werk: élet és irodalom

a Dérynéből

Fotó - 2019.11.12. 14.22 #3

Naszóval.

Fú, ez nagyon vicces volt, és így történt, ahogy írom, vakuljak meg.

Kissé sűrű lett ez a tegnapi, olyan, mintha már sokat éltem volna, és mindent tudnék, és többé senkiben nem bíznék. Van ilyen olvasat, hát, ez van, igazán nem tudok mit kezdeni azzal, hogy “nézzük meg a Hamletet – de jó lesz a vége?”. Azért remélem, érti, aki érti. Ilyesmiket érlelek, a regény is hasonló, szövegtechnikailag mindenképp. Ez a potenciál nő bennem, úgyszólván, ezt izzadja ki belőlem csatakos félálom, ugrókötelezés, meditatív kutyaséta nyirkos avaron.

Amúgy valóban lereccsentem, aznap délelőtt, hogy ezt írtam, a rendőrségen jártam, elég hökkenetes, ami történt. Sápítoznék és dühöngenék, ha olyan volnék, rendszerszintű visszaélésnek és mélységes, figyelmetlen butaságnak mondanám, és igazam volna, de nem vagyok olyan. Olyan se, aki megállapítja, hogy de helyre egy legény ez a bűnügyi technikus. Ez is egy technika, tagadó mondatokkal állítani.

Meg amúgy is, a nagy esőzés, és előtte az az egzisztenciális későnyár. Megcsapott a gyanú, hogy nem lesz több olyan varázslatos esti zsongás, halk beszélgetés csillagok alatt, ennek a nyárnak is vége, és nincs már olyan sok nyár. Nyűg, stressz, stresszes gyerekek, határidők, megfelelés, hajnalban álmos kóválygás, fűtésszezon, avarsöprés, vaddisznódúlás. Nálunk eszméletlenül, költőien szép a nyár, Berzsenyi szorozva Arannyal ez a kert.

Az olvasó, akit én elképzelek, látja a szöveg finom elmozdulásait, és akkor tud idézőjelben lenni a pátosz és letargia, Dóra, milyen esztétikai minőségek vannak egyáltalán, a múltkor az irodalomelmélet I. vizsgával álmodtam, na, akkor csatakosan ébredtem, szúrós szaga volt.

A bejegyzés nagyobb részét a F-ben írtam, arra jártam, lerogytam, mert elég volt a félnapból, és kávét ittam. Épp nagy elégedetten leírom az utolsó két mondatot, hogy azt mondja:

Csakis csuklószorítóban szakíts, lökj, egyél kacsamájat, mondj igent. Ne vigyél esernyőt, ne hagyd, hogy paráztassanak, eső nem létezik, a CIA találta ki és hitette el az emberekkel még 1959-ben.

Erre jön a karcos pincérnő, hogy eső lesz, üljek be, mert megázik a gép.

Mondom neki, eső nem létezik, az amerikaiak találták ki, és elterjesztették, az egész egy médiamanipuláció. Állandóan erről van szó a rádióban is, nem véletlen.

Néz, mosolyog.

Eső balról jő, előbb csepeg, zuhog, beülök az árnyékoló alá, jól van. Pincérnő röhög. Én is persze, ez a lényeg. Kérek egy consommét.

Már épp a yen árfolyamát tanulmányozom, akkor mellém telepszik egy nagyonszőke nagyonszeplős fiú és egy nagyonszeplős, erősen szőke lány. Pincérnő jő, angolul aggódik, hogy oda bever az eső, nem ülnek inkább be? Nem, mondják, nem baj az eső, nézni akarják az utcát.

Ezek északról jöttek. Úgy ülünk egymás mellett, mint a moziban, az üvegablak előtt.

Körülnézek, odahajolok hozzájuk. Rain does not exist, I said. The concept was invented by the CIA in 1959. You know, the umbrella industry…

Röhögnek. Global conspiracy!

Honfitársaim a villamosmegállóban, gondos esernyőikkel. kék, fekete, kockás esetleg.

Kérdésre aztán még megmondtam nekik, hogy marhapofát egyenek, meg túrógombócot, és talán Konyárit. Magyar bor, kérdezik, az jó? Félreérthetetlen arcot vágok.

Átadom nekik a helyem. Hasítok el a csepegő esőben. Dánok voltak amúgy.

cropped-img_6280.jpg

21 thoughts on “werk: élet és irodalom

  1. érdekes, hogy kiben, hogyan szólal meg a szöveg. Párom szerint olyan világvégés érzetű lett (felolvastam neki, az már más, abban benne voltam már én is, meg nem ő figyelt mélyen, neki felszínesebben csapódott le), szerintem meg pont nem. Nekem nagyon mélyen, öröm, szabadság, belső bizonyosság jelentek meg és felismertem a megizzadt munkacseppeket, melyekből ez a fajta esszencia éppen lett. Nincs is esernyőm. Mindig úgy voltam vele, ha elázok, hát elázok. Ha nagyon gázos lenne a helyzet, mert éppen kiskosztümben mennék a nemtudomhova, akkor van kapualj, megálló, BKV, télen sapka-kapucni. Hogy engem ez lehet tudatosan nem érdekel?? Ha jobban belegondolok, még direkt el is akarok ázni kifejezetten..és mégis alig sikerül valamikor 😀 pedig olyan jó érzés!

    Kedvelés

    • Fiatal lány koromban a hatodik elvesztett esernyő után jöttem rá, hogy nekem nem való ez a műfaj. Ahogy öregszem, egyre kevésbé tudom elviselni a kapucnit meg a zoknit is.
      Már megszokták a nénik a házban, hogy ha elkezd nagyon esni, én lemegyek a kapu elé mezítláb tapicskolni a pocsolyákban.

      Kedvelés

      • Kemény legények vannak arrafelé.
        Úgy vártuk már az esőt itt a Nyírségben, mint a Megváltót. Megint lesz a kutakban víz. Jajjdejó! A tengeri, a torma, a napraforgó már a végét járta. Akácerdők lombja lesárgulva. Egy rendes nyári eső esetén elképedve nézem az esernyőket, pulóvereket, kabátokat.
        Megint lesz éltető víz…egy kis ideig, aztán majd nem. Keresi az új egyensúlyt az éghajlat…

        Kedvelés

    • Nem bejegyzésbe való, de szívesen leírom, azzal a megjegyzéssel, hogy nagyon sok beteg lelkű, kárörvendő névtelen figyeli ám nagy izgulva a sztorit.

      Mindjárt, csak írom a holnapit, meg még tornázom is, megjött a dresszem, cipőm, és ez kötelez.

      Kedvelés

    • Tehát.
      Nekem minden ún. “konfliktusom”, amiért engem szoktak hibáztatni, abból adódott, hogy írtam valamit a nyilvánosság előtt, és akit az sértett, bántott, erőszakkal reagált. Amit én nem hagytam annyiban.

      Én a Normafánál lakom, és bringás vagyok, nem is vezetek. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen (amúgy nem mindig, fel is szoktam tekerni) fogassal hozom fel a bringámat a városból. Két írásom jelent meg a Népszabadság Vélemény rovatában még 2012 nyarán arról, hogy abszurd, kaotikus a kerékpárok fogason szállítása, a downhillesek miatt. Akikel tele a fogas, és nem hazajárásra használják, ellenben iszonyú hangosak, sárosak, trágárak és fenyegetik, meg is támadják az ellenőröket, mert a jegy drága, mindezt fél-egy-másfélmilliós bringáik mellől.

      A downhillesek közül néhányan ezen felháborodtak. Még most is kapok értetlen, támadó, számon kérő e-maileket, kommenteket (“jobb, mint ha drogoznánk, nem?” — ha tényleg engem kérdezel, nem). 2013 augusztusában a fogason valami húszan körbevettek és ordítozva megfenyegettek.
      Egyikük fél évvel később, 2014 február végén be is váltotta a fenyegetést, szintén a fogason, a végállomáson belém kötött, nem engedett hozzáférni a biciklimhez (rádöntötte az övét), végül megütött, teljes erőből, tenyérrel, halántékon, majd szirkozódva, halálos fenyegetések közepette elmenekült.
      Ezt is megírtam, sürgetve a kerületi vezetést, hogy valamit tegyen az utazási helyzet rendezése, a kapacitásbővítés érdekében. Nem lehetett hazajutni, ők egész délután felvonónak használták a fogast, föl-le, holott nyolc bicikli szállítható csak elvileg.
      A helyzet azóta rendeződött: egyrészt sokan megunták ezt a cirkuszt, másrészt a jégkár óta az erdő állapota és a helyreállítást végző parkőrök jelenléte nem teszi olyan könnyűvé a száguldozást, harmadrészt a szerelvény kapacitása 16-ra bővült.
      Van benne talán részem, még tavaly megkeresett (egy közvetítő útján) a polgármester, hogy mi a helyzet, hogy látom én ezt, mit kéne tenni, írtam nekik egy rövid, megoldáscentrikus összefoglalót.
      A kerületi ittlakunk.hu kirakta megcsonkítva, a megkérdezésem nélkül a támadásról szóló beszámolóm indulatos részét (a támadást nem, csak a “vádjaimat”, hogy a dh-sok agresszívek), és ezzel is gyűlölethullámot zúdított a fejemre.
      Feljelentést tettem a támadó ellen, tettleges becsületsértésért és könnyű testi sértésért.
      Amikor ez kiderült, az addig kommentekben összevissza hazudozó elkövető megkeresett, és nagyon szépen kért, hogy valahogy rendezzük el, nem akar priuszt.
      Volt egy ügyvédem, és volt egy ajánlatunk (én találtam ki): ha nyilvánosan bocsánatot kér, visszavonom a feljelentést.
      Megígérte, kirakata a szöveget, megtette. Dev ez nem tartotta vissza attól, hogy még később is hazudozzon rólam, tévéműsorban (hogy én támadtam meg, kettőn áll a vásár…).
      Azt helyrehoztuk egy másik tévéműsorral (RTL), ott már igazat mondott. Ügy lezárva.
      Ezután megtudtam (ügyvéd telefonon rákérdezett a rendőrségnél, hogy hogy áll az ügy), hogy a garázdaság is fennáll, az pedig hivatalból üldözendő, mert aki közterületen botrányt okoz, hangoskodik vagy verekszik, az ezt követi el. Azt én nem tudom visszavonni, nem magánindítványos.
      Így ez a része ment tovább, a könnyű testi sértés nem (mert azt az ajánlat értelmében visszavontam). Lehet, hogy a támadó, 31 éves férfi egyébként, nem annyira cizellált, hogy megértse (hiába magyarázta neki az ügyvéd), hogy ezt én nem tudom befolyásolni.
      Valószínűleg kihallgaták. Valószínűleg hazudott, a bőrét mentendő. És az ügyészség elhitte.
      Kaptam egy idézést a múlt héten, másfél évvel az egész ügy után, hogy én (!) gyanúsított vagyok garázdaságban. Egy felületes tíz ügyészi sor a szöveg, tele tévedéssel/ferdítéssel (erről a konkrét fiúról írtam a cikket, rég ismerem, a haragosa vagyok, a Városkútnál történt ez, szóváltás volt, belekötöttem, megütöttem).
      Rabosítottak, fal előtt ötcentis mérce, tábla számmal, elölről, profilból fotó, tenyérnyomat, ujjlenyomat.
      Feljelentőellenes, koncepciózus, hazug és buta ez az egész.
      Megtettem, aminek eredménye lesz.
      Nem az én szégyenem ez az egész.
      Ez mind az elkövető hazugsága.

      Update, 2024: elutasítottam az ajánlatot, nem mentem egyéves pártfogó felügyeletbe, nem akartam, hogy egy félanalfabéta rendőr magyarázzon nekem a társadalmi együttélésről, mert engem támadtak meg, és mert okosabb, tájékozottabb és becsületesebb is vagyok, mint a sok közeg. Illetve nem féltem tőlük, annyira nem, hogy a beosztott ügyésznek kijavítottam az összes helyesírási és nyelvhelyességi hibáját, mondtam, az én nevemhez ilyen színvonalú szöveg nem kapcsolódhat, nem csak hazug, hanem nyelvileg is silány. Így jutott bírósági szakba az ügy. Semmi nem lett, megrovás lett, ami gyakorlatilag egy ejnyebejnye és nincs következménye. Összességében mégis ez a klasszik áldozathibáztatás, amikor a vétlent, a feljelentőt, a nőt teszik meg bűnösnek. A Danika meg, az elkövető, akinek ugyanezt ajánlották, rémülten elfogadta, járt a pártfogó felügyeletbe asszem, másfél évig. A kerületi rendőrök már a Kozma-ügyben is rosszindulatúak voltak, pedig az többszörös halálos fenyegetés volt, és vitán felül zaklatás. Ráadásul ezt a bringás ügyet is ugyanaz a ftőrm. nyomozta, majd amikor az exem feljelentett 2020-ban, és több elutasítás után valahogy áttetette ide az ügyet, abban is ő nyomozott, ugyanaz a nő, és ugyanolyan nevetséges rosszindulattal.

      Annak az elsőfokú ítéletében az szerepel, hogy én krónikus vesebeteg vagyok. Most erre mit mondjak? Nem vagyok, és még csak hasonló sem hangzott el soha. De mindegy, mert enyhítő körülmény. Vagy kérdezte G-t, ki ő, mondta, a partnerem négy éve. Leírta, hogy a tanú a “vádlottnak” egy ismerőse.

      Az eredeti, bringás ügyben a bírónő rosszindulatú volt, nem hitte el, sőt, fölényeskedett, amikor mondtam, hogy elsötétedett a világ, amikor a támadó megütött.
      De tökmindegy. Nem bízom bennük, undorodom tőlük, élek a magam normái szerint, nem tudnak mit kezdeni velem.

      Sokan zsizsegtek, ellendrukkerkedtek, pletykáltak már ekkor, de nem lett belőle semmi. Mint ahogy az állítólagos zaklatással sem lett.

      Kedvelés

      • Jaj. Annyira borzaszt, hogy nem élünk jogállamban. Ismerős tegnap volt a rendőrségen, feljelentést akart tenni zaklatás miatt. A rendőrök elhajtották, mondván, zárkózzon be, kapcsolja ki a telefont és ne nézze meg az emailjeit, és akkor majd nem tudják zaklatni. Aha, két kisgyerekkel ez teljesen járható, ugye? És még a három nagydarab rendőr “jóindulatúan” közölte vele, hogy ne akarjon ügyet, mert a végén neki lesz baja belőle. Hétfőn megy vissza ügyvéddel…
        Nagyon drukkolok neked, bár tudom, hogy elvileg semmi félnivalód. Csak olyan furcsa eseteket hallani manapság rendőrség-ügyészség terén. Köszönöm, hogy leírtad.

        Kedvelés

  2. Visszajelzés: gondoltam, már megkérdezem | csak az olvassa — én szóltam

  3. Visszajelzés: olvasd újra | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .