyógyulni? (és milyen élvezetes lehet így a szex!)

      én mindenesetre megnézetem, mi a helyzet, jún. 1-jén

      Kedvelés

      • Nekem a hasizmon és a hasi zsírrétegen volt, ki is lehetett tapintani, főleg peteérés idején érezhetően megnőtt, érdekes két év volt mire rájöttem az összefüggésekre.

        A császármetszésre nehéz mit mondani. Ott és az a kórházi protokoll miatt nyilván az volt. Túlhordás miatt indított szülés volt, a +5 napon teljesen zártan oxitocinozni kezdtek, 12 órányi kemény fájás után megcsászároztak, akkorra volt 1 ujjnyi tágulás, én meg teljesen ki voltam már készülve. Másrészt meg tudtam mikor volt a fogantatás, és ahhoz képest még volt minimum egy hetem a terminusig. Ha hagytak volna békében valószínűleg egy szép nagy gyereket, ha nehezen is de megszülök magamtól, és nincs a sok fájdalom és megfosztottságérzés. Az indítás reggelén mindenkinek magyaráztam a kórházban hogy higyjék el még nem tudom megszülni, érzem. Hát így történt.

        Kedvelik 2 ember

      • Ezért mondja azt G. Ágnes, hogy ma már rég nem 40 hét a terminus, inkább 42-43. Mindkét nyugiban született gyerekemet 43 hét valahány napra szültem, tökéletes miazazúgóeszköz, na, CTG szívhangok mellett, se a körmük nem volt túlnőve, se a bőr felázva, se a méhlepány nem volt meszes, vagyis nem volt túlhordás.

        Kedvelik 1 személy

      • Érdekes ez a túlhordásos dolog is, a második lányom 38. hét 3 napra indult spontán, pont ahogyan a nővére. Tudtam a fogantatás dátumát is, így 4 nappal volt idősebb, mint papíron, tehát pont 39. hétre indult. A bőre felázott, kiszáradt, a körme nagy volt. Tipikusan egy túlhordott baba. A méhlepény ugyanakkor élő, bordó, teljesen egészséges, semmi meszesedés rajta. Az első lányom, ugyanez a sztori, spontán indult, burokrepedéssel – emiatt vákuummal rángatták ki, első gyerek, a mai fejemmel be se mennék a kórházba csak fél nappal később – mégis az volt az érzésem, hogy ő még nem akart jönni, várt volna, vékonyka volt, nehezebben adaptálódott.

        Kedvelés

      • Nagyon durva éretlen magzatot kirángatni, és hány olyan eset volt, hogy a doktorúr a hálapénzre sandítva nem akart lemaradni a szülésről, de szerdán neki tenisze van, meg megy szabadságra, és akkor vizsgálat címén előbb indítják…

        Kedvelés

    • devorahlev, nem tudok az alsó kockához már hozzászólni, de úristen. Az első szülésemnél engem ettől a kimeneteltől csak az választott el, hogy kb 6 óra alatt megszültem végül. De engem is már úgy kerülgettek ott, hogy császár lesz. Nem felejtem el az orvos meglepett hangját, hogyaszongya “meg fog szülni spontán!”

      A második gyerekemnél meg nemes egyszerűséggel az volt, hogy valaki valamilyen vizsgálatnál egy dátumot elbaszott a kiskönyvemben, és onnantól rosszul számítódott egy csomó minden. Én meg TUDTAM, hogy nem okés, és jeleztem is többször, de akkor durrant el végleg az agyam, amikor húsvéti hosszú hétvége előtt be akartak fektetni túlhordással. Akkor kiszámoltattam és átírattam a heteket az épp illetékessel, és nem fektettek be végül, csak egy hétre rá, de a lányom akkor meg már jött is magától hajnalban, nem várta meg az indítást, hálistennek.

      Kedvelik 1 személy

      • Igen, akinek nem tankönyviek a ciklusai, az kemény harcra számíthat a szülészeti rendszerben. Mert az márpedig úgy van. Nekem is jobban kellett volna nyomatékosítani, hogy oké hogy mi az utolsó menstruáció időpontja, de nekem amióta az eszemet tudom 40 napra jön meg, vagy ritkábban, tessék ezek szerint számítani a 40 hetet.

        Kedvelés

      • Nekem ráadásul tankönyvi 28 nap volt a ciklusom a két terhességem között. És mégis. Szimplán elírták,valamelyik legelső meghatározó vizsgálatnál, hogy hány hetes. Mást írt be, mint amit mondott. És akárhányszor szóltam utána, az volt, hogy áhhh mindegyaz, úgyis megszül addigra. Aztán persze nem, mindkét gyerekemmel simán töltöttem gond nélkül a 42+ hetet, és majdnem ezen múlott a kórházba beutalásom a végén, basszus.

        Kedvelés

  4. Vártam ezt az írást. És ha lesz, akkor a folytatást is. Amúgy az endometriózis kapcsán a hormonális fogamzásgátlók hosszú ideig tartó használatát/alkalmazását miért nem említik mint rizikófaktort az orvosok? Valahogy erről sosem esik szó, pedig nem egy ismerősöm járt így. Abbahagyta, rà fèlèvre endometriózist diagnosztiztak.

    Kedvelés

  5. Két endometriózisos ismerősöm is van, mindkettő talán atipikusnak mondható abból a szempontból, hogy korán diagnosztizált, húszas évei végén már megszülte az első babáját (és mindkettőnek jött utána még két gyerek (sőt, most, hogy számolom, mindkettő két gyerekes anya volt harminc éves korában)) és a szülés után az endometriózis nem jött vissza.
    Leírom azért.
    Az egyik lánynak elege lett a gyógyszerből, műtétből (laproszkópia összenövések és ciszta eltávolítására), cisztákból és kitalálta, hogy ő majd meggyógyítja magát sporttal és diétával. A műtét után abbahagyta a gyógyszerszedést. (Még korábban fogamzásgátlót szedett és természetesen azt is, mindent. Ő egyébként nagyon azt gondolja, hogy a fogamzásgátló szedése volt a fő gond.) Nagyon keményen kezdett sportolni, súlyzós edzések, mellé low-carb. (ezt 2010 előtt) Határozottan csökkentek a tünetek és a fájdalom. Mindenféle rásegítés nélkül várandós lett és utána még két baba érkezett. Azóta is sportol, bár már messze nem olyan intenzíven. Az endo az első várandósság után nem jött vissza.
    A másik ismerősöm elég súlyos állapotba került. Endometriózis a hasüregben is, volt egy nagy műtéte, bukta az egyik petevezetéket is. 25 éves se volt ekkor. Az orvos a műtét után vicceskedve megjegyezte, hogy most kéne megpróbálkozni a babával, mert ki tudja, hogy az ő paramétereivel mikor, hogyan lehet majd gyereke, most, így frissen műtve legalább tuti, hogy minden oké odabent. Kis meghökkenés és két hét gondolkodás után belevágtak a vele egykorú párjával (amúgy vártak volna még minimum pár évet és a kapcsolat is elég friss volt még, de ők ilyen vidámak, bevállalósak, a gyerekhez is így álltak hozzá). Baba spontán megfogant, majd a második is. Közben barátnőm életmódot váltott és jobb kajálással (plusz némi otthoni tornával) szépen lefogytak mindketten a férjével (barátnőm kimondottan kövér volt). Azóta van harmadik kisgyerek is. Az endometriózis itt sem jött vissza.
    Ezek a nők most már lassan negyven évesek lesznek.
    Ez csak két eset, lehet, hogy csak szerencsések voltak, nem tudom. Azért érdekes, hogy mindkét esetben a mozgás, a jó kajálás és a viszonylag fiatal (élettani időben megfelelő) terhességek kombója után jött a gyógyulás. Az még fontos, hogy őket ez az állapot nyitottabbá tette a gyerekvállalásra.

    Kedvelés

  6. “atipikusnak mondhatók” nem szabály, hanem tendencia: jóval gyakoribb azok körében, akik nem szülnek vagy csak későn és egyet. Ács Nándor. egyvalaki nem kivétel (más is érvelt ezzel). hogy ők szedtek-e előtte fogamzásgátlót, azt se tudjuk.

    Kedvelés

    • Inkább a történetre értettem, hogy atipikus: mindkét lánynak már kora huszonévesen észrevették, diagnosztizálták. Úgy olvastam még korábban, hogy jellemző, hogy nagyon sokáig szenvednek a nők diagnosztizálatlan endometriózissal, kezdve a hisztinek titulálástól egészen a különféle antibiotikumok kipróbáltatásáig, hogy hátha majd attól jobb lesz. Aztán sokszor csak harmincvalahány évesen derül ki konkrétan a probléma, amikor nem sikerül teherbe esni és akkor jön aztán az igazi kétségbeesés. Itt mindkét barátnőmnél hamar (még a gyerekkérdés előtt) felismerték, műtötték is őket, aztán dönthettek arról, hogy mennyi utánaolvasással, milyen életmóddal, milyen életstratégiával állnak neki az elkövetkezendő éveknek, fiatalok és rugalmasak voltak testileg is és lelkileg is. Nem tudjuk, hogy ha harmincsok éves korukig görgették volna magukkal ezt a betegséget, akkor pl hogyan alakult volna a fogantatás, várandósság, stb.

      Kedvelik 1 személy

      • És EZÉRT bassza meg az összes nyaff kamaszlány, aki menstruációra hivatkozva, hazudozva játssza a megúszósat. Mint ahogy a divatból transzok is, egyszerűen lejáratják azokat, akiknél ez komoly zavar.

        Kedvelés

  7. Egyik kolléganőm endometriózis miatt meddő – benőtt a petevezetéke is. Elmondása alapján amióta menstruál, azóta voltak/vannak földön fetrengős fájdalmai, de csak egyetem alatt derült ki, mi áll ennek a hátterében.

    Nem tudom, a szülei miért nem vizsgáltatták ki gyermek nőgyógyásszal (abban sem vagyok biztos, ilyenkor oda viszik-e a kiskamaszt), és hogy miért csak ennyivel később fordult szakemberhez (azt hitte, a havi szenvedés az alap?). Ám ami igazán bennem akasztotta a szót a napokban, hogy a szemébe mondták, hogy aki meddő, az bizony a természet rendező elve. Tehát akinek nem jó a genetikai állománya, az okkal nem tud szaporodni, ezért nem kéne a mesterséges megtermékenyítést se erőltetnie, “hanem vegye a lapot”.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .