tanuljunk magyarul! 25. — van egy volt osztálytársam

Akkor már Fehérváron laktunk, ő amúgy debreceni volt…

Tamásnak hívták, nagyon szerettem.

Amikor az ember múlt időt használ, akkor mindig lesz egy okoska, aki rászól: miért, már nem debreceni? Már nem úgy hívják?

Sőt: miért, már meghalt?

És úgy érzi, de jót mondott, ő most segített helyesen beszélni.

Vannak ilyen műszaki értelmiségiek, szerintük a szónak és nyelvtani formának egy jelentése lehet, és minden legyen 1:1 megfeleltethető, logikus. Őnekik van bajuk a műanyag üveg, a betontalpfa és társaival is. Mert a beton, az nem fa! És ilyesmiket beírnak facebookkommentbe is.

És te, aki igyekszel érdemieket írni oda, nem fogod fel, hogy unatkozhat ennyire valaki.

Sértődött poén:

— Emlékszem rád, gyönyörű szőke hajad volt…

— Miért, most csúnya a hajam?

Szeretném ezen a szép vasárnapon megnyugtatni azokat, akik ezen az unatkozó-okoskodó szinten felül érdeklődnek a nyelv iránt, hogy nincsen ezekkel gond amúgy logikusan sem, csak egy kicsit összetettebb a logika.

Ez is nyelvi babona, sőt, babonakör (istenem, de szellemes vagyok!).

Képernyőfotó 2015-11-22 - 7.43.10

Képernyőfotó 2015-11-22 - 7.43.28

az angolban ez is cereal circle

A nyelv nem ilyen. A múlt idő nem csak azt jelenti, ami úgy volt, használata sokrétű.

Lehet például “present perfect”: akkor kezdődött, máig hat, mi erre múltat használunk:

Az üzem 1924-ben létesült.

Ebbe persze nem kötnek bele, ez csak egy példa arra, hogy nem csak az elmúlt események lehetnek múlt időben.

Megszakított múlt:

…és sokáig sas volt a címerében. (aztán egy darabig nem, de most újra igen)

Utalhat arra is a múlt időnk, hogy az esemény, amelynek keretében a még élő, boldog, aktív személyt emlegetjük, régebben volt, és most arról az időről beszélünk, az egész történet múlt időben van. Nem érintjük és nem is tudjuk, most mi a helyzet. Vagy például a tény, amit a személyről megemlítünk, nem olyan fontos már — attól még mint tény maradhatott változatlan (ugyanúgy debreceni, az nem változik, és attól még szerethetjük most is).

És: akkor vettük tudomásul a tényt, azóta tudjuk.

Ha meg valaki nevet változtat, és ezért Mária volt, az egészen biztosan megemlíti majd a beszélő. Ha nem említi, akkor úgy kell érteni, hogy Mária egy lány a múltból. Zorán úgyis túlénekel, ne kötözködj.

De azért a leggyönyörűbb alakulat a címbeli. Most is van nekem, de már nem osztálytársam. Na?

10 thoughts on “tanuljunk magyarul! 25. — van egy volt osztálytársam

  1. Köszöntök mindenkit.

    Szerintem “volt egy osztálytársam”, ha a történet erősen múltidejű, esetleg még iskolai keltezésű. “Egy volt osztálytársam” inkább azt hangsúlyozza, hogy az ismeretség onnan van, de a történet már későbbi. Ízlelgetem: “volt egy osztálytársam, aki igazgató lett”, vagy: “egy volt osztálytársam igazgató lett”. Nem tudom, mi a szabály, ha van. Inkább stiláris jelentőségű. Elbeszélőn múlik, hogy mennyire akarja a történetet az “időegyenesen” elhelyezni. Ha Olvasó mindenáron definíció szerű szabály alkalmazáshoz ragaszkodik, lehet, hogy eltévesztette a lényeget.

    Pipás

    Kedvelés

    • Szia!

      Sokkal kevesebb szabály van, mint hisszük, azért emelem ki a javítgató felelősségét, és hogy nem hiba a nem(lezárt)múlthoz a múltidő. Igen, stiláris, és a vájt fülű, nyelvű nagyon sok árnyalatot meg tud különböztetni. És persze mit mondana Nádasdy Ádám…?

      Kedvelés

  2. Szavaztam a “van egy volt osztálytársam”-ra, de bármelyik verzió játszik, szövegkörnyezettől függ. Bár ilyenekről úgyis csak a kedvessel beszélgetek, akivel kölcsönösen már minden ilyen sztorit kívülről tudunk, és igyekszünk háromnál többször nem elmesélni egymásnak. Ha véletlenül mégis, a másik fél rögtön szól 🙂

    Kedvelés

  3. Aszongya azindex, hogy: ” 9 évre súlyosbították a gólyatábori erőszakoló ítéletét 9 évre súlyosbították a gólyatábori erőszakoló ítéletét”
    Hát egyrészt még az is kevés. Másrészt viszont: a másodfokú ítéletben a büntetését súlyosbították, nem?

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .