Az éjjel bársony nescafék
hűltek az utcán, két csapott
kanál és tejporszármazék;
rányitottam a vízcsapot.
Ki ínyenc, az tán fölsikolt
de lassabb volt a gáz, min
a kávévíz csak tapsikolt,
és dongott, mint a jázmin,
szellőzködött a nagy melegbe…
Te milyen kávét iszol?
Forrót? Langyosat? Jegeset? Bögréből? Üvegpohárból? Csészéből? Mindig ugyanabból?
Kotyogós? Nesz? Párnás? Kapszulás? Filteres? Kancsós-németes? Sistergős presszógép?
Omnia? Douwe Egberts? Helmut Sachers? Jacob’s Krönung? SPARos bio? Davidoff? Lavazza? Koffeinmentes? Maci? Gabona?
Tejjel? Tejszínnel? Cukorral? Mézzel? Kakaóval? Tejhabbal? Vaníliafagylalttal? Megkevered?
Egyedül? A lányoddal? A férjeddel? Kiöntik a gyerekek? Lerakod valahová, nem találod?
A gépnél? A konyhában, állva? Az erkélyen, teraszon? Kávézóban, cukrászdában is?
A gyerek kakaómaradékos bögréje ér (“koffeinlöket gyerekkakakóágyon”)? Ha beleszárad, rátöltötök még? Kínosan elmosogatjátok? Csak vizsgaidőszakban mindegy? És hány napig érvényes az a csésze? A kotyogóst egy napon belül elmossuk többször is? Kapható-e gumigyűrű? Jó szaga van, amikor ég?
Tényleg érdekel? 😀
Segafredot, főzöttet, 1 cukorral, tejjel, naponta többször, általában egyedül (meg a laptoppal).
Vendéglátóipari egységben nem nagyon merek, nem szoktak jót adni.
KedvelésKedvelés
Rizstejbe gabonakávét. Csecsemőm gyomra nem bírja a rendes tejet, én meg nem szeretem a rendes kávét. Amúgy egyedül, reggel, csak a blogodhoz. Mint most.
KedvelésKedvelés
A legfontosabb: szép porcelánból. Megadni a módját. Olykor megkérdezem a gyerekeket, na, kávézunk? Előkerülnek a zsolnayk, kínai porcelánok. Ők kakaóznak, gabonakávéznak, tejet szürcsölnek, amíg én igyekszem takarékosan elfogyasztani a forró kávét hideg tejjel. És közben beszélgetünk.
Könyv, újság mellé is kényeztetés. Barátnővel szükségszerű. Egy igényes kávéház vendégének lenni, hát felér egy ünneppel.
KedvelésKedvelés
És legközelebb majd a versek mellé. (Csak a sós könnycseppek bele ne potyogjanak.)
(Jó, hogy végül nem maradt ki Berzsenyi és Petőfi sem.)
KedvelésKedvelés
Még csak félművelt barista vagyok, de nagy kávéimádó.
Kislányként a nagyim adott egy mokkáskanállal, vagy a kockacukrot mártotta bele, esetleg kiettem a presszós kávéspohár alján rekedt kávés cukorszirupot.
Gimnazistaként kavarósat, és főzöttet is, rengeteget,hajnalig tanultam szívdobogást is kaptam, de hát fontos volt az a havi ötezer ösztöndíj.
Főiskolásként automatából, óránként. Brrr. Egyetemen a kantinban is, műanyag pohárból.
És a sok-sok szükségből ivott kávé mellett szerencsére sokszor eljutottam egy-egy igényesebb kávézóba, ahol keresztbe tett lábbal zizegős újságpapírt lehet olvasni, és eltartott kisujjal kortyolni az isteni nedűt, és még vizet is adnak mellé.
Egyébként kávéházban szigorúan presszókávé.
A caffé latte-ra csak fáj a fogam, érzékeny vagyok a tejre.
Barátnővel jegeskávé, tejszínhabos csodák is.
Itthon nescafé, 3in1, naponta több, nem is eszek, csak iszok. A kotyogóstól szédülök.
Anyám nem tud enni, ha nem olvas közben, én meg nem tudok olvasni, ha nem kávézok közben.
Egyszer szeretnék egy profi kávéfőzőt, majd nászajándékba kérek a rokonoktól.
KedvelésKedvelés
Tini korom ota, most epp Mama-fele stafirungos cseszebol, tejesen,cukorral, blogod/net melle szigoruan:)
KedvelésKedvelés
Úgy az igazi!
KedvelésKedvelés
Karos kávéfőzőből, frissen őrölt Il Pascot vagy Has Beant. Két bogyóval, sok tejjel, szigorúan hidegen 🙂 férjem kávésznob, isteni kávét főz. És most már akár cukor nélkül is megiszom egy korty tejjel, mert ez tényleg finom, de kell a folyadék 😀
Ja, és napi kettő, férjjel, gyerekekkel (akik az utolsó kortyon mindig összevesznek)
Kávézóban rendszeresen, de csak ahol normális barista van, ilyenkor jár hozzá a süti is 🙂
KedvelésKedvelés
kotyogós büdös…
ha jó a kávé, mostanában üresen, amúgy ezer cukor sok hideg tej, esetleg fagyi (de eper!)
jó kávé előtt vízzel, rossz kávé után
KedvelésKedvelés
Ez az eper, ez meglepett. Na, majd. Bár én már semmiféle édességet nem bírok a kávéban, még a laktóz is zavar.
KedvelésKedvelés
ovis kávé a kedvenc, minimális kávé, bazi sok tej, némi cukorral.
isteni a délszlávok törökkávéja, de a legfinomabb kávét egy bácsitól kaptam, aki a veszprémi Jeruzsálem-hegy végében lakott, tej nélkül, cukor nélkül volt, és ízlett – amúgy a feketekávé önmagában undorít, nem is értem, az emberek hogy bírják meginni, valami kell bele…
kedvenc irodalmi vonatkozás: amikor a Biff evangéliumában (Christopher Moore) Jézus koffeinfüggő lesz 😀
KedvelésKedvelés
zömmel reggel, laptoppal,
tejjel, mézzel / xilittel,
próbáltam tejporral,
de csak nem akar oldódni.
KedvelésKedvelés
A harmadik sornál még reméltem, hogy ez vers. Remek próbálkozás, fiatal hölgy! Csak így tovább!
KedvelésKedvelés
de hát, ha egyszer nem oldódik…
köszönöm.
KedvelésKedvelés
Érdekes, hogy kint -London – milyen kultúrája van a kávézásnak, kávézóknak. Ott bemegy az oreg nénike a barátnőivel, gurulós szatyival, gyerekes család, a laptopon dolgozó oltonyos, diákok, bárki és ez senkinek nem furcsa. Tesóm évekig dolgozott Neroban majd Starb.-ban, így ő a családban a kávé szakértő. Sokszor beültünk mi is, csak úgy egy kávéra,bárhol, itthon nem. Nincs is hova. Tervezzük a kávézó sarkot a nappaliba,hogy egy kicsit nosztalgiázzunk. Én igénytelenül beérem a Nescafeval, sok tejjel.
KedvelésKedvelés
Budapestről írod ezt? Telistele, de telides-tele van jobbnál jobb kávézókkal, ahol nap mint nap egy-egy kávét, sütit ehetünk-ihatunk, bizony, bizony. (Beleőrültem a mellérendelő szerkezetekbe.)
KedvelésKedvelés
starb. is ha az hiányzik a 4-6-os vonalán
KedvelésKedvelés
Kávésznob vagyok. 😀
Értsd: kis kézi szerkentyűmmel frissen darálom a kedvenc kávéfajtámat (starbucks-ból származó fairtrade, ajjjj, de finom). ((Ja, Lavazzával keverem, mert borsos az ára. 😦 ))
Általában török főzőben xillittel vagy mézzel főzöm fel, és gyönyörű, aranyozott porceláncsészéből iszom. Időnként friss tejszínnel, de általában anélkül.
Nyáron gyakran bécsi kávéként, azaz vaníliafagyival, jégkockával.
Meg kell adni a módját. Nyígnak a gyerekek, sebaj, az a pár perc csak az enyém. 🙂 Napi kettő alkalommal szertartok: reggel és kora délután.
Amikor kevesebb időm van, dm-es biót főzök kotyogóssal. Mikor még kevesebb, ganodermás porkávé.
Időnként kávézóban, starbucks a kedvenc. 🙂
KedvelésKedvelés
Nóri, még olvasni is élvezet. Igen, igen. Így érdemes. Lennék a vendéged.
KedvelésKedvelés
Itthon kávéimádó férj által beszerzett frissen darálós lefőzős kávéautomatából, cukor nélkül, tejjel, hidegen, Naponta legalább kétszer, rigófüttyös napos kertbe kiülve és/vagy laptop/könyv mellett. Kávézóban jeges-habos-fagyis nyalánkságok üvegpohárból.
KedvelésKedvelés
A rigófüttyöt én is elfogadnám hozzávalóként!
KedvelésKedvelés
Margaréta, miért is ne? 🙂
Rigófütty, na, az jöhetne nekem is.
Amúgy vicces, hogy a nagyobbik gyerekemnek (4 éves) micsoda kávékultúrája van már. Vágja a különböző kávékészítési módokat, hogy melyiknél esélyesebb a szép crema, meg hogy melyek a kedvenc kávézóim városszerte. Ciki? 😀
KedvelésKedvelés
Mindig inkább teás voltam. Terhességek alatt alacsony volt mindig nagyon a vérnyomásom, akkor szoktattak rá a reggeli kávéra, de nekem teljesen mindegy volt, hogy milyen, átfolyós, kotyogó, Omnia vagy előkelő, nesz stb. Bögréből, cukor nélkül, pici tejjel. De az utóbbi években mégis inkább valami durván erős fekete vagy zöld tea.
Viszont most gyönyörű élmény újabban, hogy mikor együtt vagyunk, ha ébredezik a drága új ember, főzök neki kávét – rendes kávéfőzője van, és jó kávét szeret, neki ez fontos – és minden egyes alkalommal meglepődik és meghatódik, hogy őt valaki ágyba-kávéval ébreszti. Nekem ez az öröm a kávézásban, én meg ihatom közbe a jó kis teámat 🙂
KedvelésKedvelés
Visszajelzés: mit szeretnél? | csak az olvassa
A gyerek kakaómaradékos bögréjével dőlt el, hogy megérdemlem a jó vagy legjobb kávét, bármilyent, habot, Ujj Zsuzsi bögrét. Egy éves lehetett a kiskorú és én a maradék tejéhez öntöttem a kávém. Ittam a kávét és egyszer csak egy darab sonkás felvágottat éreztem a számban, ami valószínű a gyerek szájából került vissza. Soha többé maradék! Fúj!
KedvelésKedvelés
Ami hamar lefő, mint a gyenge kávé.
Davidoff, Illy, Nescafe Gold, sparos bio, Omnia
Villanyszarvasos főző, kempingfőző, vaskályha, gáztűzhely, kocsma, iroda, építési konténer, resti
Török kávé ibrikből.
Napjában több is, sok is.
Ácsokkal, kőművesekkel, szerelőkkel, átfázott emberekkel,
Lócán, padon, állva, ülve, forró nyárban – hideg télben,
Sisakban vagy fejfedőben,
Mindig keserűen.
KedvelésKedvelés