a következő olvasmány

Hétfőn, július 1-jén hajnali fél hattól az Iszony című regényt beszéljük meg. Egy igazi klasszikus, olvastassátok-olvassátok nyugodtan az érettségi előtt álló gyerekekkel is: tragikus sorsok, megnyomorított szexus, a házasság pokla, de felemelően.

Ha nincs meg, itt olvashatod, a Bűn alatt:

http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/NEMETH/nemeth00039_kv.html

Most is lesz kvíz, amely mint fenyegetés a figyelmes olvasásra szorít rá, és azokban, akiknek szadista magyartanáruk volt, nosztalgikus húrokat pendít.

Lesznek értelmező kérdések is, és intenzív beszélgetés.

Én meg megtanulok rendesen írni a laptopbillentyűzeten (elfáradt a jobb kisujjam meg a bal közéspső, excusez-moi).

41 thoughts on “a következő olvasmány

  1. Lesnek a kérdések, ez nagyon jó.;)
    A z érettségi olyan, mint a world war z? Ki zombi, a vizsgázók vagy az érettségiztetők?
    Bocs, nem bírtam kihagyni. Kezdem olvasni, rég volt, de nagyon tetszett anno.

    Kedvelés

    • Az én meghatározó magyartanárnőm csak simán bunkó volt, tizenévesen szerintem több klasszikust olvastam, mint ő negyven +. (És a cigarettát úgy hívta, hogy cigeretta, mindenféle thai jellegű nyelvjárást, suk-sükölést tudok tolerálni, ez az egy, amiért addig ütnék mindenkit, amíg meleg.)
      Agneci, én nem lepődnék meg azon se, ha a saját nászéjszakádon olvastad volna 🙂

      Kedvelés

  2. Én csak arra emlékszem, hogy nagyon tetszett gimiben… most elkezdtem olvasni újra, el is felejtettem, milyen zseniálisan használja a nyelvet Németh László… lehet, hogy nem fogom tudni végigolvasni hétfőig (fordítás, babázás, házimunka), de már ha előbb-utóbb a végére érek, az is jó lesz. Köszönöm!

    Kedvelés

  3. Végre-végre én is időben vagyok egy közös olvasással! És voltam könyvtárban, betáraztam egyéb ajánlott könyveket is (Szonyecska, Zongoratanárnő, Oksanen könyvek).
    Az Iszonyt olvasva egy villámszerű felismerés is ért: a vincellér szó a vin(e)=bor és cellar=pince szavakból származik? Imádom a magyar nyelvet boncolgatni 🙂

    Kedvelés

    • Rutinos nyelvészek érzik ezt, mi valószínű, vagy hogy mi nyelvújítási, ez nem tűnik szervesnek valahogy, meg is néztem:
      “A középfelnémet winzer (‘szőlőmunkás’) átvétele a foglalkozásnevek gyakori -ár, -ér képzőjével megtoldva (mint bodnár, pintér, pincér), a vincerér đ vincelér đ vincellér hangfejlődésben r đ l elhasonulás és intervokális kettőződés játszott szerepet. A német szó forrása a latin vinitor a vinum (‘bor’) nyomán.”
      http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

      Kedvelés

      • de kár, hogy mellétrafáltam! pedig örültem nagyon… Nem baj, köszi az infót, okosabb lettem. A könyvet meg olvasom tovább, nehéz letenni.

        Kedvelés

  4. Jaj, a laptopbillentyűzet az nem oké ? Irgumburgum !
    Tudnotok kell, hogy Éva nem az a sikítós fajta gépírólány, mint például én, hanem olyan gyorsan ír a gépen vakon, kábé mint a gondolat.
    (régi a vicc, a fiatalabbak kedvéért mondom : a sikítós gépírónő, aki sikít örömében, amikor végre megtalálja a billentyűzeten a keresett betűt)
    Mondjuk az én stílusomban egy teljes életet kitöltene a blog ilyen mennyiségben való írása, asszem még kávézni sem jutna időm mellette, nemhogy egyebekre.

    Kedvelés

  5. De jó, én is be tudok kapcsolódni! A blog hatására elöszedtem rengeteg régi könyvemet, olyan jó újra olvasni öket. És ez csak egy pici szeletkéje annak a változásnak, ami az életemben beállt (elváltam, újra munkába álltam, részben új a munkám, randizom, színházba is eljutottam, és mindenki döbbenten nézi, milyen csinos és jókedvü vagyok)

    Kedvelés

  6. Ma egy szuszra ismét elolvastam (először még gimnáziumban). Akkor is tetszett, sőt, egyik kedvencemként tartottam számon. Most, a történeten túl, akkora élvezetet jelentett a nyelvezet, hogy kétszeresen is kedvencem lett. Köszönöm, hogy alkalmat teremtettetek az újraolvasásra (egyébként lehet, hogy csak nyugdíjas koromban vettem volna megint elő).

    Kedvelés

  7. Én gimisként olvastam, akkor is nagyon tetszett, de most így 33 évesen, tapasztalatokkal a hátam mögött sokkal többet mond, sokkal jobban értem. Ez is egy olyan könyv, amit megéri többször, több életszakaszban elolvasni.

    Kedvelés

  8. Volt egy 2 x 3,5 órás vonatutam, elolvastam egyben. Újra.
    És jajj-jajj, több dimenziója volt ismerős, mint három éve, hát még a gimihez képest.
    Többször lett hányingerem olvasás közben.
    Nagyon várom a hétfőt!

    Kedvelés

  9. Most böngészgetve találtam valami elemzést egy régi A magyar irodalom történetéből, (http://mek.oszk.hu/02200/02228/html/06/267.html), és annyira groteszkül hat, hogy a szokásos irodalomelemzési „panelekkel” (Nelli „hideg” személyisége, „két ellentétes vérmérséklet”) próbálja megmagyarázni ezt azt ordítóan társadalmi és pszichológiai jellegű regényt. mintha csak valami szerencsétlen (de hálistennek csak ezerévente előforduló) csillagállás vezetett volna a végkifejlethez, és nem mindennap látnánk valami hasonlót.

    Kedvelés

  10. Levezetésként megnéztem az 1965-ben készült filmváltozatot. Nem mondhatnám, hogy érzékeny kézzel nyúltak a témához.
    Ha valaki mégis megnézné, a youtube-on fent van. De valójában csak silány utánzat.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .