metablog 4.: a titok és a keresők

2013. novemberi poszt

Tovább, Pegazus! A metablog sorozat utolsó előtti részét olvashatjátok, az utolsóban szó lesz még a jelszótémáról és arról, hogy hogyan változtatta meg az életemet a blog.

Bár mindenki tud róla, nem számoltatom el ismerőseimet, olvassák-e a blogot, nincs elvárás, és azokon kívül, akikről tudom, hogy napi olvasók, a többiekről azt feltételezem, hogy nem olvasnak. Gyakran, sőt, többnyire nem emlékszem a saját szövegeimre, olyanok lesznek, mint a kilélegzett levegő — mások idézik fel, miket írtam. Nem keverem a privát facebookos lényemet sem a csakazolvassa profillal. Szóval bár a blogon itt vagyok személyesen, nagyon — még az elején meghoztam a döntést: aki dudás akar lenni…, a következményekbe meg inkább nem gondolok bele –, de van nekem egy nemblogos lényem, amely a barátoké, ismerősöké. Ehhez képest cinikusan vetik ide nekem, hogy aki kilép a nyilvánosságba, az ne csodálkozzon, ha megírják róla a véleményüket. Aljas, áskálódó, visszaélős szavakat igazolnak ezzel.

Mint mindenkitől, rendszeresen megkérdezik tőlem is, hogy mi a foglalkozásom. Vagy: hogy van ennyi időd írni? És ebből meg lehet élni? Felidegesít a kérdés, a másokat leső, anyagiak iránt érdeklődő furcsálkodás, és eszembe jut Varró Dani, akitől ugyanígy mindig kérdik, hogyan lehet megjelentetni szövegeket, mintha neki valami titkos kulcsa vagy tuti protekciója lenne. Nincs titok, válaszolta, erős szövegeket kell írni.

És ebből meg lehet élni? Ebből igen, mondom erre. Dacos válasz, de annyira zavar az a butaság, hogy bárki azt gondolja, mintha ez az egész MLM lenne, hát akkor ez a megoldás, mit kezdjünk az életünkkel, hogyan kell pénzt keresni: blogot kell írni, mint ez a nő, utána jön a vidám élet. Nem a blog a titok. Ez az attitűd sérti az egyediségemet, nem vesz tudomást arról, mi a különbség a szalmaláng-blogok és az enyém között, burkoltan azt állítja, ingyenélő vagyok, és nem ismeri el, nem is látja sem a szövegeim erejét, sem a rengeteg munkát, amit a blogba teszek. Néha én is ingyenélőnek érzem magam, pusztán attól, hogy szeretem, amit annyira nagy hévvel csinálok. Bár szeretnék többen a munkájukat!

A blogon nincs reklám és az adományon kívül nincs semmi, ami a pénzzel kapcsolatos. Nem fűződik anyagi érdekem sem a bejegyzések témájához, sem a blogestekhez.

Hogy mi a titok? Egy éve próbálom megérteni, mi történt velem. Én ezt nem akartam és nem tudtam előre.

Nagy véletlen áldás, az. Rendkívül sok és lelkesen végzett munka, és egy kiinduló, nem nyomorgó, nem nyolctól négyig állapot, lehetőség, amiből ez elindulhatott: idő a munka befektetésére. Világos célkitűzés és erős szándék kellett, és csak csinálni, nem összezavarodni. Egyedi hang, személyesség, kiélesedettség, örök figyelem, anyaggyűjtés: blogagy. Írói rutin: nagyon sokat kell mondatokkal foglalkozni annak, aki azt tűzi ki, hogy naponta ír egy erős szöveget, azt csak könnyű kézzel lehet, aprólékosan nem, a blog percjellege miatt. Saját írói és blogszerkesztési megoldások, nem másolatok. Fotók, színes-szagos elemek. A témák változatossága. Néha újítani. Rendszeres jelenlét, kapcsolat az olvasóval: a blogot nem lehet magára hagyni.

Ha az ember állandóan ír, akkor kénytelen tudni, mire képes. Ahogy a sziklamászónak is tudnia kell, különben lezuhan. Pontosan tudom azt is, mi az, amire nem vagyok képes, és amit tudok, az varázslatként működik: némileg meglepődöm, amikor a rutin, a lendület kihoz valamit, ami nekem is tetszik. Hát ez hogy lehet? Én csak úgy írtam valamit. Nem vagyok nárcisztikus, hanem nem kezelem tabuként az önmagamhoz való viszonyt. Illetve azt gondolom, írónak, általában alkotó lénynek lenni szükségképpen örök énboncolgatás, nagy önbizalom, a saját képességek felderítése és biztos használata. Akkor jó az írás, ha közben és utána ránézve érzem: ez igen (én legalábbis ilyen alkat vagyok). Muszáj tudnom, mi jó, mi rossz,és muszáj hinnem magamban, anélkül egy kötőszót nem lennék képes kiválasztani. Ugyanakkor a folyamatban automatikusan kialakul az önkritika, a nagyon elemi kapcsolat önmagával, a teljesítményével és a határaival. Aki ennyit ír, ennyit véleményez, jár körbe, ismer meg mindenféle jelenségeket, az pusztán ettől az intenzitástól tisztán fog látni, folyamatosan érzékelve a hibáit. Sikereknek örülni, ezt nem szemérmesen elhallgatni, az nárcizmus? Vagy oké, ha ez tetszik, nárcisztikus vagyok. Örülök, élvezem, tudom magam. Ha nő él így, ferdén méregetik. Többnyire az, aki nárcisztikusnak nevez, nem örül, nem élvezi, nem tudja magát.

Ó, amikor én azt hittem még, hogy az az író, akiről írnak az ÉSben, akinek kiadó adja ki a könyvét, aki interjút ad, aki megszenvedi! Ma már tudom, írónak lenni tudatállapot, kiélesedettség. Kell hozzá az olvasókkal való interakció is, eleve az, hogy legyenek olvasók, könnyebb úgy írni, ha van kinek, ha tudom, hogy várják, ha van visszajelzés, de nem ez a közepe. Hírnév, az nem kell, a becsvágy valami más — csendes, szuverén mikroklímák vannak a nagy irodalmi tájban.

Az embernek, ha sok pozitív visszajelzést kap, természetszerűleg illúziója lesz az összes olvasójáról. Mindenkit egységesen fogékonynak, intelligensnek, szuverénnek és jó szándékúnak képzel, holott nyilvánvalóan nagyon sok torz sérültség, félreértés és rossz szándék húzódik meg a névtelen tömegben. Néha keserves ezzel szembesülni.

De leginkább az olvasók visszajelzése formálja az identitást. Az ember intuícióit követve ír, nem előre tisztázott szándékkal, formálódik, alakul az olyansága. Hogy ki ő, azt leginkább a félreértésekből szűri le, amikor megkeresik, akarnak valamit tőle, és ugyanaz az intuíció hátrálni kezd benne ráncos homlokkal, előre tartott kezekkel: nem, én nem ez vagyok. Az én olvasóim biztonságot keresnek, közösséget, pezsgést, és szeretik, ha valami egyrészt személyes, másrészt következetes, harmadrészt változatos, negyedrészt látványos. És van még valami, amit szeretnek, de az nehéz: ha a blog segít rajtuk. Pedig a blog nem úgy segít, hogy jön Csakazolvassa, a szupernanny, a csodálatos kutyatréner, aki mindent tud, lehetőségek, menedékházak, segítő szakemberek címe, telefonja, a megfelelő mondat, ráolvasás, és csillogó szemmel a te problémádra kíváncsi, és reszketve reméli, hogy meg tudja neked oldani — ez persze azt is jelenti, hogy nem neki kell megfelelni, hozni a talpraállást, hosszútávfutást, válást –, hanem úgy, hogy a közös női tapasztalatokról olvasván megkönnyebbülhetsz: mások is vannak így, ahogy te. Leteheted az öngyűlölet és az értéktelenségérzet terheit. Felvidíthatnak a hihetetlenül szellemes és informatív kommentek, felrajzolódhat egy jobb életminőség, fodrásszal és szépirodalommal, magadnak a korábbi szorongás helyett derűsen megbocsátva. Vagy úgy, hogy a hajnali, délutáni, éjjeli blogolvasás mint szokás, kiszakadásként a taposómalomból és azzal a nagyon gőzölgő kávéval mentálhigiénésen tesz jót neked. Netán beszélgetni kezdesz a blog témáiról a férjeddel újra, és élettel telik meg a kapcsolatotok. Vagy csak jár az agyad teregetés közben, beakad egy-egy gondolat vagy fordulat, kivirul benned a mondat. De a leginkább úgy, hogy a te belső munkád révén a szöveg és a közted lévő szakaszon megszületik valami építő felismerés, biztonság, remény és talán megváltoztatod élted. Ez az, ami csak érett embereknek való.

*

No, ez hosszú lett, levezetésképp megmutatom, milyen keresőkifejezések érik el a blogot, gyakorisági sorrendben a blog teljes fennállása alatt. Kommentár nélkül. Gondolom, van, akit megüt, hogy ennyien keresgélnek utána. Illetve mi írtunk a legtöbbet és nyíltan dr. Takáts Ágostonról és dr. Bene Krisztiánról.

nem kívánja a nő a sexet
tanulságos mesék
abortusztúlélők
csakazolvas
nagyfiam helyesírása
örömszerzés képek
fn múltkori feszes has villantás
áldozathibáztatás
szeretem a barátaimat
a feleségem nem kívánja a sexet
második házasság
kremp karkötő
játszik ige felszólító módja
csábításból jeles fanfic
család ellen nincs orvosság
a lányok is kakilnak
plasztikázott sztárok
milyen legyek neked
nőjetek helyesírás
nem szeret a férjem
bringasahegyen
méhész zsuzsanna,képek
szerető sorsa
hobbik nőknek
https://csakazolvassa.wordpress.com
kinyaltam anyámat
gyehenna tuze
férfi erkölcs szertő
orális örömszerzés
alárendelő szóösszetétel
kontamináció
szabó rebeka zsidó
meglestem a szüleimet hazudik a gyerekem nőgyűlöletItt a végén néhány az elmúlt napokból:utal a pasi mit tegyek hogy ne igy legyen inkabb tetszek neki
most már helyesírás
meztelen szaunás fotók
révén (nepiesen)barátkozni akar az exem
férjem függ az anyjától
kővernők rúhanelkől
lottó nyerőszámok 2013 45játék számait szeretném tudnierőszakkal bepelenkázott

csak az olvassa
csakazolvassa blog
csak az olvassa blog
csakazolvassa.wordpress.com
http://www.csakazolvassa
milye vagy mije
csak az olvassa .wordpress
mije vagy milye
valamilye
gyapjaskardhal
csakazolvassa.hu
hobbik
csakaz
valamije vagy valamilye
polcz erika
csakazolvass
csakazolvassa..wordpress.com
bene krisztián
lévén
igazi nő
mije
csak az olvassa hu
nőgyűlölő
tanuljunk magyarul
kakiló lányok
váó
gyerekversek 10 éveseknek
https://csakazolvassa.wordpress.com/
csakazolvasssa
kurvák
csakazolvasaa
indulatszavak
aranylövés
lévén jelentése
lányok kakilnak
magdolna nővérek
meztelen szauna
kurvak
én szóltam
csak az olvassa.wordpress.com
http://www.csakazolvassa.hu
kakiló nők
csakaz olvassa
a hét főbűn
kakiló lány
csak az
csakazolvassa éva
ne akarj megváltoztatni
csak az olvassa wordpress hu
ízetlen vagy íztelen
csakazolvasa
kakilo lányok
szeret a férjem de
csakazolvassa.blog
nincs szex
versek 10 éveseknek szavalóversenyre
csakaza olvassa
csakazolvassa ribizli (ez 71-szer!)
meztelenül a szaunában
indulatszó
dr bene krisztián
top 10 gyerekkönyv
tetszett helyesírás
minden egész eltörött
szeretők sorsa
varga istván mém
eufemizmusok
szétplasztikázott sztárok
lévén vagy révén
dudik zsóka
révén vagy lévén
csábításból jeles fanfiction
http://www.csakazolvassa.wordpress.com
http://www.csakazolvassa.wordpress.com/
“eastern sugar” site:csakazolvassa.wordpress.com
cskazolvassa
csabadul
megdugott a bátyám
csak az olvassa úristen
kortárs magyar próza
csak
lelinka
főjön helyesírása
csakazaolvassa
alárendelő szóösszetételek
2
blogverseny
kakiló nő
http://www.csakazolvassa.wordpress
katolikus menyasszony
milyen hobbik vannak
csak+az+olvassa
bujaság
unatkozom
nők kakilnak
cicim
levena csakazolvassa
íztelen ízetlen
mije van
jó kurvák
dr. bene krisztián
konfliktuskerülés
női hobbik
mi a baj
dr takáts ágoston
csakazolvassa.wordpress
csakazolvassa csineva
gilicze bálint
szauna meztelenül
leszopott a nagynéném
én szóltam blog
lélektelen lelketlen
csakazolvassa.wordpress.com negy kerdes
csakazolvassa kötődő nevelés
monogámia társasjáték
valamilyet
mije helyesírás
feleségem nem kívánja sexet
csakazovassa
hét főbűn
lányomnak
top 10 színházi előadás
kedvenc versem
csakazolvassa.worldpress.com
holist site:.csakazolvassa.wordpress.com
ha a feleség nem kívánja
sírni hagyott csecsemő szomszédban
halassy andrea
bene krisztián szabadlábon
mije milye
dr. takács ágoston sote
fertályóra
ízetlen íztelen
íztelen vagy ízetlen
http://www.csakazolvassa.
sestra77 blog
fösvénység
csak az olvasa
golyagilicze hozzászólás
szeret a férjem, de…
dühroham
angol indulatszavak
örömszerzés
örömszerzés formái
csak azolvassa
“eastern sugar” site:wordpress.com
sokan voltunk
gerle eva csak az olvassa
csakazlvassa
csalazolvassa
csakazolvassa endre
mau palantir
szerető voltam
fiam meg én
charles bovary jellemzés
kakiló lányok video
pogáncs
vádli
top 10 magyar vers
amputált nők
dr. takáts ágoston
csakazolvassa.wordpress.com.
miért nevetek álmomban
polcz erika kalocsa
anyám puncija
évzáró
gyehenna tüze
ha a nő nem kívánja a sexet
hisz ige felszólító módban
varró dániel deviszont
http://www.csakazolvassa.wordpress.hu
jo kurvak
valamilye helyesírása
olvassa
banya szex
a magdolna nővérek
határozó jelző vessző
nem engedem el a kezed
2013 a válások éve
a szeretők sorsa
ide lőjetek
szauna meztelen
kakilo lanyok
jösztök vagy jöttök a helyes
nők a szopásról
szex érzelmek nélkül
miért nem kívánja a nő a sexet
ősz
kakiló csajok
versek 10 éveseknek
csakazolvassa eskuvo
miniszterelnök úr helyesírás
valamilyük
szerető blog
goldenblog díjátadó 2013
csakazolvassa eva
örömszerzés férfiaknak
rády krisztina temetése
kakáló nők
jó nő akarok lenni
nagyfenekű
álmomban nevetek
a szegény kis üdülőgondnok panaszai

64 thoughts on “metablog 4.: a titok és a keresők

  1. “írónak lenni szükségképpen örök énboncolgatás, nagy önbizalom. Aki sokat ír, abban ugyanakkor automatikusan kialakul az önkritika, nagyon elemi kapcsolat önmagával és a teljesítményével. Aki ennyit ír, ennyit véleményez jár körbe, ismer meg mindenféle jelenségeket, pusztán ettől az intenzitástól tisztán fog látni, folyamatosan érzékelve a hibáit.”
    Harminc év naplóírás után csak annyit mondhatok: igen.

    A keresőkifejezések listája olyan, mint egy szürreális szabadvers. És én is rajta vagyok, juhú!

    Kedvelés

  2. Vagy úgy, hogy a hajnali, délutáni, éjjeli blogolvasás mint szokás, kiszakadásként a taposómalomból és azzal a nagyon gőzölgő kávéval mentálhigiénésem tesz jót neked.- igen, határozottan jót tesz:)

    Kedvelés

      • Ez jó? Valami nagy belső változás, vagy egyik pótcselekvésből másik lett?

        Ez tényleg volt, hogy abbahagyhatatlanul internetezőkamaszok kiszáradtak, elfelejtettek enni. No de mi nem vagyunk kamaszok, meg itt van a citromosnápolyi-ellátmány az ágy mellett, és a katértert is bekötöttem.

        Kedvelés

      • (Gem vagyok továbbra is, csak most jutottam el odáig, hogy nem akarok minden egyes kommentről új emailt kapni azért, hogy lássam a nekem válaszolókat is).
        Nem lett egyik pótcselekvésből másik, az első tipp közelebb áll az igazsághoz, de van más oka is, itt és most nem részletezném. Egyébként a tény igaz, és inkább csak vicces megjegyzésnek szántam Petőfi Rádió stílusban. Úgy éreztem, illik a megjegyzésedhez. (A nápolyit pedig sohase szerettem. 🙂 )

        Kedvelés

  3. “…a közös női tapasztalatokról olvasván megkönnyebbülhetsz: mások is vannak így, ahogy te. Leteheted az öngyűlölet és az értéktelenségérzet terheit.”
    “De a leginkább úgy, hogy a te belső munkád révén a szöveg és a közted lévő szakaszon megszületik valami építő felismerés, biztonság, remény és talán megváltoztatod élted.”

    Na, ez Az!

    Olvasni ezt a blogot nekem napi átlagban 5-6 óra, és még így sem tudok mindent elolvasni, rengeteg a komment, azokat se hagyom ki. (mért húzza alá a “komment” szót???)
    Mennyi idő, munka, energia lehet akkor megírni, kezelni, olvasni, stb! Sokszor gondolok erre, mikor állok(nem ülök le, csak belepillantok, fél perc és megyek a dolgomra, ugyi) a gép előtt, olvasok, nem bírom abbahagyni, csak még egy perc, csak még egy komment… és nem halad az isaurázás.

    Na, jó, hogy hozzam a formám, a “kakiló nő”, meg az “erőszakkal bepelenkázott” visz mindent.

    És…khm…vasárnap van…khm…de a heti tibiadagom még sehol.

    És még egy gondolat: hogy mekkora mák, ha valaki előbb talál rád, mint mondjuk on-ra.

    Kedvelés

    • Isaurázás! Érteni vélem.

      A legmeglepőbb, aki kulcsszavak használata helyett úgy írja be a keresőbe a kérdését, mintha ügyfélszolgálaton lenne, köszön és udvarias: csókolom, nem-e tudnák-e megmondani… (lottószám!).

      És a félanalfabéta helyesírású perverziókra keresők! kőver nök. Meglepő látni, ahogy előre sorolt egy csomó meglepő keresőkifejezésben a google.

      Kedvelés

      • Jól érted az isaurázást, biztos vagyok benne. Rabszolgasors. Volt. Előtted. Már csak negyedannyira, pár hónap leforgása alatt. Sokat változtam. Közben volt minden… döbbenet, búbánatos k.rvaélet, harag, felháborodás, elmenés, visszagyüvés…
        Most sokkal jobb. Nem csak nekem, asszem.
        Valaki említette itt, hogy azt vetik a szemedre, hogy kapcsolatokat rombol a blog. Ez nem igaz. Ami olyan, enélkül is tönkremegy, ami nem olyan, ennek hatására lesz jobb. Mint az enyém is. Még van meló bőven, de valami elkezdődött, sőt halad előre.

        Honnan látni, ki hogy jut a blogra?

        Kedvelés

      • Kapcsolatok: dede, “mennek tönkre” a blog miatt. No persze ezt a patriarchális előnyeikhez ragaszkodó férfiak látják így, akik úgy fogják fel, hogy a partnerük a blog hatására felfoghatatlan igényekkel lépnek fel, rettenetesen megváltoztak.

        Kedvelés

      • Hanem az ő kényelmük (vagy inkább – mentális – lustaságuk) miatt – de a blognak nagy szerepe van sok nőnél abban, hogy kinyílik végre a szeme. Ezért akkora a harag a patriarchák részéről.

        Kedvelés

      • Igen. Nagy szerepe van a blognak. Hál’ Imhotepnek!

        A patriarchák pedig bekaphatják azt, amire gondolok.

        Kedvelés

      • Lényegében egyetértünk. Nüansznyi eltérés, hogy az enyémet ugyan nem! Még a bokámat sem.
        Na megyek a kiscicákkal a nagycicákhoz (a gyerekek állathiányát kielégíteni, a másik gépet már ki is kapcsolták).

        Kedvelés

      • Nem is a tiédre gondoltam.

        A “nüansznyi”-ért kiutaltatnék neked egy 1perces Bronislawot szívesen.

        Cicázzatok 🙂

        Kedvelés

      • Innen nézve az szabadulás, a csodálatos új élet kezdete. Mondjuk ki, hogy ezek bántalmazó vagy legalábbis durván elnyomó, esetleg nagyon durván kiürült kapcsolatok.

        Kedvelés

      • Éva, nekem mondod? Ha nem így gondolnám, vagy első olvasatra eltűntem volna innen, vagy te kértél volna távozásra már rég. Tudom, hogy a sértett férjek hülyeséget beszélnek, de ettől még mondják 😦

        Kedvelés

      • Akkor jó 😉
        És igen, mondjuk ki. És mondjuk legalább annyira a nőknek, mint a férfiaknak, hogy ne beszéljenek nők hülyeségeket pl. a vak komondorral kapcsolatban. Vagy hülyeség, hogy engem az áldozathibáztató nők talán még jobban zavarnak? Talán azért, mert erősen gyanítom, hogy a többségük a saját szar helyzetét mentegeti.

        Kedvelés

      • hajnalkámdrága totálisan imádom a kommentjeidet!
        1perces Bronislaw: 1perces hasfájós röhögés. heti tibiadag: beszarás. meg a többi is. kész vagyok. hajnalka for prezident!!

        Kedvelés

      • Kegyesen engedélyezem, hogy beemeld. Háládat az alább olvasható módon rójad lefele ügyesen.

        Kedvelés

      • Psssszt! Hallod? Nem szólnál az érdekemben a heti tibiadagomért? Én nem merek már, félek, meg lennék popókázva.

        Hajnalka for prezident??? Az évszázad vicce! Hát…rég röhögtem ekkorát 😀
        Ha én lennék a miniszter…atyaég! Belegondolni is borzalom(monnyuk, nekem annyira nem).
        De ha maj én leszek, te leszel a…nem tom, mim leszel, válassz. Azt tudom, hogy s3mota lesz a rendőrfőfőnökminiszter Bronival.

        Kedvelés

      • én egyébként aránylag szelíd és kompromisszumkész ember vagyok, de attól tartok, hogy ez Bronisławról nem mondható el 😛 jaj a társadalom patriarchális hímtagjainak…

        Kedvelés

      • ja, a kakiló lányokban úgy látom, tarolsz 😀
        egyébként az, hogy ilyen sokan próbáltuk úgy látom, a saját korábbi hozzászólásainkat egyben megtalálni, az szolid ajánlás a wordpressnek, hogy mit lehetne még fejleszteni 🙂 az indán pl van ilyen funkció, és néhanapján jól elmulatok rajta, hogy miket firkáltam x évvel ezelőtt 😀

        Kedvelés

      • ezt nem a teljesen beteg férfiak keresgélik ám a neten, széles jódolgukban, nem.
        a nőkkel van baj megint, még szarni sem tudnak rendesen drgugli nélkül.

        Kedvelés

      • Vagy nem _úgy_ csinálják, ahogy kell! Bár le…ni a “majd nem kelletek senkinek!” fenyegető érvelést, na, az egyre jobban megy 😀

        Kedvelés

    • És…khm…vasárnap van…khm…de a heti tibiadagom még sehol.” 🙂
      fizetetlen táppénzen vagyok. Heti 3 komisz kommentre korlátoztam magam. (max 150 karakter) S, azokat is Kizárólag azért írom, hogy ne érhesse alaptalan egyoldalúság vádja a blogot. És semmi hasonló. Éva serpája lettem, ez a szomorú igazság. 😦

      Kedvelés

      • Tibi, hát ez meg mi? Monnyuk, úgy a felét értem. Na, jó, ez barokkos túlzás, nem értem a felét se.
        Egyoldalúság vádja? Éva serpája? Te tibi, a lomtárban pia is van?

        És, hogy engemet meg se szólittasz személy szerint…hááát…minnyá öngyi leszek! Ezé küzdöttem, könyörögtem, könyököltem, korrumpáltam egész héten, hogy kitegye Évus a mondókádat, ihassam szavaid…és csak ennyi? Egy világ omolott össze bennem.

        Kedvelés

  4. Nekem azért segít sokat ez a blog (és a kommentjeim), mert a segítségével sikerül végre uninstallálni a Patriarchy.F vírust, ami 28 évvel ezelőtt települt fel az agyamba, és azóta is töltögeti a frissítéseket.

    Kedvelés

    • jaja, jól látjátok 😀

      amúgy a kommentek is legalább olyan fontosak, mert ez a blog pont attól lesz elemi erejű, hogy látom, hogy a vírus nemcsak az én fejemben küld téves hibaüzeneteket, hanem másokéban is. szerintem a rendszer egyik fő megtartó ereje, hogy mesterséges versengést gerjeszt a nők között, és ezzel izolálja őket. de így, hogy van rálátás más nők érzéseire, belső folyamataira, nagyjából lehet látni, hogy ezek nem egyedi dolgok, hanem másoknál is ez van.

      Kedvelés

      • Nem csak szerinted 🙂 Gloria Steinemet olvasol-e? Sajnos magyarul kevés hozzáférhető. Bár abban nem vagyok biztos, hogy ő volt az első, aki ezt leírta, mert a sisterhood az már egy elég régi feminista alaptézis, és innen ered, amit te is megfogalmazol.

        Kedvelés

      • az eszemmel tudtam, de valahogy most, ahogy összeállnak a dolgok a fejemben, jövök rá, hogy ezek mennyire és miért fontosak. és így, hogy van érzelmi-tapasztalati alapja, sokkal jobban eljut hozzám ez az egész.

        Kedvelés

    • Bezony, a frissítés a leggonoszabb, nem számítasz rá, és piszkosul tud alkalmazkodni új környezethez. Folyton újratelepíteni meg nagyon macerás.
      A hétköznapokban én is szoktam ezt mondani: “semmi, csak fut a hülye program a fejemben, de majd leállítom, minden oké”. Nagyon érzékeny rendszer, az a baj. Néha hasznos programfájlok is sérülnek sajnos, és néha évekbe telik, míg felismersz és kiirtasz egy trójait…

      Kedvelés

  5. “Sikereknek örülni, ezt nem szemérmesen elhallgatni, az nárcizmus? Vagy oké, ha ez tetszik, nárcisztikus vagyok. Örülök, élvezem, tudom magam. Ha nő él így, ferdén méregetik. Többnyire az, aki nárcisztikusnak nevez, nem örül, nem élvezi, nem tudja magát.”

    Valahogy a mi kis magyar valóságunkban gyakran nárcisztikusnak ítéltetik az egészséges önértékelés, az önbizalom, a saját tudás, tapasztalat, ismeret, készségek és képességek (ide értve a saját hibák, gyengeségek, kudarcok) el nem titkolása.
    Mindez úgy, hogy általánosan elfogadott mások fikázása az “én mennyivel jobb vagyok nála” nézőpont mögül.

    Kedvelés

  6. Mai termés:
    en szoltam szeretok
    dddnem nem vagyok itthon ez nem igaz…z ez nem lehet igaz es kesz.
    gyereksex tortenetek
    pozitívan gondolkodom
    mi történik ha a gyerek orrába kutya kaki van?
    csak az olvassa
    hogyan szabaduljak meg az alkoholista extől ha nem ért a szóból?
    az internet nyelvhelyességi veszélyei

    Kedvelés

  7. Visszajelzés: metablog 5.: a hatások | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .