dönts jól! ha fontolgatod a vegánságot

Mikor is kezdődött? Tavaly-tavalyelőtt óta a vegán trend és propaganda felerősödött, nem csak a nyugati világban, hanem Magyarországon is. A netezők és a tanult, városi fiatalok körében szélsebes a terjedés. Sokan most hallottak először ezekről a problémákról, a CowSpiracyról, az ökoérvről, és az újonnan megérintettekben buzog a tettvágy. Lassan, legalábbis ebben, németessé válunk. Sorra nyíltak az éttermek, kávézók, a sima kávézóban sem kell immár külön kérni az “alternatív tejeket”, mert ki van rakva. Euforikus tartalmak öntötték el a közösségi médiát, megtért ismerősök találnak meg bárkit az érveikkel. Csupa ujjongás, hogy milyen sokan vannak, mennyire jó a közérzetük, milyen finomakat esznek így, mennyire jól sikerült a szejtános kuszkusz, kitisztultak, felszabadultak, lefogytak, társra találtak, megmentik a bolygót.

Mint mindent, ami virális és trendi, ezt is gyanakvással figyelem, és nem azért, mert én magam eszem húst, és erre nézve érezném fenyegetőnek a vegánokat – én nem érzem, hogy az ő ellenzékük volnék.

Szeretném egy kicsit árnyalni ebben a bejegyzésben a képet.

Ki vagyok én, mi az, amiből beszélek? Ami ide tartozik: az étrendem 2015 tavasza óta részben paleó, részben ketogén, tejtermékes low carb, sok tojással, állati alkatrésszel, kevés színhússal, zöldséggel, változó mennyiségű, de jórészt közepes láncú és telített zsírokkal, a növényi olajokat és az édes gyümölcsöket, valamint a gabonát kerülöm. Nekem közérzeti, egészségügyi, élet-egyszerűsítési szempontjaim voltak a döntésben: meg akartam gyógyulni, megfelelő sporttáplálkozást kerestem, és az intuícióm húzott ebbe az irányba, később pedig kitapasztaltam, hogy a szénhidráttól (úgy általában, a fajta mindegy) szarul vagyok, a zsírtól meg jól.

Mivel korábban is blogger voltam, az étrendemről és a sportolásomról is írtam, ahogy általában az aktuális, személyes történésekről 2012 óta, tehát nekem a ketogén nem új ügy volt, amelyre lelkesen rászervezek egy blogot. Meg vagyok döbbenve, hogy hányan kezdtek gúnyolódni, vitatkozni, tiltakozni, kielemezni a ketogén miatt – amelyről csak felületesen tudnak, nem érdekli őket és az is kiderült, hogy sokan próbálták, de nem tudtak kitartóak lenni. Bírálóim nálam rosszabbul állnak a testükkel, a kritikák jó része e téren is frusztrációból ered. Értetlenség, gyanakvás, kíváncsiság. Ki mersz lépni a paradigmából?

Étrendi választásomnak nincsen ideológiája, nem határozom meg magam úgy, mint aki valamivel szemben, vagy valamilyen elvből eszi a húst, nem hazudok köré se etikát, se ősember-narratívát. Nem vagyok protest-húsevő: pont a vegánok a húsevők protestjei, ők vitatják a mindenevést, és ezt vissza szokták vetíteni, tehát szerintük a húsevő ellenük és az állatok jóléte ellen, kényelemből, csakazértis eszi még mindig a húst. Esetleg még nem tudja, de ha megtudja az Igazságot (tőlük, nyilván), akkor nem lehet, hogy ő maga ne legyen szintén, azonnal vegán.

Én nem vagyok tudatlan sem, igen képzett vagyok alter életmódból és ökóból, hosszú évekkel ezelőtt elolvastam azokat az érveket, amelyeket ők most újszerűként hangoztatnak. Nem kell engem felvilágosítani arról, hogy mit okozok, én nem most jövök rá, hogy mit tettem eddig. Sokan eszmélnek most, akik öntudatlan korukban tékozló üzemeknek hódoltak, a fast fashion mániákusok, a gyorsétteremjárók, házhozhozatók, a dohányosok, vagy épp az olcsó termékekre vadászók. Jól tudom, milyen hatásai vannak a húsevésnek, csak nekem nem az öko meg az állat jólléte a döntésben a fő szempontom.

Eredetileg nem írtam a vegánságról, mégis megtaláltak, részben exolvasók, részben ismeretlenek, pusztán a ketogén miatt provokáltak, ellenségként kezdtek kezelni. Az aktivisták nem restek zaklató kommentekkel, személyeskedéssel, fölényes viccelődéssel és erkölcsi ítélkezéssel fellépni az ügyért. Ennek szomorú példáit találod itt:

Tudomány

Jellemző a cherry picking (tudományra hivatkozás a nekik kedvező állítások kiszemezgetésével), a manipulatív “addig beszéltetem, amíg bele nem tudok kötni valamelyik részletbe”, hazug érvekkel, gyűlölködéssel, visszavágási kényszerrel, offtopik árasztással, ellenségképzéssel. Ez pl. itt, Németh Ádám kommentjeiben:

(Az ilyen kommentekre úgy lehet felelősen reagálni, hogy

  1. ne használd a saját céljaidra a felületemet, kösz!
  2. ha érdekel, hogy mi a probléma például a monokultúrás gabonatermesztéssel vagy az import szójával, avokádóval, járj utána magad!)

El tudom képzelni, hogy neked is vonzó, hogy a világ üdvét szolgálhatod, meg de menő ez, már mindenki vegán, jó kis közösség. A tények és a tények okos értelmezése viszont nem támasztja alá az állításaikat. Az is beszédes, hogy aki vadul és ismeretlenül egoizmussal, kényelmeskedéssel vádol engem, az nem tette le se az autóját, se a kütyüfüggését, se a rengeteg civilizált szokásocskáját, csak a hús az ellenség.

Ha fontolgatod a dolgot, vedd figyelembe az alábbiakat!

Minden egységes identitást kínáló mozgalom ugyanazokkal a szociálpszichológiai rákfenékkel küzd, a multilevel marketing, a szekta és a vegánság, a Waldorf dogmatikus követése is rontja az önálló gondolkodást, elsodor, könnyen válik szélsőségessé, értelmetlen vitákat és elhatárolódásokat, agressziót generál, megnehezíti a “külsősökkel” való egészséges kapcsolatot, ítélkezővé és fensőbbrendűvé tesz, pótcselekvéssé válik. A csoportérdek erősebb, mint az egyéni: nem lehet jól kiszállni. Az exvegánok szégyenkeznek, félnek a többiek ítéletétől, kudarcnak élik meg a csoporthoz tartozást. A másként gondolkodókat, azokat, akik rájönnek, hogy belebetegedtek a vegán étrendbe, az aktívak és hithűek elhallgattatják, a problémákat elkenik. (Hasonló a magyarázat arra is, hogy én mikor és miért szálltam ki a mozgalmi feminizmusból.)

Te csak az újakat, az ujjongókat látod, és mindig lesznek új ujjongók. Akinek nem ment, mert belebetegedett, legyengült, egysíkúnak, nem finomnak, körülményesnek érezte a vegánságot, annak az álláspontjával már nem fogsz találkozni. Almási Petra is kiszállt, aki pedig CsirKevinnel együtt tolta, a száz helyre feltöltött videó viszont eltűnt.

Brutálisan őszinte vallomás két év vegánság után volt a címe.

A kísérőszöveget megtaláltam, ez kijózanodásról árulkodik:

“yyupp. kimondtam.

akinek nem inge, ne vegye magára.
nem célom bárkit megsérteni, nem támadok személy szerint senkit, általános mintázatokról és megfigyelésekről beszélek.
alapjáraton klassz dolognak tartom a vegán életmódot, nem akarok senkit lebeszélni róla, ahogy rábeszélni sem.
az aktivisták menő arcok. ha szeretik amit csinálnak és hisznek benne, akkor teljes szívemből támogatom őket, de nem ez az én utam.

az egészség mindenkinek mást jelent, és nincs lekorlátozva a táplálkozásra. vannak szintjei, és mindig tudsz tenni azért, hogy feljebb lépj. a helyesen összeállított növényi táplálkozás EGÉSZSÉGES. és ezért követem ezt, illetve igyekszem. nem hiányzik a holttestek, csirkemenstruáció és anyatej fogyasztása, nem tekintek rájuk élelmiszerként. de a vegán táplálkozás is nagyon sok irányból megközelíthető, könnyen elcsúszhat egészségtelenbe.

nem utálkozom, csak kimondom azt, amit sokan tabuként kezelnek. a vegánság nem csodaszer az életed megjavítására, és a vegán közösség nem feltétlenül neked való. légy önmagad, hallgass az intuíciódra, és azt tartsd szem előtt, hogy te minden esetben testileg, mentálisan és lelkileg is jól legyél. ha ehhez a vegánság az eszköz, király. ha nem, az is rendben van.

peace”

Családi munkamegosztás

Bármilyen alternatív életmód, étrend családanyáknak, nőknek hatványozott szívás. A nőkre hárul az ecettel takarítás, az ízletes vegán süti kikísérletezése, a minimalizmus (értsd: selejtezés, rendrakás) és a piacra járás, a férfiaknak csak a jó jut ebből is. Nem vagy önző, ha gazdálkodsz az erőforrásaiddal, és azt mondod: nem veszem a nyakamba ezt is. (Ugyanezt gondolom az autótlanságról annak ellenére, hogy én azt vállaltam, fontosnak tartom és tudom csinálni.) Én a nők mentális és életvitelbeli állapotának javítását, az erről való közös és kritikus gondolkodást tűztem ki (erről szól ez a blog), és ez megelőzi az elveket és “az állatok” jóllétét is. Ne legyen semmi olyan vonzó, mint a családod nyugalma és jólléte! Az a változás, ami jó neked, egyszerűsíti az életet, nem pedig bonyolítja. Ezért hangoztatom örökké, hogy ne a mandulaliszttel, a datolyával, a mentes jégkrémmal pancsolj, hanem egyél három tojást és két zellerszárat, és menj el edzeni!

A vegán insták és blogok tele vannak vegán sütikkel, desszertekkel, rendkívül káros a tetemes szénhidráton kívül az is, ha az édes íz, a cukor felé tolódik el az étkezés. Akkor is, ha gyümölcsökkel készítik, nincs jelentős különbség. Egyél sok zöldséget!

Klímavédelem, ökoszempont

A kalkulációk árnyalatlanul osztják két csoportra a táplálkozókat (növényevők és mindenevők, tekintet nélkül arra, hogy helyi vagy import, feldolgozott vagy natúr élelmiszert fogyasztanak-e, milyen konyhatechnológiai eljárásokat használnak, túlesznek-e vagy izokalóriát visznek be).

Németh Ádám szerint: “A hús és tejipar számítási módszertől függően 14-51%-kal járul hozzá a klímaváltozáshoz, ez több, mint a közlekedés”.

De én nem csak a közlekedésre kérdeztem rá (és te, aki így ítélkezel, mit tettél a Földért?), ha nem egy sor életmódbeli döntésre. Ebben a számításban valaki éppen 0,8-nál húzta meg a jelentős hatású egyéni változtatások vonalát, és a növényevés pont a felső (high impact) csoportba került:

A hang dry az az a fantasztikus innováció, hogy teregetünk, nem szárítógépezünk! Rá se merek kérdezni a mikróra, mosogatógépre, klímára…

A repülés évi eggyel való csökkentése a transzatlanti/kontinenst átszelő távokra vonatkozik. Teljesen más jön ki annak, aki soha nem vagy ötévente egyszer repül.

Külön szerepel az autótlanság és az autó hibridre cserélése, ez is érdekes…

Állatszeretet

Az állatok ügyülü-bügyülüzése, az állatszeretetnek nevezett befont hajú kutyák, az állatok önszórakoztatásra és gondoskodásra való használata (!) igen visszás, elidegenedett és semmiképpen nem ökó tevékenység, márpedig a vegánság sokszor erre az állatszeretetre hivatkozik, innen közelíti meg az újonnan beszervezetteket: ha nem ennéd meg a cicádat, akkor légy következetes, és teljesen szeresd az állatokat!

https://www.instagram.com/p/BifNMEXHx-X/?taken-by=csirkevin

Mi a helyzet az egészséggel?

Lehet, hogy egészséges volna számodra a vegánság. De az biztosan egészséges, ha elhagyod a feldolgozott, adalékanyagos, mű ételeket, vagyis: a clean food az utad, sok zöldséggel. Mindenki jobban van átmenetileg, ha kevesebbet eszik és igazi ételeket fogyaszt, ez a kezdő vegánok eufóriájának az oka.

A vegánok hosszú távon, ha nem figyelnek a pótlásra, a következő tápanyagok hiányától szenvednek: omega 3 zsírsavak, D-vitamin, B12-vitamin, MK4 ( = K2 vitamin), DHA, fehérje és azon belül egyes aminosavak. Ezt meg lehet oldani, de macerás. Senki sem szereti a macerát, mindenki lanyhul évek alatt, ha a választott útja külön figyelmet, plusz tevékenységet kíván.

http://www.gnolls.org/1596/vegans-are-cannibals-the-truth-behind-the-new-vegan-high/

Egy gluténérzékenyen, egy áteresztőbél- vagy rövidbél-szindrómáson, egy hashimotóson nem segít a gabonára alapozó étrend, mert a túl sok szénhidrát, fajtától függetlenül, gyulladásban tartja a pajzsmirigyet, a beleket és az agyat. Az egészséges zsírok viszont gyulladáscsökkentők.

A szívbetegséget, a magas vérnyomást, a köszvényt nem a hús, nem a telített zsír, nem a vörös hús okozza. A cukorbetegséget sem. Erről itt olvashatsz:

https://naturalon.com/6-of-the-biggest-lies-most-vegans-believe-4-is-the-worst/view-all/

Az egyik vonzó ígéret, hogy “ugyanúgy ehetsz omlettet, steaket, pörköltet, kolbászt, vajat, sajtot, csak vegán verzióban.”

Tekintsük meg ezt a terméket:

https://www.earthbalancenatural.com/product/original-buttery-spread/

…do you know what’s in butter?

Butterfat, milk proteins, and water. The process of butter churning has been around for centuries. But since it’s an animal product, vegans can’t use it.

Vegan approved faux butter like Earth Balance spread advertise their product with a natural name and logo aimed at vegans.

But the ingredients?

Palm fruit oil, canola oil, soybean oil, flax oil, sunflower lecithin, lactic acid, and ‘naturally extracted’ food color.

These are some of the worst oils to use and eat.

https://legionathletics.com/9-lies-vegans-love-telling/

Gondolj bele, mi kell ahhoz, hogy elérjék a hús, a sajt, a vaj ízét, illúzióját. Van józan eszed? Akkor el tudod dönteni. Legyél bár vegán, de egyél tisztán, ne pancsolj és ne válassz pancsolt, pálmaolajas, gyári, drága, csak extra boltban kapható ételeket!

Értékrend

A vegánság ideológia és valláspótlék. Nem csak a nyitott, tanult, jómódú, elit városi harmincasokat sodorja el, hanem a gyenge identitású, életüknek értelmet kereső, magányos, nagyon fiatal, befolyásolható embereket is, tehát ugyanazokat, akik a szekták  és a transznemű propaganda célpontjai is, és akik később, ha egészségtelennek bizonyul a dolog, visszásságot tapasztalnak a közösségben. Nekik rendkívüli belső harc kiszállni és a saját jóllétükért, érdekeikért kiállni.

Olyan életmódot, étrendet válassz, ami az, ami, mert ha annál több, ha ígéretek és identitás társul hozzá, akkor könnyen megcsal az eszed, a csoportnyomás, amikor érzed, hogy nem vagy jól.

A SuperSizeMe című, igen koncepciózus film egyik szereplője, a filmbeli barátnő kiszállt. (A meki és társai az egyik vegán ellenség). Nagyon tanulságos, ahogy elmondja a történetét, hogy milyen nehéz volt vállalnia a döntését. Nem csoda: nem a gonosz vegán hálózat (nem gonoszok amúgy), hanem a saját fanatizmusa és az ideológiai csoportok törvényszerű működésmódja ejtette csapdába.

https://alexandrajamieson.com/im-not-vegan-anymore/

Vannak ennek sokkal szomorúbb, teljesen tönkrement egészségű példái is, de nem szeretném a legszélsőségesebb példákat idetenni, az exvegan+truth keresőkifejezésekkel elég sok mindent talál, akit ez érdekel.

A végére hagytam azt a kommentet, amelyet folyton idézek Sue-től. A kwetókönyvbe is bekerült. Kattints rá!

Lényege, hogy nem az a fontos, hogy pont mit eszel, hanem hogy holisztikus, kivevő és visszarakó fajta gazdálkodásra és teljes paradigmaváltásra van szükség. A nagyipari élelmiszertermelés és a globalizált kereskedelem, szállítás minden válfaja durván káros, semmi értelme pár tizedszázalékot jelentő szójaevéssel stb. javítani a helyzeten. Az sem érv, hogy még hány, amúgy is túltáplált amerikai lakna jól, ha a többiek nem ennének húst, hiszen nem ez a probléma. Amerika fölöslege nem fog az éhezőkhöz kerülni. Az sem normális, hogy gabonával etetjük az állatokat, amelyeknek nem az volna az eredendő tápláláka… (semelyiknek, nincs olyan faj, amely eredetileg fűfélék magvait eszi főleg vagy kizárólag).

Mai ebédem.

a képeslapokat és a sudokuújságot végül meg sem bírtam enni

Dönts jól, ne hagyd magad agymosni!

246 thoughts on “dönts jól! ha fontolgatod a vegánságot

  1. 18 éven át voltam vega, 6 éven át vegán. Mérlegem: a szülések előtt is “tisztán”, de sok gabonával élve egészséges és vékony voltam. 14 évesen hagytam el azt a nem sok húst, amit addig ettem. Szimplán nem szerettem a húst (csak a májat), és sajnáltam az állatokat. A gyerekeim tej-és tojásérzékenysége volt a vegánra váltásom első oka (később jött az ideológia). A 3. szülés után kezdődtek az egészségügyi zűrök… a tünetegyüttes gluténintoleranciára utalt, plusz a szoptatás alatti kilók nem annyira akartak lemenni. (Pocakom lett, na.) Utánamentem a gluténnak laborral, a gyanú bizonyossággá lett. Egy ideig próbálkoztam gluténmentes vegánként élni, párommal együtt tonnára faltuk a zöldséget, gyümölcsöt, krumplit. Eredmény? Folyamatos éhségérzet, plusz kilók. Ekkor már nem szoptattam, így gondolkodóba estem, tendben van-e ez az életmód? Mert rendben van, hogy nem ártunk az állatoknak, de durván ártunk magunknak. Rengeteget ettünk, nem tudtuk leadni a plusz súlyt, és még csak energikusak sem voltunk (mint a vegánság elején). S lassan elkezdett igen zavaróvá lenni a forradalmi hangulat, ami a vegánok közt volt. Ja, és IR-re emlékeztető tüneteket produkáltam már egy ideje. Ez kétségbe ejtett… egyszer aztán elkezdtem kívánni a halat, tojást, vajat. Beengedtem ezeket az életembe. Aztán jöttek a sajtok. Meg a máj, újra. Megtalált az egyik írás innen (köszönöm!), és belevágtam a ketogénbe. A plusz pár kiló hipp-hopp lecsúszott, az idegrendszerem sokkal kiegyensúlyozottabbá vált, elkezdtem többet mozogni. Ez egy éve volt. Azóta szépenn, óvatosan, intuícióból kiindulva eszegetek húst is, mikor mit kívánok. És sokkal jobban vagyok. Nem hiszem, hogy mindenkinek megoldás a ketogén, s bizony ennyi év vegaság után furcsa érzés pl.vaddisznópörit főzni… de annyival jobb most, ami megéri a munkát magammal, a sok éves begyöpösödött vega hitrendszerrel. Fontos a saját jól-létem, a gyerekeknek is egészséges anyára van szükségük.

    Kedvelik 1 személy

  2. Mi komolyan fontolgattuk a vegán táplálkozást, közel három évig míg szoptattam a gyerek tej és tojásallergiája miatt komolyan diétáztam, innen csak egy lépés lett volna. Tartottunk pár hetet próbaképpen, de rájöttem hogy nekem nincs ehhez se tudásom se energiám, hogy jól állítsak össze vegán menüt. Pedig nekünk nagyon könnyen és olcsón elérhetők a speciális cuccok is. Tejterméket azóta sem eszünk egyáltalán, húst keveset, tojást, zöldséget sokat, és rajtam.kívül a többiek sok féle gabonát is (nekem nem jó se a glutén se a sok szénhidrát) Nincs lelkiismeretfurdalásom, egyszerűen ez nekem nem fér bele, nem értek hozzá, és nem akarok kitanulni sem. Egy egy vegán fogás újdonságnak tök jó, de ennyi.

    Kedvelés

  3. Soha nem éreztem olyan jól magam, mint a ketogén étrenden. De most nem tartom – várandósság miatt – a szervezetemnek sok ch-ra van szüksége, így ok. Van egy rokonom, aki vegán étrenden él, de pár havonta elég rendesen kifogy valami a szervezetéből, amit mire kitalálja hogyan pótolja és jól lesz majdnem jön a következő mélypont. Néha már muszáj ennie tojássárgáját, mert nincs jól. Nagyon tudatosan, jó minőségű táplálékokból összeállított étrendet követ, nagyon sokféle zöldséget eszik és a zöldség az alapja az étkezésének. Ezen felül sportol napi szinten, izmos. Látva őt egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy fenntartható hosszú ideig ez vegán étrend állati fehérje nélkül.

    Kedvelés

  4. Egyet értünk. Nekem nincs energiám pl. aszalni, mint a nyers-vegánoknak. Sem arra, h folyton az étel-evés témakörön jártassam az agyamat. Vannak alapelveim, de ha néha úgy alakul, h meg kell szegnem őket vmi okból, akkor nem csinálok belőle ügyet. Szerintem, a plant based étrend nem azonos a veganizmussal. Nekem ez kb. annyit jelent, hogy az étrended növényeken alapuljon, de ettől még nem kell minden állati termékről lemondani. A veganizmus pedig számomra egy luxusprobléma. A valóban szegények, éhezők sosem utasítanának el egy tápanyagban gazdag élelmiszert és helyettesítenék őket méregdrága, a világ túlsó feléről szállított dolgokkal. A vegánok úgy tesznek, mintha tennének valamit a világ javításának érdekében, közben csak a lelkiismeretüket nyugtatgatják és álszentek. Az állati szőr és bőr teljesen lebomlik, a műbőr, műszőr és társaik évszázadokig bomlanak, közben mérgezik az annyira szerett állatokat. Javaslom az érdeklődő vegánoknak a Vegan Myths c. könyvecskét. Érdemes belekukkantani.

    Kedvelik 2 ember

  5. Nincs véleményem se, tapasztalatom se a vegán étrenddel kapcsolatban (abszolút nem is érdekel, ideges leszek a chia magtól, szejtántól, növényi tejtől). Viszont azt gondolom, hogy a divathullám-szerű ilyen-olyan mentes étrendek azért használnak (fogyasztanak le, teszik helyre a közérzetet), mert egyszerűen leszokik az ember a zabálásról — a szektás jelleg pedig sokaknak kell, mert rá kell függni valami másra a szénhidrát helyett. Az, hogy mértékkel mindent, ami jólesik, a legnehezebb. Könnyebb démonizálni a glutént, tejet, húst stb.

    És CSIRKEMENSTRUÁCIÓ? Ez komoly??? :DDD

    Kedvelés

      • A tojás a petesejt, vannak fias tojások és van a petesejt. Olyan olcsó, hogy direkt provokálnak, meg akarnak döbbenteni ezzel az inadekvát szóhasználattal, SOKKOLNI, én meg hüledezem: azt hiszitek, engem ez kiakaszt, és hogy én nem tanultam biológiát?

        Kedvelés

    • “mértékkel mindent, ami jólesik, a legnehezebb. Könnyebb démonizálni a glutént, tejet, húst stb.”
      Ez rohadt nagy csapda, nézd meg, hogy néz ki, aki mindent eszik, meg a vérképét. Nem démonizálja: szarul van, harmincegykét évesen hashimotós, ir-es, szenved, hízik. Ez nagyon enm ugyanaz. Kiiktatni a glutént, az biokémia (és jól fogsz kinézni), emellett teljesen egyszerű, mert abból áll, hogy eszel egy nagy tál zöldséget, hozzá tojást, halat, májat, akármit. Az állatok jogairól papolni, másokat idegesíteni és helyettesítős műkajákkal bíbelődni, az meg ideológia és luxusfaszkodás, emellett rohadt drága is.

      Kedvelik 2 ember

  6. Most akkor mondja már meg valaki tényleg, mi is a csirkemenstruáció???? És ha valóban a tojásra gondolnak, így majdnem elmegy az étvágyam tőle, annyira gusztustalan a megfogalmazás. Ez is ilyen manipuláció, hogy így majd nem lesz kedve megenni. Engem azért el nem riaszt a tojásevéstől, sem a jó cupákos húsoktól.
    Elolvastam a cikket a vegán étrendről. Hát valami hátborzongató. És annyira passzol az egyik ismerősömre, aki lehet, hogy nem teljesen vegán, de az biztos, hogy évek óta nem eszik húst semmilyen formában. A saját árnyéka lett az utóbbi időben, mondhatni, tényleg felette a testét, az egyébként sem túl sok izmát ez az éhezés. Szabályosan szürke a bőre, folyton beteg, egyikből megy a másikba, és egyre nehezebben keveredik ki belőlük. És nem csak megfázásokról, ilyesmikről van szó. Rossz vérképe, magas a vérnyomása, folyton van valami nőgyógyászati problémája, mindig beáll valamije (legtöbbször a nyaka, válla). Na és persze nagyon sovány, amire rettentő büszke. Csakhogy nem formás, hanem egyszerűen rá van aszva a bőr. Komolyan mondom, rossz ránézni, szinte villog a homlokán az éhezés felirat. Mások már ijesztgetik, hogy baj lesz ebből, de ő ragaszkodik hozzá, hogy így kajál. Ő is azt mondja, hogy az állatok lemészárlása, meg nem eszik döghúst meg ilyenek.

    Kedvelés

    • Igazából nekem is volt ilyen ismerősöm, csak ő nem szürke lett, hanem sárga. És sárgán, soványan, soha nem mosolyogva (de tényleg, nem tudom, van-e összefüggés, de ő sosem mosolygott vagy nevetett) volt igazi, harcos vegán, és volt, hogy üres tésztát hozott ebédre, mert nem volt ideje másra. Kórházban is volt, májproblémákkal. Nem változtatott.
      Aztán született egy gyereke, komoly rendellenességekkel, nagyon beteg volt, sosem lesz teljesen egészséges. Azt mondta neki a gyerekgyógyász, hogy részben biztosan az anya étrendje az ok. Ezt onnan tudom, hogy akkor még volt facebookom, és ő kitett egy hosszú, dühös posztot az orvos nevével, hogy ne válassza senki, ha teheti, mert rossz orvos, hiszen ő maga biztos benne, hogy a gyerek nem emiatt beteg, és ő marad vegán étrenden, és később majd a gyerek is. Természetesen nem tudom megítélni, milyen volt az orvos, ez csak egy facebook poszt volt. Csak a tényeket írtam le.

      Kedvelés

      • A Száz év magány egyik szereplője (nő) a vegetáriánusok csüggedt arckifejezésével… Fejből idézem, nem emlékszem pontosan. Húsz-harminc éve nem túl sűrűn, de rendszeresen jártam az akkori, talán első bioboltba, ott a nagyon rokonszenves eladó-tulajdonosról lehetett ezt elmondani. Csodálkoztam azaz inkább sajnáltam, mikor a többedik gyerekével várandósan, sápadtan, bágyadtan dolgozott ott, és hosszú ideig szoptatott is.

        Kedvelés

      • Nem tudom, en amikor terhes voltam undorodtam a hustol, hanytam a szagatol is vegig. Probaltam eroltetni, de nem ment. Mondjuk ha jol emlekszem joghurtot toltam ezerrel ugyhogy nem ugyanaz mint a vegan etrend. gondolom attol is fugg, hogy mennyire vette komolyan a taplalekkiegeszitoket ami nelkul ugye par ev alatt darabjaikra hullanak.

        Kedvelés

      • Nekem is volt ám olyan időszakom, amikor undorodtam a hústól. Kiskamasz koromban. Csakhogy gyorsan kiderült, hogy én a színhústól undorodom, a belsőségektől egyáltalán nem. Persze, van ilyen! Biztos mindenféle van.

        Kedvelés

    • “így majdnem elmegy az étvágyam tőle” hát persze, ez a cél. Nehogy bedőlj, manipulálnak.
      Sok ilyen urbánus naiva van, nem szültek még, fogalmuk nincs a valóságról, a világ működéséről, tanyán nem jártak, a biosz se ment jól, nekik szól ez a kibillentés, megdöbbentés, és be is szopják.
      Engem kicsit sem hat meg, két lábbal állok a földön, jóban vagyok a testtel, mindenféle szagokkal, pelenkáztam gyereket, felnőttet, véradó vagyok. De jó is annak, aki hsiztizhet, aki viszolyogtatónak tartja és megkozmetikázza a saját teste működését, juj, szoptatás, juj, szülés. Meg aki a tenger homokjában a géllakkját félti. Sokan vannak. Ők azok, akik tornára járnak. Én inkább edzek.

      Kedvelés

  7. Írtam egyet, elszállt… 18 év vegaság, 6 év vegánság van a hátam mögött. Mindez úgy, hogy mindig is sok friss zöldséget, gyümölcsöt ettem, több fajta gabonât, teljesértékű ételeket. (Azért lettem vega 14 évesen, mert nem szerettem a húst, sajnáltam is az állatokat.) A mérlegem így alakult: 33 évesen, 3 szülés után gluténra intoleráns lettem, nem akartak lemenni a szoptatós időszak plusz kilói, és IR-re emlékeztető tüneteim voltak már egy ideje. (Mondom, nem vegán pótlékokon, meg csokin éltem!!) Elkezdtem kívánni a halat, tojást, vajat, sajtot. Éva ketogénről szóló írásai gondolkodóba ejtettek: vajon erre tartok? Lehet, hogy ez jobban működne? S lőn igen. 1 éve élek ketogén módon, jobban érzem magam, mint valaha. Gyorsan lement a pár kiló, tele vagyok energiával, kisimult az idegrendszerem, megszépült a bőröm, elkezdtem mozogni. A húsevés alakul, szép lassan hozom vissza a különféle dolgokat. (Szerencsémre hozzá tudok jutni a család által vadhúshoz, így nagyjából kerülni tudom a nagyiparit.) Nem eszem így sem minden nap húst, nem esne jól, de tojást pl.igen. Azt gondolom, biztos van, akinek működik a vegánság, de nem nekem. Sokkal, de sokkal jobban vagyok ketón, a párom meg szintén elkezdte (ő is vega volt). Tapasztalatai megegyeznek az enyéimmel. Mi így jártunk…

    Kedvelés

  8. 5 évig paleóztam, majd másfél évig ketogén volt. Ez az én utam, de éreztem, hogy rengeteg zöld és lila/piros kell nekem, és sokkal de sokkal kevesebb hús. Ezért az utóbbi pár hétben alig eszem húst. A nemrégiben megjelent cikkek, melyek szerint a földnek jobbat tennénk, ha kevesebb húst ennénk, kissé a lelkemnek is támogatást adtak abban, hogy jól teszem, ha minél kevesebb húst eszem. De továbbra sem esik jól a gyümölcs, sem a magasabb ch tartalmú zöldség. A gabonákat pedig végképp nem érzem fontosnak a táplálkozásomban. Esténként csak azért eszek 1-2 kanál kölest/hajdinát, hogy a bélflórámnak jó legyen (állítólag ez jót tesz, én nem tudom). Nem vagyok képes hüvelyeseket enni a régi hasfájás-emlékeim miatt. Ha már nagyon ki vagyok éhezve, inkább eszek valami állati cuccot.
    Ami ilyen kevés állati termék fogyasztása mellett fontosnak érez a szervezetem: szezámmagkrém. Ebből akármennyit meg tudnék enni. És van, hogy nagyon megkívánom a kakaóvajat. Tehát a zsírok továbbra is fontosak nekem. A hagymafélékre sóvárog a szervezetem. Rengeteg zöld turmixot eszem, de a kolléganőim nem képesek azt megenni, annyira kevés gyümölcsöt teszek bele. Szinte semennyit. Figyelem magam, hogy visszajön-e a húsra vágyás, vagy teljesen vega leszek (ezt azért kétlem).

    Kedvelés

  9. Érdekességből: azt tudtátok, hogy a Dalai Láma is eszik húst?
    https://www.hindustantimes.com/india-news/dalai-lama-alright-to-have-meat-of-dead-animals-not-those-slaughtered/story-LfTDgXxkRO8iDyPHClDyVJ.html
    https://tovarcerulli.com/the-dalai-lama-on-meat-and-moral-gymnastics/

    a döglött állatos érvről pedig ez jutott az eszembe:
    Arrogant Worms – Carrot Juice is Murder

    De komolyra fordítva a szót, nem mostanában derült ki, hogy pl. a fák meg a növények is éreznek meg kommunikálnak?

    Kedvelés

  10. Engem hidegen hagy ez a vita az állatok/növények megöléséről. Ha eszem/nem eszem húst, nem az állatok/növények jóléte motivál, hanem a saját testem egyensúlya, egészsége, ill. hogy a környezetemet minél kevésbbé szennyezzem. Ezek érdekében radikális változtatásokra is képes voltam és vagyok bármelyik pillanatban.
    A hagyományos állattartás, ahol a gazda “moslékkal” ill. a saját maga által termelt növényekkel etette a disznót (amit az EUban már úgy tudom, tilos), meg a tyúkok szabadon csipegették a füvet az udvaron, fényévekre volt környezetszennyezés szempontjából a nagyüzemi állattartás károkozó hatásaitól. Tehát szerintem globálisan a húsevés károsságáról beszélni ferdítés, mert az állattartás módjától is nagyon sok függ. De ezt is többen említették már itt, a kommentekben is.

    Kedvelés

  11. Pont ma láttam a bringaúton haladva egy közlekedési táblán egy matricát: a húsevés gyilkosság, legyén vegán! És szegény röfi volt rajta, vérfoltokkal, GO VEGAN szlogennel. Mindezt Kőbányán, barátaim az Úrban! Volt néhány vidám percem… Olyan elképesztő masszívan tartja magát a “hagyományos magyar konyha” minden társadalmi rétegben, nem csak itt, prolifalván, hogy naponta döbbenek, mikor kajáról beszélgetek. Ma pl elmeséltem, mit ettem ebédre, és megint le lettem lucernaevőzve meg kecskézve kedves rokonaim által, pedig olvasott, művelt embernek hiszik magukat. (Egyébként paradicsomsalátát ettem gomolyasajttal, összeturmixolt lilahagyma-olivaolaj szósszal, kölessel – ezek voltak itthon.)

    Nagyon sokat segít egyébként a tisztánlátásban a blog, mert én magamtól ennyi cikket és megbízható forrást biztos nem böngésznék ki a neten, azt se tudnám, hol kezdjek hihető olvasmányokat keresni. De most elhatároztam, hogy kiirtom a lisztet az étrendemből. Aztán a cukrot, később. Egyszerre nem fog menni, ha van ezekből itthon, és van, a gyerekek miatt, de majd ők is megszokják. Furcsán fognak nézni, de az iskolai menzán így is, úgy is kapnak tésztát és kenyeret, krumplit dögivel. Azt most meg nem bírnám, hogy minden étkezésről én gondoskodjam, de el fog jönni az ideje, ha a menza nem mozdul semerre.

    Az jutott eszembe egyébként ezzel a szénhidrátzabálással kapcsolatban, amiről mostanában hallgattam előadásokat: a szándékos vakság. Társadalmi szinten is működik, hiába vannak elérhető források, kutatások, adatok, tapasztalat, halálesetek tízezrével, be kell csukni a szemünket, mert változtatni nem akarunk. (több évtizedbe telt, míg az orvostársadalom az adatok ellenére elfogadta és változtatott a protokollon, hogy az anyuka röntgenezése károsítja a magzatot.)

    Kedvelés

  12. Ezt a cikket nemrég osztotta meg a Facebookon az ismerősöm (a szerző): https://kepmas.hu/ablak/biomokus-1-mit-eszik-a-biomokus-0#disqus_thread Maga az írás szerintem inkább csak szellemes (próbál lenni), meg a középutas keresztény szemlélet népszerűsítése, de a fenntarthatósággal kapcsolatos kommentek nagyon színvonalasak, pl. az, amelyik a legeltetéses állattartás és a több lábon állás szerepéről ír.

    Kedvelés

  13. A szivoszalas cikk mindig eszembe jut amikor megdobbento kornyezetszennyezest latok. Ma el kellett kisernem valakit folvenni a cuccait a rendorsegrol. osszesen 6 bugyimeretu darab volt, mind kulon csomagolva olyan kb 1×1.5 meteres papir-muanyag zacskoba amik aztan egy gigantikus, bazivastag, muanyagzsakban voltak rakva. Amikor mindent kicsomagoltak beleraktak egy masik gigantikus meretu, vastag muanyagzsakba, ott lifegett az aljan az a mareknyi cucc. Ket asztal volt tele muanyagszemettel utanunk. Ket hetre elore tudtam csak egyeztetni idopontot mert tele vannak, mondtak. 9-17-ig, hetfotol pentekig, 10 perces idopontok. Az mennyi muanyag zacsko?

    Kedvelés

  14. Rita, mar oda nem fert, csak azt akartam ezzel mondani, hogy biztos nem egeszseges terhesen vegankodni, de sulyos betegseget nem hiszem, hogy okoz. Persze attol fugg mit nevezunk sulyosnak. Meg lehet, hogy tobb dolog adodott ossze, ha volt a nonek mas egeszsegugyi problemaja is ahogy mondtad. A terhesseg alatti 9 honapon keresztul tarto veszes hanyasnal, amikor a mama es a baba gyakorlatilag ehezik (ez azert meg a vegan kajan is tultesz) a baba bizonyos tunetekkel szuletik. Ezek az aranytalanul kis test a fejhez kepest (a tapanyag elsosorban az agyat probalja taplalni) izomtonustalansag (az ilyen babak olyan flexibilisek, hogy ossze tudod hajtogatni oket, es annyira gyenge az izomzatuk, hogy a jatszas, eves, beszed is nehez nekik. Rongybaba szindromanak is hivjak, ami jelezhet komoly betegseget is de ebben az esetben ritkan.) Ezert aztan a babak nagyon keson mennek at az osszes mozgasfejlodesi szakaszon (ha egyaltalan) es nehezen tanulnak meg beszelni, illetve beszedterapia nelkul nem is nagyon, mindez az izomgyengeseg miatt, nem azert mert developmentalisan lennenek lemaradva, altalaban nincsenek. Aztan persze kesobb lehetnek meg jarulekos problemak, a mozgasfejlodesi szakaszok kihagyasa miatt tanulasi nehezsegek, allitolag felnottkoban a mentalis problemakra is hajlamosabba tesz, foleg az orokletesekre. Szoval ez akkor van, ha a baba sulyosan ehezik az anyamehben. Szerintem veganoskodni terhesseg alatt felelotlenseg es sehogysem latom be hogy valaki a gyereke egeszsege ele helyezi a szegeny csirket meg tehenet de nem hiszem, hogy az orvosnak igaza volt. A csaj megerdemel egy kis szembesitest, de azert ha tenyleg sulyos beteg az a baba azert az orvos csak akkor mondjon ilyet ha biztos benne. Amugy en sem szerettem a hust gyerekkoromban, de minden mast imadtam amit masok utaltak. Belsosegek meg pacalporkolt, disznover meg csirkeagy. Nemtommer.

    Kedvelés

    • Random Olvasó, hát a belsőségek a leggazdagabb táplálékok, gondolom laikus létemre, igaz, csak nagyon frissen voltak biztonságosak. Talán ezért is szorultak háttérbe az “ízomhúsok” mögött, mihelyt hosszabb lett az útjuk a fogyasztóig: vágóhíd, húsüzem, nagyker, kisker, stb. Valahol mélyen azért tudjuk, mi is kellene nekünk: mint a macskáink, amik megőrültek a frissen levágott csirke vagy a hal beléért, a tartalmával együtt… Az volt az ő probiotikumuk.

      Kedvelés

  15. Még egy adalék a vegánsághoz. Nekem megdöbbentő volt, amikor meghallottam, hogy a 17 éves keresztlányom egyszer csak vegán lett, többen kezdték el az osztályból, azt hiszem, a “szegény állatok” ideológiai vonulat mentén. Azután több anya-barátnővel beszélgettem és kiderült, hogy a fiatalok között ez divat. Ő pár hónap után már egy-kétszer “visszaesett”, szerintem fontolgatja, hogy abbahagyja, csak valahogy mintha lenne lelkiismeretfurdalása emiatt. Nagyon kemény, nem gondoltam, de hát az a korosztály keresi nagyon a helyét…

    Kedvelés

      • A vegánság egyrészt lehrt, hogy divat, másrészt aki tényleg aggódik a jövöje miatt, az hajlandó sokmindenre, ha esetleg segithet, és a klimaváltozás, (meg a biodiverzitás csökkenése) azért komoly veszélyek.

        Kedvelés

      • …autóval a segge alatt, Szlovéniában nyaralva, talpig műanyag fast fashionban, fast foodot majszolgatva, gyerekét eldobható pelusban, műanyag kismotoron nevelve, Kínából rendelt kütyükön irkál naphosszat az egy igazságról… ó, én már nem dőlök be ennek. Jövőért aggódik? Dehogy. Magányos, és emberi kapcsolatok helyett neten moralizál mások fölött, áltudományos érvelésbe csomagolva. Persze sokan megeszik ezt.
        Én sokáig voltam balek, hóban-fagyban három gyerekkel bringázva, szemetet szedve, a fűtést 17 fokra csökkentve, szelektálva, mosható pelusozva, minden szart újrafelhasználva gyötörtem magam, hogyan lehetnék még ökóbb/feministább/sportosabb, közben klímás lakások neten-tévén-fórumon lógó, autókázó lakói nézegettek és fikázták eleven gyakorlatomat, ketómat, kávémat, akik sétálni is lusták. Ja és most sem vagyok tékozló, a lényeg maradt, csak bizonyos örömöket megengedek magamnak, és sokkal jobban érzem magam.
        Lehet persze jurtába költözni, lovon járni, böjtölni és őstermelni, de aki ezt nem teszi, innen a városból nekem nem mondhat érdemit a klímáról. A belepofázás, ítélkezés, önigazoló személyeskedés rombolóbb a húsevésnél. Még a 444 is átlátszó marketingvideót rakott ki rossz ízű, méregdrága, hájpolt vegán kajákról klímavédelem címén… hát egyétek, higgyétek, nekem van jobb dolgom, és szerencsére hatóköröm is, hogy szóljak a látszatkeltő ostobaság ellen.
        Ezek unaloműző hisztik, a valódi összefüggéseket kevesen értik.
        Minimális összefüggése van a húsevésnek az ökolábnyommal, biodiverzitással, pl. a halevésnek szinte alig, az esőerdő-égetés nagyobb része pedig növénytermesztés érdekében zajlik, agresszív vegyszerek a monokultúrás gabonában, haszonnövényekben… a nagyipari ÉLELMISZERTERMELÉSNEK (gabona, egzotikus élvezeti cikkek, pálmaolaj is) már jóval több következménye van, érdekes, azt sosem bírálják vegán barátaink, sem a műkajákat, pancsolt tejeket, húsokat, sütiket.
        Lásd a posztot, részletesen benne van minden érv, megint nem értem, miért megyünk vissza a nulláig.

        Kedvelés

      • Es a megjegyzés a kamaszokról elég szinvonaltalan,mintha nem iS egy egykori tanár irta volna.

        Kedvelés

      • Pedig pontosan ezt képviseltem tanárként is, és most sokkal több embert érek el vele, és azóta azt is gondolom, hogy ez az egész hiszti, önsajnáltatás ostoba és visszataszító.

        Tehát én már akkor azt mondtam, hogy a kutyusod nem lesz a gyereked, hogy fel kéne nőni, felelősséget vállalni, és ne azon vekengj, ki vagy (identitás) és mit érzel, ne hashtagezz, képkeretezz, vitatkozz, keress kifogásokat, hirdesd, hogy “klímavédelem: ne szülj”, csak mert téged bottal se senki, vagy “feminizmus: nem kell férfi”, “identitás: inkább nonbináris vagyok”, csak mert alkalmatlan vagy szívből szeretésre, és hoppon maradtál, hanem cselekedj. Alkoss minőséget, tegyél föl jó kérdéseket, élj, mássz hegyet, nézz színházat, állj ellen a facebook stb. pöcegödrének, és ha savanyú vagy, legalább mások örömét ne akard álságos moralizálással elrontani. A lényeget nézzük, legyél művelt, teljesíts, érdeklődj, őszintén élj, valamint el kéne menni kapálni. A szexusod senkire nem tartozik, a heteró sem. (Neked kék a hajad? Nem rád gondoltam.)

        Kedvelés

    • Fontosnak tartom azokat a tapasztalatokat, amik arra mutatnak rá, hogy könnyebb jó egészséget fenntartani húsevés mellett, és lehet hogy nagyrészt kényszeresség nálam a húsmentes életmód. Amit hiányolok a témàban, az az ölés kérdéskörének a tárgyalása. Talán a legtöbben egyetértenek abban, hogy embert ne öljünk. Etika miatt? Az állatok meg alsóbbrendűek, ott nem kell etika? Valakinek a kedvenc kutyájával mi van? Az szimpatikus nekem, ne bántsa senki, a szomszéd disznaja mehet? Pedig egy okosabb disznó véleményem szerint értelmi (és akár emócionális) összetettségében is felűlmúlhat egy butább kutyát. Ha valaki természetes tisztelettel szemébe néz egy emlősnek, majd leöli és megeszi, olyan magas szintű tudatossággal, ami nekem nincs, talán még meg is tudnék hajolni előtte. Nekem lehet hogy meg kellene tanítani az ölést. Hogyan lehet helyesen? Szerintem legtöbben akik ölnek, hogy táplálékká tegyék az áldozatot, nem nagyon mérlegelik annak lelki világát. Vagy helyes az úgy hogy amikor táplálékról van szó, élvén erőfölényemmel, a saját érdekemben inkább nem érdekel a másik lény lelkivilága?
      Bevallom, én kategórizálok. Az emlösöket és madarakat túl közelinek tartom az emberekhez. Egy hüllő már elgondolkodtató, hogy az talán sokkal érzéketlenebb lény, még mindig sajnálnám, meg a halakat is. Azt hiszem a gerincesek alá definiálnám azt a szintet, ahol már meg tudnék barátkozni az öléssel.
      Nehéz kérdés, hiszen az ölést akár önvédelmi kényszer is kiválthatja.
      A húsevés választása bennem az ölés választása s nem tudom hogy találjak jó helyet neki a szívemben.

      Kedvelés

      • Szia, Jocó, érdekes és konstruktív, amiket felvetsz, köszönet.
        Nem fogok tudni mindenre válaszolni, szerintem ugyanis a kérdések is mások.
        Ha érted, mit jelent az ökoszisztéma, tápláléklánc vagy – mitikusabban, filozófiailag – a teremtés rendje, akkor ezek a kérdések nem merülnek fel.
        Szerintem túlagyalás, jóléti pótcselekvés a ne ölj parancsot kiterjeszteni minden létezőre (rovarok, csúszómászók, növények..?). Ez azokban merül csak fel, akiknek bőven van mit enniük, és kapacitásuk, idejük ilyesmit mérlegelni. Ez egy teljesen elrugaszkodott, műállapot.
        Mindig is öltünk, jó okkal, és nem áll módunkban mindent morálisan mérlegelni.
        Az állat is öl. Védekezésből, táplálékként, és embert is öl, ha már össze akarjuk ezt így vetni.
        Az ember is öl: védekezik (rágcsáló, szúnyog, kártevők, pont a haszonnövény-termesztés kapcsán a legtöbbet, emlősöket is), van, aki élvezetből öl állatot, más a túlszaporulatot irtja, vagy kutyát tenyészt (ahhoz nagyon sok vér tapad, szelekció a fajtajelleg érdekében), de főleg a szükséges táplálékért öl. Ez nem tud morális kérdés lenni, mert a másik verzió az alultápláltság (minőségi éhezés).
        Ember embert is öl, sokszor érthető módon, mert nincs más választása. A történelem során mindig, és nem csak önvédelemből, hanem a forradalmárok, hódítók, területvédők is öltek, öngyilkosság kifejezetten jog, a közösség is szankcionál a testi önrendelkezést csorbítva (jelenleg is több országban igen, mint nem).
        Amellett nem a halál és ekképp nem is az ölés a legrosszabb, ami történhet. Szégyenben élni vagy vegetálni agykárosodottan, az rosszabb.
        Én nem hiszem, hogy az állatnak van lelke, tudata, már bocsánat, de emberhez fogható biztosan nincs.
        Az állat populáció tagja, populációban értelmezhető, csak emberhez való viszonyában, annak révén válik egyeddé és egyedivé, személyiséggé, az ember szemében és érdekében. Minden mást a Disney ültetett el bennünk. Csak néha, csak bizonyos fajok tagjai válnak személlyé, és csak akkor, ha az ember úgy dönt, hogy érdeklik az állatok, szereti őket. Nem kötelező és nem morális parancs a más fajok lelkével, érzéseivel foglalkoznunk, számomra legalábbis nem, csak a különös és indokolatlan kegyetlenséget utasítom el. Tehát az “állatszeretet” nem kötelező, nem morális parancs, én amúgy nem bírom a háziállat-ügyülübügyülüt sem, sőt kifejezetten “istenkáromlásnak”, bálványimádásnak tartom, ahogy emberstátuszba teszik, pótcselekvéssé avatják a kutyát, macskát a nagy állatszeretet jegyében, miközben önzőn a szórakoztatásukra és gyerekpótléknak, érzelmi hiány betöltésére használják, nem hagyják őket békében meghalni se, túletetik, önzőn dekorálják, nyírják, mutogatják, szállítják, fotózzák, stresszelik. Kutya autóban, kutya babakocsiban, táskában, hol szeretik ezek az emberek az állatokat? A társállat-tartás emberi igény és önzés, ilyen állatok, fajták nem is léteznének nélkülünk, és az egésznek hatalmas ökológiai lábnyoma van.
        Még néhány adalék. Vegyesen, újabb reflexióim.
        Ti nem érzitek rosszul magatokat, amikor hetedhét határon túlról hozott terményeket esztek mondjuk a megyében halászott, tenyésztett hal helyett?
        Ötvenes, rég vegán, elkötelezett, vékony ismerős fotója, az arcán valami olyan elkínzottsággal, amit tipikusan húst nem evőkön és rákos embereken látni – a hosszú távú hatás. Brrr. Ő már nem látja magát, a vegán közegben megszokták egymást.
        Annak a sok tízmillió alultáplált afrikai gyereknek nem több növényre volna szüksége, hanem teljes értékű fehérjére, tejre, tojásra, húsra, és zsírra.
        A növényi zsírok, főleg hevítve, rettenetes hatásúak egészségügyileg, erről ritkán beszélünk, és a termesztésük is pusztító (pálmaolaj, avokádó pl.), de a szója, a kukorica és a rizs termesztésével is súlyos ökogondok vannak. Hamis “a növény termesztése ökó, az állattartás káros” dichotómia – a helyzet az, hogy a teljes termelési paradoigmát újra kéne gondolni, lásd lentebb Sue érveit, másfelől súlyosan, ösztönzőkkel megnyesni a kapitalista túlfogyasztást és pazarlást.
        És egy kicsit túltolják a vegánok, maguk ellen dolgoznak, amikor a lovaglást, mézet, tojást is elutasítják, ez már hiszti.
        Én ennyit gondolok, sok mindenben egyébként nem kihirdetendő gondolatom van, hanem azt követem, ami nekem vállalható, kézenfekvő, egyszerű.
        Nem, nem gondolom, hogy önző vagyok. Vagy jó, önző vagyok. Ez van. Mint ahogy vegán facebookos kritikusom, Németh Ádám is autózik, kütyüzik és megmagyarázza.

        Kedvelés

      • Írod, hogy kábé a gerincesek ‘alá’ definiálnád azt a szintet, ahol okés az ölés. Nagyon önkényesnek tűnik bármiféle ilyen cezúra, nem?! Miért is? A gerincesek közelebb állnak hozzánk, vagy hogy?! Ha megölöd a hüllőt, az okés … miközben lehet csak annyi a differencia, hogy őket úgymond még nem értjük, nem tudunk annyit róluk, nem meleg, puha szőr borítja, jeges, üres szeme van, sehol se látni benne a tekintetet … azt, ami szubjektív érzékelésünk szerint már tekintet (amúgyis pld. a kígyó érdekes evolúciós örökparája az embernek). Ha ezt a vonalat követjük, akkor is nagyon visszás eredményre lyukadunk ám ki, hiszen rengeteg gerincest (és azok élőhelyét) pusztítunk el, vagyis öljük meg őket, azzal, hogy csak és kizárólag! növényeket eszünk cruelty free alapon … ld. a nagyüzemi mezőgazdaság csak kivesz, de vissza nem tesz, tarol, az adott területen is ökológiai katasztrófákat jelentő pusztító monokultúrákat tart fenn … és még hozzád el is kell jutnia annak a tisztán növényi eredetű tápláléknak.
        Ha pedig nem ezt a vonalat követjük, hanem mondjuk látszólag következetesebb vagyunk és minden embertől különböző, nem növény élőlény bármilyen módon történő ölése elítélendő és kerülendő, akkor még nagyobb mértékű pusztításra lyukadunk ki a 101 % növényi táplálékkal és bármivel, pld. a vegán fogkrémmel is.
        Sőt, meggyőződésem, hogy ami a gondosan kipárnázott kis civilizált világunkban nemes és öko cruelty free ethoszként tündököl, az ökológiai szempontból leginkább öncélú és önkényes rövidlátás, teljesen esetleges és átmeneti kulturális-civilizációs választások béklyójában vergődve.
        A problémát úgy lehetne érzékeltetni, hogy ha a mainstream és nem mainstream forrásokból legjelentősebb problémának érzékelhető klímaváltozás valójában csak a jéghegy csúcsa, akkor a termőréteg pusztulása az maga a jéghegy. Utóbbi pedig egyenes következménye a monokultúrákban gondolkodó és működő nagyüzemnek, állítson elő akár üzemanyagot, akár pedig tisztán növényi eredetű táplálékhoz, ruházathoz stb. alapanyagot, de etessen belőle gabonával marhát. Valójában a legelemibb fog eltűnni alólunk legelőször: a talaj és benne a talajélet, amelyek nélkül pedig nemhogy táplálék, de sok egyéb is nehezen képzelhető el, pld. árnyék. És itt a bökkenő, nagyon úgy tűnik, hogy a termőréteg és a talajélet megőrzése, építése pedig kizárólag állatok megfelelő tartásával lehetséges. Tehát ökológiai szemléletben kétség nem lehet affelől, hogy mennyire releváns az, hogy mi, emberek aktuálisan mit gondolunk arról, hogy milyen élőlények esetén fogadható el még/már az ölés. Itt nem egyszerűen elfogadhatóságról van szó, hanem elemi szükségről, nincs más út.
        Itt most már egészen biztosan unalomig soroltam forrásokat, példákat, tapasztalatokat, most álljon itt egy friss nézőpont a mainstream médiából. Egészen üdítő!

        “This is a vital process of ecosystem restoration, returning nutrients and structure to the soil. Soil loss is one of the greatest catastrophes facing the world today. A 2015 report from the UN Food and Agriculture Organization states that, globally, 25 to 40bn tonnes of topsoil are lost annually to erosion, thanks mainly to ploughing and intensive cropping. In the UK topsoil depletion is so severe that in 2014 the trade magazine Farmers Weekly announced we may have only 100 harvests left. Letting arable land lie fallow and returning it to grazed pasture for a period – as farmers used to, before artificial fertilisers and mechanisation made continuous cropping possible – is the only way to reverse that process, halt erosion and rebuild soil, according to the UN Food and Agriculture Organisation. The grazing livestock not only provide farmers with an income, but the animals’ dung, urine and even the way they graze, accelerates soil restoration. The key is to be organic, and keep livestock numbers low to prevent over-grazing.
        […]
        Not only does this system of natural grazing aid the environment in terms of soil restoration, biodiversity, pollinating insects, water quality and flood mitigation – but it also it guarantees healthy lives for the animals, and they in turn produce meat that is healthy for us. In direct contrast to grain-fed and grain-finished meat from intensive systems, wholly pasture-fed meat is high in beta carotene, calcium, selenium, magnesium and potassium and vitamins E and B, and conjugated linoleic acid (CLA) – a powerful anti-carcinogen. It is also high in the long-chain omega-3 fatty acid DHA, which is vital for human brain development but extremely difficult for vegans to obtain.
        Much has been made of the methane emissions of livestock, but these are lower in biodiverse pasture systems that include wild plants such as angelica, common fumitory, shepherd’s purse and bird’s-foot trefoil because they contain fumaric acid – a compound that, when added to the diet of lambs at the Rowett Institute in Aberdeen, reduced emissions of methane by 70%.

        In the vegan equation, by contrast, the carbon cost of ploughing is rarely considered. Since the industrial revolution, according to a 2017 report in the science journal Nature, up to 70% of the carbon in our cultivated soils has been lost to the atmosphere.

        So there’s a huge responsibility here: unless you’re sourcing your vegan products specifically from organic, “no-dig” systems, you are actively participating in the destruction of soil biota, promoting a system that deprives other species, including small mammals, birds and reptiles, of the conditions for life, and significantly contributing to climate change.

        Our ecology evolved with large herbivores – with free-roaming herds of aurochs (the ancestral cow), tarpan (the original horse), elk, bear, bison, red deer, roe deer, wild boar and millions of beavers. They are species whose interactions with the environment sustain and promote life. Using herbivores as part of the farming cycle can go a long way towards making agriculture sustainable.

        There’s no question we should all be eating far less meat, and calls for an end to high-carbon, polluting, unethical, intensive forms of grain-fed meat production are commendable. But if your concerns as a vegan are the environment, animal welfare and your own health, then it’s no longer possible to pretend that these are all met simply by giving up meat and dairy. Counterintuitive as it may seem, adding the occasional organic, pasture-fed steak to your diet could be the right way to square the circle.”
        https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/25/veganism-intensively-farmed-meat-dairy-soya-maize?CMP=fb_gu

        Kedvelik 1 személy

  16. Visszajelzés: …at every size? | csak az olvassa — én szóltam

  17. Köszönöm a reagálásokat, nem is nagyon számítottam rá hogy kapok.

    Nem tudok valahogy dűlőre jutni ezekben a kérdésekben.

    Gondolatfoszlányok:

    Nekem nem nagyon van hitem (az külön téma lehetne, hogy lehet így létezni), csak mégis kialakultak attitűdök a különféle hatásokra.

    A teremtés témakörében többmindent mondanak különféle bölcsek, így nem tudom, mit vegyek tutinak belőlük.

    Az ökológiai egyensúly talán az ember színrelépésével romlott el, bár ez sem egyszerű kérdés.

    Millió évekig megvolt az állatvilág nélkülünk, és sok beavatkozást tettünk.

    Nem nagyon tudom elfogadni, az ember erősen uralkodó, igába hajtó jellemét.

    Nehéz nekem egy leölt állati alkotórészt elsősorban tápláléknak tekintenem.

    Ha csak a biológiai összetettséget nézzük, mintha lennének szintkülönbségek egy egysejtű szervezet, egy rovar, és egy madár között. Egy emlős sírása számomra túlságosan hasonló tud lenni ahhoz, mint egy emberé. Évekig voltam tanúja otthoni disznóvágásoknak, nem egy pozitív élmény. Mintha lelke lenne. Nyilván nem emberi, bár talán abban sincs egységes szemlélet hogy milyen lelkek vannak. Az emlősök nálam már emberközeli, fejlett idegrendszerrel rendelkező lények

    Igen, adott helyzet jogot adhat az ölésre, akkor is ha ember az áldozat. Nyilván megérintő tud lenni az áldozat fájdalma, és sokkal jobban mint mondjuk egy rovaré.

    Nem látom az evolúció célját, igazából egyáltalán a lények fejlődésének jelentőségét sem. Mégis mintha lenne valami. Valahogy az van bennem, ha az ember fejlődik, akkor finomodik is.
    Érdekes kérdés az ölés kérdése, úgy néz ki szükséges is lehet, mégis a primitív oldalunkhoz tartozónak gondolom, és alakulásunkkal nem hiszem hogy erősíteni kellene. Nem hiszem hogy jó evolúciós irány ember oldalon.

    Lehet hogy macerás a vegetáriánusság, nekem a húsevés is az volt.

    Tetszik a paleo szemlélet gabonaellenessége, nekem viszont negatív tapasztalatom van a magas zsíradékbevitellel.

    Marad az össze-vissza vegetáriánusság, időnként tejtermékkel, időnként tojással kiegészített kénytelen-kelletlen gabonafogyasztással, időnként fruitáriánus elhajlással (régen hülyeségnek gondoltam a gyümölcstáplálkozást, belesodródva már kicsit másképp értékelem).

    Kedvelés

    • Érdekes, amit írsz, jó, hogy visszatértél.
      Nagyon barátságosan írod, hogy a te érzésed, véleményed mi, meg szerinted az evolúció célja mi, meg a lélekről, az ölésről, ebbe nem lehet belekötni, mert ugye ez a te vélemyéned, de épp ezért más meg másképp gondolja, más a norma neki, nem a bölcsek szava számít, hitkérdésekben nincs igazságtétel.
      Nekem belefér az ölés, a teremtés rendjének része, és felnőttnek lenni azt jelenti, hogy megérted: a teremtés rendje nem valami kellemes, harmonikus, simogató valami, hanem igen kemény.
      Szorgalmaznám, hogy az emberek kiskoruktól sokat legyenek elemi élmények közelében, mert ez a kifinomult hiszti a valós dolgokkal kapcsolatban (test, szülés, halál, nehézségek, vér, szoptatás) meg hozzá a háziállattartó giccs, ez teljesen el van szakadva a realitástól. Nagyon szép minden eszme meg elv, de az élet nem rajzfilm tág szemű őzikékkel és hepienddel. Sok szempontból a világ nincs másképp, mert nem lehet másképp (mert még nehezebb, durvább lenne úgy).
      Mondom ezt úgy, hogy egyébként meg rendszerkritikus vagyok, de ez a naiv “hát miért csinálják ezt az emberek…?” csodálkozás teljesen hiányzik belőlem. Jó okuk van rá. Figyelek, olvasok inkább, hogy megértsem, ki mit miért gondol, hirdet, tesz, képvisel a maga helyzetében. A blog részben erről is szól, sokszor mutatok be fura embereket, más mentalitásokat, és nem azért, mert egyetértek velük.
      Nem gondolom, hogy mindig az emberi érdekek elé kéne helyezni állatok (populációk vagy egyedek) érdekeit és magunkat csak kártevőknek gondolni. Ez is rettenetes lelkiismereti teher, naiv kormban túl sokat cipeltem belőle. Az ember élni akar, területet akar, erőforrást, jól akar élni, és az állat is. Mindenki beveti, amije van, az ember az ökoszisztéma és az evolúció része. Nekem az nem tetszik, amikor elszakad a valóságtól, és nem tud boldog lenni rengeteg erőforrás és lehetőség közepette sem.
      És nekem azért se mondja senki, monjuk a vegán aktivizmus (propaganda), hogy de durva az általam okozott kár, mert nem tudja, az én testem hogy működik, én nem szeretném eszmék jegyében az életminőségemet korlátozni, és nem vagyok köteles e témában senkinek magyarázkodni, mások céljaiért (tévedéseiért) küzdeni, ráadásul én magam már akkor is önkorlátozó, fájóan puritán módon éltem, amikor ez még nem volt trendi és a friss apostolok még nem is hallottak ökológiai lábnyomról meg a műanyagszennyezésről.

      Szerintem nem látsz rá arra, hogy mit jelent az, hogy számodra úgy sír a disznó meg számodra lelke van. Ez azt jelenti, hogy te ruházod fel lélekkel, te antropomorfizálod, és ez a diznis naivitástól nem sokban különbözik (gyerekként én nemhogy a muslicát, de a tárgyakat is animáltam, vagyis lélekkel ruháztam fel, én hallottam, ahogy sír a szemetesben a szakadt konyharuha meg ilyenek, ami hatalmas érzelmi és életszervezési meló, tök fölösleges, csak kupit és feladatokat csinál).
      Nem kell semmit enned, semmiben részt venned, ami nem tetszik, ami nem a sajátod. Te tudod, te döntöd el, nem is kell senkinek megmagyaráznod. Írj róla, érdekes, de nem kell megvédened, mit miért csinálsz. Ha engem kérdezel, le tudom írni a szempontjaimat és érveimet, amelyek az én döntéseim alapjai, de nem kötelezőek rád, és nem kell megvédened a sajátodat velük szemben. Ez a netes vitatkozás simán unalom és erőszakoskodás. Nem kötelező vitázni, idegeneknek magyarázkodni, nyugodtan deklarálhatom a saját választásaimatr enélkül is, amíg törvényes, amit csinálok.
      Amióta ezt megértettem, máshogy élem meg e meggyőződéseimet és a “kritikát” is, amelyet értetlen, frusztrált emberek írnak, akik a vitatott területeken sehol sem tartanak hozzám képest, sápadozva kérdezik, miért írom, hogy a gyümölcs nem egészséges (nézz utána a fruktóz hatásainak…).
      Nagyon elvi, spekulatív, amiket írsz. Mi van, ha ölni nem okés, nem akarod ezt támogatni, és a tested mégis jól járna (vagy korábban, amíg tudta kezelni, jól járt volna) az állati zsírral? Hogy döntenél? Nekem a saját döntésem ilyen helyzetben nem kérdés. Én nem akarok elvek miatt szenvedni vagy megbetegedni, és nem is etikus ilyet kérni tőlem. Úgy érzem, zsarolnak. Én azt választom, hogy nekem legyen jó, és egyébként igen mértéktartó vagyok, nem pocsékolok, nem élem fel az erőforrásokat. Amúgy a monokultúrás növénytermesztés, amely jelen keretek között a vegánság alapja, iszonyú pusztító üzem, rengeteget öl és pocsékol.
      Egy fotelben összeokoskodott nézet vagy meggyőződés (amiket az evolúcióról vagy az ember finomodásáról írsz) másoknak nem lesz érvényes vagy pláne norma, iránymutatás, érv a saját döntéseikkel kapcsolatban, csakis neked magadnak. De ha már érzékeny vagy: kiállsz-e a bántalmazott nőkért, az elhanyagolt gyerekekért, az érzelmi manipulációval csapdában tartott emberekért, a szegénység ellen, a motorizáció ellen, a fölösleges üzemek (luxus, hiúskodás) ellen? Vagy csak a disznó érdekel?
      Írod, hogy nem tudsz mit kezdeni a zsírral: az alacsony zsíron élőknél és az összevissza evőknél gyakoriak az epepanaszok és -műtétek. Valószínűleg az anyagcseréd elromlott, az egyoldalúan magas rost-, keményítő- és fruktózbevitel évei után nem is tud már mit kezdeni a zsírral (az állatival sem? tejtermék, tojássárgája? a növényiek nem jó opciók, durván gyulladáskeltőek és meglepően instabilak, oxidatívak hő hatására). Ez baj, mert az egész állatizsír-para tévedés: bőrünk, hajunk, agyunk, idegrendszerünk olajozója az állati zsír, erős gyulladáscsökkentő és más antioxidánsok felszívódását segíti, fontos hormonokhoz van köze a zsírnak és a koleszterinnek.
      Sok vegán éhezik (kevés kalória), vagy szénhidráttúladagolás mellett elhízik és éhezi a proteint, zsírt. Olyan elkínzott tekintetük tud lenni, és izomtalanul vékonyak, aszottak. Neked milyen a testalkatod?
      Miért nem hagyod el a gabonát, ha érzed/hiszed, hogy nem jó? Rengeteg mindent ehetsz.

      Kedvelés

      • Nos igen, valóban van egy általános életkerülő magatartásom. Ebből most nem tudok előrébb lépni.

        Kb. tudom hogy nem igazán vagyok ide a fórumba való, nem is tudom hogy találtam rá. Igazából tetszik ahogy írsz. Nagyon tudok ámulni, mikor valaki csípőből nagyon összeszedett terjedelmes gondolattömeget produkál 🙂

        A táplálkozásban kb 30 évesen döntöttem a vegetáriánusság mellett, valaki inspirált. A testalkatom születésem óta elég sovàny, anyukám sokat sopánkodott miatta, hogy nem bírok hízni, amúgy orvosilag egészségesnek tűntem. Igazából húsevőként is gyakoriak voltak az energetikai problémák, és vegetáriánusként ezek inkább erősödtek. Aztán ahogy évekig kínlódtam a kajálással, ráakadtam a gyümölcstáplálkozásra és 3 hét próba nekiindulásból lett fél év. Azért léptem ki nehezen, mert pozitívnak tapasztaltam. Energetikailag is jobb lett összességében (ha nem is teljesen tuti), a legextrább dolog pedig az izületi állapotom javulása (kamaszkorom óta sokat nyűglődtem a sok ülés miatti hát/nyak/váll kellemetlenségekkel). Aztán ahogy visszatértem a gabonákhoz, ez rosszabbodott megint, így kb másfél évvel később visszatértem 1 évre, viszont 8 hónap után kénytelen voltam visszatérni, mert energetikailag már nem bírtam olyan jól. Azóta kis időkre tèr vissza csak a gyümölcstáplálkozás, főleg ha túlterhelés magam valamivel. Kínlódásomnak része hogy próbálok spórolni is az összetevőkkel, meg útálok főzni, amúgy meg nagy adagokat eszem, gyakran 2-3 -szorosát is a normál adagoknak, nem csoda ha túlterhelődöm.
        Amúgy elvagyok, csak negyvenes éveimre már igazán kialakíthattam volna, hogyan eszem 🙂

        Kedvelés

    • Minden egyes falat mögött halál, enyészet, megsemmisülés, ölés van. És ez nem is lehet másként. A körforgás örök. Az egyik vagy másik halál legitimációjára szolgáló érveink meg időlegesek és esetlegesek.

      Kedvelés

  18. Visszajelzés: futóanomáliák | csak az olvassa — én szóltam

  19. Csak, hogy demonstráljam, mennyit tanultam itt a blogon.
    Meglátom ezt a kutatást
    https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1302
    és értem, hogy mi az átverés.
    16 hét, ezalatt az alacsony zsírtartalmú vegán étrenden tartott alanyok szervezete szépen fölette a saját zsírját. Ahogy Éva írta valahol, és szerintem ennél érthetőbben nem lehet megfogalmazni: az alacsony zsírtartalmú vegán diéta valójában magas zsírtartalmú “állati” alapú diétát jelent, mivel a szervezet, lévén, hogy nem jut elég hasznosítható tápanyaghoz, saját magát kezdi el enni. Teljesen logikus. Minden értékük jobb lett. Persze, mert saját magukat ették. De 16 hétnél tovább nagyon okosan nem követték nyomon az alanyokat, azt nem várták meg, hogy visszahízzák vagy szarul legyenek. És PONTOSAN EZÉRT nem követték őket tovább 16 hétnél.
    Jó érzés, ha az ember tanul valamit, és kiderül, hogy az úgy is van.

    Kedvelik 1 személy

    • Olvasom az eszmecserét itt a kommentekben, de nagyon szélsőségesek.
      Konkrét negativ példák minden oldalon találhatók. Úgy a mindenevők között, mint a veganoknal.
      Csakis a saját tapasztalatomat irom, s nincs szandekom harminc mondatban.
      53 évesen lettem vegán, – apukám vadast volt, nem volt idegen a hús, sem az ölés- ennek 3 eve, s nem 16 hete. Köszönöm, soha ilyen jól nem voltam. Egész fiatal éveimet vegigkiserte a különféle orvosok diagnózisa, nem sorolom, s most, ennyi evesen fitt vagyok, az osztrak kezelő orvosom meghajlott elottem a vereredmenyeimet konstatalva. Csak kivancsisag miatt kértem a vizsgalatot.
      A “NE ÖLJ”, pedig egy igen egyszerű parancs. S NEM, nincs szükségünk leölt állatok tetemeit enni. Ez egy szokás, s nem szükséglet.

      Kedvelés

      • Szia, kösz, hogy kommentelsz!
        Ez nem fair:
        “Konkrét negativ példák minden oldalon találhatók. Úgy a mindenevők között, mint a veganoknal.” Ez maszatolás, ködevés.
        Hiszen a mindenevők nem figyelnek oda, eszik, ami a menzán van, amit eléjük raknak a fornettis büfáasztalon, amit a nagyijuk főz, ami “finom”, a gyorséttermi szutykot, meg amire futja a pénzükből. A vegánok viszont már tudják, mi a pálya, ők tudatosak,ők ismerik a titkot!
        Egyes, anekdotikus példák amúgy sem igazolnak semmit. A tied sem, bocs.
        Vegyük azt a tényt, hogy a B12 krónikus hiánya demenciatünet és -ok is. B12 csak állatban van. Ezzel mi legyen?
        Vagy hasonlítsd össze a hardcore vegán (legalább 10 éve) és a hardcore paleós kinézetét. Kezdetnek, mivel az látszik, a felépítésüket, izomzatukat. Az már korrektebb. Lehet találni erre angol nyelvű forrásokat. Én is kikerestem, keresd ki te is, mármint ha az igazság érdekel, akkor. Ha az önigazolás, akkor ne.
        A ne ölj, jaj, istenem. Te is tudod, hogy csúsztatás, amit írsz. Még embert is ölünk, van mentség, van kivétel.
        Nem, nem szokás, és nem a tetemüket esszük, hanem a húsukat, belsőségeiket, élve inkább nem esszük meg őket. Nem kell az elidegenítő, rejtetten gúnyolódó, undort keltő duma, ez az egyik legundorítóbb, infantilis vegánpropaganda-húzás.
        Szerintem nem nagyon érted a posztot, és nem vagy nyitott ilyen színvonalú érvelésre, témától függetlenül sem.

        Kedvelés

      • Azért is súlyos csúsztatás, amit írsz, mert felépítettél és kialakítottál gyerekként, fiatal felnőttként egy testet és egészséget (amikor szövetek épülnek, fejlődnek, agy, vérkép, csontvelő, termékenység, minden kritikusan érzékeny az alultápláltságra), aztán még középkorúként is húsevéssel egy ellenálló fizikumot tudtál fenntartani, és most három évvel érvelsz, tényleg nevetséges. Örülj, ha megúszod..

        Kedvelés

    • Kedves Éva, lehet, en vagyok béna, de a fentebbi hozzaszolasodnal nincs lehetőség a valaszra, ezért ide írok!
      Sok helyen emlited, hogy ne harc, hanem egymás segítse legyen a tapasztalatcsere, s pont te vagy az, aki fanatikusan elutasitod a másikat. Értem én, a te szemazogedbol, te mindenben tuti biztos vagy!
      Nem irhatom, hogy 10 év tapasztalat van mogottem, de a fent emlitett 16 hét tapasztalathoz viszonyitva, megis csak jobb az én 3 valós évem! 😉
      S hogy meguszom e vagy sem? Nos mindenki csak “addig uszhatja meg”, amennyi ki van szabva! 😊(nem vagyok vallásos)
      Egyedül a B 12,amit tabletta formajaban rendszertelenül szedek, (vannak, akik ezt sem).
      Nem egy testepito vegan van, akiknek igencsak izmos, feszes, formás a testük. Nem mindenkinek célja, vágya a TEST megdolgozasa, s ez is igy van rendjén.
      Szeretem az irasaidat, mert nem langyos, karakteres, foleg a legutóbbi : “Miért nem progresszív a WMN?”
      A nekem írt valaszodban (is), viszont kifejezetten lekezelsz, kijelentesz… én vagy más, mit is gondol.. , te ezt csípőből tudod. Nem lehet parbeszedet folytatni ott, ahol a masik fanatikusan hisz a saját igazában ( ezt teszed, mikozben ezért torsz pálcát a “veganok” fölött).
      Vannak, természetesen, mint minden oldalon, hibát hibára halmozók és elutasitók. De, attol, hogy valamiben te is “csak” hiszel (ölés- nem ölés), attól, mert harciasan állítod az álláspontod, még ugyanannyira hit avagy tévhit.
      Köszönöm, ha olvastál.
      U. I. : ha 10 év múlva is élek, akkor majd jelzek.
      S az én megszolalasomban nem volt semmi gúny! Hogy te miért olvasol ki olyat, arról én nem tudok számot adni. ✌️

      Kedvelés

      • Angéla, én egészen konkrétan mutattam rá arra, hol csúsztatsz, miért nem fair, amit írsz. Arra válaszolj, ne a blogolásom egészét vagy a személyemet minősítsd, ez gáz.
        “Sok helyen emlited, hogy ne harc, hanem egymás segítse legyen a tapasztalatcsere” ezt hol írom, és főleg: hol szegtem meg? Ha figyelsz, tanulhatsz ebből. De hamis önigazoláshoz és butus vegán propagandához én nem asszisztálok. Eleget tudok róla mára.
        “s pont te vagy az, aki fanatikusan elutasitod a másikat. Értem én, a te szemazogedbol, te mindenben tuti biztos vagy!” Ha nem lennék biztos, nem lehetne ütős, hetente többször frissülő, hétéves, témák tucatjával fioglalkozó blogom. Fanatikus nem vagyok, csak kitartok amellett, amiben hiszek, nem vagyok szalmaláng-fajta. Elég sok mindenben vagyok biztos, az irányt jól látom, nem vagyok rest utánajárni, angolul olvasni, oldalak százait megnézni, raktározni, érlelni a gyűjteményt.
        Harcias sem vagyok, egyszerűen most igazam van, és ez téged nagyon sért. Általában a felszínesek, a propagandának bedőlők haragszanak rám a határozottságomért. De valamit mondanom kell, blogger vagyok.

        “ha 10 év múlva is élek, akkor majd jelzek.” Ne jelezz, nem nagy kunszt 66 évesen pusztán ÉLNI. Jól élni, mozgékonynak lenni, nem beszűkülni, elbutulni, fájdogálni, az a valami.

        Kedvelés

      • Minden “gáz”, amit más észrevesz. Nem vagy fanatikus, elhiszem, “de” – “csak” kitartasz a véleményed mellett, mert… S ugyanezt teszik masok is, mégha, nem is irnak, publikalnak! Ettől ugyanúgy olvastak, utanajartak a témának, akár évekig. S ugyanúgy meggyőződésük “annak” a helyessege!
        S nem jelzek… 😊
        Megint lekezelően írtál! Egy poszt alatti kommentbol, honnan lehet feltetelezni, hogy én vagy más, “csak” él – e, vagy…?!
        Idestova 40 éve biciklin kozlekedem, s nem csak a boltba! Akár esik, akar fúj, de nem tartozik egy kommenthez. S hol van arra garancia, hogy Te, milyen leszel 66 évesen?!
        Én fogadom, amit az élet hoz, de nem ülök karba tett kézzel.
        Az eredeti téma… mielőtt vegán lettem, rengeteget olvastam, kerestem, s azóta is, és senkire nem eroszakolom a nezetemet (megha meggyozodesem is, hogy jó, amit teszek)!
        Te feltetelezted, a gúnyt a szavaimban, (pedig nem), Te viszont kifejezetten használod! :
        “kösz ne jelentkezz… 66 evesen…”
        Nem minden propaganda, ami annak tűnik, s attól, mert az ember egyszerű szavakkal irja, s nincs a mondando lepten nyomon tudomanyosnak tűnő tezisekkel feltuningolva, attól még lehet tény, s akkor is, ha Te ezt csípőből utasitod vissza!
        Lehet, hogy nem veszed észre, de valoban elutasitasz mindent, ami a Te meggyozodesedtol eltero. Persze, nekem ez nem új, mindenhol ez megy, ha vegansag a téma! Szerencsére az internet vilagaban, valoban nem fehér holló vegan sportolokrol IS, képet kapni.
        Sajnalom, hogy ennyire félre értelmezhető volt, amit eredetileg irtam Nekem nem szándékom, senkit sem minősíteni.
        De mindenképp megismetlem: “NE ÖLJ”! – nem Te vagy az első, aki ezt nem érti! S nem kezdem el sorolni most sem Tolsztojt, sem, sem… Béke veled!

        Kedvelés

      • Azért “félreértelmezhető”, mert nem látsz rá, hol csúsztatsz, miért igaztalan vagy bántó, amit írsz, és arra sem, hogy a propaganda beszél belőled, nem igazán gondolkodsz.

        Ugyan, miért ne tartanék ki a véleményem mellett, ha egyszer semmilyen érdemi ellenérvet nem írtál, és hiúsági kérdés neked, hogy kinek van igaza? Eleve kiérlelt, körbejárt mondandóval kezdtem blogolni is, életmódváltani is több éve. Sokszorosan bebizonyosodott, hoyg működik. Miért kéne változtatnom?

        Aki érvényeset akar nekem mondani, cáfolni az életmód-állításaimat, legyen szíves elküldeni nekem sporteredményeit, szokásait, laborjait és fehérneműs képeit, majd utána beszélgetünk.

        Békacomb veled!

        Kedvelés

      • Nekem nem célom cáfolni az életmódallitasaidat!! Én egy cikk alatt kommenteltem. Minden elismerésem, amit teszel, kulonben minek olvasnalak? (olykor)
        A hiúság nem az én asztalom, sem az, hogy ITT igazam van-e vagy nem? Épp ellenkezőleg Éva! Igy érzem, ez neked fontos!?
        S bizony, szelmalomharc, ha valaki azt hiszi, csak az a helyes , amit ő csinál! Nem kell mindenkinek ilyen szinten sportolni! Ez a Te utad, jard, élvezd, örülj! Másnak meg más!
        Nekem nem nívó a bikinis kép, ellenben mar irtam, hogy a laboreredmenyeim kiválóak, holott ez sosem volt ezek előtt elmondhato, de nekem nem kemyerem a személyeskedés!
        Tőlem bekacombot is ehetsz! De azt allitani, hogy a vegansag rossz és szekta, az bizony erős csúsztatás! (én szemely szerint egyedül vagyok vegán, nem csoportosan! 😊)

        Kedvelés

      • “Nekem nem nívó a bikinis kép” A tiéd szerintem se, de én meg merem mutatni, hogy milyen bőrminőség, forma, izom, zsíreloszlás érhető el az én utammal, mert számonkérhető vagyok, nem csak dumálok. Pedig én is középkorú vagyok. Ti meg mernétek mutatni?

        Kedvelés

      • Hét éve blogolok. Ide tódul minden unatkozó vénasszony kioktatni, kóstolgatni, moralizálni. KIBASZOTT DÜHÍTŐ, HOGY RENDSZERESEN OLYANOK EKÉZIK PASSZÍV-AGRESSZÍVEN, CÉLOZGATVA, MELLÉM LÉPVE, “ÉN IS JÓT MONDOK ÁM” POZÍCIÓBÓL AZ ÉLETMÓDOMAT ÉS A PONTOSAN MEGÍRT ÁLLÍTÁSAIMAT, AKIK SE JÓL NINCSENEK, SE EGY SIMA, EGÉSZ, NAPSZEMÜVEG NÉLKÜLI ARCKÉPET NEM MERNEK VÁLLALNI!!! NEMHOGY EGÉSZ ALAKOST. Vagy olyanok gonoszkodnak velem, akik szarul keresnek, nulla gyerekük van, tehetségtelenek. Menjetek innen!

        Kedvelés

      • “Ettől ugyanúgy olvastak, utanajartak a témának, akár évekig.” De hol az érv? Nem, nem hiszem, hogy ugyanúgy. Olyan kínos dolgokat állítanak, mint a laposföldhívők. Szinte nem illik erre rámutatni, olyan buták. És indulatosak is.

        Kedvelés

      • Ha velem beszélgetsz (és így döntöttél), akkor az én meggyőződéseimet figyelembe kell venned, meg azt is, hogy szerintem mi gáz, mit jelzek vissza. Különben monologizálj máshol, vagy a saját közegedben. Tök részletesen benne van a posztban minden érvem, a kommentekben további tucat, egyikre se írtál semmit, mert az “tudományos köntös” meg “feltuningolt”. Ez sima frusztráció, azoké, akik nem tudnak érvelni, értelmezni, gondolkodni. Fogadjunk, hogy nem tudsz angolul és nem olvasol igazi publikációt sem?

        Kedvelés

      • A tetem, a dögtea és a többi pejoratív szó a húsevőket szándékosan bántó, demoralizáló, szektás szóhasználat, és igenis gúny. Mások ételét nem gúnyoljuk, én ezt az oviban megtanultam.

        Kedvelés

      • “mindenki csak “addig uszhatja meg”, amennyi ki van szabva! ” hát ez remek. Komolyan mondom. Akkor nincs holnap, nincs felelősség, mulassunk, igyunk, ugye? Akkor senki nem tud bírálatot mondani arról, ha netán belehalsz vagy belebetegszel a vegánkodásba, mert az ki volt szabva. Ügyes!

        Kedvelés

      • Rendszeresen olyanok ekézik az én szintemre lépve, “én is okosat mondok” módon, az életmódomat és a pontosan megírt, kiérlelt állításaimat, akik se jól nincsenek, se semmihez nem értenek a témában, se egy egész alakos, napszemüveg nélküli képet nem mernek kitenni sehova magukról. Menjetek innen!

        Kedvelés

      • “Nem egy testepito vegan van, akiknek igencsak izmos, feszes, formás a testük.” egy-két éve vegánok a nagy csodaemberek. Az izomzatukat hússal, szerekkel és nagyon komoly edzésekkel építették, vegánként pedig fehérjepótlással és szerekkel tartják fent. Vegánként nem építesz izmot, vagy olyan áron, hogy erőszakkal tömöd a tablettákat és a komplettált növényi fehérjét, és folyton fingasz. Kérlek, nézz utána azoknak a témáknak, amelyekről magabiztos állításokat teszel! Ez mind propaganda, a vegán propaganda nagyon harsány, erőszakos, és te áldozat vagy, nem neheztelek rád.

        Kedvelés

      • “A nekem írt valaszodban (is), viszont kifejezetten lekezelsz, kijelentesz… én vagy más, mit is gondol.. , te ezt csípőből tudod. Nem lehet parbeszedet folytatni ott, ahol a masik fanatikusan hisz a saját igazában” Nem érvelsz korrektül. Nem vagyunk egy nívón utánajárásban, attitűdben, tudásban, ezért reagálok így, és ezért érzed ezt. Nincs kedvem, időm udvariaskodni.

        Kedvelés

      • “Nem mindenkinek célja, vágya a TEST megdolgozasa, s ez is igy van rendjén.” Ezt mire írod? Akinek nincs elég izomzata, annak lógni fog a bőre, romlik az ellenállóképessége, mozgástartománya, sportteljesítménye (tudom, sportolni sem kell, elég a kertészkedés és a séta!), főleg pedig az anyagcseréje, és hamar fájni fognak az ízületei is. Nem arról van szó, hogy legyünk testépítők, én sem vagyok az, ez is olyan felszínesség, ami eléggé bosszant. A kemény munkámért, az önkarbantartásom miatt inszinuálnak és helyezik magukat fölém a semmit nem mozgó vegánkodók – innen ez így néz ki.

        “Nem lehet parbeszedet folytatni ott, ahol” nem is én akartam, hanem te. És tévhiteket terjesztesz, továbbá alaptalanul kritizáltad, szélsőségesnek nevezted az itteni beszélgetés résztvevőit. Ezen nem enyhít az, ha más írásaimat esetleg kedveled. Érvelj pontosan, legyél igényes, vagy ne írj.

        Kedvelés

      • Kötözködöm, jól beszólok valakinek + Béke veled/ Peace!
        Erről külön poszt van a modoros blogon.
        (Fehérjehiány tünete lenne?)

        Kedvelés

      • Sajnalom Éva, hogy ezeket olvasod ki, én sem nem kotozkodtem, sem nem szoltam be – veled ellentétben, most is – (“feherjehiany”)? Ellenben elismeressel azoltam munkassagodrol! Érthetetlen, micsoda düh tör elő belőled! Te beszélsz beszolasrol?! Aki az 56 eveset unatkozó oregasszonynak titulalja? Ez aztan a progresszív szemlélet! Nem de inkább általánosítás? Én meg az unatkozó venasszony! 😃
        Bármily hihetetlen, vannak emberek, akik a békét veled, annak is gondolják, s nem modorossagbol!
        Beszolás?!
        Más szemében a szalkat… 😥
        Sajnálom, de parhuzamoson utazunk! Már osszeszamolni is sok lenne, amiket Te szemelyeskedtel!
        Én nem vallalhatok felelosseget, a “veganokert”, buta-e vagy laposfold… Putyinbarat avagy fideszes…, mert et bárkire igaz lehet, mint ahogy nem! Általánosítás és lekezelo, s észre sem veszed, avagy nem akarod! Sajnálom, hogy igy elvitted (vittük)!

        Kedvelés

      • Ha sajnálod, akkor lásd be: ha semmit nem tudsz egy témáról, ha nem szoktál érvelni, nem vagy kész ütközni, megvédeni a teljesen más, ott provokatívnak számító állításodat, akkor nem kell odamenni okoskodni, magadat virítani. Ennyi a tanulság.

        Hihetetlenül alacsony színvonalon kommunikálsz.

        “én sem nem kotozkodtem, sem nem szoltam be. Ellenben elismeressel azoltam munkassagodrol!”

        Na, mutatom a beszólásaidat, támadásaidat:
        “hol van arra garancia, hogy Te, milyen leszel 66 évesen?!”

        “attól, mert az ember egyszerű szavakkal irja, s nincs a mondando lepten nyomon tudomanyosnak tűnő tezisekkel feltuningolva, attól még lehet tény, s akkor is, ha Te ezt csípőből utasitod vissza!”

        “mindenképp megismetlem: “NE ÖLJ”! – nem Te vagy az első, aki ezt nem érti!”

        (nem ölök)

        “Nem lehet parbeszedet folytatni ott, ahol a masik fanatikusan hisz a saját igazában”

        “ezért torsz pálcát a “veganok” fölött”

        “pont te vagy az, aki fanatikusan elutasitod a másikat. Értem én, a te szemazogedbol, te mindenben tuti biztos vagy!”

        “attol, hogy valamiben te is “csak” hiszel (ölés- nem ölés), attól, mert harciasan állítod az álláspontod, még ugyanannyira hit avagy tévhit.”

        – nem, Angéla, mert én posztok tucatjait írtam korrekt szakirodalom alapján, lektorral, neked SEMMILYEN érved nincsen, csak az, hogy te vegán vagy.

        “NEM, nincs szükségünk leölt állatok tetemeit enni. Ez egy szokás, s nem szükséglet.”

        Mindez idehányva, összevissza, locsogva, silány helyesírással.

        A passzív agresszió. Tanítani kéne.

        Kedvelés

      • Szerintem világosan jeleztem, hogy nem szeretném ezt itt tovább.

        Nézz utána a témának, mielőtt rárepülsz valakire. Ne mérd magad a bloggerhez, ha el se olvasod, mit ír. Ki a 16 hetes???
        Belekötöttél a kommentelőkbe, szélsőségesnek nevezted őket, devalválni próbáltad a vegánsággal mások útját, provokálgatsz, játszod a bölcs vegánt, majd letagadtad ezt, és te békés vagy.
        Burkoltan engem is leszólsz, miközben semmit nem állítasz, nem tudsz a témáról, nem képviselsz semmit, nem tudsz felmutatni valós eredményt, és a tested nem mutatja az egészséget, csak egyetlen jó laborleleted van. Még hiúnak is titulálsz, meg neked nem nívó a bikinis test. Aha…
        Ezzel felidegesítettél, mert én ilyen libuska, irritált, kommentelést rontó júzerrel nem eggyel, hanem havi hússzal találkozom.
        Megmutattam, mi a gond veled, azzal, ahogy idelibbensz nagy fölényesen, azzal, amiket írsz, a kenetteljes “ez is jó, az is jó” maszatolással, az “ez az én utam”-mal.
        Nem azért nem látunk téged teljes alakos képen, mert a bikinis fotó nem a nívód. És nem azért nem sportolsz annyit (valójában: semennyit), és szólod le az én “túl sok sportomat”, mert más az utad. Amiben élsz, az mindenestül kifogáskeresés, csúsztatás, hazugság.

        Kedvelés

  20. Kép:
    https://www.facebook.com/groups/303735469791675/
    Leírás:
    “Lehet, bevállalósnak tűnik, hogy egy csoportba hívok vegánokat és húsevőket, de végtelenül és tántoríthatatlanul hiszek abban, ami felé haladni szándékozom: a segítségben, az egymásért, és nem egymás ellen-ben.
    Jöhetnek tehát vegák, vegetáriánusok, és húsevők is, ez utóbbiak közül csak azok persze, akik hajlanak a vegánság felé, azaz akik szépen, lassan, vagy gyorsan, szeretnének változtatni nem csak az étkezésükön, hanem gondolkodásban, szellemiségben is. Hiszen a húsevés elhagyása nem csak étkezési szokás változtatás, hanem megértése valami sokkal globálisabb dolognak. A “nem ártás” fogalmának megértéséről beszélek, valamint arról, hogy nem esszük meg azokat, akiket szeretünk. Nem veszünk részt sem közvetve, sem közvetlenül az “húsiparban”, sem az élvezetből ölésben. Ez tehát a hegy csúcsa, aki ide szeretne feljutni, örömmel, és szeretettel látjuk itt a csoportban.
    Kettő kikötésem van, az egyik, hogy, nincs utálkozás, és lenézés, és vita. Megértés, elfogadás, a másik segítése, ha kéri, tanácsadás, tájékoztatás, receptek, minden jöhet ami ebbe belefér.
    A másik kérésem, hogy azok, akik még esznek húst, ne postoljanak húsételeket, ne beszéljenek arról, milyen finom marhapörköltet, vagy malacsültet ettek a hétvégén. Nyilván nem kell külön megmagyaráznom, miért.
    A vegánság felé haladók csoportja ez, azok segítségét és támogatását igénybe véve, akik maguk már ezt az utat járják.
    Nyílt a csoport, és nem is szándékoznám zárttá tenni, hiszen éppen arról van szó, hogy aki a húsmentes élet útján akar járni, beléphessen ide, és segítséget, támogatást, tájékoztatást kapjon ehhez.
    Kérem azon vegánokat, akik ennél radikálisabbak, és egyáltalán nem tűrik meg maguk körül a húsevőket, ne háborúzzanak itt, szeretném a békét megőrizni, hiszem, hogy lehetséges.
    Kérem a húsevőket, akik megrögzötten ragaszkodnak a napi betevő húsaikhoz, ők se itt múlassák az időt. 🙂 ”

    Kicsit úgy lettem velük, mint az ovisokkal: nekem ez nem kenyerem, ők meg hadd játsszanak. Nem akarok senkinek semmit elmagyarázni, nekem nem ideológia és hitkérdés az étkezésem. Néha olvasom a kitért vegánok beszámolóit, akik tönkrementek. Szóval nem veszélytelen a dolog.

    Kedvelés

  21. Kedves vegán barátaim!
    Akkor írjatok nekem a szegény bocikról és világosítsatok fel a marhafingról, ha majd az “aktivizmushoz” hasonló harsány hírverés közepette
    kiszálltok az autóitokból, de legalábbis megnyesitek a kényelmi autózást,
    leszoktok a dohányzásról,
    nem repültök évente többször,
    drasztikusan csökkentitek a közúton, óceánjárókon, légi úton sokezer kilométereket utazó termékek fogyasztását,
    tíz év után is minden laborértéketek rendben lesz.
    https://qubit.hu/2018/11/07/a-husevok-megnyugodhatnak-nem-miattuk-kerul-a-legkorbe-a-legtobb-uveghazgaz?fbclid=IwAR2r_IS2WXrjjJ2fCmhleptzsqgNCp00WQnJ1ucbv6inpAx7s_U-Mh4r8Tw

    Kedvelés

      • Hmm…és vajon hányan maradnak a helyi gabonatermékeknél? A fenti 4. ponthoz: én a múltkor teljesen padlót fogtam, amikor azt olvastam, hogy egyetlen db avokádó megtermeléséhez 272 l vízre van szükség, és hogy Dél-Amerikâban szárazságokat okoz, hogy a természetes vízforrásokat a tulajok illegálisan elvezetik az avokádóültetvényekre☹️ el is vette a kedvem az avokádóevéstöl egy idöre…ez csak egy példa volt, el nem tudnám képzelni, hogy egész télen csak gabonât egyek. Meglepne, ha ezt sokan csinâlnák. A friss gyümölcs-zöldsëg pedig akkor ugye honnan származik…

        Kedvelés

      • Amugy nem pont a vezerfonalhoz kapcsolodik, de osszel es telen is nagyon sokfele zoldseg van, lehetne, friss is, meg vermelt is. Ezen az eghajlaton. Csak hat ugye, amint a zoldsegtermesztesbe is betette a labat a nagyuzem, nehez kitorni a krumpli-hagyma-kaposzta korforgasbol. Ma mar a cekla, sutotok is nagy truvaj, mikozben az elso fagyok bealltaig meg hidegallo zold levelesek is boven lehetnenek.

        Kedvelés

  22. “amennyiben az Egyesült Államokban élők felhagynának a húsevéssel, akkor is csak 2,6 százalékkal csökkenne a légkör terhelése. Az Amerika-szerte népszerű Húshagyó hétfő (Meatless Monday) totális kiterjesztésével is csupán fél százalékkal csökkenne a kibocsátás.”

    A pofám leszakad. Mert a többi napon ezek a jóléti emberek, akik vég nélkül jogokról, identitásról, self love-ról és diet culture-ról óbégatnak, és semmiféle kritikával nem illetik a gyorséttermet, a GMO-t, az iparias kaját, az importot, megeszik a fejadag többszörösét, mert “yummy”.

    Kedvelés

  23. Visszajelzés: a kína-tanulmány és én | csak az olvassa — én szóltam

  24. Kedves Éva!
    Örömmel olvasom a blogodat, összeszedett gondolataid, jó témafelvetéseid. Sokszor egyet is értek veled. Korábban (évekkel ezelőtt) megpróbálkoztam én is a paleo, majd a ketogén étrenddel, mivel nagy húsevő voltam. A hús és az egyéb állati fehérjék (sajt, vaj, tejszín, túró, tejföl, tojás, stb.) nagy barátjaként azt gondoltam, na végre, itt van az én ideális étrendem. Pár hónap, alig egy év után viszont be kellett látnom, hogy ez számomra fenntarthatatlan, mivel nekem pont ezeknek az ételeknek az elkészítése okozott nagy macerát. Főleg négy gyermek mellett, akik állandóan válogattak, ki ezt, ki azt nem szerette, így nem volt lehetséges ennyifélét főzni, sütni. Emellett sokszor éhes is maradtam, sosem tudtam annyi húst megenni, hogy elégnek éreztem volna. Nagyon hiányoztak a szénhidrátok, nem is feltétlen a fehér lisztes, cukros sütik, hanem a gyümölcsök, rostos pékáruk.
    Alig egy év után kényszerűen visszatértem a vegyes táplálkozásra.
    Aztán tavaly áprilisban etikai alapon úgy döntöttem, hogy elhagyom a húst, és minden olyan állati eredetű ételt, amelyhez csak az állatok leölésével juthatok hozzá. Emocionálisan hatalmas lendületet kaptam, beindult a fogyásom, de mellett saját súlyos és kondis edzéseket is végeztem, így az izomtömegem nem változott, csak zsírból fogytam. Három hónapja áttértem a teljes értékű növényi táplálkozásra, köszönhetően Varga Balázs: Fehérjemítosz c. könyvének. Ennek már nem etikai, hanem egészségügyi okai voltak nálam, és friss vegánként jól érzem magam a bőrömben. A fogyásom további lendületet kapott, és bízom benne, hogy a tejtermékek elhagyása segíteni fog a tavasszal kezdődő allergia szezon enyhébb átvészelésében is.
    Nem vagyok elkötelezett vegán aktivista, nem kárhoztatok senkit az életformája miatt, de ha valaki megkérdezi, hogy mit miért teszek/eszek, akkor elmondom a saját döntésem okait.
    Olvastam itt sok beszámolót becsődölt vegánoktól, de biztos ugyanennyi példa volna a másik oldalról is. Mindenre van példa, és legalább annyi ellenpélda is. Szerintem nincs mindenkire érvényes egyetemes igazság, kinek-kinek a saját tapasztalata, testének a jelzései alapján kell döntenie milyen étkezést folytat. Én sem hittem volna, hogy a húsokat ilyen könnyen le tudom tenni, és azt sem, hogy a gabonák mennyire hiányoztak korábban. A legnehezebb egyébként a tejtermékekkel való leállás jelentette, de mára ezt is megszoktam, elfogadtam.
    A titka az, hogy nem kell kényszeresen behelyettesíteni mindent pótlékokkal, növényi sajt, és hússzerűségekkel. Nem ugyanazokat az ételeket kell visszahozni hamis illúziókkal, és akkor nincs gond. Sokszor felhívják a figyelmet a kezdő vegánoknak, hogy ne kövesék el azt a hibát, hogy megmaradnak a feldolgozott élelmiszerek, cukrok, olajok, finomított lisztes ételek fogyasztásánál.
    Én amióta vegán vagyok még nem éheztem, nem is értem, hogy nem lehet jól lakni vegán táplálkozással. Pedig a reggelit kihagyom, két hónapja heti 4-5 alkalommal járok crossfitt edzésre, amit éhgyomorra csinálok, utána otthon megiszok egy rizsfehérjés, banános turmixot (vízzel), majd egy óra múlva ebéd, és utána még egy vacsora estefelé.
    Gabonák változatosan (qinoa, hajdina, köles, kuszkusz, bulgur, gersli, rizs köretként, teljes kiőrlésű tönköly, durum, zab, és graham lisztből péktermékek), hüvelyesek (csicseriborsó, lencse, babfélék, borsók), zöldségek salátaként nyersen és párolva is, illetve gyümölcsök és olajos magvak. Kávé ma már csak napi egyszer, (max kétszer), sóhajnyi zabtejjel, cukor nélkül. Alkohol is csak nagyon alkalomszerűen, egy pohárral, társaságban.
    Nem dohányzom, autóm nincs, nem szemetelek, odafigyelek a környezetemre, még okostelefonom sincs. Repülővel eddig kétszer utaztam, mindkét alkalommal az Angliában élő fiamat, és az unokáimat látogattam meg.
    Szeretném ezt az életformát minél tovább kitolni, de ha egyszer azt veszem észre, hogy az egészségem rovására fog menni, akkor -ha nehezen is-, de megteszem majd a szükséges lépéseket.
    További kitartást kívánok neked mind a blogoláshoz, mind a sporthoz. 🙂
    Laci

    Kedvelés

    • Szia! Köszi, hogy leírtad a történetedet, és hogy ennyire részletesen és jóindulattal, nem ellenségesen tetted.
      Fent van az érvelés, hogy szerintem miért nem szerencsés a vegánság, de én nem egyedi példákról írok: a szerintemet alá tudom támasztani kutatásokkal, tömeges tapasztalatokkal, és nem, a kutatásokra nem igaz, hogy “az ellenkezőjére is van példa” és “legalább ugyanennyi van a másik oldalon”, nem is értem, honnan veszed ezt. Mindezt teszem egy ketós, makkegészséges, edzett, 60 kiló lean massű testből.
      Ha vitáznánk, a következő állításokat kéne elővennünk és neked alátámasztanod:
      a növényi olajok feldolgozása nem problémás, nem keletkeznek transzzsírok, oxidatív anyagok
      nem kell a szövetek, izomzat, bőr, agy működéséhez sok fehérje és kollagén
      az izomtömeghez (csak a megtartásához, pláne az építéséhez) nem kellenek nagy mennyiségben esszenciális aminosavak, BCAA
      nincs szükség sok omega-3-ra az agynak, idegrendszernek, illetve antioxidánsként
      a B-12 és a vas hiánya nem fenyegető, nem gond, tényleg pótolják vegánok, a vasforrásuk pedig jól felszívódik
      a rost (a paleós mandulaliszt is) nem köti meg és viszi ki gyakorlatilag az összes ásványi anyagot a testből, a bélflóra egy részével együtt
      a gabona hasznos, problémátlan, antitápanyag nincs is benne/nem gond, nem fetreng a háromnegyed Magyarország a gluténdömping hatásaiba nyomorodva
      a hüvelyesek antitápanyag-tartalma nem probléma, fehérjéjük teljes értékű
      a quinoa és más okosságok nem utaznak ezermeg tízezer kilométereket
      az acelluláris (sejtfalakból kiszabadult) szénhidrát napi többszöri bevitele nem ugrasztja meg az egekbe a vércukrot; ennek nincs káros, inzulinérzékenységet és életminőséget rontó hatása, nem tesz éhessé
      az állandó szénhidrátdömping, gabonaevés nem tesz ki a cukorbetegség és kardiovaszkuláris bajok kockázatának
      ismeretlen, oktalan tyúkok, halak, marhák sorsa ennyivel fontosabb, mint a saját és szeretteik egészsége, fogazata.
      Szerintem nem tudnád ezeket alátámasztani. Mások se tudták, ellenben ők indulatosan, csapkodva, morális gőggel “érveltek”. Ezért, az önjelölt messianizmusért és a gyakori naivitásukért, tudatlanságért, az állatgiccsért és ezek agresszív, kötözködő terjesztéséért nem kedvelem őket.
      Ha rájuk nézek, akkor meg látom, hogy nem formásak. Te is a reményeidről írsz, nem a hosszú távú, megvalósult hatásokról. Azt írod, még mindig súlyproblémád van, és csak apró, kifogásnak vagy átmeneti nehézségnek tűnő gondjaid voltak a ketóval (aki a ketót csinálja és edz is, annak nincsenek súlyproblémái, le tud szakadni az örök eszegetésről is, és a kinézetében látványos a különbség a nem ketósokhoz képest).
      Honnan tudod, hogy csak zsírból fogytál, megméretted komoly mérésen többször is? Nagyon könnyen lehet, hogy izmot vesztettél, pláne ha már nagypapa vagy.

      A krónikus fehérjehiány tetemes, rostos szénhidráttal, sok gabonával és alacsony zsírral, csak növényi eredetű (erősen oxidatív) olajokkal a létező legrosszabb eü kombináció, ezt csak nagy adag világmegváltásba csomagolva lehet emberek torkán lenyomni. De akkor a diéta már nem az, ami, hanem valami, aminek a valódi hatásait el kell fedni a világmegváltással, és nem gyógyít. Nem értem ezeket a hirtelen áttérő embereket, ez divat, és szerintem nem tájékozódnak mélyen. Én sose voltam az ellenkező oldalon, sose próbálkoztam a vegánsággal, nem hatott rám sem a szegénybocis, sem az eü érvelés, fura, hogy valaki egy éve teljes erőből ketós/paleó, aztán jön egy új hullám, teljesen ellentétes tanokkal, és azt is megpróbálja. Valahogy az állhatatosság, a dolgok komolyan vétele hiányzik az emberekből. Sokan hiszik azt, hogy ők ketóztak, de az adaptációjuk sem történt meg, soha nem tartották a makróarányokat.
      Varga Balázs Ancel Keys-szel és a Kína-tanulmánnyal érvel, ezek teljesen elavult, 30 éve meghaladott tanok, komolyan vételük miatt lett ekkora probléma az elhízás, a szív-érrendszeri, agyi degeneratív és a társuló betegségek Amerikában. Varga Balázs a sokat hangoztatott végzettségét egy áltudományos helyen szerezte, és szerintem rettentő rossz bőrben van, de az én szemem talán túlságosan is a dús hajú, feszes bőrű, duzzadó izmú testekhez szokott, ezt tartom az egészség jelének, magamon is.
      Én nem tudok ketogénből lett vegánokra tömegesen példát, ez az irány igen ritka, nem gondolom, hogy “mindenre van példa és az ellenkezőjére is”, ez egyszerűen nem igaz, amikor az egyik odalon van húsz közismert történet, akik a valláspótléknak tekintették a vegánságot, aztán kijózanodtak és belefáradtak, megszólalt a testük, a másikon meg kettő, de nekik is inkább tetszik ez az új láz és identitás, egészségileg nincsenek jobban, és az eredeti ketót, másik diétát soha nem is vették komolyan. Ketóban annak rossz, aki nem veszi komolyan, vegánként meg annak, aki komolyan veszi. Az okostányéros-zöldházas Esztert tudom példának ketóból kvázivegánná válóra, de ő üzletileg durván elfogult, korrumpálódott, zöldboltok vették meg kilóra. Van még Gökler Kriszti, az ő áttérése friss és pr szagú, szerintem nem marad izmos, viszont egész nap főz és fotóz.
      A te diétádban az lehetett a hiba, amit írtál, hogy nem tudtál elég húst enni, nem tudtad tartani az elveket, makróarányt. Bár ha ketogén voltál, akkor nem is húst, hanem zsírt, zsíros állati részeket kellett volna enni (kifejezetten nem ajánlatos a színhús). Nem értem, hogy a családban akkor a növényből semmi probléma, azt mindenki szereti, nem válogat, állatból vagy öt tojásból miért nem ment ez?
      Aki a ketót komolyan veszi, az jól lesz, és azon meglátszik, ezért is írtam meg a könyvet.
      A vegánok többsége egyáltalán nem figyel a környezettudatosságra, csupa pancsolt és import, agyoncsomagolt termék (banán, zabtej, quinoa). Jó, hogy te igen, az is jó, hogy figyelsz a testedre és nem ragaszkodsz mindenáron hozzá.
      Köszönöm a kommentedet, de nem tudok egytérteni.

      Kedvelés

      • Szívesen érvelnék, reagálnék pontról pontra azokra amiket kifogásoltál, de nincs ekkora ismeretem a témában, így ezt meghagynám másnak.
        A mindenre van példa kitételt arra értettem, hogy szinte már nincs olyan élelmiszer, amiről ne írták volna le, azt is, hogy milyen egészséges, és azt is, hogy menyire egészségtelen. Ezért állítottam, azt, hogy minden ember más, és mindenkinek magának kell megfigyelnie, beállítania, hogy mi a számára megfelelő.
        Pár dologra azért reagálok:
        – növényi olajokat én is kerülöm ha tehetem, egedül nagyon kevés repce, és olíva olajat használok, és nagy ritkán sütibe kókuszzsírt, amit megint sokan vitatnak, hogy jó-e. (margarinnál mindenesetre jobb, vajat meg ugye nem fogyasztok)
        – fehérje sokmindenben van, hüvelyesekben, gabonákban, és nem kell egyszerre bevinni, komplettálni őket, legalábbis ezt állítják. Emellett közvetlenül edzés után egy adag rizsfehérje turmixot is megiszok.
        – nem használok különleges paleós magliszteket.
        – alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátokat eszem, napi két alkalommal, köztük 6-7-8 óra szünettel, nem hintáztatom az inzulin szintemet.
        – nyilván kell az agynak az omega3, ami van a chia magban, a lenmagban, ezeket is alkalomszerűen magamhoz veszem.
        – a 4 gyermekemből kettő már kirepült, egyiknek ikrei is vannak. A másik kettő közül az egyik mindent eszik az anyjához hasonlóan, a másik vega.
        Inkább a mennyiséggel volt gond annak idején, hogy nem tudtunk kigazdálkodni annyiféle ételt, hogy mindenkinek elég lett volna, főleg úgy, hogy a húsok arányát jelentősen megemeltük volna.
        Hiába ettem sok tojást, halat, zsíros sajtot, húsféléket, alig zöldséggel mellé nem volt nekem elég hosszabb távon. Sok problémám volt, hogy egyáltalán mit egyek, nem volt hozzá fantáziám, és még ekkora szakirodalma sem volt annak idején a témának, mint manapság. Nem volt tehát fenntartható számunkra, ezért visszatértem akkoriban a vegyes táplálkozásra.
        Nem lettem kövér, de akkoriban nem is sportoltam rendszeresen (gerincsérvem volt), így maximum kerékpároztam, igaz azt sokat. Persze volt valamennyi feleslegem, ebből adok le most, és a 185 cm-es magasságomhoz jelenleg 87 kg társul.
        Biztos veszítettem valamennyi izmot is, térfogatát tekintve nyilvánvalóan, de az erő megmaradt, különben nem bírnám az azóta a crossfittel járó nagyobb terhelést. Inkább ahhoz hasonlítanám az állapotom, mint amikor tömegelés után szálkásít az ember. 🙂
        Nem tartom magam divat vegánnak, nem egyik napról a másikra váltottam, hanem sok-sok évvel később. Ahogy írtam, ha egészségügyi problémáim adódnának hosszú távon, akkor az lesz számomra is az elsődleges, hogy erre megoldást találjak. Addig viszont úgy élek, ahogy most azt jónak találom. Amúgy nekem a mediterránnak nevezett étkezés a legszimpatikusabb, ezek az ételek ízlenek, csak most kihagyom belőlük az állati termékeket.
        (egyébként 47 éves vagyok, korán nősültem, így lehetnek mára unokáim. 🙂 )

        Kedvelés

      • “nincs ekkora ismeretem a témában, így ezt meghagynám másnak” – az a benyomásom, hogy elhittél valamit, ahogy mások is, ami megalapozatlan, és nem jó döntés. Aki (pl. Varga B.) 2019-ben Ancel Keys-szel vagy Campbell-lel jön, az ötven évvel van lemaradva. És a teste nem tiltakozik? Nagyon fura ez nekem.
        Annyit megtehetsz, hogy figyeled magad, kiérleled, hogy mi a jó neked, és amíg nem bizonyos, hogy szuper ez, és az irodalmát-ellenirodalmát sem ismered nagyon, addig nem propagálod a nyilvánosságban, nem teszel róla határozott állításokat.
        “minden ember más” ezt a szimpatikus állítást sajnos kenegetésre használják, hogy ne kelljen a tényekkel foglalkozni. Az ember azért eléggé hasonló, pl. a helyesen, következetesen kivitelezett ketogénen mindenki lefogy, a glutén meg pusztít kb. mindenkit, ezt valami 53 ezer nem gluténérzékeny dán lakoson mutatták ki.
        Én könyvet írtam a ketóról, rengeteg angol forrást használtam, egyetemi oktató, kutató orvos lektorálta, és felelősséget tudok vállalni a szavaimért.
        “szinte már nincs olyan élelmiszer, amiről ne írták volna le, azt is” Ez nem igaz. Soha senki nem mondta, hogy a C-vitamin, a brokkoli vgy a kelbimbó, a fokhagyma, az omega-3 tartalmú élelmiszer, az antixidánsokban bővelkedő termény kártékony lenne, hogy enm szuperegsézségesek, vagy hogy a bió nem jobb, mint a nem bió, vagy hogy a tojásban és a marhahúsban teljes értékű a fehérje. Teljesen egyértelmű, hogy a cukor, a finomliszt, a margarin, a színezék, a nátrium-glutamát romboló hatású, a glutén pedig aggályos. Senki nem vitatja ezt – ha valaha is vitatták, abban mindig benne volt a gyártó keze.
        Amúgy meg két irány van: 1. főleg vagy teljesen állati, 2. főleg vagy teljesen növényi. Nyilván választani kell, és ott, abban a társításban lesz igaz és működő bármilyen állítás, összefüggés, a kettő között közös nevező nincs.
        Részletkérdések, amelyeken komoly viták mennek: tej, gabona, sovány színhús, burgonyafélék, hisztamin, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyes, rost, olajos magvak. Érdemes figyelni, sok tényt tudunk. Nem az a kérdés, egy élelmiszer “jó-e”, ennél sokkal többet el lehet modnani róla. Mire jó, mitől, milyen legyen (pl. bio vagy füvet legelő), mivel együk.
        Nekem a paleós érvek mindig is megalapozottabbnak, okosabbnak tűntek, mint a vegánokéi. Pont mint a protestánsok meg a katolikusok…
        Érvek szólnak egyes élelmiszerek ellen és mellett is. Pl. én úgy eszem sajtot, hogy tisztában vagyok a kazein emésztésekor felszabaduló opiátokkal és ezek rákkockázatával, nem úgy gondolkodom, hogy “nem hiszem el ezeket, a sajt finom és jó, hazudnak”, ugyanakkor tudom, mire jó nekem az ásványianyag-, vitamintartalma, a zsírja, az íze. És az ételekre úgy tekintek, hogy van neki előnyös tulajdonsága meg előnytelen, mérleget vonok, és tudom, hogy egyoldalúan, dömpingként egyik se jó. “Az almában sok a fruktóz, ez nem jó, de a pektinjére szüksége van a bélflórámnak.” Ilyesmi.
        Tetszik, ahogy elemzed magad, köszönöm, hogy írsz!
        “Hiába ettem sok tojást, halat, zsíros sajtot, húsféléket, alig zöldséggel mellé nem volt nekem elég hosszabb távon. Sok problémám volt, hogy egyáltalán mit egyek, nem volt hozzá fantáziám, és még ekkora szakirodalma sem volt annak idején a témának, mint manapság. Nem volt tehát fenntartható számunkra, ezért visszatértem akkoriban a vegyes táplálkozásra.” Ez nagyon fontos, jó, hogy emílted. Ma már jobb a helyzet, rohamosan jobb lesz.
        Viszint nem sok húst eszünk kevés zöldséggel, hanem kb. 3/4 rész zöldséget, az is alacsony ch-jú, és picike, zsírbomba fehérjeforrást, ami nagy kalóriatartalmú. Így nem drága. 5-10 dekák az állati termékek, és főleg zöldség van. Ez a ketó, és ez az, plusz a kőkemény sport, ami mellett nem hízik meg az ember. Peter Attia úgy írta, hogy “vacsoráztam egy 15 dekás steaket és egy akkora tál salátát, mint a fejem”. A tojás meg kifejezetten, ma is olcsó, sokoldalú, neki nem is annyira számít a biósága. Nincs más teljes értékű fehérje, amelynek tíz dekája 80-90 forint lenne, ráadásul el is áll hetekig.

        Kedvelés

  25. Csak olyan dologról tennék határozott állítást, amit magamon észleltem. A vegán oldalakon is inkább csak figyelőként, tapasztalatszerzőként vagyok jelen, mintsem lelkes aktívaként.
    Nem vitatom, hogy a ketogén étrend kiválóan alkalmas a fogyásra, és annak megtartására is, ameddig valaki eszerint él. Ma úgy gondolom, hogy mindkét étrend alkalmas erre, a különbség a megközelítésen van. Vagy zsír, vagy szénhidrát alapon szabad csak táplálkozni, és szénhidrát alapon is csak akkor lehet fogyást elérni, ha nem a feldolgozott, finomított, növényi olajban dúskáló változat szerint étkezik az ember. De ha valaki keveri a zsírt, és a szénhidrátot, az garantált elhízáshoz vezethet. Különválasztva, odafigyelve ezért lehet sikeres mindkét irányzat.
    Nyilván sok glutén érzékeny ember van világszerte, ahogy sokan a tejtermékeket sem tudják megemészteni. Kinek-kinek mi a problémája, ezért kell figyelni a testükre. Szerencsére van gluténmentes alternatíva is bőven, az amaránt, a hajdina, a köles, a qinoa, a rizs, mind fogyasztható, mellé hüvelyesek, zöldségek, és változatos ebédek készíthetőek.
    Amikor azt írtam hogy szinte már minden élelmiszerről leírták, hogy nem jó valamiért, akkor nyilván nem az összesre értettem, hanem a leginkább népszerű dolgokra, csak nem mentem bele részletekbe, de szerintem pontosan értetted mire gondoltam, hiszen te magad is azokat az élelmiszer csoportokat emelted ki, amik vitatottak. Ennek ellenére szerencsére elég nagy azok halmaza is, amik általánosan elfogadhatóan fogyaszthatók.
    Ha magaddal szemben megengedő vagy, pl. tudod, hogy miért nem jó számodra a sajt, vagy az alma, de miért eszed mégis, akkor kérlek legyél megengedő a nővényi étrenden élőkel szemben is, ha ugyanilyen alapon fogyasztanak pl. hüvelyeseket, rostokat. Sajnos kevés a teljesen fehér, vagy fekete dolog a táplálkozásban, és sok a szürke, aminek van jó és rossz tulajdonsága is. Ezért kell magára figyelnie az embernek, és tudnia a határait.
    Nekem nem ellenszenves a ketós tábor, mivel látom a tudatosságot mögötte, főleg ahol ez sporttal is kiegészül. Bárcsak minél több ember választaná egyik, vagy másik irányzatot. Nem kell egymásban ellenséget látni, harcolni, inkább örülni kellene, hogy vannak még egészségtudatos emberek.
    Sosem szerettem a szélsőséges megnyilvánulásokat, így biztos nem leszek harcos vegán sem. Még ha a célokkal egyet is értek, az eszközökkel nem tudok minden esetben azonosulni.
    Magamat inkább növényi étrendet követő emberként aposztrofálnám, pont azért, mert én sem tudom mindenben betartani a vegán életforma követelményeit, még ha egyébként törekszem is a környezet tudatosságra.
    Mivel tisztában vagyok vele, hogy a vegánság mára populáris irányzattá vált, amiben sokan inkább az etikai oldalra, vagy az ökonómiai okokra helyezik a hangsúlyt, így náluk kevésbé szempont, hogy egészségesebben étkezzenek, elég számukra, hogy elkerülik az állati termékeket. Harcosságuk kimerül ebben, és kevesebb figyelmet fordítanak a saját egészségükre. Nyilván nem tudok minden híres, vagy hírhedt vegára odafigyelni, hogy ki mit fogyaszt, és mikor érkezik el nála az a pont, hogy az esetleges elégtelen táplálkozás miatt mikor jelez a szervezete, vagy miért hízik el, veszti el az izmait. Nem fogom senki kezét, és nem felelek senki egészségéért a vegán világból. Lehet valaki úgy is vegán, hogy szemetet eszik, és úgy is, hogy teljes értékű növényi étrenden van, és mellette még sportol is. Ha néhány vegán ilyen-olyan okból kifolyólag visszatér, az még nem jelenti, hogy az egész rossz, elvetendő, maximum annyit, hogy az illető nem figyelt oda eléggé a tiszta étkezésre, túltolta a finomított, feldolgozott szénhidrátok fogyasztását, vagy csak alkatilag más, és ez kiderült.
    Ameddig a magam által jónak gondolt életvitelnek inkább előnyeit látom, mintsem hátrányait, megmaradok ennél, de semmit sem fogok a saját egészségem rovására megtartani. Ha olyan hiánybetegségek jelentkeznek, amikkel nem tudok megbirkózni emellett a táplálkozás mellett, akkor időszakosan vissza fogok engedni némely állati terméket, pl. tojást, vajat, tejfölt, sajtokat, azaz ingázni fogok a vegán és a vegatáriánus táplálkozás között, illetve ha kell, elengedem a glutént. De egyelőre monitorozom magam, figyelem a testem jelzéseit, és igyekszem minél jobban kitolni ennek a szükségszerűségét.
    Itt egy jó cikk:
    https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20190211/vegan-etrend-taplalkozas-veganizmus-gasztroenterologia-dr-schwab-richard-belrendszer-egeszseg/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=DVS-post-boost&fbclid=IwAR0CStjEo_yGAjT9nxmcbxgfluSF_U6MCpitst3HejrNSmHK7Hje_R83CtQ

    Kedvelés

    • Én nem megengedő vagyok, sőt, egyáltalán nem vagyok az, félreérted. Hanem MÉRLEGELEK: a sajt előnyei (ásványianyag-tartalma, előnyös zsírja, praktikuma, fehérjéje) számomra felülmúlják a hátrányait. Más területeken talán “behozom” a rákmegelőzést, például a szénhidrátcsökkentéssel, keresztesvirágú zöldségekkel, tudva azt is, hogy a születési családomban nincs rák és nem vagyok sem tejfehérjére, sem laktózra érzékeny, és senki más sem.
      A vegánok drukkerhangulatban vannak, és letagadják a hátrányokat, aki ezeket felveti, például a szegény Almási Petra, azt tiltják, törlik, szétszedik, kitagadják. Ez nagyon durva. Szekta. Ne kerülj közéjük.

      “Ma úgy gondolom, hogy mindkét étrend alkalmas erre” Nem igaz, hogy szimmetria van, bár nagyon üygesen próbálod beadni, hogy “tehát akkor egyik is, másik is ugyanúgy működik”, mindezt három hónap után, és úgy, hogy fönt a posztban ott van minden súlyos ellenérv. Nem csak a fogyás számít, hanem a hosszú távú kockázatok, a minőségi életévek száma, meg az is, hogy fogyásnál melyik diétán ki milyen szövetet veszít. A vegánság körül ipar és érdek van, ráadásul erős a morális-érzelmi manipuláció és közösségi erő, csoporthoz tartozás vágya.
      A ketó ez alapján, ha már a színeket hoztad fel, törtfehér, a vegánság sötétszürke, egy-egy drapp folttal, aki kicsit kopasz, kicsit vézna, de egészséges. Mert fekete-fehér tényleg nincs.

      Három hónap alatt nem szerezhettél mélyreható tapasztalatokat, hatásokat vegánként, és a ketogénben sem azt a formát csináltad a gyakorlati nehézségek, árak miatt, ami az igazi eredményeket ígéri, és metabolikus átalakulást garantál. Mindent (izomépítés, diéta, böjt) a legelkötelezettebb, tiszta formájában érdemes csinálni, mert így van eredmény: aki lazázik, aztán a diétát hibáztatja, “nem volt jó”, az nem jár el etikusan szerintem. Nem is adaptálódnak emberek, nem járják végig, túlszénhidrátban hiszik, hogy ketóznak, és leírják a módszert. A saját példánk mellett a kutatásokat is érdemes nézni. Azokból például kiderül, hogy a vegánság hosszabb távon az izmok leépülésével jár, mert ha az étkezés kiviszi a testből az antikatabolikus leucint (és kiviszi, a ketonok jelenléte megtartja), akkor azt emészti fel.

      Sajnos, a magazincikkek se nem okosak, se trendeknek és hirdetői érdekeknek van alárendelve a téma és a tartalom. Most a mentes meg vegán szektor van előretörőben, ennek ágyaznak meg. A ketogén, amit én képviselek, nem árul semmilyen terméket, a piacra küld egyszerűen, ezt is érdemes szem előtt tartani.
      Igazad van a vagy ch, vagy zsír szigorú állítással, nem megy együtt a kettő.
      De: “Különválasztva, odafigyelve ezért lehet sikeres mindkét irányzat.” Leszámítva az izomvesztést, a fogak állapotát, az ásványianyag-hiányt (a rost mindent megköt, kiviszi a testből), a rengeteg emésztési gondot, felszívódási zavart, amelyet a gabon és hüvelyesek özöne vált ki, az egyoldalú glükózos anyagcsere romboló hatását (ketóban mindkettő van!), meg hogy az átlagos lehetőségű, mégoly okos vegánnak se pénze, se gusztusa nincs a quinoára, de zöldségre sem. Tésztát esznek, kását esetleg, sok gyümölcsöt, sütiket.

      A glutén, mint azt írtam, a teljesen egészséges (nem gluténérzékeny) lakosságnak is drasztikusan javította az állapotát. Fizetős cikk (ezt se olvassák vegánék, csak hasból érvelnek, ugye ez kutatóknak elérhető, ezért sem tudunk beszélgetni érdemben, de amúgy angolul sem tudnak), de ez a címe:
      A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults
      A tej intoleranciája a mi lakosságunknak egyharmadát érinti, és az iparias tehéntejre vonatkozik, nem pl. legeltetett tehénére vagy a kecsketejre. A glutén mindenkinek pusztító, főleg özönként, amikor a gabona alaptáplálék. A hajdina kegyetlen rossz izű, a köles is. Az amaránt és a quinoa fél világon áthurcolt, emiatt nem is friss termék, ha nem érdekel a környezet, akkor az ára fog. Változatos ebéd készthető, mint ahogy színes papírból is szép dolgokat lehet kivágni – de minek? Bioboltba járni, győzködni a családot, akiknek nem volt finom a tojás és a szalonna, hogy de a köles finom? Mi a cél, mi a jobb ebben, a sima, hazai, egyszerű ketós kínálathoz képest? Én legyek megengedő?
      “kérlek legyél megengedő a nővényi étrenden élőkel szemben is, ha ugyanilyen alapon fogyasztanak pl. hüvelyeseket, rostokat” azért kénytelen ezeket fogyasztani, mert nem akar húst, tojást, tejterméket, ha ennyi fehérjét se vinne be, elég hamar belehalna. Amit az afrikai éhezőgyerek-fotókon látunk, az élettanilag (relatív) túlszénhidrát és vészes fehérjehiány.

      “Bárcsak minél több ember választaná egyik, vagy másik irányzatot.” Szerintem inkább a ketót/paleót válasszák, a másik irány nagyon szerencsétlan, amellett macerás is, sőt, szerintem nem is finom. Mi ketósok és paleósok eszünk zöldséget, sokat, talán többet is, mint ők (a nem-gabonára és nem-hüvelyesre gondolok itt), ők meg tiltakoznak a hús ellen, ezért hát nem nekem kéne megengedőnek lennem. Csak azért érvelsz így és kérlelsz engem, mert te történetesen (nem értem, miért, szerintem a divat hatására) vegán lettél. Komolyan becsüllek, hogy legalább nem ellenzed hevesen a ketót, és nem akarsz bűntudatot beszélni belém. De érvekre hallgass, ha jót akarsz és intelligens embernek tartod magad, és igen, figyeld a tested, ez helyes, de semmi esetre se egy már meghozott döntéshez keress utólag alátámasztó érveket, és ne is engem kérlelj, hogy fogadjam el azt, ami káros, maszlag, informálatlan döntésen alapul. Ezt nevezem divatnak: nem alaposak az érvek, a tudás, de nagy a hangerő, és jópofa és szexi vegánnak lenni. Ide-oda csapódnak felnőtt emberek, nem kedvelem ezt.

      “Harcosságuk kimerül ebben, és kevesebb figyelmet fordítanak a saját egészségükre.” Ez mennyire etikus, értelmes? A saját életük minősége, hossza, a gyerekeiké, az épen születő gyerek nem fontos? Komolyan nem bánják, ha betegek? De a boci a fontos, azt megóvják? Hogy van ez?

      Igazad van, te a saját de mégis benne vagy egy terjedő irányzatban, ahol ilyen sztorik bvannak, sokszor rejtetten, eltussolva. Ez az “én nem molesztáéltam senkiit” fajta pap, de ő se szólt, ő is tudja, mi ment a sekrestyékben, közösséget vállal velük…

      Kedvelés

    • “Ha néhány vegán ilyen-olyan okból kifolyólag visszatér, az még nem jelenti, hogy az egész rossz, elvetendő” Az első válaszomban a legalább tíz, pár perc alatt felsorolt, nem is teljes érvemre nem reagáltál, azok miatt szerintem az egész rossz, élettanilag; a habja-trendisége-falkaszelleme meg emberileg veszélyes és taszító.

      Kedvelés

    • “Ha olyan hiánybetegségek jelentkeznek, amikkel nem tudok megbirkózni emellett a táplálkozás mellett, akkor időszakosan vissza fogok engedni némely állati terméket, pl. tojást, vajat, tejfölt, sajtokat, azaz ingázni fogok a vegán és a vegatáriánus táplálkozás között, illetve ha kell, elengedem a glutént. De egyelőre monitorozom magam, figyelem a testem jelzéseit, és igyekszem minél jobban kitolni ennek a szükségszerűségét.” Ez nagyon jó, fontos. De a többi fényében inkább úgy tűnik, hogy kivéded az érveimet ezzel, megmagyarázod, hogy te felelős vagy ANNAK ELLENÉRE, hogy vegán lettél. Ha számolsz ilyen veszélyekkel, az azt jelzi, hogy az egész inkább nem áll össze, nem szerencsés. Minek, mivégre ennyit szívni az étkezéssel, ha az eredmény kétséges? A ketóban én az egyszerűt terjesztem, de a bonyolultabb is okés, mert nagyon komoly eredményei vannak, érdemes vállalni a macerát, terápiás a hatása. Kár, hogy nem tartottál ki, én el nem tudom képzelni, hogy ne ez legyen az irányom, és ezt öt év után mondom, úgy, hogy egészséges vagyok, igazából ehetnék vegyesen is.

      Kedvelés

  26. Köszönöm, hogy ennyi energiát fektetsz be a válaszaidba. Azt, hogy légy megengedő úgy értettem, hogy ha magaddal szemben mérlegelsz, akkor engedd, hogy én is ezt tegyem, és ugyanilyen szempontrendszer szerint vizsgáljam, hogy amit eszek, az hasznomra válik-e, vagy sem. Pont a rövidtávú tapasztalatom miatt nem tudom kijelenteni, mint te, hogy életfogytiglan biztos kitartok emellett az étrend mellett, csak a szándékomat tudom kifejteni, miszerint jelenleg ezt szeretném. De fenntartom magamnak a lehetőséget, hogy váltsak, ha kiderülne, hogy ez nem jó nekem.

    Azért nem válaszoltam minden felvetésedre, mert nem akarok mások tollával ékeskedni. Ezekre már sokszor adtak választ, én csak belinkelni tudnék olyan ellenérveket, amiket eleve lesöpörnél az asztalról, hogy számodra ezek nem elfogadhatók, így pedig nincs értelme belemennem bármilyen vitába. Talán csak annyit, hogy vitamin kiegészítést szedek, egy DM terméket, amit kifejezetten vegáknak állítottak össze, B2, B12, D vitamin mellett még vas, jód, szelén, és kálcium van benne.

    Mint korábban írtam, nekem a mediterrán étrend felel meg ízlésem szerint, tehát valami hasonlóra tudnék berendezkedni. Képes volnék újra felvenni az étrendembe szükség szerint a tojást, és bizonyos tejtermékeket, főleg a vajat, tejszínt, tejfölt és módjával a sajtokat, de jelenleg nem hiszem, hogy újra tudnék húst enni, ehhez nagy bajnak kellene bekövetkeznie.
    Az elmúlt évből viszont azt leszűrhetem, hogy majd 8 havi sima vegetáriánus étkezés után akkor indult be jobban az anyagcserém és a fogyásom, amikor 3 hónapja áttértem a tisztán növényi táplálkozásra. De hangsúlyozom, hogy jó erőnlétben vagyok, a hasamról és a combomról, derekamról ment le felesleg, és bizony jött fel izom is, köszönhetően a rendszeres mozgásnak. Legkisebb lányom (17 éves) 12 kg-ot dobott le pár hónap alatt, csak annak köszönhetően, hogy leállt a tejtermékekkel és a húsokkal, de tojást azért még fogyaszt.

    Tehát egyelőre működik a rendszer amit követek. Viszont magamat sem szeretem vegánnak nevezni, mert nem felelek meg minden ezzel szemben támasztott követelménynek, így az étkezésem is inkább nevezném teljes értékű növényi étrendnek. Azért teljes értékű, mert elhagyom a feldolgozott élelmiszereket, finomított alapanyagokat, liszteket, olajokat, cukrokat. Nem fogyasztok készételeket, mindent magam állítok össze, és főzök meg. Sok nyers zöldséget is eszem, napi szinten, változatosan. Lehetőségeimhez képest odafigyelek tehát, hogy mit egyek.
    Nem tudok azonosulni azokkal a vegánokkal, akik “szemetet” esznek. Nekem fontos a saját egészségem is, egyenlőség jelet teszek tehát az egészségi szempontok, és az etikai, öko szempontok közé.

    Azt szeretném még megkérdezni tőled, hogy ezek szerint te kizárólag a ketogén (paleo) étrendet tartod egészségesnek? Ha valaki nem szereti ezeket az ételeket, vagy nem tud megbarátkozni vele, hogy ennyire leépítse a szénhidrát fogyasztását, mert hiányoznának neki időnként a péksütemények, egyéb szénhidráttartamú köretek, mint amiket írtam, hogy hajdina, köles, bulgur, stb., a gyümölcsök, akkor az nem étkezhet egészségesen? Nekem a mediterrán értend feküdne nagyon, ahol jól megvannak a teljes kiőrlésű gabonák a sok zöldséggel, gyümölccsel, vajjal, sajtokkal, olívával, és időnként halakkal, fehér húsokkal. Tehát itt is van bőven szénhidrát, de minőségi, lassan felszívódó, de esznek mellette viszonylag sok fehérjét és jó zsírokat is. Jelenlegi étrendem nagyon hasonló, csak az állati fehérjéket a hüvelyesek pótolják.

    Amikor pozitív párhuzamot vontam a vegán, a ketós és a paleós étrend között, arra gondoltam, hogy végre van legalább három irányzat, ahol -jó esetben- odafigyelnek arra, hogy értékes tápanyagokat egyenek, de belátom, hogy a vegánságon belül elég nagy a szórás, hogy ki mit eszik és sokan nem törődnek vele, hogy mi hasznos számukra és mi nem, a lényeg, hogy ne legyen állati eredetű. Viszont van már az az irányzat is, amit én is követek, de nem akarom magam ismételni. Ellenben ígérem, hogy újra elolvasom a cikkedet. 🙂

    Kedvelés

    • “nem szereti azokat az ételeket”

      “Mi ezt, hogy mit szeretünk, a ketogénben meghaladtuk. Mindent szeretünk, és kész. Bőséges kombinálási lehetőség van, rengeteg élelmiszer közül választhatsz.”
      Részlet a könyvből. Gyerekes azon lovagolni, ki mit szeret, mert akkor kakaós csiga és vattacukor. Te szeretted a húst, csak nem tudtad kigazdálkodni, tartani a ketoszigort. Illetve azt hitted, a ketogén főleg hús, de ez nem igaz. Nem értem, mi lett ez a húsellenesség hirtelen, azért, mert “megígérted” magadnak? Szeretnél kitartani, csökönyösen mondod ezt, hangsúlyozva, hogy te nem vagy elvakult, viszont már gyanítod engem olvasva, hogy nem fogsz kitartani? Vagy mi ez, mi a motivációd? Mért engem kérdezel? Én egy észérvet nem láttam még. Három hónap alatt te a növénnyel csak kalóriát csökkentettél, persze hogy fogysz, de izmot is. Vegán (növényi) vagy, az lettél, pont. Nincs hús, nincs vaj, mert vegán vagy, mert csak – ez tautológia. Miért nincs? Miért kezdtél bele?

      “Mindkettő jó.” Azt sem mondogatjuk, hogy a sport jó, de a nemsport is jó, hát elvégre sokan nem sportolnak, velük mi lesz? Az lesz, hogy ők nem lesznek jól. Van nemsport, de az sajnálatos. Nem is tolja senki gőzerővel, hogy az a jó. Én a vegánságot látom ilyennek. Élettagadó, a teremtés rendjét tagadja.

      Negyven körül azért már kell mondani valami konkrétat, túl a “mindnekinek más való” kenegetésen. Gondolni kell és fogok is valamit, amikor keresésre ihlet, hogy látom, hogy az egyik ismerős meghal, a másik rákdiagnózist kap, a harmadik olyan testtartással jár, hogy látszik, mindene fáj.

      Ha nem méretted meg DEXA-n fél évenként a testösszetételedet, akkor nem tudhatod, mid épült és ment le. Eddig mindenki megdöbbent a DEXA-ján, láttam jó párat.

      Az fontos, hogy nem bírtad a tejet, akkor azt ki kell iktatni. Az fogyassza, aki bírja (a vajat mindenki bírja).

      “Ezekre már sokszor adtak választ, én csak belinkelni tudnék olyan ellenérveket, amiket eleve lesöpörnél az asztalról, hogy számodra ezek nem elfogadhatók, így pedig nincs értelme belemennem bármilyen vitába.” Tényleg nincs, de az se korrekt, hogy az én érveimet elintézed ennyivel. Bebújsz valahogy emögé, és ez egyszerű, nincs benne kockázat, majd azt állítod, én söpörném le. Holott te kérdeztél, érdeklődtél, kvázi kéred, hogy fogadjam el jobban a vegánságot/a te életmódodat, mert kognitív disszonanciát okoz, amit írok (és amit olvasol), és amit élsz. Ez lehet az ok.

      Ezeket az érveket soha senki nem tudta cáfolni, jöttek helyette mindig a röhejes, torzított, bad science Kína-tanulmánnyal.

      Én például az említett, részben kutatóknak elérhető anyagokból származó, évek alatt végigolvasott több száz forrásból magam fogalmaztam meg az érveimet, árnyaltam, mérlegelek, is-is, előnyök-hátrányok – és erre az intellektuális autonómiára finnyás is vagyok, nem nagyon férnek el mellette, vele szemben az idézetek. Csak gondolkodó emberekkel lehet vitázni, sorosozó agymosottakkal és vegánokkal nem. És vannak fontos, nem-tudományos érveim, például ez a mérlegelés (hogy nem hisszük, hogy az adott élelmiszer önmagában főjó, más meg ROSSZ).
      Nagyon tetszik, hogy tisztán, igazi ételeket eszel. Ritka kivétel vagy.
      Jó a kérdés: “hiányoznának neki időnként a péksütemények, egyéb szénhidráttartamú köretek” ez a hiány MAGA a probléma, mert az elromlott, glükóüzdependens anyagcsere tünete, ezt számolja föl a ketogén adaptáció, ez a cél, kijönni a cukormátrixból. Meg kell tanítani a szervezetet, a sejteket, hogy ne ezért lihegjen, ez rabság.

      Amúgy a friss, fehér kifli ujjnyi vastag vajjal (csakis) nagyon finom. Én is ebben a kultúrában nőttem fel, odavagyok a diós, almás, túrós sütikért. Etetnék magukat, de ettől még nem lesznek hasznos. Nem arról beszélek, hogy fúj, kifli, hanem hogy dömpingként ne együnk gabonát, mert abból lesz a baj. Biztosan baj lesz. Például egy tíz-tizenöt év vegánsággal, szénhidráttobzódással lassan, alattomosan összeszedett gyulladásos állapot, Alzheimer, diabétesz. És azért az nagyon más állapot, amikor az édesélmélny húsz szem meggy vagy öt szamócaszem, kéthetente, meg két kocka 90-es csoki, mint ha naponta falja a gyümölcsöt valaki.

      Dömpingként zöldséget és állati zsírt együnk, abból nincs baj. És eddzünk sokat. Nagyon sokat, bűzig, verítékig.

      A fruktóz a leggyilkosabb szénhidrát, pár tíz grammot elvisz a keringés, még párat a máj, aztán a többitől azonnal híznak, főleg, ha szétzúzzák a sejtfalait (acelluláris szénhidrát a smoothie-láz jegyében, sima cukoroldat az eredmény). Nem, aki ezt nem tartja szem előtt, és azt hiszi, “a gyümölcs” egészséges, és falja az őszibarackot, mert de finom, felnyomja vele a vércukrát az egekbe, amit ki sem edz, az nem egészséges, ez cukorfüggés. A növényi mátrixban nincsenek igazi válaszok sajnos a hosszú távú, fiatalos, egészséges életre. Ban egy csomó díszvegán, így letagadhat húsz évet úgy nem hízott el, mondogatják, én meg látom, hogy ráncos, izomtalan, megvénült. Sajnos, Karalyos Gábor is, nagyon hirtelen, együtt a vegán váltásával. Haja se maradt. Nem szép a bőrük. Hajhoz, szép bőrhöz antioxidáns, kollagén és zsír kell, ez meg inkább állat. És nem esztétika a szép bőr, hanem egészségtünet.

      Kedvelés

    • “az állati fehérjéket a hüvelyesek pótolják.” Nem pótolják, mert nem esszenciálisak, rossz arányúak, tele vannak antitápanyaggal, felfúvódást okoznak, a túl sok rost miatt a hasad nagy lesz, a beleid tágak. A lapos has titka a kis térfogatú étel (meg a zsírtalan teljes test).

      Kedvelés

  27. Még annyit, hogy gyermekkorom óta elég erős szénanáthám van, márciustól október végéig. Azt vettem észre, hogy a tejet nem bírom, nem megemészteni, hanem befulladok nagyon gyorsan, ha tejet iszom, és ugyanezt tapasztalom a túróval is. A tejtermékek teljes elhagyásával azt remélem, hogy ez le fog csökkenni, így hagyok magamnak időt ennek megtapasztalására. A szezon most kezdődik, ősz végéig meglátom mire jutok az elképzelésemmel.

    Kedvelés

    • Mondjuk ez még csak remény és fogadkozás, amit gyakran csináltok. Hogy majd így lesz,úgy lesz, ez a szándékom, a célom. Jobb lenne utólag levonni a konzekvenciát. Én, amíg nem bizonyosodott be, hogy a ketó sok hónapos távon is jó nekem, nem propagáltam, kísérletnek tekintettem, hallgattam róla, csak a zárt részben beszéltük, hogy ki hogy kezdi.

      Kedvelés

      • Én sem propagálom, vegán oldalakon is csak olvasok, és recepteket nézek. Egyedül neked írtam, mert tetszik a blogod, jók a témáid, az íráskészséged. Tetszik amit képviselsz, a sportos, egészséges életmód népszerűsítése. Nyilván nem vártam tőled megerősítést a vegán táplálkozásról, érdekes is lett volna. 🙂

        Kedvelés

      • Köszi! Fontos visszajelzés, és “kiálltad a próbát”, vagyis férfiként és ellenvéleménnyel, vitahelyzetben sem lettél minősítgető vagy agresszív. Gondolkodom még azon, amit írtál, majd beépül valahova. Tényleg nem tudok megnyugtatót írni.

        Kedvelés

    • Miért vagy biztos abban, hogy nem vagy lisztallergiás?

      “A lisztallergia sokféle tünetet okozhat, azonban leggyakrabban az asztma, az ekcéma (vagy atipikus dermatitisz), a csalánkiütés, szénanátha (allergiás rhinitis), angioödéma, hasi görcsök, hányinger, hányás utalhat rá. A búzalisztet nem ritkán a testmozgás által kiváltott anafilaxiával összefüggésben említik, ahol az allergén és a fizikai aktivitás együttesen idéznek elő anafilaxiás sokkot.

      A cöliákiát a búza, az árpa, a rozs és a zab gliadin nevű anyaga váltja ki, és életre szóló elváltozást jelent. A lisztallergia ugyanúgy, mint a tej-, tojás-, szójaallergia, az IgE-termeléssel járó tápallergiák csoportjába tartozik, és kivizsgálására, kezelésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi táplálékallergiára vonatkozóan. Cöliákiában más ellenanyagokat (antiendozimum és szöveti tarnszglutamináz antitesteket) lehet kimutatni, és a bélből szövettani vizsgálatot is végeznek a diagnózis igazolására.”

      https://www.gellertlabor.hu/allergia-etelintolerancia/liszt-gluten#hdr-3

      https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/leguti_allergia/cikkek/dietaval_a_szenanatha_ellen/20050810115002

      Nem jellemző a tej–pollen kapcsolat, de ettől még a tejjel lehet más gond is.

      Kedvelés

  28. Elolvastam. 🙂
    Sok dologban egyetértek a cikkel. Én sem tartom üdvözítőnek ezt a fajta vegán nyomulást, mások kárhoztatását. Nem nevezek senkit sem dögevőnek, nem nézek ilyen állatos vágóhidat képeket, videókat, nem látogatok ilyen oldalakat. Recepteket cserélek, ezek érdekelnek, illetve mások tapasztalatai, legyenek azok vegák, ketósok, paleósok. vagy időszakos böjtölők. Ezeket átfuttatom magamon, a saját tapasztalataimon, és ami jó, ezt beépítem.
    Nem értek egyet a kirekesztéssel, nem ilyen közegben keresem a társaságom. Itt a családom, sportolok, van más érdeklődési köröm is.
    Almási Petrának is ahogy értelmezem inkább a közösséggel volt baja, mintsem a növényi étrenddel. Én sem mondok mást, mint, hogy lehet valaki egészségtelenül is vegán, de lehet ezt jól is csinálni. De te is azt írod, hogy már az is üdvözítő, ha valaki elhagyja a feldolgozott, finomított élelmiszereket és sok zöldséget fogyaszt. Én nem tapasztaltam soha, hogy a gluténnel problémám volna, ha az lenne, elhagynám, ahogy a tejet, túrót is.
    Szeretek enni, nem csak üzemanyagként gondolok az evésre. Ezért is tudom nehezen elképzelni, hogy újra ketogén módon étkezzem, mert az kizár sok olyan ételt, amit nagyon szeretek. Százszor inkább valami arányos vegyes étrend, mint egy szénhidráttól megfosztott.
    De nem fogd ezt fel úgy, mint egy szénhidrátfüggő vallomást, mert nem vagyok habos süti, kifli, fehér kenyér, pogi, vagy kakaós csiga fogyasztó, de szeretem a házi rozskenyeret, durumbúzás tésztát, házi pizzát teljes kiőrlésű lisztből sütve, ezekről nem tudnék lemondani. De mértékkel eszem, napjában kétszer, és nincsenek falási rohamaim.
    Ha ketóznék lehet laktatna a sokkal több zsír, de nem érezném jól magam ezek nélkül. ránéztem, hogy miben menyi szénhidrát van, és szinte semmi sem maradna abból amit szeretek. Ezért írtam, hogy mindenki más, lehet neked ez beválik, nekem nem passzolna, hiába szerettem annak idején a húsféléket, és a sajtokat, stb. Ki így működik, ki úgy, ebben legyen megengedő az ember, különben könnyen rásüthetik, hogy ugyanolyan szektás, mint akiket kritizál…
    Ha beteg lennék, természetesen mindent elkövetnék az egészségem érdekében, de ameddig jól érzem magam a jelenleg választott étkezés mellett, addig maradok így.
    Viszont igazán nem akarok veled vitázni, véletlenül sem szeretnélek felzaklatni, így részemről megköszönöm, hogy válaszoltál nekem, és ígérem, hogy ha az idő az én esetemben is téged fog igazolni, nem hallgatom el. 😉

    Kedvelik 1 személy

    • “Ezért írtam, hogy mindenki más, lehet neked ez beválik, nekem nem passzolna” Én ezt értem, de mégis idejöttél, tőlem kérdeztél, kérleltél, hogy fogadjam el (nem tudom elfogadni, nem tudklak megynugtatni), és nekem erős érveim vannak, és működő gyakorlatom. Nem tudom komoly érvnek érteni, hogy “én ezt szeretem”, feltűnő ez a ragszkodás a lisztes ételekhez, ez a “mert csak”. Pedig azt írtad, hogy inkább zöldséget eszel. A sok gabona magas gyulladásszinttel jár, és ha nem edzel őrülten, akkor hízással is.

      Kedvelés

    • “Ki így működik, ki úgy, ebben legyen megengedő az ember, különben könnyen rásüthetik, hogy ugyanolyan szektás, mint akiket kritizál…” Ez nem szép tőled. ne süsd rám, és akkor nem lesz rám sütve. Jó?

      Nem lehetek megengedő, mert akkor nem állítanék az írásaimmal (ami a munkám) semmi megfoghatót. Pont tőled, aki nem vagy határozott vegánként se, nem szép a szaktás vád, mert a megánok viszont, bárhogy érvelnek épp, szektások. Bűnnek gondolják a húsevést. én a teremtés rendjének gondolom. Te nem kéred a vegán szektásságot, kimazsolázod belőle a durumtésztát, és kicsit elismered a ketót, így szimpaztikus és kedves maradsz. De ez langyos. Ady Endre, Jónás próféta, Jézusm, általában a tehetséges emberek, akiknek mondnadójuk volt, nem voltak langyosak, viszont igazat mondtak.

      Szerintem a nagy gabonaszereteted vércukor alapú és hormonális függősség, nem tetszik, nincs rendben. az olasz férfiak kopaszok és pocakosak. A skandinávok nem esznek búzát, nem picakosak.

      Nem szeretem a kenegetést. Ha tudom, milyen káros, hogy mennyire önátverés a teljes kiőrlésű biznisz, és látom, hogy mennyire alapdolgokat nem tudnak diplomás emberek sem, pedig ugyanaz az internetünk van, az cselekvésre buzdít, nem fogom elhallgatni, amit tudok. Így lett mozgalom, így lettek cikkeim, könnyvem. Nem tudok arról írni száz oldalt, hogy “jó a ketó, de a vegánság is jó”, te csak meg akarsz menekülni a fejedben élő csakazolvassa tekintélyszemélytől, akinek önként alárendelted magad, de én nem vagyok tekintélyszemély, csak erősek az érveim, és sokat keresek, gondolkodom. Viszont saját a véleményem, nem bújok be senki mögé, és nagyon sokat dolgoztam, míg kialakult a lényeg.

      Kedvelés

  29. Nem okoz a véleményed kognitív disszonanciát, viszont elgondolkodtat, hogy ha hosszabb tapasztalatok alapján mégse volna fenntartható a vegán étrend, akkor legyek nyitott másra is. Nem azért írtam tehát, mert bizonytalan vagyok. Inkább kíváncsi arra, mások hogyan és miért csinálják, ez pedig nyitottságot jelent, nem elzárkózást. Én is csak ezt kértem, hogy fogadd el, mások lehet, hogy máshogy gondolják mi a számukra megfelelő, nem a vegánságom engedélyezését.

    Amiket negatívumként leírsz, az mégannyira igaz a vegyes táplálkozásúak nagy tömegére is, akik tizedére sem figyelnek oda, hogy egészségesen, választékosan étkezzenek.

    És igen, szerettem a húst, a vajat, stb., ha most kellene ennem biztos jól esne az íze. De mivel etikai okból vetettem el a húsevést, az újbóli fogyasztását már problémaként élném meg. Jelenleg nem tartom képesnek magam arra, hogy ketósként étkezzek, de ha a vegán életmód hátránnyá válik, akkor visszatérek egy vegyes, mediterrán értendre. Aktivista meg sosem leszek. 🙂

    Kedvelés

    • “Amiket negatívumként leírsz, az mégannyira igaz a vegyes táplálkozásúak nagy tömegére is, akik tizedére sem figyelnek oda, hogy egészségesen, választékosan étkezzenek.” Hát persze, hogy nem, mi a tudatos emberekről beszéltünk csak. Ez azért nem akkora diadal. Aki nem figyel oda, csak eszi, ami van, amit elé raknak, az úgy él, úgy is néz ki, fáj is mindene.

      A ketósokról, akik értik, élik, messziről látszik. Kiszúrják őket, látványos.

      Elfogadtam. Sose gondoltam, hogy nekik számít, én mit gondolok. Nyitottnak sem mindenre érdemes lenni…

      Értem, akkor etikai okok. És előtte sok évig nem zavart? Most miért?

      Kedvelés

  30. +1
    A teljes kiőrlésű humbug is megér pár szót.
    Nektek sose volt gyanús, hogy van egy tápláló, nettó étel (liszt, de akkor is), és belekevernek emésztehetetlen pelyvát, darabkákat, fog közé akadó szemetet, meg sokszor színezéket, plusz lyukacsossá tevő anyagot az elnehezülés ellen, és eladják drágábban? Ugyanis nem teljes kiőrlés történik itt, hanem korpával való dúsítás. (Mert miért is? Mert akkor “nem hizlal”, “lassabban szívódik fel”, “nem emeli meg a vércukrot”, lesz tőle kaki? Érthetetlen: miért nem jó kevesebbet enni sűrűbb ételből? Miért vesznek szemetet? Vagy cipekedni akarnak többet?) Egyszer megkérdezte itt (itt!) valaki, hogy nem jobb a 60-as, háromnegyedzsíros vaj, mint a 80-as? Ha vizet akarsz venni, akkor jobb.
    Én ennyit tudtam róla korábban, a tk-ról mármint. Mindig is zavart. És inkább elmentem a Brótba, és kéthetente vettem egy 450 grammos fehér Ardennert négyünknek, és azt ettük. Nem olcsó, de jó minőségű, 24 óráig kelesztett, nem iparias gabonából való, ízletes termék.
    Azóta tudom, hogy a rostteóriának (az emészhetetlen rostnak, a cellulóznak) nincs alapja, és az antitápanyagokról is tudok, amelyek a gabona külsőbb részeiben vannak. Sötét egy üzem. De nagy trend!

    Rostokról (sok helyen nem pontos, volna vitám, de mutatja, hogy a túl sok rost káros):

    https://gymbeam.hu/blog/rost-elelmiszer-elonyok/

    Kedvelés

  31. +1
    Sokan hiszik, hogy én négy éve eszem a lazacot vajjal és zellerszárral.
    De nem. És nem azért, mert hiányzik a szénhidrát. Hanem mert van olyan hét, napszak, hogy nincs már lazac, vagy nem volt friss, vagy megette a fiam, vagy elfogyott a készpénz, és azt ettem, ami itthon van, mi nem autózunk, és messze is van, és csak közepes bevásárlás van, nem halmozok fel. Ami van: olajos halat meg rizst. Pedig nekem amúgy egyáltalán nem okoz gondot, hogy mást egyek, mint a gyerekek, nem is mindig együtt eszünk, ők legalább négyszer, én 1-2-szer. És pont amit látsz a képeken, a vastagodás, az ez. A több ch. Ugyanannyi, sőt több edzés mellett. A többlet főleg rizs, szénhidrátosabb zöldségek, a gyümölcs meg nem olyan szigorúan kevés, volt egy-egy edzős banán, de amúgy bogyósok és alma, csak több. Egy-egy melegszendvics. Heti rendszerességgel szálltam így ki, mert ez csak kaja meg satöbbi, nem fogom magam idegesíteni ezzel. Néha még hagyományos desszert is, akár nyilvános helyen, nem szégyelltem. Nem nagyon írok róla, mert rontja a hitelemet, pedig paradox módon ez mutatja: a ketó a jó. Mert kajakóma, elkenődöttség, hízás, még ennék-érzet. Sürgős visszatérés a ketóhoz – és lassú visszafogyás. Mindig, amikor visszaállok, bindul szépen, jobban vagyok, jobban alszom, energikusabb vagyok. Jobban futok szénhidráttal, ez is igaz. De innen tudom: én ketón vagyok jól. És mivel ennyivel jobb, a nehézségeket megoldom, nem érzem nehéznek.

    Kedvelés

  32. Köszönöm, hogy leírtad, utána fogok én is nézni, és hajlandó vagyok lemondani ezekről. Nem csak teljeskiőrlésű búzaliszt van, hanem durumliszt, tönkölybúza liszt, grahamliszt, zabliszt, rozsliszt, ezek is mind jobbak, mint a sima fehér liszt. De ha a glutént ki akarjuk zárni teljesen, akkor is van még bőven más szénhidrát forrás is.
    A zöldségekben amiket te fogyasztasz, azokban is van rost bőven, nem?
    Nekem továbbra is nagyon szegényesnek tűnik a ketós trend, hogy zsírok, és zöldségek. Macerásnak tartanám, hogy állandóan a szénhidrátot számolgassam, hogy ne essek ki a ketózisból. Még annyira sem tudnék sehol étkezni, mint így, ha elmegyek valahová. Ezért sem érzem ezt a saját utamnak, ezért vagyunk mindannyian mások, kinek mi válik be.
    Tényleg max. azt tudom elképzelni, hogy ha hiánytüneteim volnának, vagy valami allergiás, gyulladásos tüneteket váltana ki, akkor azokat kiváltanám mással. Beilleszteném újra a mediterrán étrend alapjaiból a vajat, tojást, sajtokat, stb., és újra felülvizsgálnám, hogy hosszabb távon jó-e ez nekem. Most vizsgálom a hüvelyeseket, hogy elmúlik-e majd az időszakos felfújódás, mert ha nem, akkor ezt ki kell zárnom. Kenyeret alig eszek, hetente talán egy-két alkalommal, vacsorára valamihez pl. humuszhoz, mogyoró vajhoz. tésztát csak durumbúzásat, ezt is 1-2 alkalommal hetente, 10 naponta. Közben köretként rizs, quinoa, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz, gersli felváltva, krumpli szinte sosem. Feltétnek mindig valami párolt zöldség, vagy valami hüvelyes.
    Csicseriborsót, lencsét babot nagyon szeretem, de időnként tud problémát okozni, ezt elismerem.

    A felfúvódást azzal magyarázzák, hogy a bélben hiányoznak azok a baktériumok, amik ezeknek a megemésztéséhez szükségesek, ezért ha rendszeresen eszünk hüvelyeseket, akkor kialakul, hozzászokik a szervezet, több baktériumot termel. Ebben segítenek a rostok is, mert ezekből táplálkoznak ezek a baktériumok.

    Tudsz valami linket küldeni, hogy te miket eszel általában?

    Kedvelés

    • Nem számolgatok, és – egy kis szemre becslős próba után – a könyvemben kezdőknek sem ajánlom a számolást. Tudjuk az elveket, a harmincféle, tipikus ketós fehérjeforrást, és azokat kombináljuk, tesszük hozzá a 2-8 g ch tartalmú zöldeket, amúgy csak az éhséget követjük, a kívánósságot, így tudjuk, mikor kell só, zöldség, meleg ital, víz. Akinek nem elég ennyi féle étel, aki ezt unja, mást kíván, az egyszerűen nem éhes. Az túlevésben van. A komplettálás jóval macerásabb, ráadásul mindenféle import termények kellenek hozzá.

      Utólag gyártasz érveket, hogy a ketó miért nem volt jó. Semmit nem kell csinálni, csak kiizárni az ipari dolgokat és a gabonát, elengedni a zsírparát, és enni a természet legjavát (a gabona nem a természeté, az az emberé). Én a gabonától éhes leszek. Te gyakotlatilag gabonán élsz, részben gluténoson, ami durvén gyulladáskeltő, főleg a hamvas fiatalság után. A zöldség csak feltét. És hogy IF-ezel gabonával?

      Nekem a ketó akkora egészségboom, hogy ezért vállalom azt a macerát, amivel jár. Ha nem kell sehova mennem enni, nincs meghívás, viszont eljutok vásárolni, és ez a napjaim többségében így van, akkor semmi nehézségem a ketóval.

      A durumbúzának magasabb a fehérjetartalma, és… mi az a fehérje? Az a glutén, ismét.

      https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_glutenerzekenysegen_tul_sok_mast_is_okoz_a_gabona.htm

      Csak az oldható rostokat tudja megenni a bélflóra, a gabona meg a hüvelyes hatalmas özön nem oldható rostot jelent.

      Kedvelés

    • “Most vizsgálom a hüvelyeseket, hogy elmúlik-e majd az időszakos felfújódás, mert ha nem, akkor ezt ki kell zárnom.” De akkor honnan lesz fehérje? Ez durva.

      Igen, olvastam én is ezt, hogy majd kialakul a baktérium (habár az enzimek emésztenek, nem a baktérium, a bélflóra mást csinál, de mindegy), de olyan ember nincs, hogy egyszerűsítsek, aki a babtól, lencsétől ne fingana. A lencse, alaposan áztatva, a legártalmatlanabb hüvelyes.

      Biztos, hogy hallgatsz te a testedre? Tiltakozik. Ha meg kiiktatod a hüvelyest, nincsen fehérjéd.

      https://www.tenyek-tevhitek.hu/lektinek-es-betegseg.htm

      Kedvelés

    • Én egyáltalán nem olvasok, keresek, beszélgetek ennyit az ételekről, ez fura is (életpótlék? középkori válság?), mert az evés egyszerű és személyes ügyem, nem akarom bonyolítani, nem is maradna időm a heti 2-4 színházra, a gyerekekre, ha ekkora téma lenne. Szakirodalmat se a saját ételeim, hanem a cikkeim kapcsán olvasok. Az étkezés mindig magas zsírtartalmú fehérje és zöldség, reggel vajas vagy csepp tejszínes kávé, néha olajos mag és pár szem bogyós, és ennyi.
      Lazac vajon hirtelen sütve, rukkola, még vaj.
      Szalonnakockák, savanyú káposzta.
      Sajtkockák, kolbász, kígyóuborka.
      Rakott brokkoli, sok tojással, füstölt sonka kockái, tejszín, tejföl, sajt rásütve.
      Pirított baconszeletek, zöldbab.
      Hatalmas fazék leves, lábszárból, belsőségekkel.
      Pörkölt, párolt karfiol.
      Csülök egyben sütve, piaci csalamádé.
      Olívaolajos szardínia, zellerszár, salátakeverék.
      Kacsamell, lilakáposzta.
      Tormás-borsos sárgájával töltött tojás, majonéz.
      Omlettek, gomba, hagyma, kolbász.
      Marhasteak, édesburgonya-kockák.
      Darált marhából húsgolyók, pirított hagyma.
      Most ha lenne még két percem, írnék újabb tízet. Nem kell se recept, se más emberek, ez helyi, kapható, a szardínia, kávé, csoki, olíva, lazac kivételével. Egyik se helyettesítés, hanem önmaga.
      Néha mascarpone málnával, vaníliával.
      85+-os étcsoki, két kocka az adagja.

      Kedvelés

      • Köszi.
        Azért foglalkoztat, mert én vásárolok, én állítom össze a menüt, de olyan jó, hogy megint kategorizálsz. Rajtad kívül pl. nem beszélgetek senkivel erről, és könyvet ill. blogot sem írtam a témában. Ezt a beszélgetést is hamarosan befejezem. Hálás vagyok érte, adtál jó tanácsokat, felülvizsgálok pár dolgot, és ha kell változtatok.

        Kedvelik 1 személy

  33. Egyszerre annyi helyen kaptam választ, hogy csak győzzem megválaszolni. 🙂
    Nem akarok megszabadulni egy vélt tekintélyszemély gondolataitól, inkább szeretném megismerni a másik oldal véleményét, érveit is. Miért gond, ha az ember szeretne tájékozottabb lenni? Nem egy irányból? Ha önigazolást keresnék, akkor nem neked írtam volna, hanem csak olyan oldalakat látogatnék, ahol megerősítést találok. Nem hagynám el a hazai pályát. Ugyanakkor azzal sem gondolom, hogy alárendelném magam bárkinek is ha meghallgatok más véleményt is, és ha hasznosnak találom, akkor beépítem a mindennapjaimba, de legalábbis elraktározom az infókat, hogy ha szükséges lesz egyszer, meglegyen az irány.
    Mindenki langyos, aki nem sarkos? Egyszer ez a gond, másszor meg ha van határozott vélemény, akkor az szektásság. Erre mondtam, hogy könnyen rá lehet sütni a bélyeget az emberre. Aki címkéz, magát is besorolja. De nincs ezzel gond, nem bántásból írtam, félre ne értsd, csak azért, hogy ha van egyik oldal, akkor lennie kell másik oldalnak is. Erről ennyit, igazán nem ez számít.

    A teljes kiőrlésű gabona dolgot még egyszer köszönöm, megfogadom, elhagyom, kiváltom. Ha nem kezdünk el beszélgetni sosem teszem le. Gluténnek is utána nézek, hogy pontosan miben van az általam fogyasztott szénhidrátok közül, és kipróbálom milyen változásokat hoz az életembe, ha ezeket elhagyom. Megnézem, hogy milyen szénhidrát források maradnak amiket ezek után még ehetek a magam által felállított étrend szerint. Lehet, hogy gabona függőség, de így elég sok ételről le kell mondanom amit szeretek. Mákot pl. imádom, majd ki kell találnom mihez tudok enni, talán valami zabos süti, persze nem rendszeresen, mielőtt gond volna, hogy írom. 🙂 Megnézem tehát mik maradna, ha nincs gluténtartalmú gabona. Következő lépésként lecsökkentem a hüvelyeseket, megnövelem a zöldségeket. Lépésről-lépésre megvizsgálom, hogy egy-egy változtatás milyen hatással jár. Nem egyszerre, mert akkor nem fogom tudni, hogy mi mit okozott. Nem egy-két hetes folyamat lesz, de ha előnyére változnak a dolgok, akkor megtartom ezeket. Fehérje viszont így biztos kevesebb lesz, ehhez vissza kellene hozni a hüvelyesek lecsökkentése mellett a tojást, ha még több kell, a vajat, tejszínt, tejfölt, sajtot. Viszont ha ezek visszajönnek, akkor megnő a zsír fogyasztás is, ehhez meg lejjebb kell vinni a szénhidrátot, és máris ott tartok, hogy majdnem ketózom. 🙂

    IF-et úgy csinálom, hogy reggel nem eszem semmit, 09.30-ra megyek edzésre, utána 11.00 órakor egy db banánt vízben leturmixolok, majd hozzákeverek egy adag (20-25 gr) rizsfehérjét. Délben pedig megebédelek. utána vacsorára vagy eszem az ebédből még egy adagot ha marad, vagy valami saját magam által készített krémet eszek valami gabonakörettel, esetleg kenyérrel. néha általam kevert müzlit is eszem vacsira növényi tejjel. Mindegyik étkezéshez eszem 100-150 gramm nyers, válogatott leveles zöldséget, salátát. (kivéve ha alapból párolt zöldség az étel). A vacsora általában 18.00-19.00 óra körül van. Közben, és utána nem eszem, legfeljebb 1 db almát.

    Reggel egy gabonakávé, rendes kávét egyszer, max. kétszer ebéd után, és/vagy délután. Emellett csak vizet iszom. kávéhoz nem teszek cukrot, csak fél deci zabtejet.

    Most így leírva, valóban kevés zöldséget eszek, és főleg gabonát, ill. hüvelyest. Eleve úgy terveztem, hogy ez a téli menüm, tavasztól őszig meg idény jellegű zöldségeket és gyümölcsöket ettem volna zömmel.

    Az olaszokra írtad, hogy kopaszok és pocakosak. 🙂 Ezen még nem gondolkodtam, de a római légiósok is gabona és hüvelyes étrenden voltak, szinte csak napi egyszer étkeztek, és elég jó fizikai állapotban voltak. Crosfitthez nem tudom mi a jó, én éhgyomorra soktam edzeni, mivel reggel van az edzésem, és bírom is. Napközben nem vagyok éhes, nincsenek falási rohamaim, simán kibírom a két étkezéssel, edzés mellett is.

    Kedvelés

    • Pont ráértem, leadtam cikkeket, de most van vége a nyugalomnak.

      “Ha önigazolást keresnék, akkor nem neked írtam volna, hanem csak olyan oldalakat látogatnék, ahol megerősítést találok.” Igényes ember tudja, hogy megerősítést nem a hasonszőrűek közössége, hanem a másik oldallal való vita és az abban termelt érvkészlet ad. Akkor fogalmazod meg a saját, atombiztos érveidet, a vegánok között nincs rá szükség. A kardot is vízben edzik, nem tűzben (vagy hogy van).

      Azért gondolom, hogy visszafele érvelsz, mert úgy tűnt, előbb eldöntötted a növényi utat (ezt használom akkor), és aztán olvastál sokat, hogy ez miért is jó, és most mindent annak rendelsz alá, gyűjtöd az érveket hozzá. És nem akarsz hirtelen visszaváltani, azt cikinek éreznéd, ha mégis, akkor később és tojás stb. csak.

      Szerintem a légionáriusok húst ettek főleg, honnan veszed? De ha mégis gabona, biztos hogy nem ez a nemesített fajta volt, és nem pizza és üldögélés…

      http://www.romaikor.hu/legiok_es_legiosok/a_romai_katonak_elete/katonak_ellatasa_es_elelmezese/cikk/etrend_es_fejadag

      Kedvelés

    • “Mindenki langyos, aki nem sarkos?”
      Igen. Negyven fölött valamiben hinni kell már, tudni, pontosabban. A saját utat.
      De inkább az “ez is jó, de az is” a langyosság. Elfogadás címén nem merni kimondani, amit Marcus Aurelius:

      Nem kancsal apostol,
      nem zagyva keletnek elmebetegje,
      fönséges irótárs,
      együtt a sziv és fő,
      fájdalom és bölcs messzetekintés,
      elhagyatott e sanyaru földön,
      az, aki él és az, aki fél és
      látja a törvényt reszketve, de higgadt
      lépttel megy a sirhoz, az értelem égő
      lámpája kezében,
      megvetve a barbárt,
      mindazt, mi hazugság.

      Semmi, ami barbár
      nem kell soha nékem, semmi, ami bárgyu.
      Nem kellenek ők se, kik titkon az éggel
      rádión beszélnek, a jósok, a boncok,
      a ferde vajákos, ki cifra regéknek
      gőzébe botorkál, csürhe-silányok,
      kik csalva-csalatva egy jelre lehullnak
      s ugy fintorog arcuk,
      mint a bolondé.

      Csak a bátor, a büszke az kell nekem, ő kell,
      őt szeretem, ki érzi a földet,
      tapintja merészen a görcsös, a szörnyü
      Medusa-valóság kő-iszonyatját
      s szól: «ez van», «ez nincsen»,
      «ez itt az igazság», «ez itt a hamisság»,
      s végül odadobja férgeknek a testét.
      Hős kell nekem, ő, ki
      déli verőben nézi a rémet,
      hull könnye a fényben
      és koszorúja
      izzó szomoruság.

      KD

      “Egyszer ez a gond, másszor meg ha van határozott vélemény, akkor az szektásság.”
      Ó! Nem a határozott vélemény a szektásság, hanem az a vélemény, ami nem az, ami. Nincs megalapozva és fedőtevékenység. A vélemény nem invazív.
      A vegánság valláspótlék hitehagyott embereknek, és nagyon invazív.
      A kultikus jógázás is.
      Ha a futás menekülés és nem sport, az se jó, az is fedőtevékenység.
      És a középkorú borászkodni kezdés, a vitorlázás, rallye, El Camino a maga rituáléival is többbnyire válásközeli helyzetben van.

      Kedvelés

    • Nem bánt, én bírom.

      Két (vagy több) oldal van, de ettől ezek nem lesznek csereszabatos megoldások, egyformán értékesek, használhatók, alátámaszthatók.
      Mondom én. A hülyeséget, nem pontos érvelést úgy általában rossz látni, én a saját utamat járom, de amúgy felőlem mindenki azt csinál, amit akar.

      Kedvelés

    • Nagyon kedves ez a középső öszegzésed, komolyan. Kellett neked kommentelni… 🙂 Van egy csomó érv, alapos szakirodalom, olvass sokat, nem vegánokat is. Az ember megtanul ezek során gondolkodni, és akkor más helyzetekben is előkapja a készségét!

      Nem gond a zabos sütid, meg a mák se. Értem, hogy növényi dolgokat eszel. Nekem az én zabos sütim volna gond.

      Kedvelés

    • Picit az ijesztő (és ez tényleg az utolsó már), hogy írtad, hogy figyelsz a testedre, monitorozol, keresel, és eközben a tested tiltakozik (három hónap után is) a lektines hüvelyesek ellen és szénanáthás is vagy, és mégse lett magadtól gyanús, meg a glutén se. Tényleg csak most kerestem ki a linkeket. Járj utána!

      Kedvelés

      • Igen, mindjárt elovasom a Szendi féle cikket a hüvelyesekről, meg a gluténról is. Allergiát nem kötöttem még össze a hüvelyesekkel, csak a tejjel, a gluténnel meg sose volt gondom, legalábbis ha volt is, nem tudom, hogy attól-e, de majd most kiderül.
        A hüvelyesek mindenkit felfújnak, erre megvannak a praktikák, (áztatás, szódabikarbóna, stb). Mivel ritkán ettem, vártam, hogy most, hogy szinte napi menüvé vált mikor szokja meg a szervezetem, de a végtelenségig ezzel sem vártam volna.

        Valahogy le kell zárni, mert egyikünk se szabadul, és gondolom neked is van jobb dolgod ennél, tehát még egyszer köszönöm a gondolatébresztő soraid.

        Kedvelés

  34. Én 24/72-es munkarendben dolgozom. Amikor ügyeletben vagyok, egész nap a számítógép előtt ülök, és ha nincs ügyfelem olvasgatok a neten. Nagyon hosszú ám 24 óra. Ilyenkor nézegetek, olvasgatok ilyen témákban. Otthon a 72 órában alig kapcsolom be a gépet, délelőtt edzés, vásárlás, főzés, délután olvasok, néha Tv-t is nézek és rengeteg zenét hallgatok. (ma jöttem pl. haza, most is csak emiatt a beszélgetés miatt vagyok a gép előtt.)

    A másik dolgot jól látod, valóban visszafelé érvelek. Előbb jött a döntés a hús elhagyásáról etikai alapon, és aztán kezdtem el a témának utána olvasni. Több jó, megerősítő írást olvastam, mint elítélőt, de az ember lassan nem ismeri ki magát, hogy kinek higgyen. Szendi Gábornak, vagy dr. Tamasi Józsefnek. Ezért is írtam, hogy meghallgatom mások véleményét is -konkrétan téged-, és megvizsgálom folyamatában, hogy nekem mi egészséges, és mi nem. Ha valami számomra nem egészséges, akkor nem lesz ciki egy előző állapotra visszalépni, ugyanis szűkeb környezetemen kívül senki nem tudja, hogy így étkezem, mert nem vagyok semmilyen társaságnak, klubnak tagja, nem is szándékozom, nincs igényem rá. Hiszen először eleve vega voltam, és csak három hónapja vegán, hogy megtudjam, jó-e nekem a szénanáthám miatt ez a lépés. Ennek még idő kell, hogy kiderüljön, de ha semmi pozitív változás, ugyanakkor kiderül, hogy a hüvelyeseket nem tudom megemészteni, akkor simán visszalépek vegánból vegává. Nekem a saját egészségem a legfontosabb, a többi szempont csak ezután következik. Ezért most első körben igyekszem elhagyni a glutént, és meglátom jobb lesz-e, vagy semmi változás nem lesz. Utána jöhet a többi, de idő kell mindenhez, nem akarok semmit sem elkapkodni.

    Életközepi válság, válásközeli állapot, hitehagyott emberek, biztos van ilyen. Nekem is csak addig téma ez, ameddig megtalálom a saját utam, hogy mi jó a szervezetemnek, rutint szerzek a lehetséges ételek elkészítésében, és utána elengedem a témát. Ha Tv-t, vagy mosógépet veszek akkor is alaposan körbejárom mit érdemes, de utána megint nem foglalkoztat a téma.

    Kedvelés

    • Én is sokat, nagyon sokat kerestem, olvastam négy éve a ketóról, előtte csak halvány gyanúm volt, azt bontottam tudássá, meg itt beszélgettünk sokakkal erről, fórumszerűen, vegyes társaságban, de aztán a főzéssel, receptekkel már nem bíbelődtem és ma már az egyszerűségre esküszöm. Lehet ketosütit sütni, meg ezerféle ételt, de minek? Mondjuk bennem van aszketikus hajlam.
      Nem túl alaposak a linkjeim, sajnos, csak a lektin az eléggé slágertéma, meg a fitátok, fitinsavak.
      Szendi írja: A te bajod, ha nem tudod eldönteni, kinek higgy!
      Mert ez is a felnőttség része, a döntés.
      Én mindig nézem, van-e érdek, termék. Mert ha azt írja valaki, menj a piacra, vagy erjessz otthon káposztát, afelől nyugodt lehetsz. Ha még értelmes is, akkor biztosan oda lehet rá figyelni.
      A vegánoké propaganda, és mióta Szendinek üzleti érdeke van maglisztekkel meg paleopékséggel, azóta az övé is, de ő elvi ember, gerinces alapvetően. A könyvben van egy Mi a baj a paleóval? fejezet is.
      Értem, miért írtál ennyit, és nem gond, én nem csatázni akarok, vagy megvédeni magam vagy támadni téged, csak mindig eszembe jut még valami.
      Amúgy nagyon ritka, aki ilyen kultúrával beszélget, mint te, és ennyire bírja, és ontopik marad. Én borzasztó gyorsan írok, ezért vagyok éles, gyorsabban írok, mint gondolkodom, de komolyan. Bocs, ha beszóltam, nem tudok rólad annyit, nem volt ez a cél. Csak leírtam, miféle szektásságokat látok, mit értek ezen, egyik sem veled kapcsolatos.

      Kedvelés

      • Nekem is nagyon tetszett, hogy valódi párbeszéd jött létre, és ez sok fontos dologra rávilágított. A lektinekről nem sokat hallottam, meg arról se, hogy mi a gond a teljes kiőrlésű kenyérrel (azon túl, hogy ugyanúgy glutént és a tápértékéhez képest túl sok szénhidrátot tartalmaz). Ezt a cikket most olvastam, arról szól, hogy mennyi táplálékkiegészítő kell ahhoz, hogy csecsemők és gyerekek egyáltalán élni és növekedni tudjanak tisztán növényi étrenden (az is B-vitaminhiányhoz vezethet, ha csak anyatejet eszik a baba, de az anya vegán) és itt nem aggregált statisztikákról van szó meg nem egyértelmű ok-oksági viszonyokból számolt kockázatokról, hanem nagyon konkrét, tragikus esetekről.http://www.zoeharcombe.com/2019/02/is-a-vegan-diet-safe-for-infants-and-children/ A fő gond a vegánizmussal az, hogy a négy láb jó-két láb rossz szintjén gondolkodik a táplálkozásról – a “plant-based” önmagában főjó és erény, és az állati meg mindenképp agresszió, kizsákmányolás és undorító “dögevés” (mintha a dögevés nem lenne a természet egyensúlyának szerves része). De még a legvegánabb vegán tápszer birkagyapjúból származó D3 vitamint tartalmaz….”For infants less than six months old, breastfeeding is rightly advised as the best option. “If breastfeeding is not an option, infant formula is recommended.” The advice notes that soy-based infant formula can be fed to vegan infants, but the advice cautions that such formula contains vitamin D3 from sheep’s wool. ‘The definition of veganism recognises that it is not always possible or practicable to avoid the use of animals’””http://www.zoeharcombe.com/2019/02/is-a-vegan-diet-safe-for-infants-and-children/

        Kedvelés

    • Átírta a posztot: nőiesebb alkatú a petefészektípus helyett. Ez jó hír, elismerte, hogy tévedett, de csak így sunyin.
      Ő maga sem fut.
      Tilt mindenkit, aki rávilágít arra, hogy nem jó a futás ellen hergelni, illetve a csípői zsírnak semmi köze a Q szöghöz, valamint hogy a futás a legjobb zsírégető.

      Kedvelés

    • Letiltott, de itt összefoglaltam:

      Megmondom őszintén, nem tudom, van-e megalapozottsága. Mindenestere nagy üzlet. Ennyiféle típus, ez gyanús, mindenkinek el lehet adni külön “személyre szabott” étrendet, minden agyonbonyolítva, és akkor el tud veszni a felelősség is, mert sok a faktor sajnos és a kedves étkező nem vette figyelembe, hogy ő mellékvesével árnyalt agyalapi típus, ami teljesen más, mint az agyalappal kevert mellékvese pajzsmirigy beütéssel…
      Bartha Ákosék ösztorgéndominanciáról beszélnek, ez tisztább.
      Tény, hogy a csípőn a plusz zsír nem szabja meg a csont, az erőkar irányát, ez nagyon kínos érv volt, észre is vette, eltakarította. Elvégre dübörögnie kell az üzletnek!
      És itt írom le, hogy nem tudni futni, jól futni baromi veszélyes is.

      Kedvelés

      • De meg eleve ez a rajz.
        Nekem O-lábam van. Apámnak is. Akkor az mindkettőnknél negatív szög?
        És akkor én mit csináljak, fussak vagy ne? És ha én O-lábú petefészek-típus vagyok, akkor az kiegyenlíti egymást egy nullás szögbe? És akkor futhatok? Vagy akkor se? Mondja már meg valaki.
        Ráadásul X-láb simán tud keletkezni túlsúlytól, jellegzetes is. Összefügg a hormonokkal, de akkor nem a “hormontípus” az ok.

        Kedvelés

      • Szerintem ebben a formában áltudományos humbug ez a tipizálás, ràadasul önbevallàsos alapon, külső jegyek meg szokások alapján sorol be embereket ilyen identitàsként kezelt “hormonális” tìpusokba, hasonlóan ahhoz, ahogy “szénhidráttípusra” meg “zsír-fehérje-tìpusra” osztja az embereket az oldalán.

        Kedvelés

    • Az alapokban van, lehet valami.
      De folyamatosan kinyilatkoztat erre hivatkozva, olyasmiket mond, amit ő talál, következtet ki, tökéletesen önkényesen. Gyakorlatilag minden étel tilos mindenkinek, de még a sportba is beleszól, mert ő mondta, és csak. A stílus mindig előírás, nem mérlegel, nem infót ad, valami tömbszerű tudást sugallva (“nem ajánljuk”, mi, akik mindent tudunk), nagyon meg van mondva, mi hogy van, és ezzel kiveszi a követők kezéből a saját döntést, utánajárást, infantilizál. Úgy is reagálnak: szentírás a szava, ő mondja meg fb-n keresztül, ki fusson vagy egyen sajtot. Ezt a posztját az ihlette, hogy ő maga nem szeret és nem tud futni, és az ő teste sem az egészséget hirdeti, inkább az ajakfeltöltő cég, a szemöldöktetováló és a farmermárka dicsősége.
      És imádja ezt a szerepet. Mindez rengeteg pénzért. Pörgeti a szociális médiát, harsánykodik, az emberek egészsége helyett a maga szobrát állítja.

      Kedvelés

  35. Ez a kep en vagyok. Szeles csipo, befele fordulo terd, kiveve hogy nincs rajtam zsir. A medencecsontommal jeget tudnek vagni. Futni nem nagyoon tudok, meg mindig, foleg lefele menet bedurran egybol, folfele menet jobb. Gluteus medius gyenge, belso comb tul feszes, a terd igy nem stabil. Az elsot edzeni a masodikat nyujtani kell. A bokara is kihat, azt sem szabad figyelmen kivul hagyni. Kb egy eve probalom kijavitani, nem tokeletes, de latvanyos javulas. Total o-labbol majdnem egyenes. Amugy szerintem semmi koze a befele fordulo terdhez a csipo szelessegehez, latok sok x labu valtozatot is. A noknek szelesebb a csipoje. Ez nem kene hogy defekt legyen. Buta dolog lenne a termeszettol. Tartashiba.

    Kedvelés

  36. A Q szög kérdést 1-1 edző pedzegeti az angolszász irodalomban is. Olyan szempontból lehet rá gondolni, hogy a testünk, amivel sportolni kezdünk, valamilyen. A leggyengébb pontján fog beszólni, ha túlterheljük magunkat. Ugyanakkor nem mondanám senkinek, hogy ne fusson, viszont tudjon róla, melyik izom gyengült és melyik feszes, dolgozzon rajta – amit itt a felettem szóló is tök jól fejteget 🙂

    Kedvelés

    • Ez tök oké, na de a “petefészektípus” (zsíros csípő) hogy jön ide? És mitől ennyire magabiztos BV? Semmi ilyen képzettsége nincs, a táplálkozás is ilyen üzleties izé. És ott kérik az engedélyt a bebutított követők, hogy “akkor ilyen csípővel ellipszisezhetek, vagy azt se?”

      ELLIPSZIS.

      Kedvelés

      • A zsir sehogy nem jon ide, tok baromsag. Meg az is, hogy ne csinalj bizonyos mozgasformakat. Mindent lehet, esszel. Majdnem mindenkinek rossz a tartasa. Gyenge hat, gyenge segg, gyenge boka, labfej. Ki kell javitani, aztan azt csinal amit csak akar. Kicsit jobban elolvasom mit is mondanak, korabban csak atfutottam mert nem volt idom.

        Kedvelés

  37. Elolvastam a hozzaszolasokat, aztan rakerestem a q angle-re. Ez csak egy tok atlagos bad posture stuff, le is irjak, hogy hogy lehet kijavitani. Majdnem mindenkinek rossz valahogy a tartasa. Senki ne csinaljon semmit, soha akkor. Legalabbis ha nem javitja ki. De komolyan, mert rossz tartassal elobb-utobb mindenkeppen kikeszul, nem a sporttol, a felmosastol es a bevasarloszaryortol. 50 evesen porckorongserv, muterd, mucsipo. Mondom, nem a futastol, a heti nagytakaritastol.

    Kedvelés

  38. Amikor en elkezdtem sportolni, mindent ilyen hebehurgyan csinaltam. Nem figyeltem a tartasra gyakorlatok kozben, stb. Igen hamar szetcsesztem magam. Utana NAGYON SAJNOS, hallgattam az ilyen velemenyekre. Ha ilyen a terded ezt ne csinald, ha olyan a hatad azt ne, blablablabla. Evekig limitaltam magam. Egy evvel ezelott kezdtem el foglalkozni a tartasjavitassal. Nem igaz, hogy nem lehet vagy hogy keso, soha nem az, es mindent ki lehet javitani. Barcsak elobb kezdtem volna. Csak peldanak, deadlift, mar feltornaztam magam 50 kg-ra, terdfajassal. Miota az elsodleges szempont a forma minden aron, 20 kg, fel labon max 30 kg. Nem is faj a terdem sem a hatam, nem kompenzalok, nem hatizombol emelem, nem inog a terdem ossze vissza. Majd talan fel ev mulva feltornazom magam 50re, de akkor mar tokeletes tartassal, hat meg terdfajas nelkul.

    Kedvelés

    • Ez azért baromi érdekes, mert ugye a nagyon képzett, rengeteg gyakorlatot ismerő, exversenyző Eddel másfél évig építettük fel a hírhedett seggemet, mely azóta is zavarja a szomszédot, telekhatárvita stb. Csináltunk vagy húszféle gyakorlatot, mindent körbejártunk. És soha nem húztunk fel, egyszer se. De tényleg fenékgyakorlat.

      Kedvelés

  39. Na ez már engem is érdekelne, a bad posture kijavítás, stabilizáló izmok erősítése – én ilyesmit szeretnék, erre ha van link, olvasni-és néznivaló, akkor előre is köszönöm. (közel ötvenévesen a brazil segg meg ilyesmi nem mozdít meg bennem semmit, se fogyni se hízni nem akarok, de a fájdalomnélküli, akadálymentes, könnyed mozgást nagyon szeretném hosszan megtartani, ha már idáig ilyen szépen eljutottam). Erőművész sose akartam lenni, de a könnyed mozgás, egyfajta stabil teherbírás időskorban is, na az mindent megér.

    Kedvelik 1 személy

  40. Probalom kitalalni mi mit jelent magyarul. Standard deadliftre gondoltam (az alapjan amit belinkeltel.), ez leginkabb fenek novelo, de igenybeveszi az egesz testet, tehat persze, hatra is jo, meg mindenre. Meg a labfej es talpizmokra is. Amit merevlabasnak hivsz az talan a romanian deadlift? Az elsosorban alsohat es hamstring gyakorlat, konnyebb kivitezni, kevesbe veszi igenybe az egesz testet. a squat volna persze a legjobb mindenre, de attol meg mindig faj a terdem. Vagyishat optimalis esetben valtogatod a kettot, mert a deadlift a huzo parja a squatnak ami kitolas (?). Nagyon nem megy magyarul.

    Kedvelés

  41. Lehet, hogy csak szokas, preferencia kerdese. Annyi fele gyakorlat van. A lenyeg hogy legyen huzo es tolo gyakorlat is, azon belul ki mit szeret csinalni. Vannak akik a kettle bell swingre eskusznek, csak azt hasznaljak glutra. (Amugy tenyleg jo, mert nagyon kiraly kardio is egyben.)

    Kedvelik 1 személy

  42. Bocs hogy ide írom, csak itt láttam hogy említést tettél a teremtés rendjéről. Nálam problémás téma a hit (nem is vagyok egy határozott jellem).
    Erről honnan van tudásod? Lehet egyáltalán biztosat tudni a teremtésről?

    Kedvelés

    • A teremtés rendje semmiképpen nem sugallja az én istenhitemet, nem árul el róla semmit, pont egy istenkikerülő megfogalmazás, Esterházy Péteré, aki ezzel azt állítja, hogy a dolgok valahogy vannak, értelmük van, tisztelettel legyünk irántuk, és hogy végső soron (de csakis végső soron) minden rendben van. Más állásponttal értelmiségiként roppant nehéz, depresszív az élet.
      https://magyarnarancs.hu/konyv/esterhazy-mercedes-97275
      Én a természeti világra értem, mert nem azonosulok a giccsel, a gügyögő, fogalmatlan “állatvédelemmel”, hanem tudomással bírok ökológiai egyensúlyról, táplálékláncról, melynek része a húsevés, és ellentétes vele, ha a helyébe mesterkélt, iparias, agyonbonyolított és egészségtelen alternatívát teszünk (vegánság). Az állatok nem emberek, nem okés, hogy egyedként és személyként gondoljunk rájuk, emberi jogokat követeljünk nekik.

      Kedvelés

      • Csak mert többször említetted 🙂

        Ez így rendben van, hogy nem tudsz konkrét választ -gondoltam hátha még kapok vmi plusz infót.

        Mert amit olvastam/hallottam eddig különféle vallási irányzatok, tanok, különféle bölcsek feltételezéseiről, nos igen. Nem kaptam meg a választ az élet nagy kérdéseire. Valóban az lehet amit mondasz, miszerint értelmiségiként az elfogadás választása nyújthat csak alapot egy kiegyensúlyozott emberi lét felé.
        Az állatokat nem tekintem személyiségnek, viszont úgy vélem lehet valami az ember természeti eredetében, ami az állatokéval erősen közös. Ha megnézzük a biológiai hasonlóságot az emberek és pl. az emlősállatok között és összehasonlítjuk a látható önvédelmi reakciójukat az életük erőszakos elvételekor, úgy vélem van valami nagyon hasonló reakció kettőnkében (bár emberére nem tudnék felidézni konkrét élő példát, azt hiszem láttam/tapasztaltammár hirtelen fellépő ösztönös védelmi reakciót bántás miatt). A lényeg, hogy mintha tagadhatatlanul lenne állati részünk is az emberi alatt, és szerintem így máris adódok a részvét megélésènek lehetősége az àllati lények felé. Ettől mèg, ha törvény az hogy a teremtés rendjében húsevők vagyunk, meg tudok hajolni előtte. Nem látom. Azt hiszem leírtàl annyit a témáról amit elfogadhatnék, nem is akarok lovagolni ezeken és ugyanazon köröket futni és megint energiát venni tőled. Jó hogy tudtál dönteni, és megalapozott érvekkel. Talán èn is felnövök egyszer.

        Kedvelik 1 személy

      • Igen, van állati részünk, mégpedig tekintélyes. De az állatnak ettől nem lesz emberi, isten-arca jellege, nem lesz öntudata, emberi jogai. Ennek követelését nevezem giccsnek.

        Kedvelés

  43. Ahogyan írtál a szeretetről, arra úgy még nem is gondoltam, jó volt olvasni, köszönöm hogy elküldted.
    Gyermekként valóban különösen így lehetett nálam is.
    Akkor még jobban találtam menedéket hétköznapi dolgokban.

    Kedvelik 1 személy

      • Bocsi, pontosítok, a szeretetigényről. Az előző, 2014-es linknél. (Valahogy ott nem jelent meg nekem a hozzászólás gomb.)
        Ez az a fajta, ami a saját gyengeségeinkkel való szembesülésünkkel, meg talán a különállósággal társuló egyedüllétünk borzalmának a megéléséből fakad (pszicho tèmában azt hiszem a “keserű élmény”, mely hozzájárul a mágikus lényrészünk felépítéséhez).

        Kedvelés

  44. A gyermeklelkű Steiner Kristóf tíz év vegánság után gyanítani kezdi, hogy a merev dogmatizmusnak vannak buktatói. Csak addigra már jó pár milliót keresett a vegánokon.

    https://wmn.hu/kult/50676-steiner-kristof-miert-kellene-valasztanom-a-vegansag-es-madonna-kozott

    Azért kell választanod, Kristóf, mert olyan embereknek szól a mondandód, olyan emberek a közeged, akik szerint választani kell. Nem tudsz hirtelen kiszállni, amint valami már nem kényelmes, nem trendi.

    Kedvelés

  45. Visszajelzés: arról, hogy miért nem nézek sorozatokat egyáltalán | csak az olvassa — én szóltam

  46. Visszajelzés: ez az a hétvége | csak az olvassa. én szóltam.

  47. “Különben pedig övön alulinak tartom, hogy a táplálkozáshoz hasonlítunk más tevékenységeket, amiket kényelemből vagy megszokásból csinálunk. Ennünk ugyanis szükséges a létfenntartáshoz, mégpedig a tudományosan igazolt egészségügyi alapelveket figyelembe véve. Meg kell nézni, milyen más dolgokkal tudjuk csökkenteni a környezetünk terhelését. Repülővel utazni nem feltétlenül szükséges. Nem szükséges továbbá kisállatokat tartanunk: az állattartás okozta környezetterhelés húsz százalékát a kedvtelési célú kisállattartás okozza. Ez sokakat érzékenyen érint, de ha környezetvédelemről beszélünk, nézzünk szembe a tényekkel: a kutya- és macskatartásnak is irgalmatlan nagy az ökológiai lábnyoma.”
    Bartha Ákos
    https://24.hu/belfold/2019/09/22/egeszseges-etrend-dieta-taplalkozastudomany

    Kedvelés

  48. Visszajelzés: mit eszel és miért? | csak az olvassa. én szóltam.

  49. Visszajelzés: tiszta víz a pohárban | csak az olvassa. én szóltam. minden érdekesebb…

  50. Visszajelzés: ugyanazokat a témákat rágod és folyton szidsz valakit, éva! | csak az olvassa. én szóltam. minden érdekesebb, mint amennyire elkeserítő

  51. Nem, egy pillanatig sem éreztem úgy, hogy rám céloztál és nem is kék a hajam. De volt az elmúlt 10 évben több kék- zöld, magenta hajú, szeptumos orrpiercinget viselö tanitványom, aki kánikulában is hosszúújjúban járt vagy éppen decemberig sortban és büszkén viselte a hegeit. Velük szemben éreztem igazságtalannak az általánositó megjegyzést. Igen, ez egyrészt egy kliséhalmaz, amiben járnak, ahogy élnek, vegánok és depisek, biztos van egy tumblis profiljuk is, de sokszor jó okuk van rá, hogy szarul érezzék magukat, nem csak szerepet játszanak. Ami modnjuk kamaszkorban amúgy is természetes, az önkeresés része. Mármint a többféle szerep kipróbálása. (És ezért fájt egy kicsit az is, amit Tobiról irtál, hogy a netröl olvasta össze a hülyeségeit és most ö is jól azokat magára vonatkoztatva különleges hópihének hiszi magát és érzelmielg zsarolja a környezetét, azaz az anyját, pedig csak el kéne mennie kapálni. Szerintem nem olyan poén depressziósnak vagy transznak vagy akárminek lenni, hogy megérje nekik ez a nagyon rögös út, hogy tettetnek valamit, ami nem is igaz. Volt nekem is egy ritka betegségem, és mivel a vérképem mindig jó volt, a dokik se hittek nekem, pszichónak tartottak és én is a neten kutatva jöttem rá, hogy nem én képzelek be magamnak mindent, hanem rajtam kivül van még ötszázezer ember a világon, akinek ugyanígy nem hisz a dokija meg a családja, de a betegségnek van neve és esetleg lehet tenni vmit ellene! Ez egy iszonyatos megkönnyebbülés volt. ìgy érezhette magát Tobi is , és igenis fokról-fokra, hogy elöször leszbikus, utána transz, utána non-binary. Ez a sorrend nem ritkaság, de elhiszem, hogy a legtöbb ember ezt hallva a szemét forgatja és kapálni küldi.) De ez csak egy példa! Elhiszem, hogy te sok valós konfliktus után rossz véleménnyel vagy a transznökröl, de ez valahogy egy ördögi kör: a transzokat elitélik, mert zizzentek, feltünösködnek, lenyomják a nöket stb. ès tényleg zizzentek, MERT nem fogadják el öket gyerekkoruk óta mindehol viszsautasitásban van részük. Te ismersz személyesen fiiatal transzlányokat? Nem a médiából, hanem szemtöl szemben, aki otthon kinlódik. A pms-t is csak ottoba piták nyavalygásának tartottad, amig át nem élted, vagy a jógát is lenézted, amig nem csináltad magad is, legalábbis igy emlékszem.
    Most összemosok jónéhány dolgot, de én megértem, hogy a fiatalok tényleg félnek a klimaváltozástól. Mióta ez érettségi téma lett, azóta hivatalosan is beszélnünk kell ilyesmiröl és nyiltan ki is mondják, hogy aggódnak és nem tudják, mit tehetnének. Amit a vegánok aggresszivitásáról, felsöbbrendüsegtudatáról és álszentségéröl irsz, azzal teljesen egyetértek és èn sem tartom egészségesnek a vegán étrendet normális esetben, De most már nem mernék senkivel se vitatkozni ezügyben, egyszerüen nincs hozzá pofám és nem is lenne etikus. Tanárként meg pláne nem. Be is viszem minden évben a vegán élelmiszereket megkostoltatni velük, és próbálom az egészet mint létezö alternativát bemutatni, hátrányaival és elönyeivel.
    A fenti kommentet azért irtam, mert vki meglepödött, hogy a 17 éves unokahúga és társai vegánok.
    tehát én inkább a fitalaokról beszéltem, te meg a felnött, autótulajdonos, stb vegánokról. ès még egy érdekes adalék: a gimis – azaz inkább jómódúbb kamaszok között gyakoribb a vegánság, mint mondjuk az én iskolámban, ami leginkább egy magyar szakközépnek felel meg, de szakérettségivel végzödik. Az én tanitványaim között sokkal kevesebb a vegán, mert ök nem élnek olyan jólétben, elkényeztetetten. Ez is egy árulkodó jel…
    Értem én, hogy nincs ideged tekintettel lenni mindenki kis egójára, vagy hogy mindig lesz, aki sértve érzi magát a véleményed által és rohadtul nincs kedved erre tekintettel lenni.
    Amúgy nem hiszem, hogy tanárként igy lemostad volna a “kékhajúakat”, söt.

    Kedvelik 1 személy

  52. Visszajelzés: érintettséggel érvelni?… | csak az olvassa. én szóltam

  53. Quora:
    How do vegans feel toward people who can’t become vegan due to health barriers?
    Válasz:
    No judgment here. If a vegan diet isn’t something a person can do because of health issues, then I would be respectful of this limitation…
    halleluja!

    Kedvelés

  54. Sziasztok!
    Erről a posztról eszembe jutott, hogy egyszer új ismerősökkel ültünk be egy ilyen modern vegán bisztróba. Ettem egy vegán sütit. Olyan volt, mintha fogtam volna egy mosogatószivacsot ès meghintettem volna lejárt kakaóporral. Elèg fura állaga volt. Na ne. Kèptelen lennèk vegán ètrenden èlni. Nem tudnám megtagadni magamtól a jó minősègű húst, sajtot, natúr joghurtot. A tojást meg vègkèpp nem, gyerekkorom óta rengeteg tojást eszem. (Egyszer jött rám egy fancy gyorsètteremben, hogy nem eszem húst, megmentem a bolygót, kèrtem rizst meg zöldsèget szójával. Amikor a szójához èrtem, amely ízre ès állagra is elèg különös volt, felmerült bennem, hogy ‘ez nómáális???’ dehogy eszem helyettesítős dolgokat.) Sokadszorra olvasom ezt a cikket, köszönet èrte.

    Kedvelik 1 személy

  55. Visszajelzés: tények a ketogén életmódról | csak az olvassa. én szóltam

  56. Ööö. Kommentek. Micsoda hiszti. Emberek döntöttek valahogy, mert az menő, mert nehéz és ritka út, lobogtatják, jogként követelik (vö. transzok!), aztán megy a sírás.
    Kedvenc kommentem: MIÉRT NINCS STEAKHÁZBAN VEGÁN MENÜ. Kész vagyok.
    Mindenki étterembe jár, ez jellemző, napi probléma.
    Eleve: mindenki fb-n csoportokban, neten RECEPTEKET keres, ezen pörög.
    mindenki nem ehet lisztet/zöldséget/semmit se, mert (fura betegség)
    vegán, de unja a zöldségeket is, mindent un – EGYÉL EGY JÓ STEAKET!

    legjobb komment ever:

    Kedvelés

    • Ha a transzokat nem írtad volna bele, annyira jó lett volna ez az egész…Senki nem szórakozásból, nem menőségből idegen a saját testében. Joga pedig igenis mindenkinek legyen a saját testével azt tenni, amit akar! (Ahol az emberek 1%-ának a jogait korlátozzák, ott tovább fog terjedni a trend…ezt már évekkel ezelőtt megmondtam, és igazam is lett.) Elég baj, hogy külön követelni kell magától értetődő jogokat, csak mert a belül gyenge identitású emberek nem bírják elviselni azokat, akik át merik lépni a test határait.

      Kedvelés

      • “Joga pedig igenis mindenkinek legyen a saját testével azt tenni, amit akar!” Nincs joga, mert kiszolgáltatott, mentális beteg, és olyan kockázatot vállal, amiből csak egyéni tragédia és társadalmi teher lesz. Ha van is joga, nem talál hozzá orvost, mert az ő esküjük részlete: NE ÁRTS. 16 éves fiúkat csak elmaradott országok pénzéhes sebészei herélnek ki éppen ezért, a “lábatlan” belső identitásúakat is csak keleti szörnysebészek szabadítják meg egy végtagjuktól, és nem kéne egészséges fiatal lányok mellét sem levágni. Nem nő vissza.

        Kedvelés

      • Sehol nem műtenek át kiskorúakat.
        Amiről semmit nem tudsz, arról ne legyen ilyen magabiztos véleményed.
        “Táradalmi teher” és egyéni tragédia abból van, hogy rengeteg transz ember depressziós, függőségekkel él stb.- mindez leginkább a moslék kirekesztő társadalom miatt van. (Nézd meg pl. az interjút Szecsődi Karival).
        A testet meg lehet műteni. A lelket nem.

        Kedvelés

      • Dehogynem. Most tiltották be egy sor amerikai államban. A briteknél a Tavistock, egy teljes klinika bukott bele a gyerekek “kezeléseibe”, ez a könyv erről szól:

        Olvastad-e?

        Mert tragédiák lettek, és egyre többen kaptak kedvet. De az se vidám, ha valaki 18 éves és 3 hónapos korában vágatja le az egészséges mellét. Két dokumentált, magyar esetről tudok. Nem pletyka.

        A “tudományra” hivatkoznak, és az ez (“guidelines”):
        https://apnews.com/article/gender-transition-treatment-guidelines-9dbe54f670a3a0f5f2831c2bf14f9bbb

        Egyre erőszakosabb a maffia.

        Akkor mit tiltottak be? Mi ellen őrjöngenek az aktivisták? Kb. polgárháború van Tennessee-ben, Észak-Karolinában.

        Bele is halnak:

        https://www.sportskeeda.com/health-and-fitness/transgender-teenager-dies-vaginoplasty-surgery-goes-awfully-wrong

        Ezt az esetet tegnap hozták nyilvánosságra. 16 éves volt. Rengeteg sorstársa van. Simán műtöttek Svéd- és Spanyolországban is.

        A propaganda szerint szajkózod a kötelezőt, de ha rád, rátok, a ti hópiheségetekre mond valaki valamit, vagy van valami hátrány, akkor megy a sértődés. Közben te simán rasszista vagy, prolizol, más mentális betegeket undorítóan leszólsz. Et mind ott van a blogodon.

        Továbbá nem beszélsz nyelveket, ezért szopod be a hülyeséget. HAZUDNAK neked.

        A lélek perverz vagy téveszmés. Nem műteni kell, hanem együtt élni vele. Lehetőleg nem bántva másokat, nem tékozolni nettó pornóindukálta perverziókra a család aggodalmát, pénzét (!), a társadalom erőforrásait, türelmét, médiafelületét, orvosi hozzáértését. A legundorítóbb, hogy áldozatot játszanak.

        Kedvelés

  57. https://24.hu/kultura/2022/05/21/podcast-filezo-enyingi-vivien-dietetikus-egeszeges-taplalkozas-novenyi-etrend/

    A főoldalon még sunyin szénhidrátról van szó, de az is csúsztatás (nagy hasad és zsigeri zsírod lesz csak a szénhidráttól, bármilyen egészséges meg teljes kiőrlésű, lassan felszívódó stb.), aztán belelendül a “dietetikus” vegán aktivista, és teljes meglepetésként azt taglalja, mivel váltsd ki a húst és hogyan állj át növényi étrendre, meg szerencsére a fiatalok egyre többen utánanéznek, tudatosak stb.

    trendi és zöld, értjük
    de csak egy régóta vegán aktort mutassatok, aki jól (egészségesnek) is néz ki, mert engem a Steiner Kristóf, Sulyok Csillag, Karalyos Gábor nem győz meg

    Kedvelés

    • Érdemes lehet beírni a keresőbe, hogy “vegán testépítők”.

      (Isten bizony, nem propagálni jöttem ide, sőt, pont arra keresetem rá, hogy “negatívumok a vegánságban”, mert egy ideje majdnem vegán vagyok (szerintem tojás nélkül nem lehet élni :D), semmi bajom, de halálosan kívánom a sült húst, amikor megérzem az illatát. Gondoltam, hátha valahol ráébresztenek, hogy rossz úton járok, és egyek húst…:D
      Egyelőre nem vagyok meggyőzve.)

      Kedvelés

      • Beleolvastam a blogodba.
        Nem vagy fiatal. Többféle eü bajod van.
        Cukorfüggőnek tűnsz (foghúzás előtt bolti süti, utána fagyi???) és rosszak a fogaid.
        Nemigen sportolsz, “nem tudsz állni”.
        Reumára, gyulladásokra hajlamos vagy.
        A kiegészítő munkád miatt jó lenne rugalmasnak, mozgékonynak lenni.
        Szerintem nagyon rossz ötlet a vegánság ( = szénhidrátalapú evés).
        “A vega parizer pl. 99 cent volt, Pesten 600 Ft körül láttam ilyesmit, ha jól emlékszem. Aztán vettem az automatából egy Euróért karamellás kávét.” wtf

        Kedvelés

  58. A gyerekekre ráerőltetett vegánság a legdurvább hétköznapi szekta. Hazai képviselője durván széthízott anyuka, aki csak manipulált képeket tesz ki magáról, a seggméretemet elemzi (!), és aljasan viselkedik, ha sportot, sikert lát. Itt csak vegetáriánusokról van szó, és jól lekenték a lényeget, de ez is ijesztő. Árulkodó a “hasonló” szó (értsd: szarabb, de normálisnak tekinthető):

    https://hvg.hu/tudomany/20220520_vegetarianus_etrend_hatasa_gyerek_fejlodesere

    Kedvelés

  59. A gyakornok a “szakértőket” faggatja: mindkét nő simán a vegán propagandát terjeszti. Sunyi vegánság-reklám, a trendnek megfelelően, különlegeskedve, identitást ígér személyiség nélküli embereknek. TB teljesen kritikátlan a keményítővel, a szénhidrát magas arányával és a fruktózzal, illetve a növényi olajokkal (a zsírkérdés egyedül kalóriaszempontból merül fel), egy-egy mondattal végzi ki a tojást és a tejtermékeket. De azt még Tőzsér Berta is elismeri, hogy a feldolgozott Kristóf-féle burgercsoda húsimitátumok kerülendők.

    Igazi trash szakértősködés, ál-elfogulatlanság és bad science, nyilvánvaló érdeknyomulással. Minimum a mediterrán, de sokkal inkább a böjttel kombinált paleó és ketogén az út, elégséges fehérjével, kemény és rendszeres edzésekkel és mértékletességgel. Amellett a kutya nem törekszik a vegánok közül komplettálásra vagy teljes értékűségre, nem esznek algát, hanem pizza, süti, tejtermékhelyettesítők meg édesgyümölcsfalás, de leginkább tészta, pékáru, krumpli. És nem edzenek. Úgy is néznek ki. Soha a tej ösztrogénja, a hús növekedési faktora, inzulinigén hatása annyi bajt nem okozott, mint a szénhidráttúlsúly, a keményítőözön, a gyenge növényi olajok.

    https://wmn.hu/wmn-egszsg/57777-nem-varazsszer-de-egeszsegjavito-hatasa-lehet–ezeket-erdemes-tudnod-a-teljes-erteku-novenyi-etrendrol

    Kedvelés

  60. Ez a két és egynegyed órás beszélgetés két komoly ember (orvos és biokémikus kutató) között zajlik, tehát kerüli a táplálkozás mint vallás attitűdöt.
    Az egyik, amire választ kaptam, és régóta kérdésem, hogy hogyan lesz legelő (kérődző) állatok táplálákából, fűből, cellulózból, fehérjét nem vagy alig tartalmazó növényekből magas minőségű, eszszenciálisaminosav-dús izomszövet?
    Ezen kívül itt van egy fontos részlet arról, hogy miért NE legyél vegán (ott a vége, amíg beszél az ősz hajú csávó, tehát PA következő kérdéséig):

    Kedvelés

  61. Visszajelzés: veganuar, my ass! | csak az olvassa. én szóltam

  62. Visszajelzés: miért egyél állatot, és ne növényt? | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .