tanár úr

Tegnap este összetalálkoztam a tanár úrral a Moszk Széll Kállmánn téren.

A tanár úr ősz, református, háromgyermekes, feddhetetlen férfiú, aki titokban tizenévesekre csorgatja a nyálát. Kenetteljes, öntetszelgő, kudarcos és irigy. Régi magyar irodalmár (régimagyar-irodalmár), tanított, sőt, konferenciára is vitt, ahol én nekimentem a legnagyobb Balassi-kutatónak. A tanár úr, aki sajnos csak a második legnagyobb Balassi-kutató, kaján büszkeséggel mesélte nekem, aki akkor docens kollégájával éltem, hogy azt hitték a konferencia résztvevői, a szeretője vagyok.

Tegnap, hátamon Jakabbal megszólít. Még tekintélyesebb, még feddhetetlenebb, még őszebb. És jólértesült. Számon tart engem. Ez hányadik gyerek? — Harmadik, mondom. — Három különböző férfitól? Jaj, nem akartam ám megbántani.

Ha én nem ugyanazzal a férfival élek, mint tíz éve, akkor nekem három különböző férfitól van gyerekem?

Hát a tanár úr oktatóként a szeminarista tizenkilenc évesével (lásd alant) mit művelt házasemberként, három gyerek apjaként 1995-ben? És tudja, hogy tudok róla, mindenki tudta. Hogy van ehhez pofája, az én családi viszonyaimat firtatni? Hiába mosolyog, felfogtam, hogy én vagyok itt a parázna nő.

Az megy, hogy valaki, akihez amúgy nem sok közöm van, beleássa magát a magánéletembe, mert mondjuk ismeri egykori emberemet, és pontosan tudja, mi hogy volt, vagy érdekli és megkérdezi. Az is megy, hogy hallott rólunk, de nem mutatja, nem fecseg, sőt, ez megy a legjobban. De hogy nyálcsorgat ÉS moralizál, az nem megy.

Kettőtől, mondom. És annak az egynek a kudarca sem rajtam múlott.

Ezt már így ki tudom mondani.

És ki az új?

Megmondom. A foglalkozását is. És látom az arcán, nem hallott róla.

Ekkor bemutat a vele lévő nőnek, aki a felesége lehet. Mondom a nevem, a férjemé már. Hát így hívják? Legalább tudom, hogyan keressem az interneten.

Jaj, tanár úr, engem ne keressen az interneten.

És mi van Tamással, kérdezi. Naponta találkozik vele, miért engem kérdez? Nem tudom. Arra kíváncsi, amire a bulvárújságíró, hogy a viharos szakítás óta hogyan vagyunk, a botrány újabb részleteire, amire halványan emlékszik? Hogy újabb, aztán évekig morzsolgatható egymondatos ítéletet alkothasson? Vagy arra kíváncsi, mire lehet irigy? Mert Tamás rossz tulajdonságai számosak, de az biztos, hogy nem sírt a könyvtárban az alacsony oktatói fizetésén és szegény származásán, hanem nekiállt, úgymond, menedzselni magát már a hetvenes években, és tévében szerepelt és kritikát ír és rejtvényt fabrikál. Amiért, tehát az elefántcsonttoronyból való dezertálásért lenézi őt a tanár úr, az egyetemi fizetés többszörösét kitevő mellékesért pedig keserűen irigyli.

Én most már nem pislogok, hogy hát így, úgy. Én most már nem szidom az emberemet. Egészen tényszerűen ki tudom mondani, egy csomó középkorú valaha-barátnak, hogy

Tamás bántalmazó. Elmenekültem tőle.

Nem, nem hagytam ott a gyerekemet, akárki akármit mond, hanem Tamás erőteljes ráhatására élünk így: elfeleztük. Tudom, hogy nem jó, nem én erőltettem.

Nem volt harmadik, nem csaltam meg.

Nem, én nem hajtom az idősebb, neves pasikat, és különösen nem a pénzért. Aki volt, az az élettársam/férjem is lett, gyerekem lett tőle, hűséges vagyok. Az első elmart maga mellől, a másodikat tiszta szívemből szeretem.

De hiszen ez magyarázkodás.

Nem, nem vagyok mindenki virágszálja, a tanár úrral például sem húsz-, sem huszonöt éves koromban nem kívántam lefeküdni, de még bottal sem piszkáltam volna meg, ellentétben romlott Madonna-arcú évfolyamtársnőmmel (aki Isten tudja, mit láthatott ebben a példányban, akihez foghatót rajzolni is nehéz), és most sem kívánok.

És remegek a Match margarinjai előtt. Ezen még dolgoznom kell azért.

4 thoughts on “tanár úr

  1. oh,my. én ezt most olvasom először. sikítozni szeretnék leginkább, a ráismeréstől. (mármint nem a személyek, én vidékre jártam egyetemre nagyrészt, nem tudom, ki kicsoda itt; a helyzet.) nekem nagyon megrázó volt felismerni, micsoda melegágya az egyetemi közeg ezeknek a hatalmi struktúráknak. nem tudom, miért tartott ilyen sokáig, talán azért, mert első generációs értelmiségiként, meg falusi lányként annyira vágytam oda, és úgy örültem, hogy ott lehetek, meg olyan hatalmas tudásszomjam volt. (akkor még azt hittem, ott adják.) irtózatosan tudtam tisztelni a tanáraimat, a nagy tudásukkal együtt. és most már értek régi történeteket is: csoporttársamat feleségül vette a híres szlavista, műfordító. harmadik felesége volt, gyerek is lett rögtön. a lány, nevezzük olgának, gyorsan visszatért az egyetemre szülés után, és TDK-dolgozatot is írt, amin csodálkoztam, mert nekem gyerek nélkül is megterhelő volt. de a Tanárúr szerette volna, ha nem hanyagolja a tudományos munkát sem. ( ” a ti barátotok mennyit eszik?” – kérdezte egyszer fáradtan a büfében, mert nem bírta elhinni, hogy a Tanárúrnak minden este friss pörköltre vagy más, nagy darab húsokra van szüksége ahhoz, hogy másnap “működni” tudjon, ahogy fogalmazott. ugyanígy a napi szexre, különben nem tud tanítani. igen, sic.)
    egy évig bírta, akkor váltak, a Tanárúr nagyon hamar feleségül vett valakit az alattunk lévő évfolyamról, nem tudom, mi lett velük, de Olginak valahogy rossz híre kelt ezután, maguk között talán még le is kurvázták, bár lehet, hogy rosszindulatú vagyok.
    aki most kiragyog, így az évek távlatából, az két nő. ezzel semmit nem akarok mondani, de tény, hogy az egyiktől többet tanultam, mint a sok irodalmár bácsitól együttvéve, a másik meg emberségben lett olyan példaképem (azon túl, hogy nagyon okos is), amit azóta is követni próbálok. én nem is értem, hogy tudtak így megmaradni ott.
    ja, és érdekes módon nekik mindig volt idejük elolvasni a szemináriumi dolgozatokat, szakdogákat, stb. gyereknevelés mellett. a szakdolgozatomat és a doktorimat is úgy adtam le, hogy a témavezetőm gyakorlatilag semmit nem olvastak belőle, hiába vittem, küldtem részenként, ők mindig rendkívül elfoglaltak voltak, úgy löktek oda a védésekre, hogy fogalmam sem volt, mire számítsak. amikor a doktori védésem váratlanul jól sikerült, a” témavezetőm” (elte, angol tanszék, nagy figura) képes volt azt mondani, hogy “csak azt sajnálom, nem tudtam kicsit többet segíteni, dehát ezek után azt hiszem, csak belerontottam volna!” és bazsalygott hozzá. azt hittem, megrúgom. ennyit a felelősségről.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .