programajánló

Ha nem mesélem el a kultúrélményeimet, akkor elfakulnak, elvész az élmény, nem biztos, hogy be tudom már építeni a későbbi írásaimba.

Meg kell mondjam, csupa vigasztaló, egyben tartó, megnyugtató élmény volt, mintha volna két lábam, az edzés meg a műbefogadás, és csak általuk nem borulok fel, valamint megvan az egyensúly is. Ezek saját lábak, tehát nem emberi kapcsolataimhoz tartoznak, azok máshol vannak, de például színházról, filmről szenvedélyesen beszélgetünk hű partneremmel, aki a fiam, barátnőmmel pedig Molnár Ferencen mulattunk jókat.

Az elmúlt három hétben olvastam:

Heltai Jenő: Nyári rege

Molnár Ferenc: A százados köpönyege (novellák)

megvettem, tervezem:

láttam:

A lengyel dizájn száz éve, kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban

filmek:

Aurora Borealis

Megtorlás

Django elszabadul

Kill Bill 1-2.

fesztiválos:

Mérgezett egér (osztrák)

Marija (német)

Éjszakai műszak (angolul német)

Tizenhét (német)

Man Falling (dán dokumentumfilm Per Kirkby festőről)

Vad észak (finn természetfilm)

Emlékszem rád (izlandi horror)

Az ember, akit Ovének hívtak (dán vígjáték)

A Vasember, rábeszéltek

színház:

IV. Henrik 1-2., Örkény

Ernelláék Farkaséknál, lakásszínház (én a Sütő u. 2-ben láttam)

Edmund Kean, a színész, jelképes látogatásom a Tháliában

Sajnálom és szégyellem, hogy a jól indult úgyis netezel projekttől elsodort az élet, ezer apró teendő, stressz. Olyan szép volna tanáros, hajdani fegyelemmel leülni, mindig friss lelkesedéssel kiötölni az aznapi feladványt. És olyan szép lett volna befejezni egy tanulményt határidőre, de nem volt meg fejben, nem volt meg a lendületem, nem tudtam benne lenni, és lekéstem. Fordítok sokat, meg ügyintézek.

Miket láttatok, olvastatok mostanában? A nagyon érdemes élményeket kivastagítottam. Ajánljatok ti is!

28 thoughts on “programajánló

  • Omerta, igen! Meg Szécsi Noémi új regénye, az Egyformák vagytok. Most éppen: Gerlóczy Márton könyve, a Mikecs Anna: Altató – ez a címe, csak nagyon szomorú, nekem. Mostanában csupa családtörténet, sok van belőlük és érdekel.

   Kedvelés

 1. Kiválogattam a vastagítanivalókat:

  Vörösmarty Színház (Székesfehérvár): Szutyok

  Könyv:
  Tatyjana Tolsztaja: A macskány
  Rakovszky Zsuzsa: Célia
  Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
  Tompa Andrea: Fejtől s lábtól

  Kedvelés

 2. Mostanában két könyvet olvasok párhuzamosan. Itthon, Reymont: Parasztok. Otthon: Bulgakov: Fehér Gárda.
  Filmben, ami maradandó élmény az Ifjúság című film Michael Caine és Harvey Keitel főszereplésével. A másik, aminek a címe nem jut eszembe, a Heydrich elleni merényletről szólt. Mellbevágó volt az áthallás, hogy akkor hogyan hagyta cserben a nyugat keletet, s dobta koncként a németeknek, ahogy ez ma is történik

  Kedvelés

  • Hű, az Ifjúság nagyon tetszett, még moziban, tavaly(?). De én annyira odavagyok Caine-ért, hogy bármeddig és bármiben nézném. Most A négyzet. Pár hónapja az Ötven tavasz.
   Amivel küzdök, majdnem letettem végleg: Tar Sándor: Szürke galamb, ami nagyon vastag: Te következel.

   Kedvelés

   • Michael Caine-t először viaszban láttam a Tussaud Panotikumban . Utána a Hannah nővérei filmben. Amit letettem? Joyce-Ulysses, Elliot: Átokföldföldje, pedig azt Hrabal kapcsán próbáltam elolvasni.

    Kedvelés

 3. Tudom-tudom, nem újdonság, de lassan húsz éve, hogy időnként megpróbálkozom a Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére-vel. Eddig nem ment, tíz-húsz-harminc oldal után sok lett, nem bírtam, feladtam. Mostanra értem meg rá. Megnézem a színházi változatot is hamarosan. 🙂

  Ulickaja: Médea és gyermekei
  Arthur C. Clarke: Űrodüsszeia 2001

  Kedvelik 1 személy

 4. Száll a kakukk fészkére(bőgtem a végén),színházban is szeretném megnézni.
  David Weiss:A velencei Tiziano élete.Jövőre irány Velence(nem jártam még külföldön ,40 éves,idén férjmentesült kíváncsi énem miatt muszáj)

  Kedvelés

 5. éppen olvasom arno geiger: a száműzött öreg király (der alte könig in seinem exil) könyvét. még nyáron láttam, de nagy hatással volt rám ruben östlund lavina (force majeure) című filmje. mindkettőt németül olvasom/láttam, nem tudom magyar fordításban milyenek.

  Kedvelés

 6. Nekem most egy régi élmény jutott eszembe, ami újra átélhető: 39 lépcsőfok. Én még évekkel ezelőtt láttam a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, most a Játékszínben adják új szereposztással, a rendező és a koncepció a régi. Tudom, eléggé limonádé, viszont az előadás magával ragadó, újszerű, felejthetetlen.

  Kedvelés

 7. Robert Seethaler: A Whole Life

  “Sometimes, on mild summer nights, he would spread a blanket somewhere on a freshly mown meadow, lie on his back and look up at the starry sky. Then he would think about his future, which extended infinitely before him, precisely because he expected nothing of it. And sometimes, if he lay there long enough, he had the impression that beneath his back the earth was softly rising and falling, and in moments like these he knew that the mountains breathed.”

  Kedvelés

 8. Kortárs magyar irodalom Éva egyik posztja alapján. Gergely Ágnes:Őrizetlenek és Rakovszky Zsusza:A kígyó árnyéka nagy olvasmányélmények voltak, el-el gondolkodom rajtuk. Most Spiró György:Az Ikszek.

  Kedvelik 1 személy

 9. Eva Hornung: Kutyafiú. Elsőre nem mertem kikölcsönözni, megbénított az első tíz oldal, a kisfiú pont annyi idős benne, mint az én fiam. Aztán összeszedtem magam, kivettem, és leküzdöttem már harminc oldalt. Ennek egy hónapja, azóta csak kerülgetem a szobában, félek, mi vár rám.

  Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.