fejben ott lenni

És még az a csodálatos az intenzív sportban, kedves barátaim, ha nem unjátok még, de hát biztos nem, hogy ez nem öngyötrés és nem mechanikus föl-le, ki-be, lépés-lépés-lépés, noha persze az is, hanem egy gyönyörűségesen koncentrált, intenzív belső állapot.

Ó, ez az egész rég nem rögeszme-alapú, hogy elhatároztam, és akkor nyomom, mert kell, mert a belső lágerem őre vagyok. Vagy valami cél reményében: szar, unom, utálom, de csak így lesz lapos a hasam vagy kisebb a seggem.

Most már hív az erdő, az izomfeszülés, a terem. A turmix, a szaunabágyadás.

Vannak persze részletek, amelyeket nem kedvelek. Vannak egyes gyakorlatok, vannak napok, amikor nem olyan vonzó (mégis lemegyek, nekiindulok — ez is rutin: ezeket a lebeszélős izéket nem engedni elhatalmasodni, nem agyalni a kifogásokon, csak menni, a jó lelkiismeretért, hogy ne szégyenüljek meg magam előtt. Ambícióm, hogy “én aztán komolyan tolom”). Van, amikor előre szorongat, hogy egy csúcsfutás vagy egy hét sprintet is tartalmazó futópados negyven perc nem lesz-e nehéz (de, viszont ha már ott vagyok, nem kérdés, hogy megcsinálom), és van az edzés körül a sok körülmény, főleg az öltözés, hajszárítás, a sok fejben tartandó cucc, az átizzadt holmik szállítása, amit kevésbé kedvelek.

De összességében edzésvágy van: az izmok feszülése, az új tapasztalat hívogat. Motivál a többi, ismerős edzőtárs látványa, méltányolom a kitartásukat: a szemsüketítő narancssárga sapkában futóbabakocsival száguldó apuka, a gyökkettővel, tyúklépésben, de órákig futó, arcát eltakaró rejtélyes alak, a piros pólós senior TRX-ező. Hát még a győzelemélmény, az azonnali érzetek és a hosszabb távú eredmények közérzetben, formában, bőrben, alvásminőségben! Úgy alszom el este, mint egy baba, és hajnalban kidob az ágy. És nemsokára kora reggeli napfürdőben lehet ugrókötelezni a teraszon! Aztán könnyű kávé, joghurtok, vagy lágy tojás pohárban. Hmmm.

A legjobb mégis: a módosult tudatállapot, a testtudatosság, az izom-agy kapcsolat. Jelen lenni nagyon koncentráltan tudatilag, kompetensek lenni a teljesítményemben, egyesíteni testet, szellemet, univerzumot. Én már nem önfeledten szaladgálok vagy tollasozom, mint a gyerekeim (pedig de jó az!). Részcélokat tűzök ki, monitorozom magam. Közöm lesz hozzá, elsajátítom ez által. És izélgetek a számokkal. Most akkor mégse harmincöt, hanem elmegyünk negyvenöt percig VAGY hétszáz kalóriáig VAGY nyolc kilométerig, vagy tizenötezer lépésig, vagy a CBA-ig, és akkor amelyik előbb… de végül mindig a legtávolabbi lesz a vége. Öngyötrés? Tízezer lépés fölött már mindegy: ha beleringatóztam a tudatállapotba és hormonokba, akkor elfutnék már bármeddig, semmit nem érez már akkor az ember. Csak utána.

Sokan hallgatnak zenét a teremben, és ezt megértem, van, akit zavarnak a zörejek, agyába menekül, ismerős hangok közé, és hát igen szar a teremben a zene (híresen szar mindenhol, ez gyúrós közhely). Én jelen lenni szeretek, azért is, mert sokszor szólnak hozzám, együtt kell működnöm. Így aztán nem dugom be soha a fülemet. De nem tudom nézni a sífutást, -ugrást sem, pedig megy mindenhol a monitorokon, és nézném is szívesen. Mert figyelek, és minden mellékessé válik. Beosztással élek, kell bírni a negyedik sorozatot is, az egész mozdulatra koncentrálni, végig.

Számol a gép alattam, én pedig feldogozom, értelmezem az adatokat. Az erdőben meg én számolom a lépéseimet. Ettől, ha elmondom, kiborulnak, hogy kényszeres. Hogy miért csinálom? Mert bizonyos — nagyon kezdő — edzettségi szint után már csak agyban lehet elfáradni, elkedvetlenedni. Ezért kell koncentrálni, agyra edzeni. Ez egy háttérben futó alkalmazás, mintha a magam okostelefonja volnék: nem tudom nem számolni. Elringat, meditatív, belemerülök tőle, könnyűvé válik a futás. Segít tudni, hol tartok, hogy bírom, milyen a légzésem, hány lépésnél normalizálódik. És csak százharminc lépés az emelkedő, a csúcsfutás meg alig ezeregy — gyerünk! Száz lépést akármikor kibírok, aztán meg még százat. Átvehető a világtörténelem az elején, amikor még nehéz, muhi csata, Luther, Mohács, Enciklopédia, Ratio Educationis, Balzac, Stendhal, Arad, Dreyfus, Szarajevó, Hirosima, Hruscsov, Kuvait, Bosznia, halálom éve. Aztán jön a gondolatömlés. Megy a számolás monotonul, és innen-onnan, már endorfinban kósza foszlányok, jó mondatok, bejegyzéstémák, emlékek törnek bele. A tájhoz, számokhoz kötődnek. Feldolgozódik minden feszültség, átmos a szél, és ottmarad minden, de minden salak és fölösleg és stressz. Amit visszapótlok: illy és tiszta víz. A futók gyönyöre. Murakami Haruki lenyűgözően ír erről. (Miről beszélek, amikor futásról beszélek?)

A völgy, a szépséges, az talán tizenkétezernél jön. Hatezer-kettőszáznál, a csúcsfutás és kilátókerülés után rég elfeledett érzés: szúr az oldalam. Nagyon. Kiürül a glikogén a májból, vagy ilyesmi. Most mi van? Lehet így futni? Vagy ez jel, szól a testem, megálljak? Enyhén lefele tartok a szerpentinen. Nem állok meg. Négyszáz lépés az egész, kímélő, sántikáló futás, és elmúlik. (Otthon utánanézni, mi a mechanizmus!)

Meghaladni a saját hiedelmeimet, az is nagy élmény. Intellektuális élmény, a világ megismerésével kapcsolatos. Azon túl, hogy “én nem tudom, hogyan kell, tőlem ez idegen, nem vagyok az a fajta ember”, aki például nagy súlyokkal edz, “én inkább csak futok”, azt is hittem, hogy ez olyan, mint az olimpián: dülledt szemekkel, erekkel guggol a súlyemelő, majd beleszakad. Közben kénytelen voltam szembesülni azzal, hogy formás, erős testet csak kardióval elég nehéz építeni (erről itt és itt olvashatsz angolul). Féltettem a gátamat és női egészségemet is a tárcsáktól. Most meg az van, hogy helyes technikával odaállok, és nagyon figyelek a mozdulatra. Nincsen erőlködés: szépen le-föl, vagy fekve nyom.

És utána jön az érdekes: ezüst szikrák a belső szemzugban, fülcsengés, keringési sokk. A derűs, szadista sebész, amint megpendíti a rostot a fenekem alatt. Nagyon figyelek, jó a testem valóban érdeklődő ügyfélszolgálatosának lenni. Kedves combhajlító, mélyen tisztelt tüdő, kérem, töltse ki elégedettségmérő kérdőívünket, visszajelzése kritikus fontosságú termékünk fejlesztése szempontjából, köszönjük. Az anabolikus kapu kitárul, mintha mennyeké. Szembefény, hunyorgok: ötven literes, vaníliás shake áll ott, nevetve integet felém.

650 thoughts on “fejben ott lenni

    • A lépnek vannak szalagjai…? o.O

      Oldalszúrás: volt olyan (rossz testtartásból), hogy csak akkor múlt el, amíg addig tekergettem magam kínnal, míg valami nem roppant. Ilyenkor mi lehet

      Kedvelés

  1. Nekem, ha elkezd szurni az oldalam, az altalaban nem mulik el, meg akkor sem, ha utana nagyon lassan futok, vagy gyalogolok. Szoritani szoktam az oldalamat, ugy kevesbe faj, de egy bizonyos fajdalomszint felett meg kell allnom. Azt utalom. En a legveteleket szamolom, hogy hany lepesig tart a belegzes es utana a kilegzes.

    Kedvelés

  2. ez nagyon szép! hasonlóan érzek. illetőleg a futás nem az én bulim. vagyis…amikor tavaly először kimentem a margitszigetre – akkor már egy éve jártam edzeni, de futni egyszer se, csak azért mentem ki, mert lemaradtam a boxedzésről, és valamivel pótolni akartam, nagy hirtelen ez jutott eszembe, ami nincs időhöz kötve – szóval azt vettem észre döbbenten, hogy simán megcsinálom a szigetkört, noha azt mondtam magamnak, amikor kimentem, hogy jó, ha hatszáz métert kibírok, de nem kell erőltetni, majd bírom, amíg bírom, mert nem futottam a középiskola óta, csak bemelegítésként. erre simán megvolt az öt és fél kilométer. utána tényleg eufórikus volt a dolog, egyedül ez volt benne a jó, amit a teremedzés nem ad meg, mert ennek tényleg van köze a fákhoz meg a szabad térhez. élvezni nem élveztem közben, de meg lehetett csinálni, és már ez is hatalmas győzelem volt a középiskolai cooper-futás emlékéhez képest. nyilván nem véletlen, hogy nem élvezem, gondolom, az azóta eltelt tíz év intenzív dohányzása elég sokat erodálhatott a mindenféle állapotokon.a barátom, aki amúgy akkor nem járt edzeni úgy tíz éve, két kört is megcsinált úgy, hogy elhúzott mellettem, fél perc múlva már nem is láttam, és szerintem még futás közben is képes dohányozni. az ötödikre felfutás közben biztos, azt a saját szememmel láttam. nekem kiesik a szívem, ha lassan felkocogok az ötödikre, ő meg fut, közben a cigi lóg a szájából, és én fulladok ki. igazságtalan az élet.
    most nem boxolok, hanem edzőterem, vagyis én jobb szeretem a vezetett edzést, úgyhogy most heti három hot iron – ez csoportos súlyzós-tárcsás edzés. nekem kurva jó, ha van közben hangos zene, az nagyon sokat jelent, bele lehet feledkezni a ritmusba, ilyen tucc-tuccok vannak persze, de ehhez egyszerűen hozzátartozik, hogy abban oldódsz fel, rezeg a gyomrodban az ütem, és úgy guggolsz ritmikusan a nagy izével a nyakadban (most 30 kg-nál tartok, ami nem tűnik soknak, ha nyolcszor kell megemelni, de ha negyedórán keresztül a nyakadban van, és ezalatt ötféle gyakorlatot kell csinálni, és mindegyikből 24et vagy 30at, akkor sok.) teljesen el lehet butulni a végére, nagyon jó értelemben. baromira hiányozna az életemből, ha nem lenne, és még utána a fehérjés trutyi (és mennyi tévhit! anyám persze kiakadt, hogy miért kell műanyagokat tolni, kislányom, testépítő akarsz lenni?! és közben rendíthetetlenül hisz a tíznapos fogyókúrában és a félkilós súlyzóban. most osszam az észt? mindegy. csak legalább ő se osztaná…). van egy fílingje, na.
    meg általában még jóga is mellé heti egyszer, vagy legalább pilates, mikor mi van a teremben, szerencsére nagyon ok minden és teljesen összevissza időkben, nagyon jól szokott esni, mert azért a súlyzós edzésnek tisztességes nyújtás hiányában megvan az a kellemetlensége, hogy nagyon meg lehet merevedni, sose voltam hajlékony, inkább robotzsaru, és hát ezen a súlyzózás se sokat dobott, ezért kell.
    meg séta. sok. a városon át bármennyit tudok, ha van idő, az is elég meditatív.

    Kedvelés

  3. Hasonlókon gondolkodtam mostanában én is. Én az antigravity jógát csinálom, és van egy olyan rész órán, amikor 5 percig fejjel lefele lógunk, és közben mindenféle gyakorlatokat végzünk, egyre kisebb felületen vagyunk felfüggesztve. Ettől én eléggé be tudok pánikolni. Nem is attól, hogy leesem, mert nem valami magasan vagyunk, sokkal inkább az zavar, hogy feje tetején áll a világ, nem tudom kontrollálni. Tegnap megpróbáltam megcsinálni az egyik gyakorlatot, a chandeliert, és azonnal ment. Nem is tudom, minek kezdtem el szorongani utána, és visszatértem a komfortzónámba. Viszont azt megfigyeltem óra után, hogy mennyivel nyugodtabb vagyok, szép a tartásom, kisimul a bőröm, kitisztulnak a pórusok, a légutak, mennyei! Szóval rá kell nevelni a testet arra, ami jó neki. Meg ez a fejben ott levés, ez nagyon fontos.

    Kedvelés

  4. Olyan sár (némi kóróval, szárral, mint az igazi vályogtégla), hogy a biciklikerék beragad a villába. Káromkodom, mint a kocsis. Végül cipelem, hátsó csúszik a sárban. Jeges pocsolyában kimosom a sarat, járható út megint. 10 perc múlva vigyorgok, mint a fakutya. Addigra önt el az endorfin.

    Kedvelés

  5. Kicsit más, de muszáj leírnom.
    Az edzőm aki ügyes, bár szexista (nem baj, lepereg) videókat csinál rólam, elméletben azért, hogy dokumentáljuk a fejlődést. Elpöttyenti, hogy feltöltötte egy zárt csoportba fb-n.
    Hogy mi? Miért nem kérdeztél meg? Mi a garancia hogy ott marad?
    Elmondom neki, hogy ezt nem, vegye le, ebben nem veszek részt.
    Erre máskor arról győzköd, hogy gondoljam meg magam, hiszen xy izomsorvadásos férfinek ez milyen motiváló lenne. Mivan? Miért gondolja, hogy én sérültként automatikusan másokat akarok inspirálni? Nem érti, felsorol egy pár embert akik örömmel. Engem ez nem érdekel, ez az én nagyon személyes dolgom a testemmel és nem leszek senkinek a “ha neki megy, akkor nekem is”. Nekem nem lehet határom, személyes terem, méltóságom, ha nem mondok nemet újra és újra.

    Kedvelés

      • Igen, tudom. Iszonyú dühös vagyok, mert szépen lemodellezi, hogy én nem kapom meg azt a pszichés-testi határt mint más.
        Megsimogatnak, felrakják a videóm a netre, az orvosok idegen helyekre a kérdezésem nélkül kiküldik az adataim.
        Állandó gyereklét, ahol sose leszel felnőtt, a nagybácsi, aki az arcodat csipkedi mindig ott van.

        Kedvelés

      • Menjen a francba az összes nagybácsi. Egyébként mind megtapasztalunk ilyeneket, de te nyilván halmozottan. Hülye banda.

        Kedvelés

  6. Mikor az A betűs közértben járunk, végig szoktuk nézni a non-food részt, és óriásiakat tudunk röhögni rajta, de tegnap inkább sírni volt kedvem. Súlyzókészlet, pink, direkt hölgyeknek, 2*45 deka. Kétszer is visszamentem, emelgettem a dobozt, azt hittem, elírták, de nem. (Nem mintha én 120 kilóval fekvenyomnék – illetve de, csak nem úgy 🙂 – de azért két homokkal töltött másfél literes pillepalack gazdaságosabb és hatékonyabb.)

    Kedvelés

  7. Ugyanilyen porom van csak csokis.
    Heti ötször megyek, három súlyzós, minimum négy kardio edzés.
    Plusz mindenhová gyalog megyek a városon belül, heh, ennek mondjuk oka a hiányos tömegközlekedés is.

    Kedvelés

    • De jó vagy! Külön csinálod a súlyzóst és a kardiót?

      Eddig csak viccelődtem azzal, hogy Arnold is tejet ivott, de tegnap elfogyott a tej a sok gyerekem miatt, és ez vízzel szar.

      A csokisban van igazi kakaópor, ebben csak aroma. Na, majd elfogy. Akkor viszont ez jön, de az már tömegnöveléshez:

      Kedvelés

      • Igen, van három súlyzósom, felső -, alsó -, és teljes test. Ezekben olykor a saját súly váltja ki a súlyzót, de többnyire külső súlyt használunk.
        Ezután ha van még erőm jön a kardio. Teljes test után a leghatékonyabb, mert az időre megy és köredzés, vagyis nincs pihenő a gyakorlatok közt, amikből az egyre több a cél adott időn belül – de ezután a legnehezebb is.
        Többnyire negyven percet, egy órát maradok még a súlyzós edzés után, plusz két alkalom csak kardio, és az minimum másfél óra, húsz perc – fél óra taposás, húsz perc- fél óra elliptikus és fél óra – negyven perc zsírégető vagy kardio tartományban végzett futás, előbbi inkább gyors gyaloglás. Az tapasztalataim szerint jobban égeti a zsírt.
        ÉS persze jó erős, hosszas nyújtások, erre a célra venni fogok egy szivacshengert, az olyan sikkantósan fáj, de csodásan lenyújtja és lazábbra gyötri a megfeszült izmokat.

        Kedvelés

      • Hengerem nekem is van, nagyon szeretem, bár ahogy nő az edzettségi szintem, kimasszírozásra egyre kevésbé tudom használni, már nincs izomláz. Viszont beállt hátközép újramozgósitására is szuper, ott bőven van min dolgozni, majd szétszakadok. Az enyém sima feluletű, de a gyúrós fiúknál látok ilyen nagyon bordázott, nagyon strukturált fajtát, nekem az kimondottan kellemetlen volt, az ő mélyizmaik biztos még az én mélyizmaimnál is sokkal mélyebben vannak, vagy nem tudom.

        Kedvelés

      • 😀
        ‘mélyizmaik biztos még az én mélyizmaimnál is sokkal mélyebben vannak,’
        ez könnyű nyári popslágerért kiált valami vattacukor együttestől

        Kedvelés

      • Szoktak a fiúk nálunk énekelni, szerintem rájuk lehet bízni nyugodtan. A kedd esti szokott lenni a zazi session, olyankor széles mosollyal refrént énekelve edzenek. Mondjuk inkább ez, minthogy szétfingják a helyet.

        Kedvelés

      • Hű-ha! A krav maga mindig is érdekelt, most itthon gladiátor fitneszt csináltam csak, mert nem tudtam elmenni a teremig. Minden ami harc, az nekem jöhet. Én is vízzel iszom, így nem túl édes.
        Megnézem ezt az arginint.
        Keresek valamit, ami segít a zsírégetésben is, mert a táplálékkiegészítők meg a fehérje és az étrend megvan, most már szeretném felpörgetni a zsírégetést is.

        Kedvelés

      • A krav magát én nagyon szeretem, az arginint Évától olvastam, kb. két hete iszom, igazán releváns tapasztalatom nincs még. Nekem az étkezést kell még átszabni, a minőség okés, a mennyiség még sok a kalóriadeficithez, de dolgozom ezen is.

        Kedvelik 1 személy

      • Közben kigugliztam. Igen, nekem is a zsírcsökkentés az elsődleges egyelőre, aztán meglátjuk mi marad, úgy két hét múlva csekkolom komolyan, hogy hol tartok. Addig hetente mérek.

        Kedvelés

      • Ha fogysz, mindenképpen bontja a szervezeted az izmot is, főleg a kardiónál. Abból lesz a petyhüdtség és gyengeség. Ezért építünk, illetve építünk vissza izmot, miközben a cél a fogyás. Így kapcsolódik az izomtömeg-építés a zsírtalanítással. Engem csak emiatt érdekel a testépítés.

        Ha valaki tudja:
        Van anabolikus meg katabolikus szakasz, én ezt értem. Ezt több hónap alatt csinálják a versenyzők, tehát fél év tömegnövelés kalóriatöbblettel, aztán verseny előtt fél év vagy négy hónap szálkásítás kalóriadeficitben. Ez okés, de vajon mennyire lehet lerövidíteni az egyes szakaszokat? Ha mondjuk három hetet tömegel, és utána hármat zsíréget, az is működik? Jó, mondjuk három hét alatt nem lehet látványos izomtömeget építeni, főleg haladó szinten. De nem is biztos, hogy ez a cél. A libikóka (vagy nő, vagy csökken a tömeg) miatt miért ne lehetne úgy kiegyensúlyozni megőrzendő/növelendő izmot és elveszítendő zsírt, hogy rövidebbek a szakaszok? És mennyire lehetnek rövidek? 3 nap anabolikus, 3 katabolikus? Vagy 5-3. Vagy ennek nincs értelme? Nem érti a szervezet?

        Én nem tudtam eddig, de a zsírégetés nem hosszú folyamat, az edzés alatt, a glikogén kiürülése után azonnal megtörténik, érzem én is nadrágon, bőrön edzés után, és mutatja a mérleg is. És a raktározás is azonnal megtörténik kalóriadeficitben, ha túl sokat eszünk, és utána már nem törünk követ (ezért nem jó vacsoráznia a klasszikus fogyózónak).

        Olyan ez, mint az árfolyamgrafikon: tök máshogy néz ki a hároméves, a havi, az óránkénti. Föl-le. Minden edzéssel, minden étkezéssel történik valami változás. Finoman egyensúlyozgatni, és mondjuk összességében, hosszú távon egy nagyon enyhe kalóriadeficit. Akkor mi lenne?

        Lehet, hogy kipróbálom, mondjuk egy hónapon át, aztán beszámolok. De akkor mérnem kell a kaját, mert érzésre nem lehet deficitben lenni, sőt, talán többletben sem könnyű.

        Kedvelés

      • Én most néhányszor edzettem (ugrókötél+súlyzó) nélküle itthon, mert a turmixot, amiben van, csak utána ittam. Elég nagy különbség, akkor a teremben istennőnek hittem magam. Jobban is fájt a vállam, bicepszem.

        Kedvelés

      • Hú, erre nem gondoltam, hogy ez lehet a kulcsa. Az utóbbi két hétben annyival könnyebben mentek a krav maga edzések, mint korábban, azt hittem én táltosodtam meg…

        Kedvelés

      • Segít, aztán már az agyad tudja, hogy képes vagy akkora erőkifejtésre, és utána megy agyból is, meg meg is erősödtél közben. Futás energiaitallal a legjobb.

        Kedvelés

      • Hú, köszi ezt nem is tudtam. És ettől függetlenül épp ma készítettem egy ételt kókuszzsírral, először. 🙂 Tetszik, mert könnyűnek és semlegesnek tűnik.

        Kedvelés

      • Igen, en is szeretem a konnyuseget. Erre a celra kaja elott eszem kb. 20-30 perccel magaban 1 csapott evokanalnyit. Amikor meg igy nem ment le, akkor beletettem teaba vagy kaveba.

        Kedvelés

      • Nem lehet hogy azért, mert az izzadástól úgy érzik, keményen dolgoztak?
        A kozmetikusom szerint a bőrnek csodálatos tisztulás az edzőtermi izzadás.

        Kedvelés

      • Itt most intsünk mindenkit, hogy aki nem alakította ki az edzéstervét, és nem edz hetente 3-4-szer keményen, annak eszébe ne jusson kiegészítőkkel, kapszulákkal nyitni, mert értelmetlen, csalódás lesz, pénzkidobás. Nincsenek csodaszerek. Csak kitartó, kemény edzés és kalóriadeficit mellett működik a bármi (illetve tömegnövelésnél jól tervezett, fehérjedús kalóriatöbblet mellett).

        Fél év után rendeltem bármi sporthoz köthető kiegészítőt, az egy-egy termi edzés utáni turmixon kívül (ami izolált, arányosított, zsírtól, szénhidráttól megpucolt fehérje). És nem is szedek semmilyen zsírégető stb. kapszulát, amíg 1. el nem akadok a fogyásban, 2. nem beszéltem a friss vérképem birtokában az endokrinológusommal.

        Arginin van még a Monster egyik, igen jóízű, nulla kalóriás energiaitalában, koffeinnel.

        Kedvelés

      • Nekem króm van, de az kb. 4 éve szedem időszakosan, az inzulinrezisztencia miatt javasolták anno, aztán most kezdtem edzés után ill. előtte Iso whey fehérjét és arginint.
        A héten megtaláltam a sose használt, ajándékba kapott ugrókötelet, egyelőre nézegetem.

        Kedvelés

      • Igen, csábítgat… Gondolkodom rajta, hogy ki kellene egészítenem vele az itthoni kettlebelles programot, bár mindig utáltam ugrálni a mellem miatt – de a héten megjött a szipiszupi sportmelltartóm is.

        Kedvelés

      • Van az ugrókötélhez is edzésterv?
        A mellem eltűnése meglepne, nagyon stabil jószág volt eddigi életem folyamán, kb. 16 éves korom óta ekkora, 75DD volt amikor 53 kg voltam és a szoptatásidő alatti 68 kilós súlyom mellett is. Viszont minden ugrálósabb sportot utáltam tizenéves korom óta, a futásra is viszonylag nehezen vettem rá magam miattuk.

        Kedvelés

      • Én életemben először most szedek krómot, mert a multivitaminban az a legalacsonyabb, nem éri el a napi minimumot. Nem is tudtam, hogy ez ennyire fontos lehet, míg utána nem olvastam.
        Ugrálókötelezéshez megjött a kedvem, valamelyik nap amikor befejeztem az edzést, eszembe jutott hogy de jól esne még!

        Kedvelés

      • Nem mindig, általában 3000 és 5000 adadokat szoktam. A krav maga edzéseim a legkeményebbek, akkor 5000, a többiekre 3000.
        Ezt iszom:
        http://www.scitec.hu/termekek/scitec_nutrition/aminosavak/arginine_liquid
        Úgy is ajánlják, hogy 40 adag – 1 adag 25 ml=5000 mg.
        A shop builder is 3 és 20 gramm közé teszi a napi adagot.

        Ma voltam futni, nagy tókör, végén kb. 500 m sprinttel, öröm, bódottság. 🙂
        Enni még mindig gyarlón eszem.

        Kedvelés

      • Értem, de nekem ijesztően sok ennyi arginin. valami zselében kezdtem el enni (during training típusú, citromos, két kortynyi borzadály), holnap megnézem, abban mennyi volt, de attól ment olyan könnyen, botlás nélkül pl. az ugrókötél.

        Nagy vagy! Én is akarok sprintelni.

        Mit jelent a gyarló evés? Mindig írják, hogy 70 százalékban az étrenden múlik, és csak 30 a sport. Na most, ez egy faszság. Akár izmosodás, akár testalkat-javítás, akár zsírvesztés, a jó étrend inkább 1-0-ás kapcsoló. Ha van, akkor kurva jó lesz a sport eredménye, ha nincs akkor meg legfeljebb állóképességet, ügyességet, esetleg izomszövetet növeltél, és még energiaigényt. De speciális célokra szigorú diéta való. (Amit én se tartok, viszont tényleg keveset eszem, és nagyon lassan akarok fogyni. Ha gyorsabban akarnék, jobban figyelnék pl. az arányokra.)

        Kedvelés

      • Hát nem tudom, lehet, hogy sok, egyelőre betolom és megyek is, lényegesen könnyebben, mint mondjuk kb. 2 hónapja. De lehet, hogy nem csak ez van benne, érzem a tavaszt a sejtjeimben, még az arginin szedése előtt elkezdtem növelni az edzéseim számát, általánosan véve is egy erős lendület van bennem, a képes vagyok rá érzése, erős vagyok most a testemben.
        Az étkezés úgy gyarló, hogy meg se közelíti egy testépítő szigorú étrendjét, kb. azt csinálom csak, amiről tudom, hogy jó nekem, bevált régebben is: cukortól és finomított lisztektől távol tartom magam, kisebb adagokat, de eszem mindenféle húst, sok nyers zöldet, mascarponet, tojást, mogyoróvajat, sőt a hétvégén ettem még angolszalonnát is. Nem nagy mennyiségeket, de ez így tényleg nem egy szigorú étrend. Viszont így könnyedén tartható és egyelőre elégséges is (kb. fél kilókat fogyok per hét, kettő kg ment le eddig, elején vagyok nagyon az egésznek), ennél gyorsabban nem is kellene, de könnyen lehet, hogy majd eljön annak is az ideje.

        Kedvelés

      • De mi nem vagyunk testépítők. Jól tolod. A zsír is jó, én sem adom a mogyoróvajamat. Csak nagyon okosan kell. Tegnap volt még méz is.

        Ők nagyon nagy izmot akarnak, hamar, és nem csak erőset, hanem látványosat, nekik erre kell a fehérje, az időzítés, a háromóránkénti kaja, meg a kiegészítők, ízületvédelem. Nagy a terhelés rajtuk, nagyon fontos minden gramm, és nagyon zsírtalanok akarnak lenni. És többnyire férfiak. Mi nem ezt akarjuk. Én pl. nagyon biztos, erős, hajlékony testet akarok, szép feszeset, jó vérképpel, keingési állapottal, pulzussal, tüdőkapacitással, és mindenekelőtt nem akarom megunni ezt az egészet. Örömelvű életmódom részeként ma a nehéz súlyzós izé után hazaszáguldok, és grillezek a teraszon egy kis harcsát.

        Kedvelés

      • Én az önutálatomtól akarok megszabadulni. Gyerekkorom óta kísér, hogy én csúnya vagyok, aztán tizenéves korom óta, hogy nem vagyok vékony, hogy “bütyök” (=kicsi és vastag) vagyok. Az én testem erős és mindent elbír és sose hagyott cserben, de nem akarok többé így nézni rá, ilyen idegen, undorodó szemmel, állandó elégedetlenséggel és nem akarok többé nyafogni se, magamat unom már, hogy tehetetlen vekengek ezen.
        Ma du. kettlebell, előtte arginin, utána ugrókötél.

        Kedvelés

      • Te nem vagy csúnya, nagyon nem. És nőhetsz is. Hány centi vagy?

        Na, én ma szétnéztem a proteinbárban.
        Volt Napalm. Az egyik edző kisegítette a pultos lányt, mert én arginint kerestem. Elmesélte, hogy egyszer tolt arginint, amit elfelezve, két adagban kell inni, és hallotta a színeket, meg mindene bizsergett.
        Napalm nem, egy zöldalmás koktélt kaptam, L-karnitinnel, glutaminnal meg 1000 mg argininnel.
        Edzés felénél during training taurinos cucc.
        A taurin is fehérje, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne rég kihagyva az energiaitalokból. Utánanéztem a mellékhatásoknak, nagyon vigyázok vele.
        Ez a mai tornázás egy szerény 20,5 órás koplalás után volt, kellett az erő. Nagyon könnyűnek éreztem magam, de valamennyi szénhidrát kell azért. És igen, megjelentek az erek a felkaromon és a derekamon, meg a vádlimon.
        Hátizmoztam fitballon, teljes spektrum, 30 db.
        Lengettem két kézzel 14 kilós kettlebellt elég sokáig.
        Dupla steppad, tempós lépcsőzés, 3X20 oldalanként, pihenő nélkül.
        Hátnyújtás bordásfalon, harang.
        Fekvőtámasz szélesen, kínos szabályossággal, 30.
        Combközelítő emelt súllyal, 4X15.
        Tözsfordítós, 3×15 oldalanként, tetszetős oldalsó hasizmom van.
        Combhajlító, 3X15.
        Lábtoló (squat press), nem túl nagy súly, 7X25.
        Fekvenyomás, 4X10, 35 kg.
        Itt bukás volt, a harmadikban. Úgy szedték le a gyomromról, addig elgörgettem. Kérdeztem, ez bénaság vagy bukás? Edző mondta, ez bukás, és gratulál. Ezüst szikrák megint.
        Fölém áll a senior sporttárs, magyaráz (tegyek a tárcsák végére rögzítőizét), nyálcseppek, ideges lettem, de persze mindenkivel kedvesek vagyunk. Itt tényleg álomszerűen kedves, általában hétköznapi fiúk vannak, egy kicsit műanyagabb lányok, és egy neves énekes néha, de ő nem marad sokáig.
        Guggolás rúddal, ezúttal szabadon, mert a sínest bitorolták, 32 kg, 10+10+5+5. Nem szabad túlzásba esni! Nem, 3X10 nem megy. Veszéyles. Fáradok.
        Hasprés emelt súllyal, 4X15. Senior néz. Ezek ezért járnak? Ne szóljon hozzám, nem tudok viselkedni, ma arctorzulós súlyok is voltak.
        Huszonkét perc intervall: séta emelkedőn 7,8-cal, közben öt darab 40-75 másodperces sprint 16-tal, 2-3 százalékos emelkedőn. 257 kalória, 3,9 km.
        Ferdepad megemel steppaddal, lóg lefele, nyúlik, túlél.
        Otthonról hozott turmix, beleragadt a kupakba a por, A BICIKLI NEM MŰKÖDIK SHAKERKÉNT, főleg fagyos tejjel! Másfél portion.
        Vízvízvíz.
        Szauna kétszer 15 perc, végre 96 fokos, utána egész wellnessrészleg eláztatása, bőrradír, dermesztő hideg zuhany tíz percig. Hajmosás. Ilyenkor átélem, hogy megspórolom az otthonit. Vérkeringés-lódulás, sokkélmény.
        Fekszik, néz. Takarítanak körülötte. (Eldugult a lefolyó.) Pulzus, vérnyomás oké.
        A héten már csak úszom és futok, meg persze az itthoni súlyzók, talán egy kevés akrobatika stb.
        Biciklivel félútig föl, onnan fogas. Bankkártyát+500-ast elveszít. Leszáll, leszáguld érte, megtalál mindkettőt. Zseniális intuíció, egy segítőkész pár.
        Telefon: nem kell rohannom, két kicsit ovistárs magához veszi, játszanak ott, ami megkönnyíti az életet, mert a nagy szarul van, érte kellett mennem, taxival+közben szervizbe beadott (szedjétek le ezt a csomagtartót, mert nekem nem ment) bringával haza.
        Vam parázs a kályhában éjjelről! Összeállítom a grillező csodaizét. Grillezek afrikai harcsát a teraszon, tizenöt deka, hozzá kelbimbó 7 bogyó, és egy evőkanál light majonéz, mámor. És ennyi elég is volt mára. Pici füstös íz, hú, de jó volt.
        Megyek rövid kutyasétára, mert aztán hozzák a kicsiket.
        Nagy fekszik, néha hány. Szerintem egynapos.

        Kedvelik 1 személy

      • 163 centi vagyok, 62 kg pillanatnyilag, fogalmam sincs milyen lennék, ha kibújnék a hájamból, rövid a lábam, nagy a mellem, ronda derékhájra vagyok hajlamos, sosem voltam igazán karcsú.
        Nagyon jól tolod, nagyszerű napnak tűnik is a leírás alapján. És nagyon jó, hogy már látod magad másként.

        Én nyomtam fél óra kettlebellt, aztán 100-at ugrálókötéllel, kellemesen elfáradtam, de tartalékolom az erőt, kedd és csütörtök krav maga. ,4 óránként ettem, elfogadhatókat, elégedett vagyok. A nap kesere, hogy mégsem vették fel a gyereket a nagyon hájpolt alapítványi suliba, délután nyüsszögtem ezen kicsit, de lassan túlteszem magam rajta.

        Kedvelés

      • A blog segített, a reakciók, egyes előkerült nyári ruhák, meg a fotóm cincálása. Néztem a hasam, tényleg ilyen? Tényleg. Most már szinte kockás, 27 körüli zsírszázalékkal. Elméletem részben igazolódott: ahol eltűnik a zsír, ott nem marad narancsbőr. Annyira nem, amennyire eltűnt a zsír.

        És ha látom az eredményeket, akkor megtáltosodom. Semmi nass. Mondjuk tegnap egy alma és még egy turmix lecsúszott.

        Szerintem 100 ugrás is pörget, felüdít, levezet.

        Másik suli milyen?

        Kedvelés

      • A másik suli – egyik olyan alternatív, amilyentől én idegenkedem, a másik meg a szokásos állami, nem különösebben rossz hírű.
        Szeretném olyan lazán kezelni ezt a kérdést mint te. Ehelyett eléggé szorongok, folyamatosan belecsúszok hiábavaló háborgásokba, feszülésekbe az országgal, a rendszerrel szemben, pedig igen meddő buli.
        Ami igazán nagyon jó: az edzés, egész ügyesen ütök és védek is horogütéseket, aztán ma az édesburgonya, csicsóka és csirkemell, vacsorára tonhal jégsalátával és a férjem szeme.

        Kedvelés

      • Nem tudok mit csinálni. A kényszerek néha egészségesek. Eközben szomszédasszonyom éjszakákat egyeztet és matekoz a férjével a suli ügyében. Nekünk még ez is messze van. A jobbik tanítónőért fogok lobbizni, és tetszik, amit ma mondtak, hogy ne terheljük túl a gyereket, szaladgáljon, ne vegyük el a kedvét a tanulástól. Hogy minden kicsi, az erdő zöldell, az épület századfordulós mézeskalács, a tanárok motiváltnak és elégedett tűnnek. Nem fogok gyereket hatkor kelteni, hogy jobb iskolába buszozzon, és nem áll módomban kicsengetni a német iskola árát.
        Jó a vacsorád, én koplalok, tiszta, könnyű érzés.

        Kedvelés

      • Ha van eredményed, a tested a tiéd lesz az eredménnyel együtt, közeli, mint akik együtt harcoltak, és szeretni fogod. Van, aki díjazza a változást?
        Elégedetlenségben, kortizollal nem jó edzeni, élni. Nagyon szeresd magad, örülj az erényeidnek, fejleszd a többit. A test csodálatos szerkezet, lehet vele játszani.
        Én csak nézem: ez az enyém? Vállas lettem, cserébe magasabb is. Az izom gömbölyű. A derekam íve nem olyan már, mert megizmosodott. A seggem se annyira gömbölyű, rámegyek, izmosítok. Hosszú lábam lett, vékony térddel. Belsőcombon, bricseszen lifeg még a zsír, de nem sokáig.
        És mindenki nézi. Én meg viselem, ma magassarkúban bicajoztam, régszűkrám nagyontrendi nadrág elővesz, lötyög.
        11,3 százalék volt a csonttömegem szeptember végén, most 12, 1.

        Kedvelik 1 személy

      • Van, a férjem minden igyekezetet díjaz és mindenhogyan szépnek is lát. De rajtam nem gyógyult be ez a seb sosem egészen, és úgy érzem, hogy nekem kell még megtenni ezt, hogy tovább tudjak ezen lépni.

        Kedvelés

      • Nahát, pedig össze se beszéltünk. Valóságos mozgalom! (Ma én is banánnal, sőt, amilyen kurva vagyok, tejszínnel. Ünneplek, született egy unokaöcsém.)

        Kedvelés

  8. Amitől nekem felmegy az agyvizem, hogy az edző ott járkál körülöttem – figyeli hogy helyesen csinálom -e a gyakorlatot, és ez oké – és dumál hozzám folyamatosan. Ezaaaz, nemagggyukfeeel, nyomjuuuk még, azajóhafáááj, és ha nem reagálok kérdezget. Megjegyeztem, hogy nem szeretek gyakorlatok közben beszélgetni, erre röhög, hogy akkor majd ő, helyettem is, nembajaaaaz.
    Engem ez zavar, idegesít, és elveszi az erőm, irritál. Nem csípem mikor szívatnak, direkt lassabban számolnak, szavakkal próbálnak ösztönözni. Pont ellentétesen hat. Hatalmas düh jön fel, nyilván a gyerekkori tesiórás, edzéses basztatások, piszkálások, gúnyolások, empátia és támogatás mentes sport élmények. Imádtam versenyezni, szerettem a tesiórát, de a pedagógusok és edzők stílusa, ahogy velünk bántak, az büntetendő.
    Leginkább magammal szerettem versenyezni egyébként, másokkal nem, nem érdekelt és nem is motivált mások teljesítménye, sőt, gyengébben szerepeltem ha összehasonlítottak, jobban, ha magamhoz képest kellett jobbnak lenni. Másoknál is jobb lettem attól, hogy magammal küzdöttem.

    Kedvelés

    • Ahova en kezdem el jarni ott meg nincs egy elerheto teremedzo. Ez azert szar, mert minden napra mas gepeken kellene edzenem, de a hasznalat megmutatasahoz szemelyi edzot kell kerni en meg nem szeretnek ezert meg pluszz 10 -15 ezret kifizetni. Most lesem epp a vida-fele youtube videokat, hogy egyaltalan hogyan.

      Kedvelik 1 személy

      • Itt kétezer egy óra.. de ez vidékbazmeg infrastrukturálisan és minden egyéb szempontból is, pedig csak 15 km a főváros. Ezen az áron megéri, mert pár hét alatt megtanulom az edzéseket és a géphasználatot is, aztán már egyedül csinálom majd.

        Kedvelés

      • itt meg 30 km a fovaros, de dragabb. kifizetnem, nem is tole sajnalom, de erre most nincs eleg keretem, remelem majd aprilis vegere lesz.

        Kedvelés

    • Igen, tömegek sportéletét tette végleg tönkre a (férfi) tesitanár testszégyenítős, megalázó drillje.

      Te is ez a fejben megoldom, egyedül jobban megy típus vagy. Én is idegennek érzékelek mindenkit, aki az én testemet akarná jobban tudni, a shiatsu masszőr meg a kozmetikus kivételével. (Az orvost, aki szerint ne fogyjak, meg a fodrászt is, aki magyarázza, hogy hullik a hajam, pedig nem.)

      Kedvelik 1 személy

      • Pontosan. Megtanultam nem megosztani a tapasztalataimat, mert rájöttem hogy senkinek sem működik ugyanúgy, és elvárom, hogy irányelveken kívül ne zaklassanak mással.
        Azt látom, hogy bejöhet ez a stílus másoknak, de nekem nem. Aztán tegnap úgy odamordultam, meg lecsaptam a szivacshengert a negyedszerre huszadik guggolás után, hogy elcsendesedett ez a fiú. Kicsit sajnáltam aztán, de láttam hogy elbírja, nagyobb durvaságokhoz is hozzá van szokva, itt a legelésző bikák mezején. Olyannak látom ugyanis a gépszörnyek közt békésen, csöndesen sétálgató hatalmas karú és mellkasú srácokat, akik aztán irtózatos munkával kitolják a súlyt. Kevés békésebb látvány van, mint a termek izomépítő népe. Ehhez képest a fitnesztempójú edzőm egy parádé.
        Szeretem magamban eldönteni, hogy márpedig megcsinálom, és meg is csinálom. Ha nem, nekiállok harmadjára is. Ne akasszon meg a belső monológomban, koncentrációmban egy harsogó, basztatónak hangzó kommentár se. Közben meg kitaláltam, hogy akkor ez most egy gyakorlat. Hogyan vigyem végig a belső elhatározásomat és őrizzem meg a békémet akkor is ha dumálnak a fülembe..? Meditálni a piactéren, hehe.

        Kedvelés

      • Nem, kétlem hogy erről lenne szó.
        Futópad közben gondolkoztam el azon, hogy én gyakorlatilag mindent ami igazán fontos és nagy koncentrációt igényel, így szeretek csinálni. Egyszerűen ilyen vagyok, és nem harsány és nem extrovertált, hanem befelé forduló és csakis válogatott személyeknek megnyíló. Ami a simán megosztható, de eléggé vékony felső réteg alatt van, azt magamban intézem, és formálás, biztonságot adó megértés után osztom csak meg, ha lesz rá valaha alkalom.
        ÉS basszus, hogy én mennyire nem így éltem eddig!

        Kedvelés

    • Ezzel én is így vagyok, falra mászok a buzdító, na még csak kettő, ne hagyd magad, ezaaaz szövegektől. A kettlebellt itthon szoktam, néha nézek youtube videókat, az első alkalmak után azokat is elnémítom.
      Pedig nincsenek ilyen gyerekkori negatív élményeim, mégis irritáló, tolakodó a sok szöveg, megzavarnak az összpontosításban, a saját ritmusban.

      Kedvelés

      • Kezdő hatkilós kettlebellem van, azzal dolgozom, többnyire egykezes lendítésekkel most már. Jó lenne egy nagyobb súlyú a kétkezesekhez, de még nem jutottam el a vásárláshoz.

        Kedvelés

      • Én kettlebellt csak hátizom erősítő gyakorlatokhoz használok egyelőre, rémisztő egy szerszám. 😀 Hatékony, az biztos.

        Kedvelés

      • Láttam egy videót, amiben egy óriási ürge egy gumifal előtt állt, és egy ilyen óriás kettlebellt csapkodott a falhoz, mindkét irányba, váltva. A becsapódás ereje visszalökte, ő meg irányította a másik oldalra.. Impresszív volt.

        Kedvelés

      • Alsó hátizmot, derékizmot erősítek, mert azok szinte nem léteznek. Köredzésben van olyan feladat, hogy kisterpeszben előrehajolok, egyenes hát, majd alsó hátizmot használva emelkedem fel, kezeimben a kettlebell, csípő billen előre.
        Plusz felső hátizmok, de azokat súlyzóval.

        Kedvelés

      • Hát-, meg derékizomra eddig, de nem csak, nekem pilates.
        Viszont érdekel ez a kettlebell. Van valami ésszerűségi súlyalsó határ/kiindulópont ebben totál kezdőnek?

        Kedvelés

  9. Tegnap. (Az eddigieket a hogyan kezdjek bele? alá írtam, csak ott már négyszázvalahány hozzászólás lett, nem is tölti be mind.)
    Kora reggel: kávé. Joghurt egy deci, sajt két szelet. Egy kanál mogyoróvaj.
    Gyerekek oviba, kutyával séta (meredek lépcső), hazaséta.
    Teraszon súlyzó+ugrókötél: váll, bicepsz, mell, ugró 250+200+250+250, botlottam vagy hatot, ez ritka. Meg egy kis nyújtás.
    Utána fehérje.
    Elrohanás 11-re arcmasszázsra Pestre.
    Át a Nyugatihoz, mámoros ebéd. diskura: füstöltlazac-saláta rukkolával, nyúlmáj rántva langyos krumplisalátával, gesztenyekrém szilvafagylalttal, kávé.
    Elszáguldás Pasarétre, shiatsu masszázs, révület, belenehezedtem, de jó volt!
    Elrobogás bringaszervizbe, Dáci fabringája magamhoz vesz, kormányra akaszt.
    Egy 18 g-os cukormentes étcsoki (86 kalória) a fogason.
    Ovi, haza, gyereknoszogatás, megyünk úszni. Közben detektálom, hogy letört a csomagtartóm…
    Szolárium, bevásárlás, míg ők úsznak.
    Itt kaptam az öltözőben egy közepes idegrohamot, lehet, hogy a vércukorra még jobban kell figyelni.
    Két Mc Vitie’s keksz, egy körte-banán organic püré, kávé. Gyerekek joghurt, banán, keksz (ún. “tápanyagdús, kiegyensúlyozott étkezés”).
    Gyalog haza, bringatol.
    Kioson, mégis eszik egy deci hosszanfőtt csirkelevest húsdarabokkal.

    Kedvelés

      • Nagyon ízes, gazdag. Hús mállós, gyerekeknek nem ízlik. Csontok szivaccsá, rághatóvá főve. Frissen főzök bele néhány karika répát, illetve külön, a látvány kedvéért.

        Ma gyönyörűséges aszpik volt egy meglepő lazacterrine tetején, szelíd rózsaborsokkal… Megengedtem magamnak, egy kaszinótojással (telített és transzzsírok, jaj), mert futottam reggel 7353 lépést.

        Most meg van egy ilyen hűtve eladott friss olasz metélt, nem hiszem el, olyan finom.

        Kedvelés

      • Hat ja, ertheto, van, aki a hust ki is szedi a hosszanfottbol. A csontot viszont van, hogy megragcsalom.
        A telitett zsir is jaj?

        Kedvelés

      • Nem lehet kiszorítani a telítettet, én nem is akarom. De szempont, hogy mivel az omegák/esszenciálisak nagyon kellenek, ezért nem marad a telítettre sok keret. Majdnem leszoktam a vajról, tejszínről.

        Kedvelés

      • “Mennyi zsírt engedhetsz meg magadnak?

        Ha a szálkásítás a célod, akkor értelemszerűen a zsírokkal, mint legnagyobb kalóriaértékű tápanyagforrásokkal óvatosan kell bánnod, hiszen kis mennyiségek elfogyasztásával is nagy mennyiségű kalóriát veszel magadhoz (1g zsír 9 kalória, szemben a fehérjével és a szénhidráttal, melyek 4-4 kalóriát jelentenek grammonként). Általánosságban elmondható, hogy a sovány fehérjeforrások zsírtartalma, plusz némi esszenciális zsírsav bevitel szükséges és elegendő mennyiség egy hagyományos (tehát nem ketogén) diéta esetén.

        Az esszenciális zsírokat tengeri halakból, olajos magvakból, valamint lenmagolajból, vagy külön erre a célra gyártott étrendkiegészítőkből, olajkapszulákból tudod bevinni. Szerepüket tekintve egyfelől energiaforrásokként szolgálnak, ám az esszenciális zsíroknak egy sor egészség megóvó tulajdonságuk van, a szív-és érrendszer védelmétől kezdve a gyulladáscsökkentésen keresztül zsíranyagcsere fokozásáig.”

        Kedvelés

      • Ja, ertem, a szalkasitas.
        Egyeterteni viszont nem tudok azzal a szemlelettel, ahol minden kaloriat egyenertekunek tekintenek, azaz csak szamoljuk oket. Nagyon nem mindegy, milyen taplalekbol jon ugyanaz az egysegnyi kaloriamennyiseg, sot zsirokon belul sem mindegy. Szoval nem eleg sztem onmagaban a kaloriat szamolni, az is fontos, milyen metabolikus folyamatokon megy at, mert ilyen vagy olyan. Meg az is fontos, mit esznek a telitett zsirhoz. Mondjuk azert lep meg ez az iras itt, mert azt gondoltam valamiert, hogy mar a testepitok is tul vannak a telitett zsir-fobian.
        A sovany feherjeforrastol a hideg futkos a hatamon, de mondjuk en nem szalkasitok.

        Kedvelés

      • Dehogy tekintünk egyenértékűnek, hisztérikusan figyeljük a makrotápanyagok arányát. Az idézet se tekinti egyenértékűnek, szerintem félreérted, csak megemlíti a kalóriatartalmukat, amúgy hányásig ismétlik, hogy fehérje, fehérje. És kifejezetten nem ajánlják a kalóriaszámlálást, ellenben ajánlják a grammra (testsúlykilogramm alapján) kiszámolt fehérje-szénhidrát-zsírt és a napi hatszori étkezést.

        Na jó, én ember vagyok, nem naturál testépítő, nem hobbigyúrós, de leginkább semmilyen. Nem akarok ebbe belezuhanni. Nem számolok se grammot, se kalóriát, és elég gyakran kajálok étteremben. Én egy nő vagyok, aki szívesen edz keményen, a maga szintjén, minél változatosabban, az élményért és a szép testért, és szeretne optimálisan zsírt veszíteni, izmot megőrizni, majd (később, 18-20 százalék zsírnál) izmot építeni, egy keveset. Ebből az van, hogy bizonyos ételfajtákat preferálok, és aköré szervezem a kaját. Vagyis sok állati fehérjét eszem, és figyelek a szénhidrátra, nem eszem cukrot, desszerteket. (Néha meg feltöltöm a lemerült raktárakat, akkor van tészta.)

        Kedvelés

      • A makrotápanyag-arányt értem. “Az idézet se tekinti egyenértékűnek, szerintem félreérted” nem, nem, úgy értem, hogy az oké, hogy ebben a szemléletben y gr zsír(nak kell lenni) az meg x kalória, de arra gondolok, hogy nem mindegy, hogy milyen 1 gr zsírból jön az a kb. 9 kalória. Ez a sok fehérje nem tudom, mennyit jelent, de zsír nélkül vagy jóval kevesebb zsírral tudomásom szerint a fehérje sem úgy hasznosul.
        Még mindig meg vagyok lepve, hogy ennyire tolják a telítetlen zsírokat, miközben a telített zsír meg para.

        Kedvelés

      • Legalább napi 2 gramm (zsírmentes) testtömegkilogramonként, van, aki nehezen szed izmot, annak 3. (Én izmot őrzök, illetve izomvesztést minimalizálok.)

        De írjad, amit erről tudsz. A szakirodalomban időről időre meghaladják magukat. Ez a muscleforlife.com-on egészen látványos.

        Kedvelés

      • Csakazolvassa, nem lekeverni szeretném a témát, de nem tudom, hol kezdjem. Nekem ez a zsír-téma eléggé beakadt. Most lőjem tele a blogot könyv- és egyéb forrásokkal?! Kiragadni valamit nehéz, az viszont nagyon mélyen belém ivódott a körbejárás nyomán, hogy a telített zsír– és koleszterinfóbia (persze egyéb közreható tényezők is vannak /pld. low-fat high-carb piramis/, de ez nyomós) nagyon sok egészséget megroggyantott az elmúlt lassan több mint fél évszázadban. A low-fat high-carb kombinációt sokan gyakorlatilag életveszélyesnek tartják: a mentális betegségektől kezdve az időskori dementián át, a fogak állapotán keresztül akár a pajzsmirigy-problémákig, elhízásig, cukorbetegségig, de nem bezárólag sajnos a gyerekeket, a fiatal felnőtteket is egyre szélesebb körben érintő figyelemzavarokig (tudom a diagnosztika is jobb, de szvsz ez csak részlegesen magyarázat). Ezek egy részét közelről látom (mindenki más is láthat ilyet), miközben tudom, hogy mennyire zsírmentesen á la piramis, nullkalóriásan, növényi olajjal főzve, csirkebőrt félredobva, szalonnabőrtől irtózva etc. egészségesen éltek, étkeztek az illetők.
        Szóval sztem a telített zsírok jók és kellenek, de nem kell tolni mellé a finomított/feldolgozott, gyors szénhidrátokat. A kókuszzsír meg közepes láncú ilyen zsírként különösen jó a fogyni vágyoknak is, vagy hogy mondjam. Egyébként a zsír nagyon éberré, kiegyensúlyozottá tesz, a vércukorszint-hullámvasutamnak se híre, se hamva, az éhséget gyakorlatilag nem ismerem, ami nem jó mindig, de úgy kell kivárnom, hogy jééé, legyek már éhes. (Illetve akkor érzem az éhséget, ha nagyon keveset alszom, de az más téma, az nem is igazi éhség, hanem energiát szippantanék valahonnan. Ilyenkor enni, na az problémás tud lenni, de ez tényleg más lapra tartozik.)
        Van itt pár ránézésre is vicces-szomorú, de elég beszédes jelenség zsír-ügyben:
        1961 versus 2014

        illetve
        1984 versus 2014

        És egy teljesen mainstream médium, elég friss mea culpázása:
        http://time.com/2863227/ending-the-war-on-fat/
        Egyébként úgy tűnik valami egészen véletlenszerű és részrehajló kutatás-értelmezésen alapul az, hogy anno a telített zsír hivatalosan ajánlva is száműzött főbűnös lett.

        Kedvelés

      • A koleszterint a Time már ’94-ben rehabilitálta, és meaculpázott a ’84-es címlapért, csak az valamiért nem kapott akkor a visszhangot. De már ’96-ban, Magyarországon is szó volt arról, hogy a telített zsír ill. koleszterin nem veszedelmes dolog. Ma már arról is, hogy a telítetlen zsír meg nem annyira nagyon hasznos, és nem a telítetlen/telített arány fontos szempont egészségileg, hanem a telítetlenen belül az egyszeresen és többszörösen, illetve a többszörösen telítetlenen belül az ω3/ω6 arány. (Az ω6 az éppen ügyeletes rossz, de várom, mikor változik ez is.)

        Kedvelés

      • Minden infónak örülök. Én nem vagyok szakértő, nem emiatt morogtam az előbb (hanem hogy minden kis lépésem úgy van megnézve, értelmezve, mint ha én hirdetném mint egyetlen helyes megoldást, szerintem ez félreértés és nem fair), de ha nem az én aznapi kajám vagy mozgásom van taglalva, hanem a téma, akkor az elméletről toljátok csak, amit tudtok. Én teljesen máshoz értek, nem rivalizálunk ebben, én csak testet formálok, és megköszönöm és felhasználom az infókat, illetve persze okosan szelektálok. (De nem tudom maradéktalanul figyelembe venni még a javát sem, nem tudom ideálisan csinálni, mert van egy csomó szempont az életemben. Nem vagyok gép. Szeretnék csak úgy mesélni, és nem akarom, hogy azt, főleg a kommentbelit bárki módszernek tekintse, falára szegezze.)

        Én úgy érzékelem, a badis irodalom nem retteg a telített zsírtól, hanem értékesebbnek tartja a telítetlent, és amellé nemigen fér már több (mert a fehérjének meg kell lennie, ha izmot épít/őriz valaki).

        Viszont elismerik a ketogént is, öt napos ketózissal és kétnapos CH-töltéssel, és nekem az is tetszik. Bár említik, hogy lassítja az agyat, tompít.

        Asszem.
        Most elolvastam a könyvüket a zsírégetésről, erről mit gondolsz?
        http://zsiregetes.builder.hu
        (e-mailben küldik)
        De ez 63 oldal. Csak azt gondolom, hogy a testépítőknek annyira égető kérdés a zsír, hogy nem lehet, hogy egészen hülyeségeket mondjanak róla (akkor sem, ha látom az árnyalatbeli különbségeket a külföldi szakirodalom meg a hazai között).

        Kedvelés

      • Igen, én is azt feltételeztem, hogy a testépítőknek tök fontos a zsír és ezért nem tudtam, hova tenni a tegnap idézettet. Soha testépítéssel nem foglalkoztam, ezért látatlanba meg voltam győződve a zsírral kapcsolatos ismereteim alapján, hogy pld. a tarjaszelet vagy a csirkecomb vagy sok tojás úgy egy az egybe elfér egy testépítő tányérján, vagy, hogy tolják a kókuszzsírt meg az egyéb MCT olajokat ezerrel. Aztán most itt életembe először blog-mellékhatásként letöltöm ezt a bodybuilder-es könyvet és beleolvasva hanyatthomlok az ellentétét látom szinte mindennek, mint amit én tudok, gondolok a zsírról. Ld. pld. a Rossz zsír és társainál, sztem elnagyolt és félrevezető, amit írnak, különösen arról, hogy mit okoz a telített zsír. Tökre azt tolják, amit a minap éppen alappal lesepertek az asztalról, ami bad science. Az az érzésem, hogy az ikonikus piramis szabta mozgástéren belül gondolkodnak, még. Pld. a telített zsírok inzulinrezisztenciát okoznak. Na ne már! A másik, hogy mit tart ajánlott szénhidrátforrásnak. Nos, én olyat nem is eszem. Ezzel kapcsolatban eszembe jut, hogy ráordítanak a telített zsírokra, nem a testépítők, hanem úgy általában, és közben nem az a baj, hanem az, hogy mivel eszik, ld. pizza, tészta, croissant, rizs, teljes kiőrlésű kenyér. Annak elhiszem, hogy low-fat kell ennie, aki szénhidráton üzemel. Amit meg a zsírégetésről írnak, az oké a házas hasonlat, de a zsírnál megint csak annyi van, hogy zsír és x gr és akkor minden jó lesz + sovány fehérje + valamennyi visszapótlás. Nem vonom kétségbe a badisok felhalmozott tudását, vagy ilyesmi, de ez kissé idegen szemlélet, hogy az állati fehérjéről leválasztod kvázi a zsírt, azaz nem mehet a tarja egyben, aztán nagyon sok sovány állati fehérjét eszel mégiscsak valahogy, meg fehérjeporokat és utána visszapótolsz állati fehérjétől függetlenül bizonyos szempontok szerint szelektált zsírokat, úgy kontextus nélkül. Nem tudom, hogy világos-e, amit írok, de nekem ez gyanús, mert mesterkélt. Azt persze el tudom fogadni, hogy ettől megtörténik a szálkásítás, de ennyi. Ettől még ott van, hogy a telített zsírok kvázi sztráda a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak, aminosavaknak etc., jó minőségben és kellő mennyiségben nélkülözve ezeket szinte semmi nem történik meg hormonálisan, vagy nem jól, vagy éppen neurológiailag ugyanígy nem, hogy kellően pongyola legyek. A másik, hogy mi történik ennyi a fehérjével zsír nélkül?
        Nem pofáznék bele testépítésbe, de úgy őszintén, ha megeszem azt a tarját úgy zsírban sütve és tolok hozzá egy bődületes adag nyers zöldsalátát. Mondjuk rizst sem eszem hozzá. Ez azért oké, nem?!

        Gondolkodom. És mit szólsz ehhez? http://www.bodybuilding.com/fun/eat-fat-to-burn-fat-a-counterintuitive-approach-to-shredding.html Úgy tűnik képes a badis szempontokra tapasztalatilag is reflektálni, velem ellentétben.
        A lényeg: “after all of this science, do you need to eat fat to burn fat? Definitely, irrefutably, yes.”
        És ha már, igen, ezért írtam korábban a kókuszzsírt és jé itt is: http://www.bodybuilding.com/fun/the-fat-burning-fat-the-coconut-is-natures-premiere-thermogenic.html
        Szóval sztem összefér a telített zsír és a szálkásítás, sőt! (Amióta eszem, testápolóm sincs.)

        Kedvelés

      • “A másik, hogy mit tart ajánlott szénhidrátforrásnak. Nos, én olyat nem is eszem. ” Mint ki nem eszel olyat? Mert? Nem hasznos, nem egészséges, vagy nem ízlik?

        Ők TESTÉPÍTŐK. Arról, hogy hogyan kwll lepucolni a zsírt időre (verseny), elég valószínű, hogy ők (közülük is a progresszív nemzetköziek) tudnak a legtöbbet, mert ez náluk nem csak rámondás, érzet, kalkuláció, mint nekünk átlagembereknek, hanem élesben megy: pontozzák a versenyen, nézegetik, látszik.

        Nagyon érdekeseket írsz, de amikor én megemlítem mintegy mellesleg, hogy kivis pacalt ettem, és erre te odaírod, hogy 1. te nem úgy tudod, az nem egészséges (nagyon érdekes, írd, még! de én amúgy nem “tiszta” elméletből eszem, hanem ÉLEK, egyszerű ember vagyok, nem korlátlan sem az akaraterőm, sem a beszerzési képességem), ÉS 2. ja, te nem is szálkásítasz. Rajtam még mindig van valami 6-8 kiló szükségtelen zsír, ez teljesen világos a bejegyzésekből. Más a célom, mint neked, nem tudom alapul venni a te szokásaidat, étrendedet, és a testépítők sem.

        Kedvelés

      • “Nem vonom kétségbe a badisok felhalmozott tudását, vagy ilyesmi, de ez kissé idegen szemlélet, hogy az állati fehérjéről leválasztod kvázi a zsírt, azaz nem mehet a tarja egyben, aztán nagyon sok sovány állati fehérjét eszel mégiscsak valahogy, meg fehérjeporokat és utána visszapótolsz állati fehérjétől függetlenül bizonyos szempontok szerint szelektált zsírokat, úgy kontextus nélkül.” Nincs értelme természetes arányokat, állapotokat említeni/számon kérni egy olyannyira elfajzott, mesterséges civilizációs képződménynél, mint a fitnesz/body building. És az életmódunk sem olyan, és az éhségünk, a hormonrendszerünk, a levegőnk, a napi mozgásunk mennyisége és fajtái, a gyomrunk mérete, az izzadásunk, a körülöttünk lévő/belénk kerülő anyagok sem, hogy értelme legyen szép, egyben levő tarjákról beszélni.

        Én lázadok: a tejet és a gyümölcsöt mindig lehúzzák, mondván, hogy a dobozban nem tej van… hát, én olyat veszek, ami tej, kész. Nyerset is, házit, soha nem ESL-t. Meg hogy a gyümölcs, az fruktóz, víz, rost, vitamin alig. Attól függ, milyet veszel, cimbora. És a tojássárgája, az a vitaminbomba, a kis tökély, na, hogy azzal mi bajuk van… tudom, a zsír. De én nem testépítek, nem célom a gyors szálkásítás, és azt a deficitet behozom máshol.

        Mondjuk most kurva éhes vagyok. 🙂

        Kedvelés

      • Nagyon érdekes ez, még úgy is, ha belekalkuláljuk, hogy Amerikában a diétás élelmiszer a zsírtalant jelenti. Elég friss cikk:
        “The report discussed a study, conducted by Drs. James Hill and Rena Wing, of 3,000 members of their National Weight Control Registry.

        The study found that people who lost an average of 60 pounds and kept it off for an average of five years hold seven things in common.

        They believe failure is to be expected, but that when you keep trying, ultimately you will be successful. They’ve tried and failed and tried and tried again, until they got it right. They know firsthand that setbacks are par for the course.

        Weight loss is not an exercise in denial, but rather a lifestyle built on moderation and the inclusion of a wide variety of foods. Those who kept their weight off realize that deprivation leads to binging and binging leads to setbacks. They’ve learned to eat a wide variety of foods — even an occasional treat.

        They closely monitor their weight, daily and/or weekly tracking loss or gains. There’s no way ten pounds will sneak up on these weight loss success stories because they check their weight often and modify their eating and activity levels according to what their morning encounter with the bathroom scale reveals.

        They plan for and exercise moderately for an hour each day.
        (…)

        Beyond planned exercise, they add in activity wherever they can. That means taking the stairs instead of the elevator, walking to work, parking in the farthest parking space from the store when shopping, and any other thing you can to do to make your day more active.

        !!! They eat a diet low in fat and high in carbohydrates. That translates to shopping, cooking and eating low-fat and high-carb food choices. As a permanent way of life, these weight-loss successes choose plenty of whole grains, fruits, vegetables, lean meat and diary products and occasional allowances of sugar and fat.

        They eat small frequent meals — often five — spread out over the day. Daily calorie needs are spread out over breakfast, lunch, dinner and a couple of snacks throughout the day. This “grazing” method of eating is believed to more effectively stave off hunger and lessen the chances of overeating and also keep the metabolism more active throughout the day.”

        http://www.kitsapsun.com/lifestyle/fitness-guru-setbacks-are-par-for-the-weight

        Kedvelés

      • Arra, hogy mit nem eszem: gabonát nem eszem, meg úgy általában túl sok vagy akármilyen szénhidrátot sem. Csomó okom van rá, de mivel ez csak az én preferenciám, ez itt nem fontos.

        Ja, persze, írtam is, hogy ők a testépítők, én meg nem. Ez a lényeg. Ettől még fenntartom, hogy amit a könyvecske tartalmaz, az rég bad science, pld. nem a telített zsír okoz inzulinrezisztenciát és a telített zsírt nem lehet elintézni ennyivel. De így van, ők testépítők és ők érnek el valamit időre. Azt egyébként gondoljuk, hogy attól, mert testépítők vagy az eredményük, az önmagában valamire, vagy akár egészségre predesztinál? És láttad, a nemzetköziek nem is így intézik el a telített zsírt.

        (A kivis pacalt basszus nem értem, pedig figyelek, illetve soha nem írtam, hogy amit te vagy bárki eszik, az ilyen vagy olyan. Magánügy. Csak az lepett meg hirtelen, hogy a telített zsír az jaj és ezért kérdeztem.)

        A természetes arányoknál is különvéleményen maradunk, szerintem csak arról van értelme beszélni, éppen az elfajzottság okán.

        A low fat – high carb tanulmányról, mivel nem tudok jót, inkább semmit. Körül kell nézni, hova vezet a low fat – high carb. Éppen a svédek dobták ki elsőre ezt az étrendet: http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/
        Ja, ha már: amíg én is fat-is-the-enemy pólóban toltam, akkor voltam nem jól, voltam folyton éhes és snackeltem 2-3 óránként, issue volt a kaja (nyilván nem volt elég high carb, illetve low fat :D), most nem issue. Ez nem elmélet, ez az, ami működik, nekem. Azért indultam el, mert volt valami, amit tukmáltak rám a hivatalosok és nem műkődött, nagyon nem. És igen, tudom, te is azért indultál el, mert lett nyomós okod rá.

        + http://openheart.bmj.com/content/2/1/e000196
        “Dietary recommendations were introduced for 220 million US and 56 million UK citizens by 1983, in the absence of supporting evidence from RCTs. ”

        Mégis, ha valamikor érdekes, ezek jó kiindulópontok, badisoknak sem kizárt:
        http://thebigfatsurprise.com/
        http://www.bookdepository.com/Fat-Cholesterol-Are-Good-for-You-Uffe-Ravnskov/9789197555388
        http://www.bookdepository.com/Put-Your-Heart-Your-Mouth-Dr-Natasha-Campbell-McBride/9780954852016

        http://www.bookdepository.com/Why-We-Get-Fat-Gary-Taubes/9780307474254
        http://www.bookdepository.com/Wheat-Belly-William-Davis/9781609611545
        http://www.bookdepository.com/Grain-Brain-David-Perlmutter/9780316239837

        Vagy, ami instant, azonnal fogyasztható:
        http://chriskresser.com/heart-disease

        http://www.nbcnews.com/id/22116724/#.VP5WmI6TwWN
        http://well.blogs.nytimes.com/2014/03/17/study-questions-fat-and-heart-disease-link/?_php=true&_type=blogs&_r=1
        http://time.com/96626/6-facts-about-saturated-fat-that-will-astound-you/
        http://qz.com/168276/the-war-against-butter-is-over-butter-won/#/h/41808,1/

        Láttam, hogy mit írnak a tejről, a gyümölcsről. Minderről lehetne beszélgetni, badin innen és túl.

        Kedvelés

      • “attól, mert testépítők vagy az eredményük, az önmagában valamire, vagy akár egészségre predesztinál?” Nem, nem is állítottam ezt, és ők se egészségcentrikusak. Viszont elég jól néznek ki, fittek, nem esznek szemetet, tudatosak, fegyelmezettek, és jó az izom-zsír arányuk. Ez a fontos, ettől minták. Én nem akarom azt a tökélyt, azt a hatékonyságot, azt az itzomtömeget, azt az életformát, meg pl. nem tetszik a kiegészítők rengeteg adalékenyaga sem, de tudom használni a tudásuk elemeit a saját céljaimhoz. Mellette meg, másképp és ezek által (izmozás) is sokat teszek az egészségemért. Pl. inkább kint futok, jobb a levegő.

        Majd beszámolok a vérképemről, most fog rajta látszani a súlyzós edzés igazán, holnap lesz meg, de a 46-ra csökkent nyugalmi pulzusom (hipertireózis mellett) is elég beszédes eredmény.

        Kedvelés

      • Biztos lehetne optimálisan is, csak az nagyon nagy meló.

        Tudom, mit miért csinálok, és hol van ennek a korlátja. De azt megfogadtam, hogy az én életemben nem lesz olyan módszer, amit egy másik ellenében vagy az emberek megszokott életmódja ellenében habzó szájjal kellene védeni. Nem térítek, nem hirdetek, nem lesek ellenségekre, nem lesz dogma a kajálásból, edzésmódszerből, testalkatból. De utánajárok, hogy milyen az inzulinom, és bírom-e én a glutént, laktózt, tejfehérjét (nagyon úgy tűnik, hogy igen).

        Megyek fekve nyomni.

        Kedvelés

      • Ja, és bármi fornettievő-dohányzó-adalékanyagzabáló-szénsavasüdítős-túlkalóriás ember étrendjéből kiveszed a szemeteket, átgondolt akármit teszel elé, húst, halat, rendes tejterméket, gabonát, gyümölcsöt, telített zsírt normális kalóriával, eltöröd a cigijét, sőt, ha el is zavarod edzeni hetente csak kétszer, forradalmian jobban lesz. Közérzete, szépsége, vérképe, mindene.

        Ezért nincs értelme a közembernek a tökéletes legfrissebb tudományt, módszert keresni. Ezért mindegy végső soron, hogy klasszikus napi öt étkezéses bodys vagy intremittent fastingos vagy ketogén vagy böjtölős módon leszek-e jobban. Valamit mozdítani viszont üdvös.

        Tetszik a bad science, amiket előhoztál, fontos téma. Megjegyzem, az UV-para, a tojáspara, a sópara, a kávépara, a vajpara nekem mindig is gyanús volt, nem dőltem be nekik.

        Kedvelés

      • Csak mindig visszakanyarodtunk a másik rovathoz, hogy én mit eszem, bizonygattam, hogy nekem ez nem különvélemény kérdése, és elsikkadtak a spec. céljaim. De nagyon köszönöm, érdekes volt.

        Kedvelés

      • Kaszinótojásba hogy kerülnek transzzsírok, mármint sok? A telítettet megenni nem kell félnetek jó lesz. Legalábbis a táplálkozástudósok ezt mondják. Csak időnként áthelyezik a vesszőket.

        Kedvelés

      • Amit nem én csinálok, hanem üzemileg készül, és zsíros, abban mindig számítok arra, hogy transzzsír van. Minden, aminek az árát próbálják racionalizálni és közben szépre, tetszetősre csinálni, valószínűleg tartalmaz ilyesmit. A pékségek, büfék ilyesmikkel dolgoznak. A feldolgozott élelmiszerek a feldolgozottság arányában nagy eséllyel tartalmazzák. Itt konkrétan a majonéz volt gyanús.

        “A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, a feldolgozatlan nyersanyagban a legtöbb telítetlen kötés cisz elrendezésű. (…)

        A részlegesen hidrogénezett növényi olajok különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak. A részlegesen hidrogénezett növényi olajokat korábban a margaringyártás során használták, ugyanakkor ma már az étkezési margarinok gyártásánál a részlegesen hidrogénezett növényi olajok használata helyett visszatértek a szobahőmérsékleten is szilárd, természetes trópusi zsírok használatához. [5]

        Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását. Jelenleg a hidrogénezett növényi olajokat főként a sütőipar, a cukrászat, valamint a csokoládé étbevonat készítői használnak. A zsírok olvadáspontját is megemeli, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Bár ezek előnyös tulajdonságok, nem szabad elfeledkezni a fogyasztó egészségére gyakorolt káros hatásokról.”
        http://hu.wikipedia.org/wiki/Transz-zs%C3%ADrsavak

        Azért nem egészen véletlen, hogy a transzzsírokat betiltották több progresszív országban.

        Kedvelés

      • Az üzemi/ipari kaszintótojás sztem sem feltétlen kúl. Nagyjából lehetetlen tudni, miféle zsiradékot használnak bele. Amúgy meg tudni, mi a legolcsóbb, nem?! Az ipari, félig-meddig hidrogénezett, valamilyen módon stabilizált nem jó minőségű növényi olaj. Meg önmagában az, ha bizonyos növényi olajokat hőkezelnek az is tragikus,nem mindegyik állja és nem mindegyik ugyanazt a hőfokot. Növényi olaj és növényi olaj között is óriási különbség van, arra nézve is, hogy milyen a zsírsav-összetétele és azok egymáshoz viszonyított aránya.

        Kedvelés

      • Jaja, pl. a mostanában felkapott olívaolajnál a napraforfóolajat sokkal magasabb hőmérsékleten lehet használni. Igaz, hogy az olívát nem is sütéshez ajánlják, de nagyon sokan ezzel nincsenek tisztában. A legmagasabb hőmérsékletre a szójaolaj hevíthető egyébként, ezt meg pláne nem szokták tudni.

        Kedvelés

      • Ja, hogy gyártott kaszinótojás, abban lehet, a gyártott majonézben is. Egyébként a tejzsírban, kérődzők húsában is van, a bendőben is keletkezik. Nyilván a tubusos, flakonos majonéz avasodna is, ha nem lenne hidrogénezett benne a zsiradék.
        Igen, jobb helyeken a transz-zsírsavak tiltottak, és ellenőrzik is. Épp ezért nem is lehet azzal reklámozni, hogy transz-zsírsav mentes a termék.

        Kedvelés

      • Nem gyártott, hanem Szamos, kis szériás.

        Nagyon szutyok/olcsó helyen nem kajálok, de realista módon számolok azzal, hogy lehet az ételben transzzsír és/vagy nem olyan, mint ha én raknám össze jól válogatott alapanyagokból. Már csak azért sem, mert amit én készítek, annak nem kell úgy kinéznie, elállnia, mint egy kirakatbelinek vagy étterminek.

        Nem vagyok dogmatikus. Nem nézem a kaját csak az ár vagy csak tisztaság vagy csak élvezet szempontjából, nem választok mozgásfajtát, táplálékkiegészítőt csak hatékonyság vagy olcsóság miatt. Filmet, programot, bevásárlási helyszínt sem. Mindig több szempont van. És amikor az egyik szempont a másik fölé nő (pl. közel van a bolt, nagyon finom ott a kevésbé optimális kaja, érdekesnek érzem azt a gyakorlatot, fáradt vagyok bonyolultan csinálni valamit), akkor nem igazolom, hogy de amúgy ez olcsó is, meg ez a tökéletes, hanem tudom, miért döntöttem úgy. Ezt a szembenézést, tisztában levést, árnyaltságot próbálom megfogalmazni itt a kommentjeimben. És még legyen vicces és engedékeny is az élet, amellett, hogy csakis komolyan csinálunk valamit, ha már belevágtunk.

        Igazán akkor lenne korrekt kielemezni, hogy én mit ettem, és hogy mozgok (vagy épp hogy milyen a zsírom, seggem, hasam), ha ti is elmesélnétek, mit ettetek, és miért, és ti is megmutatnátok a működő módszereket meg a zsírotokat (mint többen teszik, köszönet érte, a legjob tapasztalatcserék ezek). Nem érzem támadónak, nem azért írom, én vagyok a blogger és önként teszem ki magam, csak jelzem, hogy ez így torzít, valahogy mindig én vagyok helyrerakva, fotelből megítélve, pedig nem kértem tanácsot, és sehol nem állítottam, hogy azért eszem ilyet vagy olyat, mert az az egyetlen jó és ideális és tudományosan bizonyított (tehát nem csak tudatlanságból, hanem mert nem áll módomban ennyire tudományosan élni az életemet).

        Nem vagyok példakép, nem tiszta a módszerem, és nagyon sokfélék vagyunk.

        Akkor lehet erről még erről aszimmetrikusan is értelmesen beszélni, ha mindenki tisztában van azzal, hogy nekem a testemmel mi a célom, mik a szempontjaim és mik a korlátok, továbbá mik az esetlegességek, amit rohanva, három gyerek mellett, épp nincs nálam készpénz stb. miatt csinálok, az “ez már így alakult” vállvonások.

        Fenntartással olvasom a builder cikkeket is, mert alapvetően vékony, durrizmokra vágyó, kötött munkaidejű, elszánt, bodyfejű fiúknak szólnak. Én elszánt is másképp vagyok. Egyáltalán nem biztos, hogy nekem kell annyi arginin vagy carbox. Kialakult a célom, ahhoz választok módszereket, segítségeket. Néha meg egyszerűen eszem egy banánt.

        Kedvelés

      • A célom:
        használni a testemet
        jól élni, energikusnak lenni
        örömök testedzésben és kajában, testélményben
        lezsírtalanítani, de lassan (hogy élhető legyen, és hogy idegrendszeremet/akaraterőmet/bőrömet ne viselje meg), cél: narancsbőr ne legyen (hason már nincs, most jön a comb, segg), egyben nem veszíteni sok izmot, a kalóriadeficitet minél inkább testmozgással elérni
        minél változatosabban, minél inkább a tiszta levegőn
        utána egy kicsit izmot építeni (nagy súlyok + tömegnövelő fehérjék)
        később:
        súlyt megtartani, kevesebb edzéssel fitt maradni
        eközben végig vérkép, odafigyelés, ráxűrés

        Kedvelés

      • Nekem tudod mi volt a fő célom mikor belekezdtem? Hogy jóval többet ehessek anélkül, hogy híznék. Mivel az izmok égetik el a tápanyagok 90 százalékát, ebből következik, hogy minél több izom rajtam, annál nagyobb a kalóriaszükségletem, tehát többet ehetek 🙂

        Kedvelés

      • Persze, a gyártottat idézőjelbe kellett volna tenni. A kis szériás ízét tekintve nyilván jobb, mint a nagyüzemi, de összetevők szempontjából nem jellemzően jobb.
        “valahogy mindig én vagyok helyrerakva” Ez nekem szólt? Mert a kaszinótojásos hozzászólásom csak a tojás megítélésével volt kapcsolatban, mint kiderült, az is félreértésből.
        Az olíva ára valóban erősen elgondolkodtató sütéshez, de bizony olvastam már ilyen (szerintem divat) receptet, mert az olívaolaj nagyon felkapott lett, vagy volt egy időben.

        Kedvelés

      • De, a Szamosban jobb, híresen jó. Igen, rád is igaz, hogy én csak mesélek, te meg tudományosan megcáfolod, amit tegnap ettem. Holott én nem állítottam, hogy ez táplálkozástanilag helyes (de mondjuk nagyon jó minőségű, és finom, és nem szénhidrát, mert abban e hétvégén elszaladt a ló).

        Kedvelés

      • Én csak a transzzsíros kijelentéshez szóltam hozzá, és csak a tojásról állítottam, hogy nem transz-zsír forrás (hacsak a tyúkot nem etették hidrogénezett olajjal).

        Kedvelés

      • Sokak szerint az állatok húsát, tejét, a tojást, azok zsírsavösszetételét (ugyanúgy) meghatározza az, hogy mit, hogyan esznek, pld. minél többet, túlnyomórészt legel, kapirgál etc. és nem vagy kevésbé gabonával, szójával etetik, akkor az ilyen értelemben is egy minőségi ugrás, azon belül is kedvezőbb élettani hatású zsírsav-összetételű lesz a hús, a tej, a tojás. Blaci, erről mit gondolsz?

        Kedvelés

      • Lényegében így van. Pl. (többszörösen) telítetlen zsírsavakat állati szervezet nem képes előállítani, csak növényi táplálékkal veheti fel. Ha csak kukorica-búza-szója tápot, a kérődzők ehhez még kukorica szilázst vagy szénát kapnak, akkor honnan jutnának hozzá azokhoz az anyagokhoz, amik a friss zöld növényben, meg még egy pár magban találhatók (és egyes halakban, amik persze a planktonból jutnak hozzá, ergo a magyar halakban – ponty, ragadozó halak – alig találhatók meg, még a busában, amurban, de azoknak meg olyan vacak illetve szálkás egyébként a húsuk, hogy nem túl kedveltek). Egyébként a zöld saláták, nyers leveles zöldségek ezért is hasznosak emberi táplálékként is. Plusz a szabadban, zöld legelőn táplálkozó állatok egy csomó egyebet is esznek a zöld növényeken kívül, vagy inkább azon belül (illatos, aromás növényeket, amiknek az ízanyagai beépülHETnek a húsba, tejbe, tojásba, gyógynövényeket, bár ezek jelentőségét meg nagyon hajlamosak eltúlozni). Más anyagok, ha biztosan nem is épülnek be a termékbe, de egészségesebbé tehetik az állatot, ami azért megint nem lényegtelen a fogyasztó számára sem. Pl. közismert, hogy a legelőn tartott tehenek vaja nyáron lágyabb, télen, mikor nincs más, csak a széna, akkor keményebb, mert kevesebb telítetlen zsírsavat tartalmaz.
        Ugyanakkor nagyon hájpolják a szabad tartást, de annak csak akkor van értelme, ha tényleg élő, zöld területen tartják az állatokat, ha csak annyi, hogy kiszaladhatnak a napra meg porfürdőzni mondjuk a tyúkok, akkor persze azok jobban érzik magukat, de a termék minősége sokban nem különbözik a zárt tartásútól, hiszen táplálékot szinte nem találnak a szabadban. A háztáji baromfiudvar akkor más mégis, ha a kerti hulladékot, gyomot, punnyadt gyümölcsöt, almacsutkát, tökbelet a konyháról, stb. bedobáljuk nekik, így végülis (szinte) ugyanazt fogyasztják, mint a legelőn, csak helybe megy nekik a kaja.

        Kedvelés

      • Akkor jól éreztem, hogy ha sok leveles zöldséget eszem, az nem csak a tej mennyiségét dobja meg, hanem a minőséget is adott esetben 😀
        Igen, az megint érdekes, hogy mennyi mindenre rásütik, hogy szabadtartás és ehhez képest, ahogy írod, az többnyire porfürdő. Érdekes lenne megnézni, mit takar a szabadtartás a szabályozásban, most hogy mondod.

        Kedvelés

      • Azt nem tudom, hogy a szabadtartás mit jelent, de alighanem a porfürdőt 😦 Ellenben ökológiai tartásban elő van írva, hány jószág juthat egy négyzetméter szabad területre, éspedig úgy, hogy az tényleg legelő maradjon.

        Kedvelés

      • Eva,
        en szivesen leirnam, hogy mit eszek meg mit mozgok, persze, de emberek ramneznek es azt mondjak neked konnyu, te mindig sovany voltal.
        azt nem latjak, hogy ebben tudatos munka van, 22 eves korom ota.
        nekem nem szabad meghizni az en terdem, csipom etc nem birna hosszu tavon (ez biztos), talan a tüdőm se (ezt meg ki kell vizsgaltatnom)
        meg azt is mondjak, hogy neked konnyu mert nincs gyerek.
        pedig de, jopar gyerekes baratnom hordhatna ruhaimat, es ha oket is beleveszem a kepbe akkor egyertelmu (szamomra legalabbis) hogy melyek azok a szokasok amik kozosek – azaz amelyek vszinu nagyban hozzajarulnak ahhoz hogy ertelmezheto testsulyt tudjunk tartani igy 35-40 fele.
        ja, es ha megirnam / lefenykepeznem hogy mit eszek evi 350 napon az emberek nem hinnek el, pedig de es pedig elvezem.
        amugymeg kajaban onzes van: csak azt es csak annyit es csak akkor amikor _en_ _ehes_ vagyok. azt szoktam mondani barkivel leulok barmire, de attol hogy o tobbet eszik, meg beszelgethetunk ugy hogy en is jol erzem magam, ugye?
        vegulis masok nem attol hiznek amit en _nem_ eszek meg, hanem attol amit ok pedig igen… de ez mar messze vezet.

        Kedvelés

  10. “gyula (2015-02-06 20:08:18)

    Persze (…) egyből válaszoltak a ” Dühöngő ” írásra mit tegnap irtam de amit Több Mint Egy Hete írtam Arra Most Sem Érkezett Válasz de mind1
    Moderátor megjegyzése:
    Hát, akkor most sem fog. Elégedetlenkedsz, de tulajdonképpen mire föl? Mi, a cikkek szerzői fenntartjuk a jogot arra, hogy belátásunk és kapacitásunk szerint akkor és olyan ütemben válaszoljunk bárkinek, amikor lehetséges, illetve amikor az időnk engedi. Elégedetlenkedésnek itt azt hiszem, helye nincs – tonnányi ingyenes tartalmat, videót, recepteket találsz az oldalon, INGYEN ÉS BÉRMENTVE, és ezek után arról beszélünk, hogy TE elégedetlen vagy, és azt emlegeted, hogy miféle emberek dolgoznak itt?

    Ha nem tetszik, fizess egy személyi edzőt. A kommentelés lehetősége nem egyenértékű egy edzői tanácsadással. Az, hogy kommentelhetsz, azt a célt szolgálja alapvetően, hogy véleményt írj az adott tartalommal kapcsolatban, nem pedig azt, hogy követelőzz, háborogj, a munkatársainkat és a cikk szerzőit minősítsd negatív hangnemben, csak azért, mert nem kaptál választ a kérdésedre. Richtig nem fogsz.

    Téma lezárva.”

    Kedvelés

  11. “A testépítés nem kislányoknak való – szoktuk gyakran hangoztatni, és ezzel persze nem a nőket diszkrimináljuk, hanem a nyafogó emberi lényeket, nemre való tekintet nélkül.” Nincsen remény.

    Amúgy igen jó a cikk.
    “Mindegy, hogy a cél egy izmosabb fizikum, vagy akár egy versenyfelkészülés – a hozzáállás a lényeg. És ehhez kell a küzdeni akarás. Aki komolyan végzi ezt a sportot, az megtanul küzdeni – vagy elbukik. Ezt a küzdeni akarást az élet bármelyik területére át tudod aztán ültetni!”

    “ott lesz benne a tudat, hogy “igen, megcsináltam”. Egy bármilyen, fizikumban történt változásra büszkének lenni igenis jó dolog, sose szégyelld, amit elértél.”

    “Gyakorlatilag nincs még egy sport, ami olyan mértékben javítaná az izmok inzulinérzékenységét, mint a súlyzós edzés. Sajnos az átlagemberek jelentős részének előítéletei vannak a súlyzós edzéssel kapcsolatosan, így nehezen rávehetők, hogy pont ezt a mozgást válasszák – miközben nem is tudják, milyen lehetőségtől esnek el ezzel. Akinek kettes típusú cukorbetegsége van, és még bírják az ízületei, az az ésszel végzett súlyzós edzéssel rengeteget tehet egészségéért.

    Ha edzett, tónusos az izokzat, akkor az anyagcserénk is jobban pörög, így az elhízás veszélye is kevésbé fenyeget minket. Kevesen tudják, de a súlyzós edzés piszkosul meg tudja pörgetni az anyagcserét, és mivel mindeközben segít megőrizni az izomtömeget is (és minél több az izom rajtunk, annál gyorsabb az anyagcsere), így diéta mellé, vagy egyszerűen egy fittebb testalkat eléréséhez egész egyszerűen nincs nála jobb választás. Bizony, aki fogyni szeretne, az gyakran jobban jár a súlyzós edzéssel, mint a sima aerobbal, súlyzós edzés nélkül!”

    “Aki kitartó, és szeretne egyre jobb eredményeket elérni, az előbb-utóbb kénytelen lesz a táplálkozásával is komolyabban foglalkozni. Nincs még egy sportág, ahol ez ennyire megkerülhetetlen lenne. Rossz étrenddel ebben a sportban hosszú távon gyakorlatilag kudarcra vagy ítéltetve (és akkor most jönnek majd a kommentek az ismerősökről, akik tojásos nokedlivel is izmosak lettek – kivételek mindig vannak, de sokkal több az olyan ember, akinek még rendes kaja mellett IS neház feladat izmosodni). Míg más sportágakban el lehet evickélni kakaós csigával meg bundás kenyérrel, itt kőkeményen oda kell figyelni az egyes makrotápanyagok arányára, mennyiségére, és minőségére.”

    “A testépítő táplálkozás alapvetően egy egészséges táplálkozás. Egy átlagember számára picit több húst tartalmaz a szükségesnél, de súlyzós edzéshez, és általában az erősportokhoz szükséges ez a megemelt fehérjebevitel (Egyébként sokkal kevésbé magas ez a fehérjebevitel, mint amennyivel több szénhidrátot esznek a szükségesnél az emberek, feleslegesen.) Mert lássuk csak, hogy gyakorlatilag miket eszik egy olyan testépítő, aki odafigyel az étrendjére? Összetett szénhidrátokat, sok zöldséget, esszenciális olajokat, gyümölcsöket. A fehérjeforrások is a soványabb, egészségesebb formákból vannak, de ha esetleg becsusszan valami zsírosabb falat, tudja, hogyan kell ennek megfelelően csökkenteni a szénhidrátbevitelt, hogy ne okozzon problémát a kilengés, stb. Tartózkodik a cukortól és a lisztől. Nem is beszélve a megfelelő folyadékfogyasztásról, ami szintén alapvető fontosságú lenne minden sportoló számára.

    Ez a sport megtanít megismerni a tested működését. Ezt akkor is tudod kamatoztatni, ha később esetleg nem edzel, de nem akarsz mondjuk beállni a sorba és pocakot ereszteni, mint sok 30as, és főleg 40es.”

    http://shop.builder.hu/miert-gyurjuk-a-vasat-a1100

    Kedvelés

    • Ezt itt elolvastam, és rögtön arra gondoltam, valahogy semmi extra, néhol még faék is kicsit és mégis, hú mennyire benne van a lényeg. Aztán a cikkre kattintottam és ez az első mondata : “Lehet, hogy ebből a cikkből nem derül ki a „titok”.” 😀 Aki már tudja, annak rögtön kiderül, mert ő már egy ideje onnan nézi. Aki viszont nem onnan nézi, az ebben semmit (semmi lényegit vagy újat) nem lát. Esküszöm vicces.

      Kedvelés

      • Nem tudom, egyszerre van bennem, hogy már megint ugyanazt mondjátok, meg hogy ez egy ismeretlen világ nekem, és közben még az, hogy sokkal értelmesebben fogalmaznak és sokkal kevésbé üzleti szempontúak, mint a sztereotípuáim alapján hittem. Aki most kezd bele, annak falat kenyér az infó.

        Kedvelés

      • Szerintem is pont ezek miatt jo a cikk, nekem inkabb mindig ott van egy kis ellentmondas, hogy nekem peldaul mar benne kellett lennem, csinalnom kellett, ahhoz hogy aztan kinyiljon ra a szemem, hogy mit is csinalok tulajdonkeppen es ennek milyen melysegei vannak. Nem lattam elore, mekkora tudatossagot fog hozni peldaul taplalkozasban – en csak egy kicsit kevesbe akartam kifulladosan futni, vagy csak javitani akartam kicsit az idomon, nekem meg az sem volt, hogy fogynom kellett volna es ezaltal ra lettem volna szoritva egy kis tudomanyosabb zsiregetesre mondjuk. 2 evvel ezelott is ugyanugy rendelkezesemre allt az info, ugyanugy ott lett volna az orrom elott, ha akarom, megse kezdtem ezzel az infoval semmit. Csak amikor mar javaban toltam peldaul a sulyzos edzeseket, akkor lett szemem ra, hogy ez mekkora segitseg, hogy masok ezt mar kitalaltak, leirtak helyettem es nekem. Igy ertettem.

        Kedvelés

      • Ugyanígy vagyok ezzel, nem értem, mi az ellentmondás.

        Nekem is bele kellett jönni ezekhez az élményekhez, és ahhoz is, hogy érdekeljen a táplálkozási infó, a testépítő irodalom, és ne nézzem le (vagy épp csodabogárnak) őket. Bár évek óta így futok, a többi izommunka, az ugrókötél, a nagy súlyok, az úszás új. Én ezt az egészet szeptember 7-én kezdtem, vagyis az odafigyelést és a heti 4-5 edzést, az izmozást előbb otthon, októbertől, aztán januártól teremben. Viszont évek óta futok (kocogok) rendszeresen és bringázom naponta. Talán önismétlő vagyok, csak nem tudom, ki mit gondol, mióta tart ez nálam, és miért most lett ilyen (olvasós, fehérjeivós, aggályos).

        Kedvelés

    • A súlyzós edzés tényleg nagyon jó, bár dögunalmas és fájdalmas, de én úgy tapasztaltam, hogy semmi nem formál úgy, mint az. Öt évig jártam konditerembe rendszeresen és nem vastagodtam meg, ahogy sok ellenző mondta, és nem is sérültem meg soha. Szépen formált, még úgy is, hogy nem diétáztam mellette – az nekem már sok, hogy eddzek is, ami mégiscsak egy kényszer, meg még ne is ehessem, amit szeretek – de így is sokat formásodtam és simán belefértem az egy sőt két számmal kisebb cuccaimba is.
      Sokan azért ellenzik, mert azt mondják, hogy nem csinál nőies alakot és nagy bumszli izmai lesznek tőle az embernek, de ez nem igaz, normál edzéstől senki se fog úgy kinézni, mint egy testépítő.

      Kedvelés

  12. Tök érdekeseket találtam megint:
    http://www.trainwithbrain.hu/2013/09/idoszakos-bojtoles-taplalkozas-szent.html (az intermittent fastingról)
    http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html
    http://www.muscleforlife.com/the-definitive-guide-to-intermittent-fasting/ (ezt már linkeltem, most megint, mert szerintem ez a leghasználhatóbb)(miért okosak és kiegyensúlyozottak az angol nyelvű írások, szemben a magyar írások ördögűzős-gúnyos-megszégyenítős hangnemével?)
    http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_161_Hogyan_leszunk_zsirosak.php

    Kedvelés

  13. Múltkor nagyon jó kis füzeteket hoztam az egyik táplálék kiegészítős boltból. Ezek online is elérhetőek, összegyűjtöttem.
    Útmutató harcosoknak:
    http://www.scitec.hu/catalog/guide_for_fighters/index.php
    Útmutató zsírégetéshez:
    http://www.scitec.hu/catalog/guide_to_fat-burning_training/index.php
    Útmutató tömegnöveléshez:
    http://www.scitec.hu/catalog/guide_to_building_mass/index.php
    Útmutató alakformázáshoz:
    http://www.scitec.hu/catalog/guide_to_body_shaping/index.php
    Útmutató vitaminokhoz:
    http://www.scitec.hu/catalog/guide_to_vitamins/index.php

    Kedvelés

  14. Nagyon érdekes nekem most ez az egész sport-kérdés. Eddigi életemben szinte mindig mozogtam valamit – sokszor írtam, hogy nem elsősorban örömből, hanem muszájból, mivel olyan a testalkatom, hogy sport nélkül nagyon hamar hízok. Azokban az időszakokban, amikor nem sportoltam, állandóan mart belül az ideg, hogy “bazmeg, mozogj, te disznó, már megint okádékul fogsz kinézni” – mindig ott volt az agyamban, hogy már megint nem mozgok, már megint lustulok, már megint hízni fogok, már megint nincs akaraterőm, már megint gyenge vagyok. Más is tanul, más is dolgozik, de aki erős és kitartó, és nem ekkora fos, mint én, az belerakja a napjába az edzést. Utáltam magam azokban az időszakokban, ezért nem is tartottak egy-két hónapnál tovább, mert hamar előkerült a képzeletbeli korbács és hajtottam magam vissza az edzésre. Ami önmagában nem volt különösebben élvezetes, sőt ha eredményt akartam, akkor fájdalmas volt, de ez már csak vele járt.

    Most szeptember óta nem edzek, és érdekes módon, nem érzem az önutálatot, a kényszert. Valahogy valami nagy nyugi van bennem – illetve nyugi nincs, mert iszonyú stresszes és feszült vagyok, csak nem a sport miatt. Életemben először van teljes, nyolc órás állásom, tanári, és nagyon húzós, a belem is lóg, komolyan. Rutintalan vagyok, az elvárások magasak, sokat kell dolgozni, de nem rossz, tetszik, a tanítási részét nagyon élvezem. Főleg a gyerekek között, a gyerekekkel érzem jól magam, az osztályom tökjó fej, még fogorvoshoz vinni őket is élmény, bár az a sok adminisztráció… Az borzalmas.

    Mindenesetre reggel nyolctól négyig-ötig a suliban vagyok, és utána már annyi erőm marad csak, hogy hazamásszak, fürödjek, és nyolckor-kilenckor már ágyban vagyok, hogy hatkor kelni tudjak. (Fél szemmel élek, ezt tudni kell rólam, egy idő után már annyira elfárad az az egy nyomorult, hogy nem látok semmit.) Tudom, hogy kéne sportolni, de most végképp úgy érzem, hogy nem megy. Persze túrázhatnék a hétvégén, meg kelhetnék korábban, meg este még elmehetnék edzésre, de nem bírok még egy muszájt a nyakamba venni. Régen ütöttem-vágtam magam emiatt, de most nem érdekel, örülök, hogy élek. Okádékul nézek ki, de még ezt is elfogadtam – most az van, hogy itt a munka, bele kell állni, ki kell bírni, mert ebből van a pénz, tetszik-nem tetszik.

    Csak az az aggasztó, hogy akkor most már ez lesz az élet? Munka, utána kimerülten hazavánszorgás, hulla módra alvás, reggel kelés, és reménykedés, hogy jön a hétvége? Eztán már soha semmire nem lesz időm, se barátokra, se jönni-menni, se semmi? Mások is teljes állásban dolgoznak, nekik hogyan, mikor van életük? Nekem a munka mellett semmire sincs időm, kedvem, állandó lelkifurdalásom van a férjem miatt is. És hát persze hosszú távon nem lesz ez jó mozgás nélkül se… Anyám is a férjem is mondogatja, hogy na szedd már össze magad, mozdulj ki, meg mozognod kéne, de csak annyi energiám van, hogy elküldjem őket a halál szerszámára. Komolyan nem tudom, mi tévő legyek, energiám nagyon nem lesz több később sem, a munka meg nem lesz kevesebb, hanem inkább több. Úgy érzem, csak egy lottó ötös menthetne meg, vagy az ha felkötném magam, mert akkor legalább mindenki békén hagyna.

    Kedvelés

    • De Arita, nem muszáj és nem korbács és nem kell! Borzalmas ez, milyen negatív viszonyban vagy a testeddel, kinézeteddel, mennyire muszájnak tűnik minden.

      Lehet, hogy neked a táplálkozáshoz kellene hozzányúlni?

      Nyolcórás helytállós bélkilógás után nyilván nem olyan a motiváció.

      Kedvelés

      • A táplálkozáshoz hozzányúltam, mivel nincs időm főzni, ezért a melóban minden napra rendelek ebédet. Ilyen egészségesen soha nem táplálkoztam még, nagyon jó a cég, akik hozzák a kaját – van fitness és diétás menüjük, kalóriára, összetevőkre kiszámolva. Minden nap vagy halat vagy csirkét eszek, zöldségekkel, barna rizzsel, vagy valami rakott zöldséget, amit zsírszegény hozzávalókból készítenek – nagyon finomak, gusztusosak az ételek, úgy vannak elkészítve, mintha házkoszt lenne. Vacsorára salátát eszek tojással vagy light virslivel, próbálok kevesebb csokit, édességet enni – nem is nagyon kívánom a sok kaját amúgy a sok idegeskedés miatt – így aztán nem kellett új ruhatárat beszereznem. 🙂

        Ettől függetlenül szarul nézek ki, mert az izomzatom már elengedte magát, szóval a nyárra majd lebernyegek kellenek, hogy legyen, ami eltakar.

        Amúgy ez a muszáj egy tény, amit nem nagyon lehet szépíteni. Ha nem akarok úgy kinézni, mintha tetőtől talpig félig megkelt fánktésztából állnék, akkor mozognom KELL. Muszáj. Akkor is, ha nem szeretnék, mert máshoz nagyobb kedvem lenne. Ha nem teszem, meglesz a szomorú következménye, amivel vagy szembenézek vagy nem, de ettől a lényeg még nem változik.

        Kedvelés

    • Nagyon megertem ezt az allapotot. Kulfoldon iszonyu sokat dolgoztam, ami annyira leszivott, hogy alig birtam hazavanszorogni. Elmentem egy fitneszbe, hogy ellensulyozzam a nagyon egyfajta napkozbeni mozgast. Nem ment. Ha reggel melo elott “gyurtam” munkara alig maradt energiam, munka utani edzestol meg ugy kikeszultem, hogy nem birtam aludni sem. Most tok jo, mert nem vagyok leterheleve es udit a fitneszben ugralas. Lehet, hogy neked jelenleg eleg lenne egy rovidebb edzes, max 1 ora, ami atmozgat de nem purcant ki?
      Az is lehet, hogy feltoltene, mert a suliban inkabb a szellemi igenybevetel jelentos a fizikai mozgas ilyenkor jol szokott jonni. Biztos talalsz valami konnyebb mozgasformat, mert ahogy mondod kesobb sem lesz tobb energiad viszont lehet, hogy fusztraltabb leszel mozgas nelkul.
      A lotto otos nekem is jol jonne. Ha lesz, megadhatod az elerhetosegedet. 🙂

      Kedvelés

      • Szeretnék nagyon pilatesre járni, de sajnos a közelben olyan időpontban van az óra, hogy nem érek oda a munkából. Itthonra kitaláltam magamnak egy nyugisabb, a térdemet nem terhelő edzést, de három hete folyamatosan beteg vagyok – táppénzen voltam egy hétig, azóta is köhögök, dől belőlem a takony, szóval annyira nem érzem azt, hogy az alváson kívül mást is szeretnék csinálni.

        Kedvelés

  15. Tegnap és ma, két csodálatos, kint töltött nap! Hajnali, spontán ébredés, ez a legjobb.
    Tegnap:
    kávé, blog, egy alma, egy kivi, egy narancs, pár szem mandula, nagyon kevés zabpehely, csodalekvár (340 ml, egy hónapra tervezem, kézműves őszibarack).
    Egy kanál mogyoróvaj. Nem bírok róla lemondani. 27 százalékos fehérjetartalom. 88 százalék földimogyoró.
    Egy szelet sajt.
    Futás az erdőben, néha gyorsítok, elég sok fölfele is, 7353 lépés, 46 perc.Minden idők legalacsonyabb zsírja a mérleg szerint..
    Turmix, zuhany, indulás művészi tornára, én gyalog, ők biciklivel (eltört a csomagtartóm pénteken).
    Utána két anyukával + 4 gyerekkel játszótér. Utána séta, Szamos, lazac terrine aszpikkal és kaszinótojás. Kávé. Bevásárlás, hazacipel. Mindezt kutyával, bő 2 km.
    Tudatos szénhidráttöltés:
    maradék egy szelet mámor cheddar két icipici rozskenyérre pirítva.
    Szarvasgombás metélt (ez nagyonbazzegnemhiszemel íz), tonhal, nagyon kevés sajt. Kávé.
    Előtértakarítás, felmosás.
    Julissal biciklizgetés még az utcában, mindig segítek elindulni, oda-vissza rohangálás, több km. Rőzsegyűjtés.
    Még egy turmix, izmozások: váll, bicepsz, fekvőtámasz, segg, hasprés. Már csak úgy mellesleg, mindig, ha lehet, használom az izmaimat, életforma lett. Jólesik a fekvő.
    Este két deci hosszanfőtt, kollagénes húsleves kevés hússal.
    Ágyba ájul.

    Ma hétkor ébred, tavasz van!!! Kávé, turmix: fehérje, tej, banán, csöpp tejszín.
    Faaprítás, terasztakarítás, söprés, főzés, mosás.
    Hosszanfőtt leves, zeller, zöldborsó, sárgarépa, másfél deci.
    Teraszon, napfényben, rövidnadrág (nekem ez új elem, sose hordtam, felszabadító, azonnal mindenkinek feltűnik), ujjatlan póló, mezítláb ugrókötél (fáj, ha rontok, csak 150+100+100) és súlyzó! Váll, 3X20.
    Közben meglett a szökött kutya, elbiciklizem érte, nem is öltözöm fel. Ragyog a nap. Jó nagyon.
    Még egy turmix.
    Szarvasgombás balhé újra, tonhallal, nagyon kevés tészta, megint finom. Citrom, narancs facsar, egy kávéskanál méz, isz. Kávé.
    Éhes vagyok. nem baj. Ki kell jönni ilyenkor a konyhából, ne kezdődjön el az egy kanál innen-onnan eszegetés. Rágóval arcot betömni.
    Ültet metélőhagyma, petrezselyem és kétféle virág, erkélyládába.
    4 után semmi evés, holnap délig. Fekvőtámaszok. Egyre jobban megy.
    Feltöltött a napfény, a bőrlégzés, ujjatlan, mezítláb, a növényekkel való kapcsolat meg a takarítás, az újrakezdés élménye. Iszonyú kupi volt, egy nagy 120 literes zsák telt meg fűrészporral. (Most “bajor ház”, Szent Erzsébet irónia)

    Kedvelés

    • Itt a harmadik képen:

      ez most új nekem


      Vivamax a neve, Vivaldi Kft. a forgalmazója, a Mammut 1. piac felőli részén vettem a kis egészségboltban, a T-Home mellett. Valami négyezer forint volt.
      Az elektromos ellenállásos testösszetétel-mérés, főleg ha kétpontos (és nem négy- vagy nyolc-), legendásan megbízhatatlan. De nekem nagyon következetes, súlyzós edzés után több izom, sok víz után hidratáltság, zabálás után zsír. Hosszú távon is mutatja a tendenciát (centik, ruhák, közérzet is), pl. hogy már jóval több az izmom, mint a zsírom, és ez megerősít, nagyon jó látni, segít részcélokat kitűzni. De amikor benyomtam egyszer véletlenül, hogy fiú vagyok, ugyanennyi éves és ugyanilyen magas, hirtelen más arányokat mondott. Jó, nyilván egy 174 centis, 39 éves férfinak más arányok kellenek, több csontra és vízre számít.
      De van ilyen is:
      http://www.argos.co.uk/m/static/Product/partNumber/1061213/searchTerm/scale.htm UK-ban élő olvasónk rendelte.

      Kedvelés

  16. Én táplálkozásban most itt tartok: mennyiségre keveset ettem eddig is, most jobban odafigyelek hogy mit és hogyan. Van smoothie, cottage cheese, gyümölcspürék, saláták, grill csirke (én csak a mellét eszem, mást nem is szeretek belőle), tengeri halak, zabpehely, gyógy és zöld teák (ez eddig is volt), májtisztító tea. Persze a családnak továbbra is változatosan főzök igények szerint, ebből én is mértékkel fogyasztok. Szomszédasszony rácsosából már nem eszek.
    A sport része: heti 4-5 gyors futás 2-3 km, 100 m sprinttel a végén, előtte-utána ugrókötél 3×100, otthon hasizom gyakorlatok (rájöttem, hogy nagyon gyengék a hasizmaim, ezeket a gyakorlatokat szoktam, fájdalmas pedig nem néz ki annak: http://www.biotechusashop.hu/vide%C3%B3k/Hasizom-form%C3%A1l%C3%A1s-otthon/) , guggolás, mellizom, bicepsz, tricepsz, fekvőtámasz.
    Ahol lehet lépcsőzök fölfele futva. Sok gyaloglás, nagyobb bevásárlást is gyalog (ezt eddig is önszántamból így csináltam, de most könnyebbnek tűnik). Jövő héten kezdem a konditermet, terveim szerint heti 2-3 alkalom. Egyenlőre csak ISO italt iszom futás előtt és után (B vitaminokkal). C-vitamin minden nap 1200 mg, télen D-vitamin, itt ott multivitamin. Beteg nem szoktam lenni egyáltalán, viszont a fáradékonyság nagyon jellemző volt. Még nagyon az elején vagyok, most állítom össze csak a táplálkozást és az edzéstervet.
    Pozitívumok: jobb lett az emésztésem, reggel könnyebben kelek (évek óta hétköznap 4:45 kor), nem vagyok fáradékony. És néha tényleg elég meginnom egy pohár grapefruit lét, amikor éhes vagyok.

    Kedvelés

      • Három hete kezdtem, köszönet a blognak érte. Kisebb fokozatos céljaim vannak, elsősorban nagyon örülök a jó közérzetnek, már önmagában ezért is megéri, a következő a zsír réteg felcserélése izom tömegre (nagyon jó mérleget néztem ehhez én is, kb 54 kg vagyok fixen szülés óta és az összes zsír a felső testemen van, százalékban nem tudom ez mennyi lehet), később szeretnék Crossfitezni, ehhez jó lenne alapnak némi állóképesség. Szóval pár hónap konditermezés után meglátom érdemes e belevágnom, vagy marad csak a konditerem + cardio. Valami kontúrosabb izomzatnak kiváltképp örülnék.
        Látom a sanyargó, morgó, ideges, rossz szokásaikba befásult negyveneseket és riaszt, nem szeretnék ilyen lenni. Mert tudom, hamar eljön. Utána meg a többi is és az idősebb kort azt most kell megalapozni.
        Szerencsére láttam már pozitív példát is, és ott bizony a sport végig kíséri a mai napig az illetőt, pedig már a hetvenes éveiben jár.

        Kedvelés

  17. Nem emlekszem pontosan, de talan ide tettel egy shop.builder linket Eva, a zsiregetos e-book hozzafereshez. Kitoltottem amit kellet, de hozzaferest nem kuldtek, csak udvozlo e-mailt. Kell valami regisztracio vagy barmi egyeb?

    Kedvelés

  18. Kaptam étrendet a teremben, meglehetősen sablon, de irányadónak tökéletes.
    Reggelire 3ogr zab-, rozs-, egyéb pelyhet, kanál fehérjét, némi aszalt gyümölcsöt, és tetszőleges magvakat ír, plusz uborka, paradicsom, paprika, na meg 3gr lenmagolaj.

    Második étkezés egy zeller, alma, spenót turmix vízzel. Ezt ritkán fogyasztom, majd otthon fogom, itt gyümölcs vagy kifacsart grapefruit, jól felvizezve, alma utána, netán mandarin.Van hogy ez az étkezés kimarad, nem igénylem, a grapefruti lé fél gyümölcsből azért minden nap megvan, nagyon jól érzem magam tőle, jólesik a savanykás, kesernyés lé.

    Harmadik étkezés szárnyas vagy hal, alacsony szénhidráttartalmú, tetszőleges állapotú zöldfélék, 5ogr rizs, lehetőleg basmati vagy barna, én a vadrizsre szavazok, mert nekem az a finom, de ezen kívül eszem hajdinát, olykor kuszkuszt kis mennyiségben, vagy csak jóval több zöldet, plusz 5gr olaj, oliva, len, kókusz, akármi. Sok brokkolit, karfiolt, spenótot, zellert, hüvelyest eszek, utóbbiból kisebb mennyiséget a szénhidrát miatt.

    Negyedik étkezés teszőleges gyümölcs, lehetőleg edzés előtt, utána 25gr fehérjeturmix. Van hogy banán.
    Ötödik étkezés szárnyas vagy hal, lehetőleg párolt zöldek, déli zsiradék mehet ide, ha úgy alakult.

    Húst-halat kiváltja tojás, sovány túró, sovány sajt, egyéb állati eredetű sovány és jó minőségű fehérje. Az edzőm nem tojássárgája ellenes, szerinte több az előnye mint a hátránya, általában minden alapanyagot ezen elv alapján ítél meg, és tudja hogy ő mit nem enne testépítőként, de nekem mégis megfelel mert más a cél.

    Ezt az étrendet nagyjából tartom, bár pont ma reggelire két szelet, glutén-, szója- és laktózmentes, hajszélvékony sovány sült karajt (max 3%zsír) fogyasztottam egy vékony szelet jó sajttal, leheletnyi vékony, pici szelet barna, magvas kenyéren, sok uborkával, paprikával salátalevéllel, mert a sósat kívántam, és hallgatok a szervezetemre.
    Ezen kívül reggel iszom egy kávét nagyon kevés tejjel, ebéd után egy zöldteát, és rengeteg vizet. Néha, édességvágyra gyümölcs. One-a-day vitamin reggel, króm, kalcium+D3 reggel, plusz este magnézium, napközben koffeinmentes teák, néha egy salaktalanító teakeverék.

    Szerencsém, hogy egyébként is ezeket az ételeket kedvelem, nem okoz nehézséget így táplálkozni, ráadásul – lehet hogy azért mert még az elején vagyok – nem érzem egyhangúnak, opciódúsnak látom akkor is, ha máshol eszem, pl Frici papa (heti egy, max kettő alk.) ahol egyre bunkóbbak a békebeli pincérek, de mindig találok kedvemre való ételt és elég jó a minőség is, ahhoz képest hogy ez egy kifőzde. Lassan leszokok róla, a személyzet és az ételminőség miatt. Nem tudok egyszerre mindent meglépni, de haladok, fokozatosan alakítom át a szemléletem, keresek itthon megfizethető de jó minőségű ételt adó helyet.
    Különben nem vagyok magammal túl szigorú, ha éppen rántott a zöldség vagy a hal – tudom, JAJ – akkor is megeszem, célzok itt nem a bundarágás élményére, hanem az egészségtelenségre.
    Nem tudok ennél pontosabb és szabálykövetőbb lenni, úgyhogy inkább nem görcsölök rajta, nekem jobban megéri.
    A minap sütöttünk pitét, zabpehelyből, laktózmentes sovány túróból, meggyből és édesítőszerből, kanálnyi kókuszzsírral, kikapart vaníliával, csipet fahéjjal. Finom volt, esti fehérjét vittem be egy szép szelettel. Tegnap spenótbanfőtt csirkét (indiai recept) vacsoráztam kurkumás rizs nélkül, pedig úgy hiányzott hozzá! Nagyjából egy merőkanálnyi adagot eszek ezekből, elég is. Sok húsleveshez jutottam az elmúlt hetekben, a jó főtt hús és zöldség beleillik az étrendembe, a leve zsírgyöngyök nélkül meg szerintem tiszta jóság, belső zselatinozás meg minden.
    Most a célok miatt ugyan nem, és valószínűleg mostantól jó ideig nem, de amúgy néha (évente kétszer kb) eszem májas fornettit is, olyan jó meleg szemét. 😀

    Kedvelés

  19. Mai nap.
    Mozgás: bicikli közelre, 10 km körül, délután ovibaséta lépcsőn, nagy kutyaséta a Normafánál. Fáj a tegnapitól a seggem, mellizmom, combom. De azért zúzok holnap is.
    Kaja. Kora hajnalban kávé, egyre kevesebb tejjel. Lassan kész leszek arra, hogy lemondjak a tejről és a kenyérről.
    Reggel kurvafinom portugál szardínia, 84 g, leitatva, egy szelet 2 mm-es pirított ch csökkentett (267 kalóriás) rozskenéyren.
    Délelőtt egy szűk adag fehérjeturmix.
    Hazafele a fogason egy marék mandula, 20 szem.
    Kávé.
    2,5 deka 80 százalékos biocsoki.
    Húsleves: zeller, répa, kelbimbó, sok csirkehús. Sok lé.
    Maradék szarvasombás metélt (van benne 18 százalék tojás), kb. 8 deka, néhány tonhalcafat, egy deka füstölt sajt. Ez volt a sok a levessel.
    1/2 2-től fasting, reggelig. Pihenek, ma semmi izmozás.
    Vettem mandulalisztet, máklisztet (zsírtalanítva, fehérje: 35 %), eritritet, kókuszolajat, és mandulás aszaltgyümölcs-szeletet CH-nak.
    Tele van a DM egészésgesnek mondott agyoncukrozott müzlikkel, fehérjeszeletekkel, nádcukorral, kókuszcukorral, péksüteményekkel, gabonával. Kiböki a szemem, mennyire a CH körül forog a nagyon drága biokaja is. Én lejövök róla.

    Kedvelés

    • Motivállak szívesen, ma egy kedves olvasóval kaptuk szét a vasakat, iszonyú kúl volt, kipróbáltam a haskereket, és hetven kilóval guggoltam, de azzal csak félig. Aztán felgyulladt a szauna is, és akkor még a dizájnebéd. A desszertet (epres tiramisu) az Ugocsa utcai cipésznek ajándékoztam dobozban, cserébe megragasztotta a tornacipőm.

      Kedvelés

      • vettem ma melegito nadragot, sport melltartot, bar nem tudom meg minek. ugralnom tilos. de ezeket megvenni egyszerubb volt, mint tenylegesen mozogni 😀 szepen, lassan hangolodom. holnaptol elkezdek valami vitamin felet szedni es eloasom a gerinc torna leirasaimat. menni fog ez..addig meg orulok hogy 10es melegito kell ram es 12es farmer. amikor legutobb vettem, meg 14es kellett. es a a hasam zavar a legjobban asszem.

        Kedvelés

      • Ez a legszebb rész ám. Felszerelést venni, meg egészséges kaját, meg forgatni, hogy igen, én is, holnaptól. meg az első edzés.

        De az ötvenedik sokkal jobb, ha eljutsz addig. Mert akkor már látványos.
        Most egyébként türelmetlen lettem. A súlyok szépen nőnek a rudakon, nem hiányzik a motiváció, nagyon kúlnak érzem, ha lemegyek edzeni vagy futok. De a kaja, az nehéz. Már majdnem vékony vagyok, már nincs olyan messze, hogy igen, ezt a súlyt akarom tartani. És bőven van még tartalék, nem toltam maximumra. De éhes vagyok, na.

        Kedvelés

    • Csak a problemafelvetes miatt irom, hogy a low-carb az nem feltetlen ketogen. Esetleg a nagyon, nagyon low-carb az az lehet, de meg ugyse biztos. Attol is fugg, milyen a ch benne es mi egyeb van abban az etrendben. Low carb es low carb kozott is sok kulonbseg van, nem lehet igy altalaban low-carbrol beszelni. Az is low-carb, ha nem eszel meg ugyanannyit mint addig. Es az is fontos, honnan jon a ch. Johet gabonabol, de johet egyesek altal biztonsagos(abb)nak tartott szenhidratokbol is, pld. zoldsegek, mint sutotok, sargarepa, cekla, gesztenye, edesburgonya, krumpli, gyumolcsok. Szemleltetoleg itt egy jo tabla az. un. biztonsagosnak tartottak ch-tartalmarol: http://www.ancestralizeme.com/paleo-carbohydrates/

      Mike:
      “You see, carbohydrates (and especially the fiber-rich types) have a significant impact on satiety (fullness), whereas dietary fats don’t. That is, eat a bunch of fibrous carbohydrates and you’ll feel very full for quite some time. Eat a bunch of dietary fat and you won’t. (Protein is also very satiating, which is yet another reason why we should eat a lot of it.)”
      Ezzel itt nekem az a gondom, hogy szedszedi az etelt, egyszeruen szetszedi makrotapanyagokra, azaz szetvalsztja a zsirt es a feherjet. Azontul, hogy ez eletszerutlen, nehez igy beszelgetni rola, vagy megerteni, mit miert mond. Pld. es pedig: a zsir es a feherje _egyutt_, az nagyon is eltelit. Komplett etel. Nincs kerdes tobb utana. Egyutt kell enni es kizart, hogy ehes legy. Van egy atallasi ido, de van, aki egyik naprol a masikra sem marad ehes, ha egy az egyben megeszi azt a tarjaszeletet azzal a nagyon mennyisegu nyers zoldsalataval. Tegy egy probat es latni fogod, te hogy mukodsz. Amugy a zoldseg is szenhidrat.
      A masik, igen egyel ch-t es valoban csak some time, ahogy o is írja, leszel jollakott, aztan egyszercsak potty leesik a vercukorszint es megint enni kell. Es mivel eszi azt a ch-t, az sem mindegy.
      “Low-carb dieters almost always have more hunger issues than high-carb dieters and struggle more with controlling calorie intake. ” Ilyen nincs, vagyis nalam. (Es en sem vagyok lowcarb onmagaban attol, hogy nem eszem gabonat.) Ha ilyen van ugy altalaban, hogy a low-carb evok folyton zabalnanak, sztem ott gond van a zsirbevitellel. Mivel a zsir az zsigeri para, gyakorlatilag ezzel szuletunk, ezert el tudom kepzelni konnyen, hogy sokan ugy kezdenek el low-carb enni, hogy nem emelik a zsirt. Az meg sztem nem jo, nagyon nem. Mert vagy cukorbol nyersz energiat, azaz ch-bol, vagy zsirbol.

      Igen es tudomasom szerint is vannak esetek, amikor kifejezetten nem jo, nem mukodik, sot akkor artalmas is lehet a ch-bevitel tulzott csokkentese, pld. pajzsmirgy-alulmukodes, terhesseg, mellekvese-kimerultseg. Es igen intenziv sportban figyelni kell, sztem rossz, meg nem kamu a low-carb intenziv sportban, csak figyelni kellene es sztem nagyon nem ertenek hozza. Utobbihoz: egyszeruen meg kell tanulni a szervezetnek, hogy mibol, hogyan, mennyi ido alatt nyerhet energiat, azaz azt, hogy nem cukorbol es azt, hogy nem a glikogen az elsodleges uzemanyag.
      Meg aztan van az is, ahol kifejezetten extrem jo a szervezetnek a low carb: pcos, cukorbetegseg, koverseg, egyes neurologiai korkepek.

      Asszem, ha jol emlkeszem a low carb etrend az kb. napi 50 gr-nal kevesebb ch. Mondjuk az sem mindegy nagyon, mennyi kaloriabol mennyit tesz ez ki. Egyebkent sztem nem olyan veszes, meg nem kell orulten szamolni, en sose csinaltam, egyszeruen kiserletezni kell, hogy neked, mi a jo, mibol tudod megcsinalni energetikailag szenvedes es ehezes nelkul, amit kituztel. Ki kell tapasztalni, mi a jo es nem szabad egyszeruen csak lenyesni a ch-bevitelt egyik naprol a masikra.
      Amit a hapsi ir, hogy a low carb megtorpedozhatja a testepito teljesitmenyt, lehet, de en ezt az eddigi ismereteim, a latottak alapjan annak tudom be, hogy elegge nagy tavolsagot tartanak a zsirral es a feherje nagyon elvalik a zsirtol badis korokben. Ertem a logikat, meg, hogy egyes zsirokat visszapotolnak celzottan, de ha valaki sem ch-t nem eszik, meg hozza visszavagja a zsirt (ugye, ahogy lattam abban a konyvben, amit linkeltel, foleg a telitett es az egyszeresen telitetlent /amelyek egybekent sztem nagyon fontosak/) annak egyszeruen nem lesz energiaja. Es mivel nem kap eleg mas uzemanyagot, azaz zsirt, eselye sem lesz arra a szervezetnek, hogy atalljon, megtanuljon nem cukorbol mukodni. Szoval sztem ha igy olvassuk azt, amit Mike ir, ha mindezt hozzagondoljuk, akkor ertelmezheto az egyaltalan. Nyilvan 1001 tanulmanyt lehetne linkelni, hogy a low carb az mennyire tuti megis es Mike nem mond igazat.Es mi van, ha Mike egyszeruen csak nem tudja, mert nem probalta?! Mindenesetre, ami a tanulmanyoknal fontosabb lehet, azoknak, akik low-carb sportolnak intenziven, versenyszeruen, ld. atletizalnak vagy testepites, az ez itt: http://www.artandscienceoflowcarb.com/the-art-and-science-of-low-carbohydrate-performance/
      Merthogy a lenyeg: “It’s an unfortunate reality that the human body is _unable to promptly switch from carbs to fat as its predominant exercise fuel_, so once the former is gone, you can’t power your performance with fat (even though a carbohydrate-depleted body still has tens of thousands of fat Calories on hand).
      […] you can train your body to burn fat by _simply changing your diet over a period of a few weeks_, thereby _turning blood sugar and glycogen into secondary fuels_. Once you make this transition, you can then train harder, perform longer, and recover faster. So the simple answer to why we endorse a low carbohydrate lifestyle for athletes is that this strategy has worked for us and many people we know. More importantly, we have both conducted and published human research that supports this approach, adding to a growing body of literature that now points to the merits of reducing dietary carbohydrates to optimize fat metabolism. We have thus accumulated a unique knowledge base that we want to share so you too may experience it for yourself.”

      Kedvelés

  20. Annak, aki étrendet tervezne, iránymutató:
    Alapanyagcsere-számítás:
    http://www.calculatorpro.com/calculator/katch-mcardle-bmr-calculator/
    Ezt megszorzod
    1.2-vel, ha heti 1-3 órát sportolsz,
    1.35-tel, ha heti 4-6 órát sportolsz,
    1.5-tel, ha heti 6+ órát.
    És ebből 20 százalékot ha levonsz, az egy értelmes kalória-cél.
    Mike szerint a tápanyag-arányok:
    a kalória 45% százaléka származzon fehérjéből, 20 szénhidrátból és 35% zsírból.
    Ennek alapján grammszámítás a sorozat első részében:
    http://www.muscleforlife.com/how-to-lose-weight-fast/ étkezés
    Még két rész:
    http://www.muscleforlife.com/how-to-lose-weight-fast-2/ hatékony sport
    http://www.muscleforlife.com/lose-weight-fast/ táplálékkiegészítők

    Kedvelés

  21. Ma példás vagyok, mert tegnap elszaladt a ló.
    De mivel nem számolok, lehet, hogy nem. Lehet, hogy csak beképzelem, hogy sok volt. Mert éhes vagyok.
    Tehát, szerda. Hajnal, kávé. Portugál szardínia (ez nagyon finom), gondosan lecsöpögtet, egy szelet rozskenyér, papírvékony, pirítva.
    Julis szépbe öltöztetése, meghitt séta oviba, semmi hiszti. Otthon a két fiú még alszik.
    Oviból hazafutás. 2 km. Nem futócipő, de minden alkalmat megragadok a mozgásra. Fehérjeturmix joghurttal. Gyerekek elrendezése.
    Kávé. Edzés ketten, teremben, ezúttal rövidebb, de haskerék, kézenállás, kettlebell, ugrókötél, hasprés, ferdepad még ferdébbre, 30 felülés, súlyemelés kesztyűben, vagyis súllyal guggolás, mellel/bicepsszel mellkashoz húzás, lépcsőzőgép 11 perc, 257 kalória. Volt egy kis zöldalmás pre-workout pörgetés (arginin), utána barbiturmix (rózsaszín fehérje) és szauna, kétszer 15 perc, bőrradír meg hosszas hidegzuhany-sokk.
    Ebéd (zöldborsóleves és valami félbevágott, rántott, töltött, finom hús krumplipürével, cukormentes limonád’. Na, ilyet nem ettem hónapok óta). Beszélgetünk.
    Cipész, megragasztja a cipőm, neki adom a desszertet, amelyet elcsomagoltattam (epres tiramisu). Huh, megszabadultam tőle. A desszert, zsír, túlevés, émelygés, elnehezedés, bűntudat, fél kilós többlet nagyobb probléma, mint amennyire finom tud lenni egy édesség.
    Biciklivel félútig föl.
    Itthon turmix.
    Este három db óriáskagyló tészta, lazaccafatok, minimális. Lőrinc főzte.
    Éhes és ingerült vagyok, de az ebéd annyira sok volt, hogy nem szabad elbukni.
    Ma már jó.
    Hajnal: müzli — kevés zsíros joghurt, mákliszt (ez nagyon jó, DM, zsírtalanított, 35 százalékos fehérjetartalom), zabpehely, kivi, banán, fél alma, madula pirítva. Kávé, kettő.
    Oviba a két kicsit.
    Bevásárlás, hazacipel gyalog, tempós séta, dermesztő négy fok van, ez is edzés.
    Turmix.
    Leves: zellerkockák, pár karika répa, brokkoli, fokhagyma, rá sok csontlé, csirkehúscafatok, belsőség, szétfőtt csontok.
    Kávé. Izmozás: bicepsz, segg, külső comb, mell, hasprés.
    Megyek futni, meg oviba. Végül intervall-lépcsőzés, 35 perc, ötször kétszáz lépcső fölfele sprintben, aztán séta le, és még séta, összesen egy óra.
    Este búzacsírás saláta és grillezett lazac, néhány (5) spenóttal leöntött ravioli (Lőrinc meghagyta, nagyon finom, az a gyártó, aki a szarvasgombásat, ez sonkás, spenótot én teszem rá, és még parmezánmorzsák).
    Igazából ma tojást akartam enni, de elfogyott.
    A Hellmann’s diétás (alacsony zsírtartalmú) majonézben 8 g szénhidrát van, a zsírosban 3,8. Na, ezért váltok ketogénre. Részletek: http://shop.builder.hu/ketogen-dieta-minden-amit-tudni-erdemes-rola-a248
    És sütök máklisztes kiherélt almás pitét, almából kiáztatom a cukrot.

    Kedvelés

    • Tudod mar mit fogsz enni, vagy csak leviszed a ch-t amennyire lehet es nem akarsz nagyon szamolgatni ha nagyjabol megvan a protein-zsir bevitel illetve arany? Olvastal esetleg mintaetrendet ebbol a Sarga Kapszulabol, amit emlitettek? Ma mar nem toltom le, esetleg hetvegen. Mindenesetre erdekes es aki mar paleozik, annak annyira nem is megerolteto szerintem.

      Kedvelés

      • Nem olvastam a Sárga kapszulát. Amit két user feltett a shop.builderre, az NEM ketogén. Nincs kedvem számolni, befelé figyelek. Tök pici a gyomrom, és tudom, mennyi az elég. Töpörtyűt fogok enni, kollagénes húsokat, belsőséget, zsíros sajtot, tojást, majonézt, szalonnát, halakat, libazsírt, minimális mandulát, földimogyorót, meg persze proteinturmixot tejszínnel, emellett csak alacsony ch-jú zöldséget (zöldek: kelbimbó, brokkoli, rukkola, saláta, meg zeller). Semmi pékárut, cukrot, gyümölcsöt. Közben vércukrot mérek + Ketophan. És okosan töltök vissza ch-t, lehet, hogy kéthetente. Közben nagysúlyos edzések, most kezdtem igazán a fekvenyomást, guggolást, bukásig.

        Ez nem tanács, magamról mesélek. Hat hét után beszámolok energiaszintről, agyi fáradtságról, bőrről és zsírvesztésről. Nem szeretném, ha követne bárki (ez is olyan, mint a májtisztítás), ehhez rutin kell, eltökéltség, kemény sport, meg jól kell bírni a zsíros kajákat.

        Kedvelés

      • Már megint nem tanács, mindössze ismeret-megosztás. Sorry, ha nyitott kapukat döngetek.
        Szóval két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy a ketogénban jellemzően 35 %nyi (van, aki 45 %ig is feltolja) proteint (kalóriában számolva) tartanak olyannak, ami még nem vezet toxicitáshoz (a protein metabolizmusa során nitrogén, majd ammónia, majd pedig karbamid keletkezik és a szervezet képessége ammóniából karbamidot előállítani az, ami korlátos; tehát az ammónia az, ami felhalmozódhat túlzott proteinbevitel mellett). Így nem marad más, mint a zsírral és a szénhidráttal játszani. Utóbbira viszont annyira nagy mozgástér nincs, így maradnak aztán a zsírok. Még az is érdekes a proteinbevitel kapcsán, hogy a túl sok protein csökkenti a ketonmennyiséget, nem annyira hatékonyan, mint a ch, de csökkenti, azaz útját állhatja a ketózisnak.
        A másik, hogy egyesek szerint a szénhidrát-kilengés, akkor is, ha már adaptálódtunk a ketózishoz visszavetheti a ketózist, azaz előfordulhat könnyen, hogy újra kell kezdeni. Ez a szénhidrátfeltöltés kapcsán jutott eszembe. Viszont nagyon érdekel, hogy miért van jelentősége ennek, erről nem hallottam.

        Kedvelés

      • Köszi, ez tök segít. Szerinted összességében jó ötlet kipróbálni?
        Csak annyi van, hogy 1,5 gramm zsír kell minden gramm fehérjére, és van tesztcsík, ami mutatja, van-e már ketózis.
        Igen, minden hétfőn új ketózis van, de talán hétről hétre csökken az első napok fáradtsága. Van, aki esküszik rá, hogy feltöltés nélkül is jó, sőt, úgy csak igazán, én az olvasottak alapján hajlok arra, hogy nem lehet megúszni a feltöltést, mert minden glikogén leürül. Vajon ketonból tud glikogént csinálni a szervezet? Hogy bírják az eszkimók a fókavadászatot?
        Asszem, angolul olvasok utána. A shop.builder cikke (könyvkivonat) nehéz és ellentmondásos, a mintaétrendjeik meg halál fantáziátlan, technicizált, tápkiegalapú, márkabuzi és rossz arányú rémületek.
        A Ketophan tesztcsík hiánycikk egyébként. Evés utáni vércukrom 5,3 mmol/liter, ma mértek éhgyomrit, hétfőtől naponta mérem a reggelit és a fő étkezés utánit.

        Kedvelés

      • Legyen kétezer-egyszázhúsz a napi kalória (heti 6+ óra edzéssel, enyhe deficitben kb. reális nekem).
        Max. 30 g szénnhidrát, ez 120 kalória.
        Ha a maradék kalória 35 százaléka fehérje, ez 700 kalória, azaz 175 g fehérje.
        Marad 1300 kalória a zsírnak, ez 145 gramm zsír.
        A ketogén hányadoshoz (1:1,5) viszont kéne 117,5 g fehérje és 170 g zsír. Különben nincs ketózis. A zsírból kell kiindulni, nem a fehérjéből. Fehérje annyi lesz, amennyi a 30 g CH minimum levonása után az 1:1,5 arányból következik. (Kösz, nélküled nem számoltam volna ki, hétvégére tartogattam a nemes feladatot.)
        De a keton csak 7 kalória/g, nem 9.

        Kedvelés

      • Lehet, hogy meghiúsul a jövő heti ketogénstart. A vizeletemben fehérje, fehérvérsejt, vörösvérsejt, kalcium-oxalát (nem sok, de mégis). A pH meg 5 lett (fél éve 7 volt, mindkettő normális). Előtte mondjuk kurva nagyot estem, megütöttem pont a jobb vesém. Megnézetem egy hét múlva a viezeletet, de nem akarom idegesíteni az orvost, hogy a ketogén miatt aceton, keton is van benne.

        A TSH-m sokat emelkedett (de még mindig alacsony), a koleszterinem gyönyörű (a HDL /tehát a jó/ kicsit magas volt ősszel). Nincsenek nagy különbségek amúgy, se süllyedésben, se fehérrvérsejtben, és vörösvértestben, vasban, hemoglobinban se. Éhgyomri vércukrom 5,1 volt mindkétszer. Azt hittem, feltűnőbb a sport a vérképen, de a TSH-n kívül nincs komoly változás.

        Kedvelés

      • Ami nem könnyíti meg a helyzetet az az, hogy sokféle számolást lehet hozni, mert van pár forgalomban tudtommal. Meg vannak akik úgy gondolják előbb meg kell határozni a ch-fehérje arányt és mennyiséget és aztán, ami marad, az a zsír, van, aki meg ennek éppen az ellenkezőjét állítja.
        Az nem rossz ötlet, hogy utánaolvasni és aztán valami mellett elköteleződni, ami okos, ha végül aztán egyáltalán a tájékozódás nyomán. Azért is, mert látni, hogy vannak, akik kizárják, hogy lehet intenzíven sportolni ketózisban, meg vannak, akik erre esküsznek. Sztem egyébként az lehet, hogy egyszerűen nem megy mindenkinek a zsírüzemmódra-átállás. Nem azért, mert béna, hanem mert valami esetleg korábban már megbillent.
        És abban nem látsz rációt, hogy először egyszerűen ránézel a tányérra és maximalizálod a fehérjét, azaz mindig kicsit több mint 1/3 lesz az ( ugye maximalizálni kell a sok és intenzív mozgás miatt)? És a maradék 2/3ban első lépésként érdemes lehet megpróbálni először csak igen erős túlsúlyba tolni a zsírt a ch hátrányára, előnyös ch-források választásával. És figyelni, hogy hogy működsz, hogy reagálsz. Mert te sokat és erősen mozogsz. Ez ettől persze nem lesz ketózis még, de legalább tudod követni magad, meg a teljesítményed a ch-megvonás/csökkentés nyomán. A ch visszavetése eléggé megviselheti a szervezetet, különösen nagy igénybevétel esetén, mivel nagyjából és általában mindenki szénhidráton üzemel. Mondom ezt úgy, hogy halványlilám nincs, mennyi és milyen ch-bevitelről szeretnéd az át- és leállítást. Van olyan, akit az is megvisel, ha átáll a zöldségre, mint ch-forrásra a gabonák helyett. Szóval lehet nem rossz ötlet először csak figyelni a reakciót, a teljesítményre hatást, vagy azt, hogy romlik-e az alvásminőség vagy bármi más. Tehát először csak százalékokat nézni, aztán nézni a grammokat. Azaz, ha minden oké, akkor megnézni, hol van a ch-bevitel gr-ban is immár a lélektaninak tartott 50 gr/naphoz képest és akkor finomhangolni megfelelően, majd azután nézni a ketonokat (hátha addigra lesz tesztcsík is). Szóval szerintem érdemes megpróbálni. Ha nem is most, az az esés nagyon nem hangzik jól.

        Kedvelés

      • Lesz tesztcsík, hétfőre.

        Itt ismét elmondom: a ketogén is durva szélsőség, mint a májtisztítás, a maratonfutás, meg a jégszauna. Nem javaslom senkinek, akinek nincsenek rá speciális okai.

        Fontolgatom, amit írsz. El akarom érni az ideális súlyt, ami még 5-6-7 kiló, és aztán normálisan, de persze nagyon figyelmesen enni. Emiatt egy kicsit türelmetlen vagyok. Már majdnem atletikus a testem, mikor lesz már meg, amit olyan régóta gyűrök?

        És izgalmasnak tűnik a ketogén, kalandnak. Általában az önkísérlet. A változás. Ahogy leépül például a cukorvágy, ahogy inkább mégsem akarok már egy kávét, ahogy elég a nagyon tiszta, egyszerű kaja, ahogy húznak a nagy súlyok (és távolodom a kardiótól).

        Már nagyon csökkentettem a szénhidrátot, hozzáadott cukor nincs, se liszt, rizs se, van néha kevés zabpehely, papírvékony szelet rozskenyér hetente kétszer, egyébként a ch csak tejtermékből, zöldségből, mandulából, kevés gyümölcsből származik. Lehet, hogy nem bírom jól, vagy a kalória a kevés?Hétvégén eszem több ch-t (tojásos tészta, kevés). Amúgy hús, hal, tejtermék, tojás és turmix (savófehérje, 80 g/100 g).

        Nem a sport miatt maximalizálom a fehérjét (hogy bírjam), hanem mert az alakul a legkisebb valószínűséggel zsírrá, és mert őrizni akarom az izmaimat, hogy tónusos és erős maradjak.

        Ma pl. egy példás nap volt táplálkozásilag: sport csak vádli, és bicikli, az mondjuk egész nap, kasul a vásroson, bőven a körúton túl, öt helyre, 30 km fölött és erősben (legerősebb váltó).

        Evés: reggel semmi, mert vérvétel. Utána kis kipihenése a sokknak, a rendelőig elszáguldottam még sérülten, ott tisztálkodás. Aztán dupla kávé -zóban, csepp tej, egy bükki natúr joghurt (200 ml), és 7 deka zsíros francia ementáli felvágva.
        Még egy kávé, még egy csepp tej.
        Bejegyzést írtam, száradtam, ekkor éreztem, hogy meghalok egy turmixért, el is bicikliztem ízibe a Váci úti Gilda Maxba.
        Ahol kurvára megdöbbentem, ez ugye nem egy esetleges terem, hanem brand, lánc, és… nem tudom, nagyon sufni. Jó, sznob vagyok, de nem bírnék ide rendszeresen lejárni, az a gyanúm, egy közepes sprintnél feldől a futópad, de legalábbis remeg. Nézik a szalagfüggönyt a kardiózó asszonyok, egyébként tetoválásbajnok csajok és szénné szolizott csávók, és minden olyan kicsi és esetleges és oda van hányva. Lehet, hogy belsőépítészeti igényeim vannak, de olyan szomorú volt az egész. Árban nincs akkora különbség, mint a tér, a berendezés hangulatában és a gépek minőségében, már így ránézésre. Mindegy, elkönyveltem, hogy kurvára el vagyunk kényeztetve. A kerületi újságban ingyen sportprogramok tömegei, szép edzőtermek, hegyek és sok sportoló.

        Ittam egy fél literes, 50 grammos ch-szegény csokis turmixot másfeles tejből.
        Volt egy kókuszos-ananászos smoothie később, ez valami 24 g ch.
        itthon egy szokásos turmix, egy-két szem mandula, kávé, egy szelet sajt, 27-es zsír, 1 deka.
        Gyerekek úsztak, megettem 250 g cottage cheese-t, 240 kalória értékben.
        Ittam egy sportitalból (benne BCAA és 6 g ch) egy decit, meg sok vizet. 20 kalória.
        Itthon leves, zsírtalan, bő fél liter, hosszanfőtt, nagy csirkemelldarabbal, metélőhagymával, fokhagymával, pár karika répával, és vascseppek (a vasam kicsit az alsó határ alatt van).

        Egy deci villányi Wassmann biobor, hmmmm!

        Ez hiányzott.

        Lehet, hogy megdöbbennék, ha kiszámolnám ezek kalóriatartalmát? De nem tudom, kevés-e vagy sok. Egy súlyát tartó embernek persze kevés, aki két fogást eszik, meg desszertet, meg cukrozza a kávét, vagy rendeli a kaját, vagy anyu főztjét eszi. Én soknak érzem.

        Amúgy annyira nem sportolok sokat, terem csak 1-2 a héten, meg állandó itthoni tízperces tornák, futás, bringa, de nagy súllyal nem sokat. A shiatsu masszőröm ma megsimogatott: nem baj, Éva, majd elmúlik. Tudom én. De most úgy érzem, van kedvem évek múlva is vasakat gyúrni, ennek az egésznek a hangulatához, poén.

        Viszont van valami új gyengeség, fáradtság rajtam. Izomláz is, bordaköziek, hát, csuklyás.

        De zsír is sok van, még mindig.

        Nem vagyok szésőséges, tegnap toltam 25 g 80 százalékos csokit az intervall lépcsőzés előtt.

        Ha nem romlik ez a furcsa érzés, holnap talán felfutok a kilátóhoz egész lentről. Ha nem jó, akkor pihenek és két vödör Haagen Dazs eperfagylaltot eszem. (Hehe.)

        Nagyon érdekes, még mindig csak gyanú, de nekem stabil a vércukorszintem. 4,9 volt most nagyon éhesen, ettem a levest, meg a bort, negyedórával utána 5,1 volt, és a vérképekben is 5,1 az éhgyomri. Ezt 3 alá kéne nyomni a ketózishoz.

        Én értem, hogy a vese sérülése esetén lehet vér a vizeletben, de kalcium-oxalát…? A hústól lesz ez (haltól?). Apám is veseköves típus.

        Kedvelés

      • “on average I consume about 4,000 to 4,500 calories per day. I get this from approximately 400-425 grams of fat, 120-140 grams of protein, and 30-50 grams of carbs.”

        Kedvelés

      • “Over a 20 month period I made four dietary interventions:

        September 2009 – I eliminated most sources of sugar in my diet (for a definition of “sugar” click here) six days per week. One day per week I let myself eat whatever I wanted.
        February 2010 – I switched all white sources of carbohydrates to brown sources whenever possible (e.g., brown rice over white rice, brown pasta over white pasta), switched over to carbs that were higher in insoluble fiber, and eliminated sugar altogether.
        January 2011 – I reduced starch intake to one serving per day, but continued to eat fruits and vegetables in an unrestricted manner.
        May 2011 – Reduced carbohydrate intake to less than 50 grams per day and reduced protein intake to approximately 120 grams per day, entering a state of nutritional ketosis.”

        Kedvelés

      • Csak szép fokozatosan:
        “1. Reduce (ideally, eliminate) all sugar consumption in the form of sucrose and high fructose corn syrup. This will require getting awfully familiar with ingredient labels as, unfortunately, these substances are in many foods you’d never expect to contain sugar – most breads, pasta sauces, ketchup, “fat-free” products, breakfast cereals, and (obviously) non-diet sweetened beverages. If you see anything that says “fat-free” or “low-fat” on the package, that’s a huge warning sign to avoid it. “Fat-free” and “low-fat” is almost universal code for, “we took out the fat and stuffed in more sugar.”
        2. Swap “simple” carbohydrates for “complex” ones. The more a carbohydrate food source contains insoluble fiber, for example, the less likely it is to lead to the hormonal condition in your body that promotes fat storage. For example, if you want vegetables, eat those with less sugar and more fiber, such as broccoli over peas and carrots, or yams over white potatoes.
        3. Limit really sweet fruits (e.g., banana, mangoes) to 1-2 servings per day, avoid any dried fruits (e.g., raisins, dried mangoes, and the like), and don’t drink any fruit juice. I know this may sound crazy when it’s been hammered into your head to eat more fruit, not less, but fruits are relatively high in sugar and carbohydrates, and so consumption needs to be controlled like any other carbohydrate if you have low carbohydrate tolerance. Berries tend to be the better choice for fruits. As far as I can tell, there is no reason to limit non-starch vegetables. I probably eat an average of two salads per day.
        4. Reduce overall carbohydrate intake to one serving per day. At this point you’re just down to the so-called “good” carbs, but nevertheless you’ll want to continue to reduce even these, if you haven’t achieved your goals.
        5. With each step above, increase your intake of fat (over protein or other carbohydrates). I know this sounds crazy. But if you’re still hungry and your metabolic demands are high (e.g., if you exercise a lot), you’re probably better off adding more fat back into your diet, than adding more carbohydrate, or even protein. For example, eat more eggs, more cheese, more nuts, more avocados, more olive oil, more coconut oil, more high fat over low fat yogurt. (If this sounds too crazy, don’t worry, I devoted countless hours to writing about why this is ok, provided your insulin levels are kept low.)”
        önkísérletező ketogén doki, tudtam, hogy rátalálok
        de közben persze müzlit eszem
        mondjuk ő endurance sportágakat űz
        http://eatingacademy.com/how-can-i-lose-weight

        Kedvelés

      • “Lehet, hogy nem bírom jól, vagy a kalória a kevés?” “Lehet, hogy megdöbbennék, ha kiszámolnám ezek kalóriatartalmát?” Ha erre érzel valamit, érdemes vele foglalkozni, nem véletlen érzed.
        Van egy olyan iránymutató, ami segíthet belőni, hogy ahhoz képes, mit akarsz, mennyi az a kalória jelen állapotban, ami egyszerűen kell, hogy ne remegjen, ne legyen rossz, akár időnként. Ezt nem a ketózisra/hoz írom. Ezt az átlagnál intenzívebb mozgáshoz írom.

        Goal CH(% of total cal.) Cal. (per Lb of body weight) Prot.(Gr/Lb of body weight)

        Fat loss 7-20 15-16 0.8-1.0
        Maintenance 25-60 17-18 0.8-1.0
        Muscle gain 25-60 19-21 1.0-1.25
        Szóval széles a spektrum ch-ban bármelyik kategóriában, de látni, hogy a fat loss-hoz kell %-ban a legkevesebb ch. Ezzel kiszámolható a testsúlyból kiindulva a kalóriaigény, ahhoz a protein, majd ch és akkor összevethető a jelen helyzettel, illetve belőhető, mi lenne elég zsírból. És ehhez csak annyi kell még, hogy 1-1 gr ch meg protein az 4-4 kalória, 1 gr zsír meg 9 kal. Ezzel a fejben ránzésre is felmérhető a tényér tartalma.
        Amúgy a fokozatosság azért is jó, mert tudod magad figyelni.
        A fókavadászathoz még az jár a fejemben, hogy a zsírüzemmódban élőkkel összevetésben az egyik legnagyobb különbség az, hogy ők egész nap slow pace jellegűt mozognak, mi meg max. intervallumokban, jobb esetben többször intenzívet, de amúgy ülünk.

        Kedvelés

      • Igen, van bennem törekvés, hogy megbecsüljem a számokat, de bevallom, nem hiszek a kalóriában, és ezért nem is számolom, inkább elvi kíérlet volt a ketogén hányadossal is (meg pl. keresem a ketogén szupertáplálékot, ami önmagában jó arányú, és a mandulaliszt ilyen, sütök is makaront. A tojássárgája is jó).

        Hogy miért nem hiszek benne?

        Tele vannak a fitneszoldalak azzal, hogy a túl alacsony kalóriához, éhezéses üzemmódhoz adaptálódik a szervezet, meg hogy a HIIT/rendszeres sport felgyorsítja az anyagcserét, az izom meg rendkívül energiaigényes szövet izommunka nélkül is. Az agy is az, egyébként, a szellemi erőfeszítés maga (vö. szőlőcukor vizsga előtt). Tehát akkor mégse annyi az annyi, mégis konkrét számokat mondanak, meg elnagyolt szorzókat. Ez régóta zavar.

        Persze ettől még nem mindegy, hogy a tegnapi kajám 1200 kalória, vagy mondjuk 4000. De soha senki nem fogja nekem meggyőzően megmondani, mennyit égetek el egy intervallban, vagy tíz perc kocogással, vagy akár az emésztésemmel napi szinten, vagy az által, hogy gyakran 18 fokban nyomulok ujjatlanban órákig, netán egy húszperces jéghideg zuhannyal. A táblázatok számai nekem vicc (cipekedés lejtőn föl = x kalória, úszás = y). Csak a mérleg, zsír-izom arány, a ruháim, a centi, a testem formái és keménysége mutat valamit, ha hosszú távon rendszeresen sportolok és néhány táplálkozási irányelvet betartok.

        És a pajzsmirigy, ez a fő ok: ugye én túlműködöm tizensok éve, mégpedig durván. Most épp normális, gyógyszerrel megfogott T3-T4-gyel és még mindig alacsony TSH-val, ami a sokéves 0,01-ről (még decemberben is ennyi volt) lett mostanra 0,22, és soha nem volt még ilyen magas. Mindez minimális gyógyszerszedéssel sikerült. Hétfőn majd örömködök a dokival. (Normál tartomány: 0,4-4,0.)

        A referenciaértékekben sem hiszek, egy beteg, elhízott társadalom számai ezek, időnként beleszól a kormányzat és a gyógyszerlobbi, és akkor váratlanul megemelkedik a normál érték alsó határa, meg ilyenek.

        Amikor leszartam, hogy mit eszem, és cukrászdában sütiző chfüggő voltam, 4-7 ezer kalóriákat is ettem egy nap (és akkor is bringa, gyerekcipelés, gyaloglás). Bárki, aki volt velem fél-egy napot, láthatta, hogy mindig is iszonyú mennyiségeket ettem kalóriadús kajákból, emellett napi 3-4-szer volt székletem. De olyan az anyagcserém a pajzsmirigy-túlműködés miatt, hogy így is a Dávid szülése utáni kb. 90-ről lementem lassan 83-4-re. Nem véletlenül zabálják a pajzsmirigyhormon cukorkaként a fitneszversenyzők. Azért kezdtem el nagyon figyelni, mert ráébredtem, hogy ha rendbe hozzák a pajzsmirigyemet, akkor véget ér a jó világ, rám is érvényesek lesznek a fizika törvényei. Most persze az érdekel, csak sporttal és tudatosabb étrenddel sikerült volna-e a pajzsmirigyemet normalizálni. Autoimmun Basedow amúgy. Én ezért kezdtem akkor változtatni.

        Hihetetlen, elképesztő különbség tud lenni aktivitásban és energiaegyensúlyban, ha az ember autózik, mint ha nem. Tízezer lépéses program mint aktív nap az amcsi weightloserek blogján? Nekem ez vicc.
        Én nem ülök. Ha internetezem, akkor fekszem, törekedve változatos pózokra, és (nem röhög) közben is izmozom, pl. seggfeszítések, lábemelések, hüvelytorna.

        Napi több órát rohangálok a lakásban, lépcsőn is, gyalogolok, bevásárlás bringával/gyalog, hegyre föl messze van a busz, meg biciklizek napi 4-5 órát, és erre jön rá az edzés, heti 3-4-5-ször legalább 2 óra.

        A fókavadász arra példa, hogy lehet-e létezni glükózbevitel nélkül, tud-e glikogént és glökózt előállítani a szervezet. peter Attia egész honlapja baromi érdekes, ő anyagcserefolyamatokban hisz, kalóriákban nem, ketogén, állóképességi sportoló, cukorellenes.

        http://eatingacademy.com

        Kedvelés

      • Reszemrol ez reflektalas volt, ez merult fel.
        Az ulest ugy kell erteni, hogy nincs mozgasban. Az az, ami dobbenet valtozast hoz az anyagcsereben, amin egyebkent sztem is sok mulik. Ha mozgasban vagyunk, minden mas. Az mindenkeppen elony, ha ez nalad megvalosul. Az viszont jelzes, ha remeg, nem?! Egyebkent lehet minimal ch-n elni, illetve nem azon, de zsiron, ilyen mukodesben a ketonokbol, de hetek az atallas. Elonye, hogy ott ugye nincs uzemanyag-ellatottsag valsag, ha atallt az illeto.
        Basedow: nem ismerem, de nem tartom kizartnak, hogy lehet erre celzott eletmod-valasz is. Nagyon sok és sokfele a pm-problema.

        Kedvelés

      • Én írtam, hogy remegek? Vagy mi remeg? Balesetem volt, sokkot kaptam.

        A napi CH-m bőven 100 g fölötti. Intuícióm, hogy jót tesz a ketogén a Basedownak. Megfigyelem a hatásokat, és referálok.

        Most az előbb 4,6-os vércukorral (és üres gyomorral) éreztem magam gyengének. Majd nézem, meddig mehetek le büntetlenül.

        Kedvelés

      • Rákerestem, én nem remegek, én motiválatlan és kicsit gyenge vagyok, fogytam elég sokat (két hét alatt 2,2 kg, csak zsír), meg hideg van. A futópad remeg, ha nem elég jó típus.

        Azt nem tudom, töltsek-e ch-t, tehát ciklikus ketogén legyen-e vagy igazi.

        Kedvelés

      • Nemtom hova rakja be, de el vagyok kepedve attol amit olvastam, hogy fitnesz versenyzok szedik a pm. hormont. Basszus en is szedem mert muszaj, de olyan szivesen helyettsitenem termeszetesebb modszerekkel.

        Kedvelés

      • remeg = 😀 es sorry
        Lucerna, elhiszem, nem konkretan a te problemadra, de ertelek, sokan vannak, akik a nem-gyogyszerelos vonalon jarnak pm-ugyekben.

        Kedvelés

      • Sue, nem szeretnem szetobarmolni a temat, de tudnal valami infot errol megosztani? Az akkupunktura ugyahogy kordaban tartotta a pm.-et, de nem olcso es most ennyit nem tudok kiszoritani a budgebol, sajnos. Ha van mas elerheto modszer, sokat olvastam utana, de mindenki a hormonnal kot ki vegul. Probaltam en is gyogynovenyekkel, tinkturakkal kiserletzni, de az nem segitett. Nekem amugy alulmikodik, meg gyogyszerrel is. De a hajam legalabb mar nem hullik annyira…

        Kedvelés

      • Lucerna, egyszer valakinek tamogatolag informalodtam pm-ugyben es azt lattam, hogy olyan szerteagazo lehet a pm rendellenes mukodese, hogy az maradt meg bennem, hogy fontos felderiteni a (leheto) okokat. Nem azert irom, mintha nem felteteleznek rolad hasonlo hozzaallast. Hanem, mert az nagy tanulsag volt, hogy az alulmukodes is olyan sokfele oku, hogy jol ala kell piszkalni, mi lehet ott. Meg sztem instant modszer nincs, ezert is lep meg engem mindig a csipobol gyogyszereles. Nyilvan sok esetben masra nincs esely, tehat van annak helye.
        Ez itt jo manko (kiemelten foglalkozik olyannal, amikor gyogyszereles van, minden beallitas elvileg tankonyvi, de valamiert megsincs elmozdulas): http://thyroidbook.com/
        Ezek tobb, nem-gyogyszerelos megkozelitest tartanak szamon (lentebb bongeszheto a tartalom): http://thethyroidsessions.com/order (van edzesrol is meg talan Basedow is).
        Alulmukodeshez instant start (letoltendo): http://my.chriskresser.com/wp-content/uploads/membership-files/ebooks/Thyroid%20Disorders.pdf
        Gondolom azzal nem mondok ujat, hogy gluten. 1. szamu gyanusitott pm-ben. Autoimmunban, meg nem autoimmunban is.

        Kedvelés

      • Most ovastam pont azt is, hogy a pm alulmukodes gyakori kivalto oka az osztrogen tulsuly. Az en koromban ez amugy is eleg valoszinu. Teljes koru endokrinologiai kivizsgalasra lesz szuksegem, az bizti. Koszi.

        Kedvelés

  22. jo, szoval kaja (diet).

    artatlanul kezdodott,
    ugyanis eletem elso onallo haztartasat kisse szervezetlenul alapitottam, es honapokig csak ket fozoedenyem volt, azokban meg valahogy mindig minden leegett, szoval gyorsan rajottem hogy jobb ha a fozesnel maradok es a sutest (zsirban/olajban valo kirantast egesz pontosan) egy ideig elfelejtem. utaltam a zsiros edenyeket mosogatni amugyis meg hallottam valahol hogy a sutes nem egeszseges, szoval nem ereztem nagy aldozatnak.
    recepteket sosem irtam sem kezzel sem szamitogepen, igy aztan par honap alatt el is felejtettem hogy (zsirban) sutni is lehet. ha nem otthon ettem meg megettem az ilyesmit, de egyre kevesbe kerestem magamtol az etlapon.
    mire lett idom tobb edenyt venni addigra mar nem is kerestem olyat amiben sutni lehet.

    ez volt ugy 15 eve.

    ezutan altalaban minden nagyobb eletmodvaltozassal jaro esemenynel (koltozes, betegseg, stb) legalabb egy fozesi eljaras es/vagy alapanyag elmaradt, vagy olyasmivel helyettesitettem amit jobbnak (=egeszsegesebbnek es/vagy finomabbnak) iteltem.
    ezek aztan lassan beepultek az onazonossagomba – szinte hitvallassa lettek.

    15 ev hosszu ido, ma mar rengeteg olyan dolog van amit _megszokasbol_ nem eszek (iszok). vagy csak nagyon ritkan (evi 15 napon, mondjuk, husvet, karacsony, nevnapok, szuletesnapok es nyaralaskor).
    “smart diets start with smart shopping” – olvastam valahol, es ez igy van, foleg ha lusta vagyok kaloriakat szamolgatni meg talalkozasi tablazatokat nezegetni.
    a heti etlap “no brainer”; veszem ami epp szezonban van, es estenkent fogom a kovetkezo darab zoldseget es eldontom hogy abbol eppen leves, zoldsegrakottas, salata vagy koret lesz, hussal, magaban vagy tojassal, aztan megcsinalom es megesszuk.

    ma mar boltban nem veszek
    -bolti uditot – se szensavasat, se menteset. (otthon teat, vizet es kavet iszom, vendegsegben amit adnak ha teajuk nincs, etteremben KOLAT)
    -kekszet, cukorkat, gumicukrot, bonbont, pudingport – csokitablat azert szoktam.
    -lekvart (azt vesz a parom mondjuk)
    -sutit es peksutemenyt (ize, az itteni kinalatnak viszonylag konnyu ellenallni, amikor hazamegyek akkor azert lecsuszik nehany kakaos tekercs meg egyebek).
    -feher kenyeret, -lisztet, -rizst (lisztet amugyis keveset, ritkan sutok sutit)
    -szeletelt felvagottat (virslit es kolbaszt azert igen, ugy nagyjabol havonta egyszer mindegyiket)
    -fagyit, jegkremet

    konyhai elveim:
    amit zsirban ki lehet sutni az sutoben is.
    amit tejfollel meg lehet csinalni azt natur joghurtttal is
    amit liszttel lehet suriteni azt zabliszttel is
    amit soval meg lehet fozni azt so nelkul is (tobb ev alatt csokkent az atlagos sotartalom fokozatosan)

    legtobbet evett kajak (ez nagyon angolos tudom, de cserebe pontos):
    kremlevesek (legalabb 5fele zoldsegbol tudok csinalni, legalabb 4 fele modon, ez mar 20 kombinacio)
    zab(kasa)
    piritos teljes kiorlesu kenyerbol (ha reggel rohanok akkor uresen utkozben)
    gyumolcs (ha nasinak megy akkor mezzel/barna cukorral/fahejjal/csillaganizzsal – sutve vagy fozve)
    nyers zoldseg (salataban, fott tojas vagy sult hus mellett)
    sult zoldseg (koretnek, sutoben sutve, pl. a feherrepa amilyen pocsek fozve olyan jo sutve)
    fott tojas es sult hus (az utobbit hasznalom felvagott helyett is)
    magok (nasinak mezzel vagy mindenfele kajaba “belerejtve”)
    sajt (mindenfele, meg a nagyon zsiros fajtak is)
    natur joghurt (ha nasinak megy akkor…. mar tudjatok)

    amugypedig nemreg kaptam hivatalos papirt arrol hogy 4 kilonyi tulsulyom van, szoval most megtobb futas jon, mert kevesebbet enni nem vagyok hajlando.
    🙂

    Kedvelés

    • Ki mérte a 4 kilót? Hogy van ez? BMI, vagy testanalízis???
      Szerinted melyik testtájadon van? Én nem láttam…
      Kösz a tippet, tényleg, a ketogénban is jók a levesek, önmagukkal sűrítve, meg tejszín vagy olívaolaj. Talán a gomba is. Milyen zöldségeket használsz?

      Kedvelés

      • nem vekony vagyok csak kiscsontu.

        ruha. apol es eltakar. lattatok volna bikiniben megertenetek.

        nem esztetikailag van kifogasom (ebbol a szempontbol nekem jo ahogy vagyok), hanem egeszsegugyileg.
        van a csaladban anyagcserezavar-betegseg (ezt most hol kellett volna elvalasztojelezni?) is es anyagcserezavarral jaro betegseg is, engem inkabb ezek aggasztanak hosszutavon, es ezert vakarozok az ilyen-olyan ertekekkek meg vizsgalatokkal. ha nincs szerencsem meg elhetek ugyanennyit mint eddig, legalabb a mostani egeszsegi szintet (mobilitas, emesztes, agyukodes, satobbi) jo lenne megtartani…

        amugymeg 4 kilo nem azt mondja hogy kover vagyok, csak azt hogy kisse zsirosabb mint az optimalis… sportorvos volt, szoval az o nezopontja lehet mas mint az enyem (2 diploma es 15ev ulomunka utan meg csoda hogy egyaltalan felismerhetoen noi formam van, lehet o ezt nem igy latja)…
        normalisan nagyot legyintettem volna az eredmenynek erre a reszere , de az utolso par laborleletemben szuboptimalis koleszterinertekek vannak, szoval lehet nemi igaza.

        tavasztol oszig meg ugyis tobbet futok mint osztol tavaszig, papir ide vagy oda, oszre meg majd meglatom hogy mi lesz.

        zoldsegekben sutotok sutve (akkor jo amikor megenni mar nem jo), brokkoli, porehagyma, edeskrumpli (ezek mind fozve), krumpli, paradicsom (magaban, vagy tokkel vagy edeskrumplival kobinalva).
        altalaban mindegyikbe teszek zellert is (az ize miatt) es 1-2 szem krumplit is (hogy testesebb/kremesebb legyen).
        folyadeknak viz, vegetas viz, husleves(alaple), tej/tejszin vagy ezek kombinacioja, illetve hozzaillo fuszerek.
        nem tudom mennyire autentikus de en vajon parolt hagymara teszem az egesz cuccot altalaban.
        a gomba is finom lehet, csak en abbol nem szoktam, igy nem tudom (nincs oka, csak meg nem jutott eszembe, szoval koszi az otletet)

        Kedvelés

      • tudom mi a GI, de meg sose neztem meg semmilyen zoldsegre, naivul gondolvan hogy ugyse edesek. de tudodmit, ha magas neki a GI-je, akkor kinevezzuk nasinak 🙂
        na jo, ezt dobta a google, de csak az elso ket talalatra kattintottam minden kritika nelkul (kinek lenne erdekeben hazudni a gyoker GI indexerol, most komolyan?)
        http://therapy.epnet.com/nat/GetContent.asp?siteid=EBSCO&chunkiid=38396
        http://www.marksdailyapple.com/parsnips/#axzz3UJPAIooT

        az elso ezt irta;

        The glycemic index measures blood sugar response per gram of carbohydrate contained in a food, not per gram of the food. This leads to some odd numbers. For example, a parsnip has a glycemic index of 98, almost as high as pure sugar. If taken at face value, this figure suggests that dieters should avoid parsnips like the plague; however, if you’ve ever eaten a parsnip, you know that it’s not exactly candy. In fact, parsnips are mostly indigestible fiber, and you would have to eat a few bushels to trigger a major glucose and insulin response.

        The reason for the high number is that the glycemic index rates the effects per gram of carbohydrate rather than per gram of total parsnip, and the sugar present in minute amounts in a parsnip itself is highly absorbable. The high glycemic index rating of parsnips is thus extremely misleading. Books such as The Glucose Revolution take care of issues like this on a case-by-case basis by saying, for example, that you can consider most vegetables “free foods” regardless of their glycemic index. But in fact the same considerations apply to all foods and distort the meaningfulness of the scale as a whole.

        Kedvelés

    • Kösz a tippet. 🙂
      Vége a hétnek, két kettlebell + 100 ugrókötél, 2 krav maga, nagyjából elfogadható étkezés, csak most hétvégére olyan fáradt lettem, alig bírtam ki a délutánt. Pedig alszom rendesen, munkám van kicsit több a szokásosnál, de talán ennyire nem, hogy így elfáradjak.

      Kedvelés

      • Én is iszonyú fáradt vagyok, túledzés lesz? Jól alszom amúgy, spontán ébredek, jó a közérzetem. Akartam még furtni hétvégén, de ma a bicikli is fárasztó volt. De ma estem egy nagyot, és az sokk volt, azóta érzem ezt a fura gyengeséget. A vizeletemben is van valami (épp vér+vizeletre mentem, meg is jött), nem tom, mitől.

        Kedvelés

      • Az esést épp olvastam az imént, elég ijesztően hangzik. Én is ritkán esem, de előfordult már, egyszer már úgy is, hogy a kicsi hátul volt az ülésben.
        Lehet, hogy túledzés, bár nincs igazán izomlázam, minden edzés könnyen ment, mégis olyan fáradtság ült rám délután, hogy olvasás közben, kontaktlencsével a szememben elaludtam.
        Mi van a vizeletedben? aceton? nekem volt a terhesség alatt, a durva szénhidrátmegvonástól – elsőre nem sikerült jól belőni a diétát.
        Most is azt érzem, hogy cukrot akarok enni, de pótcselekvésnek tűnik, vizet iszom és ellenállok.

        Kedvelés

      • Az üledékben fehérvérsejt (genny), vörösvérsejt, kalcium-oxalát, laphámsejt és nem azonosítható kristályok. Lehet, hogy földönkívüli vagyok. De lehet, hogy ez a nagyon megváltozott táplálkozás miatt van. Aceton, keton, cukor nincs. A kristályoknál ki se írták a mennyiséget, csak hogy “számos”.

        Kedvelés

      • “Én is iszonyú fáradt vagyok, túledzés lesz? ”
        Érdekes, hogy írjátok a fáradtságot, mert tegnap valami eszméletlen fáradt lettem délutánra én is. De mivel a gyereket edzésre kellett vinnem, addig én is beugrattam kardiózni kicsit. Meglepődtem, hogy alig bírtam felvinni a pulzusom a spinning gépen 110 fölé és nem is esett jól. Mikor leszálltam a gépről és leültem, hogy lecsatoljam az órám és az övem (1-2 perc múlva), már újból csak 40 volt a pulzusom. Még sose mértem ennyire alacsonyat (46-48 szokott lenni), pláne nem edzés után. Úgyhogy ma max. szaunázni fogok, semmi súly…

        Kedvelés

      • Én meg kifárasztottam a futógépet. . Kezdő vagyok a teremben, így csak lejtőn gyalogoltam, de egyszer csak megállt alattam a gép. Még jó, hogy fogtam az oldalkart. Azt mondja a teremedző: Ja, a negyedik pad? Az csinál ilyet néha….Aha. Szerencsére máshol is árulnak bérletet.

        Kedvelés

      • Kialudtam magam, javul a dolog, a munkastressz is ottmaradt a péntek délutánban, a cukor iránti sóvárgás elmúlt. Ma pihenek, hosszanfőtt leves a tűzhelyen, filmet nézek, mesét olvasok a lányoknak, holnap meg kimegyek tókörre.

        Kedvelés

      • Nekem meg ma megjött, úgyhogy ez csak az azt megelőző fáradtság lehetett. Nem mindig szokott lenni, de most valahogy hatványozottan jelentkezett. A szauna mindenesetre ugrott mint program, nem baj, ma nekem is pihengetős napom lesz. Leszámítva persze a délelőtti bevásárlást, a gyerek haverjának ideszállítását és a főzést 🙂

        Kedvelik 1 személy

      • Jól hangzik! Ma én is pihentem. Én holnap hegyre sétálok, kint leszek sokat a gyerekekkel, játszótéren, hétfőn meg durva zúzós edzés intervallal.

        Rájöttem a nyomottság okára, elfogyott az egyik gyógyszerem négy napja, amit szeptember óta szedek, és ami pörgeti az agyi vérkeringést, és előbb konzultálok az orvossal hétfőn, a vérkép birtokában, szedjem-e tovább, azért nem váltottam ki a receptet.

        Kedvelik 1 személy

      • Lefutottam a tókört, utolsó km-t nagyon tempósan, nehezen vettem rá magam, hogy kimenjek, de most már nagyon jó. Iszom a turmixomat, tervezem a jövő heti étrendet.

        Kedvelés

      • Írtad már előtte is ezt a tókört, az pontosan milyen távolságot jelent. Itt nálunk is van egy-két horgásztó, ha nagyon összekapom magam, azokat tán körbe tudom futni én is 😉

        Kedvelés

      • 7,3 km kb.
        Tatán két tó van, a kisebbik 2,2 km, a nagyobbik 7,3 kb. A kicsivel kezdtem, most már simán futom a nagyot, tavaly nyáron párszor sikerült két nagy tókört is, de most nem vagyok elég jó formában hozzá.

        Kedvelés

      • Én a kicsin kezdtem kb. másfél-két éve, pár hónap alatt jutottam el oda, hogy simán ment a két kis tókör, aztán később a három és utána váltottam a nagyra. Télen kevesebbet futok, jó két hónap ki is maradt, most rázódok vissza újra.
        Hajrá! 🙂

        Kedvelés

      • Éva, de jó! Én is futottam végül hazáig, pedig az nem volt tervben, de nagyon könnyedén meg végül – még 1 km.
        Az argininről – kb. akkor kezdtem szedni, amikor megdupláztam/tripláztam a szokásos edzéseim számát. Ami egyértelmű hatás: sokkal könnyebben regenerálódtam, nem volt a szokásos napokig tartó izomláz egy-egy krav maga után. De edzés közben is segít, sokkal jobban bírtam az amúgy nagyon-nagyon határaimat feszegető edzéseket is. Bár múltkor meglepődtem, hogy nem vettem be és mégis ugyanolyan jól ment – lehet, hogy megerősödtem, most már agyban tudom, hogy megy ez nekem és tényleg megy is.
        A filmtablettás kiszerelést 1 órával, a folyadékos verziót fél órával edzés előtt kell fogyasztani. Én követtem a csomagoláson lévő ajánlást, nálam beválni tűnik. És elméletileg napi 25 grammig teljesen biztonságos.

        Kedvelés

      • Én is olyan nehezen mentem ki, volt az alkudozás, hogy majd sétálok, de — kis argininnel meg DM-es aszaltgyümölcs-szelettel, kávéval — simán és jólesően felfutottam a libegő tetejéig, ott meg kedvem lett a kilátóhoz is, és aztán még, még… jaj, de jó volt, hosszú futás, és csak egy zuhanyzás, mosás jár vele. 🙂

        Kedvelés

      • Tényleg ennyire megnöveli az energiát és az állóképességet az arginin? Lehet kipróbálom, a Wikipédia nagyon jókat ír róla.
        “…növeli az izomtömeg növekedést és a regenerációt. Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le…növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét…segíti a fehérjeszintézist és erősíti az immun-és idegrendszert…az arginin által az agyalapi mirigyben GH termelődik, ami lehetővé teszi, hogy a fehérje szintézis “fiatalos” maradjon, továbbá az izom-építő anyagcserét is növeli. Másik potenciális előnye a gyorsuló regeneráció és javuló memória…segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy támogatja a kollagén termelődést és megszabadítja a testet az izmok bomlásakor keletkező méreganyagoktól – olyan anyagoktól, melyek mennyisége intenzív edzések végzésekor megnő, így tehát mindent összevetve az előnyös hatások garantáltak… az immunrendszerre is hatással lehet, és növeli a test ellenálló képességét néhány betegséggel szemben.
        Ezek nem hangzanak rosszul!

        És még erekciós zavarunk sem lesz 🙂

        Jövő héten kipróbálom, pláne mivel azt írják, mérgező hatása nem ismert!

        Kedvelés

      • Valami lehetett a levegőben, mert csütörtökön 3 iskolában jártam, minden gyerek elfelejtett írni, olvasni, számolni, a kollégák meg kávétól kávéig éltek.

        Kedvelés

  23. “Do calories matter?
    In a word, yes. But, technically this is the wrong question. The correct question is probably closer to, “What is the impact of the calories I consume on my body’s ability to store fat versus burn fat?”

    The immediate follow-up question to some variant of this first question is, “Should I be counting calories?” In a word, no. But you’ll want to read this post fully to qualify that answer.”

    In contrary to the current dogma:
    “Obesity is a growth disorder just like any other growth disorder. Specifically, obesity is a disorder of excess fat accumulation. Fat accumulation is determined not by the balance of calories consumed and expended but by the effect of specific nutrients on the hormonal regulation of fat metabolism. Obesity is a condition where the body prioritizes the storage of fat rather than the utilization of fat.”

    http://eatingacademy.com/nutrition/do-calories-matter

    Nem tudom, olvassa-e ezeket valaki, vagy csak magamnak kommentelek, engem lenyűgöz.

    Kedvelés

    • Nekem elképesztő ez a tudatos törekvés, ahogy mész bele a sűrejébe. Azt gondolnám, lefogytál, megizmosodtál, bármelyik ruhád rád megy, csinos vagy..erre kiderül, hogy még csak most kezdesz valójában bele. Elképesztő céltudatosság.

      Kedvelés

      • Hát hogy mondjam. Sorra bevetetem a ruháimat, mindenki megnéz, a derekam kőkemény, jól vagyok. De most kezdem érezni, milyen az igazán jó kaja, kitörni az ördögi körből, és milyen a komoly sportteljesítmény. Mondjuk 12-vel futni egy órán át, könnyedén, terepen. Miért ne? Én nem akartam már azt a testet, amelyben tavaly annyit bántottak és amelyet öleltek. Valaki más akartam lenni. Most meg felcsillant, hogy tulajdonképpen, mezomorf jól izmosodóként, 174 centisen, lábammal mindig is küzdve lehet nekem igazán atletikus testem is, formás lábbal, és lehet, hogy egy nap nem rémisztő borzalom lesz innen lentről felfutni a kilátói, hanem könnyű kihívás. Másrészt a szép és jól felszerelt teremben csupa kedves sporttárs között emelni a negyvenet meg a hetvenet, utána meg betolni a turmixot, aztán irány a szauna, aztán a jéghideg víz, az nagyon kúl. Függő lettem a testi élményektől.

        Kedvelés

    • Ezt abszolút osztom. Korábban már céloztam itt is arra, asszem mellékvesék kapcsán, hogy amikor olyan a hormonkoktél bennünk, hogy raktározó üzemmódban működünk, akkor fejre lehet állni kalóriailag (értsd: in-out megközelítésben), akkor sem lesz zsírvesztés. (Az életvitelünkből iszonyú sok minden sodorhat ebbe az állapotba.) Ha ilyen állapotban drasztikusan lenyomjuk a kalóriát mennyiségben, válogatás nélkül, akkor egyre jobban bele lehet kerülni a raktározó spirálba. Ezen a hormonkoktélon kell valahogy fordítani és sztem ezt nagyban, de nem kizárólagosan lehet befolyásolni a bevitt táplálék milyenségével.

      Kedvelés

      • kortizol +1 tolem is.
        egyszer hiztam gyorsan es sokat es az az eddigi eletem legjobban kortizol-tulsulyos idoszakaban volt..

        Kedvelés

      • Ugy mondanam, hogy akkor vagy raktarozo uzemmodban, azaz hizol vagy nem fogysz egyaltalan vagy eleg eredmenyesen minden erofeszites mellett, ha a kortizolciklusok (a cirkadianritmus) megbomlottak, felborultak. (Azert is, mert minden egyeb hormonra, igy a pm-hormonokra is hatassal vannak, mert a kortizol teszi lehetove, hogy a sejtek anyagcserejukhoz felvegyek a tobbi hormont.) Az, hogy felborult a ritmus azt jelenti, hogy akkor nem eleg magas a kortizolszint, amikor magasnak kellene lennie, illetve nem kelloen alacsony vagy tul alacsony, amikor meg alacsonynak kene lennie a kortizolszintnek. Ez a verben. Az, hogy a szovetekben, mi van, az megint mas, mert a zsirparnak, a viszceralis is, megtolti kortizollal a szoveteket, ami megint nem jo. Ha merni szeretned, jobb tobbszor elosztva a nap folyaman, ha vervetel utjan ellenorzik, igy tenylegesen maga a ciklus rajzolodik ki. De a legjobb a napi tobbszori nyalteszt, azt tartjak hitelesebbnek. Hatha segitenek ezek a gondolatok.

        Kedvelés

      • Nagyon fontos a kortizol, Ellie, kösz a tíz pontos cikket. Olyan jó stressz nélkül, aggodalmaskodás nélkül, nem másokhoz igazodva, munkaidőt, programokat tologatva, bioritmusra is figyelve, eleget alva létezni. Ez sokkal inkább feltétele az én életmódváltásomnak, mint a — kétségkívül szükséges — pénz vagy a szabadidő-mennyiség. Valahogy úgy történt, hogy a hosszabb távon is nyugis állapot tette lehetővé, hogy eljussak abba az állapotba, hogy megelégeltem a saját nyomoromat, és az első eredmények után feldereng a “végül is miért ne juthatnék nagyon magasra is?” érzés (és ez nem showbusiness vagy szakmai előmenetel, ez tényleg rajtam múlik: a saját testem, kajálásom fegyelmezett kezelése), ezért dönthetek úgy, hogy akkor erre időt, energiát, pénzt fordítok.

        Hogy lehet a kortizolt mérni?

        Kedvelés

      • En ma fegyelmezetten kacsat falok, lilahagymas edesburgonyaval es parolt kortevel. Unom mar a csirket…imadom a kacsat… Eljen a kacsa!

        Kedvelés

      • Éljen! A kacsa nagyon zsíros, pont most gondoltam, hogy bevetem a ketogénben.

        Én ma vércukrot mérek, naplózom, bőrápolok.

        Tegnap egy deci bor, és mandulalisztes, eritriolos makaron (kakaópor, őszibaracklekvár), csak némi fekvő és bicepsz, séta, amúgy pihenés. Ma csúcsfutás, kis argininnel.

        Kedvelés

      • eljen a kacsa.
        koszi sue, ez tetszik, mostanra mar lejottem a stresszrol, es nem hozom a tuneteit se, de kivancsi lennel hol van olyan orvos es hogy hivjak aki ilyen alaposan foglalkozik pm-el es kortizollal, hogy napi tobbszori mereseredmenyeket hajlando vegiggondolni.
        valahol egyszer olvastam hogy a TSH eredmenyek attol is fuggenek hogy hol tartok a menstruacios ciklusomban, ez igaz?

        Kedvelés

      • Ellie, tsh es menstruacio egymasra befolyassal van, de az iranyt ne kerdezd, meg nem mondom. A masik: a mao-i viszonyokat nem ismerem. Bocs, most ezt igy nem valami konstruktiv.

        Kedvelés

      • sue koszi, lehet felreertheto voltam, egy konkret doki persze jo lenne, de engem mar az is erdekelne hogy milyen szakorvosnak esik ez bele a teruletebe. endokrinologus, esetleg? torodnek ok a ciklussal is amikor eloirjak a vervetelet?

        Kedvelés

      • igen, endokrinologus, de sztem donto az, hogy mi a protokoll, milyen teszt elvegzese az adott helyen, tehat azt fogja felirni, ami a protokoll, szoval lehet jo ezt is korbeloni elore, hogy milyen a teszt.

        Kedvelés

      • Kacsasuto Cserepben sutom, keves sorben rogyasztom, hosszan, alacsony hofokon, plussz fuszerek, + alma es egesz hagyma. Mindig nagyon omlos, most valahogy nem sokerult, de masnap mar nem foglalkoztam vele, befaltam a maradekot.

        Kedvelés

      • Olyan konfitalasszeru, mert zsirfurdoben van a kacsamell egy hermetikusan zaro lassufozoben, amit otthon merek hagyni. Az agyagban tenyleg jo Lucerna, de azt nem merem egyedul hagyni, ahhoz kene egy kemence 😀

        Kedvelés

      • Tudomasom szerint, a teszt nem otthoni, hanem klinikai. Es erdemes a nyaltesztet hajtani, megbizhatobb es egy teljes nap kortizolszintjeirol ad korkepet.
        Amugy tenyleg fontos tudni a kortizolciklusokrol, mert ahol van valami mas miriggyel, mint pld. pm-el, ott a mellekvesek is rendszerint bejatszanak.
        Es, mert pld. a pm-alulmukodes meg a mellekvese-faradtsag tunetei nagyon hasonloak es az utobbi rejtozkodobb.

        Kedvelés

      • Írtad, hogy rühelled Norbit, de ezt az inzulin dolgot és a kalóriaszámlálás fölöslegességét ő sokszor elmondja.

        Kedvelés

      • Lehet igaza, persze, a szimpatikus/nem szimpatikus nem észérv. LifeTiltet és Szendi Gábort is utálom, pedig van abban valami, amit mondanak, csak az érdek meg a stílus, ugye, az taszít, szeretek szabad maradni.

        Eatingacademys csávó nem ad el neked semmit, olyan letisztult a honlapja, hogy csak nézek. Muscleforlife Mike elad, de legalább nem fölényes és boszorkányüldözős. Shop.builderre meg eleve vásárolni járunk, nem nekünk szóló, zavaros vagy nőellenes tartalmait kacagva mellőzzük, céljainkkal tisztában vagyunk.

        Kedvelés

      • Nekem a második gyerek után kb. 2 évvel sikerült elcsesződni ilyen hormonális szempontból. Már hónapok óta nem szoptattam, de még mindig bőséggel volt tejtermelés, túl magas lett a prolaktinszintem, valószínűleg ennek következtében felborult az ösztrogén-progeszteron egyensúly, pajzsmirigyem alulműködött, mellé az inzulinrezisztencia, reggeli hipoglikémiás állapotok, a felborult ciklusom és megállíthatatlannak tűnő hízás –
        Elég vacak fél év volt, amíg sikerült normalizálni az egészet, az utolsó laboreredmények már jók voltak, és ehhez képest kb. 1 évvel később, mostanára jutottam oda agyban is, hogy muszáj betartani a megfelelő IR-étrendet és elpusztítom a hasi zsíromat.

        Kedvelés

      • Túl alacsonyat, 3,0 körüli értékeket mértem anno – annyival én már eléggé szédülök, ájulok is. Az utóbbi egy évben sokat javult, jobban figyelek az étkezésre, de mintha nem csak attól – nem ébredek annyira farkaséhséggel, szédüléssel, ingerülten.

        Kedvelés

      • Nem tudom, ehhez a ketogén dologhoz egyáltalán nem értek. Én már több mint egy éve nem mérek vércukrot, azt tudom csak, hogy javult a dolog – könnyen lehet akár attól is, hogy megszoktam, fogalmam sincs. Napközben azért sosem jutottam el ilyen szintre, ezek reggeli mérések voltak.

        Kedvelés

      • Ketozisban, ha atalltal, nem hypozol. Nem tudsz, nem vagy kiteve a vercukrodnak, koszonhetoen a sok kis helyes ketonnak. Amig ch-n uzemel a szervezet, addig hullamvasutazik, ki jobban, ki kevesbe. Ezert is vetik be eppen a hypoglycemia, meg cukorbetegek gyogyitasara (is). Johannale nem rolad irom, hanem a hypozas meg a ketogen kapcsolatara.
        Itt jol elmondjak, miert is: https://www.youtube.com/watch?v=GC1vMBRFiwE

        Kedvelik 1 személy

      • Én rondán hullámvasutaztam régebben, 2.8 és 13.9 között mindenféle értéket tudtam produkálni, megfontolandó ez a keton, köszi a linket.

        Kedvelés

  24. http://www.bodyfatguide.com/LooseSkin.htm
    “Why does the skin sometimes take on this hanging appearance (e.g., abdominal pannus) during the course of losing large amounts of weight? Why is it that not everyone who loses weight has this problem? Why do we see flabby skin develop even in people who have lost much less weight? What is the difference between those people who suffer from flabby or loose skin, and those who achieve weight loss while completely or partially avoiding this problem?

    In my opinion, the droopy appearance of folds of skin is most probably caused by crash diets that sacrifice large amounts of supporting muscle, or lean body mass.”

    “To eliminate and prevent the droopy appearance of the remnants of excess body fat during and following weight loss, without resorting to surgical procedures, you must change your body composition, not just lose bodyweight. That means paying particular attention to the ratio of your body fat to muscle, or lean body mass. Preventing loss of lean body mass while dieting to lose body fat will dramatically improve your appearance.

    “I lost ten pounds in one week!” How often has the public seen such advertisements for rapid weight loss? Everybody wants fast results. But even if you manage to lose ten pounds in a week, the real question is what kind of pounds did you lose? Muscle? Fat? Imagine discovering that you lost 9.5 pounds of muscle and only half a pound of fat in one week! That’s the dirty little secret of rapid weight loss claims. Now imagine the psychological shock if you discover that after all your hard work to take off 100 pounds this past year, you need to gain back 75 of those pounds as muscle. The quick-fix weight loss method is not worth the effort.”

    “I challenge anyone to show me a photo of a woman with 10% body fat who has loose skin. No one will be able to do so because a woman with 10% body fat has very little excess body fat, and therefore she has no “loose skin,” regardless how overweight she may have once been.”

    Kedvelés

  25. Sziasztok!
    Közel 20 évig versenyszerűen sportoltam. Atlétika hosszútávfutás. Versenyző koromban nagyon sovány voltam. Aztán abbahagytam, dolgozni kezdtem, és már csak alkalomszerűen mentem ki az erdőbe futni. Sajnos teremben erősíteni, soha nem szerettem, de amíg azt gondoltam, hasznos lesz majd az utolsó 1000 méteren, ha jobban bírom emelni a térdem, megtettem.
    Ahogy teltek az évek rakódott rám néhány kiló, de nem olyan vészes, elhízottnak nem nevezném magam. Viszont tónustalan lettem, és bizony hájas a hasam, puhány a combom.
    Tegnap elmentem egy helyre, ahol a mérleg mér testzsír és vízszázalékot is, a zsír 13,2, víz:59,6.
    A zsírnak nagyon megörültem, viszont a víz magasnak tűnik.
    Aki ért hozzá, elmondaná hogy mennyi a normális, és ha magas, mi okozza? Köszönöm.

    Kedvelés

    • “Tegnap elmentem egy helyre, ahol a mérleg mér testzsír és vízszázalékot is, ”
      Hol mérnek testvíz százalékot? Kíváncsi lennék az nekem mennyi lehet. Mert mértek már nálam is 16-os meg 21-es testzsír százalékot is. Ráadásul utóbbit 1-1,5 hónapos edzés után, ami elég fura lenne, ha igaz.

      Kedvelés

      • Egy egyszerű konditerem, ahol van digitális mérleg. Nekem otthon csak egy régi “mutatós” van. 🙂
        Ha mezítláb állsz rá, a súly után automatikusan megjelenik a kijelzőn a testzsír, aztán a víz.

        Kedvelés

      • Enyém 49 most. Férfiaké magasabb, itt járt egyszer egy 53-as.
        Az az érdekes, hogy a vizem nem csökken a fogyással, ha szorzom kiló szerint, akkor bő 2 kg-val több, mint induláskor, 41-2 százalékos koromban. Biztos az izmok.

        Én is futásból jövök, János-hegy, és egész föl, kilátókerüléssel, életem leghosszabbja, 22400 lépés, 2 óra 15 perc. Jó döntés volt tegnap pihenni, szénhidrátot enni.

        Ami döbbenet, hogy a cukrom ez után is 5,2, pedig minden le van merítve, remegek, három kilóval vagyok kevesebb.
        És unom a turmixot a csomóival. 🙂

        Kedvelés

      • Több mint két órán át futni, ráadásul felfelé (is), hát az nem semmi! Jó érzés lehet nagyon, amikor ez ilyen jól megy. Én mikor kb. 6-7 éve le tudtam futni 10 km-t egyben, hát valami eszméletlenül örültem a teljesítményemnek 🙂
        Mitől csomós a turmixod, csak úgy simán összerázod?

        Kedvelés

      • Könnyű lettem, és érdekelni kezdett, menne-e a félmaraton.
        Igen, a pingvines shakerben összerázom, amit aztán utálok elmosogatni. Na de a fehérje már csak ilyen, ragad. A műíz is zavar, szerdán vagy csütörtökön jön a mesterségesadalék-mentes brit fajta.

        Kedvelés

      • Biztosan menne, de szerintem előtte mindenképp tölt szénhidrátot. A régi iskola szerint anélkül nem lehet hosszút futni.

        Kedvelés

      • 20-30 éve az volt a szokás, hogy a fontos verseny előtt 1 héttel, csinálni kell egy hosszú, tempós edzést. Mondjuk 15-20 km, közel az eltervezett versenysebességgel. Ezután 3 napig nem szabad szénhidrátot fogyasztani. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy húst és tejterméket ettünk csak. Majd 3 napig minél több szénhidrátot tölteni. Tésztafélék, kenyér, palacsinta. A mennyiségre vonatkozóan nem volt ajánlás vagy korlátozás, mindenki az igényeinek megfelelően.
        Az első szakasz engem nagyon megviselt, enerváltnak éreztem magam, néha még a látásom is elhomályosult. (Hiába ettem óriás adag natur joghurtot).
        Az figyeltem meg, ha a versenyprogram sűrű volt, 2-3 hetente is megismételtem ugyanezt, akkor már nem volt olyan hatékony ez a módszer. Nem dobott annyit a teljesítményen mint amennyit reméltem.

        Kedvelés

      • Most, hogy berta irta, mi volt a régebbi álláspont, gondoltam megnézem, van-e valami elmozdulás ahhoz képest. http://www.runnersworld.com/nutrition-for-runners/how-to-fuel-for-a-half-marathon Igazából a cikk csak hagyja a futást csordogálni a maga szénhidrátalapú medrében, nem állitja, hogy az extra ch töltés (akár előtte, akár menet közben) feltétlenül szükséges a félmaratonhoz, csak annyit mond, hogy hát ártani valószinűleg nem árt. A maraton- vagy ultrafutóknak már maga az ötlet is kacagtató, nyilván, ha egy számunkra megfelelő diétán lenyomjuk az edzéstervben előirt kilométereket, akkor a versenyen se éri sok meglepetés az embert. ők amúgy sem futnak túl a nagyjából 90 perces ponton (hitting the wall), ha mégis, azt utántöltés nélkül, féllábon is kibirják. A kommentelők közül néhányan már erősen célozgatnak a zsirból futásra, nem irják le a ketogén vagy ketózis szavakat, de egyértelmű, hogy erről van szó. Aki ennél szerényebben és alapvetően ch-ból teljesit, mint a legtöbbünk, az valószinűleg nem tudja megkerülni a menet közbeni töltést, mert a verseny utolsó negyedére megrottyanna, nem kicsit. A viz és elektrolit pótlása önmagában nem lesz elég. Ami a verseny előtti töltést illeti, max 3 nap, de akár egyetlen egy is elegendő kellene legyen, nagyjából 60% ch, 30% zsir mellett. http://www.newhealthguide.org/Half-Marathon-Diet-Plan.html Nem tudom ennyire pontosan, sokszor en is csak próbálgatom, hogy lenne jó és mivel most a ch-t lecsökkentettem, nem is merek belegondolni, vajon min futok. Ami izmot épitek, lebontom estére, gondolom.

        Kedvelés

      • Nagyon érdekes, amit írsz. És van, aki súlyzózik mondjuk a középtávfutás mellett? Vagy az rontja a futást? Valahogy úgy képzelem, a rutinos futók nagyon zsírtalanok, és sűrűn (nem duzzadtan, nem glikogénes-vizesen, nem robbanékonyan) izmosak. Hosszúkás izmaik vannak, mint a balettosoknak. Ez a mindenképpen sok, nagy, dudorodó, leszálkásított izom, ez nagy túlzás.
        http://haerdekel.hu/sportoloi-testalkatok-kulonbozo-sportagakban/

        Kedvelés

      • Középtávfutók is csinálnak súlyzós edzéseket. 800-1500m-en elég nagy sebességgel futnak, a hajrához még ráadásul robbanékonynak is kell lenni, és ahhoz is szükséges az erő.
        Persze egy testépítős izomzatot cipelni, oxigénnel ellátni, nagyon gazdaságtalan volna.

        Kedvelés

      • Azon röhögök, hogy a testépítőknek csak a saját duzzadt izmuk az izom. Pedig izom az is, amivel le lehet futni a maratont vagy az 1500-at (és nekem az jobban tetszik amúgy, férfin-nőn is).

        Kedvelés

      • 🙂 Nekem is.
        A hosszútávfutóknak fontos a futásban közvetlenül nem részt vevő törzsizmok erősítése, a különböző sérülések elkerülése miatt.

        Kedvelés

      • “és mivel most a ch-t lecsökkentettem, nem is merek belegondolni, vajon min futok. Ami izmot épitek, lebontom estére, gondolom.” Ha a zsírt feltolnád és átállnál, nem bontanád az izmot. De ehhez hetek kellenek. És azért toltad le a ch-t, mert átállnál zsírüzemmódra? Vagy csak, mert csak?

        Kedvelés

      • Nem merem Peter Attiától megkérdezni, mert nagyon elfoglalt és elég körülményes angolja van, hogy ha én most ketózisba esek (miközben gyanítom, hogy korábbi mértéktelen tejszín-, szalonnafogyasztásommal bőven lehettem rövidebb időszakokra abban), akkor mi fog történni a jó kis stabil, 4,8-5,2 közötti, kibillenthetetlen vércukrommal.

        Írja egyébként itt:
        http://eatingacademy.com/sports-and-nutrition/ketones-carbohydrates-can-co-exist
        , hogy nagyon nagy erőpróbák (bringa) után/közben ehet sok CH-t, és másnap megméri a BHB (kb.: keton-) szintjét meg a glükózt, és látja, hogy ketózisban maradt.
        “I can, in this setting, consume probably somewhere between 60 and 120 gm of carbohydrate following this ride and stay in ketosis. Why? Because those carbohydrates are prioritized to replenish my glycogen stores AND I am highly insulin sensitive.”

        Kedvelés

      • “ők amúgy sem futnak túl a nagyjából 90 perces ponton (hitting the wall), ha mégis, azt utántöltés nélkül, féllábon is kibirják. ” ha zsírból futsz, azt mondják, ott nincs hitting the wall.

        Kedvelés

      • Vércukor: sztem semmi, vagyis még stabilabb lesz :D, illetve annyi, hogy ha elég zsírt eszel, gyakorlatilag nem leszel sose éhes, ami furcsa lesz nyilván. Tehát még az is előfordulhat, hogy nem kezd el lefelé menni. Én egyébként nagyon élvezem, ha nem éhezem meg. (Elkezdtem amúgy az átállítást, kíváncsi vagyok, meddig jutok, bekövetkezik-e.)
        Chevés edzés után: értem, amit ír, de sztem ezt jobb kikísérletezni egyénileg, mert 1) ha ch-hoz jut a szervezet, akkor, azonnal hozzányúl és visszavesz a zsírégetésből 2) visszavetheti a zsírfelhasználást, ami alá éppen az edzéssel gyújtottál be. Azt elhiszem, hogy megfér a ch és a keton egymás mellett, de ez elég limitált, ezért írom az egyéni kísérletezést. Lesz mérőd? Úgy értem kütyü, ami egyszerre ketont is, meg vércukrot is?

        Kedvelés

      • Igen, ha szétnézek nálunk a termben, akkor azt látom, hogy a testépítő fiúknak csak a szép magasra megépített izom az izom, a futópadon pedig óvatos duhajok, a zömük nagyon odafigyel, hogy kardióval véletlenül se veszítsen izmot, a tempós séta és az 1% emelkedő a maximum, ami belefér. Van egy súlyemelő lány, nála ugyanez.

        Egyetértek, hogy fontos a futáshoz törzs és általában is mindenféle izomcsoport megerősítése, bár van ismerősöm, elég komoly teljesítményekkel, aki erre csak legyint. Nekem nem jött be a roskatag vázon szedett-vedett izomzat kombó, összeszedtem vele egy runners/jumpers knee-t, utólag azt mondom, ennek is volt haszna, nagy odafigyelést igényel, hogy helyrehozzam. Rám annak ellenére is jött fel szemmel látható izom, hogy túl alacsony volt a kalóriabevitelem (olyan napi 15oo körülire saccolom tavalyról) és erre még (közepesen, bírható módon) rásúlyzóztam és rákardióztam, de persze azt nem tudom megmondani, hogy közben a rossz diéta miatt mennyi potenciális izom nem jött fel.

        Sue, igen, elkezdtem az átállást, örülök, hogy ennyi szó esett itt a ketogénről, meg külön jól jött, hogy közben már csináltam egy nem túl szigorú paleot (van tejtermék, sok hús, hal, tojás, gyümölcs, sok és eddig hanyagolt zöldségek is, nincs rizs, krumpli, liszt, cukor), szóval minden együtt volt az átálláshoz, és akkor 2 hét után jöttek ezek a kis pörsenés-felömlésszerű hirtelen pattanások arcra és nyakra és most megpróbálom kilegózni egyenként, hogy a túl sok zsíros cucc, avokádó, olajos magvak, túl sok protein vagy B-vitamin, vagy mi az öreg ördög ez, a kombinációs lehetőségek száma végtelen (és akkor a hormonokról még nem beszéltünk). Millió mikropattanás most épp nincs, de átállás sincs. Itt tartok, próbálom, de csak óvatosan. A Tim Olsen-es dolgot is megnézem majd, csak még mostanra rágtam át magam sok mindenen, amit linkeltetek.

        Kedvelés

      • Kösz, hogy leírod ezeket, fontos nekem.

        A runners’ knee még a súlyzózás előtt? Mi az oka, az, hogy a törzsed nem volt elég izom, vagy túl hirtelen/túl sokat futottál?
        Súlyzó: otthon vagy terem volt tavaly?
        Az 1500 mihez kevés?
        A bőröd hogy viselkedett?

        Én nagyon figyelek, annyi van, hogy a jobb vállam kattog és az izma is hajlamos fájni, a többi ízület rendben.
        Hasügyben teljes megnyugvás, az egész lifegés, ami volt, csak zsír kérdése, kockás hason nincs plusz bőr. Sajnos, a belsőcomb más tészta, de az is alakul.
        Nekem a homlokom lett pattanásos, ez kettő darabot jelent, én is a proteinre/fat burnerre gyanakszom. Mindent a lehető legegészségesebben csinálok, az adalékmentes prémiumcucc nagy ugrás.
        Én is ketogenizálódok lassan, olvasok még (meg el kell mennem a tesztcsíkért).

        Kedvelés

      • Férjemnek is lettek pattanásai a fehérjétől annak idején, mondjuk neki erős hajlama is van rá. A bőrgyógyász azt mondta, hogy a megemelt fehérjebevitel okozza.

        Kedvelés

      • Elképzelhető, hogy a pattanások nem úgy általában a fehérjétől, hanem kizárólag a megnövelt tejfehérjétől jönnek. Rajtam is mindig rügyezett régebben itt-ott valami. Amióta elhagytam a tejet nem jöttek elő. Úgy sajnálom, hogy ezt régebben nem próbáltam ki és végigszenvedtem több mint negyven évet a pattanásokkal (na jó annyit tán nem, mert a kamaszkor előtt nem voltam pattanásos).
        Mi hárman iszunk a családban fehérjeturmixot (növényit), de senkinek nem lett semmi bőrproblémája.

        Kedvelés

      • Hm. Lehet, hogy rámegyek a növényire. Vagy a marhára. Csak a homlokomon lett 2 db, már túlvannak a fénykorukon. És nem szaunáztam múlt hét szerda óta.

        Az uszodanyitást nagyon várom már, az nagy királyság, kint úszni.

        Most lett egy olyan éhségrohamom, hogy jaj. Tojást ettem, lágyat, pohárból, fokhagymás-olívaolajas rozskenyér-krutont, egy vékony szelet sajtot és két kis brokkolirózsát. És egy narancsot. Jaj, jaj.

        Kedvelés

      • “Csak a homlokomon lett 2 db, már túlvannak a fénykorukon.”
        Ááá, ennyi nem a világ 🙂 , de akinek esetleg komolyabban előjönnek és már nagyon zavarja, annak egy próbát megér.

        Kedvelés

      • Vagy váltogatni a fajtákat. Csak engem taszít a szója, miért…? És mi a különbség a tejfehérje (milk protein) és a savófehérje között? Én jól bírom a tejet és nagyon szeretem. Ti honnan rendelitek a cuccot?

        Kedvelés

      • Pont egy éve kezdtem teremben edzeni egy ismerős lánnyal, itthon nem lehet, meglendítem a karom és leverek valamit. Heti 3-4 edzés, külön nap csak lábra, aztán csak karra, aztán törzsre és előtte mindig 2o perc kardio, nem így szól az edzéstervünk, köredzést kellen csinálni és még kardiot a végén, de a valóság ezt így alakította, ez tartható. 3 hónapja csináltam a kezdőkre jellemző random kihagyásokkal, amikor egy versenyen 24 óra alatt 5×8 km-t kellett futni. Egy nem túl erős izomzathoz és emiatt nem túl hatékony biomechanikához jött ez a hirtelen túlhasználat. Eltelt még 2 hét, mire igazán előjött a probléma. Futással 3 hónapra leáll, vádlit és kvadot erősít (és nem, nem volt ilyen egyszerű, ahogy most leírom) Lábnyújtó, combhajlító és vádligyakorlatokat azóta páros lábbal nem végzek, lenyomom a sorozatot először gyengébb lábra, az megmutatja mennyit bírok és ugynannyit fogok csinálni másik lábbal, és így ismételek, tovább tart ugyan, de lehet monitorozni, van-e még különbség a 2 láb között, korábban nem is igen gondoltam rá, hogy esetleg lehet.

        Az elmúlt 6 hónapban gyönyörűen beálltunk a rendszeres edzésre és pihenőnapokra és a szombat reggeli 5km-es parkrun-okra, magunk is meg vagyunk lepődve magunkon. Minden elismerésem azé, aki az edzéseit egyedül tolja, nekem borzasztó nehezemre esne a következetesség, arra jutottam magamban, illetve arra jutottunk így egymás között. Pedig nem olyanok vagyunk, akik együtt járnak pisilni.

        Az 15oo , néha még ennél is kevesebb kalória visszagondolva kevés, ha azt vesszük, hogy 1 mile futás=1oo cal, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy tudom, milyen egyéb tevékenységekre mennyi megy el. Januárban még max 3x ettem egy nap, február óta ez a paleóval lassan felment napi 6ra. Ahogy írtátok, ezt kiadós zsírbevitellel talan újra le lehet csökkenteni kevesebbre. Most tapasztalnám ki épp, ha a bőrprobléma nem akaszt meg. Amúgy zsíros bőrű vagyok, probléma mindig volt, de ez most más. A tejfehérjén, amit Vacskamati írt, most elgondolkodtam, de az pl. nem igazán növekedett, azért lehet odafigyelek arra is. Ja, és épp hosszanfő a levesem, ezt is megértük. 🙂

        Hogy fogsz elbánni a belső combbal, tudod már?

        Kedvelés

      • Ezt most többször elolvasom, érdekes. Adott neked tanácsot sportorvos edző, vagy utánaolvastál?

        Nem hiszem, hogy a sok zsírbevitel (a ketogénre gondolsz?) zsíros bőrt csinál. Szerintem csak a fölös zsírbevitel csinál olyat, ez a zsír keton lesz a vérben (BHB), és égetően kell, abból él a test, szóval nem választódik ki faggyúnak. Anyagcsere és izzadás kérdése inkább. Megnézem majd, Peter Attia ír-e erről. De az biztos, hogy a ketogén teljesen más rendszer, más minden, mint ami “itt” logikusm olyan, mint a komplex számok köre, ahol a negatív számnak is van négyzetgyöke. (Egy kicsit gondolkodtam, hogy a modern nonfiguratívhoz vagy a dodekafóniához hasonlítsam-e 😀 )

        Amúgy most azt tapasztaltam, meg, hogy a szénhidrát (süti, kenyér, zabpehely, gyümölcs az elmúlt napokban — nevezzük töltésnek) lehúz, nyűgössé tesz, fáraszt, nincs olyan mennék-edzeni-csináljunk-csak-negyven-fekvőtámaszt ujjongás bennem. Ez a régi fajta motiválatlanság. Megyek vissza alacsonyszénhidrátba.

        A ketogénben (és a paleóban) tök jók a bogyós gyümölcsök.

        Ja, belsőcomb. Ugyanaz van, mint a hassal, de a bőr itt talán nem lesz olyan megnyugtató. Le kell fogyni a zsírt, teljesen, és fokozni a keringést minden módon, izmozás (izomépítés), masszírozás, napfény. És ménkű sok nyájtás. Ha nem elég feszes az eredmény, akkor talán VelaShape vagy ilyesmi.

        Kedvelés

      • Nem tudom hol jeleneik meg de ellaella hsz-re. A ket oldal izomzataban szinte mindenkinek van kulonbseg eroben, iszomtomegben. Valamelyik oldal altalaban gyengebb sot a kinetikus lancban eleg sok variacio lehetseges az izomcsoportok imbalanszat tekintve. Erre amugy tenyleg oda kellene figyelni edzes soran, jo, hogy felvetododtt ez is.

        Kedvelés

      • Én jobbal kezdek minden gyakorlatot, majd balra 10-15 százalékkal többet csinálok. A nagy különbség nem erőben van nálam, hanem agy-izom kapcsolatban. A lórúgásnál egész látványos pl., hogy nehezemre esik mozdulatlanul tartanom a bal könyökömet, főleg ha már fárad is az izom.

        Kedvelés

      • Ezek nem nagy kulonbsegek altalaban, de pont akkorak, ha nem figyelunk ra az evek folyaman, rengeteg mozgasszervi problemat tudnak okozni kesobb.

        Kedvelés

      • Utánaolvastam. A világért ki nem hagynám a kínálkozó lehetőséget, hogy az interneten öndiagnosztizáljak. Amikor már nem a zavarosban halásztam, hanem megvolt a jó irány, onnantól teljesen egybehangzó instrukciók jöttek minden forrásból. És a lábgyakorlatokat se kellett újra feltalálni, csak ugyanazokat kellett csinálni célzottan, odafigyelve.

        A mi edzéseink amúgy nagyon messze vannak a 2.5 órás nehéz súlyos edzéstől, inkább végtelenül primitívnek mondanám, másfél óra, de ebből 1 óra szerintem színtiszta rekreáció, az edzés maga talán ha fél órát kitesz. Nagyon alap gyakorlatok, nagyon alap gépek, szerintem a géppark 1o százalékát ha használjuk és biztosan a legunalmasabb 1o százalékot. Néha felmerül az igény a változtatásra, olyankor megvárjuk míg elmúlik, mert ezeken is van még hova feljebb venni a súlyokat. Abszolút értem, ha más koncentráltabban, változatosabban edz és az időt hatékonyabban akarja kihasználni. A szabadba vágyódás is megvan, már elkezdtem rendet bontani, múlt héten én is sortban nyomultam az esti ködben a futópad helyett. Lehet itt fog borulni nálunk is a téli fegyelem, nincs a beszorítottság.

        A súlyemelés tök jó ötlet. A múltkor teljesen random módon odafordult hozzám egy lány az öltözőben és megdícsért minket, milyen vagányul nézünk már ki a futópadon és mennyit fejlődtünk, mióta először látott bennünket. Felgyulladt a fejem, mint a karácsonyfa, madarat lehetett volna fogatni velem. Ezen felbuzdulva odamentem a súlyemelő lányunkhoz a minap és elmondtam neki, milyen jók a videói a gym FB oldalán a múltkori emeléséről. Olyan lett a feje, mint a karácsonyfa. Több futó, gyúró, súlyemelő ember kell a világba.
        Neki kell veselkedjek most már a ketogénes irodalomnak , mert nagyon elhúztatok.

        Kedvelés

      • Ellaella és Tim Olson: nem sokat lehet tudni az étrendjéről, nyilván hétpecsétes titokként kezelik.
        Itt említ 0:45-től valami elképesztően keveset: https://www.youtube.com/watch?v=w4F59VnqqOA
        És itt beszélnek erről, hogyan működhet ez ultramaratonon: http://www.meandmydiabetes.com/2012/08/11/western-states-100-low-carber-wins-ultramarathon-steve-phinney-and-jeff-volek-study/
        Számomra ő és ez itt teljes döbbenet:
        “A low-carb runner WON the race?

        STEVE PHINNEY: That’s correct. His name is Tim Olson. He lives in Oregon, and he says he made the transition to low-carb about a year or so ago. Tim won a 100 mile race, I think, in late fall or early winter, and so he had already demonstrated he can do the event on low-carb and when he came into this Western 100 race, his goal was not just to do the race. He stated in advance that his goal was to win it. So he ran at the front of the race. He was running with a number of other very accomplished male competitors — people who had done this race before and placed well before. Somewhere between mile 65, well, he went through the checkpoint at mile 65 a couple minutes ahead of the next guy, and there were a group of of four runners who were within four of five minutes of each other around them. But when he passed the checkpoint at mile 85, he had opened the gap somewhat. Then between mile 85 and 100 — and keep in mind, by mile 85 Tim Olson has already run the equivalent of over three marathons — somewhere in those final 15 miles, Tim Olson opened up an an additional 15 minute gap between himself and all the other runners. That means, after running 85 miles, he was able to put on a burst of speed at the end of the race, and he finished 15 minutes ahead of his next closest competitor.

        Tim Olson finished 15 minutes ahead?

        STEVE PHINNEY: Yes, but more importantly he knocked 21 minutes off the overall time course record.

        He beat the course record by 21 minutes!

        STEVE PHINNEY: That’s correct. This is all on a low-carb high-fat diet with relatively little of what people call in-race calories.”

        Kedvelés

      • Hú, ez nagyon jól hangzik.
        A cukron én is ámulok, kicsit irigykedem is.
        A turmixot én unom, a műízét és édességét leginkább, majd számolj be, kérlek, a brit fajtáról.

        Kedvelés

      • Stevia van benne. Asszem, kapok Pro Genesis Pro Workout nevű edzés előttit is, ha nem szúrták el az ajándékot, arról is mesélek. Remélem, kevésbé lesz édes. 91,5 a szénhidrátja, az Iso Whey 80-as. Amilyen vagyok, teszek még bele vaníliát, ma reggel meg kakaóport is (alacsony a vasam).

        Kedvelés

    • Én úgy tudom a testvíz százalék adja a testsúlyunk több mint felét és az izomtömegünk majdnem kétharmadát, tehát szerintem nem sok az 59 %. Ráadásul minél izmosabb és zsírtalanabb valaki, annál magasabb a testvíz értéke, márpedig 13%-os zsírszázalékot versenysportoló nőknél szoktak mérni 🙂

      Kedvelés

      • Most megnéztem én is az átlagos értékeket. Nőknél 50%-ot írnak (a korral csökken). Én 41 éves vagyok.
        Azért aggasztott egy kicsit, mert gyakran előfordul, hogy “vizes” a lábam, le kell vennem a zoknim, mert különben elszorítja.

        Kedvelés

      • Holnap visszamegyek, és megkérdezek egy hozzáértőt, hogy akkor ez most hány pontos mérleg, mert fentebb olvastam valahol, hogy a 2 pontosak megbízhatatlanok. Nem gondolom magam kövérnek, na de túl sovány? 😀
        Inkább az összetételen kellene változtatni.
        Elárulod mi az a “haskerék” gyakorlat? ha nem túl bonyolult leírni.

        Kedvelés

      • Köszönöm.
        Kicsit elijeszt, ha rossz technikával csinálom, árthat a derekamnak. A jelenlegi edzettségi állapotomban ez előfordulhat. Előbb inkább pilates gyakorlatok, és majd utána.

        Kedvelés

      • Kiderült a “csalás”. A mérleget férfi felhasználóra állították be. Ténylegesen 24,2% a zsír.

        Kedvelés

      • Igen, szeretnék kevesebbet.
        Bár meglepetésemre az izom sem kevés. Csak gyenge vagyok, (pl: egyszer sem tudom magam felhúzni, fekvőtámaszból 4 db megy szabályosan.)
        De legalább van hová fejlődni.

        Kedvelés

  26. “Azt nem tudom, töltsek-e ch-t, tehát ciklikus ketogén legyen-e vagy igazi.”
    Nezd csak, erdekes veletlen, eppen a heten irodott a temaban:
    http://www.bodybuilding.com/fun/keto.htm
    http://www.bodybuilding.com/fun/can-you-build-muscle-on-a-ketogenic-diet.html
    Korabbrol: http://www.bodybuilding.com/fun/cyclical_ketogenic_diet.htm
    Korabbiak a temaban: http://www.bodybuilding.com/fun/bbinfo.php?page=Keto
    … most lebuktam, engem is erdekel mar a kerdes.

    Kedvelés

    • Ez a csuka kurva jo! Altalaban rendszeresen futoknak ajanljak (nekem anno nem, pedig szerettem volna ilyet) de csak jot hallottam rola. Mezitlab futni amugy nagyon jo, sokkal jobb mint cipoben (szerintem is) es ha ez a cipo csak 50 szazalekban visszaadja a mezitlabfutas elmenyet akkor mar jo.

      Kedvelés

      • jol meg kell nezni, vannak, akik szerint megsem annyira tuti. nem tudom. meg eldonteni sem. de az teny, hogy mezitlab lenni, futni a legjobb dolog
        na jo nekem 🙂

        Kedvelés

  27. A bodybuilder.com tele van olyan nőkkel, akik bőven 30, akár 40 fölött alakultak át, vesztettek huszonszázaléknyi testzsírt, testépítő vagy fitneszalkatuk lett. A gyorséttermek szülőföldjén.
    http://www.bodybuilding.com/fun/body-transformation-paula-is-in-the-best-shape-of-her-life.html
    http://www.bodybuilding.com/fun/body-transformation-karin-caldwell-makes-things-happen.html
    http://www.bodybuilding.com/fun/body-transformation-from-punk-rocker-to-fit-body-rocker.html !!! 47 évesen kezdte
    “NOTHING WORTH HAVING IS WRAPPED IN ANYTHING OTHER THAN SWEAT, HARD WORK, AND TIME.”

    http://www.bodybuilding.com/fun/over40t.htm
    Nagyon motiváló.

    Kedvelés

  28. Johannale,
    ugrókötél:
    http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/13802-vidam-fogyas-ugrokoteles-programmal-minusz-3-centi-1-honap-alatt!.html
    http://www.futas.net/gyogytorna/ugralokotelezes/ugralokotelezes-ugralokotel-edzesterv.php
    Ma láttam egy új lányt edzővel, kellett neki ugrani százat, nem volt gyakorlott. Szökellt, hogy tuti átmenjen. Nagy szenvedés igyekvően ugrani a pici, gyors, laposak helyett, nem tudtam, hogy ennek technikája van.

    Kedvelés

  29. Ma Napalmmal toltam, a béta-alanintól megy a pulzus, bizsereg a bőr, duzzadnak az erek, kicsit szürreális, viszont nagyon jól bírtam.
    Lábtolóztam egész lent, tehát felnyomva, nagy súllyal, seggre is jó, közben néztem egy lányt, elég dundi, szakított, lökött, kötélre mászott, meg kettlebellel csinált teljes testes szép gyakorlatokat,
    másik csávó extrém hasizommal teljes testét felhúzta.
    Én még:
    fitneszpadra magas térdemelés, elég sok,
    kézenállás, híd, hídba le kéz nélkül, fejre (combhajlítóra jó),
    szűk (tricepsz) és széles (mell) fekvő,
    ugrókötél 250+250+100,
    békaugrás 20,
    nyújtások,
    2×8 kilóval kitörések, 2×20,
    kettlebell 16 kg, 40 kétkezes lóba,
    sok függeszkedés, gerincnyújtás,
    hátizmos felhúzás mellhez szűken és tágan, 4×30,
    tárogatás, 4×15,
    lehúzás kulcscsonthoz, 5×15,
    tricepsz csigával lehúz és szét, 3×15,
    vádli ülve, 4×50,
    turmix,
    kardió: evezés 44 perc, mert menstruálok. iszonyúan élveztem. Vagy ellipszis, vagy lépcső, vagy evezés, futni csak szabadban, nem akarom megunni.
    Élményvadász vagyok, testi határhelyzeteket keresek, és nagyon élvezem.
    A vállam, tricepszem, felső hátam elég feltűnően szálkás, és kockás a hasam, hidratáltságtól függően. Erek megjelentek a bicepszen, nagyon vicces. Minden olyan sima, szőrtelen, duzzadt, nagyon jó érzés, hívnak a nehéz súlyok, nem strapa, hanem izgalmas kihívás.
    Mindenki jó fej, segítőkész, semmi rossz élmény. Átlagos testalkatú csajok, meg középhaladó kicsit izmosak. Ma voltam tizenhatodszor, nagyon látszik.
    Gőz, színesfény-szauna (infra), a finn elromlott, általános lincshangulat, tesómmal.
    kaja: hajnalban mákos müzli meggyel, mandulával és fél reszelt almával, kávé, turmix, edzés, utána glutamin és turmix, húsleves sok friss zöldséggel, turmix, turmix kis joghurttal, 1 db babybell, fél nagy zöldalma, kettő mandulalisztes-kakaós édesítős makaron-keksz, zöld tea.

    Kedvelés

      • Ez rengeteg, amennyit edzel, gratulálok az eredményekhez.
        Én erős kezdés után (1 hónap), hétvégére legyengültem. Most újratervezés van. Abból a kevésből amennyit én ettem, nem így kell diétázni, nem vonhatok ki még zsírt, szénhidrátot, mert nem marad energiám. Pedig milyen büszke voltam, hogy még ciklus közben is ilyen energikusan bírok sportolni. Ment le a zsírból is, viszont abból a kevés felhalmozott izomból is.
        Megpróbálom okosabban, a zsírt majd könnyed 1 órás aerob edzésekkel levinni teljesen (nem sok van), a súlyzós edzéshez meg szükség lesz az extrákra, hogy az izom növekedni tudjon. Ezeket majd csak jövő hónapban. Addig marad az intervall sprint, ugrókötél, otthoni edzés: fekvő támasz, hasgyakorlatok, kitörés az udvaron (valamit a nyakamba pakolok). A guggolástól sípcsonton van izomlázam, olyan helyeken amiről nem is tudtam, hogy ott izom van 😀
        Tolom a C-vitamint, magnézium, kalcium, cink, B vitaminos kombinációt és kezdek újra erőre kapni. Csak ezzel az étkezéssel vagyok meglőve.

        Kedvelés

      • Én is arra gondoltam, hogy ez nyomelemhiány és/vagy túledzés. Ugyanakkor nagyon nagy teljesítmény nem ideális körülmények között komolyan edzeni.
        Aerobbal sajnos izom is megy, a HIIT az, ami rövid edzés alatt optimális a zsírvesztés és minimális az izomé.
        Nekem nagy segítség a vérképem és a vércukrom ismerete, azonnal figyelni kezdtem a vasra, az az egy, ami nem stimmelt. Asszem, csak akkor megy jól, ha stabil a vércukor.
        És a ketogénben hiszek egyre jobban (csak várom, hogy elfogyjon a müzlim 🙂 ).
        Mekkora a kalóriadeficit? Miért pont annyi? Miket ettél? Lassan jó fogyni. Mennyi fogyás a célod? Nem lenne jó neked egy all-in-one fehérje?
        Elég nehéz egyszerre zsírt veszíteni és izmot építeni, csak kezdőknek megy, minimálisan. Nekem nagyon klátszi,de igazából csak őrzöm az ugyanannyit (kb. 24,5 kg). Azért látszik, mert rendszeresen be van durranva, és nincs rajta a zsír egyes testtájakon. Esetleg a cikkcakkdiéta? De én nem gondolom, hogy pontosan meghatározható a kalóriaszükséglet és az elfogyasztott étel kalóriatartalma, inkább mágikusan hisznek a számokban.
        Ami fontos a növekedéshez: fehérje edzés után, BCAA, glutamin.
        Jó, hogy mondod a magnéziumot, vennem kell. Ja, és kálium.

        Kedvelés

      • A sárga kapszulában azt írja, hogy aerob edzéssel (min. 40 perc) maximum 130-as pulzussal csak a zsír megy, már az ötödik percnél kezdődik a zsírégetés. Ha magasabb a pulzus az már átesik a kardió tartományba. HIIT-t csináltam eddig, az izomra tényleg jó.
        A vérkép az nagyon jó visszajelzés. Nekem sajnos még mérlegem sincs, így egyenlőre csak kísérletezem. Érdekes világ ez a sport/táplálkozás.
        Egészségesen táplálkoztam végig az egész hónapban, amiket a múltkor írtam és amiket ajánlatos is fogyasztani, ha az ember szálkásítani szeretne. Valami mégsem stimmelt, így sporttal egybevetve kiegészítő nélkül kevésnek bizonyult.
        Fogyni nem szeretnék, főleg nem a nehezen megszerzett izomból. Gondoltam a zsírt azért jó lenne eltüntetni a hasamról, hogy látszódjon az izom ami alatta van. Mert már körvonalazódik, csak még ott az a fránya réteg.
        Még soha nem ittam fehérjeport. A közeli Scitec boltban vannak kis zacskós fehérjék, majd kísérletezgetek. Az aminosavak nagyon fontosak, úgyhogy egy BCAA-t minimum be kell szerezni. Rengeteget jegyzetelek, tanulok, apránként felépül a dolog. Most veszek ki egy szünetet és felfutok a lépcsőn hatodikra 🙂

        Kedvelés

      • De egy hónap nagyon kevés. Főleg, ha gond van az inzulinnal, kortizollal. És ha látványos, gyors eredményt remélsz. Nem is tudod, hány kiló vagy? Mi történt, mennyire formásodtál?

        Nekem egyre magyarabb, nyomasztóbb, amatőrebb a shop.builder. Zavar, hogy a tej nem tej, hanem műizé szerintük (mint ha nem létezne házi tej pl.), de az aroma, színezék, kapszulákban levő adalékanyag rendben van. Zavar, ahogy mindig azzal vádolnak mindenkit, hogy pizzát enne. Zavar, hogy minden az olcsóságra van kihegyezve. Zavar, hogy meg akarják mondani, mikor essen jól a fehérjeturmix (neki edzés után az a jutalom, tehát én se igyak közben). Zavar, hogy nem válaszolnak egy normálisan feltett kérdésre. Nincs rendben a telítettzsír-para, és a fent levő ketogén étrendeknek közük nincs a ketogénhez.

        Sue jóvoltából elámultam, milyen üde és profi és pozitív a bodybuilding.com. Nem élcelődnek a csajokon, nem más káráre erősek, nincs hangulat azok ellen, akik nem mániákus testépítők.

        Ha beválik a mesterséges izét nem tartalmazó, 91,5 százalékos proteinworks, akkor rendelek többet is, szívesen megosztom bárkivel nagy kiszereléses áron. edzés után fehérje, nagyon fontos. Az izomtömeg növekedésétől meg ne félj, lassú folyamat az, viszont a nagyobb izom zabálja a kalóriát és gyönyörű formákat ad.

        Kedvelés

      • A stílus, amit a builderen képviselnek nekem sem tetszik egyáltalán, de kezdőként sokat tanultam már tőlük is (főleg a test működéséről). Most néztem a recepteket, én egészen másképp képzelem a főzést és a táplálkozást is, természetesebben.
        Nem kell, hogy látványra gyorsan jöjjön az eredmény, inkább az energiám és az erőnlétem legyen maradandóbb és stabilabb. Nem csak a kezdeti jó közérzet illant el hétvégén, még az immunrendszerem is meginogott, de most érzem, hogy újra jó lesz.
        Sosem volt mérlegem. Gyógyszertárban vagy az orvosnál szoktam használni. Szülés után beállt a súlyom, azóta nem mozdul. A testanalizáló mérleg, az alapján amit itt olvastam, nagyon hasznos, ha veszek akkor olyat fogok (nem egészen értem a működési elvét, érdekes).
        A combomon meg a hátsómon volt egy kis változás, izmosodás.

        Kedvelés

  30. Megérkezett a futár, a The Protein Works naked Whey Isolate 97-je könnyű, ami azt jelenti, hogy nincs benne sűrítőanyag, finoman aromás és nem túl édes. Shakerben jó lesz, habverővel csomós (turmixgépem nincs). A hozzá ajándékba küldött Genesis Pro Workout edzés előttit holnap tesztelem.

    Kedvelés

  31. Ma csak biciklivel száguldás a városon át (Pesten aludtam, este a Menzán csirkemelles saláta, filmvetítés, lefekvéskor éhség), meg némi fekvőtámasz.
    Kajában viszont jó volt. Hedonisztikus, de mértéktartó.
    Reggel: kávé kávé (nesz).
    Két szelet toastkenyér pirítva, heringfilé-konzerv 110 g, őszibaracklekvár.
    Kevés ananászparfé.
    Fehérje, az új brit, 1,5-ös tejjel, másfél deci. Kávé.
    Minden maradék zöldség: búzacsíra, kevés zacskós saláta, kaliforniai paprika, reszelt zeller, koktélparadicsom, pár szem kukorica. Csöpp majonéz.
    Oviba. Turmix.
    Csirkeszárny rácsra helyez, sütő, rács alá tányér, bele kelbimbó, sárgarépakarika, paszternák, zellerkockák, kalif. papr,, kukoricaszemek.
    Tehát csirkeszárny zsírja zöldségre csöpög, zöldség gőze csirkeszárnyat párol. Egy szelet eidami sajt a szárnyakra, nagyon finom lett, jó fűszerezés.
    Egy pohár bor, Wassmann.
    Holnap bicikli vagy terem.

    Kedvelés

  32. Egyik sem: itthoni torna. Süt a nap. Grillezek.
    A Genesis Pro Workout kipróbálás alatt épp, ahogy mondani szokás, it is not for the fainthearted, ez azt jelenti, hogy keserves íze van és eléggé megpörget.
    Talán erőt ad ahhoz is, hogy kiteregessek….. Ki tudja… 🙂

    Kedvelés

  33. Jaj, nagyon jó volt napfényben, ujjatlanban, rövidgatyóban izmozni.
    Ki is teregettem.
    Utána grill, csirkeszárny, roppanó saláták.
    De most ugye egyek egy szelet fehér kenyeret, vajjal, zsíros sajttal? A gyerekeknek vettem, a László pékség specialitása, sündisznó alakú.
    Lehet, hogy aztán már soha többet nem eszem fehér kenyeret. Naaaa.

    Kedvelés

  34. Tegnap leginkabb labra, fenekre es combra edzettem. Vadlira nem, csak amennyi a labra ment. Altalaban nincs is kulonosebb izomlazam vadliban. Viszont Tegnap edzes utan 2×30 masodpercre raalltam a vibracios trenerre lerazatni magam es kozben rogyasztott terddel enyhe vadlimozgas. Ma alig tudok menni. pokoli izomlazas a vadlim. A vibralas spec. nem esett jol, de azt mondjak a trenerek, hogy jo.

    Kedvelés

      • A flabelos is allitolag vibracios csak gagyi. Ez olyan tuti termi vibracios cucc. Kerdeztem az edzot, hogy tenyleg-e? Azt valaszolta, hogy igen. Felerositi az edzest. A teljes kapacitas 90%- a, ugyanez az elektromos satimulacios trening. Egyetertek, meguszas szagu. En is csak lerazatni akartam magam, szivesebben nyomom vegig az edzest, minthogy leroviditsem azt. Pont megfosztana egy csomo plussztol, ami a kemeny munkaval jar. De erdekes tenyleg, hogy mik vannak.

        Kedvelés

      • Mekkorák?

        Én is motiváltabb lennék, ha lenne készletem, mert már nem kihívás, ami van. Mennék terembe, zúznám szét, de ma annyira szép volt az idő, nem akartam elszúrni.

        Kedvelés

  35. Mai kaja. Sok szénhidrát, gyümölcs, mert már összeült a vitaminbizottság.
    Két narancs leve, egy másfél decis brit fehérjeturmix (egy adagban 27 g fehérje, másfeles tejjel), kávé.
    Ovi, vittem a fűrészt is, favágás hazafelé, cipekedés.
    Itthon mámormüzli, búcsú a szénhidráttól: egy nagy zöldalma, egy biokivi, citromlé, zabpehely 3 deka, mákliszt, mandulaliszt, fahéj, egy csepp méz. Iszonyú finom lett. 6,3-ra ugró vércukor.
    Kávé.
    Grillen egy csirkecomb, bőrével, fokhagymával, és egy paszternák felkarikázva a parázsba rejtve alufóliában, pici vajjal. Igen jó lett. Ez nagyon kúl: teljes kuss van napközben, csobogó hangú meg vihogó madarak, terasz, mediterrán klíma, súlyzó, teregetés, grill, napozás. Tudok gondolkodni, senki nem kiabál, hogy mama!
    Turmix joghurttal, egy adag.
    Biciklivel a városba, valami fura bizonytalanságérzet, ma halok meg, de nem.
    Kávézás: egy dupla, és egy energiaszegénynek mondott süti, némi gyümölccsel, talán joghurtos krémmel, semmi zsír és talán stevia vagy xillit benne.
    Hosszú bringázás, egy banán, oviba, séta haza.
    Két vékony szelet rozskenyér, rásütött sajttal.
    Turmix, fél deci másfeles tejjel, egy deci kávéval.
    Víz.
    Ennek most ki tudnám számolni a kalóriatartalmát, de nincs kedvem.
    Holnap hosszút futok éhgyomorra.

    Kedvelés

    • Nagyon izgalmasan hangzik a CH-búcsú. 🙂
      Én összehoztam életem első sportsérülését kedden, így jár, aki a maga 60 kilójával egy 100 kilós pasi ellenében keménykedik. Szerdán jól voltam még, csak némi enyhe izomláz, de csütörtökön reggel nem bírtam felemelni kinyújtani a nyakam, a karomat rendesen mozgatni és a hátamon, a két lapockám mellett/között összecsomósodott, begörcsölt izom, durva fájdalom. Naphosszat kígyómérges izomlazítóval kenegettem, és este csak azért is elmentem az újabb krav maga edzésre és időnként sziszegve, de végignyomtam. Utána szauna.
      Ma reggel már jobb, oldódik az izom, van még fájdalom, de ezt már pihentetem ma és holnap, holnapután futok tókört.
      Kemény tapasztalat, életemben nem fájt így izom, mint tegnap, egész nap alulról sandítottam mindenre, mivel a fejemet nem tudtam rendesen felemelni.
      Ezzel együtt pozitív a hét mérlege, normálisan étkeztem, mennyiségben is elfogadhatóan, a lipóti paleós kenyere drága, de egész elfogadható ízű, cottage cheese-zel kifejezetten jó.
      A turmixot már minden ízében rühellem, de vízzel lenyomom. Ha áll még az ajánlat a brit csupasz protein nagyobb tételes közös rendelésére, nagyon örülnék.

      Kedvelés

      • Hű, ez ijesztő. kemény vagy, hogy nem adtad fel a sportot. Masszíroztatni is kéne, nem? Most majd pihensz?

        Küldök bugyborékos borítékban belőle, jó lesz? Én most szeretnék izmot építeni nemsokára, a TPW-től kreatint, glutamint, növényi fehérjét meg valami all in one port is rendelnék, amiben van vitamin.

        Az a bajom a protein worksszel, hogy nem lehet tudni a grammokat, arányokat, nagyon féltik a gyártási titkot. Én nagyon szeretem és várom a turmixaimat, ez tényleg nem émelyítő, tiszta, könnyű érzés, de kurva éhes vagyok hamar. És aki éhes, annak minden íz, falat nagy élmény.

        Naked a neve, de vaníliás, viszont enyhe és természetes.

        Miből van a paleós kenyér?

        Hétfőn kapok komplex itthoni vizelettesztet és Ketophant, addig olvasom az eatingacademyt, elképesztő a csávó. Orvosommal nem beszéltem még, elbasztam a telefonom, így nem tudom, mit szólna ehhez a “szélsőséghez”. Intuícióm szerint ha én elkezdem a ketogént, örökre fogom csinálni, élvezni fogom, apostola leszek, és minden létező és nem ismert problémámat megoldja, továbbá fél év múlva fitneszlány leszek, címlapon.

        Kedvelés

      • Jó hírem van, ma már sokkal jobban érzem magam, kisimult a csomó a hátamban, tudom mozgatni rendesen a nyakamat, karomat, ha még kicsit fájdalmasan is. Teljesen megkönnyebbültem, hogy nem lett hosszabb, rosszabb, orvosi kezelést igénylő sérülés – de valószínű, hogy tényleg nem volt semmi izomhúzódás, csak nagyobb erőkifejtés, mint amit tényleg bírok.
        Tegnap és ma pihentem, hiányzik már a mozgás, lehet, hogy súlyzózni még nem fogok rá, de ha felébredtek a gyerekek akkor ellipszistrénerezek egyet (14 kg-s a lendkereke van, elfogadható).
        Amúgy arginint toltam minden nap (reggel és délután 1000 mg) az izomregenerálódást gyorsítandó, kovitox-szal kenegette és masszírozta a férjem, ill. az egyik munkatársam.
        Tegnap kirúgtam a hámból, vargányakrémlevest ettem, pár kocka marcipános csokit és ittam 1 deci száraz vörösbort – de ma vissza a szokásos rendhez, reggel tojás, zöldsaláta, délben paleós kenyér, 1 avokádó, 30 g sonka.

        Meglep, hogy nem lehet tudni a protein works összetételét, azt gondoltam volna, hogy ezt kötelező feltüntetni. Nagyon örülnék egy mintának, köszönöm.
        A paleós kenyér:
        http://lipotipekseg.hu/termekek/?id=paleolit-kenyer-025
        Én a növényi proteintől kicsit tartok, egész pontosan a szójától, félek, hogy GMO-s illetve anélkül is elég sok benne a fitoösztrogén, nekem meg viszonylag nehezen sikerült helyreállítani az ösztrogén-progeszteron egyensúlyt a szervezetemben, tartok tőle, hogy nem tenne jót.

        Voltál futni?

        Kedvelés

      • Kösz az infókat! A játszótér körül -öztem, míg Babadávid hintázott, de ez csak 3030 lépés lett, mert nyavalygott. Előtte felnyomtam magam bringával SPD a János-hegyre, ezúttal gyorsabban, és ujjatlanban, rövidgatyóban! Most bicepszeztem, amíg sül a grillhús, és indulunk barátnőileg igazán futni.

        Kedvelés

      • Szerintem a briteknél nem ugyanazt kötelező ugyanazokat a termékinfókat feltüntetni, mint az amcsiknál. We came to innovate, ez van a csomag oldalán. Ők nagyon prémium, titkolják a titkokat.

        Kedvelés

      • Nekem nagyon hiányzik a terem, anélkül minden bohóckodás csak, aktív élet, bringa, séta, favágás, oké, de én izmot akarok, dudorodó eret, torzuló arcot, Genesisszel pörögni, és szar zenét és szaunát és más testeket, ezt mind. A teremben szép vagyok. Hiába fekvőzöm, bicepszezem, nem az igazi. Zúznék nagyon combközelítőt, törzsfordítós izét, hátizmokat, kettlebellt, tárogatást, súllyal goggolni, sőt, szakítanék/löknék is, csak okostojás senior ne legyen a közelemben, mert el találok fordulni a járomcsontja felé.

        Kedvelés

      • Megértem, azt hiszem, hogy ezek mind addiktívek többé-kevésbé. Jól értem, hogy most heti egyszer jársz terembe? Ez vmi megfontolt edzésterv alapján, vagy így alakul?
        Nekem nem férne bele a terem, csak ha kihagyom a krav magát, azt meg nem akarom. De kapok nemsokára itthonra egy 12 kilós kettlebellt, már előre örülök.

        Kedvelés

      • Menstruáltam, lejárt a bérletem, ügyeket intéztem, így alakult. Élek, nem tudok mindent alárendelni a dudorodó ereknek, nincs terv. Kétszer szeretnék hosszút edzeni teremben hetente, meg úszni is jó lenne.
        Súlyemelni akarok a FlexGymben, ez a legújabb. Már nem félnék csoporthoz csatlakozni.
        Nagyon várom, hogy 18-20-as a zsírom, és tömegelek boldogan.
        Ma tehát:
        egy turmix (másfél deci), egy kávé
        Genesis egy nagy adag (19,5 g)
        háromnegyed órás intenzív bringa hegynek föl, erősbe’
        még egy turmix
        egy zöldalma
        egy kávé -zóban
        futás lassan, 3030 lépés
        müzli: zabpehely, szárított vörösáfonya, őszibarackdarabok, mandulaliszt, mákliszt, fél kis alma, egyharmad banán, egy narancs, fahéj
        bicepszszett
        grill: kevés csirkemell, pulykamell, egynegyed krumpli, vegyes saláta némi light majonézzel
        Genesis 3 g
        futás: 5360 lépés, sok emelkedő és négy sprint
        5-től holnap délig fasting
        Éhes vagyok. Fölment a zsírom. Terembeee…! (Március 21. van.)
        fekvőtámasz 4×30

        Kedvelés

      • Értem, értem, semmiképp nem számonkérésféle akart lenni, csak arra voltam kíváncsi, hogy ez valami alapján elhatározott terv-e, hogy több időt akarsz adni magadnak regenerálódásra vagy ilyesmi.
        Azt hiszem, hogy beszerzek egy ilyen spécibb mérleget, enyém csak simán kilót mér és hát igazából nem mutatja azt, ami engem érdekel.
        Fél óra legerősebb fokozaton hajtott ellipszistrénerre futotta ma este, ismét fáj a hátam, nem vészes, de nem akarom túlhajtani.

        Kedvelés

      • Jó lenne tervszerűbben, egyébként, de fontos, hogy az életben legyen a terem és ne a terem legyen az élet.
        Asszem, heti három 2 és fél órás, nagy súlyos edzéstől kikészülnék energetikailag és ízületileg. Az igazán profik, asszem, edzésmásnapon tényleg nem csinálnak semmit, én ezt nem engedhetem meg magamnak. És most, hogy itt a tavasz, az erdőbe vágyom folyton, fénybe, levegőre.
        Ha nem lenne ez a sok gyerek, zúznék valamit hétvégén, így hétfő lesz. Szétverem a termet. (Tesztoszteron?)

        Kedvelik 1 személy

      • Értem, miből készül a tiéd? Az Éva által linkeltben szója van leginkább, ha jól láttam.
        Érdekes ez, hogy allergiásak rá, azt hittem volna, hogy gyenge allergén: a nagyobbik lányom volt babaként durván tojás- és tejfehérje-allergiás, akkor kifejezetten ajánlották nekünk a szójaalapú tápszert és végül a fitoösztrogén-tartalma miatt vetettük el.

        Kedvelés

      • Olvasom mi van benne.
        “Kizárólag természetes alapanyagokból készült. Rizsfehérjepor, borsófehérjepor, bambuszrost keverék, karboximetil-cellulóz, karobpor (szentjánoskenyérfa termésének magja), szteviol glikozidok. Ezen kívül gluténmentes, cukormentes (a stevia növényből kinyert nagy tisztaságú, természetes eredetű édesítőszer van benne, melynek glikémiás indexe 0, így kíméli hasnyálmirigyet), laktózmentes, GMO mentes, hipoallergén (semmilyen intoleranciát vagy allergiát nem okoz). Nem tartalmaz keményítőt, sót, mesterséges színezéket, sem mesterséges édesítőszereket. 0% adalékanyag.”
        Amikor én elkezdtem inni, csak vaníliás, meg csokis volt és csak egy helyen lehetett kapni, ma már szinte mindenhol van, és már van belőle epres, kakaókrémes és capuccinós is. De nem mindegy hol veszi az ember, a legtöbb helyen 5000 körül adják a fél kilós kiszerelést, én 2890-ért vettem legutóbb (interneten rendeltem).
        Olvasgattam róla a véleményeket. Ami látom általános, hogy jól, csomómentesen oldódik shékerben is (előbb a vizet kell a shakerbe tenni, majd rá a port), nagyon kíméletes a gyomornak, nem volt senkinél semmilyen negatív hatása a szervezetre, az összetevők tisztasága miatt nincs műíze sem, viszont az tény, hogy többeknek nem ízlik. Van aki szerint a többi fehérjéhez képest meginni egy kínszenvedés, ami szerintem azért túlzás (vagy én már megszoktam). A másik panasz még vele, hogy nem elég édes, mások szerint meg pont az a jó benne (szerintem is).

        Kedvelik 1 személy

      • Ez érdekel, megadnád, hogy honnan rendelted és mi a neve?
        Nekem pont az kellene, hogy ne legyen ilyen édes, ill. amúgy is kipróbálnék mást is.

        Kedvelés

    • …de még ettem, tojást, fokhagymás krutont, brokkolit, sajtot, sőt, egy kanál mogyorókrémet is (földi-). És a maradék fél deci bort.

      Ez most így sok lett, zabálásnak számít, heves inzulinválasz volt, le is esett a vércukrom 4,4-re, majd ki kell találnom, kipihenten, nyugodtan, mit tegyek, ha ilyen heves éhség tör rám egy jó nap után. (A mai sok szénhidrát miatt…? Süti! Narancs! Zabpehely! Paszternák…!) Talán itt az ideje a ketogénnek, akkor sose leszek éhes.

      Ma sokat voltam kint, napfény, jólesett, de lehet, hogy étvágyat csinál.

      Kemény dolog ám hónapokig következetes kalóriadeficitben lenni.

      Kedvelés

      • Az biztos. En mar regota csodallak emiatt…hogy az ordogbe lehet ilyen keveset enni, pedig en sem vagyok zabagep, de pl. gyumolcs nelkul nem birnam. Ma ket oriasi almat ettem csak es elvonasi tuneteim vannak. 5-6 alma, narancs, kivi, olykor 1 banan siman legurul egy nap.
        Csoki, suti stb sosem jatszott kulonosebb szerepet az etkezesemben,( mar gyerekkent is ha csoki es gyumolcs kozt kellett valasztani akkor en az utobbit valasztottam, kiveve almas suti, mert azt imadom) a kenyeret is el tudom hagyni (bar szeretem) de a gyumolcsot nem.
        Mondjuk mar evek ota vagyom egy ruszwurm kremesre, de meg varhat.

        Kedvelés

      • Itt tényleg megemlítek minden falatot, szóval ennyi az annyi. De ha utánaszámolnánk, ez van 1500-2000 kalória. Az elmúlt három hétben két kilót fogytam, tiszta zsírt, iszonyatos mennyiségű sporttal, úgyhogy nincs ebben semi túlzás. És ne feledd, hogy gyógyszer tartja úgy a pajzsmirigyemet. És most jön a legnehezebb, a makacs, bőr alatti zsír.

        Kedvelés

      • Nem ketelkedtem egy pillanatra sem, hogy a valos etrendedet osztod meg. A pajzsmirigy pedig ilyen esetben meg jo is. De nekem nem akar jelentosen javulni ez a franya alulmukodes. Meg legalabb 2-2.5 erteket kellene lecsusznia ahhoz, hogy az eletkoromnak megfelelo erteket elerjem.

        Kedvelés

      • Ja, nem azért, csak az ember hajlamos belekóstolni ebbe-abba, megenni a gyerek maradékát, itt egy falat, ott egy lenyalt fakanál, és most arra törekszem, hogy mindent számon tartsak.

        Ha normál tartományban vagy, mi a baj?
        Fokozza az anyagcserét a napfény, a mozgás, a jód (tengeri halak), a koffein, a szauna és a Fat Burner, de ahhoz komolyan kell diétázni és mozogni (ahogy te).

        Kedvelés

      • Lük+Sue, ez érdekes:
        “A 2010 study examined the effects of a high-fat diet on typical markers of aging. Study participants were given a high-fat, low-carbohydrate diet with adequate protein, and the results were health improvements across the board. Serum leptin decreased by an average of eight percent, insulin by 48 percent, fasting glucose by 40 percent, triglycerides by nearly eight percent, and free T3 (thyroid hormone) by almost six percent.

        What we know now about calorie restriction is that, in animals, it reduces metabolic rate and oxidative stress, and it alters neuroendocrine and sympathetic nervous system function. We also know that calorie restriction improves insulin sensitivity, and high insulin levels accelerate aging.

        Therefore, it is safe to assume that much of the longevity phenomenon can be attributed to improved insulin signaling. What this means for you is that your longevity depends more on what you eat than on how much you eat.”

        “Dr. Attia is a Stanford University trained physician with a passion for metabolic science, who decided to use himself as a lab rat—with incredible results.”

        “many types of cancer cells do NOT have this adaptability and require glucose to thrive, which makes the ketogenic diet an effective therapy for combating cancer.”

        táblázat, hogy a keto hogyan hatott dr. Attia értékeire, ezt kerestem
        http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/02/ketogenic-diet-health-benefits.aspx

        Kedvelés

      • Nekem meggyozodesem, sarkosan fogalmazva, hogy erre vagyunk tervezve. (Nyilvan ezer tenyezo van, ami miatt ez ma mar nehezitett palya, de nem veletlen, hogy az ujszulott igy mukodik, igy indul. Aztan amint elkezdjuk az egyebkent jellemzoen ch-alapu /ami kulon szomorusag a rizs- es tejpepek, kolesgolyo, zsirszegeny csecsemotaplalas vilagaban/ hozzataplalast, leter errol a palyarol.) Igy erthetoen sok dologban segithet. Most nem leszek valami arnyalt, de szandekosan, ez a lenyeg: az inzulinrezisztencia nem veletlen. Az gyakorlatilag szenhidrat-intolerancia. Innen par lepes a cukorbetegseg, egyszeruen kiakadnak a sejtek, nem vagy rosszul veszik az adast az inzulintol. Aztan vensegunkre, meg johet a full-fledged agyi szintu inzulinrezisztencia, a dementia. Ezert kedvezobb neurologiai szempontbol is a keves szenhidrat (de ugy, hogy zsirt azert megiscsak kene enni, mert kulonben ehezes van testileg es mentalisan is). Az alabbi idezethez sztem fontos hangsulyozni azt, hogy a kaloria-megvonas a szenhidratra ertendo. (Egyebben nem kell, mert nem tudod zsirbol tulenni magad. Esetleg feherjebol, ugye ott kell figyelni a tulzott bevitelre, ld. nyul-ehezes.) Ha pedig nem arasztod el magad szenhidrattal, akkor igen, csokken az oxidativ stressz is, egeszen le sejtszintig es ezert a szabad gyokok is kevesebben lesznek, ezert csokken a szervezetszintu gyulladas is, ami sok kronikus allapot melegagya, kinek-kinek mas ‘hajlamtol’ fuggoen. Egyebkent erdekes, hogy ha csokken az oxidativ stressz, akkor mar nem kell annyi C-vitamin, meg egyeb vitamin se, meg annyi asvanyi anyag se (ennek a fajta stressznek az ellentetelezesere hasznalja fel a szervezet a bevitt mikro-tapanyag jo reszet), tehat pld. a napi ajanlasok abszolut ugy szuletnek, hogy szenhidrattobbsegu a mainstream ajanlott etrend es ez szamit. Ezzel egyutt nyilvan lehet szedni vitamint vagy ilyesmit, kulonosen, hogy elegge kerdeses a zoldsegek, gyumolcsek ilyen tartalma.
        A verzsirszintek, az inzulinerzekenyseg javulasahoz viszont tudomasom szerint kell jo par het, amig megtanulja ezt a szervezet es tokeletesen alkalmazkodik. A pajzsmirigy az meg tobb mint erdekes. Az gondolom nem mindegy, hogy mi az adott pm-problema gyokere. Es az is nagyon igeretes, hogy egyre masra derul ki, hogy a raksejtek feladjak, ha nincs cukor.
        Megyek en is laborba, bar mar elkezdtem (eddig tartosan jol vagyok 50 gr ch alatt, azt nem tudom, hogy van-e mar ketozis, esetleg 10 nap – 2 het mulva csekkolom), aztan megint megyek jo par het mulva.
        Egyebkent ami meg fontos lehet es errol nem sokan nyilatkoznak, az a belflora allapota, mert ugye nem tudni ki, mivel indul el ezen az uton es a mai viszonyok kozott jellemzoen a belflora elegge serult (nem kis reszben eppen a mennyisegi es nem feltetlen minosegi ch-bevitel miatt), tehat erdemes lehet eleve pre- es probiotikum-kiegeszitesben gondolkodni vagy mondjuk erjesztve enni a zoldsegeket.

        Kedvelés

      • Szemléletformáló, ahogy írod. Tök jó, hogy elkezdted! Miket eszel? Mivel teszteled a ketózist? Peter Attia szerint 3-4 nap alatt elérhető (hacsak nem teli szénhidráttal indulsz — te fokozatosan előtte elhagytad már az egyszerű szénhidrátot?), ha nem megy, akkor 30 g-ra csökkentendő a CH.

        Találtál arra vonatkozó ajánlást, hogy fehérje mennyi kell? Vagy számoljam ki a kalóriából: 80 százalék kalória van a zsírból, 3-5 deka CH, a többi a fehérje? De számít-e a kalória? Nem merem erről sem megkérdezni dr. Attiát. Fogynék mondjuk 2200-as kalóriabevitel mellett is, ha átálltam zsír-üzemanyagra? Mennyire tudom ketózisban irányítani a fogyás tempóját?

        Amitől én szenvedek: kevés tömegű a kajám, egy része (a protein) folyékony és maradéktalanul felszívódó, és nem megy a szarás, már bocsánat. Régen naponta többször, hirtelen feindulásból, könnyedén, most meg kéne, kéne, de nem megy, és kiábrándítóan kevés. Már csak azért eszem zabpelyhet meg zöldséget, mert a rosttartalmuktól remélem a megoldást.

        Kedvelés

      • Az tényleg szép.
        Most ezt elképzelem ketogénban, amikor nem csak a zsírt égetjük, amit megeszünk, hanem azt a több tízezer kalóriányit, ami rajtunk, a bőrünk alatt van. Folyamatosan. Úgy, hogy közben egyáltalán nem éhezünk (majdhogynem kalóriafüggetlenül, mert hamarabb eljön a szaturációs pont, minthogy számolni kelljen), tiszta a fej és stabil az energiaszint és nyugalmi állapotban vagy nem intenzíven sportolva is ez történik álló nap. És ez azután is így beáll, hogy az elején, amikor a glikogénraktárak ürülnek és sok vizet is vesztünk (1 gr glikogén kb. 4-5 gr. víz társaságában ücsörög bennünk), még nagyobb a súlyvesztés. Voltam már így és az, hogy itt szóba került, megint nagyon vonzóvá tette.

        Kedvelés

      • Én nem érzem igazi súlyvesztésnek a glikogén+vizet, sőt, azt vissza szeretném tölteni, mert teljesen más, “edzés utáni” a bőröm és a formáim, a bedurranás ellenére is, ha a glikogén kimegy belőlem (lelappadok, ráncos leszek). Zsírt akarok veszíteni. De ketonból is lesz glikogén, nem?

        Kedvelés

      • Nem, a ketonbol nem, de lesz mindig annyi a ch-bol, amennyi a nemi vegyestuzeleshez kell.
        Zsirt azt viszont fogsz vesziteni, az biztos.
        A tiszta fejjel csak arra utaltam, hogy sokak ch/cukoreves utan kotyagosak, kodos fejuek.

        Kedvelés

      • “Nem, a ketonbol nem, de lesz mindig annyi a ch-bol, amennyi a nemi vegyestuzeleshez kell.”

        Hát pedig Peter Attia ezt is levezette. Ha jól értem. Hogy valahogy lesz glikogén a ketonból. Hogy bírnák különben az endurance-t? Ő deklarálja, hogy a testépítéshez nem ért, pedig rendszeresen kérdezgetik az itzomépítésről.

        Vegyes a tüzelés? Nem ketonalapú?

        Most már nagyon kíváncsi vagyok, az intuícióm az, hogy nekem ez nagyon jó lesz, keti két súlyzós edzéssel, futással. És már elindultam efelé korábban, önkéntelenül mindig zsírosabb tejet vettem, meg tejszínt, szalonnát, olívaolajat, mandulát, és szerettem. Makadámiadió-reszelék tejszínes proteinturmixon! Majonézes tojássaláta! Töpörtyűt fogok tolni tejföllel és savanyúképosztával, istenem! (Tudsz más, életszerű /= nem csicsóka/ fermentált zöldséget?)

        Kedvelés

      • Ketonból glikogén: Ha Attia ezt kimutatta, akkor az elég érdekes. Én kimutatni nem fogom, nekem annyi ragadt meg, hogy glikogén ch-ból biztosan lesz, meg ha kell, akkor fehérjéből is tud lenni néminemű.

        Vegyes tüzelés alatt azt értem, hogy egyes szervek vegyestüzelésűek, de ezt megoldja a szervezet, mindig lesz annyi glikogén, amennyi kell, ch-ból, fehérjéből. Kevés kell elvileg.

        Elindulni errefelé: én is módosítottam egy-két dolgon. Visszavettem a nyers vajat és egyes sajtokat, juh- és kecskesajtot, a nyerset. A tejszínen még lamentálok. Ezek finomak és/vagy zsírosak. Neked könnyebb lesz ez, mert nekem nincs tejfölöm, töpörtyűm, ami, főleg az utóbbi az nagyon jól vihető-ehető snack. A majonéz az nagyon hatásos és minden, ami tojásból készül. Egyébként is tojással indulni reggel, maga a főnyeremény, azzal nem leszek éhes a legtovább úgy, hogy működöm, volt már, hogy estig.

        Savanyítás: gyüjtőttem valamit, hogy el lehessen indulni. Az egész csak bonyolultnak látszik, de nem az. Összekészíteni és -rakni kb. 5-15 perc, majd cirka napi 10 másodperc ellenőrizni, követni. Innen a kiindulás: http://www.wildfermentation.com/the-art-of-fermentation/
        Ez a hagyományos (tejsavas /főleg lactobacillusok dolgoznak, de talajbaktériumok és egyebek is lesznek, ha nem mosod meg túlontúl/) erjesztés (wild fermentation, van egy savós /whey/ verziója is, ezt a pucérat jobban kedvelem), amely többfunkciós, természetes, kíméletes és pofonegyszerű konyhai eljárás; legnagyobb hozadéka a bélflóratámogatás.
        Van egy magyar nyelvű blog, ami igen jól használható, mindent megtalálni benne, receptektől válságkezelésig, gyakorlatilag a fenti The Art of fermentation könyv esszenciája. (Van egy pár különösen hasznos bejegyzés, mikor, mit kell tenni, mi van, ha kilóg, ha nem lóg ki etc., azt érdemes tanulmányozni és nem lesz gond.)
        http://savanew.blogspot.be/
        Ezek még jól működő receptek:
        Kimcsi:
        http://www.mynewroots.org/site/2013/01/fabulous-fermentation-week-kimchi/
        https://sites.google.com/site/windintheroses/kimchi
        Gyümölcskvassz:
        http://www.greenkitchenstories.com/fermented-fruit-kvass/
        A csicsóka, a gyerekek kedvence:

        Taking the Wind Out of Jerusalem Artichokes


        És hát annyi recept van, amennyit csak találsz.

        Kedvelés

      • “glikogén ch-ból biztosan lesz, meg ha kell, akkor fehérjéből is tud lenni néminemű”
        Zsírból is keletkezhet épp glükóz (aztán abból glikogén is), ha muszáj. Nem igazán jellemző folyamat, de létezik. Ketogén diéta mellett lehet, hogy jelentősebbé válik.

        Kedvelés

      • Amúgy nem vagyok ilyen itthon tüsténkedős, új dolgokba vágós. Szokásos kajákkal igen, szívesen, tervezem, hogy én sütök valami kurva finom tortát mandulalisztből, de nagyobb a bizalmam abban, amit profik készítenek, minőségileg, akár drágán. A konyha így is romhalmaz a napi üzemtől, nincs az az isten, hogy ne legyen kétóránként minden csupa morzsa, ne szóródjon ki a fehérjepor és így tovább.
        Megbízható savanyúkáposzta is jó fermentált zöldségnek? Kovi ubi? Ízekre, roppanásra is vágyom.
        A tejszínnel mi a gondod? Az az élet lényege.
        Küldjek neked gondosan választott töpörtyűt (Dávid pörgettyűnek mondja)? Megyek épp a MészárSteakbe, ha ott nincs, akkor Baloginál lesz házi. Gondolom, nem romlik.

        Kedvelés

      • Köszönöm Sue,sok hasznos infót adsz.
        Én is követem a beszélgetéseiteket itt. A táplálkozás tudatosítására én is ráálltam,a mozgás nehezebben megy,mert gyakran nem érzem magam mozgásképesnek.
        Sikerült leadnom kb 2kg-ot mióta számolom a bevitt kalóriákat.
        Még 3 kiló leadása elég is lenne, csak a mozgásképességemet kellene visszanyerjem. Visszatérő gyulladásos állapotaim vannak amik akadályoznak a testmozgásban. Most már változókorban vagyok de fiatalon is zavart soféle tünet a ciklusom során.Most úgy néz ki minha a tünetsor megmaradt volna ciklus után is.

        Kedvelés

      • Biztos van, aki mar felismerte a piaci rest es igy puceran erjesztett zoldseggel bizniszel, mikozben kibirja, hogy nem onti nyakon forro vizzel, ecettel, szalicillel vagy nem gyorsit bele citromsavval. (Azt nem tudom mondjuk, hogy az antsz hogy viseli idegekkel a nem laborban, nem haccp, teljesen ellenorizetlenul sarjado jo bacikat, de gondolom keresve azert talalni ilyet.)
        Eso, az jo, ha masnak is hasznos.
        Blaci, akkor igy, nem ketonbol, de zsirbol adott esetben.
        A tejszin jo. Kabe magaban ihatnekom tamadt. Szoval eleve van bennem egy bizarr vonzalom a zsirok irant, igy konnyu a vajat magaban harapni 😀
        A porgettyu felajanlast koszonom, de nem varrnek a nyakadba feladatot. Megmarad ez unikumnak, ha valamikor latogatok es az pont eleg lesz. Igy is nagyok a bunok termekek foldkoruli utaztatasaban.
        A ketonos cucc, az nekem uj, nem tudom, hogyan mukodhet es miert akarjak ezt nekem eladni :).

        Kedvelés

      • Spambe rakta, ki érti ezt?
        No jó. De ha mégis hazajössz, tőlem kapod az addigra optimalizált, felkutatott, legjobb pörgettyűt. Tarts ki a ketogén hitben, sister!
        Bár én még csak betérőben, csicsókakrémlevest eszem épp baconcsipsszel, és paleódesszertet: barna tészta, rózsaszín krém, ovális, és van rajta egy áfonya meg egy málna. Mindkettő olyan finom, hogy a könnyem kicsordul. (Villa B) Viszek innen extra tejszínt is. Aztán megyek a gyógyszertárba, Pentoxyl, tesztcsík.
        És vettem kókuszcsipszet, beszarásfinom, csupa zsír, eteti magát. Nem annyira jó ez, hogy délelőtt még zabpehely és kalóriakészenlét, délután meg ketogén, de este beszélek az orvosommal (ha sikerül), holnap meg szétütöm a termet, és onnantól isten neki, ketogén.
        Annyira fáj mindenem, valószínű, mégis sok a 18100 lépés pörgetett anyagcserével, jó, hogy ma inkább ügyet intéztem. Tompán és kissé szorongva biciklizem a napfényben, talán sok volt, vagy van utóhatása a Preworkout Genezisnek, nemtom. Nem kéne rászokni.
        Én sem értem, mi ez a ketonos termék, minden trendre reagálnak? Lehet, hogy megkérdezem.
        Éjjel az Attia-féle ketogén fagylaltról fantáziáltam. Hogy én majd kijátszom, és habverővel megoldom, nem kell nekem gép. Minden második kommentben rákérdeznek az addiktív ketogén fagylaltra, ezzel szívatják.

        Kedvelés

      • Gondolom keresve azert lehet talalni olyan megbizhato partizant, aki hozzaertoen puceron erjeszti a zoldseget, mikozben kibirja, hogy nem onti nyakon ecettel, forro vizzel, nem kuldi meg szalicillel, vagy citromsavval es ezzel bizniszel (nem tudom, mennyire birja idegekkel az antsz, hogy valami nem labor, nem haccp es csakugy spontan, ellenorizetlenul mindenfele jo bacik sarjadnak keresztbe-kasul :D).
        A tejszin jo, ihatnam is. Mondjuk eleve van valami bizarr vonzalmam a zsirok irant, igy konnyu magaban falni a vajkockakat.
        Blaci, ertem, nem ketonbol, de zsirbol adott esetben.
        Egyebkent nem emlekszel Csakazolvassa, hol ir errol Attia?
        Eso, az jo, ha masnak is hasznos.
        A porgettyu-felajanlast koszonom, de jobb, ha ez megmarad unikumnak esetleges Mao-ra latogatasom idejere. Igy is sulyosak a bunok termekek foldkoruli utaztatasaban.
        A ketonos cucc, az nekem uj, vajon miert akarnanak nekem ilyet eladni?!

        Kedvelés

      • Remélem nem vehető rossz néven, amit írok, mindössze gondolatébresztőnek szánom a sok gyümölccsel kapcsolatban.
        Úgy általában – érthető okokból – elég komoly meggyőződés az, hogy a sok gyümölcs csak jó lehet. A sok gyümölcs viszont nagyon nem segít annak, aki súlyt szeretne veszíteni. Nem igazán emlékszem, hogy te is szeretnél súlyt veszteni, bocs, ha nem így van.
        Szóval egyrészt a sok gyümölcsnek a szénhidráttartalma is sok. Másrészt a gyümölcstől jellemzően hamarabb megéhezünk. Ezért valójában még többet eszünk. És ami a legnagyobb baj vele, hogy van benne sok fruktóz, gyümölcsfajtától függően, amit a szervezet jobb híján, úgy értem, mivel nem tudja glükozzá alakítani, a máj közbejöttével azonnal zsírként (viszcerálisként is) raktároz. Azt meg már onnan csak ledolgozni lehet. És ha szénhidrát-alapú az anyagcsere, akkor a zsír lesz az utolsó, amihez hozzányúl a szervezet, ha egyáltalán vagy embertelen erőfeszítés árán. Aztán ha esetleg olyan gyümölcsöt eszel, aminek kedvezőbb a glükóz-fruktóz aránya, még abból is maradhat ki fölös, azonnal fel nem használt glükóz – az egyéb bevitelek mellett és miatt -, amit azonnal szintén zsírként pakol el a szervezet.
        Ez részben tapasztalat is, mert nem csak magamon figyeltem meg ilyen működést, hanem máson is, aki egykor sok gyümölcsöt evett, mert kedvelte, meg jónak tartotta és közben több szempontból is a súlyvesztés egyik legnagyobb akadálya volt, mint utóbb kiderült.

        Kedvelés

      • Hat most nagyon elszontyorporodtem. Nem jo hir ez nekem, (aki szertene megszabadulni legalabb 15 kilotol) egyszeruen elek-halok a gyumolcsokert. bar igyekszem megnyesni mostanaban a mennyiseget, de jobban szenvedek ettol mint barmi mastol.

        Kedvelés

      • A grapefruit és az ananász önmagát ellensúlyozza. 🙂 A bogyós gyümölcsök nem gázak. Lehet gyümölcsöt enni, Peter Attia is szokott, irdatlan edzések közben/után, és akkor nem esik ki a ketózisból.

        Kedvelés

  36. “Miket eszel? Mivel teszteled a ketózist? Peter Attia szerint 3-4 nap alatt elérhető (hacsak nem teli szénhidráttal indulsz — te fokozatosan előtte elhagytad már az egyszerű szénhidrátot?), ha nem megy, akkor 30 g-ra csökkentendő a CH.”
    Zöldségekből hajtok a nagy mennyiségű, kevés szénhidráttartalmúra egyelőre, lehetőleg az oldhatatlan rostosra főleg a széklet miatt. Ma reggel pld. valami zsíros pástétomfélét (félcenti vastag zsírban tartósított) ettem kb. 10 dkg zöld levelessel nyersen és 1-2 ek, erjesztett csicsókával, fél avokádóval. Aztán kb. 2 ek-nyi kókuszzsírral kikevert kókuszvajat. Azóta még nem ettem, mert nem lettem éhes.
    Előtte paleo volt, egy csomó minden így nem igazán lemondás, csak redukció. A két atlétákat felkészítő prof.-ok könyvei alapján (http://www.artandscienceoflowcarb.com/) valahol 30 és 100 gr ch között van az a spektrum, hogy a döntő többség beáll. De igen lehet, hogy 30 alá kell menni annak, aki pld. inzulinrezisztens. Igen, van, aki pár nap, de a 2 hét az már biztos eredményt mutat. Nem akarom pocsékolni a ketostick-et, aranyárban van, ez az, ami a ketometerhez kell, amellyel vérből ellenőrizhető.

    “Találtál arra vonatkozó ajánlást, hogy fehérje mennyi kell? Vagy számoljam ki a kalóriából: 80 százalék kalória van a zsírból, 3-5 deka CH, a többi a fehérje? De számít-e a kalória? Nem merem erről sem megkérdezni dr. Attiát. Fogynék mondjuk 2200-as kalóriabevitel mellett is, ha átálltam zsír-üzemanyagra? Mennyire tudom ketózisban irányítani a fogyás tempóját?”
    Max. 35 % a toxicitás elkerülése végett, ha 1 gr fehérje 4 kalória, akkor kalóriából könnyű kiszámolni. Bár ugye semmi nem tiszta fehérje a zsírok miatt, nagyjából belőhető. Bocs, a mennyi kalória mellett fogynál te? kérdésre, abban nem annyira tudok konstruktív lenni. Értem, hogy te eredménycentrikus vagy és tudom, hogy speckó a cél, én ezt nem néztem meg, mert nekem egyelőre csak annyi a cél, hogy ne legyek éhes, jól legyek, működjek, átállják, ha ez megvan, kiszámolom a kalóriát, hogy ez mennyi is. Az is egy út lehet, hogy kipróbálod, mitől nem vagy éhes, úgyhogy ránézésre a tányéron belövöd az arányokat, majd megszámolodazt, amitől jól vagy, hogy az mennyi is kalóriában. Nem kell éhesnek lenni a fogyáshoz. Amúgy neked lehet ki kell maxolni a fehérjét, mert nem kellene túl sok izmot vesztened, ugye?! A fenti könyvek lehet jól jönnének neked, különösen a performance kötet.

    “Amitől én szenvedek: kevés tömegű a kajám, egy része (a protein) folyékony és maradéktalanul felszívódó, és nem megy a szarás, már bocsánat. Régen naponta többször, hirtelen feindulásból, könnyedén, most meg kéne, kéne, de nem megy, és kiábrándítóan kevés. Már csak azért eszem zabpelyhet meg zöldséget, mert a rosttartalmuktól remélem a megoldást.” Ezt értem és éhezni a legpocsékabb dolog, érthető, hogy szenvedsz tőle, attól én is. A sok jóféle rostos zöldség, esetleg erjesztett zöldség, pre- és probiotikum is sokat segíthet, az utóbbi főleg, ha nincs kedved, időd sakkozni. Egyébként a hirtelen nagy mennyiségi változás, úgy értem csökkenés is lassít a bélperisztaltikán, mivel nem fog mozgatni, ha nincs mit.

    Kedvelés

    • Nagyon szeretnék én is ebbe az irányba elindulni, de rémes az édesség iránti vágyam. A sima lisztet már lecseréltem teljes kiőrlésűre, kenyér kevés, az is szénhidrátcsökkentett, sütés-főzésnél cukor helyett xilit. Ebéd után azonban gyakran rámtör az édes-éhség, mint ma is. És ha elkezdem, alig tudok leállni. 😦 Az önfegyelmen kívül nem tudsz valami trükköt?

      Kedvelés

      • Erre gyanakszom én is. Csak azt nem értem, hogy egy viszonylag normális (szénhidrát-visszafogott) ebéd után miért termelődik sok inzulin? Hetek óta figyelem magam. A reggeli után remekül megvagyok délig, ebéd után azonban gyakran jön az édesség-zabálhatnék. Mintha dél körül ébredne fel a szervezetem, hogy riadó, kevés az energia, gyorsan pótolni a glükózt.

        Kedvelés

      • Nálam az egészen hasonló állapot reaktív hypoglikémia volt. Most nem vicc, de nincs trükk, másképp kellett ennem. Ez pont az a hypoglikémia, amit nem nehéz étrenddel pofozgatni. Már, ha ez ez. Az, hogy délben kivagy, azt is jelezheti, hogy kimerült, fáradt vagy, ott elfogysz, lezúg a kortizol és azért akarsz édeset enni, hogy valahonnan energiát nyerj. De az édességkívánást sokan a bélflóra állapotával is összefüggésbe hozzák.

        Kedvelés

      • Ó, köszi! Sajnos nem beszélek angolul, de a már a google fordító-val is megértettem a nagyját, majd lefordítom pontosabban is. (Egyébként nem reménytelen 56 évesen elkezdeni angolt tanulni? Több ok is lenne rá, csak kishitű vagyok, az van bennem, nekem úgyse menne.

        Kedvelés

      • Abszolut nem remenytelen. En nem reg kezdtem nemetul (bar rajottem, hogy pont ez a nyelv nem tetszik), barmennyit is tanulsz meg, tobb mintha semmit sem tanulnal.

        Kedvelés

      • Sztem tök jó agytorna, meg türelemjáték is bármilyen új nyelvet tanulni, csak hasznod lehet belőle. Látni olyat is, aki ötven, hatvan felett, hogy végre kilépjen a megszokott gondolkodási sémákból pld. magyarul kezd tanulni, ami szintén nem piskóta.

        Kedvelés

    • En azert elvagyok az enyemmel. Nem csinaltatnek vele semmit. Sem a melleim sem az egesz testem nem lehet mar olyan mint husz evesen (ami ugyan szomoru) tok mindegy mit csinalok, csak az nem mindegy mit nem.

      Kedvelés

      • Én sem húszéves akarok lenni, csak valami térfogatot. Direkt nem akarok felül domborút, nagyon nagyot, égre nézőt… csak szép, életkorhoz illőt. Pedig nagyon erőlteti mindenki az implantátumot.

        Kedvelés

      • Biztos azert ajanljak mert az implantatum bentmarad mar eleted vegeig, mig a sajatzsiros nehany ev utan elillan legalabbis nagy resze es valoszinu ismetelni kell. es nem is olyan orult szep a vegeredmeny, csak termeszetesebb hatasu. Arban ahogy neztem nagyon hasonlo. mar implantatumban is talalhato olyan ami eleg termeszetes hatasu. De ugy is egy jo dokival kell kozultalnod elobb. Valahol a gellert szallo kornyeken (Bartok ut?) van/volt egy doki, aki nagyon komoly es soha nem beszelne ra olyasmire ami artalmas lenne neked. Nevet nem tudom es is csak hallottam rola, hogy csak indokolt esetben mut. Olyat kell talalni. Ismerosom regen meselte (ferje plasztikai sebesz), hogy a legtobb doki radumal arra is amit nem akarsz. Ha olyan az orvos, hogy rogton lelkesen az idopontot akarja fixalni, parat meg fel kell keresni, de amugy is nem art tajekozodni szemelyesen ez ugybe.

        Kedvelés

      • Nem, nem azért ajánlják, hanem mert teljesen elszaladt az esztétikai igény: gömbölyű aránytalan, uniformizált, duzzadó mellek váltak normává. Minden más deformitásnak, lógásnak, löttyedésnek számít. Nekem ami igazán tetszik: a nagy, közepesen nagy, enyhén lóg, szép formájú mell. Persze ha már ennyibe kerül (magánúton Magyarországon 700-1M között), akkor legyen pornósan tökéletes, értem én. Ez az ártatlanabbik magyarázat. A másik, hogy az implantátumon hatalmas haszonkulcs van, ezért nyomják. Ja, hogy ki nyomja? Plasztikai sebészekről beszélek. Akik valamennyit beszélnek a tokzsugorodásról, az izom alá ültetés fájdalmairól nemigen, a mellizom merőleges átvágásáról meg semmit.

        Szerintem a természetes a szép. Annyi van, hogy ezt a bőrmennyiséget ki kell tölteni. Részben az izom kitölti, de tényleg nagyon pici lett, és nekem tetszik a természetes, kicsit teltebb eredmény, ami a saját zsírtól várható. Ami pár kattintással kiderül a saját zsírról, az tényleg nem biztató, de Amerika ebben is fényévekkel előttünk van. Sydney Coleman és dr. Khouri igenis biztató,ők oktatnak is (Colemanra kb. rábíznám az életem, amióta hallottam, hogyan beszél), és van magyar doki is, aki a Coleman-félét csinálja. Elég sokat olvastam a témában. Én inkább ismétlek, főleg hogy jóval kevesebbe kerül, és a lábadozás is könnyebb, vagy beérem a betöltött anyag megmaradó (beeresedő)felével, de heget, idegen testet nem kérek. Nyilván nem szabad utána már drasztikusan fogyni, pont ez a célom, hogy elérjem az ideális, lifelong tartandó zsírszázalékomat.

        Kedvelés

      • Szerintem is paráznak, nekem 75 DD van, olyasmi, mint a második képen lévő, de már tizenévesen paráztam, hogy jujj, hogy fognak lógni, a szülésekkor/szoptatáskor ismét, hogy lejjebb ment, aztán most hogy fogyok lefele ismét aggódom, hogy milyen lesz a végeredmény…
        Ráadásul az én agyamban is a tökéletes formájú, égnek álló, kemény mellek vannak “rögzülve”, ehhez képest mindenképp tökéletlennek és javítandónak tűnik.

        Kedvelés

  37. Peter Attia a superstarchról ír, elismerőleg.
    http://eatingacademy.com/sports-and-nutrition/introduction-to-superstarch-part-i
    “If Superstarch is an iPhone 5, all other sports nutrition products are rotary phones. They simply don’t belong in the same sentence.”
    Itt egy izotóniás ital, superstachcsal, és említik Jeff Voleket is.
    https://greenfieldfitnesssystems.com/product/ucan-superstarch-low-carb-sports-drink/

    Kedvelés

    • Ja, hát ez ilyen titkos fegyvernek hat.
      Kicsit más, de P. Attia-val kapcsolatos: ő azért tud szerintem ch-t tölteni edzések után anélkül, hogy kiesne a ketózisból, mert akkora bődületeset javult az inzulinérzékenysége.

      Kedvelés

      • Én nem tudom, mi lett velem, ma zabáltam. Csak 9-ig bírtam a fastingot, így is 16 óra lett a hossza. Egy kis müzli, aztán sajt, vékony szelet rozskenyérrel, tegnapi salátamaradékkal. Aztán turmix, meg még egy… Aztán lefeküdtem,mert épp csönd volt, és 11-től édesen, mélyen aludtam egy órát (pedig éjjel is 9-et). Aztán csirkemell, brokkoli, de miért nem borsó is már (jaj, nagyon érzem, mi az, ami igen, olyan édes és sok, és nagyon vonz minden, ami “nem jó” zöldség).

        De legalább nagy és dinamikus futás volt, és nem is fáj semmim. A Preworkoutért, mindenféle adalékért tökre elítéltem volna magam, de csodálatos átélni a nemfáradást, a bizsergést, ahogy ráfeszül a bőr az arccsontomara.

        Most is jó volna aludni, holnap fotózás, de azon fantáziálok, hogy fölkelek, beosonok szomszédhoz és kilopok egy zöldalmát…

        Újhold van, amúgy, pengevékony.

        Kedvelés

      • Tegnap enervaltan vanszorogtam le a fittibe, kertem egy ilyen energetizalo lottyot es olyan otszor huszakat nyomtam le bicepsz/tricepsz mint a sicc. Azert a vegere az emelkedos taposos kardio gyakorlattol igy is kifingtam. De az a csipkedes a borom alatt eloszor megijesztett, de mondtak a tobbiek, hogy az teljesen ok. Vajon mit tartalmazhat egy ilyen por? “varazspor, mint a mesei paripaknak a parazs.

        Kedvelés

      • Nagyon jó érzés így futni, hogy már az elején viszonylag hamar összeállnak a dolgok és ez így sokáig ki is tart. Nekem nagyon melós volt a tegnapi, hiába tűnhetett úgy kívülről, hogy beállt légzés és tempó is, agy-izom kapcsolat gyakorlatilag semmi. Mihelyst azt éreztem, hogy na most, akkor jött egy gonosz kis emelkedő vagy hosszú egyenes tűző napon és elillant, szétestem újra. Erőből kellett végignyomjam az egészet, egy picit elszontyolodtam. Gyönyörű helyen futottunk és zavart a saját zsémbeskedésem. Nem baj, mindig van legközelebb.

        Kedvelés

      • Amíg kicsit edzetlenebb vagy tapasztalatlanabb az ember, ott tuti hogy nyom a latban a lélektani rész is, meg persze később is előfordulhat, hogy rossz passzban vagy, hülye gondolatok jönnek és menni nem akarnak, vagy nem úgy megy. Engem a napsütés teljesen megtorpedóz, nagyon jó lett volna tegnap napszemüveg és pulzusmérő, hogy tudjam mi történik.

        Kedvelés

      • Szerintem teljesen jogos az elpilledés, abbol, amit irtál (idő, dinamika) úgy tűnik erősen súrolod a félmaratont, egy sik terepen talán már célba is értél. Hogy a Preworkout késleltet/módosit-e ezen valahogy (mármint a másnapi fáradtságon) azt nem tudom.

        Kedvelés

      • Igen, asszem, menne a fél-. És ez tök jó érzés.

        Ez egy elég speciális fáradtság, éjszakai izzadással, nyugtalansággal. A PreWorkout megdobja a keringést, pulzust, durva a koffeintartalma is (nem kávéztam emiatt), fáradhatatlanná tesz, kihajtja magából az ember a maximumot, észre sem veszi. Hegynek föl (enyhe emelkedőn) megy a sprint, ilyesmi, bizsergő bőr, béta-alanin is van benne, az szintén bedurranást fokoz és az NO folyamatra hat. Összesen húsz komponens van benne, nehéz megtalálni azt, ami esetleg mellékhatásokkal jár. Tényleg ütős csodaszer, na. Kicsit gyanús, hogy nem beszél senki mellékhatásról. A taurin is aminosav, de pl. kivették az energiaitalokból pár éve. Ezek nem doppingok, de azért van ebben valami gyanús, ahogy kicselezzük a szervezet fáradtságérzését, természetes folyamatait.
        Vagy a guarana, ami szintén koffeinszerű, “ésszel használva biztonságos és nem okoz nagyobb függést, mint mondjuk a takarítás”, hehe.

        http://www.fitbuilder.hu/cikk/Beta-alanin.html
        http://shop.builder.hu/enciklopedia_reszletes.htm4?id=90
        http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/taurin

        “A nagyáruházak teljes energiaital-felhozatalát átböngészve döbbentünk rá: nincs többé energiaital Magyarországon. A termékek egy részében koffein van ugyan, de taurin semmi, ami nélkül olyan ez a termék, mint a Sas-kabaré Sas József távollétében.
        A sztori nem friss, viszont mivel a boltokban vásárolni szeretünk, nem pedig apró betűs feliratokat böngészni, a tény nem közismert.”
        “A Red Bull és a Monster az arginin nevű aminosav bekeverésével pótolta a taurint. Az arginin a taurinhoz hasonlóan olyan aminosav, amely segíti a sejtek cukorfelvételét. Hatása a Red Bull egyik megkérdezett vezetője szerint ugyanaz, mint a tauriné.”
        “Az egészséges táplálkozás elősegítésére fogadták el 2011-ben a csipszadót, amely többek közt megadóztatta az energiaitalokat. A törvény kezdetben a hozzáadott koffeinnel határozta meg az energiaitalokat. Válaszul a cégek azzal reagáltak, hogy a meghatározott szint alá csökkentették a koffeintartalmat. Erre a kormány módosította a törvényt, a taurinra hegyezve ki a szabályozást. Amire az energiaital-gyártók kivették ezt a vegyületet, ezzel kerülve el az adót. A harmadik módosítás után, amely mindenfajta koffeinhez hasonló vegyületre szállt rá, vált nyilvánvalóvál, hogy a kormány a célja nem az egészség védelme, hanem hogy megadóztassák a gyártókat.
        A 2012 júliusában elfogadott utolsó módosítás szerint két energiaitaltípust különbözetnek meg. 40 ft/liter adót kell fizetni azok után a termékek után, amelyekben 15 mg/100 ml feletti a koffeintartalom. Ezt még bevállalták a gyártók. A 250 ft/literrel adóztatott taurinos italokat azonban Magyarországon már nem éri meg árulni.”
        http://index.hu/belfold/2013/06/05/matolcsy_gyorgy_kiuzi_a_taurint_az_orszagbol/

        Kedvelés

      • Ez most jól jött, mert este pont azon gondolkodtam, hogy ma utánanezek kicsit. A gyúrófutócimbim Redbullon futott vasarnap és kicsit jobban birta, de én ennek nem tulajdonitottam nagy jelentőséget, abszolut a napsütötte zilált fejem számlájára irtam a különbséget. Kedvem támadt most letesztelni ezt a dolgot, meg kifaggatni par embert a teremben is. Mondjuk egy ideje el vagyok akadva ott, hogy mindenféle cucc nélkül, csak igy naturban is hogy lehet ekkora különbség a reggeli és a délutani/esti teljesitményeim között. Mintha nem ugyanaz az ember futna. Most ezt kezdtem el pulzusmérőzni. Cirkadián ritmus meg általában biokémia környékén rengeteg kapirgálnivalóm van szerintem. Köszi az infot. (A taurint űzik ki az országból… azt hinném, az intellektust 🙂 )

        Kedvelés

  38. Iszonyú érdekesek a kommentek is Peter Attiánál. A nőknél a ciklus (a luteális tehát az ovuláció utáni szak) érinti a szerotonint, a szénhidrát-igényt, legalábbis ez a nő ezt írja:
    “I’m having the same issues regarding ketosis during the luteal phase of my cycle, and so frustrated at the lack of information out their:( I function beautifully on low carb all month and like clock work, as soon as my hormones shift & serotonin drops….theres a breaking point in which my body becomes desperate for a carb fix…if I give in PMS symptoms increase exponentially (besides the immediate gratification of the serotonin fixes) If I don’t give in and stay on low carb I become very irritable and anxious (though overall pms is not that bad)…Peter I’d love your insight in the correlation between ketosis and serotonin production …does ketosis possible lower the need for serotonin? Or is the lack of insulin (to shuttle tryptophan ) a sign that females may need to temporarily shift out of ketosis when serotonin levels drop due to hormonal cycle?”
    Steve (ketóziskutató, Jeff Volekkel) szerint:
    “I have had many young adult female subjects in metabolic ward studies who uniformly maintained nutritional ketosis as long as their diet was strictly controlled in an “extremely low carb and moderate protein” range (aka less than 30 grams of carb and no more than 100 grams of protein per day).

    In addition, we have done weekly ketone analyses on over 6000 clients in outpatient low carb clinics and did not stumble upon an a priori connection between low ketones and late luteal phase.

    What we did observe is that women with marginal ketones seemed to be more susceptible to pre-menstrual cravings (which of course nuked their ketones).Perhaps your blog reader might want to objectively test her ketones as you did. It might be instructive to see if her daily average blood ketones through her follicular phase is maintained above 1.0 mM but then falls below this threshold in the luteal phase despite maintaining the same diet.”

    Elég komolyan kutatott cucc a ketózis.

    Kedvelés

  39. Ketózis és női egészség:
    “Ask Dr. Phinney. He’s actually quite expert in this part of women’s health. It’s my understanding he’s researched this for a company, but has yet to publish about it. I was stunned by for example when he said that menopause is an inflammatory process and that your state of inflammation determines when it hits. This may also explain why some cultures, like the Japanese, don’t/didn’t used to experience menopause (very low inflammation diet).”

    Kedvelés

  40. Igen jól teljesítek a rózsaszín porral (Genesis a TPW-től, edzés előttre). Most este egy kétórás hegyi futásra tellett, csúcsfutással. Budapest legmagasabb pontja, félhomályban, egy-egy sprinttel, gyorsított tempóban, 18100 lépés.

    Kedvelés

  41. Tudom, sok már Peter Attiából, de ez mégiscsak “szeret a férjem, de” blog volna:

    Iszonyú vicces (önironikus), amit a feleségéről ír.

    “Another parable, this time about marriage: 2 years ago my father asked me what my wife and I wanted for Christmas. I said “we” wanted a lactate meter with about 200 test strips (I think it was about $900 for everything). He looked at me funny, but figured I knew what I was talking about. When Christmas rolled around and “we” got “our” lactate meter I had to spend a few minutes explaining to my wife why this was a perfect gift for “us” as it allowed “us” to spend lots of time together while she pricked my finger for blood during my workouts. She didn’t really agree with me. I clearly don’t understand women very well – I really thought she would find this device “cool.” Which is why this is a blog about health, not marriage.”

    “I *really* thought she would think it was cool and it would ensure we spent good quality time together when working out. I thought she’d want me to test her lactate levels, too.”

    Kommentelő:
    “Quality time between husband and wife should NOT involve drawing blood.”

    Szénné röhögtem magam, de persze látom, hogy egy mániákus-heurisztikus önkísérletezővel nem lehet könnyű élni.

    http://eatingacademy.com/nutrition/the-interplay-of-exercise-and-ketosis-part-i

    Kedvelés

  42. A mai kajám (hétfő) egy szégyen volt, de leírom azért.
    Reggel jóleső turmix (savófehérje), másfél deci 2,8-as tejjel. Híg kávé, mert elfogyott. Ovibamenés, kemény hegymenet.
    Délelőtt maradék luxusőszibarackbefőtt (cukros), zabpehely, mákliszt, mandulaliszt, lenmagőrlemény. Nagy ízélmény ám, a mandulaliszt és a mákliszt is szupertáplálék, magas fehérjetartalommal, közepes-nagy zsírral, kevés szénhidráttal.
    Tizenegy után tegnapi csirkecomb saját zsírjában megmelegítve, és vagy tizenöt deka zöldborsó.
    Ez volt a szénhidrátdús délelőtt.
    Utána vettem bioboltban mandulatejet, cukor nélküli csokit és kókuszcsipszet.
    Kókuszcsipszből befaltam vagy hat dekát (638 a kalóriája/100 g, de gondolom, ennek a zsírja is a jótékony kókuszzsír), és megettem két deka 72 százalékos steviás csokit.
    Nálam levő másfél adag (45 g) fehérje, két deci mandulatejjel.
    Csicsókakrémleves, baconcsipsz, paleodesszert (ez iszonyú finom süti), kávé.
    Amúgy egész nap ide-oda cikáztam a városban bringával.
    Itthon negyed zöldalma, egy szelet nagyon vékony sokmagos rozskenyér pirítva, libamáj, libazsír.
    Az utóbbi három napban némileg (egy kiló) nőtt a súlyom, a nagy futás ellenére, és két-három százalékkal emelkedett a zsírom, az izom pedig eggyel csökkent.
    Viszont a napok óta tartó hajszolt, ennem-kell-valamit animális érzés az éttermi kaja után elmúlt, teljesen.

    Kedvelés

    • Egészségedre !
      a mandulatej,mandulaliszt,mákliszt,kókuszolaj vonzanak.
      Olvastam,hogy a mandulatejet nagy mennyiségben használták a francia királyi udvarnál. Tudták ám,mi a jó 🙂

      Kedvelés

  43. Első ketogén nap.
    Reggeli: másfél adag savófehérjepor (ebben se zsír, se szénhidrát nincs amúgy), kétharmad rész (kb. 2 deci, de már nem mérem) 2,8-as tej, 1/3 rész zsíros, cukrozatlan kókusztej, két nagy evőkanál zsíros kakaópor, pici eritrit (édesítő). Ez igen tartalmas egy shake lett.
    Két tojás, belereszelve 7 deka zsíros Pannónia + még parmezán is, pici tejjel felverve, kókuszolajon megsütve.
    Tompa vagyok, szerintem a PreWorkout mellékhatása még mindig, amit túltoltam vasárnap (advanced adag, 19,5 g), viszont az a baromi űzött éhség nincs végre, és nem kívánok szénhidrátot sem.
    Megyek edzeni. Utána saláta, talán.

    Kedvelés

    • Ja, és beszéltem az orvosommal. Minden oké, tovább szedem a gyógyszert ugyanúgy, tetszik neki a leletem (a kissé nőtt, de még alacsony TSH és a végre normáltartománybeli T3, T4), júniusban újra kontroll, ne menjek semmilyen műtétre, nem bánja, ha sportolok.

      Ketogénben nem hisz, az epilepsziás gyerekeknek való. Hm. Igen, eredetileg arra van, amíg nem jöttek be a gyógyszerek, de aztán, mint annyi minden más, forradalomnak bizonyult más területeken is. Pasteur se azt akarta, és a Contergan nevű nyugtatóról, amitől a végtaghiányos gyerekek születtek, kiderült, hogy példátlanul hatékony a myeloma multiplex ellen. Vagy a superstarch sem sportélelmezésre készült, aztán ott robbant mégis.

      Inzulinrezisztencián ne rágódjak (ő amúgy is konzervatív, vagyis nem gondolja az IR-t akkora gondnak, szerinte a nőgyógyászok erőltetik ezt — az ám, nekem a cukrommal soha nem volt bajom ugyan, terhesen se, de elvileg PCOS vagyok, egy-két tünettel), én meg akkor kénytelen vagyok öndiagnózisban megállapítani (néhány régi glükózlelet birtokában, éhséget, böjtöt jól bírva, és két hete szisztematikusan 4.6-5.3-as cukrokat produkálva), hogy nekem nincs gondom az inzulinommal.

      Van Peter Attiánál egy érdekes írás, Is sugar toxic? Abban elmondja, miért való neki a ketogén, miért kell neki a cukorral nagyon vigyázni, és miért nem kell a feleségének.

      Ott van egy önteszt, ami segít abban, hogy milyen a típusod inzulinilag: írd fel, de szigorúan, mit eszel (és kerüld el a Hawthorne-mechanizmust, tehát hogy a tény, hogy megfigyeled magad, torzítja a megfigyelés tárgyát, azaz mondjuk önmagában ettől kevesebb cukrot eszel), számold ki, hány gramm a cukorfogyasztásod. Aztán méress laborértékeket, utána felezd meg a bevitt cukrot, tartsd magad ehhez, és nézesd meg három hónap múlva a labort. Fogytál-e, erőnlét, haskörfogat, glüköz, inzulin, triglicerid, HDL, LDL. Na most, én először aug. 29-én voltam az endokrinológusnál, vagyis vérvételen, pajzsmirigyrendezési céllal. Utána lassan, de még mindig sok cukorfogyazstással étrendet váltottam, és kb. januártól, terembe járás óta nagyon kevés a cukor az étrendemben, az utóbbi két hétben a szénhidrát is elég kevés, semmi rizs, krumpli, alig kenyér, és szinte nulla édesség, ellenben sok sport. Tehát a kísérlet kb. el van végezve.

      Tegnap éjjel megnéztem ezeket az értékeket, és a mostani, március 13-iki leleten látom, hogy drámaian csökkent a trigliceridem (vérzsír), valamennyivel nőtt a jó koleszterinem és jelentősen csökkent a rossz, a cukrom meg ugyanannyi (5,1). A haskörfogatom valami tizenhat centivel kisebb. Inzulint nem néztek. A nyugalmi pulzusom 72-ről 46-ra zuhant, zsírszázalékom majdnem 39-ről 26-ra, és tele vagyok erekkel.

      Kedvelés

      • milyen erekkel?
        Hasznos kísérleteket végzel az emberiségnek 🙂
        Bárcsak orvosaink is ilyen kiváncsiak lennének a részletekre,összefüggésekre.

        Kedvelés

      • Hát, aki igazán kísérletezik, és tök geek módra mindent mér és kiszámol és ábrákkal szemléltet, az a Peter doktor.

        Kidudorodó, gyúrós erek, immár a végtagok felső részén is.

        Kedvelés

      • Egyet-kettőt, csak reggel (kotyogós, EZA bio nicaraguai épp, de csak mert bioboltban jártam), meg persze ha beülünk valahová. Nemsokára érkezik a nagy Illy szállítmány. Nem hiányzik annyira. Korábban napi öt-nyolc volt.

        Kedvelés

      • Fú, brutál volt.
        Közepes adag Genesis.
        Felvettem János esküvői nadrágját magassarkúval. Mármint ez a streetwear. Nagyon kúl együtt.
        Olvasó, aki tornázni jár, a bejáratnál felismer és köszön, én úgy szeretek így összetalálkozni.
        A teremben meg most először odajött hozzám egy nem is kezdő csávó, hogy annyira szép a mozdulatom (egykezes kettlebell swing), hogy csinálom. Hüledeztem, mert azt pont először. Meg hogy milyen izmos vagyok.
        meghitten ugyanazok az arcok, jó látni, hogy kitartanak (ezek főleg idősebb férfiak, az egyik mondjuk rendületlenül tévét néz, de ő mindig. Már nem sí van a képernyőn, hanem biciklisek, itt a tavasz, ebből is tudjuk.)
        Később egy lány is megszólított, teremedző, kérdezett. Hogy nagyon látványos a progress (bedurrant izmok). Én meg végre megértettem, mit jelent a köredzés. Főleg bicepszeztem, meg fekve nyomtam, húzódzkodtam, meg haskerék, meg külső-belső comb. Fitballon teljes spektrumú hátizom törzsemelés. És kézenállás és híd. A híd nagyon hasznos (a fegyencedzés hat alapgyakorlata között van amúgy), én mondjuk nem felnyomva, hanem lemenve, majdnem fejre, segg- és combhajlítóból, meg alsóhátizomból, és kéz csak a legvégén, és nyújtott kéz. Meg átfordulás kézenállásból. Ezek a komplex cuccok jót tezsnek az agynak, egyensúlyérzéknek is.
        Ja, és kétharmadrészt CSÖND volt, mert a világbajnokunkat filmezték. Olyan jó volt így.
        Könnyű séta, futás is, össz. 23 perc, 265 kalória, nem erőltetem a kardiót már annyira.
        Szauna, na, ez nagyon, senki nem volt, nem is mászlkált a takarítás, teljes pihenés.
        Én annyira örülök, és olyan jó motivációnak lenni.
        És ráébredni, amit oly sokáig eltemetett kétely és háj, hogy nekem tök jó adottságaim vannak, jé, hát én végül is élsportoló családból származom (apai nagyapám volt a kontinens első technikás-taktikás focistája, 33-szoros válogatott), és a tesómnak se fáj semmije 45 évesen, harmincasokat lefut nagypályán, tök izmos, szálkás, és húsz éve 76 kiló. (Mondjuk én rajta csak a hibákat látom, így van ez.)
        És tetszenek az izmok ugyan, de nem szabad besétálni a shop.builder cikkek csapdájába, ők mániákusan a hipertrófiára mennek, és fanyalognak minden más mozgás miatt, rettegve az izomvesztéstől, engem meg a mozgás érdekel, a kirobbanó energia, erdő, madárdal.
        A ketogén meg egy álom, én olyan enervált és éhes voltam már az elmúlt napokban, mindig a zsírral vigyázni, kalórián parázni. Most ittam meg tejszínes-málnás-pirított kesudiós fehérjémet, és olyan jó ez a gyomortáji elégedettség. Tegnap mondjuk rámentem anyósom sajtos sós sütijére, abban van azért liszt is, de az is tök jólesett.
        Vettem kacsamellet és zsíros camambert-t.
        Tudom, hogy az elején hízom majd, a zsírszázalék megbolondult, de majd nem mérem egy darabig, ha zavar, úgyis kéthetes-egy hónapos távon áll be, hogy jó-e ez nekem.

        Kedvelés

      • “Vettem kacsamellet és zsíros camambert-t.” Áááá. az igen jó. Én most hasaaljára ácsingózom. Elkezdtem egyébként naplózni, hogy tartósan beállt, mitől vagyok jól. Főleg a fehérjét, mert meglepő módon végül nem a szénhidrátot, de – érzésre az van bennem -, hogy a fehérjét asszem sikerült túltolni az első napokban. (Ugye abból is lehet glükóz és simán átválthat a szervezet egyik glükózforrásról a másikra.) Kiötöltem közben, hogy talán a legszerencsésebb a fehérjét a testsúlyhoz belőni, merthogy a szénhidrát amúgy is kiesik, a zsírnak meg mindegy, csak folyjon.

        Kedvelés

      • A zsír tényleg mindegy? Nem hízol tőle, ha nagyon sok? Vagy csak annyi az elv, hogy annyit úgysem lehet enni belőle?
        Reggeli: kávé, tejszínnel (30 százalékos).
        Fehérjeturmix, egyharmad tejszínnel, 2/3 3,5-ös tej, egy adag savófehérje, 10 szem málna, a tetejére pirított kesudió. Na, ezért édemes élni.
        Koradél: Csirkehurka, mellette grillezve egy hónapos retek.
        NEM VAGYOK ÉHES ÉS NYUGTALAN, kurva nagy innováció.

        Kedvelés

      • Az bizony jó, hogy ily hamar eltűnt az éhség. Nagyon fontos. Különben én is azon zizegtem egykor egész nap, hogy mi a túróért vagyok már megint éhes, nyaf, idegzsába etc.
        A zsír mindegy, vagyis nem mindegy, de úgy nem, hogy célszerű elérni a 60-80 %-nyi zsírt ahhoz, hogy aztán tényleg szaporodjanak azok a ketonok. Ez gyakorlatilag zsírfalás a megszokotthoz képest. Ide eljutni nem egyszerű, nemhogy túlenni magam. Így, közvetlen a zsírból hízni viszont nem könnyű. Annál könnyebb viszont túlevődni fehérjéből. Mert a szénhidrátra figyelünk, ugrunk, a fehérjére meg nem feltétlen, meg nem feltétlen kézenfekvő, hogy na akkor hopp ide csak pár kocka vaj. Így közvetve, viszont akár hízni vagy stagnálni is lehet. Ha ugyanis túlevés van pld. fehérjéből, az én olvasatomban a szervezet addig keres, amíg talál olyat, amiből glükózt tud csinálni, így nem vagy nem annyira függetleníti magát az inzulintól, azaz az inzulin irányít továbbra is, azzal meg megy minden felesleg raktárba, raktározni meg bármit zsír formájában tud a szervezet. És az inzulin-befolyásoltságot nemcsak a raktározás elkerülése végett kell kikapcsolni, hanem azért is, hogy akkor durranjon be a ketonszint. Szóval így közvetve stagnálás, hízás lehet, de ehhez nem zsírból kell magunkat túlenni. (Bár az is közbeszólhat, hogy a megelőző állapot, mennyire volt deficites kalóriában a tényleges szükséglethez képest vagy hogy mondjam.)
        Elég okos összefoglaló a kötéltánchoz:
        http://ketodietapp.com/Blog/post/2014/05/20/All-You-Need-to-Know-About-Protein-on-a-Low-Carb-Ketogenic-Diet
        Itt mindenféle appok is vannak, lehet geekeskedni, pld. mennyi kalória, mennyi testzsírhoz, milyen aktivitáshoz, abból mennyi zsír, protein és így tovább. Mondjuk nem tudom, mennyire valid, de el tudom képzelni, ha nem megyek át ketoba ezzel a saccperkábé odafigyeléssel, akkor valami ilyesmihez folyamodom., mint ez itt http://ketodietapp.com/Blog/page/KetoDiet-Buddy.

        Kedvelés

      • Hm. Érdekes. Kösz, nézem a linket.
        Amikor éhes voltál, miket ettél?
        Nem csak éhes nem vagyok, hanem elönt az a nagy belső boldogság, hogy jó nekem, amit ettem, nem kompromisszumos, kalória-kicselezős. Simán, elégedetten zabálom a zsírt, zúdul a tejszín, jólesik. És nem vonz a szénhidrát. Túl édesnek érzem a céklát (reszelt, apró, nyírs csíkja salátakeverékben).
        Ma reggel keton volt a vizeletemben. De ez nem ketophan még, hanem egy kilenc komponensű csík. (Billirubin is van.)
        Ebéd: pisztráng sütve (roston), avokádósaláta, grapefruitlé.
        Soha nem vennék otthonra avokádót.

        Kedvelés

      • Most ebben a kísérletben, amikor éhes vagy erőtlen voltam, ittam, ha volt, jó sós, forró csontlevet. Illetve vajkockákkal, sajttal, szalonnával, kókuszzsírral és -vajjal operálok, szóval zsírral. Illetve, ha jön az éhség, akkor már nem olyan, hanem bírható, állható, amíg összerakom, mi is legyen. És ahogy írod is, a jóllakottság is egy teljesen más dimenzió. (Egyébként a nyaf, meg ezek még paleo előtt voltak, arra írtam és akkor ugye, amit és ahol értem, úgy ettem.) Most egyre tolódik későbbre a napban, amikor a másodikat, az utolsót eszem és próbálok bekerülni 30 gr szénhidrát alá. Még nem teszteltem sehogyse, de hamarosan.
        Nem kotorászásból, de miért nem vennél avokádót?

        Kedvelés

      • Akkor jó kis nyugis edzés volt. Aj, de jó lenne szauna is, sajnos azért odébb kell menni. Megnyugtat, hogy mind ugyanazt nézzük a tévében. Biliárdra és dartsra sajnos nem lehet kardiózni, várom a Tour de France közvetítést 🙂

        Kedvelés

      • Ha a szauna miatt kérdezed, az arrébb menést úgy értettem, hogy a teremből át kellene mennem valamelyik jobban felszerelt hotelbe vagy pedig az uszodába, ami mindenképpen izzadtan mászkálást jelent és arra nagyon csúnyán ráfaragtam már egyszer-kétszer. Szeretném, ha egyszerű lenne, mint nálatok. Majdnem 2ooezres amúgy a város, van itt minden, télen sok egyetemista, nyáron rengeteg túrista.

        Kedvelés

  44. “A csajok általában”, hát, rajtam kicsorbul a shop.builder uniformizáló hírlevele. Pont most bicepszeztem akkorát… amúgy meg leszarom, mit csinál a többi csaj (nem hiszem, hogy ugyanazt), és mit néznek a férfiak (de tény, hogy a zsír onnan, segg-combtájról nem megy le, ez biológia, viszont nem edzés kérdése). És engem nem lehet megvenni holmi kiherélt sütikkel sem, akkor már inkább bacon és kacsa és bőrös malackaraj.

    “A csajok szeretik az edzéseik során előtérbe helyezni a farizom és a láb edzését. Hiszen a nőies forma elengedhetetlen elemei ezek: a formás láb, a kerek, feszes popsi. Azonban az emberi test izmai együttesen alkotnak egy kerek egészet, és az esztétikus, nőies külső elérése nem csak a test alsó részének edzésére korlátozódik. Minta ahogyan egy szép kerek vállizom, úgy egy formás kar, edzett bicepsz is hozzájárul ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott formát érhess el. Legújabb cikkünkben a bicepsz edzéséről olvashatsz, mert bizony a bicepszedzés nem csak egy férfi edzésprogram kötelező eleme!

    Az elmúlt napokban pedig többször láthattál utalást valamiféle proteines finomságról. Eljött az idő, a Builder Gasztro-ban most lerántjuk a leplet a titokzatos sütis mókáról, lesz itt minden: proteines kókuszkocka, diétás lekvárral töltött muffin… és ez még csak a kezdet! ;)”

    Az “utalás” vonzata pedig a -ra, nem a -ról.
    No jó.

    Kedvelés

  45. fuuu..most nagypn kivagyok. Lementem hidba. Meg tiz eve is olyan siman mentem le, de ez meg semmi, a kezeimmel el tudtam erni a labam vonalat. Most meg, feszul, faj minden izmom, kulonosen a derek resz iszonyu, gerincem mintha kette akarna roppanni, a karjaimat nem tudom teljesen kinyujtani, szinte mindenem remeg es kurvara faj. Reszben tudom miert, a hat izmaim iszonyuan megrovidultek, hypertonikusak, de nem erre szamitottam. Tizig szamoltam, addig tudtam kitartani. Kezeim-labaim tavolsaga most, mint ide a mars kb.
    Sirni tudnek, de tenyleg. Most nagyon neki busultam. 😦

    Kedvelés

    • Hát de Luc, ne legyél ilyen türelmetlen magaddal! Nem tudom hány éves vagy, én 56, és azt tapasztalom, hogy a korosodás az ízületek rugalmasságát nagyon rontja. De azt is észreveszem, hogy szívós munkával lehet javítani a helyzeten. 🙂 Nyilván nem leszek olyan, mint huszonévesen, de érzem, hogy strammabb vagyok.

      Kedvelés

      • Igen, elkezdem a jogat…tavaly csinaltam, de sajnos annira fajt mindenem utana napokig, hogy meg aludni sem tudtam. Egy lajtosabb verziot talan. De en tudom mi a problema gyokere es csodak csodaja talaltam ra szakembert vegre itthon is. Van esely, hogy javul ez a heluyzet nehany kezelestol.

        Kedvelés

    • Ú, ez így hirtelen… sok-sok nyújtás vezetett oda, hetek után, hogy megpróbáltam, pedig én is, évekig, harmincéves koromban is könnyedén lementem.

      Minden, de minden visszahozható, kilazítható. De a fájdalom fontos jel.

      Kedvelés

    • A móka kedvéért kipróbáltam, bár én eleve a legrosszabbra készültem és nem is ért meglepetés. Ugyanazzal a technikával és tünetekkel, amit írtál, én kb 5 mp-ig tudtam kitartani. Oké, nem optimálisak a körülmények, mert csúszik kicsit a szőnyeg meg ilyen bolyhos is, úgyhogy ezt ellensúlyozandó, bátran adjunk hozzá még egy extra másodpercet. Ez az én hátam se egy sikertörténet. Akkor döbbentem meg igazán , mikor egy YouTube-os gyakorlatnál (Thoracic Spine Mobilizations with Foam Roller) már a kezdőpozíció felvételével is gondjaim támadtak – két alkar arc előtt összezár, könyök behajlít, és így ez az egész hátra föl, hogy a tenyér rásimuljon a koponya hátsó részére és hajolgassunk a hátközepet támasztó szivacshengeren hátrafelé. És akkor kérdezem a laptopban lakó lényt, ember miről beszélsz, hát nem ér össze a könyököm. A hajolgatásról nem beszélve . Nagyon súlyos volt. Rövid felkar? Lehet. Inkább elfuserálódott hátizmok, mint a híd is mutatja. Olyannak tűnsz egyébként aki ért hozzá, valahogy az jött át a kommentejeidből, hogy ilyesmivel foglalkozol. Tök jó, hogy találtál szakembert.

      Kedvelés

      • Csajok, hidat és spárgát lassan, fokozatosan, felnyomva, lassan nyújtogatva, a hát nagyon érzékeny, és nem vagyunk már húszévesek. Úgy voltam vele, hogy ha az ismerős, könnyed filckemmel kezdem, akkor a traumatológián kötök ki. Több hónap volt, mire sima és könnyed lett a kézenállás-átfordulás-felállás-visszajövés, és nem láttam már csillagokat.

        Egyébként elképesztő meghaladni ezeket a hiteket, hogy “a gyerekek még hajlékonyak, mozgékonyak”. Nem, a gyerekek szoktak tesizni meg hídba lemenni, a felnőttek nem, és a gyerekeken még nem jöttek ki a tunya, megúszós, cukor-és adalékanyagdús, torz életmódunk következményei. Jelenleg hajlékonyabb vagyok, mint aktívan művészi tornázó lányom, fél éve még ő volt hajlékonyabb. További hipotéziseim: nincs narancsbőr, nincs életközépi válság és gyötrő menopauza sem, ha jól élsz (táplálkozol és karban tartod a lelked).

        Kedvelés

      • Hmm,
        megpróbálom a spárgát, gyertyát ? A hídról nem is álmodom.Nem bírom felemelni a fenekem se gyertyába baszszus.
        Olyan vagyok mint egy ájult béka 😦

        Kedvelés

      • Kihagytam hat napot, egyéb irányba voltam elkötelezve, lelket edzettem meg padon fagyiztam. Tavasz van és nem tudtam nem belemenni az egészbe.
        Most újra ON, és marhajó, tegnap futottam negyven percet visszatérés céljából, kiköptem a tüdőm, de ma már azzal ébredtem, hogy ma is! Igaz, itt a Küküllő partján különösen örömteli szaladni, és Rammsteinnel a fülben kátyúkat átugrani, tehénszart kikerülni. Meg aztán hallgatni a saját ritmikus zihálásomat, az meg már majdnem szex, de tényleg.
        És rengeteg jó minőségű ételhet jutok, tegnap sovány karajhoz és jó sok zöldhöz meg házi savanyúhoz, reggelire a szokásos zabpelyhes, fehérjés kombinációt tartom, az esik jól, ma egy házivirsli is lecsúszott.
        Este meg megintcsak zöldek, magvak, jó sajt, orda és gyümölcs, meg a tavasz, jóllakat a napfény is valahogy.
        Míg itt vagyok, addig csak futás lesz meg jóga és meditálni is próbálok majd.

        Kedvelés

      • Most eszembe jutott a videk szag multkorrol : tragya, kitermelt fa, forgacs es lovacskak. Oke a tavasz, de akarok kicsi esot is, hogy legyen jo kis foldszag. Lehet kiprobalom a Rammsteint, a reggeli motivacio nehez ugy.

        Kedvelés

      • Es mennyire szeretnem, ha munkatarsank maguk melle vennenek. Bar ok mind orvosok egytol-egyig, en meg nem, de nagyjabol ugyan azoknak a kezeleseknek egy reszet csinalom en is vagy legalabbis szeretnem. Kicsit drukkoljatok, hatha…
        🙂

        Kedvelés

      • Nem, ugyanazokanak a kezelesekenek egy reszet vegzem en is amit a dokik. Magamon sajnos nem tudom alkalmazni, ezert orultem, hogy talaltam itthon is szakembert erre. mAsreszt felhivott a vezeto es erdeklodott, nyitottnak tunt annak ellenre, hogy en nem vagyok doki. Rajtuk kivul ezt csak en csinalom Magyarorszagon.

        Kedvelés

  46. A Ketophan tesztcsík halvány rózsaszín, ami azt jelenti, hogy van valamennyi keton.
    Mit ettem ma?
    Tejszínes proteinshake-et málnával és pirított kesudióval.
    Csirkehurkát és cukormentes gyömbéres limonádét, volt benne valamennyi narancslé.
    Grillezett pisztrángot egészben zöldsalátával, citrommal. Grapefruitlevet. Kávét.
    Kacsatöpörtyűt.
    Egy gombóc rizstejes vaníliafagyit, a tölcsérbe sikerült nem beleharapni.
    Kókusztejjel feljavított még egy adag fehérjét.
    Két kis csipet kókuszcsipszet.
    Jól érzem magam. Asszem, hízom, de nem mérem, nem idegesítem magam. Ma csak bicikliztem, elég sokat, holnap megint szétzúzom a termet.
    Vettem biotojást és igazán zsíros, alig szénhidrátos majonézt.

    Kedvelés

      • Nem értem ezt, minek százalékban megadni olyasmit (ráadásul ezek okos embeek, nem hétköznapi blöffölők), ami százalékban nem is fejezhető ki, mert mi a száz? A nagy jóság, a boldogság? A jó étrend, az kapcsoló: egyes vagy nullás, ha az nincs, semmi sincs. A sport meg olyan, mint… szóval az az áram.

        Mindenki Volek–Phinney-re hivatkozik, az viszont fura, hogy itt nem szerepel Peter Attia:
        http://ketodietapp.com/Blog/page/Online-Communities-Websites

        Kedvelés

      • Igen a hangsúly ezen van, hogy ahhoz a mozgásnak jelentősége lehessen, olyan anyagcserét kell csinálni. A súlyvesztés hatékonysága vagy az erőnlét növelése tartósan az étrendtől, illetve az annak nyomán átalakuló és lehetőség szerint tartósan másképp működő anyagcserétől függ. Ez egy interjúban hangzott el, de olyan körítésben, ami világossá tette, hogy nem arról van szó, hogy nem kell mozogni vagy ilyesmi, de nem árt okosan nekiállni a problémának. (Azért is ez a megközelítés, mert az életkörülmények egyszerűen szinte mindenkinél bekapcsolják a kövérség, elhízás, inzuilinrezisztencia, cukorbetegség és ésatöbbi gombokat és ezeket kell lekapcsolni. Önmagában mozgással megspékelt kalóriadeficittel (vagy éppen fordítva) ezeket szerintük nem lehet.)
        Nem lehet, hogy Attia azért nincs ott, mert ő nagyon személyes blogot ír a témában, magán kísérletezik?! Illetve, ha jól belegondolok ő nem kifejezetten felhasználóbarát abban az értelemben, hogy nem mondja meg, mint a többi blogok, egyebek, hogy ezt és ezt kell csinálni és akkor ez meg ez bekövetkezik. Bár én kifejezetten bírom, ahogy és amit ír.

        Kedvelés

      • Attia az egyik nagy név, és extra, hogy nem csak orvos, hanem önkísérletez is. Dr. Mercola említi őt, aki meg Amerikában a nagy (mainstream média által is kedvelt) egészségguru, a brit KetoDiet lány és társa mintha lefoglalta volna a nevet, és nem említi se Mercolát, se Attiát. Szerintem elvi ellentét lesz itt, az nem lehet, hogy ne tudjon Attiáról, és ne tartsa példásnak, amit csinál. Én nem fedeztem fel még elvi ellentmondást, talán Attia jobban kedveli a bacont meg a tejtermékeket, nem annyira nyomja, hogy unprocessed food.

        Érdekes, hogy mindketten, Mercola és Attia is kopaszok.

        Kedvelés

      • Valamiert ugy remlett, hogy beszeltunk volna mar, hogy ez ha nem is ellentet, de kenyes pont, marmint a chtoltes. De no problem, sok az info, az teny. A lenyeg, hogy a Phinney-Volek paros szerint nem kell ch-t tolteni edzesek utan, sot nem is ajanljak ezt tobbnyire, mert ez a glikogen-utanpotlas valojaban nem is issue ebben az uzemmodban egy jol kialakitott keto-etrend mellett. Ez azert erdekes, mert mogottuk is tobb evtized self-experimenting, kutatas, valamint beteg- es profi sportolokbol allo hordak sorakoznak, illetve maguk is sportolnak, a Volek asszem pont sulyemelo. Mig ahogy emlekszem, Attia, aki szinten tapasztalt es kepzett, tolt olykor. Asszem a The interplay of exercise and ketosis sorozatban lattam ezt foleg.
        Phinney-Volek a Performance konyvben ezt írjak:
        ‘Post-Exercise carbohydrates
        After a hard workout or competition, it is commnoly believed that consumption of quickly absorbed, insulin-stimulating carbohydrates are needed to promote gylcogen synthesis. The argument that you need a high carbohydrate intake and high insulin levels to replete glycogen reserves is a moot point if you are keto-adapted, since your use of glycogen during exercise will be dramatically reduced. This would be like worrying about putting regular gasoline in your tank when your vehicle has a diesel engine. Furthermore, we are beginning to learn that there are other more subtle downsides associated with consuming insulin-stimulating carbohydrates after exercise.
        Factoid: Consuming even small amounts of carbohydrate after exercise rapidly decreases the release of fatty acids from fat stores and oxidation of fat int he muscle, thereby interfering with keto-adaptation, plus also diminishing the beneficial effects of exercise on isnulin sensitivity and other cardio-metabolic risk markers.
        For some athletes, a carbohydrate-induced insulin surge results in a rebound low blood sugar and subsequent stress response characterized by increased counter-regulatory hormones (e.g., epinephrine and cortisol increase) that can manifest as carbohydrate cravings, lethargy, poor physical/mental performance and suboptimal recovery. Over-stimulation of insulin by fast-acting carbohydrates also can have a more insidious effect – diverting glucose into fat storage. This in turn is obviously not conductive to promoting favorable changes in body composition and metabolic health.’
        Aztan van egy jegyzet a super starch-rol, hogy az oke lehet talan es nehany esetben, merthogy a super starch az ugy mukodik, hogy tompitja az inzulinvalaszt. Tudom, hogy Attia ilyet is tolt neha, ezert irom, hogy ez nem veletlen, illetve talan az a kulcs, hogy nem mindegy, hogy mit toltenek, ha mar. Mondjuk meg igy is benne van a pakliban a mindig nagyon egyedi adott szervezet nem 100 %os kiismerhetosege.
        Itt meg 2:30tol, illetve 4:50tol:

        Tovabba itt 39:30tol kb. 53ig megint, exercise temaban is erdekes:

        Kedvelés

  47. Halvány rózsaszín a ketophanom, ittam kávét, kacsatöpörtyűt ettem zöldpaprikával, és fáj a fejem. Nehéz három hét jön, asszem, illetve a keto-adaptációig lesz nehéz. Tegnap feladatként fogtam fel a zsírevést, és euforikusan túlettem magam. Megyek edzeni.

    Kedvelés

    • Nem szokott epekrízised lenni ? Én nem tudnám megemészteni a zsíros ételeket amit felsoroltál, mindjárt fáj a fejem és jön az emésztési zavar.
      Igaz te mondtad,hogy a vasszöget is..

      Kedvelés

      • Nem, és amikor még csak hallottam a ketogénről, de nem akartam váltani, viszont durcás pajzsmirigyműködöttként (hogy én úgyse hízom,) csak zabáltam önfeledten, akkor sokkal túlzóbb volt a zsírbevitelem, szalonna, vaj, tejszín, kolbászok, kacsa, mint a szénhidrát, és ez évekig így volt. Szóval ebbe a zsíros irányba mentem önkéntelenül, innen volt a mostani gyanúm, hogy a ketogén nekem való. De tudom, hogy van, aki nem bírja a zsírosat.

        Senkinek nem ajánlom komoly sport és speciális cél (inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegség) nélkül, és főleg kukacoskodó tájékozódás nélkül a ketogént.

        Kedvelés

      • De, nyugodtan. Ha nem vagy kezdő.
        Ha nem ez az egyetlen, amit az egészségedért teszel.
        Ha sokat mozogsz.
        Ha érted, mi a lényege, átlátod a rendszert, utánaolvasol, és vonz.
        Ha nem arról van szó, hogy de lelkesen írnak a csajok erről és de gusztákat, vagy hogy milyen szexi a Peter Attia.
        Ha amúgy sem viszolyogsz a(z állati) zsírtól (evés, emésztés).
        Ha van bajod inzulinnal, testsúllyal.
        Ha bírod tartani, mert ha mondjuk 180 g zsír mellé este gyengeségből lecsúszik 100 g szénhidrát, az tuti hízás lesz.
        Ha nem okoz életvitelbeli nehézséget e kaják beszerzése.
        Én jól bírom testileg (de ez a megfogalmazás arra utal, hogy van mit bírni, szokatlan, glükózt kér az agyam), de társadalmilag nehéz. Szénhidrátcentrikus világban élünk, nemet kell mondanom a kínálásokra, és alig van olyasmi, amit megvennék egy bolt polcáról. Frusztráló egy ennyire ellentétes közegben létezni, vagy a fagyitölcsérbe nem beleharapni.

        Kedvelés

      • Fagyitölcsér: már egy ideje papírpohárba kérem a gombóc fagyit, amúgy se szeretem a tölcsért. Persze az meg szemét.

        Kedvelés

      • Hat ez az. Egyre gyakrabban papirpoharban adjak a fagyit (kulfold plane) hiszen olyan kulturalt igy enni, kis sikkes szines muanyag kanalkaval. Csak novekszik a szemet mennyiseg. Egyre inkabb zavar ez az irdatlan szemet produktum ami korbeveszi az eletunket. Nyolcvanmillo nejlonzacsko, muanyagszarokba csomagolt kisebb szarok a meg kisebb falatnyi, kanalnyi valami. esatobbi.
        De legalabb a szelektiven gyujtes kezd elharapozni, vegre.

        Kedvelés

      • csak egy pelda volt. En a tendenciara celoztam, hogy minden apro biszbasz is be van mar csomagolva. A fagyibol meg a tolcser a kisebb szenhidrat-ludas. persze, nyilvan a muanyagpoharat nem esszuk meg, kvazi igy kevesebb szenhidratot eszunk meg 2-3 adag fagyival.
        Engem a szemetteremtes nagyuzeme szomorit el. eretlen,igy-ugy kezelt, szar elelmiszerek, termeszetesen ugy becsomagolva, hogy tovabb eltarthato legyen a polcokon. Tobbek kozt ezert is utalok vasarolni. Most epp azt figyeltem (anyammal elmentem az auschanba, evek ota nem jartam ott), hogy nem adnak a penztarnal automatikusan nejlonzacskot tucatszamra. Haleluja.

        Kedvelés

      • Nem, termékdíjas. Pénzért kapsz, nem éri meg nekik ingyen adni. Csak nagyon drága, exkluzív üzletek adnak automatikusan zacskót, ez kb. három éve van, nekik nem tétel, meg reklámhordozó is.

        Kedvelés

  48. Visszajelzés: a legütősebb tavaszi bejegyzések | csak az olvassa — én szóltam

  49. Visszajelzés: nem mernek kimenni a strandra | csak az olvassa — én szóltam

  50. Visszajelzés: képtelen helyzetek | csak az olvassa — én szóltam

  51. Visszajelzés: még gyorsan kattintsatok néhányat, mert akkor megelőzzük 2014-et | csak az olvassa — én szóltam

  52. Tudom, hogy ezzel tutira megragadom a lényeget, de a posztban egy idöre leragadtam a CBA jelentésénél. Mârmint hogy az üzletláncot vagy a ‘can’t be arsed’ kifejezést jelenti-e… mert ugye a szövegbe így is, úgy is illik 😁. Bevallom, én elöször a 2. jelentésben olvastam, mert hât itt nâlunk csak ilyen CBA van, amolyan nincsen…

    Kedvelés

  53. Visszajelzés: tavaszi éledés — az új életmódrovat | csak az olvassa. én szóltam.

  54. Visszajelzés: őszi életmódmagazin (sportrovat) | csak az olvassa. én szóltam.

  55. Visszajelzés: még mindig sportolunk — csak tagoknak | csak az olvassa. én szóltam.

  56. Visszajelzés: életmód-beszélgetések ÚJ SPORTROVAT | csak az olvassa. én szóltam.

  57. Visszajelzés: innen nyerhetsz motivációt (sportrovat, október 25.) | csak az olvassa. én szóltam.

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .