hogyan lettem nemzetközi botrány

Lelkes Villő (tavasztündér nickkel egykori hatalmas rajongó és fontoskodó) egyik korai geciskedése

Mert azóta itt tart, álnéven. Ömlik belőle a gyűlölködő mocsok. Nagyon fáj neki a teste, az öregedés, a magány, az, hogy nem ért el semmit, és ezért fáj neki az én eredményeim, bátorságom, saját utam.

“idővel lesz belőle komolyabb vállalkozás” :DDDD, nem lett. de ezen kívül is… mennyi aljas rosszindulat.

 

Szombaton, amint baráti családdal sétálunk a Harangvölgyben, mely kétségkívül legszebb lokációja szűkebb pátriárkámnak*, tündérleányom felnyűgösködik, hogy ő fáradt gyalogolni, majd ugyanazzal a lendülettel lefekszik a lejtő merőlegeseként, és nyúlt testtel lehengeredik a mélybe.

Életem, csak vigyázz a hóvirágra, hát még a leánykökörcsinre! Azokat, már elnyílóban, akartuk még lefotózni. A leánykökörcsin extrém védett, eszmei értéke százezer, nagyon ritka, és itt olyan a mikroklíma és a talaj, hogy kósza, szakadár virágból polgárjogi mozgalommá nőtt.

Már lejjebb, a kiskorúak azonnal megszállták a kidőlt fatörzseket, mi, anyák meg fotóztuk a növényzetet. Aztán lehevertünk a fűbe, és dőlt ránk a napfény. És persze fel kell emelni az egyik lábat, meg a másikat, napba terpeszteni, megfeszíteni a hasat, és lefele bukfencezni.

A panteizmusban rögzítettem ezt a videót:

Mondják mindig a jógázó csajok, hogy az, ahogyan én nyújtok, edzés közben pihenek, az voltaképp jóga, én meg mindig elámulok, hogy mennyi találkozási pont van a klasszikus torna, a balett, a súlyzós edzés, a saját testsúlyos mozdulatok és a jóga között. Nem zárják ki egymást, mindegyik komoly és rokon fajta testtudatot igényel. Fekve nyomásban például hasonlóan kritikus szerepe van a légzésnek, mint egy komoly jógapózban. A nagy súlyok, amelyeket annyira szeretek, kötötté, merevvé, nehézzé tesznek, és én pont azért gyakorlom az akrobatikát is, hogy ezt ellensúlyozzam.

Egyébként netes jógázó vagyok csak, ha valami. Nem kedvelem a jóga körítését, pengetést és füstölőt, hülye szavakat, a kötöttségeket és a tekintélyt, csak spontánul csinálom a sáskát, gyíkot, kobrát.

Kedves sporttársam és olvasóm a múltkor említette, hogy megjelent egy fotója a Yoga life-on. Délután elküldtem az oldalnak a videómat. Azért voltam tőle boldog, mert olyan spontán.

És közzétették.

Ez egy nemzetközi, 88 ezres oldal. Nekem ilyen közeg nem nézte még a tartalmaimat (nem is ide terveztem a debütálást).

És akkor elkezdett rám dőlni a szar.

Az amerikai jóganő a szigorú matracán, fehér falú emeleti lakásában, gondos tanfolyamok után, cicanadrágban, azzal a tipikusan nyugati racionalizmussal és stresszel kielemezte, hogy nem szabályos a mozdulat, ott túllépek, a térd nem kerülhet a sarok elé (tudjuk), és ez sérülésveszélyes, vigyázzak.

Először félreértésnek tűnt, mert ez egy hangulatvideó, amatőr motiváció, nem oktatóanyag. Amellett én, ugye, nem kértem tanácsot, nem gondoltam, hogy szőrözni kezdenek. Ez egy örömgyilkos attitűd.

Ez a nő, Clara (tavasztündér amerikai változata: “én vagyok az izmos, a szép!!!”) egészen hosszan nyomta, kommentek egész sorában, eleinte aggódva, aztán egyre durvább szavakkal, de annyira, hogy utánam jött a csakazolvassa fb-oldalára is, és tömör felkiáltások formájában áradt belőle a zen.

NOT YOGA!

Cheap stripper movements!

A newbie gymnast, at the best!

This is a slop!

Mutatnám, de közben kimoderálták (avagy törölte, ez nem valószínű, mert az én oldalamon még ott feszül a jobban tudás).

Beginner gymnast class!… És hogy mi minden befér az alá, hogy “meg ne sérülj, én csak a te érdekedben szólok, ez jó szándékú kritika”. Írtam neki, hogy nyugi, tavasz van, harminckét éve fordulok át kézen, ez amúgy sem oktatóvideó. Aztán kikerestem szótárból a slop főnevet, és onnantól már tudtam, mire megy ki a játék. Ugyanarra, amiért rám szoktak szállni a “kritikus olvasók”.

Hatalmaskodás.

Kialakult egy idilli képem az amerikai kommentkultúráról, hogy ők azért bizonyos elveket már reflexesen betartanak. Az olyan oldalakon, ahol nem Orbán, olimpia, metrófelújítás stb. a téma, hanem az életmód, egészség, és még angolul is vannak, nemigen találkoztam mocsokkal, szándékos bántással, még a kövérségről vagy a vegánságról szóló, igen éles vitákban sem. Ez a nő viszont engem direkt meg akart szégyeníteni.

Yoga life igyekezett békét teremteni:

Írtak nekem, és ez annyira kedves tőlük:

Később kommentben:

Aztán Clara tiltásával. Az utolsó kommentjeit már nem láttam. Clarát kihajították az oldalról. Pedig én elhittem Clarának, hogy gáz vagyok. Mint ahogy hajlamos vagyok a sok gyerekkori megaláztatás után elhinni, hogy Lelkes Villő, a durván manipulatív, patologikusan irigy és rosszindulatú, sunyi magamutogató a menő, én meg nem.

Kissé indignálódottan a “kezdő tornász” vádtól, belinkeltem az itteni edzésfotó-tárat, mire is megugrott az amerikai és ausztrál kattintások száma. Persze nem várhattam, hogy Clara erre majd visszavesz, és elismeri a képességeimet, mert a valóság tényei nemigen zavarják őt az ítéletalkotásban.

De mást sem. Villő, aki nagyon ráér, sorra lájkolta a fikázó kommenteket, ott és a csakazolvassán is. Nárcizmussal is ő vádolt álnéven (Edith Wilton): miért nézek ki a kamerába (az egyébként négy méterrel távolabbi, 11 inches macbookomra…)? Hát talán azért, hogy lássam, benne vagyok-e még a képben…

Egyébként is lájkolták néhányan Clarát, volt egyetértés, és ez nem zavar, mert ők nem szálltak rám. Volt viszont egy nagyon éles-gúnyos-szőke jógakirálynő, Caitlyn, akinek fájt nézni. Érdekesek az emberek.

Arra jutottam, hogy a spontán videóm még spontánabb beküldése talán hiba volt. Eddig kilencezer-nyolcszázan nézték meg. Egy tematikus oldalon, ahol láthattak már hibát, kezdőt, női testet, vajon mi váltott ki vajon ekkora vihart? Most puffoghatnék itt, hogy nekimennek annak, aki legalább csinál valamit, olyanok, akiket nekem eszembe se jutna kritizálni, mert nem is érdekelnek, hogy még egy jógaoldal is lehet alterofób és pöcegödör (és ez mind igaz is), de nem érzem magam áldozatnak a hökkenetes agresszió ellenére sem, és egyáltalán nem vették el a kedvemet se a “jógától”, se a megmutatástól. Csak az lett világos, milyen sötét, undorító, irigy és magukat feljogosítottnak érző emberek vannak.

Másrészt inkább nem erről írnék, mert, tudjátok, nekem

újságíróagyam

van. Ami azt jelenti, hogy a személyes érdeknél és érdeklődésnél erősebb bennem, hogy meg akarom érteni az okokat, az általános jelenség okait, és nem érem be a kézenfekvő magyarázatokkal.

A következőkre jutottam:

  1. Erre az oldalra ritkán szoktak a júzerek videót küldeni: általában stockból vagy jógás helyekről, profi modellektől származik a tartalom. Az én felvételem belefért az egyébként elfogadó, plurális adminoknak, de azért jelezték, hogy ezt én küldtem be. A látogatók egy csoportjának viszont nem fért bele, számukra ez sérti a szakszerű jógát.
  2. Az ottaniak nem tudnak magyarul és nem ismernek engem. Én a csakazolvassáról írtam és onnan linkeltem át, tehát az sem látszott (ez amúgy nem szándékos), hogy Gerle Éva vagyok, tehát csak a videó maga akasztotta ki őket.
  3. A többség hallgat, nem tudjuk, mit gondol. Vannak, akik nem olyan éleskedve, mohó szereplésvággyal fejezik ki, mint Clara vagy az álneves Villő, de azért odaírják, hogy nem tartják odaillőnek a videót. Nekem ez elfogadható, én sem gondolom, hogy ez szakszerű jóga. Amiért büszke voltam rá, az a spontaneitása. Viszont aki nekem jön, az ugyanúgy csinálja, mint a trolljaim, ugyanúgy keresi a támadás lehetőségét, belémmagyaráz rejtett szándékokat. Attól lehet ez az indulat, hogy én nem vagyok szabálykövető (mert szerintem a leckefelmondós fajta viselkedés nem innovatív, nem izgalmas). Különbözik? Öljük meg!
  4. Mintha mindenki azzal szembesült volna, hogy ő mire nem képes. Volt egy érdekes vád: This is a gymnast, not an average person – tehát nem ér, úgy könnyű! Köszönöm. Amatőr vagyok.
  5. A három savazóban nem volt empátia, nem törődtek a másik érzéseivel, az amerikaias pozitív attitűd követelményével sem. “Kitetted magad a kritikus tekinteteknek, ezt kaptad” – kommentálta az ismerős. Mindig visszakérdezek: miért is kritikus a tekintet? Kiről szól ez? A net teszi őket ilyenné? Ez egy több ezer ember előtt zajló HAJSZA volt.
  6. Én tudom, hogy van benne hiba, ezt már ott is beszéltük az anyatárssal, aki jógázik, és nem bánt a korrekció. Azt sem gondolom, hogy tessék némán ámulni, mert rég nem ilyesmiből származik az önbecsülésem. Csak annyit gondolok, hogy van testtudatom, meg hogy spontán mozdulatsorként ez ötletes volt, ráadásul érdekes helyszínen, és aki nem határozta el eleve, hogy gyűlöl, annak kedvet csinál. De mi ez a vehemencia…?!
  7. Nem a teljesítmény szintje a lényeg. Tudok ennél jóval cifrább akrobatikát is, síkon is (az se igazi jóga, de testtudat és legalábbis akro). Nem arról volt szó, hogy ez mekkora teljesítmény, nem a best ofot mutogatom, csak egy kis spontán átmozgatást. Mindig ilyeneket csinálok, és az utál érte, akinek ez nem megy. Egyébként sem az a nehéz, ami látványos, ez nagyon csalóka. Mindenesetre ez a videó a hibái ellenére örömben fogant.
  8. Miért lejtő? Biztos valami ravaszság! Ez nagyon érdekes: csalást, látszatkeltést gyanít Clara, pont mint a zaklatóim (kockáshas-hamisítás). Kiről vall ez? Azért lejtő, mert ott lejt a terep, és én pont ott voltam. Menj le hídba magasabb pontról, majd rájössz te is, mi a nehéz. cropped-img_5349.jpgRakd le az ekepózban a lábad hátul, lejjebb a fejednél, hajrá! Csak kézen átfordulni volt könnyebb lefelé (ami az utolsó elem). Ezek az emberek egyszerűen kiborultak attól, hogy láttak valami atipikusat. Az csalás!
  9. Ó, ti hipokriták! Volnék kövér, vagy hatvannyolc éves, csinálnék egy kis kobrát, szarrá lájkolnátok. Ha arra valaki beszólna, mindenki leugatná. De az egészségest, a “szerencsést”, aki sors- és sporttárs, de példa is, és csinál valamit, ami nem szokványos, na, azt lehet ütni.
  10. Születtek olyan reakciók is, amelyek már nem a videóra reagáltak, hanem az érthetetlen ellenségessére. Ellenükben vigasztaltak kedvesen: igenis jó, nekem tetszik, nehogy elvegyék a kedved! Hogy a tegnapi poszthoz is kapcsolódjak: nekem senki és semmi nem veszi el a kedvemet, ha én tudom, hogy amit csinálok, az jó. A megmutatás csak egy kis része ennek. Csináláson én az edzést (vagy az írást, szervezést, terembe járást) értem. De a megmutatástól sem veszik el a kedvemet. Sokat támadott bloggerként azt tanultam meg, hogy ne a vigasztalásból, drukkercsapatból, áldozatiságból eredjen az önbecsülésem, sőt, ne is az erdeti produktumra adott, amúgy is könnyen manipulálható és ezer elfogultságtól, vakfolttól befolyásolt reakciókból, hanem magából a tevékenységből. Ez tesz felnőtté.
  11. Amerikaias vonás, innen nem érthetó kulturális sajátosság a biztonság iránti igény. Voltak híres esetek, amikor figyelmeztetés nélkül tettek ki látványos mozdulatokat, a pompás testtudatú júzer megpróbálta, lesérült, és beperelte a tartalom közzétevőjét. Mindenki NAGYON vigyázzon! Természetesen ne próbálja ki senki otthon, a nappalijában lévő domboldalon :), de ez vajon kinek nem világos? Nem engem kell óvni, hanem a vakmerőeket. Én nem sérülök, extrém súlyokkal és akrobatikában sem, ezért jó masszív alkatnak lenni, mert az erős ízületet és csontot is jelent. Nem a túlsúlyra gondolok, hanem a csuklóméretre, az ízületek erősségére, az izomra, ami átveszi a terhelést – nekem nem fáj guggoláskor, kitöréskor a térdem, derekam, soha semmim nem fáj. Azt kell óvni, aki nem ismeri a teste határait, aki a lassú, kitartó gyakorlás helyett erőszakol olyan mozdulatot, amire nem képes, csak mert megkívánta. A melót senki nem spórolhatja meg, és akinek rosszabbak az adottságai, annak extra meló kell. A sáskámban másfél év van, mire egyáltalán ambicionálni kezdtem, hogy tisztán a mellkasom felső részén támaszkodjak, és onnan hátraengedjem a lábam. IMG_7411A sérüléspara egy gyenge testtudatú, nyavalygó, életellenes módon kiszámíthatóságra törekvő társadalom sajátja, ahol minden kiütésre külön gél van (Lobster). Olyan teljesítmény nincs, amihez az ember nem vállal kockázatot, olyan nincs, amit bárki kipróbálhat és biztosan nem lesz baja tőle. Az ügyesség értelemszerűen nem az ügyetleneké, a sportteljesítmény nem demokratikus. Igen, a virtuóz mozdulat veszélyes, és pont az a teljesítmény, hogy mégis megcsinálod, és ép mradsz. Sunyi inszinuáció engem figyelmeztetni a balesetveszélyre.
  12. A másik amerikai jelenség: a tiszta jóga elit koncepciója. Sértődés van: az “igazi” jóga ennél nehezebb ám! Olyanok írják ezt, akik semmi ilyet nem tudnak, amit én. Az indulat annak szólt, hogy miért engem jelentetnek meg, ők jobban jógáznak, ez meg egy szar. Az ászana legyen tankönyvi és biztonságos. EZT nem szeretem a jógában, ezt a vérkomolykodást, felkentséget. A pontosságtól és tudástól nehezen elválasztható, sima szabálykövetést. Kié a jóga? Sértődötten kiabálnak, az övék, nehogy már egy “külsős” itt jobban tudja! Minden újító és minden autodidakta szabályokat hág át. Tudom, a jóga ősi, meg hagyomány, meg tekintélyelvű is eléggé, hagyjatok ezzel, ezért nem járok jógára. Én a mozdulatot szeretem. (Ők miért nem küldik be az anyagaikat?)
  13. Végül és főleg: a meztelenség (nagy bőrfelület) amerikaias tabuja és átmoralizálása. Akinek láthatóak az idomai, az szexuális célú, proli és gonosz. A nem szokványos testtől való idegenkedés. Valaki “végre normálisnak” nevezte a testem (“végre egy normális női test”). Úgy értette, hogy nem a vékony, kecses izmú, idilli jógás alkat, de valószínűleg ezt túlsúlyosként mondta, így ezt sem írom fel a szívmelengető mondatok közé.

Én pedig… én örülök, hogy kitették. Nem haragszom senkire. Egyszerűen komikusnak tartom azokat, akiknek az egész a botránytól érdekes. “Höhö, már megint szerepel a gerleéva, jól megkapta”. Gerle Éva él és edz és fölötte áll ennek, mivel nem is hiú. A nárcizmusvádad, Villő, pedig a te irigységed, lenyomó késztetésed projekciója. Ugye eltelt pár év, és at látni, ahogy te imádod magad, a gyenge, formátlan, trükközve jócsajkodó kinézetedet és cuccaidat az instagramon… Micsoda butaság, üresség ez. Negyvenöt évesen.

Nekem ez a videókirakás tanulságos volt, nem én akartam, hogy ilyen tömeg lássa, de mégis látták, és talán meghozta a kedvét a videó többeknek a kísérletezéshez. (Kifigyelt gesztusaimat, pózaimat, hidegtűrésemet mások is lemajmolták, villognak vele, és bár sokkal szerényebben megy nekik a torna, ők is károgtak, hogy vigyázzak.)

Nem számít, milyen cuccben edzel, készül-e rólad fotó. Az számít, hogy telnek a hónapok, az évek, és valóban életeddé vált-e, hogy aktív vagy, valóban öröm-e az edzés, fejlődsz vagy legalább állagmegőrzöl-e, mert mindez busásan megtérül lelki és testi egészségben. Külsődleges motivációból, gonoszságból, rivalizálásból, diadaléhségből, menősködve, magamutogatásból ez nem működik.

*

Nagy vitáim voltak a pajzsmirigyspecialistámmal, de ez a történetem vége, meggyógyultam, és a vak nem látja csak, hogy az életmód mit tett ehhez. Valójában 2015-ben nem szedtem már gyógyszert, előtte is csak minimálisat (heti két szemet alacsony dózisból). Az ultrahang teljesen homogén, normál méretű pajzsmirigyet mutat, a TSH-m csodás (újabban 1,5 alatti), de közben megmaradt a gyors agy, mozgékonyság, sok ötlet, ami e betegség agyi hatása. Nagy pillanat volt ez a lelet. Így, ha tünetem nincs, ritkábban járok majd laborba is.

* mindent megteszek, hogy az automatikus fordító ne tudjon mit kezdeni a blogommal

45 thoughts on “hogyan lettem nemzetközi botrány

  1. Örülök, hogy ezt a történetet posztba foglaltad, nyomon követtem az egészet és hol rettentő szomorú, hol meg tehetetlenül dühös voltam, aztán nyomtam inkább egy daimoku mert nem engedem, hogy egy beteg ember reakciója szétfűrészelje az idegrendszeremet. Megnyugodva láttam, mert még mindig rá-rá tekintek a videódra és a kommentekre, hogy ClaraWilkert törölték az abuzív megjegyzéseivel, az én asanam alóli igen motivációromboló hozzászólásai is eltűntek, hálajóégnek.
    Még mindig most is azt mondom, hogy igen amit csinálsz és ezt a videóban remekül lehetett látni, abban bizony jógaelemek vannak.
    De megnéztem a LifeTilt Core videóját a 6 elemből 5 jóga. A plank is, igen bizony!

    Kedvelik 1 személy

  2. Lehet, hogy én egy rózsaszín füstölőszagú szatyorban élek. Jógázom én is már rég, változatos helyeken, emberekkel és oktatóknál, de ilyenféle rosszindulattal sosem találkoztam. Az jutott eszembe, hogy vajon Clara élőben is így megmondta volna egy gyakorlótársnak a vélt/valós hibáit? Így kritizálja “tankönyvitől” eltérő ászanáját a szomszéd szőnyegen álló, ki tudja, milyen hátterű embernek is? Ha igen, az baj, ha meg csak fejben mondja a magáét, az még rosszabb, mert a saját gyakorlását nullázza vele, minden szempontból…

    Kedvelés

  3. Azért nem mondhatnám, hogy elsőre ne riadnék meg a gyűlölettől, főleg ha ilyen becsomagolt “én neked akarok jót”, minden rutinom ellenére. Hogy akkor én bántottam valakit, rossz vagyok, jaj, bocsánat. Homlokomon a jel: úgy nőttem fel, hogy rám tolták mások bűneit, asszisztálnom kellett ahhoz, hogy az övék ne derüljenek ki, és mindenért én szorongtam. Szerintem ezt érzik a gyűlölködők. Szóval nem könnyű sztori.

    Kedvelés

  4. Emlékeztek, amikor Lorax álaggódva vizionálta, hogy én majd lesérülök? Ma már tudom egyrészt azt, hogy ő full pszichopataként szállt rá a nála sikeresebbekre a Bezzeganyán, és a Nagy Ágnes néven írt, gyűlölködő kommentjeiből, e-mailjeiből az is kiderül, hogy ő ezt kívánta nekem, és igazából ő sérült le, sokkal mérsékeltebb terheléstől.
    “Hadd kérdezzek én is: attól nem félsz, hogy a kemény, atlétáknak szánt rezsimtől lesérülsz és akkor mi lesz, hogyan állsz helyt? Ez többször megfordult a fejemben.”
    “Nem félek én semmitől, csak csinálom.”
    “Erőss Zsolttól is megkérdezték minden mászása előtt, ez nem belebeszélésről szóló kérdés.”
    és:
    “múltkor majdnem elsírtam magam, mikor fel tudtam jönni Low Plank-ből High Plank-be. Többször megcsináltam, mert nem hittem el.”
    ezt esetleg próbáljátok ki, szóval ő próbált itt nagy fitneszmotivátorként fellépni…

    elfogadni a kövérséget


    Na, ez úgy jön ide, mármint a posztban említett amerikaias sérülésparán kívül (Lorax is ott unatkozik ennyire), hogy én eddig nem néztem utána a nőnek, de ugyanaz a sztori: Clara az, aki lesérült, éppenséggel a gymben, és projektál.

    Kedvelés

  5. Az aszana nem a klasszikus joga. Az aszana a meditacios ulesre es gyakorlatra keszit fel.
    Mostanaban fitness joga, ami legtobbet megy.
    A szepen aszanazok fejeben lehet zavar, mint latjuk 😊
    Az aszanak szabalyossaga es vegrehajtasa korul vita van jogaiskolak kozott. A nyugati ulomunkas teste nem tudja azt, mint az indiaiake, akik allitolag alapbol is hajlekonyabbak.
    Ezt csak azert irom, hogy kicsit tisztitsam a kepet a joga korul. Szamomra megengedobb, mint barmilyen sport, de az teny, hogy ezt sok eves gyakorlattal mondom 😊

    Kedvelés

    • A jóga freestyle. Számomra. Én vagyok a testemben én érzem, hogy mi a jó nekem mit bírok. Az aszanak nem kőbe vésett gyakorlatok, ha nem úgy lélegzel közben hanem visszafele akkor más a hatása. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia mi a legjobb elméjének és testének. Az 5 tibeti vagy napüdvözlet aszanai közé is lehet más elemeket iktatni. Van aki az acro vagy shibarijógában találja meg önmagát.
      Ha én a varjút nem terpesztett tenyérrel tartom meg, mert az izomzatomnak, egyensúlyomnak egy más kéztartás kedvezőbb, akkor nagyon nincs szükségem egy csaholó okostojásra aki szétbarmolja a kommentjeivel az örömömet. Mert ő onnan a monitora mögül nem látja, hogy egy számára tankönyvileg nem tökéletesen kivitelezett varjúpóz után szavaszanaban olyan kikapcsolt állapotba kerülök, hogy gyakorlatilag elalszom. Azt hiszem ez a lényege a jógának, úgy csináld, ahogy a testi adottságaid engedik, úgy hogy érezd az örömöt, az ellazulást, a testedet. Nem verseny, nem színpad, nem bizonyítás, önmagadért csinálod és nem instagramos ujjongó lájkokért.

      Kedvelik 1 személy

  6. Itt láttam nálad először az edzésnaplóban, hogy mérlegállásban két kettlebellel csinálsz sorozatokat. Nah mondom, ez tök f@asza, én is kipróbálom. Egy kettlebellem van és hűűűűű, mire megtalálom az egyensúlyt, és akkor érzem az összes izmomat és még csináljak 10-et egy kézzel kettlebellel, 8 kg-sal, ami a tiédhez képest sokkal könnyebb. Viszont bevettem minden edzésembe, állandó feladatnak, abban a reményben, hogy egyszer majd tökéletes lesz. Ezt a jógás videót is megnéztem és ez is tetszett, igaz még nem próbáltam megcsinálni, de majd fogom. Most egyébként máshol is gyakorlatokra vadászok, mert unom a repertoáromat és ugye az unalom megöli az edzési kedvet… 🙂 Plusz a videó felhozta egy régi emlékemet, amikor az unokatesómmal próbálgattuk, ki a hajlékonyabb, és hason fekve meg tudtuk érinteni az orrunkat a lábujjunkkal… És elhatároztuk, hogy mi aztán extra hajlékonyak lévén híres tornászok leszünk. Nem lettünk, de az akkori lelkesedés és kísérletezési kedvem visszajött. Úgyhogy köszönöm. 🙂

    Kedvelés

  7. Szerintem a legextrémebb lehetetlenségre az anyámf..sza az adekvát reakció, ezzel azt hiszem kimaxoltam a szókapcsolatban rejlő lehetőségeket.
    Miért nem azt írtad fönn, hogy ‘az igazi’? 😀 😀

    Kedvelés

  8. Ez a Clara Wilker tipikus példája annak a trollnak, aki véleményvezér akar lenni.És igencsak irigyli tőled a azt a flow-élményt, ami a videódból sugárzik. A pszichológiában örömgyilkosnak (joy-killer) nevezik őket joggal. És a tankönyvek sem tévedhetetlenek.

    Kedvelés

  9. Tudod, nekem fura, hogy ennyire kiakadsz a kritikán. Beküldöd egy tematikus blogba a szabadon kísérletező videódat és kritizálják. 🙂 Az igazság az, hogy azok akik jógával foglalkoznak x éve, azok valószínűleg az életüket tették rá, de ha nem is, akkor is szakértői a témának. Ha úgy látják, hogy szépnek szép, jónak jó, hogy ilyesmit csinálsz, de nem jóga, akkor miért ne mondhatnák ezt meg neked? (Persze kulturált stílusban.) Miért kell felhorgadni, védeni magad tőlük és védeni az örömödet? Jogod van csinálni? Hát persze. Jogod van örömet találni benne? Igen. No de nem várhatod el tőlük, hogy egy tematikus oldalon lelkendezzenek veled. Ez olyan, mintha egy zeneértő oldalra raknád fel az amúgy pocsék, de neked örömet adó hangszeres előadásodat. Nem fognak veled örülni, hanem azt fogják mondani, hogy ennek nincs itt helye, vagy OK, csináld szépen otthon, örülj neki, de ez nem az, ami szerintük zene. Nem gondolnám, hogy ki kell kérned magadnak, szerintem hasznos kicsit hátrébb lépni és ennyi. 🙂

    Kedvelés

    • Ez a lenyomó hang, beszarok rajtad. Hát nem látod, mi történt? A posztot sem érted? Nem is olvastad? Az ottani kommenteket sem?
      A rámszálláson, az álneves, ürügykereső gyűlölködésről gondolom ezt, amit fent olvashatsz (Lelkes Villő több álnéven), meg Claráról. A videóm nem pocsék, nem csak nekem ad örömet, viszont hogy ezt így ideírod, a te indíttatásodról árulkodik.
      Milyen könnyen felmentitek ti a bullyingot, mondván: kritika… Lófaszt nem tudtok eközben.
      A tények tények: Clara egy kitiltott troll, Lelkes Villőnek-Radnay Beatrixnak-Melter Líviának-Edith Wiltonnak meg nem a jóga a problémája… Lelkes Villő az itteni legnagyobb utánamloholó volt, fegyverhordozó, elsődleges utánzó.
      Ettől függetlenül, aki nem látja, hogy mind az esetleges terepen előadott mozdulatokban, mind a formámban mennyi meló van, annak nincs szeme mozdulatra, emberi testre, és az nekem ne magyarázzon.
      Mégsem kértem ki magamnak… és hát mégsem engem szedtek le, tiltottak ki.
      Károgók. Én nem úgy reagálok, ahogy te elképzeled, hogy reagálok, csak mert te úgy reagálnál.

      Az oldal filozófiájába én illek, és ezt előtte is tudtam, mert követem őket, nem pedig a Clara típusú dühödt bullying. Nem jógában vagyok profi, de hogy mi hova való, azt szoktam érezni. A Yoga Life az amatőröké, akik csodálják a profikat, de van hely a peer tartalmaknak is. Szíved joga, hogy neked ne tessék az enyém, hogy ide is utánam gyere kioktatni és élvezkedni, és persze meg se kérdezzük tőled, hogy be ne égjél, hogy te mit tudsz, milyen a formád.
      Nem arról van szó, ez jóga-e. Nem arról van szó, milyen szint. A netes gyűlölködésről van szó.
      Ez egy amatőr, de motiváló videó, egyáltalán nem csak az én örömömről szól. Tök érdekes, hogy a facebookról, ahol aztán tényleg minden van, is eltüntetnéd.
      Az durva, hogy még így is nagyobb a testtudatom, hogy nem is jógázom, mint a sok kritikusnak… vajon nekik sima terepen eszükbe jutna-e egy flow mozdulatsor, spontánul?
      Ezt a posztot ide írtam, a saját blogomra, a saját olvasóim körében, magyarul. Nem a sértettségemről szól, mivel nem sértett vagyok, hanem elemző, tanulságlevonó. A fő tanulságom pedig nem a saját sportolásom ebből az ügyből, hanem az, hogy ti NEM BÍRJÁTOK ELVISELNI, HA valakinek eszébe jut az, ami nektek nem jutott eszetekbe, és ezért kezditek ki.
      Nem, a sportolásom nem magánügy. Nem, a teljesítményem nem hétköznapi. Csak te szeretnéd, ha az enyém is az lenne. Nem, nem otthon csinálom, hanem egy igencsak olvasott blogon. Életek sorát változtatta meg, ahogy írok, élek, edzek, ez az öntudat nyilván nem ár alanyi jogon. De az, hogy erről nem tudsz, nem jogosít fel erre a lenyomásra.

      Isten hozott a csakazolvassán! 🙂 Bár, ha már idetaláltál, te is lelkes érdeklődő vagy.

      fotótár

      edzésnapló

      Kedvelés

    • “azok akik jógával foglalkoznak x éve, azok valószínűleg az életüket tették rá, de ha nem is, akkor is szakértői a témának.” …aztán mégis bénábbak azok, akik olyan nagyon “jógáznak” a facebookon. Nagyon patetikus meg kenetteljes, amit írsz, remekül igazolja az ellenem folytatott agressziót, de nincs igazad. A jóga nyitott, mindenféle szinten van, csak ezzel foglalkozni ezrelék tud, rengeteg irányzat van, egymással is vitában, és az ottani 90 ezer lájkoló közül száznál is kevesebb, akinek ez az élete, a tipikus júzer amerikai, dundi és harmincas. De az experteket sem jogosítja fel kéretlen kioktatásra, hogy ők minek tekintik a _saját_ jógázásukat. Nem kell így megsértődni, tőlem védeni a jógát. Nekem esni könnyű persze, de te engem hibáztatsz a gyűlölködésért, amit mások követtek el szabad döntésükből, és teljesen félreértelmezed a videóm és a tevékenységem célját.

      Kedvelés

    • Mindegy, hányadszor kommentelsz, nem álítottam, hogy te vagy az álneves. De lefordítom, amit írtál. Nekem a soraidból a következő egyértelmű:
      A posztot nem értetted, talán nem is olvastad, azt hitted, megsértődtem.
      Azt hiszed, ha valaki “kirakja magát”, akkor ellene bármi jogos, de tévedsz.
      Valami indokolatlan gőggel gondolod, hogy csak mert itt van egy kommentdoboz, engem érdekel a te véleményed.
      A magabiztosságod mögött egy olyan személy van, akinek az írásai, sportolása nem nagyon érdekel senkit, helyette lehet engem firtatni.
      Ti is kitehetnétek, kitalálhatnátok bármit, de nem nektek jutott eszetekbe, ezért nekem estek. Falkában könnyű. Én soha nem lépek fel falkában, mert az állatias.
      Benézted a dolgot, rájöttél, nem vagyok kezdő, csak szeretted volna magad fölém okoskodni.
      Érved nincs, tehát inkább “nem is érdekel”.

      Dehogynem érdekel, de nem én, hanem az ítélet élménye. Nektek, unalomból kommentelgető éleskedő nagyonokos-nagyonformástestűeknek ez marad. De legalább vesszőhiba ne lenne benne…

      Köszönöm az engedélyt, eddig is pont azt csináltam, amit akarok, pont ezért értem el valamivel többet, mint a károgók.

      Kedvelés

      • Csak a tényszerűség kedvéért. A másik oldal motivációjára szerettem volna rámutatni, az agresszivitást nem helyeseltem. Most épp te vagy az, aki engem mindenféle ismeret és információ nélkül minősítesz, egy kalap alá veszel akármilyen – általad vadul gyűlölt – csoporttal. Ez pontosan az a magatartás, ami ellen oly sokszor felszólalsz. A vesszőhiba meg… jól van. Mea culpa. 🙂 És csakugyan nincsenek érveim, pusztán annyi volt a célom, hogy megmutassam, hogy mi vezérelhet – adott esetben – jógázó embereket. Vagy mondjuk festőket. 🙂 Zenészeket. 🙂 Semmi olyat nem írtam, amit te magad ne ismertél volna el: hogy ugyanis amit csináltál, az nem jóga. Mint írtad, nem is ez volt a célod.
        Szóval béke, velem nem fogsz tudni veszekedni. 🙂

        Kedvelés

      • Fujj, fujj, menj már innen.
        Nem, nem tényszerű, a nyeretlen kétévesek is átlátják, miért tolod még mindig. Visszavágsz, mert nem figyeltél, nem tudsz illetve beálltál te is szépen a sodródásba, a birkák közé, akik mindenkinek nekiesnek, aki több és bátrabb náluk. Bravó, bravó. De ez olyan özönben jön, hogy ti nekem egy típus vagytok, élősködő rovarokhoz hasonlatosak, egyáltalán nem veszem a fáradságot, hogy egyénként és tartalmilag fontoljam meg a pofázást.
        Ti csak pofáztok.
        Az én ügyemben, az én blogomon. Én meg edzek.
        Úgysem tudod elrontani, ne fáradj.
        Elolvashattad volna a posztot, vagy a kommentdoboz fölötti figyelmeztetést. Tudom én, mindenki inkább írni akar, az a látványos. De ahhoz kéne tudni gondolkodni, írni és némi jóakarat is…

        Kedvelés

      • “vadul gyűlölt csoport” nem baj, hogy ők estek nekem? és te is?
        kit gyűlölök én vadul???
        ha szeretnéd, hogy téged, igauán és egyénként lássalak, és időt szánjak rád, megfontoljam, amit írsz, akkor kezdd te: ne viselkedj úgy, mint a csőcselék(nek azon csoportja, aki kurvaokosnak képzeli magát, és ő aztán nem ítélkezik és nem kotnyeles, áhh!)

        Kedvelés

      • “amit csináltál, az nem jóga” És akkor mi van? Viszont life és jól néz ki. 🙂 Mi ez a “szent jóga” koncepció? Csak irigykedtek, mert lófaszt nem tudtok.
        Az oldalnak pl. tetszett.
        Nekem nem kötelességem úgy viselkedni, ahogy birkák gondolják.
        A _lesérült_ Clara pl. azt állította, nincs testtudatom, és ez kezdő szint, ráadásul nekiállt gyakorlatilag lekurvázni. Igaza van neki? Szerinted?
        Mentegeted, maszatolod az erőszakot, ennyi. Nagyon bülbülszavúan, de ez ugyanaz. Egy pillanatra nem mondtad, hogy ebben a sztoriban a bullying gáz, és az a gáz, nem a videóm vagy a személyem. Nincs szimmetria (“másik oldal”): nem két egysúlyú fél van: ők (tavasztündér álnéven, Caitlyn, Melter akárki, Clara, “Radnay Beatrix) erőszakosak voltak, én nem. Ők személyeskedtek, én magamról beszáltem, illetve a kulturális okokat elemeztem. Olvasd már el a posztot amire kommentelsz…
        Köztük (erről te nem tudsz, mondom az adalékot): van, aki egyértelműen bosszúból kommentel vagy protestlájkol, mindenhova jön utánam témától függetlenül, mert nem bírja elviselni, hogy lepattintottam, illetve hogy hiába akart menő lenni úgy, mint én, nem vitte semmire. Illetve pszichopata.
        Ami ellen én szót emeltem, az az erőszak, nekem esés, koncepciózus félremagyarázás, csalással vádolás. Te nem ítéled el ezeket? Ha igen, miért rajtam rugózol?
        Nem igaz, hogy elítéled az erőszakot, hiszen őket véded, és azt állítod, hogy az itt az issue, hogy én nem bírom a kritikát.
        Régi nóta: az erőszak célpontját megtenni oknak. Vannak történelmi párhuzamok is.

        Kedvelés

  10. Engem rengetegen kóstogattak már ilyen csőcselék módon (kritikátlan, sodródó, erőpárti, empátiátlan, erőszakpárti, pletykás, ítélkező, kárörvendő, irigy), egyszerűen azért, mert én keltettem figyelmet, nem ők, engem lehet firtatni, elemezni, és akkor nem állnak ellen: én vagyok a célpont, nekem esnek. Riasztó, miféle indulatok vannak a ránézésre nyugis közpkorú nőkben. Mindig rámtoltak mindent, mindig rajtam csattan. Megszoktam, nem vagy egyedi, Erika. Le is írtam milliószor erről a véleményem. Nem tetszik, amit csinálok, rendben.
    De hogy mit akarsz akkor tőlem??? Mit kutakodsz, jársz vissza, bámulod a fotókat? A videót is miért nézted meg, ha annyira szar?
    Miért vagyok érdekes?
    Miért kell erőszakosan, álságos tanácsadó hangon okoskodni?
    MERT UNATKOZTOK, azért.
    Én meg csak edzek, amíg ti pofáztok.
    Pofázni, okoskodni nagyon könnyű, bárkin a fogást kersni, belekötni a kinézetébe/mozdulatába/kiállásába.
    De TE hol tartasz eközben?
    Megmondom őszintén, nagy elégtétel ez. Mert tudom, hogy a sok véleményező nem tart sehol.

    Kedvelés

  11. https://www.shape.com/fitness/workouts/yoga/fat-yoga-teacher

    ez oké, ennek tapsolnak, erre senki nem szól

    mintha a stroke-ja, hasi műtéte és a béna mozdulatai nem azzal függenének össze, hogy kövér: nem, az non mainstream, taps jár érte
    hogy én ezt hogy utálom, ennek a mély hazugságát
    minden teljesítményt megfojt
    de engem kellett elemezgetni a hegyi örömsportért
    aztán Villő, aki ott szemétkedett ellenem nagy vihogva, pánikszerűen fogyózni kezdett :DDD
    mindenki látja, mi bajuk ezeknek

    Kedvelés

    • “When a student walks into one of my classes with nerves, with a fear of not being good enough or with the mentality they’re too fat, too unfit, too inflexible, too uncoordinated, I can pull from my own experiences of being in that precise mindset and assure them they are perfect as they are.

      That is yoga.”

      Vagyis, teljesítmény nélküli kövérek kiállnak a megható szöveggel pénzért oktatni, lásd Hullai Vikit, és azonnal magazin, lájkok, hősnőség.

      Kedvelés

  12. Visszajelzés: újabb netes lincselés… | csak az olvassa. én szóltam

  13. Visszajelzés: még egy tanulság: a szakértősködésről | csak az olvassa. én szóltam

  14. Visszajelzés: kérdezz bátran! | csak az olvassa. én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .