meg-fej-tés

A rég várt kvízmegoldások. A helyes megoldás a legfelső, de csak mert mindig azt találták el a legtöbben, és zöld. Utána a százalék: az összes válaszoló közül ennyien tippeltek helyesen. Kérdésenként magyarázat. Beszéljünk róla! Kérdezzetek, keressetek, válaszoljatok.

Question 01 Melyik kifejezés képzavar?
Answers 97%
Skips 3%

nehéz dió      47%

váratlan meglepetés      27%

sűrű élmény      25%

a harc hevében      2%

A dió kemény, nehéz feltörni. A probléma vagy az eset a nehéz. A váratlan meglepetés egy kicsit tautológia, de az nem képzavar. A sűrű élmény remek melléknévi metafora. A harc hevében is bevett fordulat, most gondoljátok meg, egyszer azt kellett irtanom a Diplóból, hogy a hidegháború hevében.

Question 02 Melyik állítás igaz?
Answers 96%
Skips 4%

“Örömet szerezni” választékosabb, mint “okozni”.     42%

A határozói igeneves szerkezet — “el van intézve az ügy” — magyartalan.     27%

Emberre nem mondjuk, hogy “az”, csak azt, hogy “ő”.    24%

Éssel nem kezdünk mondatot.     7%

Ez csak a választékos nyelvhasználatban van így, de ott is afféle érthetetlen, ám kihalóban levő szent tehén, nem hiba az örömet okoz sem.

A határozói igeneves szerkezet akkor béna, de akkor sem mindig, ha aktív cselekvést jelentő ige van benne, ilyen a rémpélda is: a macska fel van mászva a fára. Egyébként nagyon is magyaros; régies alternatívája részben a -tatik/-tetik igealak. A cégtábla le van véve. / A cégtáblát levették. / A cégtábla levétetik. Meg vagyok tisztelve/lepve, fel voltam háborodva stb.

Ez itt a barátnőm. Nem az volt a tettes, hanem a szőke. Nagyon is mondjuk. (kopognak) Ki az?

De igen. És az efféle mételyt terjesztő tanítónőknek ne vigyetek virágot. Sőt, nekik ne legyen virág vive. (Híve és éve, Balázs. Iva, elvileg. Gyakorlatilag nem mondjuk.)

Question 03 Melyik nem kontamináció?
Answers 93%
Skips 7%

több vasat tart a tűzben      51%

egy szemernyit sem tágít az álláspontjától     20%

egy helyben tapogatóztak      17%

lándzsát tör fölötte      11%

Idiómákkal nem vitatkozunk, ugye, mint az Kozma Szilárdék történetéből is kiderült. Ez így kövült meg. Valamit kikaparja a gesztenyét. Egy szemernyit sem hagyott belőle? Nem, egy szemet sem, viszont: egy szemernyi igazság nem volt benne, vagy egy szemernyit sem változtatott rajta. És: nem tágít tőle. Sötétben tapogatóztak X egy helyben toporogtak. Pálcát tör fölötte X lándzsát tör mellette — az egyik elítéli, a másik kiáll mellette. Kontamináció.

Question 04 Melyik szavunk nem finnugor eredetű?
Answers 96%
Skips 4%

alma      76%

négy      17%

kéz      4%

hal      3%

Ez is így van és kész, az alma török eredetű, finnugor alapszókincsünket mintegy 1200 tő alkotja, hétköznapi beszédünkben leggyakrabban ezeket és az ezekből képzett szavakat használjuk.

 

Question 05 Mit jelent eredetileg a “bombasztikus” szó?
Answers 1,211 96%
Skips 56 4%

felfújt, üres, fellengzős      57%

erős, hatásos      24%

robbanással kapcsolatos      11%

feltűnő      7%

Ezt egyszer említettem. Van ilyen sok. Írjatok még! Az utolsó pillanatban szólok, a következő generációt ez már nem fogja érdekelni, ne erőltessük. Előbb-utóbb olyan jelentése is lesz, az eredeti meg talán el is tűnik, mint az a hőssel vagy a hölggyel is történt: már teljesen mást jelentenek, mint hatszáz éve. (Tudod-e, mit?)

 

Question 06 Hogyan nevezzük ezt: “hierarchikus rangsor”?
Answers 1,197 94%
Skips 70 6%

tautológia      66%

szóismétlés      22%

kontamináció      6%

képzavar      6%

A tautológiáról és a kontaminációról is írtam már.

Question 07 Melyik mondat helytelen?
Answers 95%
Skips 5%

Lévén gazdag kereskedő lánya volt, válogathatott a kérők közül.      82%

Lévén gazdag kereskedő lánya, válogathatott a kérők közül.      8%

Gazdag kereskedő lánya lévén, válogathatott a kérők közül.      7%

Mivel gazdag kereskedő lánya volt, válogathatott a kérők közül.      3%

A hibás alakkal a volt a baj. A lévén nem más, mint a létige határozói igeneve, azt jelenti: vanva, és nem tűr másik igét ugyanabban a tagmondatban. Nem szabadon választható a mivel és a lévén. Második oldalon dob ki a kereső már a lévénre: a lévén révén. Ez is eltűnőben, tömegesen használják ige mellett, kötőszóvá kezd válni.

 

Question 08 Melyik a legidegesítőbb?
Answers 1,191 94%
Skips 76 6%

A kiállítás december végén kerül megrendezésre.     76%

A kiállítás decemberre várható.     11%
A kiállításra decemberben kerül sor.     8%
A kiállítást decemberben rendezik meg.     4%
Terpeszkedő, papírzabáló, felelősséget nem vállaló, járványszerűen terjedő forma. Már volt róla szó: rettegnek az alanytól (nem alany, hanem ágens, cselekvő, de nem akartam bonyolítani)
Question 09 Hogyan írnád?
Answers 96%
Skips 4%

Tájékoztattam az elnököt a fellebbezésről.     53%

Tájékoztattam az elnök urat a fellebbezésről.     31%

Tájékoztattam Elnök Urat a fellebbezésről.     9%

Tájékoztattam az Elnököt a fellebbezésről.     7%

Erről már volt szó: merjünk ne udvariaskodni, szervilisnek lenni, nem megszólítás ez, hanem említés! Hardcore munkahelyféltők írják naggyal, de névelő kell, pont. Részletesebben a tanuljunk magyarul! sorozat első részében: miniszterelnök úr!

 

Question 10 Melyik a helyes?
Answers 96%
Skips 4%

Az orvos mint szakértő vett részt az ülésen.      69%

Az orvos, mint szakértő vett részt az ülésen.      22%

Az orvos, szakértőként vett részt az ülésen.      5%

Az orvos mint szakértőként vett részt az ülésen.     3%

Az azonosító, vagyis -ként értelmű mint elé nem kell vessző (a hasonlító minttel szemben), és elég az egyik: vagy mint, vagy -ként.

63 thoughts on “meg-fej-tés

  1. 1, 3, 4, 5 nem stimmeltek nálam, mindig tanulok valami újat, és ez most főleg aktuális, mert úgy tűnik, megint egyfajta szöveggyáros leszek pár hónap múlva

    Kedvelés

      • én is az elsőt csesztem el, pedig az elnökben nem voltam biztos. 😀 a nehéz diót annyit látom, hogy már használom és átlátszó. amúgy ez nem kontamináció a „nehéz eset” és a „kemény dió” kifejezések között? Ezek ugye hasonló jelentésűek.

        Kedvelés

      • Ha a ker. csatornák nem spórolnák (áldoznák be a reklám kedvéért) a stáblistát a filmek végéről, akkor jönne az, hogy: “magyar szöveg: (és az én nevem)”
        Szinkrondramaturg leszek, megint, de szappanoperát és dél-amerikai sorozatot régen se vállaltam, és most se fogok 🙂

        Kedvelés

  2. Jól tudom, hogy a hölgy eredetileg a menyét elnevezése volt? Mintha egy történelmi regényben még a “hölgymenyét” kifejezéssel is találkoztam volna.
    A nehéz dió nagyon terjed, akárcsak a tűéles, ami szintén népszerű (valami tűhegyes vagy borotvaéles, pengeéles ugyebár). Engem irritálnak még a hasonló tautológiák: háromtagú trió, fiatal tinédzser, délelőtti matiné, stb.
    A határozói igeneves szerkezetet inkább kerülöm, tudom, hogy használható és klasszikusaink is használták, de mivel túlburjánzott, én nem szeretem.
    Az alma szó eredetével pedig mindenki tisztában van, aki megkért már egy törököt, mondja törökül: zsebemben sok kicsi alma van.

    Jó volt a teszt, főleg így magyarázatokkal.

    Kedvelés

  3. Köszi a megfejtést. Én a 3, 7 és 8. kérdéseket rontottam el. A kiállításos mondatnál én erre még csak nem is tippeltem. A nehéz dión sokat gondolkodtam, mert annyira gyakori, hogy …hogy fel sem tűnik, hogy tul.képp. képzavar. Klassz teszt volt.

    Kedvelés

  4. A kettesre nem jöttem rá, ott a második választ jelöltem be. Amire nem elsőre jöttem rá, az a képzavar és a kontamináció. Nézegettem egy darabig, mire leesett 🙂 Köszönöm, alig várom a következőt!

    Kedvelés

  5. Azért lett csak 90%, mert makacsul azt jelöltem be, hogy Emberre nem mondjuk, hogy “az”, csak azt, hogy “ő”. Ez elég sok mindent elmond rólam, úgy érzem 😀

    Kedvelés

  6. Nekem a Q2 okozta a legnagyobb problémát. Különben pedig az egész kvízt nagyon élveztem, isteni ötlet volt.
    “A macska fel van mászva a fára” az én vörös posztóm. Tízből tizenegy angoltanár (az enyém is anno) úgy kezdi tanítani a passzívot, hogy hát a magyarban nem használunk passzívot, hát például nézzétek meg ezt a macskás mondatot, hát nem szörnyű? Hát? És akkor röhögés. Ez a mondat a) nem passzív, b) ami, azt igenis használjuk a magyarban. Remekül szoktam sütkérezni a sikerben, amikor ezt a kis dolgot előadom.
    Nem félrehasznált szó, hanem etimológiai érdekesség, de én úgy szeretem, mert olyan cuki: az olló (amivel vágunk) arról kapta a nevét, hogy régen így hívták a kecskegidát meg az őzgidát, és azért nevezték el így, mert nyitott állapotában pont úgy állnak a szárai, mint a kiskecske lábai.

    Kedvelés

  7. Nekem jók lettek a válaszaim, de nem azért, mert olyan pöpec a nyelvi rutinom, hanem mert régóta olvasok itt, és már ismerem Éva vesszőparipáit. 🙂
    Éveken át fogalmaztam így: ídén második, harmadik…hatodik, hetedik alkalommal kerül megrendezésre… Én azt hittem, ez a legelterjedtebb, legillendőbb, leg semmitmondóan választékosabb forma. Egyszerűen ezt illik, és szokás használni egy rendezvény kapcsán.
    Írott szövegben nem kezdtem volna éssel mondatot, szóban annál gyakrabban. Ezt a parát már levetköztem 🙂
    A tautológia és kontamináció szavakat is itt ismertem meg, de például a “lándzsát tör fölötte” forma használata nekem is mindig bökte a fülem. Hogy ezt kontaminációnak hívják, azt csak innen tudom.
    Szóval a blog nyelvi ismeretterjesztő hatása nálam működik! 🙂

    Kedvelés

  8. Hát, talán nem kávé előtt, félhülyén kellett volna nekiugrani. Az értő olvasás sem hátrány: NEM kontamináció 🙂 – “példának okádék.” Az elnökös kérdés nekem nagyon kontextus függő. Ha egy folyamatban lévő ügyről tájékoztatom az elnököt, akkor nagy kezdő betűvel írnám (Elnök Úr), nem megszólításként, hanem az én olvasatomban ez egyfajta captatio benevolentiae, valamit akarok tőle, és egy egyoldalú, de kommunikáció része az iromány. Ha az ügyben érdekelt harmadik személynek számolok be, akkor is elnök urat írnék, de kicsi kezdőbetűvel, mert közöttünk van valamiféle, az ügy által generált kapcsolat, itt túlzásnak érezném és valóban szervilisnek a nagy kezdőbetűket. Ha egy olyan harmadik személynek írnék, akinek köze nincs az ügyhöz, egyszerűen az elnököt használnám, hiszen ebben az esetben az elnöknek semmi köze nincs az interakcióhoz. Vagy csak túlbonyolítom?

    Kedvelés

  9. lesz kötőjeles teszt is? sok esetben nagyon nem értem, mikor, hogy kell kötőjelet használni. persze rákeresek, ha muszáj, de nem érzek rá, nem értem s nem értem. ó, s még egy csomó minden, amit elfelejtettem vagy meg sem tanultam anno. (anno nemegyenlő anus)

    Kedvelés

      • Na akkor a postai készpénzátutalási megbízás hogyan írandó? 🙂
        A Posta szerint egybe, így szerepel a csekkeken.
        A Magyar helyesírási szabályzat (a legeslegújabbat nem néztem, ez pár éves történet, de itt a helyesírás ellenőrző is így fogadja el) szerint kötőjellel, készpénz-átutalási megbízás formájában. A sztori az, hogy a munkahelyemen én is levelezek, ügyfelekkel. És gyakran küldünk csekket, amit bele kell írni a levélbe.
        Na, sorozatosan kaptam vissza a leveleket (ellenőrzik, naná…) a fenti kötőjeles forma miatt, amíg meg nem untam, és bevittem a szabályzatot, orra alá dugtam a csoportvezetőnek, mire ő előásott egy csekket, és mutatta, azon is egybe van írva.
        Mondtam, ezt beszéljék meg a Postával 🙂
        Azóta hagyják, hogy kötőjellel írjam, de a formalevelekben továbbra is egyben van. Nem baj, kijavítom, minden egyes esetben 🙂 🙂

        Kedvelés

  10. Nekem a sűrű élmény tűnt képzavarnak, egyrészt mert a nehéz dió korán rögzült, másrészt rengeteget kellett diót törnöm, és nehéznek tűnt, így fel sem merült, hogy nem helyes. Az el van intézve az ügy helyett nem helyesebb az ügyet elintézték? A bombasztikus sem tudtam, nem használom.

    A legjobb eredményem 70%, ami azért ciki egy kicsit, mert anno felvételiztem az ELTE BTK magyar-amerikanisztika szakára. A bizottság nem tudott mit kezdeni azzal, hogy XX. századi világirodalmat húzva Akutagavát szerettem volna elemezni (szabad választású tétel volt), hiába mondtam, hogy hát van ugye a film is, azt csak látták, végül Steinbecknél és Williamsnél kötöttünk ki, ha már amerikanisztika a másik szak. A nyelvészet meg nem volt erősségem sose, pedig Cserjés Kati nagyon alaposan felkészített, de akkoriban nem érdekelt.

    Nyolc éve mentem el Magyarországról, egy helyesírási szabályzat azért jött velem, hasznos is, mert az utóbbi két évben nem beszélek minden nap magyarul, csak írok és olvasok. Érdekes, hogy amikor egyesek kifogynak az érveikből, elő szokták szedni, hogy nem érted, amit írok, mert elfelejtettél magyarul, amin többször meghökkentem, mert az általam ismert magyarok külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy őrizzék a nyelvüket.

    Kedvelés

  11. Kérdés, a Balázs az miért helyes? Mind a szüleim, mind a magyartanárom irtották a tulajdonnév előtti névelő használatot, és gyermekkoromban csak pestiektől hallottam.

    Kedvelés

  12. Az a szomorú, hogy én már nem is emlékszem, mit rontottam el. Másodikra lett a tesztem 70%-os, úgy hogy utána kellett néznem, mi a tautológia és a kontamináció – ezek már az évek homályába vesztek, de ha nem vagyok teljesen hülye, akkor szerintem én a tautológiáról eddig nem is hallottam.

    Kedvelés

  13. 60% – elég lehangoló. A képzavarba jól belezavarodtam, aztán a kontaminációt is elszúrtam, mea culpa, nem gondoltam át alaposan. Hogy az elnököt vagy az elnök urat tájékoztatom, az szerintem majdnem mindegy, szubjektív. A kiállítás decemberre várható – ez nekem annyira idegenül hangzott, hogy még a megrendezésre kerülés is elfogadhatóbbnak tűnt hirtelen. Mondunk olyat, hogy egy kiállítás valamikorra várható?
    Remek agytorna volt, várom a következőt.

    Kedvelés

      • Valami bizonytalanságot érzek benne, bár könnyen lehet, hogy én magyarázom bele 🙂 Hogy érzékeltessem valahogyan: mondhatom, hogy egy könyv megjelenése decemberre várható, de a nyomdától függ pl., hogy tartani tudja-e a határidőt, szóval én várom ugyan, de ki tudja, megjelenik-e végül időre. Egy kiállítás viszont tervezettebb, azt biztosan tudjuk, hogy december 20-ától látogatható, punktum. Vagyis a kiállítást decemberre tervezzük. Szőrszálhasogatok, vagy van benne némi ráció?

        Kedvelés

    • A váratlan és a meglepetés egyike sem kép, metafora. Ez csak tautológia. A képzavarban különböző képi világok vannak, dió, lándzsa, pálca, uborkafa, ilyesmik.

      Egyébként a gyerekeim nagyon is várják a meglepetéseket.

      Kedvelés

  14. Kérem, jelentkezzen, akinek másodjára gyengébben sikerült, mint elsőre és abbahagyta, hogy ne alázza magát 0%-ig? Köszönöm.

    Furcsa, hogy a kommentekben leggyakrabban előforduló tévedések nekem pont összejöttek, viszont, a legevidensebbekbe belesültem. Az elnök urat kisbetűvel, de úrral hagytam. Fáj, azért egyetlen kérdés, a bombasztikus. Annyira koncentráltam az eredeti jelentésre, vagyis, én azt hittem, hogy a bombasztikus jelentése a felfújt, üres, szenzációs, de valahol volt biztosan egy eredeti jelentés és azt kéne megtalálnom. Most meg azt kérdem, hogy ha ez a jelentés az eredeti, akkor mi az aktuális? Vagy nincs különbség? Mit hangsúlyoz az eredeti szó a kérdésben?

    És ha csatlakozhatok handrellához a kívánságműsorban, akkor nekem a vesszők (is) óriási gyengém, szívem szerint nagyjából mindenhova kitenném őket, lásd az orvost, mint szakértőt.

    Kedvelés

  15. Ez nem annyira helyesírás, de az elnökös kérdés kapcsán az jutott még eszembe, hogy szívesen olvasnék arról is, mit kezdjünk a megszólításokkal, köszönésekkel. Írtátok valahol, hogy falra másztok a Tisztelt Szülő/Kedves Anyuka megszólítástól. Érthető, de mi a jó megszólítás? Hogy szólítson például egy tanár, aki nem tudja mind a kétszáz diákja szüleinek a nevét, de fontos közlendője van Pistike törvényes képviselője számára?
    Munkahelyi emailezés, ismeretlen, több tízessel idősebb kolléga. Mi a helyes? És a gyerekek mikor, hogyan szok(ja)nak át a csókolomról a jó napot kívánokra? Akik élből letegeznek mindenkit mindenhol, azok sosem tanulták meg? És a kedves szüleivel mi a helyzet? Hogy köszön a tizennyolc éves nagyfiú a reménybeli apósnak? Hogy, ha idegen, és hogy, ha ismerik egymást pici koruk óta? És hogy a nagylány? Vagy mit kezdünk gyerekkorból ismert nénikkel, bácsikkal, akikkel húsz év után újra találkozunk? Csókolom még? Vagy jó napot kívánsz, de akkor elfelejtetted, honnan jöttél? Vagy ez csak faluból elszármazott márnemfalusi-sosemleszvárosiaknak kérdés? 🙂

    Kedvelés

  16. Tisztelt Szülőkkel nincs gondom, a 18 éves nagyfiú köszönjön “jó napot kívánok”-ot. Én a gyerekkoromból ismert, akkor “tetszikezett” néniknek, bácsiknak simán köszönök most is csókolomot, pedig 4x. Szerintem megbántódnának, ha most magázódni kezdenék. A gyerekemnek totál kimaradt a tetszikezés és a csókolom, ő tegezni tud (furcsa módon a tanítókat is tegezik, teljesen legálisan – alsó tagozat), adott esetben magázni is.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .