hullócsillagok – és te mit kívánsz?

ege alatt még mindig

Szóval, néztük a nyári égboltot, és átcikáztak rajta a meteorok, és akkor az ember kimondja a kívánságát. Mindenki. Csendben, szépen belül.

Fekszünk, nézzük.

Ez egy vándormotívum (talán: toposz) amúgy, vagy csak egy közismert történet: az aranyhal, vagy a szellem, akit kiszabadítasz meg visszadobsz, megkérdezi, mire vágysz. Üzletet ajánl, és akkor kívánhatsz.

Az ember pedig nem tudja eldönteni, mire vágyjon. Elhamarkodja.

Jól válaszd meg a vágyaidat, céljaidat, mert mi lesz, ha teljesülnek? Ez a tanítás lényege.

MMár júniusban is van hullócsillag, egész nyáron van, csak a legnagyobb meteorrajzás van augusztus 13. körül.

Látod te is? Van olyan hely, idő, amikor nézheted a csillagokat?

És kívánsz is? A kéményseprő nem annyira kötelező érvényű, de ez!

Én kívántam most, azon az estén, hármat.

Nos, jelentem, a hullócsillagos kívánság működik. De úgy, hogy már másnap. Ezen komolyan megdöbbentem. És a másik meg négy nappal később. A harmadik kívánságom meg olyan, hogy évek alatt fog teljesülni.

Persze nyilván közelben lévőt, valósat kell kívánni. Biztosat nem, abban semmi poén nincs. Remény-teljesülést, történést, élményt, helyreállást.

Nos, megkaptad, amit akartál, mondja az aranyhal. Vagy a szellem. Vagy a csillag. Ezt akartad? Biztos?

Szeretne kiröhögni, de nem hagyom.

Nem pontosan ezt akartam, ez csak olyasmi. Ez volt hozzá a bejárat.

És onnantól már intéztem magam. Köszönöm.

*

Az aranyhal utánamcsattogott még a kövezeten.

Nem az a lényeg, tette hozzá, hogy most konkrétan mi történik, kivel, sőt, nem is az, hogy ez hogyan illeszkedik az előzményedbe, a regényedbe, vagy abba, amit magadról gondoltál. Vagy amit a szeretésről gondoltál. Hogy ezt te megérdemelted, mert kivártad, vagy hogy ez elégtétel-e esetleg, ez sem. Nem méltó hozzád, hogy erre az egészre, a csillagaidra elégtételként gondolj.

Sőt, nem is az a lényeg, boldog vagy-e igazán, és meddig tart ez.

Hanem a boldogságnak a potenciálja a lényeg, amely, ímhol, benned van, maradt, és amelynek – a potenciálnak! – a hiányában olyan keserűek és gonoszak tudnak lenni emberek.

A krónikás pedig azt követeli bennem, hogy jelezzem: ez (meg ez, meg ez meg ez, ugyanaz) a nagyon fájdalmas történet – amelyben neki több tucat lehetősége lett volna úgy dönteni, hogy ne fájjon ennyi embernek ennyire –, úgy egészen, hogy meg se rezdülök tőle, harag és kérdések nélkül, ám a tanulságok birtokában, bennem e hullócsillagos estén ért véget. (2019. június 30.)

10 thoughts on “hullócsillagok – és te mit kívánsz?

  1. “Írj…utánozhatatlanul..” Hát nem úgy írtál megint?:-) De.

    “Az aranyhal utánamcsattogott még a kövezeten.”

    Aztán hullócsillaggá változott, futócipőt kapott a lábára és visszairamlott az égre. Ott meg gondolt egyet, csukafejessel lebucskázott, és fél tonnával koppant a Gonoszság fején.
    Ezzel az ő leg(r)égibb kívánsága teljesült. “Csillagos ötös!” – dünnyögte a Hold, és beírta a könyvbe.

    Kedvelés

    • Nem kötöttem semmilyen kompromisszumot, annak ellenére, hogy évek teltek el. Nem gyógyítottam kutyaharapást szőrével. Nem sürgettem, nem erőltettem, nem volt felszínesség. Csak vágyból, csak spontánul történt minden, ami történt, nem értek rossz élmények, bár volt egy vicces történet, meg olyan is, amibe ma már nem mennék bele. És nagyon fontos volt az emberi kapcsolat mélysége.

      Kedvelés

  2. Visszajelzés: torkomra fagy a szó | csak az olvassa. én szóltam.

  3. Visszajelzés: mit tanultam hat év sportból? | csak az olvassa. én szóltam. minden érdekesebb, mint amennyire elkeserítő

  4. Visszajelzés: az olvasó kérdez 3. | csak az olvassa. én szóltam

  5. Visszajelzés: kell-e neked párkapcsolat? | csak az olvassa. én szóltam

  6. Visszajelzés: a norvég favágó | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .