új év, új témák

Boldog új évet mindenkinek! Eszteremnek, Ellienek és Petőfi Sándornak boldog születésnapot! Tudom én, hogy nem mindenki másnapos!

A pécsi 2019-as jelzésű autóbusz egy éjszakai járat, mely csak 2018. december 31-én és 2019. január 1-jére virradó éjjel közlekedett az Uránváros és Kertváros (Csontváry utca) között. A járatot a Tüke Busz Zrt. üzemeltette.

A tízes számrendszerbeli 2019-es a kettes számrendszerben 11111100011, a nyolcas számrendszerben 3743, a tizenhatos számrendszerben 7E3 alakban írható fel.

A 2019 páratlan szám, összetett számfélprímKanonikus alakja 31 · 6731normálalakban a 2,019 · 103 szorzattal írható fel. Négy osztójavan a természetes számok halmazán, ezek növekvő sorrendben: 13673 és 2019.

A 2019 huszonhét szám valódiosztó-összegeként áll elő, ezek közül a legkisebb is nagyobb 10 000-nél.

Mi lesz mostanában?

Sport lesz sok, mert formába kell jönni. Zúzmara, 10 kilométert futok 13-án. Szauna.

Sok színház, filmek, olvasás, mindig írok is róluk, és írjatok ti is!

Kisebb eü dolgok a gyerekeknek: szemölcsleszedés, fogászat, nekem DEXA (az őszit nem csináltattam meg). Fotózás is lesz, újságba.

Íródik a könyv! Közelg a határidő, mely a legjobb múzsa.

Előkerül a láncfűrész is, láncot éleztetek, aztán hajrá.

Ez az életem.

A blogon mi lesz: továbbra is sok elütés, félbemaradt mnodat, mert ez már Színházi kör szerveződik, facebookos, meghívok embereket. Egymásnak ajánlunk színházakat, beszélgetünk az előadásokról, illetve közösen szerzünk jegyet. Lesz olyan est, ami után beülünk beszélgetni is, asztalfoglalással. Célunk a megfosztottak, az elhallgattatott függetlenek támogatása, szolidaritás az autonóm, magas színvonalú, nem üzleties társulatokkal. Színházba járni nem olcsó mulatság, de havi egyszer belefér, és a csoporthoz csatlakozás most sem jár semmilyen kötelezettséggel. Írj, ha jönnél!

Eszter összeszedte ezeket a listákat, ajánlókat:

https://forbes.hu/a-jo-elet/ot-szinhazi-eloadas-amit-latnod-kell-ha-lemaradtal-az-oszi-premierrol/

https://art7.hu/szinhaz/top-10-szinhaz/

és különösen:

https://szinhaz.hu/2018/12/26/az_ev_legfontosabb_12_eloadasa?token=10f045d4a1847b7264c6be31ed5c8a42&fbclid=IwAR1eyJwuIEYFueD8SHIqzqu_POPGu1SRNzD5GzY92i3YuIiMC5vHvUOFvYM

Témák a blogon:

A következő poszt a hávégés cikken felbuzdulva azt elemzi, hogy olyanok beszélnek ebben a világban ennek a mai világnak a jelenségeiről az e világot értő, ismerő olvasóknak, akik nem értik, de egyáltalán nem értik ezt a világot, zavarja őket, idegenkednek tőle, moralizálnak, és ez vicces és szomorú is.

Kész van egy olvasós poszt: mitől rossz egy szöveg? Hogyan legyek igényes olvasó?

Írok azokról, akik úgy érzik, a házastársuk már nem elég, nem partner, elromlott vagy sosem volt elég… mondjuk ki: intelligens. Fájdalmas téma, és nagyobb tabu, mint a szexuális, életkori partnerrel be nem érés.

Dórikám, ott a negyedik sorban, igen? Te már fenn vagy, fejed nem fáj? Ja, hogy a harmincévesség-poszt. Messze még a szülinapod! De megvan az is félig. Addig is: hagyjuk abba a dohányzást!

Kicsit beszólok azoknak a nagyon tudatos, radikális, független nőknek, akik addig forradalmárok, amíg a Lovag meg nem jelenik, utána ők is fogyóznak (vagy épp leállnak a sporttal), főznek, gyengéden tüsténkednek, szolgálnak, soha többet a barátnőjükkel el nem mennek moziba, mutogatják a zsákmányt, belezuhanva a patriarchátus karjaiba, mint Ian McKellen a lángokba a III. Richard végén.

Lesz egy személyes, jelszavas poszt – kérlek, ne vadidegenként és ne a megjelenés után kérj jelszót! Köszönöm.

Kéne elemezni ezt a jónegyvenes-amúgyszépéletű-kondicionált női irigykedést is, amelyre érdekes módon nem reflektálnak a nők. Darázsfészek a test, az edzés, a szépség. Miért zavar téged az insta, a szép nők? Miért van előbb véleményed (bármiről), miért ugrasz előbb érzékenyen, mint hogy értelmesen mérlegelnéd, elhelyeznéd, mi ez a jelenség? A morális pánik öregít. Vonj vállat, röhögj, rajongj, kerüld el, de ne moralizálj!

Kérdezzetek, írjatok, meséljetek! Épp esni kezdett a hó.

60 thoughts on “új év, új témák

  1. Boldog új évet!

    Úúú, ez a Színházkör fantasztikus ötlet!!

    Nagyon izgalmas új témák, a nemelégintelligens férjesre kifejezetten kíváncsi vagyok.

    Ma is lesz edzés, úgy néz ki. Milyen jó, hogy rugalmas az edző, van kapukulcsa. 🙂

    Kedvelés

  2. de mennyire hogy itt vagyok! hát harmincegy leszek, mire olvashatom a posztot, és a parám is lassan elmúlik a harminctól, de ha negyven leszek addigra, akkor is elolvasom 🙂 jelenthetem, hogy másnapos egyáltalán nem vagyok, de azért keltem most, mert én voltam tegnap a szerencsés éjszakás műszak. de jógáztam tizenegy és éjfél között a pihenőben 🙂
    boldog újévet nektek!

    Kedvelés

  3. Alkoholmentes döbbenetes elalvással (5 helyett 8-kor kelés, soha még ilyen nem), munkával és futással indult az év. 12,5 csípős szeles kilométer az ép eszemért. 🙂
    Mindenkinek legyen olyan az éve, amilyenre szüksége van!

    Kedvelés

  4. Mi lesz a könyvben? Mikor maradtam le?
    A színházazás nagyon felcsigázott, néznék már mást is, mint iskolában tanított darabokat. Akkor is jöhetnék, ha csak péntekenként jó? Az se mindegyik?
    Elindult az újévi reform, ma már jógáztam, egyszer ettem, és már nem is kell többször holnapig, alkohol meg semmi, azt előre megittam egy hónapra tegnap…Érzem, hogy ez az év nagyon fitt lesz! Vagy esetleg én is, előbb-utóbb…

    Kedvelés

  5. Nagyon boldog új évet mindenkinek! Irigylem a havazást… nálunk most 8 fok, napsütés, lengedezö szellö, most jöttünk a parkból. Nem baj, remélhetöleg márciusban majd térdig járunk a hóban, mint tavaly. Mindegy a sorrend, lényeg, hogy jusson az összes évszakból. Hogyan és mikor lehet majd az elkészült könyvhöz hozzâjutni? Mondjuk én az elözönek is örülnék, mert az sincs meg. Várom a fent bemutatott posztokat, a legjobbakat 2019-re!

    Kedvelés

  6. Boldog Új Évet!
    Kinek szánod a jelszavas posztot? Úgy értem, személyes jellegű, magánéleti írás barátoknak, vagy “csak” érzékenyebb téma valós személyiségeknek (aki akár én is lehetnék :-))?

    Kedvelés

  7. Éva, szeretném, ha felvennél a színházas csoportba. Nem vagyunk ismerősök fb-on, kattintsak a jelentkezésre, és majd megismersz? Az itt használt e-mail címemben benne van a vezeték- és a keresztnevem eleje, és erről a címről már írtam neked egyszer a sportrovatos jelszóért. (Jó régen volt.) Vagy írjak e-mailt?

    Köszönöm, és mindenkinek boldog új évet!

    Kedvelés

  8. BÚÉK! A 2019-es évet a 108 napüdvözlet felajánlásával kezdtem. Annak, akinek most nagy szüksége van rá. És sikerült végigcsinálni! Sajnos, azt hittem, 22-én, az utolsó munkanap után hátradőlhetünk, ez az év is eltelt, lehet pihenni. Hát nem. Kérnék jelszót én is.

    Kedvelés

  9. Kellemes búékot kívánok! Ezt az öcsém mondta a telefonba háromévesen.
    Én Szilveszter napján A tanút néztem, a felújított változatban, a Barátság moziban. Utána puncsot főztünk, és még utoljára megnéztük az erkélyről a hat tűzijátékot. (A mostani erkélyünkről standard három tűzijátékot látunk egyszerre. Most ez az idén hat volt.)
    Jövőre már a szomszédokkal a gangon! Ha látszik onnan bármi egyáltalán. Ha fog ez érdekelni bárkit egyáltalán.
    A csoport miatt egy kicsit elgondolkodtam, hogy visszatérjek-e a facebookra, egyelőre fázom tőle, de gondolkodok tovább.
    Ma már edzek végre. Két hét után. De őszintén szólva semmilyen állapotromlást nem érzékelek. Híztam negyven dekát, de már elmúlt.

    Kedvelés

  10. Boldog új évet kívánok!
    Jelentkeztem a színházas csoportba, szuper ötlet; köszönöm, ha felveszel. Ebben az évadban ugyan még egyszer sem voltam színházban, de legalább olvashatnék a jó darabokról (vagy mennék én is, ha úgy jön ki a lépés).
    Várom a “nemelégaférjem” posztot is, aktuális. Éppen krízis van, halálra unás (mondunk ilyet?). 40 leszek idén, biztos azé’

    Kedvelés

  11. Szia Éva!
    Csöndes olvasód vagyok évek óta. Nagyon inspiráló ahogy a sportról (is) írsz. Előtte sosem, de az utóbbi hónapokban elkezdtem én is edzeni, már heti 4 alkalomnál kevesebbre nem adom. Köszönöm!
    Szeretnék jelszót kérni és felvételt a színházas csoportba.
    Szeretettel:
    34 éves, házasságából frissen kilépő, 2 gyerekes, kicsattanóan boldog olvasód.

    Kedvelés

  12. Kedves Éva! Régóta olvaslak, ritkán kommentelek, felcsillant a szemem, kíváncsi lettem, mit fogsz írni a partnert nem elég intelligensnek felismerőkről (van saját élmény).

    Szeretem a blogot, mély összefüggésekre hívod fel a figyelmet, és ez jó! 🙂 (Néha röhögök magamon, egyáltalán nem voltam az elején értő olvasó).

    Kedvelés

      • Először az “Akik nem születnek meg” című posztot olvastam, az nagyot ütött. Aztán kicsit később még egyet-kettőt, nem tudom pontosan melyiket. Nem értettem őket, hú, gondoltam, ezekből csak árad a pesszumizmus. Aztán a nők elsárkányosodását posztolta valaki a fb-ra, az is ütött, akkor esett le, hogy itt rendszerszintű dolgokról van szó. Aztán jött még egy cikk, talán Unatkozom a címe, nem tudom pontosan, Letícia Vanília szerepel benne, nekem inkább novella, mint elemző írás, nagy élmény volt. Volt, aki megkérdezte, tényleg létezik-e ez a típus (engem is érdekelt, rózsadombi zsúrgyerek vagyok), mire egy másik kommentelő írta, neki inkább szépirodalom. Akkor jöttem rà, hogy árnyaltabban kell itt nekem olvasni, észrevenni a szövegben a finom részleteket, sőt, többször elolvasni egy cikket.

        Ez most jó részletes lett, de ezek a kezdeti élmények nagyon megmaradtak bennem. 🙂

        Kedvelés

      • Ó.
        Köszi.
        Borzasztó szkeptikus vagyok saját, korai blogos posztjaimmal szemben, de ezen most sikerül röhögni. “etelközi repjegy”

        nagyon unatkozom


        A magyar trendi írócskák itt inspirálódnak, nekik nagyon szívesen!
        Jó, hogy írtál, jó, hogy olvasol.

        Kedvelés

  13. Jelentkeztem ugyan a Körbe, de csak olvasója leszek. Messze vagyok. Ha viszont ez bárki számára zavaró, inkább tegyétek ki a szűrömet! Jelszót is kérek szépen.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .