a nagy helyesírási kvíz, mindjárt kettő is

Hajnalkám rágta a fülem, pallérozzuk hát tovább az elménket. Azt viszont nem engedi ingyér a Poldaddy, hogy húsz kérdés legyen, de tíz lepkefing volna ezen a napfényes (…) szerdán, igaz-e? Így aztán kétszer tíz.

Sablont váltottam, így középre kerül a Finish quiz funkció, nem lóg ki, de a drót beakadhat a szemedbe.

HELYESÍRÁSUNK ALAPJA ÉVEK ÓTA az Osiris kiadványa, az attól eltérő megoldásokért és az ebből származó önérzeti károkért stb. nem vállalok felelősséget.

Értékelés.

19–20 helyes megoldás: Nna. Csodás napod lesz. Ha este van és szar volt a mai, akkor holnap. (Lottó!)

16–18 helyes megoldás: Rossz napod van, szívem. Küldök csokit. Zebrán nézz körül.

13–17 helyes megoldás: Még épp embernek mondhatod magad. Szigorú vagyok, viszont nem felejted el, amit tanulsz. Vigyázz a bankkártyádra, én is elhagytam az erdőben, de megtaláltam.

0–12 helyes megoldás: (…), ugorj neki még egyszer, fejlődj fel, te is lehetsz nyelvtannáci! Ma a fejedre eshet egy tégla, egy betonkeverő vagy egy elkeseredett vizsgaidőszak-áldozat.

Ne csüggedj, még egy:

121 thoughts on “a nagy helyesírási kvíz, mindjárt kettő is

  1. Soha egy kvízedben sem értem még el a 100%-ot, de ez most színötöööös 😀 Megnyugodtam, hogy talán egyszer lehetek még magyartanár újra, ha nagyon szeretnék. A felvezetőkön jókat röhögtem, szinte sodortak az események.

    Kedvelés

  2. 100%, nemhiába a nyomdász múlt. Az utolsónál volt némi “vagy lyuk, vagy fa”, de azután csak sikerült. Nem könnyű, ráadásul minden nyelvtani tesztnél azt tapasztalom, hogy ha elég sok kérdésből áll, a századiknál már a gólyán is gondolkodom.
    A három pótkérdést viszont nem tudom leokézni, de nem is baj, még lerontanám az eredményem, oszt’ lőttek a jó napomnak.
    Köszi, jó mulatság volt!

    Kedvelés

  3. masodszorra lett 80%. felkotom magam az elso fara. mondjuk az elsonel meg a kavem elott voltam, felalomban, mit nekem kviz es ugy felcseszte az agyam a 40 szazalek hogy a kave mar nem is kellett 😀

    Kedvelés

  4. 90%, sejtem, hogy hol hibáztam, de jó lenne majd lecsekkolni. Szeretem ezeket a kis kvízeket, segít szinten tartani a feledésbe merülő helyesen sírásomat 🙂 Köszönöm a szép napot, viszont kívánom.

    Kedvelés

  5. Elsőre 90-90, másodikra 100-100. Ez az első (két) kvíz, amin átmentem 🙂 Büszkébb lennék magamra, ha elsőre is 100 százalék jön ki, de így sem olyan rossz.

    Kedvelés

  6. Első százas, a második az istennek sem megy 80 fölé, de kérem tisztelettel, az angoltanárképzés nem egybeírandó, mivel hat szótag? Héttől kéne kötőjellel írni, vagy nem jól tudom?
    Na most újra megpróbálom a másodikat, cöh!

    Kedvelés

    • Nem kötelező egybeírni, csak addig lehet, ez gyakori félreértés. A szabály szelleme az, hogy afölött ne írd egybe, és még az is csak javaslat. Ja és az egész hatszótagos javaslat a három- vagy többtagú összetételekre vonatkozik, a kéttagúakat mindig egybeírjuk. A mozgószabály lényege pedig az értelemtükröző tagolás. Mint itt.

      Kedvelés

      • Köszönöm, ez fontos!
        Holott logikus, ha nem is muszáJ kötőjellel írni, attól még lehet.

        Hadd meséljek el mostan valamit! Drága Biró Gábor (aki már nem él, és nagyon hiányzik) magyarázta el a hasonló szabályt (mármint hogy logikusssan tegyünk kötőjelet összetett szavakba) úgy mint PÁCSÓ-szabály. Pác-só. Egyből érthetőbb, ha kötőjelesen írjuk, pedig ez aztán tényleg csak két szótag.
        És nagyon vehemensen emlegette mindig ezt a kifejezést, hogy “figyelem, pácsószabály”! 😀

        :’D
        Jaj, de cuki volt, hogy imádtam!

        Kedvelés

  7. 90-90 %. Nem vagyok elégedett.
    Amúgy a szám és a % közé nem kell szóköz? Én azt gondolom, kell, nekem így logikus, de a szabálynak nem néztem utána. (Ha azt írjuk, 5 cm, 5 °C vagy 5 Ft, akkor is teszünk szóközt, ezért lenne logikus szerintem a % előtt is.)

    Kedvelés

  8. Feladtam… az első 90% lett, ez így rendben is van. Nem tudom, mit rontok el a másodiknál, de max. 70% lesz, már többször megpróbáltam.

    Gondolkodtam, hogy leírjam-e azt, amit most jön, de miért ne tenném. Szóval én nagyon ideges leszek attól, hogy nem sikerülnek jól ezek a tesztek. Van még valaki így ezzel?

    Kedvelés

  9. 18 pont, de tudom, hol basztam el. Attól még fáj a vereség.

    ps.: A szerkesztőségben én vagyok az egyetlen, aki le tudja írni azt, hogy Los Angeles-i.

    ps.: Tudod mit tennék még bele? Egyéves, tizenegy éves, de egy hónapos, tizenegy hónapos. Mert a hónap összetett szónak számít. Mekkora orbitális genyaság már!!!

    Kedvelés

  10. Lassak felek, hogy nem jarhatok kommentelni a szornyu helyesirasom miatt :-). Biztos megvaltoztak a szabalyok, miota kikoltoztunk 10 eve. De megerte a csufos megszegyenules, mert annyira rohogtem az utolso kerdesen, na az biztos jo lett, egybol egy talan meg megy. Koszi!

    Kedvelés

    • Nálunk gimiben szinte nem is volt nyelvtanóra, a fogalmazások helyesírására kaptunk nyelvtanjegyet. A tanárunk szerint túl nagy volt az anyag irodalomból, így az órákon csak azzal foglalkoztunk, de így sem értünk el a végére.

      Kedvelés

      • Igen, nekem is hasonló emlékképem van a gimnáziumról, annyi kiegészítéssel, hogy irodalomból sem tanultunk semmi érdemlegeset. Nem is szerettem az egészet, még úgy sem, hogy a tanárnak én voltam az osztályunkban a(z egyik) kedvence, mivel meglehetősen olvasott voltam. Szerencsére nem ezen a vonalon akartam továbbmenni, így azon felül, hogy az obligát ötösöm meglegyen, nem is érdekelt az egész.
        (nem értem, hogy ha wp-s accounttal írok, akkor most miért nem zöld a nevem és miért nem listázza a válaszokat, mint pár héttel ezelőtt 😦 )

        Kedvelés

  11. Nem lett túl fényes.
    Az egyik része ment 80%-ra, az már egész jó, szerintem! 🙂
    Azóta nem mennek igazán jól a hosszú és rövid magánhangzók, amióta még a fősulin bejott a szamitogep az eletmbe, es ott sokat cseteltem ekezetek nelkul.
    Na most itt is, hogy atvaltottam az ekezetek nelkulisegre, meg midig igy irok gyorsabban.

    Kedvelés

  12. Na, végül 90+80.
    Kissé bús vagyok, de az is lehet, az Osiris kiadványa nem azonos azzal, amiből én tanultam.
    Valaki mondta, hogy elég sok változás volt nemrég, de azt nem részletezte, hogy ez miben áll.

    Hát, ha belegondolok, hogy a nagymamám még keztyűt írt 🙂
    Miért pont a helyesírás ne változna? 😉

    Kedvelés

      • Nekem ez a szabály kavart be a fejecskémben, amikor az 56%-os többséget gyarapítottam:
        191. Intézményszerű (rendszeresen ismétlődő országos vagy nemzetközi) rendezvények, kiállítások, vásárok stb. nevét az intézményekével azonos módon szokás írni: Budapesti Nemzetközi Vásár, Szegedi Szabadtéri Játékok, Vadászati Világkiállítás stb.

        Kedvelés

  13. Sziasztok, megjöttem én is így estére. Egy 80-70-es indítás eléggé letört, de kicsit vigasztal, hogy feltornáztam magam 100-100-ra. Én vagyok az, akit “önérzetében sért az Osiris kiadványa”, ugyanis én haragban vagyok a kötőjellel (abban sem vagyok biztos, hogy fent helyesen használtam-e). Az összetett szavak épp azért összetettek, mert együtt fejeznek ki valami újat (saját nyelvi logika alapján 🙂 ), minek bíbelődnénk szótagszámolgatással 🙂 Az angoltanárképzést én így írnám, egybe, ha meg az angliai pedagógusok képzéséről van szó, akkor külön, angol tanárképzés. A kötőjel meg mehet nyaralni 🙂
    Engem akkor dühít a teszt sikertelensége, ha valami olyat rontok el, amit annak idején még nem úgy tanítottak: vagy azért, mert azóta változott a szabály, vagy már eleve a tanítónénim se tudta jól. Ilyenkor úgy érzem, mintha átvertek volna. Talán azért, mert ezeket a szabályokat úgy tanították, mint valami örökérvényű, változhatatlan és változtathatatlan törvényt, és így is viszonyultunk hozzájuk. Ehhez képest még az alapokat is változtatják, például nagyon csalódottan vettem tudomásul a gimi vége fele, hogy az első osztályban megtanult tény, miszerint a magyar nyelvben harmincnyolc betű van, már nem helyes, mert közben kiegészítették.
    Jó ez a teszt amúgy, bár szakít a helyesírási versenyek szokásos feladattípusaival (Babitscsal meg Móriczcal nem kell bíbelődni), mégis megtornáztatja az agyat. 🙂

    Kedvelés

  14. Az enyém nagyon gyenge lett, nem is mondom, mennyire. Igaza volt az általános iskolás nyelvtantanáromnak, hogy sose adott ötöst. A gimist meg tudtam vezetni, ő mindig megadta, de úgy látszik, azóta se tanultam meg ezeket a dolgokat. 🙂

    Kedvelés

  15. 52 milliószor csináltam meg, ambicionáltam magam. A második teszten alig 1000. próbálkozásra összejött a 100%, viszont az első tesz az 51 millió valahányadikra sem emelkedik 90 fölé, pedig minden variációt kipróbáltam, google és a többiekkel ellenőríztem és mégsem.

    Kedvelés

    • Hi-hi, ha minden rossz kombinációt kipróbálsz, akkor is csak 1024 lehetőség van. És ha fogalmad sincs egyik helyes válaszról sem, akkor is elég maximum 20 próbálkozás a 100% eléréséhez.

      Kedvelés

      • Eh.
        Az ember már egy gyenge hiperbolát sem engedhet meg magának, az egyébként szégyenteljes valós próbálkozások számát elrejtendő, mintegy stíláris eszközként, egy nyelvhelyességi poszt végén, egy irodalmi hangulatú blogban, ejsze?
        🙂

        Kedvelés

      • De, persze, elnézést az okoskodásért. A második adat kicsisége lepett meg egy picit magamat is, ezért gondoltam megosztani (meg Éva nem erre irányuló kérdése miatt).

        Kedvelés

      • Nem éltem meg okoskodésként, kacagtam, hogy valaki tényleg kiszámolta, mennyi valós lehetőségből juthatok el a 100%-ig.

        Kedvelés

      • Tegnap lefekvéskor kattogott még az agyam, és azóta aggódom, hogy Lőrinc leiskoláz, ezért kizárólag ezt megelőzendő inkább leírom, hogy (csak matematikailag, a nyelvtani ismeretek totális hiányában) tizenegy próbálkozás is elég a 100% prezentálásához (tesztenként), illetve ha csak a helyes válasz kitalálása a cél, akkor még kevesebb is.

        Kedvelés

      • Hosszasabb gondolkodás nélkül odáig jutottam, hogy tíz próbálkozás elég ahhoz, hogy tudd, hogy melyek a jó válaszok, és nem tartom kizártnak (a klasszikus mérleg-feladatokhoz hasonlóan), hogy kevesebb is, ha jó részhalmazokat tudunk képezni, de ehhez már gondolkodnom kéne, annyira meg most nem vagyok motivált.
        Tízhez: elsőre tippelsz valamit, ha az 10 pontos vagy 0 pontos, akkor készen vagy (ugye ha 0 pontos, akkor nem “prezentáltad” a 100%-ot, vagyis nem jelent meg ez a képernyőn, de te már tudod az összes kérdésre a jó választ). Ha se nem 0 se nem 10, akkor az elsőtől egyesével elkezded váltogatni a választ, ha nőtt a pontszám, akkor jóra váltottál, ha csökkent, akkor a következőben visszaváltasz az elsőre (a tudáshoz ez sem kell tulajdonképpen), de a következő kérdésnél is váltasz egyúttal. Az állítás lényegi része (a 11 és a 10 közötti különbség) az, hogy legrosszabb esetben is (azaz ha addig nem éred el a 10 pontot) elég a 9. kérdésig váltogatnod (azaz volt egy kezdeti próbálkozás és 9 csere után még 9), mert ha még mindig nem lett 10 pontos, akkor is már tudod az utolsó kérdésre is a helyes választ: a másik, mint amit bejelöltél.

        Kedvelés

  16. Na addig gyüszköltem, amíg nem lett 100 %.. és meg vagyok döbbenve két dolgon: hogy játssza, és nem játsza, valamint a viszonválaszon… a játssza alakot biztos megtanultam valamikor, de én egyből azzal hasonlítottam, hogy hogy mondanám felszólító módban, és úgy mondanám, hogy azt akarom, hogy játssza el… akkor hogy mondhatom kijelentő módban ugyanúgy? Vagy akkor hogy van felszólító módban? A viszonválasz meg nekem nem logikus, és csúnyácska is…

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .