olvasd újra

Vagy el. Az elmúlt négy és fél hónap legütősebb posztjai. Ha rég jártál erre, ha csak átfutottad, ha kíváncsi vagy arra, hogy szerintem mi fontos írás.

A blogon jelen pillanatban 1453 poszt van, ennek egy kis része semmiség, resztli, efemer, nem vállalható, egyszer kitépkedem majd ezeket az ősz hajszálakat.

Az elmúlt hetekben 440 különböző IP kommentelt a blogomra.

3187 lájkolója van a blog facebookjának.

Az olvasottság miatt meg ne tessék aggódni. Ehun e:

Képernyőfotó 2015-09-30 - 20.55.41

Kis kíváncsi, már lendül a kezded, kérded, mi a sötétebb kék, ez hónap-e, nap-e, száz-e vagy százezer? Ó.

Na, nyomok egy kávét, guatemalai.

Sose mondok számokat, babonából. Nem akkora varázslat amúgy: ha az ember tolja, ha rendszeresen releváns tartalmat tesz közzé, akkor nem kell SEO, hirdetés, bannercsere, facebookokos nyereményjáték bögréért, semmi erőltetés, nem is foglalkozom ilyesmivel. Akkor elvégzi a dolgot a google és a facebook, folyamatos a növekedés.

Márpedig én naponta kiteszek egy tartalmas posztot, amelyekben több órás munkám van, ötlet, téma, információk és linkek, vagy virtuóz nyelvi eszközök, a gondolat érlelése, csiszolgatás, javítás, szerkesztés: címkék, facebookos ajánló megfogalmazása.

Több száz vázlatom, majdnem-jó vagy háromnegyed bejegyzésem van a szerkesztőmben.

És nem szeretnék mással foglalkozni, ne haragudjon meg senki, nem vállaltam mást, csak napi jó szövegeket. Nem civil szervezet, segélyalap, közösség a blog, nem vagyok osztályfőnök, lelkisegély, példakép, haver, plátói szerelem, dietetikus, tanácsadó, bokszzsák, és a próbálkozásokat lepattintom. Legfeljebb még a fotókkal, az izgalmas fejléccel (ez is saját ám, minden), minimális komment-szerkesztgetéssel, és kommenteléssel töltöm az időm.

Ami nagy dolog: az évek óta visszajáró, parádésan intelligens olvasók. Az nem automatizmus.

Meg ahogy eltelt három és fél év (bizony), mennyi minden történt, és nekem még és még, egyre jobban van kedvem írni, új témák, naponta, folyton mondatok és metaforák ötlenek belém, és nem engedem, hogy ne hagyjanak írni.

Támogatni viszont lehet a blogot, mert nekem ez a fő bevételem. A főoldalon van a Hívj meg kávéra! paypalos funkció. A legjobban a rendszeresre állított, kisebb összegnek örülök. Adózás rendben (ezt is kérdezték): nem ezen a jogon vagyok biztosított, és három gyerek után jár az adókedvezmény.

Köszönöm, hogy kitartóan olvastok, és hogy építően kommenteltek.

A legolvasottabbak:

szeptember 20. most akkor elmesélem, nekünk milyen volt 218 megosztás

az a vád, hogy a férfiak előzékenyek velünk, de mi nem szeretjük őket. reakció egy antifeminista kommentjére — mint kiderült, egy férfihangos cikkre –, és persze szex, ahogy mi átéltük.

június 5. versenyistálló 141 megosztás

az aktuális ellenszélben pisilés: egy súlyosan visszaélő, ám befolyásos tanár, és a közeg, amely mindezt félelemből és igazodásból eltűri, nem bánja, bátorítja — már nem tanítja a fiamat. botrány lett a posztból.

július 1. én nem akartam úgy végezni 49 megosztás

szenvedélyes vallomás arról, miért most és miért így változtattam meg az életmódomat, részletek, mi történt a lelkemben, de úgyis tudjátok, ezt sokszor megírtam már.

július 23. elvettétek azt a szép világot 343 megosztás

régen bezzeg! kreatív történelem, azt mondja, figyelj: hazajöttek a hadifogságból, de legalább várta őket a meleg öl, a meleg vacsora. kik vagyunk mi, arcátlan, fiatal, túlemancipált nők, hogy arra kényszerítjük őket, hogy rosszabbul éljenek, mint a nagyapjuk?

július 19. olyan okos mindenki 283 megosztás

menekültügyben ne legyél okos, ha nem vagy okos. hangulatot kelteni ciki.

június 30. rossz fej lettem 284 megosztás

Én egy fiatal nő vagyok.

Néha nevetek. Néha mesélek valakinek valamit, és érzem: a régi vagyok, az egyetemi, az áradó, a szellemes.

Néha áramütés a bőrömön. Lehet, hogy még mindig élek?

Lehet, hogy most tíz percig semmit nem kell számon tartani, senkire nem kell rászólni?

Néha, ha nem látják, belerúgok a kanapéba. Röhögök magamon. Dúdolok valamit, harsányan és hamisan. Nem zaj. Nem érdekel, hallja-e a szomszéd. Jó fej vagyok.

…megúsztuk a nagy nehézségeket. Van mit enni, szeretjük egymást, a fagylalt hideg, a sör langyos, a csirkeszárny forró. Nyáron nyaralunk, évzáróra csokrot viszünk, a trotechnikus, az mindig Elek.

Hullafáradtak a gyerekeim. Abban támogatom őket, hogy rossz érzéseiket elhallgattatva engedelmesen menjenek naponta a vágóhídra. Minden nap szakszerűen levágnak róluk valamit. Itthon nyűgösek, stresszesek.

július 27. minden vackot megvesz neki 199 megosztás

gyermekeink elhalmozása tárgyakkal. minek?

szeptember 14. beérni a munkába 46 megosztás

sok hűhó minden reggel, kelni, öltözni, pakolni, dugóban ülni, hogy aztán szarul érezd magad, és ne csinálj (ne csinálhass) semmi olyat, ami előreviszi a világot. miért csak jeans day van, miért nem lehet pyjamas office?

augusztus 23. ledarál 146 megosztás

akármit csinálsz, a házasság intézménye nem működik, és ront rajtad emberileg,ha erőlteted, hogy valahogy mégis megy ez. van kivétel, de csak kivétel van.

augusztus 9. menjen csak, majd feltörlöm újra 230 megosztás

nem annyira van becsülete a gondoskodó-szolgálattevő-segítő munkának, pedig abból él a világ.

június 22. nem mernek kimenni a strandra 32 megosztás

szemét dolog a szépségfétis és a médianyomás, de azért elég sokat önigazolunk a témában mi, harmincas-negyvenes nők. egy újságcikk érveinek szétszedése. szép dolog az önelfogadás, ám még szebb felelősséget vállalni a tested működéséért és elégedetten nézni a tükörbe.

Szerintem érvelésileg fontos:

kognitív disszonancia, ja, ezt még csak most írom 😀

október 8. megzsarolt nők 163 megosztás

ha válnának, azzal vannak sakkban tartva, hogy majd a gyerekük sérül. de akkor is, ha tőlük válnak. beszámoló egy izgalmas konferenciáról. a konzervatívok is feltűnnek a kanyarban, kirakták ezt a mandinerre, meg is fenyegettek.

október 3. mire járjon? 44 megosztás

kisiskolásaink különórái: olyan a hetük, mint egy vezérigazgatóé.

szeptember 25. fogadd el magad 75 megosztás

de inkább ne, nyomás edzeni.

október 11. egészséges menza 172 megosztás

kiterjedt elemzés az iskolai menzareformról, szegénységről, a Combino-jelenségről és a gyerekeink ízléséről. az enyéim is benne vannak, mert ők sem esznek meg mindent, sőt, a Julis éppenséggel alig valamit, pedig itt egészségtudatosság van, elannyira, hogy még a csoki is Milka.

Irodalmi, az elmúlt fél év legjobbja, ha egyvalamit olvasol, ez legyen:

október 2. azt mondja 54 megosztás

őszi, élet ihlette mese ovisoknak, kicsit cinikus, nagyon szeretetteli. benne lesz a készülő könyvben.

július 11. testnevelő 58 megosztás

mi lesz abból, hogy az edzést a Balaton-parton se bírom abbahagyni. Sport, pedagógia, életérzés.

augusztus 2. jegyzőkönyv 62 megosztás

ez is milyen jó műfaj. cinikus anya. egy nap Zamárdiban, gyerekekkel.

augusztus 18. amit én az életről megtanultam 97 megosztás

nyelvileg erős álparainesis. élvezni fogod, vicces és sodró.

augusztus 19. werk: élet és irodalom 28 megosztás

az előző werkje, egy étterem teraszán fogant a szöveg. eső nem létezik, a CIA találta ki és terjesztette el a médiában még 1959-ben.

szeptember 1. a lányom 104 megosztás

tökéletes kislányom egy szívmelengető posztban.

Lett sportolós fotótár, has-átalakulással (most épp megint boldog vagyok a formámmal a nyári lazulás-őszibarackozás után):

edzéseim képeken

Nektek melyik volt a kedvencetek?

16 thoughts on “olvasd újra

    • Ezek stiláris játékok. Én archaizmusnak érzékelem, de tényleg erdélyiek, kelet-magyarországiak, az erőst és általában a -st végződésű határozók irodalmiak.
      Az uzsonnásdobozos posztban is van egy modorosság, többes számú határozói igenév: átitatvák, az “át vannak itatva” kiváltására — nem mintha az nem lenne okés (“helyes”, “magyaros”), de most ez esett jól.
      Nagyon sok mindent csak azért mondok, írok, mert jólesik nyelvileg, megalkotni, hatást kelteni, úgy fogalmazni, azt színezni, láttatni (sztorit, szerelmes levelet is). Nekem ez a legnagyobb és természetszerű élvezet, nyelvemben élek, mint a nemzet, tele vagyok innen-onnan szavakkal, szövegrészletekkel, ötletekkel, metaforákkal. Az életem, érzéseim, a valóság ehhez képest másodlagosak. (Ezért nevezi a gyűlölködő trollom nagyzolásnak és ferdítésnek, látszatkeltésnek a blogot — meg kéne tanulni irodalmi módon olvasni…) (meg abbahagyni a kukkolós rosszakaratot, irigykedést).
      És nagyon örülök és becsülöm azt, akinek erre van szeme-füle, aki tudja élvezni — igazából csak az ilyen olvasóval tudok mit kezdeni. Aki nem érti, nagyon nem érti, racionalitást keres egy esztétikai szövegben, érvelni kezd az irodalom kapcsán, az nekem tök fárasztó.

      Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .