reformok

Az úgy volt, hogy a Julisnak most két nap szünete van, és tegnap nekivágtunk a városnak a kutyával (így megspórolható a külön kutyaséta, meg csupa olyan helyre mentünk, ahova bejöhetett), és eszközöltünk neki, mármint a lehánynak egy balzsamozós hajvágást, a nagyon makacs, rengeteg, rég nem vágott haja végeinek ápolása céljából.

Ez egy sima gyorsfodrászatban is valami indokolatlan összegbe került (6040, én igazi Csekonics bárónő vagyok, de a blokkért már a visszajáró után esdekelni, miafasz?), plusz valaki lesifotózott is, nem szólt róla, de még ki is rakta, kamu szöveggel:

Így hát reklámja lettem valaminek, aminek nem akartam a reklámja lenni, mert nem pártolom se azt, hogy a kutyák mindenhová bejöhessenek (nem akartam ezt a bent tartózkodást se mindenképp), se az általános kisállat-ügyülübügyülüt, sőt, irritál ennek trendi, infantilis, mindent betöltő jellege (ezt a viselkedést, meg a vegánok egyes “állatvédő” szóhasználatát és gesztusait a továbbiakban diznibambi világképnek fogom nevezni).

Juliska elhúzott a színésznőképzésére meg a bátyjával ütközni, én meg hajtottam tovább a bevételt (filmipari kifizetések), és aztán kettő órával később kikötöttem a jószágot a hegyi CBA elé, és igen zokon vettem, hogy bent egy öleb ölbeni gyömöszölése-agyongügyögés zajlik egy CBA egyenpólós nő részéről, de mit bent: a hűtőpult, ételek fölött, és hát élelmiszerboltban volnánk, tényleg nem értem, kinek jó ez és milyen hiányuk van az ilyen embereknek. Kibaszottul, rettenetesen idegesítenek a kistestű fajtakutyák, már a létezésük is, de a körülöttük levő hájp, a videók, a mindent átható nyafogás meg kihozza belőlem a terroristát.

És rohantam aztán tovább, mentem volna a Nemek és nemváltók című előadásra, de nem értem oda:

És színház: A bajnok. Hú, de jó volt ez! Annak idején nem láttam.

http://katonajozsefszinhaz.hu/42254

Na, de a lényeg, hogy eltűnődtem ezen, hogy mennyi, de mennyi órám, türelmem és ezresem ment el az utóbbi években fodrászra, festésre, kifejezetten high life helyeken is, mert nekem jár ennyi. A hajam ügyében amúgy ment a geciskedés a neten, az ellenem-hajmutogatás, a nem-is-jó-a-ketogén-mert-kihullik-a-haja, a sportolásom el nem viselése, a vád, hogy leharcoltam a szervezetemet (mert olyasmikre képes a testem, amit ő el sem tud képzelni, és ha ezzel vádol, akkor kijön a matek), illetve általában is ment (nem ellenem) a vegánok bizonykodása, hogy huhú, micsoda zuhatag nőtt nekik azóta, hogy egészségesen táplálkoznak, és volt a Brigi nevű, tankszerű lény (fodrász) beszólása is az egyik forgatási hajnalon: ez nem haj, ebből csináltam egy kis ügyet is, hogy másnak ne kelljen átélnie, de megjegyeztem jól, hogy beszélhetnek velem akárhogy, a tanulság az, hogy nekem nincs hajam. Hiszen annyian mondják. Igaz, mindegyik iszonyat rosszindulatú és még kevésbé szép a haja, de ez már elsikkad. G. állítása is elsikkad.

Kifejezetten nem szeretek a hajammal foglalkozni, nem szeretem átélni, ahogy a szauna kiszárítja, de veszem a szereket meg minden, hővédő, hajvégolaj, sűrítőelixír – a parával rá lehet venni engem is sok mindenre.

Aktuális volt már e (filmipari, hétfő hajnali) fonatok kibontása és a tövek festése, és a vízszintes hózápor amúgy is eltántorított ma az uszodába rohanástól. Én magamnak nem fonatnék ilyet, de ez kellett a filmes lookhoz, és akkor nem szoktam szétszedetni, tök érdekes élmény a díszleten kívül így jönni-menni:

Ezt a sztájlingot tegnap még megsétáltattam a színházban meg a Centrálban, ahol muszáj volt egy böjt előtti prosecco és kacsamáj zölddióval fogyasztása. Na de tehát mondom ma a lehányomnak, te, keressük már meg a fehér ollót, mely évek óta fehér holló, hú, Éva, ez nagyon szar volt.

Az úgy volt, kitérő, hogy 2014-ben úgy gondoltam, hogy vásárolok én a hajak otthoni nyesése céljából egy profi, japán fodrászollót, ez befektetés, és akkor majd jó lesz nekünk örökre, nehogy már fodrászhoz kelljen járni, és ne is papírvágó meg konyhai ollóval essek neki. Elég drága volta tárgy, úgyszólván ebben áll a pénzem, de ilyen átmeneti itt-ott lakások közben elkallódott. Most rászántam magam, és nem is sokára, kettő kávé, jövés-menés-teregetés-telefonálás közben-után, ja, és a hajfestés alatt meg is találtam az ollót nagyjából ott, ahol sejtettem (közben kiselejteztem ilyen rettenetes, poros hajgumikat, újságokat, használhatatlan kozmetikumokat, és összepakoltam futóversenyeken kapott töméntelen tusfürdőket és kézkrémeket erre az akcióra:

– erre ti is vigyetek holmikat!).

Mindig visszatérek a fő szálhoz, mely a HAJ! Meglett az olló. Így néz ki:

Én meg a fonatokat kibontva így:

NEM RETUSÁLOK. gáznak tartom az ilyen-olyan megfeszülést, tekergést, utómunkát, a vérprofi hiúsági kamerákat, majd a természetesnek beállítást és annak hirdetését. ahogy a pilláikkal és a mozdulatlan mimikával a TERMÉSZETESSÉGRŐL oktatnak a videókban. ilyen vagyok, sőt, néha még gyűröttebb is.

Aztán, festés-mosás-balzsam-vágás-szárítás után így nézett ki (a festék színe éppen aranybarna, mert ez volt leárazva, de én a szőkétől a feketéig bármit rárakhatok, egységesen vörös lesz, és a fény meg a háttér színe se mindegy):

És akkor arra gondoltam, hogy én most megspóroltam körülbelül tízezer forintot, és nem lehetne-e mostantól, hogy amikor van ez a négyhetente szükséges festés és a féléves vágás, akkor megcsinálom, és a fodrászra szánható összeget következetesen egy malacperselybe helyezem, tekintettel arra is, hogy mindenem van: ollóm, profi pakolásom, még apró hajvasalóm is, ha épp nagyon kell csillogni.

És esetleg, bár ez bűvészkedés és gamifikáció, ebből a pénzből… nem is tudom… segítek azoknak, akiknek nehéz, de nem harsányan, hanem csak úgy. Vagy összerakok egy nagyobb tartalékösszeget egy majdani fontos eü költségre. Vagy még jobb biciklit veszek.

Meg hát a böjt idején amúgy is mérsékelem a stexalfrédot meg a centrált, a beülős kávézést, sőt, az itthonit is. Komoly böjtnapjaim lesznek, sokat leszek a természetben, sokat elmélkedem. Minden kihagyott menőkajálás után hizlalhatnám a cserépmalacot. Szépen lefogyok, megyek megint hihető futónak egy kampányfilmbe (kerestek, és a fiammal együtt!).

Szerdán kezdődött a böjti időszak, ti csináltok valamit ehhez kapcsolódóan?

Megyek edzeni. 🙂

27 thoughts on “reformok

  1. Ez az írás tetszik. Jó a lendülete. Egyik (pont egy éve) vegán ismerősödként azt mondanám, hogy a böjt sosem volt fontos szempont nekem, de most aztán végképp nem az. De nem is ezért írok, csak meg akartam írni, hogy végre egy új írásod, ami felvillanyoz a lendületével. És szerintem szép a hajad, meg minden.

    Kedvelés

  2. Haj ügyben nem tudok hozzászólni, foltos kopaszodás, extrém hajvesztés, minden volt (van), de ezeket leginkább magamnak köszönhetem, mert erőlettem egy krónikus stresszel járó, betegítő helyzetet. Fodrászon sokat spórolni nem tudtam, mert szökőévben jártam. Most viszont teljes életátalakításban vagyok, jólesett elmenni, festetni, új szemüveget készíttetni, megengedni magamnak. Viszont először böjtölök. Otthon minden pénteken tésztát vagy főzeléket ebédeltünk, mert a nagymama főzött, aki a pénteki és a nagyböjtöt is komolyan gondolta. De nem volt a böjtnek más hozadéka, csak az asztalon. Valahogy úgy alakult, hogy a mostani böjt egybeesik az otthonról való elköltözésemmel, a házasságom véget érésével, és sok, ezzel kapcsolatos gondolattal és teendővel. Nagyon friss, sokkszerű és intenzív helyzet, így az a szakasz, amiben meg lehet vizsgálni a saját szerepem, a mintázataim, a tanulságok levonásával, szóval az önvizsgálat és önértékelés aktív része ezután következik még, de néhány dolog amolyan böjti lett, magától, amire aztán ráerősítettem tudatosan: miért is ne?
    – csend van körülöttem, sokat vagyok egyedül. tudatosan. sokszor érzek hiányt, nyomasztó, de nem keresek feltétlenül pótlélkokat
    – mivel nálunk a böjt mindig is kajaalapú volt, nem eszem húst (vagyis elhatároztam, de észrevétlenül és önfeledten ettem azóta is, és nem jutott eszembe – mindegy, nem ez a legfontosabb, de látom, hogy erre is figyelni kell, nem megy magától)
    – alkohol nincs
    – internetböjt – ez a legnehezebb, főleg csendben és magányban, de keretek közé igyekszem szorítani.
    – a munka az első. Könnyen szétcsúszik a napom a home officeban. Kevesebb kalandozás, bambulás, üresjárat, önjutalmazás. Lásd fentebbi mondat.
    – vásárlás: ami szükséges. átgondoltan, pazarlás és impulzusoknak engedés nélkül.

    Szerényebben élek, többet alszom, keretekbe próbálom magam taratni. Mondjuk ez böjt nélkül is kívánatos, de ami a legfontosabb: igyekszem elfogadni azokat a helyzeteket, amikre nincs ráhatásom. Minél kevesebb önrocsolással/daccal/önmarcangolással. Ez a legnehezebb. A szelídség.

    Kedvelés

  3. Szerintem nagyon szép hajad van. Én is magam vágom és festem, hasonló fodrászollót használok, tényleg sokat lehet ezen spórolni. A göndör hajon egyébként nem látszik, hogy mennyire egyenesre van vágva a vége, de amúgy pár év gyakorlat és milliméterre is pontosabb lesz, mint amit a fodrász vág többezerért 5 perc alatt.

    Kedvelés

    • Szerintem az otthon vágott, festett haj nem annyira szép, mint a szalonból kijövő, a sufniban készült frufruk igen bénák szoktak lenni, meg az ember nem látja festéskor a saját fejbúbját, de nekem így is megéri, főleg, hogy a forgatásokon állandóan abajgatnak a fodrászok, kicsit belefáradtam a székükbe ülésbe (pedig rendesek, profik és minden, nem azért).

      Kedvelés

      • Sose felejtem el barátnőm örömét, mikor még boldog fiatal házas éveiben az Újlipótban lakott, és bement a random sarki lakóparkos fodrászatba. Durván göndör haja van, sose nézett ki úgy, ahogy szerette volna, mert a legtöbb fodrász a puligöndörrel nem tud mit kezdeni. Az újlipóti fodrász csaj francia akcentussal üdvözölte, amiről aztán gyorsan váltottak franciára, barátnőmnek ez volt a harmadik szakja az egyetemen, és olyan-de-olyan jó frizurával jött ki, amilyennel még sose láttam. Úgy örült, hogy végre valaki, aki tud fazont vágni a göndörbe!

        Kedvelés

    • De hát attól is megy előre a világ, ha megosztjuk javainkat. A szakember a szaktudásást, munkáját, mi pedig a pénzünket. Internetről olyan sok mindent meg lehet tanulni, még az érsebészetet is, aztán pedig már csak azon kell elgondolkodnunk, ha már annyi mindent meg tudunk csinálni magunk, akkor kifenének lesz szüksége a mi munkánkra, s hogyan fogjuk kifizetni az esedékes internetet, hogy újabb DIY-t lessünk el.

      Kedvelik 2 ember

      • A spanyolországi pénzügyi válság idején az akkor ott dolgozó barátom ezt úgy fogalmazta meg, hogy a most spanyolok abból élnek, hogy egymás haját vágják. A Madrid közeli kisvárosban az ingatlanpiac összeomlása miatt üresen álltak az új vagy félig kész lakóparkok, de a fodrászatok tele voltak a főutcán.
        Én nagyon keveset foglalkozom a hajammal, de sose akartam vagy mertem magam vágni, festeni is csak párszor próbáltam, amikor elkezdtem őszülni, de sosem sikerült eltalálnom az eredeti árnyalatot (hideg barnát nehéz házilag összehozni, mknd vöröses lesz, a fodrász sötétszőkéből és és ash brownból keveri ki). Ha másfél havonta elmegyek profihoz, minden oké, egy jó vágással két hónapig is ki tudom húzni.

        Kedvelik 1 személy

      • Volt egy időszak, de az nagyon fiatalon amikor egymásnak vágtunk hajat. Diákkorban, katonaként, ifjú házasként amikor közel, s távol nem volt rendes fodrász. Katonaként, bármily hihetetlen, de körövágó ollóval is, mert nagy úr a kimenő-eltávozás szüksége.

        Kedvelés

    • Nekem is most lett otthon vagott frizuram sok-sok ev utan eloszor, elsosorban egy spontan otletnek koszonhetoen. Ez most jol sikerult, mondjuk izgultam is rajta rendesen, nem is en vagtam, mivel a tarkomra nincs is ralatasom.
      A hajfonataid szuperek Eva! Es ha valamin, akkor a fonaton egybol latszik, mennyire suru vagy sem, szoval ha objektiven akarod kovetni, hogy mennyire dus a hajad, akkor az rogton latszik a fonat vastagsagan. Csak minimalisan lehet kihuzgalni a fonat kanyarulatait vagy kreppelni, hogy dusabbnak latszon, es szerintem sem kell aggodnod a dussaga miatt.

      Kedvelés

  4. Vannak életszakaszok, amikor a böjt átvitt értelemben minden napra kiterjed, nincs elengedettség. Ha túl soká tart, akkor azért az megbosszulja magát. Vagy ideológiát kell hozzá gyártani, hehe: ‘nem vagyok buddhista, de…’ De hat hét évente – meg még karácsony előtt, esetleg – az biztosan jót tesz. A hajatok meg szép. Vicces, ezzel a változó frizurával én mindig egy kicsit más Évát látok, és ez a sok mind benne van.

    Kedvelés

  5. A Nemváltókhoz: én is mentem volna, aztán máshogy lett… Nagyon érdekel, úgy általában is, meg most felmerült ez a téma a szűkebb környezetemben, kétféleképpen is, egy 16 éves fiatal és egy rég halott költőnő (nem magyar) kapcsán. Meg én magam is, ösztönösen, kb ilyen 16 évesnyi korom óta érzem, amit most így fejeznék ki valahogy: a szexusom meghatározza a gendert vagyis a nemem a helyemet a világban és ez nincs egészen rendben így. (“Vigyázz, mert kilátszik a harisnyacsatod.” “Te ehhez nem értesz, hagyd.”)

    Kedvelik 1 személy

  6. Kb. egy éve tudatosan IF-ezek (a reggelit korábban is úgy kellett magamba erőltetnem), és most a tavasz közeledtével úgy érzem, jót tenne pár hosszabb, 1-2 napos böjt is, múlt hétvégén össze is jött kb. 36 óra.
    Huszonévesen volt, hogy párszor teljesen spontán böjtöltem 2-3 napokat, általában valamilyen nehéz érzelmi helyzet csúcspontja után, a lelki megemésztéshez kellett az energia és fizikailag is megkönnyebbültem a végére, tényleg megtisztulásszerű volt.
    Részben gyakorló katolikus, részben hitehagyott/ agnosztikus családtagok közt felnőve sose értettem, mi a húsmentességben a pláne, nekem az édességek, tészták voltak a gyengéim, húfélébőll nem voltam hajlamos többet enni a kelleténél. Addig a pár évig, amíg próbáltam komolyan venni a vallást, igyekeztem egyéb fogadalmakat tenni, a napi háromszori étkezésből egyszer lakjál jól pl. értelmesebbnek tűnt.

    Kedvelik 1 személy

  7. Szerintem jól néz ki a hajad. Meg hogy van. Az beégett valahogy az agyamba, hogy anno Juli hajából csináltál póthajat, azon azóta is agyalok, hogy kéne nekem is a lányomtól, nem baj, kedden megy vágatni…
    Nekem konkrétan kihullott a fele az elmúlt négy évben, és nem is fog visszanőni. Anyám majdnem teljesen kopasz 63 évesen. Szerintem a stressz is rájött. Tehát nincs, nem is festetem, tele van ősz hajszálakkal. Pont nem érdekelt mostanában, nem is vágattam fél éve.
    A böjt szuper! Hamvazószerdán volt a válóperem utolsó-utolsó jelenete, aznap délután két szóbeli felvételi a fiamnak, a négyórás egy katolikus gimibe, ahová a szülőket is várták elbeszélgetésre. Itt múlattuk az időt kettecskén a gyerekkel, úgyhogy nem is mentünk hamvazkodni, az ma volt. Nem tudtam komolyan venni a böjtöt az elmúlt héten, pezsgőben akartam fürdeni, hogy végre lezárult egy négyéves rémálom! Szervezem a bulit a nőkkel!
    De különben meg, jó a böjt. Fogalmam sincs, hogy kéne csinálni, de elméletben tudom, hogy jó.

    Kedvelés

    • Nem póthajat, az sose volt, hanem műanyag kontyfánkra bevonatot, amit azóta inkább ő használ, mert az enyém más színű.
      (Nagyon boldoggá tett az e-mailed.)
      Van egy szer… de csak fiúban látom a tuti eredményt, elannyira, hogy minden vasárnap reggel szertartásosan gyantázom az alany homlokát, annyi a fölös szemöldök (is). (a fiúké 5, a lányoké 2 százalékos)

      Kedvelés

      • Igen, arra gondoltam, a kontyra. Nagyon kreatív… Szer? Egyszer valaki mesélte, hogy egy bizonyos vitamingyártó cég hajnövesztőjét szedte a neje, akinek aztán hónapok múlva tényleg szép dús lett a haja, de elkezdett borotválkozni is ugyanakkor… Bajuszt, oldalt, mindent… lehet, hogy maradok így, most az új élethez festetek valami sötétszőke színt, az talán kicsit dúsabbnak mutatja, vagy mittudomén… Nem is érdekel!

        Kedvelés

      • Azért milyen gáz már, hogy mi, akik tudjuk, mi a valóság, én pl kifejezetten jópofának tartottam a kontyot, rá kell parázzunk, hogy ki mit fog belőle kiolvasni. Sok beteg ember. Tudom, ugyanezt éltem át négy évig, nem hibázhattam, és bármi félreérthető történt vagy számokat úgy lehetett értelmezni, hogy… rögtön a szőnyeg szélén álltam, és már az szánalmas, hogy pusztán azért kell magyarázkodni, mert jól csinálod… Értem, de nekem akkor se fog a beteg gondolkodásra ráállni az agyam, abban éltem évekig, preventíve próbáltam mindent csinálni, és ez kifejezetten ártott a szépségemnek. Baszki, hogy ezzel kell foglalkozni ahelyett, ami tényleg fontos! Mindenki szopogasson szappant, akinek mocskosak belül a szándékai és gondolatai… Olyan büntetés zaklatásért vagy rágalmazásért vagy súlyosabb dolgokért van, hogy pénzbírság, közügyektől való eltiltás, én feltalálnám az internetről való letiltást is embereknek, akik csak mocskolódni járnak az online térbe.

        Kedvelés

  8. Neked nincs hajad?!
    Nekem 25 évesen kopasz foltom van. Egy kis páratartalom a levegőben és már össze-vissza száll, szénakazal szárazságú, hiába használok évek óta kizárólag bio sampont-balzsamot-pakolást. (Nem festem, nem vasalom, még csak nem is szárítom) És úgy mint neked, az arcomhoz közeli része az egyharmada az egésznek. A végét is kenegettem, permeteztem már eleget, sokra sajnos nem mentem vele. Ami az én fejemen van, az egy rossz vicc. Lefotózom szívesen, de megfelelő tisztasági állapotban személyesen is megmutatom.
    Évek óta probléma, egyszer egy kis időre helyrejött, fényesebb, dúsabb lett, olyan mint azelőtt soha. Ennek örömére rasztát csináltattam. Nem kellett volna, nem bírta a fejbőröm. Ritkulni kezdett, begyulladt a hajtöveknél. Szétbontották és azóta imádkozom, hogy egyszer legyen hajam. Fodrászhoz spórolásból nem járok, illetve a kopaszodás miatt se volt kedvem. A barátom vágja nekem 1 éve egy sajnos gagyibb ollóval. Látszik is, de elfogadható, hátha belejön. Lassan befizetek egy rendes fodrászra megjelenésem átmeneti feljavítsának reményében, de hosszútávon szeretném megtanulni én magam vágni.
    Valaki említette itt az érsebészetet, hogy nem hiába vannak szakmák. Szerintem ez elég erős túlzás. Megoperálni nem fogom magam, de csomó dolgon rengeteget lehet spórolni. Mondjuk én eleve szélsőségből szólok, fontos a jó közérzet, de ezen felül inkább borzaszt, mennyi felszínes, jóléti nyűgünk van és mikre áldozunk erőforrásainkból.
    Pl kozmetikusnál se voltam soha életemben és ha csak nem válik indokolttá, nem fogom ilyen helyeken szórni a pénzt.

    Kedvelik 1 személy

    • Dehogynincs hajam, örökölték is a gyerekeim, minden festés, vasalás, agyonfodrászolás és szauna ellenére dús maradt. Itt a játszma lényege egyes fotókra lecsapni, lejáratni az életmódváltásomat, csak mert az illető gyenge, ellen-lobogtatni saját hajat, és pont az erősségeimmel támadni. Olyan, mint egy átok. Csak azért elsőre ijesztő.
      Van olyan szolgáltatás, ami nem működik otthon, én szívesen költök rá, vagy ha fazont vágatok, mondjuk évente, akkor azért én elmegyek fodrászhoz, nem spúrságból írtam.
      Nekem fontos a megóvott, lassan hanyatló kinézet, szép fog, haj, bőr, formák, nem sajnálom rá a pénzt, és azért az otthon vágott hajak, ha nincs egy aranykéz a közelben, elég bénák tudnak lenni.

      Kedvelés

  9. kéne még az a fodrászolló, amivel a tépett hajat csinálják, hogy ne szögyegyenes legyen a fufru meg a többi. Nekem legalábbis biztosan. amennyiben megunom a saját kezűleg saját géppel nyírt másfél centiset. ÉS megtanulok két tükörrel magamnak fodrászkodni.
    Éva, amúgy jó lett a hajad 🙂

    Kedvelés

  10. Visszajelzés: mit tudok még a testről mondani? | csak az olvassa. én szóltam. minden érdekesebb, mint amennyire elkeserítő

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .