gyermekeinket nem fenyegeti veszély

Nyugi! Nem mesekönyveknek nevezett kiadványoktól fognak megállni a fejlődésben. Be se buzulnak. Senki nem kezd szoknyát hordani egy ilyen könyvtől.

Azért megkönnyebbültél?

Mondjuk nyitott, okos, érzékeny se lesz a Meseországban szarvasok nevelik az őzikéket című könyvtől. És ez az egész ügy igazi hazugsága, hogy Mi Ezzel Elfogadóvá Neveljük A Gyerekeinket. De el nem rontja semmijét, ne pánikolj. Annál neki több esze van. Csak mert te ráfeszültél a Nagy Elfogadós Hájpra, ő még látja, hogy lent van a lent, fönt van a fönt. Fakó minden teória, s a lét aranyló fája zöld.

Jobban látja nálad, mert neki nincs tele a feje facebookról vett hülyeségekkel. Amivel mégis, az életkori sajátosság, kinövi.

Egy könyv? Úgysem olvasnak, és ti sem olvastok nekik, ezért is mindegy. Van ellenben tévé és bárgyúság. Az irodalmi ízlésüket már elsorvasztottátok, kedves szülők, akik azon dohogtok a facebookon, hogy miért kell pálutcait meg toldit olvasni, hát ti se bírtátok elolvasni! (Helyben vagyunk, ott kezdődött minden bajotok! és azóta se sokat.) Miért nem valami nőírót vagy pöttyös regényt…

Ha nem vagy intellektuális, igényes, a gyereked se lesz az. Újratermelődő szellemi nyomor. Pedig az olvasás tényleg ingyen van ma már.

A lelküket, életük irányát a Meseország kinyalja egymást című kötet biztosan nem fogja elrontani, rettentően ügyetlen és erőszakolt az egész koncepció ugyanis. Jószántából ilyet senki nem olvas, ezt a woke warriorok tukmálják csak. Nem kötelező. Azért én fellélegeztem.

Már csak azért is:

Ambrózi Kata pszichológus. én értem, de a gyerekedet is érdekli ez?

Itt te vagy az, aki könnyezel, ez a te bulid, vedd már észre. Te is csak azért, mert azt mondták neked a Facebookon a jóemberklubban. A valóban kiváló Vaslaci, Tompa Andrea örökbefogadós meseparafrázisa is neked, a felnőttnek szól. Téged nyugtat meg, és téged emel föl.

De a többi?

A többi ellenmese, kínosan izzadságszagú. A gyereknek igazi mese való. Tényleg az irodalmat és a gyerekeket használják “érzékenyítésre”, vagyis ideológiaterjesztésre? Demonstrációkra? Aztán meg áldozatiaskodnak, hogy nem sikerült a projekt? Tízesével öntik a posztokat erről, élőznek, fontoskodnak? Mindig kell az új pezsgés. Norbi sem szólt ekkorát.

Ez a “mese” felnőttek meséje és menekülése. A negyvenes, evernessre járó, dundi nők meseterápiában nyomulnak. Meséket írnak bosszúból, mert nincs kedvük sportolni.

Az Óperenciás tengeren
 
Pucér mellemet vágyom betakarni
Felhőkkel, mint az őszi, csöndes Ég,
Ne táncoljon tovább az Élet rajta:
Most már hadd jöjjenek a mesék.
 
Száz méter lenne borotvált szakálam,
Öreg az ajkam, fogam is hibás:
Olyan kicsi tenger lett a szivemből
S olyan nagy az Óperenciás.
 
Hát megpróbálom magam befelhőzni,
Szólni magamról unott a dolog,
Gyűl és dohog őszi mese és felhő,
Burkolt mellemre rágomolyog.
 
Volt egyszer, sokszor, volt talán ezerszer,
Hét mérföldes csizmáju hős, derék
Királyfi, ki szabad mellel elindult
És, himm-hámm, elnyelték a mesék.
 

Ez Ady Endre. Van türemed elolvasni? Vagy ezt? Hát megérteni?

Ha már benne vagy a nyúl üregében, akkor én hiába beszélek neked. Mérő Vera azt üzente, elfogyott a regimentje.

ideológiai giccskontent egy gondolattalan, írni utáló, görcsbe állt kezű gyerek felhasználásával

Gyerekeket nem dobunk be a táboroskodásba. Saját politikai álláspontunk miatt nem veszünk össze a gyerekünk barátainak szüleivel sem. Ha te nem a gyereked természetes érdeklődését követed, hanem “megyünk mesét hallgatni!” felkiáltással biodíszletnek viszed egy liberális demonstrációra, mert üdvözült kisebbségpártiként ezt gondolod helyesnek, ha ezzel akarsz beinteni a gyűlölködőknek, és ezt még jóra nevelésnek is hiszed, akkor olyan agyi és érzelmi színvonalon vagy, hogy én hiába érvelek.

De a gyerekeddel nem lesz semmi. Akkor se, ha elviszed ilyenekre, ha megveszed és buzgón olvasod neki a könyvet, és akkor se, ha nem.

én például egy transzmilliárdos vagyok, ide a zsozsót

Senki nem hiszi el, hogy a férfiak nők. Senki nem hiszi el, hogy a csúnya a szép, és hogy ez volna a szabadság. És nem vagy attól gyűlölködő vagy jobbos, ha nem erőszakolod meg a tényeket és a biológiát. Vagy nem hazudod azt, hogy az antagonisztikusan különböző érdekű csoportok érdekkülönbségein majd a jóemberkedés és a tolerancia tompít. Nem gyűlöl, nem kirekeszt, hanem más az érdeke.

Én biztos nem adom a nőségemet. ez nem jóság kérdése. A nőségemet ne csúfolják meg zavaros lelkek, mert ki találom röhögni őket. Ember nem hiszi el nekik, hogy ők nők, hiába kívánták meg a fehérneműinket meg a szülésünket.

Ez a könyv nagyon gyenge kísérlet eleve. Minden elsős tudja, hogy nemet váltani nem lehet. Te is tudod, csak nem mered magadnak se kimondani, pláne hangosan nem. Hát meg ne bánts valakit. Mit szól a mérővera. Utólag nem nő a tehénre agancs, csak a béna mesében meg a szexuális fantáziákban. Az érzetek, a behormonozás, a műtéti praktikák nem változtatnak azon, hogy minek születtél.

A mese nem szabad, és főleg nem tesz szabaddá (tudja vajon, honnan idéz?). A mese nem a képzelet szárnyalása vágyaink vagy érdekeink szerint. Ellenben konzervál és konzervatív. A legkötöttebb, kifejezetten rugalmatlan elemekből viszonylagos szabadsággal kombinálható, archaikus műfaj. A logikájából nem lehet kilépni, mert az akkor már nem mese, ahogy az Annapetigergő vagy a Spongyabob sem mese. Nincs olyan, hogy két királyfi összeházasodik. Kövér királylány sincs, és tolószékes sárkányölő se, mert azzal a királylányi és sárkányölői lényeg sérül, értelmét veszti. Csak a dizninél lehet mindenki hős, győztes, főszereplő, sem az igazi mese világában, sem a való életben nem. Bármit szeretnénk hinni önvigasztalásul, csak az erősek az erősek, a szépek a szépek és a hősök a hősök. A gyávák nem bátrak. Aki lassan fut, nem nyerhet. Mindenki nem lehet szép, mert akkor a szépség fogalma értelmét és értékét veszti.

És: “mi férfiak férfiak maradjunk / és nők a nők, szabadok, kedvesek”. Ettől még Dúró Dóra mohósága és politikai témafelhasználása undorító. (Hol voltatok akkor, amikor a biciklisek ellen uszított?) De az ideológia ráerőltetése az irodalomra is ízléstelen, továbbá improduktív. Csak a facebook-interakciókat hergeli. És ha beállsz valamelyik oldalra, akkor mikrotargetálható politikai célponttá tesz.

Mindenesetre amióta nem gondolkodom vagy-vagy oldalban, én a kenetteljes, jóemberkedő, lájkéhes és karriermohó Mérő Vera “szupercuki” kontentjein nagyobbat öklendezem, mint Dúró Dórán. Ahogy mindent bulldogként szorít, és kisajtolja bármiből a legtöbb hatásvadászati potenciált.

Az igazi irodalom nem ideológiák terjesztésére és főleg nem nevelésre való. A manifesztó műfaja, vagy a korai Kassák-írások, a munkás József Attila sorai kiáltások, és nem didaktikusak. Ha az irodalom alámegy egy ideológiának, és eszközévé válik, megszűnk irodalomnak lenni. Ennek felismeréséhez nem kell nagy műveltség.

Gyerekeket nem használunk politikai célokra, ellentüntetésnek. Nem várunk el tőlük mesterkélten elfogadó viselkedést, nem sulykolunk ilyesmit. Igen, aki más, az egy gyereknek fura. Nem azért, mert gonosz, hanem mert nem tudja elhelyezni az ismert dolgok rendjében. Ha ezek miatt dorgálod, ostoba vagy.

Mit tehetsz, ha értelmes, bátor, jó ízlésű, ép értékrendű, toleráns, kedves gyerekeket akarsz nevelni?

A rejtett tanterv az, ami nevel. Ha hiteles vagy és értékek vannak az életedben, ha önállóan gondolkodsz, akkor ezt és az ilyesmire való igényt eltanulja a gyerek. Kiveszi belőle, ami neki érték. A generációs különbség ellenére. Minden tökéletlenséged ellenére. Tiszteld őt és ne nyomd. Ne várj el tőle direkt irányt. Helyette élj te magad jól. Fogyassz igazi kultúrát. Ne dőlj be a talminak. Gondolkodj, beszélgess. Tarts ellen a művalóságnak. Mutasd meg neki a természetet. Legyél aktív, őszinte. Igazi emberi kapcsolataid legyenek. Ne legyél bábja mások érdekeinek. Ne legyen használós, elidegenedett, számító a szexualitásod. Ne legyél frusztrált, gyáva, képmutató, pletykás, megalkuvó, ne dőlj be a giccsnek, a slacktivizmusnak.

Neked legyen ízlésed, te is fejlődj. Vegye körbe a gyerekedet az igazi műveltség, az, aminek tétje van, ne a népszerűsködő, ne a tömeges, ne a stream. Olvasd már el azt a kurva Egri csillagokat.

Ő maga választ majd, értékrendet, világnézetet, és ha jó az alapanyag, és tiszteled őt, akkor nem lesz ebből semmi válság soha.

28 thoughts on “gyermekeinket nem fenyegeti veszély

  1. Nekem anno gimnazistaként ez égett be örökre:
    “A királylány: mese, János,
    De nincs élőbb a mesénél
    S mese ellen minden káros.
    Bajban van a messze város,
    Gyürkőzni kell a Halállal:
    Gyürkőzz János, rohanj, János.”
    (Persze nem véletlen, volt közvetlen, erre rímelő történés.)

    Kedvelés

  2. Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Csak azt nem értem, hogy mesével foglalkozó elismert szakemberek miért mismásolnak, maszatolnak. Félnek, hogy el veszítik rajongó táboruk nagy részét? Sok kérdés, és értetlenség van bennem, ezért is hála bejegyzésedért.

    Kedvelés

    • Ugyanezt látom, pszichológiát végzett emberek az elfogadást és az érzékenyítés fontosságát hangsúlyozzák, mintha ez elvárt és kötelező gesztus lenne, nehogy homofóbnak, stb. bélyegezzék őket. Nem tudom, mit kezdjek ezzel, vagy kezdenem kell-e egyáltalán.

      Kedvelés

      • Pedig ezek csak érdekcsoportok és az ő partikuláris sérelmeik morális univerzáléként és követelésként előadva, sok olyan személyes részlettel, ami csak érzelemhergelésre, meghatásra jó, álságos az egész, mert valójában senkit nem érdekel, a másik idegen ember mit csinál, mire vágyik, hogy éli meg a szexualitást, és nem is kell, hogy érdekeljen, ebből nem lehet politikát csinálni. Az ember identitását, önmeghatározását csak nem a szexualitása vagy mentális furaságai adják. Vagy ha igen, ez közügy?

        Kedvelés

      • Na ez az, közügy lehet-e a hálószoba… És már megjelent az állásfoglalás is Bagdy Emőke nyilatkozata ellen.

        Kedvelés

  3. Írói facebook oldalakon nagyon tárgyalják ezt a könyvet, és ezen felbuzdulva nekimentek Rowlingnak is, mondván egy szerző nem viheti bele a történeteibe a saját meggyőződését (nem vagyok benne biztos, hogy ez történt ott, a konkrét regényt nem olvastam és a szerzőt se ismerem személyesen, hogy megítélhessem), mert írói felelőssége hogy ne tegyen így. És akkor eszembe jutott, amit írtál, (“Hát pedig éppen ő teheti meg, mert nincs rájuk szorulva, és megengedheti magának, hogy véleményformáló legyen, ha nem is úgy, ahogy azt a woke aktivisták elképzelik. “), és eléggé elkomorodtam, hogy ennyire aktuális és elfogadói attitűdöt várnak el (követelnek ki) íróktól.

    Kedvelés

  4. “Költői kérdés: a progresszivisták, akik az inceleken („önkéntelen cölibátusban élők”, akik „szexuális jogokat” követelnek maguknak) és a szexualitás újraelosztásának gondolatán őrjöngenek, miért gondolják, hogy szóról szóra ugyanez a követelés a szubjektív belső érzéseikkel házaló transzneműektől még haladó dolog is? Nem véletlen, hogy pár éve még senki sem hallott olyan fikciókról, mint a ciszneműség és a szexmunka, ezek ugyanis felülről, rengeteg pénzből importált politikai eszközök, amelyekkel különböző problémákkal küzdő embereket instrumentalizálnak és egyben felbujtanak jócselekedetnek álcázott politikai akciókra.”

    https://azonnali.hu/cikk/20180621_alien-vs-predator-budapesten-a-metoo-tol-a-belvarosi-batorsag-ig

    Kedvelés

  5. Az “agresszió” azért terjedt szét ennyire, te ostoba némber, mert opportunista módon ti hergeltétek, hisztizve, drámázva, hősi pózra vágyva, akik ugye nem csőcselék meg felhergelt szélsőség vagytok, hanem maga az européer, felvilágosult érzékenység és tudás, nagyon fölülről beszéltek, szóval lehetett volna több eszetek is. Ugyanez ment a töröljékaharminchármasozás idején (amit már el is felejtettetek) és a Norbi-ügyben is. Élveztétek a szereplést meg a keménykedést a konliktusokban.

    “Az agresszió hihetetlen gyorsan eszkalálódott, amihez nem kis részben hozzájárult a tény, hogy politikai szereplők is beszálltak.”

    A lead harmadik mondatában hat képzavar egymás hegyén-hátán, ilyet még nem is láttam. Szerkesztett szöveg…

    “Ami most történik, az nagy tömegek szemében dehumanizál olyan embereket, akik semmi mást nem szeretnének, csak élni – önazonosan, boldogan, szeretetben, mint mindenki más.”

    Nyííííí.

    Én például pont a ti hisztis, népszerűségvadász műsorozásotokból kezdtem gyanakodni, hogy az LMBTQ…-val valami nagyon nem stimmel, aztán utánaolvasni, egyedül, nem lájkolgatva meg bulizgatva-csoportosulva, hanem komolyan, tudásvággyal, és végül amikor megtudtam a cikkeitekben mindig olyan szép, ártalmatlan, kedves, “csak nyugodtan élni vágyó” emberek mögött a hátteret, az érdeket, és aaz lett ebből, hogy megundorodtam a transzneműnek nevezett sunyi perverzek, agresszív cenzorok és érzelmi zsarolók önsajnáltató műsorától. Rám ne számítsatok, én megírom az igazságot. Nagyon felülről beszéltek ahhoz képest, hogy eennyit tudtok ezekről a témákról. A leggyengébb ellenállás irányába mentek a saját kis fölényeskedő közegetekben, játsszátok a bátrat, barátokkal érveltek, érzelmekben tocsogtok szenteskedve. Nem, nem “csak élni szeretnének nyugodtan”, hanem politikai követeléseik vannak. Például a nőségemet kérik, méhet kérnek, megcsúfolják a valódi nőket az álruhás nőséggel és a test intaktságát, de én a nőségemet nem adom. A házasságot amúgy vihetik a melegek, azt olyan sokra vagy szentnek én sosem tartottam.

    https://wmn.hu/ugy/53716-szentesi-eva-meseorszag-is-a-tietek-nesztek-vigyetek

    Kedvelés

  6. “Például a nőségemet kérik, méhet kérnek, megcsúfolják a valódi nőket az álruhás nőséggel és a test intaktságát, de én a nőségemet nem adom.” Elvesztem az idézetek közt, ez a te gondolatod, Éva? Ha igen, ezt hogy érted?

    Kedvelés

    • Értsd:
      ellenezem azt, hogy a nőiséget meghamisítsák, saját zavaraik miatt szórakozzanak vele, külsőségekből rakják össze, ilyen követeléseik legyenek, vagy akár engem le-ciszezzenek és privilegizáltnak nevezzenek, csak mert nekem nem kell erőlködnöm, hogy nőnek nézzenek.

      Kedvelés

      • Lehet, hogy mások se értik? Én nem tudom. Vagy az angolt nem érted?

        A transznőkről van szó, akik követelik és kisajátítják, hogy ők is nők, csupa külsőségből (smink, plasztika, nőies gesztusok) összetoldozzák a “nőséget”, egyesek közülük szülést, szoptatást is követelnek, miközben férfiak.

        Kedvelés

      • Erről elég sok poszt volt a blogon, és nekem úgy állt össze a kép (lehet, hogy nem jól, de saját értelmezésemben), hogy: 1. A feminizmus lényege eredetileg az, hogy ne a hímsovinizmus, a nemierőszak-kultúra, a szüléskényszer, a CSBE, a gyereknevelés és háztartás nőkre áthárítása, a házasságok törvényszerű zátonyra futása, a nők lenézése, gyűlölete, szextárgynak való tekintése, a minden emberi érintkezés átszexualizálása, a nők teherbírásának durva kihasználása legyen, a munkahelyi üvegplafon áttörése satöbbbi satöbbi – ezek a fontos ügyek. 2. Egy ilyen, minden európai társadalmat érintő kontextusban a nők nemhogy nem privilegizáltak, hanem kifejezetten háttérbe szorítottak rengeteg helyzetben. 3. Ehhez képest jön a transgender világ, főleg a férfiak, akik nők szeretnének lenni, és úgy akarnak nők lenni, hogy férfitempóval, férfitemperamentummal, férfiagresszióval szeretnének érvényesülni nőként úgy, hogy meglevő mentális problémáikat nem kezelik, diszfóriára hivatkozva (vagy valós diszfóriát megélve) öltöznek nőnek, viselkednek nőként, de a ribancos, kihívó verziót követik, eszükbe se jut a háziasszonyi létre való rákívánás, csak a külsőségek, a szexualitás felé mennek. 4. Ebben a törekvésükben nem különböznek sokban az agresszív incelektől, hiszen ők is szexet követelnek bármi áron, alanyi jogon, és a transzgender férfiak-nők is azon keseregnek egyre agresszívabban, hogy velük nem randiznak hetero férfiak, ezért rögtön rájuk sütik a transzfób bélyeget, holott ugyanarról van szó, mint incel férfiak esetében: ostobák, erőszakosak, nem vonzók, hiába a smink és a szilikon. 5. Ebben az a WTF-faktor, hogy minden létező emberi racionalitást és logikát megfordítva annyira irigykednek a nőnek született nőkre, akik feminista olvasatban egyáltalán nem élnek privilegizált helyzetben az emberi létezés szempontjából, hogy ők minket külső női jegyeink, szülési képességünk, heteró férfiak vonzása miatt azzal bélyegeznek meg, hogy ezek miatt mi a női pályán privilegizáltak, irigylésre méltók vagyunk. Ha nem támogatjuk őket, szegény elnyomott transznőket, akkor kirekesztők, fóbok, gyűlölködők vagyunk. Ha feminista zászló alatt küzdenek a jogaikért, rögtön elfogadhatónak tűnik az, ami egyébként teljesen paradox, torz, és a nőket ugyanúgy lenyomni akarja, mint a férfiak, csak most szoknyában, tűsarkúban. Ezzel a nők valós problémáitól, valós ügyektől szívják el a levegőt, mert mindeközben apák továbbra is vígan vernek véresre anyákat a gyerekek szeme láttára, ugyanúgy elisszák a fizetésüket, miközben három gyerekről kéne gondoskodni, fiatal férfiak továbbra is áldozathibáztatóan erőszakolnak meg fiatal lányokat, és ebben tömegek állnak segítségükre, elvált apák ugyanúgy gyalázzák az exüket, vígan rángatják a gyermekvédelmet addig, amíg bosszút nem tudnak állni az anyákon, főleg a gyerekeken, és ezt estig lehetne sorolni. Ezek tömegeket érintenek, a transzok pedig a társadalom nagyon kicsi része, mégis hangosabbak, feminista szervezeteket maguk mögé állítva pedig igen károsak, tekintve a fentebb említett problémákat, azok súlyosságát az ő mentális problémáikhoz képest.

        Én ebből ennyit szűrtem le a magam számára, de ha mégse ez van, javítson ki valaki.

        Kedvelés

      • Nagyon pontosan foglaltad össze, egyetlen fontos kiegészítés: a randizást, szexet nem férfiakon követelik a transznők, azt nem mernék, mert ki vannak röhögve, egy férfit nem is lehet szexre rávenni érzelmi zsarolással meg jogvédő szövegekkel, hanem nőkön, mert ők még (transz)leszbikusok is ám.

        Én nem értem amúgy, mi nem érthető. Ilyen elemelt, de nem bonyolult megfogalmazásokkal tele van a blog mindenféle témákban. Aki nő, aki megéli azt, hogy nő (pl. én), az nem szeretné, hogy nyafogva zsaroló perverz figyeleméhesek fake nőséggel szerepelgessenek, nyomjanak másokat, bizonygassák, hogy az is ugyanolyan nőség, betéteket vásárolgassanak meg szülni akarjanak.

        Kedvelés

  7. Visszajelzés: a cancelrendőrség lecsapott | csak az olvassa. én szóltam

  8. Ennek a posztnak tegnapelőtt, amikor utoljára ránéztem, 57 megosztása volt. Nálatok is 0? Csak a cenzorok tevékenységének kiterjedtségére vagyok kíváncsi, nem nagyon érdekel a facebook mint népszerűsítés, nem lihegek ott folyton.

    Kedvelés

  9. de lehet, hogy mégis fenyegeti őket veszély. a sok előítéletes ember!

    Legyen tiszta: ha igaz, ha példás, előremutató a sztori, akkor is szagolom, hogy na, ez propaganda. Világnézet-módosítás, értékrendet érint. Pl. szerintem a Drogriporter nem ír hülyeségeket, de akkor is egy politikai célt tol, ideológiát: droglegalizálás, és azért írja. Nem szívjóságból, vagy az igazságért. Ha kijönne egy kutatás (nem fog, elvileg mondom), hogy a fűbe mégis belehalnak emberek, arról kussolna.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .