irodalmi kvíz

Jó mulatást! Most 80 százalék a küszöb. Igyekeztem egyértelmű lenni. A száz százalékos megfejtőnek a blogszületésnapon átadom Kozma Szilárd dedikált regényét.

67 thoughts on “irodalmi kvíz

  1. Pfff hát ez épphogy meglett :-P. Mondjuk amennyit foglalkozom mostanában mélyebben az irodalommal, ez is csoda. Viszont ezeket a válaszokat jól bevéstem legalább, mert némely dolog keresése közben véletlenül nem nyitottam új ablakot, hanem a kvízt “tüntettem” el, és a kérdések ugye nem ugyanabban a sorrendben jöttek vissza :-D! Tetszett, nagyon tetszett!

    Kedvelés

  2. 100% – édes Istenem, most akkor megnyertem a hargitai vadkan szájtépését kötetben?! 😉
    A ki nem házasodott nagy korkülönbséggel mondjuk kicsit elbizonytalanított, mert Faludy első feleségéről fogalmam sincs, mennyi volt.

    Kedvelés

    • Jó, hogy nem úri huncutságot írnak…

      (Tudom, hogy a Pokolbeli főleg fikciós, aszerint 1946-ban tér haza Faludy, ezután néhány nappal a Haladás szerkesztőségében találkozik Szegő Zsuzsával, aki akkor 18 éves volt. Első feleségét Ács Valit 1936-ban ismerte meg, visszaemlékezései szerint fiatal lányként ír róla, úgyhogy kb egyidősek lehettek)

      Kedvelés

    • Tényleg nem hordott zoknit, egyszer mesélt róla, hogy azért, mert a szellőző láb sose gombásodik be. Díjakat is nadrág-cipőben vett át, és soha nem fedezte fel senki. A fiú szeretőjéről Nyári Krisztián írt az első Így szerettek ők-ben, azt hiszem.

      Kedvelés

  3. Leültem, olvastam, válaszoltam,
    100% > 2 perc alatt,
    most hízott májjal megyek vissza megkavarni a kigrammozott olajon készült rántást….
    és azt csak azért sem mérlegelem, hogy nekem ezt így vágni szakmai kötelesség!

    Kedvelés

  4. “Faludy György költészetét és önteremtését zaklatott élete, szexuális mássága, világlátottsága és intellektuális érzékenysége határozta meg. Hogy költőóriás elődök művészetét olykor a maga javára fordította, azt korunk felfogása szerint bocsánatos bűnnek tekinthetjük. Rossz sorai, önközpontúsága, fellengzős megnyilvánulásai ellene szólnak. Tódításai inkább mulattatók, mint irritálók. De emberként is, költőként is figyelemre méltó jelenség volt. Életműve tárgyalandó az irodalomtörténetben. Azt pedig az utókor fogja eldönteni: hová helyezze költészetét a magyar irodalmi kánon mércéjén.” Szuggeráltan olvastam őt, elég jól ismerem az életművét, és egyetértek. Nagyon szeretett volna költőfejedelem, regényes hős, elvhű kőszikla lenni mások szemében.

    Kedvelés

      • Én úgy vagyok vele, hogy ha valaha az életben tanítanék, akkor két-hãromszor leadok egy életrajzot, negyedjére tudom fejbôl. De úgyis csak annyit jegyeznek meg, hogy Ady szifiliszt kapott, mert akkor még nem volt koton. 😀

        Kedvelés

      • Dehogynem, csak kicsit drágább volt, meg gusztustalanabb is. A középkorban már biztos, de asszem az ókorban is ismerték.

        Kedvelés

      • Jogos, nem akart – eleinte 🙂
        Egyébként én ezt Nyáry Krisztiánnál olvastam.

        Az ilyen érdekes apróságok teszik vonzóvá a gyerekek szemében az irodalmat. Nem Arany János epekövei (konkrétan emlékszem a másodikos irodalomkönyvből, ahol ezt részletezték, hogy Aranynak hogyan fekélyesedett ki és levedzett az epehólyagja… :/ csak tudnám, ennek a költészetéhez mi köze van :/ )

        Kedvelés

  5. Nekem valamiért a kérdések első felét mutatja, két-három szót, mintha hosszában felezték volna a kvízt így csak találgatni tudtam, miről is lehet szó. Más böngészővel néztem, mint szoktam, lehet, az a gond?

    Kedvelés

  6. kitoltettem apammal, o a “magyar nyelv es irodalom” felelos a csaladban…90%, de nem nyitott ki semmit, az nem rossz…nem is baj, hogy nem 100%, mert boritekolom, hogy nem olvasna el a jutalomkonyvet 🙂

    Kedvelés

  7. Nem dicsekszem az eredmenyemmel…De a fo a reszvetel! Legalabb van aminek utanaolvassak. Nekem is az apukam volt az irodalomfelelos de o nem erte meg, hogy a neten keresztul csemegezzen. Annak idejen magnot vasarolt maganak,hogy felvegye a neko tetszo irodalmi alkotasokat.Aztan persze soha nem volt ra ideje…

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .