teljesen meghülyültetek, de most komolyan?

Ahogy rázuhantak most Norbira. Fear Of Missing Out reakciók százai. Mindenki engedelmesen ugyanarról beszél – hát, én egy szót se fogok Norbiról. (Hogy lehet vele egyetérteni? És: hogy lehet vele egyet nem érteni? Egyiket se lehet. Alatta van. Nem most jöttünk rá, hogy ő nem.)

Én rólatok fogok írni.

Ki csillogóbb, megdizájnoltabb, ki egészen elkeserítő, arcát-testét rejtegető, gyerekét-nyaralását kipakoló világából kiabál. Jólesik nekik.

Cikik vagytok. Céltalan az életetek, nincsen értelmes ügyetek, csak a sértett protest-szájjáratás. De hagyjuk a világ üdvét: vannak szerethető emberek, akik leszarják a közt, viszont legalább a maguk kedvére élnek és jól érzik magukat.

No, és ez sincs. Nem érzitek jól magatokat az életetekben. Kommentek százaiban taglaljátok gyűlölködve az aktuális slágertémát: miket mondott Norbi, hogy mondta, milyen állapotban van a teste, milyen a felesége teste, a házassága, miből van pénzük… mennyire el volt hízva ő is régen, milyen szarok a termékei (ez tökéletes hitvita, és a Szafi-termék is az, józanságnak többé helye nincs).

A fejem fogom, ahogy a harsány vagy szürke (harsányszürke!) kommentelők nagy meghatottan “a párjukat”, a gyermeket, a belső értékeket, az érzéseket, a rubensi idomokat emlegetik… Nem érzitek cikinek?

És ti ilyenben éltek? Ilyen nagy idillben, szeretetben, szépségben, igazságosan, onnan szidjátok a párost? Vagy csak nem akartok tudomást venni a valóságról?

Én mindig szólni fogok, amikor azt látom, hogy a feminista elveket, jelszavakat, célokat, közösségi erőt arra használják nők, hogy egyéni kudarcaik elől belebújjanak.

A felháborodás árja maga alá temeti az igazságot, amellyel kínos szembenézni. Ez itt, kérem, nem düh. Másokat marcangoltok élvezettel, miközben (mert!) tele van az életetek takarítatlan sarkokkal, amelyektől komolyan szenvedtek.

Nem vagytok jól, és ezért vágtok vissza így. Annak, akinek lehet. Nekem is szoktatok, ki így, ki úgy magyarázza nekem, hogy ő miért hagyta sorsára az élete minőségét. Pedig én ugyan nem kérdeztem, csak mondjuk írtam valamit a blogomon a saját élményemről vagy egy jelenségről. Például a kifogáskeresésről mint olyanról.

És jön és mondja, mert én őt nyomasztom. Neki más a fontosabb, ő nem felszínes. A zsákfaluban nincs konditerem. Ő beteg, nem tehet róla. Az edzésmánia úgyis csak szalmaláng! Ő nem akar így kinézni. Privilegizált vagyok, sőt, kápó, elárultam a feminizmust. Üzleti érdek mozgat. Ilyet AMÚGY ő is tudna, ha… (de nem). Állatot eszem, eleve. Nem igaz, hogy az edzés univerzális, megváltó boldogság. Veszélyes, amit mondok, szélsőséges, téves. Mégis jöttek mindig, olvastak buzgón, lesték.

És a többi. Fenyegettek azzal, hogy megvárnak és elkapnak az erdőben, amikor futok. Az egyik gyűlölködő megpróbálta ravaszkodva meghekkelni (tönkretenni) az amszterdami maratonomat. Úgy van. Hogy ne fussam le.

De én lefutottam, és nem félek senkitől. Mindig ki fogom mondani, hogy HAHÓ!, akkor is, ha népszerűtlen.

Ilyen a mi valóságunk és jelenünk. Ilyen állapotban vannak városi, nyelveket beszélő, netező nők. Eszes, eredetileg ép értékrendű nő, az élete megfeneklett. Motiválatlan, depressziós, magányos, hiányban él, vagy társfüggő, illúziók rabja. Pótlékokba merül alá, magyarázatokat fabrikál, kínlódik a testével, egészségével, kapcsolataival, és úgy általában nem érzi jól magát, változatos, keserű, elégedetlen, ennek kezeléséhez nincs önismerete, egymást erősítő testi-lelki nyavalyákkal küzd, gúnyolódik, vádaskodik.

És boldogan beáll a nőkórusba, lehímezni és állatozni férfiakat, ösztönlénynek nevezni őket, de a nők is megkapják: fitneszmacák, műnők. Szemrebbenés nélkül kíván fájdalmas halált annak, akit a fejében megtett ellenségnek (Orbán Viktornak, állatkínzónak vagy bárkinek). És úgy általában is ekézi az életmódváltást, a sportot.

Minden gyanús, amit te nem csinálsz.

Tétován írok egy-két kommentet, de inkább hagyom, már a második hőzöngő poszt unalmas, kínos. Felveszem a sáros futócipőmet, jó lesz az, és nekiindulok.

Hová tettétek a józan eszeteket?

Kimondom most világosan: nem tetszett az életem, közérzetem, és attól, hogy döntöttem, vállaltam a feladatot, kitartottam, igenis boldogabb, teljesebb lettem, és sokkal jobb az életem. Nem lettem szélsőséges, nem bonyolítom túl, nem korlátozásokban élek, nem lettem étkezési zavaros, nem örömtelen az életem, és nem álltam le.

Erőm lett, életkedvem, önbizalmam, érettségem.

Szóval nekem ezekből a kommentekből az tűnik ki, milyen rettenetes állapotban vannak nők. Nagyon kell itt kerülgetni valamit, nagyon másról szól a beszélgetés.

És persze a kommentelő is parázik a saját életében, agya zugában, hogy megcsalják, hogy nem elég jó nő, ő is tisztában van vele, hogy csak magyarázgatja az elhízást, a rossz kondit.

Legyetek intellektuálisak, ha a köz előtt beszéltek. Az intellektuális ember fő tulajdonsága, hogy el tudja viselni az ellentmondást a valósága és az elvek között. Nem keveri össze a személyest az általánossal, az érdekét a morállal, az ízlését a helyessel. Nem akarja mindenképp a maga igazát alátámasztani összegereblyézett érvekkel. Ha elvárja a tiszteletet, akkor ő is tisztelettel fordul másokhoz, ha korrekt érvelést akar, akkor ő se a másik öltözékét elemzi. Látja tisztán, mi tény, mi indulat. És látja magát is, akár önironikusan: nem jön szép elvekkel meg a nők érdekével, ha ő maga megúszós, lusta, megrekedt. Ha a szorongás, az elégtelenségérzés mozgatja, ha alapélménye a kiégés, a kiszolgáltatottság, az érzelmi és anyagi függés, a magány, a harag.

Nagyon nehéz látni ezeket. Revideálok. Velem a blogévek alatt (2012-től) sok minden történt, és voltak nem épp magashegyi időszakaim, egyenletesen borult égboltjaim. Közben találkoztam sokféle sorssal, elképesztő nyomorokkal, szóval nem túloznám ezt el: sosem éltem létbizonytalanságban, súlyos depresszióban, kétségbeesett döntésekben, éles váltásokban, de tény, hogy nem voltam mindig ilyen jól. És írták nekem mindig a baszatlanságvádat, hogy magányos és boldogtalan vagyok, ezért írok ilyeneket. Nem volt igazuk, személyeskedtek, mert nem tudtak mit kezdeni az érvekkel. De ekkoriban ragaszkodtam ahhoz, hogy nem kell boldognak lenni ahhoz, hogy igazam legyen: mindegy, ki mondja, a tartalom a lényeg.

És ezt már nem egészen így látom. Nem, nem mindegy, ki beszél. Mindig mindenki magáról beszél egy kicsit, akármilyen tiszta, elvi, logikus akar lenni. Másképp érvel, mást ért a dolgokból, máshol érzékeny, más a toleranciája. Másra telik a lelke textíliájából. A teljes igazságban nincsen semmi védekezés, önigazolás. Akkor lehetsz a birtokában, ha nem takargatsz vele semmit, nem keresel magadnak felmentést, nem fáj az élet. Ha képes vagy igazságos lenni, józan, nagyvonalú.

Ezek nélkül vádaskodni fogsz, közösségben meg különösen elragadhat az összindulat.

Mindenki úgy beszél, mint ha az égben köttetett volna a házassága (férfiak is):

https://www.life.hu/hirek/20200120-krausz-gabor-kemenyen-biralta-schobert-norbi-nokrol-alkotott-velemenyet.html?fbclid=IwAR1enXu5bTAotxXjMpwCMryuB4D4V4o6OG3tD_KziWvO1Nc3BSfFMSBs-ns

És Tóth Gabi:

https://www.life.hu/hirek/20200120-toth-gabi-elo-adasban-terhesseg-utani-alakjat-megmutatva-szolt-be-schobert-norbi-kijelentesere.html

Külön szeretem (az igazságérzetem szereti), amikor 1. nők, 2. frissen szült nők, akiknek nem fog senki beszólni, mesélik el, hogy őket mennyire imád-kívánják…

És egyébként tényleg riasztóan nagy számban azért bontják meg a duót a férfiak, mert (nem a szülés után, hanem később) megunják, taszítónak találják, nem kívánják a szülés után elhízott és elrosszfejesedett, gyerekbe menekülő, rossz kedélyű feleségüket. Legalábbis ezt mondják. De nem is mondják, és el sem igen válnak, hanem nézegetnek, keresgélnek, pornóznak és nem állnak ellen a kísértésnek, “még élni akarnak”, aztán rajtakapják őket (kikutatják a telefonjukat). A feleségek, akik szintén nem kívánják őket már egyáltalán. Ez a magyar sztori.

Ez fájdalmas? Ez van. Ilyen emberekhez mentetek hozzá. És ezen nem változtat a tény, hogy a férfiak sem izmosak vagy igényesek. Esetleg kiderülhet, hogy sose magadért szerettek: önmagukat szerették. Tőled a javaid kellettek. Vagy beledumáltad családba, esküvőbe a delikvenst, most meg csodálkozol, hogy nem szeret.

Nem mintha egy autonóm nőnek az volna az életprogram, hogy feleségül vegyék és el ne hagyják. De ha az a kérdés, miért nézegetnek félre, mit keresnek a férfiak, hát, ez van: a Norbi-féle eszményt keresik.

Nem az elhízás a baj, hanem a közérzetté váló depresszió, a folytonos elégedetlenség, és hogy ledarált az élet: nincs meg az az erő és önérzet és szuverenitás, ami pedig meglehetne benned, ha nem éred be a magyarázatokkal, dühös-jópofa kommenteléssel.

Eredetileg nem róluk akartam írni. De akkor majd holnap.

 

26 thoughts on “teljesen meghülyültetek, de most komolyan?

  1. Sajnalom, hogy ez történik, főként a csaladot. Mit kell most kiállni Norbi gyerekeinek az iskolában, közösségükben, talán erre is lehetne tekintettel lenni, amikor nagyon vad, elképesztő gyűlölettel kommentel valaki.

    Kedvelés

  2. ‘Fenyegettek azzal, hogy megvárnak és elkapnak az erdőben, amikor futok. Az egyik gyűlölködő megpróbálta ravaszkodva meghekkelni (tönkretenni) az amszterdami maratonomat.’

    Úristen… De az ilyeneknek a sajât vigasztalan életük a legnagyobb büntetés. Egy jó pszichológus talán ki tudná elemezni, vajon miért járnak ide nyomasztódni meg feldühödni.

    Kedvelés

  3. Szia kedves Éva. Olyan sok tévedés van abban a Norbi kinyilatkozásban, hogy nem is tudom, hol kezdjem el sorolni: A nők nem a szúlés után maradnak kövérek, általában majdnem minden, harmincadik szúletésnapja előtt szülő kismama vissza tud fogyni. A házas asszonyok a 25. szülinapjuk fele döcögve szedegetik fel az örökre rajtuk maradő kilóbat (a szinglik és az elvált anyukák még ekkor sem). A nők tartós elhízásának a harmincas éveik felé beálló lassabb anyagcsre az oka, negyven felett pedig már a klimax integet felénk, nem beszélve a nagyon gyakori pajzsmirigy-alulmüködésről, ami szintén 35 felett mutatkozik meg először. (mi vagyunk a “csernobil-generáció” ugye)
    Minden féfri félretekinget, még a vékony asszonyka mellől is. Beléjük van kódolva… (Aki mégsem, na ő ritka példány.)
    Azok a bizonyos lelki értékek, amik N. szerint csupán a nők helyeznek előtérbe, na sbből volt a legnagyobb botrány.
    Az undoritónak nevezett terhességi csíkok, amik N. szerint a kismamák fékezhetetlen zabálási kényszeréből származnak…mert minden terhes nő maga tehet róla, ha a várandósság alatt 8 kilónál többet szed fel, ugye? Még a gerincbeteg, vagy a veszélyeztetett terhes anyuka is. Biztos ő is csak végighabzsolta azt a kilenc hónapot… N. el sem tudja képzelni, hogy még a kórházi kaján tengődő kismama is folyamatosan tud hízni, ha olyan a genetikája, és utánna meg minden egyes kilót LE IS TUD FOGYNI – viszont 35 felett megint hízásnak indul, mert pajzsmirigybeteg.
    A tőbbit nem is sorolom már…
    Én nem kommenteltem nekik, mert nem szokásom. De a “néplélek” virtuális lincselése az előrelátható folyamat volt.

    Kedvelés

    • Szia, elolvastad a posztot? Nyomatékosan jeleztem, hogy nem Norbi mondatai a téma, hogy itt ne legyen ugyanaz a butus felháborodás, ne írjátok le ezredszer ugyanazt. Tudjuk, Norbi miért gáz, de ne dagasszuk a lavinát.

      Ha meg bárki azt gondolja, hogy én tehát akkor Norbival “értek egyet”, mert a hőbörgő, elhízott, kétségbeesetten pasizni próbáló, egysíkúan fogalmazó jómagyar kommentelőket bírálom, nekik van mondandóm, akkor jelzem:
      nem két oldal van, nem kell beállni a vagy-vagyba, nem igaz, hogy az ellenségem ellensége a barátom stb., ez szellemi igénytelenség.

      Azzal kell foglalkozni, ami fontos, építő. Minél kevesebb tagadás, tiltakozás, ha mégis, akkor intellektuálisan, tartalmi érvekkel, szellemesen.

      Tévedsz amúgy, nem a genetika miatt hízunk, és a pajzsmirigy is életmódi következmény. És nagyon kevés gerincbeteg, fekvésre kényszerülő, veszélyeztetett kismama van, ez magyarázkodás. Éljetek jobban, és akkor nem fognak így megütni Norbi szavai, nem kell ez a borzalmas, jó ügynek álcázott, sértett hiszti.

      Kedvelik 2 ember

    • Huha, evek ota pajzsmirigyes pacienskent es hormonpotlo fogyasztokent megmosolyogtat, hogy minden elhizasos topik alatt van nehany fogadatlan prokatorunk, akik megvedenek minket a gonosz kritikaktol. No akkor vegyunk par tenyt es felreertest ezzel a pajzsmirigy temaval kapcsolatban. A rendellenesseg kialakulasanak ket legfobb oka a stressz es az eletmod. Eletmod alatt leginkabb taplalkozast, mozgashianyt es karos szokasokat (pl. dohanyzast) ertenek. Az endokrinologusomtol kerdeztem anno csodalkozva, hogy mondja mar meg, hogy ugyan miert nem hiztam el abban az idoszakban, amikor meg a gyogyszeremet allitottuk be. Azt hittem valamifele csodalatos csodabogar vagyok….na persze. Azt mondta, hogy ugyan a fogyast megnehezitheti a pajzsmirigy egyensuly felborulasa, amennyiben ez kezeletlen marad, de megfelelo eletmoddal es a problema kezelesevel nem hat a testsulyra, olyat pedig szinte soha nem tapasztalt(!!!), hogy egy egeszseges testtomegu es eletmodu ember meghizik, miutan kiderul a pajzsmirigy problemaja.

      Szoval sajat tapasztalat es utanaolvasas, orvossal valo beszelgetesek alapjan a kovetkezoket javaslom, ha lekuzdhetetlennek erzed a pajzsmirigy gondodat:

      Elso es kihagyhatatlan lepes (szerintem egyebkent akkor is, ha csak brutal tulsulyod van es mondjuk evek ota nem jutsz vele egyrol a kettore): Menj el terapiara! Ha attol rettegsz (es altalaban attol szoktak), hogy majd kiderul, hogy mindenert te vagy a hibas, nyugodj meg. A felelosseg felvallalasaban valoban sokat segit egy pszichologus, de kozben meg is fogsz bocsatani magadnak, ami egyedul nyilvanvaloan nem megy (ez a vagdalkozo, egeszsegesen eloket szegyenitoknel a legnyilvanvalobb). Konnyebben fog menni a fresh start, ezt garantalom. (Kicsit off, de Irvin D. Yalom: Szerelemhoher es mas pszichoterapias tortenetek c. konyve nagyon szorakoztato es erdekes olvasmany, illetve ami idevag, az a kedvenc tortenetem belole, aminek a cime: A kover holgy.)

      Sportolj es egyel jol! Ahogy ezt Eva mar nagyon sokszor leirta, nem kell agyon bonyolitani es vagyonokat rakolteni. Azokkal csak a penzed es az idod megy, hogy aztan par honap mulva elmondhasd, te mindent megtettel, de nem sikerult. Meg csak nem is kell allando szenvedesbol allnia, de tenyleg. Van interneted? Akkor megvan mindened. Edzes, dietak, receptek, forumok, ha egyedul lennel. Csak kerlek, kerlek, ne ugorj be olyan marketingnek, ami kis energiabefektetessel es rovid ido alatt latvanyos eredmenyt iger. N E M F O G M U K O D N I.

      Evente ketszer menj szuresre, akkor is, ha az orvosod szerint egy eleg es szedd rendesen a hormonpotlot. Ne gondold, hogy ha nem veszel rola tudomast vagy elmesz akupunkturara/meregteleniteni/maratont futni/paleo dietat csinalni, azzal te majd lenyomod az egyebkent gyogyithatatlan, de orvosilag kezelheto betegsegedet. Ezek mind tok jo dolgok, de masfajta csodat tesznek, nem ezt. Been there, done that.

      Szoval kedves Magyarorszag egyotodebe tartozo tulsulyos no, ne lobogtasd kerlek a pajzsmirigy problemadat, maset meg plane ne, mert ez a kifogas nem allja meg a helyet, akarmilyen kenyelmesnek is tunik. Vagy tenyleg azt kene elhinnunk, hogy a kover emberek mind az egeszsegukert mindent elkoveto, torekvo pajzsmirigy aldozatok?

      Kedvelik 2 ember

      • Szia, nagyon szépen köszönöm ezt a hosszú kommentet és igyekszem megfogafni a tanácsokat. Annyit szeretnék hozzá tenni, hogy nem kapok semmilyen hormonpotlot, mivel pontosan a legalsó határ értéken vagyok, igaz már kemény 15 éve. Erre pedig nem adnak semmilyen gyógyszert. Amúgy többet nem kommentelek erre a blogra, de olvasni sem fogom! Döbbenet, ahogy Éva bánik a saját olvasóival. Sohasem bántottam őt. Kavarni sohasem kavartam, Elegem van ebből a megalazo kommunikációbol, Soha többet nem nyitom meg ezt az oldalt.

        Kedvelés

      • Még mindig azt hiszik néhányan, hogy nekem kegy, ha itt vannak…
        Nem mindenkit tekintek olvasónak, van, akit kellemetlenkedőnek, kukkolónak, kavarónak, hírszállítónak tartok.
        És igen, bármilyen provokatív is, megengedhetem magamnak, hogy ha nem akarom, hogy rajtam lógjon, ide írogasson hülyeségeket, akkor lepattintsam, és a véleményemet – válaszul az övére – nyilvánosan írjam meg.
        “Soha többet nem nyitom meg ezt az oldalt.” Jól kitolsz velem!

        Kedvelik 1 személy

      • + majmolónak is tartom… egészen elképesztő.
        Elszorul az ember szíve, milyen érzelmek, milyen tudati tartalmak, mennyi keserűség, milyen élet ez? Micsoda snassz, rosszindulatú, “erotikus”, “szatíra”… és onnan magyaráz és ad tanácsokat?
        Ugyanakkor behúzza az embert mégis, megejtő, megkapó, van valami jó szándék és pislákoló életkedv benne.

        Kedvelés

      • Mondjuk ehhez a nagy méltósághoz meg öntudathoz képest szépen sikerült a gyatra, gyomorforgató, se nem vicces, se nem dögös “erotikus” írásaidba lelopni azt, ami itt “megtetszett”, műfajt, szószerkezetet. Hogy te nem szégyelled magad. Pont olyan életed van, és olyan képzeteid az életről, amilyen te magad vagy.

        Kedvelés

  4. Tényleg komolyan mondom, hogy semmi köze nincs a terhességnek a tartós elhízáshoz. A tartós hízásnak sokkal több köze van magához a házassághoz 🙂 meg az alkoholista férjekhez.
    Ja és nem élek zsákfaluban (3 éve Bécsben már) 25 kilót fogytam a magam erejéből, és tényleg súlyosan mozgáskorlátozott vagyok születésem óta, ráadásul pajzsmirigyem se múködik rendesen, emellett napi szinten mozgok ahogy tudok. De nagyon rosszul esett nekem is N. beviszkizett kirohanása… Részegen gyalázkodni szintén nem egy nagy teljesítmény. A családját én is nagyon sajnálom, és őt magát is. Én mindenki iránt részvéttel vagyok.

    Kedvelés

    • És megint rákented másra.
      Azt a férjet te gondoltad jó döntésnek, a pénzéből éltél és itt szidtad, én ettől, ne haragudj, rosszul vagyok.
      Lehet, hogy neked nehezebb. De akármilyen okod van, ha nem vállalsz felelősséget magadért, szarul leszel, ha meg kifelé litániázol a magyarázkodással, akkor még nevetséges is.

      Kedvelés

      • Ha nem éreztem volna magam megszólítva a posztban, (zsákfalu, betegség) akkor nem szóltam volna hozzá ehhez sem. Mint ahogy norbinal se szoktam kommentelni és úgy jó 5 éve már nálad sem. Nem értek egyet azokkal a norbit szidalmazo kommentelokkel, nagyon primitivnek találom én is ezt. De veled se értek egyet, aki ugyanúgy lenezed a kövéreket. Te mindenkit nevetségesnek tartasz, aki csak 5 évente egyszer is meg mer szólalni a blogodon, és most az egyszer más a véleménye, mint neked. Szeretem a blogodat és sok mindenben teljesen egyetértek veled. Tudom, hogy az ellenségem ellensége nem a barátom, én se vagyok már óvodás! Tudom, hogy nem tolhatom át a felelősséget másra, az engem érintő saját ügyeimben. Nem is próbálom! Ettől függetlenül, én is elvarom, hogy tiszteletben tartsák a véleményem, nem kell mindjárt megalaznod engem. Lehet, hogy kövér vagyok még így is, de ezerszer tisztább lelkem és jellemem van, mint neked. Na csaó.

        Kedvelés

      • Tényleg azt érezted, hogy téged szólítalak meg azzal, hogy “a zsákfaluban nincs konditerem”? Ó, istenem.
        Ausztriában nincsenek zsákfalvak amúgy, te egy sűrűn lakott részen éltél, és rengeteg gonosz vádat írtál a férjedről, elvárva, hogy megértsünk. Nos, szerintem gáz, ahogy viselkedtél vele. Többször jeleztem már ezt vissza. Nem tudom, mi volna a dolgom.
        Én nem az egyéni averziómat írom: nekem az álláspont kialakítása, megfogalmazása, közzététele a munkám. Vajon hányan olvassák értően, saját beakadásaikat lehántva, elvonatkoztatni képesen? Neked nemigen megy át, amit írok, ezért leszek én nem tiszta jellemű meg megalázó. Nem akarom, hogy itt is a butaság és kimagyarázás legyen, mert utálom.
        Neked nem más a véleményed: neked az igazság fáj, kifogást keresel, mindezt évek óta, és kinyilatkoztatsz, ami rettentő káros.
        Sajnos, kövér emberek regimentje dühösködik most, és hordja kazalba a felelősség nem vállalásának olcsó magyarázatait, mindezt pedig feminizmusnak vagy nővédelemnek nevezik, ez tényleg nevetséges. Én nem veszem be az önfelmentést (de bizpny, áttoltad, mindenre: férj, betegség, mozgáskorlátozottság), a (nyilvános!) önsajnáltatást, és nem kedvelem a kavarást se, amit itt többször előadtál. Azt valóban lenézem, és ambicionálom, hogy itt ne kommenteljen, ne szaglásszon.

        Kedvelés

  5. Ami még feltűnik a kommentekből:
    szigorúan élettanilag, de ez egy kicsit felelősségvállalási, önállósodási téma is:
    aki meghízott, az túl sok, tartalékképzésre alkalmas mennyiséget evett. Kész, kár ezt ragozni. Akármennyi az elég, ahhoz képest vitt be többet. Ezt hányszor kell még elmondani? Felnőtt emberek hogy nem értik ezt?
    Ezt azért írom, mert elárasztják nők a netet kifelé magyarázkodással, de nekem is szívesen mondják, hogy de ők csak azért híztak el, mert… (eü ok, depi, megszégyenítették, nem edzhet, IR…), vagy ők nem is híztak el, nekik ilyen az alkatuk, ők izmosak (haha).
    Senkit nem érdekel, és elég nevetséges is. TÉGED érdekeljen, a te életed témája ez, a te következő éveidet, kedélyedet, öltözködési lehetőségeidet, aktivitásodat, szexuális virulásodat, laborértékeidet, ízületi állapotodat, önbecsülésedet, szülésedet, gyereknevelési ruganyosságodat, ötvenes-hetvenes közérzetedet határozza meg ez. Mit akarsz csinálni hatvan évesen?
    Nem úgy van, hogy ha elhíztál ugyan, de van “okod”, kifogásod, magyarázó körülményed, akkor te rendben vagy, megértenek, erkölcsös ember vagy, semmiképpen nem lusta, esetleg szép.
    Mindenki lusta, aki a helyzetével nem néz szembe, aki magyarázgat cselekvés (vagy derűs leszarás!) helyett.
    Így-úgy, “egészségesen eszem”, “igyekszem mozogni”, “szoktunk kirándulni”, “két gyerek után”, “minden nap mozgok” – úgy tűnik, nem elég, vagy nem eredményesen csinálod.
    A tömeges elhízás oka az, hogy táplálékbőségben van a társadalom, ülnek, autóznak, irodában dolgoznak, tévéznek, pótcselekszenek, jutalmazó evéssel vigasztalódnak levert, teljes életre képtelen emberek.
    Az egyénié meg az, hogy te magad a szükséglethez képest túltáplálkozol, és nem tartod mozgásban magad. Ha egyáltalán nem mozogsz, még aránytalan formáid és gyenge izmaid is is lesznek a hízás teteéjebe (ezért fontosabb szerintem a bármilyen sport, mint az étkezés).

    Kedvelik 2 ember

    • Néha elgondolkodom, ha olvasok egy cikket, ami megpróbálja lerántani a leplet az egészségünk ellen vétő cégekről, persze ez is csak egy lelkiismeret megnyugtatás, hogy a társadalom tudatosodásával milyen nagy veszélybe kerül a cukorka-csokoládé-csipszgyár-kólagyár profitja. Amikor megjelentek a “rendes” termékek remake változatai a hipermarketek márkájaként, teszkómiszkó csípsz, lidikóla és még sorolhatnám, arra gondoltam ezek a “rendes” márkák piacát rombolják. Hát egy nagy l-ft Marinéni! A régi csokoládé, üdítő, csípsz, alkoholos italok forgalma köszöni jól van, ehhez csak hozzáadódott a sok még szemetebb szemét. Csak gondoljunk bele, a napi életvitelhez szükséges élelmiszereket az alig 10 négyzetméteres kisboltokban is meg lehet venni. Lehet hogy drágább, de az fel sem merül, hogy az a drágább jobb, egészségesebb minőség? Az fel sem merül, hogy a beszélgetés a boltossal, a többi vevővel, aki holnap is ugyanaz lesz, a társadalmi kötődésünknek, általános közérzetünknek is jót tesz?

      Kedvelés

      • A kisboltokban jellemzően nem jobb minőségű az áru, csak azért drágábbak, mert nagyobb a fajlagos költségük a kisboltság miatt. Ettől persze még szimpatikusabb megoldás annál, mint hogy kilométereken át vonszolódsz egy végét se látod akkora szupermarketben.

        Kedvelés

  6. Nekem ezzel az egész jelenséggel az a bajom, hogy Norbi csak ugyanazt nyomja, mint az összes többi “nőket lefogyasztok és jól meggazdagszom mert rájuk sózom a szarjaimat” férfi. Beszólogat – ez a motiváció ugye – majd megmondja a frankót, hogy mit KELL enni (természetesen az általa forgalmazott cuccokat) és mit KELL sportolni. A nők, lányok meg elhiszik, hogy ezt ki lehet szervezni, mert az, akinek fogalma sincs rólad majd tudni fogja mi kell neked. A másik pedig, hogy elkezdték ekézni a ketogént megint, persze a nők, akik nem tudnak lefogyni, mert ha a Norbi gáz, akkor a ketogén egyenesen halálos. A recept igazából tök egyszerű, és kevésbé drága, mint a nassolási rohamokat fedezni, csak azt ugye csinálni kell és nincs pótcselekvés, meg kritériumrendszer, megfelelési kvóta, viszonyításnak is csak te magad. Norbi az, ami a tükör a Hófehérke és a hét törpében: “Mondd meg nékem, ki a legszebb a facen?” “Szép vagy, szép vagy, de az update kakaóscsiga sokkal szebb nálad.”

    Kedvelés

  7. Visszajelzés: a lehetőségek hazája, ahol szintén meghülyültek | csak az olvassa. én szóltam.

  8. Hörr, Rita. A zsír felszaporodása nem alkat!
    “kövér és/vagy jó étvággyal evő emberek”
    “nem mindenkinek az az elsődleges cél az életében, hogy bármi áron az uralkodó szépségideálnak megfeleltesse a testét. ” nyenyenye…
    Rita, ez kártékony, inszinuáló, dehonesztál többek között engem is. Elsődleges célnak akkor kell lennie, ha sok év nemmozgaással, rossz kajálással méár durván elrontotta valaki!
    https://24.hu/kozelet/2020/01/23/schobert-norbert-velemeny

    Kedvelés

    • Reagálok, mert ez nagyon vádaskodó lett, Rita:
      0. tényleg tök fontos, hogy ki mondja: én olyanra hallgatok, aki életvitelében, egészségileg, magánéletileg, mentálisan, anyagilag, életküldetését tekintve, bármelyikben példa lehet (függetlenül attól, hogy ez mekkora meló és mennyi benne a szerencse). Egyszerűen mást mond az, akinek nincs mit igazolnia.
      1. kényelmetlen élet, a test gyűlölete:
      aki szerette a testét, az vigyázott rá, nem gyűlölte,
      erről engem nem kérdeztél meg, ezt te csak képzeled, hogy a rendszeres edzés, a böjt, az erdőben lét stb., az kényelmetlen.
      Rendszeresen edzeni amatőr szinten annyira kényelmetlen, és olyan jellegű is, mint fogat mosni!
      Mentálisan sokkal, de sokkal jobb élet a sportos élet, kivéve a magukat gyötrő élsportolók vagy kényszerből, görcsből edzők, de előnyök még náluk is vannak.
      Amúgy a sport stb. (szauna, kiegyensúlyozott érkezés, szűrésekre járás) a teljes élet egyszerű része, annak fura vagy extra vagy nehéz, aki nem csinál semmi ilyet.
      A betegség és a letobbanás a kényelmetlen, a lelassultság, a szégyen az uszodában, a fájdalmak, a munkaképtelenség, a depresszió, a kirekesztettség, a lakásba kötöttség. Fiatalon könnyű hetykének meg fat godessnek lenni, húsz év múlva lesz érdekes a helyzet.
      2. Szex, “vonzó” kövérek:
      nem azért edzünk, hogy szexuálisan vonzók legyünk, az csak mellékhatás.
      Nem szabad választás és nem megerősödés swingerben arra szorulni, akinek még ez is jó (swinger, elhízott, de készséges nők – vajon ezek a férfiak mennyire vonzók?). Arról van szó, hogy mindenhol máshol cikinek találná a kövér nőt a partner. A legdurvább tárgyiasítás, személytelenség, önmegalázás az, amit említesz mint jó példát.
      2. Fensőbbrendű, fölény:
      nos, mondjuk ki egyszer:
      nem emberekről, hanem emberek stratégiáiról, értékrendjéről beszélünk, és igenis,
      a valóságot tudomásul venni, célért küzdeni, megoldani egy problémát, felelősséget vállalni, másoknak is utat mutatni, szervezni, megteremteni a lehetőségeket
      CSAKUGYAN ÉRTÉKESEBB, JOBB, FELSŐBBRENDŰ,
      mint hibást keresni, halogatni, ideológiába bújni, mások válaszait átvenni, maszatolni, érvelést gyártani, ítélni és nyafogni.

      3. Azt, hogy az együttmaradási statisztikák gyászosabbak, mint a válási statisztikák, itt olvasták el sok ezren, örülök, hogy legalább ebben egyetértünk!

      Kedvelés

  9. Bennem még az merült fel, hogyha valakinek – testsúlytól függetlenül – nincs beakadása a testével vagy az egészségével kapcsolatban, azt valószínüleg nem felháborítja, ha orbitâlis baromsâgot olvas róla, hanem vállat von, hogy ‘nagy az isten állatkertje’ és tovâbbkatt. Ha meg beakadás van, amiröl ugye nem az orbitâlis baromság tehet, akkor el lehet dönteni, hogy a dühünket, frusztrációnkat kifelé, valaki ellen fordítjuk ill. ‘megmagyarázzuk’ (és sokan itt csillogtatják meg a kreativitásukat), vagy pedig teszünk róla. De ha túl sokan tennénk róla, még a végén egész iparágak mennének tönkre…azt már csak nem hagyhatjuk😁

    Kedvelik 1 személy

  10. https://www.klubradio.hu/archivum/otos-peterfyekkel-2020-januar-23-csutortok-1000-8396?fbclid=IwAR3jdJyS1Y05tWF3wXYWYaQ3unAu5dKCQQOZVpg28QbwDfB0yaMxbt_IuqU

    A műsorban ugyanúgy megy a kövérségmentegetés, a kifogáskeresés, felteszik a slágereket: a sok beteg, aki nem tud edzeni, egészségesen táplálkozni drága, drága a zöldség (!), mélyszegénységben élők, meg nem ezen múlik a vonzalom, nem úgy függ össze a szexussal, stb., stb.

    Intelligens emberek pedig. Egy időben PG jött vicceskedve beszólni az én sportolásomra és testkarbantartásról alkotott véleményemre az idővonalamra, nekik hatalmas étkezések képei minden publikus felületen, barátok oldalain is, állandó túlevés mint érzelem, család, együttlét.
    Alkohol vicces bagatellizálása.

    PNÉ: 41:45-nél “még csak nem is élesen kérdezem”, hogy az olyan nő, aki “egyetért a fitneszguruval”, az
    1. ki akar tűnni és szembenáll, “csak azért sem azt mondja, amit az egész ország üvölt”
    2. tudatlan
    3. nem tudatlan, hanem felkészült, de akkor GONOSZ
    4. nem méri fel, milyen kárt okoz.
    Mondom a választ, amit nem említettél, Éva:
    ezt gondolja, hogy edzeni és odafigyelni jobb és felelősség, ezt éli is, nagyon nem ért egyet a kövérség bagatellizálásával, és ami igazán öl (Mérő Vera később), az nem az anorexia meg az öregedők megszégyenítése, hanem az elhízás és a következményei
    és amúgy erkölcsi tettnek gondolom, hogy nem azt mondom, amit “az egész ország üvölt”, hogy van saját, megélt, hiteles véleményem, mert nem akarok ezzel a fajta női nyomorral szolidaritást vállalni, ti meg a jómagyar szar életnek, lustaságnak csináljátok amerikaias, “progresszív” jelszavakkal a píárt.

    Vera szerint internelizált nőgyűlölet és erősebb kutya elve, ha valaki “egyetért a fitneszguruval”…
    Jennifer Lopez pedig nincs elhízva, híres szexszimbólum… elég rossz példa.

    Minden van, Rubens is, az összes közhely, teljes érvarzenál importból, “tudományos szempontból testszégyenítés”; az anorexia, az jujuj (nagyon ritka, miről beszéltek???), csak el ne kelljen ismerni, hogy valaki nem gonosz, nem tudatlan, hanem esetleg azt gondolja, amit, érvel is, éli is, nem akar rosszat, nincs rejtett szándéka ezzel, csak nem fújja a kötelező nótát,
    és nem csak két oldal van, nincs ilyen, hogy VAGY Norbi, vagy ellene hörgés. Lehet rá merőlegesnek lenni…
    Aki edz, az jobban él. Ashley Graham is lépked ám a durva betegségek felé, igen csúf bőre van topmodellként, maga mutatja meg, és hogy valaki nem beteg még ilyen súllyal, az kegyelem, mert mindjárt lesz… nagyobb eséllyel lesz, mint ha 20 kilóval kevesebb lenne, és a terhessége meg a túl nagy baba is sokkal nagyobb kockázatú.
    “Attól még senkinek nem lett jobb az élete, hogy tarkón verték egy péklapáttal” Mérő Vera. Én úgy látom, a sokk hatásos. Majd az élet veri akkor… Azt nem értitek, hogy senki nem akarja azt, hogy X változtasson, azt csak maga X akarhatja, de ettől még igaz az, ami igaz, érvényes az összefüggés, hogy a jó élet a jó élet, ti meg nem sportoltok!
    “mint akik reggeltől estig az egészségüket hesszölik”, mondja Péterfy Gergely epésen, pocakkal és egy jól hallható refluxbüfivel közben!
    Az egészséggel nem valósít meg olyan értéket, amelyet te értéknek tartasz? Komolyan mondod, Péterfy Gergely?
    Intellektus és értékek = kötelező elhízás, sörhas, nagy evések és leszarás? Cigi, pia is? Komolyan? Test és lélek külön van? De ugye nem Konok Péterre gondolsz? Ugye a hiúság érdekel, hogy nem kéne 75-nek kinézni 48 évesen?
    Neked nem halt meg senkid? Nem fáj semmid? Nincs porckorongsérves ismerősöd? Nem láttál még olyat, akit ápolni kell infarktus meg stroke után, és sántikál?
    Szerinted milyen öregkorotok lesz? Vagy te be vagy biztosítva, lesz, aki ápol? És akkor nem szar?
    Nem felelősség a fitt öregkor?
    Miért kell rossz hírüket kelteni azoknak, akik felelősséget vállalnak, mi ez a förtelmes, kórusban hajtogatott önigazolás, eleve szakmailag: négy tökéletesen egyetértő, egymásra licitáló ember beszélget??? Úgy, hogy közben egészen világos életmódi okok vannak egy sor nagyon kellemetlen betegség hátterében?
    Mérő Vera és a botox… édesfaxom… te beszélsz?

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .