top 10 — kortárs magyar próza

Ajjaj. Ajjajjaj.De hát kellett nekem top 10. Ezek, ilyesmi, ez jutott eszembe, de nem bohóckodom a százalékokkal most, és persze megint nem tíz. A lista eleje nem tűnik mozdulni, a vége mittudomén. És ráadás-kép.

  1. Esterházy Péter: Harmonia caelestis
  2. Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
  3. Závada Pál: Jadviga párnája
  4. Gergely Ágnes: Őrizetlenek
  5. Spiró György: Az Ikszek
  6. Bartis Attila: A nyugalom
  7. Bodor Ádám: Verhovina madarai
  8. Parti Nagy Lajos: A test angyala
  9. Konrád György: A látogató
  10. Tar Sándor: A térkép szélén
  11. Szabó Magda: A Danaida
  12. Tóth Krisztina: Pixel
  13. Jókai Anna: Napok
és még ezek is, de ezek tök véletlenül vannak elöl mint az elmúlt években beszerzettek: a többiek sötét banánosdobozokban -- fotó: én, de a férjem bácsi segitet

és még ezek is, de ezek tök véletlenül vannak elöl mint az elmúlt években beszerzettek: a többiek sötét banánosdobozokban — fotó: én, de a férjem bácsi segitet

— és rémisztően sok mindent nem olvastam persze. Ne is kérdezzétek: nem.

51 thoughts on “top 10 — kortárs magyar próza

  1. rendben volnánk. Nádast nem szeretjük?
    azért jó listázni, mert ami nekem kimaradt azt most szépen feljegyzem.
    ó, és Fejes Endrét?
    (ez a magyar, vagy a gyűjteményes az egész szép világból?)

    Kedvelés

    • “Szeptemberben születtem, kórházban, öt kilogramm súllyal. Anyám mosónő volt, apámat leütötte a hajókötél. Éltek egy ideig, azután meghaltak.”
      ez a Fejes. jó nem? csak arról jutott eszembe, hogy van ám másik Endre is aki megöli a nőlelket. vagy nem öli meg csak kiteregeti.

      Kedvelés

    • Nádast olyan régen olvastam, értetlenül régen, tizenhét évesen, hogy nem volt pofám beírni, mostanában csak az _Egy családregény végé_t újra, hát jó, hát végül is, de nem. Fejestől viszont majdnem mindent olvastam, ha valami, a _Mocorgó_, az nagyon is, de nem top 10.

      Kedvelés

  2. Háy?
    Én eddig amiket olvastam tőle, novellákat, ezt-azt, azokkal úgy normálisan elvoltam, tetszik-nem tetszik vonulaton.
    A gyerek meg úgy beütött, hogy fél óra (kb. 90 oldal) után annyira potyogtak a könnyeim, hogy nem bírtam olvasni. Nem a szemem miatt, hanem a gyomrom is annyira felkavarodott, amennyire ezt a minőségi irodalom elkövetői szeretnék elérni. Pedig – és tényleg – semmi, de semmi közöm a sztorihoz. Most akkor miért? Jó, más meg Coelhoval van így, ez azért mégis a jobbik verzió.
    Fejes Endrét meg ne cikizzük, kérem szépen, annak idején én ebből tanultam az életet.
    Spiró meg Konrád már a gyerekeimnek való, hátha érettségi tétel lesz. Ja, nem azért olvassák 🙂

    Kedvelés

  3. Bocs, még egy gondolat, hogy Jókai Anna mint kortárs magyar próza? Én tisztelem-becsülöm személyében, mint egyik hülye antro a másikat, miután a gyerekeim mind nőneműek, el is olvastattam/tatom velük, hadd tanulják ők is az életet 🙂 de nekem fura ebben a listában.

    Kedvelés

  4. Én eddig ebből ötöt olvastam, a Látogatót 11 évesen (a Legyek ura után egyből), már akkor is szerettem nyomasztódni. A Nyugalom nekem is benne lenne a top 10-ben, a Bodor Ádám összes is, leginkább a Sinistra körzet, Verhovina egyelőre sorban áll, az utolsó szénégetők aranyos, olyan igazi bodorádámos, már olvastam fel belőle a lányomnak.
    A Protokollt mindenképpen el szeretném olvasni, a férjem statisztál benne 🙂
    Tóth Krisztinát szeretjük, de még csak a Vonalkód volt meg (na meg pár gyerekvers 🙂 ).
    A test angyalával viszont nem tudtam mit kezdeni, pedig Parti Nagy humora bejön, csak ez valahogy túl elvont.

    Kedvelés

  5. Ha ez bármit megmagyaráz: élénk emlékű, többször és/vagy nemrég vagy többszörnemrég olvasott könyveket tettem fel, és minél többet, különben egy szerző tíz műve lett volna végig. Meg a méltatlanul elfeledettek: Tar Sándor, és a tünékeny Gergely Ágnes megrázó kisregénye.

    Vájtabb szeműek olvassák a magyarnarancsos Legalább tizenegyes!t.

    Kedvelés

  6. Jaj, nem úgy gondoltam a kortársat, csak nekem valahogy Jókai Anna már számomra is letűnt világot ír meg. Az én fejemben – csak ott – kortárs szerző, aki az én életemben történt dolgokat írja meg. Vagy a gyerekeimében. A Danaida anyámnak kortárs. Spiró meg nekem. TK meg a gyerekeimnek.

    Kedvelés

  7. No ilyen listát is csak a csajok képesek csinálni: kortás+top10. Majd vitatkoznak azon, hogy kortárs-e az aki még Kékes TV-n nézte a TV macit. A házban ahány nyughely van, annyi félig nyitott könyv. És eszembe nem jutna listázni. (WC, Konyha, Háló stb és midnez kté házban, azaz egyszerra akár 6 könyv is.)

    Kedvelés

  8. Én ezt elszúrtam.

    Egy, kalapos olvasómnak szólhattam volna, hogy csukja be a könyveket a szaletliben is, mert tönkremegy a gerinc. Aztán a bajuszának külön, hogy a top 10, mind a három JÁTÉK. Sose tíz, mindig esetleges, élményalapú: akkor és ott remek volt. A konyhánál ki kérdezte meg, hogy hol a szerecsendió a listáról? Pedig azt tényleg tegnap olvastam.

    A többieknek: épp ezért vitázni vele nem érdemes, sőt, zavarba ejtő.

    Azt kellett volna mondanom az egész előtt: holnapra, gyerekek, mindenki csinál egy top 10-et. Önök kérték. És 18:42-kor hármat számolunk, és egyszerre közzétesszük. De ha már nem tettem, előre megírni, hogy sok nő lesz, szerzőnként egy könyv, és a _Fogság_ot nem olvastam. Se Karsznahorkait például komolyan, csak pici vizsgáraeztazt.

    Így ki vagyok téve annak, hogy jaj, miért ez stb. Amellett, hogy az egész már megint Kukorelly-provokációnak tűnik. (Én nem is értem.)

    No, majd egy másik életben. Vagy ami durvább, egy másik blogon.

    Kedvelés

  9. De jó, bővül a listám…! Sajnos nem vagyok naprakész kortárs prózából – akitől olvastam az itt felsorolt szerzők közül, általában nem pont az Általad említettet (3-4 kivétel azért akad, a nagy klasszikusok :D).
    Tar Sándortól a Lassú teher volt, ami letaglózott még gimnazistaként, de azóta is csak valami felejthetőt olvastam tőle (annyira, hogy tényleg nem is rémlik, mi volt az), Szabó Magdától még bűntudatot ébresztő, leánynevelő célzatú pöttyös könyveket is (pl. a Születésnap címűt, ami az anyás posztodhoz kiválóan illik), Grecsó Krisztiánnal elfogult vagyok, Bodor Ádámról ellenben semmit nem tudok… Na de majd most!!!
    Pillanatnyilag Benedek Istvánt olvasok, csak úgy, mert a kezembe akadt, és általában a metrón, ill. elalvás előtt. 3 gyerek és főállás mellett olyan már nem nagyon van, hogy csak úgy leüljek olvasgatni.
    Hm, most átgondoltam az elmúlt heteket, és de, van olyan. A család minden olvasni tudó tagjánál. 🙂
    (Sőt, amennyire időm engedi, a nagylányom olvasmányait is igyekszem figyelemmel kísérni. Könyvmoly és mindenevő, úgyhogy nem megy könnyen…)

    Kedvelés

  10. Azért szeretem a digitális irodalmi akadémiát (vagy nagy betűvel illenék?), mert mikor úgy érzem, hogy jaj, teljesen lemaradtam, ezer éve nem olvastam semmi újat, akkor fellapozom, és mindig találok jót, akkor sokat mondót, megrázót. Most meg azt találtam, hogy tizenháromból kilenc megvan ott, szóval amit még nem olvastam (bevallom, a HC-en és Jadvigán kívül csak a Napok volt meg), azt most pótolom. Aki még szintén kíváncsi, itt válogathat:
    http://www.pim.hu/object.d8f182da-fdfa-45ba-914f-2688ce822346.ivy

    Kedvelés

  11. sok-sok közös, ami nem, azt köszi, hogy ajánlod. nekem Kertész Imre még, főleg a Kaddis, Szabó Magdától Az ajtó meg a Mózes 1,22.
    versekből mikor lesz topten? 🙂

    Kedvelés

  12. Lesz Nyugat top 10, huszadikszázadközepe-top 10, költészet-topt 10, kortársvilágirodalom top 10, klasszikus világirodalom top 10, drámatörténet top 10. Mind szubjektív, a korrektség helyett inkább érdekes, újszerű felvetésekkel.

    Kedvelés

  13. Visszajelzés: új képek — frissítve | csak az olvassa

  14. Ezek közül hármat olvastam (HC, Nyugalom, Jadviga), mindhárom benne van az én top 10-emben is. A többit nem ismerem, de felviszem a “mit olvassak legközelebb, amikor hirtelen nem jut eszembe semmi” listámra. 🙂 ezen kívül nekem még bejött Spirótól a Fogság és szeretem Szabó Magda könyveit is.

    Kedvelés

  15. Visszajelzés: mik ezek a képek | csak az olvassa

  16. Visszajelzés: fan club | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .